Uusi artikkeli: Ennakkotestissä Core i7-11700K

Ennakkotestissä Intelin 8-ytiminen ja 440 euron hintainen 11. sukupolven Core i7-11700K -prosessori.

Intelin uusien 11. sukupolven Core-prosessoreiden ennakkomyynti on parhaillaan käynnissä ja kuluttajien käsiin tuotteet toimitetaan 30. maaliskuuta alkaen. Saksalainen verkkokauppa lipsautti kuitenkin maaliskuun alussa vahingossa erän Core i7-11700K -prosessoreita myyntiin ja ostimme kyseisen prosessorin testiimme.

Ennakkotestissä verrataan uutta Rocket Lake -koodinimellistä ja uusilla Cypress Cove -ytimillä varustettuna 8-ytimistä Core i7-11700K -prosessoria Intelin edellisen sukupolven vastaavaan Skylake-arkkitehtuurin Core i7-10700K -malliin ja mukana on testitulokset myös AMD:n Zen 3 -arkkitehtuurin 8-ytimisellä Ryzen 7 5800X -prosessorilla. Mukana on prosessoritestit ja pelitestit Full HD -resoluutiolla GeForce RTX 3090 -näytönohjaimella ajettuna.

io-techin yksityiskohtaisempi ja kattavampi testiartikkeli, jossa mukana suorituskykyisempi Core i9-11900K, julkaistaan 30. maaliskuuta.

Lue artikkeli: Ennakkotestissä Core i7-11700K

Video: Millaisia eroja erillismikrofonien välillä on?

Käymme videolla läpi erilaisten erillismikkiteknologioiden eroja ja niiden vaikutuksia tietokonekäyttöön.

Tutustumme uutuusvideossa erillismikrofonien käyttöön tietokoneella. Videossä käsittelemme yleisesti mikrofoniteknolgioita ja sitä, mitä tietokoneelle mikrofonia valitessa kannattaa ottaa huomioon. Video toimii jatkona viikko sitten julkaistulle langattomien ja langallisen kuulokemikrofonien välisiä eroja käsitelleelle videolle.


AOC-jalusta

Videolla esimerkkinä kondensaattorimikrofonista toimii XLR-liitäntäinen t.bone SC 300 ja dynaamisesta mikrofonista niin ikään XLR-liitäntäinen Sontronics Podcast Pro. Molemmat mikrofonit on liitetty koneeseen Roland Duo Capture EX -äänikortin kautta.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Video: Testissä Mountain Everest Max -näppäimistö

Mountain Everest Max on 259 euron hintainen modulaarinen ja kustomoitava mekaaninen näppäimistö.

Mountainin Everest-näppäimistö keräsi Kickstarterissa viime vuonna 220 000 euron joukkorahoituksen ja nyt se on saapunut ostettavaksi myös jälleenmyyjien hyllyille. Testiimme saapui näppäimistön kallein ja kaiken kattava 259 euron Max-malli.


AOC-jalusta

Max-mallissa TKL- eli tenkeyless-näppäimistön mukana toimitetaan erillinen numpad ja mediatelakka, jotka kiinnittyvät USB Type-C-liittimillä ja magneeteilla näppäimistön runkoon. Saatavilla on myös 179 euron hintainen Core-malli ilman modulaarisia lisäosia. Näppäimistö rakentuu kahdesta alumiinilevystä ja muovipohjasta, joita kiertää RGB-valaistu valokehys. Käytössä on Cherryn lineaariset punaiset tai tuntopisteelliset ruskeat kytkimet, piirilevy on varustettu hotswap-kannoilla eli kytkimet on mahdollista vaihtaa. Näppäimistön kulmaa on mahdollista säätää irroitettavien magneettijalkojen avulla. Suurimpana heikkoutena näppäimistö on varustettu mustaksi maalatuilla ABS-muovisilla näppäinhatuilla.

Esittelemme videolla näppäimistön ominaisuudet ja testaamme sitä kirjoittaessa ja pelatessa.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Corsairilta uusi 60-prosenttinen mekaaninen näppäimistö

Corsairin K65 RGB Mini tukee HyperPolling-teknologiaa, eli 8000 hertsin virkistystaajuutta.

Corsair on julkaissut uuden K65 RGB Mini -näppäimistön. Pienikokoinen uutuus on valmistajan ensimmäinen 60 %:n kokoluokkaan sijoittuva malli ja se tarjoaa pienen kokonsa lisäksi RGB-valaistuksen ja kaksoisruiskuvaletut PBT-muoviset näppäinhatut.

Kytkiminä K65 RGB Mini käyttää Cherryn lineaarisia MX Red tai MX Speed -kytkimiä, joille luvataan 100 miljoonan painalluksen elinikä. Tietokoneeseen liittämistä varten näppäimistössä on USB Type-C -liitäntä ja mukana toimitetaan tekstiilipinnoitettu USB Type-A -> Type-C -kaapeli. Pienen koon myötä näppäimistöstä puuttuu useita perinteisiä painikkeita, joka ovat saatavilla erilaisten näppäinyhdistelmien kautta. Esiasennettujen yhdistelmien lisäksi K65 RGB Minissä on makrotoiminto, joka mahdollistaa omien makrojen tallentamisen.

Markkinoiden muista pienikokoisista näppäimistöistä K65 RGB Mini erottuu HyperPolling-tuen, eli 8000 Hz:n päivitystaajuuden myötä. Teknologia on tuttu muun muassa Razerin tuoreesta Viper 8K -hiirestä ja tarjoaa perinteisiin USB-laitteisiin nähden moninkertaisen nopeuden. USB-liitännän 8000 Hz:n taajuuden lisäksi Corsair mainostaa K65 RGB Minin näppäinskannauksen tapahtuvan 4000 Hz:n taajuudella.

Corsair K65 RGB Minin suositushinta on 129 euroa ja MX Red -kytkimillä varustettua mallia on tulossa Suomessa saataville jo ensi viikolla.

Lähde: Corsair

Intelin 8-ytimiset Core H -sarjan kannettavat saapuvat myyntiin vuoden toisella neljänneksellä (Tiger Lake-H)

Parhaimmillaan 5 GHz:n kellotaajuudelle taipuva mobiiliprosessori tarjoaa näytönohjaimelle täydet 16 ja M.2-asemalle neljä PCI Express 4.0 -linjaa.

Intel kertoi ensimmäisiä uutisia uusista Tiger Lake-H -sarjan prosessoreista tehokannettaviin vuoden alussa CES-virtuaalimessuilla. Nyt prosessoreista on saatu kuulla lisätietoja yhtiön GDC-esityksen yhteydessä.

Yhtiö varmisti jo CES-messuilla, että Tiger Lake-H -sarjan Core i9 -huippumalli tulisi sisältämään kahdeksan ydintä Hyper-threading-SMT-tuella, jotka toimisivat parhaimmillaan jopa 5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Tiger Lake-U -sarjaa suurikokoisempi prosessori on varustettu 20 PCI Express 4.0 -väylällä, jotta siihen voidaan kytkeä kaikkein tehokkaimmatkin mobiilinäytönohjaimet ja SSD-asemat ongelmitta.

GDC-esityksessä toistettiin tutut tiedossa olevat yksityiskohdat teknisistä ominaisuuksista, mutta ennen kaikkea prosessoria esiteltiin myös käytännössä. Intelin omaa tuotantoa oleva prototyyppikannettava pyöritti videolla massiivisista taisteluistaan tuttua Total War -sarjan peliä, mutta suorituskykylukemia ei ruudulla valitettavasti nähty.

Mielenkiintoisin uusi tieto prosessoreista oli kuitenkin niiden aikataulu. Intelin mukaan 11. sukupolven Core H -sarjan kannettavat saapuvat kauppoihin vuoden toisen neljänneksen aikana eli huhti-kesäkuussa. Tiger Lake-H:ta käsittelevä osuus alkaa upotetulla videolla ajassa 17 minuuttia ja 57 sekuntia.

Live: io-techin Tekniikkapodcast (11/2021)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 19. maaliskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Cherry julkaisi uudet mekaaniset MX Ultra Low Profile -kytkimet ultrabook-luokan kannettaviin

Vain 3,5 mm korkea kytkin tulee ensimmäisenä käyttöön Alienwaren m15 R4- ja m17 R4 -sarjojen kannettavissa.

Saksalainen näppäimistö- ja kytkinvalmistaja Cherry on nauttinut pitkään de facto -valmistajan paikkaa mekaanisten kytkinten parissa, vaikka viime vuosina yhä useampi uusi kilpailija on alkanut tarjoamaan varteenotettavia ja jopa parempia vaihtoehtoja. Yhtiön kytkimet ovat löytäneet tiensä myös kannettaviin, mutta niiden koko muodostuu ohuemmiksi ja ohuemmiksi pyrkivissä tietokoneissa ongelmaksi.

Cherryn kytkinvalikoiman kulmakivi on luonnollisesti MX-sarja. 18,5 millimetriä korkeana se on kuitenkin auttamatta liian kookas useimpiin kannettaviin. Yhtiöltä löytyy myös matalampi, 11,9 millimetriä korkea MX Low Profile -sarja, mikä on jo selkeää edistystä, mutta edelleen turhan korkea. Yhtiön uusin tulokas MX Ultra Low Profile heittää korkeusongelmille lopulta todelliset hyvästit, sillä koko kytkin kaikkineen on vain 3,5 millimetriä korkea.

Cherry MX Ultra Low Profile -kytkimet on suunniteltu mahdollistamaan mekaaniset kytkimet ultrabook-luokan kannettavissa. Niiden rakenne poikkeaa täysin aiemmista MX-sarjalaisista, joten kytkimen nimivalintaa voidaan pitää vähintään erikoisena. Kytkin myös asennetaan piirilevylle poikkeuksellisesti pintaliitoskomponenttien (SMD, Surface-mounted device) tapaan.

Näppäinhattu kiinnitetään kahteen teräksiseen jalkaan, jotka on yhdistetty toisiinsa jousella tarkan tuntuman takaamiseksi ja ylipainalluksen pehmentämiseksi. Näppäinpainallus painaa samalla Gold crosspoint -kytkinmekanismia, joka rekisteröi itse näppäinpainalluksen. Kytkimen kytkeytymissyvyys on vaivaiset 0,8 millimetriä ja koko liikerata 1,8 millimetriä. Kytkimen muoviosat ovat läpikuultavia RGB-valaistuksen mahdollistamiseksi. Kytkimen luvataan lisäksi pitävän Cherryn kytkimille ominaista ”klik”-ääntä.

Cherry MX Ultra Low Profile -kytkimet tulevat ensimmäisenä käyttöön Alienwaren kannettavissa. Ensimmäisenä uuden kytkimet saavat m15 R4- ja m17 R4 -sarjojen kannettavat.

Lähde: Cherry

AMD:n Radeon-johtaja: FidelityFX Super Resolution julkaistaan tämän vuoden aikana

Haastattelun mukaan toistaiseksi ei ole edes varmaa, tuleeko AMD:n skaalausteknologia hyödyntämään koneoppimista.

AMD kertoi jo viime vuonna valmistelevansa uutta FidelityFX Super Resolution -skaalausta kilpailemaan NVIDIAn DLSS:n kanssa. Yhtiö ei ole kuitenkaan hiiskunut asiasta sen jälkeen käytännössä yhtään mitään.

Nyt yhtiön Radeon-siiven johtaja Scott Herkelman on kertonut PCWorldin haastattelussa uutta tietoa ominaisuudesta. Herkelmanin mukaan virallisesti SFR-lyhennettä käyttävä ominaisuus on todennäköisesti yhtiön suurin ohjelmistopuolen projekti tällä hetkellä ja että yhtiö uskoo saavansa julkaistua sen tämän vuoden aikana. Valitettavasti sen tarkempaa aikataulua haastattelussa ei herunut.

Haastattelun perusteella AMD ei ole vielä lyönyt lukkoon FidelityFX Super Resolutionin skaalausmetodia, vaan se punnitsee edelleen eri metodien hyötyjä ja haittoja keskenään. Herkelmanin mukaan ei ole esimerkiksi itsestään selvää, että se tulisi käyttämään koneoppimista, vaan tärkeintä on löytää toteutus, jota pelinkehittäjät ja pelaajat haluavat käyttää. Hänen viestinnästään on tulkittavissa myös mahdollisuus, että yhtiö mahdollisesti esittelisi useampia vaihtoehtoisia tekniikoita ennakkoon, joista yksi valittaisiin lopulliseksi FSR:ksi. FidelityFX Super Resolutionin on tarkoitus tulla myös konsoleille, mutta tällä hetkellä PC-julkaisu on prioriteettilistalla korkeammalla.

FSR-osuus alkaa PCWorldin haastattelussa ajassa 32 minuuttia ja 42 sekuntia.

 

AMD julkaisi Radeon Software 21.3.1 -ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki RX 6700 -näytönohjaimille, uusille Vulkan-laajennoksille, Doom Eternalin uudelle lisäosalle ja Radeon Boost- ja Anti-Lag-ominaisuuksien DirectX 12 -päivitykset.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja grafiikkaohjaimella varustetuille prosessoreilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 21.3.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja integroituja grafiikkaohjaimia.

Radeon Software 21.3.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Radeon RX 6700 -sarjan näytönohjaimille ja Doom Eternal -pelin The Ancient Gods – Part Two -lisäosalle. Radeon Boost -ominaisuus tukee nyt Variable Rate Shading -ominaisuutta tietyissä DirectX 12 -peleissä, Radeon Anti-Lag tukee nyt myös DirectX 12 -rajapintaa ja Radeon Software -hallintapaneeliin on lisätty Performance Tuning Stress Test helpottamaan vakaiden kellotaajuuksien ja jännitteiden etsintää. Ajureihin on lisätty myös tuki neljälle uudelle Vulkan-laajennokselle: VK_KHR_synchronization2, VK_EXT_4444_formats, VK_EXT_conditional_rendering ja VK_KHR_sampler_ycbcr_conversion. Löydät laajennosten kuvaukset ajureiden julkaisutiedotteesta.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa liiskattuja bugeja ovat esimerkiksi Radeon Softwaren normaalia korkeampi prosessorin käyttöaste lepotilassa, Call of Duty: Modern Warfaren mahdollinen kaatuilu säteenseuranta käytössä, näytön korruptoituminen tai vilkkuminen Vega-sarjan näytönohjaimilla tietyillä korkean virkistystaajuuden ja resoluution yhdistelmillä sekä Minecraft DXR:ssä satunnaisesti esiintyneet grafiikan korruptoitumiset ja puuttuvat tekstuurit, kun säteenseuranta on käytössä. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi RX 400- ja 500 -sarjan näytönohjaimilla mahdollisesti tapahtuva ajurin kaatuminen (TDR) pitkissä videonkatselusessioissa, kirkkauden mahdollinen vaihtelu FreeSync käytössä, jos peli on asetettu reunattomaan ikkunatilaan (Borderless windowed) ja uuden Performance Tuning Stress Test -ominaisuuden Start- ja Cancel-painikkeiden mahdollinen katoaminen, jos Radeon Softwaren ikkunaa pienennetään liikaa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Intelin 11. sukupolven Core i9 -prosessorit saavat uuden Adaptive Boost -teknologian

Adaptive Boost -teknologia mahdollistaa parhaimmillaan jopa 5,1 GHz:n kellotaajuuden kaikilla kahdeksalla ytimellä.

Intel on ehtinyt jo julkaista uudet Rocket Lake -arkkitehtuuriin perustuvat 11. sukupolven Core -työpöytäprosessorit myyntiin, mutta niiden toimitukset aloitetaan vasta 30. päivä kuluvaa kuuta. Yhtiö onkin päättänyt käyttää väliajan vetämällä hihastaan esiin vielä viime hetken ässän.

HardwareLuxx-sivusto raportoi Intelin päättäneen julkistaa uusille Core i9-11900K- ja i9-11900KF-malleille vielä yhden uuden Boost-teknologian. Intel Adaptive Boost -teknologia mahdollistaa Core i9 -prosessoreilla parhaimmillaan jopa 5,1 GHz:n kellotaajuuden kaikilla kahdeksalla ytimellä, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.

Käytännössä Intelin ehdot viittaavat koko alustan lämpö- ja tehonkulutusrajoihin. Adaptive Boost -teknologian kattolämpötila on Turbo Boost- ja Turbo Boost Max 3.0 -teknologioiden tapaan 100 °C, kun Thermal Velocity Boost -teknologian raja menee jo 70 asteessa. Adaptive Boost -teknologia on käytössä kolmesta ytimestä ylöspäin, joskin kolmella ja neljällä ytimellä se ei tuo lisäetua Thermal Velocity Boostiin verrattuna. Ominaisuuden tarjoamat hyödyt ovat riippuvaisia jäähdytyksen lisäksi myös emolevyn virransyötöstä. Asukselta saadun kommentin mukaan tukea ominaisuudelle ei olla välttämättä lisäämässä kaikkiin emolevyihin.

Lähde: HardwareLuxx