Video: MSI GeForce RTX 2070 ensituntumat

MSI:ltä saapui kaksi GeForce RTX 2070 -näytönohjainta io-techin testiin ja otamme ensituntumat videolla.

NVIDIA esitteli uudet GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimet elokuussa ja syyskuussa myyntiin saapuivat suorituskykyisemmät 2080- ja 2080 Ti -mallit, jotka testattiin myös io-techissä heti tuoreeltaan.

Huomenna 17. lokakuuta myyntiin saapuu kolmikon edullisin reilun 600 euron hintainen GeForce RTX 2070, joka perustuu 2304 CUDA-ytimellä varustettiin  TU106-grafiikkapiiriin ja sijoittuu GeForce GTX 1080- ja 1080 Ti -mallien välimaastoon. Median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta päättyi tänään, mutta testikappaleet ovat jälleen kerran saapuneet aivann viime tingassa ja ainakin Euroopassa useampi media on edelleen ilman testinäytönohjaimia.

io-techin testiin saapui MSI:ltä kaksi GeForce RTX 2070 -mallia eli edullisempi Armor-malli ja Gaming Z -lippulaivamalli. Aloitamme testit välittömästi ja artikkeli aiheesta pyritää julkaisemaan huomenna.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video YouTubessa.

Uusi artikkeli: Ensituntumat: Huawei Mate 20 Pro

16.10.2018 - 16:50 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (2)

io-tech otti ensituntumat Huawein uudesta Mate 20 Pro -lippulaivapuhelimesta.

Huawei lanseerasi tänään Lontoossa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa uuden Mate 20 Pro -lippulaivapuhelimensa, jonka avainominaisuuksia ovat  6,39-tuumainen 3120×1440-resoluution OLED-näyttö, neliömuotoon rakennettu kolmen kameran asetelma, Kirin 980 -järjestelmäpiiri, näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin ja 4200 mAh akku, jonka lataus onnistuu langattomasti 15 watin teholla ja uudella Supercharge-laturilla, jonka maksimiteho on nostettu 40 wattiin.

Mate 20 Pron myynti alkaa 5. marraskuuta 999 euron hintaan. io-tech kävi ottamassa ensituntumat laitteesta jo etukäteen ennen julkaisutapahtumaa.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Huawei Mate 20 Pro

DRAMeXchange uskoo muistien hintojen kääntyvän vihdoin laskuun

Analyytikkojen mukaan etenkin DRAM-valmistajat uskovat tarjonnan ylittävän kysynnän vuonna 2019.

TrendForcen DRAMeXchange kertoo uskovansa sekä DRAM- että NAND-muistien hintojen laskun alkavan tämän vuoden lopulla ja jatkuvan ensi vuoteen. DRAM-muistien hinnat ovat nousseet nyt yhteen menoon jo yli kahden vuoden ajan.

Analyytikkojen mukaan hintojen laskuun tulisivat vaikuttamaan ainakin hitaalla käyvät älypuhelinten päivitysmarkkinat ja epävarmat palvelinmarkkinat. Intelin prosessorien toimitusvaikeuksien vuoksi myös PC- ja kannettavamarkkinoilla saattavat vauhdittaa hintojen laskua. Muistivalmistajien kerrotaan lisäksi pitävän todennäköisenä muistituotannon ylittävän kysynnän ensi vuonna.

Mikäli DRAMeXhancen analyytikot osuvat oikeaan, tulisivat DRAM-muistien keskimääräiset hinnat laskemaan vuonna 2019 noin 15 – 20 prosentilla verrattuna edeltävään eli nyt kuluvaan vuoteen. NAND-puolella laskun odotetaan olevan peräti 25 – 30 %.

Lähde: TrendForce

Vuodot vihjaavat AMD:n valmistelevan Polaris 30 -GPU:ta ja RX 590 -näytönohjaimia

Huhujen mukaan Polaris 30 ja RX 590 olisi valmistettu nykyisten Polaristen 14 nanometrin prosessin sijasta päivitetyllä 12 nanometrin prosessilla.

AMD:n Polaris-arkkitehtuuri julkaistiin alun perin kesällä 2016. Arkkitehtuurista on julkaistu paitsi alkuperäinen RX 400 -sarja, myös lähinnä kosmeettiselta päivitykseltä yhdestä lisäpiiristä huolimatta vaikuttanut RX 500 -sarja. Viime päivinä on netissä alkanut pyöriä uudesta Polaris-piiristä.

AMD:n huhutaan valmistelevan parhaillaan Polaris 30 -nimellä tunnettua uutta versiota tutusta arkkitehtuurista. Huhujen mukaan piirissä ei olisi varsinaisesti uutta verrattuna Polaris 10 / 20 -piiriin, mutta sen valmistusprosessi olisi päivittynyt 12 nanometriin.

Huhut saivat äskettäin tukea taakseen tutulta Twitter-vuotajalta Tum_Apisakilta. Tum_Apisakin julkaisemassa kuvankaappauksessa näkyy 3DMark-tulos tunnistamattomalla näytönohjaimella, jonka ajurit listaavat nimeksi ”Radeon RX 590 Series”. Näytönohjain toimii 3DMarkin mukaan 1545 MHz:n kellotaajuudella, mikä on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Radeon RX 580:n 1257 MHz. Muistit toimivat 3DMark-kuvankaappauksen mukaan 2000 MHz:n nopeudella. Huomattavaa kuvankaappauksessa on myös se, että vanhemmalla ajuriversiolla näytönohjain tunnistuu Radeon RX 580 Series -nimellä.

VideoCardz on löytänyt lisäksi Baidusta kuvan, jonka väitetään olevan näytönohjainvalmistaja HIS Digitalin valmistusaikataulua kuvaavista dokumenteista. Kuvassa esiintyy paitsi joukko HIS:n tuotekoodeja, myös kaksi ”RX-590”-solua. Sivusto kertoo kysyneensä valmistajalta kommenttia asian suhteen, muttei ole toistaiseksi saanut mitään vastauksia.

io-tech haastoi suositut tekniikkatubettajat 3DMarkissa

Suositut tekniikkatubettajat ovat viime aikoina kisailleet paremmuudesta 3DMark Time Spy Extreme -testissä. io-tech vastasi haasteeseen.

3DMark-testiohjelman Hall of Fame -listan kärkisijoille on aina vaadittu viimeisimmät komponentit, jotka on kaiken lisäksi täytynyt ylikellottaa äärimmilleen. Viime vuosina suorituskykyisimpien komponenttien hinnat ovat kuitenkin karanneet käsistä ja tällä hetkellä kärkeen tähtävään testilaitteiston hinta nousee helposti lähelle 5000 euroa.

Tavallisista kuluttajista poiketen perinteinen media saa yleensä laitteet valmistajilta ilmaiseksi testiin, kuten myös nykyään youtubettajat. NVIDIAn uuden GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen julkaisun yhteydessä muutama suosittu tekniikkatubettaja onkin innostunut tavoittelemaan mahdollisimman korkeaa tulosta 4k-resoluutiolla 3DMark Time Spy Extreme -testissä ja tekemään kokoonpanon ylikellottamisesta videoita.

Aktiivisimmin kisailuun ovat osallistuneet yhdysvaltalaiset JayzTwoCents ja Gamers Nexus sekä kanadalainen Linus Tech Tips yhden ja kahden näytönohjaimen kategorioissa. Prosessorin ja grafiikkapiirien jäähydytyksenä kaikilla on ollut käytössä kompressorilla jäähdytetty nestekierto ja nyt JayzTwoCents on siirtynyt jo kuivajäähän.

Yhden grafiikkapiirin testissä kaikkien kolmen tulos on pyörinyt 8400 pisteen tuntumassa Intelin 18-ytimisellä ja 2000 euroa maksavalla Core i9-7980XE -prosessorilla ja yli 1200 euron hintaisella GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimella. Maailmanennätys on tällä hetkellä saksalaisen ammattilaisylikellottaja Der8aurein hallussa nestemäisellä typellä jäähdytetyllä kokoonpanolla reilulla 9300 pisteellä.

Myös io-tech päätti kokeilla, minkälainen on tekniikkatubettajien taito- ja tulostaso. Lopputuloksena prosessori Noctuan NH-D15-ilmajäähdytyksellä ja 14 vuotta vanhalla Vapochill LS -kompressorijäähdytyksellä saatiin aikaiseksi 8465 pisteen tulos, joka riitti päihittämään koko tubettajakolmikon, ainakin toistaiseksi.

Testeissämme prosessori toimi ilmajäähdytyksellä 4,7 GHz:n kellotaajuudella ja TU102-grafiikkapiiri Vapochillillä jäähdytettynä grafiikkapiirin osalta 2220 MHz:n kellotaajuudella ja GDDR6-muistien osalta 16,7 Gbps:n nopeudella.

Saavutuksen kunniaksi ja kilpailun hengen mukaisesti teimme aiheeseen liittyvän YouTube-videon, joka toimii tribuuttina suomalaisen Futuremarkin kehittämälle 3DMark-testiohjelmalle.

Keskustelua aiheesta TechBBS:ssä.

Futuremark, Time Spy Extreme Hall of Fame (1x GPU)

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 416.34 -ajurit näytönohjaimilleen

NVIDIAn uudet GeForce-ajurit sisältävät Game Ready -leimat uudelle Call of Duty: Black Ops 4:lle, SoulCalibur VI:lle ja Gripille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 416.34 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön Kepler-arkkitehtuuriin perustuvia tai sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 416.34 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset Game Ready -leimat Call of Duty: Black Ops 4:lle, SoulCalibur VI:lle ja Grip:lle. Ajurit tukevat myös WDDM 2.5:ttä ja DirectX 12:n Shader Model 6.3:a varmistetusti ainakin Pascal-sukupolvella. Tällä hetkellä ei ole saatavilla dataa vanhempien Maxwell- tai Kepler-sukupolvien tilanteesta. Tuki WDDM 2.5:lle ja Shader Model 6.3:lle oli kuitenkin ilmeisesti mukana ja yhtiön edellisessä ajurijulkaisussa.

NVIDIAn uudet ajurit korjaavat aiempien ongelmia, kuten musta ruutu pelin käynnistyksessä DSR-teknologiaa käytettäessä ja pelien vihreät grafiikkavirheet, kun käytössä on HDR-tila. Ajureiden tiedossa olevien bugien listalta löytyy puolestaan esimerkiksi vilkkumisongelmat FarCry 5 -pelissä ja vanha tuttu kursorin korruptoituminen Firefoxissa tietyissä tilanteissa. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

AMD julkaisi Radeon Software 18.10.1 -ajurit näytönohjaimilleen

AMD:n uudet ajurit lisäävät virallisen tuen uudelle Call of Duty: Black Ops 4:lle ja Windows 10 October 2018 Updatelle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin Edition 18.10.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 18.10.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Windows 10:n October 2018 Update -päivitykselle ja Call of Duty: Black Ops 4:lle. Ajureiden kerrotaan parantavan suorituskykyä uudessa Black Opsissa 1080p-resoluutiolla parhaimmillaan 5 % Vega 64:llä ja 6 % RX 580:llä.

Uudet ajurit tukevat nyt Windows 10:n 1809-version WDDM 2.5 -ajurimallia ja DirectX 12:n Shader Model 6.3:a. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä näytönohjainsukupolvesta lähtien tuki Shader Model 6.3:lle on mukana. Testit osoittavat ainakin Polariksen tukevan sitä, mutta toistaiseksi ei ole saatavilla testidataa vanhemmista sukupolvista, eikä AMD ole itse kommentoinut asiaa mitenkään. Shader Model 6.3 lisää DirectX:ään tuen DXR-rajapinnalle.

Vulkan-puolelle ajureissa on mukana tuki neljälle uudelle laajennokselle: VK_KHR_shader_atomic_int64, VK_KHR_driver_properties, SPV_GOOGLE_decorate_string ja SPV_GOOGLE_hlsl_functionality1.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös edellisten ajureiden ongelmia, kuten HDMI-ääniajurin päivittymättömyyden ja Fortniten valaistusbugit tietyillä konfiguraatioilla. Tiedossa olevien bugien listalta löytyy muun muassa Radeon Overlayn aiheuttama epävakaus Windows 10:n 1809-versiolla. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Honor 8X -älypuhelin esiteltiin Euroopan ja Suomen markkinoille

12.10.2018 - 13:44 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Uutuus on 6,5-tuumaisella näytöllä varustettu vaihtoehto noin 300 euron hintaluokkaan.

Huawein alaisuuteen kuuluva Honor esitteli eilen Prahassa 8X-älypuhelimen Euroopan markkinoille. Alunperin laite esiteltiin Kiinassa jo viime kuun lopulla. Jo valmiiksi Huawein puhelimilla saturoitu keskihintaluokka saa siis jälleen uuden Honor-merkkisen vaihtoehdon. Yrityksen mukaan Honor 8X tarjoaa lippulaivaluokan tekniikkaa ja tyylikästä muotoilua kohtuulliseen hintaan.

Honor 8X:n etupuolta peittää suuri 6,5-tuumainen IPS LCD -näyttö, jonka alareuna on saatu kutistettua varsin kapeaksi ja sen myötä näytön ulkomittojen välinen suhde on markkinoiden parhaimmistoa (84,4 %). Sisällä on melko tuore 12 nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 710 -järjestelmäpiiri, jonka kahdeksasta prosessoriytimestä neljä on suorituskykyistä Cortex-A73-sorttia ja grafiikkasuorittimena toimii Mali-G51 MP4. Suomessa RAM-muistia on molemmissa versioissa neljä gigatavua. Integroitu 3750 mAh akku ei valitettavasti tue pikalatausta ja lataaminen tapahtuu vanhan micro-USB-liitännän kautta.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 160,4 x 76,6 x 7,8 mm
 • Paino: 175 grammaa
 • 6,5″ IPS LCD -näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 396 PPI
 • HiSilicon Kirin 710 -järjestelmäpiiri
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max. 400 Gt)
 • LTE Cat.6 (150/50 Mbit/s), Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4&5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, 3,5 mm ääniliitäntä
 • 20 + 2 megapikselin takakamera, f1.8 + f2.4 aukkosuhde, PDAF-tarkennus, 4K-videokuvaus, 480 FPS hidastuskuvaus
 • 16 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä polttoväli
 • 3750 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 W lataus (latausaika noin 2,5 h)
 • Android 8.1 Oreo & EMUI 8.2

Honor 8X tulee Suomessa myyntiin lokakuun 22. päivä alkavalla viikolla. 64 Gt:n muistivaihtoehdon suositushinta on 299 euroa ja 128 Gt:n version 329 euroa. Värivaihtoehtoja ovat musta, sininen ja punainen.

Lähde: Honor

LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus (41/2018)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus esitetään tänään perjantaina 12. lokakuuta klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Lähetyksessä äänessä tuttu parivaljakko Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta sekä kerromme, mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa:

Winfuture-sivusto vuosi lähes kaikki tulevan Huawei Mate 20 Pro -älypuhelimen tiedot

12.10.2018 - 12:33 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Winfuturen vuotamien tietojen myötä Mate 20 Prosta ei ole jäänyt enää juuri mitään arvailujen varaan.

Kuvavuodoistaan tunnettu saksalainen Roland Quandt on julkaissut Winfuture-sivustollaan koosteen lähes kaikista Mate 20 Pro -älypuhelimen tiedoista. Mukana on myös laaja kattaus pressikuvia laitteesta. Huawei julkaisee laitteen ensi tiistaina Lontoossa. Vuotaneiden tietojen perusteella Mate 20 Pro tulee olemaan teknisesti erittäin edistynyt älypuhelin.

Keskeisimmät rautaominaisuudet ovat olleet jo jonkin aikaa tiedossa, mutta Winfuturen viimeisin vuoto tuo esille monia yksityiskohtia.Reunoilta kaareva OLED-näyttö on 6,39-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1440 x 3120 pikseliä, eli kuvasuhteeltaan erittäin laaja 19,5:9. Näytön yläreunassa sijaitsevassa leveähkössä lovessa on 24 megapikselin etukamera sekä Applen Face ID -tekniikkaa muistuttava infrapunakasvojentunnistus. Puhelimen IP68-suojatun lasi-metallirakenteen kerrotaan olevan 8,6 mm paksu ja painavan 186 grammaa.

Takaa löytyvä Leican kanssa suunniteltu kolmoiskamera poikkeaa Winfuturen ja muiden viimeaikasten vuotojen mukaan hieman P20 Pron kamerasta. Pääkamera perustuu samaan 40 megapikselin sensoriin ja f1.8-aukkosuhteen Vario-Summilux-H -objektiiviin. 20 megapikselin sensori on varustettu f2.4-teleobjektiivilla ja kolmas kahdeksan megapikselin kamera ultralaajakulmaisella objektiivilla. Yhdessä näiden kolmen kameran kerrotaan tarjoavan viisinkertaisen optisen zoomauksen.

Keskeisimpiin perusominaisuuksiin kuuluu uusi Kirin 980 -järjestelmäpiiri, 6 tai 8 Gt RAM-muistia ja 128, 256 tai 512 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa malliversiosta riippuen sekä uutta Nano Memory Card -formaattia käyttävä muistikorttipaikka. Käyttöjärjestelmänä on Android 9 Pie sekä EMUI-käyttöliittymän uusin versio.

Winfuturen mukaan perusmallin lähtöhinta tulee olemaan Briteissä 899 puntaa, eli 1025 euroa. Yli tuhannen euron suositushinta on siis Huawein uudelle lippulaivamallille Suomessa hyvinkin mahdollinen. Värejä ovat ilmeisesti liukuvärjätty Twilight, musta, sininen ja vihreä, joista viimeksi mainittu esiintyy Evan Blassin vuotamassa kuvassa.

Lähde & kuvat: Winfuture