Ensituntumat: LG G6 -älypuhelin & LG Watch Sport- ja Style-älykellot

io-techin ensituntumat LG:n uudesta G6-älypuhelimesta sekä Watch Sport- ja Watch Style –älykelloista.

LG esitteli uuden G6-älypuhelimensa viime sunnuntaina MWC-messujen ennakkotilaisuudessa ja kävimme ottamassa siitä ensituntumat yrityksen osastolla messujen alettua. Samalla tutustuimme myös helmikuun 8. päivä julkistettuihin Watch Sport- ja Watch Style –älykelloihin.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

LG G6

G5 oli viime vuonna LG:lle melkoinen pettymys ja yritys lähtee nyt paikkaamaan asemiaan täysin uudistetulla G6-mallilla. G6:n tekninen toteutus ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä, sillä siitä pitivät huolen useat vuodot sekä valmistajan omat anteliaat paljastukset.

Ottaessani G6:n käteen ensimmäistä kertaa kiinnitin huomioni kahteen asiaan – näyttävään suurikokoiseen näyttöön sekä puhelimen keveyteen. Vaikka näytön koko on kasvanut edeltäjämalliin 0,4 tuumalla, on G6 puoli milliä lyhyempi ja vain kohtuulliset kaksi milliä leveämpi. Painoa puhelimella on 163 grammaa, mutta se tuntuu jostain syystä kevyemmältä. Ehkäpä ulkoreunoja hipova näyttö aiheuttaa jonkinlaisen hämäävän illuusion.

G6:n näyttävin ulkonäöllinen elementti on ehdottomasti ulkomittoihin nähden suuri 5,7-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen leveä 18:9 (eli 2:1). Kuten vuoden 2017 nouseva trendi vaikuttaisi olevan, G6:n näyttö on kulmista pyöristetty ja se ulottuu poikkeuksellisen lähelle puhelimen ylä- ja alapäätyä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde onkin erittäin hyvä lähes 79 %. Pientä kavennettavaa löytyisi kuitenkin edelleen pitkien sivujen reunojen leveydestä.

Toisin kuin useimmissa nykypäivän puhelimissa, G6:n näyttöä suojaavassa Gorilla Glass 3 –lasissa ei ole pyöristettyjä reunoja, joka korostaa hieman metallisen rungon reunojen kulmikkuutta. Messuympäristössä katsellessa näytön kuva vaikutti erittäin kirkkaalta ja värikylläiseltä.

Edeltäjämallin tapaan myös G6:n runkomateriaali on alumiiniseosta, mutta toteutustapa on hieman muuttunut. Nyt alumiinia löytyy enää kehyksestä ja se on anodisoitu maalaamisen sijaan. Kehyksen molempia reunoja kiertää kiiltävä viiste. USB Type-C-liitäntä löytyy puhelimen alapäädystä ja perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä yläpäädystä.

Rakenteellisesti G6 tuntui ensituntumien perusteella tukevalta ja laadukkaalta. Se jätti yhden parhaimmista vaikutelmista käsituntuman suhteen kaikista messuilla kokeilemistani uutuuspuhelimista. LG on luopunut G5:ssä käytetyistä modulaarisista lisäosista, mutta on sen sijaan tehnyt G6:sta veden- ja pölynkestävän IP68-standardin mukaisesti.

G6:n takakuoren materiaali on vaihtunut metallista reunoiltaan kaarevaksi muotoilluksi 3D Gorilla Glass 5 -lasiksi. Muutokselle löytyy varmasti sekä kannattajia että vastustajia. Pudotuskestävyyttä se ei ainakaan paranna ja mustan Aston Black –värivaihtoehdon totesimme olevan todellinen sormenjälkimagneetti, joka ei pysynyt puhtaana hetkeäkään. Sinertävää metallikuviota imitoinut Ice Platinum sekä kulta-valkoinen White Platinum vaikuttivat olevan sormenjälkien suhteen armollisempia. Käyttömukavuuden kannalta reunoiltaan pyöristetty lasi tuntui kädessä miellyttävältä.

Takakuoren alle integroitu 3300 mAh akku on kasvanut mukavat 500 mAh edeltäjämallista. Lasinen takakuori mahdollistaa langattoman latauksen, mutta tiettävästi se löytyy jostain kumman syystä vain Yhdysvaltain markkinoilla myytävästä versiosta.

Takakuoren yläosassa sijaitseva kamera on lasikuoren tasalla ja se muistuttaa tyyliltään hieman aiempien G5- ja V20 –mallien kameraa. LG on tehnyt kaksoiskameraratkaisuun muutoksia, sillä nyt molemmat kuvasensorit ovat identtisiä 13 megapikselin versioita. Toinen niistä on varustettu 71 asteen f1.8 OIS-objektiivilla ja toinen erittäin laajalla 125 asteen f2.4 objektiivilla.

Kameran alapuolella sijaitsevan sormenjälkitunnistimen yhteydessä on myös virta-/lukituspainike.

 

LG Watch Sport & Watch Style

Android Wear 2.0:n lanseerauksen yhteydessä helmikuun alussa Google ja LG esittelivät yhdessä myös markkinoiden ensimmäiset uuteen käyttöjärjestelmään pohjautuvat älykellot. Ne eivät ole toistaiseksi saatavilla Suomessa ja LG esitteli niitä sopivasti osastollaan, joten otimme myös Watch Sportista ja Watch Stylestä nopeat ensituntumat

Teräskuorinen ja 14,2 mm paksu Watch Sport on melkoinen möhkäle, mutta se näyttää luonnossa paremmalta kuin valmistajan tuotekuvissa. Kello on modernin jykevä ja on kädessä laadukkaan tuntuinen. Laite kestää myös vettä ja pölyä, sillä siinä on IP68-luokan suojaukset.

LG Watch Sportin pyöreä P-OLED-näyttö on yksi älykellomarkkinoiden kookkaimmista – 1,38 tuumaa. Myös sen tarkkuus on erittäin korkea 480 pikseliä halkaisijalla, joka tuotti myös käytännössä erittäin terävän ja hyvännäköisen kuvan.

Kellon kokonaisvaikutelmaa parantavana yksityiskohtana oikeaan kylkeen on sijoitettu kookas metallinen nuppipainike sekä kaksi tavallista painiketta, joiden toiminnot ovat käyttäjän kustomoitavissa. Nuppipainiketta voi sekä kiertää että painaa ja kiertämällä näytti onnistuvan näppärästi ainakin listojen selaaminen.

Watch Sportin TPU-muovista valmistettu ranneke on valitettavasti kiinteää mallia, sillä LG on sijoittanut osan kellon toiminnoista (kuten antenneja) rannekkeen sisään. Kellon takakuori on muovia ja sen keskellä on optisen pulssimittauksen sensori. Pyöreän takakuoren reunoilla on nähtävissä kolme pyöreää syvennystä, joiden avulla kuori on mahdollista irrottaa mukana tulevan työkalun avulla ja näin päästä käsiksi kuoren alla sijaitsevaan nano-SIM-korttipaikkaan.

Edullisempi LG Watch Style on kellokaksikon sirompi ja pelkistetympi vaihtoehto. Sen muotoilu on pyöristetympää ja kevyempää, jonka perusteella se vaikutti sopivan selvästi paremmin naisille. Myös Watch Stylen kuoret ovat etupuolelta terästä ja rakenne on vedenkestävä (IP67). Ehkäpä osittain keveydestä johtuen Style ei tuntunut näpeissä aivan yhtä laadukkaalta kuin sisarmallinsa. Kellon näyttö on 1,2-tuumainen ja samalla sen tarkkuus on hieman alhaisempi kuin Sportissa. Siitä huolimatta näytön kuvassa ei ollut valittamista.

Toisin kuin Sportissa, Stylen ranneke on vaihdettavaa mallia. Se on standardikokoinen (18 mm) ja varustettu kätevällä pikalukitusmekanismilla. Kokeilemassamme värivaihtoehdossa hihna oli vaaleaa nahkaa ja soljet kullanväriset kellon rungon tavoin.

Siinä missä Watch Sport on varustettu lähes kaikilla herkuilla, on Style varsin pelkistetty tapaus. Sen huomaa mm. muovisesta takakuoresta, jossa ei ole lainkaan pulssimittaria. Stylestä puuttuu myös mm. NFC ja GPS  sekä siinä on pienempi akku ja vähemmän RAM-muistia.

 

LG G6:n myynti alkaa Koreassa maaliskuun 10. päivä noin 750 euron suositushintaan. Euroopassa myynnin arvellaan alkavan huhtikuussa, mutta tarkkaa ajankohtaa ja hinnoittelua ei ole vielä vahvistettu. LG Watch Sport ja Style ovat jo myynnissä Yhdysvalloissa 249 ja 349 dollarin suositushintaan, mutta Suomen saatavuudesta tai hinnoista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

[/read]

Asus ja MSI antoivat ensimaistiaiset tulevista GeForce GTX 1080 Ti -malleistaan

Valmistajien omat mallit tulevat myyntiin maaliskuun lopulla, kun Founders Edition -mallit saapuvat markkinoille jo 10. päivä.

NVIDIA esitteli aiemmin tällä viikolla GDC-messujen yhteydessä pitämässään GeForce Gaming Celebration -tilaisuudessa uuden GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen. NVIDIAn oman Founders Edition -mallin ennakkomyynti alkoi tänään ja virallisesti myynti aloitetaan reilun viikon kuluttua 10. maaliskuuta.

Vaikka NVIDIAn Founders Edition on toistaiseksi ainut ennakkotilattavissa oleva malli, on Asus ehtinyt lisäämään tulevat mallinsa jo verkkosivuilleen. Yhtiöltä on luvassa referenssimallin lisäksi Turbo- ja ROG Strix -mallit.

GeForce GTX 1080 Ti Strix on varustettu odotetusti Asuksen DirectCU III -jäähdyttimellä, ja siitä löytyy NVIDIAn referenssimallista poiketen DVI-liitin. GTX 1080 Ti Turbo -mallissa on puolestaan tarkemmin nimeämätön radiaalituulettimella varustettu jäähdytin, ja näyttöulostuloina yksi DL-DVI-D-, kaksi HDMI- ja kaksi DP-liitintä. Valitettavasti verkkosivuilla ei paljasteta vielä esimerkiksi näytönohjainten kellotaajuuksia.

Myös MSI on ehtinyt jo julkaisemaan yhden kiusoittelukuvan tulevasta mallistostaan. TechPowerUpin käsiinsä saamassa mainoksessa näkyy yhtiön Twin Frozr VI -jäähdyttimellä ja omaan suunnitteluun perustuvalla piirilevyllä varustettu GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. Kuva ei paljasta näytönohjaimen muita yksityiskohtia tai sen näyttöliittimiä, eikä yhtiö ole lisännyt sitä tai muita tulevia GeForce GTX 1080 Ti -mallejaan verkkosivuilleen.

Raspberry Pi Zeron rinnalle julkaistiin W-versio WiFi- ja Bluetooth-tuella

Langattomilla yhteyksillä varustetun Raspberry Pi Zero W:n veroton suositushinta on 10 dollaria, kun perus-Zeron saa omakseen jo 5 dollarilla.

Vuonna 2012 julkaistun Raspberry Pin voidaan katsoa aloittaneen luottokortin kokoisten minitietokoneiden vallankumouksen. Sittemmin minitietokoneesta on julkaistu lukuisia eri versioita, jotka ovat tarjonneet esimerkiksi parempaa suorituskykyä, edullisempaa hintaa tai pienempää kokoa.

Pienin Raspberry Pi -tietokoneista on Raspberry Pi Zero, joka on samalla malliston halvin vain 5 dollarin verottomalla suositushinnallaan. Julkaisunsa jälkeen Zeroa on päivitetty kerran lisäämällä siihen liitin kameramoduulia varten.

Nyt Raspberry Pi Zero saa rinnalleen uuden, yhtä pienen sisaruksen. Uusi Raspberry Pi Zero W vastaa kaikin puolin Zeron uusinta versiota kameraliittimineen, mutta siihen on lisäksi lisätty Raspberry Pi 3 Model B:stä tuttu Cypressin CYW43438 -piiri, joka tuo tietokoneelle WiFi 802.11n- ja Bluetooth 4.0 -tuet.

Raspberry Pi Zero W:n piirilevyltä löytyy edellä mainitun CYW43438-piirin lisäksi Broadcomin yhdellä 1 GHz:n ARM1176JZF-S-ytimellä varustettu BCM2835-järjestelmäpiiri ja 512 megatavua muistia. MicroUSB-liittimiä on kaksi, joista toinen on pyhitetty virtaliittimeksi, microSD-kortinlukijoita yksi ja kuvan Zero W:stä saa ulos Mini-HDMI-liittimen avulla. Lisäksi piirilevyllä on paikat 40:lle HAT-yhteensopivalle (Hardware Attached on Top) liitäntäpinnille, komposiittivideopinneille ja reset-kytkimen pinneille.

Raspberry Pi Zero W:n uusi langattomia yhteyksiä tarjoileva piiri ei tule ilmaiseksi, ja minitietokoneen suositushinta onkin Zeron 5 dollarin sijasta 10 dollaria. Raspberry Pi Zero pysyy myynnissä entiseen hintaansa W-mallin rinnalla.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

io-techin testissä AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 71800X- ja 1700X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset.

Lisäksi io-tech julkaisee vielä erilliset artikkelit AMD:n Zen-arkkitehtuurista, jossa mukana clock-to-clock-suorituskykytestit sekä Ryzen 7 -prosessoreiden ylikellottamiseen keskittyvän testin.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)

Päivitys klo 20:00: Artikkeli on nyt päivitetty tekstien osalta ja valmis.

Suomalaiset ylikellottivat LN2-jäähdytetyllä Ryzen 7 -prosessorilla uudet Cinebench-maailmanennätykset

AMD esitteli San Franciscossa järjestetyn Ryzen Tech Day -tapahtuman yhteydessä Ryzen 7 1800X -prosessorin ylikellottamista -196-asteisella nestemäisellä typellä.

io-tech @ San Francisco: AMD luotti suomalais-ruotsalaiseen osaamiseen ylikellottamisen saralla esitellessään uutta Ryzen 7 -prosessoria kansainväliselle medialle.

AMD:lla työskentelevä Sami ”macci” Mäkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikellottajapiireistä tuttu Petri ”SF3D” Korhonen (oikealla) ylikellottivat yhdessä ruotsalaisen Asuksella emolevyjen R&D-insinöörinä työskentelevän Jon ”elmor” Sandströmin kanssa Ryzen 7 1800X -prosessoria Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ja tavoitteena oli saavuttaa uusi maailmanennätys Cinebench-renderöintitesteissä kahdeksan prosessoriytimen kategorioissa.

Illan aikana tiimi onnistui saavuttamaan uudet ME-tulokset Hwbot.org-sivuston listaamissa Cinebench R15- ja R11.5-testeissä. Esimerkiksi Cinebench R15 -testissä aiempi maailmanennätys oli 2445 pistettä, joka oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä ja 6044 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla.

Valitettavasti emme saaneet varsinaisia ennätystuloksia kameralle, mutta yllä olevassa kuvassa Ryzen 7 1800X on ylikellotettu 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, jolla Cinebench R15:stä irtosi 2363 pisteen tulos. Varsinaisiin ennätyksiin vaadittiin Ryzen 7:llä reilu 5,3 GHz:n kellotaajuus, -190 asteen lämpötila ja noin 1,9 volttia käyttöjännitettä:

Ryzen 7 -prosessorissa ei ole kylmäbugia eli se toimii lähes -200 asteen lämpötilassa. Uutisessa mainitut testisession aikana LN2-jäähdytyksellä saavutetut kellotaajuudet antavat esimakua siitä, mihin Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistetun 8-ytimisen Ryzen-piisirun voi olettaa skaalautuvan, kun käytössä on extreme-jäähdytys eli -196-asteinen nestemäinen typpi.

io-tech julkaisee ensi viikolla Ryzen 7 1800X -artikkelin yhteydessä omat ylikellotustulokset ilmajäähdytyksellä eli Noctuan NH-D15 SE-AM4 -coolerilla ja myöhemmin Corsairin H115i All in One -nestekierrolla, kunhan ensin saamme käsiimme kiinnitystarvikkeet AM4-prosessorikannalle.

Samsung Galaxy S8 esiintyy useissa uusissa vuotokuvissa

2.3.2017 - 15:05 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (3)

Samsungin uudet lippulaivamallit julkaistaan virallisesti 29. maaliskuuta.

Sillä välin, kun muut älypuhelinvalmistajat julkaisivat kilpaa uusia mallejaan MWC-messuilla, päätti Samsung paljastaa vain tulevan lippulaivamallinsa julkaisupäivän. Nykypäivänä monilla tuotesalaisuuksilla on kuitenkin tapana paljastua ennen varsinaista julkaisupäivää, ja niin kävi myös Samsungin tulevalle Galaxy S8:lle.

Mobiilimaailman luottovuotaja Evan ’Evleaks’ Blass julkaisi Twitterissä pressirenderöinnin Samsungin tulevasta Galaxy S8 -mallista. Toistaiseksi ei ole tiedossa onko kyseessä perusmalli vai suurikokoisempi S8+-malli. Kuva varmistaa esimerkiksi kotinäppäimen kadonneen puhelimesta ja kaarevin reunoin sekä pyöristetyin kulmin varustetun näytön kattavan nyt likimain koko puhelimen etupuolen. Puhelimen vasemmalta laidalta löytyy uusi painike, jonka huhutaan olevan aktivointipainike Samsungin Bixby AI -virtuaaliassistentille.

BGR-sivusto nostaa panoksia vielä astetta korkeammalle, sillä se on julkaissut useita valokuvia aidosta puhelimesta. BGR:n kuvissa esiintyvä malli on kaksikosta pienempi, eli 5,8-tuumainen Galaxy S8. Kuvat varmistavat myös puhelimen takapuolen olevan varustettu kaarevalla lasipinnalla, minkä väitetään parantavat puhelimesta saatavaa otetta. BGR:n mukaan vasemman puolen uusi painike olisi Bixbyn sijasta virtapainike, ja Bixby-painike olisi puhelimen oikealla laidalla. Kuvista näkyy myös, että huhut 3,5 mm:n kuulokeliittimen katoamisesta olivat vääriä.

Samsung Galaxy S8 -sarja julkaistaan virallisesti kuluvan kuun 29. päivä, ja sen odotetaan saapuvan myyntiin 21. huhtikuuta. Puhelinten teknisiin tietoihin voit tutusta io-techin aiemmasta uutisoinnista.

GeForce GTX 1080 Ti:n Suomihinta 850 euroa ja ennakkotilaukset alkavat tänään

NVIDIAn omalla jäähdytysratkaisulla varustetun Founders Edition -mallin voi ennakkotilata tänään 2. maaliskuuta klo 18 alkaen.

Uuden GeForce GTX 1080 Ti Founders Editionin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 699 dollaria ja Suomessa verollinen myyntihinta tulee olemaan 850 euroa. Näytönohjaimen voi ennakkotilata NVIDIAn omasta verkkokaupasta, mutta virallisesti myynti alkaa ensi viikon perjantaina 10. maaliskuuta.

Näytönohjainvalmistajien omiin piirilevysuunnitelmiin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tehdasylikellotetut 1080 Ti -mallit saapuvat myyntiin maaliskuun lopulla ja niiden hintataso tulee olemaan alkaen 850 eurosta ylöspäin.

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri toimii vakiona 1468 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1582 MHz:n Boost-taajuudella.TDP-arvo on 250 wattia ja virransyöttö on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. 7-vaiheista virransyöttöä on vahvistettu ja hyötysuhdetta parannettu lisäämällä jokaiselle vaiheelle toinen FET-transistori (dualFET).

Jäähdytyksen parantamiseksi näyttöliittimistä on karsittu pois DVI-liitin, jotta lämpimän ilman ulostuloaukoille on saatu enemmän tilaa. Lisäksi jäähdytysratkaisua on paranneltu ja NVIDIAn mukaan jäähdytyspinta-alaa on kaksi kertaa enemmän, kuin GeForce GTX 1080:n jäähdytyksessä. Käytännössä parannettu jäähdytysratkaisu tarkoittaa yrityksen mukaan lämpökuormalla 5 astetta alhaisempaa lämpötilaa tai 2,5 desibeliä hiljaisempaa melutasoa.

Lähteet: NVIDIA, Hardwareluxx

Päivitetty klo 12:30: Ennakkomyynti ainoastaan NVIDIAn omasta verkkokaupasta

Ensituntumat: Nokia 3-, 5- ja 6 –älypuhelimet sekä 3310-retropuhelin

io-tech otti MWC-messuilla ensituntumat HMD Globalin uusista Nokia-älypuhelimista sekä 3310-retropuhelimesta.

HMD Global esitteli MWC-messujen aloituspäivää edeltäneenä päivänä uudet Nokia 3-, 5- ja 6-älypuhelimensa maailmalaajuisille markkinoille. Emme päässeet mukaan HMD Globalin sunnuntaina järjestämään julkaisutilaisuuteen, mutta tutustuimme yrityksen uusiin Nokia-puhelimiin myöhemmin Nokian messuosastolla.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Nokia 3

Uuden Nokia-älypuhelinmalliston edullisin vaihtoehto on Nokia 3, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on vain 139 euroa. Ensi kertaa käteen otettaessa mieleeni tuli välitön flashback Nokian vanhasta Lumia 925 –puhelimesta. Vaikutelma syntyi pyöristetyn mattapintaisen alumiinikehyksen, reunoiltaan pyöristetyn näyttölasin sekä mattamuovisen takakuoren yhteisvaikutuksesta.

Nokia 3 tuntuu hintaluokka huomioiden tukevalta ja laadukkaalta laitteelta. Suomen tämänhetkisiltä älypuhelinmarkkinoilta saa etsiä hartaasti laitetta, joka tarjoaisi vastaavaan laatuvaikutelman alle 150 euron hintaluokassa.

Laitteen viisituumainen 720 x 1280 pikselin IPS-näyttö näytti haastavassa messuvalaistuksessa varsin hyvältä tämän hintaluokan puhelimeen. Kokeilemassamme yksilössä oli asennettuna Android 7.0 Nougat, johon oli kuitenkin jo lisätty Android 7.1.1 –versiosta tuttuja yksityiskohtia, kuten kotinäkymän alareunasta ylös pyyhkäisemällä aukeava sovellusvalikko. Nopean näppäilyn perusteella käyttöjärjestelmä toimi puhelimessa jopa yllättävän nopeasti ja sulavasti. Nokia 3 tulee saamaan Android 7.1.1 –päivityksen myöhemmin.

Nokia 3:n molempiin kylkiin ja päätyihin on sijoitettu toimintoja. Alapäädyssä on monokaiutin, micro-USB-liitäntä sekä mikrofoni. Vasemmassa kyljessä sijaitsevat muisti- ja SIM-korttipaikat ja oikeassa puolestaan perinteiset äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet. Yläpäädyssä on vastamelumikrofoni sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

Nokia 3:n takakamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se vain pari millin kymmenystä takakuoren pinnan yläpuolella. Kameran tarkkuus on maltilliset kahdeksan megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi sekä LED-salama.

 

Nokia 5

Nokia 5 on nyt julkaistun kolmikon keskimmäinen vaihtoehto, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 189 euroa.

Nokia 5:n muodot ovat edullisemman sisarmallinsa tapaan miellyttävän pyöristetyt, mutta eroja löytyy takakuoren materiaalin, näyttökoon (5,2 tuumaa) sekä sormenjälkitunnistimen osalta. Nokia 5:n kuorirakenne on yhdestä kappaleesta koneistettua alumiinia. Laitteen ylä- ja alapäädyt ovat ennen koneistusta alumiiniin sulautettua muovia. Myös Nokia 5:n laatuvaikutelman voi sanoa olevan erittäin kohdallaan puhelimen hintaluokka huomioiden.

Sormenjälkitunnistimet ovat levinneet jo edullisempien hintaluokkien puhelimien pariin ja myös HMD on päättänyt sisällyttää sellaisen Nokia 5:n varustukseen. Tunnistin sijaitsee näytön alapuolella näyttölasiin tehdyssä pienessä syvennyksessä, joka toimii samalla kotipainikkeena. Kotipainikkeen vieressä ovat kapasitiiviset valaistut paluu- ja moniajonäppäimet.

Nokia 5:n takakamera on sijoitettu kromireunaiseen kehykseen takakuoren yläosaan. Saman kehyksen alareunassa on kaksisävyinen LED-salama. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa automaattitarkennusta ja f2.0-valovoiman objektiivia.

Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se käyttää automaattitarkenteista f2.0-aukkosuhteen objektiivia.

 

Nokia 6

HMD:n uuden älypuhelinmalliston tämänhetkinen huippumalli on Nokia 6, joka esiteltiin Kiinan markkinoille jo tammikuun alussa. Tiedustellessani mahdollisista tulevista korkeampien hintaluokkien malleista HMD:n Pohjoismaiden myyntijohtaja Ossi Korpela ei vahvistanut mitään, mutta ohjeisti pysymään kanavalla uusien julkistusten suhteen. Sen pohjalta voinee jo päätellä, että alemman keskihintaluokan Nokia 6 tulee tuskin jäämään malliston kärkimalliksi.

Fyysisesti Nokia 6 on malliston suurin puhelin, sillä sen näyttö on 5,5-tuumainen (Full HD IPS). Vaikka kuorirakenne on alumiinia ja näyttöä peittää Gorilla Glass –lasi aivan kuten edullisemmassa sisarmallissa, on kuutosen muotoilusta tehty selvästi kulmikkaampaa ja reunojen pyöristykset ovat tiessään. Laaduntuntu on tässäkin mallissa kohdallaan – Suomesta on hankala löytää yhtä hyvältä tuntuvaa runsaan 200 euron hintaista puhelinta.

Nokia 6:n keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 229 euroa. Lisäksi saataville tulee 299 euron hintainen Arte Black –versio, josta löytyy kiiltävän mustan erikoisvärin lisäksi enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa (4&64 Gt).

Siinä missä edullisempien 3- ja 5-mallien reunat ovat pyöristetyt, on kuutosen kulmiin ajettu ainoastaan pienet kiiltävät viisteet. Lopputulos on ehkä näyttävämpi, mutta ei yhtä mukava kädessä. Takakuoren pinta kaartuu aavistuksen reunoja kohti. Kuoren ylä- ja alareunan antenniraidat ovat sävytetty puhelimen alumiinikuoren väri mukaan. Etupuolella muotoilullista kontrastia on tuomassa näyttölasin pyöristetyt reunat.

Puhelinta esitellessä HMD:n edustaja hehkutti erityisesti Nokia 6:n stereokaiuttimia (toinen alapäädyssä, toinen kuulokkeen yhteydessä), erillistä TFA9891-vahvistinpiiriä sekä Dolby Atmos –äänitukea, jota demottiin järeillä kuulokkeilla.

Nokia 6:n takakamera sijaitsee sisarmalleista tutun tyylin mukaisesti takakuoren yläosassa. Sen tarkkuus on 16 megapikseliä ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta. Kamerasensorin pikselikoko on 1,0 mikrometriä ja objektiivin aukkosuhde f2.0. Nokian aiemmista älypuhelimista tuttuja teknisiä ratkaisuja siinä ei käytetä.

Nokia 5 ja 6:n käyttöjärjestelmänä toimii Android Nougatin uusin 7.1.1-versio ja vielä täysin puhtaassa muodossaan. Kyseessä on erittäin positiivinen valinta HMD Globalilta. Nopean kokeilun perusteella käyttöjärjestelmä toimi molemmissa laitteissa nopeasti ja sulavasti, joka oli jopa hieman yllättävää käytetty rauta (Snapdragon 430) huomioiden.

Lisäksi yritys lupaa julkaista tietoturvapäivitykset laitteilleen joka kuukausi sekä päivittää tulevaisuudessa Androidia uuteen versioon, kunhan se vain on laitteen raudan ja käyttökokemuksen säilymisen osalta mahdollista. Tarkempia aikalupauksia Android-versiopäivityksistä ei HMD:n Ossi Korpela häntä haastatellessani antanut.

Kaikkien kolmen mallin kamerasovellus oli varsin pelkistetyn, mutta selkeän ja toimivan oloinen. Kaikista malleista löytyi myös oletusasetuksena tuttu Nokia Tune –soittoääni. Maininnan arvoisena toimintona Nokialaisista löytyy myös Google Assistant -avustaja, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla Suomeen lokalisoituna.

 

Nokia 3310

Uusien älypuhelimien ohella tsekkasimme tietysti myös uuden Nokia 3310 –retropuhelimen, jonka tulosta HMD kertoi jo ennen varsinaista julkaisua. Yritys mainostaa uutta 3310:ä mm. legendan paluuna ja uudistettuna klassikkona. Allekirjoittaneen odotukset olivat kieltämättä ennakkoon melko positiiviset, mutta lopullinen laite ei valitettavasti onnistunut aivan täyttämään niitä.

Lyhyesti sanottuna muotoiluun on haettu inspiraatiota klassikkomallista, mutta konseptia on uudistettu ja muutettu liikaa. Näppäimistöasettelu ei ole samanlainen kuin alkuperäisessä eikä näppäinten materiaali ole myöskään samanlainen metallilta tuntuva. Näppäintuntuma tuntui melko hyvältä, mutta ei alkuperäisen tekstiviestitykin kaltaiselta. Näyttö on suurempi ja värillinen, eikä käyttöjärjestelmälläkään ole mitään tekemistä alkuperäisen 3310:n kanssa.

Kuvissakin näkyvä eniten alkuperäistä muistuttava tumman sininen sekä harmaa värivaihtoehto ovat mattapintaisia, mutta punainen ja keltainen ovat kiiltäväpintaisia. Mukana on toki alkuperäinen Nokian soittoääni sekä matopeli (sekin tosin päivitettynä versiona), mutta muutoin kyse on silti lähinnä uusiin kuoriin pakatusta versiosta yrityksen muista 100- ja 200-sarjan peruspuhelinmalleista.

HMD:n mukaan uuden 3310:n 1200 mAh akku riittää yhdellä latauksella vuorokauden puhumiseen tai kuukauden valmiusaikaan. Uusi malli on huomattavasti alkuperäistä ohuempi, joten miettikää kuinka pitkä toiminta-aika siihen olisi saatu, jos ulkomitoissa olisi kunnioitettu enemmän alkuperäistä myös paksuuden osalta. Nyt uuden mallin käsituntumakin poikkeaa merkittävästi alkuperäisestä, kiitos ohuuden ja keveyden.

Myös takaa uusi 3310 näyttää merkittävästi erilaiselta kuin esikuvansa. Kuvan laitteessa väri on toki melko tuttu, mutta takakuoren yläosaan on ilmestynyt nykymuodin mukaisesti 2 megapikselin kamera ja samalla takakuoren alkuperäisistä yksityiskohdista, kuten alareunan pokkauksesta sekä kuoren vapautuspainikkeesta on luovuttu (turhaan). Takakuori on sentään irrotettavaa mallia, kuten on myös akkukin. Tiedustelin HMD:n Ossi Korpelalta onko uuden mallin pudotuskestävyys alkuperäisen mallin legendaarisella tasolla, mutta siitä hän ei uskaltanut antaa lupauksia.

 

io-tech pyrkii testaamaan ainakin osan uusista Nokia-puhelimista, kunhan niiden testikappaleet tulevat lehdistön saataville. Laitteiden myynti alkaa Suomessa toisen vuosineljänneksen aikana.

[/read]

Videolla ja kuvissa korkattu AMD Ryzen 7 -prosessori

Mitään syytä AMD:n uuden Ryzen-prosessorin korkaamiselle ei ole, sillä lämmönlevittäjä on juotettu kiinni piisiruun.

Saksalainen ylikellottaja ja prosessoreiden korkkaustyökalua valmistava der8auer on julkaissut Youtube-videon, jossa korkataan AMD:n uusi Ryzen 7 1700 -prosessori.

Kyseessä ei missään nimessä ole ohje tai opas, sillä Ryzen-prosessoreissa heikkolaatuisen lämpötahnan sijaan lämmönlevittäjä eli IHS (Integrated Heat Spreader) on juotettu indiumilla kiinni piisiruun. Ryzenin korkkaamisen tarkoituksena on yksinkertaisesti kiinnostus kurkistaa, minkälainen näkymä IHS:n alta löytyy.

Der8auerin mukaan irroitusprosessi on melko haastava ja hän oli onnistunut jo tappamaan kaksi Ryzen-prosessoria aiemmissa irroitusyrityksissään. Haastetta olivat tuottaneet erityisesti piisirun viereen ja lähelle liimaa sijoitetut pintaliitosvastukset.

Ryzenin korkkausprosessissa lämmönlevittäjän ja hartsialustan välinen liimakerros leikataan ensin varovaisesti auki partaterällä. Tämän jälkeen lämmönlevittäjn ja hartsialustan väliin työnnetään kaksi partaterää ja IHS kuumennetaan 170 asteeseen, joka sulattaa indiumin ja juotos napsahtaa irti.

Lopputuloksena on nähtävissä, että Ryzen piisirun päälle on asetettu kaksi indiumpalaa, jotka on juotettu kiinni lämmönlevittäjän takapuolelle kullattuun kontaktipintaan. Kultaa käytetään siitä syystä, että indium ei tartu nikkelöidystä kuparista valmistettavaan IHS:ään.

Uusi artikkeli: Pikatestissä Huawei Honor 8 Lite

io-techin tuoreimmassa pikatestissä tutustutaan Huawein helmikuun alussa esittelemään Honor 8 Lite -älypuhelimeen.

Alempaan keskihintaluokkaan sijoittuva Honor 8 Lite tuli myyntiin Suomessa 17. helmikuuta 269 euron suositushintaan. Kyseessä on seuraaja viime kesäkuussa esitellylle Honor 7 Lite -puhelimelle, joka on ollut Suomessa erittäin suosittu.

Jutussa käydään läpi laitteen fyysinen toteutus, tekniset ominaisuudet, kameraominaisuudet, ohjelmisto sekä suorituskyky ja akunkesto noin viikon testikäytön pohjalta.

Lue artikkeli (io-tech)