Uutiset
HMD Global julkaisee uuden älypuhelimen 5. joulukuuta
Yksi vahvimmista ehdokkaista on uusi keskihintainen Nokia 8.2 -malli.

HMD Global on ilmoittanut Twitterissä laajentavansa puhelinperhettään uudella mallilla joulukuun alussa. Julkaisupäiväksi on ilmoitettu samainen joulukuun viides, joka oli viime vuonna Nokia 8.1 -puhelimen julkaisuajankohta. HMD Global ei kerro viestissään mitään tarkempaa tietoa julkaistavasta mallista, mutta potentiaalinen ehdokas saattaisi olla Nokia 8.2 -malli, sillä aiempien huhujen perusteella sen julkaisua on aseteltu juurikin joulukuun alkuun.
The newest addition to our family will be launched on 5 December 2019. ?Stay tuned to find out more! #NokiamobileLive pic.twitter.com/iYqPxyOTKP
— Nokia Mobile (@NokiaMobile) November 22, 2019
Aiempien huhujen perusteella Nokia 8.2:ssa on loveton näyttö ja motorisoitu nouseva 32 megapikselin etukameramekanismi. Huhuissa on myös liikkunut, että 8.2:sta tulisi sekä 4G- että 5G-mallit, joista jälkimmäinen julkistettaisiin myöhemmin. Järjestelmäpiirin on huhuttu olevan Qualcommin uusi Snapdragon 700 -sarjalainen, joka julkaistaan todennäköisesti joulukuun 3. päivä alkavassa Snapdragon Tech Summit 2019 -tapahtumassa. Qualcommin uudet 700-sarjalaiset tulevat tukemaan myös 5G-yhteyksiä, kuten yritys on jo aiemmin ilmoittanut.
Jos kyseessä ei ole Nokia 8.2 -malli, löytyy potentiaalisia vaihtoehtoja myös edullisempiin 5- ja 2-sarjoihin.
Lähde: Twitter
HMD Global julkaisee uuden älypuhelimen 5. joulukuuta
Yksi vahvimmista ehdokkaista on uusi keskihintainen Nokia 8.2 -malli.
AMD varmisti julkaisevansa 64-ytimisen Ryzen Threadripper 3990X -HEDT-prosessorin
TRX40-emolevyille sopivan Ryzen Threadripper 3990X:n 64-ydintä kykenevät suorittamaan SMT-teknologian ansiosta 128 säiettä samanaikaisesti.

AMD julkisti aiemmin tässä kuussa tänään myyntiin saapuvat uudet 3. sukupolven Ryzen Threadripper -prosessorit. Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita julkistettiin kaksi kappaletta, 24-ytiminen 3960X ja 32-ytiminen 3970X.
Pian uusien Threadripper-prosessoreiden julkistuksen jälkeen nettiin levisi väitetty kuvankaappaus MSI:n videosta, jossa vilahti 64 ytimeen viittaava kuva Windowsin Tehtävienhallinnasta. Pian sen jälkeen kuitenkin nousi epäilyt, että kyseessä olisi väärennetty kuvankaappaus, sillä kullekin ytimelle oli oma käyttöastekäyränsä pelkän prosentin sijasta, kuten niin monella ytimellä pitäisi olla.
Riippumatta siitä, oliko kuvankaappaus väärennös vai ei, AMD on nyt varmistanut tulevansa julkaisemaan myös 64-ytimisen 3. sukupolven Threadripper-prosessorin. Ryzen Threadripper 3990X nimellä julkaistava malli tukee luonnollisesti SMT-teknologiaa, eli sen 64 ydintä voivat suorittaa samanaikaisesti 128 säiettä. Ydinten tukena on yhteensä 288 megatavua välimuistia ja prosessorin TDP-arvo on 280 wattia. Valitettavasti prosessorin kellotaajuuksia ei paljastettu vielä tässä vaiheessa.
Ryzen Threadripper 3990X tulee sopimaan muiden 3. sukupolven Threadrippereiden tavoin uusille TRX40-sarjan emolevyille ja sTRX4-prosessorikantaan. Prosessori tullaan esittelemään tammikuussa 2020.
AMD varmisti julkaisevansa 64-ytimisen Ryzen Threadripper 3990X -HEDT-prosessorin
TRX40-emolevyille sopivan Ryzen Threadripper 3990X:n 64-ydintä kykenevät suorittamaan SMT-teknologian ansiosta 128 säiettä samanaikaisesti.
Huawei esitteli MatePad Pro -lippulaivataulutietokoneensa kamerareiällisellä näytöllä
Uutuustaulutietokone tarjoaa Huawein nopeimman järjestelmäpiirin sekä 40 watin pikalataustuen.

Huawei on esitellyt tänään uuden MatePad Pro -taulutietokoneen, joka on tarkoitettu kilpailijaksi saman hintaluokan iPad Air-/Pro- ja Samsung Galaxy Tab S6 -taulutietokoneille. Ainakin aluksi uutuus tulee saataville vain Kiinassa.
MatePad Pro tarjoaa kapeilla 4,9 mm:n reunoilla varustetun 10,8-tuumaisen IPS-näytön, jonka tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä. Näytön ylänurkassa on reikä kahdeksan megapikselin etukameralle. Näyttö tukee M Pencil -kosketuskynää, joka kiinnittyy magneetilla laitteen kylkeen ja latautuu langattomasti. Tunnin latauksella kynään varautuu virtaa 10 tunnin käyttöä varten.
Laitteen sisään on pakattu Huawein uusinta tekniikkaa, eli suorituskyvystä huolehtii alkusyksystä julkaistu Kirin 990 -järjestelmäpiiri. RAM-muistia on tarjolla 6 tai 8 Gt ja tallennustilaa 128 tai 256 Gt. Yhteyksien osalta tarjolle tulee WiFi- ja LTE-versiot, mutta 5G-mallia ei ole ainakaan toistaiseksi valikoimissa, vaikka järjestelmäpiiri sen mahdollistaisi. Sisäinen 7250 mAh akku tukee pikalatausta jopa 40 watin teholla, sekä langatonta latausta molempiin suuntiin.
Käyttöjärjestelmänä laitteessa on Android 10 sekä sen kaverina EMUI 10 -käyttöliittymä. Yhdysvaltojen asettamista rajotteista johtuen käyttöjärjestelmä ei tue tällä hetkellä Googlen palveluita. Uutena ominaisuutena käyttöliittymä tukee yhteensopivan Huawei-puhelimen näyttönäkymän simulointia MatePadilla reaaliaikaisesti. Tarjolla on kannettavan tietokoneen tyyppinen työpöytätila.
MatePad Pro tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 159 x 245 x 7,2 mm
- Paino: 460 grammaa (LTE-versio 492 g)
- 10,8” 2560×1600-resoluution LCD IPS -näyttö, 16:10-kuvasuhde, 280 PPI, 540 nitiä
- HiSilicon Kirin 990 -järjestelmäpiiri (2 x 2,83 GHz Cortex-A76, 2 x 2,36 GHz Cortex-A76, 4 x 1,95 GHz Cortex-A55, 600 MHz ARM Mali-G76 MP16 GPU)
- 6 tai 8 Gt RAM-muistia, 128 tai 256 Gt tallennustilaa, NM-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
- LTE-A-yhteydet, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac wave2, Bluetooth 5.1
- GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS
- Takakamera:
- 13 megapikseliä, f1.8, PDAF, LED-salama
- 4K-videokuvaus
- Etukamera: 8 megapikseliä, f2.0, kiinteä tarkennus
- 7250 mAh akku, USB 3.1 gen1 Type-C, 40 W pikalataus, 15 W langaton lataus (Qi), 7,5 W käänteinen langaton lataus
- neljä kaiutinta, M Pen -kosketuskynätuki
- Android 10 & EMUI 10 (ei GMS-tukea)
MatePad Pron ennakkotilaukset alkavat Kiinassa tänään ja toimitukset 12. joulukuuta. 6 & 128 Gt:n WiFi-version hinnat alkavat 3299 yuanista, eli noin 425 eurosta. 8 & 256 Gt LTE-versio maksaa 4499 yuania, eli noin 580 euroa. Laittee saatavuudesta Euroopassa ei ole toistaiseksi tietoa. Värivaihtoehtoja ovat musta, valko-hopea, vihreä ja kuparinoranssi. Lisävarusteena saatavilla on fyysisellä näppäimistöllä varustettu näppäimistökuori.
Päivitys 1.6.2020: Huawei tiedotti MatePad Pron saapumisesta Suomeen tänään. Laitteen myynti alkaa välittömästi ja se tulee saataville Midnight Gray -värissä. 6 & 128 Gt:n WiFi-mallin suositushinta on 599 euroa ja LTE-version 649 euroa. 5G -mallin saatavuus vahvistetaan myöhemmin. M-kynä maksaa 99 euroa ja näppäimistökuoret 129 euroa. 28. kesäkuuta mennessä MatePad Pron ostaneet saavat kynän ja näppäimistön kaupan päälle.
Lähde: Huawei
Huawei esitteli MatePad Pro -lippulaivataulutietokoneensa kamerareiällisellä näytöllä
Uutuustaulutietokone tarjoaa Huawein nopeimman järjestelmäpiirin sekä 40 watin pikalataustuen.
Microsoft sai lisenssin jatkaa ohjelmistojen myyntiä Huaweille
Microsoftin saama lisenssi voisi mahdollistaa uuden sukupolven Matebook-kannettavien saapumisen länsimarkkinoille.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan näkyvimpiä uhreja on ollut Huawei, joka sai hiljattain jälleen uuden 90 päivän jatkoajan rajatun yhteistyön jatkamiseksi yhdysvaltalaisyritysten kanssa. Nyt Huawei on saanut ohjelmistopuolella ainakin yhden merkittävän helpotuksen, kun Microsoftille on myönnetty lisenssi myydä yhtiölle ohjelmistoja.
Reutersin raportin mukaan Microsoft on kertonut saaneensa 20. marraskuuta Yhdysvaltain kauppavirastolta hakemansa lisenssin massamarkkinoille suunnattujen ohjelmistojen myyntiin Huaweille. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto kertoi aiemmin tällä viikolla tulevansa antamaan joillekin yrityksille luvan jatkaa kaupantekoa. Keskiviikkona hallinnon edustaja kertoi vastaanottaneensa noin 300 lisenssihakemusta, joista olisi käsitelty jo noin puolet. Automaattisesta hyväksynnästä ei ole kuitenkaan kyse, sillä käsitellyistä hakemuksista kerrotaan menneen läpi vain noin puolet.
Microsoftin saaman lisenssin yksityiskohdat eivät ole tällä hetkellä tiedossa, mutta lienee selvää, että ainakin Windows-käyttöjärjestelmä kuuluu sallittuihin ohjelmistoihin. Tämän myötä yhtiö pystyisi esimerkiksi tuomaan uusimmat Matebook-kannettavansa laajemmin markkinoille. Tällä hetkellä uusimman sukupolven Matebookit ovat saatavilla vian Kiinassa ja ne on varustettu Debianiin pohjautuvalla Deepin-Linux-käyttöjärjestelmällä.
Microsoftin saama lisenssi antaa toivoa, että myös esimerkiksi Google voisi saada lisenssin jatkaakseen Android-palveluidensa lisensointia Huaweille. Ilman lisenssiä Huawei on käytännössä suljettu pois tuomasta uusia malleja länsimaisille markkinoille.
Lähde: Reuters
Microsoft sai lisenssin jatkaa ohjelmistojen myyntiä Huaweille
Microsoftin saama lisenssi voisi mahdollistaa uuden sukupolven Matebook-kannettavien saapumisen länsimarkkinoille.
Tuleva Samsung Galaxy S11 OnLeaksin renderöintivuodossa
Luotettavana kunnostautuneen vuotajan renderöinnit antavat ensimmäisen maistiaisen Samsungin tulevasta lippulaivapuhelimesta.

OnLeaks-tiliä Twitterissä ylläpitävä Steve Hemmerstoffer on julkaissut yhdessä 91Mobiles-sivuston kanssa sarjan renderöintejä tulevasta Galaxy S11 -älypuhelimesta. Huhujen mukaan Galaxy S11 -mallisto tulee koostumaan kolmesta eri puhelinversiosta. Ulkomittojen (161,9 x 73,7 x 7,8 mm) perusteella OnLeaksin vuodossa kyse on kooltaan nykyistä Galaxy S10+ -mallia vastaavasta versiosta.
Kuvien perusteella ulkonäkö on pysynyt melko samankaltaisena edeltäjämallin kanssa, mutta myös muutoksia on tapahtunut. Näytön reunukset ovat pienentyneet entisestään ja etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa. Näytön reunojen kaarevuuden kerrotaan sen sijaan olevan aiempaa maltillisempaa, mutta takakuori vaikuttaisi kaartuvan entistä pidemmälle laitteen kylkiin. Painikkeet on sijoitettu oikeanpuoleiseen kylkeen – vasemmalle ei ole enää lainkaan näppäimiä. 3,5 mm:n ääniliitännästä on luovuttu ja alapäädyssä on ainoastaan USB Type-C -liitäntä sekä kaiutin.
Ehkäpä näkyvin ulkoinen muutos on takakuoren ylänurkkaan sijoitettu kamerakehys, joka on kasvanut entistä suuremmaksi ja sisältää nyt peräti viisi kameraa. Pääkamerana Samsungin huhutaan käyttävän uusimman sukupolven versiota 108 megapikselin Isocell HMX -sensoristaan. Yhdeksi kameraksi on huhuttu vahvasti viisinkertaisen zoomin tarjoavaa periskooppikameraa. Kolmannen kameran voi hyvällä todennäköisyydellä olettaa olevan ultralaajakulmakamera ja neljännen 3D ToF -syvyystietosensori, mutta viidennen kameran toteutuksesta ei ole vielä varmuutta. Kameratoteutuksen huhutaan kykenevän myös 8K-videon tallennukseen.
Myös laitteen teknisistä ominaisuuksista on liikkunut viime aikoina paljon huhuja. Järjestelmäpiiriksi tulee hyvin suurella todennäköisyydellä hiljattain julkaistu Exynos 990 ja joillain markkinoilla vaihtoehtona on todennäköisesti Snapdragon 865. Pienimmän Galaxy S11 -mallin näytön huhutaan olevan 6,3-6,4-tuumainen, näissä kuvissa esiintyvän keskimmäisen mallin 6,7-tuumainen ja suurimman ”Pro”-mallin 6,9-tuumainen. QHD+-tarkkuuden AMOLED-näyttöjen kuvasuhde kasvaa kuvan perusteella 20:9:ään ja virkistystaajuuden huhutaan nousevan 120 hertsiin. Android 10 -käyttöjärjestelmän pariksi on tulossa One UI -käyttöliittymän tuorein 2.0-versio.
Samsungin huhutaan julkaisevan Galaxy S11 -mallistonsa helmikuun puolivälissä järjestettävässä tilaisuudessa. Kaikista kolmesta mallista huhutaan tulevan sekä 4G- että 5G-versiot.
Tuleva Samsung Galaxy S11 OnLeaksin renderöintivuodossa
Luotettavana kunnostautuneen vuotajan renderöinnit antavat ensimmäisen maistiaisen Samsungin tulevasta lippulaivapuhelimesta.
Uusi artikkeli: Testissä Samsungin 27″ CRG5-pelinäyttö
Testissä Samsungin kohtuuhintainen kaareva 27-tuumainen CRG5-pelinäyttö, jossa on VA-paneeli, Full HD -resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

Testiin saapui Samsungin uusi 27-tuumainen kaarevalla Full HD -resoluution VA-paneelilla varustettu CRG5-pelinäyttö. Paneeli tukee 240 hertsin virkistystaajuutta ja Freesync-tuella varustettu Näyttö löytyy myös NVIDIAn G-Sync-tuettujen näyttöjen listalta. Hintaa C27RG50FQU-mallisella näytöllä on Suomessa noin 325 euroa.
Lue artikkeli: Testissä Samsungin 27″ CRG5-pelinäyttö
Uusi artikkeli: Testissä Samsungin 27″ CRG5-pelinäyttö
Testissä Samsungin kohtuuhintainen kaareva 27-tuumainen CRG5-pelinäyttö, jossa on VA-paneeli, Full HD -resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.
Video: Testissä Ryzen 9 3950X
Videolla käydään läpi AMD:n 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin testitulokset aiemmin julkaistun kirjoitetun artikkelin pohjalta.

Julkaisimme io-techissä viime viikolla testiartikkelin AMD:n uudesta 16-ytimisestä Ryzen 9 3950X -työpöytäprosessorista. Nyt artikkelin pohjalta on tehty videomuotoinen yhteenveto, joka on julkaistu io-techin Youtube-kanavalla. Prosessori saapuu myyntiin ensi viikon maanantaina 25. marraskuuta ja hinta Suomessa arviolta noin 850 euroa.
Videolla käydään pikaisesti läpi prosessorin ominaisuudet sekä suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilatestit ja ylikellotuspotentiaali. Testeissä vertailukohtina ovat AMD:n kesällä myyntiin tuoma 12-ytiminen Ryzen 9 3900X ja 2. sukupolven Threadripper 2950X -tehoprosessori. Intelin leiristä mukana ovat suorituskykyisin työpöytäprosessori 8-ytiminen Core i9-9900KS ja parin vuoden takainen Skylake-X-koodinimellinen 18-ytiminen Core i9-7980XE.
Kokeilemme jatkossakin kirjoitettujen testiartikkeleiden työstämistä jälkikäteen videoformaattiin, joten anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 33 000 tilaajalla io-tech on noussut tänä vuonna Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa.
Video: Testissä Ryzen 9 3950X
Videolla käydään läpi AMD:n 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin testitulokset aiemmin julkaistun kirjoitetun artikkelin pohjalta.
LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (47/2019)
io-techin suorana YouTubessa lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 22. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Toisin kuin tähän asti, tekniikkakatsaus lähetetään suorana ainoastaan YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa ja kuunneltavissa seuraavista palveluista:
LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (47/2019)
io-techin suorana YouTubessa lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
AMD kertoi miksei Ryzen 3000 -prosessorin paras ydin ole välttämättä Windowsin suosima ydin
Ryzen Master näyttää kirjaimellisesti prosessorin parhaiten kellottuvat ytimet, kun Windowsille kerrotaan parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi parhaat kaksi ydintä saman CCX:n sisällä.

AMD:n Ryzen Master -ohjelma kertoo käyttäjälle helposti hänen käyttämänsä prosessorin parhaat ytimet. AMD kertoo erikseen kunkin CCX:n parhaan ja toiseksi parhaan ytimen, jonka lisäksi koko prosessorin paras ydin merkitään erikseen.
Ryzen 3000 -sarjan ja Windowsin päivitysten myötä on huomattu, että Ryzen Masterin raportoimat parhaat ytimet ja Windowsin suosimat ytimet eivät välttämättä noudata samaa kaavaa. Tämä juontaa juurensa prosessoreiden uutena tukemaan CPPC2-ominaisuuteen (Collaborative Power and Performance Control 2), jonka välityksellä käyttöjärjestelmä saa tietää prosessorin parhaat ytimet. Nyt AMD:n teknisen markkinoinnin johtoportaaseen kuuluva Robert Hallock on avannut Redditissä Ryzen Masterin ilmoittamien parhaiden ydinten ja Windowsin suosimien ydinten suhdetta. Myös AnandTech on kantanut oman kortensa ketoon havainnollistavin esimerkein.
AMD:n merkitsemät parhaat ytimet ovat teknisesti juuri sitä mitä niiden kerrotaan olevan, korkeimmalle kellottuvia ytimiä. Ajatus niiden takaa on käytännössä ylikellottajien työn helpottamisessa maksimikellotaajuuksia haettaessa. Windowsin suosimien ydinten kohdalla haetaan parhaan ytimen sijasta kuitenkin kahden parhaan ytimen keskiarvoa, koska käyttöjärjestelmä pallottelee yhtä raskasta säiettä kahden ytimen välillä muun muassa lämmönhallinan vuoksi.
Koska AMD:n prosessoreissa ytimet on jaettu neljän ytimen komplekseihin (CCX), yksinkertaisesti kahden nopeimman ytimen käyttö voisi kuitenkin johtaa suorituskyvyn heikentymiseen selvästi säikeen hyppiessä eri CCX:ien välillä. Tämän vuoksi AMD:n AGESA ja UEFI BIOS raportoivat käyttöjärjestelmälle parhaan ytimen sijasta ne kaksi samassa CCX:ssä sijaitsevaa ydintä, joiden kellotuspotentiaalin keskiarvo on korkein. Koska CCX:ltä toiseen hyppiminen vaikuttaa heikentävästi suorituskykyyn kerrotaan käyttöjärjestelmälle seuraavaksi parhaiden ydinten sijaitsevan samassa CCX:ssä, kuin parhaat ytimet. Tämän myötä esimerkiksi prosessorin paras ydin saattaa itseasiassa olla käyttöjärjestelmän näkökulmasta vasta viidenneksi paras, kuten AnandTechin esimerkissä (kuva yllä) näytetään.
AMD on lisäksi kertonut nyt, että se tulee päivittämään Ryzen Masterin näyttämään tulevaisuudessa parhaiksi ytimiksi samat, jotka Windows näkee parhaina ytiminä. Asian syvällisemmistä teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi AnandTechin artikkelin lukemista.
AMD kertoi miksei Ryzen 3000 -prosessorin paras ydin ole välttämättä Windowsin suosima ydin
Ryzen Master näyttää kirjaimellisesti prosessorin parhaiten kellottuvat ytimet, kun Windowsille kerrotaan parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi parhaat kaksi ydintä saman CCX:n sisällä.
Radeon RX 5500 ensimmäisessä kolmannen osapuolen testissä
Saksalaisen Heisen tietotekniikkaan keskittyvän C’t-lehden testien mukaan RX 5500 4 Gt:n muistilla on lähes yhtä nopea kuin Sapphiren tehtaalla ylikellotettu Radeon RX 580 Nitro+ 8 Gt.

AMD julkaisi RDNA-arkkitehtuuriin ja Navi 14 -grafiikkapiiriin perustuvat Radeon RX 5500 -sarjan näytönohjaimet viime kuun alkupuolella. Yhtiön mukaan näytönohjaimet tulevat ensin vain OEM-valmistajien käyttöön, mutta myös AIB-kumppaneiden korttien pitäisi saapua markkinoille tämän vuoden puolella.
Saksalaisen Heisen tietokoneisiin keskittyvä C’t-lehti on saanut käsiinsä nyt HP:n toimittaman Pavilion TP01-0004ng -kokoonpanon, joka on varustettu Radeon RX 5500 -näytönohjaimella, jonka parina on 4 Gt GDDR6-muistia. Sivusto huomauttaa HP:n sivuilla olevan virhe kyseisen kokoonpanon kohdalla, sillä ne mainitsevat näytönohjaimen olevan RX 5300 XT 4 Gt:n GDDR5-muistilla.
HP:n Radeon RX 5500 noudattaa AMD:n referenssisuunnittelua ja se on varustettu yhdellä HDMI- ja kahdella DisplayPort-liittimellä sekä 8-pinnisellä PCIe-lisävirtaliittimellä. Näytönohjaimessa on käytössä 1408 stream-prosessoria, 32 ROP-yksikköä ja 88 teksturointiyksikköä. Näytönohjain tukee PCI Express 4.0 -väylää, mutta vain x8-nopeudella.
Heise on ehtinyt ajaa näytönohjaimella jo pikaiset testit Gigabyten GeForce GTX 1660 OC- ja Sapphiren Radeon RX 580 Nitro+ -näytönohjaimia vastaan. Sekä GTX 1660 että RX 580 ovat AIB-valmistajien tehtaalla ylikellottamia malleja. Sivuston mukaan RX 5500 sai 3DMark Fire Strike -testissä 12 111 -pistettä, kun RX 580:lla pisteitä ropisi 12 744 ja GTX 1660:lla 12 525.
Shadow of the Tomb Raider -pelissä Full HD -resoluutiolla RX 5500 ylsi 59 FPS:ään, kun RX 580:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 65 ja GTX 1660:n 69 FPS. Sama trendi jatkui myös Far Cry 5:ssä, jossa RX 5500 saa 72, RX 580 75 ja GTX 1660 85 FPS. Näytönohjaimen tehonkulutus oli verrattain hyvällä tasolla, sillä se kuluttaa Heise C’t:n mittausten mukaan työpöydällä 7 wattia, 3DMarkissa 120 wattia ja FurMarkissa 133 wattia. Verrokiksi GTX 1660:n kulutukset työpöydällä ja 3DMarkissa olivat 10 ja 128 wattia ja RX 580:n 12 ja 207 wattia.
Lähde: Heise.de
Radeon RX 5500 ensimmäisessä kolmannen osapuolen testissä
Saksalaisen Heisen tietotekniikkaan keskittyvän C’t-lehden testien mukaan RX 5500 4 Gt:n muistilla on lähes yhtä nopea kuin Sapphiren tehtaalla ylikellotettu Radeon RX 580 Nitro+ 8 Gt.