Uutiset
Qualcommin Snapdragon X35 5G -modeemi on maailman ensimmäinen 5G NR-Light -modeemi
Modeemi on suunniteltu perinteisiä älypuhelimia kevyempiä 5G-yhteyksiä hyödyntäviin laitteisiin.

Qualcomm on julkaissut viime viikolla uuden Snapdragon X35 5G -modeemin, joka on suunniteltu markkinoiden pienikokoisempiin ja pääosin puhelimia yksinkertaisempiin laitteisiin kuten esimerkiksi älykelloihin. Modeemi tuo mukanaan myös täyden uuden tekniikan nimittäin tuen 5G NR-Light -verkoille, joiden luvataan nopeuttavan siirtymistä pois 4G-yhteyksistä.
5G NR-Light, toiselta nimeltään Reduced Capability NR, on 3GPP:n 5G-verkkojen Release 17 -versiossa julkaisema kokonaisuus, joka on suunniteltu erityisesti IoT-laitteiden (Internet of Things) ehdoilla, jotta 5G-verkot saataisiin käyttöön muun muassa puettavissa laitteissakin. Käytännössä teknologia tuo 5G-yhteydet siis entistä alempiin hintakategorioihin ja mahdollistaa pienemmän virrankulutuksen. NR-Light-laitteet tukevat muun muassa selvästi kapeampaa taajuusaluetta kuin niin sanotusti täydet 5G-laitteet.
5G NR-Light sijoittuu 5G-verkkojen kaistassa puhelinten käyttämien suurten kaistan 5G-yhteyksien ja erittäin vähävirtaisen NB-IoT-alueen väliin niin nopeudeltaan ja viiveiltään kuin myös virrankulutukseltaan mahdollistaen monipuolisemmat verkkoyhteydet, mutta kuitenkin puhelinten käyttämiä täysiä 5G-yhteyksiä pienemmällä virralla. NR-Light-verkot panostavatkin kategorioihin, jotka ovat nykyisellään vielä LTE-yhteyksien hallussa, eli muun muassa aiemmin mainittuihin puettaviin vaatteisiin.
Qualcommin Snapdragon X35 5G on markkinoiden ensimmäinen 5G NR-Light -verkkoja tukeva modeemi ja valmistaja mainostaakin piirin edistävän 5G-alustan laajenemista IoT-laitteisiin. 5G-verkkojen lisäksi Snapdragon X35 5G tukee myös LTE CAT4+ -yhteyksiä ja tarjoaa tuen satelliittipaikannukselle (dual-frequency GNSS).
Snapdragon X35 -modeemia käyttäviä laitteita odotetaan markkinoille vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla.
Lähteet: Qualcomm (1), (2), TechPowerUp, FierceWireless
Qualcommin Snapdragon X35 5G -modeemi on maailman ensimmäinen 5G NR-Light -modeemi
Modeemi on suunniteltu perinteisiä älypuhelimia kevyempiä 5G-yhteyksiä hyödyntäviin laitteisiin.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (6/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 10. helmikuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (6/2023)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 528.49 -ajurit
Ajureiden merkittävin uudistus on tuki GeForce RTX 40 -sarjan mobiilinäytönohjaimille, mutta mukana on myös päivityksiä pelitukeen Hello Neighbor 2:n, Perishin, Company of Heroes 3:n ja World of Warcraftin osalta.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 528.49 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Samalla julkaistiin myös Studio 528.49 -ajurit, jotka tukevat näytönohjaimia Pascal-arkkitehtuurista lähtien.
GeForce 528.49 -ajureiden uudistuspuolelta löytyy tällä kertaa tuki GeForce RTX 40 -sarjan mobiilinäytönohjaimille sekä viimeisimmät päivitykset Hello Neighbor 2-, Perish-, Company of Heroes 3- ja World of Warcraft -peleille. Kaksi ensin mainittua peliä tukevat DLSS-teknologiaa ja WoW:n tuorein päivitys lisäsi peliin tuen Reflex-teknologialle.
Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat 528.02-ajureiden tuomat Adobe Bridgen vakausongelmat ja Discordin aiheuttama GPU:n muistitaajuuksien lasku. Lisäksi ilmeisesti Hitman 3:n Resizable BAR -profiili on otettu pois käytöstä Intel-alustoilla. Tiedossa olevia ongelmia ovat tällä kertaa esimerkiksi Adobe Premiere Pron vakausongelmat, After Effectsin ja sen Media Encoderin ongelmat ProRes RAW -tiedostoilla sekä vanhat tutut pelipuolelta: HDR:n kytkeminen päälle tai pois muulla kuin natiiviresoluutiolla aiheuttaa epävakautta, Halo Wars 2:n aluskasvillisuus vilkkuu ja on normaalia suurempaa, Forza Horizon 4:n Steam-versio voi jäätyä 15-30 minuutin pelaamisen jälkeen ja Watch Dogs 2:n taivas vilkkuu edelleen RTX 4090 -näytönohjaimilla. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF) ja NVIDIAn Game Ready -artikkelissa.
Studio 528.49 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki RTX 40 -mobiilinäytönohjaimille. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF) ja NVIDIAn Studio-blogissa.
NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 528.49 -ajurit
Ajureiden merkittävin uudistus on tuki GeForce RTX 40 -sarjan mobiilinäytönohjaimille, mutta mukana on myös päivityksiä pelitukeen Hello Neighbor 2:n, Perishin, Company of Heroes 3:n ja World of Warcraftin osalta.
Video: Tutustutaan kuulokearvioissa käytettyyn sanastoon
Videolla käymme läpi muutamia yleisimpiä kuulokearvioissa käytetyistä ääntä kuvaavista termeistä esimerkkien kanssa.

Olemme arvostelleet io-techissä viimeisen parin vuoden aikana niin pelikuulokkeita kuin myös Bluetooth-kuulokkeita kirjoitetuissa testiartikkeleissa ja YouTube-videoilla. Nyt käymme läpi videolla yleisimmät arvioissa käytetyistä ääntä kuvaavista termeistä, kuten esimerkiksi lämmin.
Video kannattaa katsoa kuulokkeiden kanssa, sillä termit käsitellään esimerkkiäänien kera. Huomion arvoisena seikkana videolla käytetyt esimerkit ovat tarkoitetun korostettuja, jotta ilmiöt olisivat yleispiirteiltään helposti tunnistettavissa.
Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Video: Tutustutaan kuulokearvioissa käytettyyn sanastoon
Videolla käymme läpi muutamia yleisimpiä kuulokearvioissa käytetyistä ääntä kuvaavista termeistä esimerkkien kanssa.
Microsoft tuo ChatGPT:n Edgeen ja Bing-hakukoneeseen, Googlelta kilpaileva tekoälybotti Bard
Kovassa nosteessa oleva ChatGPT on onnistunut toistaiseksi välttämään perinteiset käyttäjien armoille joutuvien tekoälybottien ongelmat ja kohut. Bard perustuu puolestaan LaMDAan, joka pääsi otsikoihin Googlen insinöörien väitettyä sen saavuttaneen tietoisuuden.

Tekoäly, neuroverkot, koneoppiminen. Siinä on kolme avainsanaa nykytietotekniikan aallonharjalta, jotka tällä hetkellä maalaavat suuntaviivoja alan lähitulevaisuudelle. Mullistuksessa ovat luonnollisesti mukana myös jätit kuten Google ja Microsoft, joista kummallakin on omia suunnitelmiaan tekoälyn hyödyntämisestä tärkeimmissä tuotteissaan.
ChatGPT- eli Chat Generative Pre-trained Transformer -tekoälybotti on noussut hiljattain kaikkien huulille. OpenAI:n kehittämä botti perustuu sen GPT-3.5-kielimalliin, valvottuun oppimiseen ja vahvistusoppimiseen. Valvottu oppiminen viittaa valikoidun opetusaineiston käyttöön ja vahvistusoppiminen ns. trial and error -metodiin, jossa tekoäly pyrkii valikoimaan vastauksia, joista se saa eniten positiivista palautetta.
ChatGPT ei ole kompastunut useimpien aiempien vastaavien projektien ongelmiin, jossa tekoäly on alkanut antamaan epämieluisia vastauksia syystä tai toisesta. Päällimmäisenä esimerkkinä tällaisesta mieleen tullee useimmilla Microsoftin TayTweets-botti vuodelta 2016. Tay oli suunniteltu keskustelubotiksi, joka kehittyisi sitä mukaa kun käyttäjät keskustelisivat sen kanssa. Twitter-yleisön käsissä botti kuitenkin päätyi twiittailemaan muun muassa Hitleriä fanittavia viestejä ja kertomaan, kuinka ”hän” vihaa kaikkia ihmisiä.
Seuraava aluevaltaus ChatGPT:lle on Microsoftin Bing-hakukone ja Edge-selain. Microsoft on kertonut integroivansa parannellun version ChatGPT:stä osaksi hakukonetta antamaan paitsi tarkempia vastauksia hakuihin, mahdollistamaan myös entistä paremmin haku luonnollisen keskustelun kautta. Se osaa myös tiivistää useammista lähteistä saatuja vastauksia yhteen pakettiin helpottamaan tiedonhakua. Uudessa Bingissä on erikseen haku- ja chat-välilehdet, joista jälkimmäinen on tarkoitettu nimenomaan luonnollisen keskustelun kautta hakemiseen.
Edgeen on puolestaan luvassa uusi sivupalkki, joka pyörii ChatGPT:n varassa. Se kykenee esimerkiksi auttamaan käyttäjää kirjoittamaan sähköposteja, luomaan matkaohjelmia oleellisine linkkeineen haluttuun kohteeseen tai vaikka pitämään ajanvietteeksi tietovisaa käyttäjälle.
Microsoft ei ole mennyt toistaiseksi yksityiskohtiin siitä, miten sen versio ChatGPT:stä poikkeaa nyt käytössä olevasta. Huhuissa kuultua GPT4-kielimallia ei ole mainittu yhtiön toimesta missään, joten se voitaneen ainakin sulkea pois laskuista tässä vaiheessa. Sen kerrotaan olevan kuitenkin kustomoitu nimenomaan tiedonhakuun paremmin soveltuvaksi tavalla tai toisella, ja olevan tietenkin entistä nopeampi. Tiettävästi mukana on myös Microsoftin oma Prometheus-tekoälymalli, joka on suunniteltu toimimaan yhteistyössä OpenAI:n tekniikoiden kanssa oleellisimpien vastausten löytämiseksi hakuihin. Microsoftin mukaan kyseessä olisi jopa suurin harppaus hakutulosten tarkkuudessa pariin vuosikymmeneen.
Google puolestaan on paljastanut Bardiksi nimetyn oman tekoälybottinsa. Bard perustuu LaMDA:an eli Language Model for Dialogue Applications -kielimalliin, joka nousi otsikoihin viimeksi Googlen insinööri Blake Lemoinen väitettyä sen saavuttaneen tietoisuuden. Lemoinen mukaan tietoisuuden todisti kyseenalaiset vastaukset omaan identiteettiin, moraaliin, uskontoon ja Isaac Asimovin robotiikan kolmeen lakiin liittyen. Googlen mukaan Lemoinen väitteillä ei kuitenkaan ollut perää. Tarkemmin Bardissa on käytössä kevennetty ja nopeampi versio LaMDA:sta, mutta mallien erot eivät ole tällä hetkellä tiedossa.
Kulissien takana Googlella on tiettävästi jouduttu painamaan ChatGPT:n takia jopa paniikkinappulaa ja kutsumaan jo tehtävistään sivuun siirtyneet yhtiön alkuperäisiin perustajiin kuuluneet Larry Pagen ja Sergey Brinin konsultoimaan, miten haasteeseen pitäisi vastata. Bardin ensimmäisen iteraation perusteella paniikkiin on ollut myös syynsä, sillä saataville tulee alkuun vain yksinkertainen chattiboksi, jonka vastauksien yhtiö varoittaa jo etukäteen olevan mahdollisesti epätarkkoja tai vääriä. Päivitys: Googlen varoitus kävi toteen heti Bardin väitettyä esittelytilaisuudessa James Webb Spacen Telescopen ottaneen ensimmäiset kuvat planeetasta oman aurinkokuntamme ulkopuolella. Ensimmäiset eksoplaneetan kuvat nappasi todellisuudessa VLT Yepun -teleskooppi ESO:n (European Southern Observatory) Paranalin observatoriossa jo vuonna 2004.
Bardin ohella Google työskentelee myös tekoälyn tuomisesta entistä helpommin kehittäjien ja käyttäjien käsiin rajapintojen kanssa. Ensimmäisenä yhtiö aikoo toteuttaa rajapinnan LaMDA-kielimallille ja myöhemmin luvassa on erilaisia työkaluja ja muita rajapintoja erilaisten tekoälysovellusten luomisen helpottamiseen.
Microsoftin ChatGPT:llä ryyditetty Bing on jo nyt kokeiltavana esimerkkihauin ja sivustolla on tarjolla myös mahdollisuus liittyä odotuslistalle, jotta uutta hakukonetta pääsee käyttämään toden teolla ensimmäisten joukossa. Googlen Bard on tällä hetkellä vain valikoitujen testaajien käytössä ja tulee laajenemaan yleiseen käyttöön joskus lähiviikkojen aikana. Botti tullaan myös integroimaan osaksi Googlen hakukonetta myöhemmässä vaiheessa.
Microsoft tuo ChatGPT:n Edgeen ja Bing-hakukoneeseen, Googlelta kilpaileva tekoälybotti Bard
Kovassa nosteessa oleva ChatGPT on onnistunut toistaiseksi välttämään perinteiset käyttäjien armoille joutuvien tekoälybottien ongelmat ja kohut. Bard perustuu puolestaan LaMDAan, joka pääsi otsikoihin Googlen insinöörien väitettyä sen saavuttaneen tietoisuuden.
Video: Esittelyssä OnePlus 11 & Buds Pro 2
Videolla unboksataan ja esitellään OnePlus 11 -puhelin ja Buds Pro 2 -kuulokkeet.

Kaupallinen yhteistyö OnePlussan kanssa
OnePlus julkaisi eilen uuden OnePlus 11 -puhelimen ja Buds Pro 2 -kuulokkeet, jotka testattiin io-techissä heti tuoreeltaan. Molempien ennakkomyynti alkoi välittömästi ja kuluttajat saavat tuotteet käsiinsä 16. helmikuuta.
Tutustumme videolla uutuustuotteisiin ja niiden ominaisuuksiin. Lisäksi videossa on osallistumisohjeet arvontaan, jossa palkintona on uudet OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet.
Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Video: Esittelyssä OnePlus 11 & Buds Pro 2
Videolla unboksataan ja esitellään OnePlus 11 -puhelin ja Buds Pro 2 -kuulokkeet.
3dfx:n ex-insinöörin kuntoon saattama Voodoo5 6000 -prototyyppi huutokaupattavana
3dfx:llä aikoinaan työskennellyt Hank Semenec on mm. muokannut VoodooVolts-virtajohdon toiseen päähän Molexin, jättäen itse korttia muokkaavan virtamodin tekemättä.

3dfx on jäänyt jo yli kaksi vuosikymmentä sitten historiaan. 3D-vallankumouksen käytännössä toteuttanut yritys dominoi kenttää oman aikansa, mutta erinäisten huonojen ratkaisujen, myöhästyneiden tuotteiden ja oikeussalidraaman saattelemana yhtiö ajautui konkurssiin 17.10.2002.
3dfx:n Voodoo-näytönohjaimilla on paikkansa näytönohjainten Hall of Fame -salissa, mutta kenties legendaarisin niistä on omalla tavallaan julkaisematta jäänyt Voodoo5 6000. Voodoo5 6000 yhdisti yhdelle täyspitkälle laajennuskortille neljä VSA-100-grafiikkapiiriä ja aikanaan ennen näkemättömät 128 Mt muistia niiden kaveriksi.
V5 6000:tta voinee pitää myös jonkinlaisena suunnan näyttäjänä ensimmäisenä lisävirtaa kaivanneena näytönohjaimena, joskin sen aikaisten virtalähteiden kapasiteetin vuoksi yhtiö päätyi ruokkimaan sen 60 watin tehotarpeet ulkoisella VoodooVolts-virtalähteellä sisäisten lisävirtaliitinten sijasta. Sittemmin keräilijöiden ja harrastajien käsiin päätyneet prototyyppinäytönohjaimet on lähes poikkeuksetta muokattu käyttämään sen sijasta sisäistä virtaa suoraan molex-liittimestä.
Kunnianhimoinen projekti ei päätynyt ikinä maaliin, mutta prototyyppejä on liikkeellä useampaa eri versiota. Ensimmäisissä prototyypeissä käytettiin vielä Intelin siltapiiriä hoitamaan kommunikaatio AGP-väylän ja neljän VSA-100-piirin välillä, mutta myöhemmissä malleissa siirryttiin sen ongelmien vuoksi Hint:n valmistamiin siltapiireihin.
eBay-verkkokauppaan on nyt ilmestynyt myyntiin harvinaista herkkua, eli Rev 3700A -version prototyyppi. Kyseessä on viimeinen prototyyppiversio, jota näytönohjaimesta ehdittiin valmistaa. Näytönohjain on saatettu toimintakuntoon ja täysin vakaaksi myös 8xSSAA:lla 3dfx:n entisen insinöörin Hank Semenecin toimesta. 8xSSAA oli Voodoo5 6000:n erikoisuus, sillä myyntiinkin päässyt Voodoo5 5500 kahdella VSA-100:lla ylsi vain 4xSSAA-tilaan. Myynnissä olevaa versiota ei ole muokattu tyypilliseen tapaan liittämällä molex-liitin hyppylankojen päähän, vaan virta syötetään VoodooVolts-liittimestä mukana tulevalla johdolla, jonka toisesta päästä löytyy itse virtalähteen sijasta molex-liitin. Näytönohjain on myyjän mukaan priimakunnossa, mutta siltapiirin päälle ja jokaisen GPU:n takapuolelle asennetut siilit eivät kuulu vakiovarustukseen. Ne saattavat olla kuitenkin Semenecin asentamia ja siten tarpeellisia vakauden takaamiseksi.
Mikäli retrohammasta kolottaa, on ostohousujen taskusta löydyttävä aikamoisen paksu tukku tuohta, sillä sen hinta hinta on noussut huutokaupassa jo 14 000 dollariin eli yli 13 000 euroon. Huutokaupassa on uutisen kirjoitushetkellä aikaa jäljellä reilut viisi päivää.
Lähteet: eBay, Tom’s Hardware
3dfx:n ex-insinöörin kuntoon saattama Voodoo5 6000 -prototyyppi huutokaupattavana
3dfx:llä aikoinaan työskennellyt Hank Semenec on mm. muokannut VoodooVolts-virtajohdon toiseen päähän Molexin, jättäen itse korttia muokkaavan virtamodin tekemättä.
Uudet artikkelit: Testissä OnePlus 11 ja OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet
Testasimme tuoreeltaan OnePlussan uuden OnePlus 11 -älypuhelimen sekä OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet.

OnePlus julkaisi tänään Intiassa OnePlus 11 -lippulaivapuhelimensa ja OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeensa globaaleille markkinoille. Ehdimme io-techissä tutustumaan laitteisiin hyvissä ajoin, minkä myötä nyt molempien uutuustuotteiden artikkelit ovat luettavissa tuoreeltaan.
Edullisimmillaan 879 euron suositushinnalla varustettu OnePlus 11 tarjoaa 6,7-tuumaisen 1440p-resoluution LTPO 3.0 -näytön, Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin ja joko 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa tai 16 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Puhelimen kamerajärjestelmä muodostuu 50 megapikselin pääkamerasta, 48 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 32 megapikselin telekamerasta.
OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet puolestaan kustantavat 179 euroa ja ne tarjoavat edeltäjästään tutun muotoilun, mutta uuden Dynaudion kanssa yhteistyössä luodun kaiutinjärjestelmän, kehitetyn vastamelutoiminnon sekä päivitetyt yhteysominaisuudet LC3-koodekilla ja tuella Googlen Spatial Audio -tilaäänimallinnukselle.
Lue artikkelit:
Uudet artikkelit: Testissä OnePlus 11 ja OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet
Testasimme tuoreeltaan OnePlussan uuden OnePlus 11 -älypuhelimen sekä OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet.
AMD:n uudet Zen 4 -mobiiliprosessorit testivuodoissa
Phoenix- ja Dragon Range -koodinimellisten Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden pitäisi löytää tiensä kannettaviin maaliskuun loppuun mennessä.

AMD julkisti vuoden alussa uudet Phoenix- ja Dragon Range -koodinimelliset Ryzen-prosessorit kannettaviin vuoden alussa CES-messuilla. Uusien prosessoreiden pitäisi löytää tiensä kauppoihin uusissa kannettavissa maaliskuun loppuun mennessä.
Nyt nettiin on saatu ensimmäisiä suorituskykytestejä tulevilla mobiiliprosessoreilla. Ensimmäisenä vuorossa on Ryzen 9 7845HX, eli Dragon Range -sarjan toiseksi nopein malli. Prosessorissa on 12 Zen 4 -prosessoriydintä, jotka toimivat 3 GHz:n perus- ja maksimissaan 5,2 GHz:n Boost-kellotaajuudella. Dragon Ranget perustuvat samoihin Raphael-siruihin, kuin työpöytäpuolen Zen-prosessorit.
Ryzen 9 7845HX löysi tiensä suoraan Pass Markin mobiiliprosessoreiden CPU Mark -listan kärkeen reilulla erolla. Prosessori nettosi pisteitä peräti 46 791, kun aiemmin kärkipaikkaa pitänyt Core i9-12900HX:lle on ilmoitettu pisteiksi 35 628. AMD:n viime sukupolvein nopein malli eli Ryzen 9 6900HX nettosi samassa testissä 24 640 pistettä. Yhdellä ytimellä 7845HX sai 4003 pistettä, i9-12900HX 3983 pistettä ja 6900HX 3428 pistettä. Ryzen 9 7845HX:n tulos perustuu tässä vaiheessa vain yhteen testiajoon, eli se saattaa muuttua vielä kumpaan tahansa suuntaan uusien tulosten myötä.
Toinen testivuoto koskee puolestaan Phoenix-koodinimellistä Zen 4 -prosessoriytimillä ja RDNA3-grafiikkaohjaimella varustettua Ryzen 9 7940HS -prosessoria. Bilibili-palvelusta peräisin olevassa vuodossa on ajettu kaksi 3DMark Time Spy -testiä prosessorin integroidulla Radeon 780M -grafiikkaohjaimella, yksi 54 watin rajoittamattomalla TDP:llä ja toinen 25 watin TDP:llä.
Ilman rajoja prosessori sai 3146 pistettä (2791 graphics score, 11 343 CPU score), kun 25 wattiin kuristettuna niitä ropisi yhteensä 2780 (2486 graphics score, 8448 CPU score). Kannettavassa oli käytössä DDR5-5600-muistit. VideoCardzin Notebookcheckiltä lainaamien verrokkilukujen mukaan viime sukupolven Ryzen 9 6900HS sai DDR5-4800-muisteilla 2292 pistettä ja astetta korkeammilla kelloilla varustettu 6900HX nettosi 2437 pistettä. 7940HS:n Radeon 780M sisältää 12 RDNA3 Compute Unit -yksikköä, jotka toimivat parhaimmillaan 3 GHz:n kellotaajuudella, kun 6900HS:n ja HX:n 680M sisältää samat 12 CU:ta, mutta RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvina ja toimii matalammilla 2,4 GHz:n maksimikelloilla.
AMD:n uudet Zen 4 -mobiiliprosessorit testivuodoissa
Phoenix- ja Dragon Range -koodinimellisten Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden pitäisi löytää tiensä kannettaviin maaliskuun loppuun mennessä.
Gigabyte julkaisi ensimmäisen PCI Express 5.0 SSD-aseman globaaleille markkinoille
Aorus Gen5 10000 SSD perustuu odotetusti Phisonin E26 -ohjainpiiriin, jonka kaveriksi on lyötetty DDR4-välimuistia ja Micronin 232-kerroksista 3D TLC NAND -muistia.

Emolevyvalmistajana kannuksensa hankkinut Gigabyte on laajentanut useimpien kilpakumppaniensa tavoin laajasti eri komponentti- ja oheislaitemarkkinoille. Yhtiön tuoteportfolioon kuuluvat myös SSD-asemat ja tuoreimman julkistuksen myötä ensimmäinen globaaleille markkinoille suunnattu PCIe 5.0 SSD-asema.
Gigabyte Aorus Gen5 10000 SSD perustuu odotetusti Phisonin 8-kanavaiseen PS5026-E26 -SSD-ohjaimeen, jonka pariksi yhtiö on valinnut Micronin 232-kerroksiset 3D TLC -NAND-muistit ja 2 tai 4 Gt DDR4-välimuistia. Phisonin mukaan sen ohjainpiiri venyisi 14 Gt/s:n nopeuksiin, mutta Aoruksen tapauksessa realisoituvat nopeudet ovat perättäislukujen osalta 10 000 Mt/s (2 Tt) tai 9500 Mt/s (1 Tt) ja kirjoitusten osalta 9500 (2 Tt) tai 8500 Mt/s (1 Tt). 2 teratavun mallin CrystalDiskMark-tuloksessa luvatut luvut ylittyvät jonkin verran sekä kirjoitus- että lukunopeuksien ollessa yli 10 Gt/s.
Ensimmäinen markkinoille Japanissa saatu PCIe Gen5 SSD-asema oli varustettu äänekkäänä pidetyllä tuulettimella, mutta Gigabyte ei ole joutunut turvautumaan vastaavaan. Sen sijasta uudesta Aorus SSD:stä löytyy korkeahko lämpörivasto, jonka läpi kulkee kaksi U:n malliin taivutettua lämpöputkea. Rivaston kera SSD-aseman mitat ovat 92 x 23,5 x 44,7 mm (P x L x K).
SSD-aseman täyden nopeuden hyödyntäminen vaatii luonnollisesti PCIe 5.0 -tuen prosessorilta ja/tai emolevyltä, eli käytännössä tuki rajoittuu AMD:n AM5-alustaan sekä osaan Intelin 12. ja 13. sukupolven prosessoreista.
Gigabyte ei valitettavasti kertonut milloin sen uudet yhden ja kahden teratavun Aorus SSD-asemat saapuvat myyntin, tai edes mikä niiden hintataso tulee olemaan. Takuuta asemille myönnetään 700 (1 Tt) tai 1400 (2 Tt) kirjoitetun teratavun tai viiden vuoden edestä.
Lähde: Lehdistötiedote
Gigabyte julkaisi ensimmäisen PCI Express 5.0 SSD-aseman globaaleille markkinoille
Aorus Gen5 10000 SSD perustuu odotetusti Phisonin E26 -ohjainpiiriin, jonka kaveriksi on lyötetty DDR4-välimuistia ja Micronin 232-kerroksista 3D TLC NAND -muistia.