AMD julkaisi uudet Radeon Software 19.6.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Uudet Radeon Software -ajurit tuovat mukanaan muun muassa HDR-näyttöjen toimintaa parantavia Vulkan-laajennoksia.

AMD on julkaissut näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen uudet ajurit. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.6.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 19.6.2 -ajureiden merkittävin uudistus on tuki useille uusille Vulkan-laajennoksille. AMD:n oma laajennos VK_AMD_display_native_hdr antaa mahdollisuuden tukea FreeSync 2 HDR -teknologiaa, mikä puolestaan mahdollistaa lyhyemmän viiveen HDR-kuvan piirrossa. Muita uusia tuettuja laajennoksia ovat VK_EXT_host_query_reset, VK_EXT_full_screen_exclusive, VK_EXT_separate_stencil_usage ja VK_KHR_uniform_buffer_standard_layout.

Ajureissa on korjattu myös aiemmissa julkaisussa havaittuja bugeja. Korjattujen ongelmien listalta löytyvät muun muassa Crackdown 3:n satunnaiset kaatuilut Radeon R7 370 -sarjan näytönohjaimilla ja ajureiden mahdollinen TDR-kaatuminen (Timeout Detection & Recovery) DirectX 12 -sovelluksen sulkemisen yhteydessä kokoonpanoilla, joissa on käytössä useampi näyttö kloonitilassa. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi vanhat tutut Performance Metrics Overlayn ja Radeon Wattmanin vaihtelevat ja epätarkat lukemat Radeon VII -näytönohjaimella ja Radeon ReLiven ongelmat Facebookin kanssa. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

AMD:n RDNA 2 -arkkitehtuuri säteenseurantatuella jo ensi vuonna

AMD on julkaisemassa ensi vuonna päivitetyn RDNA 2 -arkkitehtuurin 7 nm+ -valmistusprosessilla ja rautapohjaisella säteenseurannalla.

AMD valotti E3-messujen yhteydessä medialle järjestetyssä Tech Day -tapahtumassa hieman suunnitelmiaan uuden RDNA-arkkitehtuurin ja säteenseurannan suhteen. Kuten jo aiemmin jo Computex-messuilla paljastettiin, yhtiö kutsuu jatkossa uutta grafiikka-arkkitehtuuriaan RDNA-nimellä ja siihen pohjautuvia grafiikkapiirejä Navi-nimellä. Ensimmäisenä RDNA-arkkitehtuuri ja Navi-grafiikkapiiri ovat käytössä Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimissa ja tarkemmalta nimeltään kyseessä on Navi 10. Toistaiseksi mahdollisesti isommista tai pienemmistä Navi-piireistä ei ole tietoa, mutta luvassa on joka tapauksessa nopealla aikataululla päivitys 7nm+ -valmistusprosessiin ja RDNA 2 -arkkitehtuuriin.

Todennäköisesti jo ensi vuonna julkaistava RDNA 2 -arkkitehtuuri tuo mukanaan muun muassa rautapohjaisen kiihdytyksen säteenseurannalle ja valikoiduille valaistusefekteille. Laajempaa säteenseurannan kiihdytystä AMD suunnittelee toteutettavaksi pilvipohjaisesti. Microsoft ja Sony ovat molemmat ilmoittaneet tuovansa seuraavan sukupolven pelikonsolinsa markkinoille ensi vuonna kustoimoidulla Navi-grafiikkapiirillä, joka tukee säteenseurantaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Navi-grafiikkapiirejä tullaan näkemään myös RDNA 2 -arkkitehtuuriin pohjautuen. Tähän asti AMD:n roadmapeissa Navin jälkeiseen 7 nm+ -päivitykseen on viitattu Next-gen-nimellä.

Edellinen Graphics Core Next -arkkitehtuuri soveltuu edelleen hyvin suorituskykyiseen laskentaan, joten AMD tulee jatkamaan todennäköisesti sen ja HBM-muistien käyttöä  Radeon Instinct -kiihdyttimissään. Jatkossa pelinäytönohjaimet tulevat perustumaan RDNA-arkkitehtuuriin.

Samsung julkisti maailman ensimmäisen pelinäytön kaarevalla 240 hertsin VA-paneelilla

Samsungin uusi C27RG50 tukee Samsungille tuttuun tapaan Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa ja on samalla yhtiön ensimmäinen G-Sync Compatible -hyväksytty näyttö.

Samsung on julkistanut E3-messuilla maailman ensimmäisen kaarevan VA-paneelia hyödyntävän 240 hertsin virkistystaajuuteen yltävän pelinäytön. Samsungin uusi C27RG50 on samalla ensimmäinen yhtiön näyttö, josta löytyy NVIDIAn G-Sync-logo.

C27RG50 on nimensä mukaisesti 27-tuumainen näyttö ja se on varustettu maailman ensimmäisellä kaarevalla (1500R) 240 hertsin VA-paneelilla. Kompromisseilta ei ole kuitenkaan säästytty, sillä paneeli kykenee vain 27-tuumaiselle näytölle nykypäivänä varsin vaatimattomaan 1920×1080-resoluutioon. Paneelille luvataan 4 millisekunnin GtG-vasteaika, 3000:1 tyypillinen kontrastisuhde ja 300 nitin kirkkaus.

Näyttö on Samsungin ensimmäisen G-Sync-logon saanut näyttö, mutta G-Sync-moduulia näytöstä ei löydy. Sen sijasta käytössä on VESA:n Adaptive-sync-teknologiaa (FreeSync) tukeva skaalain ja Samsung on erikseen hyväksyttänyt näyttönsä NVIDIAn G-Sync Compatible -ohjelman kautta. Näytöstä löytyy yksi DisplayPort- ja kaksi HDMI-liitäntää sekä kuulokeliitäntä, mutta USB-hubia ei ole otettu mukaan.

Samsungin mukaan näyttö tulee saataville vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Näytön verottoman suositushinnan kerrotaan olevan alle 400 dollaria.

Lähde: Samsung

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (24/2019)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 14. kesäkuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä io-techin perustajat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

NVIDIAlta tulossa uudet GeForce Super -näytönohjaimet

NVIDIA kertoi E3-messujen yhteydessä medialle suljettujen ovien takana tulossa olevista GeForce Super -näytönohjaimistaan.

NVIDIA kiusoitteli Twitterissä ja Youtubessa Super-aiheisella videolla toukokuun lopulla ennen Taiwanissa järjestettyjä Computex-messuja, mutta kaikkien yllätykseksi messujen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ei mainittu asiasta sanallakaan. Huhujen mukaan NVIDIA perui Super-näytönohjaimien lanseerauksen viime hetkillä, kun selvisi ettei AMD kertonutkaan Computex-esityksessään tarkempia yksityiskohtia Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimista ja niiden hinnoittelusta.

Sen sijaan E3-messujen yhteydessä AMD järjesti The Next Horizon -tapahtuman, jossa se esitteli 7. heinäkuuta myyntiin saapuvat Radeon RX 5700- ja 5700 XT -näytönohjaimet, niiden ominaisuudet, suorituskyvyn ja hinnat. Useiden lähteiden mukaan NVIDIA informoi mediaa suljettujen ovien takana tulevista GeForce Super -näytönohjaimista heti seuraavana päivänä.

Vuotojen mukaan NVIDIA on esittelemässä ensi viikon perjantaina 21. kesäkuuta kolme uutta GeForce Super -näytönohjainta, jotka ovat päivitettyjä versioita nykyisistä GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimista.

GeForce RTX 2080 Superissa on käytössä täysi TU104-grafiikkapiiri eli 3072 CUDA-ydintä ja samalla GDDR6-muistit on päivitetty 16 Gbps -nopeudelle.

GeForce RTX 2070 Superissa on käytössä karsittu TU104-grafiikkapiiri 2560 CUDA-ytimellä, kun RTX 2070:ssä on käytössä täysi TU106-grafiikkapiiri 2306 CUDA-ytimellä.

GeForce RTX 2060 Superissa TU106-grafiikkapiiri 2176 CUDA-ytimellä, kun RTX 2060:ssä on käytössä TU106-grafiikkapiiri 1920 CUDA-ytimellä. Lisäksi näyttömuistin määrä on päivitetty kuudesta kahdeksaan gigatavuun.

Uudet Super-mallit ovat saapumassa myyntiin heinäkuussa ja ne sijoittuvat nykyisten ei-super-mallien yläpuolelle. Suorituskyvystä tai hinnoista ei toistaiseksi ole vuotanut tarkempia tietoja, mutta oletettavasti uudet Super-näytönohjaimet tullaan hinnoittelemaan nykyisten mallien tasolle ja vanhojen mallien hinnat viilataan kilpailukykyisemmiksi Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimia vastaan.

Samassa yhteydessä netissä on liikkunut huhuja myös GeForce RTX 2070 Ti Super- ja 2080 Ti Super -malleista, mutta ne tullaan mahdollisesti esittelemään ja julkaisemaan myöhemmin.

Lähteet: Wccftech, Igor Labs, Videocardz

Asus valmistelee ensimmäistä 4K144-pelinäyttöä Display Stream Compression -tuella

Display Stream Compression -teknologian käyttö mahdollistaa 4K-resoluution korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella ja HDR-tuella ilman kroman alinäytteistystä tai useamman DisplayPort-kaapelin käyttöä.

AMD:n Next Horizon: Gaming -tapahtumassa esiteltiin yhtiön uudet Navi-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet ja täydennettiin Computex-messuilla esiteltyä Ryzen 3000 -sarjaa uusilla malleilla. Pienemmälle huomiolle jäi mielenkiintoinen, vielä julkistamaton näyttöuutuus Asukselta.

Asuksen toistaiseksi julkistamaton näyttö on varustettu 43-tuumaisella 3840×2160-resoluution paneelilla, joka kykenee 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttö on lisäksi VESA DisplayHDR 1000- ja FreeSync 2 HDR -sertifioitu. Sen varsinainen erikoisuus on kuitenkin tuki DisplayPort 1.4 -standardille Display Stream Compression 1.2a -teknologian kera.

DisplayPort 1.4 Display Stream Compression eli DSC mahdollistaa yhdellä kaapelilla siirrettävän 4K UHD -resoluution kuvan korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella ilman nykyisten ratkaisujen kroman alinäytteistystä tai useampaan kaapeliin turvautumista, mikä vaatii ajureilta lisätyötä. Lisäksi DSC:n käyttö mahdollistaa HDR-tuen ja vaihtelevan virkistystaajuuden, mitkä eivät ole käytettävissä kahden kaapelin ratkaisulla.

Asus ei ole toistaiseksi varmistanut näytön julkaisuaikataulua tai tulevaa hinnoittelua.

Huawei kertoi tuotteistaan löytyvistä Suomen tuotekehitysyksikössä syntyneistä ominaisuuksista

Huawei tekee Suomessa tuotekehitystä Helsingissä ja Tampereella.

Huawei kertoi eilen Helsingissä järjestämässään lehdistötilaisuudessa tämänhetkisestä tilanteestaan ja samalla avasi myös Suomen tuotekehitysyksikkönsä toimintaan liittyviä yksityiskohtia. Mielenkiintoisina tiedonjyväsinä yritys kertoi laitteissaan käytössä olevista ominaisuuksista, jotka ovat kehitetty Suomessa. Suomessa Huaweilla on tuotekehityksessä kaikkiaan noin 320 työntekijää, joista noin 250 sijaitsee Helsingissä ja loput Tampereella. Tampereella yrityksellä on käytössään mm. Nokian/Microsoftin vanha audiolaboratorio kaikkine laitteistoineen.

Huawein tuotekehityksestä Suomessa vastaava johtaja Mikko Terho avasi samalla hieman kuluttajatuotteissa nähtyjä ominaisuuksia, jotka ovat suunniteltu Suomessa. Vahtera kertoi myös, että Suomessa tapahtuva tuotekehitys kulkee noin kaksi vuotta edellä tulevien tuotteiden julkaisuaikataulua.

Balong 5000 -modeemin RFIC-vastaanotin (Radio Frequency Integrated Circuit) on suunniteltu kokonaan Suomessa ja Terho kehaisi sen valmistuneen reilusti etuajassa. Nykypäivän älypuhelimissa on jopa kymmeniä antenneita ja niiden suunnittelu on keskeisessä mutta kuluttajalle näkymättömässä roolissa. Suomessa sijaitsevan antennikehitystiimin kerrotaan olevan Huawein suurin. Kamerapuolen ominaisuuksista Terho vihjaisi P30 Pron periskooppizoomin idean lähteneen tamperelaiselta suunnittelupöydältä.

Suomalaista ohjelmistopuolen osaamista edustaa mm. Mate 20 Pron 3D Live Emoji -ominaisuus sekä GPU Turbo -ominaisuus, jolla pyritään optimoimaan pelien renderöintiä. Terhon mukaan GPU Turbolle on ollut kysyntää erityisesti Kiinan markkinoilla, jossa merkittävä osa mobiilipeleistä on portattu suorituskykyä tuhlailevasti PC-puolelta. Tietoturvapuolella käyttöjärjestelmän Linux-kernelille lisäsuojausta tarjoavan Kernel integrity protection -ominaisuuden kehittäminen on ollut pitkälti suomalaisten vastuulla ja Huawein tietoturvatiimissä on useita vanhoja nokialaisia.

Huawein mukaan Suomen yksikön tuotekehitysmenot olivat viime vuonna noin 58 miljoonaa euroa, josta yhdeksän miljoonaa oli tilaustutkimusta pääosin Tampereen yliopistolta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Huawei kertoi myös aikomuksista lisätä investointeja Eurooppaan ja Suomeen.

LG esitteli maailman ensimmäiset 1 millisekunnin vasteaikaan yltävät IPS-näytöt

LG:n 27GL850 kykenee 1 millisekunnin GtG-vasteaikaan sellaisenaan, mutta 38GL950G:n kohdalla paneelia pitää ylikellottaa yli 144 hertsin sen saavuttamiseksi.

LG on esitellyt maailman ensimmäiset näytöt, jotka kykenevät saavuttamaan 1 millisekunnin GtG-vasteajan (Gray-to-Gray) IPS-paneelilla. Uusia UltraGear-näyttöjä on tulossa yhdellä kertaa 27-tuumainen 27GL850 ja 37,5-tuumainen 38GL950G.

27GL850 on varustettu 27-tuumaisella 2560×1440-resoluution Nano IPS -paneelilla, joka kykenee 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näytölle luvataan tyypilliseksi kirkkaudeksi 350 nitiä ja se kykenee toistamaan 98 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Paneelin luvataan tukevan HDR10-standardia, mutta toistaiseksi LG ei ole varmistanut onko paneeli todellisuudessa 10-bittinen. Näyttö tukee Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa ja on G-Sync Compatible -hyväksytty. Liitinpuolelta löytyy yksi DisplayPort- ja kaksi HDMI-liitäntää sekä kuulokeliitin sekä kaksiporttinen USB-hubi.

38GL950G on varustettu puolestaan leveällä ja kaarevalla 37,5-tuumaisella 3840×1600-resoluution Nano IPS-paneelilla, eli näytön kuvasuhde on 21:9. Paneelin vakiovirkistystaajuus on 144 hertsiä, mutta se tukee ylikellotusta 175 hertsiin asti. 38GL950G:n kohdalla 1 millisekunnin GtG-vasteaika on saavutettavissa vain yli 144 hertsin virkistystaajuuksilla eli ylikellottamalla paneelia.

Näytölle luvataan 450 nitin tyypillinen kirkkaus ja samat 98 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Se tukee VESA DisplayHDR 400 -standardia, mutta tässäkään tapauksessa LG ei ole varmistanut onko paneeli todellisuudessa 8- vai 10-bittinen. Pikkuveljestään poiketen näyttö ei tue Adaptive-sync/FreeSync-teknologiaa, vaan on sen sijasta varustettu NVIDIAn G-Sync-moduulilla. Liitinpuoli on muutoin identtinen pikkuveljen kanssa, mutta yksi HDMI-liittimistä on tiputettu pois. Näyttö on varustettu lisäksi Sphere Lighting 2.0 -valaistusteknologialla.

LG:n mukaan näytöt tulevat myyntiin heinäkuussa, mutta niiden hintatietoja ei ole julkistettu vielä.

Lähde: LG

Uusi artikkeli: Kokeiltua – OnePlus 7

io-tech kokeili OnePlussan edullisempaa 7-mallia.

io-techin kesäkuun ensimmäisessä artikkelissa kokeillaan OnePlussan viime viikolla kauppoihin saapunutta edullisempaa OnePlus 7 -älypuhelinta. Jutussa keskitytään erityisesti laitteen uudistuksiin viimesyksyiseen OnePlus 6T -malliin nähden.

Lue artikkeli: Kokeiltua – OnePlus 7

AMD julkisti Ryzen 3000 -sarjan APU-piirien työpöytäversiot

Toisin kuin Ryzen 3000 -sarjan prosessorit, APU-piirien prosessoriytimet perustuvat edelliseen Zen+-arkkitehtuuriin. Grafiikkaohjaimet ovat 2000-sarjan tavoin Vega-arkkitehtuuriin perustuvia.

AMD esitteli uudet Ryzen 3000 -sarjan prosessoreita alun perin Computex-messuilla toukokuussa. Messuilla julkaistut mallit eivät kattaneet kuitenkaan koko sarjaa, vaan E3-messuille oli säästetty muun muassa 16-ytiminen Ryzen 9 3950X sekä 3000-sarjan APU-piirien työpöytäversiot.

Ryzen 3000 -sarjan APU-piirit julkaistiin kannettaviin jo alkuvuodesta, mutta AM4-kantaa käyttävä työpöytäpuoli tulee APU-piirien saralla tuttuun tapaan kannettavien perässä. E3-messuilla saatiin vihdoin varmistus, että Ryzen 3000 -sarjan työpöytäprosessoreista löytyy kaksi APU-piiriä: Ryzen 3 3200G ja Ryzen 5 3400G. Uudet Ryzen-APU-piirit perustuvat 3000-sarjan prosessoreista poiketen vanhempaan Zen+-arkkitehtuuriin ja Vega-arkkitehtuurin grafiikkaohjaimeen.

Ryzen 3 3200G on varustettu neljällä Zen+-ytimellä ja Vega 8 -grafiikkaohjaimella. Sen prosessoriytimet toimivat 3,6 GHz:n peruskellotaajuudella ja maksimissaan 4 GHz:n Turbo-kellotaajuudella. Grafiikkaohjaimen kellotaajuus on 1250 MHz. Ryzen 3 3200G ei tue SMT-teknologiaa.

Ryzen 5 3400G on niin ikään neliytiminen, mutta pikkuveljestään poiketen se voi suorittaa samanaikaisesti kahdeksaa säiettä SMT-teknologian avulla. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3,7 ja Turbo-kellotaajuus maksimissaan 4,2 GHz. Vega 11 -grafiikkaohjaimen kellotaajuus on 1400 MHz. Ryzen 5 3400G:ssä on tervetulleena uudistuksena juotettu lämmönlevittäjä ja tuki Precision Boost Overdrive -ominaisuudelle.

Kummankin APU-piirin TDP-arvo on 65 wattia. Ryzen 3 3200G:n mukana tulee vanha tuttu 65 watin kulutukselle suunniteltu Wraith Stealth -cooleri, kun Ryzen 5 3400G on saanut rinnalleen 95 watin kulutukselle suunnatun Wraith Spire -coolerin.

AMD:n omien testien mukaan Ryzen 5 3400G peittoaa Intelin Core i5-9400 -prosessorin näytönohjainta hyödyntävässä SPEC Workstation -testikokonaisuudessa pienimmillään 50 prosentin ja parhaimmillaan peräti 769 % erolla. Pelikäytössä erot ovat niin ikään merkittäviä ainakin AMD:n esittelemällä testikokonaisuudella 1080p-resoluutiolla. Yhtiö ei julkaissut testituloksia Ryzen 3 3200G -mallilla, mutta esitti sen vertailukohdaksi Core i3-9100:n.

Ryzen 3 3200G:n virallinen veroton suositushinta on 99 dollaria ja Ryzen 5 3400G:n 149 dollaria.