NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 535.98 -ajurit

GeForce-ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Diablo IV:lle ja System Shockin remakelle, mutta mahdollisista suorituskykyeroista ei ole mainintaa.

NVIDIA on julkaissut uusia ajureita näytönohjaimilleen. GeForce 535.98 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-sukupolvesta lähtien. Yhtiö julkaisi samaan syssyyn myös Studio 535.98 -ajurit.

GeForce 535.98 -ajureiden merkittävin uudistus on Game Ready -tuki Diablo IV:lle. Mukana on myös viimeisimmät päivitykset uusille DLSS 2 -peleille kuten System Shockin remake. Mahdollisista suorituskykyeroista ei ole mainintaa. Voit lukea aiheesta lisää Game Ready -artikkelista.

Tällä kertaa ajureihin on mahtunut mukaan vain yksi pelipuolen bugikorjaus, jonka myötä GeForce Experiencen Freestyle-filttereiden ei pitäisi enää kaataa pelejä. Muita korjattuja bugeja ovat esimerkiksi näytön hetkellinen vilkunta lepotilasta herätessä, jos käytössä on DSR- tai DLDSR-teknologia ja Solidworks 2023:n renderöintiongelmat Enhanced Graphics Performance -optio käytössä. Tiedossa oleviksi ongelmiksi NVIDIA listaa vanhan tutun taivaan vilkkumisen Watch Dogs 2:ssa RTX 4090:llä sekä DPC-viiveiden kasvamisen. Voit tustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 535.98 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat NVIDIAn näytönohjaimia Pascal-sukupolvesta lähtien. Ajureiden merkittävintä uutta antia ovat optimoinnit ja tuet useiden sovellusten tekoälyyn keskittyviin uusiin päivityksiin. Mukana on myös Studio-puolelle ensimmäistä kertaa GeForce RTX 4060 Ti -tuki. Voit tutustua ajureihin tarkemmin Studio-blogissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Päivitys: Uudet ajurit ovat aiheuttaneet useilla käyttäjillä näyttöjen vilkkumista. NVIDIA on nyt julkaissut uudet Hotfix-ajurit ongelman korjaamiseksi.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Asus julkisti ROG Strix Scope II 96 -näppäimistön ja ROG Swift OLED PG49WCD -näytön

Strix Scope II 96 tarjoaa nimensä mukaisesti 96 % -näppäinasettelun, millä saadaan poistettua käytännössä kaikki hukkatila luopumatta numpadista.

Asus on esitellyt Computex-messujen yhteydessä myös uuden näppäimistön ja näytön. Kumpaakaan ei voi haukkua liian tavanomaiseksi, sillä näppäimistö on 96 % -kokoluokkaa ja pelinäyttö 32:9-kuvasuhteen QD-OLED.

Asus ROG Strix Scope II 96 on erikoista 96 % -kokoluokkaa. Yhtiön mukaan se on suunniteltu ihmisille, joita ärsyttää tyhjä tila näppäimistössä, mutta eivät halua luopua numpadista. Poistuneet näppäimet ovat Prinnt Screen, Scroll Lock, Pause, Home ja End ja nekin löytyy Fn-näppäimen takaa mediatoimintojen ja muiden viereltä. Sijoittamalla Insertin, Deleten sekä Page Up ja Down -näppäimet F-näppäinten viereen ja pienin muin säädöin Asus on säästänyt käytännössä kaiken hukkatilan. Fn-näppäimen taakse piilotetut toiminnot toimivat täysin ohjelmistoriipputtomasti. Perinteisten näppäinten lisäksi aivan oikeasta yläkulmasta löytyy monitoimirulla eri toimintojen hallintaan.

Strix Scope II 96 käyttää yhtiön uusia ROG NX Snow -kytkimiä. Kytkimet on esivoideltu sekä rungon että stemmin osalta kuivaliukasteella ja Krytox GDL-205:llä parhaan tuloksen saamiseksi. Myös pidempien näppäinten vakauttajat on esivoideltu. Kytkimet ovat lineaariset ja niiden kytkentäpiste on 1,8 mm:n syvyydessä ja koko liikerata 3,6 mm. Näppäimistön kulmaa voidaan säätää kolmiportaisesti ja mukana tuleva rannetuki on irrotettavaa mallia. Näppäimistön runkoon on upotettu ääniä hiljentävää vaahtomuovia.

Mukana tulevat näppäinhatut ovat alueesta riippuen PBT- tai UV-päällystettyä ABS-muovia, mutta ne ovat myös yhteensopivia kaikkien Cherry MX -yhteensopivien eli ristipäiseen stemmiin sopivien hattujen kanssa. Stemmin kahdelta sivuilta löytyy lisätuet vakauttamaan kytkimiä. Myös itse kytkimet ovat vaihdettavissa oman maun mukaan hotswap-periaatteella, mikäli MX Snowt eivät sovi omaan pirtaan.

Näppäimistö on langaton ja yhteydessä tietokoneeseen ROG SpeedNova -teknologialla. Sen luvataan mahdollistavan jopa 1500 tunnin toiminta-ajat liki olemattomilla viiveillä käyttäen 2,4 GHz:n taajuutta ja 1000 hertsin päivitystaajuutta. Mikäli näppäinten RGB-taustavalaistuksen haluaa pitää päällä, tippuu toiminta-aika tosin 90 tunnin tietämille. Tietokoneen päähän tulee ROG Omni Receiver -vastaanotin, joka pystyy hallitsemaan useampaa Asuksen langatonta oheislaitetta samanaikaisesti. Myös Bluetooth on tuettuna, mutta sen akkukestosta ei ollut mainintaa. Näppäimistön akku ladataan USB-C-kaapelilla.

Näyttöpuolen uutuus ROG Swift OLED PG49WCD on superlaajalla 32:9-kuvasuhteella varustettu kaareva (1800R) QD-OLED-näyttö. Sen natiiviresoluutio on 5120×1440 eli käytännössä se vastaa kahta 2560×1440-näyttöä rinnakkain. Sen luvataan toistavan 10-bittiset värit natiivisti ja kattavan jopa 99 % DCI-P3-väriavaruudesta. Näytön maksimikirkkaudeksi luvataan 3 % alalla jopa 1000 nitiä, mutta käytännössä se yltää vain matalampaan DisplayHDR 400 True Black -tasoon. Paneeli tukee maksimissaan 144 hertsin virkistystaajuutta AMD FreeSync Premium Pro -sertifioidusti.

Valitettavasti näytön tuotesivut eivät ole vielä julki, joten kaikkia teknisiä yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa. Liitinpuolelta löytyy kuitenkin DisplayPort 1.4- ja HDMI 2.1 -liitänät sekä USB-A 3.2 Gen 1 -portteja Smart KVM -tuella. Mukaan on saatu myös yksi USB-C-liitäntä, joka tukee maksimsisaan 90 watin virransyöttöä muiden laitteiden lataamiseen.

Asus ei ole kertonut milloin tai mihin hintaan kumpikaan uutuuksista tulee myyntiin.

Lähteet: Asus (1), (2), (3)

Live: io-techin toukokuun pelistriimi (Fortnite)

Toukokuun pelinä dominoidaan Fortniten Zero Build -pelimuodossa ilman rakentamista.

io-techin toimituksen live-pelit jatkuvat myös tänä vuonna yhteistyössä AOC:n kanssa ja toukokuussa sukelletaan Fortniten Zero Build -pelimuodon ihmeelliseen maailmaan.

Pelistriimi alkaa tiistaina 30. toukokuuta klo 20 ja lopuksi arvomme katsojien kesken AOC:n AGM 600 -pelihiiren ja langattomat GH401-pelikuulokkeet.

Tervetuloa mukaan katsomaan pelejä ja keskustelemaan chattiin.

Livestriimi Youtubessa

Endorfy esitteli uuden tehokkaaseen ilmankiertoon keskittyvän Arx 700 -kotelon

Arx 700 -malli on saatavissa tavallisilla tai ARGB-valaistuilla tuulettimilla – hintaeroa versioilla on 10 euroa.

Aiemmin SilentiumPC:nä tunnettu Endorfy on julkaissut tänään uuden Arx 700 -kotelon mallistonsa kärkeen. Koteloa suunnitellessaan yritys kertoo keskittyneensä maksimaaliseen jäähdytyspotentiaaliin sekä kätevään pääsyyn kaikkiin koneen komponentteihin. Saataville tulee kaksi versiota – Air ja ARGB – jotka eroavat toisistaan ainoastaan tuulettimien osalta.

Endorfyn mukaan kyseessä on yrityksen suurikokoisin kotelo ja sen sisään mahtuu ATX-kokoonpano jopa 179 mm korkealla prosessoricoolerilla ja 420 mm pitkällä näytönohjaimella. Kotelon irrotettavat etu- ja kattopaneeli ovat hienojakoista verkkoa, joka toimii samalla myös pölysuodattimena. Lisäksi pohjassa on erillinen pölysuodatin.

Arx 700 -mallien vakiojäähdytys on toteutettu kokonaan 140 mm tuulettimilla. Air-mallissa tuulettimia on viisi ja ARGB-mallissa neljä kappaletta. Tuulettimet voi kytkeä emolevylle yhdellä johdolla koteloon integroidun tuuletinkeskittimen ansiosta. Kaikkiaan tuuletinpaikkoja on kahdeksan. Etupaneeliin ja kattopaneeliin on mahdollista asentaa jopa 360 mm jäähdytin.

Arx 700 -mallien tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 486×228×472 mm (S x L x K)
 • Materiaali: Teräs, muovi, lasi
 • Yhteensopivat emolevyt: ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • Etupaneelin liitännät: 1 x USB-C, 2 x USB-A, 3,5 mm in & out
 • 2,5/3,5 tuuman asemapaikat: 1 kpl
 • 2,5 tuuman asemapaikat 6 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 410 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 179 mm
 • Virtalähdepaikka: ATX, maksimipituus 340 mm
 • Tuuletinpaikat:  3 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana, 3 x 120/140 mm katossa, 1 x 120 mm välipohjassa
 • Tuulettimet: 5 x Stratus 140 PWM (4 x Stratus 140 PWM ARGB), 200 – 1200 RPM
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 120, 140, 240, 280 tai 360 mm edessä ja katossa, 120 tai 140 mm takana

Arx 700 Airin suositushinta on 109 euroa ja Arx 700 ARGB:n 119 euroa. Endorfy myöntää kotelolleen 3 vuoden takuun.

Lähteet: Endorfy (1)(2)

Asus julkisti ROG Matrix GeForce RTX 4090 -erikoismallin ja esitteli RTX 4070 -prototyyppiä ilman PCIe-virtaliittimiä

Poikkeavalla ulkonäölläänkin huomion varastava ROG Matrix GeForce RTX 4090 on varustettu järeällä AIO-coolerilla ja se käyttää lämpötahnojen sijasta nestemetallia blokin ja GPU:n välissä.

Asuksen Republic of Gamers on julkaissut vuosien varrella kourallisen ROG Matrix -erikoismalleja järein coolerein. Viimeisin Matrix-malli oli GeForce RTX 2080 Ti:stä ja nyt jätettyään 30-sarjan välistä yhtiö on julkistanut ROG Matrix GeForce RTX 4090:n.

ROG Matrix GeForce RTX 4090 on AIO-coolerilla nestejäähdytetty näytönohjain, mutta se poikkeaa selvästi aiemmista AIO-jäähdytetyistä malleista muistuttaen selvästi enemmän nestejäähdytettyä malleja. AIO:n toisesta päästä löytyy 360 mm:n jäähdytin, josta lähtee kaksi paksua letkua näytönohjaimen nesteblokkiin.  Nesteblokki jäähdyttää myös näytönohjaimen virransyötön.

Uusi ROG Matrix on yhtiön mukaan ensimmäinen nestemetallia lämpötahnan sijasta käyttävä näytönohjain. Koska nestemetallit tunnetusti johtavat sähköä, on Asus varmistanut turvallisuuden päällystämällä GPU:n ympäristöstä löytyvät pintaliitoskomponentit suojaavalla UV-hartsilla ja lisännyt kaksi ylimääräistä suojakerrosta sirun ja piirilevyn ympärille varmistaakseen sen turvallisuuden.

Jäähdyttimeen on asennettu kolme ROG MF-12S ARGB -tuuletinta, jotka riittävät yhtiön mukaan vain 1000 RPM:n nopeudella pitämään näytönohjaimen 60 asteessa 450 watin kulutuksella. Yhtiön mukaan kyseessä on maailman tehokkain GeForce RTX 4090.

Vaikka näytönohjain on toteutettu tehokkuus mielessä, ei Asus ole unohtanut ulkonäköä. Näytönohjain on koteloitu alumiinikehikkoon ja puolet blokista jää ”roikkumaan” kehikon sisään, kun viiston tukipilarin takaa paljastuu pleksikantinen loppublokki epäsuorine valaistuksineen.

Asus ROG Matrix GeForce RTX 4090 saapuu myyntiin vuoden kolmannella neljänneksellä ja se tulee olemaan tuttuun tapaan saatavuudeltaan rajoitettu malli.

ROG Matrixin lisäksi Asus on esitellyt Computexissa konseptimallia GeForce RTX 4070 -näytönohjaimesta ilman perinteisiä lisävirtaliittimiä. Sen sijasta näytönohjaimen alareunasta PCIe-liittimen viereltä löytyy toinen pienikokoinen liiitin, joka on vastuussa virransyötöstä. Ratkaisu on vastaava, kuin AMD:n ja Applen MPX-moduuleissa toteuttama liitin, joskin selvästi lyhyemmällä liittimellä.

Koska erikoismalli ei sovi perinteisiin emolevyihin virtaliittimen vuoksi, julkisi Asus samalla Z790 TUF Gaming -emolevyn, josta löytyy tarvittava liitin näytönohjaimen virransyötölle. Emolevyn virtaliittimet on sijoitettu sen takapuolelle ja näytönohjainta varten sieltä löytyy kolme 8-pinnistä PCIe-lisävirtaliitintä. Markkinoille on tulossa ilmeisesti myös toinen vastaava malli.

Lähtet: Asus, WCCFTech

Hyte julkisti Thicc Q60 AIO-coolerin, Keeb TKL -näppäimistön ja uusia Nexus Link -tuotteita

RGB-valaistus on vahvasti läsnä sekä järeässä Thicc Q60:ssa että Keeb TKL:ssa, kun Nexus Link -tuotteet keskittyvät enemmän kaapelointien minimointiin.

Näyttävistä koteloistaan parhaiten tunnettu Hyte on luonnollisesti luomassa nostetta myös Computex-messuilla. Yhtiön uutuusvalikoimasta löytyy uutta niin tehokkuudesta kuin RGB-välkkeestäkin kiinnostuneille.

Suurin huomio keskittyy yhtiön uuteen aluevaltaukseen eli Thicc Q60 AIO-cooleriin. Tuote poikkeaa massasta monellakin tapaa; käytössä on yhtiön oma Dual Harmonic Pumps -pumppuratkaisu, selvästi normaalia paksumpi Heat Exchanger -jäähdytin niin ikään normaalia paksummin Thicc FT12 -tuulettimin sekä peräti 5” 1280×720-resoluution IPS-näyttö blokin päällä.

Thicc Q60:ssa huomio keskittyy ensimmäisenä luonnollisesti blokin päältä löytyvään näyttöön. Sen sijasta, että se olisi suoraan kiinni blokin päällä, se on sijoitettu pienen varren päähän ja on käänneltävissä sivusuunnassa. Jyrkinkään kääntö ei jätä väärästä suunnasta katsojaa kylmäksi, sillä koko sen takapuoli on RGB-valaistu peräti 42 LEDin voimin.

Jäähdyttimeen esiasennetut Thicc FT12 -tuulettimet ovat 32 mm paksuja ja täysin kaapelittomia, kiitos uuden USB-C-liitäntää hyödyntävän Nexus Link -järjestelmän. Niistä löytyy kustakin myös oma Arm-prosessori hallitsemaan sen toimintaa. Tuulettimet on ketjutettu Nexus Link M-Type -kontaktipinnoin ja yhteydessä jäähdyttimen päädystä löytyvään elementtiin, josta lähtee puolestaan Nexus Link Type-C -kaapeli eteenpäin. Itse jäähdyttimestä näyttää kuvien mukaan lähtevän myös joukko kaapeleita, joiden tarkoitus jää valitettavasti tässä vaiheessa epäselväksi.

Nexus Link on muutoinkin yhtiöllä ns. päivän sana. Nexus Portal -hubiin sopii kolme kolme USB-C-kaapelia, joiden päähän voidaan ketjuttaa varsin vapaasti sekä PWM-ohjattavia tuulettimia että RGB-valonauhoja. Yhtiö mainostaa sille myös universaalia tukea kolmannen osapuolen tuotteille, mutta tarkemmat tiedot siitä jäävät odottamaan myöhempää ajankohtaa. Ilmeisesti vaatimuksiin kuuluu ainakin tuki 3-pinniselle osoitettavalle RGB:lle.

Yhtiö esitteli myös uuden Keeb TKL -näppäimistön, jossa lisää RGB:tä voisi saada käytännössä enää vaihtamalla näppäinhatut ja etupaneelin läpikuultaviin. TKL-kokoluokan näppäimistö on varustettu esivoidelluilla Durockin lineaarisilla Creamy Yellow 55G -kytkimillä, pyöristetyillä taustavalaistuilla näppäinhatuilla, mustaksi anodisoidulla alumiinitaustalevyllä ja siinä on normaalin TKL-asettelun lisäksi viisi dedikoitua mediapainiketta. Koko näppäimistöosuus on upotettu diffusoivaan polykarbonaattikuoreen, joka on puolestaan kauttaaltaan pohjan Hyte-logoa lukuunottamatta RGB-valaistu jopa 155 LEDin voimin. Näppäimistön mukana tulee magneettikiinnitteiset jalat, joilla näppäimistön kulman saa säädettyä 4,7° vakiosta 7,6 asteeseen. Näppäimistön yläkulmasta löytyy pyöreä elementti, josta löytyy kaksi pyöriteltävää säädintä.

Hyte Thicc Q60 -AIO-cooleri tulee saataville maailmanlaajuisesti syyskuussa ja sen veroton suositushinta on peräti 299,99 dollaria. Thicc FT12 -tuulettimet tulevat samaan aikaan saataville peräti 79,99 dollarin suositushinnoin. Samaa syyskuun aikataulua noudattavat myös NP50 Nexus Portal -hubi sekä PQ10- ja PQ30-RGB-nauhat. Hubi on hinnoiteltu verottomana 59,99 dollariin, PQ30 29,99 dollariin ja PQ10 kolmen nauhan paketissa 29,99 dollariin. Hyte Keeb TKL tulee saataville vuoden viimeisen neljänneksen aikana globaalisti 179,99 dollarin suositushintaan. Toistaiseksi ei ole varmuutta, tuleeko siitä Nordic-asettelua.

Lähde: Hyte

NVIDIA julkaisi uuden G-Sync ULMB2-teknologian liiketerävyyttä parantamaan

Firmware-päivityksenä toimitettava uusi G-Sync-ominaisuus saa NVIDIAn mukaan 360 hertsin virkistystaajuuden vastaamaan jopa 1440 hertsin liiketerävyyttä.

NVIDIA on vahvasti läsnä Computex 2023 -messuilla, mutta suurin osa yhtiön tarjonnasta on keskittynyt datakeskuksiin ja tekoälyyn. Poikkeuksen tähän tekee uusi G-Sync Ultra Low Motion Blur 2 eli ULMB2.

G-Sync ULMB2 on uusi, firmware-päivityksellä G-Sync-näyttöihin toimitettava toimintatila. Sen luvataan toimittavan jopa yli 1000 hertsin näyttöä vastaavaa liiketerävyyttä. Tässä vaiheessa teknologia on saatavilla vasta Acerin Predator XB273U F:lle ja Asuksen ROG Swift PG27AQN:lle. Kumpaakin yhdistää 27” koko, 1440p resoluutio ja 360 hertsin maksimi virkistystaajuus. Seuraavaksi tuki laajenee samaan sarjaan kuuluvalle AOC Agon AG276QSG:lle sekä Asuksen ROG Swift Pro PG248QP:lle, joka on muista poiketen 25” näyttö 1080p-resoluutiolla ja 540 hertsin virkistystaajuudella.

ULMB2:n uusi kikka on taustavalaistuksen välkynnän ajoittaminen juuri oikein. Se sytyttää taustavalon vasta, kun joka pikseli on saavuttanut tavoitevärinsä. Koska taustavalo paukahtaa kuitenkin kerralla koko näytölle, se johtaa helposti kaksoiskuviin pikseleiden päivittyessä eri tahtiin. ULMB2 korjaa tämän muuttamalla pikseleiden vasteaikaa siten, että ne ovat oikeassa väriarvossaan samanaikaisesti. NVIDIA on nimennyt ominaisuuden Vertical Dependent Overdriveksi.

NVIDIAlla on omassa ULMB2-artikkelissaan useita havainnollistavia videoita teknologiasta.

Lähde: NVIDIA

Cooler Masterin MasterHUB haastaa Stream Deckin ja Loupedeckin modulaarisuudella

MasterHUBiin on tarjolla kahdeksan eri moduulia, jotka napsahtavat paikoilleen magneeteilla ja yhdistyvät pogo-pinneillä.

Cooler Master on esitellyt Computex 2023 -messuilla yhtiön näkemystä makropadeista, hallintapaneeleista tai miksereistä. Tarkempi määrittely on hankalaa, sillä MasterHUB lähestyy asiaa modulaarisesta näkökulmasta.

Cooler Master MasterHUB rakentuu 6 x 4 tuumaisesta eli noin 15 x 10 senttisestä Flexbase-taustalevystä, johon modulaariset osat napsahtavat kiinni magneeteilla ja yhdistyvät pogo-pinneillä. Itse Flexbase on yhteydessä tietokoneeseen USB-C:llä, mutta vaatii ilmeisesti Thunderbolt-tuen.

Tällä hetkellä Cooler Masterilla on koossa kahdeksan erilaista moduulia. Näyttömoduuleita on kolmea eri kokoa, joista suurin on 8-tuumainen kosketusnäyttö, keskimmäinen 5” ja pienimmän koosta ei päästy täyteen varmuuteen, koska sen viereisen infolapun mukaan myös se olisi 5”, vaikka on silmin nähden edeltävää pienempi. Oikeastaan mukana on neljäs ja viideskin näyttömoduuli, mutta Dial Encoderissa näyttö on integroitu pyöriteltävän säätimen keskelle ja 15-Key Display -moduulissa jokaiseen 15 näytöstä. Dial-moduulissa on kolme pienempää pyöriteltävää säädintä, Scrolling Wheelissä kaksi vierekkäistä rullaa ja Slider-moduulissa viisi rinnakkaista liukusäädintä.

Lähde: Tom’s Hardware

Intel esitteli Meteor Lakea käytännössä ja kertoi VPU-yksiköstä

Meteor Lakesta oli esillä jo tiedossa ollut 6P+8E-ytimen konfiguraatio, jonka SoC-siruun piilotettu VPU tunnistuu Windowsissa Movidius NPU-kiihdyttimenä.

Intelin Meteor Lake vaikuttaa olevan tämän tästä otsikoissa eri huhujen ja vuotojen vuoksi. Tällä kertaa asialla on kuitenkin Intel itse vasta käynnistyneillä Computex-messuilla.

Kuten tiedetään, Meteor Lake -prosessorit rakentuvat neljästä Foveros-paketoidusta sirusta tai Intelin termeillä tileistä: CPU, GPU, SoC ja IOE. CPU-siru sisältää prosessoriytimet välimuisteineen, GPU-siru Arc-johdannaisen integroidun grafiikkaohjaimen, IOE-sirusta löytyy I/O-väyliä ja tänään suurennuslasin alla oleva SoC-siru ns. uncoren eli kaiken muun – mukaan lukien uuden VPU-yksikön. VPU on aiemmin esiintynyt joissain Intelin dioissa XPU-nimellä.

Toisin kuin aiempien Core-prosessoreiden GNA-tekoälykiihdytin, Meteor Laken VPU perustuu Movidiuksen 3. sukupolven Vision Processing Unit -yksikköön. 3. sukupolven VPU:t ovat käytössä Intelin Myriad X VPU:ssa, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa menevätkö niiden ominaisuudet täysin yksiin. Myös GNA-yksikkö on edelleen mukana, mutta se on CPU-sirun puolella.

Intel on varmistanut, että VPU-yksikkö tulee olemaan käytössä kaikissa Meteor Lake -prosessoreissa, eikä se aio erotella sitä markkinasegmenttien mukaan. Päätös auttaa omalta osaltaan kehittäjiä ottamaan VPU:n käyttöön, eikä Microsoftin vahvasta tuesta sille ole ainakaan haittaa.

Computex-messuilla on ollut esillä myös Meteor Lake -kannettavan prototyyppi, mutta valitettavasti se ei kerro vielä montaakaan asiaa itse prosessorista. Engineering Sample -prosessoreille tuttuun tapaan Genuine Intel® 0000:na tunnistuvassa Meteor Lakessa on 16 ydintä, jotka suorittavat 22 samanaikaista säiettä, mikä herättää kysymyksiä prosessorin ydinkonfiguraatiosta; luvut eivät mene tasan tunnettujen konfiguraatioiden kanssa. ES-prosessori toimii 3,1 GHz:n perus-kellotaajuudella, mutta Boost-kelloista ei ole tietoa. Sillä on yhteensä käytössään 1,6 Mt L1-välimuistia, 18 Mt L2-välimuistia ja 24 Mt L3-välimuistia. Prosessorin VPU-yksikkö tunnistuu erikseen Tehtävienhallinnassa NPU-kiihdyttimenä Movidius VPU -nimellä.

Käytännön esimerkkinä VPU:n käyttökohteista Intel kertoo esimerkiksi videokonferenssit. VPU:n kerrotaan olevan selvästi GPU:ta tehokkaampi ja siten mahdollistavan kehittyneempiä efektejä, kuten toimiva taustan sumennus, vaikka tehonkulutus jää murto-osaan.

Lähteet: Intel, AnandTech, ComputerBase

NVIDIA ja Mediatek tiedottivat yhteistyöstä autoihin suunnatuissa järjestelmäpiireissä

Mediatek ja NVIDIA lyövät hynttyyt yhteen autoihin suunnattujen järjestelmäpiirien saralla.

NVIDIA ja Mediatek ovat tiedottaneet Computex-messuilla yhteistyöstään autoihin suunnattujen piirien toteutuksessa. Uutisoimme aiemmin huhuja Mediatekin lisensointiaikomuksista, ja nyt julkaistu yhteistyö tarkensi sen koskevan autotuotteita. Yritysten julkaiseman tiedotteen mukaan yhteistyön tavoitteena on tarjota autovalmistajille globaali ”yhden pysähdyksen ratkaisu” seuraavan sukupolven älykkäille ja verkkoon yhdistetyille autoille. Yritysten mukaan uudet yhteistyöpiirit mahdollistavat autovalmistajille uusia mahdollisuuksia infotainment-järjestelmien, ohjaamon mukavuuden sekä turvallisuusominaisuuksien suhteen.

Yhteistyöprojektissa Mediatek kehittää autoihin suunnattuja Dimensity Auto -järjestelmäpiirejä ja käyttää niissä NVIDIAn GPU-chiplettiä sekä AI- ja ohjelmistotason teknologioita (NVIDIA DRIVE OS, DRIVE IX, CUDA & TensorRT). Mediatekin Dimensity Auto Cockpit -alusta tukee mm. moninäyttöratkaisuja, korkean dynamiikan kameroita ja audioprosessointia. Yritykset eivät paljastaneet vielä tarkemmin milloin niiden yhteistyöpiirejä saatettaisiin nähdä käytössä autoissa. Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin mukaan infotainment- ja mittaristojärjestelmäpiirien markkinoiden odotetaan kasvavan kuluvana vuonna 12 miljardiin dollariin.

Lähde: NVIDIA, Mediatek