Kioxia kasvattaa muistivalmistuskapasiteettiaan kahdella uudella tuotantolaitoksella

Ensimmäinen uusista tuotantolaitoksista on tarkoitus ottaa käyttöön jo reilun vuoden kuluttua keväällä 2022.

Muistipiirien tarve kasvaa jatkuvasti, mutta niiden valmistuskapasiteetti on rajallista. Aiemmin Toshiba Memory Corporation nimellä tunnettu Kioxia on ottanut härkää sarvista ja ilmoittanut reilun kuukauden välein peräti kahden uuden tuotantolaitoksen rakennuttamisesta.

Ensimmäinen uusista tehtaista on Japanin Mie-prefektuuriin rakennettava Yokkaichi Plantin Fab7. Tuotantolaitoksen rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi vuoden keväällä ja se valmistuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 kevääseen mennessä, jolloin laitoksessa voidaan aloittaa tuotanto mahdollisimman nopealla aikataululla. Fab7 tullaan rakentamaan maanjäristyksen kestäväksi ja mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Kioxialla on takanaan jo 20 vuotta yhteistyötä Western Digitalin kanssa ja yhtiöt odottavat yhteistyön jatkuvan myös uudessa Fab7:ssa.

Toinen uusista tehtaista tullaan rakentamaan puolestaan Iwate-preferektuurissa sijaitsevaan Kitakami Plant -tehdaskompleksiin. Uusi laajennus tehdaskompleksiin tunnetaan toistaiseksi nimellä K2, mutta sen aikataulu on vielä osittain avoin. Itse laajennosta varten tullaan valmistelemaan 136 000 neliömetrin alue nykyisen tuotantolaitoksen vierestä. Valmistelujen on tarkoitus alkaa keväällä 2021 ja valmistua vuotta myöhemmin, jonka jälkeen voidaan aloittaa itse tuotantolaitoksen rakennuttaminen.

Lähde: Kioxia (1), (2)

ASRockin X370 Taichi- ja Professional -emolevyille kokeellinen BIOS Ryzen 5000 -tuella

Toistaiseksi ei ole varmuutta onko alfa-tason BIOS ASRockin käsialaa vai jonkun harrastajan muokkaama BIOS-versio.

AMD kumosi aiemmat suunnitelmansa rajata Zen 3 -prosessorit vain 500-sarjan emolevyille laajentamalla tuen koskemaan beeta-tasolla 400-sarjan emolevyjä. 300-sarjan emolevyt jäivät kuitenkin nuolemaan näppejään.

Nyt nettiin on ilmestynyt mielenkiintoinen uusi BIOS ASRockin X370 Taichi- ja Professional -emolevyille, joka lisää ainakin jonkinlaisen tuen sekä 4000-sarjan Renoir-APU-piireille että 5000-sarjan Vermeer-prosessoreille. JZElectronic.de-keskustelufoorumilla julkaistusta BIOSista kertoi suuremmalle yleisölle tuttu vuotaja Komachi Ensaka.

BIOSin versionumero on P6.61, mutta tällä hetkellä ei ole varmuutta, onko kyseessä ASRockin virallinen vai jonkun harrastajan muokkaama BIOS. Raporttien mukaan jotkut käyttäjät ovat onnistuneet lisäämään X370 Taichi -emolevyille Ryzen 5000 -tuen myös flashaamalla sille X470 Taichi -emolevyn BIOSin, joten on mahdollista, että uusi BIOS perustuisi jollain tasolla uudemman sukupolven BIOSiin. Tom’s Hardware kuitenkin painottaa, että kyse on alfa-tason BIOSista, jonka toimivuudesta ei voi kukaan mennä takuuseen.

Sivusto on kysynyt asiaan jo kommenttia sekä AMD:lta että ASRockilta. AMD:n mukaan sillä ei ole edelleenkään mitään suunnitelmia lisätä Ryzen 5000 -tukea 300-sarjan emolevyille. ASRock ei ole vielä vastannut Tom’s Hardwaren tiedusteluihin. ASRock on tullut tunnetuksi aiemmista tempauksistaan, jossa se on tuonut emolevyille kalliimpien piirisarjojen ominaisuuksia, joita AMD tai Intel ei ole kyseiselle alustalle siunannut. Useimmiten tämän tyyppiset ominaisuudet on kytketty pois päältä myöhemmissa BIOS-päivityksissä, eikä tässä tapauksessa ole vielä edes varmaa, onko ASRock tämän tempauksen takana, vai ei.

Lähteet: Komachi Ensaka @ Twitter, Tom’s Hardware

Seagate julkaisi omat RISC-V-ytimensä kiintolevyjen ohjainpiireihin

Entistä tehokkaampi ohjainpiiri on yksi välietapeista matkalla yhtiön tavoitteeseen valmistaa yli 50 teratavun kiintolevyjä vuoteen 2026 mennessä.

Parhaiten kiintolevyistään tunnettu Seagate on tehnyt uuden, kenties yllättävänkin aluevaltauksen. Yhtiö on julkaissut ensimmäiset omat RISC-V-ytimensä.

Seagaten tallennusratkaisujen tarpeisiin optimoidut RISC-V-ytimet ovat vuosia RISC-V Internationalin kanssa jatkuneen yhteistyön tulos. Yhtiön ytimistä tehokkaampi on ehditty jo tuotteistaa valmiiksi piiriksi, jota on demonstroitu yhtiön kiintolevyohjaimena. Heikompitehoinen mutta selvästi pinta-alaltaan pienempi ydin on vielä viimeisiä silauksia vajaa ennen varsinaista valmistusta.

RISC-V-arkkitehtuurin sisäänrakennettujen turvaominaisuuksien kehutaan parantavan nykyisten kiintolevyjen luotettavuutta ja turvallisuutta eri käyttöympäristöissä. Pinta-alaoptimoitu pienempi ydin tulee olemaan laajasti konfiguroitavissa eri tarpeisiin ja se soveltuu parhaiten avustaviin ja taustatehtäviin sekä uuden sukupolven kryptografian vaatimiin toimiin.

Tehokkaamman ytimen kerrotaan puolestaan tarjoavan nykytarjontaan nähden kolminkertaista suorituskykyä kiintolevyohjaimen reaaliaikaisissa tehtävissä. Lisätehoa aiotaan hyödyntää esimerkiksi lukupäiden tarkkuuden parantamisessa entisestään, mikä on yksi välietapeista matkalla yhtiön tavoitteeseen eli yli 50 teratavun kiintolevyyn vuoteen 2026 mennessä.

Lähteet: Seagate, Tom’s Hardware

SK Hynix julkaisi peräti 176-kerroksiset 4D NAND Flash -muistit

SK Hynixin TLC-soluihin perustuvat 4D NAND -muistit tulevat aluksi saataville 512 gigabitin kapasiteetissa, mutta kehitteillä on myös terabitin sirut.

SK Hynix on yksi maailman suurimmista muistivalmistajista. Yhtiön valikoimaan kuuluu myös laaja kattaus erilaisia NAND Flash -muisteja, mukaan lukien uusimman sukupolven 4D NAND -muistit.

Uusimman sukupolven 4D NAND -sirut ovat peräti 176-kerroksisia, kun edeltävässä sukupolvessa päästiin vain 96 kerrokseen. Muistit eivät tietenkään ole neliulotteisia nimestään huolimatta, vaan kyseessä on yhtiön tapa erotella Charge Trap Flash- ja Periphery Under Cell -teknologioita hyödyntävät 3D NAND -muistit vähemmän kehittyneistä 3D NAND -muisteista. Periphery Under Cell -teknologia mahdollistaa kunkin solun oheislogiikan sijoittamisen solujen alle, kun perinteisesti ne ovat solun vieressä. Charge Trap Flash -muistit taas säilövät jännitteen eristeisiin, kun vanhemmat Floating Gate -muistit säilövät jännitteen sähköjohteisiin.

Triple Level Cell- eli TLC-soluihin perustuvat uudet 4D NAND -muistit tulevat saataville aluksi 512 gigabitin kapasiteetissa, mutta yhtiöllä on jo työn alla myös terabitin versiot. Uusien solujen kerrotaan mahdollistavan 20 % aiempaa sukupolvea nopeammat lukunopeudet ja piirien tiedonsiirtonopeutta on nyt 33 % korkeampi 1,6 Gbps. Yhtiön mukaan uusia siruja hyödyntävien lopullisten tuotteiden pitäisi tarjota mobiilikäytössä 70 % nopeampia luku- ja 35 % nopeampia kirjoitusnopeuksia ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Lähde: SK Hynix

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 460.79 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet ajurit tuovat mukanaan Game Ready -leiman Cyberpunk 2077:lle sekä viimeisimmät päivitykset Minecraft RTX:n viralliselle versiolle.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 460.79 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön kaikkia mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytänäytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 460.79 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen Game Ready -leima Cyberpunk 2077:lle ja viimeisimmät päivitykset Minecraft RTX:n viralliselle versiolle. Lisäksi ajureissa on uudet Background Application Max Frame Rate- ja Color Accuracy Mode -asetukset. Kuten jo nimet kertovat, ensimmäisellä voidaan rajoittaa taustalla olevan ohjelman maksimiruudunpäivitysnopeutta ja jälkimmäisellä väritarkkuustilaa.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattuja bugeja ovat esimerkiksi väritilan muuttuminen RGB:stä YCbCr422:ksi, kun virkistystaajuus nostetaan yli 100 hertsiin, väriasetusten puuttuminen 5K-resoluutiolla NVIDIAn ohjauspaneelista sekä pitkään mukana roikkunut bugi, jossa Forza Motorsport 7:n joillain radoilla näkyi mustia viivoja kanttareissa. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Ampere-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten normaalia korkeampi lepokulutus joillain korkean virkistystaajuuden G-Sync-näytöillä, Vulkan-suorituskyvyn tippuminen G-Synciä käytettäessä, jos pelin tilaa vaihtaa täyden ruudun ja ikkunan välillä, sekä YouTube-videoiden pätkiminen, kun nettisivua vieritetään ylös tai alas. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin NVIDIAn artikkelista ja julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Tietoturvajätti FireEye joutui tietomurron kohteeksi

FireEyen oman, FBI:n ja Microsoftin alustavien analyysien mukaan hyökkäyksen takana on todennäköisesti valtiollinen taho.

FireEye, yksi suurimmista yhdysvaltalaisista tietoturvayhtiöistä, on joutunut tietomurron kohteeksi. Tietomurrossa varastettiin yhtiön sisäiseen käyttöön tarkoitettuja hyökkäystyökaluja.

FireEyen tiedotteen mukaan se on joutunut erittäin hienostuneen hyökkäyksen kohteeksi, jonka takana on hyvin todennäköisesti jokin valtio, jolla on ensiluokkaiset tietotekniset hyökkäysvalmiudet. Yhtiön mukaan myös muun muassa FBI:n (Federal Bureau of Investigation) ja Microsoftin alustavat analyysit tietomurrosta tukevat teoriaa valtiollisesta hyökkääjästä.

Yhtiön tiedotteen mukaan hyökkääjät kohdistivat murtonsa nimenomaan sen sisäisiin Red Team -työkaluihin, joita FireEye käyttää asiakkaittensa tietoturvan testaamiseen. Red Team -työkalupakki sisältää laajan kirjon erilaisia hyökkäystyökaluja ja ne hyödyntävät myös reaalimaailman hyökkäysteknologioita, kuten CobaltStrike ja Metasploit. Osa työkaluista on saatavilla myös julkisesti avoimena lähdekoodina, mutta mukana on myös yhtiön itse kehittämään suljettuun koodin perustuvia työkaluja. Varastetut työkalut eivät hyödynnä niin sanottuja zero-day-haavoittuvuuksia tai muita tuntemattomia hyökkäysteknologioita.

FireEye on julkaissut GitHubin kautta joukon työkaluja Snort-, Yara-, ClamAV- ja HXIOC-kielille, jotka mahdollistavat puolustautumisen siltä varastetuilta työkaluilta. Suojausarsenaalia tullaan päivittämään vielä tulevaisuudessa lisää, minkä lisäksi yhtiön omat tuotteet luonnollisesti osaavat puolustautua varastetuilta työkaluilta jo valmiiksi.

Lähde: Reuters, FireEye (1), (2)

Video: Testissä Radeon RX 6900 XT

Käymme videolla läpi AMD:n uuden Radeon RX 6900 XT -näytönohjaimen testitulokset läpi ja juttelemme saatavuudesta ja hinnasta.

io-techissä julkaistun kirjoitetun Radeon RX 6900 XT -testiartikkelin lisäksi julkaisimme videolla yhteenvedon tuloksista.

Videolla käydään läpi testitulokset 4k-resoluutiolla ja vertailukohtina ovat NVIDIAn GeForce RTX 3090- ja 3080-mallit sekä pikkuveli 6800 XT. Yksityiskohtaisemmat tiedot ja kattavammat testitulokset myös 1440p- ja 1080p-resoluutoilla löytyvät io-techin kirjoitetusta testiartikkelista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.12.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Radeon Software 20.12.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Cyberpunk 2077 -pelille ja Radeon RX 6900 XT -näytönohjaimille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.12.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA2-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.12.1 -ajureiden kaksi merkittävää uudistusta ovat tuki tänään myyntiin tulleille Radeon RX 6900 XT -näytönohjaimille sekä Cyberpunk 2077 -pelille. Valitettavasti julkaisutiedote ei mainitse mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin ajureihin.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattuja bugeja ovat Radeon RX 6800 -sarjan näytönohjainten satunnainen jumittaminen normaalia matalammille kellotaajuuksille pelatessa, HP Reverb G2 -virtuaalilaseilla esiintyneet synkronointiongelmat RX 6800 -sarjan näytönohjaimilla sekä ikuisuuksia tiedossa olevissa ongelmissa roikkunut Performance Metrics Overlayn ja Performance Tuning -välilehden ongelma, jossa RX 5700 -sarjan näytönohjaimille näytettiin todellisia korkeampia lepokellotaajuuksia. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi useiden DXR-pelien satunnainen kaatuilu säteenseuranta käytössä, ruudun välkkyminen, kun käytössä on MSI Afterburner sekä näytön kirkkauden vilkunta joissain peleissä FreeSync-näytöillä, jos peli on asetettu reunattomaan ikkunaan (Borderless Windowed). Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

io-techin jokajouluinen piparkakkutalokilpailu on nyt käynnissä TechBBS-foorumilla

io-techin lukijayhteisön jokavuotinen joulumieltä nostattava piparkakkutalokilpailu on käynnistynyt TechBBS-foorumilla!

Perinteinen ja joulumieltä nostattava io-techin ”piparkakkutalokisa” järjestetään tänäkin jouluna! Viimevuotinen kilpailu poiki jälleen yli 30 näyttävää piparkakkuteosta ja äänestäjien suosikiksi nousi nimimerkki 16×7 Sampsan iloista perheenlisäystä onnistuneesti ennustaneella teoksella.

Menneet vuodet ovat osoittaneet, että kilpailijoiden mielikuvitusta ei kannata suitsia liian tiukalla aiherajauksella, joten tänäkin vuonna kilpailun teemana on ”io-tech”, eli sopivan laveasti ja osallistujien luovuutta ruokkien käytännössä kaikki, mikä liittyy sivuston sisältöön ja toimintaan. Teos voi siis olla mikä tahansa piparkakkurakennelma ja koristeluun voi käyttää luovuutta oman harkintansa ja taitojensa mukaan.

Osallistuminen kilpailuun tapahtuu liittämällä/linkittämällä kuvat foorumin kilpailuketjuun: erikseen merkitty kilpailukuva ja rakennusvaiheesta tarvitaan vähintään kaksi kuvaa (2). Kilpailuun hyväksytään yksi työ per henkilö/nimimerkki. Kuvissa täytyy näkyä paperille kirjoitettuna ”io-tech.fi 2020” ja oma fooruminimimerkki.

Kilpailun osallistumisaika päättyy 31.12. klo 23:59. Voittaja ratkeaa äänestyksellä, jossa foorumin käyttäjät pääsevät äänestämään suosikkiaan viikon ajan kilpailuajan päätyttyä. Kilpailuun on sponsoroitu tänä vuonna seuraavat upeat palkinnot:

Kilpailun palkinnot tarjoavat:

Katso lisätiedot kilpailusta foorumin puolelta seuraavan linkin takaa: TechBBS, Piparkakkutalokisa 2020

Uusi artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6900 XT

Testissä AMD:n suorituskykyisin täydellä Big Navi 21 -grafiikkapiirillä varustettu Radeon RX 6900 XT.

io-techin testissä heti uunituoreena AMD:n Radeon RX 6900 XT -näytönohjain, joka haastaa NVIDIAn GeForce RTX 3090:n. Tutustumme artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Mukana on testitulokset kaikilla tänä syksynä julkaistuilla GeForce RTX 30- ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla.

Artikkelissa on katsastettu myös DirectX Raytracing -säteenseurannan ja Blenderin suorituskyky sekä ajettu tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset. Lopuksi kokeilimme näytönohjaimen ylikellottamista.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6900 XT