Uutiset

Cooler Masterin Case Mod World Series 2022 -kilvan tulokset julki

Cooler Master palkitsi modattuja ja täysin itse rakennettuja töitä yhteensä kuudessa eri kategoriassa lähes 21 000 euron palkintopotilla.

Cooler Master pitää vuosittain modaajille ja tee-se-itse-henkisille suunnatun Case Mod World Series -kilvan. Nyt on saatu julki menneen vuoden sarjan tulokset yhteensä kuudessa eri kategoriassa.

Cooler Master Case Mod World Series 2022 -kilvassa jaettiin osallistujien kesken palkintoina yhteensä 22 500 dollaria eli reilut 20 760 euroa. Parhaan palkinnon tyhjästä rakennetun kotelon ja parhaan käsityötaidon kategorioissa voitto meni samaan osoitteeseen, uutisen pääkuvana näkyvälle brittiläisen Keith Grahamin rakentamalle Power Corelle.

Parhaan tornikotelomodin tittelin nappasi ruotsalaisen Timpelayn Cosmos C700M -koteloon modattu C700MI. Timpelay nappasi voiton myös parhaan työn palkinnon muiden kuin tietokonemodien kategoriassa NR200CH-kaiuttimillaan.

Uudelleenkäytettäviä materiaaleja hyödynsi parhaiten malesialaisen Ghost Customsin postapokalyptiseen maailman istuva Ghost-kokoonpano ja parhaan visuaalisen suunnittelun pystin pokkasi thaimaalaisen JMDF Modsin ensi joulun toivelelu KillerMan.

Lähde: TechPowerUp

Phanteks julkaisi lasikulmaisen NV7-kotelon ja D30 D-RGB -tuulettimet

NV7 perustuu yhtiön uuteen NV Series -runkoon, mikä vihjaa useammastakin samankaltaisesta kotelosta lähitulevaisuudessa.

Akvaarionkin monelle mieleen tuovat etukulmattomat, edestä ja kyljestä lasitetut kotelot ovat tuorein trendi, johon tarttuu valmistaja toisensa jälkeen. Niin myös Phanteks, joka julkaisi CES-messuilla vuoden alussa esittelemänsä NV7-kotelon. Samalla kertaa tuli julki myös D30 D-RGB -sarjan uudet tuulettimet.

Phanteksin NV7 perustuu täysin uuteen NV Series -runkoon, josta uupuu kokonaan vasemman etukulman tukipilari. Sen sijasta tarjolla on esteetön näkymä kotelon sisään niin edestä, kulmasta kuin sivultakin. Phanteks pyrkii erottamaan oman kotelonsa massasta etupaneelin vinolla pohjaleikkauksella.

Kotelon I/O-paneeli kaksine USB-A-liitäntöineen ja yksine USB-C- ja 3,5 mm -liitäntöineen löytyy oletuksena vinon leikkauksen jättämästä raosta kotelon alta, mutta on ilmeisesti liikultetavissa. Erikoisesti kotelon takaseinästä löytyy myös siistiä estetiikkaa toivoville verkotettu peitelevy kaapelinhallintaominaisuuksin. Kaapelit reititetään oven alta löytyvän säleikön läpi. Kotelossa on myös emolevyn paikan kiertävä RGB-valonauha ja integroitu tuki pitkille näytönohjaimille. Phanteks tarjoaa erikseen ostettaviksi myös lisävalaistusta kotelolle suunniteltujen RGB-nauhojen muodossa.

Phanteks NV7:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 253 x 586 x 532 mm (L x K x S), tilavuus 78,87 litraa
  • Paino: 16,90 kg
  • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi
  • Etupaneelin liitännät: USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB-A 3.0, Mikrofoni- ja kuulokekomboliitin, virtapainike, D-RGB-tila-, nopeus-, kanava ja -väripainikkeet
  • Yhteensopivat emolevyt: mini-ITX, microATX, ATX, E-ATX (max. 277 mm)
  • Levypaikat: max 2 x 3,5” + 5 x 2,5” / 1 x 3,5” + 6 x 2,5”
  • Näytönohjaimen maksimipituus ja -leveys: 450 mm / 185 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
  • Virtalähdepaikka: ATX (max. pituus 255 mm)
  • Tuuletinpaikat: Katossa 3 x 120 mm, takana 2 x 120 mm, kyljessä 4 x 120 mm ja pohjassa 3 x 120/140 mm
  • Jäähdytinpaikat: 360 mm kyljessä (max 132 x 440 x 65 mm), katossa 360 mm, takana 240 mm, pohjassa 360/440 mm

Phanteks julkaisi samalla myös D30 D-RGB -tuulettimet, jotka tulevat myyntiin poikkeuksellisesti sekä tavallisin että käännetyin lavoin. Käännetyt lavat antavat pelaajille mahdollisuuden säätää ilmankierto huippuunsa, että tuulettimen selkäpuolen ikävät valaisemattomat palkit tulisivat RGB-loisteen tielle.

Tuulettimet on varustettu kattavalla RGB-valaistuksella, joka on näkyvissä paitsi kehänä tuuletinten lapojen ympärillä, myös joka kyljestä erikokoisin RGB-valonauhoin. D30 D-RGB sisältää myös kontaktipinnit maksimissaan neljän tuulettimen ketjuttamiseen yhden tuulettimen johdon päähän. Yhteensopivuutta miettiessä on syytä kuitenkin huomioida, että tuulettimet ovat normaalin n. 25 mm:n sijasta 30 mm paksut.

D30 D-RGB Regular ja Reversed -mallien tekniset ominaisuudet:

  • Koko: 120 x 120 x 30 mm
  • Paino: 300 g
  • Nopeus: 250-2000 ±10 % RPM (PWM)
  • Max Ilmavirta ja staattinen paine:
    • Regular: 64,3 CFM, 3,01 mmH2O
    • Reversed: 61,5 CFM, 2,72 mmH2O
  • Melu:
    • Regular max 30,2 dBA
    • Reversed max 31,8 dBA

Phanteksin uusi NV7-kotelo ja D30 D-RGB -tuulettimet saapuvat myyntiin huhtikuun aikana sekä mustina että valkoisina. Toistaiseksi niiden eurohinnoittelusta ei ole tietoa, mutta Yhdysvalloissa verottomat suositushinnat ovat kotelolle 219,99 dollaria ja tuulettimille yksittäin 29,99 dollaria tai kolmen paketeissa 84,99 dollaria.

Phanteks NV7 -tuotesivut, D30 D-RGB -tuotesivut

EKWB julkaisi uudet EK-Quantum Impulse 120 D-RGB -tuulettimet

Pelaajien tarpeet edellä suunniteltua RGB-loistoa ei pääse pakoon tuulettimen miltään sivulta, vaan valaistuksetta jää vain tuulettimen keskiön päädyt, ohut kaistale runkoa ja kulmien kumipehmikkeiset kiinnityspaikat.

Nestejäähdytystuotteistaan parhaiten tunnettu EKWB on julkaissut uudet EK-Quantum Impulse 120 D-RGB -tuulettimet. Kuten kulmakunnan kovimmat nikkeknattertonit jo johtopäättelivät nimestä, kyse on ennen kaikkea pelaajien sydämiin tuulenvireensä virittävistä tuulettimista, jossa RGB-loisteelta ei pääse pakoon mistään kulmasta.

EK-Quantum Impulse 120 D-RGB -tuulettimet ovat nimensä mukaisesti 120 millimetrisiä, mikä sopii hyvin myös yhtiön omaan jäähdytinvalikoimaan. Tuulettimissa on menty RGB edellä joka suunnasta, sillä ainoat valaisemattomat osat ovat itse tuulettimen keskiö, jota koristaa EK-logo, sekä ohut kaistale tuulettimen mustaa keskirunkoa ynnä kulmien kumipehmustetut kiinnityspaikat. Kaikki muu on peitetty maitomaiseen muoviin, joka levittää kolmeen eri alueeseen jaetun RGB-loisteen pehmeästi ympäriinsä. Hallittavat alueet ovat rungon etupuoli, rungon takapuoli ja tuulettimen lavat keskiön reunuksia myöden.

Tuuletinten laakeroinnissa käytetään Sunonin VAPO-laakerointia ja magneettista levitaatiota hyödyntävää moottoria. Tuuletin tarjoaa PWM-ohjattuna 400-1800 RPM:n ±10 % kierrosnopeuden, maksimissaan 57,5 CFM:n ( 97,8 m3h) ilmavirran ja 1,94 mmH2O:n staattisen paineen. Äänentuotoksi kerrotaan maksimikierroksilla 24,3 dBA ja tuulettimen eliniäksi luvataan 60 000 tuntia 40 °C lämpötilassa.

Quantum Impulse 120 D-RGB:n strategiset mitat ovat 120 x 120 x 29 mm kumivaimentimilla tai 26 mm ilman niitää. Mukana toimitetaan EK-OmniLink-yhteensopivat johdot, mikä mahdollistaa useamman tuulettimen ketjuttamisen yhden PWM- ja D-RGB-liittimen taakse. RGB-valaistus on tuettu 3-pinnisellä 5V liittimellä.

EK-Quantum Impulse 120 D-RGB tulee myyntiin välittömästi ja se on hinnoiteltu EKWB:n omassa verkkokaupassa 26,98 euroon kappaleelta.

Lähde: EKWB

AMD julkisti FSR 3 -teknologian ja FidelityFX SDK -kehityskitin

FidelityFX Super Resolution 3 on odotetusti hyvin suora vastaus DLSS 3:lle: FSR 2:n skaalain, uusi Fluid Motion Frames -interpolointi ja latenssien minimointi avoimen lähdekoodin MIT-lisenssillä. Mutta julkaisupäivästä ei uskallettu vielä edes vihjaista.

AMD on julkistanut odotetusti FidelityFX Super Resolution 3 -teknologian Game Developers Conference 2023 -tapahtuman yhteydessä. Lisäksi tapahtumassa esiteltiin muun muassa uusi FidelityFX-teknologiat kätevästi samassa paketissa tarjoava kehityskitti.

FidelityFX Super Resolution 3 -teknologia tuo FSR 2:n temporaalisen skaalaimen rinnalle uuden AMD Fluid Motion Frames -interpolaatiovaiheen. Teknologia mahdollistaa parhaimmillaan kaksinkertaisen suorituskyvyn FSR 2:een verrattuna. Lisäksi AMD panostaa vahvasti latenssien madaltamiseen FSR 3:n kanssa ja lupaa, että teknologia on helppo integroida peleihin etenkin, jos ne tukevat valmiiksi FSR 2:ta. Käytänössä kyse on siis täysin identtisistä uudistuksista DLSS 3:n kanssa, mutta avoimen lähdekoodin MIT-lisenssillä ja kaikilla valmistajilla toimivana. AMD ei kertonut vielä, milloin FSR 3 julkaistaan kehittäjien käsiin, mutta lupasi kertoa lisää teknologiasta lähempänä sen julkaisu tämän vuoden aikana.

Samassa yhteydessä AMD julkaisi uuden avoimen FidelityFX SDK:n, joka paketoi yhteen työkaluun kaikki FidelityFX-teknologiat, dokumentaatiot ja muut vastaavat. Joukkoon kuuluvat myös uudet GDC:ssä nyt esitellyt FidelityFX Depth of Field-, Lens- ja Blur -teknologiat sekä uuden FidelityFX Hybrid -brändin alle kuuluvat Reflections ja Shadows. FidelityFX Hybrid -teknologiat on tarkoitettu säteenseuranta- ja rasterointiefektien yhteiskäyttöön tarjoamaan parhaan balanssin suorituskyvyn ja kuvanlaadun välillä. Sekä SDK että edellä mainitut uudet teknologiat tulevat saataville toisen vuosineljänneksen aikana AMD:n GPUOpen-portaalin kautta.

Voit tutustua kaikkiin AMD:n GDC 2023 -tapahtumassa esittelemiin teknologioihin yhtiön omassa blogissa.

Suomalainen Unevn Base tekee peli-PC:stä oheislaitteineen helpommin mukana kulkevan

Base on tietokonekokoonpanon ja oheiskomponentit sekä näytön sisäänsä mahduttava pöytä, joka taittuu myös helposti mukana kuljetettavaan muotoon.

Suomalainen Unevn on julkaissut uuden Base-pelikonekokonaisuuden. Yksinkertaistettuna kyseessä on pöytä, joka toimii samaan aikaan firman omien sanojen mukaan Mini-ITX-kotelona ja näyttötelineenä sekä mahdollistaa myös oheistarvikkeiden sekä näytön kuljettamisen pienemmässä paketissa paikasta toiseen. Mini-ITX-koteloksi mainitsemisesta huolimatta Baseen on kuitenkin mahdollista mahduttaa Mini-ITX-emolevyjen lisäksi myös mATX-emolevy.

Base on suunniteltu pelikokoonpanoksi, jonka voi kuljettaa helposti paikasta toiseen tekemättä kuitenkaa kompromissia itse pelikokemuksessa. Täydestä pöydästä kannettavaan tilaan tai toisin päin taittaminen onnistuu valmistajan kotisivujen mukaan alle minuutissa. Pöydän pinta on valmistajan mukaan valmistettu autovalmistuksesta tutusta materiaalista, joka on suunniteltu kestämään. Pinnan materiaalin kerrotaan tarjoavan hyvä tarttumapinta hiirimatolle ja näppäimistölle, mutta liukuvan kuitenkin hyvin ranteen alla.

Basen sisuksissa on tilaa tietokonekokoonpanolle ja pöydän kyljissä on ilmanottoaukot kokoonpanon ilmankiertoa varten. Lisäksi sisuksiin mahtuu kannettavassa tilassa myös oheistarvikkeet kuten hiiri ja näppäimistö sekä maksimissaan 27-tuumainen näyttö. Valmistajan kotisivuilla on tarjolla myös listaus pöydän kanssa yhteensopivista näytöistä ja tarkemmat mitat siitä, millaisia komponentteja pöytään on mahdollista sisällyttää. Pöydän itsensä mitat syvyys- ja leveyssuunnassa ovat 68 x 114 cm. Painoa pöydällä ilman kokoonpanoa on 20 kilogrammaa ja kokoonpanon kanssa noin 27 kilogrammaa riippuen toki käytetyistä osista.

Peliasentoon avaamisen jälkeen pöydässä on tarjolla sen jalkojen korkeuden säätö ja integroitu näyttöteline, jolle on tarjolla korkeuden säätö, syvyyden säätö sekä näytön kulman säätö. Valmistaja on tiedotteessaan kertonut pöydän valmistuksen tapahtuvan pääosin Suomessa, minkä lisäksi loppukokoonpano tehdään täysin Suomessa.

Unevn Base on tilattavissa valmistajan kotisivuilta 2490 euron hintaan ilman kokoonpanoa. Halutessaan mukaan voi tilata myös esiasennetun pelitietokoneen, 25- tai 27-tuumaisen näytön sekä Logitechin G Pro Wireless hiiren ja G915 TKL Tactile -näppäimistön. Kalleimmilla tietokoneen osilla, suuremmalla näytöllä sekä näppäimistön ja hiiren kanssa kokonaiskustannukseksi tulee 6690 euroa.

Lähde: Unevn

Intelin perustaja Gordon Moore on kuollut

Mooren laistakin tunnettu Gordon Moore oli kuollessaan 94-vuotias.

Intelin perustajiin kuulunut ja Mooren laista kenties parhaiten nykypäivänä tunnettu Gordon Moore on kuollut. Moore oli kuollessaan 94-vuotias. Hänen kerrotaan kuolleen rauhallisesti kotonaan Hawaijilla perheensä ympäröimänä.

Moore perusti Intelin yhdessä Robert Noycen kanssa vuonna 1968 ja toimi yhtiön varatoimitusjohtajana vuoteen 1975 asti, jolloin hänet nostettiin yhtiön johtoon. Vuonna 1979 Moore valittiin yhtiön toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Moore toimi Intelin toimitusjohtajana vuoteen 1987 asti, jonka jälkeen hän jättäytyi sivummalle toimien vain hallituksen puheenjohtajana. Vuonna 1997 hän eläköityi muodollisesti, mutta piti emeritus puheenjohtajan titteliä vielä vuoteen 2006 asti.

Intelin ulkopuolella Moore oli aktiivinen filantrooppi keskittyen etenkin luonnonsuojeluun, tieteisiin ja hoitotyön edistämiseen. Hän on perustanut vaimonsa kanssa vuonna 2000 myös Gordon and Betty Moore Foundation -järjestön, jonka kautta on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen tähän päivään mennessä jo yli 5,1 miljardia dollaria. Presidentti George H.W. Bush on myöntänyt Moorelle National Medal of Technology -mitalin ja presidentti George W. Bush puolestaan maan korkeimman siviilille myönnettävän mitalin eli Presidential Medal of Freedomin.

Mooren lain juuret löytyvät vielä Inteliäkin kauempaa, sillä hän julkaisi kuuluisan ennustuksensa piirien transistorimäärän kaksinkertaistumisesta joka vuosi jo vuonna 1965. Vuonna 1975 Moore viilasi ennustustaan todeten piirien transistoribudjettien kaksinkertaistuvan seuraavat kymmenen vuotta joka toinen vuosi. Myös muunlaisia tulkintoja Mooren sanomisista on nähty, mutta Intel lienee virallisin historian kirjoittaja tämän saagan osalta.

Moorea jäävät kaipaamaan koko teknologiamaailman lisäksi tämän vaimo Betty, lapset Kenneth ja Steven sekä neljä lastenlasta.

Intelin muistokirjoitus Moorelle

Live: io-techin Tekniikkapodcast (12/2023)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 24. maaliskuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Petrus Laine.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Uusi artikkeli: Testissä Nothing Ear (2) -nappikuulokkeet

Testasimme Nothingin toisen sukupolven Nothing Ear (2) -vastamelunappikuulokkeet.

Nothing julkaisi tällä viikolla toisen sukupolven version tulpallisista nappikuulokkeistaan ja nyt yksinkertaisesti Ear (2) -nimeä kantavat napit ovat päätyneet myös io-techin testiin. Ensimmäisestä sukupolvesta poiketen uutuusnappien kerrotaan sisältävän valmistajan omaa suunnittelua edustavat kuuloke-elementit. Lisäksi Nothing on kertonut panostaneensa erityisesti äänenlaatuun yhteisöltään saamansa palautteen perusteella.

Sisuksissa on siis tapahtunut muutoksia, mutta ulkoisesti napit muistuttavat yhä edeltäjiään. Uudessa testiartikkelissa otammekin selvää, onko Nothing oppinut ensimmäisen version puutteistaan ja tarjoavatko uudet Ear (2) -kuulokkeet vastinetta 159 euron suositushinnalleen.

Lue artikkeli: Testissä Nothing Ear (2) -nappikuulokkeet

Corsair julkisti Xeneon 27 OLED -pelinäytön

LG:n uusimman sukupolven OLED-paneeliin perustuva pelinäyttö pyrkii erottumaan joukosta edukseen muun muassa kattavasti varustellulla jalallaan.

OLED on tekemässä vahvaa tuloa tietokonenäyttöjen markkinoille, kun pitkän odotuksen jälkeen niin LG kuin Samsungkin ovat alkaneet tuottamaan paneeleita näytöille sopivissa mitoissa. Corsairilla on kokemusta OLED-näytöistä jo taipuvan Xeneon Flexin myötä, mutta nyt julkaistu uutuus edustaa perinteisempää mallia.

Corsair Xeneon 27 OLED perustuu LG:n uusimpaan 3. sukupolven OLED-paneeliin, eli siitä löytyy WOLED-paneelin päältä Micro Lens Array -kerros ja META Booster -algoritmi. Yhtiö lupaakin näytölleen HDR10-tuen ja jopa 1000 nitin maksimikirkkauden väriavaruuden kattaessa 98,5 % DCI-P3:sta. Näytön resoluution on 2560×1440 ja virkistystaajuus maksimissaan 240 hertsiä 0,03 millisekunnin vasteajalla. Vaihtelevan virkistystaajuuden tuki on sekä FreeSync Premium- että G-Sync Compatibe -sertifioitu.

Näytön jalka on varsin kattavasti varusteltu ja se tarjoaa 60° kääntyvyyttä, 22° kallistusta ja 100 mm verran korkeussäätöä ynnä Pivot-tuen kumpaankin suuntaan. Jos mukana tuleva jalka ei miellytä, voi näytön ripustaa haluamaansa telineeseen myös VESA-kiinnikkeillä. Näytön hallinnan yksityiskohtiin ei päästä vielä tarkemmin, mutta Corsairin mukaan näytössä on jonkinlainen läheisyyssensori, jonka avulla käyttäjä ohjataan oikealle nappulalle, oli se sitten virta- tai lähdepainike tai OSD-valikon selaamiseen käytettävä pieni tikkuohjain.

Xeneon 27 OLEDin I/O-paneeli tarjoaa kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, DisplayPort 1.4 -liitännän ja USB Type-C:n DP Alt-Mode -tuella. Näyttö tukee kahden kuvalähteen samanaikaista näyttöä joko Picture in Picture -tilassa tai vierekkäin sommiteltuna. Lisäksi näytössä on USB-C 3.1 -sisääntulo ruokkimaan neljää USB-A 3.1 -liitäntää.

Corsair Xeneon 27 OLED tulee saataville toukokuussa, mutta sen hinnoittelua ei ole vielä paljastettu. Näyttöä pääsee ihmettelemään ennakkoon parhaillaan käynnissä olevilla PAX East 2023 -messuilla, mikäli sattuu olemaan Bostonin kulmilla.

Lähde: Corsair

Googlen tekoälybotti Bard jäi kiinni plagioinnista heti ensi askelillaan

Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa beetatestattavana oleva botti plagioi Tom’s Hardwarea väittäen sivuston testejä omikseen ilman mitään viitteitä testien todelliseen tekijään.

ChatGPT:n valloitettua netin myrskyn lailla Google ei aikaillut, vaan ilmoitti kehittävänsä omaa Bard-tekoälybottiaan, joka perustuisi yhtiön omalle LaMDA-kielimallille. Yhtiö julkaisi Bardin rajattuun beetatestiin aiemmin tällä viikolla Yhdysvalloissa ja Briteissä. Kuten kirkkaimmista kristallipalloista oli jo nähtävissä, tiimalasissa ei kovin montaa hiekanjyvää kerinnyt valumaan ennen ensimmäistä kohua.

Tom’s Hardwaren Avram Piltch lähti testaamaan Bardia prosessorivertailun merkeissä. Kysyttäessä kumpi on nopeampi prosessori, Intelin Core i9-13900K vai AMD:n Ryzen 9 7950X3D, Bard kertoi 7950X3D:n olevan heidän testeissään vakiona 12 ja molemmat ylikellotettuna 9 % nopeampi kuin 13900K, ja kertoi perään eron syntyvän lähinnä 3D V-Cachesta.

Kun Piltch kysyi tarkentaen mihin Bard viittäsi ”heidän testeillään”, botti kertoi viittaavansa Tom’s Hardwaren suorittamiin testeihin, joissa Ryzen 9 7950X3D peittosi Core i9-13900K:n. Tämän jälkeen Piltch haastoi bottia syyttäen tätä plagioinnista, koska tämä oli puhunut ”heidän testeistään” viittaamatta testit tehneeseen Tom’s Hardwareen. Bard tunnusti vastauksen todellakin olleen yhdenlaista plagioimista ja että sen olisi pitänyt viitata asianmukaisesti testit tehneeseen sivustoon. Sen jälkeen se kertoi mitä plagiointi tarkoittaa ja että kyseessä on vakava rike. Lopuksi Bard pahoitteli erehdystään ja lupasi olla jatkossa tarkempi lähdeviitteittensä kanssa.

Tässä plagiointitapauksessa Bard oli kopioinut Tom’s Hardwarea sanasta sanaan, jättäen vain prosessoreiden $-hinnat pois välistä. Mikäli saman kysymyksen olisi esittänyt botille lähes kuka tahansa muu, ei olisi mitään syytä miksi se olisi jäänyt kiinni ja työn tekijä täysin vaille kiitosta tai viittauksia. Tapaus antaa myös bensaa laajempaan keskusteluun tekoälystä ja sen tuotoksiin liittyvistä tekijänoikeuksista ja tekijänoikeusrikkomuksista.

Lähde: Tom’s Hardware