Motorola laajensi vuoden 2021 Moto g -mallistoaan edullisella g20-älypuhelimella

169 euron hintainen Moto G20 sisältää muista tuoreista Moto G -sarjalaisista löytyvien Snapdragon-järjestelmäpiirien sijaan Suomessa tuntemattomamman kiinalaisen Unisocin T700-järjestelmäpiirin.

Motorola on tänään julkistanut uuden Moto g20 -mallin täydentämään vuoden 2021 mallistoa. Uutuus sijoittuu edullisimmaksi Suomessa myynnissä olevaksi Moto g -sarjalaiseksi helmikuussa julkaistun g30:n alapuolelle.

Ulkoisesti uutuus muistuttaa huomattavasti g30:tä ja on myös ulkomitoiltaan identtinen. Etupuolta peittää 6,5-tuumainen näyttö, jonka ylälaidassa lepää pisaramallinen kameralovi. Moto g20:n näyttö on kalliimman sisaruksen tavoin 720p-resoluutioinen ja yltää perinteistä 60 Hz:ä korkeampaan 90 Hz:n virkistystaajuuteen, mikä ei näin edullisessa hintaluokassa ole missään nimessä itsestään selvyys.

Moto g20 erottuu kalliimmasta sisaruksestaan kuitenkin järjestelmäpiiriltään. Yhdysvaltalaisen Qualcommin piirien sijaan uutuus luottaa kiinalaisen Unisocin T700-järjestelmäpiiriin, jota ei kotimaamme markkinoilla ole ennen nähty. Unisoc T700 tarjoaa prosessoriytiminään kaksi Cortex-A75-tehoydintä ja kuusi Cortex-A55-virransäästöydintä. Grafiikkasuorituskyvystä vastaa Mali-G52.

Järjestelmäpiirin parina Moto g20:ssä on 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa, jota on mahdollista jatkaa maksimissaan teratavun kokoisilla microSD-muistikorteilla. Virtaa puhelimelle syöttää g30:stä tuttu 5000 mAh:n akku, mutta maksimilatausnopeus on pudotettu 15 watista 10 wattiin.

Myös kamerajärjestelmässä on tehty pieniä muutoksia. Kahden megapikselin makro- ja syvyystietokamerat ovat säilyneet ennallaan, kuten on myös 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 13 megapikselin etukamera. Pääkameran resoluutio on kuitenkin laskenut 64 megapikselistä 48 megapikseliin.

Motorola Moto g20:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 165,22 x 75,73 x 9,14
 • Paino: 200 grammaa
 • 6,5” näyttö, 1600 x 720, 269 PPI, 90 Hz
 • Rakenne: IP52-suojaus
 • UNISOC T700 -järjestelmäpiiri (2 x Cortex-A75, 6 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, 850 Mhz Mali-G52 GPU)
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1Tt)
 • LTE Cat.4, Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, NFC
 • Neloistakakamera:
  • 48 megapikselin pääkamera (1,6 um pikselikoko), F1.7
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko, 118 asteen kuvakulma), f2.2
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
 • 13 megapikselin etukamera, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 5000 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 watin latausteho
 • Android 11

Motorola Moto g20 tulee saataville Suomessa 11. toukokuuta 169 euron suositushintaan.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote

Cerebras julkisti maailman suurimman piirin seuraajan: Wafer Scale Engine 2

Wafer Scale Engine 2 on yhtä suurikokoinen kuin edeltäjänsä, mutta TSMC:n 7 nanometrin prosessin myötä siihen on saatu mahtumaan yli kaksinkertaisesti transistoreja.

Cerebras nousi otsikoihin vuoden 2019 syksyllä, kun se julkisti maailman suurimman piirin. Cerebras Wafer Scale Engine rakentui jopa 1,2 biljoonasta transistorista ja oli käytännössä useita yhteen liitettyjä piirejä, joita ei irroteta toisistaan piikiekkoa leikatessa. Nyt jättipiiri on saanut seuraajan.

Cerebras Wafer Scale Engine 2 eli WSE-2 rakentuu yhteensä peräti 2,6 biljoonasta transistorista ja sen pinta-ala on samat 46 255 mm2 kuin edeltäjälläänkin. Käytännössä koon sanelee piikiekon koko. Koko komeudessa on peräti 850 000 tekoälytehtäviin erikoistunutta ydintä ja yhteensä 40 gigatavua SRAM-muistia jaettuna jokaiseen ytimeen. Piirien välinen yhteysväylä tarjoilee kaistaa peräti 220 petabittiä sekunnissa ja SRAM-muistiin kaistaa on tarjolla 20 petatavua sekunnissa.

Yhtiön mukaan TSMC:n 7 nanometrin prosessilla valmistettava WSE-2 tarjoaa kaksinkertaista suorituskykyä ensimmäiseen sukupolveen nähden, mutta mitään tarkkoja suorituskykylukuja se ei tarjoillut. WSE-2:ssa on muistikaista ja yhteysväylän kaista ovat kasvaneet noin 120 % edeltäjäänsä nähden, mutta piirin tehonkulutus on pysynyt identtisenä 15 kilowatissa.

Lähde: Tom’s Hardware

Microsoft kertoi DirectX 12:n uudistuksista ja julkaisi Agility SDK:n

Agility SDK mahdollistaa tuoreimman DirectX 12 -version käytön vanhemmillakin Windows 10 -versioilla.

Microsoft on kertonut Game Stack Live 2021 -tapahtumassa DirectX -rajapinnan uusista ominaisuuksista ja lähitulevaisuuden suunnitelmista. Kenties mielenkiintoisin tulevista uudistuksista on DirectStorage-rajapinta.

GSL 2021 -tapahtuman yhteydessä julkaistiin kaksi uutta teknologiaa: DirectX 12 Agility -ohjelmistokehityskitti (SDK) ja HLSL:n (High-Level Shading Language) Shader Model 6.6. Varjostinmallin uudistukset ovat kiinnostavia lähinnä kehittäjien näkökulmasta, eikä se sisällä kuluttajille markkinoitavia uudistuksia. Voit tutustua varjostinkielen uudistuksiin Microsoftin blogissa.

Tällä hetkellä DirectX 12:n käytössä olevat ominaisuudet ovat sidottuja ennen kaikkea käyttöjärjestelmäversioon. DirectX 12 Agility SDK mahdollistaa uusimpien ominaisuuksien hyödyntämisen myös vanhemmilla Windows 10 -versioilla liittämällä tarvittavan DLL-kirjaston pelin mukaan. Windows 10:n on kuitenkin oltava vähintään versiota 1909 (November 2019 Update).

Idea ei sinänsä ole uusi, vaan sitä on hyödynnetty esimerkiksi tietyn OpenGL-version käyttöön käyttöjärjestelmän vakioversiosta riippumatta ja useiden erilaisten ”wrappereiden” kuten suositun ENBSeriesin kanssa. Ensimmäinen Agility SDK:n versio tukee DirectX 12 Ultimatea ja siihen tänään julkaistuja päivityksiä.

Microsoft ilmoitti GSL 2021 -tapahtumassa lisäksi, että se tuo yhdessä AMD:n kanssa yhtiön FidelityFX-kirjaston myös Xbox Series -konsoleiden pelinkehityskittiin. Aluksi konsoleille tulee saataville FidelityFX:n Contrast Adaptive Sharpening-, Variable Shading- ja Shadow Denoiser -teknologiat, mutta tulevaisuudessa joukkoon tullee liittymään esimerkiksi FidelityFX SuperResolution -skaalain.

Odotetuinta DirectX 12:n uudistusta eli DirectStoragea saadaan odotella vielä hamaan tulevaisuuteen. Huhujen mukaan ominaisuus tuotaisiin kehittäjien käyttöön kesän aikana ja kuluttajille mahdollisesti loppuvuodesta, mutta aikataulu on todennäköisesti vielä ainakin osittain avoin. DirectStoragen on tarkoitus mahdollistaa nopeiden SSD-asemien suorituskyvyn hyödyntäminen peleissä nykyistä paremmin. Voit tutustua ominaisuuteen helpoiten ylle upotetulta puolen tunnin videolta.

Lähde: Microsoft

Chia-kryptolouhijat ovat vallanneet kiintolevymarkkinat Kiinassa

Villityksen takana on Chia-virtuaalivaluutta, joka ei kaipaa merkittävästi laskentatehoa, vaan vain kapasiteettia sekä luku- ja kirjoitusoperaatioita.

Kryptolouhinta on myllertänyt näytönohjainmarkkinat sekaisin viime syksynä alkaneen uuden Ethereum-villityksen myötä. Nyt kryptolouhijat uhkaavat myös kiintolevymarkkinoita, mikäli HKEPC:n raportti pitää kutinsa.

HKEPC:n mukaan kryptolouhijat ovat alkaneet ostamaan massoittain kiintolevyjä louhiakseen Chia-kryptovaluuttaa. Raportin mukaan etenkin 4-18 teratavun kiintolevyjä on ostettu niin paljon, että niiden hinnat ovat nousseet 200-600 hongkongin dollaria eli noin 21-63 euroa. Vaikka summat kuulostavat sinänsä pieniltä, ne ovat merkittäviä suhteessa asemien hintoihin. Mikäli Chian suosio jatkaa kasvuaan, odotetaan hintojen nousevan entisestään.

Chia on BitTorrentin keksijä Bram Cohenin luoma virtuaalivaluutta, joka perustuu ns. Proof of Space and Time -malliin. Käytännössä sitä kuvaillaan ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona Proof of Work -tyyppisille valuutoille kuten BitCoin ja Ethereum. Chia ei vaadi merkittävästi laskutehoa, vaan vain kirjoitus- ja lukuoperaatioita sekä kapasiteettia.

Vaikka runsaat kirjoitus- ja lukuoperaatiot ovat myrkkyä SSD-asemien kestävyydelle, kerrotaan kiintolevyjen loppumisen johtaneen myös SSD-asemien myynnin kasvuun. Jopa kuluttajaluokan SSD-asemien kerrotaan voivan louhia voitollisesti ja MyDriversin raportin mukaan esimerkiksi kiinan paikallismarkkinoilla merkittävän Jiahe Jinwein myyneen kaikki yhden ja kahden teratavun M.2 SSD-asemansa loppuun. Yhtiö suunnitteleekin nyt rajoittavansa SSD-asemien kertaostoja louhijoiden rohmuamisen lopettamiseksi, mutta toisaalta suunnittelee samaan aikaan nimenomaan louhintakäyttöön tarkoitettua SSD-asemaa.

Aika näyttää, laajeneeko Chia-villitys myös Kiinan ulkopuolelle ja mitä se tekee maailmanlaajuisille tallennusmediamarkkinoille.

Lähteet: Tom’s Hardware, HKEPC, MyDrivers

AOC julkaisi ensimmäiset näppäimistönsä ja hiirensä

AOC aloitti laajentumisen oheislaitteisiin viime kuussa headset-kuulokkeilla.

Näyttövalmistajana tunnettu AOC laajensi aiemmin tänä vuonna tuoteportfoliotaan headsettien puolelle. Nyt yhtiö on ottanut seuraavan loikan ja julkistanut ensimmäiset näppäimistönsä, hiirensä ja hiirimattonsa.

AOC tuo markkinoille kerralla kolme pelihiirtä: perustason GM200, laajemmin varusteltu GM500 ja Agon-brändätty AGM700. GM200 on varustettu Pixartin PWM3519-sensorilla, jolle luvataan 4200 DPI:n tarkkuus. Ergonomisesti oikeakätisille muotoillun hiiren kyljestä löytyy kaksi peukalopainiketta ja rullan takaa puolestaan DPI-painike. Hiiren RGB-valaistuksen voi asettaa vaihtumaan DPI:n mukana. GM200 on hinnoiteltu Hexuksen mukaan 20 euroon.

AOC:n sanoja lainaten GM500 on suunniteltu täyttämään jokaisen pelaajan välttämättömin tarve: kustomoitava RGB-valaistus 16,8 miljoonalla värillä. Pixartin PWM3325 -sensorille luvataan 5000 DPI:n tarkkuus, 100 tuuman sekuntinopeus ja 20 G:n kiihtyvyys. Päänäppäimissä käytetään Omronin kytkimiä ja symmetrisesti muotoillun hiiren kummaltakin kyljeltä löytyy kaksi painiketta. DPI-painike on sijoitettu tutulle paikalleen rullan taakse. Hiiren valaistus on täysin kustomoitavissa ja sen voi synkronoida muiden AOC:n oheislaitteiden valaistuksen kanssa. GM500:n strategiset mitat ovat 127 x 74 x 40 mm ja 145 grammaa. GM500 on hinnoiteltu Hexuksen mukaan 24,99 dollariin.

Agon-brändätty AGM700 on suunniteltu yhtiön mukaan ammatilaispelaajille ja se on varustettu Pixartin 16 000 DPI:n tarkkuuteen yltävällä PWM3389-sensorilla. Sensorille luvataan 400 tuuman sekuntinopeus ja 50 G:n kiihtyvyys. Hiiren pääpainikkeet on toteutettu Omronin kytkimillä ja oikeakätisille suunnitellun hiiren vasemmasta kyljestä löytyy peukalopainikkeiden lisäksi hiiren herkkyyttä laskeva tarkka-ampujanäppäin. Rullan takaa löytyy DPI-painikkeen lisäksi painike kolmen eri profiilin välillä vaihtamiseksi. Hiiren valaistus on täysin kustomoitavissa ja synkronoitavissa muihin AOC-oheislaitteisiin GM500:n tapaan. AGM700:n strategiset mitat ovat 123,8 x 63,4 x 37,9 mm ja 148 grammaa. Painoa voi halutessaan lisätä viidellä hiiren pohjaan luukun alle asennettavalla viiden gramman painolla. Hexuksen mukaan AGM700:n hintalappuna koreilee 39,99 dollaria.

AOC:n näppäimistövalikoima noudattaa pelihiirten linjaa ja tulee myyntiin kolmena mallina: kumikupuja käyttävä GK200, Outemun kytkimillä varustettu GK500 ja Cherryn kytkimillä varustettu, Agon-brändätty AGK700. Kaikki kolme näppäimistöä ovat täyskokoisia ja saatavilla toistaiseksi vain yhdysvaltalaisella ANSI-asettelulla, mutta oletettavasti perästä seuraa myös ISO-versiot. Kolmikosta löytyy luonnollisesti myös RGB-valaistus.

AGK700-näppäimistöön voi valita Cherryn siniset tai punaiset kytkimet ja ne tukevat luonnollisesti NKRO-rolloveria. Normaalin näppäinvalikoiman lisäksi mukaan on saatu mahtumaan 5 makronäppäintä, joukko pikanäppäimiä sekä pyöritettävä mediarulla. Näppäimistön kansi on valmistettu alumiinista ja sen mukana tulee magneeteilla kiinnittyvä nahalla päällystetty rannetuki. AGK700 on hinnoiteltu Hexuksen mukaan 179,99 dollariin.

GK500 tulee saataville niin ikään punaisin ja sinisin kytkimin, mutta Outemun valmistamina. Näppäimistö on riisuttu kaikesta ylimääräisestä. Näppäimistöstä löytyy makro- ja mediatoiminnot, mutta niitä on käytettävä Fn-funktionäppäimen kautta. Fn korvaa näppäimistöstä oikean puoleisen Windows-näppäimen. Myös GK500:n kansi on alumiinista ja sen mukana tulee magneeteilla kiinnittyvä rannetuki, mutta rannetuen materiaaleista ei ole mainintaa. GK500:n hinnaksi Hexus ilmoittaa 49,99 dollaria.

GK200 on asettelultaan vastaava kuin GM500, mutta sen rakenteessa on siirrytty alumiinista edullisempaan metalliseen kansilevyyn ja valaistus on lukittu ikuiseen sateenkaarikuvioon. Näppäimistön mukana tulee muovinen, magneeteilla kytkeytyvä rannetuki. Näppäimistön suositushinta on Hexuksen mukaan 42,20 euroa.

Lähteet: Hexus, AOC

Video: Testissä kolme 60 % pelinäppäimistöä (HyperX, Corsair & Razer)

Testissä kolme 60 % kokoista pelinäppäimistöä 120-140 euron hintaluokassa ja lineaarisilla kytkimillä.

60 prosentin kokoinen näppäimistö on pienikokoinen, siitä puuttuu numeronäppäimistö, osa siirtymänäppäimistä ja ylhäältä funtkionäppäimet. Monia viehättää 60 prosenttisen näppäimistön pieni koko ja siitä on myös hyötyä pelatessa, kun kädet saa lähemmäksi toisiaan ja hiirelle jää isompi ala. Huonona puolena puuttuvia näppäimiä täytyy käyttää funktionäppäimen avulla, pahimmassa tapauksessa kahdella kädellä.

Testissä on HyperX:n, Corsairin ja Razerin uudet 60 % kokoiset pelinäppäimistöt ja videolla käydään läpi jokaisen näppäimistön ominaisuudet sekä suoritetaan kirjoitus- ja pelitestit.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Apple julkaisi jo kauan huhutut AirTag-hakuavaimenperät, uuden iPhone 12 -värin ja uudistetun Apple TV 4K:n

Uudet AirTag-hakuavaimenperät synkronoituvat Applen Missä on…? -sovellukseen ja mahdollistavat esimerkiksi kadotettujen avainten etsimisen puhelimella, kuhan lätkät ensin vain on avaimiinsa kiinnittänyt.

Uusien iPad Pro -mallien ja 24-tuumaisen iMacin ohessa Apple julkaisi tänään pitämässään Spring Loaded -tapahtumassa myös uuden violetin iPhone 12 -värin, kauan huhuissa pyörineet AirTag-hakuavaimenperät ja uudistetun tehokkaamman Apple TV 4K:n. Näistä julkistuksista pienin on ymmärrettävästi uusi iPhone 12 -väri. Uusi violetti sävy tulee saataville iPhone 12 -perusmalliin ja iPhone 12 miniin.

AirTag-hakuavaimenperiä on huhuissa odotettu jo useamman vuoden ajan ja nyt Apple on ne viimein julkistanut. Kyseessä on pienikokoinen lätkä, joka on mahdollista kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai reppuun. Lätkät itsessään tulevat näkyville Applen Missä on…? -sovellukseen, jonka kautta muitakin Applen laitteita on mahdollista etsiä. Näin ollen sovellusta voi lätkien avustuksella käyttää myös muiden esineiden löytämiseen, kunhan lätkän vain niihin on ensin kytkenyt.

AirTag-hakuavaimenperät tukevat pingaustoimintoa, jolloin Missä on…? -sovelluksella tai suoraan Siriltä kysymällä on mahdollista asettaa AirTag-lätkä soittamaan merkkiääntä, joka helpottaa hukassa olevan esineen löytämistä. Lisäksi puhelimen läheisyydessä AirTag-hakuavaimenperät ovat löydettävissä Ultra Wideband -teknologiaa hyödyntävällä etsimellä, joka osoittaa puhelimen näytöllä lätkän sijainnin.

Kauemmas AirTag-avaimenperän hukkaamisen jälkeenkin lätkät voivat olla löydettävissä. Mobiiliverkkoja niissä ei ole, joten aivan perinteistä karttanäkymää Missä on…? -sovelluksessa ne eivät tue, vaan kartalla näkyy lätkän edellinen sijainti, kun se viimeksi on puhelimeen yhdistetty. Mielenkiintoisena ominaisuutena tagit osaavat käyttää myös muiden Apple-laitteiden yhteyksiä, jolloin tagin liikkeitä voi ainakin jossain määrin seurata, vaikka sen hukkaisikin. Yhteyden muodostamiseen AirTag-avaimenperät käyttävät salattua bluetooth-yhteyttä.

AirTag-avaimenperät ovat vesitiiviitä ja ne on suunniteltu kestämään peräti vuoden käyttö tavallisella vaihdettavalla paristolla. Paristonvaihdosta tulee muistutus iPhone-älypuhelimeen. Ymmärrettävästi Missä on…? -rajapintaan nojaavana AirTag ei ole käytettävissä Applen ekosysteemin ulkopuolella.

Uusi Apple TV 4K ei muuta nimeään edeltäjästään, mutta tuo mukanaan päivitetyn järjestelmäpiirin ja kaukosäätimen. Edeltäjämallin A10X Fusion -piiri, joka on tuttu myös vuoden 2017 iPad Prosta, on päivitetty vuoden 2018 iPhone XS:stä tuttuun A12 Bioniciin, jonka luvataan tuovan mukanaan selvät parannukset grafiikkasuorituskykyyn, videoiden purkuun ja äänenkäsittelyyn. Uutuuspiirin myötä Apple TV 4K kykenee 60 FPS HDR- ja Dolby Vision -videon purkuun. Sama 60 FPS Dolby Vision tuki on myös AirPlayn yli toistettaessa, joten iPhone 12 -puhelinten kamerasta saatava HDR-videokuva on toistettavissa suoraan Apple TV 4K:lla.

Mielenkiintoisena lisäominaisuutena Apple TV 4K tuo mukanaan värikalibroinnin Face ID:tä tukevaa iPhonea hyödyntäen. Puhelin asetetaan näyttöpuoli televisioruutua kohden, minkä jälkeen Apple TV väläyttelee värejä, jotka iPhone sitten analysoi. Tämän jälkeen iPhone ja Apple TV jakavat keskenään nämä väritiedot ja luovat kalibroidun väriprofiilin ilman, että kuluttajan tarvitsee perehtyä laisinkaan televisionsa kuva-asetuksiin.

Itse Apple TV 4K -keskusyksikön lisäksi myös kaukosäädin on saanut osakseen päivityksen. Uusi kaukosäädin tarjoaa edelleen yläosan kosketuspinnan, mutta koko yläosan peittävän tasaisen pinnan sijaan se muistuttaa enemmän entisaikojen iPodeja ympyröivine kehysrinkeineen ja erillisine painikesuuntineen. Kehystä voi myös käyttää iPodien tapaan rullana, joka mahdollistaa entistä tarkemman kelaamisen videotoistossa. Siri-painike on siirretty kapulan etupuolelta kyljelle ja mustasta ulkonäöstä on luovuttu hopeisen yhdestä palasta leikatun alumiinirungon tieltä. Oikeaan yläkulmaan on tuotu uudeksi ominaisuudeksi erillinen virtapainike, jonka voi Applen mukaan ohjelmoida toimimaan television virtapainikkeena.

Uudet violetit iPhone 12 ja iPhone 12 mini tulevat ennakkomyyntiin perjantaina 23.4. ja saataville 30.4. Hinnat alkavat 829 eurosta, eli violetti sävy asettuu myyntiin muiden värien kanssa samaan hintaan. AirTag-hakuavaimenperien ennakkomyynti alkaa niin ikään 23.4. ja saataville ne tulevat 30.4. Hintaa yksittäisellä AirTag-lätkällä on 35 euroa, mutta niitä on mahdollista ostaa myös neljän paketti 119 euron hintaan. Uuden Apple TV 4K:n ennakkomyynti alkaa 30.4. ja toimitukset toukokuun puolessa välissä. 32 Gt:n tallennustilalla Apple TV 4K kustantaa 199 euroa ja 64 Gt:n tallennustilalla 219 euroa.

Lähteet: Apple (1), (2), (3) ja (4)

Apple laajensi Arm-Macien valikoimaa uusilla värikkäillä 24-tuumaisilla iMac-tietokoneilla

Uusi 24-tuumainen iMac tulee saataville peräti seitsemänä eri värivaihtoehtona.

Apple laajensi tänään pitämässään Spring Loaded -tilaisuudessa M1-järjestelmäpiirin käyttöä Mac-tietokoneiden katalogissaan. Uusimpana tulokkaana ARM-pohjaisten Macien joukkoon toimii uusi 24-tuumainen iMac, joka sai uuden järjestelmäpiirin lisäksi myös uuden muotoilun ja näytön.

Uudet M1-iMacit käyttävät jo viime vuonna julkaistuista MacBook-kannettavista ja Mac Ministä tuttua M1-järjestelmäpiiriä, joka Applen mukaan tuo mukanaan vanhempiin 21-5-tuuman iMaceihin verrattuna 85-prosenttia nopeamman prosessorisuorituskyvyn ja kaksi kertaa nopeamman grafiikkasuorituskyvyn.

Järjestelmäpiiri ei kuitenkaan enää tässä vaiheessa ole mitään uutta, vaan kyseessä on sama tuttu viime vuonna esitelty M1. MacBook Pron ja Mac Minin tavoin myös iMacin järjestelmäpiiri on jäähdytetty tuulettimilla MacBook Airin passiivisen jäähdytyksen sijaan. Tuuletinten luvataan kuitenkin pysyvän alle 10 dBA:n äänenpaineessa.

Viime vuoden Arm-Maceista poiketen uudet iMacit saivat kuitenkin osakseen myös täysin uudistuneen muotoilun. Vanhoista pyöreistä linjoista on luovuttu uuden enemmän iPad Pro -malleja ja Pro Display XDR -näyttöä muistuttavan kulmikkaan muotoilun tieltä. Samalla myös näytön laitoja on kutistettu selvästi, joskaan mitenkään erityisen ohuista näytön reunuksista ei voi puhua vieläkään.

Uusi 24-tuumainen iMac on 11,5 mm paksu ja painoakin sillä on alle 5 kiloa. Värivaihtoehtojen määrää uusi iMac kasvattaa reilusti ja perinteisen hopeisen lisäksi tarjolla on jatkossa myös sininen, vihreä, pinkki, keltainen, oranssi ja violetti. Mielenkiintoisena lisänä myös virtajohto on uudistettu ja uuden iMacin virtajohto on magneettinen, minkä lisäksi sen punotun pinnan väri on vastaava itse iMacin värin kanssa.

Uuden iMacin 24-tuumainen näyttö on ensimmäinen luokassaan, joten se on myös ymmärrettävästi täysin uusi. Sen resoluutio on 4,5K, se tukee DCI-P3-väriavaruutta ja yltää 500 nitin kirkkauteen. Myös näytön yläpuolelta löytyvä kamera päivitetty. Uuden webkameran resoluutio on 1080p, minkä lisäksi sen kuvanlaatua parantamassa on M1-järjestelmäpiirin kuvaprosessori.

24 tuuman iMacin mikrofonin Apple lupaa joidenkin aiempien Mac-tietokoneidensa tapaan olevan studioluokkaa ja suuntaavina myös taustamelua vaimentava. Kaiutinjärjestelmä puolestaan muodostuu kuudesta kaiuttimesta. Uusien iMac-värien lisäksi Apple toi myös uudet sävy sävyyn sopivat näppäimistöt, hiiret ja kosketuslevyt. Uudet Applen Magic Keyboard -näppäimistöt tuovat myös mukanaan ensimmäistä kertaa MacBook-kannettavien ulkopuolella Touch ID -sormenjälkilukijan.

Applen 24-tuumaisten iMacien ennakkomyynti alkaa 30.4. ja toimitukset toukokuun puolen välin jälkeen. Pohjamallin hinnat ilman USB 3 -portteja ja Ethernet-liitäntää alkavat 256 gigatavun tallennustilalla ja 8 gigatavun RAM-muistilla 1499 eurosta. USB 3 -porttien ja Ethernet-liitännän kera hinnat alkavat 1719 eurosta.

Lähde: Apple

Apple päivitti iPad Pron vuodelle 2021 M1-järjestelmäpiirin ja 5G-yhteyksien kera

Vuoden 2021 iPad Prota siivittävä M1-järjestelmäpiiri on Applen mukaan CPU-suorituskyvyltään peräti 75-kertaa tehokkaampi ja GPU-suorituskyvyltään huimat 1500 kertaa tehokkaampi kuin alkuperäinen vuonna 2010 julkaistu iPad.

Apple julkaisi tänään pitämässään Spring Loaded -tilaisuudessa odotetusti uudet iPad Pro -mallit vuodelle 2021. Uudet iPadit ovat säilyneet ulkoisesti ennallaan, mutta sisällään ne kantavat Applen viime vuonna Mac-tietokoneisiin esittelemää M1-järjestelmäpiiriä, minkä lisäksi myös laitteen USB Type-C -liitäntä on saanut osakseen päivityksen ja tukee nyt Thunderboltia ja USB4-standardia.

M1-järjestelmäpiirin myötä uudet vuoden 2021 iPadit tarjoavat Applen mukaan viime vuoteen verrattuna 50 prosenttia suorituskykyisemmän prosessorin ja 40 prosenttia suorituskykyisemmän grafiikkaohjaimen. Alkuperäiseen vuonna 2010 julkaistuun iPadiin verrattuna prosessori on jo 75 kertaa suorituskykyisempi ja GPU peräti 1500 kertaa suorituskykyisempi. M1-järjestelmäpiirin mukana uusiin iPadeihin on tuotu mukaan myös älypuhelimissa jo pitkälti yleistyneet 5G-verkkoyhteydet ja Wi-Fi 6 -tuki.

Thunderbolt- ja USB4-tukien myötä langallisen yhteyden nopeudet uusissa iPadeissa ovat jopa nelinkertaisia edeltäjämalliin verrattuna, minkä lisäksi myös iPadin yhteensopivuus Thunderboltia käyttävien lisälaitteiden kuten näyttöjen kanssa on ymmärrettävästi parantunut. Tallennustilaakin on kehitetty. Uudet iPad Prot tarjoavat parhaimmillaan peräti 2 Tt:n kokoisen tallennustilan, minkä lisäksi sen nopeuden luvataan olevan peräti kaksinkertainen edeltäjäänsä nähden.

Kuten huhuissakin osattiin odottaa, sai suurempi 12,9-tuumainen iPad Pro päivityksen myös näyttöönsä. Uusi Liquid Retina XDR -nimeä kantava näyttö on rakennettu huhujen mukaisesti Mini-LED-tekniikalla mahdollistaen peräti yli 2500 paikallisen himmennysalueen käyttämisen. Näytön kontrastisuhteeksi Apple mainostaa 1000000:1, minkä lisäksi sen tyypillinen maksimikirkkaus on 1000 nitiä ja pistemäinen peräti 1600 nitiä. 11-tuumainen iPad Pro ei saanut päivitystä Mini-LED-tekniikkaan, vaan se tarjoaa edelleen tutun Liquid Retina -näytön 600 nitin pistemäisellä kirkkaudella.

Kameroiden osalta Apple on tuonut päivityksen iPadien etukameraan. Uusi 12 megapikselin etukamera on varustettu ultralaajalla 122 asteen kuvakulmalla. Samalla Apple esitteli uuden Valokeila-toiminnon, joka kykenee seuraamaan puhujaa FaceTime-videoiden aikana pitäen henkilön kokoajan huomion keskipisteenä. Takakamerat ovat lukujen valossa säilyneet ennallaan vuoden 2020 iPad Prohon nähden, mutta M1-järjestelmäpiirin lisäteho mahdollistaa uuden Smart HDR3 -tekniikan.

Uudet vuoden 2021 iPad Prot tulevat ennakkotilattavaksi 30.4. ja niiden toimitukset alkavat toukokuun puolen välin jälkeen. 11-tuumaisen mallin hinnat alkavat Wi-Fi-yhteydellä ja 128 gigatavun tallennustilalla varustetun pohjamallin 909 eurosta ja päättyvät 2 teratavun tallennustilalla ja 5G-yhteyksillä varustettuun 2289 euron hintaiseen malliin. 12,9-tuumaisen mallin konfiguraatiot ovat vastaavat ja hinnat 1229 eurosta 2439 euroon.

Lähde: Apple

AMD julkaisi Radeon Software Adrenalin 21.4.1 -ajurit liudalla uusia ominaisuuksia

Radeon Software Adrenalin 21.4.1 -ajureissa on mukana mm. uusi AMD Link -versio, tuki Ryzen-prosessoreiden ominaisuuksien seurantaan Performance Metrics -ominaisuudella ja kustomoitava asennus.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Adrenalin 21.4.1 -ajurit. Kyseessä on merkittävämpi ajuripäivitys, joissa on mukana lukuisia uusia ominaisuuksia sekä lyhyemmäksi päivittynyt nimeämiskäytäntö. Uudet ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön kaikkia GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 21.4.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset koskevat Radeon Software -hallintaohjelmistoa ja sen ominaisuuksia. Mukana on myös uudistunut AMD Link, tuki Microsoft PlayReady AV1:lle eli käytännössä DRM-suojatun AV1 -sisällön rautapurulle.

AMD Link on päivittynyt 4.0 -versioon. Uuden version myötä AMD Link -striimaussovellus on saatavilla myös Windows-alustalle ja mahdollistaa Link Game -ominaisuudella etäyhteyden ottamisen toiseen AMD Linkillä varustettuun tietokoneeseen. Itse striimausteknologian kerrotaan päivittyneen mahdollistamaan aiempaa pienemmät viiveet, nettiyhteyden nopeuden perusteella automaattisesti asettuvat laatuasetukset sekä tuen 4K-resoluutiolle ja 144 hertsin virkistystaajuudelle.

Radeon Software -hallintasovelluksen puolella uutta on esimerkiksi uudet kustomointioptiot asennuksen yhteydessä. Täyden asennuksen lisäksi tarjolla on minimaalinen asennus ja pelkkien ajureiden asennus. Uusi Vivid Gaming Display Color Enhancement -väriprofiili mahdollistaa aiempaa eläväisemmän värimaailman ja Color Deficiency Correction sisältää korjaavat väriprofiilit kolmelle yleisimmälle värisokeuden tyypille. Lisäksi hallintasovelluksen navigointi- ja hakuominaisuuksia on paranneltu ja esimerkiksi peleistä on tarjolla aiempaa enemmän statistiikkaa.

Performance Tuning -välilehteä on paranneltu puolestaan yleisillä ilmeenkohotuksilla ja parannetuilla hallintaominaisuuksilla. Lisäksi Ryzen-prosessoreita käyttävien iloksi Radeon Software osaa seurata näytönohjaimen lisäksi myös Ryzeneiden tietoja.

Pelien nauhoitus- ja striimaus on päivittynyt sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Jatkossa ominaisuuden hallinta on upotettu yhdelle Radeon Softwaren sivulle ja mukana on helppokäyttöinen Streaming Wizard aloittelijoiden avuksi.

Viimeisenämuttei vähäisimpänä uutena ominaisuutena julkaistiin AMD Crash Defender, joka on suunniteltu tunnistamaan lähestyvä kaatuminen ja estämään se mahdollisuuksien mukaan.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat esimerkiksi kirkkauden vilkunta tietyissä peleissä FreeSyncillä, kun käytössä on reunaton ikkunatila (Borderless Windowed), odotettua heikompi suorituskyky joissain erittäin prosessoririippuvaisissa peleissä ja sovelluksissa sekä Cyberpunk 2077 -pelissä esiintynyt vilkunta RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla, kun Radeon Softwaren Performance Overlay on käytössä. Tiedossa olevia onglemia ovat puolestaan esimerkiksi Cyberpunk 2077:n varjojen mahdollinen korruptoituminen säteenseuranta käytössä, Performance Metrics -sovelluksella väärin näkyvät lämpötilat Ryzen 5 1600 -sarjan prosessorilla ja ajureiden asennus saattaa vaatia kokoonpanon uudelleenkäynnistyksen, mikäli asennusohjelma ei tunnista asennettua Ryzen Master -sovellusta. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä