Uutiset

Qualcomm esitteli Snapdragon 845 -lippulaivapiirinsä yksityiskohdat

Snapdragon 845 käyttää uutta DynamIQ-prosessoriryhmittelyä.

Qualcomm on esitellyt Snapdragon Technology Summit -tapahtumassa Havaijilla uuden Snapdragon 845 -järjestelmäpiirinsä. Uutuus tulee korvaamaan Snapdragon 835 -piirin yrityksen malliston huipulla.

Piiriarkkitehtuurin osalta Snapdragon 845 ottaa merkittävän kehitysharppauksen siirtymällä käyttämään uutta DynamIQ-prosessoriryhmittelyä. Kyseessä on uusi kehitysversio big.LITTLE-arkkitehtuurista ja sen kerrotaan olevan entistä joustavampi, skaalautuvampi ja suorituskykyisempi. DynamIQ käyttää uutta DSU-yksikköä, joka sisältää jaetut välimuisti-, väylä- ja virranhallintatoiminnot kaikille samassa klusterissa sijaitseville prosessoriytimille. Tarkempia yksityiskohtia DynamIQ:sta kannattaa lukea Anandtechin artikkelista.

Samsungin 10 nm LPP FinFET -prosessilla valmistettava piiri sisältää neljä Kryo 385 -prosessoriydintä sekä neljä Kryo 845 -ydintä, jotka perustuvat ARM:n Cortex-ytimiin. Neljä suorituskykyisempää 385-ydintä toimivat 2,8 GHz maksimikellotaajuudella ja ne pohjautuvat Cortex-A75-ytimien arkkitehtuuriin. Neljä vähävirtaisempaa 845-ydintä toimivat puolestaan 1,8 GHz kellotaajuudella ja ne pohjautuvat Cortex-A55-ytimiin.

Uuden Adreno 630 -grafiikkasuorittimen luvataan tarjoavan edelliseen sukupolveen nähden 30 % parempaa suorituskykyä sekä 30 % parempaa energiatehokkuutta. Se kykenee myös pyörittämään kahta 2400 x 2400 pikselin näyttöä 120 Hz virkistystaajuudella. Piirin varustukseen kuuluu lisäksi Hexagon 685 DSP sekä Spectra 280 -kuvasignaaliprosessori. Hexagon 685:n tekoälysuorituskyvyn kerrotaan kolminkertaistuneen edellisen sukupolven piiriin nähden.

Mobiiliverkkoyhteyksistä vastaa Qualcommin toisen sukupolven gigabittiluokan LTE-modeemi, joka kantaa Snapdragon X20 -mallinimeä. Se tukee Cat.18-luokan (1,2 Gbit/s) latausnopeuksia sekä 150 Mbit/s lähetysnopeuksia. Tuettuna ovat myös viisinkertainen carrier aggregation, 4×4 MIMO, LAA sekä Dual SIM VoLTE-ominaisuudet. Yhteyksien osalta tuettuna on myös 60 GHz 802.11ad Wi-Fi ja Bluetooth 5.

Snapdragon 845 on tällä hetkellä samplausvaiheessa ja ensimmäisten sitä käyttävien kaupallisten tuotteiden odotetaan saapuvan markkinoille ensi vuoden alussa. Piiriä tullaan käyttämään ainakin Xiaomin tulevassa Mi 7 -älypuhelimessa sekä Asuksen ja HP:n kevyissä Windows 10 -kannettavissa.

Lähteet: Anandtech (1)(2), Qualcomm

Qualcomm esitteli Always On PC -alustan Asuksen ja HP:n kannettavien tukemana

Always on PC -kannettavat perustuvat Snapdragon-järjestelmäpiiriin ja täysveriseen Windows 10 -käyttöjärjestelmään.

Qualcomm on esitellyt virallisesti yhdessä Microsoftin kanssa kehittämänsä Always Connected PC -alustan. Always Connected PC -tietokoneiden luvataan mullistavan tavan, miten käyttäjät käyttävät kannettavia tietokoneitaan.

Always Connected PC -alusta perustuu Qualcommin Snapdragon -järjestelmäpiiriin ja täysveriseen Windows 10 -käyttöjärjestelmään ARM-optimoidun Office-version kera. Ensimmäisessä aallossa järjestelmäpiirinä käytetään Snapdragon 835:ttä. Kannettaville luvataan parhaimmillaan yli vuorokauden käyttöaikoja ja esimerkiksi Microsoftin edustajan mukaan hänen käytössään kannettaville riitti lataaminen kerran viikossa. Edistyneiden virransäästöominaisuuksien vuoksi kannettavaa voidaan pitää ns. Instant On -tilassa, jolloin tietokone on käytettävissä välittömästi napin painalluksella.

Ensimmäisenä omat Always Connected PC -kannettavansa esittelivät Asus ja HP. Asuksen NovaGo kuuluu ns. 2-in-1-kannettaviin, sillä sen näytön saranat mahdollistavat taulutietokonetilan kääntämällä näppäimistön näytön taakse. Kannettavassa on Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin rinnalla parhaimmillaan 8 Gt LPDDR4x-muistia ja 256 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa. Kannettavan näyttönä on 13,3-tuumainen 1920×1080-resoluution näyttö.

NovaGo on varustettu kahdella USB 3.1 Gen 1 Type-A -liittimellä, yhdistetyllä mikrofoni/kuulokeliittimellä, NanoSIM-korttipaikalla, HDMI-ulostulolla ja MicroSD-kortinlukijalla. Asus lupaa kannettavalle 22 tunnin käyttöajan ja 30 päivän stand-by-ajan. Sen strategiset mitat ovat 149 x 316 x 221 millimetriä ja 1,39 kg. Oletuksena käytössä on Windows 10 S -versio.

Asus NovaGo on hinnoiteltu 4 Gt / 64 Gt -konfiguraatiossa verottomana 599 dollariin ja 8 Gt / 256 Gt -konfiguraatiossa 799 dollariin. Kannettavaa ei valitettavasti luvattu ainakaan tässä vaiheessa Suomeen, vaan se tulee aluksi saataville vain Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Kiinassa.

Myös HP:n Envy x2 on kuuluu 2-in-1-luokkaan, joskin se on suunniteltu enemmänkin taulutietokoneeksi, jossa näppäimistö on osa suojakoteloa eikä varsinaisesti kiinni itse näyttöosassa. Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin parina on parhaimmillaan 8 Gt muistia ja 256 Gt UFS-tallennustilaa. Kannettavan näyttö on kooltaan 12-tuumainen ja sen resoluutio on hieman erikoisempi 1920×1280.

Envy x2 on varustettu yhdellä USB Type-C -liittimellä, microSD-kortinlukijalla, SIM-korttipaikalla ja yhdistetyllä mikrofoni/kuulokeliittimellä. Kannettavan äänentoisto on suunniteltu yhteistyössä Bang & Olufsenin kanssa. HP lupaa Envy x2:lle parhaimmillaan 20 tunnin käyttöajan ja 29 päivän stand-by-ajan. Akun luvataan latautuvan nollasta 90 %:iin 90 minuutissa HP Fast Charging -teknologian avulla. Kannettavan tarkat strategiset mitat ovat vielä hämärän peitossa, mutta sen luvataan olevan vain 6,9 millimetriä paksu. Käyttöjärjestelmäksi HP on valinnut Windows 10 S -version.

HP ei ole ilmoittanut vielä hinnoittelua Envy x2 -kannettavalleen vaan tyytyi vain toteamaan sen tulevan myyntiin keväällä 2018.

Lähteet: Qualcomm, Asus NovaGo, HP Envy x2

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus 5T

io-tech testasi OnePlussan uuden 5T-älypuhelimen.

Itsenäisyyspäivän lukemisiksi io-tech julkaisee testiartikkelin marraskuun lopulla kauppoihin tulleesta OnePlus 5T -älypuhelimesta. Kyseessä on viime kesänä julkaistun OnePlus 5 -mallin hieman paranneltu versio, jossa uutta on mm. kuusituumainen näyttö sekä uudistettu takakamera. Tutustumme artikkelissa mm. laitteen teknisiin uudistuksiin, kameran kuvanlaadun muutoksiin, kasvojentunnistukseen sekä käyttöliittymän uusiin ominaisuuksiin.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus 5T

Video-opas: Kaapelien asennus emolevylle & näytönohjaimeen

io-techin viime viikolla julkaiseman tietokoneen kasausvideon palautteen pohjalta tehty jatko-osa, jossa käydään läpi kaapeleiden asennus emolevylle ja näytönohjaimeen sekä emolevyn korokkeet koteloon asennettaessa.

Alkuperäisellä opasvideolla jäi kasauksen huumassa muutamia työvaiheita selittämättä yksityiskohtaisesti, joten käymme nyt läpi erikseen emolevyn asennuksen koteloon sekä tarvittavien kaapeleiden asennuksen emolevylle ja näytönohjaimelle.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Intelin vuotaneen roadmapin mukaan seuraava HEDT-arkkitehtuuri on Cascade Lake-X

Vuotaneen roadmapin mukaan Intel tekisi selvän pesäeron HEDT- ja kuluttajamallien välille käyttämällä niiden arkkitehtuureista eri nimiä. Cascade Lake-X:n julkaisun odotetaan tapahtuvan Q4/18.

Useasti luotettavaksi vuotolähteeksi osoittautunut MyDrivers-sivusto on julkaissut kuvan Intelin tuoreesta työpöytäprosessoreiden roadmapista. Roadmappia esiteltiin sivuston mukaan Kiinassa Galaxy Gec 2017 Gaming Carnival -tapahtumassa. Kuvan aitoutta on tietenkin mahdotonta vahvistaa vielä, mutta mikään siinä ei viittaa suoraan väärennökseen.

Itse roadmap on suurimmaksi osaksi tuttua kauraa jo julkaistujen prosessoreiden, loppujen Coffee Lake -mallien ja Gemini Laken osalta. Uutta tietoa on puolestaan HEDT-luokan X-prosessorisarjan seuraavan sukupolven edustaja Cascade Lake-X, joka julkaistaan vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä.

Roadmapin mukaan Intel ei tule julkaisemaan seuraavan sukupolven HEDT-alustalleen kuluttajaprosessoreita, kuten se teki nykyisen X299-alustan ja Kaby Lake-X -prosessoreiden kanssa, vaan Cascade Lake-X tulee kattamaan koko kategorian. Toistaiseksi tiedot Cascade Lake-X:stä rajoittuvat sen nimeen eikä esimerkiksi vielä ole varmuutta tullaanko prosessorit valmistamaan 14 vai 10 nanometrin valmistusprosessilla. Mikäli roadmap pitää paikkaansa, tulisi Intel tekemään selvän pesäeron HEDT- ja kuluttajamallien välille nimeämällä HEDT-arkkitehtuurin täysin eri nimellä kuin kuluttajapuolella käytettävät arkkitehtuurit.

Kuvasta uupuu myös täysin tuleva Z390-piirisarja, jolle huhutaan julkaistavan 8-ytimisiä prosessorimalleja. Z390 julkaistaan aiempien huhujen mukaan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, todennäköisesti kolmannen neljänneksen aikana. Tämän hetkisissä huhuissa tuleviksi 8-ytimisiksi on prosessoreiksi on ehdotettu sekä uutta versiota Coffee Lakesta että 10nm+-prosessilla valmistettavaa Ice Lakea.

Lähde: MyDrivers

Modaajat saivat Coffee Lake -prosessorin toimimaan MSI:n Z170-emolevyllä

Asus on varmistanut aiemmin astetta tuoreemman Z270-piirisarjan voivan tukea Coffee Lake -prosessoreita, mutta Intelin kieltävän tuen tuomisen emolevyille BIOS-päivityksillä.

Intelin päätös rajoittaa Coffee Lake -prosessorit uusille 300-sarjan piirisarjoilla ja samalla estää vanhempien prosessoreiden toiminta uusilla piirisarjoilla huolimatta samasta LGA1151-kannasta on herättänyt ihmisissä paljon närää. Intelin asettamia rajoja on pidetty yleisesti keinotekoisina ja Asuksen Andrew Wu onkin varmistanut, että ainakin Z270-emolevyt voisivat tukea Coffee Lake -prosessoreja jos Intel vain antaisi emolevyvalmistajille luvan sille.

Japanista kantautuvan raportin mukaan kiinalaiset modaajat ovat nyt onnistuneet modaamaan vielä Z270-piirisarjaa vanhemman MSI Z170A XPower Gaming -emolevyn tukemaan Coffee Lake -prosessoreita muokkaamalla sen BIOSia. Kuvien mukaan Core i3-8350K -prosessori tunnistuu ja toimii näennäisesti hyvin, mutta artikkelin mukaan emolevyn ensimmäinen PCI Express -paikka ja prosessoriin integroitu grafiikkaohjain eivät toimi lainkaan.

Lähde: NichePCGamer

Scytheltä uusi epäkeskinen Sengokubune-tornicooleri

Scytheltä uusi rakenteeltaan epäkeskeinen Sengokubune-tornicooleri.

Perinteisiin coolerivalmistajiin lukeutuva Scythe on julkaissut kotimaisilla sivuillaan uuden Sengokubune-tornicoolerin. Uutuudessa käytetään nikkelöityä alumiinirivastoa, kuutta kuuden millimetrin lämpöputkea sekä kuparipohjaa. 156 mm korkean coolerin pitäisi olla yhteensopiva useimpien koteloiden kanssa.

Coolerin rakenne on molempiin suuntiin epäkeskinen, jonka tarkoituksena on parantaa yhteensopivuutta sekä muistien että näytöohjaimen kanssa. Rivasto on muotoiltu valmistajan mukaan vähentämään pyörteilyä sekä tehostamaan lämmön siirtymistä coolerista ilmaan. Coolerin mukana toimitetaan 120 mm PWM-tuuletin, jonka kierrosalue on 400 – 1500 RPM.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 130 x 156 x 75 mm (L x K x S)
  • Paino: 500 g
  • Materiaali: alumiinirivasto, kuparipohja ja -lämpöputket
  • Lämpöputket: 6 x 6 mm
  • 120 mm PWM-tuuletin (400-1500 RPM; 37,2-68,4 CFM; 12-27,9 dBA)
  • Yhteensopivuus: Intel LGA 775 / 115x / 1366 / 2011(v3); AMD AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM2(+)

Scythe Sengokubunen hinnoittelusta tai saatavuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta coolerin voi odottaa saapuvan myös Euroopan markkinoille lähikuukausien aikana.

Lähde: Scythe

Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Mi A1

io-tech testasi Xiaomin muokkaamattomalla Android-käyttöjärjestelmällä varustetun Mi A1 -älypuhelimen.

io-techin joulukuun ensimmäisessä mobiililaitearvostelussa tutustutaan kiinalaisen Xiaomin syksyllä julkaisemaan Mi A1 -älypuhelimeen, joka kuuluu Googlen Android One -ohjelmaan ja tarjoaa siten muokkaamattoman Android-käyttöjärjestelmän. Positiivisena seikkana laite on tullut myyntiin myös Suomessa useamman eri jälleenmyyjän toimesta.

Tässä artikkelissa tutustutaan laitteen teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään, kameraan, suorituskykyyn, akunkestoon ja lopuksi tehdään yhteenveto – onko Mi A1 suositeltava ostos puhdasta Android-kokemusta tavoittelevalle ostajalle.

Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi A1

AMD:n työntekijä kertoi haastattelussa Vega 11:stä ja Zen 2:sta

Overclockers UK -verkkokauppa haastatteli AMD:n kuluttajabisneksestä vastaavaa Jamer Prioria, joka kertoi tietoja muun muassa Vega 11 -grafiikkapiiristä ja Zen 2 -arkkitehtuurista.

Priorin mukaan Vega 11 ei ole erillinen grafiikkapiiri, vaan sillä viitataan Raven Ridge -koodinimellisten Ryzen Mobile -prosessoreihin integroituun Vega-grafiikkaohjaimeen. Raven Ridgen grafiikkaohjaimessa on 11 Compute Unit -yksikköä, mutta toistaiseksi julkaistuissa Ryzen 7 2700U- ja 2500U-prosessoreissa on käytössä 10 ja 8 Compute Unit -yksikköä. Radeon RX Vega 56- ja 64-näytönohjaimissa on käytössä Vega 10 -grafiikkapiiri.

Kuluttajien kannalta positiivinen uutinen on AM4-prosessorikannan säilyminen käytössä ainakin vuoteen 2020 asti ja se tulee hyvin todennäköisesti olemaan yhteensopiva tulevien Zen+- ja Zen 2 -päivitysten kanssa. Zen+ viittaa Globalfoundriesin pienempään 12 nanometrin 12LP-valmistusprosessiin, jota odotetaan ensi vuonna ja Zen 2 puolestaan päivitettyyn arkkitehtuuriin, jonka aikataulu on vuonna 2019.

Lähde: Overclockers UK

Uusi artikkeli: Testissä Z370-emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI)

io-techin testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n pelaajille suunnatut Z370-emolevyt.

Tutustumme artikkelissa kolmeen noin 200-300 euron hintaiseen Intelin uusia Coffee Lake -koodinimellisiä 8. sukupolven Core-prosessoreita tukevaan Z370-emolevyyn.

Ennen testejä kaikkiin emolevyihin päivitettiin uusin BIOS-versio. Toisin kuin heti julkaisun yhteydessä, kaikki emolevyt noudattivat nyt Intelin määrittelemiä Turbo-taajuuksia eri ytimien rasituksessa, mutta tehonkulutuksen Power Limit -rajoitukset oli edelleen kytketty pois käytöstä.

Käytännön testeissä kuusiytimisellä Core i7-8700K -prosessorilla testattiin emolevyjen suorituskyky sekä tarkkailtiin prosessorin lämpötilaa ja käyttöjännitteitä vakiona. Lisäksi testasimme kaikilla emolevyillä 8700K:n ylikellottamisen 4,9 GHz:iin.

Lue artikkeli: Testissä Z370-emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI)