Tom’s Hardware testasi 85 lämpöäjohtavaa tuotetta prosessoreilla ja näytönohjaimella

Kattavassa testissä on mukana prosessorin lämpötilamittaukset AIO-nestekierrolla ja ilmajäähdytyksellä sekä myös ilmajäähdytetyllä näytönohjaimella.

Tavallisten lämpötahnojen lisäksi mukana on useamman eri valmistajan nestemäistä metallia, lämpö- ja metallityynyjä sekä hammastahna. Testien lisäksi artikkelissa käsitellään kattavasti teoriaa lämpötahnan taustalla sekä käyttöön liittyviä käytännön asioita ja huomioita.

Testikokoonpanossa oli käytetty AMD:n FX-8350- ja Intelin Core 2 Quad Q6600 -prosessoreita ja Zalmanin coolerilla varustettua Radeon HD 4850 -näytönohjainta. Testirutiinissa prosessoreilla rasitus kesti jaksotettuna 16 tunnin ja näytönohjaimella 8,5 tunnin ajan.

Tulosten perusteella kaikilla lämpötahnoilla prosessorin lämpötila olivat esimerkiksi ilmajäähdytyksellä viiden asteen sisällä toisistaan. Nestemäisellä metallilla prosessorin lämpötila saatiin pudotettua 2-3 astetta lämpötahnojen alle.

Selvästi parhaiten testeissä erottui edukseen Thermal Grizzlyn Kryonaut, joka pärjäsi käytännössä parhaiten kaikissa testiskenaariossa lämpötahnoista. Myös hammastahna ajoi asiansa ja hävisi Kryonautille esimerkiksi prosessorin ilmajäähdytystestissä maltillisella 13 asteella.

io-techin prosessori- ja näytönohjaintesteissä käytetään pääasiassa Noctuan NH-1-tahnaa, joka sijoittui testijoukon parhaimmistoon häviten 1,2 astetta Kryonautille.

Lähde: Tom’s Hardware

Uusi artikkeli: Tekniikkakatsaus: AMD Radeon RX Vega (Vega 10)

io-tech käy läpi 5. sukupolven GCN- eli Vega-arkkitehtuurin tekniset ominaisuudet ja uudistukset.

io-techin tuoreimmassa artikkelissa luodaan pikainen katsaus AMD:n Vega-arkkitehtuuriin Vega 10 -grafiikkapiirin näkökulmasta. Vega on AMD:n 5. sukupolven GCN-arkkitehtuuri ja yhtiön mukaan suurin muutos koko GCN:n historiassa.

Artikkelissa käydään läpi Vega-arkkitehtuurin teknisiä uudistuksia ja päivittyneisiin 3D-ominaisuuksiin. Tarkempi katsaus itse Vega 10 -grafiikkapiireihin perustuviin Radeon RX Vega -sarjan näytönohjaimiin on luvassa perinteisen testiartikkelin muodossa myöhemmin.

Lue artikkeli: Tekniikkakatsaus: AMD Radeon RX Vega (Vega 10)

Asus esitteli ROG Strix Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimet

Asus on ensimmäinen näytönohjainvalmistaja, joka on ehtinyt esittelemään omaan suunnitteluunsa perustuvan Radeon RX Vega -näytönohjaimen.

AMD julkisti Radeon RX Vega -näytönohjaimet viime viikonloppuna SIGGRAPH-messuilla. Aluksi myyntiin tulevat vain referenssisuunnitteluun perustuvat RX Vega 56-, RX Vega 64-, RX Vega 64 Limited Edition- ja RX Vega 64 Liquid Edition -mallit, mutta myös valmistajien omaan suunnitteluun perustuvia malleja on luvassa.

Asus on ensimmäinen näytönohjainvalmistaja, joka on ehtinyt esittelemään omaan suunnitteluunsa perustuvan Radeon RX Vega -näytönohjaimen. Yhtiö tulee julkaisemaan kaksi ROG Strix Radeon RX 64 -näytönohjainta, joiden ainoat erot toisiinsa nähden tulevat löytymään kellotaajuuksista.

ROG Strix -sarjan huippunäytönohjaimille tuttuun tapaan RX Vega 64:t on varustettu kolmituulettimisella, jättiläismäisellä 2,5 korttipaikan jäähdytysratkaisulla. Jäähdytysratkaisu hyödyntää Asuksen MaxContact GPU -teknologiaa ja FanConnect II -tuuletinhallintaa. Näytönohjaimen takapuolelta löytyy Asus, Strix ja ROG -logoilla varustettu suojalevy. Jäähdyttimen kuoret ja takapuolen suojalevy on varustettu RGB LED -valaistuksilla ja ne tukevat Asuksen Aura Sync -hallintasovellusta.

Asus ei ole valitettavasti vielä valmis paljastamaan ROG Strix Radeon RX Vega 64 -näytönohjainten kellotaajuuksia. Näytönohjaimet on varustettu referenssimalleista poiketen yhdellä DVI-D-, kahdella HDMI 2.0- ja kahdella DisplayPort 1.4 -liittimellä.

Asuksen referenssimalleihin perustuvat Radeon RX Vega -näytönohjaimet saapuvat myyntiin 14. elokuuta ja ROG Strix -mallit syyskuussa.

Lähteet: ASUS (1), (2)

Microsoft tuo Windowsiin katseenseurannan ja muita uusia helppokäyttötoimintoja

Windowsiin sisäänrakennettu katseenseuranta on jo nyt beetatestattavana Windows Insider -ohjelman yhteydessä. Toiminto sai inspiraationsa Microsoftin ensimmäisestä One Week Hackathon -tapahtumasta ja sen voittaneesta katseella ohjattavasta pyörätuolista.

Microsoft on julkistanut jälleen joukon uudistuksia, jotka pyritään saamaan käyttöön Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä tai pian sen jälkeen. Nyt paljastetut uudistukset koskevat Windowsin helppokäyttötoimintoja.

Kenties mielenkiintoisin uudistus on tuki katseenseurannalle. Microsoftin mukaan ajatus katseenseurannasta syntyi, kun ALS-tautia (amyotrofinen lateraaliskleroosi) sairastava entinen NFL-pelaaja Steve Gleason haastoi yhtiön työntekijät kehittämään sairaudesta kärsiville sopivia, silmin hallittavia ominaisuuksia ja keksintöjä Microsoftin ensimmäisessä One Week Hackathon -tapahtumassa. Tapahtuman pääpalkinnon voitti Eye Gaze Wheelchair, eli katseella ohjattava pyörätuoli.

Hackathonin jälkeen Microsoft aloitti yhteistyön Team Gleason- ja Evergreen ALSA -järjestöjen kanssa ymmärtääkseen paremmin ALS-potilaiden tarpeita ja kehittääkseen heitä hyödyntäviä teknologioita. Sen myötä yhtiö rupesi kehittämään Windowsiin natiivia katseenseurantatukea. Eye Control -nimellä nyt esitelty ominaisuus antaa käyttäjille mahdollisuuden ohjata hiirtä, käyttää virtuaalinäppäimistöä ja tekstistä puheeksi -ominaisuutta katseenseurantaa hyödyntäen.

Eye Control on tällä hetkellä beetatestissä osana Windows Insider -ohjelmaa. Ominaisuus vaatii tuekseen silmienseurantaa tukevan lisälaitteen, kuten Tobii 4C:n.

Muita tulossa olevia helppokäyttöuudistuksia ovat muun muassa parannettu Narrator eli tekstin puheeksi kääntävä teknologia. Narrator kykenee esimerkiksi kertomaan, mitä tietty komento tekee ilman että komentoa varsinaisesti syötetään Windowsille ja lukemaan useita Windows-sovelluksia kuin ne olisivat verkkosivuja. Narratoriin on lisätty myös tuki piste- eli Braille-kirjoitukselle ja tuki kuvien tulkkaamiseen tekoälyn avulla.

Näkövammaisten avuksi Microsoft on tuomassa parannuksia Suurennuslasi-ominaisuuteen, joka osaa jatkossa toimia yhteistyössä Narratorin kanssa. Suurennuslasiin tulee myös tuki sen suurennuskertoimen hallintaan hiiren rullalla ja hieman pehmeämpi suurennus takaamaan paremman lukukokemuksen. Windowsiin on myös rakennettu järjestelmätasolla toimiva tuki värifilttereille helpottamaan värisokeiden ihmisten elämää.

Voit tutustua tarkemmin tuleviin uudistuksiin Microsoftin Accessibility -blogissa.

Lähteet: Microsoft (1), (2)

AMD muuttaa Boost-kellotaajuuden määritelmää Radeon RX Vegan myötä

AMD:n aiemmissa näytönohjaimissa Boost-kellotaajuus on ollut grafiikkapiirin korkein kellotaajuus (DPM7), mutta Radeon RX Vegan myötä Boost-kellotaajuus on määritelty pykälää matalamman DPM6-tilan mukaan, jolloin näytönohjaimen kellotaajuus voi sopivassa tilanteessa nousta vielä sitä korkeammalle.

AMD:n viime vuosien näytönohjaimissa on käytetty Boost-kellotaajuutta, joka on samalla grafiikkapiirin maksimikellotaajuus. Verrokiksi NVIDIA on puolestaan käyttänyt Boost-kellotaajuutena maltillista kellotaajuutta ja näytönohjaimen todellinen kellotaajuus on selvästi sitä korkeampi ja vaihtelee yksilöittäin.

Radeon RX Vega -sukupolven myötä AMD siirtyy lähemmäs NVIDIAn kaltaista järjestelmää, vaikka vielä onkin liian aikaista arvioida miten usein näytönohjaimet tulevat toimimaan maksimikellotaajuudellaan, jos milloinkaan. Radeon Vega Frontier Editionissa oli käytössä vanha järjestelmä, eli korkein DPM7-kellotaajuus oli samalla Boost-kellotaajuus.

Sapphiren paljastaman taulukon mukaan AMD:n ilmoittamat Boost-kellotaajuudet perustuvat grafiikkapiirin DPM6-tilaan, mutta näytönohjaimella on käytössään myös korkeampi DPM7-tila. Ilmajäähdytetyn Vega 64:n peruskellotaajuus on 1247 MHz, Boost-kellotaajuus 1546 MHz ja DPM7-kellotaajuus 1630 MHz. Nestejäähdytetyllä Vega 64:llä vastaavat kellotaajuudet ovat 1406, 1677 ja 1750 MHz.

Lähde: Sapphire

RED:n yli tuhannen dollarin hintaisen Hydrogen One -älypuhelimen prototyypit ensi kertaa videolla

YouTube-kasvo Marques Brownlee testaa videolla yksinoikeudella RED Hydrogen One -älypuhelimen prototyyppejä.

Vajaa kuukausi sitten ammattilaisvideokameroita valmistava RED yllätti kertomalla tuovansa markkinoille massasta poikkeavan Hydrogen One -älypuhelimen. Puhelimesta kerrotaan löytyvän patentoitu modulaarinen rakenne sekä 5,7-tuumainen holografinen näyttö. Alumiinisen perusversion hinnaksi kerrottiin 1195 dollaria ja titaaniversion hinnaksi 1595 dollaria. Puhelimen on tarkoitus tulla markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Hydrogen Onen tarkemmat tiedot säilyivät toistaiseksi hämärän peitossa, mutta nyt tunnettu YouTube-kasvo Marques Brownlee (aka. MKBHD) on päässyt yksinoikeudella tutustumaan puhelimen prototyyppeihin. Yksi prototyypeistä on toimimaton muotoiluproto, joka esittelee lopullisen puhelimen ulkonäköä ja viimeistelyä. Muotoilu on jykevää – takakuoresta löytyy uritettua metallia sekä kevlaria ja kyljissä on otetta parantavavia kohoumia.

Videolla Brownlee pääsee testaamaan myös holografisella näytöllä varustettua toimivaa prototyyppiä, mutta itse laitteen sijaan saa luvan näyttää vain ensireaktionsa näyttöä käyttäessä. MKBHD:n reaktio vaikuttaa positiivisesti yllättyneeltä, etenkin ottaen huomioon miehen kokemuksen eri älypuhelimista. Haluttaessa 3D-tilan voi kytkeä pois päältä, jolloin näyttö toimii tavallisena 2D-näyttönä. Kolmas videolla esiintyvä prototyyppi on kameramoduuli, jonka tarkoituksena on tuoda puhelimeen videokuvausominaisuudet, joita parempia löytyy vain yrityksen omista ammattilaiskameroista. Modulin spekseistä tai toiminnasta ei kuitenkaan paljastettu toistaiseksi sen enempää.

Hydrogen Onen toimivan, lopullista mallia ulkoisesti muistuttavan prototyypin kerrotaan olevan noin 1-1,5 kuukauden päässä.

ASRock varmisti: Intelin Coffee Lake -prosessorit eivät toimi nykyisillä emolevyillä

ASRock on varmistanut nyt jo poistetussa twiitissä, ettei Intelin tulevat 8. sukupolven Coffee Lake -koodinimelliset prosessorit tule toimimaan 200-sarjan emolevyillä, mikä sulkee samalla pois tuen 100-sarjan emolevyille. Coffee Lake -prosessoreiden rinnalla julkaistaan uudet 300-sarjan piirisarjat.

Intelin tulevien Coffee Lake -koodinimellisten 8. sukupolven Core-prosessoreiden ympärillä on riittänyt huhuja ja spekulaatiota. Yksi suosituimmista spekulaationaiheista on koskenut emolevytukea: toimiiko Coffee Lake nykyisillä emolevyillä?

Vuotaneissa dokumenteissa on puhuttu LGA1151-kannasta, mikä on antanut monelle toivoa, että Coffee Lake -prosessorit toimisivat tulevien 300-sarjan emolevyjen lisäksi myös 100- ja 200-sarjan emolevyissä. Toisaalta aiemmin liikkeellä on ollut huhu LGA1151v2-kannasta, mikä tarkoittaisi, ettei tukea 100- ja 200-sarjoille ole.

ASRock on tuonut spekulaation päätökseen paljastamalla Twitterissä, että Coffee Lake ei tule toimimaan 200-sarjan emolevyillä. Tämä tarkoittaa automaattisesti myös sitä, ettei tukea 100-sarjan piirisarjoille ole. Intelin uutta 6-ytimistä prosessoria hankkivien on siis lisättävä ostoskoriin pelkän prosessorin ohella myös uusi 300-sarjan emolevy. Kyseinen twiitti on poistettu yön aikana, todennäköisesti koska se epäilemättä rikkoo yhtiön salassapitosopimuksia.

Galaxy Note8:n lopullisiksi väitetyt speksit julki

Evan Blass jatkaa Galaxy Note8 -vuotoja: tällä kertaa vuorossa laitteen lopulliset speksit.

Uutisoimme eilen kuun lopulla julkaistavan Galaxy Note8 -älypuhelimen Evan Blassin toimesta vuotaneista pressikuvista ja tänään vuorossa ovat samasta lähteestä peräisin olevan tekniset tiedot.

Erittäin luotettavaksi tietovuotajaksi profiloitunut Blass kertoo saaneensa tiedot henkilöltä, jonka mukaan speksit on lyöty lukkoon laitteen julkaisua varten. Blassin lähteen mukaan Note8:n myynti alkaa Euroopassa syyskuussa 999 euron hintaan.

Galaxy Note8:n tekniset tiedot Evan Blassin lähteen mukaan:

  • 162,5 x 74,6 x 8,5 mm
  • IP68-suojaus
  • Värit: Midnight Black, Maple Gold, Orchid Gray, Deep Sea Blue
  • 6,3-tuumainen Super AMOLED -näyttö, 1440 x 2960 pikseliä
  • Exynos 8895- / Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
  • 6 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • 2 x 12 Mpix takakamera, f1.7 laajakulma, f2.4 normaaliobjektiivi, 2 x OIS, 2x zoom, Dual Pixel -tarkennus
  • 8 Mpix etukamera, f1.7
  • 3300 mAh, langaton lataus, USB Type-C
  • Hinta: 999 euroa

Lähde: Venturebeat

NVIDIA suunnittelee ulkoisia eGPU-versioita Titan Xp- ja Quadro-näytönohjaimista ammattilaisille

Ulkoiset näytönohjaimet antavat mahdollisuuden liittää pieniinkin tietokoneisiin tai keveisiin kannettaviin järeän näytönohjaimen. Ammattilaispuolella niiden käyttö on kuitenkin vaikeampaa, sillä vaikka Quadrolla olisi sertifikaatti sovellukselle, ei sama sertifikaatti välttämättä käykään saman Quadron eGPU-versiolle.

Ulkoiset näytönohjaimet lienevät jo kaikille tuttu juttu. Käytännössä kyse on ulkoisesta, virtalähteellä ja näytönohjaimella varustetusta kotelosta, joka kytketään kannettavaan tai muuhun tietokoneeseen Thunderbolt 3 -väylällä, ja jota käytetään tietokoneen oman näytönohjaimen sijasta raskaisiin tehtäviin.

NVIDIA on kertonut SIGGRAPHissa työskentelevänsä parhaillaan useiden valmistajien kanssa tuodakseen ulkoiset näytönohjaimet myös ammattilaisyleisön saataville. Periaatteessa tälläkään hetkellä mikään muu kuin ajurit eivät voisi estää ammattilaisnäytönohjainten käyttöä ulkoisissa näytönohjainkoteloissa, mutta se ei NVIDIAn mukaan riitä: Yhtiö haluaa varmistaa, että koko ketju koteloa ja virtalähdettä myöten vastaa ammattilaisten odottamaa ja vaatimaa tasoa. Oma osansa yhtälössä on myös sertifikaattien saaminen eri ohjelmille, sillä vaikka esimerkiksi Quadro-näytönohjaimilla olisi sertifikaatti tietylle ohjelmalle, se ei automaattisesti tarkoita sen pätevän ulkoiseen eGPU-versioon samasta Quadrosta.

NVIDIAn mukaan Titan Xp:n eGPU-versiot ovat valmiita jo nyt, mutta Quadrot vaativat vielä muutaman viikon viilaamista. Quadro eGPu -malleja on luvassa aluksi Sonnetilta, Magmalta, Akitilta ja Bizonilta, mutta myöhemmin mukaan liittyy lisää valmistajia.

Lähde: Tom’s Hardware

AMD:n Ryzen Threadripper ylikellottui 5,2 GHz:iin LN2-jäähdytyksellä

AMD:n Capsaicin-tapahtumassa järjestetyssä ylikellotusesityksessä prosessoria jäähdytettiin -196 °C nestemäisellä typellä, joka riitti venyttämään prosessorin kaikki 16 ydintä ja 4 muistikanavaa käytössä 5,2 GHz:iin kyllin vakaana Cinebench R15 -testiajoon.

AMD:n Threadripper-prosessorit tulevat mallista riippuen saataville tämän kuun 10. päivä (1920X, 1950X) tai kuun viimeinen päivä (1900X). Antaakseen esimakua tulevasta ylikellottajille, AMD järjesti SIGGRAPH-messuilla pitämässään Capsaicin-tapahtumassa LN2-ylikellotustestin.

Ilmeisesti AMD:n omalla Whitehaven X399 -emolevyllä ajetuissa ylikellotustesteissä Ryzen Threadripper 1950X ylikellottui kaikki 16 ydintä käytössä 5,2 GHz:iin. Ylikellotus toteutettiin pelkkää kerrointa muuttamalla, eikä 100 MHz:n väylätaajuutta korotettu lainkaan. Jäähdytyksestä vastasi tietenkin -196 celsiusasteinen nestemäinen typpi. Järjestelmä oli varustettu neljällä 8 gigatavun DDR4-muistikammalla ja se oli kyllin vakaa ainakin Cinebench R15 -testiajoon. Kokoonpano sai tuloksekseen 4122 pistettä.

Ylikellotukseen liittyy vahvasti myös prosessorin deliddaus. Uutisoimme aiemmin kunkin Threadripper-prosessorin lämmönlevittäjän alta löytyvän Epyc-prosessoreiden tapaan neljä piisirua. Der8aeurin deliddaus-videolla paljastunut seikka on herättänyt paljon keskustelua, mutta AMD on sittemmin kertonut mistä on kyse. Ryzen Threadripper -prosessorissa on kyllä neljä piisirua, mutta vain kaksi niistä on Zeppelin-siruja ja toiset kaksi ovat tyhjiä piisiruja, joiden tarkoitus on tukea massiivisen prosessorin rakennetta.

Lähteet: TechPowerUp, kuvat Monstru / Lab501