AMD:n nestejäähdytetty Radeon Vega Frontier Edition ensimmäisessä testissä

PC Perspective -sivusto on testannut AMD:n 1499 dollarin hintaisen nestejäähdytetyn version Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimesta.

999 dollarin hintaiseen ilmajäähdytettyyn Vega FE -malliin verrattuna nestejäähdytetty versio on väritykseltään kulta-sininen ja sen BIOS-kytkimellä saadaan käyttöön suorituskykyisempi 350 watin TDP-tila.

Cooler Masterin valmistama nestekierto jäähdyttää Vega-grafiikkapiiriä, HBM2-muisteja ja virransyöttöä ja se rakentuu 120 mm:n jäähdyttimestä ja tuulettimesta, alumiinisesta blokista virransyötölle, grafiikkapiirin peittävästä blokista sekä kalvopumpusta (Diaphragm pump). Grafiikkapiirin lämpötila oli pysytellyt 3D-rasituksessa alle 65 asteessa.

Vega-grafiikkapiirin kellotaajuudet ovat ilma- ja nesteversioissa identtiset eli perustaajuus on 1382 MHz ja Boost-taajuus 1600 MHz. Paremman jäähdytyksen ja korkeamman TDP-arvon ansiosta nestejäähdytetty Vega FE toimii 3D-rasituksessa 1528-1600 MHz:n kellotaajuudella, kun ilmajäähdytetyssä versiossa kellotaajuus heitteli 1348-1440 MHz:n välimaastossa.

Pelistä riippuen nestejäähdytetty Vega FE on suurin piirtein tasoissa GeForce GTX 1080:n kanssa, mutta tehonkulutus on jopa noin 170 wattia korkeampi (180 vs 350 W).

Ylikellotustesteissä grafiikkapiiri oli saatu toimimaan 1712 MHz:n kellotaajuudella, mutta 3D-rasituksessa kellotaajuus heilui 1712-1637 MHz:n välimaastossa.

Seuraavaksi lisää tietoa saadaan 31. heinäkuuta, kun AMD esittelee Radeon RX Vegan Los Angelesissa järjestettävän Siggraph 2017 -tapahtuman yhteydessä. Samalla selviää myös, kuinka paljon lisää suorituskykyä peliajuri tuo Vegaan mukanaan nykyisiin tuloksiin verrattuna ja miten suorituskyky sijoittuu NVIDIAn GeForce-näytönohjaimiin verrattuna.

Lähde: PC Perspective

Korealaislähteet: Samsung palaa valmistamaan Applen järjestelmäpiirejä ensi vuonna

19.7.2017 - 20:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Korea Heraldin The Investorin mukaan Samsung tulee valmistamaan Applen järjestelmäpiirejä TSMC:n rinnalla, olettaen että yhtiön EUV-litografiaa hyödyntävä prosessi todetaan toimivaksi

Samsung menetti suuren piiriasiakkaan vuonna 2013, kun Apple päätyi valmistuttamaan kaikki järjestelmäpiirinsä TSMC:n tehtailla. Korealaislähteiden mukaan Samsung ja Apple ovat kuitenkin tehneet nyt uuden sopimuksen piirivalmistuksesta ensi vuodesta lähtien.

Korea Heraldin The Investor -julkaisu kertoo omien lähteidensä pohjalta Samsungin ja Applen tehneen sopimuksen järjestelmäpiirien valmistuksesta Samsungin tehtailla ensi vuonna. Samsungin kerrotaan hyödyntäneen asemaansa maailman hallitsevana OLED-paneelien valmistajana saadakseen aikaan Apple-sopimuksen. Käytännössä kaikkien muiden OLED-paneeleja käyttävien tahojen tapaan myös Apple tulee näillä näkymin käyttämään tulevaisuudessa Samsungin OLED-paneeleita.

Järjestelmäpiirit tullaan The Investorin mukaan valmistuttamaan 7 nanometrin EUV-litografiaa hyödyntävällä prosessilla. Aikataulua voidaan pitää vähintäänkin kunnianhimoisena, sillä EUV-litografiaa käyttävillä prosesseilla valmistettuja piirejä odotetaan yleisesti markkinoille vasta vuonna 2019. The Investorin mukaan viimeinen silaus sopimukselle saadaankin vasta silloin, kun Samsung on ajanut testiajot uusilla EUV-laitteillaan ja todennut prosessin toimivaksi.

TSMC jatkaa Applen järjestelmäpiirien valmistusta Applen ja Samsungin sopimuksesta riippumatta.

Intel paljasti 12-ytimisen Core i9-7920X -prosessorin peruskellotaajuuden

Intelin 12-ytiminen Core i9-7920X toimii 2,9 GHz:n peruskellotaajuudella ja on hinnoiteltu 1189 dollariin. Se kilpailee markkinoista AMD:n 799 ja 999 dollariin hinnoitelemien 12- ja 16-ytimisten Ryzen Threadripper -prosessoreiden kanssa.

Intel tulee julkaisemaan ensimmäisen Skylake-X HCC -siruun perustuvan prosessorin elokuussa. HCC-siru on 18-ytiminen ja ensimmäisessä sitä käyttävässä mallissa, Core i9-7920X:ssä on käytössä 12 ydintä. Loput HCC-siruun perustuvista malleista on tarkoitus julkaista lokakuussa.

Intel on päivittänyt prosessoreidensa hintalistauksen, mikä paljasti samalla uutta tietoa Core i9-7920X -prosessorista. Intelin 12-ytiminen prosessori tulee toimimaan 2,9 GHz:n peruskellotaajuudella ja siinä on yhteensä 16,5 megatavua L3-tason välimuistia. Prosessori tukee Hyper-Threading-teknologiaa, eli se kykenee suorittamaan samanaikaisesti 24 säiettä.

Valitettavasti toistaiseksi on mahdotonta edes arvioida, miten korkealle Intel on asettanut prosessorin Turbo-kellotaajuudet. Esimerkiksi samaan siruun perustuvista Xeon-malleista löytyy kyllä 12-ytimisiä versioita, mutta niiden peruskellotaajuudet, L3-välimuistit ja TDP-arvot poikkeavat merkittävästi Core i9-7920X:stä. Pienempään LCC-siruun perustuvan 10-ytimisen Core i9-7900X:n peruskellotaajuus on 3,3 GHz eli 400 MHz korkeampi kuin i9-7920X:n. i9-7900X:n Turbo 2.0 -kellotaajuus on 4,3 ja Turbo 3.0 -kellotaajuus 4,5 GHz.

Core i9-7920X:n veroton suositushinta on 1189 dollaria. Se tulee kilpailemaan markkinoista AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden kanssa, joiden verottomat suositushinnat ovat 799 (1920X: 12 ydintä / 24 säiettä, 3,5 / 4,0 GHz) ja 999 (1950X: 16 ydintä / 32 säiettä, 3,4 / 4,0 GHz) dollaria.

Lähteet: Intel, Hardware.info

Samsung kierrättää yli jäävät Note 7 -puhelimet: talteen jopa 157 tonnia arvometalleja

19.7.2017 - 18:10 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (4)

Samsung aikoo käyttää varaosina ja myydä helposti uudelleenkäyettävät osat kuten näyttöpaneelit, muistipiirit ja kameramoduulit ja kierrättää loput puhelimen materiaaleista ympäristöystävällisin metodein.

Samsung julkaisi hiljattain uudistetut Galaxy Note 7 Fan Edition -puhelimet myyntiin Etelä-Koreassa. Note 7 FE:t ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista takaisin haalituista Note 7 -puhelimista. Samsung on nyt kertonut loppuja puhelimia koskevista kierrätyssuunnitelmistaan.

Aluksi puhelimista erotellaan uudelleenkäytettävät osat, kuten AMOLED-näytöt, muistipiirit ja kameramoduulit. Osa osista varataan Note 7 FE -puhelinten varaosiksi ja loput myydään käytettäväksi muualla.

Ne osat, joille käyttöä ei ole, tullaan kierrättämään yhteistyössä lukuisten eri yritysten kanssa mahdollisimman ympäristöystävällisin metodein. Yhtiö uskoo saavansa kierrätysprosessin yhteydessä puhelimista talteen yhteensä noin 157 tonnia kultaa, hopeaa, kobolttia ja kuparia.

Samsung kertoo panostavansa ympäristöystävälliseen kierrätykseen myös tulevaisuudessa ja aikoo olla jatkossa alan johtava yritys ympäristöystävällisyydessä ja osien kierrätyksessä. Lehdistötiedotteen mukaan Note 7:n kanssa käytettävä kierrätysprosessi on ympäristönsuojelujärjestöjen vaatimusten mukainen.

Lähteet:  GSMArena, Samsung

HMD Globalin toimitusjohtajalle potkut Nokia 8:n julkaisun alla

19.7.2017 - 17:47 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (26)

Nokia-puhelimia valmistava suomalainen HMD Global Oy on ilmoittanut, että toimitusjohtaja Arto Nummela jättää yhtiön välittömästi.

Medialle lähetetyssä tiedotteessa HMD Global kertoo lyhyesti, että Nummela ja yrityksen hallitus ovat sopineet yhteisymmärryksessä Nummelan lähdöstä ja tilalle on nimitetty HTC:ltä, Microsoftilta ja Nokialta taustaa omaava Florian Seiche.

Tarkempia tietoja Nummelan äkillisen lähdön syistä tai taustoista ei kerrottu, mutta yritysmaailmassa toimitusjohtajan jättäessä tehtävänsä välittömästi, kyseessä on yleensä kiertoilmaisu potkuille.

Hallituksen puheenjohtaja Sam Chin kommentoi Nummelan lähtöä seuraavasti:

”Arto Nummela has played a key role in the creation of the HMD Global operation, building the team and launching our first products. On behalf of the whole Board, I thank Arto for his contribution and wish him well in his future endeavors”

Ensimmäiset Android-käyttöjärjestelmällä varustetut Nokia-älypuhelimet ovat saapuneet maailmanlaajuisesti myyntiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Suomessa Nokia 5- ja 6-mallien myynnin piti alkaa 20.6. mutta HMD Globalin toimitusvaikeuksien takia tuotteita ei saatu jälleenmyyjille ja ennakkotilaajille luvattuna ajankohtana.

Kaikki ennakkotilaajat eivät ole vieläkään saaneet puhelimiaan ja erityisesti kuparin ja sinisen väriset mallit ovat kiven alla. Myös Nokia 3- ja Nokia 3310 -puhelimia vaivaa saatavuusongelmat.

HMD Globalin odotetaan esittelevän Nokia 8 -lippulaivanpuhelin seuraavaksi ja huhujen mukaan julkaisu tapahtuisi jo 31. heinäkuuta.

Huhu: AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden mukana tulee AiO-nestejäähdytin

Huhun mukaan AMD:n Ryzen Threadrippereiden mukana tulisi AiO-nestejäähdyttimet, mikä tekisi niiden hinnoittelusta entistä kilpailukykyisemmän, sillä Intelin HEDT-prosessoreiden mukana ei tule lainkaan jäähdytintä.

AMD kertoi viime viikolla Ryzen Threadripper -prosessoreiden saapuvan markkinoille elokuun alkupuolella. Threadripper on AMD:n ensimmäinen nimenomaan HEDT-markkinoille suunnattu prosessori yli kymmeneen vuoteen.

Ryzen Threadripper -prosessoreita on luvassa ainakin aluksi vain kaksi erilaista mallia: 12-ytiminen 1920X ja 16-ytiminen 1950X. Prosessorit on varustettu kahdella Zeppelin-sirulla, jonka myötä niissä on yhteensä nelikanavainen DDR4-muistiohjain. Prosessorit sopivat TR4-kantaan ja vaativat kumppanikseen X399-piirisarjalla varustetun emolevyn.

Japanista kantautuvien huhujen mukaan AMD on varustamassa Threadripper-prosessorit AiO-nestejäähdyttimellä. Hermitage Akihabarasta lähtöisin oleva huhu ei ole erityisen tarkka sen suhteen, tuleeko prosessorista erikseen versiot nestejäähdyttimellä vai kuuluuko se vakiona kaikkiin Threadripper-prosessoreihin. Mikäli nestejäähdytin toimitetaan kaikkien prosessoreiden mukana, se tekee 799 ja 999 dollarin suositushinnoista entistä kilpailukykyisemmät, sillä Intel ei toimita omien HEDT-prosessoreidensa mukana lainkaan jäähdytintä.

Samsung kasvattaa 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muistien tuotantoa kasvavan kysynnän vuoksi

Samsungin lehdistötiedote on ensimmäinen kerta, kun yksikään HBM2-muistivalmistaja on kertonut valmistavansa 8-Hi HBM2 -muisteja huolimatta siitä, että markkinoilla on jo AMD:n Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjain, joka käyttää nimenomaan 8-Hi HBM2 -muisteja.

Näytönohjaimet kaipaavat jatkuvasti nopeampia muisteja. AMD ja SK Hynix kehittivät HBM- eli High Bandwidth Memory -muistit vastamaan juuri tähän haasteeseen ja nyt 2. sukupolvien HBM2-muistien myötä myös niiden kapasiteetit on saatu nostettua ajanmukaiselle tasolle.

HBM2-muisteja valmistaa nykytietojen mukaan kaksi valmistajaa: SK Hynix ja Samsung. HBM on kuitenkin JEDEC-standardi, joten periaatteessa kuka tahansa muistivalmistaja voisi aloittaa HBM-tuotannon, mikäli heillä on siihen tarvittavat tuotantolaitteet.

Julkisten tietojen mukaan sekä SK Hynix että Samsung valmistavat HBM2-muisteja vain 4-Hi-variantteina, eli neljän muistipiirin pinoina. Käytännössä tämä tarkoittaa 4 gigatavun kapasiteettia per HBM-pino. AMD on kuitenkin jo julkaissut kahdella 8 Gt:n eli 8-Hi HBM2 -pinolla varustetut Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimet, mikä varmistaa, ettei julkisesti kerrotut tiedot vastaa aina todellisuutta.

Nyt Samsung on tiedottanut, että se on nostanut 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muistien tuotantoaan, varmistaen samalla, että tuotanto on ollut käynnissä jo pidempäänkin. Yhtiön mukaan tuotantoa on kiihdytetty piirien kasvavan kysynnän vuoksi. Samsung kertoo kysyntää löytyvän tällä hetkellä näytönohjainten lisäksi muun muassa HPC-, tekoäly-, verkko- ja palvelinmarkkinoilta.

Samsungin mukaan se on ainut valmistaja, joka valmistaa 8 Gt:n 8-Hi HBM2 -muisteja, mikä tarkoittaisi AMD:n käyttävän Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimessa nimenomaan Samsungin HBM2-muisteja. Samsung saattaa viitata tiedotteellaan myös julkisesti saatavilla oleviin tietoihin, eli pelkän lehdistötiedotteen perusteella ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että myös SK Hynix valmistaisi 8-Hi HBM2 -muisteja. AMD ei ole paljastanut minkä valmistajan muisteja se käyttää 16 Gt:n Vega-varianteissa tai käyttääkö se niissä vain yhden valmistajan muisteja.

Lähde: Samsung

Intelin 8. sukupolven Core-prosessorit nostavat U-sarjan ydinmäärän kahdesta neljään

Kaby Lake-R -prosessorit nostavat Intelin U-sarjan perinteisen ydinmäärän kahdesta neljään, kun Coffee Lake nostaa kuluttajaprosessoreiden ydinmäärän neljästä kuuteen.

Intel on kertonut jo aikaa sitten valmistelevansa uusia 8. sukupolven Core-prosessoreita julkaistavaksi. Työpöytäpuolella 8. sukupolven prosessorit tullaan tuntemaan Coffee Lake -nimellä, mutta mobiilipuolen vastaavat prosessorit kuuluvat vuotojen mukaan jatkossakin Kaby Lake -perheeseen. Tämän hetkisten tietojen mukaan arkkitehtuurit ovat kuitenkin käytännössä identtiset.

Coffee Lake -arkkitehtuuri nostaa Intelin kuluttajaluokan työpöytäprosessoreiden maksimiydinmäärän pitkän odotuksen jälkeen neljästä kuuteen ytimeen. Vähävirtaiset U-sarjan prosessorit tulevat saamaan 8. sukupolvessa vastaavan käsittelyn, sillä niiden ydinmäärä on nousemassa kahdesta neljään uuden Kaby Lake-R -prosessoriperheen myötä. Intel ei ole varmistanut U-sarjan ydinmäärien nousua virallisesti, mutta kyllin monta vuotoa toisistaan riippumattomista lähteistä näin lähellä julkaisua tekee asiasta käytännössä varman. Coffee Laken osalta Intel on varmistanut 6-ytimisten mallien olemassaolon partnereilleen.

8. sukupolven Core -prosessoreiden julkaisu lähestyy parhaillaan kovaa vauhtia ja nyt nettiin on vuotanut ensimmäisiä viitteitä niitä käyttävistä kannettavista. Laptopmedia on löytänyt julkaisemattomia tietoja Acerin Swift 3 -kannettavan uudesta versiosta, joka pitää sisällään Core i5-8250U -prosessorin. Sama neliytiminen prosessori löytyy myös Geekbench-tulostietokannasta. Acerin listauksen mukaan prosessorin peruskellotaajuus on 1,6 ja Turbo-kellotaajuus 3,4 GHz, mutta Geekbench tunnistaa prosessorin kellotaajuudeksi 1,79 GHz.

Mikäli Geekbench-tuloksen muut tiedot pitävät paikkaansa, on edessä mielenkiintoinen tilanne itse prosessorisarjojen nimeämisen suhteen. U-sarjan prosessorit ovat perinteisesti tukeneet Hyper-Threading-teknologiaa riippumatta siitä kuuluuko prosessori Core i3-, i5- vai i7-sarjaan. Tuplaytimisillä prosessoreilla tämä on tarkoittanut maksimissaan neljää samanaikaisesti suoritettavaa säiettä.

Geekbenchin mukaan sama linja jatkuu myös 8. sukupolvessa, eli Core i5-8250U tukee U-sarjan perinteiden mukaisesti Hyper-Threadingia. Tällä kertaa ydinten määrä on kuitenkin neljä, mikä tarkoittaa yhteensä kahdeksaa ajettavaa säiettä. Markkinoinnin kannalta tilanne on erikoinen, sillä Core i5 -sarjan työpöytäprosessorit eivät tue Hyper-Threadingia, eli ne kykenevät ajamaan vain neljää säiettä neljällä ytimellään. Coffee Laken ei odoteta muuttavan tilannetta HT:n osalta, mutta ydinmäärä on nousemassa neljästä kuuteen.

Lähteet: PCPerspective, Laptopmedia, Geekbench

Fujitsu kehittää DLU-prosessoria tekoäly- ja koneoppimistehtäviin

DLU eli Deep Learning Unit -prosessori on suunniteltu nimenomaan tekoälyn tarpeisiin ja se tulee vaatimaan rinnalleen perinteisen prosessorin.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat olleet viime aikoina liki kaikkien prosessorivalmistajien huulilla. Nyt mukaan on liittymässä Fujitsu, joka tunnetaan prosessoripiireissä lähinnä supertietokoneisiin ja palvelimiin suunnatuista SPARC-prosessoreistaan.

Top500.org-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan Fujitsu kehittää parhaillaan DLU- eli Deep Learning Unit -prosessoria, joka on suunnattu yksinomaan tekoäly- ja koneoppimistehtäviin. Fujitsu on asettanut DLU-prosessorin tavoitteeksi kymmenkertaisen suorituskyvyn wattia kohden kilpailijoiden piireihin nähden.

DLU-piiri tukee natiivisti FP32-, FP16-, INT16- ja INT8-tarkkuuksia. Fujitsun mukaan INT8- ja INT16-tarkkuudet ovat riittäviä moniin syväoppimistehtäviin ja niiden käyttö puolestaan kuluttaa vähemmän energiaa kuin FP16- tai FP32-tarkkuuksien.

Deep Learning Unit -prosessori on arkkitehtuuriltaan heterogeeninen. Se hyödyntää yhtä tai useampaa ”Master”-ydintä, jotka hallitsevat laskentatehtäviä suorittavia DPU-yksiköitä (Deep learning Processing Unit). Kukin DPU-yksikkö rakentuu kuudestatoista DPE- eli Deep learning Processing Element -yksiköstä. Dataa suoritusyksiköille syötetään samalle hartsialustalle integroidusta HBM2-muistista. Deep Learning Unit tukee Fujitsun Tofu-väylää, joka mahdollistaa useampien piirien yhdistämisen toisiinsa.

Fujitsun tämän hetkisten suunnitelmien mukaan ensimmäisen sukupolven Deep Learning Unit -prosessorit julkaistaan yhtiön seuraavan fiskaalivuoden aikana. Ne tulevat toimimaan apuprosessoreina yhtiön SPARC-prosessoreiden rinnalla. Toisen sukupolven DLU-prosessorit on tarkoitus integroida suoraan osaksi muita prosessoreita.

Lähteet: Top500.org, Guru3D

Amazonin myymistä Ryzen-prosessoreista löytynyt väärennettyjä yksilöitä

Väärennetyt Ryzen-prosessorit ovat todellisuudessa Intelin LGA-kantaisia prosessoreita, todennäköisesti Pentium D-, Celeron- tai Core 2 -tuoteperheestä.

Maailmalla liikkuu aina silloin tällöin niin sanottua väärennettyä rautaa. Esimerkiksi näytönohjainten kohdalla kyse on useimmiten ollut väärällä nimellä myydyistä tuotteista, joiden BIOS-tiedostoa on muokattu näyttämään haluttu tuotenimi todellisen sijasta.

Tällä kertaa kyse on samaan aikaan sekä tökerömmästä että hienostuneemmasta huijauksesta. Tuntemattomat tahot ovat ilmeisesti takuupalautuksina tai vain peruuntuneina kauppoina lähettäneet Amazonille takaisin väärennettyjä Ryzen-prosessoreita, jotka on sitten myyty edelleen Amazonin toimesta muille käyttäjille.

Toistaiseksi ilmoille on tullut kaksi identtistä tapausta, joissa käyttäjät ovat ostaneet tuotteensa suoraan Amazonilta. Aidon paketin sisältä on löytynyt Ryzen-prosessorin ja Wraith-jäähdyttimen sijasta Intelin LGA-kantainen prosessori ja yksinkertainen jäähdytyssiili.

Toistaiseksi ei ole varmaa, mitä Intelin prosessoreita väärentäjät ovat käyttäneet, mutta lämmönlevittäjän ja hartsialustan perusteella potentiaalisimmat vaihtoehdot löytyvät Pentium D-, Celeron- ja Core 2 -prosessorisarjoista. Lämmönlevittäjästä on poistettu Intelin tunnistetiedot ja korvattu ne varsin vakuuttavan näköisillä Ryzen-painatuksilla.

Toistaiseksi on mahdotonta arvioida, kuinka laajasta väärennöskampanjasta on kyse. Voidaan kuitenkin pitää huolestuttavana, että tavalla tai toisella loppujen lopuksi helposti aidosta prosessorista erottuva väärennös on päässyt läpi Amazonin palautusseulasta. Aiheesta tehdyt Reddit-ketjut ((1), (2)) löysi alun perin WCCFtech.