Uutiset
Intel kertoi lisätietoja Lunar Lake -prosessorista
Yhtiö varmisti prosessorin olevan aikataulussaan vuoden kolmannella neljänneksellä tapahtuvaa julkaisua varten ja lupaa sen peittoavan Qualcommin uuden Snapdragon X -prosessorit tekoälysuorituskyvyssä.

Microsoft on julkaissut Copilot+ PC -konseptinsa ja sen myötä virallistanut sen vaatimukset tekoälysuorituskyvyn suhteen 40 TOPSiin. Intelin nykyiset prosessorit eivät siihen yllä, mutta horisontissa siintää jo Lunar Lake vastaamaan haasteeseen.
Copilot+ PC:n julkaisun myötä Intel on tiedottanut sen ensimmäisen vaatimukset täyttävän prosessorin eli Lunar Laken olevan aikataulussaan ja saapuvan markkinoille vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Yhtiön mukaan vielä julkaisemattomalla prosessorilla on taskussaan tähän mennessä jo 80 eri kannettavaa yli 20 eri valmistajalla.
Intelin Client Computing Groupin johtaja Michelle Johnston Holthausin mukaan yhtiö tulee toimittamaan historiansa kilpailukykyisimmän rauta- ja ohjelmistopakettinsa Lunar Laken ja Copilot+ PC:n myötä, kehuen samalla sen käänteentekevää energiatehokkuutta sekä tuttua ja turvallista x86-arkkitehtuuria.
Intel on toimittanut joillekin medioille myös diapaketin, jossa kerrotaan Lunar Laken yksityiskohtia ja tehdään lupauksia suorituskyvystä. Lunar Lakessa tulee olemaan sekä uudet P- että E-ytimet, Battlemage- eli Xe2-arkkitehtuurin integroitu GPU XMX-yksiköineen, yli 45 TOPSin suorituskykyyn yltävä NPU, kehittyneempi vähävirtainen Advanced Low Power Island. Koko prosessori tuottaa yhteensä yli 100 TOPSin edestä tekoälysuorituskykyä, josta suurin osa tulee Xe2 GPU:lta.
Sen tekoälysuorituskyvyn kerrotaan olevan Intelin nykyisten arvioiden mukaan Stable Diffusion 1.5 -tehtävissä noin 40 % nopeampi kuin Snapdragon Elite X. Grafiikkapuolella integroidun ratkaisun suorituskyky paranee noin 50 % ja prosessoripuolella suorituskyvyn luvataan peittoavan ainakin Ryzen 7 8840U:n ja Snapdragon X Eliten.
Energiatehokkuudessa sen kerrotaan käyttävän Microsoft Teams 3×3 -konferenssipuhelussa 30 % vähemmän tehoa kuin Ryzen 7840U ja 20 % vähemmän kuin Snapdragon 8cx Gen 3. Sitä, miksi tässä testissä oli otettu kilpailijoilta sukupolvea vanhemmat verrokit ei ole selitelty.
Intel kehaisi lisäksi toimittaneensa markkinoille jo yli 7 miljoonaa Meteor Lake -prosessoria ja Arrow Laken olevan aikataulussa julkaistavaksi vuoden viimeisen neljänneksen aikana.
Lähteet: Intel, Tom’s Hardware
Intel kertoi lisätietoja Lunar Lake -prosessorista
Yhtiö varmisti prosessorin olevan aikataulussaan vuoden kolmannella neljänneksellä tapahtuvaa julkaisua varten ja lupaa sen peittoavan Qualcommin uuden Snapdragon X -prosessorit tekoälysuorituskyvyssä.
Virtalähteiden sertifiointiin uusi PSU Performance Level Plan eli PPLP
PPLP ei korvaa nykyisiä 80 Plus- tai Cybenetics-sertifiointeja vaan tulee niiden rinnalle, kuten esimerkiksi MSI:n uusissa virtalähteissä.

Tietokoneiden virtalähteet ovat saaneet uuden PPLP-sertifioinnin nykyisten 80 Plusin ja Cybeneticsin rinnalle. PPLP tulee sanoista ”PSU Performance Level Plan” ja se testaa pelkän hyötysuhteen lisäksi esimerkiksi virtalähteiden vakautta suuremmissa kuormissa, materiaalien ja kaapeleiden laatua sekä melutasoja. PPLP sisältää myös omat testinsä nykyaikaisille ATX 3.0- ja 3.1 -standardeille. PPLP:n takana olevalla ammattilaistiimillä on vuosien kokemus PC-raudan testauksesta.
PPLP:n sertifikaatit mukailevat kutakuinkin 80 Plusin ja Cybeneticsin vastaavia, mutta korkeimman arvon leima on nimeltään ”Super Ti”. Esimerkiksi 50 prosentin kuormalla Super Ti -leimaan vaaditaan 230 V:n jännitteellä vähintään 96 %:n hyötysuhde, kun taas toisessa ääripäässä eli Bronzessa vastaava minimivaatimus on 88 %. Testit suoritetaan erikseen sekä 230:llä että 115 V:lla alueellisten erojen vuoksi ja käytetty jännite merkitään myös myönnettävään leimaan.
Nimekkäitä valmistajia – kuten MSI, Corsair ja DeepCool – on jo ryhtynyt yhteistyöhön PPLP:n kanssa ja sertifikaatteja nähtäneen tulevissa virtalähdemalleissa enenevissä määrin. Esimerkiksi MSI:n uudet MAG A1000GL PCIE5- ja MAG A850GL PCIE5 -virtalähteet ovat PPLP Gold -sertifioituja.
Virtalähteiden sertifiointiin uusi PSU Performance Level Plan eli PPLP
PPLP ei korvaa nykyisiä 80 Plus- tai Cybenetics-sertifiointeja vaan tulee niiden rinnalle, kuten esimerkiksi MSI:n uusissa virtalähteissä.
Microsoft julkisti Snapdragon X -prosessoreilla varustetut Surface Pro- ja Surface Laptop -Copilot+ PC:t
Uudet Surface Pro ja Laptop tulevat saataville myös Suomessa, mutta tarjolla on muisti- ja tallennustilavaihtoehtoja rajoitetusti.

Microsoft on julkistanut NPU-tekoälykiihdytintä vaativan Copilot+ PC -konseptinsa ohella myös ensimmäiset omat, yhteensopivat tietokoneensa. Uudet Surfacet perustuvat Qualcommin Snapdragon X -prosessoreihin.
Uusi Surface Pro -taulutietokone on varustettu tarkasta mallista riippuen joko Qualcommin Snapdragon X Elite- tai Plus-prosessorilla. Sekä Elite- että Plus-mallin NPU yltää samaan 45 TOPSin suorituskykyyn. Prosessorin tukena on 16 tai 32 Gt LPDDR5X -muistia ja 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt PCIe Gen 4 -tallennustilaa.
Taulutietokone rakentuu 13” PixelSense Flow -näytön -ympärille, mutta sen paneelin tyyppi riippuu käytetystä prosessorista. Snapdragon X Plussan kaverina on LCD-paneeli, kun Elite on paritettu OLEDin kanssa. Paneelia lukuunottamatta näytöt on varustettu vastaavin ominaisuuksin: 2880×1920-resoluutio (DPI 267, 3:2 kuvasuhde), 120 hertsin virkistystaajuus, tuki 10-piste kosketukselle, tehtaalla kalibroidut sRGB- ja Vivid-profiilit sekä tuki Dolby Vision IQ:lle. Näytön suojana on Corningin Gorilla Glass 5 -lasi. Surface Pron strategiset mitat ovat 287 x 208 x 9,3 mm ja 895 grammaa.
Tietokoneen etupuolelta löytyy 1440p-resoluution Surface Studio Camera, joka tukee Windows Studio Effects -tekoälyominaisuuksia, kun takapuolta kansoittaa 10,5 megapikselin Ultra HD -kamera. Edestä löytyy myös Windows Hello -tunnistautumiseen käytettävä kamera. Ääntä kaapataan kahdella Studio-mikrofonilla ja toistetaan kahden watin Dolby Atmos -yhteensopivilla stereokaiuttimilla.
Liitinvalikoimaan lukeutuu kaksi USB4-C -liitäntää, Surface Pro Keyboard -liitin ja Surface Connect -liitin. USB-C-liittimet tukevat latausta maksimissaan 65 watin teholla sekä DisplayPort 2.1 -ulostuloa. Microsoft tuo saataville myös oman Thunderbolt 4 Dock -telakkansa. Yhteyspuolella tuettuina ovat Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4 sekä NanoSIM-paikka tarkemmin määrittelemättömän mobiiliyhteyden tarpeisiin.
Mukaan sopii myös uusi Surface Pro Flex Keyboard -näppäimistö. Aiempiin verrattuna siihen on lisätty uusia hiilikuitukerroksia parantamaan vakautta, jonka lisäksi touchpadin kokoa on kasvatettu. Mukana on myös paikka haptista palautettakin tukevalle Slim Pen -stylukselle, joka tukee 4096 painetasoa.
Surface Laptop tulee saataville sekä 13,8 että 15-tuumaisena versiona. Ensin mainittuun saa sekä Snapdragon X Eliten että Plussan, kun jälkimmäiseen voi valita vain Eliten. Muistia ja tallennustilaa on tarjolla samat 16 tai 32 Gt LPDDR5X:ää sekä 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt PCIe Gen 4 -tallennustilaa.
Molemmissa kokoluokissa on käytössä tarkemmin määrittelemätön LCD-paneeli. 13,8”-mallin resoluutio on 2304×1536 (201 PPI, 3:2) ja 15”-mallin 2496×1664 (201 PPI, 3:2). Muutoin ominaisuudet ovat identtiset: 1300:1-kontrastisuhde, 120 hertsin virkistystaajuus, tehdaskalibroidut sRGB- ja Vivid-väriprofiilit, 10-piste kosketustuki ja Dolby Vision IQ -tuki ynnä Gorilla Glass 5 -suojalasi. 13,8”-mallin mitat ovat 301 x 220 x 17,5 mm ja 1,34 kg, kun 15” mittauttaa 329 x 239 x 18,29 mm ja 1,66 kg.
Webbikameran virkaa toimittaa 1080p-resoluution FullHD-kamera ja viereltä löytyy Windows Hello -tunnistautumiskamera. Varsinainen kamera tukee Windows Studio EFfects -tekoälyominaisuuksia. Ääntä kaapataan Pron tavoin kahdella Studio-mikrofonilla, mutta äänentoistosta on vastuussa Omnisonic-kaiuttimet Dolby Atmos -tuella.
Liitinvalikoimaltaan Surface Laptopit parantavat lisäämällä kahden USB4-C:n rinnalle myös yhden USB-A 3.1 -liittimen ja 3,5 mm:n kuulokeliittimen. Surface Pro Keyboard -liitintä niissä ei luonnollisestikaan ole integroidun näppäimistön vuoksi. Yhteyspuolelta löytyvät Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4, mutta SIM-korttipaikkaa mukana ei ole.
Sekä uudet Surface Pro- että Surface Laptop Copilot+ PC -tietokoneet tulevat saataville myös Suomessa. Surface Pro kustantaa edullisimmillaan Snapdragon X Plussalla 1259 euroa ja Elitellä 1859 euroa. Suomessa saataville tulee ainakin aluksi vain 16 Gt:n muistilla varustettuja malleja rajoitetuin tallennustilavaihtoehdoin. Värivaihtoehtoja ovat safiiri, hiekka, platina ja musta.
Surface Laptopin lähtöhinta on 13,8”-versiona 1259 ja 15”-versiona 1609 euroa. Suomessa saataville tulee ainakin alkuun vain 16 Gt:n muistilla varustettuja versioita, poislukien 15” musta versio Elite-prosessorilla ja 1 Tt:n tallennustilalle, johon voi valita myös 32 Gt:n muistin. Saataville tulee jo mainitun mustan lisäksi myös hopeassa kuosissa oleva versio. Tallennustilavaihtoehtoja on niitäkin saatavilla rajoitetusti.
Lähde: Microsoft
Microsoft julkisti Snapdragon X -prosessoreilla varustetut Surface Pro- ja Surface Laptop -Copilot+ PC:t
Uudet Surface Pro ja Laptop tulevat saataville myös Suomessa, mutta tarjolla on muisti- ja tallennustilavaihtoehtoja rajoitetusti.
Microsoftin ”AI PC:stä” tuli Copilot+ PC – ensimmäiset tietokoneet myyntiin 18. kesäkuuta
Ensimmäiset Copilot+ PC -tietokoneet on varustettu Qualcommin Snapdragon X -prosessorilla, mutta myös AMD ja Intel tulevat julkaisemaan omat yhteensopivat prosessorinsa lähitulevaisuudessa.

Microsoft on kertonut jo aiemmin tulevansa julkaisemaan ”AI PC”-konseptin tuleviin tehokkaalla tekoälykiihdyttimellä varustetuille tietokoneille. Se päivä on nyt, ja AI PC:n viralliseksi nimeksi tuli Copilot+ PC.
Copilot+ PC -tietokoneet ovat vähintään 40 TOPS:n suorituskykyyn yltävällä tekoälykiihdyttimellä varustettuja, eli kuten jo ennakkoon tiedettiin, AMD:n Ryzen 7040- ja 8040- sekä Intelin Meteor Lake -prosessorit jäävät rannalle nuolemaan näppejään. Tekoälykiihdyttimen suorituskykyä hyödynnetään paikallisten SLM-kielimallien (Small Language Model) pyörittämiseen. Tarpeen tullen SLM pyytää apua Azure-palvelimilla pyöriviltä LLM-kielimalleilta.
Ensimmäinen Microsoftin esimerkki tekoälykiihdytyksen hyödyntämisestä paikallisesti on Recall, joka mahdollistaa minkä tahansa tiedoston etsimisen tehokkaasti, kunhan käyttäjä osaa kuvailla hakemaansa sanoin (tai miksei tiedoston nimelläkin). Se mahdollistaa myös entistä toimivamman ”timeline” ominaisuuden, jossa voi palata virtuaalisella aikajanalla taaksepäin tekemisissään. Cocreator puolestaan mahdollistaa paikallisen kuvageneroinnin yhdistämisen omiin piirtelyihin vaikkapa Paintissa tai Photos-sovelluksessa, tai muuta kuvan koko tyyli muuksi.
Copilot on Microsoftin tekoälyä hyödyntävä virtuaalinen avustaja, joka tällä hetkellä hyödyntää GPT-4-kielimallia, mutta tulaa päivittymään lähiviikkoina GPT-4o-versioon, minkä pitäisi tehdä etenkin keskusteluista luonnollisempia.
Myös kolmannet osapuolet ovat mukana alusta asti ja Adobelta on tarjolla välittömästi NPU-tuki Photoshoppiin, Lightroomiin sekä Expressiin ja myöhemmin kesällä tuki tulee lisäksi ainakin Premiere Prolle ja Illustratorille. DaVinci Resolve Studiossa hyödynnetään NPU:n suorituskykyä Magic Mask -ominaisuuteen, kun CapCutilla saa korvattua videoista taustan. Tuki NPU:lle löytyy myös Cephablesta, LiquidTextistä sekä djay Prosta.
Ensimmäinen viralliset Copilot+ PC -yhteensopivat prosessorit ovat Qualcommin Snapdragon X Plus- ja Elite, joiden Hexagon NPU yltää 45 TOPS:n tekoälysuorituskykyyn. AMD:n odotetaan julkistavan Copilot+ PC -yhteensopivat Strix Point -prosessorit Computex-messuilla ja Intel lupaa niin ikään yhteensopivan Lunar Laken olevan aikataulussa julkaisulle vuoden kolmannella neljänneksellä.
Varsinaisia Copilot+ PC -tietokoneita on puolestaan luvassa yhdellä kertaa sekä Microsoftilta itseltään että Acerilta, Asukselta, Delliltä, HP:lta, Lenovolta ja Samsungilta. Snapdragon X -prosessoreihin perustuvien laitteiden ennakkotilausten pitäisi alkaa heti ja varsinainen myynti 18. kesäkuuta.
Lähde: Microsoft
Microsoftin ”AI PC:stä” tuli Copilot+ PC – ensimmäiset tietokoneet myyntiin 18. kesäkuuta
Ensimmäiset Copilot+ PC -tietokoneet on varustettu Qualcommin Snapdragon X -prosessorilla, mutta myös AMD ja Intel tulevat julkaisemaan omat yhteensopivat prosessorinsa lähitulevaisuudessa.
Intel kertoi lisää tietoja tulevasta Falcon Shores HPC GPU:sta
Intel on varmistanut tulevan tehopiirinsä kulutuksen nousevan jopa 1500 wattiin, mikä vaatisi tuekseen uuden version OAM-standardista.

Prosessorijätti Intelillä on oma lusikkansa myös tekoäly- ja HPC-laskentatehtävissä. Tähän asti niitä on hoidettu eri sarjoihin kuuluvilla Ponte Vecchio -laskentapiirillä ja Gaudi-tekoälykiihdyttimillä, mutta asiaan on tulossa muutos.
Kuten aiemmista roadmapeista tiedettiin, Intelillä oli suunnitelmissa yhdistää HPC- ja tekoälylinjansa yhdeksi Falcon Shores ”XPU”:lla. Sittemmin XPU on muuttunut GPU:ksi, kun yhtiö viime vuonna kertoi jättävänsä pois aiotut x86-prosessorisiruja sisältävät versiot. Viime viikolla pidetyssä ISC 2024 -konferenssissa yhtiö kertoi tulevasta piiristä lisää tietoja. Sen odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2025 aikana.
Intel aikoi lähteä seuraamaan Falcon Shoresilla AMD:n Instinct Mi300 -perheen viitoittamaa tietä, mutta viime vuonna yhtiö varmisti tiputtaneensa pois x86-prosessoriytimiä sisältävän variantin ainakin nykysuunnitelmista. Prosessoriydinten sijasta koko piiri tullaan nyt pyhittämään GPU-siruille, jotka tulevat hyödyntämään Xe-arkkitehtuuria. Koska roadmapissa Intel on kuitenkin yhdistänyt Gaudin ja HPC GPU -linjan yhdeksi, voidaan olettlaa myös Gaudista saatujen oppien löytyvän Falcon Shoresista.
Koska prosessorisirut on tiputettu pois, vaativat Falcon Shores -kiihdyttimet alleen erillisen prosessorin ohjaaman toimintaa. Intelillä on luonnollisesti tarjota tehtävään omat Xeon-sarjan prosessorinsa, joiden käytön se on jo varmistanutkin, mutta se saattaa joutua myös kehittämään oman alustan itse kiihdyttimille; nykyiset OAM-moduulit tai edes niiden viimeisin 2.0-versio eivät mahdollista yli kilowatin kulutusta ja Intel povaa Falcon Shoresille jopa 1500 watin tehonkulutusta. Toisaalta uudelle versiolle OAM-standardista on kysyntää jo muutoinkin, sillä NVIDIAn jo julkaisema B200 tulee kuluttamaan yli nykyisen standardin salliman 1200 watin maksimikulutuksellaan.
Lähde: ComputerBase
Intel kertoi lisää tietoja tulevasta Falcon Shores HPC GPU:sta
Intel on varmistanut tulevan tehopiirinsä kulutuksen nousevan jopa 1500 wattiin, mikä vaatisi tuekseen uuden version OAM-standardista.
Ducky julkaisi uudet One 3 Pro- ja Zero 6108 -näppäimistösarjat
Kumpikin sarja rakentuu tässä vaiheessa kahdesta eri mallista, joskin Zero 6108:n kohdalla joku voisi ihmetellä tarvetta valkoisen ja mustan version listaamiseen erillisinä malleina.

Näppäimistöistään parhaiten tunnettu DuckyChannel eli tuttujen kesken Ducky on julkistanut kaksi uutta näppäimistösarjaa, One 3 Pro Series:n ja Zero 6108 Series:n. Ensin mainittuun kuuluu kaksi eri kokoluokan näppäimistöä, kun jälkimmäisessä on tarjolla kaksi värivaihtoa yhdestä näppäimistöstä.
Ducky One 3 Pro Nazca Line on täyskokoinen näppäimistö nykylippulaivaluokan mukaisella 8000 hertsin päivitystaajuudella. Se on varustettu oletuksena Cherryn MX2A-kytkimillä, mutta se tukee ns. hot-swap-ominaisuutta eli kytkinten vaihtoa ilman juotoshommia, mikäli ne eivät miellytä. Massasta poiketen kytkimet asennetaan piirilevylle käännettynä 180°, minkä kerrotaan antavan RGB-taustavalaistukselle normaalia paremman näkyvyyden. Sen kerrotaan olevan myös yhteensopiva lähes kaikkien markkinoilta löytyvien näppäinhattujen kanssa.
Näppäinhatut ovatkin One 3 Pro Nazca Linen erikoisuus. Perinteisen kaksoisvaletun sijasta ne ovat peräti kolmoisvaletut (”Triple-Shot”) PBT-näppäinhatut. Kolmoisvalu ei kuitenkaan tuo näppäinhattuun lisää kulutuskestävyyttä tai jykevyyttä, vaan sitä käytetään kahden erivärisen merkinnän tekemiseen. Esimerkiksi kaikissa aakkos-näppäinhatuissa on iso kirjain valkoisella ja pieni kirjain keltaisella. Kyse on siis loppuviimein vain kosmeettisesta yksityiskohdasta.
Näppäimistö on luonnollisesti varustettu myös ääntä vaimentavilla ja tuntumaa parantavilla pehmusteilla rungon sisällä. Yksi kerroksista on valmistettu Poronista, eli tietyntyyppisestä polyuretaanivaahdosta ja toinen jonkinlaisesta matosta, jonka materiaalista ei mainita sen tarkemmin. Yhdessä ne lupaavat paitsi parantaa näppäilytuntumaa, myös hiljentää näppäilyn aiheuttamaa melua selvästi.
Samaan sarjaan kuuluu myös One 3 Pro Mini Nazca Line, joka on 60 % -kokoluokkaan kuulumistaan lukuunottamatta muutoin vastaava näppäimistö.
Langaton Zero 6108 Series tulee saataville sekä mustana että valkoisena versiona, jotka yhtiöt laskee itse eri tuotteiksi. Näppäimistö on varustettu täydellä näppäinvalikoimalla, mutta nuolinäppäinten molemmin puolin tyypillisesti olevat raot on eliminoitu pois tieltä ja siten leveydessä on saatu säästettyä muutamia millejä. Langattomista yhteyksistä ovat tuettuina 2,4 GHz:n yhteys ja Bluetooth, mutta se tukee myös langallista tilaa USB-C-kaapelin perässä.
Zero 6108 -näppäimistöt tukevat how-swapattavia kytkimiä, jotka asennetaan One 3 Prosta poiketen perinteisessä asennossa. Vakiona käytössä on Cherryn MX2A -kytkimet. Zero 6108:n näppäinhatut ovat perinteisemmin kaksoisvalettua PBT-muovia ja ”OEM”-merkityt, mutta yhtiö ei kerro tarkemmin mihin se tässä yhteydessä viittaa.
Ducky ei valitettavasti maininnut tiedotteessa milloin tai mihin hintaan näppäimistöt tulevat saataville, tai oikeastaan edes sitä millä eri näppäinasetteleuilla ne tulevat saataville.
Lähde: Lehdistötiedote
Ducky julkaisi uudet One 3 Pro- ja Zero 6108 -näppäimistösarjat
Kumpikin sarja rakentuu tässä vaiheessa kahdesta eri mallista, joskin Zero 6108:n kohdalla joku voisi ihmetellä tarvetta valkoisen ja mustan version listaamiseen erillisinä malleina.
OpenAI esitteli tuoreimman tekoälymallinsa GPT-4o:n
Tekoälykehityksen viimeisin tuulahdus on OpenAI:n GPT-4o, joka on sen viimevuotisen GPT-4-tekoälymallin hiotumpi ja parannellumpi seuraaja.

Yhdysvaltalaisen tekoäly-yhtiö OpenAI:n reilu vuosi sitten julkaisema maksullinen GPT-4-tekoälymalli on päivittynyt versioon GPT-4o. Lippulaivatason tekoälymalliksi kehutun GPT-4o:n luvataan tuovan parannuksia etenkin nopeuden osalta GPT-4:ssä nähtyihin ominaisuuksiin, kuten tekstin, äänen ja kuvan käsittelyyn. OpenAI kertoo myös tuovansa GPT-4o:hon lähitulevaisuudessa huomattavia edistysharppauksia Voice Mode -tilaan, jossa käyttäjä voi käydä ChatGPT:n kanssa reaaliaikaisia keskusteluita puheella. Lisäksi suunnitelmissa on parantaa videokuvan nopeaa reaaliaikaista analysointia.
ChatGPT Plus-, Team- ja Enterprise -käyttäjille tarkoitetun GPT-4o:n ominaisuuksia tuodaan rajatusti myös ChatGPT Free -ilmaiskäyttäjille. Ilmaiskäyttäjät voivat jatkossa keskustella ChatGPT:n kanssa aiempaa laajemmin esimerkiksi kuvien tai tekstien sisällöistä ja saada analysoituja vastauksia tai vaikkapa kuvaajia ja tiivistelmiä botin kanssa jakamastaan datasta. Lähetettyjen keskusteluviestien määrä on ilmaiskäyttäjille kuitenkin rajattu käytön ja kysynnän mukaan. Kiintiön täyttyessä ChatGPT Free siirtyy käyttämään vanhempaa ja suppeampaa GPT-3.5:ttä.
OpenAI lanseeraa käyttäjille myös työpöytäsovelluksen, joka toimii yhtiön mukaan ChatGPT:n ja tietokoneen käyttöjärjestelmän saumattomana rajapintana. Sovellus tulee saataville sekä maksulliseen että ilmaiseen versioon ja aluksi vain macOS:lle, mutta myöhemmin tänä vuonna myös Windowsille.
Lähde: OpenAI
OpenAI esitteli tuoreimman tekoälymallinsa GPT-4o:n
Tekoälykehityksen viimeisin tuulahdus on OpenAI:n GPT-4o, joka on sen viimevuotisen GPT-4-tekoälymallin hiotumpi ja parannellumpi seuraaja.
Kokeiltua: Samsung Galaxy Book4 Ultra -kannettava tietokone
Kokeilussa Samsung Galaxy Book4 Ultra -kannettava Intelin uudella Core Ultra 9 185H -prosessorilla, GeForce RTX 4070 -näytönohjaimella ja 16-tuumaisella AMOLED-kosketusnäytöllä varustettuna.

Saimme Samsungilta testiin Intelin uuteen Meteor Lake -arkkitehtuuriin perustuvalla 16-ytimisellä Core Ultra 9 185H -prosessorilla varustetun Galaxy Book4 Ultra -kannettavan, joka on ensisijaisesti suunnattu suorituskykyiseen tuottavaan työhön, mutta myös pelikäyttö onnistuu. Tarkemmin ottaen sisuksista löytyy NVIDIAn GeForce RTX 4070 -mobiilinäytönohjain, 32 gigatavua keskusmuistia ja teratavun M.2 SSD. Näyttönä on 16-tuumainen AMOLED-paneeli 2880×1800-resoluutiolla ja 120 hertsin virkistystaajuudella. Lippulaivamallin hinta Suomessa on noin 3700 euroa.
Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti kannettavan ja Intelin Core Ultra 9 185H -prosessorin ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.
Lue artikkeli: Kokeiltua: Samsung Galaxy Book4 Ultra -kannettava tietokone
Kokeiltua: Samsung Galaxy Book4 Ultra -kannettava tietokone
Kokeilussa Samsung Galaxy Book4 Ultra -kannettava Intelin uudella Core Ultra 9 185H -prosessorilla, GeForce RTX 4070 -näytönohjaimella ja 16-tuumaisella AMOLED-kosketusnäytöllä varustettuna.
Asus julkaisi uusia TUF Gaming -tuulettimia sekä perinteisellä että käänteisellä ilmavirtauksella
Asuksen TUF Gaming TR120 ARGB -tuulettimet on varustettu mukautettavilla ARGB-valoilla ja niistä on saatavilla niin perinteisen kuin käänteisenkin ilmavirtauksen versiot.

Asus on julkaissut uudet TR120 ARGB -tuulettimet edullisemman pään PC-tarvikkeita ja -komponentteja tarjoavan TUF Gaming -tavaramerkkinsä alle. Mustana ja valkoisena tulevista 120 millimetrin tuulettimista on saatavilla erilliset versionsa sekä perinteistä että käänteistä ilmavirtausta varten. Tuulettimen käänteiset lavat auttavat kokoonpanon ilmakierron suunnittelussa ilman esteettisiä kompromisseja.
TR120 ARGB:t ovat 28 mm:n paksuisia totutun 25 mm:n sijaan ilmavirtauksen tehostamiseksi ja kykenevät noin 2000 kierroksen minuuttinopeuteen. Standard-versio pystyy luomaan 3,3 vesimillimetrin staattisen paineen 77,4 CFM:n (cubic feet per minute) ilmavirtauksella, kun taas reverse-version vastaavat lukemat ovat 2,75 mmH2O ja 76,3 CFM. Sekä tuuletinten lavat että kehysten reunat on varustettu Aura Sync -työkalulla mukautettavilla ARGB-valoilla. Tuulettimet ovat PWM-kontrolloituja (pulse width modulation) ja melutasoksi niille kerrotaan maksimissaan 29 desibeliä.
TUF Gaming TR120 ARGB -tuulettimet myydään yhden ja kolmen kappaleen pakkauksissa. Suomessa tuulettimia on jo listattuna eri jälleenmyyjillä ja niiden hinnat alkavat noin 22 eurosta kappaleelta, kun taas kolmen kappaleen pakkauksen hinta alkaa reilusta 55 eurosta.
Asus julkaisi uusia TUF Gaming -tuulettimia sekä perinteisellä että käänteisellä ilmavirtauksella
Asuksen TUF Gaming TR120 ARGB -tuulettimet on varustettu mukautettavilla ARGB-valoilla ja niistä on saatavilla niin perinteisen kuin käänteisenkin ilmavirtauksen versiot.
Intel julkaisi Thunderbolt Share -teknologian suoraan PC-PC-yhteyteen
Menneiden parempien päivien nollamodeemiyhteydet mieleen tuova ratkaisu on tietoturvallinen yhteys kahden tietokoneen välillä.

Intelin Thunderbolt-teknologian historia on ollut varsin vaiherikas matkalla oikeastaan vain Applen tukemasta liittimestä USB4:n pohjaksi ja sen rinnalla samaa liitäntää käyttäen toimivaksi standardiksi. Nyt yhtiö on löytänyt teknologialle jälleen uutta käyttöä.
Thunderbolt Share on uusi ohjelmistoratkaisu kahden tietokoneen suoraan liikenteeseen Thunderbolt 4- tai 5-liitännän yli. Teknologian tarjoama kaista ja matala viive mahdollistavat esimerkiksi pakkaamattoman kuvanjaon koneiden välillä sekä huomaamattoman vähäviiveisen näppäimistön ja hiiren käytön yhteyden yli.
Tiedostonsiirto on tuettu suoraan Windowsin tiedostoselaimessa ns. dragn’n’drop-menetelmällä eli kuin kopioisi niitä paikallisesti kansiosta toiseen. Yhteyden nopeuden vuoksi suuretkaan tiedostot eivät muutu ongelmaksi koneiden välisessä jaossa. Se tekee myös tiedostojen siirtämisestä esimerkiksi vanhasta tietokoneesta uuteen entistä sujuvampaa.
Koska yhteys tapahtuu Thunderbolt-väylällä suoraan kahden koneen välillä, se on tietoturvallinen ratkaisu. Yhteyden ei tarvitse edes mennä fyysisesti suoraan koneelta toiselle, vaan välissä voi olla myös Thunderbolt-telakka tai -näyttö vaikuttamatta sejn turvallisuuteen.
Vaikka USB4 perustuu Thunderbolt 4 -teknologiaan se ei ole yhteensopiva Thunderbolt Sharen kanssa. Toistaiseksi ei ole myöskään selvää, tuleeko teknologia saataville esimerkiksi tietokoneensa itse rakentaville, vai vaatiiko se käytännössä alle valmistietokoneen, johon teknologia on lisensoitu.
Lähde: Intel
Intel julkaisi Thunderbolt Share -teknologian suoraan PC-PC-yhteyteen
Menneiden parempien päivien nollamodeemiyhteydet mieleen tuova ratkaisu on tietoturvallinen yhteys kahden tietokoneen välillä.