AMD julkaisi uutta RX 5700 -sarjaa tukevat Radeon Software 19.7.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Uudet Radeon Software -ajurit tuovat mukanaan tuen RDNA-arkkitehtuurille ja RX 5700 -sarjan näytönohjaimille sekä pitkän liudan uusia ja päivittyneitä ominaisuuksia.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.7.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuuriin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä sekä uuteen RDNA-arkkitehtuuriin perustuvia RX 5700 -sarjan näytönohjaimia.

Radeon Software 19.7.1 -ajureissa on mukana poikkeuksellisen paljon merkittäviä uudistuksia. Radeon RX 5700 -sarjan tuen lisäksi ne tuovat mukanaan uudet Radeon Image Sharpening- ja Anti-Lag-ominaisuudet. Image Sharpening toimii Vulkan-, DirectX 9- ja DirectX 11 -rajapinnoilla ja vaatii Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimen. Anti-Lag toimii DirectX 9- ja 11 -rajapinnoilla kaikilla ajureiden tukemilla näytönohjaimilla. Ominaisuuden kerrotaan parantavan pelien vasteaikaa parhaimmillaan 31 prosenttia.

AMD Link -sovellus on saanut automaattisesti verkosta tuetun koneen etsivän Auto-discovery-ominaisuuden sekä yhdellä klikkauksella rakennettavan yhteyden tietokoneen ja sovelluksen välille. Sovellus on lisäksi saatavilla nyt yksinkertaistetun käyttöliittymän kera Apple TV- ja Android TV -alustoille. Ajureiden uusi Automatic Low Latency Mode -ominaisuus osaa tuetuilla näytönohjaimilla asettaa television automaattisesti pelitilaan tai vastaavaan matalan vasteajan tilaan. Lisäksi ajureissa on uusi Settings Snapshot -ominaisuus, jolla voi kätevästi tallettaa kaikki ajureiden asetukset omiksi ladattaviksi profiileiksiin.

Radeon Chill -ominaisuutta on päivitetty näytöntunnistuksella, jonka myötä sen voi asettaa rajoittamaan ruudunpäivitysnopeuden suoraan näytön virkistystaajuuteen. Ominaisuuden kerrotaan toimivan sekä kiinteällä virkistystaajuudella varustettujen näyttöjen kanssa että FreeSync-ominaisuutta tukevien vaihtelevaa virkistystaajuutta tukevien näyttöjen kanssa. Radeon WattManiin on lisätty uusi tehonkulutusmittari ja Auto Tuning -ominaisuus antaa nyt koosteen sen tekemistä muutoksista helposti luettavassa muodossa.

Ajurit korjaavat tuttuun tapaan myös edellisten ajureiden ongelmia. Korjattujen ongelmien listoilta löytyvät muun muassa Easy Anti-Cheat -huijauksenesto-ohjelman ongelmat joidenkin AMD:n DLL-tiedostojen allekirjoitusten kanssa, mutta tämä voi vaatia ajureiden puhtaan asennuksen. Muita korjattuja ongelmia ovat esimerkiksi Radeon Overlayn toimimattomuus joissain tapauksissa Doom-pelissä ja Windows 7 -käyttöjärjestelmässä täyden ruudun tilassa. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan Radeon Overlayn mahdollinen vilkkuminen DirectX 9- ja Vulkan -peleissä jos käytössä on Image Sharpening -ominaisuus, Star Wars Battlefront II:n tekstuuriongelmat DirectX 11 -rajapinnalla, League of Legendsin käynnistymisongelmat Windows 7 -käyttöjärjestelmällä uudella Radeon RX 5700 -näytönohjaimella sekä ruutujen mahdollinen vilkkuminen Valve Index -virtuaalilaseilla SteamVR:ää käynnistettäessä Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

AMD leikkasi Radeon RX 5700 -näytönohjaimien hintoja ennen myyntiä

Muuttuneen markkinatilanteen myötä AMD on leikannut Radeon RX 5700 -näytönohjaimien hintoja.

AMD esitteli kuukausi sitten E3-messujen yhteydessä Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet kilpailemaan NVIDIAn GeForce RTX 2060- ja 2070-malleja vastaan. Tuolloin 5700-malli hinnoiteltiin 379 dollariin eli 30 dollaria kalliimmaksi kuin 2060 ja 5700 XT 449 dollariin eli 50 dollaria edullisemmaksi kuin 2070. Suomen alkuperäiset myyntihinnat olivat 5700:lle 409 euroa ja 5700 XT:lle 499 euroa.

NVIDIA julkaisi vastaiskunsa aiemmin tällä viikolla ja esitteli uudet GeForce RTX 2060 Super- ja 2070 Super -näytönohjaimet, jotka asettuvat suorituskyvyltään ja hinnaltaan AMD:n huomenna myyntiin saapuvien Radeon RX 5700 -näytönohjaimien yläpuolelle.

Uusi 2070 Super korvaa markkinoilla 2070:n ja on myös hinnoiteltu 499 dollariin eli samalle tasolla kuin aiemmin 2070. 2060 Super on puolestaan hinnoiteltu 399 dollariin eli 20 dollaria kalliimmaksi kuin 5700. Suomessa GeForce RTX 2070 Super maksaa 549 euroa ja 2060 Super 439 euroa. Lisäksi NVIDIAn odotetaan viilaavan myyntiin jäävän 2060:n ja markkinoilta poistuvan 2070-mallin hintaa lähiaikoina.

Muuttuneen markkinatilanteen johdosta AMD on päättänyt hyvin poikkeuksellisesti leikata jo ilmoittamiaan Radeon RX 5700 -näytönohjaimien myyntihintoja. 5700 XT -mallin veroton suositushinta Yhdysvalloissa laskee 50 dollarilla 449 dollarista 399 dollariin ja 5700-mallin hinta 379 dollarista 30 dollarilla 349 dollariin.

Suomessa uudet hinnat ovat 5700:lle 389 euroa eli 30 euroa vähemmän ja 5700 XT:lle 449 euroa eli 50 euroa vähemmän. Näytönohjainten myynti alkaa huomenna sunnuntaina 7. heinäkuuta klo 16.

 

Uusi artikkeli: Katsaus AMD:n RDNA-grafiikka-arkkitehtuuriin (Navi)

AMD:n uusi RDNA-arkkitehtuuri on ensimmäisenä käytössä Navi 10 -grafiikkapiirissä ja Radeon RX 5700 -näytönohjaimissa.

AMD:n uudet RDNA-grafiikka-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet saapuvat myyntiin 7. heinäkuuta ja samalla päättyy myös median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta.

Katsastamme nyt julkaistussa erillisessä artikkelissa ennakkoon RDNA-arkkitehtuurin uudistukset sekä Navi 10 -grafiikkapiirin ja Radeon RX 5700 -näytönohjaimien avainominaisuudet.

Varsinainen testiartikkeli Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimista julkaistaan io-techissä 7.7. klo 16.

Lue artikkeli: Katsaus AMD:n RDNA-grafiikka-arkkitehtuuriin (Navi)

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (27/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 5. heinäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä io-techin perustajat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet viimeisten parin viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AOC:n Agon-uutuusnäytöt lupaavat vaivaisen puolen millisekunnin vasteajan

AOC:n uudet Agon-pelinäytöt on suunnattu korkeine 240 hertsin virkistystaajuuksineen ja pienine 0,5 millisekunnin MPRT-vasteaikoineen etenkin eSports-pelaajille.

AOC on julkistanut kaksi uutta Agon-brändättyä pelinäyttöä. Uudet näytöt tulevat saataville 24,5- ja 27-tuumaisina malleina ja ne on tähdätty etenkin eSports-pelaajille.

24,5-tuumainen AOC Agon AG251FZ2 ja 27-tuumainen AG271FZ2 ovat kokoa lukuunottamatta varustettu identtisin ominaisuuksin. Valitettavasti yhtiö ei ole paljastanut näyttöjen kaikkia ominaisuuksia, vaikka ne ovat jo ennakkotilattavissa.

Tässä vaiheessa tiedetään, että kummankin luvataan tarjoavan 0,5 millisekunnin vasteajan (MPRT, Moving Picture Response Time), 240 hertsin virkistystaajuuden, 1920×1080-resoluution ja FreeSync-tuen. Näytöissä on käytössä TN-paneelit, joille luvataan 170°/160° vaaka- ja pystykatselukulmat ja 400 nitin kirkkaus. Kontrastiarvoja tai näytön väriavaruutta ei ole paljastettu.

Lehdistötiedotteen mukaan näytöt on varustettu valon sinisiä aallonpituuksia vähentävällä Lowblue Light Mode -ominaisuudella sekä Shadow Control -teknologialla. Shadow Control -teknologian kerrotaan mahdollistavan tummien sävyjen kontrastin säätämisen vaikuttamatta kirkkaampiin osiin. Näytöt on varustettu HDMI 2.0-, HDMI 1.4 MHL-, DisplayPort-, DVI- ja VGA-liittimillä, 4-porttisella USB 3.0 -hubilla sekä äänen sisään- ja ulostuloilla.

Näytöt ovat tällä hetkellä ennakkotilattavissa Amazonista Suomesta käsin 303,79 ja 349,82 euron hintaan. 24,5-tuumaisen mallin toimitusajaksi luvataan 1 – 2 ja 27-tuumaisen mallin 1 – 3 kuukautta.

Lähteet: AnandTech, Amazon (1), (2)

NVIDIA varmisti valmistuttavansa 7 nanometrin grafiikkapiirejä Samsungilla

Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko NVIDIA valmistuttamaan Samsungilla kaikki 7 nanometrin grafiikkapiirinsä, vai vain osan niistä.

Samsungin on huhuttu jo pidempään tulevan valmistamaan NVIDIAn seuraavan sukupolven grafiikkapiirejä. Huhut lähtivät alun perin liikkeelle DigiTimesin lähteiden pohjalta ja sittemmin esimerkiksi korealainen SeDaily-lehti on omiin Samsungin sisältä löytyviin lähteisiinsä pohjautuen kertonut samaa.

Nyt NVIDIA on varmistanut aiemmat huhut tosiksi, kun sen Korean sivuhaaran johtaja Yoo Eung-joon kertoi lehdistötilaisuudessa yhtiön tulevan käyttämään Samsungin 7 nanometrin EUV-litografiaa hyödyntävää prosessia tulevien grafiikkapiiriensä valmistukseen. Mikäli myös DigiTimesin muut lähteet asian tiimoilta ovat oikeassa, alkaa piirien tuotanto ensi vuonna.

NVIDIA ei paljastanut tässä vaiheessa tuleeko se valmistamaan kaikki 7 nanometrin grafiikkapiirinsä Samsungin tehtailla, vai vain osan. Yoon mukaan valmistettavien grafiikkapiirien volyymi tulee kuitenkin olemaan huomattava. Aiemmin NVIDIA on valmistuttanut Samsungilla 14 nanometrin prosessilla toteutetut Pascal-arkkitehtuuriin perustuvat GP107- ja GP108-grafiikkapiirit.

Lähde: Korea Herald

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 2060 Super & 2070 Super

Testissä NVIDIAn uudet GeForce RTX 2060 Super- ja 2070 Super -näytönohjaimet.

NVIDIA tuo 9. heinäkuuta myyntiin uudet GeForce RTX 2060 Super  ja 2070 Super -näytönohjaimet, jotka ovat suora vastaisku 7. heinäkuuta myyntiin saapuville AMD:n Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimille sekä päivitys yhtiön nykyisiin 2060- ja 2070-malleihin.

io-techin testiin saatiin heti tuoreeltaan viikko ennen myynnin alkamista NVIDIAn omat GeForce RTX 2060 Super- ja 2070 Super Founders Edition -mallit, jotka tarjoavat parempaa suorituskykyä 2060- ja 2070-malleihin verrattuna. 2060 malli jää myyntiin 50 dollaria kalliimman 2060 Superin rinnalle, mutta 2070 Super korvaa 2070:n markkinoilla. Myöhemmin heinäkuussa myyntiin saapuu vielä 2080 Super, joka korvaa markkinoilla 2080-mallin.

Tutustumme artikkelissa pikaisesti GeForce Super -näytönohjaimien päivitettyihin ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 2060 Super & 2070 Super

Uusi artikkeli: Kokeiltua – ZTE Axon 10 Pro

2.7.2019 - 12:40 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (14)

io-tech kokeili ZTE:n uutta Axon 10 Pro -älypuhelinta.

io-techin heinäkuun ensimmäisessä mobiiliaiheisessa artikkelissa tutustutaan kiinalaisen ZTE:n uuteen Axon 10 Pro -älypuhelimeen, johon tutustuimme lyhyesti jo MWC-messuilla viime helmikuussa. Pienen tauon jälkeen ZTE tarjoaa jälleen huippumalliaan Suomessa ja tekee sen varsin huokuttelevassa ja kilpaillussa 500-600 euron hintaluokassa. Axon 10 Pron keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,4-tuumainen AMOLED-näyttö, Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, kolmoistakakamera sekä 4000 mAh akku langattoman latauksen tuella. Kokeilimme mielenkiintoista uutuutta noin viikon ajan.

Lue artikkeli: Kokeiltua: ZTE Axon 10 Pro

Samsung järjestää Galaxy UNPACKED 2019 -tilaisuuden 7. elokuuta

Tilaisuudessa julkaistaan suurella todennäköisyydellä uudet Galaxy Note 10 -älypuhelimet.

Samsung on tiedottanut tänään järjestävänsä Galaxy UNPACKED 2019 -tilaisuuden New Yorkissa 7. elokuuta. Tiedotteessa kerrotaan lisäksi, että yritys paljasta uusia laitteita, jotka vievät Galaxy-ekosysteemin liitettävyyden uudelle tasolle.

Tiedotteessa ei vielä tarkalleen mainita mitä tuotteita tilaisuudessa julkaistaan, mutta kaikki merkit osoittavat ainakin uusien Galaxy Note 10 -älypuhelimien suuntaan. Kutsun kiusoitteluvideolla esiintyy S Pen -kosketuskynä, joka piirtää valkoiselle taustalle kuvan kamerasta. Tämä saattaa viitata aiemmissa huhuissa esiintyneeseen kynään sijoitettuun kameraan.

Ennakkotietojen ja -huhujen mukaan Galaxy Note 10 -mallisto tulisi koostumaan ainakin kahdesta erikokoisesta mallista – noin 6,3-tuumaisesta Note 10:stä sekä 6,75-tuumaisesta Note 10 Prosta. OnLeaksin kuvavuotojen perusteella uusien mallien muotoilu tulee muuttumaan hieman viime vuodesta. Huhujen mukaan puhelimissa on käytössä Exynos 9825 -järjestelmäpiiri, nopeaa UFS 3.0 -muistia sekä Galaxy S10 -malleista tutut kolmois- ja neloiskameraratkaisut.

Lähde: Samsung

Samsung tuo Suomessa myyntiin kovaan käyttöön suunnatun Galaxy XCover 4S Enterprise Edition -puhelimensa

XCover 4S:ssä on keskitytty erityisesti kestävyyteen, pitkäikäisyyteen ja tietoturvaan.

Samsungin kesäkuussa ulkomailla julkaisema Galaxy XCover 4S -älypuhelin on tulossa myyntiin myös Suomessa. Laitetta markkinoidaan erityisesti yrityskäyttöön. XCover 4S tarjoaa edelliseen XCover 4 -malliin nähden nopeamman suorittimen, paremman kameran sekä enemmän tallennuskapasiteettia.

XCover 4S on IP68-luokiteltu ja MIL-STD 810G -standardin mukaisesti suojattu iskuilta, lämpötiloilta sekä eri sääolosuhteilta. Yrityksille suunnattuja ominaisuuksia ovat etenkin Knox Configure- ja E-FOTA on MDM -hallintatyökalut sekä neljäksi vuodeksi taatut Googlen tietoturvapäivitykset. Puhelimessa on Googlen uusin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä.

XCover 4S:ssä on viiden tuuman HD-näyttö, Exynos 7885 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa ja 16 megapikselin takakamera. 2800 mAh akku on tehty vaihdettavaksi ja sen lataaminen tapahtuu nykyaikaisella USB Type-C -liittimellä.

Samsung Galaxy XCover 4S tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 145,9 x 73,1 x 9,7 mm
 • Paino: 172 grammaa
 • Rakenne: IP68-suojaus, MIL-STD-810G-sertifioitu
 • 5,0″ IPS LCD -näyttö, 720 x 1280, 16:9 kuvasuhde
 • Exynos 7885 -järjestelmäpiiri
 • 3 Gt RAM-muistia
 • 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • LTE-A Cat.6 2CA, WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0
 • 16 megapikselin takakamera, f1.7, PDAF
 • 5 megapikselin etukamera, f2.2
 • 3,5 mm ääniliitäntä, FM-radio
 • irrotettava 2800 mAh akku, USB 2.0 Type-C
 • Android 9 Pie

Puhelimen myynti Suomessa alkaa 8. heinäkuuta 299 euron hintaan. Ainoa värivaihtoehto on tummanharmaa/musta.

Lähde: lehdistötiedote