AMD:n uudet Raven Ridge -koodinimelliset Ryzen APU-piirit eli Ryzen 5 2400G- ja Ryzen 3 2200G -mallit saapuivat myyntiin aiemmin tällä viikolla. Kyseessä ovat AM4-kantaiset Zen-arkkitehtuuriin perustuvat neliytimiset prosessorit, joihin on integroitu Radeon Vega -grafiikkaohjain.
Tutustumme artikkelissa Raven Ridgen ominaisuuksiin ja molempiin uutuusprosessoreihin. Suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat Ryzen 5 2400G:n kanssa suurinpiirtein samanhintaiset Ryzen 5 1500X- ja Core i5-8400 -prosessorit. Mukana on myös 3D-testit Radeon RX 460 -erillisnäytönohjaimella ja testasimme 3D-suorituskyvyn skaalautumista DDR4-nopeuden suhteen. Artikkelista löytyy tuttuun tapaan tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 5 2400G & Ryzen 3 2200G (Raven Ridge)
Olisi ollut mukava nähdä, että pystyisi pyörittämään nykypelejä 1080 resolla low asetuksilla sen 60fps. Nyt käytännössä on vielä niin tehoton, että ilman erillistä näytönohjainta jää pelit pelaamatta.
Lisäksi vaatii suhteellisen kalliit muistit, että toimisi edes tuolla nopeudella, joita tuskin pakettikoneisiin/läppäreihin tulee.
Mielenkiintoista, että AMD vertaa taulukossa prosessoreita vanhempiin kaby lake prosessoreihin, eikä ollenkaan coffee lake i3. Kai tämä saa näyttämään prosessorit paremmalta..
Ollos hyvä.
Ihmeen vähän näkyy puolittuneen L3-välimuistin vaikutus verrattuna 1500x:ään 😮
Jep. Integroiduilla näytönohjaimilla ei näköjään vieläkään tee yhtään mitään.
14-14-14-34
Jos teette vielä pelitestejä niin testailkaa vähän vanhempia pelejä kun kiinnostaisi tietää kuinka nää pyörittelee jotain vähän vanhempia pelejä :kahvi:
Lienee myös perusteltua kokeilla myös 720-resolla, kun ei ton kovempaa 1080:lla pyöri :think:
Kun tässä on nyt toisen sukupolven Ryzeni kyseessä niin voisiko tämä antaa erillisnäytönohjaimella rahtusen paremmat FPS:t verrattuna ensimmäisen sukupolven samalla kellolla olevaan Ryzeniin verrattuna? Eli esim. 2400G vs 1500X samoilla kelloilla. Testiä? :geek:
Tällähän voi periaatteessa testata, että pyöriikö pelit yhtä hyvin kuin niissä videoissa, joissa ryzenia pyöritettiin 3600 muisteilla. Onko tästä käpyjärven kaatajaksi 😀
Tainnut mennä Tomb Raiderissa Ryzenien tulokset väärinpäin.
2200 pitäs pyöriä nopeammin kuin 2400:n?
Siellä oli alunperin virheellistä dataa sisältänyt kuva jossa 2200G oli selvästi nopeampi kuin 2400G, nyt on jo vaihdettu oikea kuva
Oli mennyt tulokset väärinpäin, korjattu jo :tup:
+ ainakin pari muuta kohtaa.
Nestemetallin sijaan? Missä prossussa on vakiona nestemetallia? Ei missään. Juotos on se mikä näissä on jätetty kustannussyistä pois. Ei nestemetalli.
OT:
Niin ja @Sampsa voi jättää linkittämättä sen palautelomakkeen. Laita sinne se automaattinen osoitteen täydennys niin voisi puhelimellakin käyttää.
Eihän siellä välissä koskaan varsinaisesti nestemetallia ole edes ollut vaan jotain juotetta (indium)?
Pieni ajatuskatkos, tosiaan juotettu eikä nestemetalli siellä. Korjattu
OT eli ontopic:
Palaute – io-tech.fi 😉
Voisko tuota juttua jatkaa vielä miten laite suhtautuu eri näyttö vaihtoehtoihin =
Onko kuva samaa DVI / HDMI / DP liitännöillä ja mikä muuttuu ja miten jos perään kytketään 2-näyttöä
esim normi 4K telkkari ja jokapojan 1440p 144Hz pelimonitori yhtäaikaa
Vaikuttiko nopea M.2 SSD jotenkin prossuun , entä PCIe äänikortti ?
Tuollahan tekee KAIKEN, paitsi pelaa uusia AAA-toimintapelejä 1080p resoluutiolla :confused:
Eniten kiinnostaisi e-sports pelit ja sensellaiset. LoL, CS:GO, Overwatch, fortnite jne. Noilla pääsee jo pitkälle aloitteleva pelaaja.
Tälle kanssa ääni
Tämä ei ole Zen2. Itse asiassa tämä ei ole edes toukokuussa tuleva Zen+ vaan tämä on sama Zen kuin esim. 1500X, joskin hiukan päivitetyllä 14nm prosessilla (Zen+ 12nm prosessilla)
Johan sen noista prosessorituloksista näkee, että käytännössä tasoissa ovat 2400G ja 1500X. Uudemmassa on vähän parempi boosti (ja ehkä vähän parempi prosessi), vanhemmassa enemmän välimuistia
Eikös tämä just nimenomaa ole zen+ ominaisuudet sisältävä lastu? Vai pystyykö ton uuden boostin lisäämään ilman erityistä muutosta? :think:
Niin, mutta mitä järkeä integroidussa grafiikkaohjaimessa olisi muutenkaan vaikka pärjäisikin tehoissa erillisnäytönohjainten kanssa. Mitä sitten kun grafiikkapuoli pitää päivittää tehokkaampaan, menee samalla prosessori vaihtoon vaikka sillä pärjäisi mainiosti vielä monta vuotta.
Sampsa jo miettinyt nestemetallin väliin laittamista. io-tech 2400G korkkausvideota odotellessa..:)
Oli mielenkiintoinen artikkeli ja kiinnostaisi minuakin vähän vanhemmilla peleillä suorituskyky, ajopelit varsinkin, kun niitä omalla mediapeeceellä eniten pelailen.
Kyllä sillä vanhallakin näyttiksellä pärjää, kun vääntää graafisia herkkuja pienemmälle.
CPU-teho määrittelee sen, onko peli pelattava, GPU-teho määrittelee sen, millä resolla sitä peliä voi pelata ja miltä se peli näyttää.
Ja vaikka oikeasti tarvisi näyttistehoa lisää, ei mene CPU vaihtoon. Voi vaan hankkia sen erillisnäyttiksen rinnalle ja jättää integroidun näyttiksen käyttämättä.
Näinhän kaikki tekee noissa intel-pohjaisissa pelikoneissa jo alusta asti.
Ei näiden kanssa kiinnosta miten jotkut uudet raskaat pelit pyörii vaan esim esportsit. CS:GO, DOTA, LOL ym. Melkein sanoisin että cs:go saattaa jo pyörähtää sen 100fps low asetuksilla…
Miksi kukaan haluaisi pelata low-asetuksilla?
Koska usko tai älä, monille pelin hyvyys tai huonous ei riipu sen grafiikan tasosta.
Ajattelin tätä itseasiassa vielä erikseen kokeilla, ostinkin tuossa CS: GO:n juuri :tup:
Näissä testeissä on vaan pakko vetää raja johonkin, torstai-iltapäivällä tuli AMD:lta viimeisin BIOS emolevyyn, tulosten julkaisu sallittu maanantai-iltapäivällä klo 16. Jokainen voi laskea tuosta 1+1 että mitä tälläisen kokonaisuuden niputtaminen vaatii ja miettiä samaan aikaan miksi esim. Anandtechillä ja TechARPilla on tulokset (esim. Cinebench) täysin päin helvettiä ja minkä takia Jayz2Centin videoarvostelusta ei tullut yhtään mitään.
Ei varmaan, mutta en ymmärrä miksi räpeltää jollain integroidulla tuhnulla jos pelaa.
Koska ne tarjoavat Ryzen+Vegan tapauksessa erittäin hyvää suorituskyky/euro-suhdetta edullisimpien kokoonpanojen rintamalla ja koska pelihalut eivät ole kiinni lompakon paksuudesta?
@Sampsa tulikos mitään ongelmia vastaan testatessa?
Ja jos joku tietää, niin mistä tuo Intelin pienempi muistinsaantiaika johtuu? Mikä on Intelin prossussa tehty hyvin vai mitä on Ryzenissä tehty kehnommin?
En ole mikään miljonääri, mutta en ymmärrä tuollaista köyhäilyä. Jos pelaa, osta pelikone, ei näissä niin isoista rahoista puhuta. Tosin, ostaahan ihmiset jotain 300e läppäreitäkin…
PS. Sun teksti on vähän heikosti luettavaa.
Tuollanen Apu Mitx pienellä budjetilla lanikoneena olis aivan lyömätön kun pelaillaan esim jotain Call of Duty 2 tai Battlefield 1942 imho :drool::drool:
Korjattu teksti, jostain syystä ihan satunnaisesti tonne tulee noita tekstin muotoiluja vaikken itse ole klikannut sellaisia mukaan.
Ei siinä kyse ole köyhäilystä vaan siitä ettei monilla ole oikeasti varaa ostaa sitä parempaa tietokonetta
Joops. Kaotika kopsaa tekstin värin.
Köyhäilystä. Opintotuki 250 euroa kuukaudessa. Työttömyyskorvaus 640 euroa. Työttömät on nyt tuossa tietysti paremmassa asemassa mutta kyllä se muu elämä pelaamisen ulkopuolellakin maksaa. Ei saa niitä varsinaisia pelinäyttiksiä oikein osteltua. Tolla AMD prossulla saa tehtyä koulutyöt ja pelattua muutakin kuin sudokua.
Mutta pitäähän tietokoneessa joka tapauksessa olla näytönohjain. Emolle integroitukin maksaa, tässä saa kelpo prossun ja peruskäyttöön ja kevyeen pelailuunkin soveltuvan piirin samassa paketissa. Eiköhän näitä ole pian edullisissa pakettikoeissa varsin yleisesti.
Tietoa ei ole, mutta näyttäisi arkitehtuurilliselle erolle, joka ei välttämättä ole paremmuus/huonommuus kysymys, kun näyttävät ryzenit paukuttavan kuitenkin parempia luku ja kirjoitusnopeustuloksia.
Kyllä tätä lieväksi jytkyksi voi ehkä varovasti sanoa, ei sitä toki voikkaan olettaa, että integroidulla näyttiksellä kilpaa pelataan taikka nautitaan peleistä täydellä laadulla, sitävarten on hommattava se näytönohjain erikseen. Mutta, kevyihin peleihin, videoeditointiin/kuvankäsittelyyn ja monipuoliseen käyttöön nämä antavat vastinetta rahoille aivan varmasti. Jos äkkiseltään laskee, ni sä saat tällähetkellä CS:GO:ta pyörittävän prossun ja näyttiksen samassa kivessä satkulla, ja toinen satanen emolevyyn. Sulla on siis parillasataa jo koneen ''pohja'' valmis. Jahka muistien hinnat tulee alas, ni aivan killerisetti kyseessä. Tosin, se pitää muistaa, että kun tuo integroitu näyttis ei sisällä itsessään muistia, ni alle 16 Gb Rammilla tuskin pitkälle pötkitään. :kahvi:
Enpä tiedä rajoittaisiko 8gb rammi (siis 6+2) enemmän kuin integroidun suorituskyky:think:
Kyllä tuo omaankin silmään näyttää asialliselta prossalta niin työntekoon kuin kevyeen pelailuulkin!
Nyt kahden kolmen sadan euron hypriditäppäriin saa Intelin atomin… jos tämän pienempivirtainen GE malli saataisiin vastaavaan hypridiin, niin jo pojat olisi messevä vehje matkoille ja muutenkin peruskäyttöön!
Kyllä sillä jotain cvilizaatiota ja korttipohjaisia pelejä pelaisi ihan mielikseen, ehkä jopa jotain kevyttä rst tai vastaavaa jaksaisi myös pyörittää.
Prosessoreilla on erilainen hierarkia sisäisten väylien suhteen.
Intelillä kaikki ytimet, L3-välimuisti, muistiohjain ja näyttis on "samalla tasolla" väylähierarkiassa, yhdistettynä samaan rengasväylään. Haittapuolena tässä on että L3-välimuisti on sitten hitaampaa.
AMDllä taas CCXn sisäiseen liikenteesen on omat nopeat väylänsä, ja L3n käyttö on nopeampaa, mutta DRAM-ohjaimet ei ole CCXllä ja CCXltä ulos meneminen tarkoittaa että pitää mennä seuraavan tason väylälle, joka on hitaampi. Pitää siis sekä mennä useamman hypyn yli, että uloin näistä hypyistä on hitaampi.
Eli siis, AMD on valinnut väylärakenteen jolla (oman CCXn) L3-välimuisti on nopeaa, mutta DRAM (ja zeppelinissä toisen CCXn L3-välimuisti) on hitaampaa, intel on valinnut väylärakenteen jolla kaiken nopeus on lähempänä toisiaan.
Näistä ei voi mitenkään yksikäsitteisesti sanoa, kumpi on parempi, ja kumpi huonompi.
Aivan häikäisevän hyvä performanssi on tässäkin Ryzenissä. Vega yksinkertaisesti loistaa tässä asetelmassa. Olen todella yllättynyt miten lähellä 2400G on suorituskyvyssä i5-8400:aa ja pelitesteissä integroitu piirihän on erinomainen.
Kannattaa muistaa miten raskaista ja teknisesti edistyneistä peleistä on kyse tässä testissä. Jos heittää testiin kevyempiä pelejä kuten Overwatch, CS:GO, Dota 2, Rocket League tai Dirt Rally, niin alkaa pelit pyörimään jo 1080p jollakin keskitason asetuksilla monessa tapauksessa. Witcher 3 lukittuna 30 FPS myös onnistuu matalimmilla asetuksilla, jos näin haluaa pelata, eli ei olla ihan älyttömän kaukana lähtötason konsolien suorituskyvystä, jotka pyörittävät Witcher 3:ea tietääkseni pääosin PC:n medium-asetuksilla.
Toivoisin vain että saataisiin integroitua grafiikkapiiriä Intelin tyylisesti parhaimpiinkin Ryzeneihin, siis vaihtoehtona joillekin asiakkaille. On yksinkertaisesti kätevää myydä näyttis pois ja käyttää uuden tullessa tai sitä etsiessä integroitua ja joskushan voi näyttis yksinkertaisesti kosahtaa yllättävästi.
Pikkuisen näkyy lämpötiloissa tahnan käyttäminen ja sen osalta sanoisin että päälle sadan euron 2200G on potin todellinen voittaja, jos tahtoo HTPC:n kasata. Hinta on todella passeli ja en näe oikein SMT:stä hyötyä elokuvia katsoessa ja perusmediaa selaillessa. Tavanomaisen työkoneen saa hyvin myös 2200G:llä rakennettua ja kellottaa voi reilumminkin jos menee tilavaan koteloon. Kun tältä kannalta miettii niin 2400G ei näytä enää niin houkuttelevalta tuotteelta, mutta onhan siinä työjuhdan pontta raskaampaankin käyttöön, jos juuri osuu omaan budjettiin.
Hieno arvostelu ja innolla odottelen päivitetyn Ryzenin tuloksia.
Kiitos. AMD:llä se infinity fabric:in kellotaajuus ilmeisesti myös vaikuttaa tuohon latenssiin? Intelin puolella varmaan on vastaavasti joku kellojako tuon rengasvaylän (oikeampi suomenkielen vastine olisi varmaan kehäväylä) ja muistin kellotaajuuksien kesken?
Juups. Lisäksi esimerkiksi servut ja työasemat (siis töissä käytettävät) ei tartte mitään pelinäyttistä, mutta jonkin näytönohjaimen kuitenkin. Tossa olisi AMD:lla ollut loistava paikka Threadripperillä, jos olisi tehnyt alustasta integroitua näyttistä tukevan. Masiinat olsivat hyviä video editointi järjestelmiä.
Monessa videoeditointitehtävässä voidaan nykypäivänä tosin hyödyntää sitä näyttistä, jolloin siitä "pelinäyttiksestä" on selkeää hyötyä.
Juu, infinity fabric jolla CCX ja muistiohjain on kytketty toisiinsa pyörii suoraan jollain kerrannaisella muistikellosta, joten itse infinity fabric-väylän aiheuttamat viiveet skaalautuu suoraan sen muistikellon mukaan.
Muistaakseni intelillä ne ei ole synkroonisia keskenään, vaan niiden nopeuksia voi säätää toisistaan riippumatta, mutta en ole varma tästä.
Hieno tuote AMD:ltä, jos on aivan pakko saada prosu ja näytönohjain integroituna samaan pakettiin. Mutta en silti oikein ymmärrä, miksi joku haluaisi ostaa tämän pelikäyttöön. Jos pelikoneen budjetti antaa liikkumavaraa muutaman satasen lisää, erillinen näytönohjain tarjoaa aivan eri tasolla olevan pelikokemuksen.
Jos taas budjetti ei jousta, niin 40 eurolla saa käytettynä jonkun G4560, tms. prosun ja siihen kylkeen satasella joku vanha GTX 780 kortti. Halvempi ja varmasti on taas huikeasti enemmän vastinetta rahoille vs Ryzen 5 2400G. Toki käytetty on aina käytetty.
Kyllä näille varmasti kysyntää löytyy ja hyvä niin, mutta kyllä se pelaaminen tällä integeroidulla näytönohjaimella aika rajallista on.
Mutta sitä käytettyä ei kanneta kotiin sittarista tai gigantista ja vaatii jo ihan eri osaamista kuin se valmisvehje, jonka kohdalla "muutama satanen" voi yhtäkkiä olla 50% lisää hintaa
Se mitä testillä ei käsitelty ollenkaan oli laitteen soveltuvuus kaivuu toimintaan
Mainareita on miljoonia , eSport räpeltäjiä joitakin kymmeniä
Mutta niitä joille tärkeintä on kotikäyttö ; netin selaus, uutisten luku , videoitten katselu , nettipankki , jopa veikkauksen pelit , niitä löytyy syrjäisemmiltäkin seuduilta
Mitä vikaa on Sudokussa ?
Hyvä pointti, ei siinä mitään. On varmaan ihan totta, että tuolla IO-Techin ulkopuolella on aika iso massa ihmisiä, jotka eivät jaksa selata käytettyjä kompontteja, saatika että osaisivat niistä rakentaa itselleen toimivan pelikoneen 🙂
Ja taas toisaalta, tästä on AMD:n hyvä jatkaa eteenpäin. Seuraava versioon kun väännetään se 20 – 30 prosenttia lisää tehoa, niin ollaan taas ihan eri lukemissa.
Tarjoaako? Uuden emon+muistien+muitten palikoiden jälkeen paketin hinta pyörii kuitenkin jossain 500€ tuntumassa. Jos tuohon hankkii vaikka käytetyn rx460:n(joka testissä oli) joka maksaa <<100€ mutta fps:t nousee jopa 50% niin se paketti lyö tuon apun kaikilla mittareilla.
Kellotus oli kyllä hirveä pettymys. Toivottavasti Ryzen 2 ei ole yhtä surkea kellottumaan. 1,5V+ tappovoltit että pääsee Windowsiin asti 4,25G.