AMD:n seuraavan sukupolven APU-piirit Geekbench-vuodoissa (Cezanne, Lucienne)

Testivuotojen mukaan Ryzen 5000 -sarjaan tulee kuulumaan sekä Zen 2- että Zen 3 -APU-piirejä.

AMD hyppäsi työpöytäpuolella yhden tuhatluvun numeroinnissa yli, jotta Zen 2- ja 3 -arkkitehtuureihin perustuvien prosessoreiden ja APU-piirien numeroinnit eivät menisi päällekkäin. Nyt alkaa vaikuttamaan siltä, ettei hyppäyksestä ole tämän asian kannalta mitään merkitystä, sillä useiden eri lähteiden mukaan Ryzen 5000 -sarjan APU-piireihin tulee lukeutumaan sekä Zen 2 -ytimiin perustuvia Lucienne- että Zen 3 -ytimiin perustuvia Cezanne-APU-piirejä.

Tuoreimmassa Geekbench 5.3.1 -vuodossa esiintyyvä APU-piiri on Cezanne-koodinimellinen Ryzen 7 5800U. APU-piirin prosessoriydinten peruskellotaajuus on testiohjelman mukaan 1,9 ja maksimikellotaajuus 4,4 GHz. APU-piirissä on 8 Zen3-ydintä, tuki SMT-teknologialle ja 16 Mt L3-välimuistia, eli kaksinkertaisesti per ydin verrattuna Zen 2 -APU-piireihin. APU-piiri sai testissä tuloksekseen yhdellä ytimellä 1421 ja kaikilla ytimillä 6450 pistettä.

Jo aiemmin Geekbenchin kautta on vuotanut tuloksia Lucienne-koodinimellisistä Ryzen 7 5700U- ja 5 5500U -prosessoreista. Ryzen 7 5700U:n perus- ja maksimikellotaajuudet ovat testiohjelman mukaan 1,8 ja 4,34 GHz, kun Ryzen 5 5500U:lla ne ovat 2,1 ja 4,04 GHz. Zen 2 -ydinten heikkous uuteen arkkitehtuuriin verrattuna näkyy etenkin yhden ytimen testissä, joissa molempien edellä mainitun mallin tulokset jäivät 1100-1200 pisteen välimaastoon. Kaikilla ytimillä 6-ytiminen Ryzen 5 nappasi 5800-5900 ja 8-ytiminen Ryzen 7 6200-6300 pistettä.

Lähteet: Leakbench @ Twitter, VideoCardz

ASRock Mars on maailman ohuin minitietokone AMD:n prosessorilla

ASRockin Mars 4000U -sarjan ensimmäisessä mallissa on käytössä Ryzen 5 4500U -APU-piiri, mutta tietokoneen emolevy tukee prosessoreita aina Ryzen 7 4800U:n asti.

Niin sanotun NUC-kokoluokan tietokoneet ovat viime vuosina kehittyneet lähinnä aiempaa isompien mallien suuntaan. ASRock on julkaissut nyt kuitenkin piristävän poikkeuksen uuden Mars 4000U -sarjan muodossa.

Mars 4000U -sarjan minitietokoneet ovat yhtiön mukaan maailman ohuin AMD:n prosessorilla varustettu minitietokone. Kotelon strategiset mitat ovatkin vaivaiset 194 x 150 x 26 millimetriä. Mukaan on upotettu kuitenkin täysverinen tietokone, jonka sydämenä sykkii AMD:n Ryzen 4000U -sarjan APU-piiri.

Ensimmäinen sarjan malli on Mars 4500U, jossa on nimen mukaisesti Ryzen 5 4500U -APU-piiri (6 ydintä, 6 säiettä, 6 CU:n Vega-grafiikkaohjain), mutta sen käyttämä FP6D4-P1-emolevy tukee parhaimmillaan Ryzen 7 4800U:ta. Minitietokoneen sisuksista löytyy kaksi SO-DIMM-muistipaikkaa, jotka tukevat parhaimmillaan 64 Gt:tä DDR4-muistia, yksi M.2-liitäntä ja yksi paikka SATA-väyläiselle 2,5-tuumaiselle SSD-asemalle tai kiintolevylle sekä Intelin AX200 Wi-Fi 6 -kortti.

Tietokoneen liitinvalikoimasta löytyy HDMI- ja VGA-ulostulot, mikrofoni- ja kuulokeliitin, yksi USB 3.2 Gen1 Type-C -liitin, kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitintä ja kaksi USB 2.0 -liitintä, gigabitin verkkoliitin, virtaliitin ja SD-kortinlukija. Kotelo on varustettu VESA-kiinnikkeillä, mutta mukaan pakettiin kuuluu myös jalka, jolla tietokoneen voi asentaa seisomaan pystyyn.

ASRock ei kertonut vielä, milloin Mars-sarjaa voi löytää kaupoista, tai niiden tulevaa hinnoittelua.

Lähde: ASRock

3DMark-päivitys uudistaa tulosnäkymän ja tuo mukaan vertailun pelisuorituskykyyn

3DMark Advanced- ja Professional -versioissa pelisuorituskykyä tuloksen perusteella arvioiva työkalu perustuu yhtiön omista testeistään keräämään dataan.

Kotimaisista juuristaan tunnettu UL Benchmarks on julkaissut merkittävän päivityksen 3DMark-testiperheeseen. Tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan uudesta testistä, vaan tulossivun hyödyllisyyttä parantavasta uudistuksesta.

3DMarkin uusi tulossivu on suunniteltu kertomaan käyttäjälle helppotajuisesti pisteet, minkä luokan tuloksesta on kyse ja miten se vertautuu muihin kokoonpanoihin. Ruudulla näkyy myös kokoonpanon tietoja kuten lämpötilat ja kellotaajuudet kätevänä graafina sekä kenties se isoin uudistus: työkalu, joka arvioi kokoonpanon suorituskykyä suosituissa peleissä.

Suorituskykyarviot ovat aluksi saatavilla Apex Legends-, Battlefield V-, Fortnite-, GTA V- ja Red Dead Redemption 2 -peleihin, mutta valikoimaa tullaan kasvattamaan tulevilla päivityksillä. Käyttäjä voi valita arvioidun suorituskyvyn joko 1080p- tai 1440p-resoluutiolle pelin korkeimmilla graafisilla asetuksilla, pois lukien säteenseurantatuki. Pelisuorituskyvyn arviointi perustuu UL Benchmarksin laajaan otantaan testidataa, jota se kerryttää suorittamalla testiajoja sadoilla eri kumppaneiden kokoonpanoilla joka vuosi. Esimerkkinä on esillä 3DMark Time Spy -testin pistemäärän ja Fortnite-pelin ruudunpäivitysnopeuden (1440p, Ultra ilman säteenseurantaa) lähes lineaarinen suhde. Voit lukea lisää pelisuorituskyvyn ja 3DMark-tuloksen suhteesta UL Benchmarksin oppaasta.

Uusi tulosruutu tulee automaattisesti kaikille 3DMarkin käyttäjille, mutta vertailu pelisuorituskykyyn on saatavilla vain Advanced- ja Professional-versioissa. 3DMark Advanced -lisenssi on parhaillaan 85 %:n alennuksessa Steamissa hintaan 3,74 euroa. Tarjous on voimassa 1. joulukuuta asti.

Lähde: UL Benchmarks

AMD:n Smart Access Memory eli PCIe Resizable BAR -tuki laajenee myös muille alustoille

AMD:n 400-sarjan emolevyille on jo olemassa ensimmäiset BIOS-versiot tuen kera, minkä lisäksi yhtiö tekee yhteistyötä Intelin ja NVIDIAn kanssa tuen laajentamiseksi.

AMD julkaisi uusien Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjainten mukana uuden Smart Access Memory -ominaisuuden. Yhtiö kertoi SAM:n vaativan toimiakseen Ryzen 5000 -sarjan prosessorin, 500-sarjan emolevyn ja RX 6000 -sarjan näytönohjaimen, mutta totuus ei ole aivan niin yksioikoinen.

Smart Access Memory on AMD:n termi PCI Express -standardin Resizable BAR -tuelle. Normaalisti prosessori näkee 256 Mt näytönohjaimen muistista, mutta Resizable BAR -tuen myötä tuota ikkunaa voidaan muuttaa halutun kokoiseksi, vaikka koko näytönohjaimen muistin kattavaksi. Tästä on etua joissain tehtävissä, missä prosessori voi lähettää aiempaa enemmän dataa suoraan näytönohjaimen muistiin.

Resizable BAR on ollut mukana PCI Expressin valinnaisissa ominaisuuksissa jo PCIe 2.1:stä lähtien, mutta käyttöjärjestelmätuki on laahannut pahasti perässä. Linuxiin tuki saatiin aikoinaan AMD:n toteuttamana ja Windowsiin Microsoftin toteuttamana Windows 10:n myötä. Myös emolevyjen osalta tuki on ilmeisesti edelleen vaihtelevaa, vaikka monet emolevyistä tukevatkin tarvittavaa toiminnallisuutta ainakin raudan osalta.

AMD:n väite ominaisuuden vaatimuksista piti paikkaansa, kun se tehtiin; Kyseinen kombinaatio AMD:n rautaa oli ainut alusta, jolle yhtiö oli sen toiminnan validoinut. NVIDIA ilmoitti pian AMD:n julkistuksen jälkeen, että myös se tulisi tukemaan ainakin Ampere-arkkitehtuuriin perustuvilla näytönohjaimilla myöhemmin julkaistavan päivityksen myötä.

AMD on sittemmin kertonut, ettei tuki ominaisuudelle tule jäämään senkään osalta tähän. PCWorldin haastattelussa Scott Herkelman vahvisti, että yhtiön Radeon-tiimi tekee yhteistyötä Intelin kanssa ja Ryzen-tiimi tulisi tekemään yhteistyötä NVIDIAn kanssa, jotta tuki saataisiin laajennettua mahdollisimman monille alustoille. Myös AMD:n vanhemmille alustoille on luvassa tukea, sillä muun muassa livestriimejä tuottavan Rawiiolin jäsen Cracky huomasi ASRockin ennen aikaisesti B450-emolevyille julkaisemien Zen 3 -BIOSien aktivoivan myös Smart Access Memoryn alustalla Ryzen 5000 -sarjan prosessorilla. Myös MSI on julkaissut ensimmäiset beeta-BIOSit SAM-tuella 400-sarjan emolevyilleen, joten oletettavasti tuki tullaan tuomaan 400-sarjan emolevyille virallisesti uusien Zen 3:a tukevien BIOS-versioiden mukana. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tietoa siitä, tullaanko tukea laajentamaan myös vanhemmille prosessoreille.

Lähde: ComputerBase

LIVE: io-techin Black Friday -kisastudio klo 22:00

io-techin suorana YouTubessa lähetettävässä striimissä keskustellaan Black Friday -perjantain kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilitarjouksista.

Kaupallinen yhteistyö AOC:n kanssa

Black Friday on tänä vuonna venynyt jo yli viikon mittaiseksi Black Week -tapahtumaksi, joka päättyy maanantaina Cyber Monday -tarjouksiin.

Käymme tänään torstaina klo 22 alkavassa ja perjantain puolelle jatkuvassa striimissä läpi Black Friday -perjantain tarjouksia suomalaisista verkkokaupoista ja keskustelemme muutenkin aiheesta yleisellä tasolla. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben chatin välityksellä.

Striimissä arvotaan katsojien kesken AOC:n kaareva 27-tuumainen 144 hertsin VA-paneelilla varustettu CQ27G2U-pelinäyttö.

Tuttuun tapaan Black Friday -tarjouksia listatataan aktiivisesti TechBBS-keskustelufoorumilla, josta löytyy kaksi viestiketjua, toinen on pyhitetty pelkästään tarjouksille ja toisessa voi keskustella tarjouksista.

Linkki Youtubeen

Uusi artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 FE 5G

26.11.2020 - 10:24 / Juha Uotila Mobiili Kommentit (16)

io-tech testasi Samsungin Galaxy S20 -malliston uusimman Fan Edition -mallin.

Syksyn mielenkiintoisten älypuhelinjulkaisujen testaaminen jatkuu io-techissä ja tänään vuorossa on artikkeli Samsungin Galaxy S20 FE 5G -mallista. Fan Edition asemoituu hintansa puolesta keväällä kauppoihin tulleiden muiden Galaxy S20 -mallien alapuolelle. Kokonsa puolesta 6,5-tuumaisella näytöllä varustettu FE asemoituu puolestaan Galaxy S20:n ja S20+:n väliin.

Galaxy S20 FE 5G:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,5-tuumainen 120 hertsin Full HD AMOLED -näyttö, Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muisti, 128 Gt tallennustila muistikorttipaikalla, 32 megapikselin etukamera, kolmoistakakamera kolmella eri polttovälillä, IP68-suojaus, stereokaiuttimet sekä 4500 mAh akku 25 watin pikalataustuella ja langattomalla latauksella.

Tutustumme artikkelissa 779 euron suositushintaiseen Galaxy S20 FE -malliston 5G-versioon noin kahden viikon käyttökokemusten pohjalta.

Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S20 FE 5G

Proshop julkaisi Radeon RX 6800 -sarjan tilaus- ja toimitustiedot

Proshop jatkaa GeForce RTX 30 -sarjan kohdalla aloittamaansa tapaa paljastaa tilaus- ja toimitustiedot näytönohjaimille, joiden kysyntä ylittää roimasti tarjonnan.

Syksyn näytönohjainjulkaisut ovat olleet kaikin puoli farssi ainakin saatavuuden osalta. NVIDIAn GeForce-julkaisujen mentyä penkin alle AMD:lle povattiin hyvää mahdollisuutta iskeä tiukkaan paikkaan, mutta uusien Radeoneiden saatavuus on sittemmin osoittautunut vähintään yhtä heikoksi.

Suomessakin toimiva tanskalainen Proshop julkaisi kuukausi GeForce RTX 3080:n julkaisun jälkeen listan, jossa se kertoi avoimesti GeForce-näytönohjainten tilaus- ja toimitustilastot. Nyt yhtiö on julkaissut vastaavan listan myös uusista Radeon-näytönohjaimista.

AMD julkaisi Radeon RX 6800- ja RX 6800 XT -referenssinäytönohjaimet myyntiin viikko sitten ja tänään vuorossa oli AIB-mallien julkaisu. Proshopin tilastojen mukaan se on saanut tähän mennessä käsiinsä vain PowerColorin näytönohjaimia: 100 RX 6800:sta ja 25 RX 6800 XT:tä. AIB-valmistajien omia malleja kauppaan ei ole toimitettu vielä lainkaan, mutta Asus on ehtinyt lähettämään jo matkaan kourallisen kortteja: 8x RX 6800 TUF OC, 5x RX 6800 Strix OC, 6x RX 6800 XT TUF OC ja 3x RX 6800 XT Strix LC OC. Gigabyte ja MSI eivät ole vielä edes paljastaneet omia hintojaan, minkä vuoksi yhtiö ei ole listannut niitä vielä myyntiin lainkaan.

Lähde: Proshop

Katsaus: Black Friday -viikon parhaat puhelintarjoustärpit

Tässä katsauksessa listaamme toimituksemme mielestä parhaat Black Fridayn puhelintarjoukset.

Black Friday koittaa jälleen perjantaina 27.11., mutta useat kaupat ovat aloittaneet tarjouskampanjansa jo etukäteen maanantaina niin sanottuina Black Week -tarjouksina. Päätimme tutustua tarjouskattauksen parhaisiin puhelindiileihin Suomen suurimmilta puhelinten jälleenmyyjiltä Gigantilta, Powerilta, Verkkokauppa.comilta, Elisalta, DNA:lta ja Telialta, sekä listata teille toimituksemme mielestä kiinnostavimmat ja parhaimmat tarjoukset.

Tässä katsauksessa ovat mukana puhelimet, joiden tarjoukset ovat saatavilla jutun kirjoitushetkellä keskiviikkoiltana. Jo loppuneet erät on jätetty mainitsematta, sillä kyseisisä tarjouksia ei enää ole saatavilla, minkä lisäksi ymmärrettävästi myös tulevat tarjoukset puuttuvat listauksesta, sillä niitä emme vielä tiedä.

Listauksessa on mukana joitakin io-techin testilaboratoriossakin käyneitä malleja, joista suositukset ovat siis täysin käyttökokemusten pohjalta luotuja, mutta osaa listauksen laitteista emme ole itse testanneet, vaan nostamme ne esille mielenkiintoisina sen perusteella, mitä niistä teknisten ominaisuuksien ja yleisen puhelintestauksen myötä syntyneen pohjakokemuksemme valossa osaamme odottaa.

Puhelinten lisäksi olemme listanneet linkit myös kauppoihin, joista tarjoushintainen tuote on saatavilla. Linkit vievät osassa kaupoista vain tiettyyn värivaihtoehtoon, vaikka muitakin värejä olisi saatavilla, joten sopivaa väriä halutessa kannattaa haulla kokeilla, ovatko muutkin tarjouksessa.

Mahdollisesti jatkossa tulossa olevia tarjouksia ja hintakehitystä puhelinten osalta voi tarkkailla myös Hinta.fi-hintavertailupalvelusta. Hinta.fi mahdollistaa myös helposti vertailun eri verkkokauppojen hintojen välillä ja vertailun hintakehityksestä suoraan graafisen näkymän kautta. Näin voit varmistaa, kuinka suuri tarjous todellisuudessa onkaan ja onhan löytämäsi tarjous varmasti edullisin.

 

Alle 200 euron puhelimet:

Edullisessa alle 200 euron hintaluokassa tarjouksista nousee esille kaksi laitetta: io-techin testissäkin käynyt Nokia 5.3 129 euron hintaan ja Motorolan Moto G8 99 euron hintaan.

Molemmat puhelimet jakavat keskenään hyvin yhteneväiset tekniset ominaisuudet. Sisällä sykkii käytännössä suhteellisen hyvää suorituskykyä erityisesti tässä hintaluokassa tarjoava Qualcommin Snapdraogon 665 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 64 gigatavua tallennustilaa sekä Motorolassa 4 ja Nokiassa 3 gigatavua RAM-muistia.

Molemmat puhelimet tarjoavat hintaluokassaan tavanomaisen 720p-näytön, joka ainakin Nokia 5.3:ssa on suhteellisen laadukas. Moto G8 ei ole testipenkissämme käynyt, mutta ainakin valmistajan pykälän kalliimpi Moto G8 Power tarjoaa suhteellisen hyvän käyttökokemuksen.

Nokia 5.3 pystyy aavistuksen pienemmästä RAM-muististaan huolimatta perustelemaan korkeampaa hintaansa tuella 5 GHz:n Wi-Fi-verkoille ja Android One -sertifikaatilla. Kyseinen sertifikaatti takaa puhelimelle kahden suuren Android-päivityksen kattavan päivitystuen ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Motorola Moto G8 kuuluu kuitenkin itsekin Android Enterprise Recommended -sertifikaatin piiriin ja tarjoaa sen myötä tietoturvapäivitykset huhtikuuhun 2022 saakka.

 

200–400 euron puhelimet:

Alemmassa keskihintaluokassa 200–400 euron hintaan tarjousdiileistä parhaimmat ovat kaikki 5G-puhelimia. 249 euron hintaan on saatavilla io-techissä testatut Motorola Moto G 5G Plus, Xiaomi Mi 10 Lite 5G ja vain aavistuksen kalliimpaan 279 euron hintaan tarjolla on Samsung Galaxy A51 5G, jotka kaikki tarjoavat erityisesti tässä hintaluokassa todella kovaa vastinetta rahalle. Luokan yläpäähän 399 euron hinnallaan puolestaan yltää kiinalaisen Pocon tuorein Poco F2 Pro -lippulaivamalli.

Kolme ensin mainittua mallia jakavat keskenään monin osin samankaltaiset sisuskalut ja vertailukelpoisen suorituskyvyn vaikka erojakin on. Motorola Moto G 5G Plus ansaitsi testijaksollaan jo 349 euron suositushintaansa Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Se tarjoaa kolmikosta heikoimman suorituskyvyn Snapdragon 765 -järjestelmäpiirinsä myötä, mutta erot ovat hyvin pieniä. Piirin tukena on 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa ja 5000 mAh:n akku, joka testijaksolla pärjäsi hyvin useammankin päivän yli. Motorolan kovimmat valtit ovat sen 90 Hz:n virkistystaajuuteen yltävä näyttö ja Android Enterprise Recommended -sertifikaatti, jonka myötä puhelimella on tietoturvapäivitysten tuki lokakuuhun 2022 saakka. Suuria päivityksiä Motorola lupaa puhelimelle yhden.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G vakuutti puolestaan testijaksollaan rakenteensa osalta. Se käyttää kahdesta kilpailijastaan poiketen lasista takakuorta muovin sijaan, joskin puhelimen kehys on yhä muovia, mikä tuntuu myös käsituntumassa. Järjestelmäpiirinä puhelimessa sykkii pykälän Motorolaa suorituskykyisempi Snapdragon 765G, jonka parina on 6 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4160 mAh:n akku. Näytön virkistystaajuus on Motorolasta poiketen kuitenkin vain 60 hertsiä. Xiaomin suurimmaksi miinukseksi arvostelussa mainittiin sen päivitystuen epävarmuus, sillä valmistaja ei ole antanut minkäänlaista lupausta tuleville päivityksille.

30 euroa kilpakumppaneitaan kalliimpi Samsung tarjoaa vertailukelpoista rautaa omaa tuotantoaan olevan Exynos 980 -järjestelmäpiirin, 6 gigatavun RAM-muistin, 128 gigatavun tallennustilan ja 4500 mAh:n akun voimin. Xiaomin tavoin myös Samsungin näyttö on virkistystaajuudeltaan 60 Hz. Samsungin suurimpana myyntivalttina toimii valmistajan päivitystuki – Galaxy A51:lle on luvattu kolmen vuoden tietoturvapäivitysten lisäksi myös kolmen vuoden suuret Android versiopäivitykset.

Poco F2 Pro

399 euron hinnallaan Poco F2 Pro erottuu edellä mainituista selvästi. Kyseessä on kiinalaisvalmistaja Xiaomin alaisuudesta omaksi brändikseen irtautuneen Poco:n lippulaivamalli, joka tuo markkinoiden huippuominaisuuksia edullisempaan hintaluokkaan. Suorituskyvystä huolehtii Qualcommin huippuluokan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa ja 4700 mAh:n akku. Näyttö on 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka virkistystaajuus on perinteinen 60 Hz.

Puhelimen päivitystuen pituudesta ei ole tietoa, mutta 399 euron hinnallaan se tarjoaa erinomaista suorituskykyä.

 

400-600 euron puhelimet:

Xiaomi Mi 10 5G

400–600 euron hintaluokassa käytännössä kaikki mukaan mahtuneet puhelimet tarjoavat lippulaivaluokan ominaisuuksia. Hintaluokan mukana puhelinten ominaisuuskattaukseen on myös tullut kalliimman pään ominaisuuksia kuten langaton lataus, jota kaikki seuraavista puhelimista tukevat.

499 euron hintaan on saatavilla io-techissäkin testattu Xiaomi Mi 10 5G. Xiaomin Mi 10 5G:n alkuperäinen suositushinta on 899 euroa, joten pudotusta on tapahtunut paljon. Osittain sitä kuitenkin selittää 549 euron hintaan tuotu seuraaja Mi 10T 5G, joka tarjoaa käytännössä vastaavat ominaisuudet. 499 euron hintaan Mi 10 5G tarjoaa kuitenkin 256 gigatavun tallennustilan yhdessä Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 8 gigatavun RAM-muistin ja 90 Hz:n nopeuteen yltävän AMOLED-näytön kanssa, mitä voidaan pitää houkuttelevana tarjouksena.

  • 499 euron hintainen Xiaomi Mi 10 5G on saatavilla Telialta

Samsungin mallistosta tarjouksesta löytyy 499 euron hintaan Galaxy S20 FE 4G, 549 euron hintaan Samsung Galaxy S20 FE 5G ja 599 euron hintaan io-techin testissäkin käynyt Galaxy S20 5G. Galaxy S20 FE 4G ja Galaxy S20 5G jakavat keskenään yhteisen Exynos 990 -järjestelmäpiirin, mutta nimensä mukaisesti S20 FE 4G ei tue 5G-yhteyksiä. S20 FE 5G puolestaan tarjoaa Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, joka on pykälän Samsungin omia Exynos-piirejä suorituskykyisempi ja virtapihimpi.

Samsung Galaxy S20 5G erottuu useista muista nykypäivän lippulaivoista ja FE-malleista kokonsa puolesta. FE-mallit tarjoavat 6,5” näytön, mutta S20-mallista löytyy nykymarkkinoille suhteellisen pienikokoinen 6,2-tuumainen näyttö. Näiden kaikkien Samsungien etuna on mainittava valmistajan päivityslupaus kolmelle suurelle Android-versiopäivitykselle ja kolmen vuoden tietoturvapäivityksille.

 

Yli 600 euron puhelimet:

Yli 600 euron puhelinten kategoriassa huomio kannattaa kiinnittää OnePlussan 8 Pro -malliin, joka on useilla sivustoilla tarjolla 699 euron hintaan. Jutun kirjoitushetkellä Gigantti paljasti puhelimen tulevan torstaina myyntiin 649 euron hintaan, mikä on ehdottomasti harkinnan arvoinen tarjous, jos etsinnässä on täydet lippulaivaominaisuudet tarjoava puhelin.

OnePlus 8 Pro on käynyt myös io-techin testissä ja menestynyt 900 euron suositushinnallaan Toimituksen valinta -kunniamaininnan arvoisesti. Puhelimen sisällä sykkii Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4510 mAh:n akku. Puhelin myös tukee edellisen kategorian tavoin langatonta latausta. Huomion arvoisena yksityiskohtana puhelin on erittäin suurikokoinen 6,9-tuumaisella näytöllään. Gigantissa tarjouksessa on myös 12 gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli 749 euron hintaan.

OnePlus lupaa puhelimelleen kaksi suurta Android-versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset.

  • 649 euron hintainen OnePlus 8 Pro on saatavilla Gigantista

Muilta osin yli 600 euron hintaisissa puhelimissa ei juurikaan ollut ohittamattomia tarjouksia. Sonyn puhelinten kameraominaisuuksia tai omintakeista muotoilua kaipaaville tai muuten vain pienikokoista puhelinta kaipaaville io-techin testissäkin käynyt Xperia 5 II 679 euron hintaan on kuitenkin hyvä löytö. Muihin edellä mainittuihin lippulaivaluokan puhelimiin verrattuna puuttuva langaton lataus ja yökuvaustilan puute ovat kuitenkin miinuksia.

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Strix LC RX 6800 XT OC

Testissä Asuksen omaan suunnitteluun perustuva nestejäähdytetty Radeon RX 6800 XT -lippulaivamalli.

io-techin testiin saatiin viime tingassa Asuksen 1099 euron hintainen nestejäähdytetty ROG Strix LC RX 6800 XT OC -näytönohjain, joka edustaa 6800 XT -mallien terävintä kärkeä. Artikkelissa esitellään näytönohjaimen ominaisuudet ja vertaillaan testeissä suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötilaa ja melutasoa AMD:n omaan 6800 XT -referenssinäytönohjaimeen. Mukana on myös ylikellotustestit.

Valitettavasti Suomeen ei ole saatu näytönohjainvalmistajien omia 6800- ja 6800 XT -custom-malleja jälleenmyyjien varastoihin asiakkaille toimitettavaksi ja hintataso on huomattavasti korkeampi kuin AMD:n ennakkoon ilmoittamat suositushinnat.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix LC RX 6800 XT OC

Video: Katsauksessa Xbox Series X

Katsaus markkinoiden suorituskykyisimmän pelikonsolin ominaisuuksiin, sisuksiin ja pelaamiseen.

Kaupallinen yhteistyö Gigantin kanssa

Microsoft julkaisi 10. marraskuuta myyntiin uudet Xbox Series X- ja Series S -pelikonsolit, joista saimme käsiimme suorituskykyisemmän ja 4k-pelaamiseen suunnatun X-mallin. 509 euron hintaisen Series X:n sisuksista löytyy AMD:n 8-ytiminen Zen 2 -prosessori ja RDNA2-grafiikka-arkkitehtuuria käyttävä grafiikkaohjain, jonka laskentateho on 12 teraFLOPSia. Muita ominaisuuksia ovat yhteensä 16 gigatavua muistia näytönohjaimelle, prosessorille ja käyttöjärjestelmälle, teratavun kokoinen NVMe SSD ja 4k Blu-ray-asema.

Videolla tutustutaan Xbox Series X:n teknisiin ominaisuuksiin, kurkistetaan laitteen sisuksiin ja kokeillaan 4k ja 120 FPS pelaamista uusilla Optimized for Xbox Series X|S -peleillä.

Molemmat konsolit on mahdollista ostaa Gigantista 24 kuukauden Xbox All Access -kuukausimaksulla, Series X 33,99€/kk ja Series S 24,99€/kk, joka sisältää yli 100 peliä pelattavaksi Xbox Game Pass Ultimate -tilauksella ja EA Play -jäsenyyden.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa