AMD julkaisi AMD Software 23.3.2 -ajurit näytönohjaimilleen

Ajureissa on mukana koko joukko uusia Vulkan-laajennoksia sekä tuki The Last of Us Part 1:lle ja Resident Evil 4 Remakelle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software 23.3.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.

AMD Software 23.3.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Resident Evil 4 Remake- ja The Last of Us Part 1 -peleille. Lisäksi ajureissa on mukana uusia Vulkan-laajonnoksia (VK_KHR_map_memory2, VK_EXT_descriptor_buffer, VK_EXT_mesh_shader, VK_EXT_device_fault, VK_EXT_pipeline_library_group_handles, VK_EXT_shader_module_identifier, CK_EXT_extended_dynamic_state3, VK_EXT_vertex_input_dynamic_state, VK_EXT_image_slized_view_of_3d).

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Liiskattuja bugeja ovat tällä kertaa esimerkiksi Uncharted: Legacy of Thieves Collectionin ja Genshin Impactin kaatuilut, It Takes Two -pelissä RX 7000 -sarjalla tavattu grafiikan korruptoituminen ja Performance Metrics Overlayn erinäiset ongelmat puuttuvien tietojen tai muuttuvan koon osalta. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan normaalia korkeampi tehonkulutus levossa RX 7000 -sarjan näytönohjaimilla tietyillä korkean resoluution ja virkistystaajuuden näytöillä, joidenkin VR-sovellusten odotettua heikompi suorituskyky niin ikään RX 7000 -sarjalla ja peli- ja videoikkuinoiden välillä hyppely voi edelleen aiheuttaa grafiikan hetkellistä korruptoitumista. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Asus China: AMD julkaisee Ryzen Threadripper 7000 -prosessorit syksyllä (Storm Peaks / Zen 4)

Vuodoissa on nähty tähän mennessä maksimissaan 64-ytimisiä Threadrippereitä, kun Epyceissä mennään nyt 96 ytimessä.

HEDT- ja työasemamarkkinat ovat heränneet jälleen kilpailuun Intelin uusien Sapphire Rapids -pohjaisten Xeon W -sarjan prosessoreiden myötä. Käytännössä erillistä HEDT-markkinaa ei tällä hetkellä ole, mutta työasemaprosessorit ja -emolevyt ovat myös kuluttajien saatavilla.

AMD:n työasematarjonta laahaa tällä hetkellä perässä muita markkinoita, sillä tuorein tarjonta on edelleen Zen 3 -sukupolvea. Ryzen Threadripper Pro 5000WX -sarjan prosessorit ja sWRX8-alusta julkaistiin aika tarkalleen vuosi sitten, puolitoista vuotta ensimmäisten Zen 3 -prosessoreiden jälkeen. Suorituskyvyn osalta se tosin on edelleen kuranttia tavaraa Intelin uutuuksien rinnalla.

Seuraavaan sukupolveen odotus ei onneksi ole yhtä pitkä kuin 5000WX-sarjassa. Asus Chinan johtoportaaseen kuuluva Tony Yu on varmistanut Bilibilissä julkaistulla videolla AMD:n tulevan julkaisemaan Storm Peak -koodinimelliset Ryzen Threadipper 7000 -prosessorit TR5-alustalle kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, tuleeko markkinoille jälleen vain Pro 7000WX -prosessoreita, vai saadaanko sen rinnalle jälleen myös rehellinen kuluttajille suunnattu HEDT-versio. Sen enempää ei ole vielä varmuutta noudattaako tulevat uutuudet vanhaa mallia, jossa Threadripper on fyysisin puolin identtinen tuoreimpien Epycien kanssa. Vuodoissa on toistaiseksi nähty maksimissaan 64-ytimisiä malleja, kun Epyceissä mennään jo 96 ytimessä. Mikäli Ryzen Threadripper 7000 -prosessorit tulevat rajoittumaan vuotojen mukaisesti 64-ytimeen, ne tuskin jakavat samaa rakennetta, toisaalta TR5-alusta viittaa uuteen kantaan.

Lähde: Tom’s Hardware

Nothing julkaisi odotetusti toisen sukupolven Ear (2) -nappikuulokkeet

Ear (2) -napit korvaavat edeltäjänsä vanhassa tutussa 159 euron hintaluokassa.

Nothing on julkaissut tänään odotetusti uudet Ear (2) -nappikuulokkeensa. Kyseessä on valmistajan ensimmäinen toisen sukupolven tuote, sillä nimensä mukaisesti uudet nappikuulokkeet toimivat seuraajana alkuperäisille Ear (1) -napeille.

Ulkonäöllisesti Ear (2) näyttää varsin tutulle ja ensisilmäyksellä niiden sekoittaminen alkuperäisiin nappeihin voikin olla helppoa. Muutoksiakin on kuitenkin tapahtunut, sillä kuulokkeiden latauskotelo on pykälän edeltäjäänsä pienikokoisempi ja kevyempi. Kuulokkeiden paino puolestaan on laskenut 4,7 grammasta 4,5 grammaan.

Kaiutinelementit napeissa ovat edelleen kooltaan vastaavat 11,6 mm:iin, mutta siinä missä vanhat kaiutinelementit olivat niin sanotusti suoraan hyllyltä, eli käytössä oli valmiit kaiuttimet, ovat uutuusmallin kaiutinelementit valmistajan omaa käsialaa. Elementtejä varten kuulokkeiden rakennetta on myös päivitetty ja napit sisältävät valmistajan mukaan uuden kaksoiskammiorakenteen.

Yhteysominaisuuksien osalta Bluetooth-tuki on päivitetty tuoreimpaan 5.3:een ja ohessa myös koodekkikattausta on päivitetty. Edellismallista löytyneiden SBC:n ja AAC:n oheen Nothing on tuonut myös LHDC 5.0:n. Ohjelmistotasolla Ear (2):iin on tuotu uutena mahdollisuutena äänenlaadun personointi käyttäjän kuulon mukaan sekä myös personoitu vastamelu, jonka vaimennustehoksi luvataan 40 dB.

Nothing Ear (2) -kuulokkeiden myynti on alkanut välittömästi ja valmistajan kotisivuilta napit saa tilattua 159 euron suositushintaan.

Lähde: Nothing

Kanadalainen Formify luo hiiren asiakkaan käden muotojen mukaan

Asiakas lähettää Formifylle kuvan kädestään, jonka pohjalta luodaan 3D-tulostettu uniikki runko juuri siihen käteen sopivaksi.

Hiirimarkkinoilla on nykypäivänä vaikea erottua selvästi kilpailijoistaan, kun samat perusmuodot toteutuvat firmasta riippumatta. Kanadalainen Formify aikoo rikkoa tämän säännön

Formify on päättänyt lähteä kilpailemaan hiirimarkkinoista Kickstarterin kautta. Yhtiö pyrkii erottumaan muista tarjoamalla jokaiselle asiakkaalleen uniikin, juuri tämän tarpeisiin suunnitellun hiiren. Asiakkaan täytyy toimittaa yhtiölle vain kuva kädestään, jonka perusteella luodaan uniikki 3D-tulostettava runko hiirelle.

Teknisellä puolella hiiren silmänä toimii PixArtin 3395, jonka luvataan yltävän 26 000 DPI:n tarkkuuteen, 50G:n kiihtyvyyksiin ja 650 tuuman sekuntinopeuteen. Pääpainikkeet on toteutettu Kailh 8.0 Clear -kytkimillä ja rullassa ei ole mitään kotiin kerrottavaa. Muita painikkeita tai muita vastaavia hiirestä on turha etsiä. Hiiren paino on keskimäärin noin 55 grammaa. Hiiri on yhteydessä tietokoneeseen tarkemmin määrittelemättömällä matalan viiveen yhteydellä.

Formify Mousen saa edullisimmillaan omakseen noin 128 euron Super Early Bird -hintaan. Kun 175 kappaleen erä on myyty loppuun siirrytään 600 kappaleen Early Bird -erään noin 148 euron hintaan ja lopulta normaalihinnaksi tulee noin 162 euroa. Hiirien toimitusten odotetaan alkavan joulukuussa ja rahoitus toteutetaan vain, mikäli kampanja saavuttaa varsin maltillisen, reilun 27 000 euron tavoitteensa.

Lähteet: Formify, TechPowerUp

Video: Testissä sähkömeisselit

Sampsan ja Juhan testissä sähkömeisselit tietokonekäytössä 30-70 euron hintahaarukasta.

Testasimme alkuvuonna Linus Tech Tipsin ruuvimeisselin sekä useamman 10-40 euron hintaisen räikkämeisselin Suomen markkinoilta. Nyt vuorossa on katsaus sähkömeisseleihin.

Videolla tutustutaan viiteen erilaiseen 30-70 euron hintaiseen sähkömeisseliin, niiden ominaisuuksiin ja testataan ja verrataan niitä tietokonekäytössä. Mukana ovat 30 euron hintainen Matrix Motonetistä, 45 euron hintainen Wiha Amazonista, 60 euron hintainen Panasonic EY 412, 60 euron ja tällä hetkellä tarjouksessa 45 euron hintainen Blackstorm Verkkokauppa.comista ja 70 euron hintainen Bosch PushDrive.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Samsung julkaisi Galaxy A14:n ja A14 5G:n Suomen markkinoille

Galaxy A14:n hinnat alkavat 199 eurosta ja A14 5G:n puolestaan 229 eurosta.

Samsung on lanseerannut Suomen markkinoille keskihintaluokkaisten Galaxy A54:n ja A34:n alapuolelle uudet Galaxy A14 ja A14 5G -mallit. Uutukaisista kalliimpi 5G-malli on tuttu jo aiemmin Yhdysvalloissa tapahtuneesta julkaisusta. Edullisempi malli puolestaan jää verkkoyhteyksiltään 4G-tasolle.

Ulkoisesti uutuudet ovat keskenään identtisiä ja jatkavat Samsungin kuluvan vuoden linjalla tarjoten pelkistetyn ulkoasun kolmella takakuoren pinnasta erottuvalla kameralinssillä. Etupuolelta puhelinten edullinen hintaluokka on nähtävissä kohtalaisen suurina näytön reunoina ja kameralovena erillisen kamerareiän sijaan.

Molempien näyttönä toimii 6,6-tuumainen PLS LCD -paneeli Full HD+ -resoluutiolla, mutta 4G-mallissa se on rajoitettu 60 Hz:n nopeudelle kun taas 5G-malli tukee 90 hertsin virkistystaajuutta.

Edullisemman Samsung Galaxy A14:n suorituskyvystä huolehtii MediaTekin Helio G80 -järjestelmäpiiri, joka ei tue 5G-yhteyksiä. Piirin parina on joko 4 tai 6 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tai 128 tallennustilaa ja virtaa laitteelle syöttää 5000 mAh:n akku.

Kamerajärjestelmän osalta A14 4G luottaa 50 megapikselin pääkameraan, 5 megapikselin ultralaajakulmakameraan ja 2 megapikselin syvyystietokameraan.

Samsung Galaxy A14:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat 167,7 x 78 x 9,1 mm
 • Paino: 201 grammaa
 • Lasi näytön suojana, muovinen kehys ja takakuori
 • 6,6” PLS LCD -näyttö, 60 Hz
 • MediaTek Helio G80 -järjestelmäpiiri
 • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa, MicroSD-korttipaikka
 • 4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS
 • Kolmoistakakamera:
  • 50 megapikselin pääkamera, f1.8
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2-2
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
 • 13 megapikselin etukamera
 • 5000 mAh akku, USB-C (2.0)
 • Android 13
  • Päivitystuki: 2 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Kalliimman Galaxy A14 5G:n sisuksissa puolestaan on MediaTekin vuonna 2020 julkaisema 5G-yhteyksiä tukeva Dimensity 700 -järjestelmäpiiri. Piirin parina on vastaavat 4 tai 6 Gt RAM-muistia ja 64 tai 128 Gt tallennustilaa sekä 5000 mAh:n akku. Kamerajärjestelmän osalta 5G-malli kuitenkin erottuu sillä 50 megapikselin pääkameran ja 2 megapikselin syvyystietokameran parina ei olekaan ultralaajakulmakameraa vaan 2 megapikselin makrokamera.

Samsung Galaxy A14 5G:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 167,7 x 78 x 9,1 mm
 • Paino: 205 grammaa
 • Lasi näytön suojana, muovinen kehys ja takakuori
 • 6,6” PLS LCD -näyttö, 90 Hz
 • MediaTek Dimensity 700 -järjestelmäpiiri
 • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa, MicroSD-korttipaikka
 • 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, Glonass, Beidou, Galileo
 • Kolmoistakakamera:
  • 50 megapikselin pääkamera, f1.8
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
 • 13 megapikselin etukamera
 • 5000 mAh akku, USB-C (2.0)
 • Android 13
  • Päivitystuki: 2 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset

Samsung Galaxy A14 -mallien myynti on alkanut välittömästi. 4 / 64 Gt:n muistiversiona Galaxy A14:n hinnat alkavat 199 eurosta ja A14 5G:n puolestaan 229 eurosta. 6 / 128 Gt:n versiona hinnat puolestaan ovat 219 ja 249 euroa.

Lähteet: Samsung (1), (2)

Ensimmäiset testitulokset Snapdragon 7+ Gen 2 -järjestelmäpiiristä lupailevat jopa viime vuoden lippulaivaluokan suorituskykyä

Suorituskykytestit on ajettu Qualcommin referenssilaitteella, joka tarjoaa maistiaisen piirin optimisuorituskyvystä.

Android Authority on päässyt ajamaan ensimmäiset suorituskykytestit Qualcommin uudella Snapdragon 7+ Gen 2 -järjestelmäpiirillä. Tulokset antavat varsin lupaavan kuvan uudesta 7-sarjan laitteesta ja Qualcomm vaikuttaisikin ottavan merkittävän askelen eteenpäin poljettuaan keskihintaluokassaan paikallaan parin vuoden ajan.

Kuten Snapdragon 8 Gen 2:n ennakkotulokset, ovat myös uuden 7-sarjalaisen tulokset ajettu Qualcommin referenssilaitteella. Referenssilaite antaa käytännössä kuvan optimitilanteesta tavanomaista kookkaamman rakenteen ja jykevämmän jäähdytyksen kera. Referenssilaitteiden tulokset ovatkin yleensä olleet jonkin verran käytännössä reaalimaailmassa nähtyjä parempia. Snapdragon 7+ Gen 2:n referenssilaitteessa on käytössä 6,65-tuumainen Full HD+ -resoluution OLED-näyttö, 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia, 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa ja 4192 mAh:n akku. Jäähdytys on toteutettu tavanomaiseen tapaan passiivisesti, eli referenssilaite ei käytä erillistä tuuletinta.

Android Authorityn ajamassa prosessoria testaavassa GeekBench 5 -testissä Snapdragon 7+ Gen 2 on sijoittunut 4024 pisteen moniydintuloksellaan Snapdragon 8+ Gen 1:n sisältävän Asus ROG Phone 6:n alapuolelle ylittäen moniydinsuorituskyvyssä viime vuoden Samsung Galaxy S22 Ultran sekä Exynos 2200:lla että alkuperäisellä Snapdragon 8 Gen 1:llä. Yhden ytimen suorituskyky puolestaan sijoittuu 1211 pisteellään Exynoksen ja Snapdragonin väliin.

Kyseessä on siis varsin merkittävä parannus taulukon pohjalla lepäävään Snapdragon 778G+:n sisältävään Nothing Phone (1):een verrattuna. Prosessoritehon osalta Snapdragon 7+ Gen 2 sijoittuukin ainakin referenssilaitteessa käytännössä viime vuoden lippulaivalaitteiden tasolle.

Grafiikkasuorituskykyä Android Authority on mitannut 3DMark Wild Life -testillä, jossa 7-sarjan ero viime vuoden lippulaivaksi sijoittuvaan 8 Gen 1:een on edelleen kohtalaisen suuri. 7+ Gen 2 onnistuu kuitenkin parantamaan tulostaan 778G+:aan nähden erittäin selvästi. 7+ Gen 2:n saama 7575 pisteen tulos on jopa lähes 2,7-kertainen Nothing Phone (1):n saamaan 2813 pisteeseen verrattuna. Eroa on siis WildLife-testissä jopa enemmän kuin valmistajan julkaisussaan lupaama kaksinkertainen suorituskykyparannus.

7-sarjan sisäisen parannuksen lisäksi 7+ Gen 2 onnistuu ohittamaan myös Googlen tuoreimman Pixel 7 Pro -puhelimen sisällä jylläävän Tensor G2:n kohtalaisen vahvalla erolla ja asettumaan käytännössä tasoihin Samsungin viime vuoden Exynos 2200:n kanssa.

Lähde: Android Authority

Kyberturvallisuuskeskus: Samsungin Exynos-piirisarjasta on löydetty useita kriittisiä haavoittuvuuksia

Haavoittuvuudet korjaavaa päivitystä ei ole julkaistu, mutta haavoittuvuuksien käyttöä voi rajoittaa sammuttamalla Wi-Fi-puhelut ja VoLTE:n.

Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut varoituksen Samsungin Exynos-piirisarjasta löytyneistä haavoittuvuuksista. Tarkalleen haavoittuvuudet on löydetty piirisarjan baseband-komponentista, eikä niihin ole vielä julkaistu korjaavaa päivitystä, mutta rajoituskeinoja on saatavilla.

Haavoittuvuuksia voi kyberturvallisuuskeskuksen mukaan käyttää ilman käyttäjän toimia ja niiden hyväksikäyttöön riittää, että hyökkääjä tietää uhrin puhelinnumeron. Hyökkäys onnistuu etänä, eli hyökkääjän ei tarvitse päästä myöskään fyysisesti käsiksi itse laitteeseen. Piirisarjan kaikkia haavoittuvuuksia ei ole poikkeuksellisesti toistaiseksi julkaistu.

Haavoittuvuus koskee Samsungin Exynos-piiriä käyttäviä mobiililaitteita kuten esimerkiksi Galaxy S22-, M33-, M13-, M12-, A71-, A53-, A33-, A21s-, A13-, A12- ja A04-puhelimia. Lisäksi haavoittuvuus koskee myös Googlen Pixel 6:tta, 6 Prota, 6a:ta, 7:ää ja Pixel 7 Prota sekä tiettyjä Vivon puhelimia.

Laitteen omistaja voi rajoittaa haavoittuvuuksien hyväksikäyttöä sammuttamalla Wi-Fi-puhelut sekä VoLTE-ominaisuuden laitteen asetuksista.

Lähde: Kyberturvallisuuskeskus

Näkökulma: Keskihintaluokan puhelimien suorituskyky polkee paikallaan, mutta muutoksen tuulet puhaltavat horisontissa

Qualcommin 7-sarjan järjestelmäpiirien kehitys polki paikallaan pitkään, mutta kuluvalle vuodelle lupaillaan herkkua.

Älypuhelinten suorituskyky on jatkuvassa kehityksessä. Vaikka takavuosien kaltaisia harppauksia ei enää sukupolvien välillä nähdä, on lippulaivaluokan kehitys silti havaittavaa. Tänä vuonna huippumalleihin jopa saapui pitkästä aikaa täysin uutta jännitystä, kun Snapdragon 8 Gen 2:n grafiikkasuorituskyky otti suurehkon harppauksen ohittaen Applen A16 Bionicin synteettisissä testeissä. Aiemmin Applella oli vuosien ajan selvä ylivoima järjestelmäpiirien suorituskyvyssä, mutta nyt Qualcommin uutuuden jälkeen tuo ylivoima on jäänyt enää vain prosessoripuolelle.

Valitettavasti samaa jännitystä ja kehitystä ei ole ollut hetkeen havaittavissa keskihintaluokassa, jossa erityisesti juurikin Qualcomm on jäänyt polkemaan paikallaan. Valmistajan viimeisin ylemmän keskihintaluokan piiri on viime vuoden toukokuussa julkaistu Snapdragon 7 Gen 1. Uutuutta ei kuitenkaan käytännössä nähty länsimarkkinoilla, ennen kuin nyt io-techin testipenkkiinkin päätyneessä Xiaomin tuoreessa 13 Litessä. Testijakson alkuun ajetut suorituskykytestit paljastavatkin mahdollisen syyn sille, miksi piiriä ei ole juuri käytetty.

Kuten yllä olevista tuloksista näkee, Snapdragon 7 Gen 1 ei käytännössä tarjoa merkittävää kehitystä viimeisen kahden vuoden aikana saapuneisiin järjestelmäpiireihin. Se on käytännössä vain ottanut grafiikkasuorituskyvyltään kiinni alun perin kaksi vuotta sitten markkinoille tuodun Snapdragon 780G:n. Huomion arvoisena seikkana mainittakoon, että graafeissa näkyvät esimerkkilaitteiden tulokset ovat käytännössä vain suuntaa antavia ja samassa piirissä voi olla eroja laitteiden välillä.

Vuonna 2021 markkinoille saapunut Snapdragon 780G oli merkittävä parannus mallistoon, mutta se jäi valitettavasti vain Xiaomi Mi 11 Liten herkuksi. Sen sijaan valmistaja julkaisi jo samana vuonna 778G:n joka yleistyi käytännössä koko ylemmässä keskihintaluokassa. 778G leikkasi erityisesti grafiikkasuorituskykyä 780G:hen nähden huomattavan paljon. Saman vuoden lopulla Qualcomm julkaisi vielä plusversion 778G:stä, joka onnistui käytännössä kirimään eroa 780:een kohtalaisen hyvin ja osoittautui keskihintaluokassa vuoden 2022 puhelinten yleisvalinnaksi. 778G+:n suorituskyky lienee osasyyllinen Snapdragon 7 Gen 1:n harvinaisuuteen länsimarkkinoilla. Synteettisten testitulosten valossa se tarjoaa käytännössä pitkälti vastaavaa suorituskykyä ja todennäköisesti kyseessä on ollut valmistajille 7 Gen 1:tä edullisempi vaihtoehto.

Valitettavasti kuluneen parin vuoden aikana ero 8-sarjaan on myös kasvanut huomattavasti. Snapdragon 780G julkaistiin alun perin jo 888:n alapuolelle ja 778G+ toimi sitten käytännössä jo 8 Gen 1:n alapuolella. Eli siinä, missä lippulaivat saivat lisää tehoa, keskihintaluokasta jopa otettiin pieni takapakki siihen nähden, mitä 780G alunperin tarjosi.

Viime vuoden kesällä julkaistu 7 Gen 1 herättikin ensin toiveita suorituskykyerojen kapenemisesta. Kuten yllä olevista tuloksista on nähtävissä, näin ei kuitenkaan käynyt. Ero Xiaomi 13 Liten Snapdragon 7 Gen 1:n ja Nothing Phone (1):n Snapdragon 778G+:n välillä on käytännössä olematon. Eli siinä missä 8-sarja on kehittynyt, on 7-sarja vain polkenut paikallaan. 7 Gen 1:n prosessoriarkkitehtuuri on toki uusi Armv9-pohjainen ja siten vertailukelpoinen myös uusiin 8-sarjan piireihin. Lisäksi itse piiri on valmistettu modernimmalla 4 nm:n valmistustekniikalla.

Valitettavasti tämä ei kuitenkaan selvästikään näy suorituskyvyssä. Snapdragon 7 Gen 1:n modernimpi teknologia ei tokikaan tule kuitenkaan yksin, vaan piirin tekoälylaskentaa ja kuvaprosessointia on parannettu, mikä voi näkyä esimerkiksi kameroiden kuvanlaadussa. Lisäksi se voi olla edeltäjäänsä energiatehokkaampi modernimman valmistustekniikkansa myötä. Valitettavasti keskihintaluokka kaipaisi kuitenkin suorituskykyä, jottei ero lippulaivoihin kasvaisi enää entisestään.

Samaa jämähtyneisyyttä on havaittavissa myös Samsungilla, jonka Galaxy A53:een viime vuonna sijoittama Exynos 1280 oli jopa heikennys toissavuoden Galaxy A52s:stä löytyneeseen Snapdragon 778G:hen nähden. Tänä vuonna yritys julkaisi A54:n Exynos 1380:llä, joka ei vieläkään tuo keskihintaluokkaan suoranaista parannusta. Viime vuoden tilanteen se sentään korjaa. Tehokkaampien prosessoriydinten määrää on parannettu ja Mali-G68 MP5 tarjoaa Qualcommin piireihin pääosin vertailukelpoista grafiikkasuorituskykyä. Exynos 1380 tekeekin A54:stä hitusen parin vuoden takaista A52s:ää tehokkaamman, mutta käytännössä ero on hyvin pieni, eikä A52s:stä kannata suorituskyvyn takia vieläkään vaihtaa tuoreempaan malliin. Tuoreimmille Snapdragoneille piiri Exynos 1380 puolestaan häviää grafiikkasuorituskyvyssään.

Toisaalta MediaTekin suunnalta sekä Samsungille että Qualcommille on tarjolla jopa huomattavaa painetta. Viime vuoden OnePlus Nord 2T tarjoaa MediaTekin Dimensity 1300 -piirillään grafiikkasuorituskykynsä osalta edelleen selvästi jopa viime vuoden Snapdragon 7 Gen 1:tä parempaa suorituskykyä. Tämä siitä huolimatta, että Dimensity 1300 on käytännössä vain kellotaajuuspäivitys jo kaksi vuotta sitten julkaistun Nord 2:n sisällä sykkineeseen Dimensity 1200:aan.

MediaTekin ylivoima ei myöskään jää pelkkään 1300:aan. Kyseisen piirin kanssa yhtä aikaa viime vuonna julkaistut 8000-sarjan piirit ovat aivan omassa luokassaan täyttäen Qualcommin 7-sarjan ja 8-sarjan väliin jäävän huomattavan suuren raon. Ne tarjoavat käytännössä paremman grafiikkasuorituskyvyn pariksi myös selvästi paremman prosessorisuorituskyvyn. Valitettavasti niiden saatavuus on länsimaissa jäänyt kuitenkin huomattavan heikoksi. Käytännössä kyseisiä piirejä on nähty vain hintaluokaltaan liian lähelle lippulaivoja kavunneessa Realme GT Neo 3:ssa ja itsessään edullisessa, mutta piirinsä ulkopuolelta muilta osin harmillisen heikoksi osoittautuneessa Poco X4 GT:ssä.

Oheismainintana keskihintaluokan paikallaan polkeminen on nähtävissä valitettavasti myös järjestelmäpiirien ulkopuolella. Osin taustalla voinee olla inflaatiota ja muita hintapaineeseen vaikuttavia tekijöitä, mutta puhelinten ominaisuudet ovat ottaneet jopa takapakkia. Esimerkiksi 300 euron hintaluokasta alkoi viime vuoden aikana katomaan ultralaajakulmakameroita osasta laitteita.

Tänä vuonna Qualcomm näyttää kuitenkin ottaneen itseään niskasta kiinni ja keskihintaluokan tulevaisuudessa alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Snapdragon 7+ Gen 2 on tuomassa valmistajan omien puheiden mukaan jopa yllättävän suuren päivityksen edeltäjäänsä verrattuna. Prosessoripuolelle valmistaja on tuonut mukaan Cortex-X2-tehoytimen, jonka avulla prosessorisuorituskyvyn luvataan paranevan jopa 50 prosenttia. Suurin päivitys on kuitenkin tuotu sinne, mihin sitä on odotetukin – grafiikkasuorituskykyyn. Valmistajan toistaiseksi tarkemmin nimeämätön Adreno-grafiikkasiru toimittaa nimittäin ennakkolupausten mukaan jopa kaksinkeratisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna.

Elämmekin jänniä aikoja ja keskihintaluokka näyttäisi viimein olevan valmis ottamaan seuraavan askeleensa ja täyttämään lippulaivapuhelinten alle syntyneen tyhjiön. Snapdragon 7+ Gen 2 ei voikaan saapua markkinoille yhtään liian nopeasti, mutta yhdessä sen ja MediaTekin uutuuspiirien kanssa keskihintaluokka voi saada jälleen osakseen aivan uutta eloa ja kiinnostavuutta.

Intelin uusi Xeon w9-3495X saavutti 5,5 GHz ja liki 1900 wattia ylikellotustesteissä

5,5 GHz:n taajuudella sykkinyttä prosessoria jäähdytettiin nestemäisellä typellä, kun Cinebench R23 -ajo sai wattimittarin näyttämään hetkellisesti jopa 1881 watin kulutusta.

Intelin uuden HEDT- ja työasemamarkkinoiden lippulaivapiirin Xeon w9-3495X:n tiedettiin jo ennakkoon olevan varsinainen virtasyöppö, kun sitä lähdetään ylikellottamaan. Tuoreet ylikellotustestit saivat aiemman reilun kilowatin kulutuksen näyttämään maltilliselta.

Asuksella työskentelvä Jon ’Elmor’ Sandström on julkaissut videon 56-ytimisen Xeon w9-3495X -ylikellotussessioista. Ennätystehtailuun varauduttiin Asuksen Pro WS W790E-SAGE SE -emolevyllä, kahdeksalla G.Skillin DDR5 R-DIMM -muistikammalla ja kahdella 1600 watin Superflower-Leadex-virtalähteellä. Jäähdytysvastuussa oli odotetusti nestemäinen typpi.

Elmorin julkaisemalla reilun puolen minuutin YouTube-videolla pyöritetään Cinebench R23 -testiä reaaliaikaisella lämpötila ja tehonkulutusseurannalla. 5,5 GHz:iin ylikellotettuna prosessorin lämpötila oli 90-95 astetta pakkasella ja tehonkulutus levossa reilut 290 wattia. Kun Cinebench R23 lyötiin käyntiin, nousi kulutus nopeasti li 1800 wattiin ja korkeimmillaan videolla nähdään peräti 1881 watin kulutus.

Vaikka kulutuslukemat ampaisivat katon läpi kohti lähintä jumbojettiä, ei tuloksella päästy keulimaan. Cinebench antoi LN2-ajolla 132 220 pistettä, mikä jää jälkeen kreikkalaisylikellottaja OGS:n 5,4 GHz:n kellotaajuudella toimineella Xeon w9-3495X:llä ajetusta 132 484 pisteestä. OGS:n tulos on HWBotin listausten kärjessä myös ydinmäärästä riippumatta. Ilmeisesti ennätyksen jäätyä rikkoutumatta Elmor ei vaivautunut edes lähettämään tulosta HWBottiin, tai ainakaan se ei vielä löydy sivuston tuloslistoilta.

Lähde: HardwareLuxx