Uutiset
ChipHell-vuoto: Intel valmistelee 22-ytimistä Core i9-10990XE -HEDT-prosessoria
Mikäli vuotokuvat ovat aitoja, suoriutuisi Intelin 380 watin TDP:llä varustettu i9-10990XE Cinebench R20 -moniydintestissä suurin piirtein 24-ytimisen Ryzen Threadripper 3960X:n tasolla.

Intel julkaisi viime vuoden lopulla X299 HEDT-alustalle uudet Cascade Lake -prosessorit keihäänkärkenään 18-ytiminen Core i9-10980XE. Intel joutui samalla leikkaamaan uusien prosessoreidensa hintaa puoleen aiempien sukupolvien hinnoista AMD:n Ryzen- ja Threadripper-prosessoreiden luoman paineen vuoksi.
ChipHell-sivustolle on nyt vuotanut kuvia, joiden mukaan Intel valmistelisi vielä yhtä uutta prosessoria X299-kannalle. CPU-Z- ja Cinebench-kuvankaappausten perusteella huipulla on vielä tilaa Core i9-10990XE -mallille. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei kuvankaappausten aitoutta voida tässä vaiheessa varmentaa.
Mikäli ohjelmien raportoimat tiedot pitävät paikkaansa, i9-10990XE olisi 22-ytimisenä ensimmäinen HEDT-prosessori, jossa käytettäisiin Intelin suurinta XCC-luokan 28-ytimistä Cascade Lake-X -sirua. Nykyisessä i9-10980XE:ssä käytössä olevassa HCC-sirussa on maksimissaan 18-ydintä.
CPU-Z:n mukaan 22-ytimisen prosessorin peruskellotaajuus olisi peräti 4 GHz ja Boost-kellotaajuus 5 GHz. TDP-arvon kohdalla seisoo peräti 380 wattia. Core i9-10990XE saa Cinebench R20:n moniydintestissä kuvankaappauksen mukaan 14005 pistettä. Verrokiksi AMD:n 24-ytiminen Ryzen Threadripper 3960X sai io-techin testissä tuloksekseen 13697 pistettä.
Lähde: ChipHell
ChipHell-vuoto: Intel valmistelee 22-ytimistä Core i9-10990XE -HEDT-prosessoria
Mikäli vuotokuvat ovat aitoja, suoriutuisi Intelin 380 watin TDP:llä varustettu i9-10990XE Cinebench R20 -moniydintestissä suurin piirtein 24-ytimisen Ryzen Threadripper 3960X:n tasolla.
Cherry esitteli edullisempiin mekaanisiin näppäimistöhin suunnatun Viola-kytkinmallin
Uutuuskytkin eivät perustu MX-malliin, vaan se on suunniteltu kokonaan täysin nollasta.

Cherry on esitellyt MX-malliston rakennepäivityksen ohella myös kokonaan uuden mekaanisen kytkintyypin, joka on suunnattu erityisesti edullisempiin mekaanisiin näppäimistöihin. Muiden Cherryn kytkimien tavoin myös Viola-kytkimet on suunniteltu ja valmistettu Saksassa.
Viola-kytkimet poikkeavat sekä ulkoisesti että sisäisesti Cherryn tunnetuista MX-kytkimistä. Viola-kytkimien kuori on läpikuultavaa valkoista polymeerimuovia ja stemmiosa kirkasta muovia, jonka myötä kytkimet voidaan valaista näppäimistön piirilevylle asennettavien pintaliitosledien avulla. Itse kytkimen kiinnitykseen ei tarvita juotosta, vaan kytkin kiinnittyy näppäimistöön kehyksestään, joten kytkin on tarvittaessa helppo vaihtaa uuteen.
Viola-kytkimien rakennetta on yksinkertaistettu ja osa komponenteista on siirretty näppäimistön piirilevylle. MX-kytkimiin nähden ja sisällä käytetään uutta patentoitua V-Shape-kontaktiratkaisua, joka on itsensäpuhdistava. Liukuvarsi (stem) on varustettu kahdeksalla ohjauskiskolla, jotka vähentävät näppäimen heilumista (key wobble). Tuntumaltaan Viola on kaksivaiheisesti lineaarinen. Kytkimen kytkeytymisvoima on 45 cN ja kytkeytymispiste sijaitsee kahden millimetrin syvyydessä. Kytkeytymisen jälkeen painallusvoima kasvaa 75 cN:iin ja kytkin pohjaa neljän millimetrin syvyydessä. Kytkin on yhteensopiva Cherry MX -kytkimien kanssa käytettävien näppäinhattujen kanssa.
Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa milloin ensimmäiset Viola-kytkimiä käyttävät näppäimistöt tulevat markkinoille ja kuinka edulliseen hintapisteeseen ne asettuvat.
Lähteet: Cherry, Datasheet (PDF)
Cherry esitteli edullisempiin mekaanisiin näppäimistöhin suunnatun Viola-kytkinmallin
Uutuuskytkin eivät perustu MX-malliin, vaan se on suunniteltu kokonaan täysin nollasta.
Cherry uudisti MX-kytkimiensä valmistusprosessia – kestävyys kasvoi 100 miljoonaan painallukseen
Myös kytkimien sisäiseen rakenteeseen on tehty useita parannuksia.

Saksalainen kytkinvalmistaja Cherry on ilmoittanut uudistaneensa ensimmäistä kertaa vuonna 1983 julkaistuja MX-näppäinkytkimiään ja niiden valmistusprosessia. Uudistusten myötä kytkimien kestoiän kerrotaan nyt tuplaantuneen 100 miljoonaan painallukseen. Uudistus koskee toistaiseksi yrityksen MX Red-, MX Black-, MX Brown- ja MX Speed Silver -kytkinmalleja. Kytkimet on valmistettu marraskuun alusta lähtien Cherry uudessa tehtaassa Saksan Auerbachissa ja uudet suoritusarvot kerrotaan olevan testattu yrityksen laboratoriossa tiukan laadunvalvonnan alaisena.
Cherryn mukaan kestoiän tuplaus on saatu aikaan valmistusprosessin parannusten ohella suurentamalla kytkimen liukuvarren (stem) etupuolen liukupintaa sekä lisäämällä kytkimen sisälle yläosaan kahdeksan ohjauskiskoa, jotka vähentävät kytkimen heilumista ja parantavat kestävyyttä. Myös kytkimissä käytettävää Gold Crosspoint -kontaktitekniikkaa on uudistettu muuttamalla kontaktien taipumissädettä sekä kontaktivoimaa, jonka myötä kytkimien värähtelyaika (bounce time) on pienentynyt merkittävästi alle yhteen millisekuntiin.
Ensimmäinen Cherryn uudistettuja kytkimiä virallisesti käyttävä näppäimistömalli on Corsairin tuore K95 RGB Platinum XT.
Lähde: Cherry
Cherry uudisti MX-kytkimiensä valmistusprosessia – kestävyys kasvoi 100 miljoonaan painallukseen
Myös kytkimien sisäiseen rakenteeseen on tehty useita parannuksia.
Asus esitteli ROG Zephyrus -kannettavia AMD:n 7 nanometrin Ryzen 4000 -APU-piireillä
ROG Zephyrus G14 -mallissa huomio kiinnittyy sen näytön kanteen upotettuun valomatriisiin, johon voi ohjelmoida näkyviin erilaisia tekstejä, kuvia tai vaikka kellonajan.

AMD esitteli viime viikolla CES 2020 -messuilla uudet 7 nanometrin Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit Zen 2 -prosessoriytimillä ja Vega-grafiikkaohjaimella. Tapahtumassa nähtiin myös lukuisia kannettavia AMD:n uusilla siruilla muun muassa Asukselta.
Asuksen kenties mielenkiintoisin kannettavauutuus on ROG Zephyrus G14. Parhaimmillaan Ryzen 7 4800HS -prosessorillla varustettu kannettavan silmiinpistävin yksityiskohta on sen kansi, jonka pinta-alasta yli puolet on yhteensä 6536 pienen reiän peitossa. Kanteen on upotettu AniMe Matrix -LED-valaistus, joka mahdollistaa kustomoitavien viestien, logojen tai vaikka kellonajan näyttämisen tyylikeinona.
Asus ROG Zephyrus G14 on varustettu parhaimmillaan AMD:n Ryzen 7 4800HS -APU-piirillä, NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjaimella, 32 Gt:llä DDR4-3200-muistia ja teratavun M.2-SSD-asemalla. Näyttö on nimen mukaisesti 14-tuumainen ja siihen voi valita joko 60 hertsin FullHD- tai WQHD-paneelin, tai 120 hertsin FullHD-paneelin. Kaikki näyttövaihtoehdot on toteutettu IPS-paneeleilla ja ne tukevat FreeSync/Adaptive-sync-teknologiaa.
ROG Zephyrus G15:ssä Asus on keskittynyt enemmän toiminnallisuuteen kuin ulkonäköä korostaviin efekteihin, eikä siinä ole esimerkiksi pikkuveljen valomatriisia takakannessa. Kannettava on varustettu Ryzen 7 4800HS -prosessorilla, GeForce GTX 1660 Ti- tai RTX 2060 -näytönohjaimella, maksimissaan 32 Gt:n DDR4-3200-muistilla ja 512 Gt:n tai 1 Tt:n M.2-SSD-asemalla. Näyttö on nimeen viitaten 15,6-tuumainen ja valittavissa on 144 hertsin ja 240 hertsin vaihtoehdot, kumpikin FullHD-resoluutiolla, IPS-paneelilla ja FreeSync/Adaptive-sync-tuella.
Molemmissa Asuksen ROG-uutuuksissa huomion herättää RGB-valaistuksen vähäisyys. G14-mallissa näppäimistö on RGB-valaistu, mutta näytön taustalla oleva valomatriisi on toteutettu valkoisin LEDein. G15-mallissa RGB-valoja ei ole senkään vertaa, vaan näppäimistössä on turvauduttu valkoiseen taustavalaistukseen.
Molemmat kannettavat saapuvat myyntiin vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana ja niiden hintatasosta kerrotaan lähempänä julkaisua.
Lähteet: ROG Zephyrus G14, ROG Zephyrus G15
Asus esitteli ROG Zephyrus -kannettavia AMD:n 7 nanometrin Ryzen 4000 -APU-piireillä
ROG Zephyrus G14 -mallissa huomio kiinnittyy sen näytön kanteen upotettuun valomatriisiin, johon voi ohjelmoida näkyviin erilaisia tekstejä, kuvia tai vaikka kellonajan.
Panasonic esitteli pienikokoiset VR-lasit UHD-resoluutiolla ja HDR-tuella
Panasonicin VR-lasit muistuttavat jo nyt enemmän aurinkolaseja kuin perinteisiä VR-laseja, mutta myyntiin aiottu malli tulee olemaan vielä nykyistä prototyyppiä selvästi kevyempi.

Viime viikolla pidetyt CES 2020 -messut tuskin jättivät ketään kylmäksi, sillä uutta ja mielenkiintoista teknologiaa oli tarjolla liki joka alalta. Tietokonemaailmassa verrattain pientä roolia vetänyt Panasonic esitteli tapahtumassa omat valtavirrasta poikkeavat virtuaalilasinsa.
Panasonicin virtuaalilaseilla ei ole tällä hetkellä virallista nimeä, eivätkä ne tule saapumaan markkinoille esitellyssä muodossaan. Tästä huolimatta steampunk-henkisesti muotoillut lasit ovat aurinkolasimaisuudessaan raikas tuulahdus massiivisten virtuaalilasien täyttämälle kentälle. Engadgetin mukaan lasit ovat keveydestään huolimatta vielä sen verran etupainoiset, että ne voivat tuntua joidenkin käyttäjien mielestä epämukavilta, mutta Panasonicin kerrotaan työskentelevän nykyistä kevyemmän ja paremmin tasapainotetun mallin parissa.
Panasonicin esittelemät lasit ovat yhtiön mukaan ensimmäiset HDR-näytöillä varustetut virtuaalilasit. Yhtiö kehitti yhteistyössä Kopin Corporationin kanssa micro-OLED-paneelit, jotka tarjoavat laseissa UHD-resoluution, joskin epäselväksi jäi, onko kyse kummankin näytön resoluutiosta, vai molempien yhteen lasketusta. Korkean resoluution kerrotaan olleen myös avain, jonka vuoksi lasit ovat vapaat ns. screendoor-efektistä eli pikselirajojen näkymisestä häiritsevänä verkkona.
Steampunk-henkisiä aurinkolaseja muistuttavan rakenteen laseille on mahdollistanut Panasonicin, Kopin Corporationin ja 3M Companyn yhteistyössä kehittämä kokonainen optinen moduuli. Virtuaalilasien muodon ja koon vuoksi silmälasien käyttö niiden kanssa ei onnistu, mutta lasit tukevat sen sijasta vaihdettavia linssejä eri vahvuuksilla. Äänentoistosta ovat vastuussa sankoihin asennetut in-ear-nappikuulokkeet. Kuulokkeissa hyödynnetään Technicsin kehittämiä magneettista nestettä hyödyntäviä elementtejä.
Lähde: Panasonic, Uutiskuva: Palmer Luckey @ Twitter
Panasonic esitteli pienikokoiset VR-lasit UHD-resoluutiolla ja HDR-tuella
Panasonicin VR-lasit muistuttavat jo nyt enemmän aurinkolaseja kuin perinteisiä VR-laseja, mutta myyntiin aiottu malli tulee olemaan vielä nykyistä prototyyppiä selvästi kevyempi.
Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (2/2020)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 10. tammikuuta noin klo 16:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana ainoastaan YouTubessa. Äänessä ovat peruskokoonpano Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.
Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet viimeisten kahden viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.
io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:
Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (2/2020)
io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.
Dell esitteli pelaajille suunnatun Alienware Concept UFO -taulutietokonekonseptin
Dellin insinöörit ovat ottaneet oppia Nintendon Switch -konsolista suunnitellessaan Concept UFOa.

CES 2020 -messuilla on perinteisesti esillä pian julkaistavien uutuuksien lisäksi myös selvästi konseptitason tuotteita. Dell esitteli Las Vegasissa tällä kertaa muun muassa Nintendo Switchistä vaikutteita ottaneen pelitaulutietokonekonseptin.
Concept UFO -nimen saanut konseptitietokone on varustettu 8-tuumaisella 1900×1200-resoluution näytöllä ja taulutietokoneen sivuille Switchin tapaan kiinnittyvillä peliohjaimilla. Ohjaimet voi erillisen välikappaleen avulla yhdistää myös perinteisemmän ohjaimen oloiseksi Nintendolta tuttuun tapaan ja ne on varustettu luonnollisesti, kun kerran tietokoneesta on kyse, RGB-valaistuksella tattiohjainten ympärillä. Konseptitietokoneen sydämenä sykkii ainakin tässä vaiheessa Intelin 10. sukupolven Core -prosessori ja se tukee luonnollisesti myös liittämistä ulkoisiin näyttöihin ja televisioihin, sekä tietenkin näppäimistön ja hiiren käyttöä normaalisti.
Concept Duet on puolestaan kahdella 13,4-tuumaisella näytöllä varustettu kannettava. Toinen kannettavan näytöistä tukee sekä kosketusta että kynäohjausta. Taittuvanäyttöinen Concept Ori taas muistuttaa erehdyttävästi Lenovon julkistamaa ThinkPad X1 Flexiä 13-tuumaisine näyttöineen.
Lähde: Dell
Dell esitteli pelaajille suunnatun Alienware Concept UFO -taulutietokonekonseptin
Dellin insinöörit ovat ottaneet oppia Nintendon Switch -konsolista suunnitellessaan Concept UFOa.
AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.1.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen
Monster Hunter World: Icebornelle lisätyn virallisen tuen ohella uudet Radeon Software -ajurit keskittyvät korjaamaan aiempien julkaisujen ongelmia ja liiskattuja bugeja onkin peräti 27.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.1.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.
Radeon Software 20.1.1 -ajurit tuovat mukanaan virallisen tuen Monster Hunter World: Iceborne -pelille, mutta mahdollisista suorituskykyeroista ei ole mainintaa. Muutoin ajurit keskittyvät vain korjaamaan aiempien julkaisujen ongelmia.
Uudet Radeon Software -ajurit korjaavat poikkeuksellisen suuren määrän aiempien ajureiden ongelmia. Yhteensä listalla on peräti 27 liiskattua bugia, kuten esimerkiksi HDR:n toimimattomuus Windowsissa, Radeon R9 200-, R9 300- ja R9 Fury -sarjoja vaivannut joidenkin DirectX 9- ja 11 -pelien toimimattomuus, Lost Ark -pelin nykimiset, Trials Rising -pelissä esiintyneet ylimääräiset sumut ja savut sekä Resident Evil 2:ssa esiintynyt ruudun vilkkuminen käynnistyksen yhteydessä DirectX 12 -rajapinnalla. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi joidenkin Vulkan-rajapintaa käyttävien pelien kaatuminen hypätessä Windowsin ja pelin välillä Radeon Image Sharpening käytössä, Integer Scalingin aiheuttama videoiden vilkkuminen kun näytön resoluutio on alle natiivin ja saman ominaisuuden näkymättömyys Radeon Software -hallintapaneelissa joillain Windows 7 -kokoonpanoilla. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa.
AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.1.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen
Monster Hunter World: Icebornelle lisätyn virallisen tuen ohella uudet Radeon Software -ajurit keskittyvät korjaamaan aiempien julkaisujen ongelmia ja liiskattuja bugeja onkin peräti 27.
Intel julkisti Xe-arkkitehtuurin DG1-näytönohjaimen
DG1 perustuu vähävirtaiseen Xe-LP-varianttiin, joka on käytössä myös integroiduissa Xe-grafiikkaohjaimissa. DG1 ei ole tulossa myyntiin vaan se on suunnattu kehittäjille.

Intel julkisti CES 2020 -messuilla tänään virallisesti Xe-arkkitehtuuriin perustuvan DG1-näytönohjaimen. Vaikka nyt esitelty DG1 on PCI Express -väyläinen kortti, on sen käyttämä grafiikkapiiri nähty jo tositoimissa kannettavan sisällä Intelin aiemmassa CES-lehdistötilaisuudessa.
DG1 ei tule olemaan minkään kuluttajanäytönohjaimen myyntinimi, vaan kyseessä on Intelin Xe-arkkitehtuurin Software Development Vehicle eli kehittäjille suunnattu näytönohjain, joka mahdollistaa tutustumisen Intelin uuteen arkkitehtuuriin. Todennäköisesti markkinoille tullaan kuitenkin saamaan myös samaan grafiikkasiruun perustuva kuluttajanäytönohjain.
Xe-arkkitehtuurin DG1 edustaa arkkitehtuurin virtapihimpää päätyä ja se kuuluu samaan Xe-LP-mikroarkkitehtuuriin kuin Tiger Lake -prosessoreiden integroitu grafiikkaohjain. Vuotojen perusteella siinä on itseasiassa käytössä samat 96 Execution Unit -yksikköä, kuin Tiger Laken GT2-tason integroidussa grafiikkaohjaimessa. Mistään tehohirmusta ei siis ole kyse, mutta kannettavaan asennetun version perusteella se kykenee ajamaan Desinty 2 -peliä lukitulla 60 FPS:n nopeudella toistaiseksi tuntemattomilla asetuksilla.
Näytönohjaimessa on hopean sävyinen uritettu kuori, jonka materiaalista ei ole tällä hetkellä varmuutta. Kuoreen lähelle kortin etupäätä on sijoitettu sinisenä hohtavat LED-valot. Jäähdytysratkaisuun kuuluu yksi tuuletin ja varsin heppoisen oloinen alumiinirivasto. Näytönohjaimelle ei ole tarjolla lisävirtaa, vaan PCI Express -liittimen syöttämä virta on sille riittävä. Intel on aiemmin kertonut skaalaavansa Xe-LP-sirut korkeimmillaan 20 – 25 watin tuntumaan, vaikka ne voisivat venyä 50 wattiin asti. Messuilla esillä olleissa korteissa oli AnandTechin mukaan neljä DisplayPort-liitäntää, mutta Intelin renderöinneissä on käytössä standardimainen yhden HDMI:n ja kolmen DisplayPortin ratkaisu.
Lähde: AnandTech
Intel julkisti Xe-arkkitehtuurin DG1-näytönohjaimen
DG1 perustuu vähävirtaiseen Xe-LP-varianttiin, joka on käytössä myös integroiduissa Xe-grafiikkaohjaimissa. DG1 ei ole tulossa myyntiin vaan se on suunnattu kehittäjille.
Sonyn tuleva Xperia 5 Plus komeilee renderöintivuodossa
Renderöintien perusteella Sonyn huippumallin muotoilu muuttuu kulmikkaammaksi ja kuulokeliitäntä tekee paluun.

OnLeaks on julkaissut yhdessä Slashleaks-sivuston kanssa joukon renderöintejä Sonyn tulevasta lippulaivamallista. Jos mainittu Xperia 5 Plus -mallinimi pitää paikkaansa, Sonyn malliston nimeäminen sekavoituu entisestää. Malliston kärkeen on myös huhuiltu erillistä Xperia 3 -mallia.
Kuvien perusteella Sony on onnistunut kutistamaan näytön ylä- ja alareunusta havaittavasti nykyisestä Xperia 5 -mallista, mutta siitä huolimatta reunukset ovat edelleen olemassa. 6,6-tuumaisen näytön kerrotaan perustuvan OLED-paneeliin. Puhelimen muotoilu vaikuttaisi siirtyneen askeleen-pari kulmikkaampaan suuntaan etenkin kehyksen osalta. Maininnan arvoisia yksityiskohtia ovat myöskin eteen suunnatut stereokaiuttimet, kyljessä sijaitseva sormenjälkitunnistin sekä yläpäätyyn paluun tehnyt 3,5 mm:n ääniliitäntä. Takakuoren pystysuuntaiseen kamerakehykseen on sijoitettu kolme teknisiltä tiedoiltaan tuntematonta kameraa sekä ToF-syvyystietosensori.
Xperia 5 Plussan teknisistä ominaisuuksista ei ole toistaiseksi erityisen tarkkoja tietoja. Järjestelmäpiirinä toimii todennäköisesti Snapdragon 865, jonka myötä Xperia-mallisto siirtyy väistämättä myös 5G-aikaan. Xperia 5 Plussan julkaisun odotetaan tapahtuvan MWC:ssä helmikuun lopulla.
Lähde: Slashleaks
Sonyn tuleva Xperia 5 Plus komeilee renderöintivuodossa
Renderöintien perusteella Sonyn huippumallin muotoilu muuttuu kulmikkaammaksi ja kuulokeliitäntä tekee paluun.