Motorola julkaisi Moto G6 -sarjan kolmen mallin voimin

19.4.2018 - 22:52 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (5)

Motorolan uuteen sarjaan kuuluvat perusmalli Moto G6, edullinen ja suurella akulla varustettu Moto G6 Play sekä joukon suorituskykyisimmällä raudalla varustettu Moto G6 Plus

Motorola on julkaissut uudet Moto G6-sarjan puhelimet. Sarjaan kuuluvat perusmalli G6, akkukapasiteettiin panostava G6 Play ja suorituskykyisin G6 Plus.

Moto G6 Plus on joukon isokokoisin ja tehokkain malli. Puhelin rakentuu 18:9-kuvasuhteen 5,9-tuumaisen 1080p+-resoluutioisen IPS-näytön ympärille. Näytön ylälaidasta ei löydy trendikästä lovea mutta sen reunat on pyöristetty. Puhelimen sydämenä sykkii Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, jonka parina on mallista riippuen 4 tai 6 gigatavua muistia ja enimmillään 128 Gt microSD-kortilla laajennettavaa tallennustilaa. Puhelimen etupuolelta löytyvä fyysinen kotinäppäin toimii samalla sormenjälkilukijana.

G6 Plussan kaksoiskamera on toteutettu 12 ja 5 megapikselin sensoreilla, joiden pikselikoko on verrattain korkea 1,4µm. Kamera tukee Dual Pixel PDAF -tarkennusta ja se osaa tunnistaa esimerkiksi tekstin ja erilaiset esineet kuvaustilanteessa ja mukauttaa asetukset kuvauskohteen mukaisiksi. Kamera kykenee myös 4K-videokuvaukseen. Etupuolelta löytyvän selfiekamera on varustettu 8 megapikselin sensorilla.

Puhelimen strategiset mitat ovat 160 x 75,5 x 8 millimetriä ja 167 grammaa. Mittoihin on saatu sovitettua pikalatausta tukeva 3200 mAh:n akku.

Moto G6 rakentuu astetta pienemmän, 5,7-tuumaisen 1080p+-resoluution 18:9-kuvasuhteen näytön ympärille. Puhelimen ulkonäkö noudattaa isoveljensä mallia ja sen sormenjälkilukija löytyy etupuolen kotipainikkeesta. Järjestelmäpiirinä toimii astetta kevyempi Snapdragon 450, jonka parina on 3 tai 4 Gt muistia ja 32 tai 64 Gt laajennettavissa olevaa tallennustilaa.

Kaksoiskamera perustuu niin ikään 12 ja 5 megapikselin sensoreihin, mutta niiden pikselikoko on ilmeisesti pienempi ja kameran ominaisuuksista uupuu sekä 4K-videokuvaus että Dual Pixel -tarkennus. Selfiekamera käyttää Plus-mallin tapaan 8 megapikselin sensoria.

G6:n strategiset mitat ovat 153,8 x 72,3 x 8,3 mm ja 167 grammaa. Akun kapasiteetti on Plus-mallia pienempi 3000 mAh.

Joukon edullisin eli G6 Play rakentuu G6:n tapaan 5,7-tuumaisen 18:9-kuvasuhteen IPS-näytön ympärille, mutta Play-mallissa resoluutio on tiputettu 720p+-tasolle. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 430 ja sen parina on 3 Gt muistia ja 32 Gt microSD-kortilla laajennettavaa tallennustilaa.

Moto G6 Play on varustettu isoveljistään poiketen yhteen 13 megapikselin sensoriin perustuvalla kameraratkaisulla. Selfiekamera sen sijaan käyttää muista malleista tuttua 8 megapikselin sensoria. Puhelimen etupuolelta ei löydy muista malleista poiketen kotinäppäintä, jonka vuoksi sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen taakse kameran alapuolelle.

G6 Playn strategiset mitat ovat 154,4 x 72,2 x 9 millimetriä ja 175 grammaa. Sen kuoriin on saatu mahdutettua selvästi muita G6-sarjalaisia suurempi 4000 mAh:n akku.

Kaikki kolme puhelinta on varustettu puhtaalla Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmällä. Moto G6 Plus saapuu myyntiin Suomessa toukokuussa 299 euron hintaan, kun 249 euroon hinnoiteltua G6-perusmallia joudutaan odottamaan kesäkuun puolelle. G6 Playn myyntiintulo jää vielä hieman epäselväksi, sillä Motorolan tiedotteessa sen mainitaan saapuvan kesäkuussa myyntiin Ruotsissa, ei Suomessa kuten kahden muun mallin kohdalla. G6 Playn suositushinta on 199 euroa.

PowerColorin Radeon RX Vega Nano -prototyyppi esittelyssä

PowerColorin RX Vega Nano on vielä prototyyppiasteella eikä sen tuotteistamisesta ole tehty lopullista päätöstä.

AMD julkisti Radeon RX Vega -näytönohjaimet alun perin viime vuoden heinäkuussa SIGGRAPH-messuilla. Virallisesti julkistettujen RX Vega 56:n ja 64:n lisäksi paikan päällä esiteltiin myös Vega Nano -mallia, josta ei kuitenkaan irronnut sen enempää tietoa.

Vaikka AMD esittelikin Vega Nanoa ohimennen, on yhtiö viettänyt sen mahdollisen julkaisun osalta radiohiljaisuutta eikä näytönohjainta ole nähty edes messuilla sitten viime vuoden SIGGRAPHin. Ilman mitään varoitusta, Vega Nano ilmestyi jälleen nähtäville AMD:n järjestämissä Tech Day -tapahtumissa. Tällä kertaa kyse ei ollut kuitenkaan yhtiön omasta prototyypistä, vaan hopean hohtoinen jäähdytyksen kuori oli vaihtunut mustaan, kuoren sisältä löytyvää alumiinisiiltä oli pidennetty vähän piirilevyä pidemmäksi, LED-valaistu R-logo kadonnut jäähdyttimen nurkasta ja tuuletinta koristi PowerColorin tarra. Piirilevy on kuitenkin edelleen liki identtinen, kuin AMD:n viime vuonna esittelemässä prototyypissä.

Saksalainen PC Games & Hardware onnistui saamaan PowerColorilta lisää tietoa asiasta, mutta ostohousuja on turha kenenkään lähteä vielä vetämään jalkaan. Kyse on PCGH:n mukaan prototyyppimallista, jonka lopullisesta tuotteistuksesta ei ole vielä päätetty. Näytönohjaimesta kerrottujen tietojen mukaan grafiikkapiiri on Vega 56:ta vastaavassa konfiguraatiossa, mutta esimerkiksi kellotaajuuksia ei paljastettu. Alkuperäisestä prototyypistä poiketen näytönohjaimessa on nyt käytössä 8- ja 6-pinniset lisävirtaliittimet.

Uusi artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X (Pinnacle Ridge)

io-techin testissä AMD:n 2. sukupolven Pinnacle Ridge -koodinimelliset Ryzen 7 2700X- ja Ryzen 5 2600X -prosessorit.

Saimme uutuusprosessorit testiin heti tuoreeltaan ja artikkelissa käydään läpi Zen+-arkkitehtuurin uudistukset, Ryzen 2 -prosessoreiden ominaisuudet ja ajetaan suorituskykytestit verrattuna 1. sukupolven Ryzeneihin ja Intelin 6-ytimisiin Coffee Lake -koodinimellisiin Core i7-8700K- ja Core i5-8600K-prosessoreihin. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X (Pinnacle Ridge)

Honor 10 -älypuhelin julki Kiinassa – Euroopan julkaisu 15. toukokuuta

19.4.2018 - 15:11 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Laitteen Euroopan julkaisu tapahtuu 15. toukokuuta Lontoossa.

Huawein alaisuudessa toimiva sisarbrändi Honor on esitellyt tänään Kiinassa uuden Honor 10 -älypuhelimen. Uutuus muistuttaa ominaisuuksiltaan pitkälti maaliskuun lopulla julkaistua Huawei P20 -mallia.

Metallirunkoinen ja lasikuorinen Honor 10 on varustettu 19:9-kuvasuhteen 5,84-tuumaisella IPS LCD -näytöllä, jonka yläreunassa on lovi P20-mallien tapaan. Sormenjälkitunnistin on mahdutettu puhelimen etupuolelle näytön alapuolelle.

Järjestelmäpiirinä Honor 10:ssä käytetään muista Huawein viimeaikaisista lippulaivamalleista tuttua Kirin 970 -piiriä. 3400 mAh akun luvataan latautuvan 22,5-wattisella pikalaturilla 25 minuutissa tyhjästä 50 % varaustasoon. 3,5 mm kuulokeliitäntä kuuluu myös edelleen Honor 10:n varustukseen.

Takakuoren ylänurkkaan vaakatasoon sijoitettu kaksoiskamera perustuu 16 megapikselin värisensoriin sekä 24 megapikselin mustavalkosensoriin. Etupuolelta löytyy P20:sta tuttu 24 megapikselin kamera f2.0-aukkosuhteen objektiivilla.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 149,6 x 71,2 x 7,7 mm
 • Paino: 153 grammaa
 • 5,84″ IPS LCD -näyttö, 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, 432 PPI
 • HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri
 • 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa
 • LTE-yhteydet, Dual SIM (Dual standby)
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n/a/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, NFC
 • 3,5 mm ääniliitäntä, AK4376A 32-bit DAC, Huawei Histen -äänenparannus
 • 16 + 24 megapikselin takakamera, f1.8 aukkosuhde, PDAF-tarkennus, 4K-videokuvaus
 • 24 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä polttoväli
 • 3400 mAh akku, USB Type-C 2.0, 22,5 W SuperCharge-pikalataus
 • Android 8.1 Oreo & EMUI 8.1

Honor 10:n lähtöhinta kiinassa on 2600 yuania, eli noin 335 euroa. Värivaihtoehtoja ovat kaksisävyiset Mirage Purple ja Mirage Blue sekä tavanomaisemmat Magic Night Black ja Grey Gull. Laite esitellään Euroopassa toukokuun puolivälissä. Hinnoittelu Suomessa tulee todennäköisesti olemaan selvästi Kiinan hintoja kalliimpaa.

Lähde: Honor

Video: Nokia 7 plus ensituntumat

19.4.2018 - 10:13 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (34)

io-techin käsissä ja 4k-laatuisella videolla uusi 399 euron hintainen Nokia 7 plus -älypuhelin.

io-techin testiin saapui HMD Globalin uusi Nokia 7 plus -älypuhelin, joka on varustettu isokokoisella 6-tuumaisella Full HD+ -resoluution näytöllä, hintaansa nähden kohtalaisen suorituskykyisellä raudalla ja 3800 mAh akulla. Tutustumme videolla myyntipakkauksen sisältöön, laitteen rakenteeseen ja lähes puhtaaseen Android Oreo -käyttöjärjestelmään. Videolla laitetta pyöritellään käsissä nautinnollisella 4k-laadulla.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Varsinainen Nokia 7 plus -testiartikkeli julkaistaan io-techissä parin viikon kuluttua.

Uusi artikkeli: Kokeiltua Huawei P Smart

io-tech kokeili Huawein edullista P Smart -älypuhelinta.

io-techin toimistolla on tällä hetkellä melkoinen älypuhelintestiruuhka, sillä suuri joukko kevään uutuuspuhelimia jonottaa vuoroaan testeihin. Keskitymme tarkemmissa testeissä ensisijaisesti uusiin huippumalleihin, mutta pyrimme silti ottamaan sekaan myös kiinnostavia edullisemman hintaluokan puhelimia. Hiljattain kokeiltavana kävi Huawein maaliskuun alussa myyntiin saapunut 250 euron hintainen P Smart, joka tuo 18:9-kuvasuhteen näytön yrityksen alemman keskihintaluokan tarjontaan.

Artikkelissa käymme läpi laitteen keskeisiä ominaisuuksia sekä havaintoja lyhyen kokeilun pohjalta.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Huawei P Smart

Cryorigiltä täyskuparinen matalaprofiilinen C7 Cu -prosessoricooleri SFF-kokoonpanoihin

Cryorigin uusi vaakamallinen C7 Cu -prosessoricooleri on valmistettu kokonaan kuparista.

Cryorig on julkistanut mielenkiintoisen täyskuparisen version SFF-kokoonpanoihin (Small Form Factor) suunnatusta C7-prosessoricooleristaan. Kompaktin vaakamallisen C7 Cu:n kerrotaan tarjoavan jopa 15 % parempaa jäähdytystehoa alumiinirakenteiseen sisarmalliinsa nähden. Jäähdytystehon luvataan riittävän jopa TDP-arvoltaan 115 watin suorittimille.

Kooltaan pienikokoinen (97 x 97 x 47 mm) C7 Cu mahtuu prosessorivalmistajien määrittämän ”keep out zonen” sisälle, joten näytönohjaimen tai muistien kanssa ei tule esiintymään yhteensopivuusongelmia. Matalaprofiilinen (15 mm) tuuletin on suunniteltu niin, että se pystyy imemään ahtaissa tiloissa ilmaa myös kehyksessä olevien aukkojen kautta. Tuulettimen ja jäähdytysrivaston välissä on käytetty silikonisia pehmustetyynyjä resonanssin välttämiseksi.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 97 x 97 x 47 mm (P x L x K)
 • Paino: 675 g (tuulettimen kanssa)
 • Materiaali: kuparirivasto, kuparipohja ja -lämpöputket
 • Jäähdytysrivat: 57 kappaletta; paksuus 0,4 mm; väli 1,2 mm
 • Lämpöputket: 4 x 6 mm
 • 92 mm PWM-tuuletin (600-2500 RPM; max 40,5 CFM, 30 dBA, 2,8 mm H2O)
 • Yhteensopivuus: Intel LGA 115x; AMD AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
 • Takuu: 3 vuotta

Cryorig aloittaa C7 Cu:n toimitukset Euroopassa touko-kesäkuun taitteessa 49,95 euron suositushintaan.

Lähde: Cryorig

Intel lipsautti 8-ytimisen Coffee Lake -prosessorin olemassaolon julki

Kuluttajille tarkoitetusta 8-ytimisestä Coffee Lake -prosessorista on huhuttu jo pitkään, mutta nyt Intelin dokumentit näyttäisivät viimeinkin varmistaneen sen olemassaolon.

Intel nosti kuluttajaprosessoreidensa maksimiydinmäärän neljästä kuuteen Coffee Lake -arkkitehtuurin myötä. Pian prosessoreiden julkaisun jälkeen alkoi kuitenkin liikkua huhuja, että luvassa olisi myös 8-ytiminen kuluttajille suunnattu Coffee Lake -prosessori.

Nyt huhut näyttäisivät viimeinkin varmistuneen, sillä Reddit-käyttäjä dayman56 huomasi Intelin 8. sukupolven Core-, Pentium- ja Celeron -prosessoriperheiden teknisestä kirjastosta suoria viittauksia 8-ytimisiin Coffee Lake -prosessoreihin.

Intelin 8. sukupolven teknisissä dokumenteissa oli yhteensä kolme viittausta aiemmin tuntemattomaan Coffee Lake S 8+2 -konfiguraatioon, joista dayman56 on napannut kuvankaappaukset. Viittaukset on sittemmin poistettu, mutta ne löytyivät nimillä ”Coffee Lake S 8+2 DDR4 UDIMM Reference Validation Platform Technical Documentation Kit”, ”Coffee Lake S6+2 S8+2 Processor Line Ballout, Signal, and Mechanical Package” sekä “Coffee Lake S 8+2 Processor Power Integrity Model”.

Intel merkitsee prosessoreidensa ydin- ja grafiikkaohjaimen tiedot useissa dokumenteissaan x+y-mallilla. Esimerkiksi Coffee Lake S 6+2 viittaa kuuteen ytimeen ja GT2-tason grafiikkaohjaimeen ja Coffee Lake U 4+3e neljään ytimeen ja GT3-tason grafiikkaohjaimeen eDRAM-välimuistilla. Tällöin Coffee Lake S 8+2 viittaisi luonnollisesti 8-ytimiseen prosessoriin GT2-tason grafiikkaohjaimella, mikä varmistaisi yhtiön suunnittelevan kuluttajaprosessoreiden ydinmäärän kasvattamista lyhyellä aikavälillä jo toiseen kertaan.

Lähde: Reddit

Intel esitteli uusia tietoturvaominaisuuksia: Accelerated Memory Scanning ja Advanced Platform Telemetry

Integroitua grafiikkaohjainta hyödyntävä Accelerated Memory Scanning integroidaan ensimmäisenä osaksi Microsoftin Windows Defender ATP:tä.

Intel on esitellyt uusia teknologioita taisteluun haittaohjelmia vastaan. Yhtiön uudet ominaisuudet ovat tulossa myös käyttöön pikaisella aikataululla Microsoftin ja Ciscon avustuksella.

Intel Threat Detection Technology tulee olemaan yleisnimi Intelin tietoturvateknologioille, jotka hyödyntävät piiritason telemetriaa tai raudan muita ominaisuuksia.

Ensimmäinen yleistermin alle sijoittuvista teknologioista on Accelerated Memory Scanning, joka nopeuttaa tietokoneen muistiavaruuden skannausta siirtämällä kuorman prosessorilta sen integroidulle grafiikkaohjaimelle.

Yhtiön mukaan sen sisäisten testien mukaan teknologialla on saatu laskettua prosessorin rasitusta 20 prosentista kahteen prosenttiin, mikä näkyy paitsi järjestelmän tehonkulutuksessa, myös yleisessä suorituskyvyssä prosessorin ollessa vapaana tekemään muita töitä. Accelerated Memory Scanning tullaan integroimaan ensimmäisenä osaksi Microsoftin Windows Defenderin Advanced Threat Protection -suojausta.

Toinen uusista teknologioista on Advanced Platform Telemetry, joka yhdistää alustan keräämät telemetriatiedot ja koneoppimisen. Teknologian kerrotaan helpottavan erityisesti kehittyneiden hyökkäysten tunnistamista sekä vähentämään ns. vääriä tunnistuksia. Intel ei valitettavasti avannut teknologiaa lehdistötiedotteessaan tätä tarkemmin. Advanced Platform Telemetry tulee saataville ensimmäisenä Ciscon datakeskuksia suojaavaan pilvipohjaiseen Tetration-alustaan.

Lähde: Intel

Asus julkaisi uuden AREZ-pelibrändin Radeon-näytönohjaimille

NVIDIAn GeForce Partner Program -kumppanuuden myötä Asus on julkaissut Radeon-näytönohjaimille uuden AREZ-pelibrändin.

Uutisoimme io-techissä maaliskuun alussa NVIDIAn uudesta GeForce Partner Program -kumppaniohjelmasta näytönohjainvalmistajille, jonka myötä valmistajat pääsevät käsiksi uusiin grafiikkapiireihin mahdollisimman aikaisin ja saavat tukea markkinointiin. Vaikka GPP-kumppaniohjelmaan liittyminen on valmistajille täysin vapaaehtoista, siitä pois jääminen tekisi GeForce-näytönohjainten valmistamisesta ja myymisestä käytännössä hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

Kumppanuuteen liittyi myös vaatimus siitä, että näytönohjainvalmistajan pelibrändin tulee olla yksinoikeudella pyhitetty GeForce-näytönohjaimille.

Tämän seurauksena Asus on tänään lanseerannut uuden AREZ-pelibrändin, jota se tulee käyttämään AMD:n Radeon-näytönohjaimien markkinoinnissa. Jatkossa Republic of Gamers- eli ROG-brändiä käytetään ainoastaan GeForce-näytönohjaimien markkinointiin.

AREZ juontaa juurensa kreikkalaisesta jumalasta Areksesta, jota Asus on menneinä vuosina käyttänyt itse suunnittelemissaan AMD:n kahden grafiikkapiirin näytönohjaimissa. AREZ-brändin alaisuudessa tullaan näkemään neljä eri tuoteperhettä, jotka ovat Expedition, Phoenix, Strix ja Dual, jotka on suunnattu eri käyttötarkoituksiin, hintaluokkiin ja kohderyhmille.

Asus on jo päivittänyt kotisivuillaan Radeon-näytönohjaimille uudet AREZ-mallinimet ja niiden myynti alkaa toukokuussa.

Asus, Radeon AREZ -sarjan tuotteet

 

AMD kuuluttaa avoimuuden perään

Myös AMD on reagoinut Asuksen ilmoitukseen julkaista uusi AREZ-pelibrändi. Yhtiön kotisivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa Radeon-näytönohjaimien painotetaan keskittyvän avoimuuteen ja vapauteen. AMD:n mukaan Radeon-brändin arvoihin kuuluvat sitoutuminen avoimiin innovaatioihin ja alan standardeihin, tasavertainen kohtelu näytönohjainvalmistajille sekä avoimet ja ilmaiset työkalut pelikehittäjille. Vaikka kirjoituksessa ei suoraan viitata NVIDIAan tai GPP-kumppaniohjelmaan, on rivien välistä luettavissa kritiikkiä kohdistuen muun muassa NVIDIAn suljettuihin CUDA- ja G-Sync-tekiniikkoihin sekä The Way It’s Meant to be Played -pelikehitysohjelmaan.

AMD:n mukaan Asuksen lisäksi myös useampi muu näytönohjainvalmistaja eli todennäköisesti esimerkiksi Gigabyte ja MSI tulee lähiaikoina julkaisemaan oman pelibrändinsä Radeon-näytönohjaimille.

AMD:n blogikirjoitus: Radeon RX Graphics: A Gamer’s Choice