Intelin 12. sukupolven Core -prosessorit myyntiin 4. marraskuuta, ennakkotilaukset jo käynnissä

Alder Lake -koodinimelliset hybridiprosessorit vaativat tuekseen uuden 600-sarjan piirisarjaan perustuvan emolevyn.

Intel julkaisi eilen uudet 12. sukupolven Core -hybridiprosessorit. Alder Lake -koodinimelliset prosessorit julkaistaan myyntiin 4. marraskuuta, mutta ne ovat jo nyt ennakkotilattavissa.

12. sukupolven Core -mallisto koostuu tässä vaiheessa yksinomaan kerroinlukottomista K-sarjan malleista. Ennakkotilattavissa ovat Core i5-12600K(F), i7-12700K(F) ja i9-12900K(F). F-merkinnällä varustetuista prosessoreista on poistettu integroitu Xe-grafiikkaohjain käytöstä ja ne ovat hieman perusmalleja edullisempia.

Intelin uuden lippulaivamallin Core i9-12900K:n hinta on Suomessa edullisimmillaan noin 680 euroa ja KF-mallin parikymppiä vähemmän. Pykälää matalammalla Core i7-12700K:n ja KF:n hinnat liikkuvat noin 470 ja 450 euron tuntumassa ja edullisimpien i5-12600K ja KF:n noin 340 ja 310 euron paikkeilla.

Tässä sukupolvessa tarjolla ei ole pelkän prosessorin päivitysmahdollisuutta, vaan Alder Lake -prosessorit vaativat uuden LGA1700-kantaisen emolevyn 600-sarjan piirisarjalla. Useat valmistajat ovat julkistaneet omat Z690-emolevynsä, mutta edullisemmat piirisarjat odottelevat vielä kerroinlukollisia versioita prosessoreista. Tulemme pureutumaan Z690-tarjontaan loppuviikon aikana.

Uutuusprosessoreiden ennakkotilaus onnistuu ainakin Jimm’s PC-Storesta ja ProShopista.

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Z Fold3

28.10.2021 - 17:46 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (7)

io-tech testasi Samsungin uuden edeltäjäänsä edullisemman Galaxy Z Fold3:n.

io-techin tuoreimmassa artikkelissa testipenkkiin on päässyt Samsungin kolmannen sukupolven taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold3 -älypuhelin. Laitteen suositushinta on tippunut edeltäjästään peräti 200 eurolla, mutta siitä huolimatta hintalappu on varsin muhkeat 1880 euroa.

Hintamuutosten lisäksi puhelin on saanut osakseen ymmärrettävästi rautapäivitykset Qualcommin Snapdragon 888 -lippulaivapiiriin, jonka parina on edellismallista tutut 12 Gt RAM-muistia ja mallista riippuen 256 tai 512 Gt tallennustilaa. Kamerajärjestelmä puhelimessa on puolestaan säilynyt ennallaan, eli mukana laajakulma-, tele, ja ultralaajakulmakamerat, joiden kaikkien resoluutio on 12 megapikseliä.

Kenties rautapäivitystä merkittävämpinä uudistuksina Fold3:een on kuitenkin tuotu mukaan IPX8-tason vedenkestävyys, sisänäytön alle sijoitettu etukamera sekä sisänäytön tuki S-Pen-kynälle.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Z Fold3:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Z Fold3

Kotimainen Oura julkaisi kolmannen sukupolven älysormuksensa jatkuvalla sykkeenmittauksella

Uutuussormus tuo mukanaan useita päivityksiä niin ominaisuuksiin kuin myös kehon toimintoja mittaavaan rautaan, mutta osa ominaisuuksista tulee käyttöön vasta ensi vuoden aikana.

Suomalainen Oura on julkaissut kolmannen sukupolven version älysormuksestaan – Oura Ring Generation 3.

Uutuussormus parantaa edeltäjästään niin raudaltaan tuomalla mukaan uusia sensoreita kuin myös muutenkin ominaisuuksiltaan. Selkeimpänä uutena ominaisuutena kolmannen sukupolven Oura Ring tukee jatkuvaa sykkeen mittausta läpi päivän ja urheilusuoritustenkin aikana, kun taas edellismalli kykeni mittaamaan sykettä vain nukkuessa. Sykemittauspäivitysten lisäksi sormus osaa mitata uutena ominaisuutena älykelloista tuttuun tapaan myös käyttäjänsä veren happipitoisuuden.

Myös unenseurantaa itsessäänkin on tarkennettu, minkä lisäksi sormukseen on päivitetty peräti seitsemän lämpötila-anturia. Lämpötila-antureiden avulla Oura Ring kykenee ennakoimaan käyttäjänsä sairastumista, minkä lisäksi uutena ominaisuutena sormus osaa tulkita myös käyttäjänsä kuukautisrytmin ja siten ennakoida kuukautisten alkamista.

Uuden sukupolven sormuksen mukana Oura tarjoaa myös ääni- ja videomuotoisia rentoutumisharjoitteita, joihin käsiksi pääsyä varten on kuitenkin maksettava Oura -jäsenyyttä, joka kustantaa 5,99 euroa kuukaudessa. Sormuksen ostajille jäsenyys on kuitenkin tarjolla puoleksi vuodeksi ilmaiseksi.

Huomion arvoisena seikkana kaikki uutuusominaisuudet eivät sormuksessa ole vielä toistaiseksi käytössä, vaan kuukautisten ennakointi tulee mukaan vasta kuluvan vuoden lopulla, päivitetty tarkempi unenseuranta vuoden 2022 aikana ja veren happipitoisuuden mittaus vuoden 2022 lopulla.

Materiaaliltaan Oura Ring Generation 3 on titaania ja se painaa neljästä kuuteen grammaa. Vedenkestävyyden valmistaja lupaa 100 metriin saakka. Akun luvataan kestävän neljästä seitsemään päivään ja sormus on yhteensopiva Apple Health ja Google Fit -terveyspalveluiden kanssa.

Oura Ring Generation 3 on saatavilla välittömästi 314 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja sormukselle ovat hopea ja musta sekä 105 euroa kalliimmalla saatavilla olevat mattamusta ja kultainen.

Lähde: Oura

Googlen uusi Android 12L mukauttaa Androidin paremmin suurille näytöille soveltuvaksi

28.10.2021 - 16:06 / Oskari Manninen Mobiili Kommentit (0)

Android 12L -päivityksen julkaisu tapahtuu ensi vuoden alkupuolella.

Google on esitellyt Android 12:lle uuden Android 12L -nimellä kulkevan ominaisuuspakkauksen. Paketti optimoi valmistajan tuoreimman käyttöjärjestelmäversion paremmin taulutietokoneisiin ja muihin suurinäyttöisiin laitteisiin sopivaksi.

Ominaisuuspäivitys tuo mukanaan paremmin suurille näytöille optimoidun käyttöliittymän, joka tekee muutoksia muun muassa ilmoituksiin, pika-asetuksiin, lukitusruutuun ja kotinäyttöön. Mukana on muun muassa pika-asetusten ja ilmoitusten jakaminen kahteen sarakkeeseen, jolloin yhteen ruudulliseen mahtuu tavanomaista puhelinnäkymää enemmän sisältöä.

Ulkonäöllisten optimointien lisäksi päivitys parantaa myös moniajoa lisäämällä suurinäyttöisiin laitteisiin uuden työkalupalkin, jonka kautta sovellusten välillä vaihtaminen toimii nopeasti. Lisäksi palkin kautta on mahdollista aukaista sovelluksia rinnakkaisiin ikkunoihin. Päivitys antaa käyttäjälle myös vapaat kädet pakottaa sovelluksia ikkunoihin riippumatta siitä tukevatko ne virallisesti kokonsa muuttamista.

Itse käyttöjärjestelmäpäivitysten lisäksi Android 12L tuo mukanaan myös uusia sovellusrajapintoja, työkaluja ja ohjeistuksia, jotta sovelluskehittäjätkin pystyisivät panostamaan sovellustensa toimintaan suuremmillakin näytöillä.

Googlen mukaan Android 12L:n julkaisu tullaan näkemään ensi vuoden alkupuolella. Tarkemmin muutoksista ja ohjelmistokehittäjille annetuista suosituksista voit lukea lähdelinkin takaa Googlen kehittäjäblogista.

Lähde: Google

Raspberry Pi Zero 2 W päivittää valmistajan pienen ARM-tietokoneen alkuperäisen Raspberry Pi 3:n järjestelmäpiiriin

Raspberry Pi 2 W ei tule korvaamaan aiempia malleja, vaan saapuu niiden rinnalle 5 dollaria edeltäjäänsä korkeampaan suositushintaan.

Raspberry Pi Foundation on julkaissut tänään uuden Raspberry Pi Zero 2 W -minitietokoneen. Kyseessä on nimensä mukaisesti seuraaja alkuperäiselle Pi Zerolle, joka julkaistiin jo lähes kuusi vuotta sitten, minkä jälkeen reilut neljä vuotta sitten markkinoille tuli langattomilla yhteyksillä varustettu Raspberry Pi Zero W -malli.

Raspberry Pi Zero 2 W pitää sisällään Broadcom BCM2710A1 -järjestelmäpiirin, joka on valmistajan mukaan tuttu alkuperäisestä Raspberry Pi 3:sta, mutta yhteen gigahertsiin alikellotetuilla prosessoriytimillä. Piirissä on neljä Cortex-A53-ydintä. Piirin parina on 512 megatavua LPDDR2 SDRAM-muistia. Vaikka kyseessä on siis edelleen kohtalaisen vanha piiri, on se valmistajan mukaan selvä päivitys alkuperäiseen Zero-malliin verrattuna saavuttaen Sysbench-testissä viisi kertaa nopeamman tuloksen.

Nimensä mukaisesti Raspberry Pi Zero 2 W -pitää mukanaan myös langattomat yhteydet ja uutuudesta ei ole saatavilla mallia, josta yhteydet puuttuisivat. Wi-Fi-verkkojen tuki on pysynyt Zero W:stä tutulla 802.11n-tasolla, mutta Bluetooth-versio on noussut 4.0:sta 4.2:een.

Raspberry Pi Zero 2 W:n myynti alkaa valituilla markkinoilla välittömästi mutta se ei tule korvaamaan aiempia malleja, vaan ne säilyvät yhä myynnissä alkuperäisiin suositushintoihinsa. Zero 2 W puolestaan tulee myyntiin 5 dollaria Zero W:tä korkeampaan 15 dollarin suositushintaan.

Lähde: Raspberry Pi

Katsaus Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden uusiin ylikellotusominaisuuksiin (Alder Lake)

Uudet 12. sukupolven Core -prosessorit mahdollistavat sekä P- että E-ydinten ylikellotuksen, uudet XMP 3.0 DDR5 -profiilit sekä esimerkiksi uuden Dynamic Memory Boost -ominaisuuden.

Intel Innovation -tapahtumassa tänään lanseeratut Alder Lake -koodinimelliset prosessorit tottelevat markkinoilla 12. sukupolven Core -prosessoreiden nimeä. Uuden alustan, muistien ja prosessoriarkkitehtuurin myötä myös ylikellotusrintamalla on tällä kertaa poikkeuksellisen paljon uutta.

Ylikellotuksen kannalta yksi merkittävimmistä seikoista on lämmön tehokas poistuminen itse prosessorilta. Intel on optimoinut tätä uusissa prosessoreissaan madaltamalla itse piisirua entisestään ja tällä kertaa laihdutuskuurille on joutunut myös piisirun lämmönlevittäjään yhdistävä juotos (Thin STIM, Thin Solder Thermal Interface Material). Lämmönlevittäjä on sen sijaan aiempaa paksumpaa materiaalia. Yhtiö ei kuitenkaan anna mitään konkreettisia lukuja muutoksen vaikutuksista. 12. sukupolven prosessoreiden kohdalla myös koko paketin korkeus prosessorikantoineen on muuttunut aiempaa matalammaksi, mikä vaikuttaa coolereiden kiinnitykseen uusien kiinnitysruuvien paikkojen ohella.

12. sukupolven Core -alusta mahdollistaa sekä P- että E-ydinten ylikellotuksen erikseen, mistä oli ilmoilla pientä epävarmuutta, sillä ensimmäisissä ylikellotusvuodoissa oli koskettu vain P-ydinten kellotaajuuksiin. Lisäksi uutta on tuki DDR5-muistien ylikellotukselle, uusi Dynamic Memory Boost -ominaisuus, XMP 3.0 -profiilit DDR5-muisteille sekä synteettinen prosessorin sisäisen BCLK-kellotaajuuden kellotusoptiot.

Uusista prosessoreista löytyy ylikellotuksen saralla erikseen säädettäviksi P-ydinten kerroin, E-ydinten kerroin, kehäväylän ja välimuistien kellotaajuus, GPU:n kellotaajuus, muistien kellotaajuus ja Base Clockin BCLK:n kellotaajuus. Lisäksi käyttäjä voi säätää AVX Offset -kellotaajuuksia ja kytkeä AVX:n kokonaan pois, hallita Hyper-threading-SMT-teknologiaa erikseen joka P-ytimen osalta, säätää muistien kellotaajuutta lennosta, muuttaa ydinten kertoimia ydinkohtaisesti sekä tietenkin säätää jännitteitä. Kehittyneemmille ylikellottajille on lisäksi tarjolla Prosessorin PLL:ään liittyviä ohituskytkimiä, BCLK:sta tietoinen adaptiivinen jännite, PCI Express- ja DMI-väylien ylikellotusoptiot, ydinten kytkeminen päälle tai pois yksitellen sekä TjMax-arvon Offset-asetukset.

Intel Extreme Tuning Utility on lisäksi päivittynyt 12. sukupolven prosessoreiden myötä uuteen 7.5-versioon, joka tuo mukanaan luonnollisesti tuen Alder Lakeille. XTU:n Intel Speed Optimizer eli ISO tarjoaa yhden klikkauksen ylikellotusmahdollisuudet automatisoidusti, joskin tässä vaiheessa tuettuina ovat vain Core i9-12900K ja i9-12900KF. Muut Alder Lake -prosessorit saavat ISO-tuen tulevassa 7.6-versiossa.

Muistien puolella uutta on tietenkin tuki DDR4-muistien ohella uusille DDR5-muisteille. Sen myötä Intel on päivittänyt muistien Extreme Memory Profile- eli XMP-määritykset 3.0-versioon, mikä tuo mukanaan paitsi DDR5-tuen, myös yleisiä käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia sekä mahdollisuuden säädellä nyt muisteihin itseensä siirrettyä jännitteenhallintaa. XMP 3.0:n myötä muistivalmistajan omien profiilien määrä on kasvatettu kolmeen, jonka lisäksi tuettuina on kaksi uudelleenkirjoitettavaa muistiasetusta käyttäjien säädettäviksi. Muistiprofiileille voi antaa nyt myös omat, kuvaavat nimet (max 16 merkkiä). Uusi Dynamic Memory Boost Technology puolestaan vaihtaa lennosta JEDEC-standardin mukaisten asetusten ja XMP-asetusten välillä tehonkulutuksen optimoimiseksi. Ominaisuus toimii sekä DDR4- että DDR5-muisteilla.

Lähde: Intel

Intel avasi hybridiarkkitehtuurin suorituskykyetuja perinteisiin prosessoreihin nähden (Alder Lake)

Intelin mukaan sen uudet E-ytimet ovat jopa Rocket Laken ytimiä nopeampia kellolta kellolle ja hybridiarkkitehtuurin mahdollistavan sekä paremman suorituskyvyn että energiatehokkuuden eri tehtävissä.

Intel on julkaissut tänään uudet Core i9-12900K -prosessorit. Uuden hybridiarkkitehtuurin myötä yhtiö on halunnut selittää tarkemmin, miten erityyppiset prosessoriytimet otetaan hyötykäyttöön ja miten prosessoreita pitäisi testata. Löydät pelitestit aiemmasta uutisestamme.

Intelin mukaan uudet Gracemont E-ytimet ovat samalla kellotaajuudella ja yhdellä säikeellä jopa prosentin nopeampia, kuin 10. sukupolven Skylake-johdannaiset Comet Lake -ytimet. Kaikkien säikeiden suorituskyvyssä Blender Cosmos -testissä uusien E-ytimien ansiosta Core i9-12900K:n kerrotaan kykenevän samaan suorituskykyyn kuin i9-11900K, vaikka i9-11900K:n kulutus on tilanteessa 250 wattia ja i9-12900K on rajoitettu 65 wattiin. Nostamalla tehonkulutuksen maksimiin eli 241 wattiin i9-12900K on 50 % nopeampi, kuin 250 watin i9-11900K. Testeihin lähetettävissä alustoissa vakiokonfiguraatiossa prosessorit toimivat ilmeisesti kuitenkin aina maksimitehoilla eli 241 watin kulutusrajalla (PL2), eikä ns. ”vakiona” eli 125 watin PL1-arvolla ja ajallisesti rajoitetulla PL2-Turbolla 241 wattiin.

Käytännön esimerkkinä eri ydinten hyödyntämisestä annetaan Adobe Lightroom Classicia ja Premiere Prota käyttävä skenaario. Videon editoinnissa Premieressä on käytössä prosessori yleisesti, videon exporttauksessa prosessori ja rautapohjainen transkoodaus mediayksiköllä. Tämän jälkeen videon pakkaaminen 4K AVC -videoksi hoidetaan E-ytimillä ja mediayksiköllä, kun käyttäjä hyppää Lightroomin puolelle, jolloin Thread Director ohjaa sovelluksen säikeet P-ytimille kuvanmuokkaushommia varten. Skenaariossa Core i9-12900K on 47 % nopeampi, kuin i9-11900K. Jos samat tehtävät tehtäisiin perä jälkeen eikä videota pakattaisi taustalla, olisi ero vain 29 %. Toinen käytännönesimerkki tulee pelaamisen ja striimaamisen parista. Intelin mukaan i9-12900K peittoaa i9-11900K:n Mount & Blade II: Bannerlord pelissä sellaisenaan 19 %:n erolla, mutta jos peliä striimataan OBS:llä pelkkää prosessoria hyödyntäen, kasvaa ero jopa 84 prosenttiin.

Testikäyttöön Intel painottaa jälleen oikeisiin käyttöskenaarioihin perustuvia testiohjelmistoja. Yhtiön mukaan sellaisia ovat esimerkiksi UL Procyon eli PCMark-testien manttelinperijä, myös Mac-tietokoneille saatavilla oleva oikeita sovelluksia mallintava CrossMark sekä Cadalyst AutoCAD-testi, Revit Forumin RFO-testi ja PugetBenchin sisällöntuotantotestit. Intelin antamissa testituloksissa i9-12900K peittoaa i9-11900K:n edellisessä uutisessa mainittuun tapaan Lightroomissa 36 %:n erolla, Premiere Prossa 32 %:n erolla ja After Effects Pulsessa 100 %:n erolla. Cadalystin testissä eroa tulee 22 % ja Revitin RFO-testissä 37 %. SYSmark 25:ssä eroa syntyy i9-12900K:n eduksi 15 %, CrossMarkissa 19 % ja UL Procyonissa 15 %.

Lähde: Intel

Intel julkaisi odotetut 12. sukupolven Core -hybridiprosessorit (Alder Lake)

Intelin Alder Lake -koodinimelliset uudet hybridiprosessorit sisältävät sekä Golden Cove P-ytimiä että Gracemont E-ytimiä sekä käskyvirtaa ohjaavan uuden Thread Director -yksikön.

Intel on julkaissut tänään Intel Innovation -tapahtumassa odotetusti 12. sukupolven Core -prosessorit. Alder Lake -koodinimellä tunnetut prosessorit ovat yhtiön ensimmäiset suorituskykyiset hybridi-x86-prosessorit, eli niissä käytetään useamman tyyppisiä ytimiä.

Uudet Alder Lake -koodinimelliset prosessorit valmistetaan aiemmin 10 nanometrin nimellä tunnetulla Intel 7 -prosessilla. Prosessorin sisällä sykkii maksimissaan kahdeksan suorituskykyistä Golden Cove P-ydintä ja kahdeksan energiatehokasta Gracemont E-ydintä, joita ohjastaa uusi Thread Director -yksikkö. Thread Director tarkkailee käskyvirtaa yhtiön mukaan nanosekuntitarkkuudella ja antaa tuettuille käyttöjärjestelmille palautetta tehtävien skeduloinnin optimoimiseksi. Thread Director ohjaa käskyjä P- ja E-ytimille paitsi kuorman mukaan, myös esimerkiksi prosessorin lämpötilan ja asetettujen tehonkulutusasetusten mukaan. Kunkin P-ytimen rinnalla on 1,25 Mt omaa L2-välimuistia, kun neljä E-ydintä jakaa yhteisen 2 Mt:n L2-välimuistin. L3-tason välimuistia on parhaimmillaan 30 Mt ja se on sekä P- että E-ydinten käytettävissä.

Ensimmäisessä aallossa Intel julkaisee vain kerroinlukottomat K-mallit uusista prosessoreista. Mukana ovat Core i5-12600K, i7-12700K ja i9-12900K, sekä F-versiot kustakin prosessorista ilman integroitua grafiikkaohjainta. Core i5 -malleissa on käytössä kuusi P-ydintä ja neljä E-ydintä, eli se kykenee suorittamaan samanaikaisesti 16 säiettä, kun i7-mallissa on kahdeksan P- ja neljä E-ydintä ja i9-mallissa täydet kahdeksan kumpiakin ytimiä. Core i7 kykenee siis suorittamaan samanaikaisesti 20 ja i9 24 säiettä. Ydinkonfiguraatioiden ohella mallien välillä on eroa esimerkiksi L3-välimuistissa ja TDP-arvoissa. Löydät kunkin prosessorin tarkemmat tiedot yllä olevasta taulukosta.

Muita uudistuksia 12.  sukupolven Core -prosessoreissa ovat esimerkiksi tuki DDR5-4800-muisteille, 16 PCI Express 5.0 -väylälle, kahdeksan DMI 4.0 -linjaa piirisarjalle, parannellut ylikellotusominaisuudet sekä paranneltu Xe-arkkitehtuuriin perustuva UHD Graphics -grafiikkaohjain. Piirisarjan puolelta uutta on parhaimmillaan 12 PCI Express 4.0 -väylää, integroidut 2,5 Gbps:n verkko-ohjain ja Wi-Fi 6E -tuki, uusi Volume Management Device PCIe-laitteiden helpompaan hallintaan sekä lisää USB 3.2 Gen 2×2 -liitäntöjä. Myös Rapid Storage Technology ja Optane-tuki ovat kokeneet tarkemmin määrittelemättömiä päivityksiä.

Suorituskyvyssä Intel vertailee uutta lippulaivaa Core i9-12900K sekä omaan edeltävän sukupolven Core i9-11900K:hon että AMD:n Ryzen 9 5950X:ään. Yhtiön omien testien mukaan uusi i9-12900K voittaa i9-11900K lähes kaikissa peleissä ja parhaimmillaan ero kohoaa liki 50 %:iin, mutta Ryzen onnistuu viemään Shadow of the Tomb Raiderin nimiinsä ja olemaan yhtä suorituskykyinen Crysis Remasteredissa. Muut testatut pelit i9-12900K vie myös Ryzeniin verrattuna 8-30% erolla. Sisällöntuotannossa uusi i9-12900K peittoaa i9-11900K:n PugetBenchin Premiere Pro -testissä 32 %:n erolla, PugetBenchin Lightroom Classic -testissä 36 %:n erolla ja Adove After Effects Pulse -testissä 100 %:n erolla.

Päivitys: Intelin suorituskykytestit Ryzeniä vastaan on ajettu ilman päivityksiä, jotka korjasivat Windows 11:llä esiintyneet ongelmat kasvaneiden L3-viiveiden ja ”suositeltu ydin” -järjestelmän kanssa.

Lähde: Intel

Video: Testissä NZXT Capsule -mikrofoni

Testasimme NZXT:n pelinavauksen mikrofonimarkkinoille – NZXT Capsule

Koteloistaan ja AIO-nestecoolereistaan tunnettu NZXT laajensi syyskuun alussa katalogiaan julkaisemalla ensimmäisen USB-liitäntäisen mikrofoninsa. io-techin tuoreimmalla videolla tutustumme niin NZXT Capsulen rakenteeseen ja ominaisuuksiin kuin myös sen tarjoamaan äänenlaatuun.

AOC-jalusta

NZXT Capsule on USB-liitäntäinen kondensaattorimikrofoni, jonka suositushinta on 129 euroa. Mikrofoni toimii tietokoneessa Plug and Play -tekniikalla, eli se ei tarvitse erillisiä ohjelmistoja tai ajureita käyttöä varten.

Jos tykkäsit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa

Qualcomm julkaisi uudet Snapdragon 680:n ja 695:n sekä uudelleenlämmitellyt 480+:n ja 778G+:n

Snapdragon 680 on kenties yllättävästikin vain 4G-yhteyksiä tukeva järjestelmäpiiri keskiluokkaan, kun muissa uutuuksissa sykkii 5G-modeemi.

Qualcomm on julkaissut kertarysäyksellä peräti neljä uutta järjestelmäpiiriä. Tarkemmalla silmäyksellä käy kuitenkin nopeasti ilmi, että vain kaksi piireistä on uusia ja kaksi korkeammilla kellotaajuuksilla toimivia Plus-versioita jo julkaistuista piireistä.

Ensimmäinen uusista piireistä tottelee mallinimeä Snapdragon 695 5G ja se valmistetaan 6 nanometrin valmistusprosessilla. Kyseessä on seuraaja 690-mallille. Se rakentuu 8-ytimisestä maksimissaan 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Kryo 660 -prosessorista, Adreno 619 -grafiikkaohjaimesta ja Hexagon-prosessorista (Hexagon Vector eXtensions, Scalar Accelerator, Sensing Hub, Hexagon 686 Processor). Yhtiö ei tarkenna Kryo 660:n prosessoriydinten tarkempaa konfiguraatiota. 5G-yhteyksien takaa löytyy Snapdragon X51 -modeemi.

Toinen uutuuspiiri on Snapdragon 680 4G. Niin ikään 6 nanometrin prosessilla valmistettavassa järjestelmäpiirissä on kahdeksan 2,4 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Kryo 265 -prosessoriydintä, Adreno 610 -grafiikkaohjain ja skalaarikiihdyttimen osalta karsittu Hexagon-prosessori. Spectra 346 -kuvasignaaliprosessori on tässä luokassa poikkeuksellisesti kolmeytiminen. 4G-yhteydet tarjoilee Snapdragon X11 LTE -modeemi.

Päivitetyt piirit tässä julkaisussa ovat Snapdragon 778G Plus 5G ja Snapdragon 480 Plus 5G, josta HMD Global oli jo valmiiksi innoissaan. Uusien järjestelmäpiirien myötä Qualcommilla on jälleen uutta tarjottavaa läpi hintahaitarin lippulaivaluokkaa lukuunottamatta, vaikka osin uudelleenlämmiteltyä sellaista. HMD Globalin ohella uusista piireistä kehuja antoivat Honor, Motorola, Oppo, vivo ja Xiaomi, joista kukin on julkaisemassa puhelimia ainakin joillain uutuuspiireistä.

Lähde: Qualcomm