Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10T Pro

io-tech testasi Xiaomin uuden, edeltäjäänsä edullisemman Mi 10T Pro -älypuhelimen.

Vuonna 2020 lippulaivapuhelinten keskimääräinen hintataso nousi huomattavasti 5G:n yleistymisen myötä. Xiaomin Mi 10 -sarja oli tästä hyvä esimerkki – ennen 500 euron pinnassa pyörineistä edullisista lippulaivapuhelimistaan tunnettu valmistaja julkaisi yli 900 euron malliston. Puoli vuotta Mi 10 -malliston julkaisun jälkeen Xiaomi kuitenkin esitteli uudet Mi 10T -älypuhelimet, jotka palauttivat hintaluokan jälleen selvästi alemmas 550 ja 650 euroon.

Io-techin testilaboratorioon päätyi tällä kertaa Xiaomin kalliimpi Mi 10T Pro -lippulaivamalli, joka tarjoaa 650 euron suositushintaansa Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa, 5000 mAh:n akun ja 6,67-tuumaisen IPS LCD -näytön 144 hertsin virkistystaajuudella. Kolmoiskamerajärjestelmä muodostuu jopa 108 megapikselin sensorilla varustetusta pääkamerasta, 13 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 5 megapikselin makrokamerasta.

Tutustumme artikkelissa Xiaomi Mi 10T Prohon hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin noin puolentoista viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi 10T Pro

Qualcomm paljasti uuden Snapdragon 888 -lippulaivapiirinsä nimen ja antoi esimakua ominaisuuksista

1.12.2020 - 17:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Monista ensi vuoden huippuälypuhelimista löytyvän piirin tarkemmat tekniset yksityiskohdat selviävät vasta huomenna.

Qualcomm on julkaissut tänään alkaneessa Snapdragon Tech Summit Digital 2020 -tapahtumassa uuden lippulaivajärjestelmäpiirinsä nimen sekä muutamia keskeisimpiä ominaisuuksia. Piirin tarkemmat tiedot julkaistaan tapahtuman toisena päivänä huomenna.

Yrityksen uuden lippulaivajärjestelmäpiirin, tai mobiilialustan kuten valmistaja sitä itse kutsuu, mallinimi on ehkäpä hieman yllättäen Snapdragon 888. Qualcomm ei julkaissut vielä piirin tarkkoja speksejä, mutta antoi esimakua muutamista keskeisistä ominaisuuksista. Piirin kerrotaan käyttävän uutta kolmannen sukupolven X60 5G -modeemia, joka esiteltiin viime helmikuussa. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, onko modeemi edelleen erillisenä vaiko integroituna järjestelmäpiiriin. Qualcommin käyttämät sanavalinnat saattaisivat viitata siihen, että modeemi on edelleen erillinen.

Snapdragon 888:ssa käytettävä uusi Adreno-grafiikkasuoritin tukee kolmannen sukupolven Elite Gaming -peliominaisuuksia, joiden edellinen sukupolvi mahdollisti mm. erikseen päivitettävät grafiikkasuoritinajurit. Uusi kuudennen sukupolven tekoälymoottori yhdessä täysin uuden Hexagon DSP:n kanssa kykenee nyt 26 TOPS:in (tera operations per second) suorituskykyyn. Uusimman sukupolven Spectra-kuvasignaaliprosessori on 35 % edeltäjäänsä nopeampi ja kykenee käsittelemään 2,7 gigapikseliä sekunnissa, joka vastaa noin 120:tä 12 megapikselin kuvaa.

Tilaisuudessa Xiaomi vahvisti sen tulevan Mi 11 -mallin käyttävän Snapdragon 888 -piiriä ja uutuuspiiri tullaan jossain vaiheessa näkemään myös ainakin seuraavien valmistajien tuotteissa: ASUS, BlackShark, Lenovo, LG, MEIZU, Motorola, Nubia, realme, OnePlus, OPPO, Sharp, vivo ja ZTE.

Lähde: Qualcomm

Uusi artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition

Testissä NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan uusin ylempään keskiluokkaan sijoittuva ja 1440p-pelaamiseen suunnattu GeForce RTX 3060 Ti.

GeForce RTX 3060 Ti -testitulokset saa julkaista tänään 1. joulukuuta ja myyntiin näytönohjaimet saapuvat huomenna 2. joulukuuta klo 16.

Valitettavasti Founders Edition -malli ei tule myyntiin yhtiön omassa Suomen verkkokaupassa, vaan ainoastaan näytönohjainvalmistajien mallit jälleenmyyjien kautta.

io-techin omien tietojen mukaan 3060 Ti:n saatavuus tulee olemaan julkaisun yhteydessä Suomessa eri jälleenmyyjillä ainakin pari sataa kappaletta ja lähiaikoina lisää on tulossa muutamia satoja kappaleita. Todellinen jälleenmyyjien hintataso tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan 429 euron suositushinnan sijaan noin 500 eurosta ylöspäin.

Tutustumme tässä artikkelissa NVIDIAn omaan 3060 Ti Founders Edition -malliin ja suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition

TechBBS on tänäkin vuonna mukana Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä

Pelastusarmeijan Joulupata 2020 -pottia kerätään koko joulukuun ajan ja sen tuotto ohjataan vähävaraisten tarpeisiin ympäri Suomen.

io-techin TechBBS-foorumi on jälleen tänä vuonna mukana Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä. Jo viidettä vuotta jatkuva perinne on tuottanut viimeisenä kolmena vuonna yli 10 000 euron potit hyväntekeväisyyteen TechBBS-käyttäjien lahjoituksista vähäosaisten hyväksi.

Perinteiseen tapaan Joulupata-pottia kerrytetään käyttäjien lahjoitusten lisäksi muun muassa tarpeettomaksi jääneiden komponenttien huutokaupalla, jonka tuotto ohjataan lyhentämättömänä keräykseen. Tulemme kertomaan huutokaupasta ja muista Joulupata-tempauksista tarkemmin myöhemmin.

Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina kotimaan vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea.

Osallistu keräykseen: TechBBS:n nettipata

io-techin ylläpito kiittää jo etukäteen kaikkia keräykseen osallistuvia!

UL Benchmarks julkaisi sisällöntuottajille ja ammattilaiskäyttöön suunnatun UL Procyon -testiperheen

UL Procyon -perheeseen kuuluvat Windows-puolen Photo- ja Video Editing Benchmark -testit sekä Androidille suunnattu AI Inference Benchmark.

Kotimaista lähtöperää oleva UL Benchmarks tunnetaan parhaiten 3DMark-testisovelluksistaan, vaikka valikoimiin kuuluukin myös PCMark-, Servermark- ja VRMark-testiperheet. Nyt yhtiön portfolioon on lisätty täysin uusi tuoteperhe. UL Procyon on ammattilaiskäyttöön suunnattu testisovellusperhe, johon kuuluvat Windowsille saatavilla olevat Photo Editing Benchmark ja Video Editing Benchmark sekä Androidille saatavilla oleva AI Inference Benchmark.

Valokuvaajien tarpeisiin suunniteltu Photo Editing Benchmark perustuu Adoben Lightroom Classic- ja Photoshop-sovelluksiin ja se sisältää muun muassa eräajoja (batch processing) sekä kuvanmuokkausoperaatioita DNG-tiedostoilla (Digital Negative). Testin pisteytys perustuu yksinkertaisesti koko testirupeamaan kuluneeseen aikaan.

Videotuotantoon suunnattu Video Editing Benchmark luottaa niin ikään Adobeen, mutta tällä kertaa sovelluksena on Premiere Pro. Testissä tuodaan sovellukseen kaksi videoprojektia, joita muokataan ja leikataan eri tavoin, lisätään efektejä ja niin edelleen. Lopuksi molemmat videoista enkoodataan FullHD-tarkkuudella H.264- ja 4K-tarkkuudella HEVC-formaattiin. Valokuvatestin tavoin pisteytys perustuu koko operaatioon kuluneeseen aikaan.

Sekä valokuva- että videonmuokkaustesti vaativat vähintään 64-bittisen Windows 10:n versiota 2004 tai uudemman. Photo Editing Benchmark vaatii lisäksi vähintään tuplaytimisen prosessorin SSE 4.2 -käskykannalla sekä Lightroom Classic 10.0- ja Photoshop 22.0 -sovelluksen tai uudemman. Video Editing Benchmark vaatii vähintään Intelin 6. sukupolven Core -prosessorin tai vastaavin ominaisuuksin varustetun AMD:n prosessorin sekä Premiere Pro 14.5:n tai uudemman.

AI Inference Benchmark testaa Android-laitteiden suorituskykyä koneoppimistehtävissä. Se osaa hyödyntää järjestelmäpiireissä yleistyneitä NPU-yksiköitä (Neural Processing Unit) ja hyödyntää testeissä NNAPI:a (Android Neural Networks API). Testissä mitataan sekä laitteiden suorituskykyä että tarkkuutta erilaisissa päättelytehtävissä (inference). Tehtäviin lukeutuu muun muassa neuroverkkojen prosessointia sekä erilaisia konenäköön liittyviä tehtäviä. Testit ajetaan erillisen NPU:n lisäksi myös prosessorilla tai näytönohjaimella vertailutulosten saamiseksi.

Testin avulla saadaan suorituskyvyn lisäksi kunkin laitteen NNAPI-tuen todellinen laatu. Se vaatii alleen vähintään Android 10 -käyttöjärjestelmän tai uudemman sekä 400 Mt tyhjää tilaa.

Lähde: UL Benchmarks

NZXT keskeyttää H1-kotelon myynnin tulipaloriskin vuoksi

Kotelon jo ostaneiden ei tarvitse lähettää koteloitaan takaisin korjattaviksi, vaan yhtiö tuo saataville ilmaisen tee-se-itse-korjauskitin eli kaksi uutta ruuvia.

Kotelovalmistaja NZXT on ilmoittanut viikonloppuna sen H1-kotelosta löytyneen potentiaalisen tulipaloriskin. Ongelman vuoksi yhtiö on lähettänyt jälleenmyyjille käskyn lopettaa kotelon myynti toistaiseksi.

Tulipaloriskin syy on NZXT:n mukaan kotelossa olevan PCI Express riser-kaapeli, tai tarkemmin sen koteloon kiinnittävät ruuvit. Yhtiön mukaan ruuvit voivat pienellä todennäköisyydellä osua piirilevyyn ja aiheuttaa siinä oikosulun ja siten tulipaloriskin. Yhtiön tiedossa on tähän mennessä yhteensä alle kymmenen tapausta, joissa ruuvit ovat aiheuttaneet ongelmia.

NZXT H1:n jo ostaneiden käyttäjien ei tarvitse kuitenkaan lähteä lähettelemään koteloitaan korjattaviksi, vaan he voivat tilata yhtiöltä helpon tee-se-itse-korjauspaketin. Korjauspaketti tulee sisältämään korvaavat, varmasti turvalliset ruuvit sekä ohjeet niiden vaihtamiseen. Kotelot palaavat oletettavasti myyntiin, kun NZXT on joko kutsunut varastot takaisin korjattaviksi tai lähettänyt korjauspaketteja myyjille toimitettavaksi kotelon mukana.

Lähde: NZXT

Kotimainen Jolla-puhelin täytti seitsemän vuotta

27.11.2020 - 17:04 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (54)

Seitsenvuotispäiviensä myötä alkuperäinen Jolla siirtyy viettämään eläkepäiviä vyön alla peräti 34 käyttöjärjestelmäpäivitystä.

Kotimaisen Jollan juuret juontavat vuoteen 2011 ja entisiin Nokian MeeGo-projektin työntekijöihin. Yhtiön ensimmäinen puhelin, Jolla, julkaistiin puolestaan tasan seitsemän vuotta sitten, 27. marraskuuta 2013.

Jollan ensimmäinen puhelin herätti aikoinaan paljon mielenkiintoa, mutta suosio ei lähtenyt ikinä varsinaisesti lentoon. Yhtiö ei kuitenkaan ikinä luovuttanut kulttisuosiota nauttineen puhelimensa suhteen, vaan on tukenut sitä aina tähän päivään asti peräti 34 käyttöjärjestelmäpäivityksen muodossa. Tämänhetkinen Sailfish OS 3.4.0 ”Pallas-Yllästunturi” jää viimeiseksi virallisesti tuetuksi Sailfish-versioksi alkuperäisellä Jolla-puhelimella.

Jollan perustajiin kuuluvan toimitusjohtaja Sami Pienimäen julkaisemassa blogikirjoituksessa kerrotaan, että syyt Jolla 1:n päivitystuen lopettamiselle ovat hyvin käytännönläheiset. Sen Android-sovellusten tuki on pahasti vanhentunut, eikä sitä voida päivittää antiikkisen arkkitehtuurin vuoksi, se on ainoa yhtiön tuote, joka nojaa vanhaan 3.4 kerneliversioon, mikä estää uusien ominaisuuksien hyödyntämisen puhelimella ja sen niin ikään vanhaksi käynyt BlueZ 4 Bluetooth -tuki on käynyt hankalaksi ylläpitää. Seitsemän vuoden tukijaksoa voidaan kuitenkin pitää poikkeuksellisen pitkänä mobiilimaailmassa, jossa yleensä puhutaan parin kolmen vuoden tukijaksoista.

Upotimme uutiseen Jollan alkuperäisen julkaisuvideon, jolla verestää muistoja ensimmäisen Jollan tuen päättymisen äärellä.

Lähde: Jolla

NVIDIAn tuleva GeForce RTX 3060 Ti lukuisissa eri vuodoissa

GeForce RTX 3060 Ti:t ovat asettumassa ensimmäisten listattujen hintojen mukaan Euroopassa mallista riippuen 500 ja 600 euron välimaastoon.

NVIDIA valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uutta GeForce RTX 3060 Ti -näytönohjainta. Ampere-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain perustuu saatavilla olevien tietojen mukaan samaan GA104-grafiikkapiiriin, kuin RTX 3070.

GeForce RTX 3060 Ti oli huhujen mukaan tarkoitus julkaista jo 17. marraskuuta, mutta lopulliseksi julkaisupäiväksi vaikuttaisi osuvan 2. joulukuuta. Nyt nettiin on vuotanut paitsi useiden valmistajien custom-malleja tulevista näytönohjaimista, myös ensimmäiset hinnat ja suorituskykytiedot NVIDIAn diojen ulkopuolelta. Näytönohjainten ensimmäiset listatut hinnat Euroopassa ovat tarkasta mallista riippuen noin 485 – 595 euroa. On kuitenkin syytä muistaa, että ennen julkaisua listatut hinnat eivät välttämättä pidä paikkaansa.

VideoCardzin haltuunsa saamien kuvien mukaan RTX 3060 Ti tulisi saamaan tarkemmin määrittelemättömällä kokoonpanolla 3DMark Fire Strikestä 30 706 ja Time Spystä 12 175 pistetä. Sivuston taulukkojen mukaan tulokset olisivat viitisen prosenttia parempia, kuin RTX 2080 Superilla. RTX 3070 on samoissa taulukoissa 11-13 % nopeampi kuin RTX 3060 Ti.

Ashes of the Singularity -pelin testeissä näytönohjain saa puolestaan Core i7-8700K -prosessorin kera Crazy 1080p -asetuksilla tuloksekseen 7900 pistettä ja 84,2 FPS, kun RTX 3070:n lukemat ovat 9000 pistettä ja 93 FPS.

Tum Apisakin esiin kaivamat Geekbench-tulokset puolestaan varmistavat, että näytönohjaimessa on 38 SM-yksikköä eli 4864 CUDA-ydintä ja 8 gigatavua 14 Gbps:n GDDR6-muistia. Grafiikkapiirin maksimikellotaajuudeksi Geekbench kertoo 1,67 GHz. RTX 3060 Ti sai Geekbenchin OpenCL-testeistä 123 279 pistettä, CUDA-testeistä 133 974 pistettä ja Vulkan-testeissä 107 979 pistettä.

Lähteet: Tum Apisak @ Twitter, VideoCardz (1), (2), (3), (4)

AMD:n seuraavan sukupolven APU-piirit Geekbench-vuodoissa (Cezanne, Lucienne)

Testivuotojen mukaan Ryzen 5000 -sarjaan tulee kuulumaan sekä Zen 2- että Zen 3 -APU-piirejä.

AMD hyppäsi työpöytäpuolella yhden tuhatluvun numeroinnissa yli, jotta Zen 2- ja 3 -arkkitehtuureihin perustuvien prosessoreiden ja APU-piirien numeroinnit eivät menisi päällekkäin. Nyt alkaa vaikuttamaan siltä, ettei hyppäyksestä ole tämän asian kannalta mitään merkitystä, sillä useiden eri lähteiden mukaan Ryzen 5000 -sarjan APU-piireihin tulee lukeutumaan sekä Zen 2 -ytimiin perustuvia Lucienne- että Zen 3 -ytimiin perustuvia Cezanne-APU-piirejä.

Tuoreimmassa Geekbench 5.3.1 -vuodossa esiintyyvä APU-piiri on Cezanne-koodinimellinen Ryzen 7 5800U. APU-piirin prosessoriydinten peruskellotaajuus on testiohjelman mukaan 1,9 ja maksimikellotaajuus 4,4 GHz. APU-piirissä on 8 Zen3-ydintä, tuki SMT-teknologialle ja 16 Mt L3-välimuistia, eli kaksinkertaisesti per ydin verrattuna Zen 2 -APU-piireihin. APU-piiri sai testissä tuloksekseen yhdellä ytimellä 1421 ja kaikilla ytimillä 6450 pistettä.

Jo aiemmin Geekbenchin kautta on vuotanut tuloksia Lucienne-koodinimellisistä Ryzen 7 5700U- ja 5 5500U -prosessoreista. Ryzen 7 5700U:n perus- ja maksimikellotaajuudet ovat testiohjelman mukaan 1,8 ja 4,34 GHz, kun Ryzen 5 5500U:lla ne ovat 2,1 ja 4,04 GHz. Zen 2 -ydinten heikkous uuteen arkkitehtuuriin verrattuna näkyy etenkin yhden ytimen testissä, joissa molempien edellä mainitun mallin tulokset jäivät 1100-1200 pisteen välimaastoon. Kaikilla ytimillä 6-ytiminen Ryzen 5 nappasi 5800-5900 ja 8-ytiminen Ryzen 7 6200-6300 pistettä.

Lähteet: Leakbench @ Twitter, VideoCardz

ASRock Mars on maailman ohuin minitietokone AMD:n prosessorilla

ASRockin Mars 4000U -sarjan ensimmäisessä mallissa on käytössä Ryzen 5 4500U -APU-piiri, mutta tietokoneen emolevy tukee prosessoreita aina Ryzen 7 4800U:n asti.

Niin sanotun NUC-kokoluokan tietokoneet ovat viime vuosina kehittyneet lähinnä aiempaa isompien mallien suuntaan. ASRock on julkaissut nyt kuitenkin piristävän poikkeuksen uuden Mars 4000U -sarjan muodossa.

Mars 4000U -sarjan minitietokoneet ovat yhtiön mukaan maailman ohuin AMD:n prosessorilla varustettu minitietokone. Kotelon strategiset mitat ovatkin vaivaiset 194 x 150 x 26 millimetriä. Mukaan on upotettu kuitenkin täysverinen tietokone, jonka sydämenä sykkii AMD:n Ryzen 4000U -sarjan APU-piiri.

Ensimmäinen sarjan malli on Mars 4500U, jossa on nimen mukaisesti Ryzen 5 4500U -APU-piiri (6 ydintä, 6 säiettä, 6 CU:n Vega-grafiikkaohjain), mutta sen käyttämä FP6D4-P1-emolevy tukee parhaimmillaan Ryzen 7 4800U:ta. Minitietokoneen sisuksista löytyy kaksi SO-DIMM-muistipaikkaa, jotka tukevat parhaimmillaan 64 Gt:tä DDR4-muistia, yksi M.2-liitäntä ja yksi paikka SATA-väyläiselle 2,5-tuumaiselle SSD-asemalle tai kiintolevylle sekä Intelin AX200 Wi-Fi 6 -kortti.

Tietokoneen liitinvalikoimasta löytyy HDMI- ja VGA-ulostulot, mikrofoni- ja kuulokeliitin, yksi USB 3.2 Gen1 Type-C -liitin, kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitintä ja kaksi USB 2.0 -liitintä, gigabitin verkkoliitin, virtaliitin ja SD-kortinlukija. Kotelo on varustettu VESA-kiinnikkeillä, mutta mukaan pakettiin kuuluu myös jalka, jolla tietokoneen voi asentaa seisomaan pystyyn.

ASRock ei kertonut vielä, milloin Mars-sarjaa voi löytää kaupoista, tai niiden tulevaa hinnoittelua.

Lähde: ASRock