AMD julkaisi ensimmäisen Zen-pohjaisen Athlon-prosessorin

Uusi Athlon perustuu Raven Ridge -siruun ja siinä on aiemmista Athlon-prosessoreista poiketen käytössä myös integroitu grafiikkaohjain.

AMD:n Athlon-prosessorit ovat viime vuosina perustuneet yhtiön APU-piireihin, mutta niistä on tähän asti poistettu grafiikkaohjain käytöstä. Nyt tähän käytäntöön on tulossa muutos, kun yhtiö esitteli uuden Athlon 200GE -prosessorin.

Athlon 200GE perustuu AMD:n Raven Ridge -siruun ja se tulee sijoittumaan markkinoilla Ryzen 3 -prosessoreiden alapuolelle kilpailemaan lähinnä Intelin Pentium- ja Celeron-prosessoreita vastaan. Prosessorissa on käytössä kaksi Zen-ydintä SMT-tuella, eli se kykenee suorittamaan samanaikaisesti neljää säiettä. Vega-grafiikkaohjaimessa on käytössä 3 Compute Unit -yksikköä eli 192 stream-prosessoria.

Prosessori ei tue Boost-ominaisuutta ja sen prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3,2 GHz. Grafiikkaohjaimen kellotaajuutta ei ole kerrottu. Ryzen-brändin alla myytävistä kuluttajaprosessoreista poiketen prosessori ei tue ydinten ylikellotusta, mutta muistien ylikellotus onnistuu myös Athlonilla. Prosessorin TDP-arvo on 35 wattia ja suositushinta 55 dollaria.

AMD:n omien testien mukaan Athlon 200GE on hyötyohjelmakäytössä suurin piirtein samaa tasoa Intelin Pentium G4560 -prosessorin kanssa huolimatta jälkimmäisen selvästi korkeammasta 54 watin TDP-arvosta. Athlon häviä prosenttiyksikön tai parin marginaalilla useimmat testeistä, mutta voittaa PCMark 10 Extended- ja Blender-testit noin 20 prosentin erolla. Handbrakessa prosessori ottaa takkiin muita testejä enemmän 7 %:n erolla.

Myös pelisuorituskyky häviää Pentium G4560:lle noin 10 %:n keskimääräisellä erolla, kun käytössä on erillinen näytönohjain. Ainut integroidulla Vegalla ajettu testi oli 3DMark 2011, jossa Performance-asetuksella se voitti Pentium G4560:n integroidun näytönohjaimen 67 %:n erolla.

Samaan syssyyn AMD julkaisi Pro-versiot niin uudesta Athlon 200GE:stä kuin koko 2. sukupolven Ryzen-sarjasta. Voit lukea prosessoreiden oleellisimmat tiedot yllä olevasta diasta. Dia aukeaa suuremmaksi klikkaamalla.

Huawei jäi kiinni rajuista huijauksista eri testiohjelmissa

Ainakin Huawein Kirin 970 -järjestelmäpiiriä käyttävät puhelimet nostavat kulutustaan ja siten suorituskykyään merkittävästi tunnistaessaan ajettavan ohjelman testiohjelmaksi.

Puhelinvalmistajien huijaukset erilaisissa testiohjelmissa ovat nousseet otsikoihin jo useampaankin otteeseen. Viimeksi asiaa otettiin isosti esille viisi vuotta sitten, kun AnandTechin testissä ainut puhtain paperein selvinnyt puhelinvalmistaja oli Motorola.

Tällä kertaa kyseenalaiseen valoon on joutunut Huawei Kirin-järjestelmäpiiriensä kanssa. AnandTechin suorittamissa testeissä esimerkiksi Honor Play suoriutui testiohjelman tunnistuksen ansiosta yli kaksi kertaa todellista paremmin. Käytännössä huijaukset tuovat kaikki Kirin 970 -piiriä käyttävät puhelimet samalle suorituskykytasolle, vaikka niiden todellinen suorituskykytaso olisi huomattavastikin erilainen puhelimen muista rajoituksista tai ominaisuuksista johtuen.

Tuloksiin mahtuu myös yksi todellinen erikoisuus, kun GFXBenchin Aztec High Off-screen -testissä Vulkan-rajapinnalla P20 Pro suoriutuu paremmin ilman huijauksia kuin niiden kanssa. AnandTech testasi huijauksia 3DMark Sling Shot -testeissä sekä GFXBenchissä käyttäen apunaan testiohjelmien kehittäjiltä saatuja kustomoituja versioita, jotka tunnistuvat eri tavoin kuin normaaliversio.

Käytännössä siis huijaus toimii tutulla metodilla, jossa tunnistetaan tietyt testiohjelmat ja nostetaan tällöin järjestelmäpiirin suorituskykyä normaalia korkeammaksi. Valitettavasti korkeampi suorituskyky tarkoittaa samalla korkeampaa tehonkulutusta ja Honor Playn kannalta pahimmassa skenaariossa eli T-Rex-testissä puhelimen kulutus kohoaa yli 8,5 wattiin, kun ilman testiohjelman tunnistusta kulutus olisi alle 4,4 wattia. AnandTechin näkemyksen mukaan älypuhelinten kohdalla järkevänä rajana voidaan pitää 3,5 watin kulutusta, joka kyetään jäähdyttämään tehokkaasti ilman ylikuumenemisvaaraa.

Huawei on kommentoinut tilannetta AnandTechille toteamalla yksinkertaisesti, että koska muutkin tekevät samaa, on heidäkin pakko nostaa omia tuloksiaan. Yhtiön edustajan mukaan huijaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus etenkin kiinalaisvalmistajien keskuudessa.

Lähde: AnandTech

BeQuiet! julkisti hyvin varustellun Silent Base 601 -miditornikotelon

Runsaan sadan euron hintainen uutuuskotelo panostaa hiljaisuuteen sekä monipuoliseen käytettävyyteen.

Kuten yrityksen muissakin koteloissa, Silent Base 601:n fokuksena ovat hiljainen jäähdytys sekä monipuolinen käytettävyys ja ominaisuudet. Monet kotelon ominaisuuksista ovat tuttuja yrityksen kalliimmista kotelomalleista. Kotelon ilmanotossa on kiinnitetty huomiota sekä hyvään ilmavirtaukseen että äänten vaimennukseen. Etu- katto- ja sivupaneeleissa on käytetty sentin paksuista äämenvaimennusvaahtoa ja etupaneelissa on kolmipykäläinen säädin kolmelle tuulettimelle.

Silent Base 601:n sisuksiin pääsee käsiksi pikakiinnitteiset kylkipaneelin irrottamalla ja tilaa löytyy jopa E-ATX-emolevyille. 3,5 tuuman levypaikat ovat modulaarisia ja niiden määrää voi halutessaan laajentaa lisävarusteena myytävillä kelkoilla jopa seitsemään. Näytönohjain saa olla jopa noin 450 mm pitkä ja prosessoricooleri 185 mm korkea. Tuuletinpaikkoja on yhteensä kahdeksan ja vakiojäähdytys on toteutettu kahdella 140 mm tuulettimella. Etu- ja kattopaneeliin voi asentaa jopa 360 mm jäähdyttimet. Kattopaneelissa on erillinen irrotettava kiinnityskelkka jäähdyttimelle.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 240 x 532 x 514 mm (L x S x K)
 • Paino: 10,5 kg (ikkunaversio 11,22 kg)
 • Materiaali: Teräs, ABS-muovi (karkaistu lasi)
 • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (275 mm max. leveys), ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • 3,5 tuuman levypaikat: 3 kpl (lisäosilla jopa 7)
 • 2,5 tuuman levypaikat: 6 kpl (lisäosilla jopa 14)
 • Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 449 mm
 • ATX-virtalähteen maksimipituus: 288 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
 • Tuuletinpaikat:  3 x 120/140 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana ja välipohjassa, 3 x 120/140 mm katossa,
 • Tuulettimet: 2 x 140 mm Pure Wings 2
 • Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 240/360 mm edessä, 360 mm katossa, 140 mm takana

Silent Base 601 tulee saataville syyskuun aikana ikkunakylkisenä sekä vaimennetulla metallikyljellä varustettuna versiona sekä oransseilla, mustilla ja hopeisilla korostuksilla varustettuina värivaihtoehtoina. Lasikylkisen version suositushinta on 129,90 euroa ja umpikylkinen on 10 euroa edullisempi.

Lähde: BeQuiet!

Uusi artikkeli: Ensituntumat: Sony Xperia XZ3

io-tech otti ensituntumat Sonyn Xperia XZ3 -huippumallista.

Sony julkisti viime viikolla IFA-messuilla Xperia XZ3 -huippumallinsa ja io-tech kävi tutustumassa tuoreeltaan uutuuteen. Koska kyseessä on high-end-luokan puhelin ja pääsimme tutustumaan hieman kattavammin sen toteutukseen, julkaisemme hieman kattavammat ensituntumat omana juttunaan erillään IFA-messukatsauksesta.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Sony Xperia XZ3

Razer julkaisi BlackWidow Elite -näppäimistön, Mamba Wireless -hiiren ja Kraken Tournament Edition -kuulokkeet

Razerin uutuusnäppäimistö on saatavilla kolmella eri mekaanisella kytkinvaihtoehdolla ja kuulokkeisiin on lisätty tuki THX Spatial Audio -äänimallinnukselle.

Razer julkaisi viime viikon lopulla PAX West- ja IFA-messuilla kertarysäyksellä BlackWidow Elite -näppäimistön, Mamba Wireless -pelihiiren ja Kraken Tournament Edition -kuulokkeet. Kaikille uutuuksille yhteistä on vahvat yhtymäkohdat yhtiön aiempiin tuotteisiin täysin uusien sijasta.

BlackWidow Elite

Razer BlackWidow Elite -näppäimistö on varustettu yhtiön omilla mekaanisilla kytkimillä, joille luvataan 80 miljoonan painalluksen elinikä. Näppäimistö noudattaa täyden koon asettelua ja se tulee saataville kaikilla kolmella Razerin mekaanisella kytkinmallilla (Green, tuntopisteellinen ja klikkaava, Orange, tuntopisteellinen ja hiljainen sekä Yellow, tuntopisteetön ja hiljainen). Näppäimistö noudattaa uutta muotoilua, jonka yhtiö toi markkinoille ensimmäisenä opto-mekaanisilla kytkimillä varustetun Huntsman Eliten mukana.

BlackWidow Elite -tuotesivut

Mamba Wireless

Razer Mamba Wireless on nimensä mukaisesti langaton, toisin kuin sarjan viimeisin versio Mamba Elite. Hiirestä löytyy Eliten mukana tulleet parannellut pinnoitteet hiiren tarttumapintoihin, mutta painikkeiden määrää on pienennetty Eliten yhdeksästä seitsemään. Se käyttää yhtiön omaa optista 5G -sensoria, joka tarjoaa maksimissaan 16 000 DPI:n herkkyyden 99,4 prosentin tarkkuuden, sekä yhdessä Omronin kanssa kehitettyjä kytkimiä, joiden luvataan kestävän 50 miljoonaa painallusta. Hiiressä hyödynnetään yhtiön vaihtelevaa taajuutta käyttävää yhteysteknologiaa, jonka luvataan parantavan akun kestävyyttä 50 tuntiin yhdellä latauksella.

Mamba Wireless -tuotesivut

Kraken Tournament Edition

Razer Kraken Tournament Edition -kuulokkeet perustuvat muotokielensä osalta aiempiin Kraken-kuulokkeisiin, mutta mukana on myös uusia ominaisuuksia. Kuulokkeissa on nyt tuki THX Spatial Audio -äänimallinnukselle, tuki 3,5 mm:n lisäksi USB-liitännälle. Uutta on myös viilentävä geeli kuulokkeiden pehmusteissa.

PC:n lisäksi kuulokkeet tukevat USB-väylän avulla PlayStation 4 -konsolia, mutta tällöin käytössä on vain stereoääni. Mukana tulee myös kauko-ohjain, jolla voi mykistää mikrofonin, säätää pelin ja erillisen kommunikaatio-ohjelman äänen painotusta, basson voimakkuutta, THX Spatial Audion käyttöä sekä äänenvoimakkuutta.

Kraken Tournament Edition -tuotesivut

Samsung-pomo Koh vahvisti: taittuvanäyttöinen älypuhelin markkinoille loppuvuoden aikana

Samsungin mobiiliyksikön johtaja paljasti, että yrityksen taittuvanäyttöinen älypuhelin nähdään vielä loppuvuoden aikana.

Samsungin taittuvalla näytöllä varustetun älypuhelimen on jo pitkään raportoitu olevan tulossa, mutta sen markkinoille tulo on lykkääntynyt toistuvasti. Nyt Samsungin mobiiliyksikön johtaja DJ Koh on kuitenkin vahvistanut CNBC:n haastattelussa, että taittuvanäyttöinen malli julkaistaan markkinoille vielä loppuvuoden aikana. Kohin mukaan laite saatetaan julkaista Samsung Developers Conference 2018 -tapahtumassa San Franciscossa marraskuun 7.-8. päivä.

Samsungin taittuvanäyttöisen puhelimen prototyyppikuva menneiltä vuosilta.

Samsung ei halua, että taitettava puhelin jää pelkäksi ”teknologiakikaksi”, vaan sen on tarkoituksena tuoda jotain oikeasti uutta käytettävyyden saralle. Samsung haluaa, että käyttäjä ymmärtää laitetta käyttäessään miksi valmistaja on tuonut sen markkinoille. Yrityksen tavoitteena on ollut tehdä käyttökokemuksesta erilainen kuin tableteilla, kun laitteen näyttö on suureksi avattuna. Kohin mukaan käyttäjät voivat suorittaa useimmat keskeiset toiminnot myös laitteen ollessa taitettuna kasaan. Laitteen ominaisuuksista tai hinnasta Koh ei kuitenkaan paljastanut mitään haastattelun yhteydessä.

Lähde: CNBC, SamMobile

Uusi artikkeli: IFA 2018 -messukooste – syksyn uutuuslaitteiden ensituntumat

io-techin katsaus IFA 2018 -messujen uutuuksiin.

IFA 2018 -messut alkoivat Berliinissä viime perjantaina ja ne jatkuvat keskiviikkoon 5. syyskuuta asti. io-tech vieraili messuilla viime viikolla ja kävi tarkastamassa tärkeimmät mobiililaite- ja tietokoneuutuudet. Messukoosteessa käydään läpi ensituntumat Asuksen, Blackberryn, HTC:n, Huawein, Lenovon, LG:n, Motorolan, Sonyn ja ZTE:n IFA-uutuuksista.

Lue artikkeli: IFA 2018 -messukooste – syksyn uutuuslaitteiden ensituntumat

Logitech päivitti suositun G502-pelihiiren Hero 16K -anturilla

Logitechin G502:n uusi versio on ulkoisesti identtinen edältäjänsä kanssa, mutta sen sisältä löytyy nyt yhtiön oma Hero 16K -anturi ja tuki Lightsync RGB -valaistusefekteille.

Logitech on julkaissut uuden version suurta suosiota nauttivasta G502-pelihiirestä. Uusi G502 Hero hyödyntää nimensä mukaisesti yhtiön uutta optista Hero 16K -anturia.

Logitechin uusi G502 Hero on tutun näköinen eikä ihme, sillä se noudattaa ulkoisesti edeltäjänsä muotoilua pilkulleen. Hiiren strategiset mitat ovat 132 x 75 x 40 mm (pituus x leveys x korkeus) ja 121 grammaa ilman johdon tuomaa painoa. Hiiren painoa voi halutessaan lisätä viidellä 3,6 gramman lisäpunnuksella. Hiiren punotulla johdolla on mittaa 2,1 metriä.

Hiiren merkittävin uudistus on nimeenkin mukaan päässyt Hero 16K -sensori. 100 – 16 000 DPI:n tarkkuuteen yltävän sensorin luvataan olevan täysin vapaa kaikenlaisesta liikkeen filtteröinnistä, pehmentämisestä ja kiihdyttämisestä. Sen luvataan kykenevän yli 40 G:n kiihtyvyyteen ja yli 400 tuuman sekuntinopeuteen. Kommunikointi tietokoneen kanssa tapahtuu 1000 hertsin taajuudella.

Päivitetyssä pelihiiressä on edeltäjänsä tapaan yhteensä 11 ohjelmoitavaa painiketta ja sen pääpainikkeille luvataan 50 miljoonan klikin kestävyys. Muiden painikkeiden kestävyydestä Logitech ei ole kertonut. Hiiren tassujen luvataan puolestaan kestävän yli 250 kilometrin matkan, kun käytössä on yhtiön G240-pelihiirimatto.

Luonnollisesti hiiri tukee myös Logitechin Lightsync RGB -valaistusteknologiaa ja on varustettu noin 16,8 miljoonaan väriin kykenevällä RGB-valaistuksella. Hiiren kustomoitava valaistus sijaitsee hiiren päällä Logitechin logon sisällä ja käytössä olevaa DPI-asetusta merkitsevissä valoissa.

Logitech G502 Hero saapuu Suomessa kauppoihin lokakuun aikana 99 euron suositushintaan.

Logitech G502 Hero -tuotesivut

Huawei julkisti suorituskykyisen Kirin 980 -järjestelmäpiirinsä

Uutuus on markkinoiden tämän hetken edistynein mobiilijärjestelmäpiiri useammalla eri osa-alueella.

Huawein toimitusjohtaja Richard Yu on julkistanut odotetusti tänään IFA-messujen keynote-esityksessään uuden HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiirin. Piiri on tämän hetken markkinoiden edistynein mm. valmistustekniikan, LTE-modeemin suorituskyvyn, tekoälyominaisuuksien, WiFi-nopeuden ja LPDDR4X-tuen osalta.

Kirin 980 valmistetaan TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) erittäin modernilla seitsemän nanometrin prosessilla ja se koostuu 6,9 miljardista transistorista. Uuden valmistusprosessin myötä Kirin 980:n transistoritiheyden kerrotaan olevan 1,6-kertainen Kirin 970 -piirin nähden.

Kirin 980 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen suorituskykyryhmään. Kaksi suorituskykyisintä ”Turbo”-ydintä ovat 2,6 GHz kellotaajuudella toimivia Cortex-A76-ytimiä ja kaksi pitkäkestoisen suorituskyvyn Cortex-A76-ydintä toimivat puolestaan alhaisemmalla 1,92 GHz kellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 Ghz vähävirtaista Cortex-A55-ydintä. Ytimiä voidaan käyttää lukuisina yhdistelminä Flex Schedulingin avulla. Kirin 980 on markkinoiden ensimmäinen Cortex-A76-ytimiä käyttävä järjestelmäpiiri. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 75 % Kirin 970:een nähden ja virrankulutuksen vastaavasti 58 %.

LPDDR4X-käyttömuistin osalta Kirin 980 on ensimmäinen järjestelmäpiiri, joka tukee 2133 MHz:n muistikaistaa. Grafiikkapuolella piiri luottaa 720 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivaan ARM Mali-G76 MP10 -grafiikkasuorittimeen, jonka kerrotaan kykenevän 46 % parempaan pelisuorituskykyyn ja peräti 178 % parempaan hyötysuhteeseen Kirin 970 -piiriin nähden. Tähän on päästy modernimman valmistusprosessin ja piiritekniikan ohella mm. AI Loading -ominaisuudella, joka osaa ennakoida grafiikkasuorittimen suorituskyvyntarvetta ja optimoida virrankulutusta.

Kirin 980 sisältää lisäksi uuden Dual NPU -tekoälysuorittimen, joka mahdollistaa mm. videosisällön reaaliaikaisen tunnistuksen sekä valokuvien yksityiskohtaisen tunnistuksen. Suorituskyvyn kerrotaan olevan 135 % parempaa ja hyötysuhteen 88 % parempaa kuin Snapdragon 845 -piirissä. Myös neljättä sukupolvea edustavia kuvasignaaliprosessoreita on nyt kaksi (Dual ISP) ja ne tarjoavat nyt mm. edistyneitä HDR-ominaisuuksia sekä 46 % paremman kuvaprosessointitehon edeltäjään nähden.

Piiriin integroitu 4G-modeemi on teoreettiselta huippunopeudeltaan markkinoiden nopein. Modeemi tukee Cat.21-nopeusluokkaa, eli 1,4 Gbit/s latausnopeutta. Myös WiFi-ominaisuuksien kehutaan olevan markkinoiden nopeimmat ja pystyvän jopa 1,7 Gbit/s nopeuksiin. GPS tukee kahta taajuutta (L5 & L1) mahdollistaen luotettavamman ja tarkemman paikannuksen.

Ensimmäiset Kirin 980 -järjestelmäpiiriä käyttävät älypuhelimet ovat lokakuun 16. päivä Lontoossa julkaistavat Mate 20 -mallit. Loppuvuodesta on myös luvassa piiriä käyttävä Honor Magic 2 -puhelin.

Lähde: Huawei, Anandtech

LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus videopodcast (35/2018)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus esitetään tänään perjantaina 31. elokuuta klo 15:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä. Juha Kokkonen on parhaillaan Berliinissä IFA 2018 -messuilla, joten tuuraajana toimii io-techin uutistoimittaja Petrus Laine (Kaotik).

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta sekä kerromme, mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa: