Creative mukaan hiiri- ja näppäimistömarkkinoille uusilla BlasterX-pelimalleilla

Creative on esitellyt Sound BlasterX -pelituotemallistoonsa ensimmäisen hiiren ja näppäimistön.

Creative on ollut jo vuosia mukana pelituotemarkkinoilla pelikuulokkeidensa muodossa ja nyt se on päättänyt laajentaa Sound BlasterX -valikoimaa myös syöttölaitteilla. Uutuuksista Siege M04 on optisella sensorilla varustettu langallinen pelihiiri ja Vanguard K08 puolestaan RGB-valaistu mekaaninen pelinäppäimistö.

creative-siege-m04-100117

Creativen mukaan oikeakätisille muotoiltu Siege M04 on yhdistelmä eri hiirityypeistä poimituista parhaista puolista. Hiiressä on seitsemän ohjelmoitavaa painiketta sekä painikkeet, joilla herkkyyttä voi säätää lennosta. Hiiren alareunaa kiertää RGB-valaistu kaistale, joka tukee 16,8 miljoonaa värisävyä sekä eri efektejä. Sekä painikeohjelmoinnit että valaistusasetukset tallentuvat hiiren sisäiseen muistiin.

Siege M04 käyttää infrapunaledin avustamaa optista PixArt PMW3360 -sensoria, jonka herkkyys on säädettävissä 200 – 12000 CPI:n välillä. Hiiri ei käytä kiihdytystä tai ennakointia, jolla on pyritty mahdollisimman luonnolliseen ja tarkkaan liikkeen seurantaan. Nostoetäisyydeksi (LoD) ilmoitetaan kaksi millimetriä. Oikean ja vasemman painikkeen alla käytetään Omronin mekaanisia kytkimiä, joiden käyttöiäksi luvataan 50 miljoonaa painallusta. 110 grammaa painavan hiiren alla on PTFE-tassut.

creative-vanguard-k08-100117

Vanguard K08 on äänilaitevalmistajan näkemys suorituskykyisestä mekaanisesta pelinäppäimistöstä. Siinä on kaikkiaan 109 näppäintä, eli vakioasettelua on laajennettu vasempaan reunaan sijoitetuilla viidellä makronäppäimellä. Lisäksi Vanguardissa on erilliset multimediapainikkeet sekä äänenvoimakkuuden säätörulla. Näppäimistö on myös varustettu muokattavalla RGB-taustavalaistuksella.

Vanguard K08 käyttää Omronin valmistamia mekaanisia PRES-kytkimiä (Perceive-React-Execute Switches), joiden toimintaiäksi kerrotaan 70 miljoonaa painallusta. Painalluksen aktivointietäisyys on 1,5 mm ja pohjausetäisyys 3,5 mm, jotka ovat hieman tavallisia Cherry MX -kytkimiä lyhyemmät. Painallusvoima on 45 cN. Näppäimistö tukee 26KRO:ta, jonka pitäisi riittää mainiosti kymmensormiselle ihmiselle. Vanguardissa on lisäksi USB-läpivientiliitäntä sekä irrotettava rannetuki.

Sound BlasterX Siege M04:n suositushinta on 79,99 euroa ja Vanguard K08:n vastaavasti 179,99 euroa ja ne ovat välittömästi saatavissa Creativen omasta verkkokaupasta. Kivijalkamyymälöissä saatavuus on jälleenmyyjäkohtaista.

LG käyttää tulevassa huippumallissaan uutta 5,7-tuumaista 18:9-kuvasuhteen QHD+-näyttöä

Näyttöpaneelivalmistaja LG Display on julkaissut uuden mobiililaitteisiin tarkoitetun 5,7-tuumaisen LCD-näyttöpaneelin, jota tullaan käyttämään LG:n tulevassa lippulaivaälypuhelimessa.

LG Display mainostaa uuden näyttöpaneelin olevan markkinoiden ensimmäinen 5,7-tuumainen LCD-paneeli 18:9 kuvasuhteella. Yrityksen mukaan se on vastaus käyttäjien tarpeeseen isommista ja paremmista näytöistä älypuhelimissa sekä kertoo LG Displayn näkemyksen siitä, mihin suuntaan näyttöjen pitäisi kehittyä.

18:9 kuvasuhde on laajempi kuin tyypillisesti nykyään käytössä olevat 16:9 kuvasuhteen näytöt, joten se mukailee paremmin nykypuhelimien ulkomittojen mittasuhteita. LG:n uuden näyttöpaneelin tarkkuus on 1440 x 2880 pikseliä ja se on saanut QHD+-nimityksen. Pikselitiheydeksi muodostuu korkea 564 PPI.

Paneelissa käytetään integroitua inTOUCH-kosketuksentunnistuskerrosta, joka mahdollistaa näytön alle millimetrin kokonaispaksuuden. Paneelin reunojen leveys on 0,2 mm ylälaidassa sekä 0,54 mm pitkillä sivuilla. Lisäksi näytön luettavuuden kerrotaan parantuneen auringonpaisteessa 10 % kasvaneen paneelin läpäisykyvyn myötä sekä virrankulutuksen laskeneen 30 %:lla.

Yritys ilmoittaa myös tiedotteessaan selkokielisesti, että uutta näyttöpaneelia tullaan käyttämään LG Electronicsin älypuhelinmalliston seuraavassa huippumallissa. Tiettävästi LG G6 -nimeä kantavan puhelimen julkaisu tapahtuu tällä tietoa helmikuun lopulla Barcelonassa MWC-messujen yhteydessä.

Lähde: PhoneArena, IT Times

Razer esitteli kolminäyttöisen kannettavan ja projektorijärjestelmän, kaksi CES-prototyyppiä lähti varkaiden matkaan

Razer esitteli CES-messuilla kolminäyttöisen kannetavan prototyypin sekä immersiota parantavan projektorijärjestelmän. Yhtiö ei tarkentanut ovatko varastetut prototyypit juuri kyseiset laitteet.

Razer esitteli kenties koko CES 2017 -messujen mielenkiintoisimmat prototyypit, Project Valerieksi ristityn kolminäyttöisen kannettavan sekä Project Arianaksi ristityn, immersiota erilaisin valaistus- ja videoefektein parantavan projektorijärjestelmän.

Razerin prototyypit kiinnostivat myös epärehellisempiä messuvieraita, sillä Razerin toimitusjohtaja Min-Liang Tan kertoi tänään Facebookin välityksellä kahden prototyypin lähteneen messuhallista tuntemattomien varkaiden matkaan. Yhtiö ei sulje pois mahdollisuutta, että kyse saattaa olla myös teollisuusvakoilusta. Tan ei tarkentanut onko kyse juuri tässäkin uutisessa esitellyistä prototyypeistä, mutta Razer ei virallisesti esitellyt messuilla muita prototyyppejä. Yhtiö työskentelee yhteistyössä messujärjestäjien ja paikallisen poliisin kanssa selvittääkseen varkaudet.

razer-project-valerie-20170109

Project Valerie on päällisin puolin varsin perinteinen 17,3-tuumainen pelikannettava. Sen erikoisuus on normaalia paksumpi näyttöpuolisko, johon on piilotettu peräti kolme 4K UHD -resoluution näyttöä. Näytöt työntyvät esiin automatisoidun mekanismin avulla, ja nappia painamalla pelaajalla on edessään 11520×2160-resoluution pelikuva. Tällä hetkellä prototyypin sisältä löytyy NVIDIAn GeForce GTX 1080 -näytönohjain, mutta nykynäytönohjainten kykyä ajaa kolmea 4K UHD -näyttöä pelikelpoisella suorituskyvyllä voidaan pitää vähintäänkin kyseenalaisena.

razer-project-valerie-projector-20170109

Project Ariana on puolestaan älykäs projektiojärjestelmä, joka laajentaa pelikokemuksen koko huoneen mittakaavaan. Ariana hyödyntää kahta 3D-kameraa skannatakseen käytössä olevan tilan, jotta sen projektiot ottavat huomioon esimerkiksi huonekalut ja muut huoneen muodot. Projektori hyödyntää Razerin Chroma-rajapintaa helpottaakseen valaistusefektien ja videotehosteiden integrointia osaksi pelejä. Käytännössä idea on identtinen Microsoftin kolme vuotta sitten esittelemän IllumiRoomin kanssa. Razerin uusi projektorijärjestelmä sai osakseen myös kunniaa, kun se pokkasi Best of CES -palkinnon peliteknologioiden kategoriasta messujen päätteeksi.

Päivitys 10.1 klo 12.57:

Razer on vastannut Polygonin tiedusteluihin varkauksien yksityiskohdista. Lausunnon mukaan molemmat varastetut prototyypit olivat Project Valerie -kannettavia. Razer tarjoaa syyllisten kiinnijäämiseen johtavista vihjeistä parhaimmillaan 25 000 dollarin palkkiota.

Lähteet: Facebook, Razer

Kaikki AMD:n Ryzen-prosessorit ovat kerroinlukottomia – elinkaari neljä vuotta

AMD paljasti CES-tapahtumassa ylikellottajien riemuksi, että kaikki Ryzen-prosessorit tulevat olemaan kerroinlukottomia.

AMD kertoi CES-tapahtuman yhteydessä lisää yksityiskohtia Q1/2017 eli tammi-maaliskuun aikana julkaistavasta Zen-arkkitehtuuria käyttävästä Ryzen-työpöytäprosessoristaan. Käytännössä Q1 aikana voi tarkoittaa 31. maaliskuuta, mutta AMD vahvisti erikseen io-techille, että Ryzenin tapauksessa julkaisu tullaan näkemään jo aikaisemmin.

Yrityksen laskenta- ja grafiikkaosaston johtaja Jim Anderson kertoi PC Worldin haastattelussa, että Ryzen prosessorit saapuvat myyntiin heti julkaisun yhteydessä ja ovat saatavilla ensimmäisestä päivästä lähtien eli kyseessä ei ole paperijulkaisu. Vaikka AMD on toistaiseksi esitellyt julkisesti vain 8-ytimistä ja 16-säiettä tukevaa Summit Ridge -koodinimellistä prosessoria, julkaisun yhteydessä markkinoille on tulossa useita eri variantteja Ryzen-prosessorista. Tarkempia yksityiskohtia ei vielä kerrottu, mutta oletettavasti saataville tulee ainakin 4- ja 8-ytimen versiot eri kellotaajuuksilla.

Lisäksi AMD odottaa, että julkaisun yhteydessä saatavilla tulee olemaan noin 50 Ryzen-prosessoreita tukevaa AM4-kantaista emolevymallia ja kaikki viime vuonna julkaistut AMD-yhteensopivat jäähdytysratkaisut tulevat olemaan yhteensopivia myös Ryzenin kanssa.

Mielenkiintoisin yksityiskohta ylikellottajille on se, että kaikki markkinoille saapuvat Ryzen-mallit tulevat olemaan kerroinlukottomia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien Ryzen-prosessoreiden kerrointa pystyy vapaasti nostamaan ja mikä parasta, edullisimpiakin malleja voi vapaasti ylikellottaa. Samassa yhteydessä yritys kuitenkin muistuttaa, että takuu ei kata ylikellottamisesta koituvia vahinkoja:

AMD product warranty does not cover damages caused by overclocking, even when overclocking is enabled via AMD hardware

Intelin prosessoreissa on jo pitkään ollut käytäntönä, että kerroin on lukittu ja ainoastaan K-sarjan malleissa kerroin on auki. K-sarjan prosessorit ovat kuitenkin olleet pääsääntöisesti kaikkein kalleimpia malleja, joten rahallisen säästämisen sijaan kalleimmasta ja suorituskykyisimmästä mallista on voinut ylikellottaa vieläkin suorituskykyisemmän.

Uusista AM4-prosessorikantaa tukevista piirisarjoista ylikellottamista tukevat X370-, B350- ja X300-piirisarjat ja kahden näytönohjaimen CrossFire- ja SLI-konfiguraatioita tukevat ainoastaan X370-piirisarja. Tuettuna on 16 PCI Express 3.0 -linjaa eli kahden näytönohjaimen konfiguraatioissa molemmat näytönohjaimet toimivat x8-nopeudella.

 

Zen-arkkitehtuurin elinkaari 4 vuotta – päivittyy vuosittain

ryzen-7-09012017

Teknologiajohtaja Mark Papermaster kertoi lisäksi PC Worldille, että Zenin elinkaareksi markkinoilla on laskettu neljä vuotta ja Intelin edesmenneen Tick-Tock-julkaisustrategian sijaan AMD tulee kehittämään Zeniä Tock-Tock-Tock-strategialla.

Jos Papermasterin sanomisia tulkitaan sanatarkasti niin seuraavan neljän vuoden aikana Zen-arkkitehtuuria tullaan päivittämään kolmeen otteeseen eli noin vuoden välein. AMD on jo aiemmin kertonut, että Zen-arkkitehtuurin Ryzen-prosessorit tullaan päivättämään tulevaisuudessa Zen+-arkkitehtuuriin.

OnePlus 3 -mallit saivat bugikorjauksia sisältävän OxygenOS 4.0.1 -päivityksen

OnePlus on julkaissut 4.0.1-versionumerollisen korjauspäivityksen OnePlus 3- ja OnePlus 3T-puhelimien Nougat-pohjaiselle OxygenOS-käyttöjärjestelmälle.

Jos runsas viikko sitten julkaistua OxygenOS 4.0 -päivitystä ei ole vielä asennettu puhelimeen, on 4.0.1-päivityksen koko noin gigatavun luokkaa (tarkistettu OnePlus 3:lla). Puhelimiin, joissa 4.0-päivitys on jo asennettuna, on 4.0.1-päivityspaketti vain noin 30 megatavun kokoinen. Jakelu tapahtuu portaittain OTA:na (Over the air). Io-tech asensi päivityksen OnePlus 3T -puhelimeen ongelmitta muutamassa minuutissa.

Päivitys sisältää parannuksia vakauteen sekä korjauksia havaittuihin ongelmiin, kuten etäisyyssensorin bugiin puheluiden aikana sekä tiettyjen operaattoreiden APN-asetuksiin. OnePlussan mukaan käyttäjät saattavat edelleen havaita ongelmia mm. sovelluskaupan, operaattorin APN-asetusten sekä vaihtelevan WiFi-yhteyden osalta. Play-kaupan ongelmat roamingin aikana ovat tiedossa oleva Googlen päässä sijaitseva ongelma.

Lähteet: OnePlus (1), (2)

AMD Radeon Vega -näytönohjaimen prototyyppi ensimmäistä kertaa esillä

LinusTechTips sai AMD:lta poikkeusluvan kurkata CES 2017 -messuilla esitellyn Ryzen + Radeon Vega -demokokoonpanon sisuksiin.

AMD oli messuilla näkyvästi esillä ja esitteli muun muassa AM4-kantaisia Ryzen-emolevyjä sekä demokokoonpanoja, joissa käytettiin tulevia Ryzen-prosessoreita ja Vega-arkkitehtuuriin perustuvaa grafiikkapiiriä.

LinusTechTipsin videolla nähdään ensimmäistä kertaa Radeon Vega -näytönohjaimen prototyyppi, jota käytetään lopullisen myyntiin tulevan tuotteen kehityksessä.

Punaiseksi valaistulla Radeon-logolla varustettu jäähdytysratkaisu on kahden korttipaikan korkuinen ja piirilevy takapuolelta paljas. HBM2-muistit sijaitsevat Vega-grafiikkapiirin vieressä interposer-alustalla, joten piirilevyllä ei ole perinteisiä GDDR5-muistien signaalijohtimia.

PCI Express -lisävirtaliittimet oli teipattu piiloon, jotta tehonkulutuksesta ei tehtäisi vielä tässä vaiheessa johtopäätöksiä. Lisäksi piirilevyn jatkeena oli erillinen piirilevyn palanen USB-liittimellä, jonka avulla AMD:n insinöörit pystyvät tarkkailemaan tehosignaaleja grafiikkapiiriltä ilman overheadia eli vaikutusta suorituskykyyn.

Demokokoonpanoilla pyöritettiin Doom- ja Star Wars Battlefront -pelejä 4K Ultra HD- eli 3840×2160-resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. Doomissa käytössä oli Vulkan-rajapinta ja ruudunpäivitysnopeus pyöri noin 60-80 FPS:n välimaastossa. Star Wars Battlefront puolestaan rullasi V-Sync päällä 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Lähde: Youtube

AMD:n Radeon Vega -näytönohjain myyntiin viimeistään elokuussa

AMD:n kotisivuilla järjestettävästä kilpailusta voi voittaa Radeon Vega -näytönohjaimen, joka toimitetaan voittajalle elokuun loppuun mennessä.

AMD kertoi ensimmäisiä tietoja uudesta Vega-grafiikka-arkkitehtuuristaan aiemmin tällä viikolla ja uutisoimme io-techissä kattavasti uusista ominaisuuksista. Myöhemmin tänä vuonna virallisesti julkaistava Vega on suunnattu näytönohjainmarkkinoiden terävimpään kärkeen eli se tulee kilpailemaan NVIDIAn kanssa suorituskykyisimmän näytönohjaimen tittelistä.

Yritys kertoi jo viime vuoden elokuussa sijoittajille suunnatussa esityksessä, että se aikoo julkaista Vegan tämän vuoden ensimmäisen puoliskon eli tammi-kesäkuun aikana:

Will launch “Vega” for the enthusiast market in 1H 2017

Julkaisu ei välttämättä tarkoita samaa, kuin näytönohjainten saapuminen myyntiin kauppojen hyllyille. Myynnin alkamisesta antaa kuitenkin osviittaa AMD:n ve.ga-kotisivuilla järjestettävä kilpailu, josta voi voittaa ja saada käsiinsä ensimmäisten joukossa uuden Radeon Vega -näytönohjaimen

Kilpailussa täytyy vastata kolmeen kysymykseen (oikeat vastaukset: A Star, Closed Eye & On the stairs),  jonka jälkeen arvontaan osallistuakseen sivuille täytyy kirjautua Facebook-tilillä tai sähköpostiosoitteella.

Itse arvonta on perusmarkkinointia, mutta mielenkiintoisin yksityiskohta löytyy kilpailun säännöistä ja ehdoista. Niiden mukaan arvonta suoritetaan 6. helmikuuta ja sponsorille eli AMD:lle sallitaan 28 viikkoa palkinnon toimittamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Radeon Vega -näytönohjain toimitetaan voittajalle viimeistään viikolla 34 eli 21. – 27. elokuuta.

Tämän hetkisten tietojen perusteella io-techin oman arvion mukaan Vega tullaan julkaisemaan touko-kesäkuussa ja saapuu myyntiin heinä-elokuussa.

Lähde: AMD

Nokia-brändi palaa älypuhelinmarkkinoille uudella Nokia 6 -mallilla

Nokian brändioikeudet matkapuhelinmarkkinoilla omistava HMD Global on julkaissut ensimmäisen uuden sukupolven Nokia-älypuhelimen, joka tulee myyntiin Kiinan markkinoilla.

HMD:n mukaan uuden Nokia 6:n suunnittelun keskiössä ovat olleet muotoilu, laatu, tuotannolliset innovaatiot sekä käyttäjäkeskeinen käyttökokemus. HMD:n toimitusjohtaja Arto Nummela kertoo tiedotteessa yrityksen tavoitteena olevan markkina-aseman vakiinnuttaminen sekä kuluttajien tarpeiden mukaisten tuotteiden luominen.

Uusi Nokia 6 -älypuhelin sijoittuu hinnaltaan alempaan keskihintaluokkaan. HMD:n mukaan puhelimen alumiinirungon koneistamiseen 6000-sarjan alumiinista menee 55 minuuttia. Lisäksi se anodisoidaan kahdesti ja kiillotetaan viidesti.

Nokia 6:n tekniset ominaisuudet ovat kohtalaisen hyvät hintaluokka huomioiden. Muistia löytyy mukavasti ja takakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Kahden kuulokevahvistimen luvataan tarjoavan tavanomaiseen ratkaisuun nähden 6 dBA korkeamman äänenvoimakkuuden sekä paremman äänenlaadun. Käyttöjärjestelmäksi on valittu tuore Android 7.0.

Nokia 6 tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 154 x 75,8 x 7,85 mm
 • 5,5-tuumainen Full HD IPS LCD -näyttö, 450 nits, 2.5D Gorilla Glass 3 -lasi
 • Snapdragon 430 -järjestemäpiiri (8 x Cortex-A53, Adreno 505, X6 LTE-modeemi)
 • 4 Gt LPDDR3 RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s)
 • 16 megapikselin takakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0, PDAF, 1080p-videokuvaus
 • Kahdeksan megapikselin etukamera, 1,12 um pikselikoko, f2.0
 • Kaksi kuulokevahvistinta (NXP TFA9891), Dolby Atmos -tuki
 • Sormenjälkitunnistin
 • 3000 mAh akku, micro-USB-liitäntä
 • Android 7.0 Nougat

Ainakin alkuvaiheessa Nokia 6 tulee saataville yksinoikeudella kiinalaisen JD.com-verkkokaupan kautta 1699 yuanin, eli runsaan 230 euron hintaan. Lisää malleja on luvassa vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Lähde: HMD Global, Nokia 6 -tuotesivu

Mekaaninen K95 RGB Platinum on Corsairin näppäimistömalliston uusi lippulaiva

Corsair on esitellyt CES-messuilla mekaanisten näppäimistöjen valikoimaansa uuden huippumallin, joka on nimeltään K95 RGB Platinum. Lisäksi yritys esitteli uutuuksia hiiri-, kotelo- ja virtalähdevalikoimiinsa.

Alumiinikehyksellä varustettu K95 RGB Platinum tulee saataville RGB-valaistuilla Cherry MX Speed- ja Cherry MX Brown -näppäinkytkimillä. Näppäinvalaistuksen ohella myös näppäimistön takareunaa kiertää RGB-valaistu LightEdge-koristenauha, jonka kuudentoista RGB-ledin valoefekti ja värit ovat valaittavissa muusta näppäimistöstä riippumattomasti.

Toisin kuin aiemmissa K95-sarjan malleissa, Platinumissa vasemman reunan G-makronäppäimien määrää on karsittu 18 kappaleesta kuuteen kappaleeseen. Yhteen näppäimeen voi kuitenkin nyt ohjelmoida useampia toimintoja, joka mahdollistaa samojen asioiden tekemisen kuin kolme kertaa suuremmalla näppäinmäärällä.

Näppäimistö sisältää kahdeksan megatavua sisäistä muistia, joka mahdollistaa valaistusasetusten ja makrojen tallentamisen kolmeen eri profiiliin. K95 RGB Platinumista löytyy NKRO-tuki, eli se kykenee rekisteröimään kaikkien näppäinten painallukset samanaikaisesti.

K95 RGB Platinumin varustukseen kuuluu myös erilliset multimediakontrollit, USB-läpivientiliitäntä, johtokanavat näppäimistön alapuolella, sekä käännettävä rannetuki, jonka eri puolilta löytyy toisistaan poikkeava pintakuviointi.

K95 RGB Platinum tulee myyntiin 22. tammikuuta alkaen ja sen suositushinta on 199 dollaria. Värivaihtoehtoja on kaksi: musta ja asemetallin harmaa.

K95 RGB Platinumin ohella Corsair esitteli CES:ssä myös muita uutuuksia hiiri-, kotelo- ja virtalähdetarjontaansa. Uusi Scimitar Pro RGB -hiiri on suunnattu MOBA- ja MMO-pelaamiseen ja siitä löytyy 12 säädettävää mekaanista kylkinäppäintä sekä Pixartin optinen PMW3367 -sensori 16 000 CPI:n maksimiherkkyydellä. Hiiren suositushinta on 80 dollaria ja se tulee saataville välittömästi.

Kotelopuolella Corsair päivitti Bulldog-valmisrunkoaan uudella 2.0-versiolla. Se sisältää nyt uuden Intel Z270 -piirisarjallisen mini-ITX-emolevyn, uuden H6SF-nestecoolerin, kaksi 92 mm ML-sarjan tuuletinta sekä SF600-virtalähteen. Uudet HX-sarjan virtalähteet tarjoavat 80Plus Platinum -tason hyötysuhteen, täysin modulaariset johdot sekä 135 mm tuulettimen Zero RPM -tilalla. Uudet TX-M-sarjan mallit ovat puolimodulaarisia ja tarjoavat 80Plus Gold -tason hyötysuhteen.

Lähde: Corsair CES 2017

AMD Ryzen esillä CES:ssä 3,6 GHz:n peruskellotaajuudella

CES-messuilla demotietokoneessa käytetyn Engineering Sample -prosessorin Boost-kellotaajuus oli 3,9 GHz.

AMD:n Ryzen-prosessorit saapuvat markkinoille näillä näkymin kuluvan neljänneksen aikana. Prosessoreiden kilpailukyvystä Intelin tuoreimpia prosessoreita vastaan väännetään kättä jatkuvasti, eikä lopullista varmuutta suuntaan tai toiseen saada ennen kolmansien osapuolien testejä Ryzenin myyntiversiosta.

Esitellessään Ryzen-prosessorin virallisesti AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su kertoi prosessorin toimivan vähintään 3,4 GHz:n kellotaajuudella. Esittelytilaisuudessa prosessorin Boost-ominaisuus oli kokonaan pois käytöstä, mikä herätti monissa epäilyjä prosessorin kellotaajuuden skaalautuvuudesta korkeammalle.

amd-ryzen-36-39-ghz-20170106

HardwareLuxx-sivusto on saanut napattua CES-messujen yhteydessä kuvan yhden Ryzen-kokoonpanon tarkemmista tiedoista. Windowsin laitehallinta paljastaa kyseisen Ryzen-prosessorin peruskellotaajuuden olevan 3,6 ja Boost-kellotaajuuden 3,9 GHz. Kyseessä on ilmeisesti B-stepping Engineering Samplen F3-versiosta.

Twitterissä Canard PC Hardware puolestaan kertoo saaneensa käsiinsä jo F4-version, jonka kerrotaan nostavan Boost-kellotaajuuden 4 GHz:iin.

Kerro kommenteissa uskotko AMD:n saavan viriteltyä Ryzenin kellotaajuuksia vielä korkeammalla nykyisellä 95 watin TDP-arvolla, vai jääkö lopullinen myyntiversio alle CES-messuilla käytetyn Engineering Samplen kellotaajuuksien?

Lähteet: HardwareLuxx, Twitter