Ensituntumat: Samsung Galaxy A90 5G

io-tech otti ensituntumat Samsungin Galaxy A90 5G -älypuhelimesta.

Samsung esitteli alkuviikosta Galaxy A90 5G -älypuhelimen, joka oli järjestyksessään kolmas 5G-puhelin sen mallistossa (sittemmin uudelleen lanseerattu Galaxy Fold huomioiden neljäs). Vaikka laite ei ole tällä tietoa tulossa myyntiin Suomessa, otimme IFA-messuilla nopeat ensituntumat suurella AMOLED-näytöllä, Snapdragon 855 -piirillä ja 5G-yhteydellä varustetusta 749 euron hintaisesta uutuudesta.

Olemme päivittäneet Berliinissa käynnissä olevien IFA-messujen uutuuksien ensituntumat keskitetysti aakkosjärjestyksessä omaan messuartikkeliinsa, joka löytyy seuraavan linkin takaa:

Lue IFA 2019 -messujen tuoteuutuuksien ensituntumat

Video ja ensituntumat: Taittuvanäyttöinen Samsung Galaxy Fold

io-tech pääsi vihdoin ottamaan ensituntumat Samsungin taittuvanäyttöisestä Galaxy Fold -älypuhelimesta.

Samsungin pitkään odotettu Galaxy Fold pääsi vihdoin io-techin toimituksen kokeiltavaksi IFA-messuilla. Pääsimme ensimmäistä kertaa omin käsin tutustumaan Samsungin taittuvanäyttöisen puhelimen rakenteeseen ja käyttökokemukseen. Ensituntumissa käydään läpi ensisijaisesti juuri havaintoja edellä mainituista asioista.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Samsung Galaxy Fold

Käymme videolla läpi puhelimen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia ensimmäistä kertaa omin käsin.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

 

Ensituntumat: Sony Xperia 5

io-tech otti ensituntumat Sonyn uudesta Xperia 5 -huippumallista.

io-techin IFA-messujen uutuuksien ensituntumakimara jatkuu Sonyn uudella Xperia 5 -high-end-puhelimella. Käytännössä uusi Xperia 5 on pienikokoisempi versio alkuvuodesta julkaistusta Xperia 1 -mallista, joka kävi aiemmin myös io-techin testattavana.

Päivitämme Berliinissä käynnissä olevien IFA-messujen uutuuksien ensituntumia keskitetysti aakkosjärjestyksessä omaan messuartikkeliinsa, joka löytyy seuraavan linkin takaa:

Lue IFA 2019 -messujen tuoteuutuuksien ensituntumat

Ensituntumat: Motorola One Zoom

io-tech otti ensituntumat torstaina julkaistusta Motorola One Zoom -kamerapuhelimesta.

io-techin toimitus jatkoi perjantaina IFA-messuilla mielenkiintoisimpiin uutuuslaitteisiin tutustumista ja Lenovon osastolla kiinnostus kohdistui erityisesti uuteen Motorola One Zoom -älypuhelimeen, jonka yksi keskeisistä ominaisuuksista on neljän kameran takakameratoteutus.

Päivitämme Berliinissä käynnistyneiden IFA-messujen uutuuksien ensituntumia keskitetysti aakkosjärjestyksessä omaan messuartikkeliinsa, joka löytyy seuraavan linkin takaa:

Lue IFA 2019 -messujen tuoteuutuuksien ensituntumat

Huawei esitteli integroiduilla 5G-ominaisuuksilla varustetun Kirin 990 -järjestelmäpiirinsä

Huawein uutuuspiiri siirtää erillisen 5G-modeemipiirin tarpeen historiaan.

Huawei on esitellyt IFA 2019 -messujen keynote-puheessa uusimman sukupolven lippulaivajärjestelmäpiirinsä. Uutuus kantaa odotetusti nimeä Kirin 990 ja se sisältää integroidun 5G-modeemin. Huawein mukaan piiriin integroitu 5G-modeemi yhdessä TSMC:n seitsemän nanometrin EUV-valmistustekniikan minimoi piirin vaatiman pinta-alan sekä energiankulutuksen. 5G-virrankulutuksen kerrotaan laskevan 30 %:lla.

10,3 miljardista transistorista rakentuva Kirin 990:n 5G-modeemi perustuu aiemmin erillispiirinä käytössä olleeseen Balong 5000 -modeemiin, joka tukee sekä SA- että NSA-verkkoarkkitehtuureja, TDD- (Time Division Duplex) ja FDD-kaistatekniikoita (Frequency Division Duplex) sekä jopa 2,3 Gbit/s latausnopeutta ja 1,25 Gbit/s lähetysnopeutta.

Piiri rakentuu lisäksi yhteensä kahdeksasta prosessoriytimestä, joista kaksi on 2,83 GHz maksimikellotaajuudella toimivia erittäin korkean suorituskyvyn kustomoituja Cortex-A76-ytimiä, kaksi 2,36 GHz: maksimikellotaajudella toimivia suorituskykyisiä kustoimoituja A76-ytimiä ja neljä energiatehokkaita 1,95 GHz A55-ytimiä. Huawei on tehnyt omia parannuksia A76-ytimien välimuistijärjestelmiin. Valmistajan mukaan prosessorisuorituskyky on parantunut 20 % ja hyödysuhde 30 % edeltäjämalliin (Kirin 980) nähden. Grafiikkasuorittimena toimii 16-ytiminen ARM Mali-G76 MC16. Grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 30 % ja hyötysuhteen peräti 46 %.

DaVinci-arkkitehtuuriin perustuva kolmeytiminen NPU-tekoälysuoritin koostuu kahdesta suorituskykyisemmästä tehoytimestä sekä yhdestä virtapihimmästä Tiny-ytimestä. Uusi ISP 5.0 -kuvasignaaliprosessori, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa Huawein puhelimissa 4K 60 FPS -videon pakkaamisen. Tuettuna ovat UFS 2.1- ja UFS 3.0 -tallennusratkaisut.

Piiristä tulee saataville sekä 5G- että 4G-versio ja Kirin 990 nähdään ensimmäistä kertaa tuotteessa syyskuun 19. päivä julkaistavassa Mate 30 -mallistossa.

Lähteet: Huawei, Anandtech

Intel kerää kritiikkiä markkinointidiojensa harhaanjohtavista tiedoista

Intelin diapaketin mukaan AMD:n Ryzen-testeissä suosima Cinebench ei kuvaa reaalimaailman käyttöskenaarioita, mutta vesittää väitteensä käyttämällä työpöytäkokoonpanojen reaalimaailman käyttöstatistiikkoihin kannettavista ja 2-in-1-laitteista saatua dataa.

Uutisoimme hiljattain Intelin diapaketista, jossa yhtiö kritisoi AMD:ta sen käyttämistä testiohjelmista. Yhtiön mukaan Cinebench, jossa Ryzen-prosessorit pärjäävät erityisen hyvin, ei kuvasta reaalimaailman suorituskykyä.

Nyt Intel on julkaissut uuden diapaketin ensi kuussa julkaistavasta Core i9-9900KS -prosessorista, jota se kuvaa markkinoiden parhaaksi työpöytäprosessoriksi. Diapaketti sai nopeasti kritiikkiä saksalaiselta huippuylikellottajalta Roman ’Der8auer’ Hartungilta ja pian sen jälkeen myös lukuisilta alan sivustoilta.

Diapaketissa pureudutaan uudelleen myös AMD:n Cinebenchin käyttöön. Yhtiön mukaan Cinema4D:n tuotteita käyttää vain 0,22 % käyttäjistä ja reaalimaailman käytön koostuvan ohjelmista kuten Chrome, Word, Windows Media Player ja niin edelleen. Pienemmällä tekstillä dian alalaidassa lukee myös lähde lukemille: Intel Product Improvement Program joka on asennettuna liki 11 miljoonaan kokoonpanoon, mikä antaa vakuuttavan kuvan tuloksista – ainakin kunnes lukee myös seuraavan maininnan, jossa kerrotaan datan olevan peräisin yksinomaan kannettavista ja 2-in-1-laitteista, vaikka sitä käytetään argumenttina työpöytäprosessoreiden reaalikuormista.

Hartung antaa videolla myös palautetta mm. satunnaisten arvostelijoiden tai muiden nimettöminä pysyvien henkilöiden sanomisista, joilla Intel pyrkii maalaamaan AMD:n prosessoreista heikompaa kuvaa. Mukana ovat myös Hartungin omat Ryzen 3000 -sarjan Boost-kellotaajuuksiin liittyvät diat, joiden käyttöön yhtiö ei pyytänyt lupaa. Samoin kritiikkiä aiemmassa uutisessamme nähty Cascade Lake-X -dia, joka ei paljasta vertailussa käytettyä Skylake-X-mallia tai käytettyä sovellusta tai sovelluksia.

Voit ladata koko diapaketin Intelin verkkosivuilta (PDF).

Samsung julkisti Exynos 980 -järjestelmäpiirin integroidulla 5G-modeemilla

6.9.2019 - 10:22 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Exynos 980 on suunnattu ylemmän keskiluokan puhelimiin ja siihen perustuvia puhelimia voidaan odottaa markkinoille joskus ensi vuoden aikana.

5G-puhelimet alkavat yleistymään pikkuhiljaa, mutta tällä hetkellä valikoima modeemirintamalla on vielä niukkaa. Nyt Samsung on tuomassa oman vaihtoehtonsa markkinoille, mikä lupaa 5G-tukea astetta edullisempiin malleihin.

Samsungin uusi Exynos 980 -järjestelmäpiiri on suunniteltu ylemmän keskiluokan markkinoille. Se sisältää kaksi 2,2 GHz:n ARM Cortex-A77 -ydintä ja kuusi 1,8 GHz:n Cortex-A55-ydintä. Grafiikkaohjaimen virkaa hoitaa ARM Mali G76MP5 ja järjestelmäpiiristä löytyy myös moderni tekoälyyn erikoistunut NPU-kiihdytin.

Järjestelmäpiirin erikoisuus on sen integroidussa modeemissa, joka tukee 5G-yhteyksiä. Modeemi tukee alle 6 GHz:n 5G-taajuuksia ja tarjoaa parhaimmillaan 2550 Mbps:n lataus ja 1280 Mbps:n lähetysnopeuksia. Lisäksi samaan syssyyn järjestelmäpiiriin on lisätty tuki Wi-Fi 6 -standardille. Mediapuolella järjestelmäpiiri tukee parhaimmillaan 4K UHD -videoiden reaaliaikaista pakkausta ja purkua 120 FPS:n nopeudella sekä HDR10+-värimaailmaa.

Exynos 980:n massatuotanto aiotaan aloittaa vuoden loppuun mennessä Samsungin 8 nanometrin 8LP-prosessilla. Järjestelmäpiiriin voidaan olettaa löytyvän ensi vuonna julkaistavista ylemmän keskiluokan Samsung-puhelimista ja mahdollisesti myös muiden valmistajien vastaavan luokan puhelimista.

Lähde: Samsung

Lenovo julkisti odotetusti Motorola One Zoom -älypuhelimen neljällä takakameralla

Keskihintaluokkaan sijoittuvassa uutuudessa on OLED-näyttö ja neloistakakamera.

Lenovo julkisti tänään odotetusti uuden Motorola One Zoom -älypuhelimensa. Kyseessä on yrityksen One-tuoteperheen tämän hetken kallein malli, joka keskittyy erityisesti kameraominaisuuksiin.

One Zoomin runko on 6000-sarjan alumiinia ja etu- sekä takakuori lasia – kokonaisuus on saanut päälleen vettä hylkivän P2i-nanopinnoitteen. Kameralovellinen OLED-näyttö tukee Full HD -tarkkuutta ja suorituskyvystä vastaa Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri. Puhelimen takapuolella on peräti neljä kameraa – 48 megapikselin pääsensori, 8 megapikselin telekamera kolminkertaisella zoomilla, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä viiden megapikselin syvyystietokamera. Akun kapasiteetti on 4000 mAh.

Motorola One Zoom tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 158 x 75 x 8,8 mm
 • Paino: 190 grammaa
 • 6,4” OLED-näyttö, 19,5:9, 1080×2340, 432 PPI, Panda King -suojalasi
 • Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri
 • 4 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
 • LTE Cat.12 -yhteydet (600/100 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
 • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, Glonass, Galileo, BDS, NFC
 • Neloistakakamera:
  • 48 megapikselin Quad Pixel pääsensori, 0,8 µm pikselikoko, PDAF, f1.7, OIS
  • 8 megapikselin telekamera, 3x zoom, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 117 asteen kuvakulma
  • 5 megapikselin syvyystietosensori
  • 4K 30 FPS videokuvaus
 • Etukamera: 25 megapikselin Quad Pixel -kuvasensori, 0,9 um pikselikoko, f2.0
 • Näytön alapuolinen sormenjälkilukija, kuulokeliitäntä, monokaiutin
 • 4000 mAh:n akku, USB Type-C 3.1, 15 W TurboPower-pikalataus
 • Android 9 Pie

Motorola One Zoom tulee myyntiin Suomessa syyskuun 13. päivä ja sen verollinen suositushinta on 429 euroa. Värivaihtoehtoja ovat Electric Gray, Cosmic Purple ja Brushed Bronze.

Lähde: Motorola Blog

VESA julkaisi DisplayHDR 1400 -standardin ja tiukentaa sertifioinnin vaatimuksia

DisplayHDR 1400 on suunnattu etenkin sisällöntuottajien tarpeisiin ja se asettaa aiempaa tiukemmat vaatimukset paitsi kirkkauden, myös tummuuden ja värintoiston suhteen.

Useita näyttöihin liittyviä standardeja hallinnoiva VESA on vastuussa myös DisplayHDR-standardista. DisplayHDR merkintä takaa näytön kykenevän toistamaan HDR-sisältöä.

Standardiin kuului alun perin kolme tasoa: 400, 600 ja 1000. Sittemmin listaa on kasvatettu kannettaville suunnatulla 500:lla ja OLED-näytöille suunnitelluilla 400 True Blackilla ja 500 True Blackilla. Nyt on aika lisätä joukkoon jälleen yksi uusi tulokas, DisplayHDR 1400.

DisplayHDR 1400 on suunniteltu ennen kaikkea sisällöntuotannon ammattilaisten tarpeisiin. Kuten jo numerointi vihjaa, se vaatii näytöltä vähintään 1400 nitin hetkellistä kirkkautta. Jatkuvan kirkkauden vaatimukseksi on asetettu 900 nitiä. Standardi kiristää vaatimuksia myös muilla tasoilla. Tummassa päässä sallitaan puolestaan maksimissaan 0,02 nitin kirkkaus. DisplayHDR 1400 nostaa myös värintoiston vastaamaan vähintään 95 %:ia DCI-P3-väriavaruudesta.

Samaan syssyyn julkistettiin myös näyttöjen validointiin käytettävän DisplayHDR CTS:n 1.1-versio, joka kiristää aiemman testin vaatimuksia. Testipakettiin kuuluu nyt esimerkiksi erikseen ohjattavien taustavaloalueiden testi, uusia kontrastiin ja värintoistoon liittyviä testejä ja niin edelleen. CTS:n eri versiot ovat toistaiseksi käytössä rinnakkain ja toukokuusta 2020 lähtien sertifioitavien näyttöjen on täytettävä 1.1-version vaatimukset. Voit tutustua testin tarkempiin vaatimuksiin DisplayHDR-sivuilta.

Lähde: DisplayHDR

Ensituntumat: Nokia 6.2 ja 7.2

io-tech otti ensituntumat HMD Globalin IFA:ssa julkaisemista uutuuspuhelimista.

HMD Global julkisti yhteensä viisi uutta äly- ja peruspuhelinta IFA-messujen lehdistötilaisuudessaan. io-tech tarjoilee tuoreeltaan ensituntumat uutuuksiin.

io-tech päivittää Berliinissä käynnistyneiden IFA-messujen uutuuksien ensituntumia keskitetysti aakkosjärjestyksessä omaan messuartikkeliinsa, joka löytyy seuraavan linkin takaa:

Lue IFA 2019 -messujen tuoteuutuuksien ensituntumat