Xiaomi ja Motorola esittelivät pitkän matkan langatonta latausta

29.1.2021 - 14:03 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (46)

Tässä vaiheessa valmiimmalta vaikuttava Xiaomin Mi Air Charge -teknologia on yhtiön sisäisesti kehitetty, kun Motorolan teknologia perustuu paranneltuun Qi-standardiin.

Langaton lataus on ollut arkipäivää jo vuosia, mutta ladattavan laitteen on nykyisin oltava kontaktissa latausalustan kanssa. Nyt sekä Xiaomi että Motorola ovat esitelleet omilla tahoillaan langatonta pitkän matkan latausta.

Esitellistä teknologioista Xiaomin vaikuttaa olevan tässä vaiheessa lähempänä valmista. Yhtiön mukaan sen Mi Air Charge -teknologia on täysin sisäisesti kehitetty ja se perustuu antenneihin, jotka paikantavat tarkasti puhelimen tai muun ladattavan laitteen sijainnin ja kohdistaa siihen millimetriluokan aalloilla toteutetun lataussignaalin. Myös vastaanottavan laitteen on luonnollisesti sisällettävä tätä tarkoitusta varten oma antennipatteristonsa, joka samalla lähettää pienellä tehonkulutuksella laitteen sijainnin.

Xiaomin esittelypätkissä latauslaite on suurin piirtein kotiteattereiden subwoofer-kaiutinten kokoinen. Se kykenee tällä hetkellä lataamaan useaa eri laitetta samanaikaisesti, mutta kutakin laitetta voidaan ladata maksimissaan 5 watin teholla. Yhtiö ei kertonut tarkkaa latausetäisyyttä, mutta kertoi sen olevan useita metrejä eikä se vaatisi suoraa näköyhteyttä laitteiden välille. Xiaomi ei vielä kertonut, milloin teknologia olisi valmis kotikäyttöön.

Motorolan Kiinassa julkaisemassa videossa lähetin on selvästi pienempi ja latausetäisyyttä esiteltiin maksimissaan metriin saakka. Motorolan tapauksessa käden asettaminen puhelimen ja laturin väliin katkaisi kuitenkin latauksen, mitä ei pitäisi tapahtua Xiaomin tekniikalla. Yhtiön videolla puhelimet myös asetetaan erillisiin telineisiin, joskaan videolta ei käy ilmi onko niillä muuta tarkoitusta, kuin pitää puhelimet pystyssä.

GSMArenan mukaan Motorolan ratkaisu perustuu paranneltuun Qi-standardiin ja yhtiön kerrotaan myös kehaisseen tämän olevan se ”oikea tapa” toteuttaa langaton lataus, ilmeisesti tarkoituksenaan piikitellä Xiaomin täysin itse kehitettyä teknologiaa.

Lähteet: Xiaomi, GSMArena

Corsair julkaisi uuden sukupolven PCIe 4.0 SSD-asemat

Corsairin uusi MP600 Core perustuu QLC-soluihin ja MP600-mallista tuttuun Phison E16 -ohjainpiiriin, kun MP600 Prossa on käytössä TLC-solut ja uusi E18-ohjainpiiri.

Oheislaitejätti Corsair on julkaissut uuden sukupolven PCI Express -SSD-asemansa. Todellisuudessa kuitenkin vain toinen uutuuksista on ns. 2. sukupolven asema, sillä toisessa hyödynnetään jo entuudestaan tuttua Phisonin ensimmäisen sukupolven PCIe 4.0 -ohjainpiiriä.

Corsair ei ole lähtenyt keulimaan nimeämisellä, vaan ensimmäisen sukupolven aseman tapaan myös uutuudet ovat osa MP600-sarjaa. Uudet mallit MP600 Core ja MP600 Pro asettuvat ominaisuuksiltaan alkuperäisen MP600:n molemmin puolin.

MP600 Pro perustuu Phisonin toisen sukupolven PCI Express 4.0 -väylää tukevaan E18-ohjainpiiriin. Se hyödyntää toistaiseksi tuntemattoman valmistajan TLC-tyyppisiä soluja käyttäviä 3D NAND -piirejä ja tulee saataville aluksi yhden ja kahden teratavun kapasiteeteissa, mutta myös 4 Tt:n malli on suunnitteilla.

Asemalle luvataan 7000 Mt/s:n perättäisluku- ja kapasiteetista riippuen 5500 tai 6550 Mt/s:n -kirjoitusnopeutta. Satunnaisluku- ja kirjoitusnopeudet ovat kapasiteetista riippuen 360 000 ja 780 000 IOPSia tai 660 000 ja 800 000 IOPSia. Kirjoituskestävyyden kerrotaan olevan teratavun mallilla 700 teratavua ja kahden teran mallilla 1400 teratavua. MP600 Prosta julkaistaan myös erillinen uutisen pääkuvassa nähtävä Hydro X Edition -versio, johon on asennettu valmiiksi custom nestekiertoon tarkoitettu jäähdytysblokki. Hydro X SSD-jäähdytysblokki tulee myyntiin myös erikseen Hydro X XM2 -nimellä.

MP600 Core on varustettu puolestaan ensimmäisen sukupolven PCIe 4.0 -asemista tutulla Phison E16 -ohjainpiirillä, jonka parina on QLC-tyyppisiä soluja käyttäviä 3D NAND -piirejä. Se tulee saataville yhden, kahden ja neljän teratavun kapasiteeteissa.

SSD-asemalle luvataan kapasiteetista riippuen 4700 – 4950 Mt/s:n perättäisluku- ja 1950 – 3950 Mt/s:n -kirjoitusnopeutta, kun satunnaisluku- ja kirjoitusnopeudet ovat 200 000 – 630 000 IOPSia ja 480 000 – 580 000 IOPSia. Kirjoituskestävyyttä luvataan teratavun asemalle 225 Tt, kahden teran asemalle 450 Tt ja neljän teran asemalle 900 Tt.

Corsair MP600 Core -aseman yhden teratavun versio on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 159,99 euroon, kahden teran versio 319,99 euroon ja neljän teran versio 654,99 euroon. MP600 Pro -mallin hinnat Corsairin verkkokaupassa ovat puolestaan teran mallille 229,99 euroa ja kahden teran mallille 444,99 euroa. MP600 Pro Hydro X Edition tulee saataville vain 2 teratavun kapasiteetissa ja sen hinta yhtiön omassa verkkokaupassa on 469,99 euroa. Pelkkä Hydro X XM2 -blokki kustantaa Corsairin verkkokaupassa 39,90 euroa.

Video: Esittelyssä MSI MEG Aegis Ti5 -pelitietokone

Videolla unboksataan ja esitellään MSI:n uusi futuristisesti muotoiltu MEG Aegis Ti5 -pelitietokone.

Kaupallinen yhteistyö MSI:n kanssa

Yksittäisten komponenttien saatavuudessa on tällä hetkellä todella suuria saatavuusongelmia, joten uutta tietokonetta ostavalle valmistietokone saattaa olla yksi mahdollinen ratkaisu uuden tietokoneen hankkimiseksi. Nykyään tarjolla on varsin kirjava kattaus valmistietokoneita, jotkut ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä, toiset huonoja.

Videolla esitellään MSI:n futuristisella ja omaperäisellä muotoilulla varustettu MEG Aegis Ti5 -valmistietokone, jonka sisuksissa on nestejäähdytetty Intelin 10-ytiminen Core i9-10900K -prosessori, 128 gigatavua keskusmuistia, pari teran SSD:tä ja GeForce RTX 3080 -näytönohjain. Hintaa tietokoneella tällä konfiguraatiolla on 4800 euroa.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Live: io-techin Tekniikkapodcast (4/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 29. tammikuuta hieman tavallista aiemmin noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Razer julkaisi Viper 8K Hz -pelihiiren ja HyperPolling-teknologian

Kuten jo hiiren nimen ”8K Hz” viittaa, HyperPolling-teknologia mahdollistaa hiiren virkistystaajuuden nostamisen aina 8000 hertsiin asti, kun yleensä pelihiirten virkistystaajuus on 1000 hertsiä.

Alun perin hiirivalmistajana tunnetuksi noussut ja nykyisin itseään pelaajien lifestyle-brändiksi kuvaileva Razer on julkaissut uuden sukupolven pelihiiren ja sen mukana HyperPolling-teknologian. Ensimmäisenä uuden teknologian ottaa käyttöönsä Viper-sarjan uusin jäsen, Viper 8KHz.

Razer Viper 8KHz on symmetrinen pelihiiri, joka sopii yhtä hyvin niin oikea- kuin vasenkätisillekin pelaajille. Sen molemmat kyljet on teksturoitu kumipinnoitteella ja varustettu kahdella konfiguroitavalla painikkeella. Yhteensä hiiressä on 7 + 1 ohjelmoitavaa painiketta, joista ”+ 1” viitannee DPI-painikkeeseen.

Hiiressä hyödynnetään Razerin toisen sukupolven optisia kytkimiä, jotka takaavat pienet klikkiviiveet sekä yhtiön omaa optista Focus+ -sensoria, joka yltää parhaimmillaan 20 000 DPI:n tarkkuuteen, 650 tuuman sekuntinopeuteen ja kestää 50 G:n kiihtyvyydet.

Viper 8KHz:n erikoisuus on sen mukana julkistettu HyperPolling-teknologia. Tyypillisesti USB-hiiret on rajoitettu maksimissaan 1000 hertsin virkistystaajuuteen, mutta standardi mahdollistaa maksimissaan peräti 8000 hertsin virkistystaajuuden. 8000 hertsin virkistystaajuus mahdollistaa entistä tarkemmin käden liikkeitä seuraavan hiiren, kun hiiren sijainti luetaan 8 kertaa useammin kuin perinteisemmällä 1000 hertsin nopeudella. Aiemmin 8000 hertsin hiiren on julkistanut ainakin AtomPalm, mutta sen Hydrogen-hiiren toimitukset eivät ole vielä alkaneet.

Huolimatta kumipinnoitetuista kyljistä ja huipputeknologiasta ja RGB-valaistuksesta Razer on saanut pidettyä myös hiiren painon kurissa turvautumatta esimerkiksi hiiren pinnan rikkoviin kennorakenteisiin. Viper 8KHz:n strategiset mitat ovat 126,73 x 57,6 x 37,81 mm (P x L x K) ja 71 grammaa, kun punotun Speedflex-kaapelin paino jätetään huomiotta.

Razer Viper 8KHz saapuu myyntiin välittömästi ja sen Euroopan suositushinta on 89,99 euroa.

Lähde: Razer

Intelin 11. sukupolven kerroinlukottomat Core-prosessorit vuotojen kohteena (Rocket Lake)

MSI:n diapaketista napatun kuvan mukaan Core i5 -mallissa on käytössä tavallinen Turbo-kellotaajuus, i7:ssa on lisäksi Turbo Boost Max 3.0 -kellotaajuus ja i9:ssä vielä senkin päälle Thermal Velocity Boost -kellotaajuudet.

Intel ehti antaa jo CES 2021 -virtuaalimessuilla pientä esimakua tulevista 11. sukupolven Core -prosessoreistaan. Rocket Lake -koodinimellisiä emolevyjä odotetaan markkinoille maaliskuun aikana, mikä on jättänyt otollista aikaa uusille vuodoille.

VideoCardz on saanut käsiinsä MSI:ltä lähtöisin olevan dian, jossa kerrotaan kerroinlukottomien 11. sukupolven Core -prosessoreiden kaikki tekniset tiedot. Mukana ovat Core i5-11600K, i7-11700K ja i9-11900K.

Kuten jo ennakkoon tiedettiin, sekä i7- että i9-mallit ovat 8-ytimisiä, kun Core i5-mallissa ytimiä on kuusi. Kaikki prosessoreista tukevat Hyper-threading-SMT-teknologiaa ja niissä on 12 (i5) tai 16 Mt (i7, i9). Rocket Laken muistiohjainta on päivitetty puolestaan tukemaan virallisesti DDR4-3200-nopeutta.

Suurin mielenkiinto prosessoreissa kohdistuu luonnollisesti niiden kellotaajuuksiin ja tällä kertaa soppa onkin normaalia sekavampi. Core i5-11600K:n peruskellotaajuus on 3,9 GHz ja maksimi Turbo-kellotaajuus 4,9 GHz. i7-11700K:n peruskellotaajuus on puolestaan 3,6 GHz ja maksimi Turbo-kellotaajuus samat 4,9 GHz, mutta se tukee lisäksi Turbo Boost Max 3.0 -teknologiaa ja sen myötä 5 GHz:n maksimikellotaajuutta.

Core i9-11900K:n peruskellotaajuus on 3,5 GHz, maksimi Turbo-kellotaajuus 5,1 GHz, maksimi Turbo Boost Max 3.0 -kellotaajuus 5,2 GHz ja mukana on myös jo viime sukupolvessa esitelty Thermal Velocity Boost, joka mahdollistaa parhaimmillaan 5,3 GHz:n kellotaajuuden yhdellä ja 4,8 GHz:n kellotaajuuden kaikilla ytimillä.

Tunnettu vuotaja HXL on puolestaan löytänyt ChipHellin foorumeilta ketjun, jossa Core i9-11900KF -prosessoria ajetaan ilmeisesti täysin vakiona AIDA64-sovelluksen vakaustestissä. KF-merkintä viittaa kerroinlukottomaan malliin, josta on poistettu grafiikkaohjain käytöstä. Huolimatta 360mm:n jäähdyttimellä varustetusta AIO-nestekierrosta prosessorin lämpötila nousee vakaustestissä peräti 98 asteeseen.

Käytöstä tuskin voidaan pitää kuitenkaan normaalina, sillä CPU-Z:n mukaan prosessoriytimet toimivat 4,8 GHz:n Thermal Velocity Boost -kellotaajuuksilla, minkä ei luonnollisesti pitäisi olla mahdollista mainituissa lämpötiloissa. Kuvan lähettänyt käyttäjä epäileekin ongelman olevan bugisessa BIOS-versiossa. Hän huomautti lisäksi, että CPU-Z:n ja AIDA64:n raportoima prosessorijännite olisi väärä ja oikea jännite olisi HWinfon raportoimat 1,325 volttia.

Lähteet: VideoCardz, ChipHell

Tesla Arcade -pelitietokone on varustettu uuden sukupolven konsoleiden tasoisella raudalla

Yhtiön ensimmäinen pelitietokone Tesla Arcade toimitetaan integroidun Model S -sähköauton kera, tai näkökulmasta riippuen päinvastoin.

Sähköautomaailman mullistajanakin pidetty Tesla on päättänyt kastaa varpaansa myös tietokonemaailman puolelle. Yhtiön ensimmäinen pelitietokone Tesla Arcade hallinnoi siihen integroidun auton mediajärjestelmää, jolla pyörivät myös modernit AAA-luokan pelit.

Teslan uuden Model S:n virallisten tuotesivujen mukaan Tesla Arcade -mediajärjestelmässä olisi parhaimmillaan 10 TFLOPSin edestä laskentavoimaa, eli suurin piirtein saman verran kuin Sonyn PlayStation 5 -konsolissa. Elon Musk on puolestaan ehtinyt jo twiittailemaan Tesla Arcaden mahdollistavan esimerkiksi Witcher 3:n ja uuden Cyberpunk 2077:n pelaamisen autossa.

Sivustolla ei mainita, millaista rautaa järjestelmä pitää sisällään, mutta luotettavista vuodoistaan tuttu Patrick Schur twiittasi Teslan haluavan AMD:n Navi23-grafiikkapiirin autoihinsa. Nyt Schur on puolestaan twiitannut kuvan diagrammista, joka näyttäisi varmistavan nimenomaan Navi23:n käytön. Muut järjestelmän tiedot kuten mitä prosessoria, käyttöjärjestelmää tai versiota pelistä käytetään ovat vielä täysin tuntemattomia yksityiskohtia.

Lähteet: Tesla, Elon Musk @ Twitter, Patrick Schur @ Twitter (1), (2)

Samsung esitteli alemman keskihintaluokan Galaxy A32 5G -älypuhelimen

Uutuus sijoittuu Samsungin edullisimmaksi 5G-älypuhelimeksi.

Samsung on esitellyt seuraajan edulliseen A30-sarjaansa – A32 5G. Uutuus asemoituu alempaan keskihintaluokkaan toimien seuraajana vajaa vuosi sitten julkaistulle Galaxy A31:lle. Galaxy A32 5G on samalla myös korealaisvalmistajan edullisin 5G-puhelin ja osoittaa selvästi, kuinka vuoden 2021 aikana 5G:n voi odottaa yleistyvän yhä edullisemmissa hintaluokissa.

A32 5G:n näyttö on kasvanut aavistuksen edeltäjäänsä nähden ollen nyt 6,5-tuumainen. Hieman hämmentävästi resoluutio on kuitenkin pudonnut Galaxy A31:n Full HD:sta HD+-tasoon. Puhelimen sisällä jyllää integroidun 5G-modeemin sisältävä MediaTekin MT6853-järjestelmäpiiri, joka tunnetaan myös nimellä Dimensity 720. Piirin parina on 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa ja 5000 mAh:n akku.

Edeltäjämallin näytön alle sijoitetusta sormenjälkilukijasta on luovuttu ja sen sijaan Galaxy A32 5G:n lukija on integroitu virtapainikkeeseen puhelimen kylkeen. Ulkonäöllisesti A32 5G tuo mukanaan myös uudistetun kamerajärjestelmän – viime vuoden selvästi erottuvasta neliskanttisesta kehyksestä on luovuttu, ja sen sijaan puhelimen kamerat lepäävät erillisinä linsseinä takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kamerajärjestelmä itsessään luottaa 48 megapikselin pääkameraan, 8 megapikselin ultralaajakulmakameraan, 5 megapikselin makrokameraan ja 2 megapikselin syvyyskameraan. Etukamera on sijoitettu pisaraloveen keskelle näytön ylälaitaa.

Samsung Galaxy A32 5G:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 164,2 x 76,1 x 9,1 mm
  • Paino: 205 grammaa
  • Näyttö: 6,5” HD+ TFT, 1600 x 720, 20:9-kuvasuhde
  • MediaTek Dimensity 720 -järjestelmäpiiri (MT6853: 2 x 2,0 GHz Cortex-A76 + 6 x 2,0 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G57 MC3 GPU)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • Takakamerat:
    • 48 megapikselin pääkamera
    • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera
    • 5 megapikselin makrokamera
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 13 megapikselin etukamera, f2.2
  • 5000 mAh:n akku, 15 watin pikalataus

Samsung Galaxy A32 5G tulee saataville 12. helmikuuta 279 euron suositushintaan neljänä eri värivaihtoehtona – mustana, valkoisena, violettina ja sinisenä.

Lähde: Samsung

Video: Xiaomi Redmi Note 9T unboksaus ja esittely

28.1.2021 - 16:11 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Avaamme videolla Xiaomi Redmi Note 9T:n pakkauksen ja tutustumme laitteen ominaisuuksiin.

Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Xiaomin kanssa

Xiaomi julkisti tammikuun alussa uudet Redmi 9T ja Redmi Note 9T -älypuhelimet alle 250 euron hintaluokkaan ja ne tulevat kauppoihin ensi maanantaina. Redmi Note 9T on Suomen markkinoiden tämän hetken edullisin 5G-ominaisuuksilla varustettu puhelin ja se käyttää Mediatekin Dimensity 800U -järjestelmäpiiriä. Muita ominaisuuksia ovat mm. 6,53-tuumainen Full HD+ IPS -näyttö, 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa, 48 + 2 + 2 megapikselin takakamera sekä 5000 mAh akku 18 watin pikalatauksella.

Laitteiden Early Bird -ennakkomyynti on käynnistynyt tällä viikolla ja Note 9T on tarjolla 199 euron hintaan kuun loppuun asti. Laitteen virallinen suositushinta on 249 euroa.

Avaamme videolla Redmi Note 9T:n tuotepakkauksen ja tutustumme sen sisältöön sekä itse puhelimen keskeisimpiin ominaisuuksiin.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso videot Youtubessa

Arctic julkaisi ahtaisiin väleihin sopivan P12 Slim PWM PST -kotelotuulettimen

P12 Slim PWM PST on vain 15 millimetriä paksu, mikä helpottaa sen asentamista usein ahtaisiin mini-ITX-kokoonpanoihin.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Arctic on julkaissut uutta verta tuuletinmarkkinoille. Yhtiön uusi P12-sarjan tuuletin on tervetullut uutuus etenkin pienikokoisia mini-ITX-kokoonpanoja rakentaville harrastajille.

Arctic P12 Slim PWM PST on nimensä mukaisesti normaalia ohuempi tuuletinmalli. Tyypillisen 25 mm:n sijasta tuulettimella on paksuutta 15 mm ja se on optimoitu etenkin staattisen paineen tuottoon. Ohuen rakenteensa myötä se soveltuu erityisen hyvin ahtaisiin mini-ITX-koteloihin ja yhtiö markkinoi sen olevan korkean staattisen paineen myötä suunnattu etenkin osittain peitossa olevien tuuletinaukkojen ja pölyfilttereiden taakse. Nimen PST viittaa PWM Sharing Technologyyn, mikä mahdollistaa tuulettimen nopeuden synkronoimisen muiden tuuletinten kanssa.

Nestelaakeroidun P12 Slim PWM PST:n strategiset mitat ovat 120 x 120 x 15 mm. Kuten nimikin jo kertoo, tuuletin on PWM-ohjattu ja sen toiminta-alue on 300 – 2100 RPM. Se kykenee tuottamaan parhaimmillaan 71,53 m3/h (41,1 CFM) ilmavirtaa ja 1,45 mmH2O:n staattisen paineen. Arctic ilmoittaa tuulettimen meluntuoton olevan 0,3 sonia, jonka muuttaminen tutummaksi dBA:ksi ei onnistu suoraan. SengpielAudion arvioidun taulukon mukaan se kuitenkin vastaisi suurin piirtein 22,5 dBA:ta.

P12 Slim PWM PST:n suositushinta on varsin edullinen 9,99 euroa.

Arctic on lisäksi julkaissut aiemmin tänä vuonna uuden BioniX P120 A-RGB -tuulettimen. Osoitettavalla RGB-valaistuksella varustettu tuuletin on varustettu erillisillä liittimillä, jotka mahdollistavat useamman samanlaisen tuulettimen ketjuttamisen ilman erillisiä kaapeleita. Tuuletinta hankkiessa on syyät huomioida, että se on standardin 25 millimetrin sijasta 30 millimetriä paksu. BioniX P120 A-RGB:n suositushinta on yksittäin 22,99 euroa ja kolmen tuulettimen paketissa 54,99 euroa.

Lähteet: Arctic (1), (2)