Video: Rakensimme Asuksen kanssa huippusuorituskykyisen esports-tietokoneen

Kasasimme Core i9-9900K -prosessorin ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen ympärille todella suorituskykyisen esports-henkisen tietokoneen yhteistyössä Asuksen kanssa.

Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen kanssa.

Intel julkaisi syksyllä uudet 9. sukupolven Core-prosessorit ja mainostaa kahdeksanytimistä ja Hyper-Threading-ominaisuudella 16 säiettä tukevaa Core i9-9900K -lippulaivamallia markkinoiden parhaaksi peliprosessoriksi. NVIDIA puolestaan esitteli uuteen Turing-arkkitehtuuriin pohjautuvat GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimet ja suorituskykyisin malli on 2080 Ti.

Suunnittelimme ja kasasimme näiden osien ympärille yhteystyössä Asuksen kanssa mahdollisimman suorituskykyisen pelitietokoneen ja setupin.

Asuksen pelaajille ja ylikellottajille suunnattu ROG-tuoteperhe kattaa lähes kaikki tietokoneen kasaamiseen tarvittavat tuotekategoriat. Tämän syksyn uutuustuotteita ovat muun muassa Ryuijin 360 all-in-one-nestejäähdytys prosessorille ja 1200-wattinen OLED-näytöllä ja RGB-valaistuksella varustettu Thor-virtalähde.

Tähän kokoonpanoon valittiin Asukselta parhaimmat osat ja lopputuloksena syntyi 5328 euron hintainen setuppi:

 • Intel Core i9-9900K prosessori 550e
 • Asus ROG Maximus XI Extreme emolevy 520e
 • 16 Gt G.Skill Trident Z RGB DDR4-3200 muistit 250e
 • Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti näytönohjain 1490e
 • Samsung 970 PRO 512 M.2 SSD 185e
 • Asus ROG Ryujin 360 AIO-jäähdytys 260e
 • Asus ROG Thor 1200W virtalähde 350e
 • Asus ROG Aura Terminal RGB-valaistus 85e
 • NZXT H700 PUBG Limited Edition kotelo 300e
 • Asus ROG PG348 näyttö 930e
 • Asus ROG Strix Flare näppäimistö 130e
 • Asus ROG Gladius II Origin hiiri 60e
 • Asus ROG Strix Edge hiirimatto 20e
 • Asus ROG Delta headset 198e

Videolla käydään läpi kokoonpanossa käytetyt osat ja kasausprosessi on kuvattu vaihe vaiheelta. Projektissa leikattiin muun muassa NZXT:n koteloon ikkuna virtalähteelle, säädettiin RGB-valaistus, ylikellotettiin prosessori 4,9 GHz:iin, muistit DDR4-4000-nopeudella ja lopuksi näytönohjain tappiin asti. Ajoimme myös suorituskykymittaukset muutamalla testiohjelmalla vakiona ja ylikellotettuna.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

Suomalaisoperaattorit avasivat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön – kuluttajaliittymät vuorossa myöhemmin

Vuoden vaihtumisen myötä operaattorien 5G-verkot avautuivat virallisesti kaupalliseen käyttöön.

Suomen suurimmat teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ovat avanneet omat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön, kun kun valtioneuvoston myöntämät verkkotoimiluvat astuivat voimaan vuoden vaihteessa. Kaikilla kolmella operaattorilla tilanne on toistaiseksi sama – 5G-verkkoa hyödynnetään alkuvaiheessa lähinnä palvelujen kehittämisessä sekä yrityasiakkaiden kanssa. Kuluttajille 5G-verkko avautuu kunhan päätelaitteet tulevat saataville myöhemmin tämän vuoden aikana.

Operaattoreista DNA on avannut 5G-verkkonsa toistaiseksi vain Helsingissä ja lisäksi Vantaalla on käynnissä pientalojen kiinteän 5G-yhteyden (Fixed Wireless Access) käyttöpilotti. DNA aikoo laajentaa verkkoaan kuluttajapäätelaitteiden yleistyessä markkinoilla. DNA haluaa valmistaa, että verkon käyttökokemus täyttää kaikki ennakko-odotukset, ennen kuin se avataan kuluttajille. Täten yritys odottaa laadukkaiden päätelaitteiden saapumista markkinoille ennen kuin tuo 5G-liittymiä ja palveluja kuluttajien saataville.

Elisalla on puolestaan 5G-verkkoja avattuna Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Jyväskylässä ja ne kaikki ovat nyt hyödynnettävissä kaupallisiin tarkoituksiin. Alkuvaiheessa 5G-verkon kaupallinen käyttö keskittyy yritys- ja tutkimuskäyttöön. Kuluvan vuoden aikana Elisa jatkaa 5G-verkkonsa rakentamista uusiin kaupunkeihin. Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieurin mukaan 5G-verkkoa pääsee kokeilemaan heti, kun 5G-päätelaitteet saapuvat markkinoille kuluvan vuoden aikana.

Telian 5G-verkko on toteutettu yhdessä Nokian kanssa Telian mukaan 5G-verkon rakentaminen ja käyttöönotto jatkuu alkuvuodesta erityisesti yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavien 5G-hankkeiden muodossa. Kilpailijoidensa tapaan Telia lupaa verkon avautuvan kuluttajille 5G-päätelaitteiden myynnin käynnistyessä. Telian 5G-verkkoja löytyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta mm. Töölöstä, Messukeskuksesta, Vallilasta ja Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja Oulusta Oritkari-Nuottasaaren teollisuusalueelta. Telialle on käynnissä 5G:tä hyödyntäviä pilottihankkeita mm. Finavian, Postin, Deleten ja RD Velhon kanssa.

Lähteet: DNA, Elisa, Telia

Kuva: DNA

io-techin vuoden 2018 luetuimmat jutut

Julkaisimme io-techin toisen vuoden aikana lähes 800 uutista ja yli 100 artikkelia. Listasimme suosituimmat jutut.

io-tech.fi täyttää 1. tammikuuta 2019 kaksi vuotta. Sivuston kävijämäärä kasvoi viime vuoden aikana noin 30 % ja nykyään sivustolla vierailee kuukausittain noin 300 000 uniikkia kävijää, vierailuita kertyy noin 1,5 miljoonaa ja sivulatauksia yli 10 miljoonaa. TechBBS-keskustelufoorumille on rekisteröitynyt kahdessa vuodessa yli 27 000 jäsentä.

Vuonna 2018 keskityimme ensisijaisesti sisällön ja oman tekemisen kehittämiseen. Kesäkuussa rekrytoimme mobiiliarvostelijaksi aiemmin mm. Muropakettiin älypuhelintestejä kirjoittaneen ja TechBBS:stä ”inf”-nimimerkillä tunnetun Juha Uotilan. Foorumilta tuttu Roger ”The Stilt” Tolppola kirjoitti muutaman todella asiantuntevan ja syvällisen emolevyartikkelin ja yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa. Lisäksi ensi vuonna tietotekniikka-aiheisten artikkeleiden kanssa tulee avustamaan Niko ”mehari” Wessman, joka testasi loppuvuonna Asuksen 4K UHD 144 Hz -pelinäytön ja kokeili Battlefield V -peliä GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimilla DirectX Raytracing -säteenseurannalla.

Uutisrintamalla lanseerasimme TechBBS-foorumille Uutiset lyhyesti -alueen, jossa käsitellään nopeasti lähdelinkin kera vähemmän merkittäviä tuotejulkaisuja ja tapahtumia, jotka muuten saattaisi jäädä uutisoimatta etusivulla. Uutisotsikot nostetaan io-techin etusivulle omaan nostoboksiin ja uutisaihetta voi kommentoida foorumin puolella.

Maaliskuussa aloitimme suorana Twitchissä ja YouTubessa lähetettävän io-techin viikon tekniikkakatsauksen eli podcastin, joka on kerännyt aktiivisen osallistuja ja kuuntelijakunnan. Viikottain lähetystä seuraa ja osallistuu chatin välityksellä useampi sata katsojaa ja jälkikäteen 1-2 tunnin lähetystä katsellaan noin 2000 kertaa. Videomuotoisen podcastin tekemistä jatketaan myös tänä vuonna.

io-techin luetuimmat uutiset 2018

 1. NVIDIA esitteli GeForce RTX 2080 Ti-, 2080- ja 2070-näytönohjaimet
 2. Intelin prosessoreista löytynyt bugi vaatii suorituskykyyn vaikuttavan käyttöjärjestelmätason päivityksen
 3. NVIDIA GeForce RTX 2080 & 2080 TI: Tämä tiedetään ennakkoon
 4. Telia tuo ensimmäisenä operaattorina Suomessa eSIM-tuen kuluttajien saataville
 5. Huawei julkisti suorituskykyisen Kirin 980 -järjestelmäpiirinsä
 6. Iso pula näytönohjaimista ja hinnat nousussa
 7. AMD julkaisi oman tiedotteensa koskien Meltdown- ja Spectre-tietoturvauhkia
 8. GRC:n InSpectre kertoo onko Windows-kokoonpano suojattu Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksilta
 9. Ensimmäiset suorituskykylukemat GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimella julki
 10. Jimm’s PC-Store on myyty saksalaiselle Caseking-verkkokaupalle

Uutisaiheissa vuoden 2018 alussa kiinnosti Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet ja syksyllä GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjaimien julkaisu. Suomiaiheista luetuimmat olivat Telian eSIM-tuki ja Jimm’s PC-Storen myynti saksalaiselle Caseking-verkkokaupalle.

 

io-techin luetuimmat artikkelit 2018

 1. Testissä Nokia 7 Plus
 2. DDR4-muistinopeus & Ryzen 2:n suorituskyky
 3. Testissä AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X (Pinnacle Ridge)
 4. Testissä Samsung Galaxy S9 ja S9+
 5. Testissä Nokia 8 Sirocco
 6. Testissä MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio (TU104)
 7. Testissä AMD Ryzen 5 2400G & Ryzen 3 2200G (Raven Ridge)
 8. Testissä Huawei P20 Pro
 9. Kokeiltua: Huawei P Smart
 10. Testissä OnePlus 6

Artikkelipuolella io-techin ylivoimaisesti luetuin artikkeli oli Nokia 7 Plus -testi. Muutenkin Nokia-puhelimien testit kiinnostivat yleisesti ottaen hyvin ja listalta löytyy myös Samsungin ja Huawein lippulaivamallit. Edullisemman hintaluokan puhelimista luetuimpien listalle nousi Huawei P Smart. Tietotekniikkapuolella luetuimpien artikkeleiden listalle nousivat 2. sukupolven Ryzen ja GeForce RTX 2080.

io-techin toimitus toivottaa lukijoille hyvää uutta vuotta 2019!

Uusi artikkeli: Kokeiltua – Samsung Galaxy A9

31.12.2018 - 17:29 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (63)

io-tech kokeili Samsungin neljällä kameralla varustettua Galaxy A9 -älypuhelinta.

io-techin vuoden 2018 viimeisessä artikkelissa tutustutaan Samsungin tuoreeseen Galaxy A9 -älypuhelimeen. Marraskuun lopulla myyntiin tulleen uutuusmallin erikoisuus on peräti neljän takakameran ratkaisu. Juha Uotila tutustuu kokeiltua-tyypin jutussa A9:n ominaisuuksiin sekä erityisesti kameran toimintaan.

Lue artikkeli: Kokeiltua – Samsung Galaxy A9

CES 2019 aloittaa ensi vuoden messukauden 8. – 11. tammikuuta

CES-messuilla tullaan näkemään muun muassa livestreamattava AMD:n keynote, jossa on luvassa uutisia yhtiön seuraavan sukupolven tuotteista. NVIDIAn keynote-esitys pidetään jo ennen varsinaisia messuja.

On aika pistää edellinen vuosi pakettiin ja kääntää katse kohti tulevaa vuotta. Ensi vuoden messukauden aloittaa 8. – 11. tammikuuta Las Vegasissa Yhdysvalloissa pidettävät CES 2019 -messut.

CES 2019 -messujen viralliset keynote esitykset pitävät tänä vuonna AMD:n Lisa Su, Consumer Technology Associationin Gary Shapiro ja Karen Chupka, IBM:n Ginni Rometty, LG:n I.P. Park ja Verizonin Hans Vestberg.

io-techin lukijoiden kannalta kenties mielenkiintoisin keynoteista tulee olemaan AMD:n toimitusjohtaja Lisa Sun keynote, joka lähetetään suorana lähetyksenä netissä 9. tammikuuta alkaen kello 19.00 Suomen aikaa. Keynotepuheessa tullaan käymään läpi muun muassa 7 nanometrin valmistusprosessia ja luvassa on myös yhtiön seuraavan sukupolven tuotteisiin liittyviä julkistuksia.

Virallisten keynote-esitysten lisäksi lukuisat yritykset pitävät omia keynotepuheitaan ennen varsinaisia messuja ja niiden aikana. NVIDIAn Jensen Huang pitää oman puheensa jo ennen varsinaisia messuja sunnuntaina 7. tammikuuta kello 18.00 Suomen aikaa. Myös NVIDIAn lähetys tullaan näkemään livestreamina netissä.

io-techin toimitus tulee tuttuun tapaan seuraamaan messuja tiiviisti ja raportoimaan mielenkiintoisimmat Las Vegasista kantautuvat uutiset.

CES 2019 -messut

Päivitys 6.1.2019 klo 17:58:

Toimituksessa tapahtuneen inhimillisen erheen vuoksi uutisessa ilmoitettu alkamisaika NVIDIAn keynote-esitykselle ei pidä paikkaansa. Lähetys Jensen Huangin keynotesta alkaa Suomen aikaa 7.1 klo 6.00.

Nokia 9 PureViewin pressikuva ja ominaisuudet vuoti – julkaistaan tammikuun lopulla?

31.12.2018 - 13:29 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (50)

HMD Globalin uusi Nokia 9 PureView -lippulaivapuhelin julkaistaan huhujen mukaan tammikuun lopulla. Nyt nettiin on vuotanut puhelimen pressikuva ja esittelyvideo ominaisuuksista.

Tunnettu mobiilivuotaja Evan ”evleaks” Blass julkaisi ensin Twitter-tilillään pressikuvan Nokia 9 PureViewistä, josta on jo aiemmin nähty runsaasti renderöintejä ja kuvavuotoja. Tämän perään Mysmartprice-sivusto julkaisi puhelimen virallisen esittelyvideon.

Vuotaneiden tietojen mukaan Nokia 9 PureViewissä on 5,99-tuumainen HDR10-tuella varustettu QHD+-tarkkuuden PureDisplay-näyttö. Takapuolelta löytyy viiden kameran konfiguraatio, jonka taustalla on Light.co:n kehittämä useamman kameran kuvia hyödyntävää tekniikkaa. Esittelyvideolla Nokia 9 PureViewin kameran eduiksi mainitaan muun muassa viisi samanaikaista kuvaa, joiden avulla saavutetaan ”mahdottomat” yksityiskohdat kuvissa, enemmän valoa sekä syvyysefektiä hyödyntäen mahdollisuus tarkentaa jälkikäteen eri kohtiin kuvaa.

Muita puhelimen ominaisuuksia ovat näyttöön integroitu sormenjälkilukija, langaton lataus, Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Puhelin saapuu myyntiin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä ja rajoittamattomalla Google Photos -tallennustilalla.

Lähteet: Evleaks, Mysmartprice, Nokia Anew

NVIDIAn GeForce RTX 2060 Founders Edition kuvavuodossa

NVIDIAn GeForce RTX 2060:n Founders Edition -versio noudattaa aiemmista RTX 20 -sarjan näytönohjaimista tuttua muotokieltä.

NVIDIA valmistelee parhaillaan julkaistavaksi GeForce RTX 2060 -näytönohjaimia sekä työpöydälle että kannettaviin. Useiden vuotojen jälkeen vuoroon pääsee ensimmäiset valokuvat NVIDIAn RTX 2060 Founders Edition -mallista.

VideoCardzin käsiinsä saamissa kuvissa esiintyy NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjaimen Founders Edition -versio. Aiemmasta poiketen valmistajan omasta mallista ei voida välttämättä puhua enää referenssiversioina, sillä NVIDIAn RTX 20 -sarjan Founders Edition -malleissa on virallisia referenssiarvoja korkeammat kellotaajuudet ja TDP.

Kaksituulettiminen jäähdytysratkaisu noudattaa RTX 20 -sarjan aiemmista malleista tuttua muotokieltä. Lisävirtaa näytönohjaimelle syötetään yhdellä 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja mustaksi anodisoidusta I/O-paneelista löytyy kaksi DisplayPort-liitäntää, yksi HDMI-liitäntä, yksi VirtualLink-liitäntä sekä yksi DVI-liitäntä.

Aiempien vuotojen perusteella näytönohjaimen odotetaan käyttävän GeForce RTX 2070:n tapaan TU106-grafiikkapiiriä, josta olisi RTX 2060:n tapauksessa käytössä 1920 CUDA-ydintä, 120 teksturointiyksikköä, 48 ROP-yksikköä, 30 RT-ydintä sekä 240 Tensor-ydintä. Muistiväylän pitäisi olla 192-bittinen, joskin huhutussa 4 Gt:n mallissa se voisi olla myös 128- tai 256-bittinen. Näytönohjaimissa voidaan käyttää Gigabyte-vuodon perusteella sekä GDDR5(X)- että GDDR6-muisteja.

Lähde: VideoCardz

Uusi artikkeli: Kokeiltua – Motorola One

28.12.2018 - 23:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (37)

io-tech kokeili Motorola One -älypuhelinta.

Tutustumme kokeiltua-tyypin jutussa Motorolan keskihintaiseen One-älypuhelimeen, jonka yritys lanseerasi syksyllä Moto G6 -malliston rinnalle. Suositushinnaltaan 299 euron arvoinen One on varustettu 5,9-tuumaisella IPS-näytöllä, Snapdragon 625 -järjestelmäpiirillä ja 3000 mAh akulla sekä kustomoimattomalla Android-käyttöjärjestelmällä.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Motorola One

LIVE: io-techin Podcast 52/2018

io-techin suorana lähetettävässä podcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon tekniikkakatsaus esitetään tänään perjantaina 28. joulukuuta noin klo 15:45 alkaen suorana live-streamina Twitchissä ja Youtubessa. Äänessä ovat kaksikko Sampsa Kurri ja Petrus Laine.

Tekniikkakatsauksessa käymme läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa:

Äänestä TechBBS:n vuoden 2018 piparkakkutalokilpailun voittajaa

TechBBS-foorumilla voi nyt äänestää vuotuisen piparkakkutalokilpailun voittajaa.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 16 TechBBS-foorumin käyttäjää ATK-aiheisilla piparkakkutaloilla, joiden joukosta löytyy useita näyttäviä ja mielikuvituksellisia voittajaehdokkaita. Töissä on nähtävissä vaikutteita mm. pelimaailmasta, retrolaitteista sekä NVIDIA:n RTX-näytönohjaimista.

Äänestys on auki 4.1.2019 klo 11:15 asti ja voit antaa äänen kolmelle mielestäsi hienoimmalle talolle.

Äänestä vuoden 2018 hienointa piparkakkutaloa

Kilpailua sponsoroivat: