NVIDIA julkisti Turing-arkkitehtuurin ja Quadro RTX -näytönohjaimet

NVIDIAn uudet Quadro RTX -näytönohjaimet tuovat mukanaan uuden säteenseurannan kiihdytykseen keskittyvän yksikön päivitettyjen Tensor- ja CUDA-ydinten rinnalle.

NVIDIA julkaisi viime yönä SIGGRAPH-messuilla uuden Turing-arkkitehtuurin ja esitteli ensimmäisen siihen perustuvan, toistaiseksi nimettömän grafiikkapiirin. Uusi Turing-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkapiiri tullaan näkemään Quadro-sarjassa vuoden viimeisellä neljänneksellä.

NVIDIAn uusi grafiikkapiiri on kooltaan 754 neliömillimetriä, mikä kertoo sen suuntaavan suoraan markkinoiden tehokkaimpaan ja kalleimpaan päätyyn. Transistoreja piirissä on peräti 18,6 miljardia ja grafiikkapiiri valmistetaan edelleen TSMC:n 12 nanometrin valmistusprosessilla. Grafiikkapiiri on varustettu 4608 CUDA-ytimellä, 384-bittisellä GDDR6-muistiväylällä, 576 Tensor-ytimellä ja täysin uudella säteenseurantalaskuihin keskittyvällä RT Core -yksiköllä. L2-muistia piirissä on 6 megatavua. NVLink-liitännän avulla näytönohjainten muistimäärä on periaatteessa kaksinkertaistettavissa ja näytönohjainten väliseen kommunikaatioon on varattu kaistaa 100 Gt/s. Samsung on ehtinyt jo ilmoittautua uusien Quadrojen GDDR6-muistien toimittajaksi.

Turing-grafiikkapiirin näyttöohjaimessa on odotetusti tuki hiljattain esitellylle VirtualLink-näyttöliittimelle. VirtualLinkin lisäksi ainakin Quadro-malleissa näyttöliittimiksi on valittu neljä DisplayPort-liitäntää, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa onko tämä grafiikkapiirin määräämä ratkaisu, vain yksinkertaisesti valinta NVIDIAn toimesta.

NVIDIAn mukaan markkinoille tullaan tuomaan kolme eri mallia, jotka perustuvat samaan grafiikkapiiriin: Quadro RTX 8000, RTX 6000 ja RTX 5000. Lippulaivamalli Quadro RTX 8000 on varustettu 48 gigatavulla GDDR6-muistia ja sen hinta on 10000 dollaria. Kokosimme oleellisimmat tiedossa olevat tekniset ominaisuudet yllä olevaan taulukkoon.

Nyt julkaistu arkkitehtuuri ja Quadro-näytönohjaimet nostivat pinnalle luultavasti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Turing-arkkitehtuurin oli pitkään spekuloitu olevan nimenomaan pelikäyttöön suunnattu arkkitehtuuri, mutta ainakin ensimmäiset julkaistut näytönohjaimet ovat ammattikäyttöön suunnattuja. Erikoista on myös Turingin vertailu Voltan sijasta Pascal-arkkitehtuuriin, vaikka tämän hetken nopeimmat Quadrot perustuvat nimenomaan Voltaan ja GV100-grafiikkapiiriin.

NVIDIAn samaan syssyyn julkaisema kiusoitteluvideo viittaisi, että ensi viikolla julkaistavat GeForce-näytönohjaimet perustuisivat mahdollisesti samaan arkkitehtuuriin ja ne käyttäisivät NVIDIAn hiljattain rekisteröimää GeForce RTX -nimeä perinteisen GTX:n sijasta. Numeroinnin on vihjattu myös olevan 20-sarjaa eikä aiemmin kesällä esimerkiksi Lenovon vinkkaamaa 11-sarjaa. Samalla jää avoimeksi kysymys, mihin käyttöön useamman ohjelman viimeisimpien päivitysten listaamat GV102- ja GV104-grafiikkapiirit on tarkoitettu.

Mahdollisia selityksiä ristiriitaisuuksille on useita. Yksi spekuloitu mahdollisuus on GeForce RTX 20 -sarja aivan näytönohjainten terävimpään kärkeen, jonka alapuolelle sijoittuisivat Volta-arkkitehtuuriin perustuvat hieman hitaammat mallit perinteisemmällä GTX-nimellä – tämä teoria voisi tukea myös vertailua Voltan sijasta Pascal-arkkitehtuuriin. Toinen vaihtoehto on luonnollisesti koko GTX-sarjan vaihto RTX-sarjaksi ja virheelliset tiedot eri ohjelmien päivityksissä piirien koodinimistä. Lisää asiasta saamme kuulla 20. päivä, kun NVIDIA tulee esittelemään uudet GeForce-näytönohjaimet.

Lähteet: NVIDIA, AnandTech

NVIDIAlta kiusoitteluvideo seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimista täynnä salavihjeitä

NVIDIA esittelee uudet GeForce-pelinäytönohjaimet 20. elokuuta Gamescom-tapahtumassa Kölnissä.

Viikko ennen esittelyä yhtiö julkaisi Youtubessa #BeForTheGame-hashtagilla nimetyn kiusoitteluvideon, joka ennakoi seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimien julkaisua.

Video itsessään on hyvin geneerinen, mutta siihen on ripoteltu tarkoituksella joukko vihjeitä, jotka saattavat olla pieniä tiedonmurusia tulevasta julkaisusta. Esimerkiksi pelaajien viestittelystä ja nimimerkeistä voi tehdä seuraavat päätelmät:

  • RoyTeX = RTX
  • Mac-20 = 20 Series
  • Eight-Tee = 80
  • Not_11 = not called 1180
  • AlanaT = Alan Turing
  • Zenith20 = 20 series
  • Ray = RTX
  • ”give me 20”
  • GPS-sijainti  ”50.968495,7.014026” osoittaa Kölniin
  • Julkaisupäivä on 20. elokuuta 2018, videon lopussa numerot ilmestyvät järjestyksessä 2,0,8,0

Vihjeet viittaavat vahvasti siihen, että näytönohjaimen mallinimeksi tulisi 2080 eikä aiemmin huhuttu 1180. NVIDIA on hiljattain rekisteröinyt GeForce RTX -sanan tavaramerkiksi, joka saattaa viitata myös GTX-lyhenteen korvaamiseen RTX:llä. RTX itsessään viittaa yhtiön ray tracing- eli säteenseurantaalustaan. Lisäksi yhtiö lanseerasi eilen ammattikäyttöön suunnatut Quadro RTX -näytönohjaimet, joissa on käytössä Turing-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkapiiri.

Lähde: NVIDIA

Tuore vuoto lupaa Core i9-9900K:lle 5 GHz:n Turbo-kellotaajuutta

Diavuodon mukaan Core i7-9700K:n Turbo-kellotaajuudet ovat rasituksesta riippuen 4,6 – 4,9 ja i9-9900K:n 4,7 – 5 GHz.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Core 9000 -sarjan prosessoreita. Näillä näkymin edelleen Coffee Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tulevat nostamaan yhtiön kuluttajaluokan maksimiydinmäärän kuudesta kahdeksaan ytimeen.

Intelin tulevat Core i7-9700K ja i9-9900K ovat tämän hetkisten tietojen perusteella kumpikin kahdeksanytimisiä prosessoreita, mutta vain jälkimmäinen tukisi Hyper-threading-teknologiaa ja kykenisi siten suorittamaan samanaikaisesti 16 säiettä. Tämä tekisi Core i7-9700K:sta ensimmäisen työpöytäpuolen Core i7 -prosessorin, joka ei tue Hyper-threading-teknologiaa.

Luotettavista vuodoistaan tutulta Benchlifeltä peräisin olevat diat kertovat nyt uutta tietoa tulevista prosessoreista. Diojen mukaan sekä Core i7-9700K:n että i9-9900K:n Turbo-kellotaajuudet tulevat olemaan erittäin korkeat huolimatta kahdeksasta ytimestä.

Core i7-9700K:n Turbo-kellotaajuudeksi kerrotaan yhdellä ytimellä 4,9 GHz, kahdella 4,8 GHz, neljällä 4,7 GHz ja kuudella sekä kahdeksalla ytimellä 4,6 GHz. Core i9-9900K pistää vielä astetta paremmaksi, sillä sen Turbo-kellotaajuuksiksi kerrotaan yhdellä ja kahdella ytimellä 5 GHz, neljällä ytimellä 4,8 GHz ja kuudella sekä kahdeksalla ytimellä 4,7 GHz. Core i7-9700K:n peruskellotaajuus on 3,5 ja i9-9900K:n 3,6 GHz.

Lähde: PTC.CC

Cooler Master julkaisi Wraith Ripper -tornicoolerin toisen sukupolven Threadripper-prosessoreille

Yli puolentoista kilon painoinen tornicooleri on suunniteltu yhdessä AMD:n kanssa.

Cooler Master on julkaissut virallisesti Wraith Ripper -prosessoricoolerinsa, joka on suunniteltu yhdessä AMD:n kanssa erityisesti uusille toisen sukupolven Ryzen Threadripper -suorittimille. Kyseinen cooleri on käytössä myös io-techin tuoreessa AMD Ryzen Threadripper 2950X & 2990WX -artikkelissa.

Tornimallinen Wraith Ripper on suunniteltu uusille 12-, 16-, 24- ja 32-ytimisille Threadripper 2 -prosessoreille sekä jopa 250 watin lämmöntuotolle (TDP). Coolerin rakenne koostuu kahdesta tornimallisesta mustaksi pinnoitetusta alumiinirivastosta, RGB-valaistusta kuoriosasta, rivastojen väliin sijoitetusta 120 mm tuulettimesta, seitsemästä lämpöputkesta sekä suurikokoisesta 76,4 x 44,6 mm:n kokoisesta kuparisesta pohjaosasta. Asentaminen tapahtuu yksinkertaisesti ruuvaamalla cooleriin integroidut ruuvit kiinni prosessorikantaan – erillisiä taustalevyjä tai muita kiinnitysosia ei tarvita.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 150 x 132,3 x 160,5 mm (S x L x K)
  • Paino: 1620 g
  • Materiaali: alumiinirivasto, nikkelöity kuparipohja ja -lämpöputket
  • Lämpöputket: 7 x 6 mm
  • Jäähdytysteho: 250 W TDP
  • MasterFan Pro 120 Servo Edition -tuuletin: 120 x 120 x 25 mm; 0 – 2750 RPM; 76,4 CFM (max); 0 – 38 dBA
  • Yhteensopivuus: AMD TR4 -suoritinkanta

Cooler Masterin suositushinta Wraith Ripperille on 119 euroa ja se tulee saataville Euroopassa syyskuun lopulla.

Lähde: Cooler Master

HP lipsautti Intelin Whiskey Lake-U -prosessoreiden tiedot julki

Intelin uudet Whiskey Lake-U -prosessorit korvaavat markkinoilta Kaby Lake Refresh -arkkitehtuuriin perustuvat 15 watin prosessorit.

Intel on tuomassa tänä syksynä vähävirtaisiin kannettaviin uudet Whiskey Lake-U -prosessorit. Ensimmäiset vuodot tulevista prosessoreista saatiin jo aiemmin, mutta nyt tiedossa on jo kolmen mallin tarkat ominaisuudet kiitos HP:n lipsahduksen.

HP erehtyi julkaisemaan sivuillaan tiedot kolmesta Intelin tulevasta Whiskey Lake-U -prosessorista ja kuten kaikki tietää, kerran nettiin päässeet tiedot ovat siellä pysyvästi, vaikka alkuperäinen lähde poistettaisiinkin. HP on luonnollisesti poistanut jo tiedot sivuiltaan, mutta muun muassa Tom’s Hardware ehti napata kuvankaappauksen sivulta talteen.

Whiskey Lake-U -prosessorit julkaistaan osaksi 8. sukupolven Core 8000 -sarjaa ja nyt vuodetut mallit kantavat nimiä Core i3-8145U, i5-8265U ja i7-8565U. Kokosimme alta löytyvään taulukkoon helposti vertailtavaksi nykyisten Kaby Lake Refresh -arkkitehtuuriin perustuvien mallien ja korvaavien Whiskey Lake-U -mallien tiedot. Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa, tukevatko prosessorit edeltäjiensä tavoin Hyper-threading-teknologiaa, mutta sitä voidaan pitää erittäin todennäköisenä.

 

 

Lähde: Tom’s Hardware

Telia tuo ensimmäisenä operaattorina Suomessa eSIM-tuen kuluttajien saataville

Ensimmäisenä Telia tarjoaa eSIM-tekniikkaa Samsungin uuden Galaxy Watch -älykellon parina.

Telia on tiedottanut tänään tarjoavansa verkossaan tuen eSIM-tekniikkaa käyttäville laitteille. Ensimmäinen tuettu eSIM-tekniikkaa hyödyntävä Telian valikoimiin tuleva laite on Samsungin eilen julkistama Galaxy Watch -älykello.

Palvelut digitalisoituvat, ja myös SIM-kortin tulevaisuus on digitaalinen. Halusimme olla etulinjassa tarjoamassa asiakkaille vaivattomampaa palvelua nyt, kun eSIM-laitteet alkavat yleistyä. Asioinnista tulee eSIMin myötä nopeampaa ja helpompaa, kun yhä useammat älylaitteet kodeissa ja muualla ympärillämme tarvitsevat yhteyden internetiin”, sanoo Telian laiteliiketoiminnasta vastaava Jussi Vuorinen.

eSIM-ratkaisussa SIM (Subscriber Identity Module) on integroitu laitteeseen erillisen kortin sijaan. Liittymän voi hankkia operaattorilta suoraan verkosta ilman tarvetta fyysiselle SIM-kortille. Laitteiden suunnittelun kannalta eSIM säästää tilaa laitteiden sisältä, joka on merkittävää erityisesti pienempien laitteiden, kuten älykellojen tapauksessa.

Telialla on ollut eSIM-palvelu käytössä Norjassa ja Virossa jo vuodesta 2016 lähtien. Telian eSIM-tuki on toteutettu GSM Associationin standardin mukaisesti ja se on yhteensopiva myös muiden eSIM-tekniikkaa käyttävien laitteiden kanssa. Toistaiseksi eSIM:iä on käytetty lähinnä älykelloissa sekä muutamissa älypuhelimissa, kuten Googlen Pixel  2 -malleissa.

Lähde: Telia

LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus videopodcast (32/2018)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus esitetään tänään perjantaina 10. elokuuta klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä. Tällä viikolla katsaus suoritetaan poikkeuksellisesti yhden miehen voimin, sillä Juha Kokkonen on vielä New Yorkissa Samsungin Galaxy Note9 -julkaisutilaisuuden jäljiltä.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta sekä kerromme, mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa:

Video: Ensituntumat Samsung Galaxy Note9

io-techin katsaus Samsungin uuteen Galaxy Note9 -puhelimeen suoraan New Yorkista.

Samsung jakoi eilen New Yorkissa järjestyn Unpacked-julkaisutilaisuuden päätteeksi medialle Galaxy Note9 -puhelimen testikappaleet. Puhelimen ennakkomyynti alkoi eilen ja myyntiin se saapuu 24. elokuuta.

Tutustumme 4k-laatuisella videolla puhelimen myyntipakkauksen sisältöön sekä katsastamme laitteen uudet ominaisuudet.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Samsung julkisti uuden Galaxy Watch -älykellon

Samsungin uusimman sukupolven älykellon keskiössä ovat ajaton muotoilu, parempi akunkesto ja uudet terveysominaisuudet.

Samsung julkisti Unpacked-tilaisuudessa New Yorkissa Galaxy Note9 -älypuhelimen ohella myös uuden Galaxy Watch -älykellon. Uutuutta ei tunneta enää Gear S -mallinimellä, vaan Samsung on nimennyt sen Galaxy Watchiksi.

Galaxy Watch tulee saataville kahdessa eri koossa (42 ja 46 mm), joiden välisenä erona on ulkomittojen lisäksi näytön ja rannekkeen koko ja akun kapasiteetti. Pienemmässä mallissa Super AMOLED -näytön läpimitta on 1,2 tuumaa ja suuremmassa 1,3 tuumaa. Molemmissa sen tarkkuus on 360 pikseliä halkaisijalla. Pienemmässä mallissa ranneke on 20 millinen ja suuremmassa 22 millinen. Akkujen kapasiteetit ovat vastaavasti 270 ja 472 mAh.

Molempien mallien yhtenäisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. uusi Exynos 9110 Dual -järjestelmäpiiri, 1,5 Gt RAM-muistia, 4 Gt tallennustilaa, Bluetooth, WiFi, GPS, NFC ja LTE-yhteydet sekä optinen pulssimittari. Kellon rakenne on IP68-suojattu ja se kestää myös uimisen. Näytön kierrettävää kehystä voi hyödyntää tuttuun tapaan Tizen-käyttöjärjestelmässä liikkumiseen. Uusina softapuolen ominaisuuksina kello osaa mm. seurata ja arvioida käyttäjän stressitasoa.

Galaxy Watchin LTE-version myynti alkaa Suomessa 28. syyskuuta. Ennakkomyynti alkaa paria viikkoa aiemmin. 42 mm:n mallin suositushinta on 379 euroa ja 46 mm:n mallin 399 euroa.

Lähde: Samsung

Uusi artikkeli: Ensituntumat: Samsung Galaxy Note9

io-tech otti ensituntumat Samsungin uudesta Galaxy Note9 -lippulaivapuhelimesta.

Samsung julkaisi tänään illalla New Yorkissa uuden Note9-lippulaivamallin ja io-tech oli paikanpäällä tutustumassa uutuuteen tuoreeltaan. Oheisessa artikkelissa käymme läpi ensituntumia ja -havaintoja laitteesta. Varsinainen testiartikkeli on luvassa syyskuun aikana, kunhan saamme laitteen testikappaleen päivittäiseen käyttötestiin.

Note9 saapui heti ennakkotilattavaksi ja myynti alkaa parin viikon kuluttua 24. elokuuta.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Samsung Galaxy Note9