TAG Heuerilta uusi ulkoisesti mukautettava Connected Modular 45 -älykello

14.3.2017 - 15:22 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Sveitsiläinen kellovalmistaja TAG Heuer on julkaissut uuden Android Wear -pohjaisen Connected Modular 45 -älykellon.

Mallinimessä mainittu modulaarisuus keskittyy kellon ulkoiseen olemukseen. Käyttäjä voi valita kellon kehyksen, hihnan kiinnityskorvakkeiden, hihnan ja soljen tyypin, joiden ansiosta tarjolla on kaikkiaan 56 erilaista ulkonäköversiota. Rannekkeen materiaalin voi valita silikonin, nahan, titaanin ja keraamin väliltä sekä useista eri väreistä. Kello-osan voi myös halutessaan vaihtaa aitoon sveitsiläiseen mekaaniseen kelloon (Calibre 5 tai Heuer 02T Tourbillon).

Kellon läpimitaltaan 45 mm:nen runko on valmistettu titaanista ja tehty vedenkestäväksi 50 metrin syvyyden vedenpaineeseen asti. 1,39-tuumaista (halkaisija 400 pikseliä) AMOLED-näyttöä suojaa 2,5 mm paksu safiirilasi. Käyttöjärjestelmänä kellossa on uusi Android Wear 2.0, jota on höystetty TAG Heuerin omilla käyttäjän aikataulun mukaan mukautuvilla kellotauluilla sekä omalla yhteyssovelluksella.

Tekniseltä osastolta kellosta löytyy Intelin Atom Z34xx -järjestelmäpiiri, 512 Mt RAM-muistia ja neljä gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kellon varustukseen kuuluvat myös WiFi-, GPS- ja NFC-yhteydet. Pulssimittaria kellossa sen sijaan ei ole. 410 mAh:n akku kestää valmistajan mukaan normaalikäytössä jopa 25 tuntia. Lataaminen tyhjästä täyteen tapahtuu vajaassa kahdessa tunnissa.

Connected Modular 45:n hinnat alkavat 1600 eurosta ja päättyvät timanttikehyksisten versioiden 6600 euroon.

Lähde: TAG Heuer, Intel

AMD otti kantaa Ryzenin suorituskykyyn liittyviin spekulaatioihin

AMD:n Robert Hallockin mukaan suurin osa spekulaatiosta on osunut metsään, eikä esimerkiksi Windows 10:n säieskedulerilla ole ongelmia uuden Zen-arkkitehtuurin kanssa.

AMD julkaisi uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen-prosessorit kuluvan kuun 2. päivä eli vajaat kaksi viikkoa sitten. Lukuisten erilaisten testien jälkeen netti on täyttynyt spekulaatioista, jotka pyrkii selittämään prosessoreiden suorituskyvyn heittelyt eri testiohjelmissa. Suosituimpia teorioita on ollut muun muassa Windows 10:n säieskedulerin (thread scheduler) vaikeudet uuden arkkitehtuurin kanssa. AMD:n Robert Hallock on julkaissut yhtiön sivuilla blogipostauksen, jossa hän selvittää AMD:n kantaa lukuisiin Ryzeniin liittyviin spekulaatioihin.

AMD:n omien tutkimusten mukaan Windows 10:n säieskeduler toimii Ryzen-prosessoreiden kanssa juuri niin kuin sen pitäisikin ja se osaa käsitellä prosessorin loogisia ytimiä oikein. Monen tahon raportoimat oudot tiedot Sysinternalsin Coreinfo -työkalulla selittyvät puolestaan vanhentuneella versiolla. Coreinfon tuorein 3.31 -versio antaa Ryzenin ytimistä ja välimuisteista oikeat tiedot aiempien versioiden virheellisten sijasta.

AMD:n mukaan erot Windows 7:n ja 10:n suorituskyvyssä selittyvät yksinkertaisesti käyttöjärjestelmien välisillä yleisillä eroilla eikä esimerkiksi ehdotetuilla skedulerin eroilla ole asian kanssa mitään tekemistä. Yhtiö kuitenkin tiedostaa, että vaikka monet ohjelmat osaavat jo nyt hyödyntää Ryzenin arkkitehtuuria tehokkaasti, voisivat lukuisat muut ohjelmat saada optimoinneilla selkeitä suorituskykyparannuksia.

Yksi kysymyksiä herättänyt seikka eri Ryzen-mallien välillä on prosessorin T Control- eli tCTL-anturin raportoimat lämpötilat. Anturi mittaa prosessorin lämpötilaa piisirun ja lämmönlevittäjän yhtymäkohdasta. Eri ohjelmat raportoivat tCTL:n mittauksiin perustuen tällä hetkellä merkittävästi pienempiä lämpötiloja Ryzen 7 1700 -mallille verrattuna 1700X- ja 1800X -malleihin.

AMD:n mukaan syy tälle on halu saada kaikkien Ryzen-prosessoreiden tuuletinprofiilit toimimaan yhtenevällä kaavalla. 95 watin TDP-arvolla varustetut X-prosessorit vaativat luonnollisesti enemmän jäähdytystä kuin 65 watin TDP-arvolla varustetut ei-X-mallit, joten AMD lisää X-prosessoreiden tCTL:n raportoimaan lämpötilaan 20 °C varmistamaan tuulettimen toiminnan riittävällä nopeudella. AMD uskoo lämpötiloja seuraavien ohjelmien päivittyvän tulevaisuudessa ymmärtämään X-prosessoreiden todellisen lämpötilan, mutta sitä odotellessa käyttäjät voivat yksinkertaisesti vähentää 20 °C tCTL-anturin raportoimasta lämpötilasta.

AMD toistaa jälleen suosituksensa käyttää Ryzenin kanssa Windows 10:n Paras suoritusteho -virranhallintaprofiilia (High Performance). Paras suoritusteho -profiili varmistaa, ettei Windowsin virranhallinta sammuta käyttämättömiä ytimiä, mikä hidastaa niiden käyttöönottoa rasituksen kasvaessa. Lisäksi Windowsin virranhallinnan Tasapainotettu-profiili (Balanced) saattaa hidastaa Ryzenin kellotaajuuden ja jännitteen muutoksia verrattuna Paras suoritusteho -profiiliin.

Viimeinen seikka, johon Hallock pureutuu blogissa on Simultaneous Multi-threading eli SMT-ominaisuus. Vaikka lukuisat testit ovat raportoineet useiden pelien suorituskyvyn kärsivän SMT:n ollessa käytössä, pitäisi AMD:n mukaan suorituskykyerojen olla joko olemattomia tai jopa positiivisia. Myös jotkut arvosteluista ovat todenneet samaa huolimatta lukuisista poikkeavista tuloksista.

Io-techin testeissä SMT paransi suorituskykyä parhaimmillaan reilut 8 prosenttia ARMA 3 -pelissä, kun pahimmillaan se heikensi suorituskykyä yli 11 prosenttia Total War: Warhammerissa.

Hallockin blogipostaus antaa vastauksen lukuisiin eri väittelyihin koskien Ryzen-prosessoreita. Se jättää kuitenkin edelleen avoimiksi useita kysymyksiä, kuten suorituskykyerot kun kaikki ohjelman käyttämät säikeet ovat samassa CCX-CPU-kompleksissa verrattuna saman ohjelman suorituskykyyn säikeiden jakautuessa molempiin CCX:iin.

Esimerkiksi NVIDIAn MeshInstancing-demo käyttää kahta säiettä. Roy Botnikin YouTubessa julkaisema testi osoittaa, että kyseisessä ohjelmassa suorituskyvyssä on merkittäviä eroja sen mukaan ovatko suoritettavat säikeet samassa CCX:ssä vai ei. Kun säikeet ovat jakautuneet kahteen CCX:ään, pyörii ruudunpäivitysnopeus Ryzen 7 1800X -prosessorilla ja Radeon R9 200 -sarjan näytönohjaimella noin 14 – 14,5 FPS:n välimaastossa. Kun suoritettavat säikeet ovat samassa CCX:ssä, nousee suorituskyky 16,5 – 17 FPS:n paikkeille. Windows arpoo säikeitä suorittavat loogiset ytimet ohjelman joka käynnistyksellä uudelleen ja eroa voi siis syntyä reilusti yli 15 %.

Myös Hardware.fr-sivusto on testannut hieman vastaavaa tilannetta rajoittamalla Ryzenin neljään ytimeen kahdessa eri konfiguraatiossa. Toisessa konfiguraatiossa on yksi CCX käytössä kokonaisuudessaan ja toinen poistettu käytöstä kokonaan, kun toisessa kummastakin CCX:stä on käytössä kaksi ydintä. 7-Zip-testissä 2+2-ytimen konfiguraatio suoriutui jopa nopeammin kuin 4+0-ydintä, mutta muissa testeissä eroa ei joko ollut käytännössä lainkaan tai 4+0-ydintä suoriutui testistä paremmin. Suurimmillaan ero oli Battlefield 1:ssä, jossa 2+2-ytimen konfiguraatio hävisi 4+0-ytimen konfiguraatiolle liki 20 %:n erolla.

Luksuspuhelinvalmistaja Vertu vaihtaa jälleen omistajaa

13.3.2017 - 18:32 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Luksuspuhelimia valmistava Vertu on vaihtanut jälleen omistajaa. Omistajanvaihdos tapahtuu vain 18 kuukautta sen jälkeen, kun taustalla vaikuttanut sijoittajaryhmä vaihtui edellisen kerran.

Vertun uusin omistaja on Kyprokselle rekisteröity sijoitusyhtiö Baferton Ltd., jonka taustalla on kiistanalaisista yhteyksistään tunnettu turkkilainen liikemies Hakan Uzan.

Uzan veljineen tuli tunnetuksi turkkilaisen teleoperaattori Telsimin mahalaskusta, jonka myötä heidät tuomittiin maksamaan Nokialle ja Motorolalle miljoonakorvaukset, joista Uzanit kuitenkin kieltäytyivät. Turkin valtio jäädytti perheen varat petosepäilyjen vuoksi ja Hakan Uzan veljineen lähti maanpakoon ulkomaille. Uzanit ovat saaneet poliittisen turvapaikan Ranskasta, mutta heidän tarkka olinpaikkansa ei ole tiedossa.

Vertun kauppasummaksi kerrotaan noin 50 miljoonaa puntaa, eli runsaat 57 miljoonaa euroa. Yrityksen arvo on selvästi romahtanut, sillä EQT:n kerrotaan maksaneen osuudestaan 175 miljoonaa puntaa vajaa viisi vuotta sitten. ”Vertu on vahva ja tunnustettu brändi niche-markkinoilla. Odotan (Vertun) tiimin kanssa työskentelyä ja investoimista yritykseen sen täyden potentiaalin saavuttamiseksi”, Hakan Uzan kommentoi The Telegraphille edustajansa välityksellä.

Nokia perusti Vertun vuonna 1998 ja myi siitä syksyllä 2012 90 % osuuden ruotsalaiselle sijoitusyhtiö EQT Partnersille. Vuonna 2015 EQT myi osuutensa hong kongilaiselle holding-yhtiö Godin Holdingsille. Vertun tehtaat sijaitsevat Hampshiressä Englannissa ja yrityksen palveluksessa on noin 1000 henkilöä. Viime vuosina yrityksellä on ollut vaikeuksia tehdä voittoa haastavilla matkapuhelinmarkkinoilla. Vuonna 2014 se teki 53 miljoonan punnan tappiot 110 miljoonan punnan liikevaihdolla.

Lähteet: The Telegraph, The Verge

AMD:n seuraavan sukupolven Vega-näytönohjain väitetyissä testivuodoissa

CompuBench-tuloksissa esiintyy vanha tuttu 687F:C1, kun SiSoft Sandran tietokantaan on ilmestynyt tuloksia 687F:C3-mallilla.

AMD:n tulevasta Vega-arkkitehtuurista ja siihen perustuvasta Vega 10 -grafiikkapiiristä tiedetään jo paljon, vaikka näytönohjaimet julkaistaan virallisesti vasta vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa. Viimeksi yhtiö varmisti näytönohjaimen saapuvan markkinoille Radeon RX Vega -nimellä.

AMD on antanut tähän asti luvan julkaista tiettyjä suorituskykytietoja yhtiön demotilaisuuksissa pyörineistä peleistä, mutta tarkkoja testituloksia ei ole vielä tiedossa. Nyt VideoCardz on löytänyt Vegaan viittaavia testituloksia sekä CompuBenchin että SiSoft Sandran tietokannoista. Testitulosten aitoutta on toistaiseksi mahdotonta varmistaa, mutta ne ovat varsin hyvin linjassa yleisten odotusten ja oletusten kanssa.

CompuBenchin tietokannasta löytyvät testitulokset on ajettu AMD 687F:C1 -mallilla, eli AMD:n demokoneista tutulla Vega 10 -versiolla. Piirissä on 64 NCU- eli Next-Generation Compute Unit -yksikköä, mikä tarkottaisi vanhempien CU-yksiköiden rakenteella yhteensä 4096 stream prosessoria. CompuBenchin OpenCL-tulokset sijoittuvat useimmissa testeistä NVIDIAn GeForce GTX 1080- ja GTX 1080 Ti -näytönohjainten välimaastoon. Tuloksia tulkitessa tulee ottaa huomioon ajureiden mahdollinen keskeneräisyys, sillä esimerkiksi tuetuista OpenCL-laajennoksista puuttuu lukuisia aiempien Radeon-mallien tukemia laajennoksia.

CompuBench raportoi 687F:C1:lle kaksi vaihtoehtoista maksimikellotaajuutta: 1000 ja 1200 MHz. Kumpikaan edellä mainituista kellotaajuuksista ei riitä laskentakäyttöön tarkoitetun Radeon Instinct Mi25:n luvatulle 25 TFLOPSin FP16-suorituskyvylle, joka vaatisi 1526 MHz:n kellotaajuuden. Engineering Sample -versioiden kellotaajuudet eivät kuitenkaan vastaa aina lopullisia tuotteita ja esimerkiksi useissa Polaris 10 -vuodoissa sen grafiikkapiiri toimi 800 MHz:n kellotaajuudella, kun lopullisessa versiossa peruskellotaajuus oli 1120 ja Boost-kellotaajuus 1266 MHz.

SiSoft Sandran tuloksissa esiintyy toinen Vega 10 -malli, 687F:C3. Testiohjelma varmistaa ainakin näennäisesti uusien NCU-yksiköiden pitävän edelleen sisällään 64 stream-prosesssoria, jolloin 64 NCU:lla piirissä olisi 4096 stream-prosessoria. Tulkintavirheet ovat kuitenkin mahdollisia kunnes testiohjelmaan lisätään virallinen tuki Vega-arkkitehtuurille. Sandran mukaan grafiikkapiirin kellotaajuus olisi 344 MHz myös testien aikana, mikä viittaa väärään tunnistukseen tai mahdollisiin 2D-kellotaajuuksiin. Testiohjelma tunnistaa varmuudella väärin ainakin L2-välimuistin määrän, jota on sen mielestä vain 16 kilotavua. Muistiväylä on 687F:C3-mallissa 687F:C1:n mukaisesti 2048-bittinen ja sen jatkeena on kummassakin 8 Gt HBM2-muistia.

Päivitys io-techin GeForce GTX 1080 Ti -artikkeliin

Äärimmäisen tiukasta alkuperäisestä aikataulusta johtuen päivitimme tänään lisää testejä, tietoa ja kuvia alkuperäiseen artikkeliin.

NVIDIA lähetti io-techin testilaboratorioon GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition -näytönohjaimen vain 24 tuntia ennen julkaisua. Painoimme kuitenkin testien ja artikkelin kanssa töitä läpi yön, jotta artikkeli oli valmis julkaisun yhteydessä ja luettavissa maailmanlaajuisesti eturintamassa samaan aikaan ulkomaalaisten testien kanssa.

Lue artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

 

Ehdimme vasta tänään korkkaamaan näytönohjaimen ja ottamaan kuvat jäähdytysratkaisusta ja piirilevystä, GP102-grafiikkapiiristä, 11 Gbps:n GDDR5X-muistipiiristä ja virransyötöstä. Io-techin testinäytönohjaimessa oli käytössä grafiikkapiirin GP102-350-K1-A1-versio, joka on valmistettu vuoden 2017 viikolla 2 eli tammikuun puolivälissä. GDDR5X-muistit ovat Micronin valmistamat ja 11 gigatavun muistimäärä on saatu toteutettua 352-bittisellä muistiväylällä jättämällä piirilevyltä yksi muistipiiri pois.

Virransyöttöä ohjataan uPI Semiconductorin uP9511-ohjainpiirillä (8 Phase Buck Controller) ja jokainen grafiikkapiirin vaihe rakentuu kahdesta Fairchild Semiconductorin DG52BV-MOSFET-transistorista Texas Instrumentsin 53603A-draiverilla, R22-kelasta ja kahdesta 330 μF tantaalikondensaattorista. NVIDIAn mukaan virransyöttö kykenee syöttämään grafiikkapiirille 250 ampeeria virtaa.

Testeihin päivitettiin suorituskyvyn skaalautuminen Battlefield 1 -pelillä eri resoluutoilla GeForce GTX 1080 Ti:llä ja 1080:llä.

Lisäksi ajoimme Blenderillä suositut BMW Benchmark CUDA-testit GeForce GTX 1080 Ti:n ja 1080:n kesken:

 

Yhteenvetoon päivitimme kaksi uutta kaaviota, joista ensimmäisessä verrataan GeForce GTX 1080 Ti:n suorituskykyä suhteessa GeForce GTX 1080:een ja toisessa suorituskykyisimpien GeForce 10 -sarjan näytönohjainten suorituskykyä suhteessa hintaan (€/FPS).

Päivitetyt testit lisätään io-techin näytönohjainten testirutiiniin ja tullaan näkemään myös tulevissa artikkeleissa.

Seuraavaksi odotamme testilabraan näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvia tehdasylikellotettuja GeForce GTX 1080 Ti -malleja, jotka tullaan testaamaan aikatauluista riippuen maalis-huhtikuussa.

Kerro kommenteissa, mitä mieltä olet uusista testeistä ja yhteenvetokaavioista sekä ehdota mahdollisia parannuksia ja lisäyksiä tuleviin artikkeleihin. Kiitos!

Samsung aloitti Galaxy S6 -mallien Nougat-päivitykset Euroopassa

Käyttäjiltä tulleiden raporttien mukaan Samsung on aloittanut Android 7.0 Nougat -päivityksen syöttämisen pari vuotta sitten julkaistuille Galaxy S6 -älypuhelimilleen.

Päivitysten kerrotaan alkaneen ainakin Vodafonen asiakkaille Italiassa, Hollannissa, Irlannissa, Iso-Britanniassa ja Romaniassa sekä Swisscomin asiakkaille Sveitsissä. Lisäksi saapuneista OTA-päivityksistä on raportoitu myös Bulgariassa, Itävallassa, Unkarissa, Kyproksella, Kreikassa, Kroatiassa ja Turkissa.

Päivitys koskee sekä Galaxy S6- että Galaxy S6 edge -malleja. Galaxy S6 edgen päivityksen versiokoodin kerrotaan olevan G925FXXU5EQBG. Päivityksen koko on noin 1,3-1,4 gigatavua ja siihen sisältyy Androidin helmikuun tietoturvapäivitykset.

Android Nougat -päivitys tuo Galaxy S6 -malleihin merkittäviä ohjelmistotason uudistuksia. Kokonaisuuteen kuuluu mm. uusi Samsung Experience -käyttöliittymä, Samsung Cloud -pilvitallennustila, uudistetut ilmoitus- ja asetusvalikot, monipuolisemmat sovellusten hallintaominaisuudet sekä tietysti Android 7.0 -versioon itseensä sisältyvät uudistukset.

Nougat-päivityksen jakelu Galaxy S6 -puhelimille ei ole tiettävästi vielä alkanut Suomessa tai Pohjoismaissa. Tiedustelimme päivityksen aikataulua Samsungilta, mutta emme saaneet vielä asiaan vastausta.

Galaxy S6 alkaa olla malli-ikänsä loppupuolella, mutta kiitos houkuttelevan hinnoittelun, se on tehnyt viime aikoina pienimuotoisen uuden tulemisen. Edullisimmillaan laitetta on saanut tarjouksessa noin 300 euroon ja tällä hetkellä Hinta.fi-hintavertailu näyttää hinnaksi edullisimmillaan noin 325 euroa.

Lähde: SamMobile (1)(2)(3)
Kuvankaappaukset: SamMobile/Vincent

AMD:n Zen 2 -arkkitehtuurin prosessorin koodinimi on Pinnacle Ridge?

Saksalainen PC Gameshardware -sivusto uutisoi lähteisiinsä perustuen seuraavan sukupolven Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin koodinimestä.

Sivuston mukaan se on nähnyt AMD:n roadmapin, jonka mukaan Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan Ryzen-työprosessorin koodinimi olisi Pinnacle Ridge ja se julkaistaisiin vuoden 2017 lopulla.

Lähde on kuulemma erittäin luotettava ja kyseessä voi olla esimerkiksi joku emolevyvalmistajista, mutta roadmap ei välttämättä ollut enää aikataulullisesti ajantasalla. Koska Ryzen julkaistiin lopulta vasta maaliskuun alussa, Zen 2:n tullaan todennäköisemmin lanseeraamaan markkinoille vasta ensi vuoden puolella 2018.

Juuri julkaistuissa Ryzen 7 -sarjan prosessoreissa on käytössä 8-ytiminen ja yhteensä 20 megatavun välimuistilla varustettu Summit Ridge -koodinimellinen piisiru, joka rakentuu kahdesta CPU-kompleksista ja 4,8 miljardista transistorista.

Summit Ridge ja Pinnacle Ridge ovat molemmat harjanteita, jolla viitataa vuoren tai vuorijonon pitkänomaiseen selkäosaan rinteineen. 370 metriä korkea jäinen Summit Ridge sijaitsee Etelämantereella Antarktiksen niemimaalla ja 4074 metriä korkea Pinnacle Ridge puolestaan Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltiossa.

AMD on itse kertonut suunnitelmistaan, että juuri julkaistu Zen X86-arkkitehtuuri tulee saamaan lähivuosina ainakin kaksi päivitystä, jotka se on nimennyt Zen 2:ksi ja Zen 3:ksi. Aikaisemmin arkkitehtuuripäivitystä kutsuttiin nimellä Zen+.

Toistaiseksi tiedossa ei ole tarkempia yksityiskohtia, mitä Zen 2 -päivitys tulee sisältämään, mutta AMD on sitoutunut parantamaan IPC- eli Instructions Per Clock -suorituskykyään entisestään. Zen 3:n kohdalla vuorossa saattaa olla myös siirtyminen pienempään valmistusprosessiin.

”In new product development, you always learn a lot and we have our list of things that we are adding to Zen2 and Zen3 to get even more performance going forward” -Lisa Su

Toimitusjohtaja Lisa Su kertoi viime viikolla Redditin AMA-kyselynsä yhteydessä, että Zen 2:n parissa työskentelee iso tiimi ja heillä on olemasa lista asioista, jotka lisätään Zen 2- ja 3-arkkitehtuureihin paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

 

Ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessorit on julkaistu 1000-sarjan malleina ja AMD:n oman nimeämiskäytännön mukaan seuraavan sukupolven Zen 2 -prosessorit tullaan todennäköisesti julkaisemaan 2000-sarjana ja lippulaivanmallin nimen voidaan olettaa olevan Ryzen 7 2800X.

Lähde: PCGH.de

NVIDIA julkaisi uudet DirectX 12 -suorituskykyä parantavat GeForce 378.78 -ajurit

DirectX 12 -optimointien lisäksi ajurit tuovat mukanaan tuen GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle ja Game Ready -leiman Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille.

NVIDIA on julkaissut näytönohjaimilleen uudet GeForce 378.78 -ajurit. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat GeForce 400 -sarjaa ja sitä uudempia näytönohjaimia.

GeForce 378.78 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki yhtiön uudelle GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimelle, Game Ready -leima Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlandsille ja DirectX 12 -suorituskykyä parantavat optimoinnit. Ajureissa on lisäksi uudet SLI -profiilit Deus Ex: Mankind Divided-, Titanfall 2- ja Tom Clancy’s The Division -peleille sekä uusi 3D Vision -profiili Ghost Recon: Wildlandsille (Good).

Io-tech on ehtinyt jo ajaa ensimmäiset testit uusilla ajureilla GeForce GTX 1080 Ti -artikkelimme yhteydessä. Voit tutustua ajureiden tiedossa oleviin ja korjattuihin bugeihin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Uusi artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

io-techin testissä on huomenna myyntiin saapuva NVIDIAn uusi GeForce-lippulaivanäytönohjain.

Esittelemme artikkelissa ensimmäisenä myyntiin saapuvan NVIDIAn omaan suunnitteluun perustuvan 850 euron hintaisen Founders Edition -mallin ominaisuudet ja testaamme suorituskyvyn 4k Ultra HD- eli 3840×2160-resoluutioilla. Perinteisen keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden rinnalla tutkimme suorituskykyä myös 99. persentiilin näkökulmasta.

Testeissä vertailukohtina ovat mukana NVIDIAn Titan X-, GeForce GTX 1080- ja 980 Ti -näytönohjaimet sekä AMD:n leiristä Radeon R9 Fury X. Mukana on lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut mallit saapuvat myyntiin maalis-huhtikuussa ja hintataso on alkaen 850 eurosta ylöspäin.

Lue artikkeli: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition (GP102)

Logitechiltä uusi mekaaninen G Pro -näppäimistö tenkeyless-kokoluokkaan

Logitech on laajentanut pelituotemallistoaan uudella mekaanisella G Pro -näppäimistöllä, joka on suunnattu erityisesti vakavissaan pelaamiseen suhtautuville käyttäjille.

Logitechin mukaan uutuusnäppis on suunniteltu yhdessä ammattipelaajien kanssa ja se on suunnattu peliammattilaisiksi tai sellaisiksi pyrkiville käyttäjille. Näppäimistö on ammattipelaajien mieltymysten mukaisesti tenkeyless-mallinen, eli siitä puuttuu oikean reunan numeronäppäimistö. Suomalaisten rivikäyttäjien kannalta huomionarvoista on, että sen näppäimet noudattavat amerikkalaista asettelua, eikä G Pron painikkeissa ei ole merkintöjä skandinaavisille merkeille.

G Prossa käytetään Omronin valmistamia mekaanisia Romer-G-näppäinkytkimiä, jotka ovat tuttuja Logitechin aiemmista näppäimistömalleista. Klikkaamattomien tuntopisteellä varustettujen kytkimien rekisteröintipiste sijaitsee 1,5 mm:n painallussyvyydessä, joka tekee niistä tavallisia mekaanisia kytkimiä sopivammat pelikäyttöön. Painallusvoimakkuus on 45 grammaa ja kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta.

Logitech mainostaa keskittyneensä G Pron suunnittelussa erityisesti signaalinkäsittelyn nopeuteen, eli siihen aikaan, joka kuluu näppäinkytkimen painalluksen rekisteröitymisen muuttamiseksi tietokoneelle USB-liitännän kautta lähteväksi signaaliksi. Logitechin mukaan G Pron signaalinkäsittely toimii 10 ms nopeammin kuin kilpailijoissa, mutta ei anna tarkempaa dataa väitteen tueksi.

G Pron näppäimistä löytyy RGB-valaistus, jonka peliprofiilit voi tallentaa näppäimistön sisäisen muistiin. Tästä on hyötyä erityisesti tapahtumissa, joissa pelikoneisiin asennettavat ohjelmistot on kielletty. Ammattipelaajat matkustavat usein, joten G Pron 1,8-metrisestä suojapunoksella päällystetystä USB-kaapelista on tehty irrotettava. Se kytkeytyy näppäimistön takareunaan micro-USB-liittimellä, jonka reunoilla on liitintä suojaavat tukipiikit.

Logitech G Pro -näppäimistö tulee Suomessa myyntiin maaliskuun aikana. Sen verollinen suositushinta on 169 euroa.

Lähde: lehdistötiedote, Logitechin tuotesivu