NZXT:ltä Kraken G12 -näytönohjainadapteri Kraken-sarjan nestejäähdytysjärjestelmille

NZXT:n uusi Kraken G12 -adapteri mahdollistaa valmisnestejäähdytysratkaisun asentamisen AMD:n ja NVIDIAn näytönohjaimiin.

NZXT on lisännyt nestejäähdytystuotteidensa valikoimaan uuden Kraken G12 -adapterin näytönohjaimille. Käytännössä kyseessä on näytönohjaimen päälle asennettava metallinen kehikko, joka mahdollistaa prosessoreille suunnattujen jäähdytysblokkien kiinnittämisen näytönohjaimen grafiikkapiirin päälle. Kraken G12:n asennusta on helpotettu aiempaan Kraken G10 -adapteriin nähden.

Kehikon ulkomitat ovat 201 x 113 x 32 mm ja paino 282 grammaa. Näytönohjaimen muistipiirejä ja virransyöttöä on jäähdyttämässä kehikkoon kiinnitetty standardimallinen 92 x 92 x 25 mm tuuletin, joka pyörii 1500 kierrosta minuutissa. Tuulettimen alle jää tilaa jälkiasenteisille virransyötön jäähdytyssiileille.

Kraken G12 on yhteensopiva NZXT:n Kraken X31-, X40-, X41-, X42-, X52-, X60-, X61-, X62-coolereiden kanssa. NZXT:n omien tuotteiden lisäksi adapteri on yhteensopiva yhteensä yli 30 markkinoilta löytyvän nestecoolerin kanssa (Asetekin referenssisuunnitteluun perustuvat mallit). Näytönohjaimien osalta yhteensopivuus luvataan useimpien NVIDIAn ja AMD:n näytönohjaimien kanssa (yhteensopivuuslista valmistajan sivuilla).

Kraken G12 -adapterin suositushinta on 29,99 dollaria (~28 euroa) ja se tulee saataville välittömästi mattamustana ja mattavalkoisena.

Lähde: NZXT

Edulliseen hintaluokkaan sijoittuva Moto C Plus -älypuhelin esiintyy pressikuvavuodossa

12.4.2017 - 12:51 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Toistaiseksi julkaisematon edullisen hintaluokan Moto C Plus -älypuhelin esiintyy Evan Blassin pressikuvavuodossa.

Evan Blass jatkaa kuvavuotojaan Twitterissä sekä Venturebeat-sivustolla ja tällä kertaa vuorossa on Lenovon tuleva edullisen hintaluokan Moto C Plus -älypuhelin. Moto C:stä kerrotaan olevan luvassa kaksi versiota – perusmalli ja Plus-versio. Blassin mukaan tulevat Moto C -mallit ovat suunnattu ensimmäistä älypuhelintaan ostaville käyttäjille, joka on helppo uskoa ainakin ominaisuuksien ja niiden pohjalta pääteltävissä olevan hintaluokan perusteella.

Molempia Moto C -malleja yhdistää Blassin mukaan ulkomuotojen ohella viisituumainen näyttö, salamalla varustettu kahden megapikselin etukamera sekä Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä.

Karsitumpi perus- Moto C tulee saataville 3G- ja 4G-versioina, jotka eroavat toisistaan järjestelmäpiirin suhteen. 3G-versiossa MediaTekin valmistama piiri on 32-bittinen ja neljä prosessoriydintä toimivat 1,3 GHz:n kellotaajuudella. 4G-versiossa piirivalmistaja on sama, mutta piiri on 64-bittinen ja kellotaajuudeltaan 1,1 GHz. Muilta osin tekniset ominaisuudet ovat 3G- ja 4G-varianttien kesken samat. 854 x 480 pikselin näyttö, gigatavu RAM-muistia, 8 tai 16 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka, viiden megapikselin kiinteätarkenteinen takakamera sekä pienehkö 2350 mAh akku.

Oheisessa kuvassa esiintyvästä Plus-versiosta sanotaan löytyvän tarkempi 720p-resoluution näyttö, 64-bittinen Mediatekin 1,3 GHz neliydinpiiri, 1 tai 2 gigatavua RAM-muistia, muistikorttipaikka, 4G-yhteydet, 16 Gt tallennustilaa, kahdeksan megapikselin takakamera sekä ehkäpä mielenkiintoisimpana yksityiskohtana merkittävästi suurempi 4000 mAh:n akku.

Moto C -mallien julkaisusta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa, mutta vuotaneen pressikuvan perusteella se saattaa olla varsin lähellä. Teknisten ominaisuuksien perusteella arvioituna edullisimman 3G-version hinnat saattavat hyvinkin alkaa alle 100 eurosta.

Lähde: Venturebeat, Evleaks

Unigine julkaisi uuden Superposition-testiohjelman

Superposition tarjoaa näytönohjainta raskaasti rasittavan testikokonaisuuteen, mutta siitä uupuu tuki moderneille matalan tason rajapinnoille.

Etenkin Heaven-testiohjelmastaan tuttu Unigine on julkaissut uuden Superposition-testiohjelman. Superposition on suunnattu tietokoneen näytönohjaimen vakauden ja suorituskyvyn testaamiseen.

Uniginen uusi testiohjelma soveltuu yhtiön mukaan raskaaksi rasitustestiksi näytönohjaimelle, sen jäähdytykselle ja virtalähteen riittävyydelle. Se kykenee seuraamaan testin aikana grafiikkapiirin lämpötilaa ja kellotaajuutta. Mukana on myös mahdollisuus tutkia testiohjelman maailmaa Oculus Rift- ja HTC Vive -VR-laseilla.

Superposition-testiohjelma hyödyntää uutta Unigine 2 -pelimoottoria. Testiohjelma tukee toistaiseksi DirectX 11- ja OpenGL 4.5 -rajapintoja. Yhtiö ei ole ilmoittanut aikooko se tuoda Superpositioniin myöhemmin tuet myös DirectX 12- ja Vulkan-rajapinnoille. Testiohjelma vaatii toimiakseen vähintään AMD:n Radeon HD 7000 -sarjan, Intelin HD 5000 -sarjan tai NVIDIAn GeForce GTX 600 -sarjan näytönohjaimen kahden gigatavun muistilla sekä 64-bittisen Linuxin tai Windows 7:n (tai uudemman).

Testistä on saatavilla kolmena eri versiona. Gamer on ilmainen, vain kotikäyttöön tarkoitettu versio, joka tukee asetusten vaihtoa, interaktiivista tilaa ja grafiikkapiirin tietojen seurantaa. Ylikellottajille ja VR-käyttäjille on tarjolla 19,95 dollariin hinnoiteltu Advanced-versio, jossa tulee lisäksi tuki tulosten lähettämiseen viralliseen tulostietokantaan ja mahdollisuus tutkia testin maailmaa VR-laseilla sekä vakaustestiksi sopiva looppausmahdollisuus. Ammattilaisille on puolestaan tarjolla 995 dollarin Professional-versio, joka tuo edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi tuen komentokehoteajoihin, jokaisen ruudun tarkempaan analysointiin, CSV-muotoisiin raportteihin, tekniseen tukeen ja kaupalliseen käyttöön.

Kiitos vinkistä nimimerkille -SD-

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 5 1600X & 1500X

io-techin testissä AMD:n uudet 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 1600X- ja 1500X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 5 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisin 8-ytiminen 1800X-malli ja Intelin leiristä Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i5-7600 -prosessori.

Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pikaiset ylikellotustestit Noctuan NH-D15-coolerilla avonaisessa testipenkissä.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 5 1600X & 1500X

Artikkeliin lisätään vielä huomisen aikana Ryzen 7 1700- ja Core i7-7700K -tulokset.

Huawein tulevat MateBook-tietokoneet esiintyvät Evleaksin pressikuvavuodossa

Evan Blass on julkaissut kuvat Huawein kolmesta tulevasta MateBook-tietokoneesta.

Luotettavaksi kuvavuotojen lähteeksi profiloitunut Evan Blass (Twitterissä @Evleaks) on julkaissut virallisilta vaikuttavat promokuvat Huawein tulevista MateBook-tietokoneista. Kuvien perusteella luvassa on kolme mallia, joiden mallinimet ovat MateBook E, X ja D. Koneiden koodinimiksi kerrotaan Pascal, Bell ja Watt. Siinä missä viime vuoden helmikuussa MWC:ssä julkaistu ensimmäisen sukupolven MateBook oli 12-tuumainen, puhutaan uusien mallien näyttöjen olevan 12-15-tuumaisia.

WinFuture-sivuston toimittajan Roland Quandtin mukaan 15-tuumaisen MateBook X -mallin koodinimi olisi Pascal, 12,5-tuumaisen MateBook D:n Watt ja ensimmäisen sukupolven mallin kaltaisen MateBook E:n Bell. Kuvien perusteella MateBook X ja D ovat rakenteeltaan tavallisia kannettavia ja MateBook E puolestaan ensimmäisen sukupolven mallia muistuttava irrotettavalla näppäimistöllä varustettu hybridilaite. Kahdessa ensin mainitussa on tiettävästi Intelin Core i5 -prosessorit, kun taasen hybridimalli luottaa vähävirtaisempaan Core M -prosessoriin.

Lisätukea prosessorihuhuille antaa Pascal-koodinimellinen (HUAWEI H95-Pascal-W19) laite, joka ilmestyi noin viikko sitten Geekbench-testisovelluksen tulospalveluun. Laitetietojen perusteella Pascal sisältää Intelin uusimman Kaby Lake -sukupolven Core i5-7200U -prosessorin sekä kahdeksan gigatavua RAM-muistia. Tietoihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, sillä tulospalveluiden tiedetään ennenkin näyttäneen virheellisiä tietoja. Pascal-malli sai Geekbech 4.0.4 -testin tulokseksi 3651 (single-core) ja 6738 pistettä (multi-core).

Huawei järjestää lippulaivatuotteiden julkaisutilaisuuden Berliinissä 23. toukokuuta ja uudet MateBook-mallit ovat vahvin ehdokas kyseisen tilaisuuden aiheeksi.

Lähteet: Evleaks, Gizmochina

NVIDIAlta GeForce 381.65 -ajurit Windows 10 Creators Update -tuella

NVIDIAn uudet ajurit tuovat Creators Update -tuen lisäksi mukanaan Dolby Vision -HDR-standardin peleihin, DTS X- ja Dolby Atmos -äänet sekä Game Ready -leiman Quake Champions -pelin suljetulle beetaversiolle.

NVIDIA on julkaissut uudet GeForce 381.65 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia NVIDIAn näytönohjaimia.

GeForce 381.65 -ajurit ovat ensimmäiset virallisesti uutta NVIDIA Titan Xp -näytönohjainta tukevat ajurit. Ne tuovat mukanaan tuen tänään virallisesti julkaistavalle Windows 10 Creators Update -päivitykselle ja lisäävät siihen liittyen tuet DTS X- ja Dolby Atmos -äänistandardeille. Mukana on myös tuki Dolby Vision -HDR-standardille pelikäytössä.

Ajurit lisäävät Game Ready -leiman Quake Champions -pelin suljetulle beetaversiolle ja uuden SLI-profiilin Descent: Undergroundille. Ajureissa ei ole uusia tai päivitettyjä 3D Vision- tai 3D Compatibility -profiileita. Täyden listan korjatuista ja tiedossa olevista bugeista löydät ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Edullinen Quartz on ZTE:n ensimmäinen Android Wear -älykello

10.4.2017 - 19:46 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

ZTE on julkaissut ensimmäisen Android Wear -käyttöjärjestelmällä varustetun älykellonsa. Uutuuden nimi on ZTE Quartz.

Kiinalainen ZTE tähtää uudella Quartz-kellollaan Android Wear -markkinoiden alempiin hintaluokkiin, joka näkyy osittain laitteen varustelussa. Quartzista puuttuu mm. LTE-yhteydet, pulssimittaus sekä NFC, joten se ei sovellu vaativammille kuntoilijoille eikä mobiilimaksujen ystäville. Kello pystyy kuitenkin toimimaan itsenäisesti 3G-yhteyden avulla. Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmän kerrotaan olevan vakioasussaan, sillä ZTE ei ole tehnyt siihen omia kustomointejaan.

Alumiinirakenteinen ZTE Quartz on melko suurikokoinen ja se tulee saataville vain yhdessä koossa. Kellon hihna on standardikokoista vaihdettavaa mallia. Sisäisen akun kapasiteetti on 500 mAh ja valmistaja lupaa sen riittävän 36 tunnin toiminta-aikaan.

ZTE Quartzin tekniset ominaisuudet:

 • IP67-suojaus, alumiinikuoret, muovinen takakuori
 • Vaihdettava 22 mm leveä silikonihihna
 • Halkaisija 45,7 mm, paksuus 14,5 mm, paino 89 grammaa
 • 1,4″ AMOLED-näyttö, halkaisija 400 pikseliä, Gorilla Glass 3 -lasi
 • 1,1 GHz Qualcomm Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiri
 • 768 Mt RAM-muistia
 • 4 Gt tallennustilaa
 • 3G-yhteydet, Bluetooth 4.1, 802.11bgn WiFi, GPS
 • kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, barometri, kaiutin
 • 500 mAh akku
 • Android Wear 2.0

Yhdysvalloissa ZTE Quartz tulee saataville ensi perjantaina T-Mobilen valikoimiin, jossa sen hinta on 192 dollaria. Kello on tulossa Euroopassa myyntiin ainakin Iso-Britannian markkinoilla, mutta Suomen saatavuudesta ei ole toistaiseksi tietoa.

Lähde: ZTE, The Verge, Engadget

Uusi artikkeli: Intel Kaby Laken lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto

Korkkasimme Intelin Kaby Lake -sukupolven suorituskykyisimmän Core i7-7700K -prosessorin ja vaihdoimme piisirun ja lämmönlevittäjän väliin vakiotahnan tilalle nestemäistä metallia.

Artikkelissa käydään läpi korkkausprosessi ja Intelin vakiotahnan vaihtaminen nestemäiseen metalliin.

Lisäksi mukana on lämpötilamittaukset ylikellotetulla Core i7-7700K -prosessorilla ennen ja jälkeen korkkausta sekä ylikellotustestit korkatulla prosessorilla.

Prime95-rasituksessa 4,8 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetun prosessorin lämpötila laski korkkauksen ansiosta 18 astetta. Korkattu prosessori toimi lisäksi 4,8 GHz:n kellotaajuudella alhaisemmalla käyttöjännitteellä, jonka myötä lämpötilaero kasvoi 23 asteeseen.

Core i7-7700K ylikellottui korkkauksen ansiosta Prime95-vakaasti 5,0 GHz:n (+200 MHz) ja muissa testiohjelmissa 5,1 GHz:n (+100 MHz) kellotaajuudelle Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä.

Lue artikkeli: Intel Kaby Laken lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto

Google Duon äänipuheluominaisuus on nyt käytettävissä maailmanlaajuisesti

10.4.2017 - 14:16 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Googlen simppeli Duo-videopuhelusovellus tukee nyt myös äänipuheluita maailmanlaajuisesti. Duo on Googlen haastaja Applen FaceTimelle ja Microsoftin Skypelle.

Google on päivittänyt äänipuhelumahdollisuuden Duo-sovellukseensa. Ominaisuus on nyt käytettävissä maailmanlaajuisesti, kun aiemmin se oli saatavilla vain rajatusti Brasilian markkinoilla. Toiminto on ollut tuloillaan jo varsin pitkään, sillä Google ilmoitti siitä jo viime elokuussa. Kuten videopuhelutkin, myös äänipuheluiden soittaminen Duolla on tehty erittäin yksinkertaiseksi.

Äänipuheluiden soittaminen onnistuu Duon tuoreimmalla 9.1.151636499.DR9_RC19-versiolla. Käyttäjä voi tehdä valinnan video- ja äänipuheluiden välillä yläpalkin valitsimesta, joka tulee näkyviin pyyhkäisemällä näkymää alaspäin. Jos valitsinta ei tuoreimmasta sovellusversiosta huolimatta löydy, kannattaa sovellus käynnistää uudelleen.

Jos Duon uusinta sovellusversiota ei ole vielä saatavilla Play Storen kautta, voi sen ladata APKMirror-sivuston kautta manuaalisesti asennettavaksi. Äänipuhelut onnistuvat myös sovelluksen iOS:lle tarkoitetulla uusimmalla 9.1-versiolla.

Lähteet: Twitter, Google

Tehdaskunnostettu Galaxy Note 7 komeilee kuvissa – akku kutistettu 3200 milliampeerituntiin

Samsung Galaxy Note 7 -älypuhelin tehdaskunnostettu versio komeilee Vietnamista peräisin olevissa kuvissa. Laitteen akun raportoidaan pienentyneen vajaalla kymmenellä prosentilla.

Samsung ilmoitti maaliskuun lopulla aikomuksistaan tuoda valituille markkinoille myyntiin tehdaskunnostettuja Galaxy Note 7 -älypuhelimia. Syynä tähän on ensisijaisesti Greenpeacen kaltaisten ulkopuolisten tahojen painostus takaisinkutsuttujen laitteiden ympäristöystävällisestä kierrätyksestä. Samsung ei kuitenkaan julkaissut tarkempia tietoja aikataulusta tai markkina-alueista, joilla tehdaskunnostettua laitetta tultaisiin näkemään.

Io-tech jututti maaliskuun lopulla Samsung Suomen myyntijohtajaa Antti Holopaista, jolla ei ainakaan tuossa vaiheessa ollut tietoa kunnostettujen Note 7 -mallien saapumisesta Suomeen tai Eurooppaan. Varmaa kuitenkin on, ettei tehdaskunnostettuja yksilöitä nähdä ainakaan USA:n, Kanadan ja Intian markkinoilla.

Nyt Vietnamista on kantautunut kuvia Note 7:n tehdaskunnostetusta versiosta, jonka mallinimeen kerrotaan lisätyn R-kirjaimen. Ulkoisesti puhelin on pysynyt muuttumattomana ja näytöllä näkyvien tietojen mukaan myös mallikoodi on tuttu SM-N935.

Kuvien perusteella tehdaskunnostetuissa Note 7R -malleissa on käytössä 3200 mAh akku, joka on siis kapasiteetiltaan 300 mAh pienempi kuin alkuperäisessä Note 7:ssä. Muut tekniset ominaisuudet ovat tällä tietoa pysyneet samana, kuin alkuperäisissä Note 7 -malleissa.

Lähteet: AndroidCentral, SamsungVN