Kotimainen huippuylikellottaja Luumi toi uusia näytönohjainennätyksiä Suomeen

Luumi ehti napata haltuunsa ennätykset sekä GPUPI- että 3DMark Port Royal -testeissä, mutta valitettavasti jälkimmäisen ennätys on ehditty jo syrjäyttää.

Joulukinkkujen sulattelu on aina mukava aloittaa positiivisilla uutisilla. Tällä kertaa niitä tarjoilee meille TechBBS:stäkin tuttu huippuylikellottaja Juhani Luumi, joka toi joulun kunniaksi uusia näytönohjainennätyksiä Suomeen.

Luumin jouluinen ylikellotussessio tuotti alun perin kaksi ennätystä, mutta valitettavasti nopeasti liikkuvassa maailmassa toinen niistä on ehditty jo syrjäyttää. Edelleen voimassa olevan ennätyksen hän nappasi GPUPI – 1B -testiohjelmassa, jossa näytönohjain laskee piin likiarvoa.

Ennätykseen tarvittu EVGA:n GeForce RTX 3090 K|NGP|N eli tuttavallisemmin Kingpin oli jäähdytetty luonnollisesti nestemäisellä typellä ja se toimi testissä 2895 MHz:n kellotaajuudella. GDDR6X-muistit oli asetettu toimimaan testin aikana noin 22,1 Gbps:n nopeudella (1381 MHz). Näytönohjaimen tukena oli nestejäähdytetty 5,4 GHz:iin ylikellotettu Core i9-10900K EVGA:n Z490 Dark -emolevyllä.

Uusi GPUPI – 1B -ennätysaika on 2 sekuntia ja 132 millisekuntia, mikä peittoaa kreikkalaiskellottaja OGS:n hallussa olleen aiemman ennätyksen 10 millisekunnin marginaalilla. Myös OGS:n tulos oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä RTX 3090 -näytönohjaimella.

Luumin jo syrjäytetty ennätys tuli puolestaan 3DMark Port Royal -testissä. Luumin 18 343 pisteen ennätystulos ajettiin samaisella kokoonpanolla, mutta tällä kertaa näytönohjain toimi 3DMarkin mukaan korkeimmillaan 2715 MHz:n kellotaajuudella ja muistit noin 23 Gbps:n nopeudella (1440 MHz).

Luumin tuloksen ohitti noin 13 tunnin viiveellä australialaisylikellottaja Escapeee, jonka uusi ennätys on 18 357 pistettä. Tulos on ajettu RTX 3090 -näytönohjaimella, joka toimi testissä korkeimmillaan 2760 MHz:n kellotaajuudella ja jonka muistit toimivat noin 23,3 Gbps:n nopeudella (1457 MHz). Näytönohjaimen tukena Escapeeella oli Luumista poiketen Ryzen 9 5950X, joka oli ilmeisesti asetettu toimimaan kaikkien ydinten osalta 4,6 GHz:n kellotaajuudella.

Päivitys 28.12:

Syrjäytetystä kärkituloksesta sisuuntuneena Luumi päätti rikkoa ennätykset uudelleen. GPUPI – 1B -testissä Luumi sai viritettyä RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimensa ensimmäisenä yli 2,9 GHz:n kellotaajuudelle. Tarkemmin 2910 MHz:n kellotaajuudella ajettu uusi ennätys on nyt 2 sekuntia ja 119 millisekuntia, eli ennätys parani 13 millisekuntia.

Luumi sai napattua takaisin myös kärkipaikkansa 3DMark Port Royal -testissä 18 496 pisteen tuloksella, mutta Escapeee on jo nokittanut uudella 18 529 pisteen tuloksella. Sen sijaan 3DMark Fire Strike Ultra -testissä kiilaajia ei ole löytynyt, vaan Luumin uusi 17 248 pisteen ennätystulos pitää edelleen. Tulos ajettiin RTX 3090:n toimiessa 3DMarkin mukaan 2730 MHz:n kellotaajuudella ja muistien toimiessa noin 22,9 Gbps:n (1425 MHz) nopeudella. Näytönohjaimen tukena ollut nestejäähdytetty Core i9-10900K toimi testissä 5,5 GHz:n kellotaajuudella.

Päivitys #2 28.12:

Saamamme tiedon mukaan australialaisen Escapeeen tuloksia tutkitaan parhaillaan UL Benchmarksin toimesta. Escapeee ei ole entuudestaan tuttu nimi ylikellotuspiireistä eikä hän ole esimerkiksi toimittanut kuvankaappauksia tuloksistaan HWBotiin, kuten useimmat ylikellottajat tekevät. Epäilykset heräsivät viimeistään uudesta ennätystuloksesta, jossa tulos parani selvästi huolimatta identtisistä kellotaajuuksista.

Päivitys #3 29.12:

UL Benchmarks on poistanut australialaisen Escapeeen tulokset Hall of Famesta, joten nyt myös Port Royal -ennätys on jälleen Luumin hallussa.

Lähteet: TechBBS, 3DMark, HWBot

io-techin toimitus toivottaa leppoisaa joulua 2020!

io-techin toimitus toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua!

io-techin toimitus vetäytyy kiireisen loppuvuoden päätteeksi hetkeksi joulun viettoon ja toivottaa kaikille lukijoille sekä TechBBS:n käyttäjille leppoisaa ja rentouttavaa joulua, jonka jokainen on varmasti tämän poikkeuksellisen vuoden päätteeksi ansainnut. Joulun ja uuden vuoden välipäivinä io-techin sivuille sekä YouTubeen on vielä luvassa lisäsisältöä.

Rohkaisemme kaikkia osallistumaan io-techin yhteisön pottiin Pelastusarmeijan joulupatakeräyksessä, josta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille perheille ja muille Suomen vähävaraisille ihmisille. TechBBS:n nettipataan on tämän uutisen julkaisuhetkellä kerätty jo lähes 19 000 € potti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että mahtava 20 000 euron raja saataisiin rikottua ensimmäistä kertaa io-techin historiassa.

Lisäksi foorumilla on käynnissä vuoden loppuun asti perinteinen piparitalokisa, jossa on tänäkin vuonna tarjolla hyvät palkinnot, joista osa arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken.

T: Sampsa, Juha, Petrus, Niko, Juha U, Oskari ja Joona

AMD:n ja Intelin tehokannettaviin tarkoitetut H-sarjan prosessorit ja APU-piirit testivuodoissa

Intelin Tiger Lake-H -mallit ovat neliytimisiä, kun AMD:n vuotaneet Cezanne-H -mallit ovat 6- ja 8-ytimisiä.

Sekä AMD että Intel valmistelevat ensi vuonna julkaistaviksi uusia prosessoreita- ja APU-piirejä tehokannettaviin. Molempien yhtiöiden tapauksessa tehokannettaviin tarkoitetut mallit tunnistaa H-merkinnästä. Intelin H-sarjan TDP-arvot ovat tyypillisesti konfiguroitavissa 35 ja 65 watin välillä ja AMD:n 35 ja 54 watin välillä.

Tuttu luottovuotaja Tum Apisak on kaivanut esiin Geekbench-testisovelluksen tulostietokannasta nyt pitkän liudan tuloksia kummankin yhtiön tulevilla H-sarjalaisilla. AMD:n puolelta ovat edustettuina Cezanne-arkkitehtuurin Ryzen 5 5600H, 7 5800H ja 9 5900HX, kun Inteliltä tuloksia on tarjolla Tiger Lake -arkkitehtuurin Core i5-11300H:lle ja i7-11370H:lle.

Geekbench-tuloksissa kärkipaikkaa pitää yhdellä ytimellä Core i7-11370H, mutta kaikilla ytimillä AMD:n lisäytimet pääsevät oikeuksiinsa ja jopa joukon hitain Ryzen 5 5600H peittoaa i7:n:

Lähde: Tum Apisak @ Twitter

Arvonta: Voita HyperX FURY RGB DDR4-3600 -muistit

io-techin ja HyperX:n jouluarvonnassa palkintona on 16 gigatavua keskusmuistia.

Kaupallinen yhteistyö: Arvomme osallistuneiden io-techin käyttäjien kesken HyperX:n 16 gigatavun FURY RGB DDR4-3600 -muistisetin.

HyperX FURY DDR4 RGB -muisteja on saatavilla 8, 16 ja 32 gigatavun kokoisena, yhden, kahden ja neljän muistikamman setteinä, eri nopeuksilla (2400-3733 MHz) ja eri CAS-latensseilla (15-19). Tuettuna ovat molemmat Intelin ja AMD:n alustat ja RGB-valaistus on säädettävissä NGENUITY-ohjelmalla. HyperX Infrared Sync Technologyn avulla muistien väritys pysyy synkronoituna ja tasaisena.

Osallistu arvontaan vastaamalla kommentteihin uutisen kommenttilomakkeella tai TechBBS-foorumin kautta, mitä tekniikkaa toivot tai aiot ostaa itsellesi joululahjaksi?

Osallistumisaika päättyy 31. joulukuuta klo 23:59. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti profiilista löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja yksityisviestillä. Jos arvonnan voittajaa ei tavoiteta viikon kuluessa, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan ja HyperX FURY RGB DDR4-3600 -muistit löydät mm. Jimm’sin valikoimista.

Video: Cyberpunk 2077 GeForce RTX 30 -näytönohjaimilla

Esittelyssä Asuksen uudet GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimet Cyberpunk 2077 -pelissä.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Pitkään odotettu Cyberpunk 2077 -peli julkastiin pari viikkoa sitten. Peli perustuu avoimeen maailmaan, kadut on täynnä valoloistetta, ihmisiä, ajoneuvoja ja kirsikkana kakun päällä tuettuna on säteenseuranta.

Videolla kokeillaan millä kuvanlaatuasetuksilla mikäkin uusista GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimista jaksaa pyörittää peliä yli 50 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Esittelyssä Logitech Pro X Superlight -pelihiiri

Katsauksessa Logitechin uusi 63 gramman painoinen Pro X Superlight langaton pelihiiri, jonka hinta on 149 euroa.

Kaupallinen yhteistyö Gigantin kanssa

Logitech esitteli marraskuun lopulla uuden langattoman Pro X Superlight -pelihiiren, joka on ulkoisilta mitoiltaan täysin ja ulkonäöltään lähes identtinen pari vuotta vanhan G Pro Wireless -hiiren kanssa.

Painoa on saatu viilattua 17 grammaa, mutta samalla myös muutama ominaisuus on jouduttu karsimaan pois. Videolla käydään läpi uutuushiiren ominaisuudet ja kurkataan hiiren sisuksiin ja sielunelämään.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Omen 15 -pelisetup langattomalla hiirellä ja näppäimistöllä

Videolla unboksataan ja esitellään 1599 euron hintainen Omen 15 -pelikannettava sekä uudet langattomat Spacer-näppäimistö ja Vector-hiiri.

Kaupallinen yhteistyö HP:n ja NVIDIAn kanssa

HP:n pelibrändi Omenin kohtuuhintaisen pelikannettavan unboksauksen lisäksi videolla esitellään kannettavan ominaisuudet ja kokeillaan pelaamista uudella Call of Duty Blackops Cold War -pelillä.

 

 

Omen 15 -pelikannettavan tarkempi mallinimi on en0825 ja sisuksista löytyy AMD:n 8-ytiminen Ryzen 7 4800H -prosessori ja NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjain sekä lisäksi 16 gigatavua keskusmuistia ja 500 gigatavun NVMe M.2 SSD. 15-tuumainen näyttö tukee Full HD -resoluutiota, 144 hertsin virkistystaajuutta ja on varustettu FreeSync-tuella.

Langaton ja mekaaninen Spacer-näppäimistö saapuu myyntiin jälleenmyyjillä ensi vuonna 200 euron hinnalla. TKL-näppäimistö on varustettu ruskeilla Cherry MX -kytkimillä ja ABS-muovisilla näppäinhatuilla. Vector-pelihiirestä on puolestaan tulossa myyntiin langaton versio 100 euron hinnalla ja langallinen 60 eurolla.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Ostoapua Full HD- ja 1440p-pelinäyttöihin

Videolla käydään läpi kolme tärkeää asiaa, mitä kannattaa huomioida, kun on ostamassa Full HD- tai 1440p-pelinäytön.

Kaupallinen yhteistyö AOC:n kanssa

Markkinoilla on kymmeniä eri näyttöjä, joiden eroja ovat muun muassa näytön fyysinen koko, resoluutio,näyttöpaneeli, virkistystaajuus, kaarevuus ja hinta.

Pelinäyttöä ostaessa kannattaa etukäteen miettiä, minkälaisia ominaisuuksia arvostaa ja tarvitsee. Lisäksi kannattaa huomioida oman tietokoneen suorituskyky ennen kuin ostaa esimerkiksi liian isolla resoluutiolla varustetun näytön.

Videolla esimerkkinä olevat AOC:n näytöt:

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Video: Päivitimme Suomen nopeimman pelikoneen

Päivitimme aiemmin syksyllä kasaamaamme pelikoneeseen AMD:n uuden 16-ytimisen Ryzen 9 5950X -prosessorin ja ajoimme 3DMark TimeSpy Extremen Suomenennätyksen.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Kasasimme aiemmin syksyllä Suomen parhaan pelikoneen Intelin Core i9-10900K -prosessorilla ja Asuksen ROG Strix GeForce RTX 3090 -näytönohjaimella varustettuna, jolla  tykitettiin Suomen ennätykset 3DMark TimeSpy Extreme- ja Port Royal -testeissä ja tulokset ylsivät maailman nopeimpien tietokoneiden joukkoon Hall of Fame -listoille.

Jatko-osassa tietokoneeseen päivitetään AMD:n uusi 16-ytiminen Ryzen 9 5950X -prosessori custom loop -vesijäähdytettynä ja Asuksen uusi ROG Crosshair VIII Hero Dark -emolevy, vaihdetaan nesteet punaiseksi, ylikellotetaan prosessori ja näytönohjain, kiristetään muistiasetukset ja lopuksi ajetaan testitulokset. Lopputuloksena oli jälleen uusi Suomen ennätys 3DMark TimeSpy Extreme -testissä ja Hall of Fame -listan sijoitus 40.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Bloomberg: Microsoft kehittää omaa Arm-palvelinprosessoriaan

Bloombergin lähteiden mukaan palvelinprosessorin lisäksi Microsoft saattaa suunnitella prosessoria myös Surface-sarjaan.

Palvelinprosessoreissa liikkuvat isot rahat ja muun muassa maailman suurin pilvipalveluntarjoaja Amazon onkin kehittänyt palvelimiinsa myös omia prosessoreitaan. Bloombergin raportin mukaan myös Microsoft on nyt samoissa aikeissa.

Bloombergin anonyymeinä pysyvien lähteiden mukaan Microsoft kehittää parhaillaan omaa Arm-pohjaista palvelinsiruaan Azure-pilvipalveluihin. Microsoft on kehittänyt ennenkin omia sirujaan ja esimerkiksi lisätyn todellisuuden HoloLens 2 -laseissa on käytössä yhtiön suunnittelema Holographic Processing Unit 2.0.

Uutissivuston lähteiden mukaan on mahdollista, että työn alla olisi myös jotain Surface-laitteisiin sopivaa, mutta sen suhteen lähteet olivat vielä varovaisempia. Microsoft käyttää tällä hetkellä Surface X Pro -taulutietokoneissaan omia SQ1- ja SQ2-sirujaan, mutta ne perustuvat Qualcommin järjestelmäpiireihin yhtiön oman suunnittelun sijasta.

Microsoftin tiedetään palkanneen viime vuosina listoilleen insinöörejä prosessoreiden suunnitteluun muun muassa AMD:lta, Inteliltä ja omat palvelinprosessorilinjansa haudanneelta Qualcommilta. Yhtiö on luonnollisesti kieltäytynyt kommentoimasta varsinaisia huhuja mitenkään, mutta totesi yhtiön jatkavansa panostustaan sekä omiin piireihinsä, niiden suunnitteluun ja valmistukseen, että lukuisiin yhteistyökuvioihinsa muiden piirivalmistajien kanssa.

Lähde: Bloomberg