Uusi artikkeli: Testissä Asus ZenFone Zoom S

17.9.2017 - 16:16 / Pekko Lainiala Mobiili Kommentit (19)

io-tech testasi Asuksen ZenFone Zoom S -kamerapuhelimen erityisesti kameraan ja akunkestoon keskittyen.

io-techin syksyn toisessa älypuhelinartikkelissa tutustutaan Asuksen kesäkuussa Suomen markkinoille lanseeraamaan ZenFone Zoom S -kamerapuhelimeen, josta otimme ensituntumat kesäkuussa. 599 euron suositushintaisen laitteen myyntivaltteja ovat optisella zoomilla varustettu kaksoiskamera sekä suurikokoinen 5000 mAh akku.

Artikkelin pääasiallinen tarkoitus on ottaa selvää ZenFone Zoom S:n kaksoiskameran kuvanlaadusta sekä 5000 mAh:n akun ja Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin yhdistelmän tuottamasta akunkestosta.

Lue artikkeli: Testissä Asus ZenFone Zoom S

Uusi artikkeli: Katsauksessa Intel X299 -piirisarja ja emolevyt (Asus & MSI)

16.9.2017 - 13:17 / Sampsa Kurri Tietotekniikka Kommentit (21)

io-techin testissä Intelin uuteen X299-piirisarjaan perustuvat Asuksen ja MSI:n emolevyt.

Tutustumme artikkelissa Asuksen ja MSI:n noin 350 euron hintaisiin X299-emolevyihin sekä Asuksen kalliimpaan 450 euron hintaiseen Deluxe-malliin. Emolevyt ja niiden ominaisuudet käydään tällä kertaa yksitellen läpi videolla ja artikkelissa on mukana lisäksi kuvagalleriat emolevyistä.

Ylikellotustesteissä 10-ytiminen Core i9-7900X -prosessori ylikellotettiin Asuksen ROG Strix X299-E Gaming- ja MSI:n X299 Gaming Pro Carbon AC -emolevyillä Prime95-vakaaksi 4,3 GHz:n kellotaajuudelle. Mittasimme lisäksi pihtimittarilla virrankulutuksen emolevyn ATX 12V -liittimistä sekä kuvasimme virransyötön lämpökameralla.

Lue artikkeli: Katsauksessa Intel X299 -piirisarja ja emolevyt (Asus & MSI)

 

X299-emolevyt käydään läpi 4k-laadulla kuvatulla videolla. Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Ryzen Threadripper der8auerin käsittelyssä: kaikki 4 sirua ovat Zeppelinejä

15.9.2017 - 19:02 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (31)

Ryzen Threadripper on AMD:n maksimissaan 16-ytiminen ratkaisu HEDT-markkinoille.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreissa on yhteensä neljä piisirua, joista käytetään vain kahta. Yhtiön virallisen kannan mukaan syy neljään siruun olisi lämmönlevittäjän mekaanisesta epävakaudessa kahdella sirulla, mutta todellisuudessa kyse lienee vain valmistuksen helppoudesta, kun Threadripperit voivat hyödyntää Epyc-palvelinprosessoreiden tuotantolinjoja ja paketointeja.

Overclock3D:n mukaan Threadripperin kaksi käyttämätöntä sirua olisivat vain tyhjiä piinpalasia deaktivoitujen Zeppelin-sirujen sijasta. Tällä hetkellä ei ole varmuutta onko sivuston lähde väitteelle ollut AMD itse, vai onko kyse heidän omasta tulkinnastaan. Zeppelin-sirut ovat Ryzen-arkkitehtuurin perusta. Zeppelin-sirussa on kaksi CCX-kompleksia eli yhteensä kahdeksan Zen-prosessoriydintä, kaksi DDR4-muistikanavaa sekä 32 PCI Express -linjaa.

Maailman huippuylikellottajiin lukeutuva ja delidding-videoita YouTubeen kuvaava Roman ”der8auer” Hartung päätti selvittää totuuden Ryzen Threadripper -prosessoreiden siruista käyttäen itse kaupasta ostamaansa Threadripper 1950X -prosessorin jälleenmyyntiversiota. Jälleenmyyntiin tarkoitetun prosessorin käyttö varmistaa, ettei kyseessä voi olla vain Engineering Sample -versioiden erikoisuudesta tai muusta vastaavasta.

Pelkän deliddauksen lisäksi Hartung kuumensi prosessoria, kunnes sen sirujen kontaktit paketointiin sulivat ja piisirut voitiin irrottaa siitä yksitellen. Tämän jälkeen hän hioi siruja, kunnes piirien rakenteet tulivat näkyviin. Kenties odotetustikin väitteet tyhjistä piipalasista osoittautuivat hölynpölyksi ja kaikki neljä sirua ovat todellisuudessa Zeppelinejä, vaikka kaksi niistä onkin poistettu käytöstä.

AMD:n mukaan se käyttää Threadripper-prosessoreissa parasta viittä prosenttia Zeppelin-siruista. Hartungin videon varmistettua, että kaikki neljä sirua ovat kuitenkin Zeppelinejä, voidaan spekuloida että kaksi käyttämätöntä sirua olisivat pakan pohjimmaisia, kenties jopa täysin toimimattomia siruja, kun käytössä olevat kuuluisivat tuohon viiteen prosenttiin.

Windows 10 Fall Creators Update parantaa käyttäjän yksityisyyden suojaa

15.9.2017 - 17:35 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (6)

Fall Creators Update on Windows 10:n neljäs merkittävä päivitys ja se julkaistaan 17. lokakuuta.

Microsoft on kertonut jälleen blogissaan Windows 10 Fall Creators Updaten uudistuksista. Tällä kertaa aiheena on käyttäjien yksityisyyden suoja.

Windows 10 Fall Creators Update tulee parantamaan järjestelmän käyttökokemuksia monilla eri tavoin ja epäilemättä parantuva yksityisyyden suoja on tervetullut muutos monille. Microsoft tulee muun muassa lisäämään käyttöliittymään lyhyet selitykset kustakin yksityisyysasetuksesta sekä helpon tavan tutustua niiden toimintaan tarkemmin.

Käyttöjärjestelmän asennukseen on lisätty päivitetty tietosuojalauseke, joka kertoo Fall Creators Updaten tuomista muutoksista yksityisyysasetuksiin aiempaa seikkaperäisemmin. Tietosuojalausekkeessa tullaan kertomaan myös tarkemmin mitä dataa Microsoft käyttäjien tietokoneilta kerää ja mihin sitä käytetään. Kerätyn datan käytöstä luvataan kertoa myös muissa yhteyksissä aiempaa tarkempia tietoja.

Toinen merkittävä muutos on tarkempi kontrolli siihen, mitä tietokoneen osia ja ominaisuuksia kukin ohjelma voi käyttää. Aiemmin Windows tyytyi kysymään lähinnä saako ohjelma käyttää paikannustietoja, mutta Fall Creators Updaten myötä ohjelmien on kysyttävä luvat myös esimerkiksi kameran, mikrofonin ja kontaktien käyttöön – käytännössä kyse on siis mobiilikäyttöjärjestelmistä tutusta käytännöstä.

Windows 10 Fall Creators Update julkaistaan 17. lokakuuta.

Lähde: Microsoft

Motorola julkaisi Android Oreo -päivityksen saavat puhelinmallinsa

15.9.2017 - 12:35 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (10)

Motorola on listannut Oreo-päivityksen saavat puhelinmallinsa virallisessa blogissaan.

Google julkisti uusimman Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversionsa elokuun lopulla ja laitevalmistajat ovat alkaneet hiljalleen tiedottaa suunnitelmistaan päivitettävien laitteiden suhteen. Nyt vuorossa on Motorola.

Päivityksen saavien puhelinmallien listalla vanhimpia ovat runsas vuosi sitten julkaistut ensimmäisen sukupolven Moto Z -mallit. Noin puolisentoista vuotta sitten julkaistut Moto G4 -mallit eivät puolestaan kuulu päivittyvien puhelimien joukkoon, joka on varmasti pettymys kyseisten laitteiden omistajille, sillä Motorola on aiemmin luvannut tarjota Android O -päivityksen kyseisille puhelimiell. Myöskään tänä vuonna julkaistuista malleista edullisimmat Moto C- ja E-sarjalaiset eivät ole listalla.

Listalta löytyvät seuraavat puhelinmallit:

 • moto z
 • moto z Droid
 • moto z Force Droid
 • moto z Play
 • moto z Play Droid
 • moto z2 Play
 • moto z2 Force Edition
 • moto x4
 • moto g5
 • moto g5 Plus
 • moto g5S
 • moto g5S Plus

Ainakaan toistaiseksi yritys ei julkaissut tarkempia mallikohtaisia päivitysaikatauluja, mutta mainitsee päivitysten alkavan syksyn aikana. Lisäksi sivuilla mainitaan päivitysaikataulun riippuvan myös maasta ja mahdollisesta operaattorista.

Lähde: Motorola Blog

iPhone 8 -mallien akut ovat pienentyneet edeltäjistä

14.9.2017 - 23:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (33)

Applen uusien iPhone 8 -mallien akut ovat pienentyneet edeltäjiinsä nähden lähes kymmenyksellä.

Apple julkisti uudet iPhone-älypuhelimet toissapäivänä, mutta jätti tyypillisen tapaan osan laitteiden teknisistä yksityiskohdista ilmoittamatta. Kiinan telehallintoviranomaisen TENAA:n tilastoista selviää kuitenkin mm. akkujen kapasiteetti sekä RAM-muistin määrä, joista kumpaakaan Apple ei ole kertonut iPhone 8 -malliensa tuotesivuilla.

Akun kapasiteetti on pienentynyt sekä iPhone 8- että iPhone 8 Plus -mallissa noin kahdeksalla prosentilla. iPhone 8:ssa lukema on nyt 1821 mAh ja iPhone 8 Plussassa 2675 mAh, kun iPhone 7 -malleissa vastaavat lukemat olivat 1960 ja 2900 mAh. Akkukoon pienentymisestä huolimatta molempien mallien paksuus on kasvanut 0,2 mm:llä ja paino 10 sekä 20 grammalla.

Pienentyneestä akkukoosta huolimatta Apple ilmoittaa iPhone 8 -mallien akunkeston olevan samaa tasoa iPhone 7 -mallien kanssa. Tässä osatekijänä on varmasti ainakin uusi A11-järjestelmäpiiri, joka valmistetaan edeltänyttä A10-piiriä selvästi modernimmalla prosessilla. Lisäksi viime vuoden malleihin nähden akun täyttämisessä on apuna pikalataustuki, jonka avulla akun luvataan latautuvan tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa (vaatii erikseen myytävän 29 W pikalaturin).

Niin, ja löytyi TENAA:n tiedostoista myös edellä mainittu tieto RAM-muistin määrästä, joka on pysynyt muuttumattomana. iPhone 8:ssa sitä on kaksi gigatavua ja Plus-versiossa kolme.

Lähteet: TENAA (1)(2)

AMD:n tuleva Ryzen Mobile Geekbench-testivuodossa (Raven Ridge)

14.9.2017 - 22:02 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (36)

Raven Ridge -koodinimellinen Ryzen Mobile yhdistää Zen- ja Vega-arkkitehtuurit saman APU-piirin sisään.

AMD:n odotetaan julkaisevan Ryzen Mobile -nimellä tunnetut Raven Ridge -APU-piirit vielä tämän kuun aikana. Raven Ridge -APU-piirit perustuvat Zen-arkkitehtuurin x86-ytimiin ja Vega-arkkitehtuurin GCN-grafiikkaohjaimeen.

Geekbenchin tulostietokantaan on ilmestynyt tuore Ryzen 5 2500U with Radeon Vega Graphics -nimellä tunnistuvan APU-piirin testitulos. APU-piiri saa yhden ytimen testeissä tuloksekseen 3561 pistettä ja usean ytimen testeissä 9421 pistettä, mitkä ovat merkittäviä parannuksia viime sukupolven A12-9800-APU-piirin (Bristol Ridge) 2607 ja 6329 pisteen tuloksiin nähden.

Ryzen 5 2500U -APU-piirissä on neljä prosessoriydintä, jotka kykenevät suorittamaan samanaikaisesti yhteensä kahdeksaa säiettä. Geekbench-tulokset eivät paljasta grafiikkaohjaimen NCU-yksiköiden lukumäärää, mutta aiempien vuotojen mukaan niitä pitäisi olla käytössä kahdeksan. Koko APU-piirissä NCU-yksiköitä voi olla käytössä maksimissaan 11. APU-piirin prosessoriydinten peruskellotaajuus on ainakin tässä vaiheessa 2 GHz.

Vaikka AMD:n roadmappien mukaan Raven Ridget julkaistaan kannettaviin vielä tämän vuosineljänneksen aikana, joudutaan työpöytäpuolella odottelemaan samoja APU-piirejä ensi vuoteen saakka.

Lähde: Guru3D, Geekbench

2. sukupolven Pixel-puhelimet julkaistaan 4. lokakuuta

14.9.2017 - 21:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (7)

Googlen tulevien Pixel-puhelinten julkaisupäiväksi huhuttiin aiemmin päivää myöhäisempi 5. lokakuuta.

Googlen tulevat toisen sukupolven Pixel-puhelimet ovat esiintyneet jo lukemattomissa eri vuodoissa. Nyt puhelinten julkaisupäivä on vihdoinkin selvillä, kun Google julkaisi kiusoittelevan mainoksen 4. lokakuuta pidettävästä julkaisutapahtumasta.

Googlen julkaisemassa mainoksessa yhtiön hakukoneelta kysytään lukemattomia kysymyksiä käyttäjän nykyisen puhelimen ongelmista. Mainoksen lopussa todetaan yksinkertaisesti että ”Funny you should ask” jonka jälkeen ruutuun lävähtää päivämäärä 4. lokakuuta.

Aiempien vuotojen mukaan puhelimet piti julkaista alun perin päivää myöhemmin tai vaihtoehtoisesti vuotajien lähteet ovat sekoittaneet julkaisupäivän ja myyntiin saapumisen keskenään. Nykyisten huhujen mukaan toisen sukupolven Pixel-puhelimista tulee löytymään Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja HTC U11:stä tuttu puristuksentunnistus.

Lähde: Google

Kuvavuodossa halpa Nokia 2 -Android-puhelin

14.9.2017 - 19:00 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (31)

Tunnettu ja luotettava mobiilivuotaja Evan Blass julkaisi juuri Twitterissä kuvat HMD Globalin tulossa olevasta Nokia 2 -älypuhelimesta.

Uusien Android-Nokia-älypuhelinten edullisimpaan päähän eli noin 100 euron hintaluokkaan sijoittuva Nokia 2 esiintyy kuvissa valkoisena ja mustana.

Kuvien perusteella puhelin on varsin yksinkertaisen näköinen ja sen etupuolella ei ole fyysistä kotinäppäintä. Takapuolelta löytyy kamera ja LED-salama, kyljistä äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet ja etupuolella on etukamera. Blass ei paljastanut puhelimen ominaisuuksista yksityiskohtia.

Kuvissa puhelimen päiväys on 5. lokakuuta, jonka voidaan olettaa olevan puhelimen lanseerauspäivä.

Lähde: Twitter

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Logitech G903 -pelihiiri langattomalla Powerplay-latausalustalla

14.9.2017 - 18:03 / Juha Kokkonen Tietotekniikka Kommentit (28)

io-tech kokeili Logitechin langattomasti latautuvaa G903-pelihiirtä Powerplay-latausalustan parina.

Kokeilimme muutaman päivän ajan Logitechin kesäkuussa E3-pelimessuilla julkaisemaa ja hiljattain kauppoihin saapunutta G903-pelihiirtä sekä sen langattoman lataamisen mahdollistavaa G Powerplay -latausalustaa. Artikkelissa käydään läpi tuotteiden keskeisimmät ominaisuudet ja käydään läpi käyttökokemuksia langattomaan lataukseen liittyen.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Logitech G903 -pelihiiri langattomalla Powerplay-latausalustalla