Uusi artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy S23 FE

Testasimme Samsungin 729 euron hintaisen Galaxy S23 FE -älypuhelimen.

Samsung toi viime vuoden lopulla markkinoille Galaxy S23 FE -mallin, joka asemoituu kalliimpien Galaxy S -sarjalaisten alapuolelle. Vuodenvaihteen kiireiden myötä mallia ei ehditty testaamaan io-techissä tuoreeltaan, mutta FE-mallien malli-ikä on ollut tyypillisesti melko pitkä, joten päätimme ottaa sen pikatestiin nyt kevään koitettua. Otamme artikkelissa selvää minkälainen laite oikeastaan on kyse Samsungin muihin malleihin nähden ja onko se hintansa väärti.

Lue artikkeli: Pikatestissä Samsung Galaxy S23 FE

Osallistu io-techin lukijakyselyyn 2024 – Voita Acerin RTX 4070 -pelikannettava

Tutkimus selvittää vuosittain suomalaisten ja eurooppalaisten suhtautumista ja kulutustottumuksia tekniikkaan liittyen.

io-tech on Pohjoismaiden edustaja Euroopan laitteistoyhdistyksessä (European Hardware Association), joka koostuu yhdeksästä eurooppalaisesta suuresta riippumattomasta teknologiauutis- ja arvostelusivustosta. EHA valitsee ja palkitsee parhaat kuluneen vuoden aikana julkaistut tekniikkatuotteet sekä toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

Nyt vuorossa on vuoden 2024 lukijakysely, jossa selvitetään kuluttajien kiinnostusta ja käyttötottumuksia tietotekniikkaan liittyen. Huom! Kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata, jos kyseisestä tuotekategoriasta ei ole kokemusta tai mielipidettä.

Kysely on yksinkertainen, mutta perusteellinen ja täyttäminen vie yleensä alle viisi minuuttia. Lopuksi voit syöttää sähköpostiosoitteesi arvontaa varten – mutta se ei ole pakollista.

Tänä vuonna, kiitoksena kaikille osallistuneille, yksi onnekas voittaa Acerin Nitro 16 -pelikannettavan, joka on varustettu 16-tuumaisella 165 Hz:n IPS-näytöllä ja sisuksista löytyy AMD:n Ryzen 7 7735HS -prosessori, 32 gigatavua DDR5-muistia, NVIDIAn GeForce RTX 4070 -mobiilinäytönohjain ja teratavun M.2 SSD.

Kyselyyn voi osallistua 3. toukokuuta klo 23:59 asti ja arvonta suoritetaan kaikkien EHA-jäsensivustojen osallistujien kesken. GDPR:n mukaisesti emme kerää tai tallenna henkilötietoja osana tätä kilpailua. Kun voittajaan on otettu yhteyttä ja hänen palkintonsa on vastaanotettu, henkilökohtaiset tiedot poistetaan sähköpostipalvelimiltamme. Tietojasi ei jaeta, kunnioitamme yksityisyyttäsi.

Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan!

Jonsbolta uusi Mini-ITX-kokoluokan C6-ITX-kotelo kantokahvalla

Jonsbon uusi C6-ITX muistuttaa muotoilultaan valmistajan mATX-kokoluokan C6-koteloa kantokahvallaan sekä verkkorakenteisilla etu- ja kylkipaneeleillaan.

Koteloista ja jäähdytystuotteista tunnettu kiinalaisvalmistaja Jonsbo on lisännyt valikoimaansa uuden C6-ITX-kotelon, joka on Mini-ITX-kokoinen seuraaja valmistajan aiemmalle mATX-kokoluokan C6-kotelolle. Myös C6-ITX:ssä on kätevänä ominaisuutena kantokahva kattopaneelissa.

C6-ITX:ään sopii Mini-ITX- ja Mini-DTX-emolevyt. Ilmankiertoa parantamassa kotelossa on mesh-tyyliset verkkopaneelit sivuilla, edessä ja katossa. Virtalähteen paikka on kotelon yläetuosassa, johon sopii maksimissaan 140 millimetrin pituinen ATX-virtalähde. Pohjaan mahtuu joko yksi 2,5″ SSD-asema tai yksi 3,5″ HDD-asema. 120 millimetrin tuuletinpaikkoja on kolme – katossa, takana ja pohjassa. Mikäli pohjaan asentaa 3,5″ HDD-aseman, vie se tilan tuulettimelta. Etupuolen I/O-paneelissa on USB-C- ja USB-A 3.0 -liitännät sekä kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä.

Mitoiltaan C6-ITX on 202 mm × 266 mm × 295,2 mm (L × S × K) ja se painaa tyhjänä vain 2,5 kilogrammaa. Koteloon asennettavan prosessorijäähdyttimen maksimikorkeus on 170 mm, ja näytönohjaimen enimmäispituus on 255 mm.

Jonsbo C6-ITX: tekniset tiedot:

 • Mitat ja paino:
  • 202 mm × 266 mm × 295,2 mm (L × S × K)
  • 2,5 kg
 • Materiaali: Teräs
 • Emolevytuki:
  • Mini-ITX
  • Mini-DTX
 • Asemapaikat: 1 × 2,5″ SSD / 1 × 3,5″ HDD
 • Virtalähteen maksimipituus: 140 mm (ATX)
 • Prosessorijäähdyttimen maksimikorkeus: 170 mm
 • Näytönohjaimen maksimipituus: 255 mm
 • I/O-paneeli:
  • 1 × USB-C
  • 1 × USB-A 3.0
  • Kuuloke-mikrofoni-komboliitäntä
 • Tuuletinpaikat:
  • Kattopaneeli: 1 × 120 mm
  • Takapaneeli: 1 × 120 mm
  • Lattiapaneeli: 1 × 120 mm (ilman 3,5″ HDD-asemaa)

C6-ITX tulee saataville mustana ja valkoisena. Jonsbo ei vielä ole kertonut uutuuskotelon suositushintaa tai ajankohtaa kauppoihin saapumiselle.

Lähde: Tom’s Hardware, Tuotesivut (1, 2)

Uusia vuotokuvia Googlen tulevasta Pixel 8a -älypuhelimesta värivaihtoehtoineen

Googlen Pixel 8 ja 8 Pro -huippumallien astetta edullisempi seuraaja Pixel 8a saapuu neljässä värissä ja sen virallista julkaisua odotetaan ensi kuulle.

Googlen viime syksyisten huippuälypuhelimien Pixel 8:n ja Pixel 8 Pron edullisemmaksi seuraajaksi odotetaan mallia Pixel 8a. Uutisoimme viime kuussa 8a:n mahdollisesta saapumisesta myös Suomen markkinoille, vaikka virallista vahvistusta asialle ei vielä olekaan. Nyt Googlen uutuudesta on vuotanut uusia kuvia, jotka paljastavat puhelimen värivaihtoehdot.

8a:ta odotetaan saapuvaksi neljässä eri värissä, jotka ovat musta (Obsidian), mintunvihreä (Mint), luonnonvalkoinen (Porcelain) ja sininen (Bay). Uusissa vuotokuvissa ei esiinny aiemmissa renderöinneissä nähtyä oranssiin taittuvaa väriä. Muotoilultaan 8a näyttää lähentelevän melkoisesti kalliimpia Pixel 8- ja 8 Pro -malleja.

8a:ssa on raportoitu olevan Googlen oma Tensor G3 -järjestelmäpiiri. Tuoreimpien väitteiden mukaan uutuusmallissa on 90 hertsin ja FHD+-resoluution 6,1-tuumainen näyttö ja 4500 milliampeeritunnin akku. Aiemmat raportit kertoivat näytön olevan 6,2-tuumainen 120-hertsisellä OLED-paneelilla. Kamerahuhujen mukaan pääkamera olisi 64 megapikselin ja ultralaajakulmakamera 13 MP:n sensorilla varustettu. Etukameran tarkkuudeksi on kerrottu 13 MP.

Googlen odotetaan julkaisevan Pixel 8a:n virallisesti ensi kuun puolenvälin tienoilla niin teknisine tietoineen kuin saatavuuksineenkin Google I/O -tapahtuman yhteydessä.

Lähde: Android Headlines

Gigabyte julkaisi rajoitetun painoksen Aorus Xtreme Prestige emolevyn ja näytönohjaimen

Ökyluokkaan tähtäävät valkeateemaiset, kristallisoidulla titaanilla ja kullalla koristellut Z790 Aorus Xtreme X Ice ja Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice.

Emolevyvalmistaja Gigabyte on päättänyt repäistä pelibrändi Aoruksellaan ja esitellyt uudet Xtreme Prestige Limited Edition -ökyversiot kahdesta tutusta tuotteestaan. Saataville ovat tulossa Z790 Aorus Xtreme X Ice -emolevy ja Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice 16G -näytönohjain.

Gigabyten ökykaksikko seilaa trendien aallonharjaa valkoisella väriteemallaan, jota rikotaan sopivissa kohdin sateenkaaren väreissä kiiltävin elementein, kristallisoituneella titaanielementillä sekä 99 % puhtaasta kullasta valmistetulla sarjanumerolaatalla. Koska tärkeintä on kuitenkin pelaaminen, on molemmat tuotteista varustettu RGB-valaistuksella.

Z790 Aorus Xtreme X Ice tuo mukanaan uuden Dual Interface A.I. Boost -toiminnon, jonka luvataan käyttävän laajasti erilaista analytiikkaa prosessorisuorituskyvyn optimoimiseksi. Sen luvataan mahdollistavan Core i9-14900KS -prosessoreilla joissain tapauksissa jopa 6,3 GHz:n kellotaajuuden. Se mahdollistaa myös ylikellotuksen käymättä turhaan BIOSin kautta kääntymässä. Koristelupuolella emolevyn erikoisuuksia ovat ainakin kullansävyinen prosessorikannan kansi sekä suurimman osan emolevystä peittävät titaani- ja kimallekoristeet. Mukana on myös huippumalleissa nähty kookas infonäyttö prosessorin virransyötön jäähdytyksen ja I/O-paneelin yhteydessä. Mukana tulee myös erittäin kookas jäähdytin SSD-asemalle sekä huurrettu koristepaneeli, jos emolevyn pistää mieluummin paraatipaikalle esille eikä tietokoneeseen.

Aorus GeForce RTX 4080 Super Xtreme Ice 16G puolestaan lupaa erottua joukosta jopa 2700 MHz:n GPU-kellotaajuudella, minkä kerrotaan olevan korkein tällä hetkellä markkinoilla olevista RTX 4080 Supereista. Näytönohjaimen Windforce-coolerissa käytetään kolmea 110 mm:n Bionic Shark -evin varustettua tuuletinta, kookasta höyrykammiota sekä tietenkin lämpöputkia, jotka levittävät lämmön GPU:lta läpi koko alumiinirivaston. Näytönohjaimen kyljestä löytyy myös näyttö, johon saa esiin haluamiaan tietoja tietokoneesta tai vaikka kissavideon.

Gigabyte ei valitettavasti kertonut, milloin tai mihin hintaan kaksikko tulee saataville.

Lähde: Lehdistötiedote

NVIDIA julkaisi GeForce 552.12 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana tuki Diablo IV:n säteenseurantapäivitykselle sekä Call of Duty: Modern Warfare III:n ja Warzonen Season 3:lle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 552.22 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa sekä ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF). Samaan syssyyn julkaistiin myös Studio 552.22 -ajurit.

GeForce 552.22 -ajureiden uudet ominaisuudet ja pelioptimoinnit:

 • Game Ready -leima Manor Lordsille (DLSS Super Resolution)
 • Tuki No Rest for the Wickedille

Korjatut bugit:

 • PUBG:n vakausongelmat 12. sukupolven Core -prosessoreilla
 • Tietokoneen satunnainen kaatuminen GeForce GTX 10- ja RTX 20 -sarjan näytönohjaimilla Windows Hardware-Accelerated GPU Scheduling ja SLI käytössä
 • HTC Vive Pro 2:n aiheuttama järjestelmän kaatuminen

Tiedossa olevat ongelmat (koskevat myös Studio-ajureita):

 • Horizon Forbidden West: Complete Editionin GPU:n normaalia matalampi käyttöaste Reflexin ”On + Boost” -asetus käytössä
 • Tekken 8 saattaa kaatuilla satunnaisesti GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimilla

Studio 552.22 -ajurit ovat niin ikään saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille, mutta niiden näytönohjaintuki alkaa vasta Pascal-arkkitehtuurista. Voit tutustua ajureihin lähemmin Studio-blogissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 552.22 -ajureiden uudet ominaisuudet ja optimoinnit:

 • Tuki Blackmagic Designin DaVinci Resolve 19:lle
 • Tuki Trimblen SketchUp 2024:lle

Korjatut bugit:

 • Chaos V-Ray:n linkitysongelmat NVIDIA OptixIR:n kanssa
 • Jianying Pron vakausongelmat
 • SideFX/Houdin OptiX-sovellusten kaatuminen Shader Execution Reordering käytössä
 • Mayan kaatuiluongelmat joissain käyttöskenaarioissa
 • Samat kuin GeForce-ajureilla

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

EKWB:lta uusia nestejäähdytysblokkeja korkatuille AMD:n ja Intelin prosessoreille

EKWB tuo korkatuille prosessoreille Velocity² Direct Die -nestejäähdytysblokit AM5-kantaan ja täysin uudistettuna LGA1700-kantaan.

Slovenialainen EK Water Blocks eli EKWB on julkaissut uudet nestejäähdytysblokit sekä AMD:n että Intelin korkatuille nykyprosessoreille. Prosessorin korkkaus tarkoittaa lämmönlevittäjän irrotusta, jonka jälkeen jäähdytysratkaisun voi asentaa suoraan prosessorin sirun päälle. Prosessorin takuu raukeaa toimenpiteen yhteydessä. Viime vuoden alussa EKWB julkaisi 13. sukupolven Intel Core -prosessoreille LGA1700-kantaan EK-Quantum Velocity2 Direct Die -blokin, johon kaikki vesijäähdytysintoilijat eivät kuitenkaan olleet täysin tyytyväisiä. Nyt valmistaja on suunnitellut blokin uudestaan sekä laajentanut valikoimaansa myös AM5-kantaan, jota AMD:n Ryzen 7000 -sarjan prosessorit hyödyntävät. Direct die -harrastajille on EKWB:ltä tarjolla myös AIO-ratkaisu, josta uutisoimme tammikuussa.

Velocity² Direct Die AMD Ryzen Edition (myös otsikkokuvassa) on muotoiltu sopimaan täsmälleen korkatun Ryzen 7000 -sarjalaisen päälle AM5-kantaan ilman modifikaatioita. Lisäksi siinä on korotusruuvit neljässä kulmassa, mikä takaa juuri sopivan prosessoriin kohdistuvan paineen asennusvaiheessa. Nesteen virtaus on suunniteltu kulkemaan blokin sisällä täysin sirukohtien päältä ilman ”kuollutta tilaa”. Intel Core -prosessoreille on LGA1700-kantaan tarjolla asiakas- ja yhteisöpalautteen perusteella uudelleen suunniteltu Velocity² Direct Die Core Edition, jolla on EKWB:n mukaan hyvin vähän yhteistä vuoden takaisen version kanssa. Kylmälevy, virtausevien rakenne ja kiinnitysmekanismi on suunniteltu uusiksi. Myös siinä on korotusruuvit valmiina neljässä kulmassa, kuten AMD Ryzen Editionissakin.

Asiakkaille, jotka ovat viime vuonna ostaneet ensimmäisen Velocity2 Direct Die -blokin joko suoraan EK Shopista tai jälleenmyyjiltä, EKWB tarjoaa uutuusblokeista 15 prosentin alennusta aiempaa ostotodistusta vastaan. Alennuskampanja on voimassa toukokuun loppuun.

Uusien nestejäähdytysblokkien saatavuudesta ja hinnasta ei vielä kerrottu tarkkoja tietoja, mutta ainakin valmistajan omaan EK Shopiin niitä odotetaan saataville aivan lähiaikoina.

Lähde: EKWB

Motorolan uuteen Edge 50 -huippumallistoon kuuluu Ultra-, Pro- ja Fusion-mallit

16.4.2024 - 14:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

Kaikkia kolmea Edge 50 -mallia yhdistää kaarevareunainen OLED-näyttö, vedenkestävyys sekä massasta poikkeavat takakuorivaihtoehdot.

Motorola on julkistanut tänään odotusten mukaisesti uuden Edge 50 -lippulaivamallistonsa, joka koostuu kolmesta eri mallista. Malliston huipulla on tuhannen euron hintainen Ultra, alempaan high-end-luokkaan asemoituu Pro ja keskihintaluokan vaihtoehtona on tarjolla Fusion. Motorola kertoo kiinnittäneensä koko mallistossa huomiota materiaaleihin, käsituntumaan ja solakoihin muotoihin.

 

Huippumalli Edge 50 Ultra on ikään kuin seuraaja sekä io-techin toimituksen valinnan saaneelle Edge 40 Prolle että toissasyksyiselle Edge 30 Ultralle, sillä viime vuonna ei julkaistu erillistä Ultra-mallia. Ultran kuoriin on tarjolla massasta erottuvia vaihtoehtoja, kuten vaalea puinen Nordic Wood (otsikkokuvassa) sekä tekonahkaiset tummanvihreä ja persikanvärinen vaihtoehto. Laitteen runko on alumiinia ja rakenteella on IP68-suojaus.

6,7-tuumainen kaarevareunainen näyttö on aiempaa tarkempi asettuen resoluutioltaan 1080p:n ja 1440p:n väliin ja tarjoaa 2500 nitin pistemäisen kirkkauden sekä 144 hertsin maksimivirkistystaajuuden.

Järjestelmäpiiriksi Motorola on valinnut uunituoreen Snapdragon 8s gen 3 -piirin, joka on hieman karsitumpi versio 8 gen 3:sta. Muistia on Suomessa vakiona muhkeat määrät, eli 16 Gt RAM-muistia ja peräti teratavu tallennustilaa. Yhteyspuolena uutena ominaisuutena on Ultra Wideband -yhteys, joka on aiemmin löytynyt lähinnä Applen ja Samsungin kalleimmista malleista. 4500 mAh akku latautuu kaapelilla 125 W maksimiteholla ja Motorolan omalla langattomalla pikalatauksella 50 watin teholla.

Kolmoistakakamera koostuu 50 megapikselin optisesti vakautetusta pääkamerasta, 50 megapikselin automaattitarkenteisesta ultralaajakulmasta sekä pääkameraan nähden kolminkertaisen polttovälin tarjoavasta telekamerasta. Kuvien ottamisessa ja prosessoinnissa Motorola mainostaa hyödyntävänsä entistä enemmän tekoälyä.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 14 -versio, joka on höystetty Motorolan Hello UX -käyttöliittymäkustomointien uusilla moto AI -tekoälyominaisuuksilla. Tekoälyä hyödynnetään mm. käyttöliittymänavigoinnissa, hakutoiminnossa, taustakuvien luomisessa, valokuvauksessa ja kuvanmuokkauksessa. Android-versiopäivityksiä luvataan kolme kappaletta ja tietoturvakorjauksia neljä vuotta.

Motorola Edge 50 Ultra tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,1 x 72,4 x 8,6 mm
 • Paino: 197 grammaa
 • IP68-suojaus
 • alumiinirunko, Gorilla Glass Victus, puu- tai tekonahkatakakuori
 • 6,67” LTPS pOLED-näyttö, 2712 x 1220 -resoluutio, HDR10+, 144 Hz, 2500 nit pistemäinen
 • Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri
 • 16 Gt LPDDR5X-RAM-muistia
 • 1 Tt UFS 4.0 -tallennustilaa
 • 5G sub-6GHz (n1/2/3/5/7/8/20/26/28/38/40/41/66/71/75/77/78), LTE, Dual SIM (nano+e)
 • Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, NFC, UWB, (A)GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, Navic
 • Kolmoiskamerajärjestelmä:
  • 50 megapikselin pääkamera (1/1,3”; 1,2 um pikselikoko, Quad Pixel), f1.6, Omni-directional PDAF, Laser AF, OIS
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (0,64 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.0, 122 asteen kuvakulma, PDAF makrokuvaus
  • 64 megapikselin telekamera (0,7 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.4, 3x polttoväli pääkameraan (72 mm), PDAF, OIS
  • Lasertarkennus, värilämpötilan tunnistus, välkynnänesto
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 960 FPS slo-mo
 • 50 megapikselin etukamera (0,64 um pikselikoko, Quad Pixel), f1.9, automaattitarkennus
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
 • 4500 mAh akku, USB-C (3.1 gen 2, Displayport 1.4), 125 watin TurboPower-pikalataus (USB PD), 50 watin langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 14, Hello UX
  • Päivityslupaus: 3 Android-versiopäivitystä, 4 vuotta tietoturvakorjauksia

Uuden Edge 50 -malliston keskimmäinen vaihtoehto on Pro-malli, joka on kokenut eräänlaisen asemanlaskun viime vuodesta, jolloin Edge 40 Pro oli varustettu vielä lippulaivaraudalla. Myös Edge 50 Pron takakuoreen on tarjolla hieman poikkeuksellisia pintamateriaaleja, eli keinonahkaa kahdessa eri värissä sekä Italiassa valmistettu marmoria imitoiva polymeeripinta. Rakenne on IP68-suojattu.

Kaarevareunainen pOLED-näyttö on teknisesti pitkälti sama kuin kalliimmassa Ultra-mallissa, mutta maksimikirkkaus on hieman alhaisempi. Järjestelmäpiirinä on tänä vuonna ”kasisarjalaisen” sijaan Snapdragon 7 gen 3. Suomessa myyntiin tulee 12 & 512 Gt tallennustilavariantti.

Kamerapuolella on tarjolla kolmoistakakamera poikkeuksellisen valovoimaisella 50 megapikselin pääkameralla, 13 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera 3x-polttovälillä pääkameraan nähden. Akku latausominaisuuksineen on sama kuin Ultra-mallissa.

Motorola Edge 50 Pron tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,2 x 72,4 x 8,2 mm
 • Paino: 186 grammaa
 • IP68-suojaus, keinonahka tai keinomarmoritakakuori
 • 6,7″ LTPS pOLED-näyttö, 2712 x 1220, 144 Hz, HDR10+, 2000 nit pistemäinen
 • Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiiri
 • 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
 • 512 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
 • 5G (n1/2/3/5/7/8/20/26/28/38/40/41/66/77/78), LTE, Dual SIM (nano+e)
 • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4, NFC, GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, Navic
 • Kolmoistakakamera:
  • 50 megapikselin pääkamera (1/1,55”, 1 um pikselikoko), f1.4, Omni-directional PDAF, OIS
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, Macro Vision, 120°, AF
  • 10 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), f2.0, OIS, 3x polttoväli pääkameraan verrattuna
  • 4K 30 FPS videokuvaus,
 • 50 megapikselin etukamera, (0,64 um pikselikoko), f1.9, AF
 • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
 • 4500 mAh akku, USB-C (3.1, Displayport 1.4), 125 W pikalataus, 50 W langaton lataus, 10 W käänteinen lataus
 • Android 14, Hello UX
  • Päivitystuki: 3 Android-päivitystä & 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Edge 50 -malliston edullisin vaihtoehto on Fusion, joka asemoituu Suomessa alle 500 euron hintaluokkaan. Fusionin takakuorivaihtoehtoina ovat keinomokkapintainen Hot Pink, keinonahkainen vaalea Marshmallow Blue sekä PMMA-muovipintainen tumma Forest Blue. Myös Fusion on kalliimpien sisarmallien tapaan upotusvesisuojattu.

Edge 50 Fusionin kaarevareunainen näyttö on saman kokoinen kuin kalliimmissa sisaruksissa, mutta resoluutio on Full HD -tasoa. Järjestelmäpiiriksi on valikoitu viime vuonna julkaistu Snapdragon 7s gen 2 -malli ja sen parina on Suomessa 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Yhteyspuolella ei valitettavasti ole tarjolla aivan uusinta tekniikkaa WiFi 5:n ja Bluetooth 5.2:n myötä.

Takakameroita on Fusionissa kaksi – 50 megapikselin optisesti vakautettu LYT-700C-sensoriin perustuva pääkamera sekä 13 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera. 5000 mAh akku on suurempi kuin kalliimmissa sisarmalleissa ja tuettuna on 68 watin pikalataus.

Motorola Edge 50 Fusion tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,9 x 73,1 x 7,9 mm
 • Paino: 175 grammaa
 • IP68-luokitus, Corilla Glass 5, keinonahka/keinomokka/PMMA
 • 6,7” pOLED-näyttö, 1080 x 2400, 144 Hz, HDR10+, 1600 nit (pistemäinen)
 • Qualcomm Snapdragon 7s gen 2 -järjestelmäpiiri
 • 12 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 256 Gt UFS 2.2 -tallennustilaa
 • 5G (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78), LTE, Dual SIM (nano+e)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, QZSS
 • Kolmoiskamerajärjestelmä:
  • 50 megapikselin pääkamera (LYTIA LYT-700C, 1/1,5”, 1 um pikselikoko), f1.88, OIS, Omni PDAF
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 120°, PDAF, makrokuvaus
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, HD 240 FPS slo-mo
 • 32 megapikselin etukamera (0,7 um pikselikoko, Quad Pixel), f2.45, AF
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
 • 5000 mAh:n akku, USB-C 2.0, 68 watin TurboPower-pikalataus
 • Android 14, Hello UX
  • Päivityslupaus: 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Edge 50 Ultra -huippumalli tulee meillä Suomessa myyntiin toukokuun lopulla 16 Gt & 1 Tt muistiyhdistelmällä 999 euron suositushintaan. Välittömästi myyntiin tulevan Edge 50 Pron täkäläinen muistivariantti on 12 & 512 Gt ja hinta 699 euroa. Edullisin Edge 50 Fusion -malli maksaa täällä 449 euroa 12 & 256 Gt muistiyhdistelmällä ja se tulee kauppoihin toukokuun alussa. Lisäksi Motorola esitteli uudet moto buds- sekä moto buds+ -nappikuulokkeet.

Lähde: Motorola

Asus julkisti 8K-resoluution MiniLED ja 4K-resoluution QD-OLED ProArt-näytöt

Asuksen mukaan kummankin uuden ProArt-näytön väritarkkuus on huippuluokkaa, delta-E alle yhden, ja mukana tulevat kalibraattorit sekä tuki alan sovelluksille auttavat pitämään kuvan kunnossa jatkossakin.

Asus on ollut pelipaikoilla mediatuotannon NAB Show 2024 -tapahtumassa ja julkistanut siellä kaksi uutta näyttöä ammattilaiskäyttöön. Toinen uusista ProArt-näytöistä perustuu MiniLED- ja toinen QD-OLED-teknologiaan.

ProArt Display PA32KCX on Asuksen uusi MiniLED-taustavalaistu huippunäyttö. Se tarjoaa käyttäjälle 32-tuumaisen peräti 7680×4320- eli 8K-resoluution ja 10-bittisellä paneelilla jopa ΔE alle yhden väritarkkuudella toistuvan kuvan, joka kattaa 97 % DCI-P3-väriavaruudesta. Näyttöön kuuluu motorisoitu kolorimetri ja se on suunniteltu tukemaan saumattomasti Calmania ja Light Illusion ColourSpace CMS -kalibrointisovelluksia, joiden avulla tarkkuutta saa pidettyä yllä myös jatkossa.

PA32KCX:n MiniLED-taustavalaistus tarjoaa 4096-alueen FALD-himmennyksen ja 1200 nitin maksimikirkkauden. Pelkän piikkikirkkauden lisäksi Asus kertoo mielellään myös koko ruudun kirkkauden, sillä näyttö yltää peräti 1000 nitiin myös koko näytön alalta ja vaikka pidemmänkin aikaa kerralla. Se tukee ainakin HLG- ja HDR10-formaatteja, mutta tuotesivujen uupuessa täyttä listaa tuetuista HDR-metadataformaateista ei ole saatavilla.

8K-resoluutio ja HDR-värimaailmat vaativat myös kaistaa oman osansa ja Asus onkin varustanut PA32KCX:n sekä HDMI 2.1- että DisplayPort 2.1 -liittimillä ynnä kahdella Thunderbolt 4 USB-C-liitännällä. Mukana on myös USB-hubi, joka tarjoaa maksimissaan 96 watin edestä USB Power Deliveryä siihen kytketyille laitteille. Hubin porttien määrästä ei ollut puhetta.

ProArt Display OLED PA32UCDM perustuu puolestaan Asuksen kolmannen sukupolven QD-OLED-teknologiaan. Se tarjoaa 31,5” koossa 4K UHD- eli 4320×2160-resoluution ja 10-bittisen kuvan, joka kattaa jopa 99 % DCI-P3-väriavaruudesta ΔE alle yhden tarkkuudella. ProArt Hardware Calibration -teknologian avulla väritarkkuuden optimointi onnistuu myös jälkikäteen omin käsin. Calman ja Light Illusion ovat tietenkin kumpikin tuettuja myös PA32UCDM:n kohdalla.

PA32UCDM tarjoaa maksimissaan 1000 nitin piikkikirkkauden, mutta koko näytön alalta maksimikirkkaudesta ei ollut puhetta, eikä mahdollisesta DisplayHDR True Black -sertifikaatistakaan mainita. Myös QD-OLED-uutuus tukee HLG- ja HDR10-metadataformaatteja sekä muita, nimeltä mainitsemattomia HDR-formaatteja.

Asus ei kertonut milloin näytöt tulevat myyntiin tai niiden hintoja. NAB Showssa paikalla ollut Vincent Teoh twiittasi tosin viestipalvelu X:ssä huippumalli PA32KCX:n tulevan alustavasti maksamaan noin 8000 dollaria.

Lähde: Asus

Renderöintivuodoissa Sonyn tuleva Xperia 1 VI -älypuhelin

Huhujen perusteella Sony olisi luopumassa älypuhelimissaan tutuksi tulleista 21:9-kuvasuhteesta sekä 4K-resoluutiosta.

Japanilaisen Sonyn tulevasta Xperia 1 VI -älypuhelimesta on vuotanut nettiin renderöintikuvia ja 360 asteen video, joiden takana on jälleen kerran mobiiliaiheista aiemminkin vuotanut Steve Hemmerstoffer eli X:ssä tunnettu OnLeaks. Xperia 1 -mallistossa on sen vuoden 2019 lanseerauksesta lähtien ollut 4K-resoluutio kuvasuhteella 21:9, mutta nyt asiaan on oletettavasti tulossa muutos, sillä näytön tarkkuuden ja kuvasuhteen odotetaan mukailevan enemmän muiden valmistajien puhelimia.

Xperia 1 VI:n näytön kerrotaan olevan 6,5-tuumainen kuvasuhteella 19,5:9 ja 2K-resoluutiolla. Sama kuvasuhde on esimerkiksi Samsungin S24 Ultra -lippulaivapuhelimessa. Puhelimen mitoiksi huhutaan 161,9 × 74,5 × 8,4 millimetriä. Kamerapuolen päivityksiin on raportoitu ultralaajakulma- ja telekameraan 48 megapikselin sensoria aiempien 12 MP:n sensoreiden tilalle. Pääkameran on kerrottu pysyvän samana, eli 1 VI:n odotetaan tulevan kolmella 48 MP:n sensorilla varustettuna. Xperia-puhelimille ominaiset 3,5 mm:n kuulokeliitäntä sekä erillinen kamerapainike näyttävät monen käyttäjän iloksi pitävän edelleen pintansa.

Raudan osalta 1 VI:lle on uumoiltu Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä, 5000 milliampeeritunnin akkua ja jopa teratavun tallennustilaa 16 gigatavun RAM-muistin kera. Sony ei ole kuitenkaan paljastanut Xperia 1 VI:stä virallisia tietoja, mutta sen julkaisun odotetaan ajoittuvan vielä keväälle.

Lähde: Android Headlines, X (Insider Sony), PhoneArena