EEC varmisti AMD:n kehittäneen neljä eri Vega-grafiikkapiiriä: Vega 10, 11, 12 ja 20

AMD:n tiedetään nyt valmistelevan ainakin neljää Vega-grafiikkapiiriä, jonka lisäksi arkkitehtuuria käytetään Raven Ridge -APU-piirien grafiikkaohjaimessa. AMD:n ajurit ovat aiemmin paljastaneet myös Greenland-koodinimellisen samaan arkkitehtuuriin perustuvan piirin, mutta sen kohtalosta ei ole tietoa.

AMD:n tiedetään kehittäneen tähän mennessä neljä erilaista GFX IP 9.x -tason grafiikkapiiriä. Tutummalta nimeltään GFX IP 9.x -piirejä on kutsuttu yleisesti Vegoiksi, vaikka ensimmäisen piirin koodinimi olikin Greenland.

AMD:n OpenCL-ajurit ovat paljastaneet aiemmin Greenlandin ja Vega 10:n lisäksi Vega 11:n ja Raven1x:n eli Raven Ridge -APU-piirin grafiikkaohjaimen. Greenland on esiintynyt vuotaneissa HPC-APU-piirien dioissa ja AMD:n työntekijä mainitsi LinkedIn-profiilissaan sen olleen ensimmäinen GFX IP 9.x -piiri, mutta muuta informaatiota siitä ei ole saatavilla. Nyt Eurasian Economic Commission on varmistanut edellä mainittujen grafiikkapiirien lisäksi Vega 12:n ja Vega 20:n olemassaolon. EEC on vastuussa Armenian, Kazakstanin, Kirgisian, Valko-Venäjän ja Venäjän alueilla myytävien elektronisten tuotteiden hyväksynnästä.

EEC:n sivuilta löytynyt lista pitää sisällään yhteensä 37 erilaista Vega-näytönohjainta. Listauksen mukaan Vega 10:stä on olemassa XL-, XT-, XTX- ja GLXT-versiot. Vega 11:stä löytyy puolestaan Pro- ja XT-variantit, Vega 12:sta XT ja Vega 20:sta GL. Listaus ei sulje tietenkään pois muita tulevia malleja ja todennäköisesti sekä Vega 12:sta että Vega 20:sta tullaan näkemään useampia variantteja.

Suurin osa näytönohjaimista on erilaisia Radeon Pro- ja Radeon Instinct -malleja, mutta joukossa on myös kuluttajakäyttöön suunnatut versiot Vega 10:stä ja Vega 11:stä. Mielenkiintoisimpia malleja jo tiedettyjen lisäksi lienevät Vega 10 GLXT MI25x2, eli kahteen Vega 10 -grafiikkapiiriin perustuva Radeon Instinct -malli, sekä Vega 20 -mallit. Vega 20 tulee saataville 16 ja 32 gigatavun variantteina, eli siinä on kaikella todennäköisyydellä käytössä neljä HBM2-muistipinoa. Vega 20 -mallit eivät tässä vaiheessa ole yksilöity sen tarkemmin, kuin että kyse on Radeon Instinct / Radeon Pro -näytönohjaimista OEM- ja AIB-valmistajille. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös useiden FirePro-mallien olemassaolo, sillä AMD on virallisesti siirtynyt ammattilaisnäytönohjaimissaan Radeon Pro -brändäykseen.

Lähteet: VideoCardz, Reddit, EEC

Uusi artikkeli: Testissä Huawei Honor 9

io-techin testissä Huawein ylempään keskihintaluokkaan sijoittuva Honor 9 -älypuhelin.

io-techin heinäkuun kolmannessa puhelintestiartikkelissa tutustutaan Huawein kesäkuun puolivälissä julkistamaan 499 euron hintaiseen Honor 9 -malliin. Uutuus tarjoaa Huawein muista lippulaivamalleista tuttuja ominaisuuksia hieman kilpailukykyisempään hintaan. Varustukseen kuuluu mm. Kirin 960 -järjestelmäpiiri sekä kaksoiskamera hybridizoomauksella.

Tutustumme artikkelissa puhelimeen runsaan parin viikon käyttötestijakson pohjalta ja perehdymme tuttuun tapaan puhelimen fyysiseen ja tekniseen toteutukseen, kameran ominaisuuksiin ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon.

Lue artikkeli: Testissä Huawei Honor 9

EVGA julkaisi odotetun lippulaivanäytönohjaimensa: GeForce GTX 1080 Ti Kingpin

EVGA GeForce GTX 1080 Ti Kingpin ei ole heti paketista otettaessa markkinoiden nopein GTX 1080 Ti -malli, mutta yhtiö lupaa jok’ikisen yksilön grafiikkapiirin ylikellottuvan vähintään 2025 MHz:iin asti.

EVGA on julkaissut vihdoin kauan odotetun huippumallinsa, GeForce GTX 1080 Ti Kingpinin. Näytönohjain jatkaa yhtiön perinnettä julkaista jonkin verran muita malleja myöhemmin todellinen tappiinsa viritetty lippulaivamalli, eikä GTX 1080 Ti Kingpin tee tähän poikkeusta. Kingpin-mallit on suunniteltu yhteistyössä ylikellottaja Vince ”Kingpin” Lucidon kanssa.

EVGA:n GeForce GTX 1080 Ti Kingpin perustuu muiden GTX 1080 Ti -mallien tavoin GP102-grafiikkapiiriin. GP102-grafiikkapiiri rakentuu 3840 CUDA-ytimestä ja 384-bittisestä (12 x 32-bit) muistiväylästä, mutta GTX 1080 Ti -näytönohjainten kohdalla käytössä on 3584 CUDA-ydintä ja 352-bittinen (11 x 32-bit) muistiväylä.

EVGA on virittänyt yhdessä Lucidon kanssa Kingpin-huippumallinsa grafiikkapiirin toimimaan verrattain maltillisella 1582 MHz:n perus- ja 1695 MHz:n Boost-kellotaajuudella. Matalahkojen ylikellojen ei kannata kuitenkaan antaa pelästyttää, sillä yhtiö lupaa jok’ikisen Kingpin-mallin ylikellottuvan vähintään 2025 MHz:n kellotaajuudelle. Näytönohjaimen 11 Gt GDDR5X-muistia toimii NVIDIAn referenssin tavoin 11 Gbps:n nopeudella.

GTX 1080 Ti Kingpin on varustettu täyskuparisella, kaksiosaisella jäähdytysrivastolla, jonka päällä on kolme tuuletinta. Jäähdytys tukee EVGA:n iCX-teknologiaa, eli näytönohjaimelta löytyy yhteensä yhdeksän lämpösensoria. Näytönohjaimen takapuolelta löytyy valettu suojalevy. Jäähdytyksen voi kaventaa yhden korttipaikan korkuiseksi vaihtamalla sen erikseen myytävään Hydro Copper -blokkiin ja kytkemällä näytönohjain osaksi tietokoneen nestekiertoa.

GTX 1080 Ti Kingpin on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja EVBOT-liittimellä, jotka on kaikki sijoitettu nykymuodin vastaisesti näytönohjaimen päätyyn, ei sivulle. I/O-paneelista löytyy yksi DL-DVI-D-, yksi HDMI ja kolme Mini DisplayPort -liitäntää. Näyttöliittimet on asennettu yhteen riviin, joten nestejäähdytettynä koko näytönohjain sopii yhteen korttipaikkaan.

EVGA:n tiedotteen mukaan Lucidolla on tällä hetkellä hallussaan neljä yhden grafiikkapiirin maailmanennätystä, jotka on ajettu tuoreella GeForce GTX 1080 Ti Kingpin -näytönohjaimella. Ennätystulokset ovat 3DMark Time Spy-, Fire Strike- ja Fire Strike Extreme sekä Unigine Superposition -testeistä.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti Kingpin -näytönohjaimen veroton suositushinta on 999 dollaria.

Lähteet: EVGA (1), (2)

Jolla jatkaa rahojen palauttamista yhtiön taulutietokonetta joukkorahoituksella tukeneille

28.7.2017 - 22:11 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (5)

Jolla on aiemmin maksanut tukijoilleen takaisin puolet heidän maksamistaan rahoista. Nyt 100 satunnaisesti valittua tukijaa saa kolme vaihtoehtoa jäljellä olevan puoliskon suhteen, joista yksi on rahojen palautus normaalisti.

Jolla Tablet -taulutietokoneen surullisen tarinan muistavat varmasti kaikki. Lyhyesti yhtiö keräsi taulutietokoneeseen rahat joukkorahoituskampanjalla, valmisti kourallisen taulutietokoneita, jonka jälkeen syystä tai toisesta taulutietokoneita ei voitu valmistaa enempää. Yhtiö lupasi maksaa lopuille joukkorahoituskampanjassa tuotetta tukeneille rahat takaisin, mutta se on ollut pitkä prosessi ja tähän mennessä rahoista on maksettu vasta puolet.

Nyt Jolla on julkaissut blogissaan päivityksen rahojen palautusta koskien. Yhtiön mukaan se täyttää lupauksensa palauttaa rahat niitä odottaville sitä mukaa, kun yhtiön oma taloudellinen tilanne sallii sen. Toimitusjohtaja Sami Pienimäen mukaan yhtiön varat riittävät nyt sadan takaajan rahojen palautukseen ja yhtiö tulisi valitsemaan ne sata onnellista satunnaisotannalla.

Jolla ottaa sataan valittuun yhteyttä ja he saavat valita yhden kolmesta optiosta:

  • Täyden summan edestä krediittejä käytettäväksi johonkin tulevaan Sailfish-tuotteeseen
  • Lahjoittaa maksamatta oleva 50 % Sailfish OS:n kehittämiseen
  • Saada palautuksena maksamatta oleva 50 %

Lopuille rahojaan odottavista projektia tukeneista käyttäjistä ei valitettavasti ole vielä luvassa helpotusta aikataulujen suhteen. Jolla pitää edelleen kiinni ilmoittamastaan: Rahoja maksetaan sitä mukaa kuin yhtiön taloudellinen tilanne sallii sen.

Lähde: Jolla

AMD toi AM4-kantaiset Bristol Ridge -APU-piirit myyntiin liki vuoden odottelun jälkeen

AMD julkaisi Bristol Ridge -APU-piirit alun perin viime syksynä sekä kannettaviin tietokoneisiin että AM4-kantaisina työpöydälle, mutta työpöytäversiot rajoitettiin vain OEM-markkinoille valmispaketteihn.

AMD julkaisi Bristol Ridge -APU-piirit alun perin jo viime vuonna. Aluksi APU-piirit olivat saatavilla vain kannettaviin tietokoneisiin ja OEM-valmistajien valmispaketteihin. Nyt yhtiö on pitkän odotuksen jälkeen julkaissut viimeisimmät APU-piirinsä myös jälleenmyyntikanaviin.

Bristol Ridge -APU-piirit perustuvat Bulldozer-johdannaisiin Excavator-prosessoriytimiin ja 3. sukupolven GCN-arkkitehtuurin grafiikkaohjaimeen. APU-piirit on mallista riippuen varustettu kahdella tai neljällä prosessoriytimellä (1 – 2 moduulia), 4 – 8 Compute Unit -yksikön (256 – 512 stream-prosessoria) grafiikkaohjaimella sekä kaksikanavaisella DDR4-muistiohjaimella.

Bristol Ridge -APU-piirit sopivat Ryzeneiden tavoin AM4-kantaan ja toimivat samoilla A320-, B350- ja X370-piirisarjallisilla emolevyillä. A-sarjan APU-piirien lisäksi saataville tulee samaan piiriin perustuvia Athlon X4 -prosessoreita, joissa integroitu grafiikkaohjain on poistettu käytöstä.

Kokosimme yllä olevaan taulukkoon Anandtechin käsiinsä saamat tiedot APU-piireistä ja prosessoreista. Valitettavasti piirien hintataso ei ole toistaiseksi selvillä.

Bristol Ridgen seuraaja, Zen-prosessoriarkkitehtuuriin ja 5. sukupolven GCN- eli Vega-arkkitehtuuriin perustuvat Raven Ridge -APU-piirit tullaan julkaisemaan nykytiedon mukaan kuluvan vuosineljänneksen aikana. Aluksi Raven Ridget tulevat kuitenkin saataville vain kannettaviin ja työpöytäversioita on lupa odottaa vasta ensi vuoden puolella.

AMD tiputti Windows 8.1 -tuen pois Radeon Software -ajureista

AMD tiputti näytönohjainajureittensa tuen 32-bittiselle Windows 8.1:lle jo aiemmin tänä vuonna, mutta tuoreimman Radeon Software 17.7.2 -julkaisun myötä tuki lähti myös 64-bittiseltä versiolta.

AMD julkaisi Radeon Software 17.7.2 -ajurit edellisyönä Suomen aikaa. Uusien ominaisuuksien ja parannusten lomassa oli myös ikävämpi uutinen pienelle, mutta edelleen olemassa olevalle käyttäjäkunnalle: Windows 8.1 ei ole enää tuettujen käyttöjärjestelmien joukossa.

AMD tiputti tuen 32-bittiselle Windows 8.1 -käyttöjärjestelmälle jo aiemmin tänä vuonna. Tuki 64-bittiselle Windows 8.1:lle pidettiin kuitenkin mukana aina 17.7.1-ajureihin asti. Guru3D kysyi asiasta AMD:lta, joka vastasi suoraan Windows 8.1 -käyttäjien olevan niin pieni joukko, ettei sen tukemisessa ole enää mitään järkeä.

Ne harvat, jotka edelleen käyttävät Windows 8.1:tä ja haluavat uudet ajurit koneelleen, voivat tukeutua Windows 7 -ajureiden käyttöön. Niille ei luvata erikseen tukea AMD:n puolelta, mutta niiden pitäisi toimia myös Windows 8.1:llä ongelmitta, joskin rajoitetuin ominaisuuksin. Windows 7 -ajurit on rakennettu WDDM 1.1:lle (Windows Display Driver Model), kun Windows 8.1 tukisi WDDM 1.3:a.

Microsoft Mobilelta satoja muotoilupatentteja HMD Globalille – mukana Lumioista tuttu kamerakäyttöliittymä

28.7.2017 - 13:40 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Microsoft mobile on siirtänyt noin 500 vanhaa muotoilupatenttia HMD Globalille. Joukossa on myös Lumia Camera -käyttöliittymä.

Nokiamob-sivusto raportoi mielenkiintoisesta havainnosta, jossa noin 500 muotoilupatentti on siirretty Microsoft Mobile Oy:ltä HMD Globalin omistukseen. Microsoft Mobile vastasi Nokian puhelinten valmistuksesta sen jälkeen, kun se hankki Nokian mobiililaiteliiketoiminnan vuonna 2013. Nykyään Nokia-puhelimien lisenssioikeudet ovat suomalaisella HMD Globalilla.

Mainitut patenttitiedot ovat peräisin EUIPO:n sivuilta (European Union Intellectual Property Office), joka on EU:n patenttiasioita hallinnoiva viranomainen. Muotoilupatenttien joukossa on runsaasti viime vuosikymmeneltä peräisin olevien matkapuhelmien muotoilupatentteja, mutta mielenkiintoisimpana yksityiskohtana joukossa on myös Lumia Camera -kamerasovelluksen käyttöliittymä, jota käytettiin Lumia-puhelimissa.

Lumia Camera -kamerasovellus sai aikanaan paljon kehuja helppokäyttöisyydestään ja monipuolisista säätömahdollisuuksistaan. Sitä käytettiin mm. aikanaan teknisesti erittäin edityneessä Lumia 1020 -kamerapuhelimessa. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko HMD Global hyödyntämään kyseistä käyttöliittymää vielä tulevissa Nokia-älypuhelimissaan.

Lähteet: Nokiamob.net, EUIPO

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorissa on Epycin tapaan neljä Zeppelin-sirua

Vaikka Ryzen Threadripperissä on Epyc-prosessoreiden tapaan neljä 8-ytimistä Zeppelin-sirua, on AMD poistanut niistä kaksi käytöstä.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit tulivat tänään virallisesti ennakkotilattavaksi osana Alienwaren Area-51-kokoonpanoja. Jälleenmyyntiin prosessorit saapuvat ensi kuun alkupuolella yhdessä X399-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kanssa.

Ryzen Threadripper -prosessorit tulevat ainakin aluksi saataville 12- ja 16-ytimisinä malleina. Prosessori käyttää uutta LGA-tyyppistä kotelointia ja TR4-prosessorikantaa, joka on käytännössä identtinen Epyc-palvelinprosessoreiden SP3-kannan kanssa. TR4 tunnettiin ennen julkaisuaan vielä nimellä SP3r2.

Roman ”der8auer” Hartungin julkaiseman delidding-videon myötä kävi ilmi, että Epycin ja Threadripperin välillä on enemmänkin yhteistä. Vaikka Threadripper-prosessorit ovat maksimissaan 16-ytimisiä ja tukevat neljää DDR4-muistikanavaa, niiden hartsialustalta löytyy Epyc-prosessoreiden tapaan neljä Zeppelin-sirua. AMD on kuitenkin varmistanut, että neljästä sirusta on Threadripperissä käytössä vain kaksi. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi AMD on päätynyt käyttämään Threadripperissä neljää sirua kahden sijasta.

Kuten videosta käy ilmi, AMD on juottanut lämmönlevittäjän kiinni prosessoriin indiumilla ja kullannut osan lämmönlevittäjän alapuolesta parantaakseen indiumin tarttumista. AMD on lisäksi liimannut lämmönlevittäjän kiinni paitsi reunoiltaan, myös keskeltä. Hartungin ainut Threadripper-sample ei valitettavasti selvinnyt deliddauksesta.

Uusi artikkeli: Testissä Ryzen 3 1300X

io-techin testissä AMD:n uusi neliytiminen Ryzen 3 1300X -prosessori.

Tutustumme artikkelissa Ryzen-sarjan neliytimiseen ja ilman SMT-ominaisuutta jätettyyn 139 euron hintaiseen Ryzen 3 1300X -malliin. 65 watin TDP-arvolla varustettu prosessori toimii kaikkien ytimien rasituksessa 3,6 GHz:n ja XFR-ominaisuudella maksimissaan 3,9 GHz:n kellotaajuudella.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana Intelin samanhintainen, mutta kaksiytiminen ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Core i3-7300 sekä huomattavasti kalliimpi neliytiminen Core i5-7600K. AMD:n leiristä vertailukohtana on mukana edullisin neliytiminen ja SMT-ominaisuudella varustettu Ryzen 5 1400 -malli.

Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pikaiset ylikellotustestit mukana toimitettavalla matalaprofiilisella Wraith Stealth -coolerilla avonaisessa testipenkissä.

Lue artikkeli: Testissä Ryzen 3 1300X

Meizu julkisti takanäytöllä varustetut Pro 7 ja Pro 7 Plus -älypuhelimensa

27.7.2017 - 13:18 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (6)

Meizun uusissa Pro 7 -malleissa on näyttö laitteen molemmilla puolilla. Plus-versio on markkinoiden ensimmäinen Mediatek Helio X30 -piiriä käyttävä puhelin.

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Meizu on esitellyt uudet Pro 7 -lippulaivamallinsa, jotka käyttävät massasta poikkeavaa kahden näytön ratkaisua. Päänäyttö sijaitsee tavanomaisesti etupuolella, mutta sen lisäksi takakuoren yläosaan on sijoitettu pienempi kakkosnäyttö, jonka kautta voi tarkistaa ilmoituksia, hallita musiikkisoitinta sekä ottaa omakuvia takakameralla.

Puhelimet käyttävät Samsungin valmistamia Super AMOLED -paneeleita sekä etu- että takanäytöissään. Takanäyttö on kaksituumainen ja tukee kosketuksen tunnistusta. Perusmallin etunäyttö on 5,2-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä. Plus-versiossa näyttö on 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä. Kahden takakameran ratkaisu perustuu Sonyn 12 megapikselin IMX 386 -sensoreihin, joista toinen tallentaa mustavalkokuvia. Molempien kameroiden objektiivin aukkosuhde on f2.0.

Rautaominaisuuksiltaan mallit eroavat jonkin verran toisistaan. Plus-verisiossa on markkinoiden ensimmäisenä laitteena tehokkaampi kymmenytiminen Helio X30 -järjestelmäpiiri, enemmän RAM-muistia ja tuplamäärä nopeampaa UFS 2.1 -tallennustilaa. Myös akku on Plus-versiossa 500 mAh suurempi ja se tukee uudempaa pikalataustekniikkaa. Jopa 25 watin teholla toimiva mCharge 4.0 -pikalataus pystyy lataamaan Pro 7 Plussan akun tyhjästä 67 %:iin puolessa tunnissa.

Meizu Pro 7 tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: ** mm
  • Paino: ** grammaa
  • 5,2-tuumainen Super AMOLED Full HD -näyttö, 2-tuumainen Super AMOLED -takanäyttö
  • MediaTek Helio P25 -järjestelmäpiiri (8 x 2,5 GHz Cortex-A53, Mali-T880 MP2 GPU)
  • 4 Gt RAM -muistia
  • 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa
  • LTE-yhteydet, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC, GPS, Glonass, Beidou
  • Kaksi 12 megapikselin takakameraa (IMX 386), f2.0, 4K-videokuvaus
  • 16 megapikselin etukamera
  • 3000 mAh akku, mCharge 3.0 -pikalataus, USB Type-C
  • Flyme OS 6, Android Nougat 7.0

Meizu Pro 7 Plus tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: ** mm
  • Paino: ** grammaa
  • 5,7-tuumainen Super AMOLED QHD -näyttö, 2-tuumainen Super AMOLED -takanäyttö
  • MediaTek Helio X30 -järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A73, 4 x Cortex-A53, 4 x Cortex-A35, IMG PowerVR 7XTP-MT4 GPU)
  • 6 Gt RAM -muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa
  • LTE-yhteydet, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC, GPS, Glonass, Beidou
  • Kaksi 12 megapikselin takakameraa (IMX 386), f2.0, 4K-videokuvaus
  • 16 megapikselin etukamera
  • 3500 mAh akku, 25 W mCharge 4.0 -pikalataus, USB Type-C
  • Flyme OS 6, Android Nougat 7.0

Meizu Pro 7 ja Pro 7 Plus tulevat Aasiassa myyntiin elokuun 5. päivä. Pro 7:n suositushinta on 430 dollaria ja Pro 7 Plussan vastaavasti 530 dollaria. Värivaihtoehtoja ovat musta, hopea, kulta ja metallinpunainen. Tällä tietoa Meizu ei ole tuomassa uutuusmallejaan Euroopan markkinoille, joten halukkaiden on hankittava ne epävirallisia myyntikanavia pitkin.

Lähde: Meizu, Twitter