Intelin 10. sukupolven Core -työpöytäprosessoreiden ominaisuudet diavuodossa (Comet Lake-S)

Comet Lake -prosessorit tulevat sopimaan uuteen LGA1200-kantaan ja niissä on parhaimmillaan 10 ydintä.

Intel on julkaissut jo ensimmäiset Comet Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit, mutta ne on suunnattu vähävirtaisiin kannettaviin. Yhtiön tiedetään kuitenkin valmistelevan myös työpöytäpuolelle julkaistavia Comet Lake-S -prosessoreita.

Nettiin vuoti heinäkuussa XFastest-sivuston kautta Intelin dioja, jossa kerrotaan tarkempia yksityiskohtia tulevista Comet Lake -työpöytäprosessoreista. Vaikka vuoto on jo heinäkuulta, se pääsi menemään länsimaisessa mediassa ohi silmien.

Intelin diojen mukaan Comet Lake -prosessoreissa tulee olemaan parhaimmillaan 10 ydintä Hyper-threading-tuen kera ja ne tulevat sopimaan uuteen LGA1200-kantaan. Prosessoreiden TDP-arvot tulevat olemaan mallista riippuen 35, 65 tai 125 wattia.

Prosessorien tueksi julkaistaan uudet 400-sarjan piirisarjat. Piirisarjan 30 PCI Express -linjaa voi konfiguroida parhaimmillaan 24 PCIe 3.0 -linjaksi, 10 USB 3.1 -liittimeksi, joista 6 voi tukea Gen 2:n 10 Gbps:n nopeutta ja 6 SATA 3.0 -liittimeksi. Mukana on myös integroitu Wi-Fi 6- ja BT 5.0 -tuki, Thunderbolt 3 -tuki ja Intelin Smart Sound -ääniohjain neliytimisellä DSP:llä.

Comet Lake-S -arkkitehtuuriin perustuvat 10. sukupolven Core -työpöytäprosessorit tullaan julkaisemaan Intelin aikataulun mukaan ensi vuoden alussa.

Lähde: XFastest

Uusi artikkeli: Kokeiltua Samsung Galaxy A80

23.8.2019 - 19:15 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (33)

io-tech testasi Samsungin A-sarjan uuden huippumallin.

io-techin elokuun ensimmäisessä älypuhelinartikkelissa kokeillaan Samsungin Galaxy A -sarjan huippumalliin, joka saapui kauppoihin heinäkuun alussa. Suositushinnaltaan 679 euron hintaisen Galaxy A80:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat suurikokoinen 6,7-tuumainen Super AMOLED -näyttö, Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri sekä erikoinen kääntyvä kameramekanismi, joka mahdollistaa samojen kameroiden käytön sekä etu- että takapuolella.

Lue artikkeli: Kokeiltua Samsung Galaxy A80

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (34/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 23. elokuuta noin klo 15:15 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat io-techin perustajat Juha Kokkonen sekä Sampsa Kurri.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Samsung esitteli Galaxy A30- ja A50-älypuhelimistaan päivitetyt s-versiot

23.8.2019 - 00:24 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (6)

Suurimmat muutokset löytyvät molempien mallien kameraosastolta.

Samsung on julkistanut tänään uudet parannellut versiot helmikuussa MWC:ssä julkaistuista A30- ja A50-älypuhelmista, joista jälkimmäinen on testattu myös io-techissä.

A50s:n uudistuksia ovat geometrisella kuvioinnilla koristeltu takakuori uusilla värivaihtoehdoilla sekä etu- ja takakamera. Etukameran resoluutio on päivitetty 25:stä 32 megapikseliin. Kolmoistakakameran pääkamera on puolestaan vaihdettu yrityksen 48 megapikselin sensoriin f2.0-aukkosuhteen objektiivilla ja se tukee nyt myös 4K-videokuvausta. Kaksi muuta takakameraa ovat pysyneet samana. Muilta ominaisuuksiltaan A50s on identtinen A50:n kanssa.

A30s:n uudistuksia ovat puolestaan sisarmallista tuttu geometrisin kuvioin koristeltu takakuori, päivitetty järjestelmäpiiri, uudistetut takakamerat sekä muutettu sormenjälkitunnistimen toteutus. Aiempi Exynos 7885 -piiri on korvattu uudemmalla Exynos 7904 -piirillä, jonka uudistukset ovat käytännössä minimaalisia. Takana 16 megapikselin pääkamera on korvattu 25 megapikselin sensorilla ja f1.7-aukkosuhteen objektiivilla. Lisäksi kameravalikoimaa on laajennettu kolmeen 8 megapikselin ultralaajakulmakameralla. Sormenjälkitunnistin on puolestaan poistettu takakuoresta ja siirretty AMOLED-näyttöpaneelin alle. Valitettavasti näytön tarkkuus on pudotettu Full HD -tasolta 720 x 1560 pikseliin.

A30s:n ja A50s:n hinnasta ja saatavuudesta ei ole toistaiseksi tietoa, mutta valmistaja ilmoittaa niistä todennäköisesti myöhemmin paikallisesti. Vertailun vuoksi A50:n suositushinta oli julkaisuhetkellä 379 euroa.

Lähde: Samsung

HMD Global julkaisi Android 10 -päivityssuunnitelmansa Nokia-puhelimilleen

Android 10 -päivityksen saa kaikkiaan seitsemäntoista Nokia-mallia.

HMD Globalin tuotepäällikkö Juho Sarvikas on julkaissut Twitterissä yrityksen koko Nokia-malliston päivitysaikataulun Android 10:een. Viimeisten kahden Android-versiopäivityksen (Oreo ja Pie) suhteen HMD Global on ollut nopeimmin ja kattavimmin mallistoaan päivittäneistä Android-valmistajista.

Julkaisuaikataulusta kertovan infograafin mukaan HMD Global aloittaa Android 10 -päivitysten jakelun vuoden viimeisellä neljänneksellä, eli loka-joulukuussa Nokia 9 Pureviewille, Nokia 8.1:lle ja Nokia 7.1:lle. Seuraavassa erässä vuoden vaihteessa ovat luvassa Nokia 6.1, 6.1 Plus ja 7 Plus. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä päivitys tarjoillaan tämän vuoden edullisemmille malleille (1 Plus, 2.2, 3.2 ja 4.2), viime vuonna julkaistuille 3.1 Plussalle ja 5.1 Plussalle sekä entiselle huippumallille Nokia 8 Siroccolle. Viimeisenä toisella vuosineljänneksellä vuorossa ovat Nokia 1, 2.1, 3.1 ja 5.1.

Android 10 -päivityksen ulkopuolelle jäävät luvatut kaksi versiopäivitystä jo saaneet ensimmäisen sukupolven mallit, kuten Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 ja Nokia 8. Ne tulevat silti edelleen saamaan Googlen tietoturvakorjauksia kolmannen vuoden ajan julkaisustaan.

Lähde: Twitter

Google jättää jälkiruuat historiaan, Android Q:sta tuli Android 10

22.8.2019 - 22:50 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (20)

Android 10:n muota Google on uudistanut paitsi käyttöjärjestelmän logon, myös sen värimaailmaa ja muotokieltä. Lisäksi erilaisiin herkkuihin ja jälkiruokiin viittaavat lisänimet sekä Android-robotin kroppa jäävät nyt historiaan.

Googlen on antanut perinteisesti Android-käyttöjärjestelmänsä eri versioille lempinimet erilaisten jälkiruokien tai muiden herkkujen perusteella. Netissä onkin arvuuteltu jo pidemmän aikaa, mihin jälkiruokaan tai herkkuun Android Q voisi viitata.

Nyt arvuuttelulle on tullut stoppi, sillä Google on ilmoittanut virallisesti käyttöjärjestelmän olevan yksinkertaisesti Android 10 ilman lempinimiä. Samalla yhtiö on uudistanut käyttöjärjestelmän logon ja väriteemat. Uudessa logossa on ensimmäistä kertaa mukana itse Android-robotti, joskin 10:stä eteenpäin se on jättänyt kroppansa taakseen ja on jatkossa enää pelkkä pää. Logosta on uutiskuvassa näkyvän version lisäksi olemassa toinen versio, jossa Android-robotin pää on koko tekstin levyinen ja sijoitettu sen päälle.

Jatkossa Androidin ”vakioväripalettiin” kuuluvat vihreän pääväri Android Greenin (RGB 61 / 220 / 132, Hex#3ddc84) lisäksi sininen (RGB 66 / 133 / 244, Hex#4285f4), laivastonsininen (RGB 7 / 48 / 66, Hex#073042), oranssi (RGB 248 / 103 / 52, Hex#f86734), chartreusen vihreä (RGB 239 / 247 / 207, Hex#eff7cf) ja vaalean sininen (RGB 214 / 240 / 255, Hex#d6f0ff). Uudessa muotokielessä käytetään laajasti Android-robotin päivittyneeseen muotoon piilotettuja kaareutuvuuksia, kulmia ja mittasuhteita.

Lähde: Google

Asuksen uudet X299-emolevyt varmistavat Core i9-10000 -sarjan Core X -prosessorit (Cascade Lake-X)

Julki lipsahtaneiden tietojen mukaan uudet Cascade Lake-X -prosessorit kasvattavat prosessorin PCIe-linjojen määrän 44:stä 48:aan.

Intelin X299-piirisarja julkaistiin alun perin jo kesällä 2017 Intelin LGA2066-kannan tehoprosessoreille. Tänä kesänä messuilla on liikkunut X299G- ja X499-merkinnöillä varustettuja emolevyjä antaen vihiä uudesta samalle kannalle suunnitellusta piirisarjasta, mutta virallista lausuntoa mahdollisista uusista piirisarjoista ei ole toistaiseksi annettu.

Asus on nyt julkaissut kolme uutta LGA2066-emolevyä, jotka samalla kyseenalaistavat uuden piirisarjan julkaisun. Uudet emolevyt perustuvat X299-piirisarjaan, mutta niiden tuotesivuille eksyneet tiedot paljastavat niiden tulevan tukemaan tulevia Cascade Lake-X -arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita. Samalla varmistui myös Cascade Lake-X:n kasvattavan PCIe-linjojen määrän 48:aan ja tulevan nimetyksi Core i9 10000 -X-sarjaksi. Neljä lisälinjaa mahdollistaa esimerkiksi toisen prosessoriin kytketyn PCIe 3.0 x4 -M.2.-liitännän tai 16 / 16 / 16 linjan konfiguraation kolmelle näytönohjaimelle. Merkinnät on jo poistettu sivuilta, mutta Twitteristä tuttu momomo_us ehti napasta niistä kuvankaappaukset.

Asuksen kolme uutta emolevyä tottelevat nimeä ROG Rampage VI Extreme Encore, ROG Strix X299-E Gaming II ja Prime X299-A II. Uusi R6E Encoren päivityksiin kuuluvat U.2-liitinten poisto, enemmän SATA-liitäntöjä, yksi uusi M.2-liitäntä, Intelin Wi-Fi 6 -modeemi ja Bluetooth 5.0 -tuki. Strix X299-E Gaming II on saanut saman Wi-Fi 6- ja BT 5.0 -päivityksen sekä uutena Realtekin 2,5 gigabitin verkko-ohjaimen Intelin verkko-ohjaimen rinnalle. Lisäksi USB-liitäntöjen konfiguraatiota on muuttu aiempaan nähden. Lisäksi luvassa on Prime X299-A II, mutta sitä ei ole tällä hetkellä esillä Asuksen tuotesivuilla helpon muutosvertailun tekemiseksi.

Lähde: Asus

Corsairilta langaton K57-näppäimistö Capellix RGB -valaistuksella

Uutuusnäppäimistö hyödyntää lisäksi Corsairin alkuvuonna esittelemää Slipstream-yhteystekniikkaa.

Corsair on esitellyt Gamescom-messuilla Saksassa langattoman K57 RGB Wireless -näppäimistön. Kyseessä on yrityksen ensimmäinen näppäimistö, joka hyödyntää tammikuussa CES-messuilla julkaistua Capellix-valaistustekniikkaa sekä langatonta Slipstream-yhteystekniikkaa.

K57 käyttää kumikupukytkimiä, eli kyseessä ei ole mekaaninen näppäimistö. Näppäimistön vasemmasta reunasta löytyy kuusi ohjelmoitavaa makronäppäintä ja oikeasta ylänurkasta puolestaan erilliset multimediakontrollit. Etureunassa on irrotettava kumipintainen rannetuki. Tuettuna on selektiivinen 8KRO (8 key rollover).

Slipstream-yhteystekniikka käyttää 2,4 GHz taajuutta ja sen mahdollistaa datapakettien lähettämisen kahdesti millisekunnissa, lähetystaajuudeen vaihtamisen vähemmän ruuhkaisaksi alle millisekunnin viiveellä sekä kuuluvuuden jopa 10 metrin päähän. Lisäksi näppäimistö tukee myös Bluetooth-yhteyttä. Näppäimistön sisäinen akku kestää Slipstream-yhteydellä vakiovalaistuksella noin 35 tuntia ja ilman valaistusta 175 tuntia. Bluetooth-yhteydellä vastaavat ajat ovat 40 ja 200 tuntia. Näppäimistö ladataan takareunan micro-USB-liitännän kautta.

Corsairin Capellix-ledit ovat merkittävästi pienempiä kuin tavalliset pintaliitosledit (tilavuus 0,2 mm3 vs. 2,8 mm3) ja n iiden LED-siru kiinnitetään suoraan piirilevylle ilman suurikokoista SMD-paketointia. Primaxin kanssa kehitetty tekniikka mahdollistaa Corsairin mukaan jopa 60 % kirkkaamman, 60 % energiatehokkaamman, virrankulutukseltaan 40 % alhaisemman sekä 35 % pitkäikäisemmän valaistusratkaisun. K57:ssä Capellix-ledien käyttö tarkoittaa kirkkaampaa ja tasaisempaa valaistusta sekä parempaa akunkestoa, kuin mitä tavanomaisilla pintaliitosledeillä olisi saavutettu.

Uutuus tulee saataville lähiaikoina, mutta suositushintaa ei ole toistaiseksi ilmoitettu. K57 löytyy kuitenkin jo Hinta.fi-palvelusta, jossa sen hinta hinta on edullisimmillaan sata euroa.

Lähde: Corsair

G.Skill esitteli edullisen tenkeyless-kokoisen mekaanisen näppäimistön fiksuilla ominaisuuksilla

Uusi KM360 käyttää laadukkaita Cherry MX -kytkimiä ja kestäviä kaksoisruiskuvalettuja näppäinhattuja.

Taiwanilainen G.Skill on esitellyt edullisesti hinnoitellun tenkeyless-kokoisen (87 näppäintä) mekaanisen näppäimistön. Uudessa KM360-mallissa on alumiininen päällislevy, Cherry MX Red -kytkimet, viisiportaisesti kirkkaussäädettävä valkoinen taustavalaistus, NKRO-tuki sekä irrotettava USB Type-C -kaapeli.

Erikoismaininnan arvoisena seikkana käytössä on erittäin hyvin kulutusta kestävät kaksoisruiskuvaletut ABS-muoviset näppäinhatut, jollaisia löytyy harmillisen harvoista kalliimmistakaan näppäimistöistä. Kaksoisruiskuvaletut hatut rakentuvat kahdesta muovikerroksesta, joista alempi muodostaa näppäinhattujen merkinnät, joten ne eivät kulu pois ennen kuin koko näppäinhattu kuluu puhki (eli ei lähes koskaan).

KM360 tulee myyntiin mustana ja valkoisena 49,99 dollarin suositushintaan. Toivottavasti uutuus nähdään myös Pohjoismaisilla markkinoilla, mutta toistaiseksi asiasta ei ole tarkempaa tietoa.

Lähde: G.Skill

Intel julkaisi uusia vähävirtaisia 10. sukupolven Core-prosessoreita (Comet Lake)

10. sukupolven Core -prosessorit sisältävät nyt sekä uuteen arkkitehtuuriin perustuvia 10 nanometrin Ice Lake -prosessoreita että vanhaan Skylake-arkkitehtuuriin pohjautuvia ja 14 nanometrin prosessilla valmistettavia Comet Lake -prosessoreita.

Intel julkaisi aiemmin tänä vuonna Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuvat, 10 nanometrin valmistusprosessilla valmistettavat 10. sukupolven Core-prosessorit. Nyt yhtiö on julkaissut seuraavat 10. sukupolven Core-prosessorinsa, mutta tällä kertaa ne perustuvat Comet Lake -arkkitehtuuriin.

Toisin kuin Ice Lake, Comet Lake perustuu edelleen Skylake-arkkitehtuuriin ja se valmistetaan vanhalla tutulla 14 nanometrin valmistusprosessilla. Tästä huolimatta ne tähtäävät kulutukseltaan samoille markkinoille aiempien 10. sukupolven Core-prosessoreiden kanssa.
Comet Lake tuo mukanaan joukon parannuksia aiempiin Skylake-pohjaisiin vähävirtaisiin malleihin nähden. Nyt U-sarjan prosessorit tulevat saataville parhaimmillaan 6-ytimisinä, kun aiemmin maksimi oli neljä ydintä, jonka lisäksi muistiohjain on päivitetty tukemaan LPDDR4X-muisteja. 400-sarjan piirisarja tuo puolestaan alustalle mukanaan integroidun Wi-Fi 6 -ohjaimen.

Uudet 10. sukupolven Core-prosessorit eivät tee prosessorin valinnasta yksinkertaista ainakaan nimen perusteella. Yhtiö on tuntemattomasta syystä päättänyt jatkaa Comet Lake -prosessoreilla vanhaa nimeämistapaa, jossa mallinumerolle on varattu kolme numeroa, kun Ice Lake -prosessoreissa mallinumerolle oli varattu vain kaksi numeroa. Comet Laken nimi ei myöskään kerro mitään sen grafiikkaohjaimen ominaisuuksista, toisin kuin Ice Lake -prosessoreilla. Löydät Intelin uudet prosessorimallit oleellisimpine ominaisuuksineen yllä olevasta taulukosta.

Lähde: Intel