Futuremark julkaisi kokonaisvaltaisen PCMark 10 -testiohjelmiston

PCMark 10 mahdollistaa tietokoneen suorituskyvyn arvioinnin perustoimintojen, toimistokäytön, median luonnin ja pelisuorituskyvyn perusteella

Alun perin kotimainen, nykyään kansainväliseen UL-konserniin kuuluva Futuremark on julkaissut uuden PCMark 10 -testiohjelman. Futuremark tunnetaan parhaiten näytönohjainten testaukseen käytettävistä 3DMark-testiohjelmistaan.

PCMark 10 on yhtiön uusin tietokoneen suorituskykyä kokonaisuutena arvioiva testiohjelma. Se on jaettu neljään erilaiseen osioon: Essentials, Productivity, Digital Content Creation ja Gaming.

 • Essentials-testit arvioivat tietokoneen suorituskykyä nettiselailussa, videokonferenssikäytössä ja testaavat ohjelmien käynnistysaikoja.
 • Productivity-testit keskittyvät toimistotöihin ja mittaavat tietokoneen suorituskykyä esimerkiksi taulukkolaskennassa ja tekstinkäsittelyssä.
 • Digital Content Creation -testit pistävät tietokoneen puntariin kuvan- ja videonkäsittelyssä sekä erilaisissa renderöinti- ja visualisointitehtävissä.
 • Gaming-osiossa mitataan tietokoneen pelisuorituskykyä 3DMark FireStriken kahdella erilaisella grafiikka- ja yhdellä fysiikkatestillä.

PCMark 10:ssä on ajettavissa kolme erilaista testikokonaisuutta. Kevein ja lyhyin PCMark 10 Express ajaa Essentials- ja Productivity-testit, PCMark 10 -perustesti lisää joukkoon Digital Content Creation -testit ja PCMark 10 Extended vielä Gaming-testit sen päälle.

Testiohjelma tulee saataville kolmena eri versiona. Ilmainen Basic Edition sisältää mahdollisuuden ajaa PCMark 10 -perustestin ja lähettää tulokset Futuremarkin tulostietokantaan. . Advanced Edition sisältää Basic Editionin ominaisuuksien lisäksi mahdollisuudet ajaa Express- ja Extended-testit, ajettavien testien kustomoinnin, tulosvertailun ohjelman sisällä, tietokoneen lämpötilojen ja kellotaajuuksien tarkkailun sekä mahdollisuuden tallentaa tuloksia myös omalle tietokoneelle. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettu Professional Edition lisää Advanced-version ominaisuuksiin nähden tuen testien automatisoinnille komentokehotteen avulla, kaupallisen käytön ja yksityiset, paikallisesti tallennetut tulostietokannat.

PCMark 10:n julkaisun yhteydessä Futuremark toi saataville vain Professional-version. Basic- ja Advanced-versiot testistä tulevat saataville 22. päivä kuluvaa kuuta. Basic-versio testistä on ilmainen, Advanced-versio kustantaa 29,99 dollaria ja Professional-versio on hinnoiteltu 1495 dollariin per vuosi. 3DMark-testiohjelman hinnoittelun perusteella Advanced-version hinnan pitäisi kääntyä Suomessa 27,99 euroon.

PCI-SIG kiihdyttää PCI Express 5.0 -standardin kehitystä

PCI Express 5.0 tulee nostamaan standardin siirtonopeuden maksimissaan 128 gigatavuun sekunnissa.

PCI-, PCI-X ja PCI Express -standardeja hallinnoiva PCI-SIG eli Peripheral Component Interconnect Special Interest Group on julkaissut tulevan PCI Express 5.0 -standardin 0.3-version jäsenyritystensä kommentoitavaksi. PCI Express on muotoutunut elämänsä aikana yleiskäyttöisimmäksi väyläksi nykytietokoneissa. Väylään kytketään esimerkiksi näytönohjaimia, äänikortteja ja SSD-asemia.

Nykyiset prosessorit, emolevyt ja erilaiset lisäkortit tukevat PCI Express 3.0 -standardia. Sen seuraaja, PCI Express 4.0:n virallisen julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä tämän vuoden aikana. Huolimatta PCIe 4.0:n keskeneräisyydestä, PCI-SIG on esitellyt nyt ensimmäisen vedoksen tulevasta PCI Express 5.0 -standardista ja kertonut samalla kiihdyttävänsä sen kehitystä alkuperäisestä aikataulusta.

PCI-SIG:n tiedotteen mukaan PCIe 4.0 -standardi tuo mukanaan lukuisia oleellisia uudistuksia standardin rakenteeseen, mikä mahdollistaa myöhempien versioiden kehityksen nopeuttamisen. PCI Express 5.0:n merkittävin uudistus on siirtonopeuksien nostaminen 32 miljardiin siirto-operaatioon sekunnissa (32 GT/s, GigaTransfers per second). Käytännössä PCIe 5.0 kykenee tarjoamaan siirtokapasiteettia maksimissaan 128 gigatavua sekunnissa. Verrokiksi tulevan PCIe 4.0 -standardin maksiminopeus tulee olemaan 64 gigatavua sekunnissa.

PCI Express 4.0 -standardin julkaisun odotetaan tapahtuvan tämän vuoden aikana. Sen 0.9-version katselmusaika kommentointi ja muutosehdotusmahdollisuuksineen päättyy 7. elokuuta, jonka jälkeen PCI-SIG valmistelee lopullisen version julkaisua. PCIe 5.0:n julkaisuaikataulu on vielä täysin avoin. PCI-SIG tyytyy vain toteamaan sen olevan nopeutettu aiempaan nähden.

Noctua esitteli Computexissa uutta A-sarjan tuuletintaan ja tulevien coolereiden prototyyppejä

Noctua valotti Computex-messuilla suunnitelmiaan lähiaikojen tuotejulkistusten suhteen.

Noctua esitteli viime viikolla järjestetyillä Computex-messuilla prototyyppejä tulevista tuuletin- ja coolerimalleistaan sekä kertoi arvioita niiden julkaisuaikataulusta.

Uusi A-sarjan tuuletin on suunniteltu tuottamaan korkean paineen ja käytettäväksi erityisesti jäähdyttimien sekä prosessoricoolereiden kanssa. Valmiinpana esillä oli uuden NF-A-mallin 120 mm versio, joka tulee saataville vuoden kolmannella tai neljännellä neljänneksellä. Uutuus on valmistettu hyvin muotonsa pitävästä Sterrox LCP-nestekidemuovista (liquid-crystal polymer), jonka ansiosta roottorin lapojen ja kehyksen välinen rako on saatu puristettua vain 0,5 mm:iin. Yritys demosi tuuletinta NH-U12S-prosessoricooleriin kiinnitettynä 190 watin lämpökuormalla ja se pystyi samaan jäähdytystehoon kuin kaksi NF-F12-tuuletinta.

Noctua esitteli uuden sukupolven A-sarjasta myös aikaisemmassa prototyyppivaiheessa ollutta 140 mm:n versiota sekä ohuempia 15 mm paksuja slim-versioita 140, 80, 70, 60 ja 50 mm:n kokoluokissa. Ne tullaan näkemään markkinoilla runsaan vuoden päästä, poislukien 60 mm versio, joka nähdään ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Tulevan sukupolven A-sarjalaisten ohella näytillä oli viiden voltin käyttöjännitteellä toimivia versioita nykyisistä 140, 120, 92, 80 ja 40 mm tuuletinmalleista sekä uusi autoteollisuudessa vaaditun AEC-Q100-standardin täyttävä versio 24V industrialPPC -malleista. Nämä tuotteet tulevat myyntiin tämän vuoden loppupuolella.

Cooleripuolelta esillä oli uusille AMD:n X399-alustalle sekä Intelin X299-alustalle muokatut mallit sekä päivitetty versio matalasta NH-L12-coolerista. Nämä tulevat saataville tämän vuoden aikana. Uutta olivat prototyypit tulevista uusista yksitornisista 120 ja 140 mm tornicoolereista, jotka käyttävät seitsemää lämpöputkea sekä aiempaa suurempaa jäähdytyspinta-alaa. 120 mm malli tulee saataville ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja 140 mm malli toisella puoliskolla. Lisäksi näytillä oli erilaisilla parannusideoilla varustettuja prototyppejä NH-D15-lippulaivacoolerista.

Valmiina tuotteina esillä olivat Chromax-sarjan versiot NF-A15-, NF-A14-, NF-F12- ja NF-S12A-tuulettimista, värilliset tuuletinkaapelit sekä Chromax-kuoret NH-U12S-, NH-D15- ja NH-D15S-coolereille. Chromax-tuulettimet ovat teknisesti identtisiä vastaavien perusmallien kanssa, mutta niiden väri on kokonaan musta ja mukana toimitetaan mustat, valkoiset, siniset, punaiset, keltaiset ja vihreät vaimennuskumit tuulettimen kulmiin. Chromax-uutuudet tulevat myyntiin loppuvuoden aikana.

Lähde: Noctua

OnePlus julkaisi kuvan tulevasta OnePlus 5 -puhelimesta

OnePlus on julkaissut Twitterissä pian julkaistavasta OnePlus 5 -puhelimestaan kuvan, joka vahvistaa laitteen ulkonäön.

Ennakkoon vuodetut ja io-techissä uutisoidut kuvat laitteesta olivat aitoja ja OnePlus 5 näyttää takapuolelta lähes identtiseltä Applen iPhone 7:n ja Oppon R11:n kanssa. Laitteen vasemmassa ylänurkassa on ulkoneva kaksoiskamera ja LED-salama.

OnePlus 5 -älypuhelin näkee päivänvalon 20. kesäkuuta klo 19 Suomen aikaa, eli vajaan kahden viikon päästä tiistaina. Suomessa OnePlus 5 tulee myyntiin yksinoikeudella Elisan kautta. Elisan mukaan uutuuden voi ostaa itselleen Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun perustettavista pop-up-myymälöistä heti julkaisusta seuraavana päivänä, eli 21. kesäkuuta.

Myös laitteen hinta paljastui mahdollisesti Provinssi-festivaalin järjestämän OnePlus 5 -kilpailun säännöistä. Kilpailussa arvotaan 948 euron arvoinen paketti, joka sisältää kaksi 199 euron hintaista VIP-lippua ja OnePlus 5 -puhelimen, jonka arvoksi jää 550 euroa. Sääntöihin on jälkikäteen lisätty maininta, että palkinnon arvo on arvio ja tarkka arvo tarkentuu puhelimen hinnan varmistuessa 20.6.2017:

”Kilpailussa on palkintona yksi (1) OnePlus 5-puhelin sekä lippupaketti, joka sisältää kaksi (2) kolmen päivän VIP-lippua Provinssi-festivaaleille 29.6.-1.7.2017. Palkinnon arvo on 948,- euroa*”

Micron kertoi näkemyksiään GDDR5X- ja GDDR6-muistiteknologioista

Micron kertoo saaneensa venytettyä GDDR5X-muistiteknologian laboratorioissaan peräti 16 Gbps:n nopeuteen asti, eli yhtä nopeiksi kuin GDDR6-muistit tulevat olemaan ainakin alkuvaiheissaan.

Muistivalmistaja Micron on kertonut blogissaan nykyisistä ja tulevista muistiteknologioistaan. Käsittelyyn pääsevät siis niin GDDR5X- kuin GDDR6-muistitkin.

Micron julkaisi GDDR5X-muistit viime vuonna ja ne ovat tällä hetkellä käytössä useissa NVIDIAn näytönohjaimissa, kuten GeForce GTX 1080 Ti:ssä ja NVIDIA Titan Xp:ssä. GDDR5X-muisteja on tällä hetkellä saatavilla 10, 11 ja 12 Gbps:n nopeuksilla, mutta tuotannossa olevien näytönohjainten osalta nopeimmat GDDR5X:t löytyvät Titan Xp:stä, jossa ne toimivat 11,4 Gbps:n nopeudella.

Micronin mukaan yhtiön tutkijat ovat onnistuneet Saksan laboratorioissaan virittämään GDDR5X-muistit toimimaan jo 16 Gbps:n nopeudella käyttäen testeissään massatuotannossa olevia muistipiirejä. 16 Gbps on myös sama nopeus, jolla GDDR6-muistien luvataan toimivan tulevaisuudessa. Yhtiön esittämän vertailutaulukon mukaan GDDR6-muistit tulisivat kuitenkin toimimaan aluksi vain 12 – 14 Gbps:n nopeudella. Micron uskoo, että sen kokemukset GDDR5X-muistien signaloinneista auttavat yhtiötä tekemään markkinoiden parhaat GDDR6-muistit, kun ne tulevat massatuotantoon ja markkinoille ensi vuoden alussa.

GDDR6 tuo mukanaan merkittäviä muutoksia GDDR5X-muisteihin ja muihin aiempiin GDDR-muistiteknologioihin verrattuna. GDDR6:ssa esimerkiksi kunkin muistikanavan leveys on puolitettu 16-bittiin (8-bittiin clamshell-tilassa), mutta kussakin muistipiirissä on jatkossa kaksi muistikanavaa, jolloin kokonaisleveys per muistipiiri pysyy samana. Muistipiirien paketointi suurenee 14 x 10 millimetristä 14 x 12 millimetriin, mutta samalla kontaktien määrää vähennetään kymmenellä, mikä mahdollistaa aiempaa suuremmat kontaktipinnat.

Ensimmäinen kuva AMD:n Vega 10 -grafiikkapiirin rakenteesta

Kuvassa näkyy AMD:n Vega 10 -grafiikkapiirin rakenne rankasti yksinkertaistettuna taiteilijan toimesta eikä kyseessä ole varsinainen valokuva piirin todellisesta rakenteesta.

Vega 10 on nähty aiemmin AMD:n edustajien käsissä valokuvattavana, mutta nyt julki tulleessa kuvassa on näkyvillä yksinkertaistettuna myös piirin sisäinen rakenne. Kyseessä ei ole varsinainen valokuva piirin rakenteesta siinä mielessä kuin niihin on totuttu esimerkiksi ChipWorksin julkaisemien kuvien muodossa, vaan piirivalokuva johon taiteilija on lisännyt yksinkertaistetun näkemyksensä piirin sisäisestä rakenteesta.

AMD:n Scott Wasson on varmistanut Twitterissä, että kyseessä on AMD:n markkinoinnissa käyttämä kuva. AMD on julkaissut aiemmin myös Polaris 10 -grafiikkapiiristä vastaavan, taiteilijan näkemyksellä kuorrutetun kuvan piirin yksinkertaistetusta rakenteesta.

Kuvaan merkityistä rakenteista tunnistettavissa ovat esimerkiksi kaikki 64 NCU-yksikköä ja HBM2-muistiohjaimet, mutta kaikkien muiden yksiköiden tulkinta on toistaiseksi mahdoton urakka. Tietyt mediat ovat nostaneet pöydälle kuvassa näkyvien HBM2-muistien merkinnät, jotka eivät täsmää oletettujen SK Hynixin käyttämien merkintöjen kanssa. HBM2-piireissä ei kuitenkaan ole näkyvissä paljaalla silmällä mitään merkintöjä piirin päällä, joten merkintöjen vertailu tunnettujen muistipiirien merkintätapoihin on tässä vaiheessa käytännössä mahdotonta.

Vega 10 tulee saataville 27. päivä tätä kuuta Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimissa. Heinäkuun lopulla on vuorossa Radeon RX -sarjan Vega 10 -mallien julkaisu ja joulukuussa sen voi löytää myös iMac Pro -tietokoneista.

Vega 10 tulee saataville lukuisissa erilaisissa konfiguraatioissa. Vega Frontier Edition -näytönohjaimet tulevat saataville kahdessa eri konfiguraatiossa, sillä AMD varmisti, että nestejäähdytetty versio näytönohjaimesta toimii hieman ilmajäähdytettyä korkeammilla kellotaajuuksilla. Ainakin toisessa konfiguraatioista Vega 10:n Boost-kellotaajuuden on oltava noin 1550 MHz, jotta AMD:n mainostama noin 13 TFLOPSin FP32- ja noin 25 TFLOPSin FP16-suorituskyky toteutuu. Vega Frontier Edition -näytönohjaimissa on 16 Gt (2 x 8 Gt) noin 1,88 Gbps:n nopeudella toimivaa HBM2-muistia. Radeon RX -sarjan Vegoista ainakin osa tulee olemaan varustettu 8 Gt:n HBM2-muistilla (2 x 4 Gt).

Kolmas ja neljäs tunnetuista konfiguraatioista löytyvät iMac Pro -tietokoneista. Applen mukaan Vega tulee saataville iMac Prossa sekä 56 että 64 NCU-yksikön konfiguraatioissa. 64 NCU-yksikön konfiguraatiolle luvataan noin 11 TFLOPSin suorituskykyä, mikä tarkoittaa noin 1345 MHz:n kellotaajuutta. iMac Pron 56 NCU-yksikön versio on varustettu 8 Gt:n (2 x 4 Gt) HBM2-muistilla ja 64 NCU-yksikön 16 Gt:n (2 x 8 Gt) HBM2-muistilla.

Video: Katsauksessa uusi Nokia 3310 -peruspuhelin

Io-techin testiin saapui HMD Globalin uusi 59 euron hintainen Nokia 3310 -peruspuhelin.

Tutustumme videolla laitteen ominaisuuksiin, myyntipakkauksen sisältöön ja käymme läpi, mihin käyttötarkoitukseen kyseinen peruspuhelin on todellisuudessa suunnattu ja mikä sen pahin puute on.

Puhelin on varustettu 2,4-tuumaisella värinäytöllä, 30 päivän valmiusajalla ja kahden megapikselin kameralla. Laitteesta ei löydy 3G- tai 4G-verkkoyhteyksiä, joten nettikäyttöön sitä ei voi suositella. Käytössä on Series 30+ -käyttöjärjestelmä, mutta vakiona tallennustilaa on vain 16 megatavua, josta käyttöjärjestelmä ahmii suurimman osan. Jos puhelinta aikoo oikeasti käyttää, siihen kannattaa hankkia erillinen Micro SD -muistikortti.

Uusi Nokia 3310 saapui Suomessa myyntiin 31. toukokuuta ja ensimmäinen erä meni suoraan ennakkotilaajille.

Video on kuvattu, editoitu ja ladattu Youtubeen katsottavaksi 3840×2160-resoluutiolla. Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Samsung julkisti metallikuorisen Galaxy J5 (2017) -älypuhelimensa alempaan keskihintaluokkaan

Samsung esitteli uuden version Suomen myydyimmästä mallistaan.

Samsung on julkistanut tänään Galaxy J5 -älypuhelimensa uusimman version, joka kantaa (2017)-lisäpäätettä. Kyseessä on seuraaja viimevuotiselle Galaxy J5 (2016) -mallille, joka on ollut yksi Suomen myydyimpiä puhelinmalleja.

Uusimman sukupolven Galaxy J5:ssä Samsung on keskittynyt parantamaan suorituskykyä, laaduntuntua sekä kameratekniikkaa. Suorituskykyparannus on toteutettu Samsungin omalla Exynos 7870 -järjestelmäpiirillä, joka valmistetaan modernilla 14 nanometrin tekniikalla. Kuoret ovat nyt kokonaan metallia ja ulkomitat ovat kaventuneet edeltäjästä. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja takakamerassa on aiempaa valovoimaisempi f1.7-aukkosuhteen objektiivi. Akun kapasiteetti on valitettavasti kutistunut 100 mAh edeltäjämalliin nähden.

Tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 146,3 x 71,3 x 7,9 mm
 • 5,2-tuumainen 720p Super AMOLED -näyttö
 • Exynos 7870 -järjestelmäpiiri (14 nm, 8 x 1,6 GHz Cortex-A53, Mali-T830 MP2)
 • 2 Gt RAM-muistia
 • 16 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • Cat.6 2CA LTE-yhteydet, Dual SIM
 • Bluetooth 4.2, ac-WiFi, NFC, FM-radio
 • Sormenjälkitunnistin
 • 13 megapikselin takakamera, f1.7, 1080p-videokuvaus
 • 13 megapikselin etukamera, f1.9
 • 3000 mAh akku, micro-USB-liitäntä
 • Android Nougat

Galaxy J5 (2017) tulee Suomessa myyntiin kesä-heinäkuun taitteessa 269 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta, kulta ja sinihopea.

Samsung julkisti samalla kertaa myös suuremman Galaxy J7 (2017) -mallin, joka ei kuitenkaan tällä tietoa ole tulossa Suomessa myyntiin. Galaxy J7 (2017) on muotoilultaan lähes identtinen J5:n kanssa, mutta poikkeaa teknisesti muutamilta osin sisarmallistaan. Sen ominaisuuksiin kuuluu mm. IP54-roiskesuojaus, 5,5-tuumainen Full HD -näyttö, 13 megapikselin etukamera salamalla, USB Type-C-liitäntä, kolme gigatavua RAM-muistia sekä 3600 mAh akku. Muut ominaisuudet vastaavat J5-mallia.

OnePlus 5 julkaistaan 20. kesäkuuta – väitetyt pressikuvat vuosivat julki

OnePlus kertoi uuden lippulaivapuhelimensa julkaisuajankohdan. Suomalaiset saavat laitteen käsiinsä halutessaan vielä ennen juhannusta.

Kiinalainen  älypuhelinvalmistaja OnePlus on tiedottanut odotetusti seuraavan huippumallinsa julkaisupäivästä. Yrityksen nettisivuille ilmestyneen tiedon mukaan OnePlus 5 -älypuhelin näkee päivänvalon 20. kesäkuuta klo 19 Suomen aikaa, eli vajaan kahden viikon päästä tiistaina.

Suomessa OnePlus 5 tulee myyntiin yksinoikeudella Elisan kautta. Elisan mukaan uutuuden voi ostaa itselleen Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun perustettavista pop-up-myymälöistä heti julkaisusta seuraavana päivänä, eli 21. kesäkuuta. Pop-up-myymälöistä ostajien kerrotaan myös saavan eksklusiivisia OnePlus-tuotelahjoja.

Julkaisupäivämäärän oheilla eilen livahti julkisuuteen aidoilta vaikuttavat pressirenderöinnit kahden toisistaan erillisten lähteiden kautta. Kiinalaislähteen julkaisemassa kuvassa puhelin näyttäytyy takaa ja molemmilta sivuilta. Android Policen kuvassa laite näkyy puolestaan yläosastaan sekä etu- että takapuolelta. Vuotaneiden kuvien perusteella OnePlus 5 tulee olemaan edeltäjänsä tapaan metallikuorinen ja takakuoren ylänurkkaan on sijoitettu kaksoiskamera. Mikä hämmentävintä, laitteen muotoilussa on suorastaan kohtuutonta yhdennäköisyyttä iPhone 7 Plussan kanssa. Hyvin samalta näyttää myös pari päivää sitten julkaistu Oppo R11. Vaikka vuotaneet kuvat näyttävät virallisilta, kannattaa niihin suhtautua vielä pikkuruisella varauksella.

OnePlus on aloittanut jo kiusoittelun uudella älypuhelimellaan ja mm. nimi on ollut tiedossa jo hetken aikaa. Yllä olevissa kiusoittelukuvissa yritys on vihjaillut mm. laitteen koolla (kuvassa OP5 on väitetysti OP3:n alla), kuvanlaadulla ja värivaihtoehdoilla. Lisäksi OnePlussan toimitusjohtaja Pete Lau on jo vahvistanut, että puhelimessa tullaan käyttämään Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä. Kotimainen Provinssi-festari puolestaan on paljastanut järjestämänsä kilpailun tiedoissa, että palkintona olevan OnePlus 5 -puhelimen arvo olisi 550 euroa.

Pete Lau julkaisi yhteisöpalvelu Weibossa myös ensimmäisen OnePlus 5:llä otetun kuvan, joka on otettu hämäräolosuhteissa. Täysikokoisen kuvan tietojen mukaan kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja aiemmin vuotaneiden huhujen mukaan objektiivin aukkosuhde olisi valovoimainen f1.8, joka helpottaa heikossa valossa kuvaamista.

Intelin Coffee Lake -työpöytäprosessorit tulossa elo-syyskuussa

Intelin kuluttajaluokkaan suunnatut 4- ja 6-ytimiset Coffee Lake-S -prosessorit julkaistaan puoli vuotta etuajassa yhdessä Z370-piirisarjan kanssa.

Intel on kertonut 23. toukokuuta Koreassa järjestetyssä kumppaniseminaarissa loppuvuoden ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen suunnitelmistaan. Kuva seminaarissa esitellystä Intelin työpöytäprosessoreiden julkaisuaikataulusta on vuodettu Reddit-sivuston keskusteluissa.

Edelleen 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat 4- ja 6-ytimiset Coffee Lake-S -koodinimelliset 8. sukupolven Core -prosessorit esitellään elo-syyskuussa yhdessä Z370-piirisarjan kanssa. Kaksiytimiset Coffee Lake-S -prosessorit on luvassa vasta ensi vuoden tammi-maaliskuussa.

Alun perin Intelin oli tarkoitus julkaista Coffee Lake vasta ensi vuonna, mutta ilmeisesti AMD:n Ryzen-prosessoreiden takia julkaisua on aikaistettu puolella vuodella.

Huhujen mukaan Coffee Lake-S käyttäisi uutta Socket 1151 V2 -kantaa, jossa on sama määrä pinnejä kuin nykyisissä Skylake- ja Kaby Lake -koodinimellisten prosessoreiden Socket 1151 -kannassa, mutta ne eivät kuitenkaan olisi keskenään yhteensopivia.

Kiinnostavana yksityiskohtana diassa on esitelty myös Intelin Core X -sarjan lanseeraukseen liittyviä tietoja ja prosessorimallisto on kuvailtu 12-ytimeen asti vain viikko ennen julkaisua. Intel julkaisi kuitenkin lopulta Core X -prosessorit myös 14-, 16- ja 18-ytimisenä, jonka on arveltu olevan viime hetkellä tehty muutos suunnitelmiin vastauksena AMD:n kesällä julkaistavalle 16-ytimiselle Ryzen Threadripper -tehoprosessorille.

Lähde: Reddit