Huawei Mate 10 julkaistaan 16. lokakuuta

17.8.2017 - 13:31 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Huawein Mate 10:n huhutaan tuovan pöytään uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirin ja 6-tuumaisen, liki reunattoman ”EntireView”-näytön.

Huawei tulee julkaisemaan Mate 10 -puhelimensa 16. lokakuuta. Huawein malliston kookkaimpaan päähän sijoittuva puhelin esitellään virallisesti Saksan Münchenissä pidettävässä julkaisutapahtumassa.

Huawein tulevasta Mate 10 -lippulaivamallista tiedetään varsin vähän mitään varmaa, mutta huhuja puhelimen ominaisuuksista on sitäkin enemmän. Huhujen mukaan puhelimen etupuolta hallitsee liki reunaton, kulmistaan pyöristetty 6-tuumainen ”EntireView”-näyttö. Näytön kuvasuhteen kerrotaan olevan 2:1 ja resoluution 2160×1080.

Puhelimen sydämenä sykkii huhujen mukaan 10 nanometrin valmistusprosessilla valmistettava Kirin 970 -järjestelmäpiiri, jonka sisältä löytyisi neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-ydintä sekä Mali G71MP12 -grafiikkaohjain. Järjestelmäpiirin tukena kerrotaan olevan 6 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Puhelimen takakamera on huhujen mukaan jälleen toteutettu yhteistyössä Leican kanssa ja sisältää kaksi kamerasensoria sekä tuen kolmiulotteiselle kasvojentunnistukselle.

Lähde: TechProlonged

LG V30:n lehdistökuvat vuotivat ennakkoon

17.8.2017 - 13:16 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

LG:n tuleva V30 saapuu kilpailemaan markkinoista 6-tuumaisella, 2-1-kuvasuhteen omaavalla 2880×1440-resoluution P-OLED-näytöllä ja Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä. Uusimpien trendien mukaisesti V30:n näytön kulman on pyöristetty ja reunukset minimoitu.

Tuttu luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass on julkaissut Twitterissä viralliset pressirenderöinnit LG:n tulevasta V30-puhelimesta. LG V30:n kokoluokka asettuu Samsungin Galaxy S8- ja S8+ -mallien välimaastoon.

Pressirenderöinnit näyttävät puhelimen koko komeudessaan, mutta lopulta uutta on vain vähän, kiitos HitRecordin aiemman vuodon. Puhelimen lähes koko etupuolen peittää 2:1-kuvasuhteen, 2880×1440-resoluution 6-tuumainen P-OLED-näyttö, joka on pyöristetty nykytrendien mukaisesti kulmistaan. LG:n G6-malliin nähden näyttö peittää hieman suuremman osan etupaneelista ja puhelimen kulmat on pyöristetty aiempaa voimakkaammin.

HitRecordin aiemman vuodon mukaan puhelimen viralliset mitat ovat 151,4 x 75,2 x 7,4 millimetriä ja sen sisään on ahdettu näytön ohella Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka ja 3000 mAh:n akku. Puhelimen takaa löytyy kahdesta 13 megapikselin kennosta rakentuva kamera. Toinen kameroista on varustettu laajakulmaisella ja toinen superlaajakulmaisella objektiivilla. Sormenjälkilukija on sijoitettu kameroiden alapuolelle.

Lähde: Evan Blass / Twitter

DigiTimes: Näytönohjainten GDDR-muistien hinnat nousivat kuukaudessa 30%

17.8.2017 - 12:52 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (2)

DigiTimesin mukaan näytönohjaimissa käytettävien GDDR-muistien hinnat olisivat nousseet kuukaudessa 30 % ja kasvun odotetaan jatkuvan ainakin syyskuuhun saakka.

Keneltäkään ei ole mennyt ohi tietokoneen DRAM-muistien hinnannousua viimeisen reilun vuoden aikana. Sama kohtalo on koskenut myös SSD-asemissa käytettäviä Flash-muisteja ja DigiTimesin mukaan nyt myös näytönohjainten GDDR-muistit ovat kohdanneet saman ongelman.

DigiTimesin mukaan siinä missä tarkemmin määrittelemättömät GDDR-muistit maksoivat heinäkuussa 6,50 dollaria per piiri, on niiden hinta noussut tässä kuussa jo 8,50 dollariin per piiri eli reilut 30 %. Sivuston lähteiden mukaan hintojen odotetaan kohoavan vielä entisestään ensi kuussa.

Syyksi hinnannousulle kerrotaan muistimarkkinoita hallitsevien Samsungin ja SK Hynixin keskittyminen entistä enemmän mobiililaitteissa ja palvelimissa käytettävien muistien valmistukseen GDDR-muistien kustannuksella. Samsungilla on hallussaan noin 55 ja SK Hynixillä noin 35 prosenttia maailman GDDR-markkinoista. Loput 10 prosenttia toimittaa Micron. Helpotusta tilanteeseen saattaa olla vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, mikäli huhut Samsungin aikeista kasvattaa GDDR-tuotantoaan pitävät paikkaansa.

Lähde: DigiTimes

Uusi artikkeli: Ensituntumat Nokia 8

16.8.2017 - 21:52 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (58)

io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta Nokia 8 -älypuhelimesta.

Nokia-älypuhelimien taustalla nykyisin toimiva HMD Global Oy esitteli uuden Nokia 8 -lippulaivaälypuhelimensa ja io-tech on mukana seuraamassa julkaisua Lontoossa järjestetyssä kutsutilaisuudessa. Otimme 599 euron hintaisesta laitteesta tuoreeltaan ensituntumat ja mukana on runsaasti kuvia, handson-video ja käytännön havaintoja.

Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä heti, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Nokia 8

Houkuttelevasti hinnoiteltu Nokia 8 -älypuhelin odotetusti julki

16.8.2017 - 21:45 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (58)

HMD Globalin uusi Nokia 8 -lippulaivaälypuhelin tarjoaa houkuttelevia ominaisuuksia kilpailukykyiseen hintaan.

io-tech @ Lontoo: HMD Global on julkistanut parhaillaan Lontoossa käynnissä olevassa kutsutilaisuudessa uuden Nokia 8 -lippulaivaälypuhelimensa. Uutuus on hinnoiteltu houkuttelevasti 599 euroon (keskimääräinen globaali kuluttajahinta), jolla se tarjoaa erittäin kovan haasteen muille markkinoilta löytyville vastaavaa rautaa käyttäville high-end-puhelimille.

Nokia 8:n keskeisiä ominaisuuksia ovat sulavasti muotoillut alumiinikuoret, suorituskykyinen Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, ZEISS:in kanssa yhteistyössä kehitetty kaksoiskamera, uniikit kameran lisäominaisuudet sekä ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmä. Kameran lisäominaisuuksia ovat etu- ja takakameraa samanaikaisesti hyödyntävä bothie-kuvausmahdollisuus livestriimausintegraatiolla sekä OZO Audio -ominaisuus, joka mahdollistaa 360 asteen tilaäänen tallentamisen videokuvauksessa puhelimen kolmen mikrofonin avulla.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat:  151,5 x 73,7 x 4,6-8,3 mm
 • Paino: 160 grammaa
 • Alumiininen unibody-takakuori, 2.5D Gorilla Glass 5 -näyttölasi, IP54-suojaus
 • 5,3″ IPS LCD -näyttö, 1440 x 2560 pikseliä, kirkkaus 700 nitiä,
 • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 Kryo-ydintä, 4×2,45 & 4×1,8 GHz, Adreno 540 GPU)
 • 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
 • 64 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
 • Cat.9/3CA LTE-yhteydet (450/50 Mbit/s), Dual-SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, Glonass, BDS
 • 13 + 13 Mpix kaksoistakakamera, väri- ja mustavalkosensorit, 1,12 um pikselikoko, f2.0, 76,9 asteinen kuvakulma, värikamerassa OIS, PDAF & lasertarkennus, 4K-videokuvaus
 • 13 megapikselin etukamera, 1,12 um pikselikoko, f2.0, 78,4 asteinen kuvakulma, PDAF-automaattitarkennus, näyttösalama, 4K-videokuvaus
 • 3090 Ah akku, USB Type-C 3.1, Quick Charge 3.0 -pikalataus, 18 W pikalaturi
 • Android 7.1.1 Nougat

HMD Globalin mukaan Nokia 8 tulee myyntiin lähiaikoina ja sen Suomen saatavuudesta sekä hinnoittelusta ilmoitetaan piakkoin Helsingissä järjestettävässä maakohtaisessa tiedotustilaisuudessa. Alkuun laitteesta tulevat saataville mattapintaiset sininen ja teräksenharmaa värivaihtoehto. Myöhemmin saataville tulevat myös kiiltäväpintaiset sininen ja kuparinvärinen vaihtoehto.

Lähde: Nokia 8 -tuotesivu

Qualcomm esitteli 2. sukupolven Spectra-kuvaprosessorin ja tuo syvyyskamerat Android-laitteisiin

16.8.2017 - 20:45 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Qualcommin 2. sukupolven Spectra ISP -kuvaprosessorin luvataan muun muassa poistavan kuvista häiriöitä aiempaa tehokkaammin käyttäen hyödykseen usean peräkkäisen kuvan dataa. Syvyyskamerat mahdollistavat puolestaan mielenkiintoiset syvyyskarttaan perustuvat kolmiulotteiset videot ja aiempaa tarkemman kasvojentunnistuksen.

Qualcomm on julkaissut lehdistötiedotteen, jonka mukaan se tulee tuomaan syvyyskameran Android-laitteisiin. Samaan syssyyn yhtiö esitteli myös toisen sukupolven Spectra ISP -kuvaprosessorin.

Toisen sukupolven Spectra-kuvaprosessori (ISP, Image Signal Processor) tulee löytymään Qualcommin seuraavan sukupolven Snapdragon-alustoista. Se lupaa parantaa kuvanlaatua muun muassa vähentämällä häiriöitä useamman peräkkäin otetun kuvan tietojen avulla, tuovan videokuvaukseen laatua parantavan MCTF-filtteröinnin (Motion Compensated Temporal Filtering) ja paremman elektronisen kuvanvakauksen. Lisäksi 2. sukupolven Spectra ISP hyödyntää koneoppimista kasvojentunnistukseen ja bokeh-syvyysefektin luomiseen.

Syvyyskamera on osa yhtiön Spectra Module -ohjelmaa, joka tarjoaa laitevalmistajille mahdollisuuden valita tarpeisiinsa soveltuvat, yhteensopivat kameramoduulit Qualcommin hyväksymistä malleista. Se mahdollistaa reaaliaikaisen syvyyskartan luomisen kameran kuvasta, mikä puolestaan mahdollistaa kuvakulman kääntelyn.

Yllä olevasta videosta näet esimerkin, kuinka premium-luokan aktiivinen syvyyskamera toimii käytännössä. Aktiivinen syvyyskamera perustuu vierekkäin asetettuun infrapunalähettimeen ja infrapunakameraan. Videon esimerkin lisäksi syvyyskarttaa voidaan käyttää esimerkiksi parantamaan kasvojentunnistuksen tarkkuutta.

Aktiivisen syvyyskameran lisäksi Spectra Module -ohjelmaan on lisätty tänä vuonna iiristunnistuksen taitavalle kameramoduulille ja perustason syvyyskameramoduulille.

Lähteet: Qualcomm (1), (2)

AMD:n Vega 10 -grafiikkapiireissä fyysisiä eroja keskenään, taustalla kaksi eri kokoajaa

16.8.2017 - 19:45 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (10)

Osassa AMD:n Vega 10 -grafiikkapiirejä on käytetty täyteainetta HBM-muistien ja itse grafiikkapiirin ympärillä, osassa ei. Erojen takana on kaksi eri kokoajaa, mutta tällä hetkellä ei ole viitteitä, että erot vaikuttaisivat piirien suorituskykyyn tai muuhun vastaavaan.

AMD:n julkaistua Radeon RX Vega -näytönohjaimet monet huomasivat merkittäviä fyysisiä eroja eri Vega 10 -grafiikkapiirien välillä.  Käytännössä piirejä on kahdenlaisia: osassa käytetään täyteainetta GPU:n ja muistipiirien ympärillä, osassa ei, jonka lisäksi täyteaineettomien versioiden HBM-muistipinot istuvat aavistuksen matalammalla, jolloin niiden ja grafiikkapiirin välille muodostuu pieni korkeusero.

io-tech on saanut varmistettua, että piirejä kootaan kahden eri valmistajan toimesta, mutta toistaiseksi valmistajien identiteetit ovat vielä tuntemattomia. Toinen valmistajista käyttää piirien ympärillä täyteainetta, toinen ei.

Korkeuserolle ensimmäinen looginen selitys olisi tietenkin 4-Hi- ja 8-Hi-muistit, mutta koska kaikissa verrokkitapauksissa on kyse RX Vega -malleista, joissa on 8 Gt muistia eli 4-Hi HBM2-pinot, voidaan se sulkea lähes varmasti pois laskuista. Todennäköisempi vaihtoehto on, että täyteainetta käyttävä kokoaja on tasoittanut GPU:n ja muistipiirien korkeuseron täyteaineella. Käyttäjien kannattaa joka tapauksessa kiinnittää erityistä huomiota HBM-muistien kontaktiin ja piirien murtumisvaaraan, mikäli he vaihtavat näytönohjaimen jäähdyttimen yksilössä, jossa täyteainetta ei käytetä.

io-techin saamien tietojen mukaan AMD aikoo julkaista asiaa koskevan tiedotteen lähiaikoina.

Kuvat: Hardware.info

Intel varmisti Ice Lake -koodinimen 8. sukupolven Core-prosessoreiden seuraajalle

15.8.2017 - 20:13 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (29)

Intelin Ice Lake -prosessorit tullaan valmistamaan 2. sukupolven 10 nanometrin valmistusprosessilla ja ne saapuvat markkinoille Kaby Lake-R:n, Coffee Laken ja Cannonlaken jälkeen.

Intelin verkkosivuilta löytyy listaus yhtiön prosessoreiden ja muiden piirien sekä niihin liittyvien alustojen koodinimistä. Nyt yhtiö on julkistanut sivuillaan virallisesti jo pidempään huhuissa pyörineen Ice Lake -koodinimen tulevalle prosessoriarkkitehtuurille. Ice Lake tulee seuraamaan markkinoilla Cannonlakea, ensimmäistä 10 nanometrin prosessilla valmistettua Intel-prosessoria.

Ice Lakesta tiedetään toistaiseksi vain vähän, mutta mikäli Intel ei muuta jälleen suuressa myllerryksessä ollutta julkaisusykliään, kyseessä olisi uusi arkkitehtuuri siinä missä pian julkaistavat Coffee Laket ja niitä seuraavat Cannonlaket perustuvat edelleen Skylakeen.

Mielenkiintoisesti Ice Lake on nimetty seuraajaksi 8. sukupolven Core -prosessoreille, huolimatta siitä, että itse päälistauksessa sen mainitaan kuuluvan kyseiseen sukupolveen. Tällä hetkellä tiedetään, että 8. sukupolven Core -prosessorit tulevat sisältämään ainakin Kaby Lake-R- ja Coffee Lake -prosessoreita, mutta mikäli Ice Lake seuraa 8. sukupolvea, on myös Cannonlaken kuuluttava samaan sukupolveen Kaby Lake-R:n ja Coffee Laken kanssa.

Ice Lake tullaan valmistamaan Intelin 10 nm+ -valmistusprosessilla, eli päivitetyllä toisen sukupolven 10 nanometrin prosessilla.

Lähde: Intel

Alphacoolilta 420 mm jäähdytinkennolla varustettu nestejäähdytteinen Eisbaer-prosessoricooleri

15.8.2017 - 17:47 / Juha Kokkonen Tietotekniikka Kommentit (10)

Alphacool lanseerasi 420 mm jäähdyttimellä varustetun valmisnestecoolerin.

Saksalainen Alphacool on laajentanut nestejäähdytteisten Eisbaer-prosessoricoolereidensa valikoimaa suurella 420 mm jäähdytinkennolla varustetulla mallilla. Kyseessä on tiettävästi markkinoiden ensimmäinen kolmen 140 mm tuulettimen jäähdytintä käyttävä valmisnestecooleri.

Muiden Eisbaer-mallien tapaan myös 420 mm versio on esitäytetty valmis kierto, joka on kuitenkin tarvittaessa laajennettavissa ja uudelleentäytettävissä. Jäähdytin on täysin kuparinen ja sen ulkomitat ovat 489 x 144 x 30 mm. Sen parina on kolme Eiswind 14 -tuuletinta, joiden spekseiksi ilmoitetaan 1100 RPM, 62,31 CFM, 1,55 mmH2O ja 29,4 dBA. Niiden pyörimisnopeuden säätäminen onnistuu mukana toimitettavalla PWM-adapterilla.

Järjestelmän muut komponentit ovat tuttuja aiemmin markkinoille tulleista Eisbaer-malleista. DC-LT 2600 -pumppu on integroituna blokkiyksikön yhteyteen ja blokki on yhteydessä jäähdyttimeen 11/8 mm letkuilla sekä pikaliittimillä. Liittimet ovat kiinni standardimallisilla G1/4-kierteellä, joten käyttäjä voi halutessaan vaihtaa ne toisenlaisiin.

Eisbaer 420 on välittömästi saatavilla ja sen suositushinta on valmistajan verkkokaupassa 144,95 euroa.

Lähde: Alphacool

AMD:n uusissa ajureissa tuki Radeon RX Vegoille, NVIDIAlta Game Ready -leima Agents of Mayhemille

15.8.2017 - 15:26 / Petrus Laine Tietotekniikka Kommentit (3)

AMD:n uudet ajurit on tarkoitettu vain uusille Radeon RX Vega -näytönohjaimille eivätkä ne virallisesti tue muita näytönohjaimia. NVIDIAn uudet ajurit puolestaan tuovat mukanaan perinteiseen tapaan uudet Game Ready -leimat, tällä kertaa Agents of Mayhemille ja VR-puolella Killing Floor: Incursionille.

AMD ja NVIDIA ovat kumpikin julkaisseet uudet näytönohjainajurit. AMD:n uudet ajurit tottelevat versionumeroa 17.30.1051 beta 6 eikä niillä ole perinteistä Radeon Software -versionumeroa. Ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille. NVIDIAn uudet GeForce 385.28 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GeForce-näytönohjaimia 400-sarjasta lähtien.

AMD:n uudet Radeon Software -ajurit on omistettu vain Radeon RX Vega -näytönohjaimille, eivätkä ne virallisesti tue muita näytönohjaimia. Ajureiden tunnettujen ongelmien listalta löytyy Radeon WattMan -ylikellotukseen liittyvät ongelmat, 3DMark Fire Strike:n satunnaiset kaatumiset GT2-testissä, Radeon Software -asetusten resetoinnin virheellinen toiminta HBCC-ominaisuuden suhteen ja ongelmat joidenkin HDR-televisioiden kanssa. Voit lukea julkaisutiedotteen kokonaisuudessaan AMD:n sivuilta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

NVIDIAn GeForce 385.28 -ajurit lisäävät Game Ready -leiman Agents of Mayhemille ja Game Ready VR -leiman Killing Floor: Incursionille. Lisäksi ajureissa on uudet tai päivitetyt 3D Vision -profiilit Agents of Mayhemille (Fair) ja F1 2017:lle (Not recommended). Ajurit korjaavat lisäksi joukon vanhoja bugeja, mukaan lukien Call of Duty Infinite Warfaren suorituskykyongelmat. Voit tutustua täyteen listaan ajureiden korjauksista ja tiedossa olevista bugeista niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä