Uusi artikkeli: Lukijatestissä F(x)tec Pro1

19.2.2020 - 10:23 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

io-tech testasi startup-yrityksen kehittämän, fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustetun F(x)tec Pro1 -älypuhelimen.

Mobiilimaailmassa on vielä viimeisiä hetkiä hieman hiljaisempaa ennen tämän vuoden huippumallien julkaisusumaa, joten tässä välissä on erinomainen hetki tutustua markkinoilta löytyviin hieman erikoisempiin puhelimiin, joita io-techissä pyritään testaamaan aina aikataulujen salliessa. Tammikuussa testissä piipahti iskunkestävä Ulefone Armor 7 sekä Nubia Red Magic 3S -pelipuhelin ja nyt sarjaan on luvassa esiin taittuvalla fyysisellä näppäimistöllä varustettu F(x)tec Pro1.

Brittiläisen startup-yrityksen toteuttama Pro1 maksaa runsaat 700 euroa ja sen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat näppäimistön ohella kuusituumainen AMOLED-näyttö, Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, 6 Gt RAM-muistia, 128 Gt tallennustilaa, 3,5 mm ääniliitäntä, stereokaiuttimet Sony IMX 363 -sensoriin perustuva 12 megapikselin takakamera sekä 3200 mAh akku 18 watin pikalaturilla.

Artikkelissa tutustaan F(x)tec Pro1 -puhelimen ominaisuuksiin käytännön testijakson perusteella ja perehdytään laitteen fyysiseen toteutukseen etenkin näppäimistön osalta sekä keskeisiin ominaisuuksiin kuten kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon. Artikkelin on kirjoittanut tehokäyttäjän, lukijan ja puhelinharrastajan näkökulmasta TechBBS-foorumin käyttäjä FlyingAntero.

Lue artikkeli: Lukijatestissä F(x)tec Pro1

TrendForce arvioi koronaviruksen vaikuttavan merkittävästi eri teknologia-alojen toimituksiin

Pahiten viruksen uskotaan iskevän älykelloihin, joiden ensimmäisen vuosineljänneksen toimitusten uskotaan jäävän peräti 16 prosenttia ennusteita pienemmiksi.

Maailmalla tuhoa kylvävä koronavirus COVID-19 (nCov-2019) on aiheuttanut jo muun muassa Barcelonassa järjestettävien Mobile World Congress 2020 -messujen peruuntumisen, jonka lisäksi etenkin Itä-Aasian paikallisempia messuja on peruttu useampia. TrendForce on nyt analysoinut viruksen vaikutusta laitteiden toimituksiin.

TrendForcen tekemien tutkimusten mukaan koronavirusepidemia tulee aiheuttamaan merkittäviä lovia useiden eri tekniikanalojen toimituksiin kuluvan vuosineljänneksen aikana. Markkinatutkimusyhtiö teki selvitykset epidemian odotetuista vaikutuksista älykellojen, puhelinten, kannettavien, näyttöjen, televisioiden, konsoleiden, älykaiuttimien ja autojen toimitusten osalta. Tutkimuksessa älypuhelinten toimitusluvut viittaavat tuotantomääriin, autojen myynteihin ja muiden kategorioiden toimituksiin myyntiverkostoon.

Tutkimuksen mukaan prosentuaalisesti suurin vaikutus koronaviruksella on älykelloihin. Sen arvioiden mukaan niiden todellisten toimitusten odotetaan olevan jopa 16 % ennusteita pienemmät. Toiseksi ja kolmanneksi suurimmat vaikutukset osuvat kannettaviin ja älykaiuttimiin, joiden toimitusten ennustetaan jäävän 12,3 ja 12,1 prosenttia vajaaksi ennusteista.

Virusepidemian odotetaan vaikuttavan kaikkein vähiten televisioiden ja näyttöjen toimituksiin, joiden odotetaan jäävän 4,5 ja 5,2 prosenttia vajaiksi ennusteista. Kolmas kategoria, johon vaikutusten odotetaan olevan alle 10 % on autotuotanto, jossa myyntien uskotaan tippuvan noin 8,1 % ennusteista.

TrendForcen luvut perustuvat 14. helmikuuta valmistuneeseen tutkimukseen. Tarkemmat kuvaukset COVID-19:n vaikutuksesta alojen toimituksiin voit lukea yhtiön verkkosivuilta.

Lähde: TrendForce

Qualcomm Snapdragon X60 on maailman ensimmäinen 5 nanometrin 5G-modeemi

18.2.2020 - 21:50 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Selvästi aiempaa laajemmin 5G Carrier Aggregation -teknologioita tukevaa Snapdragon X60 -modeemia hyödyntäviä puhelimia odotetaan markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

Qualcomm on julkaissut 5G-modeemeita sekä integroituna suoraan järjestelmäpiiriin että erillisenä siruna. Lippulaivaluokassa 5G-modeemi on edelleen erillinen ja nyt sinne saadaan päivitystä Snapdragon X60:n muodossa.

Snapdragon X60 on maailman ensimmäinen 5 nanometrin valmistusprosessilla tuotettava modeemi. Lisäksi sen kerrotaan olevan ensimmäinen modeemi, joka pystyy hyödyntämään samanaikaisesti kaikkia oleellisimpia 5G-taajuuksia mmWave-luokasta sub-6 GHz -luokkaan asti. (Carrier aggregation). Modeemi tukee myös 5G FDD-TDD -yhdistelmää (Frequency Division Dupex, Time Division Duplex).

Koko Snapdragon X60 –pakettiin kuuluu varsinaisen modeemin lisäksi Qualcommin suunnittelema antenniratkaisu. Mukana on esimerkiksi uusi ja aiempia pienempi QTM535 mmWave -antennimoduuli, mikä mahdollistaa kompaktimman kokonsa myötä jopa nykyistä ohuemmat älypuhelimet.

Qualcommin mukaan uusi Snapdragon-modeemi kykenee parhaimmillaan 7,5 Gbps:n lataus- ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Yhtiön mukaan se tulee toimittamaan asiakkailleen ensimmäiset koe-erät vielä kuluvan vuosineljänneksen aikana ja se odottaa ensimmäisten uutta modeemia hyödyntävien puhelinten julkaisun osuvan ensi vuoden alkupuolelle. Tästä voidaan samalla tulkita, että myös seuraavan sukupolven lippulaivajärjestelmäpiiri saattaa vaatia erillisen 5G-modeemin.

Lähde: Qualcomm

BeQuietilta epäsymmetrinen Shadow Rock 3 -tornicooleri keskihintaluokkaan

Uutuusmalli on kokenut huomattavan painonpudotuksen edeltäjäänsä nähden.

BeQuiet! on lanseerannut tänään uuden keskihintaluokkaan asettuvan Shadow Rock 3 -prosessoricoolerin. Shadow Rock 3:ssa on neliskanttinen tornimallinen jäähdytysrivasto, joka sijaitsee pohjaosaan nähden epäkeskeisesti viiden U:n muotoisen lämpöputken varassa. Epäkeskeinen asemointi parantaa yhteensopivuutta muistipaikkojen kanssa ja vie samalla rivastoa lähemmäs kotelon takatuuletinta.

Vuodelta 2013 peräisin olevaan edeltäjämalliin nähden rivasto on yli kolmanneksen harvempi, minkä myötä painoa on saatu pudotettua yli 400 grammaa. Läpimitaltaan kuuden millimetrin kupariset lämpöputket ovat suorassa kontaktissa prosessorin kanssa. Jäähdytystehoksi luvataan 190 wattia (TDP). Rivastoa jäähdyttää Shadow Wings 2 PWM -tuuletin 120 mm:n koossa. Rivaston vastapuolelle on myös mahdollista kiinnittää toinen tuuletin.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: Ilman tuulettimia: 96 x 130 x 163 mm, Vakiotuulettimella: 121 x 130 x 163 mm
  • Paino: 716 g
  • Materiaali: alumiinirivasto, kuparilämpöputket
  • Jäähdytysripojen määrä: 30 kappaletta
  • Lämpöputket: 5 x 6 mm
  • 120 mm Shadow Wings 2 -tuuletin (max. 1600 RPM, 24,4 dBA)
  • Yhteensopivuus: Intel: 1200 / 2066 / 1150 / 1151 / 1155 / 2011(-3) Square ILM; AMD: AM4 / AM3(+)
  • Takuu: 3 vuotta

Shadow Rock 3 tulee saataville maaliskuun 3. päivästä lähtien 49,90 euron suositushintaan. Valmistaja myöntää coolerilleen kolmen vuoden takuun.

Lähde: BeQuiet!

Centaur Technologiesin CHA-x86-prosessori esiintyi kameralle

Centaur Technologyn emoyhtiö VIA on kolmas tämän hetkisistä x86-lisenssin haltijoista ja CHA ensimmäinen tekoälykiihdyttimen sisältävä x86-prosessori.

VIA:n omistama Centaur Technology esitteli viime vuoden loppupuolella ensimmäisen uuden x86-arkkitehtuurinsa vuosikymmeneen. Palvelimiin suunnattu prosessori on ensimmäinen x86-prosessori sisäänrakennetulla tekoälykiihdyttimellä.

SemiAccurate-sivustostoaan pyörittävä Charlie Demerjian on nyt paljastanut löytäneensä Centaurin CHA-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita CES-messuilta vuoden alussa ja on nyt julkaissut niistä kuvia. Kuvissa prosessori on nähtävissä sekä lämmönlevittäjällä että ilman.

Centaur CHA:n prosessoripaketointi on varsin perinteisen näköinen. Erikoisuuskin siinä kuitenkin on: kuvien perusteella prosessorin pohja viittaisi Ball Grid Array -liitäntään, mikä tarkottaisi juottamista emolevylle, mutta toisaalta orgaanisen alustan lovet viittaavat prosessorikantaan istuttamiseen.

Kertauksen vuoksi itse prosessori on varsin modernien standardien mukainen. Se on varustettu yhteensä kahdeksalla x86-prosessoriytimellä, joilla on käytössään 16 Mt L3-välimuistia, neljä DDR4-muistiohjainta ja 44 PCI Express 3.0 -linjaa. Prosessoriydinten viereltä löytyy Ncoreksi kutsuttu tekoälykiihdytin, jolla on yhteensä 16 Mt omaa SRAM-muistia. TSMC:n 16 nanometrin prosessilla valmistettuna se on kooltaan 194 mm2. Prosessorin x86-suorituskyky on vielä mysteeri, mutta sen ydinten on arvioitu vastaavan suurin piirtein AMD:n ensimmäisen sukupolven Zen-ytimiä.

Lähde: SemiAccurate

CNet: TCL:n piti esitellä esiinliukuvalla näytöllä varustettu puhelin MWC-messuilla

17.2.2020 - 22:24 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (12)

TCL:n tapa hyödyntää taittuvaa näyttöpaneelia piilottaisi osan näytöstä puhelimen sisään, kun sitä ei tarvita.

Mobile World Congress 2020 -messut Barcelonassa on jouduttu perumaan koronaviruksen vuoksi. Eri valmistajat ovat ilmoittaneet esittelevänsä MWC:lle suunnittelemansa tuotteet omissa erillisissä tapahtumissaan pitkin vuotta.

CNet on saanut käsiinsä renderöintejä TCL:n prototyyppipuhelimesta, jota oli sivuston luotettavana pitämän lähteen mukaan tarkoitus esitellä MWC-messuilla. Kyseessä on teknisesti taittuvanäyttöinen puhelin, mutta sen toteutus eroaa merkittävästi tähän asti nähdyistä vaaka- ja pystysuunnassa taittuvista malleista.

TCL:n prototyyppipuhelin vaikuttaa kuvien perusteella ensisilmäyksellä ihan tavalliselta älypuhelimelta. Se on kuitenkin vain puolet tarinasta, sillä vetämällä sivusuuntaan puhelimen näyttö laajenee taulutietokonekokoluokkaan. Taittuva tai rullautuva näyttö pysyy muun ajan suojassa itse puhelimen sisällä, olettaen tietenkin, että saumat on saatu kyllin pitäväksi pölyä ja likaa vastaan. Kuvat eivät paljasta tarkkaa rakennetta, mutta oletettavasti puhelimen varsinainen runko on ulos liukuvan osuuden takana ja suljettuna näyttö kiertyy sen takapuolelle. Näin paneeli välttyisi samalla terävältä taitokselta.

TCL ei valitettavasti ole vastannut CNetin tiedusteluihin puhelimesta.

Lähde: CNet

Intelin Comet Lake-S -työpöytäprosessoreiden ES-versiot ovat löytäneet tiensä julkisuuteen

Comet Lake-S -prosessorit tullaan julkaisemaan 10. sukupolven Core-prosessoreina lähikuukausien aikana.

Intel valmistelee parhaillaan 10. sukupolven Comet Lake-S -koodinimellisiä työpöytäprosessoreita. Prosessoreiden julkaisun pitäisi aiempien vuotojen perusteella tapahtua ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen vaihteen tienoilla, vaikka viime aikoina netissä onkin liikkunut huhuja toukokuun julkaisusta.

Ennen kuin uudet prosessorit saapuvat myyntiin, niistä tuotetaan huomattavia määriä Engineering Sample -prosessoreita eri laitevalmistajille testikäyttöön. Hongkongilainen Xfastest kertoikin viikonloppuna saaneensa käsiinsä Core i9-10900 -prosessorin ES-version. Prosessori on ennakkotietojen mukaisesti LGA 1200 -kantainen eikä siten sovi nykyisiin emolevyihin. Kerroinlukollinen 10-ytiminen prosessori on varustettu 65 watin TDP-arvolla.

Engineering Sample -prosessoreita on nähty myös muualla. Tuttu Twitter-vuotaja momomo_us vinkkasi VideoCardz-sivustolle kauppiaasta, joka myy vielä julkaisemattomien prosessoreiden Engineering Sample -versioita kiinalaisessa Taobao-palvelussa. Sittemmin jo poistetun ilmoituksen kuvissa näkyi ainakin 36 ES-prosessoria, jonka lisäksi mukana oli valokuvat CPU-Z-ohjelman näyttämistä tiedoista. Ilmeisesti myynti-ilmoitus kuitenkin lipsahti linjoille ennen aikojaan, sillä edes sen ollessa julki prosessoreita ei pystynyt ostamaan.

Lähteet: XFastest, VideoCardz

EKWB:ltä uusi 120 mm EK-Vardar X3M -tuuletinmalli RGB-valoilla ja ilman

Kyseessä on EKWB:n historian toinen täysin uusi tuuletinmalli.

EKWB on laajentanut tuuletinvalikoimaansa uudella 120 mm:n Vardar X3M -tuuletinmallilla, joka tulee saataville sekä valaisemattomana että D-RGB-valaistuna. Kyseessä on edelleenkehitetty malli vuonna 2014 julkaistusta Vardar-tuulettimesta.

EK-Vardar X3M 120ER on korkealle paineentuotolle optimoitu tuuletin, jonka roottorin lapoihin on tehty ilmavirrallisia optimointeja jättöreunan hammastuksen sekä ulkoreunan urien muodossa. Tuulettimen moottori on suunniteltu uudelleen ja käämien kerrotaan olevan aktiivisesti jäähdytetty. Roottorin akselissa käytetään kaksoiskuulalaakerointia.

PWM-ohjattavien tuulettimien kierrosalue on laaja 500 – 2200 RPM. Maksimikierroksilla ilmavirraksi ilmoitetaan 67 CFM, paineentuotoksi 2,75 mm H2O ja melutasoksi 34,2 dBA. EK-Vardar X3M -tuulettimet tukevat myös Start-Stop-ominaisuutta, eli ne pysähtyvät kokonaan alle 25 %:n PWM-asetuksella.

Kehyksen kulmissa on vaihdettavat vaimennuskumit. Kumit ovat kiinni kuusiokoloruuveilla ja niitä on saatavilla lisävarusteena kuudessa eri värissä vakion valkoisen ja mustan lisäksi. D-RGB-vesiossa on käytetty läpikuultavan valkoista roottoria, jonka keskiössä on yhdeksän osoitettavaa RGB-lediä. valaistusta ohjataan tavallisen kolmepinnisen 5 V D-RGB-liittimen kautta.

Uutuustuulettimet tulevat saataville välittömästi EKWB:n jälleenmyyjien kautta. Valaisemattomien mallien suositushinta on 19,90 euroa ja valaistujen 24,90 euroa. Värilliset vaimennuskumit maksavat 8,90 euroa.

Lähde: EKWB

iFixit purki Motorolan taittuvanäyttöisen Razr-älypuhelimen osiin – ”monimutkaisin purkamamme härveli”

Samsung Galaxy Foldin tavoin myös Motorolan Razr on rakenteeltaan erittäin monimutkainen.

Laadukkaista purkuartikkeleistaan tunnettu iFixit-sivusto on iskenyt tällä kertaa työkalunsa hiljattain Yhdysvalloissa myyntiin tulleeseen Motorolan Razr-älypuhelimeen. Taittuvanäyttöiset puhelimet tekevät vasta tuloaan markkinoille, joten on mielenkiintoista nähdä minkälaisiin teknisiin toteutuksiin valmistajat ovat päätyneet ja löytyykö sisuskaluista perusteita laitteiden korkeille hinnoille.

Razrin ulkokuoret ovat monien muiden nykypuhelimien tapaan kiinni liimalla. Puhelimen sisällä on kaksi suunnilleen saman kokoista akkua, joista ohuempi ja helpommin irrotettavissa oleva sijaitsee alapuoliskossa. Akkujen kapasiteetit ovat 4,7 ja 4,8 Wh. Pääpiirilevy sijaitsee puhelimen alapuoliskossa ja se on vahvasti suojattu.

Taittuva P-OLED-näyttöpaneeli liukuu ulos rungon läpi, kunhan puhelinta on purettu tarpeeksi. Motorolan hinta uudelle näytölle on yllättävän kohtuullinen 299 dollaria. Erittäin monimutkainen saranarakenne koostuu mm. hammasrattaista, jousista ja tukilevyistä, jotka suojaavat näyttöä taustapuolelta sen ollessa avattuna ja taittuvat pois tieltä sen ollessa suljettuna.

Yhteenvedossa Razrin todetaan olevan monimutkaisin iFixitissä purettu puhelinpohjainen härveli, jonka tekninen toteutus on sinällään vakuuttava, mutta samalla myös todella haastava korjattava. Korjattavuusarvosanaksi laite saa 1/10 pistettä. iFixit kuitenkin lisää, että uutta tekniikkaa sisältävälle ensimmäisen sukupolven laitteelle heikko korjattavuus on vielä ymmärrettävää.

Lähde: iFixit

Live: io-techin tekniikkakatsaus-podcast (6-7/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus-podcast esitetään tänään perjantaina 14. helmikuuta tavallista aiemmin noin klo 13:30 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkakatsaus lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat tälläkin viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa tekniikkakatsauksissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet viimeisten kahden viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa: