Seagate lupaa toimittaa ensimmäiset HAMR-kiintolevyt ensi vuonna

Seagaten mukaan HAMR-teknologia tulee yltämään 40 teratavun kapasiteetteihin kaksi vuotta aiemmin kuin Western Digitalin MAMR-teknologia.

Uutisoimme jokin aika sitten Western Digitalin tekemästä läpimurrosta MAMR-teknologiaa (Microwave-Assisted Magnetic Recording) hyödyntävien kiintolevyjen saralla. Seagate on puolestaan keskittynyt Heat Assisted Magnetic Recording- eli HAMR-teknologiaan ja kertoo nyt tehneensä siinä oman läpimurtonsa.

Seagaten mukaan se uskoo kykenevänsä toimittamaan ensimmäiset HAMR-kiintolevyt vuoden 2018 aikana ja 20 teratavun kokoisten HAMR-kiintolevyjen massatuotannon on määrä alkaa vuonna 2019. Tähän päivään mennessä yhtiö on valmistanut vasta 40 000 HAMR-kiintolevyä, mutta sen luotto teknologiaansa on kova. Yhtiön mukaan esimerkiksi pelot liian korkeaksi nousevasta kulutuksesta tai lämpötiloista ovat osoittautuneet turhiksi, sillä kulutuksen kerrotaan olevan samaa luokkaa nykyisten helium-täytteisten kiintolevyjen kanssa ja kiintolevyn lämpeämisen ja viilentymisen kirjoituksen vuoksi olevan ohi nanosekunneissa.

Tulevaisuuden osalta Seagate uskoo, että vuoteen 2023 mennessä HAMR-kiintolevyillä tultaisiin pääsemään vähintään 40 teratavun kapasiteetteihin asti, eli ainakin samaan kuin Western Digital aikoo päästä MAMR-teknologian avulla vuonna 2025.

Lähde: ComputerBase

Uuteen Beta labs -ohjelmaan osallistuvat Nokia 8 -käyttäjät saavat Oreo-päivityksen ennen muita

25.10.2017 - 14:30 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (1)

Nokia 8 -käyttäjät pääsevät maistamaan Android Oreo -päivitystä ennakkoon tuoreen Beta labs -ohjelman puitteissa.

HMD Global on lanseerannut tänään uuden Nokia phones beta labs -ohjelman, johon osallistuvat Nokia 8 -käyttäjät saavat uusimmat päivitykset ensimmäisenä. Yrityksen nettisivujen mukaan käyttäjät pääsevät testaamaan tulevaa Android 8.0 Oreo -päivitystä ennen sen virallisen version julkaisua ja antamaan palautetta mahdollisimman sulavan käyttökokemuksen kehittämiseksi.

Käyttäjän on rekisteröidyttävä ohjelmaan Nokian nettisivuilla sekä annettava puhelimensa IMEI-koodi ja operaattori. OTA-päivityksen kerrotaan tulevan puhelimeen saataville 12 tunnin sisällä nettisivuilla tehdystä päivityspyynnöstä. Laitteen sisältö suositellaan varmuuskopioimaan ennen päivityksen asentamista. Halutessaan käyttäjä voi myös tehdä päivityspyynnön ohjelmiston palauttamiseksi viralliseen Android Nougat -versioon.

io-tech asensi Oreo Beta -päivityksen omaan Nokia 8 -testikappaleeseensa hetki sitten. Päivitys on kooltaan runsaat 1,3 gigatavua ja sen kerrotaan sisältävän mm. picture-in-picture-tilan, ilmoitustäplät, Google Play Protect -tietoturvatarkistukset, salasanojen automaattitäytön, nopeamman boottaukset sekä Androidin lokakuun tietoturvapäivitykset.

Lähde: Nokia, Twitter

Cherry tarjoaa mekaanisia MX-näppäinkytkimiään myyntipakkauksessa harrastajille

Cherryn suosittuja MX-näppäinkytkimiä saa pian myös 110 kappaleen myyntipakkauksissa.

Maailman suosituin mekaanisten näppäinkytkimien valmistaja Cherry on julkaissut aihepiiristä kiinnostuneille harrastajille ja laitekehittäjille suunnatun MX Switch Developer Kit -paketin, joka sisältää 110 näppäinkytkintä rakenteluprojekteja varten. Aiemmin mekaanisten näppäimistöjen rakentelijat ovat tilanneet näppäinkytkimiä yksittäin tai irrottaneet niitä toisista näppäimistöistä – nyt irtokytkinsarjan saa ostettua myyntipakkauksessa.

Irtokytkinpaketti on tarjolla kaikkiaan yhdeksästä eri kytkintyypistä – punaisesta, mustasta, sinisestä, ruskeasta, vihreästä, kirkkaasta, hiljaisesta mustasta, hiljaisesta punaisesta sekä Speed-mallista. Paketteina myytävät kytkimet ovat ledittömiä sekä kiinnityspinnittömiä malleja.

Cherry MX Switch Developer Kit -kytkinpaketit tulevat marraskuun aikana maailmanlaajuisesti saataville saksalaisen Reichelt.de-jälleenmyyjän kautta. Pakettien hinta on noin 40 euron luokkaa.

Lähde: Cherry

io-tech.fi sai ominaisuuspäivityksen vuodelle 2018

Uutisten ja artikkeleiden sivupohjaa on päivitetty uusilla ominaisuuksilla ja sisältönäkymillä.

Vuoden vaihteessa 1-vuotissynttäreitään viettävä uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi on päivittynyt uusilla ominaisuuksilla ja sisältöä on tuotu entistä paremmin esille. Uusien toiminnallisuuksien tavoitteena on tarjota käyttäjille mahdollisuus lukea haluamaansa sisältöä entistä persoonallisemmin.

Etusivun uutisnäkymän voi nyt valita oman mieltymyksen mukaan kokonaisten uutisten listauksena tai kevyempänä esikatselunäkymänä. Valittu näkymä jää selaimen muistiin.

Lisäksi uutissuodatin on päivitetty niin, että jatkossa voi valita kaikkien uutisten sijaan näkyviin vain pelkät tietotekniikka- tai mobiiliuutiset ja myös kyseinen valinta jää selaimen muistiin.

 

Kun hiiren kursorin vie ylänavigaation Artikkelit-sivun linkin päälle, siitä avautuu nyt pudotusvalikko eri aihekategorioihin. Samoin Uutiset-linkin pudotusvalikosta pääsee listaukseen tietotekniikka- tai mobiiliuutisista.

 

Artikkelit-sivulle on lisätty kategoriavalitsin, josta voi suodattaa näkyviin vain tietyn aihealueen artikkelit.

 

Oikean reunan palstaan on tuotu videoille oma nostolaatikko ja Suosituimmat-laatikko näyttää jatkossa io-techin viikon luetuimmat uutiset.

Kokonaan uutta sisältöä on Uutisia Lyhyesti -boksi, josta löytyy mielenkiintoisia nopeasti käsiteltäviä uutisaiheita, kuten tuotejulkaisuja ja muita IT-maailman tapahtumia. Tulevaisuudessa myös lukijat voivat osallistua uutiset lyhyesti -konseptin sisällöntuotantoon foorumin puolella.

 

Mobiilinäkymään io-techin etusivulle on lisätty näkyviin kolme uusinta artikkelia.

Jo aiemmin sivuille päivitettiin mahdollisuus käyttää tummaa teemaa, jonka voi valita käyttöön ylänavigaatiosta. Lisäksi io-techin uutisia ja artikkeleita on voinut lukea ja kommentoida alusta alkaen niin sivujen kuin keskustelufooruminkin kautta. Teknisistä syistä foorumin puolella jutuista puuttuu kuitenkin esimerkiksi kuvagalleriat, joten parhaan kokemuksen saavuttamiseksi suosittelemme lukemaan jutut io-tech.fi-sivuilla.

 

Tietoa io-tech.fi-sivustosta

io-tech.fi aloitti toimintansa virallisesti 1.1.2017 ja nykyään kuukaudessa sivustolla vierailee yli 200 000 uniikkia tekniikasta kiinnostunutta kävijää, sivuilla vieraillaan yhteensä yli miljoona kertaa ja sivulatauksia kertyy yli 7 miljoonaa. TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt vuoden aikana 17 000 jäsentä. io-tech.fi on Alexan Rankingin mukaan 47. suosituin sivusto Suomessa ja käyttäjät viettävät päivittäin sivustolla eniten aikaa.

Tuleva OnePlus 5T huhujen ja kuvavuotojen kohteena

24.10.2017 - 19:12 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (24)

Huhujen mukaan OnePlus valmistelee uutta 5T-mallia. Laite komeilee nyt useammassa kuvavuodossa.

Viime vuoden tapaan OnePlussan odotetaan julkaisevan myös tänä vuonna parannellun T-version nykyisestä huippumallistaan. Huhujen ohella uuden mallin tulemiseen viittaa myös se, että nykyisen OnePlus 5 -mallin kaikki versiot ovat loppu yrityksen verkkokaupasta.

Nettiin kuvia vuotaneiden lähteiden mukaan 5T:n kerrotaan olevan suunnilleen saman levyinen kuin OnePlus 5, mutta pituussuunnassa laitteen mitat ovat kasvaneet. Näytön pienempien reunojen myötä sormenjälkitunnistin on kuvien perusteella siirretty takakuoreen. Muilta osin muotoilu noudattelee samaa linjaa OnePlus 5:n kanssa.

Huhujen mukaan 5T:n näyttö on läpimitaltaan kuusi tuumaa ja tarkkuudeltaan 1080 x 2160 pikseliä. Toisin sanoen kuvasuhde on tänä vuonna yleistynyt 18:9. Vuotaneen nettisivukuvan perusteella OnePlus saattaa käyttää “Larger screen. Same footprint” -mainoslausetta laitteen markkinoinnissa.

Lähteet: Android Authority, Twitter (1)(2), Weibo

AMD julkaisi Radeon Software 17.10.2 -ajurit näytönohjaimilleen uusin laskentaominaisuuksin

AMD:n uudet ajurit tuovat paitsi uusia ominaisuuksia laskentatehtäviin, myös merkittäviä suorituskykyparannuksia uusimpiin peleihin.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 17.10.2 -ajurit sisältävät selvästi normaalia enemmän parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Ajurit tukevat nyt virallisesti Windows 10 Fall Creators Updatea, kun aiemmin sitä tuki vain yksi beetaversio ajureista. Mukana on myös uusi GPU Workload -kytkin, jolla voi tietyillä näytönohjaimilla valita joko grafiikkaan tai laskentatehtäviin optimoidun toimintatilan sekä tuki maksimissaan kahdelletoista samanaikaiselle RX 400-, RX 500- tai RX Vega -sarjan grafiikkapiirille laskentatehtävissä.

Ajureiden mukana tulee myös joukko parannuksia peleihin. Radeon RX Vega 56:lle luvataan 17.10.1 -ajureihin verrattuna parhaimmillaan 8 % parempaa suorituskykyä Wolfenstein II: The New Colossuksessa, parhaimmillaan 16 % parempaa suorituskykyä Assassin’s Creed: Originsissa ja peräti 43 % parempaa suorituskykyä Destiny 2:ssa. Radeon RX 580:lle suorituskykyparannukset samoissa peleissä ovat parhaimmillaan 4, 13 ja 50 %.

Ajurit korjaavat lisäksi tuttuun tapaan jälleen liudan tiedossa olleita ongelmia. Voit tutustua tarkkaan listaan korjatuista ongelmista ja tiedossa olevista bugeista ajureiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Julkaisemattomat Ryzen-APU-piirit jälleen uuden vuodon kohteena

Ensimmäisen aallon Ryzen-APU-piirit perustuvat Raven Ridge -arkkitehtuuriin ja ne sisältävät maksimissaan neljä Zen-ydintä sekä 10 NCU:n Vega-grafiikkaohjaimen.

AMD valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvia APU-piirejä. APU-piireistä on saatu jo rutkasti vuotoja, mutta ne ovat koskeneet lähinnä tehokkaimpia Raven Ridge -malleja. Redditissä on nyt julkaistu uusi kuvankaappaus 3DMarkista, jossa näkyy kahden Ryzen-APU-piirin Enginering Sample -version tiedot, joista toinen saattaa olla Raven Ridgen sijasta vanhemmissa dioissa nähty, low-endiin suunnattu Banded Kestrel.

Vasemmalla puolen kuvassa näkyy edulliseen päähän sijoittuva APU-piiri, jossa on käytössä kaksi prosessoriydintä ja nimen perusteella kolme NCU-yksikköä (192 stream-prosessoria). SMT-ominaisuuden avulla kaksi prosessoriydintä voi suorittaa samanaikaisesti neljää säiettä. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 2300 ja maksimi Boost-kellotaajuus 3300 MHz, kun grafiikkapiirin peruskellotaajuudeksi raportoidaan 300 MHz.

Oikealla puolen on puolestaan vähemmän tietoa itsestään antavan APU-piirin tiedot. Kyseinen Engineering Sample on koodirimpsunsa perusteella tarkoitettu työpöytäkäyttöön ja siinä on käytössä neljä prosessoriydintä ilman SMT-ominaisuutta. Valitettavasti graafiikkaohjaimen tarkemmista tiedoista ei voida olla tässä kohtaa varmoja. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3 ja Boost-kellotaajuus 3,3 GHz.

Lähde: Reddit

Yksityisyyden suojaan panostava Purism: Poistimme Intelin Management Enginen käytöstä kannettavissamme

Intel Management Enginen huhutaan sisältävän takaovia tiedustelupalveluille ja olevan tietoturvariski.

Purism lienee vielä useimmille täysin tuntematon tietokonevalmistaja. Kyseessä on vuonna 2014 perustettu start-up-yritys, joka keskittyy käyttäjän yksityisyyden kaiken edelle nostaviin laitteisiin.

Yhtiö on nyt ilmoittanut, että se on onnistunut poistamaan kannettavistaan käytöstä Intelin Management Enginen, eli yksikön joka mahdollistaa tietokoneen hallinnan monella tasolla, vaikkei itse tietokone olisi edes päällä. Intelin ME on käyttäjien näkökulmasta ns. ”musta laatikko”, eli sen tekemisiä on mahdotonta seurata. Monet epäilevät, että siihen voi olla piilotettu erilaisia takaovia esimerkiksi valtioiden tiedustelupalveluita varten, jonka lisäksi siitä löydettiin hiljattain vaaralliseksi luokiteltu haavoittuvuus.

Purismin kannettavat käyttävät perinteisen UEFIn tai BIOSin sijasta avoimen lähdekoodin Coreboot-firmwarea. Sen avulla yhtiö kertoo päässeensä tutkailemaan, miten Intelin ME keskustelee muun raudan kanssa ja sitä kautta estämään sen toimintaa. Yhtiön mukaan sen vanhemmilla Broadwell-kannettavilla ME oli neutralisoitu, mutta ei täysin disabloitu, koska niin suuri osa ME:n koodista oli sijoitettu ROM-muistiin. Skylake-arkkitehtuurin myötä Intel siirtyi täysin uuteen x86-pohjaiseen ME-yksikköön ja samalla se siirsi ison osan koodista ROM-muistista Flash-muistille, mikä antoi Purismille mahdollisuuden poistaa se käytännössä kokonaan käytöstä. Yhtiö kertoo seuraavan tavoitteensa olevan yksinkertaisesti koko Intel ME:n poisto.

Asiasta syvemmin kiinnostuneille suosittelemme lukemaan Tom’s Hardwaren syväluotaavamman artikkelin ja aiemmat artikkelit Purismin taistelusta Intelin ME:tä vastaan.

Lähteet: Tom’s Hardware, Purism

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core i5-8400

io-techin testissä Intelin edullisin ja kerroinlukittu 6-ytiminen 8. sukupolven Core i5-8400 -prosessori.

Olemme jo ehtineet testata kaikki Intelin ylikellottamiseen soveltuvat K-sarjan Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit, mutta lukijoilta saadun palautteen pohjata päädyimme vielä ostamaan Gigantista testiin edullisimman 6-ytimisen Core i5-8400 -mallin.

Tutustumme artikkelissa kerroinlukitun ja Suomessa noin 200 euron hintaisen Core i5-8400:n ominaisuuksiin ja suorituskykytesteissä ensisijaisena vertailukohtana on samanhintainen mutta vain neliytiminen Core i3-8350K -malli.

Mukana on suorituskykytestien lisäksi tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit, joissa kokeillaan lukitun Core i5-8400 -prosessorin ylikellottamista BCLK-taajuutta nostamalla.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core i5-8400

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 388.00 -ajurit näytönohjaimilleen

NVIDIAn uudet ajurit ovat saaneet kylkeensä Game Ready -leiman Destiny 2- ja Assassin’s Creed Origins -peleille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 388.00 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmiä ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia yhtiön näytönohjaimia.

GeForce 388.00 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -leimat Destiny 2- ja Assassin’s Creed Origins -peleille. Ajureissa on lisäksi uusi 3D Vision -profiili Assassin’s Creed Originsille (Not recommended).

Ajurit korjaavat tuttuun tapaan jälleen joukon bugeja ja niissä on myös liuta tunnettuja ongelmia. Voit tutustua tarkemmin bugilistauksiin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä