Uutiset

Corsairilta uutta valaistus- ja yhteystekniikkaa hyödyntäviä pelihiiriä ja -näppäimistö

Uudet valaisu- ja yhteystekniikat tulevat löytymään Corsairin tulevista pelituotteista.

Oheislaitevalmistaja Corsair on esitellyt CES-messuilla uusia tekniikoita, joita se hyödyntää tuoreimmissa pelituotteissaan.

Toinen Corsairin uutuustekniikoista on Slipstream, joka on uusi 2,4 GHz:n tajuutta käyttävä langaton yhteys pelihiirien, näppäimistöjen ja kuulokkeiden yhteydenpitoon tietokoneen kanssa. Slipstreamin kerrotaan tarjoavan virheettömämpää, nopeampaa ja vahvempaa signaalia kuin aikaisemmat tekniikat. Corsairin itse kehittämä protokolla mahdollistaa pakettien lähettämisen kahdesti millisekunnissa sekä tarvittessa älykkään uudelleenlähettämisen. IFS-ominaisuus tutkii jatkuvasti ympäristön radiotaajuuksia ja pystyy alle millisekunnin viiveellä vaihtamaan vähiten ruuhkaiselle taajuudelle. Yhteyden kantavuuden kehutaan parantuneen jopa kaksinkertaiseksi aiempaan nähden ja se toimii nyt jopa 20 metrin etäisyydeltä. Yhteen tietokoneeseen liitettävään langattomaan vastaanottimeen voi yhdistää useita yhteensopivia laitteita.

Kuva: The Verge

Tekniikoista toinen on nimeltään Capellix ja se on kehitysaskel laitteissa käytettävien LED-valojen toteutuksessa. Capellix-ledit ovat merkittävästi pienempiä kuin tavalliset pintaliitosledit (tilavuus 0,2 mm3 vs. 2,8 mm3) ja niiden LED-siru kiinnitetään suoraan piirilevylle ilman suurikokoista SMD-paketointia. Primaxin kanssa kehitetty tekniikka mahdollistaa Corsairin mukaan jopa 60 % kirkkaamman, 60 % energiatehokkaamman, virrankulutukseltaan 40 % alhaisemman sekä 35 % pitkäikäisemmän valaistusratkaisun. Pienemmän kokonsa ansiosta Capellix-ledejä voi sijoittaa huomattavasti tiheämpään, joka mahdollistaa korkeamman ”valoresoluution”.

Kyseisiä tekniikoita hyödyntäviä uutuustuotteita ovat Harpoon Wireless RGB -hiiri (kuvassa vasemmalla), Ironclaw RGB -hiiri (oikealla), M65 RGB Elite -hiiri (keskellä) sekä uusi K68 RGB Elite Slipstream -näppäimistö. Myöhemmin luvassa on myös Slipstream-yhteyttä hyödyntäviä pelikuulokkeita.

M65 RGB Elite on claw-tyyppiselle otteelle muotoiltu alumiinirunkoinen langallinen hiiri, joka käyttää PWM 3391 -sensoria (18 000 CPI) ja painaa 97-115 grammaa lisäpainojen määrästä riippuen. Ironclaw RGB on nimestään poiketen muotoiltu kämmenotteelle (palm grip) ja se käyttää samaa PMW 3391 -sensoria sekä painaa 105 grammaa. Harpoon Wireless RGB on muotoilultaan pelkistetty langaton pelihiiri, joka käyttää uutta Slipstream-yhteystekniikkaa sekä painaa vain 99 grammaa. Yhdellä latauksella akun luvataan kestävän jopa 60 tuntia.

K68 RGB Elite Slipstream on langaton ja RGB-valaistu versio K68-pelinäppäimistöstä. Sen varustukseen kuuluu mm. erilliset multimediakontrollit sekä kuusi erillistä funktionäppäintä näppäimistön vasemmassa reunassa.

M65 RGB Eliten suositushinta on 69,99 euroa, Ironclawn ja Harpoonin 59,99 euroa ja K68 RGB Elite -näppäimistön hinta ilmoitetaan myöhemmin.

Lähteet: Corsair (1)(2), TechPowerUp, The Verge

Intel julkaisi F-sarjan Core-prosessorit ilman integroitua grafiikkaohjainta (Coffee Lake Refresh)

Grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa osittain viallisten sirujen hyödyntämisen, mutta prosessoreiden hinnassa muutos ei näy vaan hinnoittelu vastaa grafiikkaohjaimella varustettuja sisarmalleja.

Intel on julkistanut CES 2019 -messujen yhteydessä liudan uusia prosessorimalleja kuluttajamarkkinoille. Merkittävin ero aiempiin malleihin löytyy F-sarjasta, jonka prosessoreista on kytketty grafiikkaohjain pois käytöstä.

Intel on julkaissut CES 2019 -messuilla uusia F-sarjan Core-prosessoreita. Uudet prosessorimallit perustuvat muiden 8. ja 9. sukupolven prosessoreiden tapaan Coffee Lake- ja Coffee Lake Refresh -arkkitehtuureihin. Voit lukea mallien tarkemmat tiedot alta löytyvästä taulukosta.

 

Prosessorit valmistetaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessilla ja niiden merkittävin ero sisarmalleihinsa on käytöstä poistettu grafiikkaohjain. Kyse on todennäköisesti Intelin tarpeesta paikata kapasiteettiongelmiaan, sillä grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa sen osalta viallisten sirujen käytön myytävissä tuotteissa. GT2-tason grafiikkaohjain kattaa noin neljänneksen 8-ytimisen Coffee Lake Refresh -sirun pinta-alasta.

Intel ei julkaissut hintatietoja prosessoreista eilen niiden julkistuksen yhteydessä, mutta on nyt päivittänyt prosessoreidensa suositellut kuluttajahinnat ja sisällyttänyt mukaan myös uudet mallit. Säästöä grafiikkaohjaimettoman prosessorin ostamisesta ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa, sillä ainakin Intelin päässä hinnat ovat identtiset vastaavien grafiikkaohjaimella varustettujen mallien kanssa.

Virallisesti julkistettujen prosessorimallien lisäksi Intelin ARK-tietokantaan on ilmestynyt uusi Core i3-8100F -prosessori, joka vastaa odotetusti sisarmalliaan grafiikkaohjainta lukuunottamatta. 4-ytiminen prosessori ei tue Hyper-threading-teknologiaa tai Turbo-kellotaajuuksia. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,6 GHz.

AnandTech kertoo lisäksi, että Dell on listannut verkkosivuillaan erään tietokoneen prosessorivaihtoehdoiksi vielä julkistamattomat Core i7-9700:n, i3-9100:n ja Pentium Gold 5420:n. Valitettavasti verkkosivut eivät paljasta prosessoreiden tarkkoja tietoja, mutta i7-9700 on 8-ytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on K- ja KF-malleja 200 MHz matalampi 4,7 GHz. i3-9100 on neliytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on maksimissaan 4,2 GHz. Prosessorit eivät tue HT-teknologiaa. Pentium Gold 5420 on tuplaydinprosessori, joka kykenee suorittamaan HT-teknologian avulla neljää säiettä. Sen peruskellotaajuus on 3,8 GHz.

Lähteet: Intel (1), (2 (PDF))

UL Benchmarks julkaisi 3DMark Port Royal -säteenseurantatestin

3DMark Port Royal toimii kaikilla DirectX Raytracing -rajapintaa tukevilla näytönohjaimilla, joita yhtiö odottaa markkinoille lisää kuluvan vuoden aikana.

Kotimaisena yrityksenä Futuremark- ja Mad Onion -nimillä maineensa rakentanut, sittemmin kansainväliseen UL-korporaatioon sulautettu UL Benchmarks on julkaissut uuden osan 3DMark-testikokonaisuuteen.

Port Royal on UL Benchmarksin tuore lisä 3DMark-testiohjelmistoon. Uusi testi on luotu testaamaan DirectX Raytracing- eli DXR-rajapintaa tukevien näytönohjainten suorituskykyä hybridirenderöinnissä. Yhtiön mukaan Port Royal pyrkii vastaamaan efekteiltään ja raskaudeltaan mahdollisimman hyvin tulevia säteenseurantapelejä ja siinä käytetään säteenseurantaa muun muassa varjoihin ja heijastuksiin. 3DMark Port Royal -testi ajetaan vakiona 2560×1440-resoluutiolla.

UL Benchmarksin mukaan yhtiö työskenteli testiä luodessaan erittäin läheisessä yhteistyössä Microsoftin kanssa, mutta myös esimerkiksi AMD, Intel ja NVIDIA antoivat omaa palautettaan testistä ja sen kehityssuunnista.

Port Royal toimii millä tahansa näytönohjaimella, jonka ajurit tukevat DirectX Raytracing -rajapintaa. UL Benchmarks tiedostaa valikoiman olevan tällä hetkellä rajallinen, mutta yhtiö odottaa markkinoille uusia rajapintaa tukevia näytönohjaimia tämän vuoden aikana.

3DMark Port Royal vaatii 3DMark Advanced- tai Professional Edition -version eikä se ole saatavilla ilmaistestissä. 3DMark Advanced Edition kustantaa Steamissa 24,99 euroa. Aiemmin 3DMark Advanced Editionin ostaneet joutuvat ostamaan testiohjelmistoon 2,49 euroa maksavan päivityksen.

Lähde: UL Benchmarks

Asus esitteli täysin integroidulla AiO-nestejäähdytyksellä varustetun ROG Matrix RTX 2080 Ti -näytönohjaimen

Asus on onnistunut naamioimaan integroidulla nestejäähdytyksellä varustetun ROG Matrix 2080 Ti:n perinteiseksi ilmajäähdytetyksi näytönohjaimeksi asettamalla nestekierron jäähdyttimen normaalin jäähdytysrivaston paikalle.

NVIDIA julkaisi viime kesän lopulla uuden Turing-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat näytönohjaimet. Syksyllä myyntiin tulleista näytönohjaimista on ehditty nähdä jo monenlaisia versioita useilta valmistajilta, mutta varsinaiset lippulaivamallit uupuvat vielä ainakin osalta valmistajista. Yksi näistä valmistajista on Asus, joka on esitellyt nyt CES 2019 -messujen yhteydessä ensimmäistä kertaa omaa lippulaivanäytönohjaintaan, ROG Matrix RTX 2080 Ti:tä.

Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti on ensimmäinen täysin integroidulla nestejäähdytyksellä varustettu näytönohjain. Täysin integroidulla viitataan tässä tapauksessa siihen, että koko suljettu nestekierto jäähdyttimineen on saatu mahtumaan näytönohjaimen kuorien sisään kasvattamatta kuitenkaan sen kokoa muita kolme korttipaikkaa vieviä lippulaivoja suuremmaksi.

Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella, jotka puhaltavat ilmaa läpi liki koko kortin mittaisen jäähdyttimen. Jäähdytin on jaettu kahteen osaan, joista GPU-blokin päälle jäävä osuus on hieman kapeampi kuin muu osuus. AiO-jäähdyttimen pumppu on sijoitettu heti näytönohjaimen I/O-paneelin taakse. GPU-blokki peittää itse grafiikkapiirin lisäksi myös GDDR6-muistipiirit. Yhtiön testien mukaan ratkaisu on lähes yhtä tehokas, kuin erillinen AiO-nestekierrot erillisellä 240 mm:n jäähdyttimellä.

Näytönohjaimen piirilevy on sama kuin Strix-mallissa, mutta yhtiö kertoo poimivansa Matrix-malleihin vain parhaat yksilöt. OC-tilassa näytönohjaimen grafiikkapiirin Boost-kellotaajuus on peräti 1815 MHz eli 150 MHz korkeampi, kuin Strix-mallissa. Myös GDDR6-muistien nopeutta on nostettu 14 Gbps:stä 14,8 Gbps:ään. Asuksen mukaan ROG Matrix tarjoaa parempaa suorituskykyä ja parhaimmillaan 7 astetta viileämpänä toimivan grafiikkapiirin samalla äänentasolla ja tehonkulutuksella kuin Strix-malli.

Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti saapuu myyntiin ensi kuussa. Sen hintatasosta tiedotetaan myöhemmin.

Lähde: Asus

Huawein tuleva P30-lippulaiva renderöintivuodon kohteena

Kuvien perusteella muotoilu muuttuu hyvin maltillisesti edeltäjämalliin nähden.

Viime vuosina luotettavaksi osoittautunut Steve Hemmerstoffer on julkaissut tulevan iPhonen takakuorirenderöintien ohella myös CAD-kuviin pohjautuvat renderöinnit Huawein tulevasta P30-lippulaivamallista. Kuvat on julkaistu yhdessä 91Mobiles-sivuston kanssa.

Muutokset vaikuttavat ulkoisesti viimevuotiseen P20-malliin nähden varsin maltillisilta. Suurimmat eroavaisuudet ovat sormenjälkitunnistimen puuttuminen näytön alapuolelta, näyttöloven pienentyminen sekä kolmas takakamera. Etupuolella näyttö on nyt venytetty varsin lähelle alareunaa ja näytön yläreunassa on vain hieman kameraa suurempi ”vesipisaralovi”. Mielenkiintoisena yksityiskohtana 3,5 mm:n ääniliitäntä näyttäisi tehneen paluun puhelimen alapäätyyn. Lasisessa takakuoressa kerrotaan käytettävän liukuväriefektiä ja lisäksi lasin pinnassa on Mate 20 Pro -mallista tuttu karhennuskuviointi.

P30:n näytön kooksi kerrotaan tasan kuusi tuumaa ja laitteen ulkomitoiksi 149,1 x 71,4 x 7,5 mm. Koska sormenjälkitunnistinta ei näy puhelimen takana eikä kyljissä, voitaneen olettaa sen sijaitsevan AMOLED-näytön alla. Kolmoiskameraratkaisun huhutaan sisältävän 38 megapikselin pääsensorin sekä viisinkertaisen optisen zoomausmahdollisuuden. Etukameran tarkkuudeksi kerrotaan 24 megapikseliä. Muita keskeisiä speksejä ovat Hemmerstofferin mukaan Kirin 980 -järjestelmäpiiri, 6 Gt RAM-muisti, 128 tai 256 Gt tallennustilaa sekä 4000 mAh akku.

Suojakuorivalmistaja Olixar julkaisi joulukuussa renderöintejä myös P30 Pro -mallista, jossa odotetaan olevan sisarmalliaan suurempi näyttö sekä neloiskamera. OnLeaksin ja 91Mobilesin tietojen mukaan Huawein odotetaan lanseeraavan P30-mallinsa markkinoille maaliskuun lopulla.

Lähde: 91Mobiles, OnLeaks (Twitter)

Intelin Foveros-prototyypistä tuli Lakefield

Intelin Foveros-teknologia tarkoittaa pakkausteknologiaa, jossa on aktiivinen I/O-logiikkaa sisältävä interposer, järjestelmäpiiri ja muistipiirit on pinottu päällekkäin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Intel piti oman lehdistötilaisuutensa CES-messujen tiimoilta viime yönä. Lavalla saatiin tällä kertaa io-techin lukijoiden näkökulmasta lähinnä tarkennettua tietoa jo tiedossa olevista tulevista tuotteista ja teknologioista.

Joulukuussa Intel Architecture Day -tapahtumassa esitelty Foveros-prototyyppi on saanut nyt nimen Lakefield. Lakefield on ”hybridi-x86-prosessori”, joka sisältää tehokkaan Sunny Cove -prosessoriytimen ja neljä kevyempää Tremont-arkkitehtuurin Atom-ydintä sekä Gen11-grafiikkaohjaimen.

Foveros on Intelin nimi sen uudelle aktiivista interposeria käyttävälle 3D-paketointiteknologialle. Teknologia siirtää I/O-logiikkaa ja välimuisteja suoraan osaksi itse interposeria ja se mahdollistaa esimerkiksi muistipiirien pinoamisen suoraan prosessorin piisirun päälle.

Järjestelmäpiiri on suunniteltu alun perin tietyn asiakkaan tarpeiden mukaan erittäin vähävirtaiseksi etenkin lepotilassa. Lakefieldin lepokulutuksen kerrotaan olevan 2 milliwattia. Vaikka prosessori on suunniteltu tietyn valmistajan tarpeisiin, se tulee kaikkien OEM-valmistajien saataville. Yksikään tietokonevalmistaja ole vielä tunnustanut olevansa Lakefieldin takana tai tuovansa sillä varustettuja tietokoneita saataville.

CES-messuilla esillä oli kaksi toimivaa Lakefield-tietokonetta, joista toinen oli käytännössä pienikokoinen taulutietokone ja toinen ultrabook-kannettava.

Lähde: Intel (1), (2)

Intel lupaa ensimmäiset Ice Lake -prosessorit markkinoille vielä tänä vuonna

Uusia Sunny Cove -ytimiä hyödyntävien Ice Lake -prosessoreiden luvataan saapuvan kauppojen hyllyille asti ainakin kannettavissa tietokoneissa tämän vuoden joulukauteen mennessä.

Intel piti oman lehdistötilaisuutensa CES-messujen osalta viime yönä Suomen aikaa. Lavalla nähtiin jo aiemmin tutuiksi tulleita tuotteita, kuten tulevaan Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuva prosessori sekä siihen perustuvia tietokoneita.

Ice Lake on Intelin seuraava merkittävä prosessoriarkkitehtuurin päivitys. Se tulee pitämään sisällään Sunny Cove -arkkitehtuurin prosessoriytimiä ja Gen11-grafiikkaohjaimen. Ice Laket tulevat olemaan ensimmäiset massatuotantoon päätyvät 10 nanometrin prosessorit.

Lehdistötilaisuudessa esillä oli Ice Lake-U -variantti, eli vähävirtaisiin kannettaviin suunniteltu prosessori. Prosessorissa oli käytössä neljä Sunny Cove -ydintä, jotka voivat suorittaa Hyper-threading-teknologian ansiosta samanaikaisesti kahdeksaa säiettä, sekä GT2-tason Gen11 -grafiikkaohjain. Sunny Cove -ytimet tukevat uutena ominaisuutena mm. tekoälytehtäviä kiihdyttävää DLBoost-teknologiaa. Muistipuolelta tuettuina ovat LPDDR4X-muistit.

Grafiikkaohjaimen konfiguraatio on kokenut rajun päivityksen, sillä Gen11 GT2:ssa on käytössä 64 Execution Unit -yksikköä, kun aiemmin GT2-tasolla niitä oli maksimissaan 24. Lisäksi arkkitehtuurin on luvattu olevan huomattavasti suorituskykyisempi monelta kantilta muun muassa tiilipohjaisen renderöintituen ja suuremman L2-välimuistin ansiosta. GT2-mallin pitäisi rikkoa myös teraFLOPSin raja teoreettisen suorituskyvyn osalta, mutta toistaiseksi ei ole selvää koskiko väite Ice Lake-U:ta vai työpöytämallia, jonka korkeampi TDP-arvo mahdollistaa korkeammat kellotaajuudet.

Ice Lake -prosessoreita esiteltiin lavalla useissa eri kannettavissa ja mukana oli myös uusia DLBoost-käskyjä tukeva ohjelma, jonka avulla Ice Lake -kannettava etsi vettä sisältäviä kuvia selvästi 8. sukupolven Core i7 -kannettavaa nopeammin. Graafista suorituskykyä esiteltiin erillisen Thunderbolt 3 -näytön kautta, mutta valitettavasti mitään varsinaista suorituskykytestiä tai edes tunnettua peliä ei ollut esillä. Myös Thunderbolt 3 -ohjain on integroitu nyt suoraan itse prosessoriin ja integroitu verkko-ohjain on päivitetty tukemaan Wi-Fi 6:tta eli 802.11ax:ää.

Ice Lake -arkkitehtuuri on sijoitettu vuotaneissa rodamapeissa vuodelle 2020, mutta kyseiset roadmapit ovat koskeneet vain palvelin- ja työpöytäprosessoreita. Nyt Intel lupasikin, että Ice Lake-U -prosessorit tullaan saamaan markkinoille tämän vuoden joulukauteen mennessä.

Lähde: Intel (1), (2)

Seuraavan sukupolven iPhone ensimmäisessä renderöintivuodossa

Vuotokuvien perusteella seuraavan sukupolven iPhonessa on suurikokoinen kamerakyhmy.

Luotettavista renderöintivuodoistaan tunnetuksi tullut OnLeaks (Steve Hemmerstoffer) on julkassut yhdessä intialaisen Digit.in-sivuston kanssa ensimmäiset hyvin aikaiset renderöinnit tulevan sukupolven iPhonesta. Vuodon paikkaansapitävyyden on myös vahvistanut Twitterissä toinen vuotaja Ice Universe. Vuoto on poikkeuksellisen aikainen, sillä seuraavan sukupolven iPhonet julkaistaan oletettavasti vasta ensi syksynä.

Hemmerstoffer ja Digit.in painottaa, että renderöinnit perustuvat aikaiseen EVT-vaiheen (Engineering Validation Test) laiteversioon, johon saattaa tulla vielä muutoksia ennen lopullista myyntiversiota. Puhelimen etupuolella Applen huhutaan pysyttelevän nykyisessä designissa jopa vielä kahden tulevan sukupolven ajan.

Kuvissa esiintyy toistaiseksi vain puhelimen takakuori, jossa huomio kiinnittyy erittäin suurikokoiseen neliskulmaiseen kamerakohoumaan. Kohoumassa on kolme kolmiomuodostelmaan aseteltua kameraa, neljän LED-valon salama sekä ilmeisesti lasertarkennuksen sensori. Joidenkin huhujen mukaan yksi kameroista olisi tänä vuonna puhelimissa yleistyvä 3D TOF -sensori (Time Of Flight).

OnLeaksin tietojen mukaan tuleva vuoden 2019 iPhone-mallisto koostuu viime vuoden tapaan jälleen kolmesta mallista. Valistuneen arvauksen mukaan kolmoiskamera tullaan näkemään vain kalliimmissa iPhone-malleissa.

Lähteet: Digit.in, Twitter

PÄIVITYS 16.1.2019: OnLeaks on julkaissut Compareraja-sivuston kanssa renderöinnit myös toisesta EVT-prototyyppivaiheessa olevasta iPhone-versiosta. Kuvissa näkyy myös puhelimen etupuoli ja aiempaa pienikokoisempi näyttölovi. Takana kolmoiskameran toteutus on huomattavasti hillitympi kuin ensimmäisessä vuotaneessa prototyypissä. Toistaiseksi ei ole tiedossa päätyvätkö molemmat, toinen tai ei kumpikaan prototyyppimalleista lopulliseksi tuotantomalliksi.

Lähde: Compareraja

Asuksen järeä ROG Mothership lainaa hybridikannettavien suunnittelufilosofiaa

Asuksen ROG Mothership on liki viiden kilon painoineen kannettava lähinnä nimellisesti ja toimii pikemminkin siirrettävänä All-in-One-tietokoneena.

Asus on esitellyt CES 2019 -messupaketissaan mielenkiintoisen uuden kannettavan tietokoneen, tai oikeastaan pitäisi kai puhua siirrettävästä AiO-tietokoneesta. ROG Mothership -nimen saanut tietokone kääntää ajatuksen tehokannettavasta päälaelleen.

Asuksen ROG Mothership on järeä pelitietokone huolimatta verrattain pienestä koostaan. Tietokonetta suunnitellessaan Asuksen insinöörit ovat lainanneet sivuja hybridikannettavien suunnitteluoppaasta ja sijoittanut varsinaisen tietokoneen näppäimistön sijasta näytön taakse. Näytön takaa löytyy lisäksi Microsoftion Surface-tietokoneista tutuksi tullut tuki, joka pitää koko komeuden pystyssä.

Mothershipin näppäimistö taittuu oletuksena eteen ja jää kallistettuun asentoon. Näppäimistön voi kuitenkin irrottaa ja käyttää joko langallisena USB Type-C -kaapelilla tai täysin langattomana. Aura Sync -valaistus toimii kuitenkin vain langallisena. Langattomana näppäimistön taustan voi taittaa kaksin kerroin tilan säästämiseksi. Tietokoneen touchpad on sijoitettu näppäimistön oikealle puolen ja toimii samalla numpadina.

Tietokoneen AHVA-näyttö on 17,3-tuumainen ja tarjoaa FullHD-resoluution, 144 hertsin virkistystaajuuden, G-Sync-tuen ja 3 millisekunnin vasteajan. Tietokoneen sydämenä sykkii Intelin 6-ytiminen Core i9-8950HK -prosessori, jonka tukena on maksimissaan 64 Gt DDR4-muistia ja kolme NVMe-väyläistä SSD-asemaa. Näytönohjaimeksi on valittu NVIDIAn juuri julkaisema GeForce RTX 2080, mutta sen kellotaajuuksia ei ole toistaiseksi paljastettu.

ROG Mothership on varustettu verrattain kattavalla liitinvalikoimalla: Kaksi USB 3.1 Gen 2 Type-C -liitäntää, joista toisessa Thunderbolt 3- ja toisessa VirtualLink-tuki, kolme USB 3.1 Gen2 Type-A -liitäntää, yksi USB 3.1 Gen 1 Type-A -liitäntä, joka toimii samalla USB-laturina, HDMI-liitäntä, 3,5 mm:n kuuloke- ja mikrofoniliitäntä sekä erillinen 3,5 mm:n mikrofoniliitäntä, 2,5 gigabitin verkkoliitin ja SD-kortinlukija. Langallisen verkkoyhteyden lisäksi tarjolla on langaton Intel Wi-Fi 6 AX200 -verkko-ohjain 802.11ax) Bluetooth 5.0 -tuella. Tietokoneeseen on lisäksi upotettu neljä kaiutinta, 1080p30-webbikamera Windows Hello -kasvojentunnistuksella sekä mikrofoni.

Koko komeudella on kokoa 410 x 320 x 29,9 millimetriä ja painoa noin 4,7 kg. Akun koosta ei ole tällä hetkellä tietoa, mutta akun varassa tietokone tuskin toimii kauan ottaen huomioon mukaan kuuluvat kaksi erillistä 280 watin virtalähdettä.

Asus ROG Mothership julkaistaan vuoden toisen neljänneksen aikana, jolloin paljastuu samalla sen hintataso.

Lähde: Asus

Razerin pelinavaus näyttömarkkinoille tottelee nimeä Raptor

Razer Raptor on lähes reunaton, minimalistista muotokieltä noudatteleva 1440p-pelinäyttö poikkeuksellisen leveällä jalalla.

Razer teki alun perin nimensä hiirivalmistajana, mutta on sittemmin laajentanut repertuaariaan näppäimistöistä puhelimiin, kannettaviin ja moneen muuhun. Nyt yhtiön tuotekirjo laajenee entisestään näyttörintamalle.

Razer Raptor on 27-tuumainen, 2560×1440-resoluution IPS-paneeliin perustuva, 144 hertsin virkistystaajuuteen kykenevä pelinäyttö. Yhtiön mukaan FreeSync-teknologiaa tukeva näyttö kykenee maksimissaan 420 nitin kirkkauteen ja 95 prosenttiin DCI-P3-väriavaruudesta. Vasteajan kerrotaan olevan Motion Blur Reduction -teknologian myötä 1 millisekunti, Overdrive-asetuksella 4 ms ja tyypillisesti 7 ms.

Liitinpuolelta löytyy HDMI- ja DisplayPort-liitinten lisäksi DisplayPort 1.4 -tuella ja virtalähteenä toimiva USB Type-C -liitin sekä kaksi USB 3.0 Type A -liitäntää. Näytön leveän jalan takapuolelle on piilotettu kanavat, joiden pitäisi helpottaa kaapeleiden hallintaa selvästi. Lisäksi jalka mahdollistaa näytön ”kaatamisen” 90 astetta taaksepäin, jolloin kaikkkiin I/O-portteihin pääsee käsiksi helpolla.

Razer kehuu näytön olevan käytännössä reunaton, sillä sen sivu- ja yläreunat ovat vain 2,3 mm paksut. Muutoin näytön muotokieli on hyvin pelkistetty, joskin näytön jalka on poikkeuksellisen leveää mallia. Nykystandardien mukaisesti näytön jalustasta löytyy myös pakollinen RGB-valaistus, joka on yhtiölle luonnollisesti Razer Chroma -yhteensopiva. Jalan leveyttä on hyödynnetty myös tavallisesta poikkeavalla korkeussäädöllä, sillä itse näytön takaosassa on kaksi uraa, joihin jalka on yhteydessä ja joita pitkin näyttöä voi liikuttaa ylös ja alas.

Razer Raptor saapuu myyntiin tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana myöhemmin tänä vuonna Yhdysvalloissa ja Kanadassa 699,99 dollarin verottomaan suositushintaan. Muun maailman saatavuudesta ei ole toistaiseksi tiedotettu.

Lähde: Razer