NVIDIA pitää Jensen Huangin johdolla GeForce-erikoistapahtuman 1. syyskuuta

Tapahtumassa juhlistetaan GPU:n 21-vuotispäiviä ja pelimaailmaa, minkä lisäksi Huangin odotetaan julkistavan uuden sukupolven GeForce-näytönohjaimet.

NVIDIA julkaisi 31. elokuuta 1999 GeForce 256:n, ensimmäisen GPU:ksi kutsutun grafiikkapiirin. Eilen yhtiö julkisti UltimateCountdown-hashtagin saattelemana 21 päivän laskurin tuntemattomaan tapahtumaan, mikä osuisi GF256:n vuosipäivälle.

Nyt NVIDIA on julkaissut myös varsinaisen laskurin, joka samalla osoitti aiempien tulkintojen osuneen hieman sivuun. Laskuri päättyy vasta 1. syyskuuta, jolloin kello 19.00 Suomen aikaa Jensen Huang pitää virtuaalisen keynoten NVIDIAn erikoistapahtumassa, mikä tekee suorat viitteet GF256-tapahtumaan hieman erikoisiksi.

Käytännössä #UltimateCountdown viittaa uusien Ampere-arkkitehtuuriin perustuvien GeForce-näytönohjainten julkistustilaisuuteen. Toistaiseksi on vielä auki, onko kyseessä vain julkistustilaisuus, vai tuleeko yhtiö tuomaan ensimmäiset mallit myös myyntiin samalla rysäyksellä. Tyypillisesti näytönohjainten julkistuksesta menee viikko tai muutama siihen, että näytönohjaimet saapuvat oikeasti kuluttajien ostettaviksi.

Tällä hetkellä ei myöskään tiedetä, tuleeko yhtiö esittelemään kerralla koko sarjan, vai julkaistaanko ensin vain kourallinen huippumalleja. Esimerkiksi nykyisessä Turing-sukupolvessa NVIDIA esitteli alun perin 20. elokuuta RTX 2070-, 2080- ja 2080 Ti -mallit, mutta yksikään niistä ei saapunut heti myyntiin. RTX 2080:n myynti aloitettiin 20. syyskuuta, 2080 Ti:n 27. syyskuuta ja 2070:n 17. lokakuuta.

Lähde: NVIDIA (1), (2)

MediaWorkstations julkaisi menneestä ajasta muistuttavia salkkutehotyöasemia

Parhaimmillaan 128 ydintä kahden Epyc-prosessorin voimin tarjoavat työasemat muistuttavat monin tavoin ajasta, kun kannettavat olivat kirjaimellisesti painavia salkkuja.

Nykypäivän tehokannettavatkin ovat tyypillisesti pienikokoisia ja verrattain keveitä. Vanhan ajan raskaat salkkumikrot ovat historiaa, tai ainakin olivat tähän asti.

MediaWorkstations on julkaissut kolme siirrettävää tehotyöasemaa, joiden muotokielessä on virkistävä tuulahdus vanhan ajan salkkumikroista. Sarjaan kuuluu Ryzen Threadripper -prosessorilla varustettu a-XP ja Epyc-prosessoreilla varustetut a-X1P ja aX2P. Kuten Epyc-versioiden nimistä voi jo arvata, on toisessa yhden ja toisessa kahden prosessorikannan emolevy.

a-XP-malliin saa parhaimmillaan valittua Ryzen Threadripper 3990X -prosesorin, 256 Gt DDR4-muistia, enimmillään kaksi SSD-asemaa ja yhden kiintolevyn, kaksi NVIDIAn näytönohjainta tai laskentakorttia ja joukon muita lisälaitteita lisäakuista verkkokortteihin. Epyc-malleissa enimmillään 64-ytimisiä Epyc-prosessoreita on yksi tai kaksi, muistia voi olla parhaimmillaan 1 tai 2 teratavua, mutta muutoin vaihtoehdot ovat varsin samoja.

Salkkumikroon kuuluu luonnollisesti myös näyttö, mikä löytyy tietokoneen kyljestä kantena toimivan irrotettavan näppäimistön alta. a-X1P-malliin voi valita 17,3-tuumaisen FullHD- tai 4K UHD -näytön ja a-X2P-malliin on viritettävissä yhteensä peräti kuusi FullHD- tai neljä 4K UHD -näyttöä. a-XP:n näyttövaihtoehdot eivät selvinneet verkkosivuilta.

a-XP-mallin strategiset mitat ovat 433 x 347 x 229 mm ja varustuksesta riippuen 13,6 – 20,4 kg. a-X1P:n mitat ovat samat, mutta maksimipaino jää 19 kilogrammaan. a-X2P on sisaruksiaan kookkaampi 384 x 587 x 229 mm:n mitoilla ja 18,1 – 22,7 kg:n painoineen. Salkkutehotyöasemien lähtöhinnat ovat a-XP:lle 7997 dollaria, a-X1P:lle 8997 dollaria ja a-X2P:lle 9897 dollaria.

Lähde: MediaWorkstations, Reddit

Video: Testissä Blackstorm RGB Mech 2020 75% -näppäimistö

Testaamme videolla Verkkokauppa.comin Blackstrom-brändin 69,90 euron hintaisen RGB Mech 2020 75% -näppäimistön.

Verkkokauppa.comin tämän vuoden näppäimistöuutuus on RGB Mech 2020 75%. Nimestään huolimatta näppäimistö ei kuitenkaan ole 75% vaan 65 % kokoinen. Yhtiölle on tapahtunut moka tuotetta luodessa ja nimetessä. Lisäksi USB-kaapelin mainostetaan olevan punottu, mutta se on todellisuudessa muovinen.

Näppäimistön runko on muovinen, käytössä on kiinalaisen Bsunin punaiset lineaariset Cherry MX -kloonikytkimet ja näppäinhatut ovat ABS-muovia. Käytännön testeissä havaittiin, että USB-liitin on melko väljä, näppäimistön pohjassa ei ole kuin alhaalla kumitassut ja se liikkuu helposti pöydällä, välilyönnin, backspacen ja enterin vakauttimet helisevät metallisesti ja itse kytkimet tuntuvat hankaavilta ja puuromaisilta. Lisäksi näppäimistön hallintaan tarkoitettu Windows-ohjelmisto ei ole vielä valmis ja ladattavissa. Hyvinä puolinä kyseinen näppäimistökoko on pohjoismaalaisella näppäinasettelulla melko harvinainen ja RGB-valaistus oli monipuolinen. 69,90 euron hinnalla kokonaisuus ei kuitenkaan vakuuttanut ja sopivampi hinta näppäimistölle laatuun nähden olisi alle 50 euroa.

Jos pidit videosta laita yläpeukku, tilaa io-techin YouTube-kanava, kiitos!

Katso video Youtubessa

Maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi noussut Huawei lopettaa lippulaivajärjestelmäpiirien tuotannon

Huawein toimitusjohtaja Richard Yu on todennut tämän vuoden voivan jäädä viimeiseksi valmistajan lippulaivajärjestelmäpiirien osalta.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan vaikutukset Huaweihin jatkuvat ja muuttuvat valmistajan kannalta yhä vaikeammiksi. Jo alkujaan kauppasodan myötä yhtiö menetti mahdollisuutensa käyttää Googlen palveluita puhelimissaan, minkä lisäksi noin kolme viikkoa sitten myös TSMC:n kuultiin lopettaneen tilausten vastaanottamisen Huaweilta.

Viime viikon lopulla yhtiön toimitusjohtaja, Richard Yu, kertoi, etteivät he pysty enää tuottamaan HiSilicon-piirejä puhelimiinsa ja tämän vuoden mallit voivat jäädä valmistajan viimeisiksi lippulaivatason järjestelmäpiireiksi. Syynä tähän on Yun mukaan mahdottomuus tehdä yhteistyötä tarvittavien toimittajien kanssa. Käytännössä tässä todennäköisesti viitataan juuri TSMC:n kyvyttömyyteen jatkaa valmistajan piirituotantoa, sillä kiinalaisen SMIC:n valmistusprosessit eivät ole kilpailijoidensa tasolla, eivätkä siten välttämättä riittävät lippulaivapiirien valmistamiseen. Yun mukaan piirivalmistajat ottivat Yhdysvaltain määräysten jälkeen tilauksia vastaan vain toukokuun 15. päivään saakka ja tuotanto sulkeutuu 15. syyskuuta.

Järjestelmäpiirien puuttuminen lippulaivatason puhelimista voikin olla kiinalaisvalmistajalle erittäin suuri takaisku. Pakotteista huolimatta Huawein puhelinmyynti on jatkanut kasvuaan, mutta mahdollinen lippulaivapiirien puute voi kuitenkin hidastaa Samsungistakin ohi maailman suurimmaksi puhelinvalmistajaksi noussutta yritystä. Ellei tilanteeseen löydy ratkaisua voi Huawein syyskuussa julkaistavaksi huhuttu Mate 40 jäädä valmistajan viimeiseksi omaa huippuluokan järjestelmäpiiriä käyttäväksi puhelimeksi.

Huawein ei kuitenkaan välttämättä tarvitse luopua kokonaan lippulaivapuhelintensa valmistamisesta, vaikkeivat pakotteet loppuisikaan. Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltalainen Qualcomm olisi pyrkimässä vaikuttamaan pakotteiden tiukkuuteen, jotta he voisivat myydä omia järjestelmäpiirejään kiinalaisvalmistajalle. Qualcommin mukaan Yhdysvaltojen pakotteet eivät satuta ainoastaan Huaweita, vaan myös Qualcommia itseään, sillä Huawei voisi olla piirivalmistajalle tuottoisa kauppakumppani, joka pakotteiden myötä voi suunnata katseensa ulkomaisiin kilpailijoihin kuten Samsungiin tai MediaTekiin.

Lähteet: Gizmodo, Reuters, Wall Street Journal, The Verge

NVIDIA käynnisti 21 päivän #UltimateCountdown-laskurin

NVIDIA GeForce -tilin taustakuvasta löytyvät vihjeet 21 päivää ja 21 vuotta viittaavat yhtiön esittelevän uuden näytönohjainsukupolven 21 päivän kuluttua, 31. elokuuta tasan 21 vuotta alkuperäisen GeForcen esittelystä vuonna 1999.

NVIDIAn esitteli Ampere-arkkitehtuurin aiemmin tänä vuonna, mutta vain A100-laskentapiirin muodossa. Pelipuolen uusia näytönohjaimia on odotettu julkaistavaksi alkavan syksyn aikana, mutta yksimielisyyttä julkaisupäivästä ei ole vielä saatu erilaisten väitettyjen vuotojen joukossa.

Nyt yhtiö on twiitannut virallisella NVIDIA GeForce -tilillä tähden räjähdystä muistuttavan animaation hashtagilla UltimateCountdown. Samassa yhteydessä myös tilin taustakuva vaihdettiin uutiskuvanakin näkyvään kiusoittelukuvaan.

NVIDIAn #UltimateCountdownin yhteyteen on merkitty 21 päivää ja 21 vuotta. Päivällä on myös selkeä merkitys: 21 päivän kuluttua on 31. elokuuta ja yhtiö julkisti alkuperäisen GeForce-näytönohjaimensa nimenomaan 31. elokuuta vuonna 1999 eli 21 vuotta sitten. NVIDIAn voitaneen siis olettaa ainakin esittelevän uudet pelinäytönohjaimet kuluvan kuun viimeisenä päivänä.

Päivämäärä on ainakin hetkellisesti kylmää vettä huhuille, joissa ovat tähän asti esiityneet lähinnä syyskuulle osuvat päivämäärät. On kuitenkin edelleen mahdollista, että yksi tai useampi päivistä osuu myös oikeaan varsinaisen myyntiin tulemisen suhteen, sillä uusien näytönohjainten julkistus ei automaattisesti tarkoita vielä julkaisua. Alkuperäiset GeForce-näytönohjaimet saapuivat myyntiin 11. lokakuuta, eli reilusti yli kuukausi esittelynsä jälkeen. Myös aiempina vuosina on totuttu näkemään esittely ensin ja varsinainen julkaisu kauppoihin myöhemmin.

Lähde: NVIDIA GeForce @ Twitter

Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiirien DSP:stä löytyi vakavia haavoittuvuuksia

7.8.2020 - 16:14 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (8)

Haavoittuvuudet löytäneen Check Pointin mukaan haavoittuvia koodinpätkiä on yli 400 ja varsinaisia haavoittuvuuksia kuusi.

Viime vuosina olemme saaneet lukea toistuvasti uusista haavoittuvuuksista prosessoreissa. Tällä kertaa vuorossa on kuitenkin jotain tavallisuudesta poikkeavaa, sillä haavoittuvuudet löytyivät tällä kertaa Qualcommin digitaalisesta signaaliprosessorista (Digital Signal Processor, DSP).

Check Point Software Technologies on löytänyt Achilles-nimen saaneessa tutkimuksessaan Qualcommin Snapdragon-sirujen Hexagon-DSP:stä yli 400 erillistä haavoittuvaa koodinpätkää. Niiden avulla voidaan yhtiön mukaan muun muassa valjastaa puhelin vakoilutyökaluksi riippumatta käyttäjän toimista ja esimerkiksi siirtää luvatta ulos dataa ja tietoja puhelimista. Lisäksi niillä voidaan rampauttaa puhelin täysin estämällä siltä pääsy eri tiedostoihin ja niiden avulla voidaan piilottaa haittaohjelmia ja niiden toimintoja pysyvästi ja ilman mahdollisuutta poistaa niitä.

Vaikka haavoittuvia koodinpätkiä on yli 400, on varsinaisia haavoittuvuuksia vain kuusi. Check Point on antanut löytämilleen haavoittuvuuksille CVE-tunnistekoodit CVE-2020-11201, -11202, -11206, -11207, -11208 ja -11209. Niitä ei ole valitettavasti vielä päivitetty Common Vulnerabilities and Exposures -tietokantaan, mutta varaukset niiden käytöstä on tehty myös CVE:n sivuille. Haavoittuvuudet koskevat yhtiön mukaan yli 40 prosenttia puhelinmarkkinoista.

Check Point kertoo sivuillaan päättäneensä olla julkaisematta haavoittuvuuksien tarkkoja yksityiskohtia ennen, kuin laitevalmistajat ovat saaneet valmiiksi korjaukset ongelmiin. Tieto haavoittuvuuksien olemassaolosta haluttiin julkaista tästä riippumatta, jotta tietoisuus ongelmien olemassaolosta kasvaisi.

Bleeping Computer -sivuston mukaan Qualcomm on jo saanut valmiiksi haavoittuvuudet paikkaavat päivitykset, mutta laitevalmistajien on vielä tehtävä omat versionsa korjauksista omille tuotteilleen. Qualcommin mukaan heillä ei ole toistaiseksi mitään viitteitä siitä, että haavoittuvuuksia olisi hyödynnetty käytännössä.

Lähde: Check Point

Video: Testissä HyperX Alloy Elite 2 -näppäimistö

Testaamme videolla HyperX:n uuden 160 euron hintaisen Alloy Elite 2 -näppäimistön, joka on varustettu yhtiön omilla kytkimillä ja vanukasnäppäinahatuilla.

HyperX esitteli heinäkuun alussa uudistetun version Alloy Elite RGB -näppäimistöstään. Edeltäjästään tuttuun tapaan täysikokoinen Alloy Elite 2 on varustettu metallisella rungolla, joka kerää helposti sormenjälkiä, rasvaa ja likaa. Painoa näppäimistöllä on jopa 1,5 kiloa.

Suurimmat erot löytyvät löytyvät kytkimistä ja näppäinhatuista. Käytössä on HyperX:n omat punaiset lineaariset kytkimet eikä muita kytkinvaihtoehtoja ole. Näppäinhatut ovat vanukkaan kerrosmaiset (pudding), jotka rakentuu kahdesta osasta. Alaosa on jätetty maalaamatta ja yläosa on maalattu mustaksi, johon on myös kaiverrettu laserilla kirjamet. Näppäinhattu päästää enemmän valaistusta läpi ja luo näyttävämmän ja omanlaisen valaistusefektin. Valitettavasti näppäinhatut on valmistettu ABS-muovista eikä laadukkaamasta, kestävämmästä ja miellyttävämmän tuntuisesta PBT-muovista.

Jos pidit videosta laita yläpeukku, tilaa io-techin YouTube-kanava, kiitos!

Katso video Youtubessa

Intelillä jättimäinen Exconfidential Lake -tietovuoto: Ladattavana gigatavuja NDA:n alaista tietoa

Intel Resource and Design Centeristä salasanojen takaa vuotaneisiin tiedostoihin kuuluu kaikkea piirustuksista BIOS-koodeihin ja roadmappeihin sekä markkinointimateriaaleihin asti.

Intelillä on tapahtunut massiivinen tietovuoto. Nettiin on päässyt vuotamaan tietomurron yhteydessä yli 15 gigatavua erilaisia dokumentteja ja tiedostoja.

Deletescape-tunnusta Twitterissä käyttävä nimimerkki on julkaissut massiivisen paketin NDA:n eli salassapitovelvollisuuden alaisia ja muuten salaisia tiedostoja, jotka anonyyminä pysyvä lähde on luovuttanut hänelle. Deletescapen mukaan lähde on saanut tiedostot käsiinsä aiemmin tänä vuonna murtauduttuaan Intelin verkkoon. Arvioiden mukaan tietomurto olisi tapahtunut toukokuussa.

Tom’s Hardwaren Inteliltä saaman kommentin mukaan tiedostot ovat peräisin Intel Resource and Design Center -sivustolta. Sivusto on suunnattu yhtiön asiakkaille, kumppaneille ja muille rekisteröityneille osapuolille ja Intel uskookin, että tiedostot olisi vuotanut joku, jolla on ollut niihin pääsy luvallisesti. Osassa tiedostoja on NDA-merkinnät ”Centerm Information Co. Ltd., a Chinese company established and existing under the laws of the People’s Republic of China”, mikä viittaisi vuotajan joko olleen Intelin sivuilla kyseisen yrityksen luvalla, tai murtautuneen sivustolle yrityksen kautta.

Deletescapen mukaan pakettiin kuuluu muun muassa lukuisia eri roadmappeja, erilaisia piirrustuksia, Intelin ME:n Bring up -työkalut, päivitystyökalut ja esimerkkejä eri alustoille. Lisäksi mukana on Kaby Laken ja Purley-alustan BIOSin referenssikoodit ja muuta vastaavaa koodia, Intelin SpaceX:lle tekemän kameran ajuribinäärit, tulevan Tiger Lake -alustan piirustukset, dokumentit, työkalut ja BIOS, Intel Trace Hub -sovellus ja dekoodaustyökalut useille Intel ME -versioille ja niin edelleen. Vuotaja on lisäksi kehottanut ihmisiä etsimään tiedostoista mainintoja ja viitteitä piilotetuista takaovista ja antaa malliksi pätkän sellaiseen viittaavaa koodia, mutta ainakin Tom’s Hardware on kyseenalaistanut tarkoitetaanko sillä takaovea siinä mielessä, kuin vuotaja sen tarkoittaa.

Deletescape on tuonut paketin ladattavaksi sekä Mega.nz-palvelussa että Torrent-verkossa ja on kertonut, etteivät vuodot tule päättymään tähän. Vuotajan mukaan tulevissa vuodoissa tulee olemaan vielä paljon ”mehukkaampaa” dataa, kuin ensimmäisessä erässä. Tulemme io-techillä seuraamaan tilanteen kehittymistä ja tutkimme vuotoa myös itse.

Lähde: Deletescape @ Twitter

Intel julkaisee Tiger Lake -prosessorit 2. syyskuuta, ensi viikolla luvassa päivitys Raja Kodurilta

Intelin Xe-arkkitehtuuri tulee kattamaan kolmen mikroarkkitehtuurin kautta kaiken integroiduista grafiikkaohjaimista eksaluokan supertietokoneisiin.

Intel julkaisi viime kuussa kiusoittelevan kutsun virtuaalitapahtumaan, jossa julkaistaisiin jotain suurta. Nyt yhtiön tapahtumakalenteriin on päivitetty varmistus, että kyse on nimenomaan Tiger Laken julkaisusta, mutta sitä ennen luvassa on myös esitys Intelin pääarkkitehdilta Raja Kodurilta.

Intel tulee pitämään ensi viikolla 13.8. virtuaalitapahtuman, jossa yhtiön pääarkkitehti Raja Koduri tulee kertomaan tarkempia kuulumisia toistaiseksi vielä määrittelemättömistä aiheista. Käytännössä pidetään kuitenkin varmana, että tapahtumassa tullaan käsittelemään Intelin odotettua Xe-arkkitehtuuria, josta tiedetään vielä yllättävän vähän huomioiden sen kovaa vauhtia lähenevän julkaisun.

Xe-arkkitehtuurista on olemassa kolme eri varianttia, Xe-LP, Xe-HP ja Xe-HPC. Joukon viimeinen on käytössä supertietokoneisiin suunnatuissa Ponte Vecchio -laskentapiireissä, jonka Intel esitteli päällisin puolin viime vuoden loppupuolella yhdessä Project Aurora -supertietokonenoodien kanssa. Project Aurora -noodeja käytetään Yhdysvaltain energiahallinnon (Department of Energy, DOE) ensimmäisessä eksaluokan supertietokoneessa.

Xe-LP on arkkitehtuurin pienin variantti ja se tulee olemaan käytössä integroidun grafiikkaohjaimen roolissa muun muassa tulevissa Tiger Lake -prosessoreissa. Lisäksi Xe-LP-mikroarkkitehtuuriin perustuvaa grafiikkapiiriä on käytetty Intelin DG1-näytönohjaimissa, joita on lähetetty kehittäjille helpottamaan optimointia koko Xe-arkkitehtuurilla. Xe-LP-grafiikkaohjaimissa on käytössä enimmillään 96 Execution Unit -yksikköä.

Xe-HP on erillisnäytönohjaimiin tarkoitettu mikroarkkitehtuuri, jonka on tarkoitus skaalata edullisesta päästä aina teholaskentaan saakka. Siitä tiedetään toistaiseksi vielä vähemmän, kuin Xe-LP:stä tai Xe-HPC:stä, mutta vuotojen mukaan Xe-HP:stä tultaisiin julkaisemaan yhden, kahden ja neljän GPU:n versiot. Vuotoja tukee Kodurin aiemmin twiittaamat kuvat, joissa näkyy kolme eri piiriä, jotka kokojensa puolesta viittaisivat nimenomaan yhden, kahden ja neljän GPU:n paketteihin.

2. syyskuuta pidettävä tapahtuma on varmistunut nyt virallisesti Tiger Lake -prosessoreiden julkaisutapahtumaksi. Tiger Lake -prosessorit valmistetaan parannetulla 10 nanometrin valmistusprosessilla ja ne tulevat saataville vain kannettaviin.

Tiger Lake -prosessoreissa on käytössä enimmillään neljä Willow Cove -ydintä sekä 96 EU -yksikön Xe-LP-grafiikkaohjain. Niiden TDP tulee tämän hetkisten tietojen mukaan olemaan variantista riippuen 9 – 28 wattia, mikä kattaisi sekä Intelin U- että Y-sarjat. Intel on aiemmin esitellyt puolivirallisesti ultrabook-luokan Tiger Lake -kannettavaa, joka kykeni pyörittämään Battlefield V -peliä noin 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 1080p-resoluutiolla High-asetuksin. Huhuissa on mainittu myös järeämpi Tiger Lake-H -variantti, joka saattaisi löytää tiensä kannettavien lisäksi NUC-tietokoneisiin, mutta tätä ei ole vielä kyetty varmistamaan.

Lähde: Intel (1), (2), AnandTech

Coreboot-päivitys paljasti Intelin Alder Lake -prosessoreiden konfiguraatiot

Coreboot-firmwaren päivityksen mukaan Alder Lakesta on tulossa sekä S- että P-versiot, joista ensin mainituissa on GT1- ja jälkimmäisissä GT2-tason grafiikkaohjaimet.

Intelin tulevat Alder Lake -hybridiprosessorit tulevat todennäköisesti kantamaan perinteisen Core-nimen sijasta uutta Intel Evo -nimeä. Corebootin tuore päivitys on nyt paljastanut lisää tulevan hybridiprosessorin konfiguraatioista.

Coreboot on UEFI:n ja BIOSin korvaajaksi tarkoitettu aiemmin LinuxBIOS-nimellä tunnettu firmware. Coelacanth’s Dream -sivusto on huomannut tuoreesta Coreboot-päivityksestä löytyneen tarkat tiedot Intelin tulevista Alder Lake -konfiguraatioista, jotka samalla varmistavat ainakin kaksi erillistä prosessorisarjaa, Alder Lake-S:n työpöydälle ja Alder Lake-P:n oletettavasti kannettaviin.

Alder Lake-S:a valmistellaan ainakin tässä vaiheessa peräti 15 eri konfiguraatiossa, joskin osa niistä vaikuttaa päällisin puolin identtisiltä toistensa kanssa. Yhteistä kaikille on GT1-konfiguraation grafiikkaohjain. Listauksen mukaan prosessoreissa on enintään kahdeksan ja vähintään kaksi järeämpää Cove-ydintä, kun kevyempien Mont-ytimien määrä vaihtelee nollasta kahdeksaan. Löydät tarkat konfiguraatiot uutisen pääkuvasta.

Alder Lake-P -sarja on oletettavasti kannettaviin suunnattu variantti ja niissä on käytössä järeämpi GT2-tason grafiikkaohjain. Järeämpien Cove-ydinten määrä vaihtelee kahdesta kuuteen ja kevyempien Mont-ydinten työpöytäversion tapaan nollasta kahdeksaan.

Vaikka listauksen mukaan kaikissa malleissa olisi vähintään GT1-tason grafiikkaohjain, löytyy taulukosta myöhemmin maininta myös GT0-mallista. GT0 saattaisi viitata F-merkkinästä tunnettuihin malleihin, joissa grafiikkaohjain on poistettu kokonaan käytöstä, vaikka sellaisia ei tässä vaiheessa olekaan listattu ydinkonfiguraatioiden joukkoon.

Lähde: Coreboot, VideoCardz