Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (43/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 23. lokakuuta klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja vastaava uutistoimittaja Petrus Laine.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD:n tulevan Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimen piirilevy vuotokuvissa (RDNA2)

Tuntemattoman AIB-valmistajan piirilevyn vuotokuvat varmistavat ainakin jonkin RX 6000 -sarjan näytönohjaimen olevan varustettu 256-bittisellä muistiväylällä.

AMD tulee esittelemään RDNA2-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat uudet Radeon-näytönohjaimet vajaan viikon kuluttua 28. lokakuuta. Julkaisun lähestyessä myös vuodot uusien Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten ympärillä ovat kiihtyneet.

Nyt nettiin on ilmestynyt ensimmäiset kuvat tunnistamattoman RX 6000 -sarjan näytönohjaimen piirilevystä. Kuvat ilmestyivät alun perin Twitteriin, mutta kyseinen twiitti poistettiin nopeasti. Beyond3D:n käyttäjä Krteq ehti kuitenkin napata twiitin kuvat parempaan talteen. Kuvien perusteella kysessä on jonkin AIB-valmistajan mallista, sillä piirilevy jatkuu pidemmälle, kuin kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä. AMD:n julkaisemissa kiusoittelukuvissa virtaliittimet ovat samalla tasolla piirilevyn reunan kanssa.

Suuremmassa kuvista näkyy lähes koko näytönohjaimen piirilevy, mutta itse grafiikkapiirin kohdalle on lyöty musta neliö. Piirilevyn I/O-liitinvalikoimaan kuuluu kuvan mukaan yksi USB Type-C -liitin, kaksi DisplayPort-liitintä sekä yksi HDMI-liitin. Grafiikkapiirin rinnalta löytyy yhteensä kahdeksan GDDR6-muistipaikkaa, mikä viittaa huhuissakin nähtyyn 256-bittiseen muistiväylään. Virransyötön komponentit on sijoitettu grafiikkapiirin ja muistien kummallekin sivulle.

Huawei laajensi ekosysteemiään ja julkaisi uuden Petal Maps -karttasovelluksen

23.10.2020 - 12:27 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (4)

Petal Maps korvaa kiinalaisvalmistajan Huawei Mobile Services -alustaa käyttävistä puhelimista puuttuvan Google Maps -karttasovelluksen.

Huawei julkaisi eilisen Mate 40 -älypuhelinsarjansa julkistuksen yhteydessä myös uusia Huawei Mobile Serives -ekosysteemiä kehittäviä sovelluksia, joista kenties merkittävimpänä toimii navigointisovellus Petal Maps.

Huawei ei Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan myötä ole pystynyt käyttämään uusissa puhelimissaan Googlen palveluita (GMS, Google Mobile Services), joihin lukeutuu niin Yhdysvaltalaisjätin oma Google Play -sovelluskauppa ja tiettyjen Android-sovellusten käyttämät rajapinnat, kuin myös yleensä Android-älypuhelimista löytyvä vakiokattaus Googlen omia sovelluksia, joihin lukeutuu myös Google Maps -karttasovellus. Huawein Petal Maps -karttasovellus saapuukin korvaamaan Google Mapsin jättämää aukkoa. Ennestään Huawein puhelimille on AppGallery -kauppapaikasta ollut saatavilla vain Here WeGo- ja TomTom Go Navigation -karttasovellukset.

Huawein mukaan Petal Maps tarjoaa tapoja hyödyntää muita Huawei Mobile Services (HMS) -ekosysteemin sovelluksia saumattomasti karttaominaisuuksien kanssa. Käytännössä tämä tarkoittanee, että sovellukset voivat käyttää Petal Mapsia varsin luonnostaan omien karttatarpeidensa täyttämiseen samaan tapaan kuin GMS-ekosysteemissä Google Mapsia.

Petal Maps sisältää itse navigointi- ja karttaominaisuuksiensa osalta varsin kattavasti nykyaikaisia perusominaisuuksia. Se tukee sijainnin näyttämisen ja navigoinnin lisäksi sekä 2D-, että 3D-näkymiä, ravintoloiden ja kappojen aukioloaikoja sekä reaaliaikaisia liikennetietoja. Julkisen liikenteen aikataulut Petal Maps osaa näyttää 129 suuren kaupungin osalta, mutta toistaiseksi tarkkaa listaa siitä, mitä nämä suuret kaupungit ovat, ei ole saatavilla. Karttasovellus osaa myös hyödyntää P40-, Mate 30 ja Mate 40 -sarjoista löytyvää etukameraa käyttävää eleohjausta, minkä myötä karttasovellusta voi ohjata koskematta itse puhelimen näyttöön.

Navigointiin Petal Maps käyttää Super GNS -nimeä kantavia kuvantunnistusalgoritmeja, jotka Huawein mukaan mahdollistavat nopeimpien ja vähemmän ruuhkaisten reittien hakemisen. Navigointi tukee odotetusti myös ääni-ilmoituksia, mutta toistaiseksi puhuttuja kieliä on saatavilla vain englanti, ranska, espanja, saksa, italia ja mandariinikiina. Suomea valikoimasta ei siis vielä toistaiseksi ainakaan löydy.

Sovelluksen kotisivuilla kiinalaisvalmistaja myös korostaa sen tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa. Huawei mainostaa sovelluksen noudattavan tiukasti paikallisia tietoturva- ja yksityisyydensuojakäytäntöjä, -lakeja ja määräyksiä kaikissa maissa, joissa se on saatavilla.

Karttasovelluksen lisäksi Huawei julkaisi alustalleen Googlen hakukoneita korvaavan Petal Search -hakupalvelun, joka on saatavilla välittömästi yli 170 maassa ja Google Docs -sovelluspakettia korvaavan Huawei Docs -paketin, joka tukee asiakirjojen katselua ja muokkausta yli 50 formaatissa.

Petal Maps -karttasovellus on julkaistu välittömästi saataville beta-versiona Huawein omaan AppGallery-sovelluskauppaan. Sovellus on ilmainen ja se on saatavilla 140 maassa, joihin lukeutuu myös Suomi.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote, Huawei

NVIDIAn viikon päästä myyntiin tuleva GeForce RTX 3070 testivuodoissa

GeForce RTX 3070:n suorituskyky on vuotojen mukaan suurin piirtein samalla tasolla RTX 2080 Ti:n kanssa, pienten resoluutioiden suosiessa RTX 3070:tä.

NVIDIA julkisti GeForce RTX 30 -sarjaan kerralla kolme mallia. GeForce RTX 3080 ja RTX 3090 ovat saapuneet jo myyntiin, vaikka saatavuus onkin edelleen olematonta. GeForce RTX 3070:n piti saapua alun perin myyntiin 15. lokakuuta, mutta NVIDIA siirsi myyntiin tulon 29. päivään paremman saatavuuden toivossa.

Nyt nettiin on vuotanut ensimmäisiä testituloksia RTX 3070:llä, joka on NVIDIAn mukaan jopa aavistuksen GeForce RTX 2080 Ti:tä nopeampi. Luottovuotaja _rogame on saanut käsiinsä testituloksia Ashes of the Singularityn suorituskykytestistä kolmella eri resoluutiolla. Testien mukaan RTX 3070 peittoaa RTX 2080 Ti:n prosentin erolla FullHD-resoluutiolla ja 2,3 %:n erolla erittäin leveällä 2560×1080-resoluutiolla, mutta 4K-resoluutiolla 2080 Ti vie pidemmän korren 1,4 %:n marginaalilla.

VideoCardz on puolestaan saanut valokuvia väitetysti GeForce RTX 3070:llä ajetuista 3DMark-testituloksista. Kuvien mukaan näytönohjain saa Fire Strike Ultra -testissä 8915 pistettä, Fire Strike Extreme -testissä 16 496 pistettä, Time Spy -testissä 14 048 pistettä, Time Spy Extreme -testissä 6899 pistettä ja Port Royal -testissä 8324 pistettä. Valitettavasti käytetty kokoonpano ei selviä kuvien tiedoista, joten vastaavien testiajojen löytäminen 2080 Ti:lle on mahdotonta.

Lähteet: _rogame @ Twitter, VideoCardz

Suomeen rakennetaan Euroopan tehokkain supertietokone LUMI

AMD:n Zen 3 -arkkitehtuurin Epyc-prosessoreihin ja seuraavan sukupolven Instinct-laskentakortteihin perustuva supertietokone tarjoaa maksimissaan 550 petaFLOPSia laskentavoimaa.

Suomeen rakennetaan uusi supertietokone. CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen Kajaanin datakeskukseen rakennettava supertietokone tullaan tuntemaan nimellä LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) ja se on osa EU:n EuroHPC-projektia.

LUMI perustuu Hewlett Packard Enterprisen HPE Cray EX -supertietokoneeseen, jossa hyödynnetään AMD:n 64-ytimisiä Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvia Milan Epyc -prosessoreita sekä seuraavan sukupolven Instinct -laskentakortteja. Supertietokone tulee tarjoamaan yli 550 petaFLOPSin teoreettisen maksimisuorituskyvyn, josta suurin osa tuotetaan laskentakorteilla.

LUMIn rakentamisessa on otettu huomioon myös ympäristötekijöitä ja sen käyttöön on allokoitu maksimissaan 200 megawattia vesivoimaa. Lisäksi supertietokoneen hukkalämmöllä on tarkoitus kattaa 20 % koko Renforsin Rannan yritysalueen lämmityksestä ja pienentää samalla Kajaanin hiilijalanjälkeä.

Supertietokoneen budjetti on 144,5 miljoonaa euroa ja koko LUMI-projektin yli 200 miljoonaa euroa, josta puolet kattaa EU ja toisen puolen EuroHPC Joint Undertaking -projektiin kuuluvat maat. Suomen osuus rahoituksesta on noin 50 miljoonaa euroa. EuroHPC-projektiin kuuluu myös kaksi muuta lippulaivaluokan supertietokonetta, joista toinen sijoitetaan Espanjaan ja toinen Italiaan.

Lähteet: EuroHPC JU, LUMI, Tivi, HPE

Huawei julkaisi Mate 40 -sarjan älypuhelimet: Mate 40, Pro, Pro+ ja Porsche Design RS

22.10.2020 - 17:46 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (6)

Näillä näkymin Suomen markkinoille Mate 40 -sarjasta tullaan saamaan vain Mate 40 Pro.

Huawei on julkaissut tänään mahdollisesti viimeisen lippulaivapuhelimensa ainakin lähivuosien osalta. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi TSMC ei voi toimittaa enää järjestelmäpiirejä yhtiölle, eikä Kiinan merkittävimmällä puolijohdevalmistaja SMIC:llä ole vielä käytössä kyllin modernia valmistusprosessia lippulaivatason järjestelmäpiireille.

Huawein uuteen Mate 40 -sarjaan kuuluvat perusmallin lisäksi Porsche Design Mate 40 RS, Mate 40 Pro ja Mate 40 Pro+. Suomen kannalta huomio kiinnittyy Mate40 Pro -malliin, joka on näillä näkymin sarjan ainut kotimaan markkinoilla saapuva malli. Puhelimissa käytetään samassa yhteydessä julkaistua Kirin 9000 -järjestelmäpiiriä tai sen E-versiota.

Mate 40 Pro rakentuu 6,76-tuumaisen, reunoiltaan voimakkaasti taipuvan ns. waterfall-tyyppisen OLED-näytön ympärille. Erikoisella 2772×1344-resoluutiolla varustettu näyttö tukee enimmillään 90 hertsin virkistystaajuutta sekä 240 hertsin kosketuksentunnistusta. Edeltävän sukupolven näytön yläreunaan sijoitettu kameralovi on saanut väistyä näytön läpi lyödyn, leveähkön sekä etukameran että infrapunasensorin käsittävän saarekkeen tieltä.

Puhelimen takapuolelta löytyy puolestaan suurehkö, pyöreä kamerasaareke. Yhteistyössä Leican kanssa toteutettu takakamera sisältää pääsensorin lisäksi ultralaajakulma- ja telekamerat, lasertarkennuksen sekä erillisen värilämpötilasensorin. Kamerat ja lasertarkennus on sijoitettu pyöreän saarekkeen ulkokehälle ja niiden LED-salama kahden ylimmän sensorin väliin.

Huawei Mate 40 Pron tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 162,9 x 75,5 x 9,1 mm (Vegan Leather -malli 9,5 mm)
 • Paino: 212 grammaa
 • Rakenne: Lasinen tai tekonahkainen takakansi, alumiinirunko
 • 6,67″ LCD-näyttö, 2772×1344, 90 Hz ruudunpäivitys, 240 Hz kosketuksentunnistus
 • Kirin 9000 -järjestelmäpiiri (1x 3,13 GHz Cortex-A77, 3x 2,54 GHz Cortex-A77, 4x 2,05 GHz Cortex-A55, Mali-G78 MP24, 2+1 core NPU)
 • 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa, NM-korttipaikka
 • 5G NSA Sub 6 GHz (n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n28 / n38 / n40 / n41 / n77 / n78 / n79 / n80 / n84), LTE-yhteydet, Dual SIM
 • WiFi 6 2×2 MIMO, Bluetooth 5.2, NFC, IR-lähetin
 • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo (E1 + E5a + E2b), BeiDou (B1l, B1B, B1C, B2a), QZSS (L1 + L5), NavIC
 • Kolmoistakakamera:
  • 50 megapikselin Ultra Vision -kamera, 1/1,28” sensori, f/1.9, Octa PD -tarkennus, RYYB-värifiltteri
  • 20 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/1,54” sensori, f/1.8, PDAF
  • 12 megapikselin telekamera, 1/3,56” sensori, f/3.4, PDAF, OIS
  • 4K 60 FPS videokuvaus, 720p 3840 FPS hidastuskuvaus (hyödyntää tekoälyä ruutujen interpoloinnissa)
 • 13 megapikselin Ultra Vision Selfie -etukamera, f/2.4, 3D-syvyyskamera
 • 4400 mAh akku (tyypillinen, virallinen luokitus 4300 mAh), USB 3.1 Gen1 Type-C, 66 W SuperCharge-pikalataus, 50 W SuperCharge-langaton pikalataus, käänteinen langaton lataus, IP68-suojaus
 • EMUI 11.0 (Android 10), Huawei Mobile Services

Huawei Mate 40 Pron kansainvälinen suositushinta on 1199 euroa. Puhelin tulee saataville Euroopassa lasisella takakannella mustana ja hopeisena, kun kellertävällä tai vihertävällä tekonahkakannella varustetut mallit ja muut värivaihtoehdot on säästetty Kiinan markkinoille. Huawei tulee tarkentamaan puhelinten saatavuutta Suomessa myöhemmin.

Mate 40 Pro+ eroaa pikkuveljestään suuremman muistinsa ja tallennustilansa osalta, joiden lisäksi kameravalikoima on lähtenyt vaihtoon. Pro+-mallissa on saman pääkameran lisäksi 8 megapikselin periskooppikamera, 12 megapikselin telekamera ja 20 megapikselin ultralaajakulmakamera. Samalla puhelimen paino on kasvanut 230 grammaan mutta se on saatu viilattua kuitenkin aavistuksen ohuemmaksi 8,8 milliin. Euroopan suositushinta on 1399 euroa.

Mate 40 -perusmallissa näytön koko on kutistettu 6,5 tuumaan ja resoluutio on sen myötä 2376×1080. Puhelimen takaa löytyy sama pääkamera kuin muistakin malleista, mutta sen apuna toimivat 8 megapikselin telekamera ja 16 megapikselin ultralaajakulmakamera. Euroopan suositushinta on 899 euroa.

Porsche Design Mate 40 RS:ssä pyöreä kamerasaareke on väistynyt kahdeksankulmion eli oktagonin tieltä. Puhelin on ominaisuuksiltaan käytännössä identtinen Pro-mallin kanssa. Puhelimet eroavat toisistaan takapuolen ultralaajakulmakameran toteutuksen, muistin ja tallennustilan kapasiteetin ja fyysisten mittojen osalta. Lisäksi RS-malliin on lisätty infrapunaan perustuva lämpömittari. Euroopan suositushinta on muhkeat 2299 euroa.

Lähde: Huawei @ YouTube, Mate 40 Pro -tuotesivut

Huawei julkisti uuden 5 nm prosessilla valmistettavan Kirin 9000 -huippujärjestelmäpiirinsä

22.10.2020 - 16:11 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Uutuuspiiri on ainakin valmistajana tietojen mukaan tämän hetken suorituskykyisin Android-järjestelmäpiiri

Huawei on juuri julkistanut uuden Kirin 9000 -järjestelmäpiirinsä, joka on seuraaja viime vuonna julkaistulle Kirin 990 -mallille. 15,3 miljardista transistorista koostuva piiri on markkinoiden ensimmäinen viiden nanometrin EUV-prosessilla valmistettava integroidulla 5G-modeemilla varustettu järjestelmäpiiri.

Piirin kahdeksan prosessoriydintä jakautuu kolmeen ryhmään – yksi 3,13 GHz:n kellotaajuudella toimiva Cortex-A77-ydin, kolme 2,54 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A77-ydintä sekä neljä 2,05 GHz kellotaajuudelle yltävää Cortex-A55-ydintä. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan olevan 10 % parempaa kuin Snapdragon 865+:ssa.

Mali-G78-grafiikkasuorittimesta on käytössä 24-ytiminen versio ja sen kehutaan olevan peräti 52 % nopeampi kuin Snapdragon 865+. Kolmiytimisen (2 isoa ydintä, 1 pieni) NPU-tekoälysuorittimien kehutaan puolestaan olevan 2,4-kertaa pahinta kilpailijaa nopeampi. Uudistetun kuuden sukupolven kuvaprosessorin (ISP 6.0) suorituskyvyn kerrotaan parantuneen 50 % Kirin 990:een nähden.

Huawei tarjoaa piiristä myös karsitumman 9000E-version, jossa on yksi iso NPU-ydin vähemmän sekä 22-ytiminen versio grafiikkasuorittimesta.

Ensimmäiset Kirin 9000 -sarjan piiriä käyttävät laitteet ovat samassa yhteydessä julkaistut Mate 40 -puhelimet. E-versio on käytössä edullisimmassa Mate 40 -perusmallissa.

Lähde: YouTube

Acerin tuleva Swift 3X on varustettu Intelin erillisellä Iris Xe Max -grafiikkapiirillä

Iris Xe Max perustuu samaan Xe-LP-arkkitehtuuriin, kuin integroidut Xe-grafiikkaohjaimet ja se on nähty aiemmin Intelin DG1-kehitysnäytönohjaimessa.

Intelin uudistettua logonsa prosessoreiden joukossa nähtiin myös uusi Iris Xe Max -logo. Logon spekuloitiin olevan mahdollisesti Xe-HPG-arkkitehtuuriin perustuvien peliohjainten nimi, mutta nyt tämä tulkinta on varmistunut vääräksi.

Acer on esitellyt uuden Swift 3X -kannettavan, joka paljastaa samalla Iris Xe Maxin olevan Intelin erillisen Xe-LP-grafiikkapiirin nimi kannettavissa. Intelillä tiedettiin olevan integroitujen Xe-LP-ratkaisujen lisäksi DG1-kehitysnäytönohjaimissa käytetty erillinen siru. Erillistä sirua ei tuoda lainkaan kuluttajamarkkinoille erillisenä näytönohjaimena, mutta sitä hyödynnetään osassa Tiger Lake -kannettavissa grafiikkasuorituskykyä parantamaan. Lisäksi Xe-LP-erillispiiri tulee myyntiin mediapalvelimiin, jotka eivät vaadi niinkään grafiikkasuorituskykyä, mutta hyötyvät moderneista mediaominaisuuksista.

Acer ei valitettavasti paljastanut tarkempia yksityiskohtia Iris Xe Max -näytönohjaimesta Swift 3X:ssä, mutta aiemmista vuodoista sen tiedetään olevan integroidun version tapaan maksimissaan 96 Execution Unit -yksiköllä varustettu. Näytönohjaimen muistiväylä on ainakin DG1-korteissa ollut tiettävästi 96-bittinen ja sen jatkeena on ollut 3 Gt GDDR6-muistia.

Acer Swift 3X -kannettava tulee olemaan varustettu 14-tuumaisella 1080p-resoluution IPS-näytöllä, Core i5-1135G7- tai i7-1165G7 -prosessorilla, 16 gigatavulla LPDDR4X-muistia sekä maksimissaan 512 Gt:n Optane- tai 1 Tt:n NVMe SSD-tallennustilalla.

Lähde: AnandTech

AMD:n tulevan Radeon RX 6800 XT:n BIOS on vuotanut AIB-valmistajalta (RDNA2)

Vuodon takaa löytyy verrattain uusi nimi Patrick Schur, joka on toimittanut nimettömäksi jätetyn AIB-valmistajan BIOS-tiedoston Igor’s Labin käsiin.

AMD tulee esittelemään RDNA2-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet viikon kuluttua eli 28. lokakuuta. Julkaisun lähestyessä vuodot tulevien näytönohjainten yllä jatkuvat yleensä kiihtyvään tahtiin, eikä RX 6000 -sarja tee tähän poikkeusta.

Verrattain tuore vuotaja Patrick Schur on napannut taakseen merkittävästi lisää uskottavuutta tuoreimman RDNA2-vuodon myötä. Schur on toimittanut Igor’s Labin Igor Wallossekille nimettömäksi jätetyn AIB-valmistajan (Add-In Board partner) Radeon RX 6800 XT -näytönohjaimen BIOSin. Kyseisen AIB-mallin kerrotaan kuitenkin olevan keskitasoa parempi. Wallossek on jättänyt artikkelistaan pois tiettyjä tietoja, ettei se pilaa jännitystä tulevan julkaisun ympärillä. Lisäksi on mahdollista, että BIOS-versio ei ole lopullinen julkaisuversio.

Kyseisen Radeon RX 6800 XT:n BIOS-version maksimikellotaajuus grafiikkapiirille on asetettu 2800 MHz:iin ja muisteille 1075 MHz. Muistikellotaajuus tarkoittaa käytännössä 17,2 Gbps:n maksiminopeutta. Kyseessä ovat siis ylikellotuksen ylärajat, eikä se tarkoita näytönohjainten todellisuudessa toimivan kyseisillä kellotaajuuksilla.

Mielenkiintoisemmat tiedot löytyvätkin muilta välilehdiltä. Grafiikkapiirin tehonkulutusrajaksi on asetettu 255 wattia. Tehonkulutusrajaa voi korottaa ylikellotusta ajatellen maksimissaan 15 %, mikä nostaisi GPU:n kulutusrajan korkeimmillaan 293 wattiin. Tämän nimenomaisen AIB-valmistajan BIOS-version tavoitekellotaajuus grafiikkapiirille on 2577 MHz, minkä Wallossek arvioi tarkoittavan noin 2,3 – 2,4 GHz:n ilmoitettua Boost-kellotaajuutta ja noin 2,1 – 2,3 GHz:n Game-kellotaajuutta. Arviot perustuvat RDNA1-arkkitehtuuriin perustuneen Navi10-grafiikkapiiriin suhteessa sen tavoitekellotaajuuteen. Muistikellotaajuus on puolestaan maksimissaan 1000 MHz, mikä tarkoittaa 16 Gbps:n nopeutta.

Lähde: Igor’s Lab

Älypuhelinvalmistaja vivo laajentaa Euroopan markkinoille

Valitettavasti Suomi ei kuulu vivon Euroopan rantautumisen ensimmäiseen, kuusi maata käsittävään aaltoon.

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja vivo on kenties eurooppalaiselle vielä hieman tuntemattomampi nimi, mutta siihen on nyt tulossa muutos. Yhtiö on ilmoittanut Düsseldorfissa pitämässään tiedotustilaisuudessa laajentuvansa virallisesti Euroopan markkinoille.

Lehdistötiedotteen mukaan vivo levittäytyy Euroopassa aluksi kuuteen maahan: Ranskaan, Saksaan, Italiaan, Puolaan, Espanjaan ja Yhdistyneisiin Kuningaskuntiin eli tuttavallisemmin Britteihin. Yhtiö perusti Euroopan päätoimistonsa Saksan Düsseldorfiin jo vuosi sitten ja työllistää siellä nyt yli 70 työntekijää. Lisäksi yhtiön maakohtaisissa yksiköissä työskentelee tällä hetkellä noin 120 henkeä.

vivolla on jo pitkät perinteet puhelinalalta. Yhtiö perustettiin vuonna 1995 ja se keskittyi alun perin lankapuhelimiin ja peruskännyköihin. Älypuhelimiin se laajensi vuonna 2011 ja yhtiö toimii nyt yli 30 eri markkina-alueella. Canalysin markkinatutkimuksen mukaan yhtiöllä on tällä hetkellä noin 9 % osuus globaaleista älypuhelinmarkkinoista. Yhtiö laskee merkittävimpiin meriitteihinsä muun muassa ensimmäisen näyttöön sijoitetun sormenjälkilukijan ja ensimmäisen reunattoman näytön.

Yhtiö aloittaa Euroopassa varsin maltillisella neljän älypuhelinmallin valikoimalla. Yhtiö ei tuo varsinaisia lippulaivaluokan malleja myyntiin aluksi lainkaan, vaan Euroopan malliston kärkinimi on X51 5G gimbal-kameralla ja Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä. Sen lisäksi valikoimaan kuuluvat keskiluokan Y-sarjan Y70, Y20s ja Y11s, joiden yhtiö kertoo keskittyvän muun muassa akun kestoon sekä kameraominaisuuksiin.

Lähde: vivo