Uutiset

NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 537.58 -ajurit

Geforce-ajureissa on mukana tuki Call of Duty: Modern Warfare III:n avoimelle beetaversiolle, Forza Motorsportille ja Lords of the Fallenille.

NVIDIA on julkaissut uusia ajureita näytönohjaimilleen. GeForce 537.58 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Samassa yhteydessä julkaistiin myös Studio 537.58 -ajurit, joiden näytönohjaintuki alkaa Pascal-arkkitehtuurista.

GeForce 537.58 -ajureiden merkittävin uudistus on Game Ready -leima Call of Duty: Modern Warfare III:n avoimelle beetaversiolle, mutta mukana on tuki myös Forza Motorsportille ja Lords of the Fallenille. Mahdollisista suorituskykyeroista ei ole mainintoja, mutta voit tutustua pelitukiin tarkemmin yhtiön Game Ready -artikkelissa.

Ajureiden korjattujen pelibugien listalle on päässyt tällä kertaa Lies of P:n Game Pass -versiolta uupuneen peliprofiilin lisäys mukaan, mutta yleisemmällä tasolla ajureissa on korjattu myös eri sovellusten ilmoittamat väärät tehonkulutuslukemat GeForce RTX 4060:lle ja kasvaneet DPC-viiveet, kun näytönohjain on yhdistetty näyttöön HDMI 2.1 FRL -yhteydellä 10 tai 12 bitin värisyvyydellä. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan Halo Infiniten selvästi huonompi suorituskyky Maxwell-näytönohjaimilla ja joillain näytöillä esiintyvät satunnaiset mustan näytön vilkahdukset, kun näyttösignaalissa käytetään Display Stream Compression -pakkausta. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 537.58 -ajureiden merkittävin uudistus on tuki Adobe MAX -tapahtumassa julkaistuille uusille sovelluksille ja päivityksille sekä Adobe Premiere Pron, After Effectsin ja Substance 3D:n tekoälyominaisuuksille. Korjattujen ja tiedossa olevien bugien lista on identtinen GeForce-ajureiden kanssa. Voit tutustua ajureihin tarkemmin yhtiön Studio-blogissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

AMD julkaisi uudet AMD Software 23.10.1 -ajurit (Päivitetty!)

Ajureissa on mukana tuki Assassin’s Creed Mirage- ja Lords of the Fallen -peleille sekä Anti-Lag+ -ominaisuudelle Counter-Strike 2:ssa.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 23.10.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja integroituja grafiikkaohjaimia. Ajureista on erillisversio järjestelmiin, joista löytyy sekä RDNA- että Vega- tai Polaris-arkkitehtuurin ohjain.

AMD Software 23.10.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Assassin’s Creed Mirage- ja Lords of the Fallen -peleille, sekä tuki Anti-Lag+ -ominaisuudelle Counter-Strike 2 -pelissä. Mainintoja suorituskykyeroista ei ole, mutta ainakin välissä julkaistut Mirage-ajurit paransivat RX 7900 XTX:n suorituskykyä PCGH:n testeissä merkittävästi.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Korjattujen bugien listalla ovat esimerkiksi Starfieldin kaatuilu, ajureiden kaatuilu MSAA tai FSR päällä sekä pelin nykiminen Counter-Strike 2:ssa, EA Sports FC 24:n mahdollinen kaatuminen heti käynnistyksen yhteydessä ja järjestelmän kaatuminen tai musta ruutu RX 6000 -sarjalla videoita toistaessa. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan vanha tuttu Performance Metrics Overlayn FPS-mittarin toimimattomuus joissain peleissä, Forza Motorsportissa mahdollisesti esiintyvä grafiikan korruptoituminen säteenseuranta käytössä ja Total War: Pharaohissa esiintyvä vilkunta pelin valikoissa grafiikka-asetusten muuttamisen jälkeen. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Päivitys: Ajureiden mukana tullut tuki Anti-Lag+ -ominaisuudelle Counter-Strike 2:ssa aiheuttaa VAC-bannit peliin, mikäli ominaisuus otetaan käyttöön Radeon RX 7000 -sarjan näytönohjaimella. AMD on vetänyt ajurit pois jakelusta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Intel julkaisi kauan kadoksissa olleen Arc A580 -näytönohjaimen

Intelin Arc A -sarjan näillä näkymin valmiiksi saattava A580:n suositushinta veroeroineen on noin 210 euroa ja se on suunniteltu 1080p-pelaamiseen.

Intelin Arc-näytönohjainten mallistoon julkistettiin heti alkujaan A3-, A5- ja A7-sarjan mallit. Työpöydällä A5-malleja ei ole kuitenkaan näkynyt ja kuulunut ennen kuin nyt.

Intel on julkaissut Arc A580 -näytönohjaimen jälleenmyyntiin. Näytönohjain perustuu A7-mallien tapaan TSMC:n N6-prosessilla valmistettavaan ACM-G10-grafiikkapiiriin, jonka 32 Xe-ytimestä on A580:n tapauksessa käytössä 24, mikä tarkoittaa 3072 varjostinydintä. XMX-ytimiä on käytössä 384, säteenseurantakiihdyttimiä 24 ja muistiväylä on täydet 256-bittiä leveä.

Intelin ilmoittama ”Graphics Clock” on 1700 MHz, mutta maksimi Boost on selvästi korkeampi 2400 MHz. 8 gigatavua GDDR6-muistia toimii 16 Gbps:n nopeudella eli muistikaistaa on käytössä 512 Gt/s. Yhtiön markkinointimateriaalien mukaan se on suunnattu 1080p-pelaamiseen, mutta ei julkaissut suorituskykyvertailuja kilpailijoihin.

Intel Arc A580 tulee saataville välittömästi ASRockin, Gunnirin ja Sparklen kautta. Sen veroton suositushinta on Yhdysvalloissa 179 dollaria, minkä pitäisi kääntyä noin 210 euroon Suomessa. Eri AIB-valmistajat saattavat hinnoitella korttinsa poikkeavasti.

Lähde: Intel

Corsair julkaisi K70 Core -pelinäppäimistön alle sadan euron hintaluokkaan

Täyskokoinen näppäimistö on varustettu yhtiön uusilla lineaarisilla MLX Red -kytkimillä ja kaksoisvaletuilla ABS-näppäinhatuilla.

Corsair on päivittänyt näppäimistövalikoimaansa uudella mainstream-luokan K70 Core -näppäimistöllä. K70 Core on alle sadan euron hinnallaan piristävä tulokas markkinoille, joilla on viime aikoina nähty huolestuttavan tyyriitä näppäimistöuutuuksia.

Corsair K70 Core on täyskokoinen näppäimistö, jossa ainoat ns. ylimääräiset näppäimet ovat yläkulman pyöriteltävä nuppi sekä profiilinäppäin. Loput toiminnot löytyvät Fn-näppäimen avulla ylärivin F-näppäimistä. Yhtiö on panostanut näppäimistön rungossa äänenvaimennukseen kahdella erillisellä vaimennuskerroksella, toinen piirilevyn ylä- ja toinen alapuolella. Koko joukon päällä on alumiininen kansilevy. Näppäinhatut ovat kaksoisvalettua ABS-muovia.

K70 Core on varustettu yhtiön uusilla MLX Red -kytkimillä. Yhtiön kytkinvalikoimasta löytyi aiemmin hieman eksoottisemmat optiset OPX- ja Hallin ilmiötä hyödyntävät MGX-kytkimet, mutta MLX:t edustavat täysin perinteisten lineaaristen kytkinten linjaa. Kytkimen liikerata on 4,0 mm ja kytkentäpiste 1,9 mm:n syvyydessä. Painallusvoimaa tarvitaan 45 g ja kytkimet on voideltu valmiiksi tehtaalla. MLX-kytkimet eivät tue tällä haavaa hot-swap-ominaisuutta.

Corsair K70 Core on saatavilla välittömästi ja se on hinnoiteltu yhtiön omassa EU:n verkkokaupassa ilman magneettikiinnikkeistä rannetukea 99,99 euroon. Tuntemattomasta syystä näppäimistö on saatavilla Nordic-asettelulla vain ilman rannetukea.

Lähde: Lehdistötiedote, Tuotesivut

Uusi artikkeli: Testissä Apple iPhone 15

10.10.2023 - 13:45 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (19)

Testasimme Applen uuden iPhone 15 -älypuhelimen.

Perjantaina julkaisimme testiartikkelin uudesta iPhone 15 Pro Maxista ja nyt vuorossa on edullisemman 989 euron hintaisen iPhone 15 -mallin testi. Äkkiseltään iPhone 15 saattaa näyttää identtiseltä parin edeltäjämallin kanssa, mutta uusi vuosi on tuonut sentään jotain uudistuksia, joista osa käyttäjistä saattaa olla hyvinkin mielissään. Mitä nämä uudistukset ovat ja mitä olimme niistä runsaan viikon käyttötestijakson jälkeen mieltä – se selviää artikkelin lukemalla.

Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone 15

Alphacool julkaisi uudet Apex Stealth Metal Fan -tuulettimet

Perus- ja Power-mallisina myyntiin tulevissa tuulettimissa käytetään uutta patenttia parhaillaan odottelevaa teknologiaa, jossa varsinainen tuuletin moottoreineen on irrotettu rungosta kellumaan erillisten vaimentimien varassa.

Apex Stealth Metal Fan ei tarkoita häivemetallifanien keihäänkärkeä, vaan kyseessä on tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan juhlistavan nestejäähdytysexpertti Alphacoolin tuoreimmasta tuuletinmallista. Tuuletinmarkkinoiden uusi tulokas erottuu massasta muun muassa metallirunkonsa vuoksi, mutta myös esimerkiksi pelaajille elintärkeän RGB:n puute menee valtavirtaa vastaan.

Alphacool Apex Stealth Metal fan on, kuten jo todettu, metalli- tai vielä tarkemmin sinkkirunkoinen tuuletin, mutta varsinaiseen valokeilaan ansaitsee päästä sen teknologia, jolla tuulettimen ulkokehä, siivekkeet ja tietenkin itse moottori ovat täysin irrallaan itse rungosta kelluen suoran kontaktin sijasta erillisten vaimentimien varassa. Yhtiö on hakenut teknologialleen luonnollisesti myös patenttia ja odottaa parhaillaan sen läpimenoa. Tuulettimesta tulee saataville kaksi eri versiota, jotka eroavat PWM-alueensa osalta.

Alphacoolin markkinointimateriaalien mukaan tuuletin tarjoaa ensiluokkaisen staattisen paineen ja ilmavirran, jonka vuoksi se sopii paitsi ensisijaiseen käyttökohteeseensa eli jäähdyttimien kaveriksi, myös esimerkiksi kotelotuuletinkäyttöön. Tuulettimen lavat on muotoiltu siten, että ne ovat yhteydessä ulkoreunaa kiertävän kehän kanssa. Ratkaisu estää tuuletinten kärjen väpätyksen ja siten optimoi suorituskykyä ja minimoi meluntuottoa.

Apex Stealth Metal Fan- ja Metal Power Fan -tuuletinten tekniset ominaisuudet:

  • Koko ja paino: 120 x 120 x 25 mm, 320 g
  • Laakerointi: Nestelaakerointi (Hydro Dynamic Bearing)
  • PWM-toiminta-alue: 400-2000 RPM / 400-3000 RPM
  • Ilmavirta: 76,81 CFM / 116,89 CFM
  • Statattinen paine: 3,88 mmH2O / 6,22 mmH2O
  • Meluntuotto: 24,6 dBA / 40,2 dBA

Alphacoolin uudet Apex Stealth Metal Fan- ja Metal Power Fan -tuulettimet ovat ennakkotilattavissa välittömästi ja niiden toimitusajaksi arvioidaan tällä hetkellä 11-12 viikkoa. Tuulettimet tulevat saataville kromin ja kullanhohohtoisilla sekä mustalla ja valkoisella rungolla. Tuuletinten suositushinta on 29,98 euroa mallista riippumatta. Yhtiön mukaan se valmistelee parhaillaan myös 140 mm versioita samoista tuulettimista, mutta niiden aikataulusta ei ole vielä kerrottu.

Lähde: Alphacool

Uusi artikkeli: Testissä iPhone 15 Pro Max

Testasimme Applen 1499 euron hintaisen iPhone 15 Pro Max -lippulaivapuhelimen.

Apple esitteli jälleen syyskuussa viimeisimmät iPhone-älypuhelimensa. Tällä kertaa Pro-mallisto ansaitsi päivityksen teräskuorista titaanikuoriin, Pro Max uuden viisinkertaisen zoomin pääkameraan verrattuna tarjoavan telekameran ja kaikki mallit USB-C-latausliitännän jo vuodesta 2013 saakka käytössä olleen Lightningin tilalle. Viime vuonna kasvaneita hintojakin Apple hillitsi hieman ja hinnat laskivat muuten läpi koko kattauksen, mutta iPhone 15 Pro Maxin suositushinta säilytettiin ennallaan ja tallennustila tuplattiin.

Tällä kertaa io-techin testipenkkiin päätyneen 256 Gt:n tallennustilalla varustetun iPhone 15 Pro Maxin suositushinta on siis 1499 euroa, mikä on väistämättä älypuhelimelle, huippumalliakin edustavalla, korkea. Testiartikkelissa otamme selvää, tarjoaako puhelin hinnalleen vastinetta, miltä titaanikuoret tuntuvat käsissä, vaikuttaako telekameran pidennetty optiikka kuvanlaatuun ja minkälainen paketti uusi iPhone 15 Pro Max kokonaisuudessaan on.

Lue artikkeli: Testissä iPhone 15 Pro Max

Google julkaisi Android 14 -käyttöjärjestelmän

6.10.2023 - 14:04 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (53)

Google on keskittynyt Androidin uudessa versiossa parantamaan tietoturvaa, kustomointimahdollisuuksia ja helppokäyttöisyysominaisuuksia.

Google julkaisi tällä viikolla uudet Pixel 8- ja 8 Pro -älypuhelimet. Uusien puhelinten rinnalla lanseerattiin virallisesti myös Android 14 -käyttöjärjestelmä.

Android 14 -päivityksessä on keskitytty muun muassa kustomointimahdollisuuksien parantamiseen. Lukitusruudulle on nyt useampia vaihtoehtoja, joiden välillä valita, ja niitä voi myös kustomoida omiin tarpeisiin istuviksi. Käyttöjärjestelmä osaa myös luoda uusia taustakuvia generatiivisen tekoälyn kautta käyttäjän toiveiden mukaan. Android sallii myös fonttikoon kasvattamisen aiemman 130 %:n sijasta 200 % kokoon asti ja hybridiskaalauksella se osaa jättää esimerkiksi valmiiksi isot otsikot skaalaamatta. Taustakuva voi olla uutta Ultra HDR -formaattia, joka on taaksepäin yhteensopiva JPEG:n kanssa. Kehittäjät voivat käyttää formaatin kuvia myös sovelluksissaan, sillä ne näkyvät SDR JPEG -kuvina Ultra HDR:ää tukemattomille.

Uusi Android tukee natiivisti kameran salaman ja näytön käyttöä ilmoitusvalona. Ominaisuudessa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta aiemmin valmistajien on itse pitänyt rakentaa tukensa ominaisuuksille. Ominaisuuden kerrotaan olevan suunniteltu etenkin heikkokuuloisille, joita varten myös kuulolaitetukea on parannettu aiemmasta. Kuulolaitteet erotellaan automaattisesti muista BT-laitteista sekaannusten välttämiseksi ja käyttäjälle annetaan mahdollisuus kustomoida mitkä äänet tulevat kuulolaitteen kautta ja mitkä laitteesta suoraan.

Tietoturvan ja yksityisyydensuojan kannalta mukava parannus on esimerkiksi mahdollisuus valita, mihin kuviin ja videoihin sovellus pääsee lupaa pyytäessään käsiksi. Käyttöjärjestelmä kertoo myös aiempaa proaktiivisemmin mitä oikeuksia sovellus käytännössä pyytää ja mihin se niitä tarvitsee sekä ilmoittaa kerran kuukaudessa, jos jokin sovellus on muuttanut datan jakamiseen liittyviä sääntöjään. PIN-koodin suositellaan olevan nyt 6-numeroinen ja sisäänkirjautumisen helpottamiseksi mitään OK-painiketta ei tarvitse painaa oikean koodin syöttämisen jälkeen.

Navigointia on viilattu sujuvammaksi tuomalla taaksepäin pyyhkäisyeleeseen mukaan vilkaisu sivulle, mihin taaksepäin komento on viemässä. Ominaisuuden pitäisi selkeyttää tilanteita, joissa käyttäjä ei ole ollut varma viekö pyyhkäisy taaksepäin esimerkiksi edelliselle nettisivulle, kotiruutuun vai minne. Terveyssovelluksia on puolestaan keskitetty nyt uuden Health Connect -sovelluksen taa. Se osaa kerätä ja jakaa eri terveyssovellusten välillä niiden keräämää tietoa keskitetysti yhdestä paikkaa.

Google aloittaa päivityksen jakelun Pixel-laitteille välittömästi. Yhteensopivia laitteita ovat Pixel 4a ja Pixel 5 sekä uudemmat puhelimet. Loppuvuoden aikana Android 14 -päivityksiä luvataan saapuvan ainakin Samsungin, iQOO:n, Nothingin, OnePlussa, Oppon, Realmen, Sharpin, Sonyn, Tecnon, vivon ja Xiaomin puhelimiin.

Lähde: Google

Live: io-techin Tekniikkapodcast (40/2023)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 6. lokakuuta noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

EKWB julkaisi nestejäähdytykselle pyhitetyn Quantum Torsion A60 -ökykotelon

Yli 2500 euroon hinnoiteltu rajoitetun painoksen kotelo tulee saataville mustana ja hopeisena integroidulla nesteenjakoblokilla pumppuineen, eikä jätä käyttäjälle paljoa liikkumavaraa muidenkaan osien suhteen.

Slovenian ylpeys EK Water Blocks eli EKWB on laajentanut toimintaansa vuosien varrella verrattain maltillisesti. Nyt yhtiö on repäissyt ja julkaissut ensimmäisen oman kotelonsa, olkoonkin kyseessä vain 777 kappaleen rajattu ja numeroitu painos.

EK-Quantum Torsion A60 -kotelo on yhtiön erikoisalan huomioiden suunniteltu nimenomaan custom loop -nestejäähdytyskäyttöön. Kotelo on valmistettu CNC-koneistetusta alumiinista ja painaa peräti 22 kiloa. Kotelon etupaneeliin on integroitu nesteenjakoblokki, josta löytyy sisäänrakennettu 3. sukupolven PWM-ohjattu D5-pumppu nestekiertoa hoitamaan ja ettei pumppu irvistä tikkuna silmässä, on se verhoiltu EK-Quantum Convection -alumiinikuoriin. Myös johtojen hallintaan on panostettu ja koneistetusta emolevykelkasta löytyy johtokourut kahdelle 8-pinniselle EPS-kaapelille, maksimissaan kolmelle 8-pinniselle PCIe- tai 12VHPWR-kaapelille ja 24-pinniselle ATX-virtakaapelille.

Quantum Torsion A60 on suunniteltu EK-Matrix7-yhteensopivaksi, eli se käyttää yhtiön omaa standardia varmistamaan kaikkien sen osien ongelmattoman yhteensopivuuden Quantum-sarjan muiden tuotteiden kanssa. Osia ja mukana tulevalla sovittimella pystyyn asennettavaa näytönohjainta kelpaa esitellä karkaistun sivulasin läpi, mutta pölyhuiskan kanssa on syytä olla aktiivinen katon uupuessa kotelosta kokonaan. Hajamielisimmiltäkään shoppailijoilta ei jää RGB-loiste väliin, sillä etupaneeliin integroidusta nesteenjakopaneelista löytyy 14 LEDin valonauha.

EK-Quantum Torsion A60:n tekniset ominaisuudet:

  • Koko ja paino: 485 x 276 x 476 mm, 22 kg
  • Materiaalit: Alumiini, karkaistu lasi
  • I/O-liitännät: Ei ole, piilotettava virtapainike on kotelon takana
  • Emolevytuki: ATX, E-ATX
  • Laajennuskorttipaikat: Vain pystyyn asennetulle näytönohjaimelle
  • Näytönohjaimen maksimipituus: 400 mm
  • Jäähdytintuki: max 3 x EK-Quantum Surface P360 push-in -sovittimilla (tai pienempi), S360 tuettu sovittimien avulla

Kuten kaikesta voi päätellä, EK-Quantum Torsion A60 on hyvin spesifiin nicheeseen sovitettu kotelo, joka ei anna paljoa liikkumavaraa osien kanssa. Peräti 2595,56 euroon yhtiön omassa verkkokaupassa hinnoiteltu kotelo tulee saataville sekä mustana että hopeisena ja niiden ennakkotilaukset ovat jo käynnissä. Toimitusten odotetaan alkavan marraskuun aikana.

Lähde: EKWB