Uutiset
MediaTek julkisti uuden Dimensity 9200 -huippupiirin älypuhelimiin
Uutuuspiirin grafiikkapiiri tukee rautatason kiihdytystä säteenseurannalle.

MediaTek on julkistanut tuoreimman lippulaivapiirinsä älypuhelimiin. Dimensity 9200 -nimellä kulkeva seuraaja valmistajan viime vuonna esittelemälle Dimensity 9000 -huippupiirille valmistetaan TSMC:n toisen sukupolven neljän nanometrin tuotantoprosessilla (N4P) ja se koostuu kaiken kaikkiaan 17 miljardista transistorista.
Dimensity 9200:n prosessoripuoli muodostuu yhdestä 3,05 GHz:n kellotaajuuteen yltävästä Cortex-X3-ytimestä, kolmesta 2,85 GHz:n Cortex-A715-ytimestä sekä neljästä energiatehokkaammasta 1,8 GHz:n Cortex-A510-ytimestä. Prosessorin moniydinsuorituskyvyn luvataan nousseen edeltäjästään 10 prosenttia, minkä lisäksi virrankulutuksen luvataan laskeneen samalla suorituskykytasolla 25 prosenttia.
Grafiikkapuolesta Dimensity 9200:ssa huolehtii 11-ytiminen Arm Immortalis-G715 GPU, jonka luvataan kykenevän rautakiihdytettyyn säteenseurantaan. Perinteisessä rasteroinnissakin suorituskyky on parantunut ja Manhattan 3.0-testissä uutuuspiirin luvataan saavan jopa 32 prosenttia parempi suorituskyky. Edeltäjää vastaavalla suorituskyvyllä virrankulutuksen puolestaan luvataan laskeneen jopa 45 prosenttia.
MediaTek Dimensity 9200 on valmistajan ensimmäinen vain 64-bittinen järjestelmäpiiri, joten se ei tue Googlen omista Pixel 7 -puhelimista tuttuun tapaan 32-bittisiä sovelluksia.
Verkkoyhteyksien osalta tuettuna ovat nykyajan huippupiirille tyypilliset 5G-yhteydet niin Sub-6GHz- kuin myös mmWave-taajuuksilta, minkä lisäksi piiri tukee myös Bluetoothin tuoreinta 5.3-standardia sekä Wi-Fi 7:ää. Kuvaprosessoinnista piirissä huolehtii Imagiq 890 ISP-piiri.
Ensimmäisiä Dimensity 9200 -järjestelmäpiiriä käyttäviä puhelimia odotetaan julkaistavaksi vielä vuoden 2022 aikana.
Lähteet: MediaTek, Android Police
MediaTek julkisti uuden Dimensity 9200 -huippupiirin älypuhelimiin
Uutuuspiirin grafiikkapiiri tukee rautatason kiihdytystä säteenseurannalle.
Suomalainen Cubeor on julkaissut mini-ITX-kokoisen Vault 2 -tietokonekotelon
Vault 2 tarjoaa muistakin Cubeorin viimeaikaisista koteloista tuttuun tapaan puuta kylkipaneeleihinsa.

Suomalainen Cubeor on julkaissut Vault 2 -mini-ITX-kotelon. Kyseessä on seuraaja io-techissäkin vuonna 2017 testatulle alkuperäiselle Cubeor Vaultille ja ulkonäkö ottaa mallia valmistajan muista tuoreemmista koteloista tarjoten puisia ulkopaneelin osia.
Vault 2 ei 23,4 litran tilavuudellaan yllä missään nimessä markkinoiden pienimpien ITX-koteloiden joukkoon, vaan sen sijaan valmistaja mainostaa panostaneensa komponenttien yhteensopivuuteen yhä vain suurenevat näytönohjaimet ja prosessorijäähdyttimet huomioiden.
Koteloon onkin mahdollista mahduttaa prosessorin jäähdytykseksi jopa Noctua NH-D15 tai 360 mm:n AIO-nestejäähdytin ja käännetyn emolevyasettelun myötä pystyyn asettuvalle näytönohjaimellekin on tilaa kolme korttipaikkaa pölysuodatinten kanssa tai ilman pölysuodatinta jopa 3,5 korttipaikkaa. Tuulettimia koteloon mahtuu takapaneeliin kolme 120 mm:n mallia tai kaksi 140 mm:n mallia ja virtalähteenä voi käyttää SFX- ja SFX-L-standardien malleja.
Cubeor Vault 2:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 220 x 256 x 429 mm (23,40 l)
- Paino: 5 kg
- Etupaneelin liitännät: 1 x USB 3.1 Type-E 10Gbps to Type-C, 1 x USB 3.0, 1 x Combo Audio, virtapainike
- Yhteensopivat emolevyt: Mini-ITX
- 3,5”/2,5” levypaikat: HDD-kehikon kanssa 3 x 2,5” tai 2x 3,5 ”
- Laajennuskorttipaikkoja: 3 kpl
- Näytönohjaimen maksimimitat:
- Pölysuodattimen kanssa: 350 mm ja 3 korttipaikkaa
- Ilman pölysuodatinta: 340 mm ja 3,5 korttipaikkaa
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 195 mm
- Virtalähdetuki: SFX, SFX-L
- Tuuletinpaikat takana: 3 x 120 mm / 2 x 140 mm
- Jäähdytintuki: 360 / 280 mm (vaikuttaa RAM-kampojen maksimikorkeuteen)
Cubeor Vault 2:n toimitukset alkavat 9. marraskuuta ja se on saatavilla kolmella erivärisellä puupaneelivaihtoehdolla – kirsikka (cherry), konjakki (cognac) sekä koivu (birch). Vault 2:n saa omakseen 169 eurolla, mutta lisäksi mukaan voi tilata myös HDD-kehikon 10 euron hintaan ja pölysuodatinpaketin 35 euron hintaan.
Lähde: Cubeor
Suomalainen Cubeor on julkaissut mini-ITX-kokoisen Vault 2 -tietokonekotelon
Vault 2 tarjoaa muistakin Cubeorin viimeaikaisista koteloista tuttuun tapaan puuta kylkipaneeleihinsa.
GeForce RTX 4080 Founders Edition vuotokuvissa
Founders Edition -piirilevyn silmiinpistävin ominaisuus on autio virransyöttö suhteessa piirilevyltä löytyvien mahdollisten vaiheiden määrään.

NVIDIAn GeForce RTX 40 -sarjaan piti alun perin tulla heti kolme mallia, mutta negatiivisen palautteen johdosta yhtiö päätti perua RTX 4080 12 Gt -mallin julkaisun kokonaan. 16. marraskuuta kauppoihin saadaan kuitenkin GeForce RTX 4080 16 Gt, joskin toisen mallin peruuntumisen myötä 16 Gt -lisämainintaa ei toistaiseksi tulla tarvitsemaan.
Twitter-vuotoarmeijaan lukeutuva KittyYYuko on twiitannut nyt käsiinsä saamiaan kuvia tulevasta GeForce RTX 4080 -näytönohjaimesta. Founders Edition on jo nähty NVIDIAn kuvissa, mutta tällä kertaa esillä on verrattain pienikokoinen piirilevy sellaisenaan, unohtamatta tietenkään itse AD103-grafiikkapiiriä.
Uusi sukupolvi jatkaa RTX 30 -sarjan jalanjäljissä ja myös RTX 4080:n piirilevy on leikattu perästään V-muotoon. 16-pinninen 12VHPWR-liitäntä löytyy odotetusti V-leikkauksen vierestä ylemmästä sakarasta. Myös piirilevyn etupään yläkulma I/O-paneelin vieressä on pyöristetty mukailemaan coolerin muotoja. Piirilevy on läheistä sukua myös isoveljensä kanssa, mutta selvästi väljemmin täytetty. Vaikka näytönohjaimen virransyöttö vaikuttaa erittäin autiolta suhteessa vaiheiden mahdolliseen määrään, on kyse KittyYYukon mukaan ihan normaalista Founders Edition -mallista, jolla hän nettosi noin 14100 pistettä Time Spy Extremessä.
.Valitettavasti kuvissa on myös peitetty osia näytönohjaimesta ilmeisesti sensurointimielessä. Käytännössä EKWB:n lätkä ja Intelin prosessori tosin näyttävät peittävän vain pari muistipiiriä ja osan virransyötöstä. Lisäksi itse GPU:n merkinnät on piilotettu lämpötahnan alle.
Lähde: KittyYYuko @ Twitter, VideoCardz
GeForce RTX 4080 Founders Edition vuotokuvissa
Founders Edition -piirilevyn silmiinpistävin ominaisuus on autio virransyöttö suhteessa piirilevyltä löytyvien mahdollisten vaiheiden määrään.
Kiinalainen Moore Threads julkaisi Chunxiao GPU:n PCIe 5.0 -tuella
Valmistajan mukaan näytönohjain tarjoaisi jopa GeForce RTX 3060 Ti -tasoista suorituskykyä, mutta tästä ei ole todisteen puolikkaaksi edes yhtiön omia testejä.

Kiinan pyrkimykset saavuttaa omavaraisuus tietotekniikassa ei ole salaisuus kellekään. Yksi pyrkimysten tämän hetken keihäänkärjistä on Moore Threads, joka suunnittelee kotikutoisia grafiikkapiirejä.
Nyt Moore Threads on julkistanut seuraavan sukupolven näytönohjaimensa, pelikäyttöön suunnitellun MTT S80:n ja palvelinpuolelle suunnatun MTT S3000:n. Valmistajan itsensä mukaan sen uutuudet kilpailevat suorituskyvyssä jopa GeForce RTX 3060 Ti:n kanssa, mutta edes yhtiön omia suorituskykyvertailuja ei tiettävästi ole ollut esillä vaan suorituskykydiat ovat rajoittuneet yhtiön edeltävään sukupolveen vertailuun. Pelikäytössä eroa aiempaan GPU:hun on yhtiön mukaan DirectX:llä 3,4-kertaisesti ja OpenGL:llä jopa 5-kertaisesti
MUSA-arkkitehtuuriin perustuva Chunxiao-grafiikkapiiri sisältää yhteensä 4096 MUSA-ydintä, jotka toimivat 1,8 tai 1,9 GHz:n kellotaajuudella. GPU:ssa on lisäksi 128 matriisikiihdytintä (vrt tensori- ja XMX-ytimet), 256 teksturointiyksikköä ja 256 ROP-yksikköä. GPU:n 256-bittisen muistiväylän jatkeena on 14 Gbps:n GDDR6-muistia ja tietokoneen kanssa keskustellaan PCI Express 5.0 x16 -liitännän yli. Myös SR-IOV-virtualisointi löytyy ominaisuuslistalta ja GPU voidaan jakaa 32 eri instanssiin.
GPU on muutoinkin kaikin puolin moderni ja se tukee yhtiön oman MUSA-rajapinnan lisäksi DirectX-, Vulkan-, OpenGL- ja OpenGL ES -rajapintoja, joskin tarkemmat versiot rajapinnoista tai ominaisuustasoista jäävät vielä epäselviksi. Myös mediayksikkö on ajan tasainen tukien AV1-, H.265- ja H.264-koodekkien purkua ja pakkausta.
Moore Threads tuo MTT S80:n myyntiin 16 Gt:n muistilla varustettuna, kun palvelinpuolen MTT S3000:ssa muistia on 32 Gt. Pelimallin GPU-kellotaajuus on edellä mainittu 1,8 ja palvelinmallin 1,9 GHz. Näytönohjainten pitäisi tulla saataville tänään Kiinassa.
Lähteet: Tom’s Hardware, VideoCardz
Kiinalainen Moore Threads julkaisi Chunxiao GPU:n PCIe 5.0 -tuella
Valmistajan mukaan näytönohjain tarjoaisi jopa GeForce RTX 3060 Ti -tasoista suorituskykyä, mutta tästä ei ole todisteen puolikkaaksi edes yhtiön omia testejä.
Uusi artikkeli: Testissä Huawei Watch D -älykello
Testasimme Huawein verenpaineen mittausta tukevan Watch D -älykellon.

io-techin uusimmassa testiartikkelissa tutustutaan tänään Suomen markkinoille lanseerattuun 450 euron hintaiseen Watch D -älykelloon. Markkinoiden massasta erottavana tekijänä Watch D tukee verenpaineen mittaamista suoraan käyttäjänsä ranteesta ilman erillisiä lisälaitteita.
Testiartikkelissa tutustumme Huawei Watch D:hen reilun kahden viikon käyttöjakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Huawei Watch D
Uusi artikkeli: Testissä Huawei Watch D -älykello
Testasimme Huawein verenpaineen mittausta tukevan Watch D -älykellon.
Huawei lanseerasi verenpaineen mittausta suoraan ranteesta tukevan Watch D -älykellon Suomen markkinoille
Watch D kykenee mittamaamaan verenpaineen ilman ulkoisia lisälaitteita tai erillistä synkronointia tavanomaisen verenpainemittarin kanssa.

Huawei on tänään julkaissut Suomessakin myyntiin jo viime vuonna Kiinassa esitellyn Watch D -älykellon. Markkinoiden massasta uutuuskello erottuu suoraan ranteesta ilman lisälaitteita toimivan verenpaineen mittauksen ansiosta. Verenpaineen mittauksen virhemarginaaliksi Huawei mainostaa ±3 mmHg:a ja kellon voi asettaa muistuttaa automaattisesti käyttäjäänsä mittaamaan verenpaineen esimerkiksi herätessä ja nukkumaan mennessä.
Verenpaineen lisäksi Watch D kykenee mittaamaan tavanomaisen kattauksen muistakin älykelloista tuttuja asioita, eli sykkeen, veren happipitoisuuden ja viime aikoina kohtalaisen yleiseksi muodostuneen EKG:n. Lisäksi kellossa on lämpötila-anturi ranteen lämpötilan mittaukseen, unenseuranta ja Huawein kelloille tyypillinen stressinseuranta ja yli 70 erilaista harjoitustilaa liikuntaseurantaan. Kellon käyttöjärjestelmänä toimii Huawein Harmony OS ja akunkestoksi sille luvataan seitsemän päivää.
Huawei Watch D -älykellon myynti on alkanut tänään 449 euron suositushintaan.
Lähde: Huawein lehdistötiedote, Huawei
Huawei lanseerasi verenpaineen mittausta suoraan ranteesta tukevan Watch D -älykellon Suomen markkinoille
Watch D kykenee mittamaamaan verenpaineen ilman ulkoisia lisälaitteita tai erillistä synkronointia tavanomaisen verenpainemittarin kanssa.
Cherry julkaisi uudet retrohenkiset MX Black Clear-Top -kytkimet
Uudet MX Black Clear-Top -kytkimet perustuvat yhtiön Nixdorf Computersille 80-luvulla valmistamiin ”Nixie”-kytkimiin.

Saksan ylpeys, legendaarinen Cherry on ollut mukana mekaanisten näppäinten parissa jo pienen ikuisuuden. Jatkuvasti uusien, kiinnostavien kytkinten kehitys on kuitenkin haastavaa ja viimeksi yhtiö turvautuikin iäisyyden takaiseen käyttäjämodiin hakiessaan innostusta kytkimelle.
Tällä kertaa inspiraatiota ei ole haettu käyttäjämodista, mutta retrohenkeä se ei uudesta MX Black Clear-Top -kytkimestä poista. Kyseessä on vanhaan Nixie-lempinimeä tottelevaan kytkimeen perustuva moderni versio klassikosta. Yhtiö valmisti alkuperäisiä Nixie-kytkimiä saksalaiselle Nixdorf Computer -yritykselle 80-luvulla ja sitä käytettiin Nixdorfin CT06-CT007/2 M Softkeys -näppäimistöissä. Kytkinten erikoisuus aikanaan oli niihin sioitettu diodi, joka mahdollisti ns. N-Key Roll-Over eli NKRO-tuen.
Cherry MX Black Clear-Top -kytkimet sisältävät yhtiön mukaan kaiken, mikä teki Nixiestä Nixien, mutta modernein materiaalein ja tekniikoin valmistettuna unohtamatta DIY-kentän erikoistarpeita. Lineaarinen kytkijn vaatii 63,5 cN painallusvoiman ja sen kytkimen liikerata on yhteensä 4 millimetriä. Kytkentäpiste on sijoitettu liikeradan puoleen väliin eli 2 mm:n kohdalle. Kytkimen pohja on musta ja kansi läpikuultava, kuten alkuperäisessäkin.
Cherry uusvanha kytkin tulee saataville ainoastaan 5-pinnisenä versiona, joten 3-pinnisille suunnitellut piirilevyt vaativat tukitappien katkaisua kytkimistä. Kytkimestä tulee saataville sekä voitelematon että valmiiksi voideltuina. Yhtiö on käyttänyt esivoiteluun käyttäjienkin suosimaa Kryptox GPL 205 Grade 0 -voiteluöljyä.
Cherry MX Black Clear-Top -kytkimet tulevat saataville jälleenmyyjiltä heti ensi vuoden alussa. Hinnoittelusta ei valitettavasti ollut mainintaa.
Lähde: Cherry
Cherry julkaisi uudet retrohenkiset MX Black Clear-Top -kytkimet
Uudet MX Black Clear-Top -kytkimet perustuvat yhtiön Nixdorf Computersille 80-luvulla valmistamiin ”Nixie”-kytkimiin.
Finalmousen radikaali näppäimistö vuotovideolla
Finalmousen joulukuussa julkaistava näppäimistö on korvannut näppäinten taustalevyn näytöllä, jolla on muutakin käyttöä kuin ulkonäkö.

Finalmouse tunnetaan eSport-käyttöön suunnitelluista hiiristään, mutta yhtiöllä on suunnitelmia myös muille oheislaitteille. Tom’s Hardwaren mukaan yhtiö on kiusoitellut alkuvuodesta lähtien tulevalla näppäimistöllään, joka tarjoaa ainakin jotain uutta, vaikka sen uuden tarpeellisuudesta voidaankin ehkä olla montaa mieltä.
Kunnian Finalmousen tulevan näppäimistön tuomisesta kaiken kansan ihmeteltäväksi saa Jake Lucky, joka on vuotanut nettiin videopätkän alfatason prototyyppinäppäimistöstä ja sen ominaisuuksista. Finalmouse on ehtinyt jo varmistaa vuodon olevan aito, mutta kertoo sen olevan vain ”jäävuoren huippu” ja pommin räjähtävän todella 17. joulukuuta.
A keyboard never before seen has officially been leaked. The supposed Alpha Prototype from @Finalmouse is set with groundbreaking technology. A keyboard with completely interactive skins built on Unreal Engine 5… wtf pic.twitter.com/p9HhuN4DZr
— Jake Lucky (@JakeSucky) November 2, 2022
Videon mukaan Finalmousen tulevassa näppäimistössä on 2K-4K resoluutioiden väliin asettuva näyttö, joka korvaa yleensä metallia olevan taustalevyn. Näppäinkytkimet tulevat läpi näytöstä ja ilmeisesti se on rei’itetty vain tarvittavien kiinnikepisteiden ja kontaktipintojen kohdilta, sillä näytön sisältö on nähtävissä myös kytkinten läpi. Näytön luvataan olevan myös ”pelaajankestävä”, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.
Näytöllä pyörii oletuksena Unreal Engine 5:llä luodut interaktiiviset skinit, mutta myös perinteisten videoiden pyörittely luonnistuu. Skinejä tulee videon mukaan jakoon Steamissa ja ne voidaan säilöä paikallisesti suoraan näppäimistöön, jonka oma järjestelmäpiiri hoitaa niiden pyörittämisen.
Näppäimistöön tulee alfaproton videon mukaan vaihtoehdoiksi lineaariset, esivoidellut ”pelikytkimet” ja Hall-ilmiöön perustuvat analogiset kytkimet. Näppäinten luvataan pitävän myös marmorimaista ääntä, kiitos näytön lasipinnan. Kytkimiltä välitetään tietoa koneelle maksimissaan 8000 hertsin virkistystaajuudella. Yhteys koneeseen vedetään luonnollisesti USB-C-kaapelilla, joka hoitaa myös näppäimistön ja sen näytön virtatarpeet.
Lähde: Tom’s Hardware
Finalmousen radikaali näppäimistö vuotovideolla
Finalmousen joulukuussa julkaistava näppäimistö on korvannut näppäinten taustalevyn näytöllä, jolla on muutakin käyttöä kuin ulkonäkö.
Live: io-techin Tekniikkapodcast (44/2022)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 4. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Petrus Laine ja Juha Kokkonen.
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin Tekniikkapodcast (44/2022)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
AMD esitteli Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT-näytönohjaimet – myyntiin 13. joulukuuta
Uudet RDNA 3 -arkkitehtuuriin ja chiplet-suunnitteluun perustuvat näytönohjaimet on hinnoiteltu houkuttelevasti alle 1000 dollariin.

io-tech @ Las Vegas: AMD esitteli tänään järjestetyssä advance_gaming-tapahtumassaan uuden RDNA 3 -grafiikka-arkkitehtuurin, siihen perustuvan Navi 31 -grafiikkapiirin sekä Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT -näytönohjaimet. Alle 1000 dollarin suositushinnalla AMD keskittyy ensisijaisesti kilpailemaan NVIDIAn tulevien GeForce RTX 4080- ja 4070-näytöohjaimien kanssa, eikä vertailua nähty jo myyntiin saapuneeseen yli 2000 euron GeForce RTX 4090 -lippulaivanäytönohjaimeen.
Yhtiön mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on RDNA 3 -näytönohjainten suunnittelussa ollut energiatehokkuus eli performance per watt -suorituskykyyn panostaminen, mutta luonnollisesti myös parempaan suorituskykyyn on panostettu niin säteenseurannassa kuin 2023 tulevassa NVIDIAn DLSS 3 -teknologiaa mukailevassa FSR 3 -teknologiassa, jossa generoidaan ylimääräisiä keinotekoisia ruutuja nostamaan ruudunpäivitysnopeutta. Uusina ominaisuuksina DisplayPort-näyttöliittimet tukevat uusinta 2.1-standardia ja tuettuna on AV1-videoenkoodaus ja -dekoodaus.
Uusi Navi 31 -grafiikkapiiri käyttää Ryzen-prosessoreista tuttua useamman piirin chiplet-suunnittelua eli TSMC:n 5 nanometrin prosessilla valmistetun grafiikkapiirin rinnalla on kuusi kappaletta 6 nanometrin prosessilla valmistettuja MCD- eli Memory Cache Die -välimuistipiirejä. Grafiikkapiirin pinta-ala on 300 ja välimuistipiirien 37 neliömillimetriä ja ne rakentuvat yhteensä 58 miljardista transistorista.
Suorituskykyisemmän 7900 XTX:n täydessä grafiikkapiirissä on 96 kappaletta CU- eli Compute Unit -yksikköjä eli 6144- stream-prosessoria, jotka kykenevät 2,5 GHz:n Boost-kellotaajuudella 61 teraflopsin laskentatehoon ja 384-bittisen muistiväylän jatkeena on 24 gigatavua 20 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6-muistia. Yhdistettynä 96 megatavun Infinity Cache -välimuistiin muistiväylän huippukaistanleveys nousee 5,3 teratavuun sekunnissa. Näytönohjaimen tehonkulutus on 355 wattia, AMD suosittelee vähintään 800 watin virtalähdettä ja yhtiön omassa referenssisuunnittelussa käytössä on kaksi perinteistä 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.
7900 XT on varustettu hieman karsitulla grafiikkapiirillä, jossa on käytössä 84 CU-yksikköä eli 5376 stream-prosessoria ja viisi välimuistipiiriä. Tämä tarkoittaa 80 megatavua Infinity Cache -välimuistia ja 320-bittistä muistiväylää, jonka jatkeena on 20 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii hieman alhaisemmalla 2,4 GHz:n kellotaajuudella, näytönohjaimen tehonkulutus on alhaisempi 300 wattia ja AMD suosittelee vähintään 750 watin virtalähdettä.
Suorituskyvyn suhteen AMD esitteli 7900 XTX:n tarjoavan 4k-resoluutiolla 50-70 % parempaa suorituskykyä rasterointi- ja säteenseurantasuorituskyvyssä verrattuna edellisen RDNA 2 -sukupolven Radeon RX 6950 XT -näytönohjaimeen. Esimerkiksi 70 % parannus Cyberpunk 2077 -pelissä ilman säteenseurantaa tarkoittaisi 7900 XTX:llä lähes vastaavaa ruudunpäivitysnopeutta kuin GeForce RTX 4090:llä.
Radeon RX 7900 XTX:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 999 dollaria eli euroissa ja Suomen 24 % arvonlisäverolla 1280 euroa ja 7900 XT:n 899 dollaria eli 1145 euroa. Molemmat näytönohjaimet saapuvat myyntiin 13. joulukuuta.
Pääsimme julkaisutilaisuudessa käsiksi AMD:n omaan Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimeen, joka on hieman pidempi kuin edellisen sukupolven Radeon RX 6950 XT (276 vs 287 mm), mutta edelleen 2,5 korttipaikan paksuinen. 7900 XTX on fyysisesti hieman isompi kuin 7900 XT ja varustettu isommilla tuulettimilla. Näytönohjainvalmistajilta on luvassa omiin suunnitteluihin perustuvat mallit, joiden joukossa on todennäköisesti kolmella lisävirtaliittimellä varustettuja malleja. AMD kommentoi myös ATX 3.0 -standardin uutta 12VHPWR-virtaliittimen käyttöä ja sanoi päättäneensä jo vuosi sitten, ettei aio ensisijaisesti kustannussyistä käyttää uutta virtaliitintä.
AMD esitteli Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT-näytönohjaimet – myyntiin 13. joulukuuta
Uudet RDNA 3 -arkkitehtuuriin ja chiplet-suunnitteluun perustuvat näytönohjaimet on hinnoiteltu houkuttelevasti alle 1000 dollariin.