MediaTek esitteli edullisiin pelipuhelimiin suunnatun Helio G70 -järjestelmäpiirin

15.1.2020 - 17:14 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Uutuuspiiri sijoittuu yrityksen mallistossa G90-piirin alapuolelle.

MediaTek on esitellyt mobiilipelaamiseen tarkoitettuun Helio G -sarjaansa uuden edullisiin puhelimiin suunnatun järjestelmäpiirin. Pelikäyttöön suunnattuja ominaisuuksia ovat verkkoyhteyksien sekä piirin prosessointiresurssien optimoinnit.

12 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettava Helio G70 sisältää kaksi suorituskykyisempää 2,0 GHz:n Cortex-A75-prosessoriydintä sekä kuusi virtapihimpää 1,7 GHz:n Cortex-A55-ydintä. Niiden rinnalla on 820 MHz:n maksimikellotaajuudella toimiva Mali-G52 2EEMC2 -grafiikkasuoritin. Piiri tarjoaa tuen maksimissaan kahdeksalle gigatavulle LPDDR4X-muistia. Integroitu LTE-modeemi tukee 300 Mbit/s latausnopeutta ja 150 Mbit/s lähetysnopeutta.

Tuettuna on 1080p-näytöt 21:9-kuvasuhteeseen asti. Kuvasignaaliprosessori mahdollistaa yhden 48 megapikselin kameran tai kahden 16 megapikselin kameran käytön. NeuroPilot-ominaisuus huolehtii tekoälytehtävistä. Videotallennus on tuettuna maksimissaan vain QHD 30 FPS ja 1080p 60 FPS -laaduilla. Piiri ei tue UFS-tallennustilaa, vaan ainoastaan hitaampaa ja vanhempaa eMMC 5.1 -tekniikkaa. Yhteyspuolelta löytyy myös WiFi 5 – ja Bluetooth 5.0 -tuki.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa milloin ensimmäiset piiriä käyttävät puhelimet saapuvat kauppoihin. Kiinalaislähteiden mukaan markkinoille on tulossa Helio G70 -piiriä käyttäviä puhelimia noin 1000 yuanin, eli alle 150 euron hintaluokkaan.

Lähde: MediaTek

Microsoftin Windows 10- ja Windows Server -käyttöjärjestelmistä löydettiin vakava haavoittuvuuus

Microsoft julkaisi päivityksen haavoittuvuudelle eilen, mutta paikkaamattomana se mahdollistaa haittaohjelmien ja muiden väärennösten esiintymisen aitoina, luotettuina ohjelmistoina.

Microsoftin Windows 10:stä, Windows Server 2016:sta ja sitä uudemmista Windows Server -käyttöjärjestelmistä on löytynyt vakava haavoittuvuus. Tunnisteen CVE-2020-0601 saanut haavoittuvuus löydettiin Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston eli NSA:n toimesta.

Haavoittuvuus CVE-2020-0601 koskee Windows-käyttöjärjestelmien käyttäjätilassa pyörivää CRYPT32.DLL-kryptografiakirjastoa ja sen tapaa tunnistaa Elliptic Curve Cryptography (ECC) -sertifikaatit. Haavoittuvuutta voidaan hyödyntää Publick Key Infrastructure- eli PKI-sertifikaattien väärentämisessä. Sen avulla haittaohjelma voi siis esiintyä tunnettuna ja turvallisena ohjelmana sekä käyttäjille että itse järjestelmälle.

Microsoft julkaisi eilen päivitykset kaikille haavoittuville käyttöjärjestelmille osana perinteistä päivitystiistaitaan. Yhtiö ei ole havainnut viitteitä, että haavoittuvuutta olisi vielä hyödynnetty haittaohjelmien toimesta.

io-tech kehottaa kaikkia käyttäjiä pitämään käyttöjärjestelmien tietoturvapäivitykset ajantasalla.

Lähteet: NSA, Microsoft (1), (2)

Asus esitteli peukalotatilla varustetun ROG Chakram -pelihiiren

Peukalotatti ei ole hiiren ainut erikoisuus, vaan ROG Chakramissa on otettu myös huomioon hiiren helppo huollettavuus sekä kustomointimahdollisuudet.

Viime viikolla pidetyistä CES 2020 -messuista riittää uutisoitavaa vielä tällekin viikolle. Tällä kertaa vuorossa on Asuksen mielenkiintoinen ROG Chakram -pelihiiri.

ROG Chakramin ensimmäinen erikoisuus on peukalotatti. Tattiohjain on sijoitettu peukalotuen eteen siten, että se olisi helposti hallittavissa sekä analogisessa että digitaalisessa toimintatilassaan. Eri käyttäjien tottumuksia varten mukana on kaksi eri mittaisilla varsilla varustettua vaihtotattia. Kun tattiohjainta ei haluta käyttää, voi sen paikalle vaihtaa suojalevyyn, jolloin hiiri toimii kuin mikä tahansa 5-nappinen pelihiiri.

Toinen erikoisuus on hiiren huollettavuuus sekä kustomointimahdollisuudet. Hiiren kuori on kiinni magneetein ja sen poistamalla pääsee käsiksi langattomaan USB-lähettimeen, vaihdettavaan logoon, magneettisesti kiinnitettyihin pääpainikkeisiin ja niiden alla kannoissa istuviin, vaihdettaviin kytkimiin. Logona on oletuksena Asuksen ROG-logo, mutta mukana toimitetaan myös tyhjä lätkä, johon voi suunnitella oman logonsa.

Hiiren pääpainikkeet käyttävät Asuksen saranallista mekanismia, joka eliminoi jousen ja saranan avulla hiiren painikkeen ja kytkimen väliin jäävän raon. Chakramin DPI on säädettävissä 100:n ja 16 000:n välillä joko portaitain pohjan napista, tai täysin vapaasti pohjan DPI-nappia pohjassa painaen ja käyttäen rullaa säätimenä.

ROG Chakram toimii sekä langallisena että langattomana. Langattomassa tilassa käyttäjä voi valita perinteisen 2,4 GHz:n taajuuden ja Bluetoothin väliltä. Lataukseen sekä langallisessa tilassa käytettävä johto kiinnittyy hiireen standardilla USB Type-C -liittimellä, mutta halutessaan hiirtä voi ladata myös Qi-latausta tukevilla alustoilla. USB Type-C tukee myös hiiren pikalatausta ja vartin latauksella sille luvataankin parhaimmillaan 12 tunnin käyttöaikaa.

Asus ei ole kertonut hiiressä käytettävän sensorin merkkiä tai mallia, mutta se kykenee parhaimmillaan 16 000 DPI:n tarkkuuteen, 400 tuuman sekuntinopeuteen ja 40 G:n kiihtyvyyteen. Hiiren strategiset mitat ovat 132,7 x 76,6 x 42,8 millimetriä ja 121,6 grammaa (ilman kaapelia).

Lähde: Asus, ROG Chakram -tuotesivut

Uusi artikkeli: Testissä Ulefone Armor 7

io-tech testasi Ulefonen kattavasti suojatun Armor 7 -älypuhelimen.

Iskun- ja vedenkestävien älypuhelimien tarjonta markkinoilla on melko rajallista ja suuri osa tarjonnasta on peräisin hieman pienemmiltä ja tuntemattomammilta merkeiltä. Otimmekin mielenkiinnosta testiin kiinalaisen Ulefonen tuoreen Armor 7 -lippulaivamallin, joka julkaistiin viime syksynä ja tuli myös suomalaisille jälleenmyyjille joulukuussa. Armor 7 tarjoaa paperilla varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia, joskin myös hintalappu on Suomessa massoille tuntemattoman brändin laitteelle varsin korkea noin 500 euroa. Kyseisessä hintapisteessä se kilpailee mm. Samsungin tuoreen Xcover Pro -mallin ja CAT S52:n kanssa.

Lue artikkeli: Testissä Ulefone Armor 7

Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään (14.1.2020)

Microsoft ehti tukemaan heinäkuussa 2009 julkaistua suosittua käyttöjärjestelmäänsä reilut 10 vuotta.

Ennakkoilmoitusten mukaisesti Microsoftin suositun Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään. Käyttöjärjestelmä julkaistiin reilut 10 vuotta sitten 22. heinäkuuta 2009.

Windows 7 -tuen päättyminen merkitsee käytännössä tietoturvapäivitysten loppumista kuluttajilta, jotka eivät päivitä käyttöjärjestelmäänsä tuettuun versioon. Lisäksi Microsoft lopettaa teknisen tuen käyttöjärjestelmän vikatilanteissa. Edelleen tuettuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows 8.1- ja Windows 10. Windows 8.1 on tällä hetkellä pidennetyllä tukijaksollaan, mikä päättyy 10. tammikuuta 2023.

Vaikka Windows 7 -käyttöjärjestelmä tulee toimimaan myös päivitysten lakattua, se muuttuu samalla jatkuvasti kasvavaksi tietoturvariskiksi. Lisäksi osa käyttöjärjestelmän toiminnoista lakkaavat toimimasta, kun niihin liittyvät palvelut päättyvät niin ikään tämän kuun kuluessa. Esimerkkejä lakkaavista toiminnoista ovat Windows Media Centerin ohjelmaopas sekä Internet Backgammon- ja Internet Checkers -pelit. Microsoft Security Essentials tulee saamaan vielä uusia allekirjoituspäivityksiä, mutta itse alustaa ei tulla enää päivittämään.

Microsoft suosittelee käyttäjiä päivittämään Windows 7 -käyttöjärjestelmänsä Windows 10 -versioon. Windows 10 on yhtiön mukaan viimeinen Windows-versio ja uusien käyttöjärjestelmien julkaisun sijasta Microsoft päivittää sitä noin puolivuosittaisissa sykleissä isommilla päivityksillä normaalien korjauspäivitysten lisäksi. Vaikka Windows 7:n tuki päättyy, se ei estä käyttäjiä asentamasta käyttöjärjestelmää tulevaisuudessakin.

Lähde: Microsoft

ChipHell-vuoto: Intel valmistelee 22-ytimistä Core i9-10990XE -HEDT-prosessoria

Mikäli vuotokuvat ovat aitoja, suoriutuisi Intelin 380 watin TDP:llä varustettu i9-10990XE Cinebench R20 -moniydintestissä suurin piirtein 24-ytimisen Ryzen Threadripper 3960X:n tasolla.

Intel julkaisi viime vuoden lopulla X299 HEDT-alustalle uudet Cascade Lake -prosessorit keihäänkärkenään 18-ytiminen Core i9-10980XE. Intel joutui samalla leikkaamaan uusien prosessoreidensa hintaa puoleen aiempien sukupolvien hinnoista AMD:n Ryzen- ja Threadripper-prosessoreiden luoman paineen vuoksi.

ChipHell-sivustolle on nyt vuotanut kuvia, joiden mukaan Intel valmistelisi vielä yhtä uutta prosessoria X299-kannalle. CPU-Z- ja Cinebench-kuvankaappausten perusteella huipulla on vielä tilaa Core i9-10990XE -mallille. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei kuvankaappausten aitoutta voida tässä vaiheessa varmentaa.

Mikäli ohjelmien raportoimat tiedot pitävät paikkaansa, i9-10990XE olisi 22-ytimisenä ensimmäinen HEDT-prosessori, jossa käytettäisiin Intelin suurinta XCC-luokan 28-ytimistä Cascade Lake-X -sirua. Nykyisessä i9-10980XE:ssä käytössä olevassa HCC-sirussa on maksimissaan 18-ydintä.

CPU-Z:n mukaan 22-ytimisen prosessorin peruskellotaajuus olisi peräti 4 GHz ja Boost-kellotaajuus 5 GHz. TDP-arvon kohdalla seisoo peräti 380 wattia. Core i9-10990XE saa Cinebench R20:n moniydintestissä kuvankaappauksen mukaan 14005 pistettä. Verrokiksi AMD:n 24-ytiminen Ryzen Threadripper 3960X sai io-techin testissä tuloksekseen 13697 pistettä.

Lähde: ChipHell

Cherry esitteli edullisempiin mekaanisiin näppäimistöhin suunnatun Viola-kytkinmallin

Uutuuskytkin eivät perustu MX-malliin, vaan se on suunniteltu kokonaan täysin nollasta.

Cherry on esitellyt MX-malliston rakennepäivityksen ohella myös kokonaan uuden mekaanisen kytkintyypin, joka on suunnattu erityisesti edullisempiin mekaanisiin näppäimistöihin. Muiden Cherryn kytkimien tavoin myös Viola-kytkimet on suunniteltu ja valmistettu Saksassa.

Viola-kytkimet poikkeavat sekä ulkoisesti että sisäisesti Cherryn tunnetuista MX-kytkimistä. Viola-kytkimien kuori on läpikuultavaa valkoista polymeerimuovia ja stemmiosa kirkasta muovia, jonka myötä kytkimet voidaan valaista näppäimistön piirilevylle asennettavien pintaliitosledien avulla. Itse kytkimen kiinnitykseen ei tarvita juotosta, vaan kytkin kiinnittyy näppäimistöön kehyksestään, joten kytkin on tarvittaessa helppo vaihtaa uuteen.

Viola-kytkimien rakennetta on yksinkertaistettu ja osa komponenteista on siirretty näppäimistön piirilevylle. MX-kytkimiin nähden ja sisällä käytetään uutta patentoitua V-Shape-kontaktiratkaisua, joka on itsensäpuhdistava. Liukuvarsi (stem) on varustettu kahdeksalla ohjauskiskolla, jotka vähentävät näppäimen heilumista (key wobble). Tuntumaltaan Viola on kaksivaiheisesti lineaarinen. Kytkimen kytkeytymisvoima on 45 cN ja kytkeytymispiste sijaitsee kahden millimetrin syvyydessä. Kytkeytymisen jälkeen painallusvoima kasvaa 75 cN:iin ja kytkin pohjaa neljän millimetrin syvyydessä. Kytkin on yhteensopiva Cherry MX -kytkimien kanssa käytettävien näppäinhattujen kanssa.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa milloin ensimmäiset Viola-kytkimiä käyttävät näppäimistöt tulevat markkinoille ja kuinka edulliseen hintapisteeseen ne asettuvat.

Lähteet: Cherry, Datasheet (PDF)

Cherry uudisti MX-kytkimiensä valmistusprosessia – kestävyys kasvoi 100 miljoonaan painallukseen

Myös kytkimien sisäiseen rakenteeseen on tehty useita parannuksia.

Saksalainen kytkinvalmistaja Cherry on ilmoittanut uudistaneensa ensimmäistä kertaa vuonna 1983 julkaistuja MX-näppäinkytkimiään ja niiden valmistusprosessia. Uudistusten myötä kytkimien kestoiän kerrotaan nyt tuplaantuneen 100 miljoonaan painallukseen. Uudistus koskee toistaiseksi yrityksen MX Red-, MX Black-, MX Brown- ja MX Speed Silver -kytkinmalleja. Kytkimet on valmistettu marraskuun alusta lähtien Cherry uudessa tehtaassa Saksan Auerbachissa ja uudet suoritusarvot kerrotaan olevan testattu yrityksen laboratoriossa tiukan laadunvalvonnan alaisena.

Cherryn mukaan kestoiän tuplaus on saatu aikaan valmistusprosessin parannusten ohella suurentamalla kytkimen liukuvarren (stem) etupuolen liukupintaa sekä lisäämällä kytkimen sisälle yläosaan kahdeksan ohjauskiskoa, jotka vähentävät kytkimen heilumista ja parantavat kestävyyttä. Myös kytkimissä käytettävää Gold Crosspoint -kontaktitekniikkaa on uudistettu muuttamalla kontaktien taipumissädettä sekä kontaktivoimaa, jonka myötä kytkimien värähtelyaika (bounce time) on pienentynyt merkittävästi alle yhteen millisekuntiin.

Ensimmäinen Cherryn uudistettuja kytkimiä virallisesti käyttävä näppäimistömalli on Corsairin tuore K95 RGB Platinum XT.

Lähde: Cherry

Asus esitteli ROG Zephyrus -kannettavia AMD:n 7 nanometrin Ryzen 4000 -APU-piireillä

ROG Zephyrus G14 -mallissa huomio kiinnittyy sen näytön kanteen upotettuun valomatriisiin, johon voi ohjelmoida näkyviin erilaisia tekstejä, kuvia tai vaikka kellonajan.

AMD esitteli viime viikolla CES 2020 -messuilla uudet 7 nanometrin Ryzen 4000 -sarjan APU-piirit Zen 2 -prosessoriytimillä ja Vega-grafiikkaohjaimella. Tapahtumassa nähtiin myös lukuisia kannettavia AMD:n uusilla siruilla muun muassa Asukselta.

Asuksen kenties mielenkiintoisin kannettavauutuus on ROG Zephyrus G14. Parhaimmillaan Ryzen 7 4800HS -prosessorillla varustettu kannettavan silmiinpistävin yksityiskohta on sen kansi, jonka pinta-alasta yli puolet on yhteensä 6536 pienen reiän peitossa. Kanteen on upotettu AniMe Matrix -LED-valaistus, joka mahdollistaa kustomoitavien viestien, logojen tai vaikka kellonajan näyttämisen tyylikeinona.

Asus ROG Zephyrus G14 on varustettu parhaimmillaan AMD:n Ryzen 7 4800HS -APU-piirillä, NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjaimella, 32 Gt:llä DDR4-3200-muistia ja teratavun M.2-SSD-asemalla. Näyttö on nimen mukaisesti 14-tuumainen ja siihen voi valita joko 60 hertsin FullHD- tai WQHD-paneelin, tai 120 hertsin FullHD-paneelin. Kaikki näyttövaihtoehdot on toteutettu IPS-paneeleilla ja ne tukevat FreeSync/Adaptive-sync-teknologiaa.

ROG Zephyrus G15:ssä Asus on keskittynyt enemmän toiminnallisuuteen kuin ulkonäköä korostaviin efekteihin, eikä siinä ole esimerkiksi pikkuveljen valomatriisia takakannessa. Kannettava on varustettu Ryzen 7 4800HS -prosessorilla, GeForce GTX 1660 Ti- tai RTX 2060 -näytönohjaimella, maksimissaan 32 Gt:n DDR4-3200-muistilla ja 512 Gt:n tai 1 Tt:n M.2-SSD-asemalla. Näyttö on nimeen viitaten 15,6-tuumainen ja valittavissa on 144 hertsin ja 240 hertsin vaihtoehdot, kumpikin FullHD-resoluutiolla, IPS-paneelilla ja FreeSync/Adaptive-sync-tuella.

Molemmissa Asuksen ROG-uutuuksissa huomion herättää RGB-valaistuksen vähäisyys. G14-mallissa näppäimistö on RGB-valaistu, mutta näytön taustalla oleva valomatriisi on toteutettu valkoisin LEDein. G15-mallissa RGB-valoja ei ole senkään vertaa, vaan näppäimistössä on turvauduttu valkoiseen taustavalaistukseen.

Molemmat kannettavat saapuvat myyntiin vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana ja niiden hintatasosta kerrotaan lähempänä julkaisua.

Lähteet: ROG Zephyrus G14, ROG Zephyrus G15

Panasonic esitteli pienikokoiset VR-lasit UHD-resoluutiolla ja HDR-tuella

Panasonicin VR-lasit muistuttavat jo nyt enemmän aurinkolaseja kuin perinteisiä VR-laseja, mutta myyntiin aiottu malli tulee olemaan vielä nykyistä prototyyppiä selvästi kevyempi.

Viime viikolla pidetyt CES 2020 -messut tuskin jättivät ketään kylmäksi, sillä uutta ja mielenkiintoista teknologiaa oli tarjolla liki joka alalta. Tietokonemaailmassa verrattain pientä roolia vetänyt Panasonic esitteli tapahtumassa omat valtavirrasta poikkeavat virtuaalilasinsa.

Panasonicin virtuaalilaseilla ei ole tällä hetkellä virallista nimeä, eivätkä ne tule saapumaan markkinoille esitellyssä muodossaan. Tästä huolimatta steampunk-henkisesti muotoillut lasit ovat aurinkolasimaisuudessaan raikas tuulahdus massiivisten virtuaalilasien täyttämälle kentälle. Engadgetin mukaan lasit ovat keveydestään huolimatta vielä sen verran etupainoiset, että ne voivat tuntua joidenkin käyttäjien mielestä epämukavilta, mutta Panasonicin kerrotaan työskentelevän nykyistä kevyemmän ja paremmin tasapainotetun mallin parissa.

Panasonicin esittelemät lasit ovat yhtiön mukaan ensimmäiset HDR-näytöillä varustetut virtuaalilasit. Yhtiö kehitti yhteistyössä Kopin Corporationin kanssa micro-OLED-paneelit, jotka tarjoavat laseissa UHD-resoluution, joskin epäselväksi jäi, onko kyse kummankin näytön resoluutiosta, vai molempien yhteen lasketusta. Korkean resoluution kerrotaan olleen myös avain, jonka vuoksi lasit ovat vapaat ns. screendoor-efektistä eli pikselirajojen näkymisestä häiritsevänä verkkona.

Steampunk-henkisiä aurinkolaseja muistuttavan rakenteen laseille on mahdollistanut Panasonicin, Kopin Corporationin ja 3M Companyn yhteistyössä kehittämä kokonainen optinen moduuli. Virtuaalilasien muodon ja koon vuoksi silmälasien käyttö niiden kanssa ei onnistu, mutta lasit tukevat sen sijasta vaihdettavia linssejä eri vahvuuksilla. Äänentoistosta ovat vastuussa sankoihin asennetut in-ear-nappikuulokkeet. Kuulokkeissa hyödynnetään Technicsin kehittämiä magneettista nestettä hyödyntäviä elementtejä.

Lähde: Panasonic, Uutiskuva: Palmer Luckey @ Twitter