Uutiset
Qualcomm esitteli tietokoneisiin suunnatun Snapdragon 850 -järjestelmäpiirin
Uudesta nimestään huolimatta tietokoneisiin tarkoitettu Snapdragon 850 on käytännössä ylikellotettu Snapdragon 845.

Qualcomm on esitellyt uuden Snapdragon 850 -järjestelmäpiirin kannettaviin tietokoneisiin. Qualcomm uskoo uuden järjestelmäpiirinsä olevan merkittävä loikka eteenpäin yhtiön edelliseen kannettaviin tarkoitettuun Snapdragon 835:een nähden.
Vaikka nimi on uusi, Snapdragon 850 on todellisuudessa teknisesti identtinen puhelimista löytyvän Snapdragon 845:n kanssa. Kannettavat tietokoneet mahdollistavat kuitenkin älypuhelimia tehokkaamman jäähdytyksen, jonka myötä Qualcomm on voinut virittää Snapdragon 850:n Kryo 385 Gold -ytimet toimimaan 2,95 GHz:n kellotaajuudella, kun SD845:ssä ne toimivat 2,8 GHz:n kellotaajuudella. Toistaiseksi ei ole varmassa tiedossa, onko kevyempien Kryo 385 Silver -ydinten kellotaajuus noussut vastaavasti tai onko muistikonfiguraatio erilainen kuin Snapdragon 845:ssä.
Qualcommin mukaan uusi järjestelmäpiiri tarjoaa Snapdragon 835:een nähden parhaimmillaan 30 % parempaa suorituskykyä, 20 % pidempää akunkestoa ja 20 % nopeampia LTE-nopeuksia. Yhtiö ei kuitenkaan esittänyt varsinaisia testituloksia väitteittensä taakse. Akunkeston Qualcomm lupaa olla parhaimmillaan 25 tuntia videota toistettaessa ja ”useita päiviä” normaalissa käytössä kertomatta kuitenkaan minkä kokoisella akulla lukemat on saatu.
Snapdragon 850 -järjestelmäpiiriin perustuvia, niin sanottuja Always on, always connected -tietokoneita on odotettavissa markkinoille ajoissa kuluvan vuoden joulusesongiksi.
Lähde: Qualcomm
Qualcomm esitteli tietokoneisiin suunnatun Snapdragon 850 -järjestelmäpiirin
Uudesta nimestään huolimatta tietokoneisiin tarkoitettu Snapdragon 850 on käytännössä ylikellotettu Snapdragon 845.
NVIDIA julkaisi uudet GeForce 398.11 -ajurit näytönohjaimilleen
Uusissa ajureissa on mukana tuki G-Sync HDR -näytöille ja Game Ready -leimat Vampyr- ja Jurassic World Evolution -peleille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 398.11 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 600 -sarjaa (Kepler-arkkitehtuuri) ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.
GeForce 398.11 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat Vampyr- ja Jurssaic World Evolution -peleille, sekä virallinen tuki G-Sync HDR -näytöille. Lisäksi ajureissa on uusi tai päivitetty SLI-profiili Warhammer: Vermintide 2:lle ja uudet tai päivitetyt 3D Vision -profiilit Jurassic World Evolutionille (Good), Railway Empirelle (Not recommended), Sea of Thievesille (Not recommended) sekä Vampyrille (Not recommended). Vampyrille on mukana myös 3D Compatibility 2DD -profiili (Excellent).
Ajurit korjaavat kaksi aiempien julkaisujen bugia, eli Hitman Pron kaatuilut SLI-kokoonpanoilla DirectX 12 -rajapinnalla ja HDR-tuella sekä Call of Duty: WWII:n toimimattomuus kolmen näytön Surround-tilassa. Ajureissa on tuttuun tapaan myös liuta tiedossa olevia bugeja, kuten Windows 10 -asennuksen rikkoutuminen, kun GeForce Titan (Kepler) asennetaan Threadripper-emolevylle. Voit tutustua kaikkiin bugeihin ja muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).
NVIDIA julkaisi uudet GeForce 398.11 -ajurit näytönohjaimilleen
Uusissa ajureissa on mukana tuki G-Sync HDR -näytöille ja Game Ready -leimat Vampyr- ja Jurassic World Evolution -peleille.
Roboclocker: Kingpin ja TiN rakensivat automaattisen LN2-jäähdytyksen
EVGA:lla työskentelevä parivaljakko päätti useamman vuoden pohdinnan jälkeen tarttua tuumasta toimeen ja lopputuloksena oli automatisoitu LN2-jäähdytys prosessorille ja näytönohjaimelle.

Maailman tunnetuin ylikellottaja Vince ”KINGPIN” Lucido ja erityisesti näytönohjaimien ja emolevyjen virransyöttöjen parissa työskentelevä Illya ”TiN” Tsemenko ovat saaneet valmiiksi ensimmäisen version Roboclocker-jäähdytyksestä, jossa kierrätetään nestemäistä typpeä prosessorille ja grafiikkapiirille asennettujen kupariblokkien läpi.
Täysin automatisoidussa suljetussa kierrossa nestemäistä typpeä kierrätetään täysinäisestä LN2-säiliöstä tyhjään säiliöön ja normaaliin käsin operoitavaan kulhojäähdytykseen verrattuna nestemäistä typpeä säästyy jopa noin 75 %. Nestemäisen typen kiertoa säädetään venttiileillä, joita ohjataan kahdella parametrilla: lämpötilalla ja prosessorin virrankulutuksella 12 voltin linjasta.
Prosessorin kohdalla pelkkä lämpötilan tarkkailu ei riitä tarpeeksi nopeaan reagointiin nestemäisen typen syöttämiseksi ja tästä syystä varsinkin testien lataamisen aikana prosessorin virrankulutuksen tarkkailu mahdollistaa rasituksen ennakoinnin ja tarkemman lämpötilakontrollin.
Roboclockeria kontrolloidaan langattomasti kannettavaan tietokoneeseen asennetulla ohjelmistolla, johon syötetään halutut lämpötilat ja ne saavutetaan noin 20 sekunnissa. Käytännössä kun testikokoonpano on eristetty ja kasattu ja Roboclockeriin on syötetty halutut lämpötilat, ylikellottajan tarvitsee pelkästään keskittyä kellotaajuuksien ja käyttöjännitteiden säätämiseen, testiohjelmien käynnistämiseen ja tulosten tallentamiseen ilman nestemäisen typen jatkuvaa kaatamista jäähdytyskulhoihin.
Roboclocker on suunniteltu Kingpinin omaan ylikellotuskäyttöön ja Computex 2018 -tapahtumassa EVGA esitteli sitä käytännössä. Järjestelmällä rikottiin viisi maailmanennätystä 18-ytimisellä Core i9-7980XE-prosessorilla ja NVIDIAn Titan V -näytönohjaimella. Prosessorin lämpötila oli testeissä -95 astetta 5700 MHz:n kellotaajuudella ja GV100-grafiikkapiirin lämpötila -80 astetta 2300 MHz:n kellotaajuudella.
Lisää tietoa: Gamersnexus
Roboclocker: Kingpin ja TiN rakensivat automaattisen LN2-jäähdytyksen
EVGA:lla työskentelevä parivaljakko päätti useamman vuoden pohdinnan jälkeen tarttua tuumasta toimeen ja lopputuloksena oli automatisoitu LN2-jäähdytys prosessorille ja näytönohjaimelle.
Corsairilta uusi Crystal Series 280X -kuutiokotelo micro-ATX-kokoluokkaan
Kotelosta tulee saataville edullisempi perusversio sekä kalliimpi RGB-malli.

Corsair on esitellyt Computex-messuilla joukon uusia tuotteita, joista mielenkiintoisimpiin lukeutuu Crystal Series 280X -kuutiokotelo micro-ATX-kokoonpanoille. Kotelosta tulee saataville kaksi versiota – kalliimpi RGB-versio sekä edullisempi perusversio, josta puuttuu RGB-tuulettimet sekä Lighting Node PRO Digital RGB -ohjainyksikkö. Valmistajan mukaan kyseessä on suorituskykyisille kokoonpanoille suunnattu ns. kaksikammioinen kotelo, jonka ulkokuorta on tyylitelty lasipaneelein.
280X:n sisäosat on jaettu pystysuuntaisella väliseinällä sivusuunnassa kahteen osaan. Vasemman kyljen puolella sijaitsee emolevy ja lisäkortit, oikean kyljen puolella puolestaan ATX-virtalähde, levyasemat sekä kaapelit. Koteloon mahtuu jopa kaksi 3,5 sekä kolme 2,5 tuuman levyasemaa.
RGB-mallin mukana tulee kaksi LL120 RGB-tuuletinta sekä digitaalinen RGB-valaistuskontrolleri, johon voi kytkeä jopa kuusi RGB-tuuletinta sekä neljä RGB-valonauhaa ja jota ohjataan Corsairin iCUE-ohjelmiston avulla.
Corsair Crystal Series 280X & 280X RGB tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 398 x 280 x 351 mm (S x L x K)
- Paino: 7,1 kg
- Materiaali: Teräs, muovi, karkaistu lasi
- Yhteensopivat emolevyt: micro-ATX, mini-ITX
- 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
- 2,5 tuuman levypaikat 3 kpl
- Laajennuskorttipaikat: 4 kpl
- Lisäkorttien maksimipituus: 300 mm
- ATX-virtalähteen maksimipituus: 180 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 150 mm
- Tuuletinpaikat: 2 x 120 tai 140 mm edessä, pohjassa ja katossa
- Tuulettimet: 2 x 120 mm (RGB-mallissa RGB-valaistuja)
- Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 240 tai 280 mm pohjassa ja takana, jopa 240 mm edessä
RGB-version suositushinta on 174,90 euroa ja perusversion 119,90 euroa. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen.
Lähde: Corsair
Corsairilta uusi Crystal Series 280X -kuutiokotelo micro-ATX-kokoluokkaan
Kotelosta tulee saataville edullisempi perusversio sekä kalliimpi RGB-malli.
Lenovo esitteli ylihypetetyksi paljastuneen Z5 -älypuhelimensa
Uusi Z5 ei vastannut ennakkoon valmistajan toimesta nostatettuja odotuksia. Lisäksi laite on suunnattu Kiinan markkinoille.

Lenovo julkisti tänään ennakkoon runsaasti hypetetyn Z5 -älypuhelimensa, joka osoittautui ennakkotietoihin nähden melkoiseksi pettymykseksi. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Chang Cheng vihjaili aiemmin kuvien voimin, että uusia patentoituja tekniikoita hyödyntävän Z5:n näyttö olisi loveton ja reunaton, mutta kiusoittelukuvat osoittautuivat harhaanjohtaviksi, sillä Z5:n näytön yläreunassa on lovi ja alareunassa pieni ”leukakaistale”. Myös muut kiusoitellut tiedot osoittautuivat julkaisun myötä harhaanjohtaviksi.
Ylihypetyksestä huolimatta metallirunkoinen ja lasikuorinen Z5 tarjoaa kilpailukykyistä rautaa hintaluokassaan. Laitteessa on 19:9 kuvasuhteen 6,2-tuumainen Full HD+ IPS-näyttö ja sisällä Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, 6 Gt RAM-muistia ja 64 tai 128 Gt tallennustilaa. Ennakkoon mainostettu neljän teratavun tallennuskapasiteetti tarkoitti lisävarusteena myytävää ulkoista kiintolevyä. Takana sijaitseva kaksoiskamera käyttää 16 ja 8 megapikselin sensoreita ja hyödyntää nykytrendin mukaisesti tekoälyä mm. kohteiden tunnistamisessa.
Tekniset tiedot
- Ulkomitat: 153 x 75,7 x 7,85 mm
- Paino: 165 grammaa
- 6,2″ IPS-näyttö, 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2246 pikseliä, DCI-P3
- Qualcomm Snapdragon 636 (8 x Kryo 260 CPU, Adreno 509 GPU
- 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 64 tai 128 Gt tallennustilaa
- LTE-yhteydet, dual-SIM
- Wi-Fi 802.11 b/g/n/a/ac 2.4GHz & 5GHz, Bluetooth 5.0, GPS
- 16 + 8 megapikselin takakamera, f2.0, 4K videotallennus
- 8 megapikselin etukamera, f2.0
- 3300 mAh akku, USB Type-C 2.0, 15 W pikalataus
- Android 8.1 Oreo + ZUI 3.9
Lenovo Z5:n lähtöhinta (6 & 64 Gt) on kiinassa 1299 yuania, eli noin 175 euroa. 128 gigatavun tallennustilalla varustetusta variantista joutuu maksamaan 1799 yuania, eli noin 240 euroa. Myynti alkaa Kiinassa kesäkuun 12. päivä, mutta Lenovo Z5 tuskin tulee saataville Suomen markkinoilla.
Lähde: Lenovo
Lenovo esitteli ylihypetetyksi paljastuneen Z5 -älypuhelimensa
Uusi Z5 ei vastannut ennakkoon valmistajan toimesta nostatettuja odotuksia. Lisäksi laite on suunnattu Kiinan markkinoille.
Intel esitteli Core i7-8086K -prosessorin, valmistetaan rajoitettu erä
Intel kunnioittaa ensimmäisen x86-arkkitehtuuriin perustuneen 8086-prosessorin 40-vuotissyntymäpäivää ja yhtiön 50-vuotista taivalta julkaisemalla Core i7-8086K -prosessorin.

Intelin ensimmäinen 16-bittinen ja x86-arkkitehtuuriin perustuva 8086-prosessori julkaistiin markkinoille 40 vuotta sitten kesäkuussa vuonna 1978. Tuolloin prosessori itsessään oli yksi ydin, se valmistettiin 3 mikrometrin viivanleveydellä ja piisirun pinta-ala oli 33 neliömillimetriä. Ensimmäinen malli toimi 5 MHz:n kellotaajuudella ja se oli hinnoiteltu 86,65 dollariin. Myöhemmin 8086:sta saataville tuli suorituskykyisemmät 8 ja 10 MHz:n versiot.
Nyt julkaistu Coffee Lake -koodinimellinen 6-ytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella 12 säiettä tukeva Core i7-8086K sijoittuu 8700K-mallin yläpuolelle ja se toimii yhden ytimen rasituksessa 5 GHz:n Turbo-taajuudella. Kaikkien ytimien rasituksen kellotaajuus ei vielä ole tiedossa, mutta yhden ytimen Turbo-taajuus on nostettu 300 MHz verrattuna 8700K-malliin ja TDP-arvo on säilynyt samana eli 95 watissa.
Core i7-8086K saapuu myyntiin 8. kesäkuuta eli samana päivänä ja samaan aikaan kuin aikoinaan 8086-prosessori. Intel ei vielä paljastanut hinnoittelua, mutta sitä valmistetaan ainoastaan 50 000 kappaleen rajoitettu erä ja lisäksi yhtiö aikoo arpoa niitä nettisivujensa kautta 8086 onnekkaalle, mutta valitettavasti suomalaiset eivät ole oikeutettuja osallistumaan.
Core i7-8700K on tällä hetkellä hinnoiteltu Suomessa noin 350 euroon, joten 8086K-mallin hinta tulee todennäköisesti olemaan lähellä 400 euroa.
Lähde: Intel
Intel esitteli Core i7-8086K -prosessorin, valmistetaan rajoitettu erä
Intel kunnioittaa ensimmäisen x86-arkkitehtuuriin perustuneen 8086-prosessorin 40-vuotissyntymäpäivää ja yhtiön 50-vuotista taivalta julkaisemalla Core i7-8086K -prosessorin.
Apple julkisti macOS Mojaven
Apple siirtyy käyttöjärjestelmien nimeämisessä vuorilta aavikolle ja lupaa samalla ettei macOS- ja iOS-käyttöjärjestelmiä tulla yhdistämään yhdeksi.

Apple on esitellyt tänään WWDC 2018 -tapahtumassaan uuden version macOS-käyttöjärjestelmästä. macOS:n uusi versio on nimeltään Mojave. Uuden macOS:n versionumero on oletettavasti 10.14, mutta Apple on syystä tai toisesta jättänyt versionumeron mainitsematta tiedotteissaan.
macOS Mojave tuo tuttuun tapaan pitkän listan niin pieniä kuin isojakin päivityksiä. Yksi näkyvimmistä mutoksista on tuki käyttöliittymän tummalle teemalle, joka toimii luonnollisesti ainakin kaikilla Applen omilla ohjelmilla. Toinen helposti huomion kiinnittävä ulkonäköuudistus on kellonajan perusteella muuttuvat taustakuvat. Työpöydän järjestystä puolestaan pitää yllä uusi Stacks-ominaisuus, joka järjestää automaattisesti kaikki tiedostot ja linkit työpöydältä erillisiin kansioihin.
Käyttöjärjestelmän Finder-hakutyökalun tuloslistauksiin on tuotu uusi galleria-näkymä, joka on omiaan esimerkiksi oikean kuvan etsintään, kun kulloinkin aktiivinen tiedosto näkyy ruudulla isompana. Lisäksi Finderin oikea sivupalkki sisältää jatkossa kontekstitietoisia pikatoimintoja, kuten kuvan kääntäminen avaamatta erillistä ohjelmaa. Käyttäjä voi myös itse luoda omia pikatoimintojaan. Myös Quick Look -toimintoon on lisätty vastaavia pikatoimintoja kuten allekirjoituksen lisääminen PDF:ään tai videon yksinkertainen muokkaus.
Kuvankaappausten ottamista on helpotettu tuomalla juuri otetusta kuvankaappauksesta thumbnail-versio, jonka avaamalla kuvankaappausta on mahdollista muokata helposti ja nopeasti. Kuvankaappaustyökalu tukee jatkossa myös videon kaappaamista joko koko ruudulta tai käyttäjän rajaamalta alueelta. Myös kaapatuille videoille tarjotaan vastaava pikamuokkausmahdollisuus.
Applen Continuity on päivittynyt mahdollistamaan entistä saumattomamman yhteistyön eri laitteiden välillä. Käyttäjä voi jatkossa esimerkiksi macOS:ssä pyörivällä ohjelmalla valita kuvan ottamisen tai dokumentin skannaamisen, mikä käynnistää automaattisesti vaaditun ohjelman iPhonesta ja antaa mahdollisuuden liittää sillä otettu kuva nopeasti tietokoneella pyörivään ohjelmaan.
Apple on päivittänyt myös AppStoren käytänössä iOS 11:n tasolle ja sinne on luvassa lukuisia uusia merkittäviä ohjelmia, kuten Microsoftin Office 365 ja Adoben Lightroom CC. Ohjelmapuolella Apple on uudistanut myös mukana tulevien sovellusten valikoimaa Stocksilla, Apple Newsillä, Voice Memolla ja Homella.
Tietoturvapuolella macOS kysyy jatkossa käyttäjältä, saako tietty ohjelma käyttää esimerkiksi tietokoneen sijaintia, kameraa tai muuta vastaavaa lisälaitetta tai tietoa. Lisäksi Apple on parantanut Safarin seurauksenestoa estämällä esimerkiksi verkkosivuilla toimivien Tykkää- ja Jaa-nappuloiden sekä kommenttikenttien käyttämisen käyttäjän seuraantaan, ilman että käyttäjä on itse koskenut kyseisiin toimintoihin. Mikäli käyttäjä klikkaa esimerkiksi Tykkää-nappia, kysyy macOS saako verkkosivu seurata tekemisiäsi.
Apple esitteli jälleen Metal-grafiikkarajapintansa tarjoamia mahdollisuuksia, mutta uudet ominaisuudet jäivät useamman ulkoisen näytönohjaimen tuomiin suorituskykyparannuksiin niitä hyödyntävissä ohjelmissa sekä Create ML -ohjelmaan, joka mahdollistaa tekoälyn opettamisen suoraan Mac-tietokoneella hyödyntäen sen näytönohjaimen laskentavoimaa.
Apple antoi myös suoran vastauksen sitkeisiin huhuihin macOS:n ja iOS:n yhdistämisestä. Yhtiön mukaan käyttöjärjestelmien yhdistäminen ei kuulu yhtiön suunnitelmiin. Sen sijasta se tuo tiettyjä iOS-sovelluksia saataville myös macOS:lle. Suoraan ohjelmat eivät tule kuitenkaan toimimaan macOS:llä, vaan ne vaativat pieniä muutoksia koodiin, jota helpottamaan Apple on luonut erillisen työkalun. Ensimmäiset esimerkit tästä ovat Stocks, Apple News, Voice Memo ja Home ja ulkopuoliset kehittäjät pääsevät työkaluihin käsiksi ensi vuonna.
Apple macOS Mojave julkaistaan ladattavaksi ilmaisena päivityksenä myöhemmin syksyllä ja sitä ennen saataville tulee kehittäjille tarkoitettuja beetaversioita.
Apple julkisti macOS Mojaven
Apple siirtyy käyttöjärjestelmien nimeämisessä vuorilta aavikolle ja lupaa samalla ettei macOS- ja iOS-käyttöjärjestelmiä tulla yhdistämään yhdeksi.
Apple esitteli watchOS 5 -käyttöjärjestelmäpäivityksen älykelloilleen
Ensimmäisen sukupolven Apple Watch ei saa enää tuoreinta watchOS-päivitystä.

iOS 12 -mobiilikäyttöjärjestelmänsä ohella Apple esitteli tänään myös älykelloissaan käytettävän watchOS-käyttöjärjestelmän uuden viitosversion. Päivitys keskittyy kuntoiluominaisuuksiin, helppoon viestintään sekä käytön yksinkertaistamiseen.
Kuntoilupuolelle uutena ominaisuutena on tarjolla automaattinen treenin tunnistus sekä jooga, patikointi ja 12 muuta uutta kuntoilutilaa. Juoksijoille on tarjolla uusia ominaisuuksia, kuten kadenssi ja tavoitetahtimuistutus. Aktiviteettien jakamisen ohella watchOS 5 tukee myös liikkumiseen liittyviä haasteita, joita käyttäjät voivat jakaa toisilleen.
Uutena kommunikointitapana on tarjolla radiopuhelinviestintää muistuttava Walkie-Talkie, jossa käyttäjä voi lähettää reaaliaikaisia ääniviestejä Apple Watch -kellojen välillä hyväksymilleen käyttäjille matkapuhelinverkon ja WiFi:n välityksellä.
Kellon peruskäyttöä on helpotettu päivitetyllä Siri-kellonäkymällä, joka tarjoaa nyt entistä enemmän ennustavia ja ennakoivia pikatoimintoja päivän rutiineihin sekä sijainteihin pohjaten. Se tukee nyt myös kolmansien osapuolien sovellusten pikatoimintoja sekä iOS 12:ssa esiteltyjä Siri Shortcuts -pikavalintatoimintoja. Äänikomentojen antamiseksi kellolle ei tarvitse enää sanoa ”hei Siri”, vaan pelkkä kellon nostaminen ylös riittää aktivoimaan äänikomennon sanelemisen. Siri-kellonäkymän ilmoitukset voivat sisältää itsessään interaktiivisia toimintoja sekä ne tukevat nettisivujen näyttämistä ilmoituksen sisällä (webkit-tuki).
Apple watchOS 5 tulee saataville ensi syksynä ilmaiseksi ladattavana päivityksenä Watch Series 1 ja uudemmille älykelloille, eli alkuperäinen Apple Watch ei tule enää saamaan päivitystä. watchOS 5 vaatii lisäksi parikseen iOS 12 -käyttöjärjestelmän ja iPhone 5s tai uudemman älypuhelimen.
Apple esitteli watchOS 5 -käyttöjärjestelmäpäivityksen älykelloilleen
Ensimmäisen sukupolven Apple Watch ei saa enää tuoreinta watchOS-päivitystä.
Apple esitteli tulevan iOS 12 -mobiilikäyttöjärjestelmänsä keskeisimmät uudistukset
Päivitys tulee saataville kaikille iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.

Apple on esitellyt hetki sitten WWDC 2018 -tapahtumansa avausesityksessä mobiilikäyttöjärjestelmänsä tuoreimman version. Uuden iOS 12:n luvataan olevan nopeampi ja responsiivisempi, tarjoten parannusta tunnettuun ongelmaan, eli vanhempien laitemallien hidastumiseen. iPhone 6s Plussan kaltaisiin vanhempiin malleihin luvataan kymmenien prosenttien nopeusparannuksia mm. sovellusten, näppäimistön ja kameran avautumisessa.
Sovelluskehittäjille on tarjolla uusi ARKit 2 -kehityspaketti, joka tukee mm. sijaintikohtaisia toimintoja, parannettua kasvojentunnistusta, 3D-kohteiden tunnistamista ja jaettuja AR-kokemuksia useamman laitteen välillä. Laajennetun todellisuuden päivitettyä rajapintaa hyödyntää mm. uusi mittaussovellus, joka mahdollistaa tosielämän kohteiden mittaamisen puhelimen kameran ja näytön avulla.
Uudistettu kuvagalleria tarjoaa uudistetun haun, tarjoten jo ennen hakua eri hetkiä, henkilöitä, kohteita sekä mm. laajennettuja tai tarkentavia hakuehdotuksia tehdyn haun jälkeen. Kokonaan uusi For You -näkymä tarjoaa nyt mm. kurkistuksia samalta päivältä menneiltä vuosilta sekä muokkaus- ja jakoehdotuksia.
Uusi Siri Shortcuts -ominaisuus mahdollistaa päivittäisten tehtävien sujuvamman suorittamisen mahdollistamalla käyttäjän valitsemien toimintojen linkittämisen yksinkertaisten puhekomentojen taakse. Pikavalinnan asettamisen jälkeen käyttäjä voi aktivoida yhdellä puhekomennoilla useita eri toimintoja eri sovelluksista. Ominaisuus tukee kolmansien osapuolien sovelluksia. Siri osaa myös ehdottaa toimintoja aiempaa älykkäämmin koneoppimisen avulla.
Käyttöjärjestelmän vakiosovelluksista uudistuksia ovat kokeneet mm. uutis- ja osakesovellukset. Nyt myös iPadeille tarjolla olevassa osakesovelluksessa trendikäyrät sekä yritysmaailman uutiset. Voice Memos on tarjolla nyt myös iPadille ja tallennukset ovat synkronoitavissa laitteiden välillä. Apple Booksin käyttöliittymä on uudistettu ja reading now -toiminto helpottaa palaamista viimeksi luetun kirjankohdan pariin. Autokäyttöön tarkoitettu CarPlay-ominaisuus tukee vihdoin myös kolmansien osapuolien karttasovelluksia.
Tulevan Android P -version tapaan myös iOS 12 tarjoaa joukon puhelimen käytön hallintaa helpottavia ominaisuuksia. Do Not Disturb -tilan voi aktivoida nyt aiempaa monipuolisemmin ajan, paikan ja toimintojen pohjalta, jonka lisäksi puhelin voi helpottaa nukkumaanmenoa himmentämällä näyttöä ja piilottamalla ilmoituksia. Uusi Screen Time -sovellus tarjoaa tarkkaa tilastotietoa puhelimen ja eri sovellusten päivittäisestä käytöstä. App Limits mahdollistaa sovellusten käytön rajoittamisen päiväkohtaisesti ja vanhemmille on tarjolla mahdollisuus seurata lapsiensa puhelimenkäyttötilastoja sekä rajoittaa tarvittaessa laitteen tai tiettyjen sovellusten käyttöä.
Ilmoitusten hallintaa on monipuolistettu ja niiden näyttämistä tai estämistä voi hallita nyt suoraan lukitusnäytöltä käsin. Lisäksi Siri osaa ehdottaa usein käyttämättömien ilmoitusten poistamista käytöstä. Pitkään kaivattu ja tervetullut uusi ominaisuus on myös ilmoitusten ryhmittely, joka osaa koota samaan sovelluksen ilmoitukset yhden otsikon alle.
Käyttäjän kasvojentunnistusta hyödyntävää Animoji-ominaisuutta on laajennettu kielen liikkeiden tunnistuksella sekä uusilla hahmoilla (aave, koala, tiikeri, t-rex). Uutta on myös käyttäjästä itsestään luotava sarjakuvamainen Memoji-hahmo, jota voi hyödyntää Animojien tapaan. Uudet Fun Camera -efektit mahdollistavat kameralla otettavien kuvien reaaliaikaisen kustomoinnin AR-filttereitä, tekstejä, tarroja, ja Animojeja käyttämällä. AR-efektejä voi käyttää reaaliaikaisesti myös Facetimessa.
Group Facetime on vihdoin mahdollista jopa 32 samanaikaiselle osallistujalle ja siihen siirtyminen onnistuu suoraan ryhmäkeskustelusta. Ryhmäpuhelussa äänessä olevien käyttäjien kuvat suurenevat automaattisesti keskustelunäkymässä.
iOS 12 tulee tuttuun tapaan saataville ilmaisena ohjelmistopäivityksenä ensi syksynä. Vanhempien laitteiden omistajien kannalta positiivista on, että iOS 12 -päivitys saapuu kaikille iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.
Apple esitteli tulevan iOS 12 -mobiilikäyttöjärjestelmänsä keskeisimmät uudistukset
Päivitys tulee saataville kaikille iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.
Asus esitteli ROG Phone -pelipuhelimen
ROG Phone on varustettu suorituskykyisellä raudalla, 90 hertsin AMOLED-näytöllä ja sen kaveriksi julkaistiin erilliset telakat työpöytä- ja mobiilikäyttöön.

ROG Phonen sisuksista löytyy binnattu eli käsivalikoitu Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka prosessoriytimet toimivat 2,96 GHz:n kellotaajuudella eli 200 MHz korkeammalla kellotaajuudella kuin vakiona. Järjestelmäpiiriä jäähdytetään kuparisella 3D-höyrykammiolla, joka siirtää lämpöä laitteen runkoon. Oikeasta kyljestä löytyy vaakakäyttöä ajatellen kustomoitu liitin, johon voidaan liittää mukana toimitettava tuulettimella varustettu AeroActive Cooler -yksikkö, joka viilentää puhelimen pintaa sekä tarjoaa USB-liittimen ja 3,5 mm:n kuulokeliitännän.
Suorituskykyisen järjestelmäpiirin rinnalla on kahdeksan gigatavua käyttömuistia ja 128 tai 512 gigatavua tallennustilaa (UFS 2.1) sekä 4000 mAh akku. 6. sukupolven Gorilla Glass -lasilla suojattu 6-tuumainen 2160×1080-resoluution AMOLED-näyttö toimii 90 hertsin virkistystaajuudella. Etupuolella on 8 megapikselin kameran ohella eteenpäin suunnatut stereo-kaiuttimet.
Takapuolella on kaksoiskamera, joista toinen on 12 megapikselin perinteisellä linssillä ja toinen 8 megapikselin kamera 120 asteen laajakuvalinssillä. Takapuolella on myös peliteemaan sopiva RGB-valaistu ROG-logo.
Tekniset tiedot
- Ulkomitat: 158,8 x 76,2 x 8,6 mm
- Paino: 200 grammaa
- 6″ AMOLED-näyttö, 18:9-kuvasuhde, 2160×1080 pikseliä, 90 hz, Gorilla Glass 6
- Qualcomm Snapdragon 845
- 8 Gt RAM-muistia
- 128 tai 512 Gt tallennustilaa
- Gigabit LTE
- 802.11a/b/g/n/ac/ad 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0, GPS, NFC
- 3,5 mm ääniliitäntä
- 12MP (f/1.8, 1.4um) + 8MP (f/2.0, 1.12um) takakamera
- 8 megapikselin etukamera
- 4000 mAh akku, USB Type-C 2.0, 20 W -pikalataus
- Android 8.1 + ZenUI
ROG Phone saapuu myyntiin kesän aikana, mutta Asus ei vielä kertonut puhelimen hinnoittelua. Puhelimen ohella myyntiin saapuu myös Mobile Desktop Dock- ja TwinView Dock -lisävarusteet, joista Mobile Desktop Dock on runsailla liitännöillä varustettu telakka työpöytäkäyttöön ja TwinView Dock kannettavaan käyttöön tarkoitettu peliohjainmainen telakka toisella näytöllä ja massiivisella 6000 mAh lisäakulla.
Lähde: Asus
Asus esitteli ROG Phone -pelipuhelimen
ROG Phone on varustettu suorituskykyisellä raudalla, 90 hertsin AMOLED-näytöllä ja sen kaveriksi julkaistiin erilliset telakat työpöytä- ja mobiilikäyttöön.