Western Digital selkeytti kohun myötä SMR-teknologian käyttöä kiintolevyissään

Western Digital joutui NAS-käyttäjien hampaisiin, kun selvisi että osa sen NAS-käyttöön suunnatuista WD Red -sarjan asemista käyttää etenkin RAID-käyttöön sopimatonta SMR-tallennusteknologiaa.

NAS-harrastajien keskuudessa on noussut hiljattain pienimuotoinen kohu kiintolevyistä tai tarkemmin niiden käyttämistä teknologioista. Kohun keskiössä on Western Digital, vaikka myös Seagate ja Toshiba ovat saaneet oman pienen osuutensa.

Western Digital joutui NAS-käyttäjien (Network Attached Storage) hampaisiin, kun selvisi että yhtiö käyttää SMR-teknologiaa (Shingled Magnetic Recording) joissain NAS-käyttöön suunnatuissa WD Red -kiintolevyissään. SMR-teknologia mahdollistaa tiedon tallentamisen kiintolevyllä tiheämpään kuin perinteinen CMR (Conventional Magnetic Recording) käyttämällä osittain lomittain meneviä kirjoitusuria. Samalla SMR kuitenkin myös hidastaa asemien kirjoitusnopeutta merkittävästi ja tekee asemista soveltumattomia NAS-käytössä yleisiin RAID-pakkoihin.

Nyt Western Digital on julkaissut blogissaan tarkan taulukon markkinoilla olevista kiintolevyistä ja niiden käyttämistä kirjoitustekniikoista. SMR-teknologia on yhtiön mukaan käytössä WD Red -sarjan kahden, kolmen, neljän ja kuuden teratavun malleissa ja ne tunnistaa WDx0EFAX-tuotekoodeista, joissa ”x” kertoo aseman kapasiteetin teratavuina. Muuhun kuin NAS-käyttöön suunnatuista asemista SMR-teknologiaa käytetään WD Blue -sarjan 3,5-tuumaisissa kahden ja kuuden teratavun malleissa (WDx0EZAZ) ja 2,5-tuumaisissa yhden ja kahden teratavun malleissa (WDx0SPZX) sekä 2,5-tuumaisessa teratavun WD Black -asemassa (WD10SPSX).

Myös Seagate ja Toshiba ovat saaneet osansa kritiikistä käyttämällä SMR-teknologiaa joissain kiintolevyissään kertomatta siitä erikseen asiakkaille. Seagaten ja Toshiban SMR-kiintolevyjä ei kuitenkaan ole markkinoitu NAS-käyttöön. Seagaten SMR-valikoima sisältää Barracuda-sarjan viiden ja kahdeksan teratavun mallit (ST500DM000, ST800DM004). Toshiba hyödyntää SMR-teknologiaa puolestaan P300-sarjan neljän ja kuuden teratavun malleissa (HDWD240UZSVA, HDWD260UZSVA).

Lähteet: Western Digital, TechSpot

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (17/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 24. huhtikuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tuttuun tapaan Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.4.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Gears Tactics- ja Predator: Hunting Grounds -peleille.

AMD on julkaissut näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen uudet ajurit. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.4.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.4.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Gears Tactics- ja Predator: Hunting Grounds -peleille. Valitettavasti tiedotteessa ei mainita mahdollisista suorituskykymuutoksista.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattujen ongelmien listalta löytyy muun muassa RX Vega -sarjan näytönohjainten kaatuilu Folding@Home-ohjelman kanssa, kun taustalla pyörii rautakiihdytetty sovellus, RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla tapahtuvat näyttösignaalin katoilut ja tai mustat ruudut tietyillä näytöillä ja Overwatchin mahdollinen kaatuilu. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi ruudunpäivitysnopeuden mahdollinen lukittuminen 30 FPS:ään, jos HDMI:n skaalausta muutetaan, WattManin näyttämät liian korkeat lepokellotaajuudet RX 5700 -sarjalla. AMD myös seuraa edelleen joillain käyttäjillä mahdollisesti tapahtuvia mustan ruudun kaatumisia. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Gigabyten Z490-emolevyt vuotivat nettiin väitetyn PCIe 4.0 -tuen kera

Z490-emolevyjen väitetystä PCI Express 4.0 -tuesta on kuultu jo niin monesta toisestaan riippumattomasta lähteestä, että sitä voidaan pitää todennäköisesti paikkansa pitävänä.

Uutisoimme hiljattain Asuksen vuotaneista Z490-emolevyistä, jotka asettivat epäilyksen uusien emolevyjen PCI Express 4.0 -tuesta. Aiempien huhujen mukaan emolevyt tukisivat uutta standardia, mutta Comet Laken PCIe4-tuen kanssa ilmenneiden ongelmien vuoksi vasta Rocket Lake -arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden myötä.

Nyt VideoCardz kertoo saaneensa käsiinsä Gigabyten Z490-emolevyjen markkinointimateriaalia, jonka mukaan Z490-emolevyt tulisivat sittenkin tukemaan PCI Express 4.0 -standardia. Väitteensä tueksi sivusto julkaisi samalla lehdistökuvia osasta Gigabyten Z490-emolevyjä. Ottaen huomioon useammat eri lähteet, jotka ovat toisistaan riippumatta puhuneet asiasta, voidaan Z490:n PCIe 4.0 -valmiutta pitää todennäköisenä.

VideoCardzin mukaan Gigabyten markkinointimateriaalien mukaan ainakin yksi emolevy pitäisi sisällään kaksi PCI Express 4.0 x16 -paikkaa (x16/x0 tai x8/x8), kaksi PCIe Gen4 M.2 -liitäntää, erillinen kellopiiri PCIe 4.0 -väylälle sekä toistin, joka vahvistaa signaalia. Yhtiön mukaan emolevyn PCIe-paikkojen signaalit olisivat nyt 3,3 kertaa vakaampia ja signaali heikkenisi neljä kertaa vähemmän. Lisäksi sivustolta löytyy uutiskuvana oleva taulukko emolevyjen ominaisuuksista.

VideoCardzin ohella myös Benchlife ja turkkilainen PCHocasi ovat kantaneet kortensa kekoon vuotamalla ilmeisesti koko Gigabyten Z490-emolevyvalikoiman. Vuotojen mukaan yhtiöltä on tulossa yhteensä peräti 16 erilaista mallia, joista 9 kuuluu pelaajille suunnattuun Aorus-perheeseen. Joukkoon mahtuu kahden mallin voimin myös täysin uusi sisällöntuottajille suunnattu Vision-sarja.

Lähteet: VideoCardz, Benchlife, PCHocasi

AMD:n uusi Ryzen 3 3300X Cinebench-testivuodossa

Testivuodon mukaan edullisimman pään prosessorit ovat vihdoin tasoissa tai jopa ohittaneet Intelin kolmen vuoden takaisen lippulaivamalli Core i7-7700K:n.

AMD julkisti aiemmin tällä viikolla uudet Ryzen 3 3000 -sarjan prosessorit. Yhtiö oli kuitenkin niukkasanainen prosessoreiden suorituskyvystä, mistä tullaan kuulemaan lisää lähempänä prosessoreiden myyntiin tuloa ensi kuussa.

Nyt Redditiin on vuotanut ensimmäiset testitulokset uudella Ryzen 3 3300X -prosessorilla. Vertailussa ovat mukana muun muassa Intelin suosittu, kolmen vuoden takainen lippulaivamalli Core i7-7700K sekä seuraavan sukupolven edullinen Core i3-10300.

Testivuodon mukaan Ryzen 3 3300X saavuttaa Cinebench R15 -testissä yhdellä ytimellä 199 ja kaikilla ytimillä 1120 pistettä, kun i7-7700K:n luvut ovat 200 ja 995 pistettä ja i3-10300:n 197 ja 1027 pistettä. R20-versiossa tilanne paranee Ryzenin osalta yhden ytimen osalta, mutta yleisesti tilanne on edelleen tasainen: Ryzen saa yhdellä ytimellä 491 ja kaikilla 2341 pistettä, i7-7700K 466 ja 2257 pistettä ja i3-10300 457 ja 2330 pistettä.

Lähde: Reddit

Motorola julkaisi kaarevareunaisella näytöllä varustetut Edge-mallit mallistonsa huipulle

Saataville tulee Edge+-lippulaivamalli sekä ylemmän keskiluokan Edge.

Motorola on esitellyt odotetusti hetki sitten uudet Edge-lippulaivamallinsa. Yritys lanseerasi uutuudet ”absolute everything” -iskulauseella ja kertoo niiden tarjoavan kaikkea yhdessä laitteessa. Malleja on kaksi – Edge+ ja edullisempi Edge. Kyseessä on ensimmäiset Motorolan Suomen markkinoille julkaisemat high-end-tason älypuhelimet pitkään aikaan.

Edge+-huippumallissa on 6,7-tuumainen ”Endless Edge” -näyttö, jonka pitkät sivut kaartuvat lähes 90 astetta laitteen kylkiin. Ohjelmiston avulla näytön reunaa hyödynnetään pyyhkäisyeleissä sekä erinäisten tietojen näyttämisessä silloin kun puhelin ei ole kädessä. Moto Game -tilassa käyttäjä voi hyödyntää näytön reunaan ilmestyviä kahta painiketta olkanäppäiminä. Motorola sanoo rakenteen läpäisseen sisäisissä testeissä IP68-vaatimukset, mutta virallisesti se on vain roiskesuojattu.

Järjestelmäpiirinä on huippumallille sopivaan tapaan Snapdragon 865 ja sen parina 12 Gt RAM-muistia sekä 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa. 5G-yhteydet ovat tuettuna sekä alle 6 Ghz:n että mmWave-taajuusalueilla ja myös uusi WiFi 6 -standardi on tuettuna. Motorola kehuu Edge+:n stereokaiuttimia markkinoiden äänekkäimmiksi ja tehokkaimmiksi. Niiden ohella tarjolla on myös 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Takaa löytyy 108 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahdeksan megapikselin telekamera kolminkertaisella zoomilla. Erikoisuutena kamera tukee 6K-videokuvausta. Etukameran tarkkuus on 25 megapikseliä ja se sijaitsee reiässä näytön ylänurkassa. 5000 mAh akku tukee 18 watin langallista latausta ja 15 watin langatonta latausta sekä viiden watin käänteistä langatonta latausta.

Molempien Edge-mallien Android 10 -käyttöjärjestelmä on lähes kustomoimaton ja valmistaja lupaa sille yhden Android-versiopäivityksen. Android One -tukea ei siis valitettavasti ole.

Edge+:n tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,1 x 71,4 x 9,6 mm
  • Paino: 203 grammaa
  • 6000-sarjan alumiinirunko, Gorilla Glass 6, roiskesuojattu rakenne
  • 6,7″ AMOLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, HDR10+, 90 Hz
  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
  • 12 Gt LPDDR5 RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa
  • Snapdragon X55 -modeemi, 5G, Sub 6 GHz & mmWave
  • LTE Cat.18/20 -yhteydet, Dual SIM
  • WiFi 6, Bluetooth 5.1, NFC
  • GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, BDS
  • Neloistakakamera:
    • 108 megapikselin 1/1,33″ sensori 0,8 um pikselikoolla, Quad Bayer -suodatin, f1.8 OIS
    • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 117 asteen kuvakulma
    • 8 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.4, 3x optinen zoom, OIS
    • 3D ToF -syvyystietokamera
    • kaksois-LED-salama
    • 6K 30 FPS & 4K 30 FPS videokuvaus, 1080p 120 FPS hidastuskuvaus
  • 25 megapikselin etukamera, f2.0, Quad Bayer
  • stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB 3.1 Type-C, 18 W Turbo Charging -pikalataus, 15 watin langaton lataus, käänteinen langaton lataus
  • Android 10

Motorola Edgessä on sama 6,7-tuumainen näyttö sekä stereokaiuttimet kuin kalliimmassa sisarmallissa. Näytöstä tosin puuttuu HDR10+-tuki. Ulkomitat ovat lähellä, mutta eivät täysin samat – painoa on 15 grammaa vähemmän. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 765G, joka sisältää integroidun 5G-modeemin. Toisin kuin kalliimmassa sisarmallissa, perus-Edgelle luvataan IP54-suojausluokitus.

Tallennustilaa on 128 Gt ja perustuu vanhempaan UFS-tekniikkaan ja RAM-muistia on maltillisemmat 6 Gt. Toisin kuin plussassa, tallennustilaa voi laajentaa jopa teratavun muistikortilla. Yhteyspuolelta puuttuu WiFi 6 -tuki. Takakameran pääkamera perustuu 64 megapikselin sensoriin ilman optista vakainta. Ultralaajakulmakamera on sama kuin plussassa, mutta telekameran polttoväli on pienempi ja siitä uupuu optinen vakain. Akun kapasiteetti on isoveljeä 500 mAh pienempi ja langattoman latauksen tuki on jäänyt pois matkasta.

Edgen tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161,64 x 71,1 x 9,29 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • 6000-sarjan alumiinirunko, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, muovinen takakuori, IP54-suojaus
  • 6,7″ OLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 90 Hz
  • Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1 x 2,4 GHz Kryo 475 Gold, 1×2,2 GHz Kryo 475 Gold & 6×1,8 GHz Kryo 475 Silver, Adreno 620 GPU)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (1 Tt muistikorttipaikka)
  • Snapdragon X52 -modeemi, 5G Sub 6 GHz
  • LTE Cat.13/16 -yhteydet, Dual SIM
  • WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.1, NFC
  • GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Neloistakakamera:
    • 64 megapikselin 1/1,72″ sensori 0,8 um pikselikoolla, Quad Bayer -suodatin, f1.8
    • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 117 asteen kuvakulma
    • 8 megapikselin telekamera, 1,12 um pikselikoko, 2x optinen zoom, f2.4
    • 3D ToF -syvyystietokamera
    • kaksois-LED-salama
    • 4K 30 FPS videokuvaus, 1080p 120 FPS hidastuskuvaus
  • 25 megapikselin etukamera, f2.0, Quad Bayer
  • stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä
  • 4500 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 18 W Turbo Charging -pikalataus
  • Android 10

Edge-mallien ennakkomyynti alkaa suomessa 4. toukokuuta ja laitteet tulevat saataville 15. toukokuuta. Edge+:n suositushinta Suomessa on 1099 euroa ja Edgen 599 euroa. Motorola tarjoaa kaikille puhelimensa ennakkoon varaaville langattomat Vervebuds 800 -kuulokkeet kaupan päälle. Edge tulee saataville Solar Black ja Midnight Magenta -väreissä, Edge+ puolestaan Thunder Grey ja Smoky Sangria -väreissä.

Lähteet: Motorola

Valven Source-pelimoottorin lähdekoodit vuotivat nettiin

Tämän hetkisten tietojen perusteella näyttää todennäköisimmältä, että lähdekoodit ovat vuotaneet pelimoottorin lisensoineen ulkopuolisen studion käsistä, eikä esimerkiksi tietomurron seurauksena.

Valven kehittämän Source-pelimoottorin juuret juontavat Goldsrc:n kautta aina legendaariseen John Carmackin ja id Softwaren kehittämään Quake-pelimoottoriin. Sittemmin yhtiö on julkaissut uudemman Source 2 -pelimoottorin, mutta alkuperäisen Sourcen kehitystyö ei päättynyt siihen.

Tänään Twitteriin kantautui Steam Database -tilin kautta tieto, että Sourcen lähdekoodi on vuotanut nettiin. Tarkemmin kyse on Counter-Strike: Global Offensive- ja Team Fortress 2 -pelien vuosille 2017 ja 2018 päivätyistä lähdekoodeista, jotka Valve on antanut pelimoottorin lisensoineiden studioiden käyttöön.

Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa, mitä reittiä lähdekoodit vuotivat nettiin. Epäilyt kuitenkin kohdistuvat tällä hetkellä pelimoottorin lisensoineisiin studioihin, eikä ole viitteitä, että esimerkiksi Valven palvelimille olisi päästy murtautumaan.

Lähde: Steam Database @ Twitter

Uusi artikkeli: Testissä Minecraft with RTX Beta

Testasimme uuden Minecraft with RTX Betan säteenseurantaa ja DLSS 2.0 -ominaisuutta GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimilla.

Mojangin ja NVIDIAn yhteistyönä kehittämä Minecraft with RTX Beta saapui pelattavaksi viime viikolla ja kokeilimme pikaisesti, miltä peli näyttää ja minkälainen suorituskyky on säteenseurantaa käytettäessä.

Ajoimme suorituskykytestit NVIDIAn uusimmilla 2060 Super-, 2070 Super- ja 2080 Super -näytönohjaimilla sekä GeForce RTX 2080 Ti:llä eri resoluutioilla ja eri lohkokooilla.

Lue artikkeli: Testissä Minecraft with RTX Beta

 

Katso video Youtubessa

AMD julkisti Ryzen 3 3000 -prosessorit ja B550-piirisarjan

AMD:n edullisen pään uutuudet ovat neliytimisiä ja ne voivat suorittaa SMT-teknologian avulla yhteensä kahdeksaa säiettä samanaikaisesti.

AMD julkaisi Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 3000 -sarjan prosessorit ja X570 -piirisarjan viime kesänä. Mallistosta jäi kuitenkin uupumaan täysin edullisimman luokan prosessorit ja edullisempi piirisarjavaihtoehto.

Nyt AMD on julkistanut kaksi uutta prosessorimallia paikkaamaan aiemmin mallistoon jäänyttä aukkoa. Sekä Ryzen 3 3100 että 3300X ovat neliytimisiä prosessoreita ja ne kykenevät suorittamaan SMT-teknologian ansiosta kahdeksaa säiettä samanaikaisesti.
Ryzen 3 3100:n perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,6 ja 3,9 GHz ja 3300X:n 3,8 ja 4,3 GHz. Prosessoreiden käytössä on yhteensä 18 megatavua välimuistia (512 Kt per ydin L2 + 16 Mt L3) ja niiden TDP-arvo on 65 wattia.

AMD:n mukaan kaksikoista heikompi 3100-malli tulee tarjoamaan parhaimmillaan 20 % parempaa peli- ja 75 % parempaa sisällöntuotantosuorituskykyä kilpailijaan nähden. Lehdistötiedotteen pikkupräntistä selviää, että yhtiö on valinnut Intelin verrokiksi Core i3-9100 -mallin.

Uusien Ryzen 3 -mallien rinnalle julkistettiin myös odotettu B550-piirisarja, mitä ei tule sekoittaa keskenään OEM-kokoonpanoihin aiemmin tarjotun B550A-piirisarjan kanssa. Aiempi vain OEM-markkinoille suunnattu B550A perustuu vanhaan Promontory-LP-siruun ja eroaa B450-emolevyistä vain prosessorilta tulevien PCIe-väylien 4.0-tuen myötä. Varsinainen B550 tulee niin ikään tukemaan PCI Express 4.0 -standardia ja sen tarkemmat ominaisuudet paljastetaan myöhemmin.

Ryzen 3 3100 ja 3300X saapuvat näillä näkymin markkinoille toukokuun alkupuolella 99 ja 120 dollarin suositushinnoin. B550-emolevyjä odotetaan puolestaan markkinoille kesäkuun puolivälissä. Molemmissa aikatauluissa on edelleen aavistus epävarmuutta koronatilanteen vuoksi.

Lähde: AMD

Gigabyten uudet Aorus-pelikannettavat saapuvat myös Suomen markkinoille

Uudet Aorus-pelikannettavat on varustettu Intelin 10. sukupolven Core H -sarjan prosessoreilla ja NVIDIAn GeForce GTX 16- ja RTX 20 -sarjojen näytönohjaimilla.

Intel ja NVIDIA julkaisivat kuun alussa uudet 10. sukupolven Core H -sarjan mobiiliprosessorit ja päivittyneet GeForce-mobiilinäytönohjaimet. Uutisoimme aiemmin Asuksen ja MSI:n pelikannettavista ja nyt on saatu varmistus myös Gigabyten uusien Aorus-pelikannettavien saapumisesta Suomeen.

Gigabyten Aorus -sarjaan on julkaistu viisi uutta mallia: 5, 7, 15G, 17G ja 17X. Kaksi ensin mallittua on suunniteltu edullisempiin ja kolme viimeisintä huippuluokan pelikannettaviin. Aorus 5 ja 7 voidaan konfiguroida Intelin Core i7 -sarjan prosessoreilla ja niissä on GeForce GTX 16- tai RTX 20 -sarjan näytönohjain, paikat kahdelle SSD-asemalle sekä yhdelle kiintolevylle, 144 hertsin näyttö ja peräti kolme ulostuloa ulkoisille näytöille.

Huippumallit Aorus 15G, 17G ja 17X laajentavat prosessorivalikoiman kattamaan myös Core i9 -sarjan ja näytönohjaimiksi on valittavissa eri GeForce RTX 20 -sarjan vaihtoehtoja. Kannettavien jäähdytyksestä vastuussa oleva Windforce Infinity siirtää lämmön jäähdyttimiin yhteensä viidellä lämpöputkella, joista kolme on pyhitetty vain prosessorin ja näytönohjaimen käyttöön. Lippulaivamalli 17X on varustettu lisäksi suurikokoisella höyrykammiolla jäähdytyksen tehostamiseksi. Kuumaa ilmaa pusketaan ulos kokoonpanosta kahdella suurikokoisella tuulettimella. Kannettavassa hyödynnetään Microsoftin Azure AI -teknologiaa prosessorin ja näytönohjaimen virtabudjetin optimoimiseksi kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivaksi.

Uusien Aorus-huippumallien näytöt on varustettu Sharpin valmistamilla 240 hertsin FullHD IGZO -paneeleilla, jotka kalibroidaan X-Rite Pantone -sertifikaatin mukaisesti valmiiksi tehtaalla. Näppäimistöissä taas hyödynnetään yhteistyössä Omronin kanssa suunniteltuja mekaanisia kytkimiä, joiden liikerata on 2,5 ja kytkentäsyvyys 1,6 millimetriä. RGB-valaistuille näppäimille luvataan 15 miljoonan painalluksen kestävyys.

Kannettavien verkkoyhteydet on toteutettu Killer Ethernet E2600 -verkko-ohjaimella ja langattomalla Intelin teknologiaa hyödyntävällä Killer Wi-Fi 6 AX1650:llä. Kannettavien liitinvalikoima vaihtelee mallin mukaan, mutta jokaisesta löytyy muun muassa tuki Thunderbolt 3:lle. Huippumalli Aorus 17X:n parhaiten konfiguroidussa RTX 2080 Super -versiossa on käytössä kaksi virtalähdettä ja -liitintä.

Gigabyte ei ole julkaissut vielä kannettavien hinnoittelua Suomessa.

Lähde: Gigabyte