Uusi artikkeli: Testissä Ryzen 7 2700 & Ryzen 5 2600 (ei-X-mallit)

io-techin testissä AMD:n edullisemmat Ryzen 7 2700- ja Ryzen 5 2600 -prosessorit eli ei-X-mallit.

Artikkelissa käydään pikaisesti läpi Ryzen 7- ja 5-sarjan ei-X-mallien ominaisuudet ja ajetaan suorituskykytestit verrattuna X-malleihin sekä 1. sukupolven Ryzeneihin ja Intelin 6-ytimisiin Coffee Lake -koodinimellisiin Core i7-8700K- ja Core i5-8600K-prosessoreihin. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit 2700-mallilla.

Lue artikkeli: Testissä Ryzen 7 2700 & Ryzen 5 2600 (ei-X-mallit)

Xiaomi esitteli Mi 8 -lippulaivapuhelimensa ja joukon muita uutuustuotteita

Xiaomi esitteli tänään kolme älypuhelinta, urheilurannekkeen, VR-lasit sekä älytelevision.

Xiaomi on julkistanut odotetusti tänään uuden Mi 8 -älypuhelimen mallistonsa kärkeen ja samalla hyppää mallinimessä yhden numeron yli yrityksen kahdeksanvuotisen taipaleen kunniaksi. Tarjolle tulee myös erillinen erikoisvarusteltu Explore Edition -versio sekä edullisempi Mi 8 SE -versio, joka on kooltaan pienempi ja hieman edullisemmalla raudalla varustettu.

Uuden metallirunkoisen ja lasikuorisen Mi 8:n ulkonäössä on melko vahvoja viittauksia iPhone X:n suuntaan niin näyttöloven koon kuin takakameran sijainnin ja muotoilunkin suhteen. AMOLED-näyttö on 6,28-tuumainen ja sisältä löytyy Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jopa 256 Gt tallennustilaa, kaksoistakakamera optisella vakaimella ja -zoomilla sekä 3400 mAh akku. Erikoisempiin ominaisuuksiin lukeutuu kaksois-GPS, jonka kerrotaan tarjoavan kahden erillisen taajuuden (L1 & L5) avulla aimpaa tarkempi paikannus. Käyttöjärjestelmänä on käytössä Android 8.0 Oreoon perustuva upouusi MIUI 10.

Xiaomi Mi 8 tekniset tiedot

  • Ulkomitat: 154,9 × 74,8 x 7,6 mm
  • Paino: 175 grammaa (Explore Edition 177 g)
  • Rakenne: metallirunko, lasikuoret
  • 6,21″ AMOLED-näyttö, 18,7:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, DCI-P3
  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
  • 6 Gt (Explore Edition 8 Gt) LPDDR4X RAM-muistia
  • 64, 128 tai 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max 2 Tt)
  • Cat.16 LTE-yhteydet (1000/150 Mbit/s), 4CA, 4×4 MIMO, Dual SIM, VoLTE
  • WiFi 802.11ac dual-band (2×2 MU-MIMO ), Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS (L1 & L5), GLONASS, Galileo, BeiDou
  • Kaksoistakakamera
    • 12 megapikselin IMX363-sensori 1,4 um pikselikoolla, f1.8, OIS, Dual Pixel -tarkennus, 4K 30 FPS videokuvaus
    • 12 megapikselin S5K3M3-sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.4 teleobjektiivi, 2x optinen zoom
  • 20 megapikselin etukamera, 0,9 um pikselikoko, pixel-binning, f2.0, Ai Portait & Beautify
  • 3400 mAh akku (Explore Edition 3000 mAh), USB Type-C, Displayport-tuki, Quick Charge 4+ -pikalataus
  • Android 8.0, MIUI 10
Mi 8 SE

Edullisemman Mi 8 SE:n keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 5,88-tuumainen AMOLED Full HD + -näyttö, Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri, 4 tai 6 Gt RAM-muistia, 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, 12 + 5 megapikselin takakameraratkaisu, 20 megapikselin etukamera sekä 3120 mAh akku.

Mi 8 Explore Edition

Hinnaltaan arvokkaimmassa Explore Edition -mallissa on Mi 8:aan verrattuna lisäksi läpikuultava takakuori, enemmän RAM-muistia, 33 000 kasvoihin heijastettavaan infrapunapisteeseen perustuva 3D Face -kasvojentunnistus sekä näyttöön integroitu paineentunnistava sormenjälkitunnistin. Akku on puolestaan 400 mAh pienempi kuin perusmallissa.

Mi 8:n myynti alkaa Kiinassa kesäkuun 5. päivä. 6 & 64 Gt:n version hinnat alkavat 2699 yuanista (360 euroa) ja kalleimman 6 & 256 Gt muistiyhdistelmän hinta on 3299 yuania (440 euroa). Explore Editionissa muistia on 8 & 256 Gt ja sen suositushinta on 3799 yuania (500 euroa). Mi 8 SE:n lähtöhinta (4 & 64 Gt versio) on puolestaan 1799 yuania, eli noin 240 euroa.

Xiaomi esitteli samassa tilaisuudessa myös Mi Band 3 -urheilurannekkeen, Oculuksen kansa kehitetyt Mi VR Standalone -virtuaalilasit sekä 75-tuumaisen Mi TV 4  LED-television.

Lähde: Xiaomi (1)(2), MIUI (1)(2)

Nokia myy Digital Health -yksikkönsä takaisin Withingsin perustajalle

31.5.2018 - 15:07 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Withingsin perustaja Eric Carreel ostaa Nokian Digital Health -yksikön takaisin itselleen.

Nokia ilmoitti viime helmikuussa aloittaneensa arvioinnin digitaalisen terveydenhuollon liiketoimintayksikkönsä (Digital Health) jatkosta ja kertoi sen joko voivan johtaa tai olla johtamatta yritysjärjestelyyn tai muihin muutoksiin. Kuluvan kuun alussa yritys ilmoitti aloittaneensa neuvottelut yksikön myynnistä Withings-perustaja Eric Carreelin kanssa.

Tänään Nokia on tiedottanut neuvottelujen tulleen päätökseen ja Digital Health -yksikön siirtyvän yrityskaupassa Carreelin omistukseen. Kauppasummaa ei kuitenkaan paljastettu tiedotteessa. Nokian mukaan Digital Health -yksikön myyminen on osa yrityksen suunnitelmaa keskittyä yritysten väliseen liiketoimintaan sekä lisensointiin.

Nokian sivuilla julkaistun Eric Carreelin kirjeen mukaan Withings-brändin voi odottaa palaavan markkinoille vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Carreelin mukaan Withingsin keskiössä tulee toimimaan sama työryhmä, joka oli aikanaan mukana perustamassa ja kasvattamassa yritystä. Carreelin mukaan kaikkien Withings- ja Nokia-brändättyjen terveystuotteiden tuki tulee jatkumaan entisellään.

Nokia hankki vuonna 2008 perustetun ranskalaisen Withingsin itselleen vuonna 2016 191 miljoonan dollarin kauppahinnalla. Helmikuussa vuotaneen sisäisen muistion perusteella Nokia ei onnistunut tekemään Digital Health -yksikkönsä toiminnasta kannattavaa, joka oli lopulta syynä siitä luopumiselle.

Lähde: Nokia (1)(2)

Intel valmistelee x86:n 40-vuotisjuhlaprosessoria: Core i7-8086K listattu ensimmäisissä kaupoissa

Intelin huhutaan julkaisevan juhlaprosessorin 5. kesäkuuta, kun alkuperäinen 8086 julkaistiin 8. kesäkuuta 1978.

Intelin on huhuttu valmistelevan 8086-prosessorin ja x86-arkkitehtuurin 40-vuotisjuhlan kunniaksi retrohenkisesti nimettyä Core i7-8086K -prosessoria. Alkuperäinen Intel 8086 julkaistiin 8. kesäkuuta 1978. Intel tulee pitämään 5. kesäkuuta Computex-messuilla keynote-esityksen, jota on huhuttu prosessorin viralliseksi julkaisutilaisuudeksi.

Core i7-8086K:sta saivat käytännössä juuri varmistuksen, sillä ainakin kaksi länsimaista jälleenmyyjää on listannut Intelin vielä julkaisemattoman x86-juhlaprosessorin verkkosivuillaan. VideoCardz-sivuston tietojen mukaan kiinalaissivustot olisivat listanneet prosessorin jo aiemminkin.

Prosessoriin on ahdettu nimeä enemmänkin symboliikkaa, sillä Intel on venyttänyt Coffee Lake -arkkitehtuuriin perustuvan 6-ytimisen prosessorin Boost-kellotaajuuden 5 gigahertsiin, kun alkuperäinen 8086 toimi 5 megahertsin kellotaajuudella. Prosessorin peruskellotaajuus on ilmeisesti 4 GHz, mikäli venäläistukkurin tiedot pitävät paikkaansa.

Venäläinen Merlion ei ole listannut sivuillaan tilausmahdollisuutta, mutta yhdysvaltalaisen Connectionin sivuilla hinnaksi kerrotaan 480,47 dollaria eli noin 412,50 euroa.

Lähde: VideoCardz

HP:n uusi headset jäähdyttää peltier-elementeillä pelaajien korvia

OMEN by HP Mindframe Headset estää pelisession aikana peltier-elementtien avulla korvia ylikuumenemasta.

Monet vanhan koulukunnan ylikellottajat muistavat Peltier- eli TEC-elementit, joiden avulla jäähdytettiin prosessoreita ja yleisemmin niitä käytetään esimerkiksi matkajääkaapeissa. Pienellä jännitteellä, mutta suurehkolla sähkövirralla toimiva Peltier-elementti perustuu lämpösähköiseen ilmiöön eli sähkövirta aiheuttaa lämpötilaeron elementin puolten välille. Elementin toinen puoli viilenee ja toinen puoli lämpenee ja viileän puolen jäähdytystehoa pystytään parantamaan jäähdyttämällä lämpimää puolta.

HP:n mukaan lähes puolet pelaajista (46 %) ilmoittaa headsettia ostaessa tärkeimmäksi ominaisuudeksi mukavuuden. Monille headsettia käyttäville pelaajille tuttu ongelma onkin korvien lämpeäminen ja hikoilu pelaamisen aikana. Ongelman ratkaisemiseksi OMEN by HP Mindframe Headset on varustettu patentoidulla aktiivisella jäähdytystekniikalla, jossa molempiin korvakuppeihin on integroitu Peltier-elementti ja akustisen kammion lämpö johdetaan korvasta pois päin.

Controlled with OMEN Command Center software, this patented active cooling solution is designed with a thermoelectric device inside the earcup that conducts heat from the acoustic chamber towards the outside, so gamers can keep cool and focused in tense situations.

Kupit on varustettu keinonahkaisilla pehmusteilla ja muita avainominaisuuksia ovat DTS Headphone:X- ja 7.1-äänet ja RGB-valaistus.

OMEN by HP Mindframe Headset julkaistaan virallisesti myöhemmin tänä vuonna, jolloin myös sen hinta ja tarkempi saatavuus kerrotaan.

Lähde: HP

Qualcomm esitteli virtuaalilaseille suunnitellun Snapdragon XR1 -alustan

Qualcommin XR1-järjestelmäpiiristä on tiputettu pois VR-laseille turhia ominaisuuksia, kuten modeemi.

Qualcomm on esitellyt omien sanojensa mukaan maailman ensimmäisen laajennetun todellisuuden (XR, eXtended Reality) sovellutuksille suunnitellun järjestelmäpiirin ja alustan. Qualcomm Snapdragon XR1 esiteltiin Augmented World Expo -messujen alla ja se on suunnattu astetta edullisempiin laitteisiin Snapdragon 845:n pysyessä suorituskykyisimpänä vaihtoehtona myös VR-laseille.

Snapdragon XR1 -järjestelmäpiiri noudattaa päällisin puolin samaa kaavaa kuin Qualcommin puhelimiin tarkoitetut järjestelmäpiirit. Piirin luonteesta johtuen siitä on voitu kuitenkin tiputtaa kokonaan pois osia kuten modeemi. Yhtiö ei paljastanut vielä järjestelmäpiirin tarkkoja teknisiä yksityiskohtia, kuten prosessoriydinten tyyppiä tai grafiikkapiirin kokoa.

Qualcommin lehdistömateriaalien mukaan järjestelmäpiiri mahdollistaa muun muassa 4K-tarkkuuden videotoiston, QHD+-tarkkuuden näytöt ja liikkeen seurannan kuudessa suunnassa (6DoF, Six Degress of Freedom). Yhtiö hyödyntää järjestelmäpiirissään nykytrendien mukaisesti myös tekoälyä ja koneoppimista. Prosessoriydinten tukena lukuja murksaavat Adreno-grafiikkaohjain ja Hexagon-vektoriprosessori, joka tunnettiin aiemmin DSP:nä. Yhdessä nämä kolme mahdollistavat lukujen murskaamisen INT8-, FP16- ja FP32-tarkkuuksilla.

Qualcomm ei paljastanut vielä, milloin Snapdragon XR1 -järjestelmäpiireihin perustuvia laitteita olisi lupa odottaa markkinoille tai edes milloin sen tarkat tekniset yksityiskohdat tullaan paljastamaan. Yhtiö kuitenkin kehaisi Metan, Viven, Vuzixin ja Picoaren työskentelevän jo XR1-alustan parissa.

Lähde: Qualcomm

HMD Global esitteli uudet edulliset Nokia 2.1-, 3.1- ja 5.1-älypuhelimet Moskovassa

Kolme uutuusmallia sijoittuu 100-220 euron hintahaarukkaan ja sisältävät kalliimmista malleista tuttuja muotoilu- ja väriratkaisuja.

HMD Global on esitellyt juuri Moskovassa päättyneessä tilaisuudessa uudet toisen sukupolven Nokia 2-, 3- ja 5-älypuhelimet mallistonsa edullisempaan päähän.

Uusi Nokia 2.1 (otsikkokuvassa) tarjoaa edeltäjäänsä suuremman näytön ja akun, paremman suorituskyvyn sekä eteen suunnatut stereokaiuttimet. Polykarbonaattikuoria kiertää kuparin- tai hopeanväriset metallikoristeet. Laite käyttää kevennettyä Android Oreo 8.1 Go Edition -käyttöjärjestelmää. Tarjolle tulevia värivaihtoehtoja ovat sini-kupari, sini-hopea ja harmaa-hopea. Laitteen globaali suositushinta on 115 dollaria ja se tulee Suomessa saataville heinä-syyskuussa.

Nokia 2.1 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 153,7 × 77,7 × 9,35 mm
  • Paino: 174 grammaa
  • 5,5″ LCD -näyttö, 16:9-kuvasuhde, 720 x 1280 pikseliä
  • Snapdragon 425 -järjestelmäpiiri
  • 1 Gt LPDDR3 RAM-muistia
  • 8 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka (jopa 128 Gt)
  • LTE Cat.4 -yhteydet, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, gyroskooppi
  • 8 megapikselin takakamera, automaattitarkennus, LED-salama
  • 5 megapikselin etukamera, kiinteä tarkennus
  • stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä
  • 4000 mAh akku, Micro-USB 2.0
  • Android 8.1 Oreo Go Edition

HMD Globalin suosituimman älypuhelinmallin toisen sukupolven versio on nimeltään Nokia 3.1. Yrityksen mukaan metallikehyksellä ja polykarbonaattitakakuorella varustettu laite tarjoaa premiumia alempaan hintaluokkaan. Laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 5,2″ 18:9 HD-näyttö, MT6750-järjestelmäpiiri, 13 megapikselin kamera sekä 2990 mAh akku. Nokia 3.1 tulee saataville kahtena eri versiona – 2 & 16 Gt:n version suositushinta on 159 euroa (Suomessa myyntiin 2.7.), kun taasen 3 & 32 Gt:n versiosta pyydetään 189 euroa (Suomessa myyntiin kolmannella neljänneksellä). Värivaihtoehtoja ovat sini-kupari, musta-kromi ja valko-rauta.

Nokia 3.1 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 146,25 × 68,65 × 8,7 mm
  • Paino: 138,3 grammaa
  • 5,2″ LCD -näyttö, 18:9-kuvasuhde, 720 x 1440 pikseliä
  • MediaTek MT6750N -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53 CPU, Mali-T860 MP2 GPU)
  • 2 tai 3 Gt RAM-muistia
  • 16 tai 32 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, muistikorttipaikka (jopa 128 Gt)
  • LTE Cat.4 -yhteydet, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS
  • 13 megapikselin takakamera, f2.0 aukkosuhde, automaattitarkennus, LED-salama
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä tarkennus, 84,6 asteen kuvakulma
  • 2990 mAh akku, Micro-USB 2.0
  • Android 8.0 Oreo (Android One)

Uusi Nokia 5.1 rakentuu edeltäjänsä tavoin alumiiniseen unibody-rakenteeseen, joka tulee saataville mustana, kuparinvärisenä ja sinisenä. Näytön kuvasuhde on muuttunut nykyaikaiseen 18:9:ään ja se on kooltaan 5,5-tuumainen. Muita keskeisimpiä teknisiä ominaisuuksia ovat MediaTek Helio P18 -järjestelmäpiiri, 16 megapikselin kamera PDAF-tarkennuksella sekä 2970 mAh akku. Saataville Nokia 5.1 tulee kolmannella vuosineljänneksellä 189 euron hintaisena 2 & 16 Gt versiona sekä 219 euron hintaisena 3 & 32 Gt:n versiona. Suomen saatavuudesta ja tarkasta hinnoittelusta kerrotaan myöhemmin. Yhdessä Nokia 3.1:n kanssa 5.1 on osana Android One -ohjelmaa ja varustettu Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversiolla.

Nokia 5.1 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 151,1 × 70,73 × 8,27 mm
  • 5,5″ IPS LCD -näyttö, 18:9-kuvasuhde, 1080 x 2160 pikseliä
  • MediaTek Helio P18 (MT6755S) -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53 CPU, Mali-T860 MP2 GPU)
  • 2 tai 3 Gt RAM-muistia
  • 16 tai 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka (jopa 128 Gt)
  • LTE Cat.4 -yhteydet, Dual SIM (Dual standby)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
  • 16 megapikselin takakamera, PDAF, LED-salama
  • 8 megapikselin etukamera, 84,6 asteen kuvakulma
  • 3000 mAh akku, Micro-USB 2.0
  • Android 8.0 Oreo

NVIDIAn Jensen Huangin keynote GTC Taiwanista lähetetään livestreamina ensi yönä

Tekoälyyn ja koneoppimiseen keskittyvän tapahtuman keynote-esitys alkaa kello 5.00 aamuyöllä Suomen aikaa.

NVIDIA isännöi GPU Technology Conference -tapahtumaa Taiwanissa Suomen aikaa ensi yöstä lähtien. Yhtiön toimitusjohtaja Jensen Huang tulee pitämään paikan päällä keynote-esityksen, joka lähetetään myös livestreamina netissä.

NVIDIAn GTC-konferenssit ovat ensisijaisesti tekoälyyn ja muuhun koneoppimiseen liittyviä tapahtumia. Kuluttajapuolen julkistuksia tapahtumassa lienee turha odottaa, mutta NVIDIAn esityslistalla ovat muiden muassa myös esimerkiksi virtuaalitodellisuus, mikä voi luoda katsauksen myös kuluttajapuolen uutuuksiin alalla.

Varsinaisia tuotejulkistuksia tapahtumassa tuskin tullaan näkemään, sillä yhtiö julkaisi viime GTC-konferenssissaan maaliskuussa uusia GV100-pohjaisia (Volta) laskentatuotteita. Huhujen mukaan NVIDIA tulisi julkaisemaan uudet kuluttajanäytönohjaimet heinäkuussa.

Livestream-lähetys Jensen Huangin keynote-esityksestä alkaa tulevana aamyönä kello 5.00 Suomen aikaa.

Synopsys esitteli ensimmäisenä maailmassa 20 Gbps:n USB 3.2 -yhteyttä

Uusi USB-standardi tuplaa maksiminopeuden, mutta samalla tekee markkinoista aiempaa sekavammat peräti neljän eri USB 3.2 Gen -version myötä.

USB 3.1 Gen 2 on vasta pikkuhiljaa yleistymässä tietokoneissa ja muissa laitteissa. Kehityksellä ei ole kuitenkaan aikaa jäädä odottamaan ja Synopsys onkin nyt demonstroinut ensimmäistä kertaa julkisesti toimivaa USB 3.2 -toteutusta.

Synopsyksen USB 3.2 -demonstraatio toteutettiin kahdella kehitysalustalla, jotka sisälsivät HAPS-80-FPGA-alustan hoitamassa itse USB-ohjaimen tehtäviä, 10 nanometrin FinFET -prosessilla varustetut PHY-moduulit sekä tavalliset USB Type-C -liittimet. PHY-moduulit yhdistävät sisällään kaksi 10 Gbps:n linjaa, jonka myötä yhteyden nopeudeksi saadaan USB 3.2:n vaatimat 20 Gbps. Laitteet olivat yhteydessä toisiinsa tavallisella USB Type-C -kaapelilla.

Itse demonstroitava USB-laite perustuu Linuxiin ja se esiintyy muille laitteille USB 3.2 -väyläisenä tallennusmediana. Tietokoneen päässä kehitysalustasta on tehty PCI Express -väyläinen lisäkortti, joka näkyy tietokoneelle USB 3.2 xHCI -ohjaimena. USB-ohjaimena esiintyvä kehitysalusta ja yhteys toimivat suoraan ilman erillisiä ajureita Windows 10 -käyttöjärjestelmällä.

USB 3.2 -standardi julkaistiin viime syyskuussa, mutta valitettavasti se ei tuo lisäselvyyttä USB 3.1:n Gen x -nimeämisiin. USB 3.2:n myötä markkinoilla tullaan näkemään neljä eri Gen-varianttia:

  • USB 3.2 Gen 1×1: Vastaava kuin USB 3.0 eli USB 3.1 Gen 1 (yksi linja, 5 Gbps, 8/10-bit enkoodaus)
  • USB 3.2 Gen 1×2: Kuin 1×1, mutta kaksi linjaa (kaksi linjaa, 10 Gbps, 8/10-bit enkoodaus)
  • USB 3.2 Gen 2×1: Vastaava kuin USB 3.1 Gen 2 (yksi linja, 10 Gbps, 128/130-bit enkoodaus)
  • USB 3.2 Gen 2×2: Kuin 2×1, mutta kaksi linjaa (kaksi linjaa, 20 Gbps, 128/130-bit enkoodaus)

Lähde: Synopsys

Uusi artikkeli: Testissä Nokia 6 (2018)

io-tech testasi HMD Globalin toisen sukupolven Nokia 6 -älypuhelimen.

Toukokuu on ollut io-techissä melkoista hullunmyllyä älypuhelinjulkaisujen ja -testien osalta, mutta siitä huolimatta vasta kuukauden toinen varsinainen testiartikkeli näkee päivänvalon näin kuun viimeisinä päivinä. Toukokuu avattiin Nokia 7 Plus -testillä ja heti perään otimme testiin edullisemman Nokia 6 (2018) -mallin. Testiruuhkasta johtuen puhelinta testattiin hieman tavanomaista lyhyemmän aikaa, mutta artikkelissa käydään silti kattavasti läpi huomiot kaikista laitteen keskeisimmistä ominaisuuksista.

Lue artikkeli: Testissä Nokia 6 (2018)