Tuoreet Ryzen-huhut: Ashes of the Singularity -testitulos ja lista mallinimistä

AMD:n Ryzen-prosessorin julkaisuun on aikaa kuukauden verran ja nettiin ilmestyy jatkuvasti uusia huhuja. Kommentoimme kahta tuoretta vuotoa.

Kiinalaiselle PC_Shopping-sivustolle ilmestyi hiljattain kuvankaappaus Ashes of the Singularity -pelin sisäisestä testistä, joka on tietojen mukaan ajettu Crazy 4k -presetillä Ryzen-prosessorilla ja NVIDIAn Titan X -näytönohjaimella.

Prosessori on tunnistunut AMD Ryzen: ZD3601BAM88F4_40/36_Y -mallinimellä, josta on tulkittavissa piisirun F4-revisio sekä 3,6 GHz:n perustaajuus ja 4,0 GHz:n Turbo-taajuus. Lisäksi ohjelma on tunnistanut kahdeksan ydintä ja 16 säiettä.

Keskimääräinen CPU-ruudunpäivitysnopeus on kuvankaappauksessa 70,5 FPS, mutta tiedossa ei ole, oliko kyseessä CPU- vai GPU-testi. Guru3D-sivusto ajoi samoilla kuvanlaatuasetuksilla ja Titan X:llä kyseisen testin 4,3 GHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla, joka sai CPU-testistä tulokseksi 53 FPS ja GPU-testistä 110 FPS.

io-techin kommentti: Kuvankaappauksesta ja tuloksesta ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä, sillä taustatiedot testistä ovat vajaat. Kuvankaappaus saattaa myös olla väärennös.

 

Toinen tuore vuoto on peräisin taiwanilaiselta Coolaler.com-sivustolta, joka on julkaissut listan Ryzen-prosessoreiden mallinimistä, ydinkonfiguraatioista, kellotaajuuksista ja Intelin vastaavista malleista. Aikaisemmin Ryzen-prosessorit on mainittu AMD:n sisäisissä dokumenteissa Zen SR7-, SR5- ja SR3-sarjan tuotteina.

ryzen2-04022017

Vuodon mukaan Ryzen-prosessorit julkaistaisiin R7-, R5- ja R3-sarjan malleina, joista suorituskykyisimpään R7-sarjaan kuuluisivat 8-ytimiset mallit Simultaneous Multi-Threading eli SMT-tuella. R5-sarjaan kuuluisi 6-ytimiset ja 4-ytimiset mallit SMT-tuella ja R3-sarjaan 4-ytimiset mallit ilman SMT-tukea.

Suorituskykyisimmäksi malliksi on listattu 8-ytiminen Ryzen R7 1800X, jonka kellotaajuus olisi 3,0-3,6 GHz ja se vastaisi Core i7-6900K -prosessoria.

io-techin kommentti: Vuodetut mallinimet eivät kuulosta järkeviltä, vaikka olisivatkin hyvin linjassa Intelin Core-prosessoreiden i3-, i5- ja i7-sarjojen kanssa. R7- ja R5-sarjat olisivat päällekkäiset Radeon-näytönohjaimien kanssa, mutta R7-sarjan prosessorit olisivat malliston suorituskykyisimpiä, kun taas näytönohjaimissa niiden suorituskyky on keskitasoa heikompi.

Uusi artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy A5 (2017) -älypuhelin

io-techin helmikuun ensimmäisessä mobiililaiteartikkelissa tutustutaan Samsungin tuoreeseen Galaxy A5 (2017) -älypuhelimeen pikatestin muodossa.

Kolmannen sukupolven Galaxy A5 on Samsungin tarjokas ylempään keskihintaluokkaan. 449 euron suositushintainen laite kamppailee samoista kuluttajista mm. Huawei Honor 8:n ja OnePlus 3T:n kanssa.

Metalli-lasirakenteisen IP68-suojatun Galaxy A5 (2017):n keskeisiä ominaisuuksia ovat 5,2-tuumainen Super AMOLED -näyttö, Exynos 7880 -järjestelmäpiiri, 16 megapikselin etu- ja takakamerat sekä 3000 mAh akku.

Galaxy A5 (2017) vieraili io-techin testissä vajaan viikon päivät. Pikatestissä tutustumme laitteen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, suorituskykyyn ja akunkestoon.

Lue artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy A5 (2017) -älypuhelin

NVIDIAn pelikylkiäisten lunastaminen vaatii jatkossa kampanjaan kuuluvan näytönohjaimen

Aiemmin näytönohjainten ja muiden laitteiden mukana tulevat kylkiäispaketit ovat olleet suosittua kauppatavaraa ja helposti myytävissä omasta kokoonpanosta riippumatta.

Uutisoimme aiemmin tällä viikolla NVIDIAn uusimmasta pelikylkiäispaketista GeForce GTX 1070- ja GTX 1080 -näytönohjaimille. Uusimmassa paketissa ostaja saa valita itselleen. joko For Honor- tai Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands -pelin.

Vain vähän uuden kylkiäispaketin julkaisun jälkeen alkoi sen tiimoilta kuulua ikäviä uutisia. Jo valmiiksi tiedettiin, että peli pitäisi lunastaa GeForce Experiencen kautta, mikä puolestaan vaatii nykyään rekisteröitymisen palveluun. Nyt on varmistunut myös, että NVIDIA on hankaloittanut huomattavasti pelikupongeilla tehtävää kauppaa.

NVIDIAn uusimman pelikylkiäispaketin myötä ei riitä pelkkä rekisteröityminen GeForce Experienceen, vaan tietokoneesta on löydyttävä kampanjaan sopiva näytönohjain. Koodin voi edelleen myydä eteenpäin, mutta jos ostajalla ei ole esimerkiksi tässä tapauksessa GeForce GTX 1070- tai GTX 1080 -näytönohjainta, hän ei voi lunastaa peliä itselleen. Tarkistukset tehdään vain lunastuksen yhteydessä, joten sen jälkeen käyttäjä voi vaihtaa näytönohjaimensa toiseen ja poistaa GeForce Experiencen.

Muiden muutosten lisäksi koodit ovat nyt aluelukittuja, kuten TechPowerUp huomasi yrittäessään lunastaa tuoreimman kylkiäispaketin koodia. Lähinnä Euroopan alueelle keskittyvä ja Saksassa päämajaansa pitävä sivusto joutui turvautumaan VPN-palveluun saadakseen aktivoitua Yhdysvalloista hankitun koodin. Tämän lisäksi he joutuivat myös linkittämään uPlay-tilin GeForce Experienceen, jolloin peli rekisteröityi Ubisoftin palveluun automaattisesti.

Uusi artikkeli: Testissä Fractal Design Define C -miditornikotelo

Io-techin ensimmäisessä kotelotestiartikkelissa paneudumme Fractal Designin marraskuussa julkaisemaan Define C -miditornikoteloon.

Ulkoisesti hyvin paljon pelkistettyjä Define R- ja Define S -sarjan koteloita muistuttava Define C tarjoaa sen, mitä monet tietokoneharrastajat ovat kaivanneet: nykymittapuulla kompaktin miditornikotelon.

Tutustumme tässä artikkelissa Define C:n rakenteeseen, ominaisuuksiin ja yksityiskohtiin sekä käymme läpi niihin liittyviä havaintoja. Lisäksi arvioimme kokoonpanon asennettavuuden helppoutta sekä kotelon yhteensopivuutta nestejäähdytyskomponenttien kanssa. Testiosissa suoritamme mittauksia meluun ja lämpötiloihin liittyen.

Rakentava palaute artikkelin rakenteeseen ja sisältöön liittyen on erittäin tervetullutta.

Lue artikkeli: Testissä Fractal Design Define C -miditornikotelo

AMD vahvisti: Ryzen julkaistaan maaliskuussa ja Vega Q2/2017

AMD kertoi osavuosikatsauksensa yhteydessä sijoittajille, että Ryzen julkaistaan maaliskuun alussa ja Vega-grafiikkapiiri huhti-kesäkuun aikana.

AMD on aiemmin kertonut julkaisevansa Ryzen-prosessorit markkinoille vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana, mutta toimitusjohtaja Lisa Su tarkensi nyt julkaisuajankohdaksi maaliskuun ensimmäiset päivät. Yritys odottaa prosessoreiden olevan laajasti saatavilla heti julkaisun yhteydessä jälleenmyyjillä ja systembuildereilla eli valmiiksi kasattauja PC-kokoonpanoja myyvillä yrityksillä:

”We remain on track to launch Ryzen in early March, with widespread system and channel availability expected on day one.”

Lisäksi suunnitelmat Zen-arkkitehtuurin suhteen kerrottiin kattavan useamman sukupolven, joita Su kuvaili nimillä Zen 2 ja Zen 3. Lisäksi AMD:n suunnitelmiin kuuluu tulevaisuudessa siirtyminen prosessoreiden valmistuksessa 7 nanometrin viivanleveyteen. Ainakin sijoittajapuhelun yhteydessä partnereiden valmistusprosessin kilpailukykyyn riitti uskoa Intelin tulevaa 10 nanometrin prosessia vastaan:

”We have a multi-generational roadmap that we are working on, including sort of the Zen 2 and the Zen 3 follow on. From our standpoint process technology, we ramped 16nm and 14nm really well last year and into this year.

We are actually in the process of developing now in 7nm and we think the 7nm foundry roadmaps that are available are very competitive and will ensure that we have a strong multi-generational roadmap.”

Myös seuraavan sukupolven Vega-grafiikkapiirin julkaisuajankohtaa tarkennettiin tämän vuoden toiselle neljännekselle eli huhti-kesäkuulle:

”Our Vega GPU development is also progressing to plan. We provided our first performance preview of Vega GPUs earlier in the quarter in advance of the launch planned for the second quarter of this year”

AMD kertoi yksityiskohtia Vega-grafiikka-arkkitehtuuristaan tammikuun alussa CES 2017 -tapahtuman yhteydessä ja esitteli Vega-näytönohjaimen prototyyppiä pyörittämällä Doom- ja Star Wars Battlefront -pelejä 4k Ultra HD- eli 3840×2160-resoluutiolla.

Lähde: Seeking Alpha

LG:n UltraFine 5K -näyttöjen ongelmien syy WiFi-reitittimen läheisyys

LG kehitti näytön yhteistyössä Applen kanssa ja se suunniteltiin erityisesti uusien MacBook Pro -kannettavien kumppaniksi.

LG esitteli uudet UltraFine 5K -näyttönsä yhteistyössä Applen kanssa viime syksynä. Samassa tapahtumassa MacBook Pro -kannettavien kanssa esitellyt näytöt on suunniteltu etenkin käytettäväksi Applen uusien kannettavien kanssa ja täyttämään Applen Thunderbolt-näyttöjen jättämää aukkoa markkinoilta.

Kaikki ei mennyt kuitenkaan niin kuin Strömsössä, vaan käyttäjät raportoivat pian näyttöjen tultua saataville erilaisista ongelmista niiden kanssa. Joillain näytöt vilkkuivat tai kuva meni kokonaan mustaksi, toisilla yhteydet tietokoneen ja näytön välillä katkeilivat ja ainakin 9to5Mac-sivuston Zac Hallin tapauksessa näyttö sai jopa uuden MacBook Pro -kannettavan jumiin.

Suurimpaan osaan ongelmista löytyi lopulta hyvinkin yksinkertainen selitys: lähellä näyttöä sijaitseva WiFi-reititin. LG:n manuaali varoittaa asettamasta näyttöä lähelle sähkömagneettisen säteilyn lähteitä, mutta ei määrittele asiasta mitään esimerkkejä. Myöhemmin yhtiön edustajat ovat varmistaneet esimerkiksi WiFi-reitittimien kuuluvan välteltävien laitteiden joukkoon. LG:n nykyisen ohjeistuksen mukaan WiFi-reitittimiä ei saa sijoittaa kahta metriä lähemmäs UltraFine 5K -näyttöä.

Ongelman lähteen ja korjauksen myötä lienee selvää, että syy ongelmiin löytyy näytön täysin riittämättömästä suojauksesta sähkömagneettiselta säteilyltä, mikä on nykyisen langattomuuteen tähtäävän maailman kohdalla täysin anteeksiantamaton suunnittelumoka. LG ei ole vielä kommentoinut tuleeko se julkaisemaan näytöstä uudet, paremmin suojatut versiot, tai etsiikö se ongelmaan muita mahdollisia ratkaisuja. Apple tai LG eivät ole myöskään kommentoineet tulevatko yhtiöt hyvittämään näytön jo ostaneita asiakkaita jotenkin ongelman johdosta.

Päivitys:

LG on antanut näytön ongelmien tiimoilta virallisen tiedotteen, jossa se varmistaa ongelmien lähteen olevan juurikin WiFi-reitittimet. Yhtiön mukaan helmikuusta alusta lähtien valmistetuissa näytöissä on parempi suojaus sähkömagneettista säteilyä vastaan, joten niiden ei pitäisi kärsiä enää vastaavista ongelmista.

Lähteet: Ars Technica, 9to5Mac

6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa

Zen-arkkitehtuurin CPU-kompeleksissa ytimien lukumäärä on vapaasti muokattavissa ja 6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa.

Uutisoimme aiemmin tänään thaimaalaiselta Zolkorn.com-sivustolta peräisin olevista huhuista, joiden mukaan AMD ei olisi julkaisemassa 6-ytimistä Ryzen-prosessoria, koska Zen-arkkitehtuurin CCX eli CPU-kompleksi ei mahdollistaisi kuin neljän tai kahdeksan ytimen käytön.

io-tech.fi on vahvistanut omista lähteistään, että  100 % varmuudella kyseinen huhu ei pidä paikkaansa.

Zen-arkkitehtuurin CCX:ssä eli CPU-kompleksissa on mahdollista kytkeä pois käytöstä yksittäisiä ytimiä ja teoriassa markkinoille voidaan julkaista esimerkiksi 2-, 4-, 6- ja 8-ytimiset Ryzen-mallit. Jokaiseen ytimeen on sidoksissa oma 512 kilotavun L2-välimuisti, mutta ytimen pois päältä kytkeminen ei automaattisesti vaikuta L3-välimuistiin. CPU-kompleksissa voi olla käytössä L3-välimuistia täydet 8 megatavua, puolet eli 4 megatavua tai se voi olla kokonaan pois käytöstä.

Ytimiä konfiguroidessa perussääntönä on, että molemmissa CPU-komplekseissa on käytössä yhtä monta ydintä ja yhtä paljon L3-välimuistia. Esimerkiksi 6-ytiminen Ryzen-prosessori rakentuu kahdesta CCX:stä, joista molemmista on kytketty pois käytöstä yksi prosessoriydin.

Uskomme vahvasti, että AMD lanseeraa julkaisun yhteydessä myös 6-ytimisen mallin Ryzen-prosessorista. Jos ei julkaise, niin syynä on joku muu kuin CCX:n tekninen rajoitus.

 

English summary:

We have confirmed from our sources that AMD’s upcoming Ryzen processor can be technically configured as 6-core model. It is possible to disable each CPU core separately together with dedicated L2 cache from CCX without affecting shared L3 cache. Possible L3 cache configurations are 1/1 (8 MB), 1/2 (4 MB) or completely disabled. Basic rule is that both CCXs should have similar CPU core and L3 configuration for example both should have 3 cores and full 8 MB L3 cache enabled (6C & 16 MB L3).

We believe AMD will launch 6-core model of Ryzen CPU. If they don’t, it will be due other reasons than technical limitation of CCX.

AMD ei julkaise 6-ytimistä Ryzen-prosessoria? Todennäköisesti virheellinen huhu

Useat mediat ovat uutisoineet huhusta, jonka mukaan AMD Ryzenistä ei tulisi markkinoille 6-ytimistä versiota.

Huhuihin ja spekulaatioihin perustuvassa Zolkornin jutussa oletetaan, ettei Zen-arkkitehtuurin CCX eli CPU-kompleksi, joka käsittää neljä prosessoriydintä, niiden itsenäiset L2-välimuistit ja kahdeksan megatavua jaettua L3-välimuistia, taipuisi kuin neljän ja kahdeksan ytimen konfiguraatioihin. Useat mediat ovat uutisoineet ja toistaneet tiedon sellaisenaan ilman lähdekritiikkiä, vaikka Zolkorn itse toteaa uutisessaan, ettei kyseessä ole varma tieto:

”I can not confirm 100% full”

Todellisuudessa on hyvin todennäköistä, että Ryzenin CPU-kompleksin täysin itsenäisiä ytimiä voidaan kytkeä pois käytöstä yksittäin ja Zen-arkkitehtuuri mahdollistaa teoriassa kaikki mahdolliset ydinkonfiguraatiot. Kuluttajamarkkinoiden kannalta oleellisimmat ovat 2, 4, 6 ja 8 ytimen konfiguraatiot, joista 2 ja 4 ytimen konfiguraatiot voidaan toteuttaa yhdellä CPU-kompleksilla ja 6 ja 8 ytimen konfiguraatiot kahdella CPU-kompleksilla.

Alalla työskentelevä ja TechBBS-foorumilta tuttu nimimerkki The Stilt on jo vahvistanut, että edellä mainitun mukaisesti kaikki ydinkonfiguraatiot olisivat mahdollisia. Lisäksi The Stilt sekä ranskalainen CanardPC, joka julkaisi jo joulukuussa lehdessään ensimmäiset Ryzen-testit varhaisella Engineering Sample -testikappaleella, odottavat AMD:n julkaisevan lähes varmuudella markkinoille 6-ytimisen Ryzen-variantin.

Tällä hetkellä Intelin kallein 4-ytiminen kuluttajaprosessori on 339 dollarin hintainen Core i7-7700K. Edullisin 8-ytiminen prosessori on puolestaan selvästi kalliimpi 999 dollarin hintainen Core i7-5960X. 6-ytimisiä prosessoreita on tarjolla useita 389-617 dollarin haarukassa, joten kyseessä on AMD:lle ja Ryzen-prosessoreille hyvin potentiaalinen markkinasegmentti.

Testiohjelmahuijaukset jälleen ajankohtaisia: Meizu ja OnePlus jäivät kiinni Geekbenchissä

Puhelinvalmistajien vilppi ei ole enää uusi ilmiö, mutta sen toivottiin olevan pysyvästi historiaa viimekertaisen kohun myötä.

Yritysten markkinointiosastot tekevät perinteisesti kaikkensa maalatakseen omista tuotteistaan kilpailijoita parempia. Kun PR-miesten salkuista loppuvat temput, saatetaan kutsua apuun insinöörit, joiden tehtäväksi annetaan esimerkiksi suorituskyvyn rukkaaminen uuteen uskoon keinoja kaihtamatta.

Erilaisissa testiohjelmissa huijaamisella tavalla toisella on jo pitkät perinteet. Monet meistä muistavat esimerkiksi 3DMark-näytönohjaintestin katoilevat lohikäärmeet NVIDIAlla ja Quaken mipmap-huijaukset ATI:lla, eikä Intelin sponsoroimat prosessoritestitkään ole päässeet unohtumaan. Yhteistä suurimmalle osalle huijauksista on ollut se, että ne on joko poistettu nopeasti, tai samat suorituskykylisät on saatu aikaan rehellisin keinoin lyhyellä aikavälillä siitä, kun huijaus on paljastunut.

Mobiilimaailmassa ensimmäinen ison luokan huijausbuumi paljastui vuonna 2013, kun käytännössä kaikki suuret Android-valmistajat Samsungista lähtien jäivät housut kintuissa kiinni testiohjelmahuijauksista. Suurista merkeistä vain Google ja sen omistama Motorola saivat tuolloin puhtaat paperit, kun huijauksista jäivät kiinni Samsungin ohella esimerkiksi HTC, LG ja Sony.

Vuoden 2013 kohuun reagoitiin niin valmistajien taholta kuin testiohjelmien kehittäjienkin puolelta. Testiohjelmista alettiin tekemään pidempiä, jotta järjestelmäpiirit ylikuumenisivat ja pienentäisivät kellotaajuuksiaan jos puhelin tunnistaisi ohjelman, ja nostaisi järjestelmäpiirin kellotaajuuksia tyypillistä korkeammalle. Puhelinvalmistajat puolestaan poistivat testiohjelmien tunnistuksia omista käyttöjärjestelmäversioistaan. Kaikki oli taas hyvin.

Valitettavasti XDA Developers on nyt huomannut, että jotkut puhelinvalmistajat ovat lähteneet uudelleen huijausleikkiin. Tällä kertaa huijauksista jäivät kiinni OnePlus ja Meizu. XDA Developers teki yhteistyötä Geekbenchin kehittäjän Primate Labsin kanssa saadakseen selville tuoreimpien huijauksien luonteen, ja Primate Labs toimitti testikäyttöä varten Bob’s Mini Golf Putt -nimellä tunnistuvan version Geekbench 4 -testistä.

mobile-overclock-cheating-oneplus-20170201

OnePlussan tuoreimman OnePlus 3T -mallin kohdalla tavallisen Geekbenchin ja Bob’s-version erot ovat yhden ytimen testeissä varsin pieniä. Pisteissä eroa on parista pariin kymmeneen pisteeseen, ja lämpötiloissa erot nousevat korkeimmillaan neljään asteeseen. Useamman ytimen testeissä erot kasvavat kuitenkin jo selvästi, kun testiä ajetaan uudelleen ja uudelleen. Normaali versio saa parhaimmillaan yli 200 pistettä enemmän kuin Bob’s-versio. Lämpötiloissa ero kasvaa yhden ytimen testien tapaan suurimmillaan neljään asteeseen.

XDA Developersin mukaan huijaus on ollut Hydrogen OS:ssä mukana jo pitkään, mutta Oxygen OS:ään se tuli mukaan vasta viimeaikaisissa versioissa. OnePlus 3:n ensimmäisten arvostelujen aikaan huijausta ei ollut vielä käytössä. OnePlussan mukaan se käyttää vastaavaa tunnistusta myös pelien kohdalla. Yhtiö lupasi poistaa testiohjelmien tunnistuksen tulevista käyttöjärjestelmäversioistaan, vaikka pelien tunnistuksesta yhtiö aikoo pitää jatkossakin kiinni.

mobile-overclock-cheating-meizu-20170201

Selkeästi räikeämpi huijausesimerkki löytyy Meizun leiristä, tarkemmin Exynos 8890 -järjestelmäpiiriä käyttävästä Pro 6 -mallista. XDA Developersin Performance-tilassa ajamien testien mukaan Meizu Pro 6 saa Geekbenchin normaalin version yhden ytimen testissä liki 2,5-kertaisia ja moniydintestissä liki kaksinkertaisia tuloksia verrattuna Bob’s-versioon testistä.

XDA Developersin mukaan Meizu tunnistaa Geekbenchin, ja nostaa Performance-tilassa järjestelmäpiirien pienten prosessoriydinten kellotaajuuden niiden maksimiin eli 1,48 GHz:iin. Tehokkaammista ytimistä kaksi lukitaan 1,46 GHz:iin ja kahden annetaan skaalata vapaasti niin korkealle kuin järjestelmäpiiri ja lämmöt vain antavat myöden. Bob’s-versiossa, jota Meizu ei tunnista, Performance-tila käyttäytyy kuin puhelin olisi Balanced-tilassa, jossa tehokkaampia ytimiä ei käytetä lainkaan, tai niitä käytetään vain vähän.

Huomionarvoista on, että myös Bob’s-versiossa kellotaajuudet ja tulokset nousivat, jos puhelimessa ajettiin samaan aikaan Qualcommin Trepn-ohjelmaa, joka seuraa prosessoriydinten kellotaajuuksia. XDA Developers ei osannut kommentoida johtuuko ero kasvaneesta prosessorikuormasta vai Trepn-ohjelman tunnistuksesta. Meizu ei ole toistaiseksi kommentoinut tapausta XDA Developersille.

Uusien huijauksien paljastuttua XDA Developers ajoi Bob’s-version testistä myös lukuisten muiden valmistajien, kuten HTC, Huawei, Google, Sony ja Xiaomi, puhelimilla. Testattujen puhelinten joukosta ei löytynyt artikkelissa eriteltyjen OnePlussan ja Meizun lisäksi muita huijaustapauksia.

Lähde: XDA Developers

Huawei esitteli Honor 8 Liten Suomen markkinoille

Huawei on lanseerannut tänään Suomen markkinoille uuden Honor 8 Lite -älypuhelimen, joka sijoittuu noin 250 euron hintaluokkaan.

Yrityksen tiedotteen mukaan kyse on Honor 8:n seuraajasta, mutta teknisten tietojen ja mallinimen perusteella laite on ennemminkin karsittu versio viime syksynä markkinoille tulleesta puhelimesta. Valmistajan odotukset Honor 8 Liten myynnin suhteen ovat Suomessa korkealla, sillä sen viime kesänä markkinoille tullut edeltäjä (Honor 7 Lite) on ollut yksi yrityksen myydyimmistä malleista Suomessa.

Ulkoisesti Honor 8 Lite muistuttaa varsin paljon kalliimpaa esikuvaansa ja takakuoren reunoilta pyöristetyssä lasipinnassa on samanlainen valossa sävyään muuttava efekti. Laitteen runko on metallia muovia. Vaikka näyttö on täysin sama kuin Honor 8:ssa, ovat laitteen ulkomitat noin pari milliä pidemmät ja leveämmät. Takakuoren sormenjälkitunnistimen yhteydessä ei ole Honor 8:sta tuttua ohjelmoitavaa näppäintä.

honor-8-lite-1-010217

Teknisesti Honor 8 Lite eroaa esikuvastaan mm. järjestelmäpiirin, pienempien muistimäärien ja kameroiden osalta. Järjestelmäpiirinä puhelimessa on 16 nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 655, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä sekä Mali-T830 MP2 -grafiikkasuorittimen. Kaksoiskameran sijaan takana on vain yksi 12 megapikselin sensori objektiiveineen.

EMUI 5.0:n myötä Honor 8 Lite on yksi ensimmäisistä edullisen hintaluokan älypuhelimista, joka käyttää Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmäversiota.

Honor 8 Liten tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 147,2 x 72,9 x 7,6 mm
  • 5.2” Full HD IPS-NEO LCD -näyttö
  • HiSilicon Kirin 655 -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53, Mali-T830 MP2)
  • 3 Gt RAM-muistia, 16 Gt tallennustilaa
  • MicroSD-muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
  • Dual-SIM
  • 12 megapikselin (Sony IMX286) takakamera, f2.2 objektiivi
  • kahdeksan megapikselin etukamera
  • 3000 mAh akku
  • 4G, Bluetooth 4.1
  • Sormenjälkitunnistin
  • EMUI 5.0 + Android 7.0 -käyttöjärjestelmä

Honor 8 Liten ennakkomyynti alkaa Suomessa tänään 269 euron suositushintaan. Kauppoihin laite tulee 17. helmikuuta. Värivaihtoehtoja ovat sininen, kulta, musta ja valkoinen, joista kaksi ensin mainittua tulevat vasta hieman myöhemmin myyntiin.