Tuleva Samsung Galaxy S11 OnLeaksin renderöintivuodossa

23.11.2019 - 11:10 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (49)

Luotettavana kunnostautuneen vuotajan renderöinnit antavat ensimmäisen maistiaisen Samsungin tulevasta lippulaivapuhelimesta.

OnLeaks-tiliä Twitterissä ylläpitävä Steve Hemmerstoffer on julkaissut yhdessä 91Mobiles-sivuston kanssa sarjan renderöintejä tulevasta Galaxy S11 -älypuhelimesta. Huhujen mukaan Galaxy S11 -mallisto tulee koostumaan kolmesta eri puhelinversiosta. Ulkomittojen (161,9 x 73,7 x 7,8 mm) perusteella OnLeaksin vuodossa kyse on kooltaan nykyistä Galaxy S10+ -mallia vastaavasta versiosta.

Kuvien perusteella ulkonäkö on pysynyt melko samankaltaisena edeltäjämallin kanssa, mutta myös muutoksia on tapahtunut. Näytön reunukset ovat pienentyneet entisestään ja etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa. Näytön reunojen kaarevuuden kerrotaan sen sijaan olevan aiempaa maltillisempaa, mutta takakuori vaikuttaisi kaartuvan entistä pidemmälle laitteen kylkiin. Painikkeet on sijoitettu oikeanpuoleiseen kylkeen – vasemmalle ei ole enää lainkaan näppäimiä. 3,5 mm:n ääniliitännästä on luovuttu ja alapäädyssä on ainoastaan USB Type-C -liitäntä sekä kaiutin.

Ehkäpä näkyvin ulkoinen muutos on takakuoren ylänurkkaan sijoitettu kamerakehys, joka on kasvanut entistä suuremmaksi ja sisältää nyt peräti viisi kameraa. Pääkamerana Samsungin huhutaan käyttävän uusimman sukupolven versiota 108 megapikselin Isocell HMX -sensoristaan. Yhdeksi kameraksi on huhuttu vahvasti viisinkertaisen zoomin tarjoavaa periskooppikameraa. Kolmannen kameran voi hyvällä todennäköisyydellä olettaa olevan ultralaajakulmakamera ja neljännen 3D ToF -syvyystietosensori, mutta viidennen kameran toteutuksesta ei ole vielä varmuutta. Kameratoteutuksen huhutaan kykenevän myös 8K-videon tallennukseen.

Myös laitteen teknisistä ominaisuuksista on liikkunut viime aikoina paljon huhuja. Järjestelmäpiiriksi tulee hyvin suurella todennäköisyydellä hiljattain julkaistu Exynos 990 ja joillain markkinoilla vaihtoehtona on todennäköisesti Snapdragon 865. Pienimmän Galaxy S11 -mallin näytön huhutaan olevan 6,3-6,4-tuumainen, näissä kuvissa esiintyvän keskimmäisen mallin 6,7-tuumainen ja suurimman ”Pro”-mallin 6,9-tuumainen. QHD+-tarkkuuden AMOLED-näyttöjen kuvasuhde kasvaa kuvan perusteella 20:9:ään ja virkistystaajuuden huhutaan nousevan 120 hertsiin. Android 10 -käyttöjärjestelmän pariksi on tulossa One UI -käyttöliittymän tuorein 2.0-versio.

Samsungin huhutaan julkaisevan Galaxy S11 -mallistonsa helmikuun puolivälissä järjestettävässä tilaisuudessa. Kaikista kolmesta mallista huhutaan tulevan sekä 4G- että 5G-versiot.

Lähde: 91Mobiles, OnLeaks

Uusi artikkeli: Testissä Samsungin 27″ CRG5-pelinäyttö

Testissä Samsungin kohtuuhintainen kaareva 27-tuumainen CRG5-pelinäyttö, jossa on VA-paneeli, Full HD -resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

Testiin saapui Samsungin uusi 27-tuumainen kaarevalla Full HD -resoluution VA-paneelilla varustettu CRG5-pelinäyttö. Paneeli tukee 240 hertsin virkistystaajuutta ja Freesync-tuella varustettu Näyttö löytyy myös NVIDIAn G-Sync-tuettujen näyttöjen listalta. Hintaa C27RG50FQU-mallisella näytöllä on Suomessa noin 325 euroa.

Lue artikkeli: Testissä Samsungin 27″ CRG5-pelinäyttö

Video: Testissä Ryzen 9 3950X

Videolla käydään läpi AMD:n 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin testitulokset aiemmin julkaistun kirjoitetun artikkelin pohjalta.

Julkaisimme io-techissä viime viikolla testiartikkelin AMD:n uudesta 16-ytimisestä Ryzen 9 3950X -työpöytäprosessorista. Nyt artikkelin pohjalta on tehty videomuotoinen yhteenveto, joka on julkaistu io-techin Youtube-kanavalla. Prosessori saapuu myyntiin ensi viikon maanantaina 25. marraskuuta ja hinta Suomessa arviolta noin 850 euroa.

Videolla käydään pikaisesti läpi prosessorin ominaisuudet sekä suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilatestit ja ylikellotuspotentiaali. Testeissä vertailukohtina ovat AMD:n kesällä myyntiin tuoma 12-ytiminen Ryzen 9 3900X ja 2. sukupolven Threadripper 2950X -tehoprosessori. Intelin leiristä mukana ovat suorituskykyisin työpöytäprosessori 8-ytiminen Core i9-9900KS ja parin vuoden takainen Skylake-X-koodinimellinen 18-ytiminen Core i9-7980XE.

Kokeilemme jatkossakin kirjoitettujen testiartikkeleiden työstämistä jälkikäteen videoformaattiin, joten anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava. Yli 33 000 tilaajalla io-tech on noussut tänä vuonna Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa.

Katso video Youtubessa

LIVE: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (47/2019)

io-techin suorana YouTubessa lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 22. marraskuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Toisin kuin tähän asti, tekniikkakatsaus lähetetään suorana ainoastaan YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa ja kuunneltavissa seuraavista palveluista:

AMD kertoi miksei Ryzen 3000 -prosessorin paras ydin ole välttämättä Windowsin suosima ydin

Ryzen Master näyttää kirjaimellisesti prosessorin parhaiten kellottuvat ytimet, kun Windowsille kerrotaan parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi parhaat kaksi ydintä saman CCX:n sisällä.

AMD:n Ryzen Master -ohjelma kertoo käyttäjälle helposti hänen käyttämänsä prosessorin parhaat ytimet. AMD kertoo erikseen kunkin CCX:n parhaan ja toiseksi parhaan ytimen, jonka lisäksi koko prosessorin paras ydin merkitään erikseen.

Ryzen 3000 -sarjan ja Windowsin päivitysten myötä on huomattu, että Ryzen Masterin raportoimat parhaat ytimet ja Windowsin suosimat ytimet eivät välttämättä noudata samaa kaavaa. Tämä juontaa juurensa prosessoreiden uutena tukemaan CPPC2-ominaisuuteen (Collaborative Power and Performance Control 2), jonka välityksellä käyttöjärjestelmä saa tietää prosessorin parhaat ytimet. Nyt AMD:n teknisen markkinoinnin johtoportaaseen kuuluva Robert Hallock on avannut Redditissä Ryzen Masterin ilmoittamien parhaiden ydinten ja Windowsin suosimien ydinten suhdetta. Myös AnandTech on kantanut oman kortensa ketoon havainnollistavin esimerkein.

AMD:n merkitsemät parhaat ytimet ovat teknisesti juuri sitä mitä niiden kerrotaan olevan, korkeimmalle kellottuvia ytimiä. Ajatus niiden takaa on käytännössä ylikellottajien työn helpottamisessa maksimikellotaajuuksia haettaessa. Windowsin suosimien ydinten kohdalla haetaan parhaan ytimen sijasta kuitenkin kahden parhaan ytimen keskiarvoa, koska käyttöjärjestelmä pallottelee yhtä raskasta säiettä kahden ytimen välillä muun muassa lämmönhallinan vuoksi.

Koska AMD:n prosessoreissa ytimet on jaettu neljän ytimen komplekseihin (CCX), yksinkertaisesti kahden nopeimman ytimen käyttö voisi kuitenkin johtaa suorituskyvyn heikentymiseen selvästi säikeen hyppiessä eri CCX:ien välillä. Tämän vuoksi AMD:n AGESA ja UEFI BIOS raportoivat käyttöjärjestelmälle parhaan ytimen sijasta ne kaksi samassa CCX:ssä sijaitsevaa ydintä, joiden kellotuspotentiaalin keskiarvo on korkein. Koska CCX:ltä toiseen hyppiminen vaikuttaa heikentävästi suorituskykyyn kerrotaan käyttöjärjestelmälle seuraavaksi parhaiden ydinten sijaitsevan samassa CCX:ssä, kuin parhaat ytimet. Tämän myötä esimerkiksi prosessorin paras ydin saattaa itseasiassa olla käyttöjärjestelmän näkökulmasta vasta viidenneksi paras, kuten AnandTechin esimerkissä (kuva yllä) näytetään.

AMD on lisäksi kertonut nyt, että se tulee päivittämään Ryzen Masterin näyttämään tulevaisuudessa parhaiksi ytimiksi samat, jotka Windows näkee parhaina ytiminä. Asian syvällisemmistä teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi AnandTechin artikkelin lukemista.

Lähteet: Reddit, AnandTech

Radeon RX 5500 ensimmäisessä kolmannen osapuolen testissä

Saksalaisen Heisen tietotekniikkaan keskittyvän C’t-lehden testien mukaan RX 5500 4 Gt:n muistilla on lähes yhtä nopea kuin Sapphiren tehtaalla ylikellotettu Radeon RX 580 Nitro+ 8 Gt.

AMD julkaisi RDNA-arkkitehtuuriin ja Navi 14 -grafiikkapiiriin perustuvat Radeon RX 5500 -sarjan näytönohjaimet viime kuun alkupuolella. Yhtiön mukaan näytönohjaimet tulevat ensin vain OEM-valmistajien käyttöön, mutta myös AIB-kumppaneiden korttien pitäisi saapua markkinoille tämän vuoden puolella.

Saksalaisen Heisen tietokoneisiin keskittyvä C’t-lehti on saanut käsiinsä nyt HP:n toimittaman Pavilion TP01-0004ng -kokoonpanon, joka on varustettu Radeon RX 5500 -näytönohjaimella, jonka parina on 4 Gt GDDR6-muistia. Sivusto huomauttaa HP:n sivuilla olevan virhe kyseisen kokoonpanon kohdalla, sillä ne mainitsevat näytönohjaimen olevan RX 5300 XT 4 Gt:n GDDR5-muistilla.

HP:n Radeon RX 5500 noudattaa AMD:n referenssisuunnittelua ja se on varustettu yhdellä HDMI- ja kahdella DisplayPort-liittimellä sekä 8-pinnisellä PCIe-lisävirtaliittimellä. Näytönohjaimessa on käytössä 1408 stream-prosessoria, 32 ROP-yksikköä ja 88 teksturointiyksikköä. Näytönohjain tukee PCI Express 4.0 -väylää, mutta vain x8-nopeudella.

Heise on ehtinyt ajaa näytönohjaimella jo pikaiset testit Gigabyten GeForce GTX 1660 OC- ja Sapphiren Radeon RX 580 Nitro+ -näytönohjaimia vastaan. Sekä GTX 1660 että RX 580 ovat AIB-valmistajien tehtaalla ylikellottamia malleja. Sivuston mukaan RX 5500 sai 3DMark Fire Strike -testissä 12 111 -pistettä, kun RX 580:lla pisteitä ropisi 12 744 ja GTX 1660:lla 12 525.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Full HD -resoluutiolla RX 5500 ylsi 59 FPS:ään, kun RX 580:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 65 ja GTX 1660:n 69 FPS. Sama trendi jatkui myös Far Cry 5:ssä, jossa RX 5500 saa 72, RX 580 75 ja GTX 1660 85 FPS. Näytönohjaimen tehonkulutus oli verrattain hyvällä tasolla, sillä se kuluttaa Heise C’t:n mittausten mukaan työpöydällä 7 wattia, 3DMarkissa 120 wattia ja FurMarkissa 133 wattia. Verrokiksi GTX 1660:n kulutukset työpöydällä ja 3DMarkissa olivat 10 ja 128 wattia ja RX 580:n 12 ja 207 wattia.

Lähde: Heise.de

Intelin toimitusvaikeudet jatkuvat edelleen

Intelin mukaan yhtiö on pystynyt kasvattamaan valmistuskapasiteettiaan merkittävästi, mutta se ei ole riittänyt vastaamaan nopeampaa kasvavaan kysyntään.

Intelin toimitusvaikeudet ovat jatkuneet jo pitkään. Viime vuoden syksyllä myönnetyt ongelmat on pyritty korjaamaan muun muassa panostamalla lisää rahaa 14 nanometrin kapasiteetin kasvattamiseen, mutta se ei ole riittänyt vastaamaan täysin kysyntään.

Nyt Intelin myynti- ja markkinointiosaston johtaja Michelle Johnston Holthaus on julkaissut uuden julkisen kirjeen yhtiön kumppaneille ja asiakkaille. Kirjeessä Holthaus pahoittelee viimeaikaisia toimitusvaikeuksia. Samalla hän kertoo yhtiön jo toteuttamista ja jatkossa toteutettavista toimenpiteistä, joilla Intel pyrkii vastaamaan kysyntään.

Johnston Holthausin mukaan Intel on sijoittanut kuluvan vuoden aikana ennätysmäärät rahaa 14 nanometrin kapasiteetin kasvattamiseen samalla, kun 10 nanometrin prosessin massatuotanto on saatu vihdoin käynnistymään. Tämän lisäksi hän kertoo yhtiön lisäävän ulkopuolisten puolijohdevalmistajien hyödyntämistä, mikä vapauttaa yhtiön tuotantokapasiteettia prosessorituotannolle.

Kirjeen mukaan kasvaneen valmistuskapasiteetin myötä Intel on kyennyt kasvattamaan vuoden jälkimmäisen puoliskon toimituksiaan kaksinumeroisin prosentein ensimmäiseen puoliskoon nähden. Samaan aikaan kysynnän kerrotaan kuitenkin kasvaneen vielä nopeampaa tahtia, minkä vuoksi toimitusvaikeudet jatkuvat edelleen etenkin PC-markkinoilla. Johnston Holthausin mukaan yhtiön tuotannossa oli jonkinlaisia ongelmia viime kuussa, mikä yhdistettynä pieniin varastopuskureihin on johtanut toimitusten viivästymiseen.

Kirjeessä ei kerrota, milloin Intel uskoo kykenevänsä vastaamaan täysin markkinoiden kysyntään. Yhtiön edustajien kuitenkin kerrotaan olevan asiakkaiden käytettävissä tarkempien aikataulujen tiedustelua varten.

Lähde: Intel

Lian Li lanseerasi käyttöä helpottavia rakenneratkaisuja tarjoavan Lancool II -miditornikotelon

Monipuolisesti varusteltu kotelo on asemoitu alle 100 euron hintaluokkaan.

Lian Li on lanseerannut markkinoille uuden Lancool II -miditornikotelon, joka on seuraaja vuoden 2018 alussa julkaistulle Lancool One -mallille. Yritys esitteli koteloa ensi kertaa kesän alussa Computex-messuilla Taiwanissa. Teräsrakenteisen kotelon runko ja etupaneeli ovat metallia, molemmissa kyljissä on käytetty sekä karkaistua lasia että terästä. Kotelossa on lisäksi käytetty hintaluokka huomioiden varsin vähän muoviosia.

Lancool II:n vahvuuksiin lukeutuu hintaluokassaan varsin pitkälle työkaluvapaaksi suunniteltu rakenne. Kylkipaneelit ovat saranoidut ja kiinnittyvät magneettien avulla – kotelon ylä- ja alaosaan pääsee käsiksi omien luukkujen kautta. Oikean kyljen puolella on peitepaneelit kaapelien piilottamiseksi. Lancool II:n sisään mahtuu jopa E-ATX-kokoiset emolevyt, 384 mm pitkät lisäkortit sekä 176 mm korkeat prosessoricoolerit. Kotelon pohjalla sijaitseva kolmepaikkainen levykehikko on liikutettavissa portaattomasti kotelon pituussuunnassa.

Etupaneeliin ilman työkaluja irrotettavissa olevaan kehikkoon on asennettavissa kolme 120 tai kaksi 140 mm:n tuuletinta tai jopa 280 tai 360 mm:n jäähdytin. Kotelon etuosassa on tilaa jopa 110 mm paksulle jäähdytin-tuuletinyhdistelmälle. Kotelon mukana toimitetaan kolme 120 mm tuuletinta ja paikkoja on kaikkiaan kahdeksalle tuulettimelle. Etupaneelissa on paikka USB Type-C -liitännälle, mutta sen käyttö vaatii lisävarusteena myytävän kaapelin.

Lancool II:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 478 x 229 x 494 mm (S x L x K)
  • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi, muovi
  • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (max. leveys 280 mm), ATX, micro-ATX, mini-ITX
  • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 3 kpl
  • 2,5 tuuman levypaikat: 4 kpl
  • Laajennuskorttipaikat: 7 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 384 mm
  • Virtalähteen maksimipituus: 210 mm (ATX)
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 176 mm
  • Tuuletinpaikat: 3 x 120/2 x 140 mm edessä, 1 x 120 mm takana, 2 x 120/140 mm katossa, 2 x 120 mm välipohjassa
  • Tuulettimet: 3 x 120 mm
  • Jäähdytinyhteensopivuus:  jopa 280 tai 360 mm edessä; 240 mm katossa
  • Etupaneelin I/O: 1x USB 3.1 Type-C (lisävaruste), 2x USB 3.0, Mikrofoni- ja kuulokeliittimet, RGB-valo-ohjauspainikkeet

Lancool II:n mustan version suositushinta on 89,99 dollaria – valkoisesta joutuu pulittamaan viitosen lisää. Koteloon on saatavissa lisäksi lisävarusteita, kuten pystysuuntainen asennuskehikko näytönohjaimelle sekä kiintolevypaikkojen hotswap-taustalevy.

Lähde: Lian Li

Uusi artikkeli: Kokeiltua – Honor 9X

21.11.2019 - 11:25 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (7)

io-tech kokeili suurinäyttöistä Honor 9X -älypuhelinta.

io-techin uusimmassa artikkelissa kokeillaan Honorin alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvaa 9X-älypuhelinta, joka saapui Suomessa kauppoihin tämän viikon maanantaina. 249 euron hintaisen Honor 9X:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat suurikokoinen loveton 6,59-tuumainen näyttö, motorisoitu etukamera sekä 4000 mAh akku.

Jutun on kirjoittanut io-techin toimituksen uusin vahvistus Oskari Manninen ja kyseessä on hänen ensimmäinen artikkelinsa, joten rakentava palaute on tervetullutta.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Honor 9X

Video: Kokeilussa Huawei Watch GT 2 -älykello

21.11.2019 - 10:16 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (24)

Kokeiltavana Huawein uusi 249 euron hintainen Watch GT2 -älykello, jossa mainostetaan olevan kahden viikon akkukesto.

Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Huawein kanssa.

Tutustumme videolla älykellon ominaisuuksiin ja käymme läpi parin viikon testijakson aikana kerättyä dataa harjoituksista, stressitasosta ja unenlaadusta. Kellosta on saatavilla kaksi versiota, mustalla silikonirannekkeella ja ruskealla nahkarannekkeella varustettu malli. Molempien hinta on 249 euroa.

Huawei Watch GT 2 on varustettu 1,39-tuumaisella 454×454 pikselin AMOLED-kosketusnäytöllä ja ruostumattoman teräsrungon koko on 46 mm. Sisuksista löytyy Kirin A1 -piirillä ja akkukestoksi mainostetaan kaksi viikkoa, jota lähelle päästiin myös käytännössä.  LiteOS-käyttöjärjestelmällä varustettu Watch GT 2 on yhteensopiva Android- ja iOS -laitteiden kanssa.

Avainominaisuuksia ovat reaaliaikainen TruSeen-sykkeenmittaus ja tuki GPS- ja GLONASS -paikannusjärjestelmille sekä TruSleep-unenseuranta ja TruRelax-stressinseuranta. Lisäksi kellossa on mukana suomalaisen Firstbeatin kanssa kehitettyjä seurantatoimintoja, jotka antavat tietoa käyttäjän liikunnasta ja ohjaavat harjoittelua oikeaan suuntaan. Uutena seurantaominaisuutena älykellosta löytyy anaerobinen harjoitusvaikutus, mikä palvelee kuntoilijoita lyhytkestoisissa kovan tehotason harjoituksissa.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa