Live: io-techin Tekniikkapodcast (48/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 26. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Oskari Manninen ja Petrus Laine.

AOC-jalusta
Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Yhdysvaltojen kauppakomissio haastaa NVIDIAn ja Armin kaupat

Yhdysvaltain kauppakomissio eli FTC on ensimmäinen merkittävistä markkinaviranomaisista, joka on kertonut kantansa NVIDIAn ja SoftBankin Arm-kauppoihin.

NVIDIA ilmoitti reilu vuosi sitten syyskuussa 2020 ostavansa SoftBankin omistaman Armin 40 miljardin dollarin hintaan. Useiden Armin asiakasyritysten ohella muun muassa yhtiön perustajia on noussut kauppoja vastaan, mutta myös kauppoja puoltavia piirivalmistajia ja muita alan isoja nimiä riittää.

Nyt NVIDIAn ja SoftBankin suunnittelemat kaupat ovat kokeneet ison kolauksen, kun Yhdysvaltain kauppakomissio (FTC, Federal Trade Commission) ilmoitti haastavansa kauppojen toteutumisen oikeuteen. FTC:n mukaan Arm ja sen nimeä kantava arkkitehtuuri ovat välttämättömiä nykymaailmassa ja kaupat antaisivat yhdelle valmistajalle hallitsevan aseman muihin arkkitehtuuria käyttäviin kilpaileviin valmistajiin nähden. FTC uskoo, että NVIDIAlla olisi sekä syyt että mahdollisuus rampauttaa kilpailijansa seuraavien sukupolvien teknologioilla.

Yhdysvallat olivat ensimmäiset merkittävät markkinat, jotka ovat antaneet oman kantansa kauppojen toteutumisesta. Useat muut markkinat, kuten EU, britit ja Kiina ovat ilmoittaneet tutkivansa kaupat normaalia tarkemmin niiden merkittävyyden vuoksi. Eri markkinaviranomaiset ovat tehneet myös kansainvälistä yhteistyötä tutkimuksissaan ja pyytäneet kilpailevien yritysten lausuntoja päätöstensä tueksi.

Lähde: FTC

SiFive esitteli seuraavan sukupolven Performance P650 RISC-V-ytimen

SiFiven suunnittelemat RISC-V-ytimet ovat herättäneet jopa x86-jätti Intelin lisensoimaan ne käyttöönsä tulevissa prosesoreissa.

Maailmalla tietokoneet ja puhelimet pyörivät pääasiassa Arm- ja x86-arkkitehtuureihin perustuvilla prosessoreilla. Viime vuosina avoin RISC-V on kuitenkin kehittänyt pöhinää ympärilleen etenkin SiFiven johdolla. Jopa x86-jätti Intel on tarttunut arkkitehtuuriin ja tulee tekemään SiFiven RISC-V-ytimiin perustuvia prosessoreita. Huhujen mukaan Intelin huhuttiin yrittäneen jopa ostaa SiFiven, mutta kaupat eivät ikinä realisoituneet.

Nyt SiFive on julkaissut uuden prosessorin, tai pikemminkin prosessori-IP:n integroitavaksi järjestelmäpiireihin. SiFiven uutuus tottelee nimeä Performance P650 ja se rakentuu parhaimmillaan 16 ytimestä. RISC-V-ydinten arkkitehtuuri perustuu vahvasti edeltävään P550-arkkitehtuuriin, mutta kasvattamalla käskyjaon leveyttä (instruction-issue width) ytimet ovat nyt 40 % nopeampia kellolta kellolle ja muiden arkkitehtuurin viilausten myötä käytännössä 50 % nopeampia.

Yhtiön arvioiden mukaan P650-ydin yltää yli 11 pisteeseen per GHz SPECInt2006-testissä, kun P550-ytimellä päästiin 8,65 pisteeseen per GHz. 16 ytimen voimin P650 sopii yhtiön mukaan nyt high-end luokan laskentatehtäviin ja tukee uutta RISC-V Hypervisor -laajennoksia virtualisointiin.

SiFiven mukaan se tulee aloittamaan Architecture Preview -esittelyt suurimmille asiakkailleen ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Yleisesti lisensoitavaksi ytimet tulevat vuoden puolivälin tienoilla. Yhtiö tulee kertomaan lisää uusista Performance P650 -ytimistä vielä RISC-V Summit 2021 -tapahtumassa 6.-8. joulukuuta.

Lähde: SiFive, Tom’s Hardware

ROG Live: Suomi vs Ruotsi tietokoneen kasaaminen lauantaina klo 14

2.12.2021 - 21:57 / Sampsa Kurri Kommentit (25)

Suomi ja Ruotsi kohtaavat Asuksen järjestämässä ROG Live -tapahtumassa tietokoneen kasaamisen merkeissä.

Kaupallinen yhteistyö Asuksen kanssa

Järjestimme marraskuun alussa kilpailun, jossa haettiin yhtä io-techin lukijaa matkustamaan Ruotsiin sekä kasaamaan ja ylikellottamaan yhdessä Sampsan kanssa tietokoneen Asuksen järjestämässä ja suorana lähetyksenä Youtubeen lähetettävässä ROG Live -tapahtumassa. Kilpailuun tuli videohakemuksia noin 20, joista Asus valitsi voittajaksi Jarkko Mattheiszen eli foorumilla nimimerkki BVK:n. Voittajan videohakemuksen voit katsoa tästä.

Kilpailussa vastaan asettuu ruotsalaisen Sweclockers-sivuston edustaja Jonas Thörnqvist ja heidän valitsema lukija. Ruotsalaisten epätoivon pystyy jo ennakkoon aistimaan, sillä kilpailijaksi valittiin tunnettu extreme-ylikellottaja Tobias ”Rauf” Bergström.

Live-striimi alkaa Asuksen Youtube-kanavalla klo 14 Suomen aikaan ja kestää 7 tuntia. Lähetyksen juontaa muun muassa Counter Striken majoreista tuttu Auguste ”Semmler” Massonnat.  Striimin aikana ohjelmassa on kilpailuja, joista katsojat voivat voittaa palkintoja, kuten emolevyjä, näytönohjaimia ja pelinäyttöjä. Pääpalkinto on Asus x Noctua -tietokone, joka arvontaan sunnuntaina klo 20:45 Suomen aikaan.

ROG Live -lähetyksen aikana Jimm’siin putoaa myyntiin:

  • ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti 1299 €
  • ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti 659,90 €
  • ROG Gladius III Wireless: 49€

 

Suomen ja Ruotsin välinen kilpailu on kolmiosainen, ensin kasataan tietokone, jonka jälkeen sillä ajetaan testitulokset Cinebench R20-, 3DMark Time Spy- ja 7-Zip-testeissä ja kolmantena osiona mukana on kysely.

Pyydämme nöyrästi kaikkia lauantaina liittymään mukaan striimiin ja kannustamaan Suomen parivaljakko voittoon. Bonuksena striimin aikana on mahdollista voittaa palkintoja tai saada mahdollisuus ostaa Jimm’sin dropeista GeForce RTX 3070 Ti- tai 3080 Ti -näytönohjain.

ROG Live jatkuu sunnuntaina, jolloin vuorossa on ruotsalaisten voimin tietokoneen modausta.

Intelin tuleva Core i3-12100 vakuuttaa XFastest-sivuston testipenkissä

Ennakkotestin mukaan Intelin Core i3-12100 on sekä edullisempi että nopeampi, kuin AMD:n lähimmät kilpailijat, eikä haastajia ole ainakaan vielä näköpiirissä.

Intel julkaisi hiljattain uudet 12. sukupolven Core -työpöytäprosessorit. Alder Lake -koodinimellinen arkkitehtuuri tulee laajenemaan alkuvuodesta, kun nyt myynnissä olevien kerroinlukottomien versioiden rinnalle julkaistaan myös kerroinlukollisia ja edullisempia versioita. Myös yhtiön Alder Lake -mobiiliprosessoreiden toimitukset on jo aloitettu valmistajille.

Nyt hongkongilainen XFastest sivusto on saanut käsiinsä 12. sukupolven näillä näkymin edullisimman inkarnaation, Core i3-12100:n. Prosessoria odotetaan markkinoille ensi vuoden puolella ja se tulee sijoittumaan ainakin Hongkongissa noin 110-115 euron tuntumaan, eli selvästi kilpailijan vastaavan luokan prosessoreita edullisemmaksi. Lähimmäs AMD:n tarjonnasta osuvat Ryzen 3 3000 -sarjan edullisimmat mallit.

Core i3-12100 on neliytiminen prosessori Hyper-threading-SMT-tuella, eli se kykenee ajamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. CPU-Z:n mukaan prosessorin maksimikellotaajuus olisi 4,3 GHz, mutta tarkkoja perus- ja Boost-kellotaajuuksia sivusto ei paljasta. Prosessoriydinten tukena on 12 Mt L3-välimuistia ja tehonkulutusrajat on asetettu 60 (PL1) ja 77 wattiin (PL2).

Vaikka AMD:n lähimmät verrokit Ryzen 3 3100 ja 3300X on hinnoiteltu Core i3-12100:aa korkeammalle, peittoaa Intelin uusi edullisen luokan ottelija kilpailun selvästi. PCMark-testissä i3-12100 nettoaa 6988 pistettä (Essentials 9874, Productivity 10 136, Digital Content Creation 9254), kun Ryzen 3 3100 naputtaa tauluun 5755 (8713, 8171, 7266) ja 3300X 6140 (9442, 8476, 7851) pistettä.

Sivuston ajamat muut testit noudattavat hyvin pitkälti samaa linjaa. Core i3-12100 vie Ryzen 3:sten vikistessä useimmissa testeissä ja lopuissakin yltävän vain tasoihin. Poikkeuksena sääntöön on käytännössä vain 7-Zipin purkutesti, jossa Ryzenit voittavat Intelin noin 3 ja 13 %:n eroilla.

Lähde: XFastest

NVIDIA julkaisi GeForce RTX 2060 12 Gt:n virallisesti

Uusien RTX 2060 -mallien on tarkoitus helpottaa näytönohjainten saatavuutta, sillä ne eivät syö RTX 30 -sarjan valmistuskapasiteettia.

Uutisoimme eilen NVIDIAn uusista ajureista, joiden julkaisutiedotteessa yhtiö varmisti huhutun GeForce RTX 2060 12 Gt:n olemassaolon. Nyt yhtiö on julkaissut näytönohjaimen myös virallisemmin ja lisännyt sen verkkosivuilleen.

GeForce RTX 2060 12 Gt perustuu oletettavasti vanhaan tuttuun Turing-arkkitehtuurin TU106-grafiikkapiiriin, mutta sen konfiguraatio poikkeaa 6 Gt:n mallista. Siinä missä 6 Gt:n mallissa CUDA-ytimiä oli käytössä 1920, on 12 Gt:n mallissa niitä 2176, yhtä paljon kuin aiemmassa GeForce RTX 2060 Superissa. Myös 12 Gt -mallin kellotaajuudet täsmäävät Superin kanssa: 1470 MHz:n perus- ja 1650 MHz:n Boost-kellot.

Vaikka CUDA-ytimet täsmäävätkin, uudelleenlämmitelty GeForce RTX 2060 12 Gt ei kuitenkaan vastaa Super-mallia. Näytönohjaimessa on alkuperäisen RTX 2060:n tavoin 192-bittinen muistiväylä, jonka jatkeena on 12 Gt 14 Gbps:n GDDR6-muistia, kun Superissa oli 256-bittinen väylä ja 8 Gt muistia. RTX 2060 12 Gt:n TDP-arvo on 185 wattia, kun 6 Gt:llä se on 160 wattia.

Uudet RTX 2060 12 Gt -näytönohjaimet saapuvat myyntiin 7. joulukuuta, mikä lienee iloinen uutinen etenkin pukinkonttiin näytönohjainta toivoville. Näytönohjain ei syö RTX 30 -sarjan valmistuskapasiteettia, vaan uusien mallien on tarkoitus nimenomaan parantaa saatavuutta. Valitettavasti NVIDIA on antanut Vergelle myös lausunnon, jonka mukaan 12 Gt:n malli nähdään premium-versiona RTX 2060:sta ja että yhtiö odottaa sen näkyvän myös hinnoittelussa.

Qualcommilta uusia kannettavien järjestelmäpiirejä ja käsikonsolikäyttöön suunniteltu Snapdragon G3x Gen 1 -järjestelmäpiiri

Pelikonsoleihin suunnitellun Snapdragon 8cx Gen 3:n lisäksi valmistaja esitteli myös kannettaviin suunnitellut Snapdragon 8cx Gen 3:n ja Snapdragon 7c+ Gen 3:n.

Qualcomm on jatkanut Tech Summit -tapahtumaansa ja julkaissut aiemmin esitellyn uuden älypuhelinten lippulaivapiiriksi sijoittuvan Snapdragon 8 Gen 1:n oheen myös PC- käyttöön suunnitellut Snapdragon 8cx Gen 3:n sekä Snapdragon 7c+ Gen 3:n ja pelikonsolipiiriksi suuntaavan Snapdragon G3x Gen 1:n.

PC-piireistä kehittyneempi Snapdragon 8cx Gen 3 on nimensä mukaisesti seuraaja viime vuonna julkaistulle Snapdragon 8cx Gen 2:lle. Uutuuspiiri on valmistettu 5 nanometrin tekniikalla ja on suunniteltu toimimaan ultraohuissa passiivisesti jäähtyvissä kannettavissa tietokoneissa. Valmistajan mukaan Snapdragon 8cx Gen 3 tarjoaa jopa 85 prosenttia edeltäjäänsä parempaa suorituskykyä, mutta piirin tarkoista yksityiskohdista Qualcomm on vielä kohtalaisen hiljainen, mutta XDA-Developersin mukaan käytössä olisi neljä Cortex-X1-pohjaista Kryo-ydintä ja neljä Cortex-A78-pohjaista ydintä.

GPU-puolesta Snapdragon 8cx Gen 3:ssa huolehtii Adreno-GPU, jonka valmistaja lupaa kykenevän peräti Full HD -pelaamiseen maksimissaan 120 hertsin virkistystaajuudella ja piiri onkin valmistajan mukaan optimoitu kestämään pelaamista myös pidempiä aikoja.

 

Mielenkiintoisesti Qualcomm julkaisi myös kannettaviin pelikonsoleihin suunnitellun Snapdragon G3x Gen 1:n ja Razer on jo valmistanut kyseistä piiriä käyttävän kehittäjille suunnatun developers kit -konsolin, joka on saatavilla välittömästi. Käsikonsoli tarjoaa 6,65-tuumaisen OLED-näytön Full HD+ -resoluutiolla ja 120 hertsin virkistystaajuudella, 5 megapikselin kameran ja kaksi mikrofonia.

Valmistaja ei ole julkaissut vielä käsikonsolipiirin tarkempia yksityiskohtia, joten sen tehoista ei ole juurikaan vielä tietoa. Snapdragon G3x Gen 1 sisältää kuitenkin FastConnect 6900 -verkkopiirin, joka tukee niin 5G-yhteyksiä kuin myös Wi-Fi 6E -verkkoja, joten sillä onnistuu Razerin kehittäjäkäsikonsolin sisällä pyörivän Androidin omien pelien lisäksi myös verkkopohjaisten palveluiden, kuten Xbox Gamepassin tai Steam Remote Playn, käyttäminen.

Snapdragon 7c+ Gen 3 on uutuuksista edullisempi tietokonekäyttöön suunniteltu malli, joka on valmistettu 6 nanometrin tekniikalla ja sijoittuu edullisemman pään Windows -tietokoneiden ja Chromebookkien kanssa käytettäväksi. Qualcomm ei piiristä juurikaan tietoja paljastanut, mutta kertoo sen tarjoavan 60 prosenttia parempaa CPU-suorituskykyä ja 70 prosenttia parempaa GPU-suorituskykyä kuin edeltäjänä toiminut Snapdragon 7c Gen 2.

Lähteet: Qualcomm: (1), (2), (3), (4), XDA-Developers (1), (2)

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 497.09 -ajurit ja varmisti huhutun GeForce RTX 2060 12 Gt:n

GeForce RTX 2060 12 Gt:n varmistamisen lisäksi ajureissa on Game Ready -leima DLSS- ja RTXGI-teknologioita hyödyntävälle ICARUS-pelille.

NVIDIA on julkaissut uudet GeForce 497.09 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 497.09 -ajureiden kenties merkittävin uudistus on varmistus huhuissa viime aikoina pyörineelle GeForce RTX 2060 12 Gt -näytönohjaimelle. Ajureissa on myös virallinen Game Ready -leima ICARUS-pelille, sekä tuki Chorukselle ja Halo Infinitelle.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu jälleen aiempien julkaisujen bugeja. Korjauslistalle päässeitä ongelmia ovat esimerkiksi Red Dead Redemption 2:n ja Doom Eternalin kaatuilu TDR-resetointiin (Timeout detection and recovery, resetoi näytönohjaimen), Doom 3 BFG Editionin korruptoituneet grafiikat ja pelien käynnistymisongelmat GeForce GTX 750 Ti -näytönohjaimella, jos NVIDIA Image Scaling on käytössä. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi Deathloopin TDR-kaatuilu HDR käytössä, Supreme Commander: Forged Alliancen ja Supreme Command 2:n suorituskyvyn lasku, kun hiirtä liikuttaa ja vanha tuttu Sonic & All-Stars Racing Transformed pelin satunnainen kaatuilu, kun pelaajat ajavat veden läpi. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin tarkemmin niiden julkaisutiedotteessa (PDF) ja NVIDIAn Game Ready -artikkelissa.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Video: io-techin tekniikkajoulukalenteri käynnistyi – 24 tuotearvontaa

io-techin Youtube-kanavalla joulukuussa 24 päivän aikana, 24 videota ja 24 tekniikkatuotearvontaa.

io-tech järjestää jo toista vuotta peräkkäin Youtubessa joulukuussa tekniikkajoulukalenterin, jossa arvomme katsojien kesken joka päivä tekniikkatuotteita.

Uusi video ja tuotearvonta julkaistaan joka päivä klo 10, arvontaan voi osallistua videon alapuolella olevan linkin kautta gleam.io-palveluissa ja osallistumisaikaa on 24 tuntia. Osallistumiseksi täytyy syöttää ainoastaan nimi ja sähköpostiosoite, jonka kautta otamme yhteyttä voittajaan. Tietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin voittajan tavoittamiseen. Jos emme tavoita voittajaa 3 päivän kuluessa, arvotaan uusi voittaja.

Jos haluat saada ilmoituksen uusista kalenteriluukuista ja videoista, tilaa io-techin YouTube-kanava ja laita ilmoitukset päälle, kiitos! Kanavan tilaaminen on ilmaista.

Katso video Youtubessa

Innosilicon julkaisi Imagination BXT -arkkitehtuuriin perustuvat Fantasy 1 -näytönohjaimet

Fantasy 1 tulee saataville yhden GPU:n Type A- ja kahden GPU:n Type B -malleina, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa tullaanko niitä ikinä näkemään länsimarkkinoilla.

Imagination tunnettiin aikoinaan myös PC-markkinoilla näytönohjainvalmistajana. PowerVR:n nimellä myydyt näytönohjaimet kuitenkin väistyivät tietokoneista jo vuosituhannen alkumetreillä ja keskittyivät siitä eteenpäin mobiilimarkkinoille. Nyt parin vuosikymmenen jälkeen yhtiön arkkitehtuuri tekee kuitenkin paluun myös järeämpien piirien markkinoille.

Kiinalaisen Innosiliconin Fantasy 1 -näytönohjaimet perustuvat Imaginationin BXT-arkkitehtuuriin. Markkinoille on luvassa kaksi mallia: yhdellä Fantasy 1 GPU:lla varustettu Type A ja kahdella varustettu Type B. Vaikka puhe on kahdesta mallista, kuvien perusteella kumpikin olisi tulossa myyntiin useammassa eri konfiguraatiossa.

VideoCardzin lehdistötilaisuudesta onkimien tietojen mukaan Fantasy 1 -grafiikkapiiri ja siten Type A-näytönohjain tarjoaa käyttäjälle 5 TFLOPSin edestä FP32-laskutehoa. Mikäli tekoälysuorituskyky skaalautuu vastaavalla tavalla, olisi käytössä 20 TOPSin edestä laskentavoimaa matalammilla INT-tarkkuuksilla. Grafiikkapiiristä löytyy 128-bittinen muistiohjain, jonka jatkeena on peräti 16 Gt GDDR6X-muistia. Innosiliconin kerrotaan saaneen muistit toimimaan 19 Gbps:n nopeudella, mikä tarkoittaa 304 Gt/s muistikaistaa.

Kahden grafiikkapiirin Type B tuplaa teoreettisen laskentatehon 10 TFLOPSiin ja muistimäärän 32 gigatavuun, mutta toistaiseksi on vain arvailujen varassa miten kahden GPU:n järjestelmä toimii käytännössä. Sekä AMD että NVIDIA ovat pikkuhiljaa hylänneet useamman GPU:n kuluttajakokoonpanot heikon käytännön skaalautuvuuden vuoksi. Toisaalta kummankin tiedetään valmistelevan useampaan piiriin perustuvia kuluttajanäytönohjaimia lähitulevaisuudessa.

Fantasy 1 -näytönohjaimet on varustettu PCI Express 4.0 -tuella ja ne tukevat kaikkia moderneja ja vähemmän moderneja rajapintoja, kuten DirectX, Vulkan, OpenCL, OpenGL ja mobiilipuolella käytetty OpenGL ES. Valitettavasti esimerkiksi DirectX-tuen tarkemmasta tasosta ei ole tietoa, mutta DirectX 12 Ultimate on pois suljettu, sillä vaikka Imagination on säteenseurannan pioneeri, BXT-arkkitehtuuri ei ominaisuutta tue.

Innosiliconilla on työn alla jo sekä Fantasy 2- että 3 -sarjat ja yhtiön kerrotaan aikovan käyttää niiden kanssa 5 nanometrin valmistusprosessia. Imagination julkaisi hiljattain uuden CXT-arkkitehtuurinsa, joten ei liene kaukaa haettua, että ainakin toinen uutuuksista perustuisi siihen.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko Innosiliconilla aikomuksia tuoda näytönohjaimiaan myyntiin myös länsimarkkinoille.

Lähde: VideoCardz