Uutiset

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (TU116)

io-techin testissä GeForce GTX 1660 Ti näytönohjaimet Asukselta ja MSI:ltä.

NVIDIA julkaisi tänään ensimmäisen Turing-arkkitehtuuriin pohjautuvan GeForce GTX 16 -sarjan näytönohjaimen eli GeForce GTX 1660 Ti:n. Suomessa 309 eurosta ylöspäin hinnoiteltu näytönohjain tarjoaa suurinpiirtein 2,5 vuotta vanhan GeForce GTX 1070:n tasoista suorituskykyä lähes vastaavaan hintaan.

Testiimme saapui GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimet Asukselta ja MSI:ltä, mutta valitettavasti molemmat valmistajat lähettivät halvimman sijaan malliston terävintä kärkeä edustavan kalleimman mallin. Esimerkiksi Asuksen Strix-mallin 379 euron hintalappu lähentelee jo halvimpien GeForce RTX 2060 -näytönohjaimien hintatasoa, vaikka suorituskyky ei yllä samalle tasolle ja RTX-ominaisuudet eli säteenseurantaa kiihdyttävät RT-ytimet ja DLSS-tekniikan mahdollistavat Tensor-yksiköt puuttuvat.

Tutustumme artikkelissa GeForce GTX 1660 Ti:n ominaisuuksiin sekä Asuksen ja MSI:n näytönohjaimiin. Mukana on suorituskykytestit 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (TU116)

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (8/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 22. helmikuuta tavanomaista myöhemmin noin klo 17:00-18:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan io-techin perustajakaksikko Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Xiaomi julkisti Mi 9 -huippumallinsa – kolmoiskamera ja 27 watin pikalataustuki

Huippumallinsa ohella yritys esitteli myös edullisemman ja pienikokoisemman Mi 9 SE -mallin.

Xiaomin uuden Mi 9 -huippumallin julkaisu jäi keskiviikkona hieman Samsung Unpacked -tilaisuuden annin jalkoihin, mutta se ei sinällään vähennä yhtään uutuuden kiinnostavuutta. Mi 9 on seuraaja io-techissä viime syksynä testatulle Mi 8 -mallille ja samalla yksi markkinoiden ensimmäisistä Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä varustetuista puhelimista. Metallirunkoinen ja lasikuorinen puhelin käyttää 6,39-tuumaista Super AMOLED -näyttöpaneelia, jonka alle on sijoitettu sormenjälkitunnistin ja yläreunassa on ”pisaralovi” etukameralle.

Kamerapuolella on tarjolla Xiaomin ensimmäinen kolmoistakakamera, joka käyttää Sonyn 48 megapikselin IMX586-sensoria sekä f1.75-aukkosuhteen objektiivia pääkamerassa. Superlaajakulmakamera käyttää Sonyn 16 megapikselin IMX481-sensoria ja mahdollistaa myös makrokuvauksen neljän senttimetrin päästä kohteesta. Kaksinkertainen zoomaus onnistuu puolestaan 12 megapikselin S5K3M5-sensoria käyttävällä telekameralla, jonka parina on edeltäjämallia valovoimaisempi f2.2-aukkosuhteen objektiivi.

Mi 9:n 3300 mAh akku on valitettavasti keskimääräistä pienempi ja lisäksi sen kapasiteetti on pienentynyt edeltäjämallista 100 mAh. Lataaminen onnistuu ripeästi 27 watin pikalataustuen ansiosta, jonka lisäksi laite tukee myös tehokasta 20 watin langatonta pikalatausta. Xiaomi myy 27 watin pikalataurin sekä langattoman pikalaturin sisältävää pakettia lisävarusteena.

Mi 9 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 157,5 x 74,7 x 7,6 mm
  • Paino: 173 grammaa
  • Rakenne: alumiinirunko, Gorilla Glass 6 edessä, Gorilla Glass 5 takana
  • 6,39″ Super AMOLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 103,8 % NTSC, 600 nits, HDR
  • Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • 6 tai 8 Gt 2133 MHz LPDDR4X RAM-muistia
  • 64 tai 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa
  • Cat.16/13 LTE-yhteydet (1000/150 Mbit/s), Dual SIM, VoLTE
  • WiFi 802.11ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo (E1+E5a), BeiDou
  • Kolmoistakakamera:
    • 48 megapikselin 1/2-tuumainen IMX586-sensori 0,8 um pikselikoolla, f1.75, OIS, Dual Pixel -tarkennus
    • 12 megapikselin 1/3,6-tuumainen S5K3M5-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.2, 2x zoom, autofokus
    • 16 megapikselin 1/3-tuumainen IMX481-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.2 ultralaajakulmaobjektiivi, 117 asteen kuvakulma, autofokus
    • 4K 60 FPS videokuvaus, 1080p 960 FPS hidastuskuvaus
  • 20 megapikselin etukamera, 0,9 um pikselikoko, f2.0
  • 3300 mAh akku, USB Type-C, Charge Turbo 27 W pikalataus, 20 W langaton pikalataus
  • MIUI 10 & Android 9 Pie

Xiaomi Mi 9 tulee saataville Kiinassa 26. helmikuuta lähtien Lavender Violet-, Ocean Blue- ja Piano Black -väreissä. Perusmallin lähtöhinta on Kiinassa 2999 yuania, eli noin 395 euroa. 8 &128 Gt variantti maksaa 3299 yuania (430 e). Kiinassa puhelimesta tulee saataville myös läpinäkyvällä takakuorella varustettu 3999 yuanin (525 euroa) hintainen versio, jossa on 12 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa ja seitsemänlinssisellä f1,47-aukkosuhteen objektiivilla varustettu takakamera.

Xiaomi esitteli myös edullisemman Mi 9 SE -mallin, joka on hieman ulkomitoiltaan pienempi sekä ominaisuuksiltaan karsitumpi isoveljeensä nähden. SE-versiossa on erona mm. 5,97-tuumainen AMOLED-näyttö, Snapdragon 712 -järjestelmäpiiri 3,5 mm:n ääniliitäntä ja 3070 mAh akku. Kolmoistakakameran pääsensori on sama Sony IMX586, mutta superlaajakulmakameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja zoom-kameran kahdeksan megapikseliä. Mi 9 SE tulee myyntiin Kiinassa maaliskuun alussa 1999 yuanin (~260 euroa) lähtöhintaan.

Lähteet: MIUI Forums, Xiaomi

Intelin Odyssey levittää tietoutta yhtiön tulevista pelinäytönohjaimista ympäri maailman

Intelin Odyssey -hanke tapahtuu pääosin netissä ja uutiskirjeinä, mutta yhtiö suunnittelee myös näytönohjaimista tietoutta levittävien tapahtumien maailmankiertuetta.

Intel aloitti edellisvuonna rekrytointikampanjan, jonka aikana se on kaapannut AMD:lta muun muassa grafiikkaguru Raja Kodurin sekä useita muita Radeon-näytönohjainten parissa tavalla tai toisella tekemisissä olleita henkilöitä. Pian sen jälkeen alkoi netissä pyöriä huhuja, joiden mukaan Intel pyrkisi erillisnäytönohjainten markkinoille.

Intel varmisti viime vuonna huhut tosiksi ja kertoi aikovansa julkaista ensimmäiset erillisnäytönohjaimensa vuonna 2020. Loppuvuodesta Intel Architecture Day -tapahtumassa saatiin tietää, että Arctic Sound -koodinimellä huhuissa pyörineet erillisnäytönohjaimet tulisivat perustumaan uuteen Xe-arkkitehtuuriin. Xe-arkkitehtuuri tulee kattamaan kaikki Intelin vuoden 2020 näytönohjaimet prosessoreihin integroiduista grafiikkaohjaimista aina pelinäytönohjaimiin ja datakeskuksiin tekoälytehtäviin suunniteltuihin laskentakortteihin asti.

Nyt Intel on kertonut peleille omistetuilla alasivuillaan Odyssey-hankkeesta. Odyssey hanke on Intelin kädenojennus näytönohjaimista kiinnostuneita kuluttajia kohtaan. Sen on tarkoitus antaa käyttäjille mahdollisuus saada äänensä ja toiveensa kuuluviin sekä päästä seuraamaan lähempää Intelin näytönohjainten kehitystyötä samalla. Intel puolestaan saa kanavan levittää tietoa ja herättää kiinnostusta sen yritykseen nousta AMD:n ja NVIDIAn rinnalle näytönohjainmarkkinoilla.

Odysseyhyn kuuluu keskustelualustan lisäksi maailmankiertue, jossa halukkaat pääsevät oletettavasti osallisiksi Intelin tulevista näytönohjaimista kertoviin tapahtumiin. Tapahtumia pidetään ympäri maailman ja Suomea lähimpänä niistä on Tukholma, mutta toistaiseksi tapahtumien tarkemmasta luonteesta tai aikataulusta ei ole kerrottu sen enempää. Intel tulee lisäksi pitämään uutiskirjeiden välityksellä kilpailuja ja kertomaan tarjouksista, beetatesteistä ja muusta vastaavasta.

Intel Odyssey

Muropaketti täytti 20 vuotta

Aikoinaan Suomen suurin tietotekniikkasivusto Muropaketti.com perustettiin 20. helmikuuta 1999.

20 vuotta on suomalaisessa mediassa kunnioitettava saavutus ja usein juhlan aihe. Perinteisesti mediassa koko vuosi saatetaan pyhittää juhlavuodeksi, kuten esimerkiksi Mikrobitti-lehti juhlisti vuonna 2004 omaa 20-vuotista taivaltaan jokaisen numeron kannessa. Ruotsin suurin tietotekniikkasivusto Sweclockers.com täyttää myös tänä vuonna 20 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi muun muassa sivuston logo on muokattu uusiksi ja kaikki vuoden aikana aiheeseen liittyvät julkaisut ja muistelujutut on kerätty omalle juhlasivulleen.

Muropaketti.com täytti 20 vuotta virallisesti eilen 20. helmikuuta 2019. Sivuston nykyinen omistaja Otavamedia, vastaava toimittaja Reijo Ruokanen tai muu toimitus eivät reagoineet asiaan mitenkään.

Miten tähän tilanteeseen on päädytty?

Lokakuussa 2016 silloinen omistaja Otavan Uudet Liiketoiminnat Oy ilmoitti uudistavansa sivustojaan sisällöllisesti ja lähti vahvistamaan Muropaketin asemaa tietotekniikka- ja pelimediana. Käytännössä tämä tarkoitti Dome.fi:n sisältöjen eli peli- ja elokuva-aiheiden siirtymistä Muropaketti.com:iin.

”Nyt on tullut aika kehittää tekemistä uudella tavalla, koska tavoitteenamme on nostaa se sisältömediana entistä merkittävämmäksi”, Otavan Uusien Liiketoimintojen johtaja Jaakko Haapakangas kertoi.

”Sivuston rima on jatkossakin erittäin korkealla, kun toiminta ja seuranta-alue laajenevat”, Otavan Uusien Liiketoimintojen liiketoimintapäällikkö, Muropaketin päätoimittaja Lauri Sihvonen sanoi.

Sisältöön oli tarkoitus panostaa lisää ja sisältötarjontaa laajentaa käyttäjien ehdoilla. Tarkoituksena oli saada Muropaketti kasvamaan entistä kattavammaksi tietotekniikkasivustoksi. Tuolloin julkaistun tiedotteen mukaan Muropaketti.com ja siihen kuuluva MuroBBS-keskustelufoorumi keräsivät 300 000 viikkokävijää ja Dome.fi:llä on yli 100 000 viikkokävijää.

Reilu 2 vuotta myöhemmin kävijämäärä on 262 000. Viikottaisten sivulatausten määrä on pudonnut lähes 3 miljoonasta alle miljoonaan. Panostukset tietotekniikkasisältöön eivät ole juurikaan näkyneet käytännössä sillä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana sivustolla on julkaistu yksi prosessoritesti ja yksi näytönohjaintesti. Uutisia kirjoittaa kasvoton nimimerkki Muropaketin Toimitus. Sivusto siirtyi jossain vaiheessa kaikessa hiljaisuudessa Tekniikan Maailman alaisuuteen TM-perheeseen, päätoimittaja vaihtui ja puheet uudistuksista loppuivat. Ulospäin näyttää vertauskuvallisesti siltä, että 20-vuotias laiva seilaa internetin valtameressä ilman päämäärää tai kapteenia.

Miksi io-tech uutisoi 20-vuotiaasta Muropaketista?

Allekirjoittanut perusti Muropaketin 20 vuotta sitten harrastusprojektina, joka keräsi tietotekniikasta kiinnostuneita kävijöitä ja kasvoi tavallista kotisivuprojektia isommaksi. Vuonna 2000 sivusto myytiin SoneraPlazalle ja sivuston tekeminen jatkui täysipäiväisenä palkkatyönä. Vuodesta 2003 lähtien Muropaketin sisällöntuotantoa ja kehittämistä varten perustettiin yritys, johon palkattiin vuosien varrella useita tekijöitä, muun muassa io-techin nykyisistä tekijöistä Juha Kokkonen ja Petrus Laine. Lähes 18 vuoden jälkeen yhteistyö kuitenkin päättyi ja lokakuussa 2016 oli jäähyväisten aika.

io-tech.fi aloitti toimintansa virallisesti 1.1.2017 ja reilussa kahdessa vuodessa se on kasvanut 300 000 kuukausittaiseen kävijään. Sivuilla vieraillaan kuukaudessa noin 1,5 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia kertyy yli 10 miljoonaa. TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt 28 000 käyttäjää ja foorumille kirjoitetaan päivittäin 5000-7500 viestiä. Foorumia on kehitetty ja sisältöön on panostettu käyttäjäpalautetta kuunnellen. Uusina sisältökanavina io-techin Youtube-kanava on yli 21 000 tilaajalla kasvanut Suomen suurimmaksi tekniikka-aiheiseksi Youtube-kanavaksi ja Twitchissä ja Youtubessa suorana lähetettävä ja jälkikäteen Spotifyssä ja iTunesissa kuunneltavissa olevaa viikon tekniikkakatsaus kerää viikottain muutama tuhat kuulijaa.

io-techin toimitus onnittelee 20-vuotiasta Muropakettia. Voit käydä katsomassa, miltä sivusto näytti 20 vuotta sitten täältä.

Ensituntumat: Samsung Galaxy S10 -mallisto

io-tech otti tuoreeltaan Lontoossa ensituntumat uudesta Galaxy S10 -mallistosta.

io-tech @ Lontoo: Samsung julkaisi juuri virallisesti uudet Galaxy S10 -malliston puhelimet ja pääsimme ottamaan uutuuksista ensituntumat aiemmin tänään.

Jutussa on tuoreeltaan ensivaikutelmia ja havaintoja Galaxy S10+-, S10- ja S10e-malleista, jotka saapuvat Suomessa myyntiin . Varsinainen testiartikkeli on luvassa näillä näkymin maaliskuun lopulla, kunhan olemme saaneet testikappaleet käsiimme ja ehtineet testata niitä riittävästi jokapäiväisessä käytössä.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Samsung Galaxy S10 -mallisto

Samsung julkaisi Galaxy S10 -sarjan neljän mallin voimin, Suomeen saadaan kolme mallia

20.2.2019 - 21:30 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (10)

Samsung on julkaissut juuri 10 vuoden kypsään ikään ehtineen Galaxy S -sarjan uusimmat versiot, Galaxy S10:t. Perheeseen kuuluu nyt ensimmäistä kertaa neljä eri mallia, mutta valitettavasti neljättä eli 5G-mallia ei nähdä Suomessa ainakaan aluksi.

Samsungin Galaxy S -sarja on ehtinyt älypuhelinmarkkinoilla ja vanhusluokkaan täytettyään 10 vuotta. Juhlan kunniaksi yhtiö julkaisi odotetusti uudet Galaxy S10 -sarjan älypuhelimet. Sarja kattaa ensimmäistä kertaa neljä eri mallia: Galaxy S10, S10+, S10e ja S10 5G.

Samsungin mukaan Galaxy S10 -sarjan merkittävimmät innovaatiot löytyvät näytöistä, kameroista ja suorituskyvystä. Näyttöinnovaatioilla yhtiö viittaa käytännössä koko puhelimen etupuolen peittäviin Infinity-sarjan näyttöihin, joissa on loven sijasta reikä etukameralle tai -kameroille. Takakameroita on mallista riippuen 2 – 4, mutta nelikameraista S10 5G -mallia ei tulla näkemään Suomen markkinoilla ainakaan vielä. Uutena ominaisuutena S10:n ja S10+:n takakamerat tukevat HDR10+-videoiden tallennusta.

Puhelinten suorituskyvystä on vastuussa 7 tai 8 nanometrin valmistusprosessilla varustettu 8-ytiminen järjestelmäpiiri. Käytännössä tämä tarkoittaa markkinoista riippuen joko Samsungin omaa Exynos 9820- (8 nm) tai Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriä (7 nm). Suomen markkinoilla nähdään tuttuun tapaan Exynos-variantit. Löydät tarkat tekniset ominaisuudet alla olevista Samsungin taulukoista. Taulukosta puuttuu S10e:n muisti- ja tallennustilakonfiguraatiot, jotka ovat 6 Gt / 128 Gt ja 8 Gt / 256 Gt.

Sormenjälkilukija perustuu Galaxy S10- ja S10+ -malleissa ultraääniteknologiaan ja se on piilotettu näytön alle. Ultraäänen avulla somernjälkilukija luo kolmiulotteisen sormenjäljen, kun aiemmat ratkaisut ovat perustuneet kaksiulotteiseen kuvaan. S10e-mallissa on perinteinen sormenjälkilukija integroituna puhelimen virtapainikkeeseen. Muita uudistuksia ovat muun muassa puhelimen suorituskykyä ja muita ominaisuuksia optimoiva AI-ohjelmisto, Wi-Fi 6 -tuki ja tuki muiden laitteiden langattomalle lataukselle. Qi-standardiin perustuva ominaisuus mahdollistaa esimerkiksi älykellon tai vastaavan lataamisen puhelimen avulla yhtä laturia käyttäen, sillä langaton virranjako toimii myös puhelimen itsensä ollessa latauksessa.

Samsung Galaxy S10 -sarja saapuu myyntiin 8. maaliskuuta mutta niiden ennakkomyynti aloitetaan välittömästi. Puhelimet tulevat aluksi saataville Prism White- ja Prism Black -väreissä, jonka lisäksi 10e-mallista tulee saataville Prism Green -versio. Teratavun tallennustilalla varustettu S10+-versio tulee saataville Ceramic Black -versiona, jossa ilmeisesti on käytössä muista poikkeava pintamateriaali.

S10e:n suositushinta on alkaen 799 euroa, S10:n alkaen 949 euroa ja S10+:n alkaen 1049 euroa. Teratavun tallennustilalla varustettu erikoisversio S10+:sta on hinnoiteltu 1679 euroon.

Samsung Galaxy S10 -tuotesivut

Samsung julkisti ensimmäisen taittuvanäyttöisen puhelimensa: Galaxy Fold

20.2.2019 - 21:27 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (51)

Samsungin Galaxy Foldin etunäyttö on vain 4,6-tuumainen, mutta avattuna sen sisältä löytyy suurikokoinen 7,3-tuumainen näyttö.

Samsung esitteli Galaxy Unpacked 2019 -tapahtumassaan Galaxy S10 -sarjan lisäksi ensimmäisen taittuvan Galaxy Fold -älypuhelimen. Vaikkei kyseessä ole ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, voidaan sitä pitää markkinoiden todellisena pelinavaajana.

Galaxy Fold on varustettu kahdella näytöllä. Kiinni taitettuna näkyvillä on 4,6-tuumainen näyttö, kun avattuna eteen ilmestyy 7,3-tuumainen keskeltä taittuva paneeli. Näyttöjen välillä vaihtamisen luvataan olevan täysin saumatonta. Livedemon perusteella taittuva sisänäyttö aktivoituu vasta, kun puhelin on avattu kokonaan. Kun puhelin on avattu, se tukee kolmen sovelluksen samanaikaista moniajoa.

Foldin sarana on toteutettu useilla erilaisilla rattailla, lukoilla ja muilla elementeillä, joiden luvataan kestävän yli 100 000 avaamista ja sulkemista. Kamerapuolelta löytyy puolestaan peräti kuusi erillistä sensoria: Kolmen sensorin takakameraratkaisu, kahden sensorin etukamera avattuna ja yhden sensorin etukamera suljettuna. Kannen kamera on varustettu 10 megapikselin selfiekameralla, avattuna etukameroiksi siirtyvät näytön nurkasta löytyvät 10 megapikselin pääsensori ja 8 megapikselin syvyyssensori. Puhelimen takamerat ovat tarkkuuksiltaan 16 (superlaajakuva), 12 (laajakuva) ja 12 (kauko-objektiivi) megapikseliä. 12 megapikselin takakamerat on varustettu optisella kuvanvakautuksella.

Akkuongelmat on ratkaistu jakamalla kennosto kahteen osaan ja kehittämällä teknologian, joka kykenee hyödyntämään niitä saumattomasti yhdessä. Yhteensä akkujen kapasiteetti on 4380 mAh.

Galaxy Foldin sydämenä sykkii tarkemmin määrittelemätön 7 nanometrin prosessilla valmistettava järjestelmäpiiri (todennäköisesti Snapdragon 855), jonka tukena on 12 gigatavua muistia. Puhelimen teratavun kokoinen tallennustila hyödyntää ensimmäisenä maailmassa UFS 3.0 -standardia. Puhelimesta tulee saataville sekä 4G LTE- että 5G-mallit.

Galaxy Fold saapuu markkinoille Euroopassa toukokuun alussa 2000 euron suositushintaan. Suomen saatavuudesta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

Samsung Galaxy Fold -tuotesivut

Video: Ensimmäinen yritys taivuttaa kova putki lämmöllä

io-techin tulevassa vesijäähdytysprojektissa käytetään kovia PETG-muoviputkia pehmeiden letkujen sijaan.

Maaliskuussa io-techissä julkaistava vesijäähdytysprojekti on tarkoitus toteuttaa kovilla muoviputkilla, joka tarkoittaa niiden taivuttamista lämmön avulla oikeisiin kulmiin. Käytössä on Lian Li O11 Dynamic -kotelo ja sille sopiva takaseinään asennettava vesisäiliö, jossa on letkulähdöt sijoitettu mahdollisimman helposti putkien taivuttamista ajatellen.

Ensimmmäinen yritys kovan putken taivuttamisessa meni täysin pieleen, sillä putken sisältä unohtui silikoninen insertti, joka pitää putken rakenteen kasassa lämmittäessä. Lisäksi putki lämmitettiin liian kuumaksi, joten se käytännössä suli käsiin. Parin harjoituskerran jälkeen oikeaoppinen 90 asteen kulma saatiin kuitenkin jo aikaiseksi, joten projektin toteutuminen näyttää mahdolliselta.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Legendaarinen pelihiiri teki paluun: Logitech G MX518

Kulttimainetta edelleen yli 7 vuotta korvaavan mallin julkaisun jälkeen nauttivaa MX518 -pelihiirtä on uudistettu muun muassa Hero 16K -sensorilla.

Logitechin vuonna 2005 julkaistu MX518-pelihiiri on kerännyt taakseen vankan kannattajajoukon, joista moni käyttää hiirtä edelleen, vaikka G400 korvasi sen markkinoilta jo yli 7 vuotta sitten. Nyt fanijoukon toiveisiin on vastattu Logitech G MX518:n muodossa.

Logitech G MX518 noudattaa ulkonäkönsä osalta liki täydellisesti alkuperäistä MX518-hiirtä. Sisällä on tapahtunut kuitenkin merkittävä muutos, kun vanha optinen sensori on korvattu yhtiön omalla Hero 16K -sensorilla. Toinen uudistuksen kohteeksi päässyt osa-alue on hiiren pinnoite, jonka Logitech lupaa tuntuvan käteen entistä paremmalta. Edeltäjänsä tavoin hiiri on varustettu yhteensä kahdeksalla ohjelmoitavalla painikkeella, joihin ohjelmoidut toiminnot tallentuvat hiiren omaan muistiin.

Uuden MX518:n Hero 16K -sensori kykenee 100 – 16 000 DPI:n tarkkuuteen ja sen luvataan kykenevän seuraamaan liikettä yli 400 tuumaa per sekunnissa, kun kiihtyvyydelle luvataan yli 40 G:n lukemia. Sensorin luvataan olevan täysin vapaa kaikenlaisista liikkeiden filtteröinneistä, kiihdytyksistä ja muista vastaavista ominaisuuksista. Hiiren sisältää löytyy lisäksi 32-bittinen ARM-prosessori, joka toimittaa USB-väylän yli tietoa 1000 Hz:n nopeudella.

MX518:n strategiset mitat ovat 131 x 73 x 43 mm ja 101 grammaa ilman kaapelin painoa. Kaapelin mitaksi luvataan noin 2,1 metriä. Hiiri toimii ilman erillisiä ohjelmistoja, mutta painikkeiden ja hiiren muiden ominaisuuksien konfigurointiin tarvitaan Logitech Gaming Software tai Logitech G Hub. Hiiressä ei ole RGB-valaistusta.

Kahden vuoden takuulla varustettu hiiri on tullut myyntiin tänään ja sen suositushinta Suomessa on 59,95 euroa.

Logitech G MX518 -tuotesivut