Uusi artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ Premium

io-tech testasi Sonyn 4K-näytöllä varustetun Xperia XZ Premium -huippumallin.

Ennen juhannuksen viettoon lähtöä io-tech saa kevennettyä älypuhelimien testiruuhkaa julkaisemalla testiartikkelin Sonyn Xperia XZ Premium -älypuhelimesta. Sonyn malliston lippulaivan erikoisominaisuuksia ovat 5,5-tuumainen 4K-näyttö sekä uusi 19 megapikselin Motion Eye -kamera, joka pystyy tallentamaan lyhyitä pätkiä 960 FPS -videokuvaa. Suomessa puhelin on ollut kaupoissa kesäkuun taitteesta lähtien ja sen suositushinta on 799 euroa.

Tutustumme artikkelissa perinteiseen tyyliin puhelimen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon, käyttökokemuksia ja -huomioita unohtamatta.

Lue artikkeli: Testissä Sony Xperia XZ Premium

Windows 10:n uusi koontiversio tuo näytönohjaimen käyttöasteen ja muita tietoja Tehtävienhallintaan

Windows 10:n uuden koontiversion Tehtävienhallinta osaa näyttää esimerkiksi miten paljon mikäkin prosessi käyttää näytönohjaimen resursseja, kuinka suurella prosentilla grafiikkapiirin laskentayksiköitä rasitetaan ja näytönohjaimen muistin käyttöasteen.

Microsoft tuo Windows Insider -käyttäjille tasaiseen tahtiin uusia koontiversioita Windows 10 -käyttöjärjestelmästä. Nykyiset koontiversiot ovat pieniä askelia kohti syksyllä julkaistavaa Fall Creators Updatea.

Windows 10:n koontiversio 16226:n kenties mielenkiintoisin uudistus on päivittynyt Tehtävienhallinta. Uudistetun Tehtävienhallinnan Suorituskyky-välilehdelle on lisätty oma osionsa tietokoneen näytönohjaimelle tai näytönohjaimille. Tehtävienhallinta osaa näyttää näytönohjaimen perustiedot sekä sen eri osien, kuten 3D:n (käytännössä tarkoittanee itse laskentayksiköitä), videonpurku- ja pakkausyksiköiden sekä muistin käyttöasteen. Lisäksi Lisätiedot-välilehti näyttää jatkossa miten paljon mikäkin prosessi käyttää näytönohjaimen resursseja. Microsoftin mukaan ominaisuus on vielä osittain buginen, joten käyttäjien toivotaan lähettävän siitä bugiraportteja aktiivisesti.

Muita uudistuksia uudessa koontiversiossa ovat esimerkiksi Gaming-asetuksiin lisätty Xbox Networking -välilehti, jossa voi tarkistaa yhteyden Microsoftin Xbox Live -verkkoon, mahdollisuus tuoda Edge-selaimeen asetukset ja keksit Googlen Chromesta sekä mahdollisuus sulkea välilehti silloinkin, kun sillä on avoinna esimerkiksi jokin dialogi. Epub-kirjoihin voi jatkossa lisätä Edgessä käsin kirjoitettuja muistilappuja ja kopioiduista tekstinpätkistä voi kysyä suoraan Cortanalta lisätietoa. Myös Edgen Suosikkien hallintaa on paranneltu.

Taskulaskimeen on lisätty tuki valuuttamuunnoksille, hiiren oikean näppäimen takana olevaan kontekstivalikkoon on lisätty tuki tiedostojen Jako-ominaisuudelle ja Windowsin helppokäyttötoiminnoista löytyvälle Narratorille on lisätty taakse tekoälyä, joka osaa kuvailla kuvia, joille ei ole erikseen kirjoitettu selitettä. Ominaisuutta voi käyttää myös optiseen kirjainten tunnistukseen kuvissa.

Mukana on myös joukko uusi emojeita ja hakuominaisuus oikean emojin löytämiseksi, virtuaalinäppäimistön swipe-kirjoitus tukee nyt useita uusia kieliä kuten suomea ja ennustavaan tekstinsyöttöön on myös lisätty joukko uusia kieliä. Myös tilaäänien (Windows Sonic, Dolby Atmos) käyttöönottoa on helpotettu entisestään.

Voit tutustua uuden koontiversion kaikkiin uudistuksiin, korjauksiin ja muutoksiin Microsoftin blogissa.

Intelin 6-ytiminen Coffee Lake esiintyy jälleen SiSoft Sandra -tulostietokannassa

Intelin ensimmäiset Coffee Lake -prosessorit tullaan julkaisemaan nykytiedon mukaan elo-syyskuussa yhdessä Z370-piirisarjan kera.

Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Coffee Lake -prosessoreita. Partnereilleen pitämästä tapahtumasta vuotaneiden aikataulujen mukaan ensimmäiset Coffee Laket julkaistaan elo-syyskuussa ja loput ensi vuoden alussa. Z370-piirisarja julkaistaan samaan aikaan ensimmäisten Coffee Lake -prosessoreiden kanssa ja muut 300-sarjan piirisarjat toisessa aallossa ensi vuoden alussa.

SiSoft Sandra -tulostietokantaan on ilmestynyt jälleen uusi Coffee Lake -tulos. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Intelin tuleva 6-ytiminen prosessori esiintyy tietokannassa, mutta tiettävästi aiemmissa tuloksissa ei ole ollut mukana prosessorin Turbo-kellotaajuuksia.

Intelin Engineering Sample -prosessoreille tyypilliseen tapaan Coffee Lake tunnistuu Genuine Intel CPU 0000 -nimellä. Sandran mukaan prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 ja Turbo-kellotaajuus 4,2 GHz. Tarkemmat tiedot paljastavat, että prosessorissa on 6 ydintä ja se kykenee suorittamaan samanaikaisesti kahtatoista säiettä. Jokaisella ytimellä on 256 kilotavua L2-tason välimuistia ja koko prosessorissa yhteensä 12 Mt L3-välimuistia.

Aiempien vuotojen tapaan Coffee Lakea ajettiin Kaby Lake -alustalla huolimatta siitä, että prosessorille on luvassa myös oma piirisarjansa. Huhujen mukaan prosessori tulisi kuitenkin vaatimaan uuden LGA 1151 v2 -prosessorikannan, mikä rajoittaisi sen uusiin 300-sarjan emolevyihin.

Näkökulma: Ryzen Threadripperin hinta tulee todennäköisesti olemaan jytky

AMD julkaisi eilen uudet Zen-arkkitehtuuriin pohjautuvat Naples-koodinimelliset Epyc-palvelinprosessorit. Niiden hinnoittelusta voidaan tehdä alustavia arvioita kuluttajille suunnattujen Ryzen Threadripper -tehoprosessoreiden hintatasosta.

AMD tuo Epyc-prosessoreistaan markkinoille yhden ja kahden prosessorin järjestelmiin suunnatut mallit ja yritys pyrkii haastamaan Intelin aggressiivisella hinnoittelullaan.

Yhden prosessorin järjestelmiin suunnattu 32-ytiminen Epyc 7551P-malli maksaa 2100 dollaria, 24-ytiminen 7401P 1075 dollaria ja 16-ytiminen 7351P 750 dollaria. Kahden prosessorin järjestelmiin suunnatuista 32- ja 24-ytimisistä Epyc-malleista joutuu maksamaan hieman enemmän, mutta kaikkien mallien hinnat ovat selvästi alhaisemmat kuin Intelin vastaavilla ydinmäärillä varusteuissa Xeon-konfiguraatioissa.

Kaikissa Socket SP3 -kantaan sopivissa Epyc-prosessoreissa on hartsialustaan istutettu neljä 8-ytimistä piisirua eli yhteensä 32 ydintä. Vaikka joissain malleissa ytimiä olisikin käytössä alle 32 kappaletta, kaikissa malleissa on silti käytössä 128 PCI Express -linjaa ja 8-kanavainen muistiohjain.

Kuluttajille suunnatuissa TR4-kantaisissa Ryzen Threadripper -tehoprosessoreissa on hartsialustalle istutettu Epycin neljän piisirun sijaan vain kaksi 8-ytimistä piisirua eli yhteensä 16 ydintä ja kaikissa malleissa käytössä on 64 PCI Express -linjaa ja nelikanavainen DDR4-muistiohjain.

155/170 watin TDP-arvolla varustettu 16-ytiminen Epyc 7351P -prosessori toimii 2,4 GHz:n perustaajuudella ja maksimissaan 2,9 GHz:n Boost-taajuudella. Kun lämmönlevittäjän alta poistetaan kaksi piisirua, pystytään 16-ytimisessä Ryzen Threadripperissä kellotaajuudet nostamaan yli 3 GHz:iin vastaavan TDP-arvon sisällä.

Jos palvelimiin ja yrityksille suunnattu 16-ytiminen Epyc 7351P -prosessori maksaa 750 dollaria, on kuluttajakäyttöön suunnattu 16-ytiminen Ryzen Threadripper hyvin todennäköisesti hinnoiteltu alle 1000 dollariin. Nähtäväksi jää, kuinka paljon alle 1000 dollarin AMD kykenee Threadripperin hinnan painamaan, mutta 699-799 dollarin eli Suomessa noin 750-850 euron hinnoittelu alkaa näyttää hyvinkin mahdolliselta.

12- ja 16-ytimiset Ryzen Threadripper -prosessorit tulevat saataville kuukauden kuluttua 27. heinäkuuta ensin Alienwaren Area-51 -kokoonpanoissa ja myöhemmin jälleenmyyjien kautta kuluttajien ostettavaksi.

Vertailun vuoksi AMD:n maaliskuussa julkaisema 8-ytiminen Ryzen 7 1800X -prosessori on hinnoiteltu tällä hetkellä Yhdysvalloissa 499 dollariin ja Suomessa sen hinta on alkaen 499 euroa. Intelin uusista Core X -prosessoreista ensi viikolla myyntiin saapuva 8-ytiminen Core i7-7820X -malli maksaa 599 dollaria ja lokakuussa saapuva 16-ytiminen Core i9-7960X -malli 1699 dollaria.

PS. Io-techin testilaboratorioon on saapumassa huomenna tai ensi viikon maanantaina 10-ytiminen Core i9-7900X -prosessori, joka testataan pikimmiten. Testeissä vastaan asettuvat muun muassa edellisen sukupolven 10-ytiminen Core i7-6950X -malli ja AMD:n leiristä 8-ytiminen Ryzen 7 1800X.

AMD esitteli Radeon Instinct -sarjan laskentakortit koneoppimiseen

AMD:n koneoppimiseen ja tieteelliseen laskentaan suunnattu Radeon Instinct -sarja koostuu tänä vuonna kolmesta laskentakortista, joista kukin perustuu eri sukupolven grafiikkapiiriin.

AMD esitteli Radeon Instinct -sarjan laskentakortit ensimmäistä kertaa viime vuoden lopulla. Silloin kyseessä oli kuitenkin vain nopea katsaus tulevaan. Nyt Epyc-prosessoreiden julkaisun yhteydessä AMD on kertonut tarkempia tietoja laskentakorttiensa ominaisuuksista ja yksityiskohdista. Radeon Instinct -laskentakortit on tarkoitettu etenkin koneoppimiseen ja tieteelliseen laskentaan.

Radeon Instinct MI25 on AMD:n koneoppimiseen suunnattujen laskentakorttien lippulaivamalli. Vega 10 -grafiikkapiiriin perustuva laskentakortti tarjoaa käyttäjille 64 nCU-yksikköä (4096 stream-prosessoria) ja 16 Gt (2 x 8 Gt) HBM2-muistia. Grafiikkapiiri toimii 1500 MHz:n kellotaajuudella, mikä tarkoittaa 12,3 TFLOPSin FP32- ja 24,6 TFLOPSin FP16-suorituskykyä. Muistikaistaa on tarjolla 484 Gt/s, eli HBM2-muistit toimivat 2048-bittisen muistiväylän jatkeena 1,89 Gbps:n nopeudella. Radeon Instinct MI25:n HBM2-muistit tukevat ECC-virheenkorjausta.

Radeon Instinct MI8 on suorituskykyä katsellessä seuraava askel alaspäin MI25:stä. GCN3-sukupolven Fiji-grafiikkapiiriin perustuva laskentakortti sisältää 64 CU-yksikköä eli 4096 stream-prosessoria, jotka toimivat 1000 MHz:n kellotaajuudella. Teoreettista suorituskykyä on siis tarjolla 8,2 TFLOPSia sekä FP32- että FP16-tarkkuuksilla. Grafiikkapiirin tukena on 4 Gt (4 x 1 Gt) 1 Gbps:n HBM1-muistia, mikä yhdessä 4096-bittisen muistiväylän kanssa tarkoittaa 512 Gt/s:n muistikaistaa.

Suorituskyvyltään pakan pohjimmainen vaihtoehto on Radeon Instinct MI6. Polaris 10 -grafiikkapiiriin perustuvassa laskentakortissa on käytössä 36 CU-yksikköä eli 2304 stream-prosessoria. Suorituskykylukemiksi AMD ilmoittaa 5,7 TFLOPSia sekä FP32- että FP16-tarkkuuksilla, mikä tarkoittaa noin 1,24 GHz:n kellotaajuutta. Grafiikkapiirin tukena on 16 Gt 7 Gbps:n GDDR5-muistia. 256-bittisen muistiväylän myötä muistikaistaa on tarjolla 224 Gt/s.

Laskentakorteille tyypilliseen tapaan Radeon Instinct -sarjassa ei ole näyttöulostuloja ja ne jäähtyvät passiivisesti räkkipalvelinten ilmanvaihdon turvin.

AMD ei ole vielä kertonut Radeon Instinct -laskentakorttiensa hintatasoja, mutta ilmoitti niiden toimitusten alkavan kumppaneille vuoden kolmannen neljänneksen aikana eli heinä-syyskuussa.

NVIDIA esitteli Tesla V100 PCI Express -kiihdyttimen tieteelliseen laskentaan

NVIDIAn Tesla V100 PCIe käyttää Mezzanine-version tapaan ominaisuuksiltaan karsittua GV100-grafiikkapiiriä. GV100:n 84 SM-yksiköstä on käytössä 80, eli FP32-tarkkuuden CUDA-ytimiä on käytössä 5120.

NVIDIA esitteli GTC-konferenssissaan keväällä Volta-arkkitehtuuriin perustuvan Tesla V100 -laskentakortin Mezzanine- eli SXM2-version. Nyt yhtiö on esitellyt myös samaan GV100-grafiikkapiiriin perustuvan PCI Express -väyläisen laskentakortin tieteelliseen laskentaan ja koneoppimiseen. Volta-arkkitehtuurin uutena ominaisuutena laskentakortissa on erillisiä tensor-ytimiä, jotka nopeuttavat merkittävästi koneoppimista.

Tesla V100:n PCI Express -versio käyttää SXM2-version tapaan osittain karsittua GV100-piiriä. Koko piirissä on yhteensä 84 SM-yksikköä, mutta julkaistuissa laskentakorteissa niistä on käytössä vain 80. Käytännössä 80 SM-yksikköä tarkoittaa 5120 FP32-CUDA-ydintä, 2560 FP64-CUDA-ydintä ja 640 Tensor-ydintä. Kukin Tensor-ydin suorittaa ”D = A x B + C” -laskutoimituksia 4 x 4 -matriiseilla ja kykenee yhteensä 64 FMA-operaatioon ((Fused Multiply-Add) FP16-kertolasku, FP32-akkumulaatio) kellojaksossa.

GV100-grafiikkapiiri toimii Tesla V100 PCIe -versiossa maksimissaan noin 1370 MHz:n kellotaajuudella, mikä tarkoittaa 28 TFLOPSin FP16-suorituskykyä, 14 TFLOPSin FP32-suorituskykyä, 7 TFLOPSin FP64-suorituskykyä ja lopulta 112 TFLOPSin suorituskykyä Tensor-laskuissa. GV100-grafiikkapiirin tukena on 16 gigatavua (4 x 4 Gt) 1,75 Gbps:n HBM2-muistia, mikä yhdessä 4096-bittisen muistiväylän kanssa tarkoittaa 900 Gt/s:n muistikaistaa.

Hieman SXM2-versiota matalammat kellotaajuudet ovat mahdollistaneet laskentakortin TDP-arvon laskemisen 300:sta 250 wattiin. Laskentakortti jäähtyy passiivisesti luottaen räkkipalvelinten riittävään ilmanvaihtoon. Kuten tyypillistä, laskentakortissa ei ole lainkaan näyttöliittimiä eli se ei sovellu pelaamiseen.

NVIDIAn Tesla V100 PCIe saapuu myyntiin tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana tämän vuoden aikana. NVIDIA ei ole vielä paljastanut laskentakortin hintaa.

Video: OnePlus 5 unboksaus ja ensituntumat

Io-techin testiin saapui 27. kesäkuuta Suomessa myyntiin tuleva OnePlus 5 -älypuhelin. Tutustumme myyntipakkauksen sisältöön videolla.

OnePlus esitteli uuden 5-älypuhelimensa tiistaina ja io-tech sai testikappaleensa mukaan Helsingissä järjestetystä julkaisutilaisuudesta. Tiukasta aikataulusta johtuen laite ei ehtinyt Porin toimiston ”studioon” Sampsan kuvattavaksi, joten allekirjoittanut päätti sooloilla nopean videokatsauksen kotioloissa. Tutustumme videolla myyntipakkauksen sisältöön sekä teemme nopeat ensihavainnot puhelimesta.

io-techin kirjoitetun ensituntumat-artikkelin voi lukea täältä. Varsinainen kattava testiartikkeli on vuorossa heinäkuun alkupuolella, kunhan olemme ehtineet keräämään riittävät käyttökokemukset laitteesta ympärivuorokautisen testijakson pohjalta.

Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

AMD julkaisi Epyc-prosessorit palvelimiin: 8 – 32 ydintä, 128 PCIe-linjaa ja 8-kanavaiset DDR4-muistit

AMD:n Epyc-prosessorit perustuvat samaan Zen-arkkitehtuuriin kuin Ryzen-prosessorit ja niissä on käytössä neljä Zeppelin-sirua samassa MCM-paketoinnissa.

AMD julkaisi eilen myöhäisillassa virallisesti Epyc-palvelinprosessorit. Epyc-prosessorit perustuvat samaan Zen-arkkitehtuuriin ja samoihin Zeppelin-siruihin, kuin yhtiön Ryzen- ja Ryzen Threadripper -prosessorit.

AMD tuo markkinoille 8-, 16-, 24- ja 32-ytimiset versiot Epyc-prosessoreista ja erilaisia malleja on yhteensä 12. Kaikille malleille yhteisiä ominaisuuksia ovat 128 PCI Express 3.0 -linjaa ja 8 DDR4-muistikanavaa. TDP-arvot ovat prosessorista riippuen 120 – 180 wattia, mutta AMD tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden konfiguroida TDP:tä tarpeen mukaan ylös tai alaspäin. Esimerkiksi 180 watin TDP-arvolla varustetun prosessorin voi konfiguroida myös 165, 190 ja 200 watin TDP:lle tarpeiden mukaan.

Prosessorit on jaoteltu siten, että kolme P-merkinnällä varustettua mallia toimivat vain yhden prosessorin järjestelmissä ja muut sekä yhden että kahden prosessorin järjestelmissä. AMD:n mukaan sen uudet Epyc-prosessorit tarjoavat kahden prosessorin järjestelmissä 23 – 70 % parempaa suorituskykyä kuin vastaavien hintaluokkien Xeonit.

Yhden prosessorin järjestelmistä vertailu oli hieman erikoisempi. AMD:n yhden Epyc-prosessorin järjestelmiä verrattiin joka hintaluokassa kahteen Xeoniin yhden sijasta. Xeonit oli valittu siten, että kahden prosessorin hinta on lähellä yhden Epyc-prosessorin hintaa. Epyc peittosi AMD:n testeissä verrokkinsa 21 – 63 prosentin erolla.

AMD painotti tapahtumassa, että Epyc on suunniteltu tulevia Skylake-SP-arkkitehtuurin Xeoneita vastaan, ei nyt vertailussa käytettyjä Broadwell-EP Xeoneita.

Uusi artikkeli: Ensituntumat: OnePlus 5

io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta OnePlus 5 -älypuhelimesta.

OnePlus esitteli uuden neljännen sukupolven huippumallinsa eilen ja io-tech oli mukana seuraamassa julkaisua Helsingissä järjestetyssä kutsutilaisuudessa. Otimme laitteesta tuoreeltaan ensituntumat ja kokeilimme uutta zoomauksen mahdollistavaa kaksoiskameraa.

Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä heinäkuun alkupuoliskolla, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.

Lue artikkeli: Ensituntumat: OnePlus 5

OnePlus 5 -älypuhelin odotetusti julki

Odotettu OnePlus 5 -älypuhelin on virallisesti julkaistu. Laite on välittömästi ennakkotilattavana alkaen 499 euron hinnalla.

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja on julkistanut odotetusti uuden OnePlus 5 -älypuhelimensa. Uutuus tarjoaa edeltäjiensä tapaan huippuluokan ominaisuuksia houkuttelevaan hintaan, joskin hintataso on jälleen noussut edeltäjämallista.

Laitteen kuorirakenne on edelleen metallia, mutta takakuoren muotoilua on muutettu jonkin verran edeltäjämalliin nähden ja kuten jo ennakkoon julkaistuista kuvista nähtiin, yhdennäköisyys iPhonen kanssa on melko suuri. Näyttökooksi on valikoitunut tuttu 5,5-tuumaa ja resoluutio on pysynyt edelleen 1080 x 1920 pikselissä.

OnePlus 5:n keskeisin uusi ominaisuus on kaksoiskamera, joka hyödyntää kahta Sonyn kamerasensoria. Pääkameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen parina on f1.7-aukkosuhteen objektiivi. Toisen 20 megapikselin kameran parina on puolestaan polttoväliltään kaksinkertainen f2.6-aukkosuhteen teleobjektiivi, joka mahdollistaa siis häviöttömän kaksinkertaisen zoomauksen. Tuettuna on 4k 30 fps -videokuvaus.

Laite on varustettu sormenjälkilukijalla, 3,5 mm:n kuulokeliittimellä, kaksois nano-SIM -paikalla, RGB LED -merkkivalolla ja kyljestä löytyy hälytysäänen liukukytkin.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 152,7 x 74,7 x 7,25 mm
  • Paino: 153 grammaa
  • 5,5″ AMOLED-näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 401 PPI
  • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 ydintä, 2,45 GHz)
  • 6 tai 8 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
  • 64 tai 128 Gt tallennustilaa
  • CAT12/3CA LTE-yhteydet, 2×2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
  • 16 + 20 Mpix kaksoiskamera, f1.7 & f2.6, 2x häviötön zoomaus, 4K-videokuvaus
  • 3300 Ah akku, USB Type-C, Dash Charge -pikalataus
  • Android 7 Nougat & Oxygen OS

Oneplus 5 on hinnoiteltu alkaen 499 eurosta (6/64 Gt) ja tulee saataville kahdella värivaihtoehdolla eli mustana ja harmaana. Kalliimpi 8/128 Gt -malli on hinnoiteltu 559 euroon. Ennakkotilausten (koodi: Clearer Photos) toimitus alkaa 21. kesäkuuta priority-postituksen kautta eli 6 päivää ennen yleisen myynnin alkamista 27. kesäkuuta.

Nopeimmin uuden OnePlus 5:n saa ostettua Elisan neljästä pop-up-pisteestä, jotka ovat avoinna vain huomisen päivän, 21. kesäkuuta klo 17 alkaen. Pop-up-pisteet löytyvät Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Oulusta.

io-tech sai tänään OnePlus 5 -testikappaleen käsiin ja alkaa testaamaan sitä kesä-heinäkuun vaihteessa julkaistavaa artikkelia varten.

Lähteet: OnePlus, Elisa