Lian Li julkaisi ilmankiertoon panostavan Mesh-version Lancool II -miditornikotelostaan

Uutuuskotelo tulee saataville yhdellä 120 mm:n poistotuulettimella ja kahdella 140 mm etutuulettimella varustettuna Performance-mallina sekä kolmella 120 mm:n RGB-tuulettimella varustettuna RGB-mallina.

Lian Li on lanseerannut markkinoille uudistetun version viime vuoden lopulla julkaisemastaan Lancool II -miditornikotelosta. Uutuus on varustettu nykypäivän trendien mukaisesti rei’itetyllä etupaneelilla, jonka tavoitteena on parantaa ilmankiertoa poistamalla mahdollisimman paljon esteitä tuulettimien edestä.

Lancool II Mesh on edeltäjänsä tavoin teräsrakenteinen kotelo, jonka molemmat kyljet on valmistettu karkaistusta lasista. Suurimpana eroavaisuutena edeltäjämalliin Lancool II Meshissä toimii nimensä mukainen etupaneeli. Alkuperäisestä pääosin umpinaisesta teräspaneelista on siirrytty täysin rei’itettyyn etupaneeliin, joka ainakin teoriassa mahdollistaa huomattavasti paremman ilmankierron. Siirron mukana edeltäjästä löytyneistä RGB-valoista ilmanottoritilöissä on luovuttu, eikä kotelosta itsestään löydykään enää omaa valaistusta. Etupaneelin lisäksi myös vasemmalta kyljeltä lasiseinän alapuolelta löytyvä PSU-kammion seinä on vaihdettu umpinaisesta teräksestä rei’itettyyn.

Hieman pienempänä muutoksena virtalähdekammion katon tuuletinpaikkoihin on uutuusmallissa mahdollista asentaa tuulettimien sijaan kaksi 2,5 tuuman levyä. Lian Li on myös päätynyt muuttamaan kotelon rei’itystä siirtyen ovaalin muotoisista rei’istä kuusikulmioihin, mikä ainakin silmämääräisesti näyttäisi hieman parantavan reikien ja metallin välistä suhdetta.

Lancool II Meshistä tulee saatavilla kaksi mallia, joiden eroina toimivat värivaihtoehdot, tuuletinvalikoima ja etupaneelin liittimet. Performance-mallinimeä kantava versio sisältää kolme PWM-ohjattavaa tuuletinta – yhden 120 mm:n tuulettimen takana ja kaksi 140 mm:n tuuletinta etupaneelissa. Näiden tukena etupaneelin liitäntöihin on lisätty RGB-ohjaimen tilalle PWM-ohjain, joka mahdollistaa tuuletinten hallinnan. RGB-mallinimeä kantava versio on varustettu nimensä mukaisesti RGB-tuulettimilla. Performance-mallista poiketen kaikki tuulettimet ovat kuitenkin 120 mm:n kokoisia, eikä etupaneelista löydy PWM-ohjainta, vaan siitä löytyy alkuperäisestä Lancool II:sta tutut RGB-valoja ohjaavat painikkeet.

Lancool II Meshin tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 478 x 229 x 494 mm (S x L x K)
 • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi, muovi
 • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (max. leveys 280 mm), ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 3 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat: 6 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 384 mm
 • Virtalähteen maksimipituus: 210 mm (ATX)
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 176 mm
 • Tuuletinpaikat: 3 x 120/2 x 140 mm edessä, 1 x 120 mm takana, 2 x 120/140 mm katossa, 2 x 120 mm välipohjassa
 • Tuulettimet:
  • Performance-versiossa 1 x 120 mm & 2 x 140 mm
  • RGB-versiossa 3 x 120 mm
 • Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 280 tai 360 mm edessä; 240 mm katossa
 • Etupaneelin I/O:
  • Performance-versiossa 1x USB 3.1 Type-C (lisävaruste), 2x USB 3.0, Mikrofoni- ja kuulokeliittimet, PWM-tuuletinsäädin
  • RGB-versiossa 1x USB 3.1 Type-C (lisävaruste), 2x USB 3.0, Mikrofoni- ja kuulokeliittimet, RGB-valo-ohjauspainikkeet

Lian Li Lancool II Mesh Performance ja RGB tulevat saatavilla mustana 89,99 dollarin suositushintaan. RGB-mallista on tarjolla myös valkoinen versio, jonka suositushinta on viisi dollaria korkeampi. Alkuperäisen Lancool II:n ostajille on tarjolla myös erikseen ostettava rei’itetty etupaneeli joko valkoisena tai mustana Yhdysvaltalaisen Newegg-jälleenmyyjän kautta. Suomessa kotelot ovat tulleet ainakin Jimm’sin valikoimiin 94,90 (Performance) ja 99,90 (RGB) euron hintaan.

Lähteet: Lian Li (1), (2), TechPowerUp

Puhelinjättien huhutaan jättävän laturin pois tulevien mallien paketoinnista

Huhujen mukaan sekä Apple että Samsung olisivat jättämässä laturit pois ainakin osasta tulevia mallistojaan.

Netissä on pyörinyt hiljattain huhu, jonka mukaan Apple saattaisi julkaista seuraavan sukupolven iPhone-puhelimensa ilman laturia. Muun muassa Vergen raportoima huhu on lähtöisin Appleen erikoistuneen analyytikko Ming-Chi Kuon suusta.

Nyt SamMobile puolestaan kertoo vastaavaa Samsungista. Sivuston mukaan Koreasta peräisin olevan raportin mukaan laturi jätettäisiin pois mahdollisesti ensi vuodesta alkaen, mutta se koskisi vain osaa mallistosta.

Perusteita laturin pois jättämiseen voi olla useita. Suurella osalla asiakaskunnasta esimerkiksi on jo käytössään yhteensopivat laturit ja jättämällä sen pois, voi puhelimen paketointi olla selvästi pienempi, mikä pienentää sekä toimitus- että varastointikuluja. Yhtiö voi myös myydä latureita erikseen korkeammin kattein niille, jotka sellaista tarvitsee. Lisäksi laturin pois jättäminen voidaan nähdä ympäristötekona alati kasvavien ympäristönsuojelupaineiden lomassa.

Lähde: SamMobile

Uusi artikkeli: Testissä AOC Agon AG273QZ -pelinäyttö

Testissä AOC:n 700 euron hintainen 27-tuumainen Agon 273QZ -pelinäyttö, jossa on TN-paneeli, 1440p-resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

Testiin saapui AOC:n uusi 27-tuumainen 1440p-resoluution TN-paneelilla varustettu Agon AG273QZ-pelinäyttö. Paneeli tukee 240 hertsin virkistystaajuutta ja on varustettu AMD Freesync 2 -tuella. Hintaa näytöllä on Suomessa noin 700 euroa.

Testimme perusteella Agon AG273QZ -pelinäytön vahvuus on nopean pikselivasteajan omaava kirkas TN-paneeli ja suurin heikkous on matala kontrastisuhde.

Lue artikkeli: Testissä AOC Agon AG273QZ -pelinäyttö

Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia 10 II

io-tech testasi Sonyn tuoreen alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvan Xperia 10 II -älypuhelimen

Sony esitteli toisen sukupolven Xperia 10 -mallinsa helmikuussa ja puhelin saapui myyntiin Suomeen toukokuun lopussa. Alempaan keskihintaluokkaan sijoittuva uutuus on suositushinnaltaan 369 euroa ja sen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat huomattavan korkea 21:9-kuvasuhteen OLED-näyttö, Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri, 4 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa ja pääkameran ohessa telekamerasta ja ultralaajakulmakamerasta muodostuva kamerajärjestelmä.

Artikkelissa perehdytään puhelimeen hieman täysimittaista artikkelia lyhyemmin noin viikon ympärivuorokautisten testikokemusten pohjalta.

Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia 10 II

AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.7.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Ajureiden mukana tulee virallinen tuki Disintegration-pelille sekä uusi bugien raportointityökalu.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.7.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Ajureiden merkittävin uudistus on tuki Disintegration-pelille. Lisäksi mukana on uusi AMD Bug Report Tool -työkalu, joka helpottaa mahdollisten ongelmien raportointeja. Työkalu lähettää bugiraportin mukana automaattisesti järjestelmän tiedot kuten käytössä olevat komponentit, käyttöjärjestelmäversion ja ajuriversiot ongelman selvityksen helpottamiseksi.

Tuttuun tapaan ajureissa on ratkottu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Erityismaininnan ansaitsee kustomoitujen tuuletin-, kellotaajuus- ja jänniteprofiileiden resetoitumisen tai lataamatta jäämisen korjaaminen. Korjauksen myötä vanhempien ajureiden Performance Tuning -profiilit eivät ole yhteensopivia uusien ajureiden kanssa.

Muita korjattuja bugeja ovat esimerkiksi Radeon RX Vega- ja Radeon VII -näytönohjainten suorituskyvyn tippuminen, kun Performance Metrics Overlay on esillä, Deus Ex: Mankind Divided -pelin satunnainen kaatuilu juna-asemille ladattaessa, Doom Eternalin hetkellinen grafiikan korruptoituminen RX 5600 -sarjan näytönohjaimilla sekä kaatuilu kun HDR- ja Radeon Overlay ovat samanaikaisesti päällä, sekä värien haalentuminen, kun HDR- ja Radeon Image Sharpening ovat käytössä samanaikaisesti. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi työpöydän vilkunta, värien haalentuminen tai ylisaturoituminen tehtävänvaihdon yhteydessä, kun HDR on käytössä, ruudunpäivitysnopeuden lukittuminen 30 FPS:ään HDMI Scaling -asetuksien säädön jälkeen, sekä koneen kaatuminen tai grafiikan korruptoituminen Oculus Rift -virtuaalilaseilla Radeon RX 5000 -sarjan näytönohjaimilla. Lisäksi Performance Metrics Overlay ja Performance Tuning -välilehti näyttävät edelleen todellista korkeampia lepokellotaajuuksia RX 5000 -sarjan näytönohjaimilla. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (28/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 10. heinäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIA julkaisi näytönohjaimilleen uudet GeForce 451.67 -ajurit

Uudet ajurit tuovat mukanaan Game Ready -leiman Death Stranding -pelille ja viimeisimmät optimoinnit F1 2020:lle sekä Horizon Zero Dawn: Complete Editionille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 451.67 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytänäytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 451.67 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen Game Ready -leima Death Stranding -pelin PC-versiolle. Lisäksi ajureiden kerrotaan sisältävän optimaalisen tuen Horizon Zero Dawn: Complete Edition- ja F1 2020 -peleille. Ajureiden mukana ei ole uusia SLI-profiileita.

Tuttuun tapaan ajurit myös korjaavat aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattujen bugien listalta löytyvät muun muassa Detroit: Become Human -pelin satunnaiset kaatuilut, Kepler-arkkitehtuuriin perustuvien SLI-kokoonpanojen kaatuilu työpöydälle, kun G-Sync on käytössä sekä GeForce GTX 1050 Ti -näytönohjaimia kannettavissa vaivanneet erilaiset kaatuilut aina Blue Screen of Deathia myöten. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Mechwarrior 5 -pelin kaatuilut DirectX 12 -rajapinnalla, useiden pelien satunnaiset ”jäätymiset” muutamiksi sekunneiksi kerrallaan, Shadow of the Tomb Raiderin kaatuilu DirectX 12 -rajapinnalla, kun Hardware-accelerated GPU Scheduling on käytössä sekä vanha tuttu eli Forza Motorsport 7 -pelin joissain kanttareissa esiintyvät mustat raidat. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Phanteksilta uusi verkkoetupaneelia käyttävä Eclipse P500A -miditornikotelo ja SK PWM -tuulettimia

Uudet SK PWM -tuulettimet tulevat saataville sekä mustana että D-RGB-versiona.

Phanteks on esitellyt Eclipse-koteloperheeseensä uuden P500A-mallin, joka asettuu P600S:n ja P400A:n väliin. Kyseessä on ylemmän keskikokoluokan miditornikotelo, joka käyttää muista Px00A-malleista tuttua rei’itettyä etupaneelia hyvän ilmankierron saavuttamiseksi. Kotelosta on saatavilla kokomusta perusversio sekä osoitettavalla (addressable) valaistuksella varustettu D-RGB-versio.

P500A:n mukautettava sisusta tarjoaa tilat jopa E-ATX-emolevyille, 190 mm korkeille prosessoricoolereille sekä 435 mm pitkille näytönohjaimille, jotka on mahdollista asentaa myös pystyyn. 2,5 tuuman tallennusasemille on kolme pikakiinnitettävää kelkkaa ja 3,5 tuuman kiintolevyille kaksi pinottavaa kelkkaa. Lisävarusteilla koteloon on mahdollista asentaa jopa 10 3,5 tuuman kiintolevyä tai 13 2,5 tuuman levyä.

Tuuletinpaikkoja on jopa seitsemän 120 mm tuulettimille tai kuusi 140 mm tuulettimille. D-RGB-mallin mukana tulee puolestaan kolme 140 mm SK140 DRGB-tuuletinta. P500A tarjoaa myös mahdollisuuden asentaa jopa 360 tai 420 mm jäähdyttimen eteen ja 280 tai 360 mm jäähdyttimen kattoon.

Phanteks Eclipse P500S tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 240 x 510 x 505 mm (L x K x S)
 • Paino: 8 kg
 • Materiaali: jauhemaalattu teräs, ABS-muovi, karkaistu lasi
 • Etupaneeli: USB Type-C Gen.2, 2 x USB Type A 3.0, 3,5 mm mikrofoni/kuuloke
 • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (280 mm max. leveys), ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl (laajennettavissa lisävarusteilla kymmeneen)
 • 2,5 tuuman levypaikat: 3 kpl (laajennettavissa lisävarusteilla 13:een)
 • Laajennuskorttipaikat: 7 + 3 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 435 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 190 mm
 • Virtalähteen maksimipituus: 195 – 250 mm
 • Tuuletinpaikat:  3 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana, 2 x 140 mm tai 3 x 120 mm katossa
 • Tuulettimet: 2 x 140 mm (D-RGB-mallissa 3 x  140 mm)
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 360/420 mm edessä (paksuus 95 mm), 120/140 mm takana, 280/360 mm katossa (paksuus 65 mm)

Kotelon ohella yritys esitteli myös uudet SK PWM -tuulettimet, jotka tulevat saataville sekä mustina että A-RGB-versiona. RGB-versioiden läpikuultava roottori on varustettu osoitettavalla valaistuksella. SK-malleissa on yhdeksän voimakkaasti muotoiltua roottorin lapaa sekä kumivaimennetut kiinnityspisteet. 140 mm mallien kierroslue on 500 – 1500 RPM, maksimimelutaso 36 dBA ja maksimi-ilmavirta 84,5 CFM. 120 mm malleissa vastaavat lukemat ovat 500 – 1500 RPM, 27 dBA ja 50 CFM.

Kotelon mustan perusversion suositushinta on 99,90 euroa ja D-RGB-versioiden 129,90 euroa. D-RGB-versiosta on saatavilla musta ja valkoinen etupaneeli. Saataville ne tulevat heinäkuun aikana. Phanteks antaa kotelolle viiden vuoden takuun. Tuulettimien hintahaarukka on 7,90 – 14,90 euroa koosta ja valaistuksesta riippuen. D-RGB-malleista tulee saataville myös kolmen pakkauksia 34,90 ja 39,90 euron hintaan.

Lähde: Phanteks (1)(2)

AMD valmistelee uutta Ryzen Threadripper Pro 3995WX -prosessoria

Uuden Ryzen Threadripper Pro 3000WX -sarjan prosessoreiden on spekuloitu sopivan vuosi sitten paljastuneisiin mutta vielä julkaisemattomiin TRX/WRX80-emolevyihin.

AMD:n julkaistua Ryzen Threadripper 3000 -sarjan prosessorit, saatiin markkinoille samalla TRX40-emolevyt. Yhtiön tiedetään kuitenkin rekisteröineen USB Implementers Forumille myös TRX80- ja WRX80-piirisarjat, joista kumpaakaan ei ole nähty markkinoilla.

Kiinalaisen Chiphellin foorumit ovat ainakin joidenkin ketjujen osalta nykyään kirjautumisen takana, mutta Twitter-käyttäjä HXL twiittasi sieltä talteen nappaamansa kuvan mielenkiintoisesta uutuudesta. Valokuvassa on nähtävissä AMD:n julkaisematon Ryzen Threadripper Pro 3995WX -prosessori.

Tällä hetkellä kaikki tarkemmat tiedot prosessorista on vielä spekulaatiota, mutta sen on ehdotettu muun muassa käyttävän Epyc-prosessoreista tuttua 8-kanavaista muistiohjainta. Tämä voisi myös selittää eron TRX40- ja TRX/WRX80-piirisarjojen välillä. Threadripper Pro olisi täysin uusi prosessorisarja, mutta AMD:n brändäyksen huomioiden looginen nimi Threadripper WX -sarjan prosessoreille.

Lähde: HXL @ Twitter

Intel kertoi lisää yksityiskohtia Thunderbolt 4 -teknologiasta

Thunderbolt 4 tulee olemaan Intelin mukaan markkinoiden kattavin ja helpoin USB-C-liitäntä.

Tuleva USB4-standardi perustuu Intelin Thunderbolt 3 -teknologiaan ja valmistajilla on mahdollisuus tehdä USB4-laitteistaan myös TB3-yhteensopivia. Intel ei ole kuitenkaan levännyt laakereillaan, vaan on nyt paljastanut uusia yksityiskohtia Thunderbolt 4 -teknologiasta.

Thunderbolt 4 tulee saataville ensimmäisenä Tiger Lake -arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden mukana ja myöhemmin tulevana syksynä Intelin 8000-sarjan Thunderbolt-ohjainten mukana. Se on luonnollisesti myös taaksepäin yhteensopiva TB3-laitteiden kanssa, minkä lisäksi isäntälaitteet ovat yhteensopivia myös USB4:n ja vanhempien USB-versioiden kanssa.

TB4:n siirtonopeus on edelleen 40 Gbps, mutta standardi asettaa kaikille Thunderbolt 4 -laitteille joukon uusia minimivaatimuksia. Kaikkien TB4-laitteiden on tuettava vähintään kahta 4K-näyttöä, 32 Gbps:n PCI Express -siirtonopeutta, 10 Gbps:n USB 3.2:ta, tuettava latausta vähintään yhdestä TB-portista vähintään 15 watin teholla. Voit tutustua muihin vaatimuksiin alla olevasta kaavioista.

Thunderbolt 4 huomioi myös Thunderspy-hyökkäyksen ja vaatii siksi DMA-suojauksen. Intelin dioissa mainitaan suojauksen vaativani tuen Intel VT-d -teknologialle, mutta yhtiön edustaja on Anandtechin mukaan tarkentanut sen tarkoittavan mitä tahansa hyväksyttävää DMA-suojausta ja VT-d:n olevan Intelin tapa toteuttaa se. Thunderbolt 4 on teoriassa vapaa kenen tahansa käytettäväksi, mutta sen logojen käytöstä vaaditaan lisensointimaksu. Tähän mennessä markkinoille ei ole vielä ilmoittautunut muita valmistajia.

Intelin mukaan Thunderbolt 4 tarjoaa markkinoiden täydellisimmän USB-C-tuen, sillä se vaatii tuen ominaisuuksille, joita USB4 ei tule vaatimaan. Lisäksi sen luvataan helpottavan käyttäjien arkea selkeällä brändäyksellä, jossa yksi Thunderboltin salama-logo ja numero 4 takaavat tuen kaikille samoille ominaisuuksille, millä USB:llä on tusina erilaista logoa porttien kylkeen ja seitsemän liittimiin.

Lähde: Intel