Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Note10+

15.9.2019 - 11:15 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

io-tech testasi huolella Samsungin uuden Galaxy Note10+ -älypuhelimen.

Postin toimitussekoilujen ja IFA-messumatkan aiheuttamista viivästyksista huolimatta io-techin Galaxy Note10+ -testijakso on nyt saatu päätökseensä ja artikkeli julki. Jutussa Samsungin 6,8-tuumaiseen Note-malliston huippuversioon tutustutaan laajimman mahdollisen kaavan mukaan. Artikkelin testiosiossa mm. otetaan mittaa uuden Exynos 9825 -järjestelmäpiirin suorituskyvystä sekä kellotetaan akun latautumisnopeutta tehokkaalla 45 watin laturilla.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Note10+

AMD julkaisi uudet Radeon Software 19.9.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Radeon 19.9.2 -ajurit muun muassa parantavat suorituskykyä Borderlands 3 -pelissä ja laajentaa Radeon Image Sharpening -tuen koskemaan myös RX 470-, 480-, 570-, 580- ja 590 -näytönohjaimia.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.9.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 19.9.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Borderlands 3 -pelille sekä Radeon Image Sharpening -ominaisuuden tuen laajentaminen RX 470-, 480-, 570-, 580- ja 590 -näytönohjaimille DirectX 12- ja Vulkan-rajapinnoilla. Lisäksi Borderlands 3 -pelille luvataan Radeon RX 5700 -näytönohjaimella parhaimmillaan 16 % parempaa suorituskykyä kuin edeltävillä 19.9.1 -ajureilla.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös edellisten julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattujen bugien listalta löytyvät esimerkiksi joitain RX 5700 -näytönohjaimella varustettuja kokoonpanoja vaivannut epävakaus selaimessa pyöriviä videoita katsellessa sekä Enhanced Syncin aiheuttamat kaatuilut RX 5700 -sarjalla. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi Discordin mahdollinen kaatuminen RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla mikäli ohjelma käyttää rautakiihdytystä, Call of Duty: Black Ops 4:n nykiminen joillain kokoonpanoilla sekä Sekiro: Shadows Die Twice -pelin loppuvaiheilla mahdollisesti näkyvä graafikan korruptoituminen. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Huawei harkitsee 5G-teknologioidensa myyntiä

13.9.2019 - 11:35 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (19)

Huawein mukaan yhtiö etsii ensisijaisesti länsimaista ostajaa, joka saisi käyttöönsä koko yhtiön 5G-teknologioiden kirjon lisensseineen, patentteineen, lähdekoodeineen ja teknisine piirustuksineen.

Huawei on yksi maailman merkittävimmistä 5G-tekijöistä, mutta Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota on ajanut sen vaikeaan asemaan. Myös muut maat ovat olleet varpaillaan mahdollisten takaovien vuoksi ja ovat kieltäneet tai aikeissa kieltää yhtiön ja muiden kiinalaisvalmistajien laitteistojen käytön.

Huawein toimitusjohtaja Ren Zhengfei on kertonut The Economistille antamassaan haastattelussa yhtiön olevan avoin harkitsemaan 5G-teknologioidensa myyntiä ulkopuoliselle taholle. Zhengfein vision mukaan ostaja maksaisi könttäsumman, joka antaisi sille pääsyn koko Huawein nykyiseen 5G-tuotekirjoon. Pakettiin kuuluisivat patentit, lisenssit, lähdekoodit, tekniset piirustukset sekä tuotantoon liittyvä osaaminen. Huawei pitäisi kuitenkin itsellään oikeudet jatkaa 5G-teknologioidensa ja tuotteittensa kehitystä omalla tahollaan.

Haastattelun mukaan haettu ostaja olisi länsimainen yritys, mutta ainakaan haastattelu ei paljastanut onko haussa ennemmin jo valmiiksi 5G-markkinoilla oleva yritys, vai uusi yrittäjä.

Lähde: Mobile World Live

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (37/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast jäi viime viikolla välistä IFA-messureissun takia, mutta se ”palaa ruutuun” jälleen tänään perjantaina 13. syyskuuta tavanomaiseen aikaan noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä. Äänessä ovat io-techin perustajat Juha Kokkonen sekä Sampsa Kurri.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

Suora YouTube-striimi on väliaikaisesti poissa käytöstä, mutta tallenne lisätään YouTube-kanavalle myöhemmin.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Taiwanilainen ylikellottaja Toppc rikkoi 3 GHz:n (DDR4-6000) rajapyykin DDR4-muisteilla

DDR4-6000 jää todennäköisesti viimeiseksi merkittäväksi rajapyykiksi DDR4-muisteilla, sillä standardi on venynyt jo merkittävästi aiottua korkeammalle, jonka lisäksi DDR5-muistit tekevät tuloaan markkinoille lähivuosina.

Muistikellotaajuudet ovat kivunneet vuosien varrella askel askeleelta korkeammalle. Kun DDR4 julkaistiin, ylsivät muistit DDR4-2133 nopeuteen, kun nyt kaupasta voi ostaa peräti DDR4-4800 nopeudella toimivia muisteja.

Myös muistien ylikellotus on edelleen aktiivista toimintaa, mutta merkittäviä rajapyykkejä siellä rikotaan harvemmin. Nyt taiwanilainen ylikellottaja Toppc on kuitenkin rikkonut todennäköisesti viimeiseksi jäävän rajapyykin DDR4-muisteilla: DDR4-6000 nopeuden. Tarkalleen Toppc:n uusi ennätys on 3008,4 MHz eli DDR4-6017. Toppc saavutti ennätyksenä Hynixin DJR -87 -muistipiireihin perustuvia G.Skill Trident Z Royal -muisteja 1,7 voltin käyttöjännitteellä Intelin Core i9-9900K -prosessorilla ja Z390-emolevyllä.

DDR4-muistikellotaajuuden aiempi ennätys oli niin ikään taiwanilaisen Kovan Yangin hallussa. Yang saavutti 2950,7 MHz:n kellotaajuuden eli DDR4-5901 nopeuden.

Lähde: HWBot

AMD vahvisti Zen 3- ja 4 -arkkitehtuurien sekä RDNA2:n aikataulut

Sijoittajille suunnatussa diapaketissa Zen 3- ja 4 -arkkitehtuurit on ajoitettu ennen vuotta 2022 ja RDNA2 ennen vuotta 2021.

AMD on julkaissut sijoittajille suunnatun diapaketin, jossa käydään läpi yhtiön nykyisiä tuotteita, lähitulevaisuuden roadmappeja sekä finanssipuolen asioita. Diapaketissa varmistetaan muun muassa kesällä nähdyt muutokset yhtiön prosessori- ja näytönohjainarkkitehtuurien aikatauluissa.

Prosessoripuolella AMD:n uusi diapaketti varmistaa yhtiön olevan edelleen kesällä ilmoittamassaan aikataulussa. Zen 2 -prosessorit ovat kaupoissa, Zen 3 -arkkitehtuurin suunnittelu on valmis ja Zen 4 on suunnittelupöydällä. Toisessa diassa mainitaan myös, että Zen 3 -pohjaisen Milan-palvelinprosessorin suunnittelu on valmis ja Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuva Genoa on parhaillaan työn alla. AMD aikoo julkaista Zen 3:n ja Zen 4:n ennen vuotta 2022.

Näytönohjainpuolella on niin ikään tutut sävelet. RDNA-arkkitehtuuri on nyt kaupoissa ja RDNA2 on suunnittelussa. RDNA2 tulee päivittämään arkkitehtuuria muun muassa säteenseurannan kiihdytyksellä ja se tulee olemaan käytössä näytönohjainten lisäksi seuraavan sukupolven konsoleissa. RDNA2-arkkitehtuuri saapuu kauppoihin ennen vuotta 2021, eli käytännössä sitä voidaan odottaa ensi kesänä tai syksynä.

Diapaketissa pisti silmään myös mielenkiintoinen yksityiskohta, joka on joko virhe diapaketissa tai kertoo AMD:n suunnitelleen kaikessa hiljaisuudessa täysin uuden Excavator-prosessoriytimiin perustuvan sirun. Yhtiön tämän vuoden kuluttajaprosessoreita käsittelevässä diassa mainitaan A-sarjan APU-piirit Chromebook-tietokoneille, joissa olisi dian mukaan Excavator-arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet ja Vega-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain. Viimeisimmät tiedossa olevat Excavator-ytimiä sisältävät APU-piirit perustuvat Bristol- ja Stoney Ridge -arkkitehtuureihin ja niissä on käytössä GCN3-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain.

Lähde: AMD (PDF)

Uusi artikkeli: Testissä BenQ Zowie XL2740 -pelinäyttö

Testissä BenQ:n erityisesti kilpapelaamiseen suunniteltu 27-tuumainen näyttö, jossa on TN-paneeli, Full HD -resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

io-techin testiin saapui BenQ:n XL-malliston suurikokoisin 240 hertsin virkistystaajuutta tukeva BenQ Zowie XL2740 -pelinäyttö, joka on suunnattu eritysesti kilpapelaamiseen ja käytössä esimerkiksi useissa Counter Strike: Global Offesive -turnauksissa. 27-tuumainen näyttö on varustettu Full HD- eli 1920×1080-resoluutioon kykenevällä TN-paneelilla, jonka GtG- eli harmaasta harmaaseen vasteajan ilmoitetaan olevan vain yksi millisekunti. Kyseessä on ensimmäinen testaamamme TN-paneelilla varustettu näyttö. Artikkelissa käydään läpi näytön ominaisuudet sekä mittasimme muun muassa näytön väriavaruuden, kontrastisuhteen, kirkkauden, väri- ja valotasaisuuden sekä viiveen.

Lue artikkeli: Testissä BenQ Zowie XL2740 -pelinäyttö

AMD:n Ryzen 3000 -sarjan Boost-kellotaajuudet korjaava AGESA-päivitys on valmis

AMD:n mukaan uusi AGESA 1003ABBA on nyt valmis ja toimitettu emolevyvalmistajille. Valmiiden BIOS-päivitysten julkaisun odotetaan tapahtuvan kuun lopulla, mutta mm. Tom’s Hardware on ehtinyt jo testaamaan MSI:n beeta-BIOS-versiota.

Netin palstoilla nousi viime viikolla pienoinen kohu, kun saksalainen huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartung kertoi reilun 2700 prosessorin otannalla vain pienen osan AMD:n Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista yltävän mainostettuun Boost-kellotaajuuteen. Vaikka otannassa on käytetty jäähdyttimiä laidasta laitaan, jättää sen tulokset vain vähän arvailtavaa.

AMD ilmoitti pian tämän jälkeen valmistelevansa BIOS-päivitystä, joka korjaisi Boost-kellotaajuuksia rajoittavan ongelman yhtiön prosessoreilla. Lausuntoon suhtauduttiin monin paikoin toiveikkaina, sillä Ryzen 3000 -sarjan tiedettiin boostanneen korkeammalle aiemmilla BIOSeilla ja myös Ryzen 2000 -sarjan käyttäjät olivat huomanneet, että kesällä julkaistu AGESA BIOS -päivitys oli laskenut Boost-kellotaajuuksia aiemmasta.

Nyt AMD on julkaissut virallisen tiedotteensa asiasta. Yhtiön tiedotteen mukaan se sai korjattua ongelman, joka laskee prosessoreiden Boost-kellotaajuuksia tietyissä tilanteissa. Korjattu BIOS on nimeltään AGESA 1003ABBA. Yhtiön mukaan korjaus tuo prosessorista riippuen keskimäärin 25 – 50 MHz korkeammat Boost-kellotaajuudet. Testejä tehtiin PCMark 10- ja Kraken JavaScrip Benchmark -ohjelmilla ja erot voivat olla pienempiä tai suurempia muilla testeillä. Myös prosessoriyksilö, käytetty emolevy ja jäähdytys voivat vaikuttaa tuloksiin. AMD käytti testeissään omaa referenssiemolevyään sekä Wraith Prism- ja Noctua NH-D15S -jäähdyttimiä.

AGESA 1003ABBA on jo julkaistu emolevyvalmistajien käsiin ja AMD:n mukaan lopullisia siihen perustuvia BIOS-päivityksiä on luvassa kuun loppuun mennessä. Tarkka aikataulu riippuu kustakin emolevyvalmistajasta. Korkeampien Boost-kellotaajuuksien lisäksi AGES A1003ABBA:n kerrotaan säätävän prosessorin kellotaajuuden säätelyn herkkyyttä siten, että työpöytäkäytössä ja muussa kevyessä käytössä prosessorin pitäisi pitää kellotaajuudet ja jännitteet nykyistä pienempinä. AMD on jo kerran aiemmin tehnyt vastaavan toimenpiteen, mutta uusi päivitys laajentaa sen vaikutusta aiempaa useampiin tilanteisiin.

Tom’s Hardware on saanut jo käsiinsä MSI:n X570 Godlike -emolevylle tarkoitetun 1003ABBA-beeta-BIOSin ja ajanut sillä alustavia testejä. Sivuston mukaan sekä Ryzen 7 3700X että 9 3900X saavuttavat uudella BIOSilla luvatut Boost-kellotaajuudet ja tietyissä tilanteissa ylikin, mutta vain paria ajettua testiä voidaan pitää tässä vaiheessa lähinnä suuntaa antavina. Lisäksi etenkin Ryzen 9 3900X:llä huomattiin erikoista käytöstä, kun Cinebench-testissä kellotaajuus tippui tuntemattomasta syystä aiempaa matalammaksi, mutta se saattaa olla vain beetaversion ongelmia.

Myös io-techin TechBBS-keskustelualueella vaikuttava Roger ’The Stilt’ Tolppola on ehtinyt katsastaa AMD:n Boost-korjauksen. Tolppola kertoo modanneensa Asuksen Crosshair-sarjan emolevyille korjatusta AGESAsta poimimansa SMU-firmwaren, joka pitää sisällään varsinaisen Boost-korjauksen. Omissa testeissään hän kertoo Ryzen 7 3700X:n, joka jäi aiemmin ytimestä riippuen 25 – 75 MHz vajaaksi Boost-kellotaajuuksista, kykenevän nyt boostaamaan luvattuun 4,4 GHz:iin seitsemällä ytimellä kahdeksasta.

Lähteet: AMD, Tom’s Hardware, TechBBS

Uusi artikkeli: Testissä Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)

Testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omat Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimet.

Saimme testiin Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä yhtiöiden omiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimet. Tutustumme tässä artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin sekä suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon verrattuna AMD:n omaan referenssinäytönohjaimeen. Mukana on myös ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)

Apple julkisti viidennen sukupolven Watch-älykellon

Uuden Apple Watchin suurin uudistus on aina päällä oleva näyttö.

Apple on esitellyt hetki sitten Special Event -tapahtumassaan uuden viidennen sukupolven Watch-älykellonsa. Ulkoisesti laite on pysynyt lähestulkoon muuttumattomana neljännen sukupolven malliin nähden.

Tarjolla on neljä eri kuorivaihtoehtoa: 100 % kierrätetty alumiini, teräs, keraami sekä uutuutena titaani. Suomessa saatavilla on tosin vain kaksi ensin mainittua vaihtoehtoa. Aikaisempien sukupolvien tapaan kustomointivaihtoehtoja löytyy lukuisia.

Kellon uusi LTPO OLED -näyttö (Low-Temperature Polysilicon Oxide) hyödyntää 1-60 Hz:n välillä vaihtelevaa virkistystaajuutta ja kykenee näin olemaan virtapihisti aina päällä. Always-on-näyttö himmenee käyttäjän ranteen ollessa laskettuna alas ja palaa täyteen toimintatilaan näyttöä koskiessa tai ranteen noustessa ylös. Suorituskyvystä vastaa uusi S5 SiP-järjestelmä (System in Package) ja ominaisuuksiin on lisätty ensi kertaa myös kompassi. Akunkestoksi luvataan jopa 18 tuntia, joka ei ole useimpiin markkinoilta löytyviin kilpailijoihin nähden erityisen hyvä lukema.

Käyttöjärjestelmänä toimii kesällä esitelty Watch OS 6, joka mahdollistaa nyt kolmansien osapuolien itsenäiset sovellukset sekä tukee äänen striimaamista suoraan kellosta kuulokkeisiin. Uusi Melu-sovellus ilmoittaa, jos ympäristön desibelitaso nousee kuuloon vaikuttavalle tasolle. Uusi hätäpuhelutoiminto toimii kansainvälisesti sivupainiketta pohjassa pitämällä, vaikka puhelin ei olisi lähettyvillä (vain Cellular-malli).

Apple Watch Series 5 on ennakkotilattavissa Applen verkkokaupasta ja niiden toimitukset alkavat 20. syyskuuta. Hinnat alkavat 40 mm:n alumiinikuorisen ja silikonihihnallisen GPS-mallin 459 eurosta. Teräsrakenteella ja teräksisellä linkkurannekkeella hinta nousee korkeimmillaan 1209 euroon. Saataville tulee myös Nike-versio 459 euron hintaan lokakuun alussa. Kolmannen sukupolven Apple Watch jää myyntiin edullisempana vaihtoehtona 239 (GPS) ja 339 euron (Cellular) lähtöhinnoilla.

Lähde: Apple