Video: Testissä Apple Watch Ultra -älykello

28.11.2022 - 15:17 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (0)

Videolla arvostelemme Applen 1009 euron hintaisen Watch Ultra -älykellon.

Apple laajensi kellomallistoaan iPhone 14 -julkistusten yhteydessä uudella Watch Ultra -huippumallilla, jonka suositushinta on peräti 1009 euroa. Tuoreimmalla YouTube-videolla tutustumme kyseiseen kelloon aiemmin sivustolla julkaistun kirjoitetun artikkelin pohjalta.

Apple Watch Ultra tarjoaa titaanisen rakenteen, safiirilasisen näytön suojan ja yleisesti perusmalleja kestävämmän rakenteen MIL-STD-H810 -sertifikaatilla. Ultra-malli tuo mukanaan myös parannetun vedenkestävyyden ja tuen sukeltamiselle 40 metrin syvyyteen saakka.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Live: io-techin Tekniikkapodcast (47/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 25. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Endorfy julkaisi uudet Regnum 400 -sarjan Air- ja ARGB-kotelot

Vaikka koteloita on nimellisesti kaksi, on niiden ainoat erot mukana tulevien tuuletinten valaistuksessa: Airissa ei ole valoja, ARGB:ssä on ohjattava RGB-valaistus.

SilentiumPC:nä ja SPC Gearina aiemmin tunnettu Cooling vaihtoi tuotteittensa brändin syksyllä Endorfyksi. Nyt yhtiö on julkaissut myös ensimmäiset kotelonsa uuden brändin alla.

Endorfyn uudet kotelot tottelevat nimiä Regnum 400 Air ja Regnum 400 ARGB. Käytännössä kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta kotelomallista, joiden ainut ero on mukana tulevissa tuulettimissa. Air-mallissa on edessä kolme ja takana yksi Stratus 120 PWM -tuuletinta, kun ARGB-mallissa on samasta tuulettimesta RGB-valaistut versiot. Uudet Regnum 400 -mallit vaikuttaisivat perustuvan hyvin läheisesti SilentiumPC:n Regnum RG6V Evo -malleihin – havaittavissa olevia eroja ovat lähinnä kattopaneelin suuremmat ilmanottoaukot sekä etupaneelin liitäntöjen ja painikkeiden muuttunut sijainti.

Endorfy Regnum 400 Airin ja ARGB:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 472 x 220 x 442 mm (K x L x S)
 • Etupaneelin liitännät: 2 x USB-A, 3,5 mm kuuloke- ja mikrofoniliittimet
 • Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX
 • Levypaikat: 2 x 2,5” / 3,5” + 2 x 2,5”
 • Laajennuskorttipaikat: 7
 • Näytönohjaimen maksimipituus: 370 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 162 mm
 • Virtalähdepaikka: ATX (max. 296 mm)
 • Tuuletinpaikat: Yhteensä 8, mukana 4 x Stratus 120 PWM (ARGB)
 • Jäähdytinpaikat: Edessä max 360 mm, katossa max 280 mm, takana 120 mm

Regnum 400 -kotelot tulevat saataville välittömästi. ARGB-version suositushinta on Euroopassa 96 ja Air-version 85 euroa.

Lähde: Endorfy (Air), (ARGB)

LG julkaisi 45″ UltraGear -pelinäytön kaarevalla OLED-paneelilla

LG 45GR95QE-B:n ultrawide-luokan paneeli tarjoaa 3440×1440-resoluution ja 240 hertsin virkistystaajuuden, mutta kirkkaus on vielä kysymysmerkki.

LG julkaisi aiemmin tällä viikolla 27-tuumaisen 240 hertsin OLED-paneelilla varustetun UltraGear-pelinäytön. Tahti ei ole hiljenemässä, vaan nyt yhtiö on julkistanut myös 45-tuumaisen, kaarevalla ultrawide-luokan OLED-paneelilla varustetun UltraGear-pelinäytön.

LG UltraGear 45GR95QE-B on erittäin kaarevalla (800R) ja leveällä 45” 3440×1440-resoluution OLED-paneelilla varustettu pelinäyttö, joka kykenee pienemmän serkkunsa tavoin 240 hertsin virkistystaajuuteen. Paneelin luvataan toistavan 1,07 miljardia väriä, mikä viittaisi 10-bittiseen paneeliin, ja täyttävän 98,5 % DCI-P3-väriavaruudesta.

OLED-paneeleille tyypillisesti vasteajat ovat erittäin pienet, G2G-vasteajaksi raportoidaan vaivaiset 0,03 ms eli 30 µs. Kirkkautta LG ei ole vielä ehtinyt lyömään lukkoon, vaan se tarkentunee näytön tullessa myyntiin. Näyttö tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta sekä FreeSync Premium- että G-Sync Compatible -sertifioidusti sekä ilmeisesti myös HDMI VRR:n kautta.

Näyttöä ei ole varustettu integroiduilla kaiuttimilla, mutta yhdistetty mikrofoni/kuulokeliitäntä tukee DTS Headphone:X -teknologiaa. I/O-puolelta löytyy yksi DisplayPort- ja kaksi HDMI-liitäntää sekä kaksiporttinen USB 3.0 -hubi ja näytölle ehkä erikoisestikin S/PDIF-ulostulo.

Pienemmän serkkunsa tavoin näytön Euroopan saatavuudesta tai hinnoittelusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta Yhdysvalloissa näytön hinnaksi on ilmoitettu 1699,99 dollaria.

Lähde: LG

Video: Esittelyssä Aorus Model X 12th -valmispelikone

24.11.2022 - 15:31 / Sampsa Kurri Mainos Kommentit (3)

Aoruksen uusi Model X 12th -valmispelikone on tulossa Suomessa myyntiin noin 2500 euron hinnalla.

Kaupallinen yhteistyö Gigabyten ja Aoruksen kanssa

PC-maailma oli täysin sekaisin parin vuoden ajan. Näytönohjaimien hinnoissa ei ollut mitään järkeä, niitä ei saanut ostettua ja itse kasatun tietokoneen sijaan valmistietokoneet tarjosivat usein jopa parempaa hinta-laatu-suhdetta. Syksyllä 2022 tilanne on onneksi hieman rauhoittunut, komponenttien hinnat on tullut alas ja markkinoille on jo julkaistu uuden sukupolven prosessoreita, emolevyjä ja näytönohjaimia.

Valmistietokoneiden osat päivittyvät aina pienellä viiveellä ja Gigabyten pelibrändi Aorukselta on tulossa myyntiin heidän uusi Model X 12th -pelitietokone, jonka hinnan pitäisi olla noin 2500 euroa. Oheisella videolla esitellään tietokoneen ominaisuudet ja kurkataan, minkälaista rautaa sisuksista löytyy:

 • Intel Core i9-12900K -prosessori
 • Aorus 360 mm AIO-nestejäähdytys
 • Aorus Z690 -emolevy
 • Aorus 32 Gt DDR5-5200 -muistia
 • NVIDIA GeForce RTX 3080 10 Gt OC Edition -näytönohjain
 • Aorus 2 Tt NVMe M.2 SSD
 • Aorus 850W 80 Gold -virtalähde

Tietokoneen kaverina videolla on käytössä Gigabyten 4k-resoluutiolla ja 144 hertsin IPS-paneelilla varustettu M28U-pelinäyttö.

Gigabyte, Aorus Model X 12th -tuotesivu

Hinta.fi Black Friday -tarjouksista saa suodatettua valealennukset pois

Uusi suodatin jättää pois tarjoukset, joissa tuotteen hinta ei ole laskenut alle sen historian halvimman hinnan.

io-techin kanssa yhteistyössä toimiva ensisijaisesti tekniikkatuotteisiin keskittyvä Hinta.fi-hintavertailu on lanseerannut Black Fridayn kunniaksi Tarjous-sivulleen uuden suodattimen, jolla saa karsittua pois tarjoukset, joissa tuotteen tarjoushinta ei ole laskenut alle sen eliniän halvimman hinnan. Kyseessä on ensimmäinen uusista ominaisuuksista, joilla Hinta.fi tulee taistelemaan valealennuksia vastaan ja tulevaisuudessa tarjousten suodatus laajenee monipuolisemmaksi helpottamaan suomalaisia kuluttajia tunnistamaan oikeat tarjoukset ja karsimaan pois valetarjoukset.

Harhaanjohtavia tarjouksia aletaan kitkeä pois ensi vuonna myös lainsäädännöllä. 1.1.2023 alkaen kun tavaraa markkinoidaan alennuksella tai alennettuun hintaan, markkinoinnissa on ilmoitettava myös alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. Linjauksella pyritään estetään kauppoja nostamasta hintoja keinotekoisesti joulumyynnin kynnyksellä ja sen jälkeen esittämästä suuria alennusprosentteja.

 

Tuoreessa linjauksessa on kuitenkin porsaanreikä, joka mahdollistaa hintojen nostamisen yli 30 päivää ennen alennusmyynnin alkamista. Tätä vastaan Hinta.fi tarjoaa jokaisessa palvelun noin 1,35 miljoonassa tuotteessa hintaseurannan, jonka interaktiivisesta kuvaajasta pystyy seuraamaan hintakehitystä halutulla aikavälillä tarvittaessa päivän tarkkuudella tuotteen julkaisusta nykypäivään asti.

Muita Hinta.fi:n tarjoamia kuluttajan verkko-ostoksia helpottavia ominaisuuksia ovat muun muassa useamman tuotteen hinnan vertailu ostoskoriominaisuudella sekä hintahälytyksen asettaminen sähköpostiin, kun tuotteen hinta laskee halutullee tasolle. Yksinkertaiset Hinta.fi-mobiilisovellukset Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille ovat ladattavissa Googlen Play-kaupasta ja Applen Appstoresta:

Voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia Hinta.fi:n viestiketjuun TechBBS-foorumilla.

LIVE: io-techin Black Friday -kisastudio klo 22:00

io-techin suorana YouTubessa lähetettävässä striimissä keskustellaan Black Friday -perjantain kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilitarjouksista.

Black Friday on nykyään venynyt jo reilusti yli viikon mittaiseksi Black Week -tapahtumaksi, joka päättyy maanantaina Cyber Monday -tarjouksiin.

 

Käymme tänään torstaina klo 22 alkavassa ja perjantain puolelle jatkuvassa striimissä läpi Black Friday -perjantain tarjouksia suomalaisista verkkokaupoista ja keskustelemme muutenkin aiheesta yleisellä tasolla. Äänessä ovat Juha Kokkonen, Oskari Manninen ja Sampsa Kurri. Katsojat voivat osallistua lähetykseen YouTuben chatin välityksellä.

Lähetyksen päätteeksi katsojien kesken arvotaan AOC:n 25G3ZM-pelinäyttö, joka on varustettu Full HD -resoluution ja 240 hertsin VA-paneelilla.

Linkki Youtubeen

Amazon aloitti massiiviset irtisanomiset

Pelkästään laitepuolella odotetaan noin 10 000 työntekijän irtisanomista, mikä voi kuulostaa hurjalta, mutta on lopulta vain pisara Amazonin työntekijämeressä, johon kuului jo viime vuonna yli 1,6 miljoonaa henkeä.

Koronapandemian väistyttyä tekniikkamaailma on herännyt rumaan todellisuuteen, jossa ihmiset eivät karanteenien väistyttyä enää käytäkään selvästi normaalia enempää rahaa tekniikkaan. Twitteristä alkanut irtisanomisaalto on kokoluokaltaan liki kaiken altaan pyyhkivä hyökyaalto, joka tulee käymään läpi useita yrityksiä Amazonista ja Metasta lähtien, joista jälkimmäinen on sisäisesti arvioinut irtisanovansa jopa 13 % työvoimastaan.

Amazon on nyt ilmoittanut ensimmäisistä irtisanomisistaan ja samaan hengenvetoon todennut irtisanomisten tulevan jatkumaan myös ensi vuoden puolella. Aiemmin oli puhetta jopa 10 000 työntekijän irtisanomisesta, mutta sittemmin kyseinen luku on tarkentunut koskemaan vain yhtiön laitepuolta eikä ota huomioon muiden osastojen irtisanomisia. Hurjalta kuulostavaan lukuun saa hieman perspektiiviä, kun muistaa että Amazonilla oli viime vuonna jo jopa yli 1,6 miljoonaa työntekijää. Yhtiö lähti paisumaan toden teolla koronapandemian aikana: Kun vuonna 2018 yhtiöllä oli vajaat 650 000 työntekijää ja 2019 vajaat 800 000, oli heitä 2020 jo liki 1,3 miljoonaa.

Business Insiderin käsiinsä saamista muistioista selviää, että syyskuun lopulla eri osastojen pomoja käskettiin löytää vähiten tuottavat työntekijänsä ja jo lokakuun puoliväliin mennessä viikate oli leikannut useita osastoja, jotkut kokonaan. Tämän jälkeen pomoja ohjeistettiin vielä paitsi lopettamaan rekrytoinnit, myös pistämään työntekijänsä järjestykseen työtehokkuuden perusteella, jotta heikoiten pärjääville voidaan osoittaa ovea.

Yksi isoista leikkauskohteista laitepuolella on yhtiön virtuaaliassistentti Alexan parissa työskennelleet tiimit. Tarkkaa tietoa on toistaiseksi saatavilla hatarasti, mutta leikkuriin kerrotaan joutuneen muun muassa Alexan tekoälyä, luonnollisen puheen ymmärrystä ja tuottoa sekä keskustelutaitoja kehittäneet tiimit. Joidenkin lähteiden mukaan yksi peruste juuri Alexa-leikkauksille on se yksinkertainen tosiasia, että virtuaaliassistenttia käytetään yleisesti lähinnä muutamiin peruskomentoihin, kuten musiikin kuunteluun, valojen hallintaan ja ajastimiin. Alexan ja sitä vahvasti hyödyntävien Echo-laitteiden kerrotaan olleen jo pitkästi pahasti tappiollisia. Vuonna 2018 ne tekivät raporttien mukaan jopa 5 miljardia tappiota ja tänä vuonna tappioiden odotetaan nousevan jopa 10 miljardiin, joskin on mahdollista että jälkimmäinen luku sisältää koko Devices-osaston. Yhtiön virallisen kannan mukaan se on kuitenkin edelleen ihan yhtä sitoutunut Alexaan, kuin ennenkin, ja panostaa siihen edelleen vahvasti.

Devices-osaston jälkeen leikkurin odotetaan siirtyvän Amazonin jälleenmyyntipuolelle ja henkilöstöhallintoon, mutta vasta joulukauden jälkeen.

Lähteet: Business Insider (1), (2), 9to5 Google

Näytönohjainten toimitukset romahtivat

Jon Peddien mukaan näytönohjainten toimitusmäärät laskivat yhdessä neljänneksessä eniten sitten 2009 finanssikriisin sukelluksen.

Jon Peddie Research on yksi markkinatutkimusyrityksistä, jotka seuraavat mm. näytönohjainten myyntejä. Suurimpien valmistajien osavuosikatsaukset ovat antaneet jo syytä odottaa merkittäviä pudotuksia näytönohjainten myynteihin, mutta nyt raportoidun katastrofin kaltaista skenaariota tuskin osattiin odottaa monessakaan pöydässä.

JPR:n mukaan PC-markkinoiden näytönohjainmyynnit ovat laskeneet vuoden kolmannella neljänneksellä eniten sitten vuoden 2009 finanssikriisin. Luvuissa ovat mukana sekä integroidut että erillisnäytönohjaimet. Laskua tapahtui 10,5 % viime neljännekseen ja jopa 25,1 % vuoden takaiseen nähden. Pelkkien työpöytäpuolen erillisnäytönohjainten myynnit laskivat 33,5 %:lla edeltävästä neljänneksestä.

Näytönohjainten toimitukset laskivat menneellä neljänneksellä kautta linjan, mutta erityisen suuri pudotus tapahtui kannettavien puolella. Työpöytänäytönohjainten toimitukset laskivat 15,4 ja kannettavien jopa 30 %. Kannettavien raju tiputus näkyi myös prosessoripuolella, jossa työpöytäprosessoreiden osuus nousi viime neljännesten 30 %:sta tai alle jopa 38 prosenttiin kaikista myydyistä prosessoreista. Kokonaisuudessaan prosessoreiden myynti laski vajaat 6 % edeltävään neljännekseen nähden, kun vuoden takaiseen verrattuna tiputusta tuli jopa 18,5 prosenttia.

Valmistajakohtaisesti suurin pudotus tapahtui AMD:n leirissä, jossa näytönohjainten toimitusmäärät laskivat jopa 47,6 %. NVIDIAn toimitukset laskivat puolestaan 19,7 %, kun Intel veti ässän hihastaan jopa kasvattamalla toimituksiaan 4,7 %:lla. AMD:n romahdusta selittää osaltaan prosessoripuoli ja sen romahtaneet kannettavamyynnit; siinä missä Intelillä on oletuksena iGPU joka prosessorissa, AMD:lla ennen Ryzen 7000 -sarjaa iGPU löytyi oletuksena vain kannettavista sekä pienestä kourallisesta työpöytämalleja. Kokonaismarkkinaosuus on ajankohtaisesti AMD:lla 12 %, Intelillä 72 % ja NVIDIAlla 16 %.

JPR:n johtaja Jon Peddie listasi yritysten kertomiksi syiksi tiputukselle muun muassa kryptolouhinnan loppumisen, koronapandemian aikaiset ostosbuumit, AIB-valmistajien korkeat hinnat, varastosaldojen korjailut ja AMD:n kohdalla erikseen mainittuna uusien RDNA3-näytönohjainten odotus. Unohtamatta tietenkään huonoa kuun asentoa. Peddie uskoo myyntien sakkaavan entisestään vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta vastaavasti myytyjen näytönohjainten keskimääräisen hinnan nousevan, oletettavasti viitaten hiljattain myyntiin tulleisiin RTX 40 -näytönohjaimiin ja AMD:n joulukuussa myyntiin saapuviin RX 7000 -näytönohjaimiin.

Lähde: Jon Peddie Research

Qualcomm laajensi piirivalikoimaansa uudella Snapdragon 782G:llä

23.11.2022 - 10:30 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (0)

Snapdragon 782G tarjoaa kellotaajuuspäivityksen suosittuun Snapdragon 778G Plus -piiriin verrattuna.

Qualcomm on kaikessa hiljaisuudessa laajentanut järjestelmäpiirivalikoimaansa uudella Snapdragon 782G -piirillä. Uutuus sijoittuu keskihintaluokassa suositun 778G Plussan seuraajaksi tai yläpuolelle.

Käytännössä kyseessä on vain kellotaajuuksiltaan paranneltu versio 778G Plussasta, eli prosessoriytimien arkkitehtuuri on säilynyt ennallaan, grafiikkapiiri on edelleen Adreno 642L ja valmistuskin on yhä toteutettu 6 nm tekniikalla. Piiri nostaa suorituskykyisempien prosessoriytimien kellotaajuutta 2,5 GHz:sta 2,7 GHz:iin, minkä myötä prosessorisuorituskykyyn luvataan 5 prosentin parannusta. Grafiikkasuorituskyvyn luvataan parantuneen 10 prosenttia Snapdragon 778G Plussasta.

Piirijulkistus on kenties hieman erikoinen, sillä sen nimeämislogiikka mukailee valmistajan vanhaa tyyliä, eikä viime vuoden lopusta käyttöön otettua tapaa erotella mallisarja ja sukupolvi toisistaan. Qualcomm on myös julkaissut jo keväällä Snapdragon 7 Gen 1:n, joka sijoittuu uutuuspiirin yläpuolelle, mutta kyseistä järjestelmäpiiriä ei vielä toistaiseksi ole ainakaan kotimaassamme julkaistuissa puhelimissa kohdattu.

Lähde: Android Authority, Qualcomm