EVGA Nu Audio laajentaa yhtiön tuotevalikoimaa ensimmäistä kertaa äänikortteihin

Vaikka Nu Audio kantaa EVGA:n nimeä, löytyy sen takaa brittiläinen äänitekniikan veteraani Audio Note.

Äänikorttirintamalla eletään hyvin pitkälti hiljaiseloa lähinnä Creative Labsia lukuunottamatta. Nyt areenalle saadaan uusi haastaja, kun näytönohjaimilla nimensä rakentanut EVGA julkisti ensimmäisen äänikorttinsa CES 2019 -messuilla.

EVGA Nu Audio on EVGA:n ensimmäinen äänikortti. Talon sisällä kehitetystä teknologiasta ei ole kuitenkaan kyse, vaan äänikortin toteutuksesta on vastuussa brittiläinen Audio Note. Audio Notella on takanaan yli 30 vuotta kokemusta korkealaatuisista äänilaitteistoista.

Äänikortin sydämenä sykkii Xmosin 32-bittinen, XS2-arkkitehtuuriin xCore 200 -prosessori, jota käytetään Nu Audion tapauksessa DSP-piirinä. Opamp-vahvistimet ovat vaihdettavat ja oletuksena linjaulostulossa on käytössä Analog Devicesin ADI AD8056 ja kuulokeliitännässä ADI OP275. Kuulokelinjoille on lisäksi täysin erillinen Maxim DS1882-piiri, joka mahdollistaa kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säännön analogisesti mukana tulevan sovelluksen avulla. Ominaisuudesta on hyötyä lähinnä DSD-ääniraitojen toistossa, sillä niiden kohdalla äänenvoimakkuutta ei ole mahdollista säätää digitaalisesti.

EVGA Nu Audion DAC-piirinä toimii AKM Semiconductorin AK4493, jonka signaali/kohina-suhteeksi luvataan 123 dB. PCM-äänentoisto onnistuu maksimissaan 32-bittisenä 384 kHz:n näytteenottotaajuudella ja DSD-puolella tuettuna on 11,29 MHz:n näytteenottotaajuus. Analogisen signaalin digitaaliseksi kääntävinä ADC-piireinä on linjasisääntulossa AKMS:n AK5572 (121 dB, 32 bit / 384 kHz) ja mikrofonilinjassa Cirrus Logicin CS5346 (103 dB, 24 bit / 192 kHz).

Nu Audion I/O-paneelista löytyy RCA-linjaulostulot, 6,3 mm:n kuulokeliitäntä, 3,5 mm:n linjasisääntulot ja mikrofoniliitäntä sekä optinen S/PDIF-liitäntä. EVGA:n äänikortista saakin ulos vain stereosignaalia, ellei käytetä 5.1-signaalin mahdollistavaa optista ulostuloa.

Äänikortissa käytetään Audio Noten itsensä kehittämiä, nimenomaan audiokäyttöön suunniteltuja vastuksia ja kondensaattoripuolelta löytyy Audio Noten omien lisäksi WIMA:n kondensaattoreita, Panasonicin FC-sarjaa ja Nichiconin solid state -tyyppisiä kondensaattoreita. Äänikortti ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä.

EVGA Nu Audio saapuu myyntiin 16. tammikuuta. EVGA:n edustajat ovat kertoneet hinnaksi 250 dollaria, mutta se varmistettaneen vielä erikseen viimeistään julkaisupäivänä.

Lähde: EVGA

Xiaomi julkisti edullisen Redmi Note 7 -älypuhelimen 48 megapikselin kameralla

10.1.2019 - 15:39 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Kiinassa alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva Note 7 tarjoaa erittäin kovat rautaominaisuudet.

Kiinalainen Xiaomi on julkistanut odotetusti uuden edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan Redmi Note 7 -älypuhelimensa. Hintaluokka huomioiden laite on varustettu erittäin kilpailukykyisellä raudalla. Samalla yritys ilmoitti, että Redmi tulee tästedes operoimaan selkeämmin omana brändinään, joka tarjoaa äärimmäisen vastineen rahoille.

Redmi Note 7:n tekniikka on alle 200 euron hintaluokassa todella pätevää. 6,3-tuumainen FullHD-näyttö on varustettu pienellä kameran kokoisella näyttölovella ja suorituskyvystä vastaa Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri. Takakamera perustuu Samsungin 48 megapikselin kuvasensoriin, joka hyödyntää Quad Bayer -suodatinta ja neljän pikselin yhdistämistä yhdeksi suureksi 1,6 um pikseliksi. Viiden megapikselin lisäkameraa hyödynnetään tekoälytoiminnoissa ja syvyysterävyysefektissä. Mukavan kokoinen 4000 mAh akku latautuu lisävarusteena myytävällä 18 watin laturilla täyteen tunnissa ja kolmessa vartissa. Käyttöjärjestelmäversiosta ei ole tietoa.

Redmi Note 7 tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 159,2 × 75,2 x 8,1 mm
 • Paino: 186 grammaa
 • Rakenne: metallikuoret, Gorilla Glass 5 etu- ja takalasi
 • 6,3″ LCD IPS -näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 409 PPI
 • Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
 • 3, 4 tai 6 Gt RAM-muistia
 • 32 tai 64 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka
 • LTE-yhteydet, Dual SIM
 • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, infrapunalähetin
 • GPS, GLONASS, BeiDou
 • Kaksoistakakamera
  • 48 megapikselin Samsung ISOCELL Bright GM1 -sensori 0,8 um pikselikoolla, f1.8, 1080p 60 FPS videokuvaus
  • 5 megapikselin apukamera (AI ja syvyystiedot)
 • 13 megapikselin etukamera
 • 4000 mAh akku, USB Type-C, 18 watin QC4-pikalataustuki (laturi lisävaruste)
 • Android

Redmi Note 7:n toimitukset alkavat Kiinassa tammikuun 15. päivä. Värivaihtoehtoja on kolme – Blue, Twilight Gold ja Black. 3 & 32 Gt:n perusversion suositushinta on 999 yuania eli alle 130 euroa. 6 & 64 Gt:n huippuversio maksaa vastaavasti 1399 yuania (180 euroa). On hyvin mahdollista että laite saapuu myös Suomeen, mutta hintaluokka on todennäköisti noin 100 euroa Kiinan hintoja korkeampi.

Lähde: Xiaomi, MIUI

Julkaisematon Nokia 8.1 Plus -älypuhelin OnLeaksin renderöintivuodossa

10.1.2019 - 12:22 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Kuvavuodossa esiintyvä Nokia 8.1:n Plus-malli on yrityksen ensimmäinen näyttöreiällä varustettu puhelin.

Päivitys: Kuvien puhelin saattaa olla myös tuleva Nokia 6.2 -malli, joka olisi ainakin mallistoon peilaten loogisempi vaihtoehto.

OnLeaks (Steve Hemmerstoffer) jatkaa kovaa vuototahtiaan ja tällä kertaa vuorossa ovat ennennäkemättömän Nokia 8.1 Plus -mallin renderöinnit. Kuvat ja video on julkaistu yhteistyössä 91Mobiles-sivuston kanssa.

Kuvien perusteella Nokia 8.1 Plus on HMD:n ensimmäinen puhelin, jossa käytetään näyttöloven sijaan kamerareikää näytössä. Kuvissa etukamera on sijoitettu näytön vasempaan ylänurkkaan. Muotoilullisia eroavaisuuksia ensi viikolla Suomessa myyntiin tulevaan Nokia 8.1 -malliin nähden ovat pyöreämmiksi muotoillut kyljet sekä hieman suurempi kamerakyhmy, johon on sijoitettu myös salamavalo.

Laitteen näyttökoon kerrotaan olevan 6,22 tuumaa ja ulkomitat 156,9 x 76,2 x 7,9 mm, eli pari milliä Nokia 8.1:tä enemmän pituusuunnassa ja puolisen milliä leveyssuunnassa. Maininnan arvoisina seikkoina sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoressa ja yläpäädyssä on 3,5 mm kuulokeliitäntä. Tarkemmista teknisistä ominaisuuksista ei ole vielä tietoa.

Nokia 8.1 Plussan julkaisuajankohdasta ei ole vielä tarkempaa tietoja, mutta 91Mobilesin mukaan lisätietoja on luvassa lähiaikoina. io-techin arvion mukaan on epätodennäköistä, että 8.1 Plus saapuisi Suomen markkinoille, jos rautapuolen ominaisuudet eivät tarjoa merkittäviä parannuksia 8.1-malliin nähden.

Lähde: 91Mobiles, OnLeaks

AMD antoi ensimaistiaisen 3. sukupolven Ryzen-työpöytäprosessoreista (Zen 2)

AMD:n 3. sukupolven Ryzen-prosessorit perustuvat samaan 8-ytimiseen Zen 2 -pikkupiiriin, kuin Rome-palvelinprosessori ja ne tulevat toimimaan kaikissa AM4-emolevyissä BIOS-päivityksen myötä.

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Sun CES 2019 -keynote on juuri päättynyt. Esityksessä nähtiin muun muassa maailman ensimmäinen 7 nanometrin pelinäytönohjain, mutta kenties mielenkiintoisin osuus oli ensimmäiset maistiaiset 3. sukupolven Ryzen-prosessoreista.

3. sukupolven Ryzen-prosessorit perustuvat Zen 2 -arkkitehtuuriin ja ne valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla. Prosessorit tulevat toimimaan kaikilla AM4-emolevyillä BIOS-päivityksen myötä, mutta PCI Express 4.0 -tuen hyödyntäminen vaatii luonnollisesti uuden emolevyn.

AMD ei ole luopunut yhden sirun taktiikastaan, vaan Rome-palvelinprosessorin tapaan uusi Ryzen käyttää 8-ytimistä Zen 2 -pikkupiiriä eli chiplettiä, jonka rinnalla on erillinen 14 nanometrin I/O-piiri. Uutisen kuvassa suurempi siruista on I/O-piiri ja pienempi Zen 2 -pikkupiiri.

Su antoi suorituskyvystä sen verran ensimaistiaista, että Cinebenchissä 8-ytiminen prototyyppi-Ryzen oli käytännössä tasoissa Intelin Core i9-9900K -prosessorin kanssa, Ryzenin viedessä potin 17 pisteen erolla (2057 vs 2040). Su mainitsi tosin ennen testiä, ettei Ryzen toiminut testikokoonpanossa lopullisilla kellotaajuuksillaan.

AMD tulee julkaisemaan kolmannen sukupolven Ryzen-työpöytäprosessorit vuoden puolivälin tienoilla. Yhtiö tulee kertomaan prosessoreista lisää lähempänä julkaisua.

Lähde: AMD CES 2019 @ YouTube

AMD:n Radeon VII on maailman ensimmäinen 7 nanometrin pelinäytönohjain

Vaikka AMD aiemmin totesi Vega 20:n tulevan vain ammattilaispuolelle, on Radeon VII lähes varmasti täysin sama 7 nanometrin siru.

AMD:n toimitusjohtajan Lisa Sun CES 2019 -keynote on parhaillaan käynnissä. Su on esitellyt tapahtumassa hetki sitten maailman ensimmäisen 7 nanometrin pelinäytönohjaimen.

Radeon VII on maailman ensimmäinen 7 nanometrin prosessilla valmistettua grafiikkapiiriä käyttävä pelinäytönohjain. VII on toisen sukupolven Vega-arkkitehtuuriin perustuva ja todennäköisimmin kyseessä on sama Vega 20 -grafiikkapiiri, kuin Radeon Instinct -sarjan tuoreimmissa malleissa, vaikka AMD aiemmin sanoikin sen olevan tulossa vain ammattilaiskäyttöön. Vaikka VII on selvästi johdettu Vega II:sta, puheessa se lausutaan ”seven”.

Radeon VII:ssä on käytössä 60 Compute Unit -yksikköä ja se toimii parhaimmillaan 1,8 GHz:n kellotaajuudella. 4096-bittisen väylän myötä näytönohjaimessa on muistikaistaa 1 Tt eli 1024 Gt/s ja sen päästä löytyy 16 Gt HBM2-muistia.

AMD:n mukaan näytönohjain olisi 25 % Radeon RX Vegaa nopeampi samalla tehonkulutuksella, mutta osittain kiitos suuremman muistikaistan hyötyohjelmissa suorituskyky on noussut AMD:n testien mukaan 27 – 62 % ja pelinopeus 25 – 42 %. Suorassa vertailussa GeForce RTX 2080 -näytönohjaimeen VII on käytännössä yhtä nopea Battlefield V- ja FarCry 5 -peleissä ja selvästi nopeampi Strange Brigadessa.

Radeon VII saapuu myyntiin 7. helmikuuta ja sen veroton suositushinta on 699 dollaria, eli sama kuin NVIDIAn GeForce RTX 2080 -näytönohjaimella.

Lähde: AMD CES 2019 @ YouTube

Video: Kokeilimme Lidlin halpaa pelinäppäimistöä

Kävimme ostamassa joulun alla Lidlistä 38 euron SilverCrest-pelinäppäimistön ja tutustumme videolla sen ominaisuuksiin.

Lidlin pelinäppäimistöä mainostetaan puolimekaanisena, mutta käytetyistä kytkimistä ei kuitenkaan ollut tarjolla tarkempaa tietoa. 37,99 euron hinnalla kyseessä on markkinoilla olevia mekaaanisia näppäimistöjä edullisempi vaihtoehto, joten kävimme mielenkiinnosta ostamassa näppäimistön ja tutustuimme pikaisesti sen ominaisuuksiin.

Videolla käydään läpi näppäimistön ominaisuudet, kuten värivalaistus ja kiskotaan pihdeillä yksi kytkin irti näppäimistöstä, jotta pääsimme tutustumaan tarkemmin sen toimintamekanismiin. Käytössä todettiin olevan kumikupu- eli membrane-kytkimet ja kytkimeen on upotettu pieni metalliklipsu, joka pitää painettaessa äänekkään klik-äänen ja antaa pienen tuntopisteen.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Corsairilta uutta valaistus- ja yhteystekniikkaa hyödyntäviä pelihiiriä ja -näppäimistö

Uudet valaisu- ja yhteystekniikat tulevat löytymään Corsairin tulevista pelituotteista.

Oheislaitevalmistaja Corsair on esitellyt CES-messuilla uusia tekniikoita, joita se hyödyntää tuoreimmissa pelituotteissaan.

Toinen Corsairin uutuustekniikoista on Slipstream, joka on uusi 2,4 GHz:n tajuutta käyttävä langaton yhteys pelihiirien, näppäimistöjen ja kuulokkeiden yhteydenpitoon tietokoneen kanssa. Slipstreamin kerrotaan tarjoavan virheettömämpää, nopeampaa ja vahvempaa signaalia kuin aikaisemmat tekniikat. Corsairin itse kehittämä protokolla mahdollistaa pakettien lähettämisen kahdesti millisekunnissa sekä tarvittessa älykkään uudelleenlähettämisen. IFS-ominaisuus tutkii jatkuvasti ympäristön radiotaajuuksia ja pystyy alle millisekunnin viiveellä vaihtamaan vähiten ruuhkaiselle taajuudelle. Yhteyden kantavuuden kehutaan parantuneen jopa kaksinkertaiseksi aiempaan nähden ja se toimii nyt jopa 20 metrin etäisyydeltä. Yhteen tietokoneeseen liitettävään langattomaan vastaanottimeen voi yhdistää useita yhteensopivia laitteita.

Kuva: The Verge

Tekniikoista toinen on nimeltään Capellix ja se on kehitysaskel laitteissa käytettävien LED-valojen toteutuksessa. Capellix-ledit ovat merkittävästi pienempiä kuin tavalliset pintaliitosledit (tilavuus 0,2 mm3 vs. 2,8 mm3) ja niiden LED-siru kiinnitetään suoraan piirilevylle ilman suurikokoista SMD-paketointia. Primaxin kanssa kehitetty tekniikka mahdollistaa Corsairin mukaan jopa 60 % kirkkaamman, 60 % energiatehokkaamman, virrankulutukseltaan 40 % alhaisemman sekä 35 % pitkäikäisemmän valaistusratkaisun. Pienemmän kokonsa ansiosta Capellix-ledejä voi sijoittaa huomattavasti tiheämpään, joka mahdollistaa korkeamman ”valoresoluution”.

Kyseisiä tekniikoita hyödyntäviä uutuustuotteita ovat Harpoon Wireless RGB -hiiri (kuvassa vasemmalla), Ironclaw RGB -hiiri (oikealla), M65 RGB Elite -hiiri (keskellä) sekä uusi K68 RGB Elite Slipstream -näppäimistö. Myöhemmin luvassa on myös Slipstream-yhteyttä hyödyntäviä pelikuulokkeita.

M65 RGB Elite on claw-tyyppiselle otteelle muotoiltu alumiinirunkoinen langallinen hiiri, joka käyttää PWM 3391 -sensoria (18 000 CPI) ja painaa 97-115 grammaa lisäpainojen määrästä riippuen. Ironclaw RGB on nimestään poiketen muotoiltu kämmenotteelle (palm grip) ja se käyttää samaa PMW 3391 -sensoria sekä painaa 105 grammaa. Harpoon Wireless RGB on muotoilultaan pelkistetty langaton pelihiiri, joka käyttää uutta Slipstream-yhteystekniikkaa sekä painaa vain 99 grammaa. Yhdellä latauksella akun luvataan kestävän jopa 60 tuntia.

K68 RGB Elite Slipstream on langaton ja RGB-valaistu versio K68-pelinäppäimistöstä. Sen varustukseen kuuluu mm. erilliset multimediakontrollit sekä kuusi erillistä funktionäppäintä näppäimistön vasemmassa reunassa.

M65 RGB Eliten suositushinta on 69,99 euroa, Ironclawn ja Harpoonin 59,99 euroa ja K68 RGB Elite -näppäimistön hinta ilmoitetaan myöhemmin.

Lähteet: Corsair (1)(2), TechPowerUp, The Verge

Intel julkaisi F-sarjan Core-prosessorit ilman integroitua grafiikkaohjainta (Coffee Lake Refresh)

Grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa osittain viallisten sirujen hyödyntämisen, mutta prosessoreiden hinnassa muutos ei näy vaan hinnoittelu vastaa grafiikkaohjaimella varustettuja sisarmalleja.

Intel on julkistanut CES 2019 -messujen yhteydessä liudan uusia prosessorimalleja kuluttajamarkkinoille. Merkittävin ero aiempiin malleihin löytyy F-sarjasta, jonka prosessoreista on kytketty grafiikkaohjain pois käytöstä.

Intel on julkaissut CES 2019 -messuilla uusia F-sarjan Core-prosessoreita. Uudet prosessorimallit perustuvat muiden 8. ja 9. sukupolven prosessoreiden tapaan Coffee Lake- ja Coffee Lake Refresh -arkkitehtuureihin. Voit lukea mallien tarkemmat tiedot alta löytyvästä taulukosta.

 

Prosessorit valmistetaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessilla ja niiden merkittävin ero sisarmalleihinsa on käytöstä poistettu grafiikkaohjain. Kyse on todennäköisesti Intelin tarpeesta paikata kapasiteettiongelmiaan, sillä grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa sen osalta viallisten sirujen käytön myytävissä tuotteissa. GT2-tason grafiikkaohjain kattaa noin neljänneksen 8-ytimisen Coffee Lake Refresh -sirun pinta-alasta.

Intel ei julkaissut hintatietoja prosessoreista eilen niiden julkistuksen yhteydessä, mutta on nyt päivittänyt prosessoreidensa suositellut kuluttajahinnat ja sisällyttänyt mukaan myös uudet mallit. Säästöä grafiikkaohjaimettoman prosessorin ostamisesta ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa, sillä ainakin Intelin päässä hinnat ovat identtiset vastaavien grafiikkaohjaimella varustettujen mallien kanssa.

Virallisesti julkistettujen prosessorimallien lisäksi Intelin ARK-tietokantaan on ilmestynyt uusi Core i3-8100F -prosessori, joka vastaa odotetusti sisarmalliaan grafiikkaohjainta lukuunottamatta. 4-ytiminen prosessori ei tue Hyper-threading-teknologiaa tai Turbo-kellotaajuuksia. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,6 GHz.

AnandTech kertoo lisäksi, että Dell on listannut verkkosivuillaan erään tietokoneen prosessorivaihtoehdoiksi vielä julkistamattomat Core i7-9700:n, i3-9100:n ja Pentium Gold 5420:n. Valitettavasti verkkosivut eivät paljasta prosessoreiden tarkkoja tietoja, mutta i7-9700 on 8-ytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on K- ja KF-malleja 200 MHz matalampi 4,7 GHz. i3-9100 on neliytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on maksimissaan 4,2 GHz. Prosessorit eivät tue HT-teknologiaa. Pentium Gold 5420 on tuplaydinprosessori, joka kykenee suorittamaan HT-teknologian avulla neljää säiettä. Sen peruskellotaajuus on 3,8 GHz.

Lähteet: Intel (1), (2 (PDF))

UL Benchmarks julkaisi 3DMark Port Royal -säteenseurantatestin

3DMark Port Royal toimii kaikilla DirectX Raytracing -rajapintaa tukevilla näytönohjaimilla, joita yhtiö odottaa markkinoille lisää kuluvan vuoden aikana.

Kotimaisena yrityksenä Futuremark- ja Mad Onion -nimillä maineensa rakentanut, sittemmin kansainväliseen UL-korporaatioon sulautettu UL Benchmarks on julkaissut uuden osan 3DMark-testikokonaisuuteen.

Port Royal on UL Benchmarksin tuore lisä 3DMark-testiohjelmistoon. Uusi testi on luotu testaamaan DirectX Raytracing- eli DXR-rajapintaa tukevien näytönohjainten suorituskykyä hybridirenderöinnissä. Yhtiön mukaan Port Royal pyrkii vastaamaan efekteiltään ja raskaudeltaan mahdollisimman hyvin tulevia säteenseurantapelejä ja siinä käytetään säteenseurantaa muun muassa varjoihin ja heijastuksiin. 3DMark Port Royal -testi ajetaan vakiona 2560×1440-resoluutiolla.

UL Benchmarksin mukaan yhtiö työskenteli testiä luodessaan erittäin läheisessä yhteistyössä Microsoftin kanssa, mutta myös esimerkiksi AMD, Intel ja NVIDIA antoivat omaa palautettaan testistä ja sen kehityssuunnista.

Port Royal toimii millä tahansa näytönohjaimella, jonka ajurit tukevat DirectX Raytracing -rajapintaa. UL Benchmarks tiedostaa valikoiman olevan tällä hetkellä rajallinen, mutta yhtiö odottaa markkinoille uusia rajapintaa tukevia näytönohjaimia tämän vuoden aikana.

3DMark Port Royal vaatii 3DMark Advanced- tai Professional Edition -version eikä se ole saatavilla ilmaistestissä. 3DMark Advanced Edition kustantaa Steamissa 24,99 euroa. Aiemmin 3DMark Advanced Editionin ostaneet joutuvat ostamaan testiohjelmistoon 2,49 euroa maksavan päivityksen.

Lähde: UL Benchmarks

Asus esitteli täysin integroidulla AiO-nestejäähdytyksellä varustetun ROG Matrix RTX 2080 Ti -näytönohjaimen

Asus on onnistunut naamioimaan integroidulla nestejäähdytyksellä varustetun ROG Matrix 2080 Ti:n perinteiseksi ilmajäähdytetyksi näytönohjaimeksi asettamalla nestekierron jäähdyttimen normaalin jäähdytysrivaston paikalle.

NVIDIA julkaisi viime kesän lopulla uuden Turing-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat näytönohjaimet. Syksyllä myyntiin tulleista näytönohjaimista on ehditty nähdä jo monenlaisia versioita useilta valmistajilta, mutta varsinaiset lippulaivamallit uupuvat vielä ainakin osalta valmistajista. Yksi näistä valmistajista on Asus, joka on esitellyt nyt CES 2019 -messujen yhteydessä ensimmäistä kertaa omaa lippulaivanäytönohjaintaan, ROG Matrix RTX 2080 Ti:tä.

Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti on ensimmäinen täysin integroidulla nestejäähdytyksellä varustettu näytönohjain. Täysin integroidulla viitataan tässä tapauksessa siihen, että koko suljettu nestekierto jäähdyttimineen on saatu mahtumaan näytönohjaimen kuorien sisään kasvattamatta kuitenkaan sen kokoa muita kolme korttipaikkaa vieviä lippulaivoja suuremmaksi.

Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella, jotka puhaltavat ilmaa läpi liki koko kortin mittaisen jäähdyttimen. Jäähdytin on jaettu kahteen osaan, joista GPU-blokin päälle jäävä osuus on hieman kapeampi kuin muu osuus. AiO-jäähdyttimen pumppu on sijoitettu heti näytönohjaimen I/O-paneelin taakse. GPU-blokki peittää itse grafiikkapiirin lisäksi myös GDDR6-muistipiirit. Yhtiön testien mukaan ratkaisu on lähes yhtä tehokas, kuin erillinen AiO-nestekierrot erillisellä 240 mm:n jäähdyttimellä.

Näytönohjaimen piirilevy on sama kuin Strix-mallissa, mutta yhtiö kertoo poimivansa Matrix-malleihin vain parhaat yksilöt. OC-tilassa näytönohjaimen grafiikkapiirin Boost-kellotaajuus on peräti 1815 MHz eli 150 MHz korkeampi, kuin Strix-mallissa. Myös GDDR6-muistien nopeutta on nostettu 14 Gbps:stä 14,8 Gbps:ään. Asuksen mukaan ROG Matrix tarjoaa parempaa suorituskykyä ja parhaimmillaan 7 astetta viileämpänä toimivan grafiikkapiirin samalla äänentasolla ja tehonkulutuksella kuin Strix-malli.

Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti saapuu myyntiin ensi kuussa. Sen hintatasosta tiedotetaan myöhemmin.

Lähde: Asus