Sapphirelta täyden Polaris 11 -grafiikkapiirin Radeon RX 460

AMD:n määrittelemien ominaisuuksien mukaan Radeon RX 460 -näytönohjainten Polaris 11 -grafiikkapiiristä pitäisi olla kytketty pois käytöstä kaksi Compute Unit -yksikköä.

Sapphire on julkaissut Kiinan markkinoille uuden Radeon RX 460 -näytönohjaimen. Julkaisusta tekee erikoisen se fakta, että näytönohjaimen Polaris 11 -grafiikkapiirissä on käytössä kaikki 16 Compute Unit -yksikköä, eli 1024 stream-prosessoria. Aiemmin täysiä Polaris 11 -grafiikkapiirejä on käytetty vain Applen MacBook Pro -kannettavien Radeon Pro 460 -näytönohjaimissa. Kiinan markkinoille on aiemminkin julkaistu muun maailman tuotevalikoimasta poikkeavia näytönohjaimia, kuten Radeon RX 470D, jossa on käytössä RX 470:tä karsitumpi Polaris 10.

Kun AMD julkaisi Polaris 11 -grafiikkapiirin ja Radeon RX 400 -sarjan näytönohjaimet, käytiin netin keskustelupalstoilla kiivasta spekulointia syistä osittain karsitun grafiikkapiirin käyttöön. Suurin osa spekulaatiosta keskittyi Applen rooliin mahdollisena piirirohmuna, olihan yhtiö aiemmin muun muassa varannut täyden konfiguraation Tonga-grafiikkapiirit aluksi vain itselleen, sekä 14 nanometrin FinFET -prosessin mahdollisiin ongelmiin.

Todellista syytä AMD:n ratkaisuun saadaan tuskin tietää ikinä, mutta se fakta, että Sapphire on saanut käyttöönsä täysiä Polaris 11 -grafiikkapiirejä, saattaa kieliä seuraavan sukupolven Radeon-tuoteperheestä. Vega-arkkitehtuurista ei ole täyttämään koko tuotekirjoa, ja OEM-valmistajien tiedetään jo nyt valmistelevan Polaris-arkkitehtuuriin perustuvia RX 500 -sarjan mobiilinäytönohjaimia. Esimerkiksi mahdollinen Radeon RX 560 saattaa hyvinkin perustua täyteen Polaris 11 -grafiikkapiiriin, kun RX 460:ssa oli käytössä kahden CU-yksikön verran karsittu malli.

Lähteet: Sapphire, Beyond3D

Uusi artikkeli: Testissä Huawei Mate 9 Pro

Io-techin historian ensimmäisessä mobiililaiteartikkelissa tutustutaan Huawein marraskuussa julkaisemaan Mate 9 Pro -älypuhelimeen.

Kyseessä on yrityksen uusi huippumalli, jonka suositushinta on 849 euroa. Puhelimen kärkiominaisuuksiin lukeutuvat mm. kaarevareunainen AMOLED-näyttö, uusi Kirin 960 -järjestelmäpiiri, kuusi gigatavua RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, 4000 mAh akku sekä Leican kanssa yhteistyössä kehitetty toisen sukupolven kaksoiskamera.

Artikkelissa tutustutaan kattavasti puhelimen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, EMUI 5.0 -käyttöliittymään, suorituskykyyn ja akunkestoon. Kaksoiskameralle on varattu poikkeuksellisen kattava osionsa, jossa kuvanlaatua verrataan myös kahteen verrokkipuhelimeen.

Palaute artikkelin rakenteeseen ja sisältöön liittyen on erittäin tervetullutta.

io-tech, Testissä Huawei Mate 9 Pro

AMD julkaisi uudet Radeon Software 17.1.1 -ajurit

AMD:n julkaisemat Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.1.1 -ajurit tuovat mukanaan virallisen tuen uudelle Resident Evil 7: Biohazardille.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.1.1 -ajurit näytönohjaimilleen. Uudet Radeon Software ReLive -ajurit tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja ovat saatavilla Windows 7-, 8.1- ja 10 -käyttöjärjestelmille.

Ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki tuoreelle Resident Evil 7: Biohazard -pelille. Resident Evil -tuen lisäksi ajurit korjaavat muun muassa Dishonored 2 -pelin satunnaisia kaatumisia, Paragon -pelin välkkymisongelmia usean grafiikkapiirin kokoonpanoilla sekä joukon AMD XConnect- ja Radeon ReLive -ongelmia. Mukana on myös tiedossa olevia bugeja, kuten Shadow Warrior 2:n mahdolliset kaatumiset usean grafiikkapiirin kokoonpanoilla ja ReLive-videotallennusohjelman aiemmista ReLive-ajureista tutut bugit. Voit tutustua ajureiden kaikkiin tiedossa oleviin bugeihin AMD:n julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

MSI:n Game Boost -ominaisuus ylikellottaa Core i7-7700K:n maksimissaan 5,2 GHz:iin

Yhdysvaltalainen Legit Reviews -sivusto raportoi viime viikolla CES 2017 -tapahtumassa katsastamistaan MSI:n uusista yhdessä Kaby Lake -prosessoreiden kanssa julkaistuista Z270-emolevyistä, mutta huomio keskittyi valmistajan edustajan rohkeisiin lausuntoihin liittyen automaattiseen Game Boost -ylikellotusominaisuuteen.

Ylikellottajille suunnatuissa Titanium-emolevymalleissa Game Boost -ominaisuuden korkein tarjoama 11-asetus fyysisellä nupilla säädettynä tai UEFI BIOSista asetettuna nostaa Core i7-7700K -prosessorin kellotaajuuden aina 5,2 GHz:iin asti ja MSI:n edustaja oli kertonut Legit Reviewsille, että yritys on testannut satoja prosessoreita ilman ongelmia.

MSI:n mukaan 5,2 GHz:n kellotaajuuden saavuttamiseksi prosessorilla on käytettävä laadukasta nestekiertoa vähintään 240 mm:n jäähdyttimellä ja muistutti erikseen, ettei takuu kata Game Boost -ominaisuudella mahdollisesti aiheutettuja vahinkoja.

Käytännön CES-demossa 5,2 GHz:iin ylikellotettu Core i7-7700K -prosessori oli jäähdytetty Thermaltaken Water 3.0 Ultimate -AIO-nestekierrolla ja kokoonpanoa esiteltiin lepotilassa UEFI BIOSissa. Game Boost oli nostanut prosessorin käyttöjännitteen vaarallisen korkealle jopa 1,507 volttiin.

Eri medioissa on uutisoitu ahkerasti MSI:n Game Boostin mahdollistamasta 5,2 GHz:n kellotaajuudesta, mutta useat käytännön ongelmat on jätetty uutisoinnissa vastuuttomasti huomioimatta.

Vaikka Legit Reviews onkin klikkiotsikoinut juttunsa näyttävästi (MSI Makes it Easy for Intel i7-7700k To Hit 5.2GHz with Liquid Cooling), sivusto itse on hoitanut hommansa kunnolla ja pyysi MSI:ltä kyseisen Z270 XPower Gaming Titanium -emolevyn omiin testeihinsä.

Legit Reviews kokeili CES:n jälkeen Game Boost -ominaisuuden toimintaa käytännössä Core i7-7700K -prosessorilla ja Corsairin Hydro H105 -nestekierrolla.

”However, this is where the fun ended”

Korkein 11-asetus oli käynnistynyt 5,2 GHz:n kellotaajuudella ja 1,507 voltin käyttöjännitteellä Windowsiin, mutta vakaus oli riittänyt käytännössä vain kevyiden sovellusten pyörittämiseen työpöydällä ja vähäisinkin kuormitus oli nostanut prosessorin lämpötilan välittömästi 90 asteeseen ja kaatanut kokoonpanon:

msi2-17012017

Omilla kotisivuillaan MSI markkinoi Game Boost -ominaisuuden mahdollistamaa 5,2 GHz:n kellotaajuutta, mutta muistuttaa että tulokset saattavat vaihdella jäähdytyksestä riippuen.

Markkinointimielessä MSI:n ominaisuus tekee sen, minkä lupaa eli ylikellottaa prosessorin 5,2 GHz:iin, mutta kokoonpanon vakaudesta nestejäähdytyksellä ei ole tietoakaan. Vastuu riittävän järeästä jäähdytyksestä jää käyttäjän harteille.

Intelin 14 nanometrin prosessilla valmistettavilla prosessoreilla vakio käyttöjännite on 1,2-1,3 volttia ja ilmalla ja vedellä suositeltava käyttöjännite ylikellottaessa on 1,30-1,40 voltin välimaastossa. Yli 1,4 voltin käyttöjännitteellä prosessorin lämmöntuotto kasvaa rajusti, eikä yli 1,5 voltin käyttöjännitteellä järeinkään nestekierto kykene jäähdyttämään prosessoria kunnolla täydessä kaikkien ytimien prosessori-intensiivisessä rasituksessa.

Jos kokooonpano sattuisi ihmeen kaupalla pysymään rasituksessa pystyssä, lopputuloksena on ennemmin tai myöhemmin throttlaaminen ja mahdollisesti kuollut prosessori.  Yli 1,5 voltin käyttöjännitteellä Intelin nykyprosessoreille suositeltavampi jäähdytysratkaisu on nestekierron sijaan esimerkiksi single-stage-kompressori.

Apua ja vinkkejä ylikellotukseen liittyen kannattaa kysyä muilta kanssaharrastajilta TechBBS-keskustelufoorumista, jotta prosessorista saa varmasti kaiken irti turvallisissa olosuhteissa. Automaattisia ylikellotustoimintoja käytettäessä lopuksi on aina syytä varmistaa, että erityisesti käyttöjännitteet ovat järkevällä tasolla.

Sony aloitti Android Nougat -päivitysten syöttämisen Xperia Z5 -sarjan puhelimilleen

XperiaBlog-sivusto raportoi Sonyn aloittaneen Android 7.0 Nougat -päivityksen syöttämisen Xperia Z5 -malliston puhelimilleen.

Päivityksen koontinumeron kerrotaan olevan 32.3.A.0.372 ja sen raportoidaan tulleen ulkomailla saataville ainakin Xperia Z5-, Xperia Z5 Compact- ja Xperia Z5 Premium -laitteiden käyttäjille. Päivityksen odotetaan saapuvan lähiaikoina myös Xperia Z3+- ja Xperia Z4 Tablet -laitteille.

Päivitys tuo mukanaan kaikki Android 7.0 Nougatin vakiouudistukset, kuten uudistetun ilmoitusvalikon ja asetusvalikon sekä jaetun näkymän tuen. Lisäksi päivitys sisältää mm. parannuksia akunkestoon, ajastimen selfie-kuvaukseen sekä uudistetun Xperia Home -kotinäkymän. Mukana tulee myös Androidin joulukuun tietoturvapäivitys. Sen sijaan käyttäjien kaipaamaa kameran manuaalikuvaustilaa ei päivitys tiettävästi vieläkään sisällä.

Päivitys tulee puhelimiin tarjolle OTA:na (Over the air) ja sen koko on puhelinmallista riippuen noin 1,2-1,3 gigatavua. Jakelu tapahtuu portautetusti, eli kaikki mallit ja markkina-alueet eivät saa sitä samanaikaisesti.

Päivitys 20.1.2017: Sonyn raportoidaan keskeyttäneen päivityksen syöttäminen edellä mainituille laitteilleen. Toistaiseksi ei ole tiedossa mikä on keskeytyksen syy.

Päivitys 24.1.2017: Sony on vahvistanut XperiaBlog-sivustolle, että päivityksen jakelu on keskeytetty väliaikaisesti. Syynä tähän on joidenkin käyttäjien havaitsemat ongelmat äänentoistossa kolmansien osapuolien sovelluksilla sekä SD-muistikorttien salatun datan lukunopeudessa. Sony on jo löytänyt syyn ongelmiin ja tuo lähiaikoina tarjolle korjatun version päivityksestä.

Lähde & kuva: XperiaBlog

Raspberry Pi Foundation julkaisi Compute Module 3:n ja CMIO3:n

Compute Module on itse suunniteltuihin järjestelmiin integroitavaksi tarkoitettu versio Raspberry Pi:stä.

Raspberry Pi Foundation on julkaissut uuden jäsenen Compute Module -perheeseensä. Compute Module -yksiköt ovat käytännössä Raspberry Pi -minitietokoneita DDR2 SODIMM -moduulien muodossa, mikä helpottaa niiden integrointia osaksi käyttäjän itse suunnittelemia järjestelmiä. Compute Module -yksiköissä ei ole GPIO-pinnejä tai muita liittimiä, vaan ne on integroitava käytettävälle ”emolevylle”.

Nyt julkaistusta Compute Module 3:sta löytyy vastaavaa rautaa, kuin Raspberry Pi 3:sta. Se tulee saataville sekä tavallisena että Lite-mallina. Molemmista löytyy Broadcomin BCM2837-järjestelmäpiiri, mikä sisältää neljä 1,2 GHz:n Cortex-A53-prosessoriydintä ja kaksiytimisen, 400 MHz:n kellotaajuudella toimivan VideoCore IV -grafiikkaohjaimen. Järjestelmäpiirin kaverina on gigatavu muistia, ja perusversiossa neljän gigatavun eMMC-flash-muisti. Lite-versiossa ei ole valmiiksi integroitua tallennustilaa lainkaan, vaan käyttäjä voi lisätä käyttämälleen ”emolevylle” joko haluamansa eMMC-muistipiirin tai SD-kortinlukijan.

Käyttäjien, jotka haluavat korvata alkuperäisen Compute Modulen uudella mallilla, on syytä huomioida että uusi CM3:n piirilevy on millimetrin alkuperäistä korkeampi.

raspberry-pi-cmio3-20170116

Jotta Compute Modulesta olisi enemmän hyötyä omaa piirilevysuunnittelijan uraansa vasta aloitteleville käyttäjille, Raspberry Pi Foundation julkaisi samalla myös uuden Compute Module IO Board V3:n (CMIO3). CMIO3 sisältää muun muassa HDMI- ja USB-liittimet, ison rivistön GPIO-pinnejä sekä SD-korttipaikan CM3:n Lite-versiolle ja flash-muistin ohjelmointimahdollisuuden perusversiolle. Uusi CMIO3 on yhteensopiva myös alkuperäisen Compute Modulen kanssa.

Compute Module 3:n perusversion veroton suositushinta on 30 ja Lite-version 25 dollaria. Samaan syssyyn alkuperäisen Compute Modulen hinta laskettiin 25 dollariin. Uudet Compute Modulet ovat tilattavissa välittömästi.

Raspberry Pi Foundationin tuore blogi ei kertonut CMIO3:n hintaa, mutta virallisiin partnereihin kuuluvan brittiläisen RS-Onlinen hinnastossa se on hinnoiteltu 96 puntaan.

Lähteet: Raspberry Pi Blog, Hexus

”Androidin isä” Andy Rubin suunnittelee uuden high-end-älypuhelimen julkaisua

16.1.2017 - 09:24 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Uutissivusto Bloombergin saamien tietojen mukaan Androidin perustaja Andy Rubin on aikeissa julkaista oman älypuhelimensa.

Bloombergin mukaan puhelimen tulee julkaisemaan Essential Products Inc. -yritys, jonka Rubin aikoo esitellä lähiaikoina. Tällä hetkellä yrityksen kerrotaan työllistävän noin 40 henkeä, joista osa on toiminut aiemmin Googlen, Applen ja Samsungin palveluksessa. Rubinin kerrotaan vierailleen CES-tapahtumassa aiemmin tässä kuussa neuvottelemassa yhdysvaltalaisten operaattorien kanssa uudesta älypuhelimestaan.

Bloombergin tietojen mukaan tuleva high-end-luokkaan sijoittuva puhelin valmistetaan korkealuokkaisista materiaaleista ja sen näyttö ulottuu reunasta reunaan. Puhelimen yhdessä prototyypissä kerrotaan olleen yli 5,5-tuumainen näyttö, mutta ulkomittojen olleen pienemmät kuin iPhone 7 Plussassa. Puhelimessa kerrotaan testatun paineentunnistavaa näyttötekniikkaa, metallireunoja sekä keraamista takakuorta. Puhelimen sanotaan lisäksi tukevan liitettäviä lisäosia oman erikoisliitännän kautta.

Puhelimen julkaisu saattaa tapahtua jo kuluvan vuoden puolivälin tienoolla ja sen lopullinen hinta saattaa kohota iPhone 7:n tasolle. Laitteen valmistajan huhutaan olevan Foxconn, joka toimii myös Applen sopimusvalmistajana. Toistaiseksi ei ole tietoa käyttääkö puhelin Androidia, vai onko Rubin tiimeineen loihtinut siihen täysin uuden käyttöjärjestelmän. Keskiössä saattaa hyvinkin olla tekoälyyn pohjautuvat toiminnot.

Andy Rubin perusti Android Inc.in yhdessä Rich Minerin, Nick Searsin sekä Chris Whiten kanssa vuonna 2003. Google osti yrityksen itselleen kesällä 2005 ja julkisti Android-käyttöjärjestelmän virallisesti syksyllä 2007. Rubin toimi Googlen Android-tiimin johdossa alusta asti, kunnes siirtyi muihin tehtäviin vajaa neljä vuotta sitten ja lopetti lopulta työnsä Googlella puolisentoista vuotta myöhemmin.

Lähde: Bloomberg Kuva: Venturebeat

Microsoft kertoi Game Modesta ja Creators Updaten muista uudistuksista pelaajille

Creators Update on Windows 10:n myöhemmin tänä keväänä julkaistava, erityisesti sisällöntuottajien tarpeisiin keskittyvä isompi päivitys.

Microsoft on kertonut tipottain tietoja tulevasta Windows 10:n Creators Update -päivityksestä. Yhtiön omien paljastusten lisäksi päivitykseen saapuvista ominaisuuksista on saatu niin Windows Insider -koontiversioista kuin myös yhtiön sisältä vuotaneista koontiversioista.

Nyt Microsoft on kertonut Xbox-sivustollaan etenkin pelaajia koskevista Creators Updaten ominaisuuksista. Päivitykset koskevat tavalla tai toisella sekä Windows-tietokoneita että Xbox One -pelikonsoleita.

Game Mode on ominaisuus, jonka olemassaolo vuoti alun perin yhtiön sisäisistä Windows 10 -koontiversioista. Game Moden tarkoitus on optimoida Windows 10:n ja tietokoneen resurssit mahdollisimman tehokkaasti pelien käyttöön. Ominaisuus tulee tukemaan sekä Win32- että UWP-pelejä, mutta toistaiseksi on epävarmaa pitääkö pelinkehittäjän rakentaa tuki ominaisuudelle erikseen, vai hoitaako Windows sen automaattisesti. Myös Xbox One ja tuleva Scorpio tulevat hyödyntämään vastaavaa ominaisuutta pelisuorituskyvyn optimoimiseksi ja Microsoftin tavoitteena onkin, että pelinkehittäjän tarvitsee luoda pelistä vain yksi UWP-versio, joka toimii pienin muutoksin sekä Xbox Onella, Scorpiolla että Windows 10 -tietokoneilla. Windows Insider -koontiversioita käyttävien käyttäjien pitäisi saada täysin toimintakykyinen Game Mode testikäyttöön lähitulevaisuudesssa.

windows-10-beam-20170115

Toinen merkittävä uudistus on Beam-streamauspalvelun vahva integrointi osaksi pelikokemuksia. Päivityksen myötä sekä Windows 10 -tietokoneet että Xbox One -konsolit voivat streamata pelinsä palveluun parilla klikkauksella. Windows-puolella yhden napin streamaustoiminto liitetään osaksi Game baria (Win+G) ja Xbox Onella osaksi Guidea, jonka saa esiin painamalla Xbox-logoa ohjaimessa.

Muita pelaajien kokemuksia parantavia toimintoja ovat omien kavereiden etsimen helpommin eri sosiaalisista medioista, päivitetyt Activity Feed -päivitykset sekä parannetut peliporukan etsimismahdollisuudet. Kilpahenkisempää peliväkeä hellitään puolestaan mahdollisuudella luoda omia Arena-turnauksia Xbox Live -palvelun avulla. Aluksi tuettuina peleinä tulevat olemaan World of Tanks ja Killer Instinct, mutta pelilista tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Lähteet: Xbox, Windows Central

Turingin omaisuus Salon tuotantotiloissa asetettu takavarikkoon

Älypuhelinvalmistaja Turing Robotic Industriesin omaisuus tuotantotiloissa Salon Nakolassa on asetettu takavarikkoon. Yritys on Nokian vanhoissa tiloissa Microsoftin vuokralaisena.

Asiasta uutisoi paikallislehti Salon Seudun Sanomat (SSS). Takavarikosta on päättänyt Varsinais-Suomen käräjäoikeus ja sen avulla pyritään turvaamaan yli 300 000 euron saatavia Turing Robotic Industriesilta (TRI). Takavarikkoa on vaatinut Naantalilainen PHE-Consulting Oy, joka toimi TRI:n liikkeenjohdon konsulttina viime vuonna.

TRI:n toimitusjohtaja Steve Chao on kommentoinut SSS:lle, ettei ole tietoinen takavarikosta. Chaon mukaan ei pitäisi olla mitään syytä TRI:n omaisuuden takavarikoimiselle. Chao kommentoi lisäksi yrityksen lakimiehen hoitavan asian, joka ei hänen mielestään ole merkittävä.

TRI ilmoitti viime vuoden helmikuussa aloittavansa Turing Phone -älypuhelimensa tuotannon Salossa Nokian vanhoissa tiloissa. Samalla yritys esitti epäilyttävän suuria arvioita puhelimensa tuotantomääristä ja tehtaan työllistämispotentiaalista. Turing Phonen valmistuksen piti alkaa Salossa jo keväällä, mutta todellisuudessa tuotanto ei ole vieläkään startannut.

Siitä huolimatta yritys ilmoitti viime vuoden loppupuoliskolla suunnitelmistaan spekseiltään suorastaan absurdien Cadenza- ja Monolith Chaconne -puhelimien sekä polttokennotekniikan suhteen, vaikka edellisenkään laitteen lopullisen version toimituksia ei ole vielä saatu aloitettua asiakkaille.

Lähde: Salon Seudun Sanomat

AMD:n Ryzen-prosessorin julkaisuajankohta alkaa hahmottua

AMD on vahvasti esillä helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettävässä Game Developers Conference -pelikehittäjätapahtumassa ja aikoo esitellä optimointimahdollisuuksia tulevalle Ryzen-prosessorilleen.

Tapahtumassa järjestettävä Optimizing for AMD Ryzen CPU -sessio oli listattu GDC:n kotisivuille alun perin kuvauksella, jossa luvattiin esiteltävän optimointia hiljattain julkaistulle Ryzen-prosessorille. Nyt kuvauksesta on poistettu maininta tuotejulkaisusta. GDC järjestetään 27. helmikuuta – 3. maaliskuuta, joten alkuperäinen kuvaus antoi ymmärtää, että prosessori olisi ehditty julkaista siihen mennessä.

AMD on virallisesti ilmoittanut julkaisevansa Ryzen-prosessorit kuluvan vuosineljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana ja tarkentanut erikseen myös io-techille, että aikataulu ei suinkaan tarkoita maaliskuun loppua. Tarkkaa päivämäärää ei kuitenkaan ole vielä kerrottu julkisesti, eikä tietoa ole myöskään jaettu median edustajille.

Lähde: Anandtech