Uusi artikkeli: Testissä Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppärit (Asus, HP & Lenovo)

Io-techin testiin saapui kevään uudet pelikannettavat Kaby Lake -prosessorilla ja GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimella Asukselta, HP:lta ja Lenovolta.

Mukana ovat Asuksen ROG G701VIK-, HP:n Omen 17- ja Lenovon Legion Y720 -pelikannettavat, joiden hintahaarukka Suomessa on 1700 eurosta 3300 euroon. Kaikki kannettavat on varustettu Full HD -resoluution näytöllä ja niiden sisuksista löytyy Intelin Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i7 -mobiiliprosessori sekä NVIDIAn GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjain.

Artikkelissa esitellään kaikkien kolmen pelikannettavan ominaisuudet sekä testataan suorituskykyä prosessori- ja 3D-testeissä. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset.

Lue artikkeli: Testissä Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppärit (Asus, HP & Lenovo)

Fractal Design esitteli uudet Celsius-sarjan valmisnestecoolerit prosessorijäähdytykseen

Fractal Design esitteli uuden Celsius-nestecoolerimalliston, joka koostuu 240 ja 360 mm:n jäähdyttimiin perustuvista malleista.

Fractal Design on päivittänyt nestejäähdytystuotteidensa mallistoa uudella Celsius-sarjalla, johon kuuluu ainakin aluksi kaksi tuotetta: Celsius S24 ja S36. Uudet esitäytetyt ja käyttövalmiit järjestelmät ovat suunniteltu tarjoamaan parasta mahdollista jäähdytystehoa minimaalisella äänentuotolla.

Celsius-malleista pienempi S24 on varustettu 240 mm jäähdyttimellä ja S36 vastaavasti 360 mm jäähdyttimellä. Toisin kuin Kelvin-sarjan malleissa, jäähdyttimien materiaali on alumiinia. S24:ssä jäähdyttimen paksuudeksi kerrotaan 31 ja S36:ssa 30 mm. Muilta osin komponentit ovat molemmissa malleissa identtisiä.

400 mm pitkät suojapunoksella päälystetyt kumiletkut ovat kiinteästi asennettuna blokkiyksikköön, mutta standardimallisilla kierrettävillä G 1/4″ -liittimillä kiinni jäähdyttimen päässä, joten käyttäjä voi halutessaan liittää kiertoon lisäkomponentteja, kuten näytönohjainblokin.

Celsius-mallien blokkiyksiköissä käytetään Asetekin viidennen sukupolven kuparikylmälevytekniikkaa. Blokin sisältämä pumppu on keraamisesti laakeroitu ja sen pyörimisnopeusalue on 1950 – 3150 kierrosta minuutissa sekä melutaso 20 dBA täydellä nopeudella. Valmistaja kertoo käyttäneensä blokkiyksikössä laadukkaita äänenvaimennusmateriaaleja, joiden avulla pumpun käyntiäänestä on saatu entistä hiljaisempi.

Celsius-coolereiden mukana toimitetaan Fractal Designin Dynamic X2 -sarjan 120 mm PWM-tuulettimet, joiden kierrosalue on 500-2000 RPM (maks: 32,2 dBA, 87,6 CFM). Sekä tuulettimien että pumpun nopeuden voi valita joko lämpötilaohjatun automaattitilan tai käyttäjän PWM-ohjauksen väliltä. Tuulettimien PWM-hubi on sijoitettu jäähdyttimen letkuliitäntöjen väliin.

Celsius-sarjan coolerit ovat yhteensopivia kaikkien nykyaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Fractal Design lupaa Celsius-sarjan coolereilleen viiden vuoden takuun (jos järjestelmää laajennetaan, takuu koskee vain yksittäiskomponentteja). Celsius S24:n suositushinta on 124,99 euroa ja S36:n 134,99 euroa.

Lähde: Fractal Design (1)(2)

NVIDIA esitteli Tesla V100 -kiihdyttimen

NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huang esitteli GTC-konfrenssin keynote-esityksessä Tesla V100 -kiihdyttimen suorituskykyiseen laskentaan.

Käytössä on Volta-arkkitehtuuriin perustuva GV100-grafiikkapiiri, joka rakentuu 21,1 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 815 neliömillimetriä. Grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FFN-prosessilla, joka on kustomoitu NVIDIAlle ja piisiru on niin iso kuin valmistuksessa käytettävä fotolitografia tällä hetkellä mahdollistaa.

Tesla V100:n grafiikkapiiri toimii 1455 MHz:n Boost-taajuudella ja siitä on kytketty pois käytöstä neljä SM-yksikköä eli käytössä on 5120 CUDA-ydintä ja 320 tekstuuriyksikköä. Grafiikkapiirin rinnalla on 16 gigatavua Samsungin valmistamaa HBM2-muistia, joka tarjoaa muistiväylän kaistanleveydeksi  900 gigatavua / sekunnissa. Todellisuudessa GV100-grafiikkapiirissä on 84 SM-yksikköä ja erikseen 5376 FP32-ydintä ja 5376 INT32-ydintä, 2688 FP64-ydintä, 672 Tensor-ydintä ja 336 tekstuuriyksikköä.

Uutta V100:n SM-yksiköissä ovat Tensor-ytimet. Tensor-ytimet ovat koneoppimiselle pyhitettyjä yksiköitä, jotka ovat erikoistuneet tensoreiden laskentaan. Käytännössä kukin Tensor-ydin suorittaa ”D = A x B + C” -laskutoimituksia 4 x 4 -matriiseilla ja kykenee yhteensä 64 FMA-operaatioon ((Fused Multiply-Add) FP16-kertolasku, FP32-akkumulaatio) kellojaksossa. NVIDIAn mukaan erikoistuneet yksiköt mahdollistavat peräti 12-kertaisen suorituskyvyn viime sukupolven P100:n nähden opetus- ja päättelytehtävissä (FP32) tai kuusinkertaisen suorituskyvyn syväoppimisessa (FP16).

FP32-suorituskyvyksi kerrottiin 15 TeraFLOPSia ja FP64-suorituskyvyksi 7,5 TeraFLOPSia.

SXM2-kokoluokan kiihdyttimessä piirilevyllä on BGA-koteloitu interposer-alusta, jonka päällä on GV100-grafiikkapiiri ja HBM2-muistit. Grafiikkapiirin molemmilla puolin on virransyöttö. Tesla V100 on yhteydessä muihin grafiikkapiireihin NVLink 2-väylän kautta, joka mahdollistaa teoriassa maksimissaan 300 Gt/s tiedonsiirtonopeuden. Maximum Performance -tilassa kiihdyttimen TDP-arvo on 300 wattia.

Tesla V100:n tutkimus- ja kehitysbudjetiksi kerrottiin 3 miljardia dollaria. Kiihdyttimet ovat käytössä muun muassa 149 000 dollarin hintaisessa neuroverkkojen käsittelyyn tarkoitetussa DGX-1V-supertietokoneessa, joka on varustettu kahdeksalla Tesla V100:lla.

Lähde: NVIDIA

SK Hynix esitteli GDDR6-muistipiirejä GTC-konferenssissa

GDDR6-muistit lähes kaksinkertaistavat nopeuden GDDR5-muisteihin nähden ja ne tulevat saataville ensi vuoden alkupuolella.

Vaikka Micron ja Samsung ovat aiemmin puhuneet paljon tulevista GDDR6-muisteista, oli SK Hynix ensimmäinen valmiita muistipiirejä esitellyt valmistaja. Viime kuussa julkaistussa lehdistötiedotteessa yhtiö kertoi ajoittaneensa GDDR6-muistipiirien saatavuuden nimeämättömän näytönohjainvalmistajan aikatauluihin sopivasti ensi vuoden alkuun.

Nyt edellä mainituksi nimeämättömäksi näytönohjainvalmistajaksi on käytännössä varmistunut NVIDIA, sillä SK Hynix esitteli GDDR6-muistiteknologiaa ja itse muistipiirejä NVIDIAn GPU Technology Conference -tapahtumassa. Yhtiön edustajat eivät kuitenkaan suostuneet vielä varmistamaan HardwareLuxx-sivustolle NVIDIAn olevan lehdistötiedotteen nimetön valmistaja tai edes yksi muisteja tulevaisuudessa käyttävistä yhteistyökumppaneista.

GDDR6-muistit tulevat saataville aluksi 8 gigabitin kapasiteetilla, mutta myöhemmin on luvassa myös 16 Gb:n piirejä. 8 Gb:n muistipiireillä muistikapasiteetti on esimerkiksi 128-bittisellä muistiväylällä on minimissään 4 gigatavua, 256-bittisellä 8 Gt ja niin edelleen. Muistinopeudet ovat puolestaan tässä vaiheessa maksimissaan 16 Gbps, mikä tarkoittaa esimerkiksi 256-bittisellä muistiväylällä 512 Gt/s:n ((16 Gbps/pin * 32 pin * 8 kpl) / 8 = 512 Gt/s) muistikaistaa.

Suomalainen Haikara-älykello saavutti joukkorahoitustavoitteensa reilusti alle vuorokaudessa

Suomalaisen Haikara-älykellon joukkorahoituskampanja saavutti tavoitteensa vuorokaudessa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, toimitusten pitäisi alkaa vuoden lopussa.

Suomalainen Haikara-älykello on saavuttanut joukkorahoituskampanjansa tavoitteen selvästi alle vuorokaudessa. Eilen iltapäivällä alkaneen Indiegogo-rahoituskampanjan minimitavoite on 75 000 dollaria ja kampanja-ajaksi määritelty kuukausi. Samalla yritys on ilmoittanut kampanjasivuillaan myös uusia tarkempia tietoja laitteestaan.

Haikara-kellon runko on valmistettu messinkiseoksesta ja se on tarjolla neljällä eri viimeistelyllä – mattamustana, kiillotettuna teräksenvärinä, kullanvärisenä sekä ruusukullanvärisenä. Lisäksi saatavilla on kristallein koristeltu erikoismalli. IP68-suojatun runko-osan kerrotaan olevan alle 10 mm paksu ja halkaisijaltaan 44 mm. Kellon nahkahihna on standardinmukaista 22 mm leveää kokoa ja se on käyttäjän vaihdettavissa. Haikara tarjoaa myös useita erilaisia hihnoja 59 euron hintaan (Indiegogo-kampanjan yhteydessä 39 €).

Haikara-älykellon kerrotaan olevan suunnattu erityisesti tyylitietoisille käyttäjille, joille laaduntuntu ja vain keskeisimmät digitaaliset ominaisuudet ovat tärkeitä. Suomalaisen Korulabin suunnittelema käyttöjärjestelmä on tehty erittäin kevyeksi ja sen kerrotaan tarvitsevan vain 512 kilotavua RAM-muistia. Järjestelmän kerrotaan voivan olevan lepotilassa 98 % ajasta, vaikka kellotaulua päivitetään sekunnin välein. Rautapuolella Haikara-kellosta löytyy halkaisijaltaan 400 pikselin AMOLED-näyttö, Bluetooth 4.2 LE -yhteys, kiihtyvyysanturi sekä 200 mAh akku, jonka luvataan tarjoavan viikon toiminta-ajan normaalissa käytössä.

Haikaran keskeisenä ominaisuutena ovat muotoilija Harri Koskisen suunnittelemat kellotaulut, joiden animointi on toteutettu 50 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Lisää kellotauluja voi ladata yhteyssovelluksen kaupasta. Ohjelmiston mahdollistamat toiminnot ovat tällä tietoa varsin rajatut. Kellon esittelysivun mukaan se kykenee lähinnä vaimentamaan ja paikantamaan puhelimen sekä värisemään, kun puhelimeen saapuu tärkeitä ilmoituksia tai hälytyksiä. Toistaiseksi ei ole tietoa, osaako kello seurata esimerkiksi käyttäjän liikkumista. Yhteysohjelma toimii Android- ja iOS-laitteissa ja päivitykset asentuvat kelloon langattomasti.

Kaupassa Haikara-kellojen myyntihinnan arvioidaan asettuvan 299-499 euron haarukkaan, mutta joukkorahoituskampanjan yhteydessä omansa voi tällä hetkellä tilata edullisimmillaan 199 dollarilla. Haikara-kellon valmistuksen ja toimitusten on tavoitteena alkaa ensi joulukuussa. Tuotesivulla mainitaan ”Made in Finland”, eli kello valmistetaan mitä ilmeisimmin Suomessa.

Lähde: Indiegogo, Haikara

Nokia 3310 saapuu myyntiin toukokuun lopulla 59 eurolla

10.5.2017 - 11:30 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (17)

Legendaarisen 3310:n seuraaja saapuu Suomessa myyntiin kesäksi.

HMD Global Oy on tänään ilmoittanut, että Nokia 3310 -peruspuhelimen myynti alkaa Suomessa 31. toukokuuta. Puhelimen suositushinta tulee olemaan 59 euroa, vaikka helmikuussa keskimääräiseksi maailmanlaajuiseksi vähittäismyyntihinnaksi kerrottiin 49 euroa. Ilmeisesti laitteen saama huomio ja ennakkosuosio on nostanut hintaa 10 eurolla.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan 3310 ei varsinaisesti häikäise ja sen avainominaisuudet ovatkin 22 tunnin puheaika, kuukauden valmiusaika ja Snake-peli. Laitteessa on 2,4-tuumainen näyttö, kahden megapikselin kamera, FM Radio, 16 megatavua tallennustilaa ja MicroSD-korttipaikka. Selkeänä miinuksena voidaan pitää vedenkestävyyden eli IP68-suojauksen puutetta.

Uusi 3310 tulee tarjolle neljässä eri värissä, joita ovat kiiltävät Warm Red ja Yellow (lämmin punainen, keltainen) sekä mattapintaiset Dark Blue ja Grey (tummansininen ja harmaa)

Lähteet: STT, Nokia

 

io-techin ensituntumat

Tutustuimme Nokia 3310:een heti tuoreeltaan jo helmikuussa, kun puhelin julkaistiin Barcelonan MWC-mobiilimessuilla. Lue ensituntumat 3310:stä sekä kesäkuussa myyntiin saapuvista Nokian uusista Android-puhelimista täältä.

AMD:n seuraavan sukupolven Raven Ridge -APU-piiri ensimmäisessä testivuodossa

Raven Ridge on yhtiön ensimmäinen Zen- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuva APU-piiri ja se tulee toimimaan samoilla AM4-emolevyillä, kuin nykyiset Ryzen-prosesssorit ja 7. sukupolven APU-piirit.

AMD:n on tiedetty jo pitkään valmistelevan Zen- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuvaa Raven Ridge -APU-piiriä. Virallisten aikataulujen mukaan uuden sukupolven APU-piiri tullaan julkaisemaan vuoden jälkimmäisen puoliskon lopulla ja sen työpöytäversio tulee toimimaan samoilla AM4-emolevyillä kuin Ryzen-prosessorit ja 7. sukupolven APU-piirit. AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su varmisti suunnitellun aikataulun Raven Ridgen mobiiliversion osalta yhtiön viimeisimmässä osavuosikatsauksessa.

So we are on track to launch the rest of the Ryzen portfolio in PCs. We’ll launch Ryzen 3 earlier in the second half, and then we will launch Ryzen mobile towards the holiday cycle for the second half. 

Nyt Raven Ridge -APU-piireistä on saatu ensimmäinen konkreettisempi vuoto, kun WCCFTech löysi SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet AMD Mandolin Raven -kokoonpanolla ajetut tulokset. SiSoft Sandran mukaan testatttu Raven Ridge Engineering Sample sisältää yhden CCX-prosessoriklusterin eli neljä Zen-ydintä, jotka kykenevät suorittamaan SMT-teknologian avulla yhteensä kahdeksaa säiettä, sekä 11 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimen.

Raven Ridgen ES-version nimeksi tunnistsuu 2M3001C3T4MF2_33/30_N. Koodi on sinänsä ristiriitainen, että sen ensimmäinen M-kirjain viittaisi mobiiliversioon mutta samalla koodissa myöhemmin olevan toisen M-kirjaimen tiedetään Summit Ridge -prosessoreiden ES-koodien perusteella viittaavan AM4-kantaan. Ristiriidat saattavat selittyä esimerkiksi AMD:n omalla testialustalla, jolla testataan mobiilikäytön toimivuus AM4-kannalla eikä juotettavilla BGA-paketoiduilla piireillä. Riippumatta ristiriidoista ja niiden mahdollisesta selityksestä, koodi paljastaa piirin olevan toista Engineering Sample -sukupolvea, prosessoriydinten toimivan 3,0 GHz:n perus- ja 3,3 GHz:n Boost-kellotaajuudella ja TDP-arvon olevan todennäköisesti alle 65 wattia. SiSoftin tunnistamien tietojen mukaan kullakin prosessoriytimellä on käytössään 512 kilotavun L2-välimuisti, jonka lisäksi koko CCX:llä on käytössään yhteinen 4 megatavun L3-välimuisti.

Grafiikkaohjaimen 11 Compute Unit -yksikköä tarkoittaa puolestaan yhteensä 704 stream-prosessoria. SiSoft Sandran mukaan grafiikkaohjain toimii 800 MHz:n kellotaajuudella ja L2-välimuistia olisi 16 kt, mutta välimuistitunnistuksen voidaan turvallisesti todeta olevan virheellinen jo tässä vaiheessa. Raven Ridgen grafiikkaohjain perustuu lähiaikoina julkaistavaan Vega-arkkitehtuuriin, vaikka erojakin tietenkin on. Esimerkiksi muistiohjaimen tukena ei tule olemaan HBM2-muistia, vaan muistiväylä on prosessoriydinten kanssa jaettu. SiSoft Sandran tunnistama DDR3-muisti lienee kuitenkin virheellinen, sillä AM4-kanta tukee vain DDR4-muisteja.

Engineering Sample -tason APU-piirillä ja keskeneräisillä ajureilla ajetuista tuloksista on tässä vaiheessa turhaa tehdä sen tarkempia johtopäätöksiä suorituskyvystä, mutta niiden olemassaolo lupaa hyvää AMD:n aikomalle aikataululle.

AMD:n uusi AGESA-päivitys parantaa Ryzen-prosessoreiden muistiyhteensopivuutta

AMD:n uudesta AGESA-päivityksestä kieli Gigabyten edustaja, joka lupasi päivityksellä varustettujen BIOSien saapuvan lähiaikoina yhtiön emolevyihin.

AMD julkaisi ensimmäiset Ryzen-prosessorit reilut kaksi kuukautta sitten. Huolimatta positiivisesta vastaanotosta prosessoreilla ja niiden emolevyillä on ollut myös ongelmia etenkin nopeiden muistien kanssa.

AMD on ehtinyt julkaista Ryzen-prosessoreilleen jo useamman AGESA- eli AMD Generic Encapsulated Software Architecture -mikrokoodipäivityksen. Päivitykset ovat muun muassa parantaneet muistiyhteensopivuutta, korjanneet Ryzen-prosessoreiden FMA3-bugin ja poistaneet vaatimuksen käyttää Ryzen Master -ylikellotusohjelman kanssa HEPT- eli High Precision Event Timeriä.

Overclockers UK -verkkokaupan foorumeille välitetyn tiedon mukaan Gigabyten edustaja on nyt paljastanut, että seuraava AGESA-päivitys on jo ihan nurkan takana. Yhtiön edustajan mukaan ainakin osa Gigabyten emolevyistä tulee saamaan lähiaikoina BIOS-päivityksen, joka sisältää AGESA 1.0.0.5 -päivityksen. Edustajan mukaan kyseinen päivitys parantaa etenkin muistien yhteensopivuutta avaamalla Ryzenin muistiohjaimesta uusia rekistereitä.

3DCenter on puolestaan julkaissut Ryzeniin liittyen tulokset jo perinteikkääksi laskettavasta käyttäjäkyselystään, jossa tiedustellaan suuren saksalaisen foorumin käyttäjien tyytyväisyyttä uusiin prosessorijulkaisuihin. 3DCenter on tehnyt vastaavan kyselyn aina uuden prosessoriarkkitehtuurin julkaisun jälkeen vuodesta 2010 lähtien.

Kyselyn mukaan AMD:n uusi Ryzen 5 on koko kyselyn historian parhaan ensivaikutelman antanut prosessorisarja. Positiivisen ensivaikutelman Ryzen 5 -prosessoreista sai peräti 83,9 prosenttia vastanneista. Positiivisen kuvan yli 70 prosentille vastaajista ovat aiemmin antaneet vain AMD:n Bobcat ja Ryzen 7 sekä Intelin vuonna 2011 julkaistu Sandy Bridge. AMD:n uusien Ryzen-prosessoreiden tuloksen vakuuttavuutta nostaa myös se fakta, että samassa kyselyssä Intelin tuorein julkaisu eli Kaby Lake antoi positiivisen kuvan vain 12 %:lle vastaajista. Kaby Lakea pienemmälle joukolle positiivisen kuvan on antanut aiemmin vain AMD:n Bulldozer.

Kyselyssä Ryzen 5:stä positiivisen kuvan saaneista 64,1 % totesi prosessoreiden olevan kiinnostavia uuteen kokoonpanoon, 33,2 % kertoi omaavansa jo vastaavaa tai parempaa suorituskykyä tarjoavan vaihtoehdon ja 2,7 % tuomitsi hinnat liian korkeiksi. Keskivertoisen tai negatiivisen kuvan Ryzen 5:stä saaneet puolestaan totesivat 70,3 %:n voimin pelisuorituskyvyn olevan heikko, 13 % todellisten hintojen olevan liian korkeat, 7,8 % ylikellotuspotentiaalin olevan riittämätön ja 8,9 %:lla oli jokin tarkemmin määrittelemätön syy keskivertoon tai negatiiviseen ensivaikutelmaan.

Cooler Master Masterbox Lite 5 on tuorein uutuus edullisten koteloiden luokkaan

Cooler Masterin uusi Masterbox 5 Lite -miditornikotelo sijoittuu 50 euron hintaluokkaan.

Edullisten miditornikoteloiden luokkaan näyttäisi olevan tällä hetkellä tunkua, sillä useat valmistajat ovat julkaisseet viimeaikoina omia näkemyksiään aiheesta. Tämä on tietysti etenkin edullista kokoonpanoa rakentaville tietokoneharrastajille positiivinen uutinen. Cooler Masterin uusi tarjokas noin 50 euron hintaluokkaan on Masterbox Lite 5, jonka kehutaan tarjoavan näyttävyyttä kohtuurahalla.

Kotelon läpikuultavan mustan etupaneelin ilmanotto tapahtuu ylä- sekä alareunoista ja niitä kiertävien koristelistojen väri on valittavissa kotelon mukana toimitettavista kolmesta vaihtoehdosta (punainen, valkoinen, musta). Lisäksi valmistaja tarjoaa tarvittavat dokumentit omien koristelistojen 3D-tulostamiseen. Kotelon vasenta kylkeä peittää koko kyljen kokoinen savunharmaa läpinäkyvä akryylimuovipaneeli.

Masterbox Lite 5:n sisätilat on jaettu pystysuunnassa kahteen osaan. Koteloidussa pohjaosassa sijaitsevat virtalähdepaikka sekä kaksi 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa. Kotelossa on yhteensä neljä tuuletinpaikkaa, joista takana sijaitsevassa on esiasennettu 120 mm tuuletin. Etupaneeliin on mahdollista asentaa jopa 360 mm jäähdytinkenno. Pohjan ja etupaneelin ilmanotoissa on pölysuodattimet. Etupaneelista löytyy kaksi USB 3.0 -liitäntää.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 468,8 x 200 x 454,5 mm (S x L x K)
 • Paino: 5,07 kg
 • Materiaali: Teräs, muovi
 • Yhteensopivat emolevyt: ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 3,5 tuuman levypaikat: 2 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat 1/3 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 400 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 180 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 160 mm
 • Tuuletinpaikat:  2 x 140 mm tai 3 x 120 mm edessä, 1 x 120 mm takana
 • Tuulettimet: yksi esiasennettu 120 mm takana
 • Jäähdytinyhteensopivuus: 120 mm takana; 240, 280 tai 360 mm edessä (maksimipaksuus 50 mm)

Cooler Master Masterbox Lite 5 tulee saataville Euroopassa toukokuun lopulla 49,99 euron suositushintaan.

Lähde: Cooler Master

Yhteenveto AMD Radeon RX Vega -huhuista

AMD:n seuraavan sukupolven Vega-grafiikka-arkkitehtuuri ja Radeon RX Vega -näytönohjain julkaistaan seuraavan 1,5 kuukauden aikana. Keräsimme ja pureskelimme tuoreet huhut ympäri nettiä.

Täysin varmaa on, että Vega tullaan julkaisemaan tämän neljänneksen eli touko-kesäkuun aikana. Lisäksi tiedossa on, että Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFET-transistoreilla valmistettavan noin 500 neliömillimetrin kokoisen Vega-grafiikkapiirin kanssa samalle interposer-alustalle tullaan integroimaan 8 gigatavua HBM2-muistia, jota AMD kutsuu High Bandwidth Cacheksi.

 

Vega 10 -grafiikkapiirin ominaisuudet

Eräs Reddit-käyttäjä löysi ja kaivoi AMD:n maaliskuulle päivätystä Linux-ajuripäivityksestä Vega 10 -grafiikkapiiriin liittyviä teknisiä yksityiskohtia.

 • case CHIP_VEGA10:
 • adev->gfx.config.max_shader_engines = 4;
 • adev->gfx.config.max_tile_pipes = 8; //??
 • adev->gfx.config.max_cu_per_sh = 16;
 • adev->gfx.config.max_sh_per_se = 1;
 • adev->gfx.config.max_backends_per_se = 4;
 • adev->gfx.config.max_texture_channel_caches = 16;
 • adev->gfx.config.max_gprs = 256;
 • adev->gfx.config.max_gs_threads = 32;
 • adev->gfx.config.max_hw_contexts = 8;

Näiden tietojen valossa Vega 10 -grafiikkapiiri olisi hyvin samankaltainen edellisen sukupolven Fiji-grafiikkapiirin kanssa eli piiri rakentuisi neljästä Shader Enginestä, joista jokaisessa on 64 NCU- eli Next-Generation Compute Unit -yksikköä 16 stream-prosessorilla. Yhteensä Vega 10 -grafiikkapiirissä olisi siis käytössä samat 4096 stream-prosessoria, 256 tekstuuriyksikköä ja 64 ROP-yksikköä.

Jos uusi Vega-grafiikkapiiri on teknisesti lähes identtinen Fijin kanssa, miten se on suorituskykyisempi?

Suurimmat uudistukset ovat siirtyminen 28 nanometrin viivanleveydestä pienempään 14 nanometriin, joka mahdollistaa alhaisemman virrankulutuksen ja lisäksi AMD on jo kertonut, että NCU-yksiköt on optimoitu toimimaan korkeammilla kellotaajuuksilla ja niiden IPC-suorituskyky on parempi kuin Fijin CU-yksiköissä. Lisäksi 2. sukupolven HBM-muistit tarjoavat enemmän kaistanleveyttä ja samalla näyttömuistin koko kasvaa neljästä kahdeksaan gigatavuun.

Vega-arkkitehtuuri itsessään tuo mukanaan useita suorituskykyä parantavia optimointeja, kuten uudistetun kuormantasaajan ja geometrialiukuhihnan sekä uudistetun muistiarkkitehtuurin.

Radeon R9 Fury X:n teoreettinen FP32-suorituskyky perustarkkuuden liukuluvuilla 1050 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Fiji-grafiikkapiirillä on 8,6 TeraFLOPSia. Radeon RX Vegan vastaavaksi suorituskyvyksi odotetaan 12,5 TeraFLOPSia, joka tarkoittaisi 4096 stream-prosessorilla reilua 1500 MHz:n kellotaajuutta.

 • Fiji: 4096 stream-prosessoria * 1050 MHz * 2 käskyä / kellojakso = 8,6 TeraFLOPS
 • Vega: 4096 stream-prosessoria * 1500 MHz * 2 käskyä / kellojakso = 12,3 TeraFLOPS

Grafiikkapiirin laskentateho saadaan kertomalla stream-prosessoreiden lukumäärä kellotaajuudella ja kahdella käskyllä / kellojakso. Tämän jälkeen MegaFLOPSit saadaan muunnettua TeraFLOPSeiksi jakamalla miljoonalla (10^6).

 

Ensimmäinen myyntierä alle 20 000 kappaletta?

Tweaktown-sivusto uutisoi omiin alan lähteisiinsä perustuen Vega-julkaisusuunnitelmista, joiden mukaan AMD:lla olisi lanseerauksen yhteydessä myytäväksi noin 16 000 Radeon RX Vega -näytönohjainta.

Koska kyseessä on yli 500 euron lippulaivamalli ja pelkän Vega-grafiikkapiirin lisäksi saannit riippuvat erikseen valmistettavista interposer-alustasta ja HBM2-muistipiireistä, ei vajaan 20 000 kappaleen ensimmäinen erä kuulosta poikkeukselliselta.

Myös edellisen sukupolven Radeon R9 Fury X -näytönohjainten saatavuus oli ensimmäisen erän jälkeen heikko ja saatavuus parani vasta parin kuukauden kuluttua julkaisusta, jolloin myyntiin tulivat näytönohjainvalmistajien omat Radeon R9 Fury -mallit sekä pienikokoinen Radeon R9 Nano.

 

3DMark Fire Strike suorituskyky?

Wccftech-sivusto raportoi 3DMarkin tulostietokannasta löytyneestä Fire Strike -testituloksesta, joka on ajettu oletettavasti Radeon RX Vegan varhaisella prototyypillä, jonka laitetunnus on 687F:C1. 3DMarkin tunnistamien tietojen perusteella näytönohjain olisi toiminut Vega-grafiikkapiirin osalta 1200 MHz:n ja HBM2-muistien osalta 700 MHz:n kellotaajuudella.

Grafiikkatestin tulokseksi oli saatu 1920×1080-resoluutiolla 17 801 pistettä. Jos tulos on aito, se on noin reilu 1000 pistettä parempi kuin Radeon R9 Fury X:llä, mutta vastaavasti 700 pistettä heikompi kuin GeForce GTX 1070:llä. Tässä vaiheessa on kuitenkin huomioitava, että Radeon RX Vega -prototyypin kellotaajuudet ja ajurit eivät todennäköisesti olleet lopullisella tasolla eikä suorituskyvystä ei kannata vetää sen kummempia johtopäätöksiä.

AMD on itse ilmoittanut Radeon RX Vegan kilpailevan high-end-näytönohjainten markkinoilla, joten sen suorituskyvyn odotetaan olevan GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n suunnalla, varsinkin kun käytetään isompia näyttöresoluutioita.