LIVE: io-techin viikon tekniikkakatsaus videopodcast (25/2018)

io-techin suorana lähetettävässä videopodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikon 25 tekniikkakatsaus esitetään tänään torstaina poikkeuksellisesti noin klo 11:00 alkaen suorana live-streamina Twitchissä.

Tekniikkakatsauksessa käymme Sampsan ja Juhan toimesta läpi ajankohtaiset IT-alan asiat ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta. Lisäksi kerromme, mitä juttuaiheita ja päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti Twitchin keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon tekniikkakatsaus on jälkikäteen katsottavissa/kuunneltavissa:

32-ytimisen Ryzen Threadripper 2990X:n tekniset yksityiskohdat vuotivat

Ryzen Threadripper 2990X:n julkaisua aikaistettiin HKEPC:n lähteiden mukaan Intelin 28-ytimisen prosessorin esittelyn vuoksi.

AMD antoi ensimaistiaiset tulevista 2. sukupolven Ryzen Threadripper -prosessoreista Computex-messuilla. Yhtiö paljasti, että prosessoreissa tulee olemaan maksimissaan 32 ydintä ja ne suorittavat maksimissaan 64 säiettä, mutta muun muassa kellotaajuudet jäivät edelleen hämäränpeittoon.

Hongkongilainen HKEPC on ehtinyt saamaan käsiinsä ensimmäisiä kuvankaappauksia 2. sukupolven Threadripper-prosessorista. Sivuston mukaan lippulaivamalli tulee olemaan nimeltään Threadripper 2990X. Taiwanilaisella emolevyvalmistajalla työskentelevän lähteen mukaan AMD aikoi alun perin julkaista aluksi vain 16- ja 24-ytimiset 2950X- ja 2970X-versiot, mutta Intelin esiteltyä 28-ytimistä prosessoria se päätti julkaista myös 32-ytimisen version samassa yhteydessä.

Ryzen Threadripper 2990X on 32-ytiminen prosessori ja se hyödyntää 12 nanometrin B2-steppingin Pinnacle Ridgeistä tuttuja siruja. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,0 GHz, kaikkien ydinten Boost-kellotaajuus 3,4 GHz ja maksimi Boost-kellotaajuus 4 GHz, joskin XFR-teknologian avulla kellotaajuus voi nousta aina 4,2 GHz:iin asti. Prosessoriydinten yhteydessä on 3 megatavua L1-, 16 Mt L2- ja 64 Mt L3-välimuistia. Prosessorin TDP-arvo on 250 wattia.

Ylikellotustesteissä saavutettiin nestejäähdytyksellä maksimissaan 4,12 GHz:n kellotaajuus, mikä riitti Cinebench R15 -testiohjelmassa 6399 pisteen tulokseen. Kuvankaappauksen tuloksista löytyy myös 4,2 GHz:n kellotaajuudella ajettu tulos, mutta se on liki 300 pistettä pienempi. Samalla vuotajalla on käsissään ilmeisesti myös jokin muu vielä julkaisematon prosessori, sillä tuloksista on pikselöity viimeisin tulos, joka sijoittuu aavistuksen 3,32 GHz:n Core i9-7900X:n tuloksen yläpuolelle.

Lähde: HKEPC

Samsung aikoo kehittää oman grafiikka-arkkitehtuurinsa

19.6.2018 - 17:28 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (8)

Samsungin GPU-kehityssuunnitelmat paljastuivat laajan LinkedInissä toteutettavan rekrytointikampanjan kautta.

Samsungin on huhuttu jo puolen vuosikymmentä harkitsevan oman grafiikkaohjaimensa rakentamista. Matkalle on mahtunut niin huhuja täysin omasta arkkitehtuurista, AMD:n tai NVIDIAn arkkitehtuurien lisensoinnista kuin AMD:n tai AMD:n Radeon Technologies Groupin ostostakin.

Nyt huhut voidaan lykätä syrjään, sillä Samsung on julkaissut LinkedIn-palvelussa lukuisia työpaikkailmoituksia grafiikkaohjaimen kehittämiseksi. Yhtiön mukaan se aikoo kehittää täysin oman arkkitehtuurinsa, sen käskykannan ja ohjelmistot. Työpaikkailmoituksilla haetaan kehittäjiä niin rauta- kuin ohjelmistopuolellekin ja täytettävät työpaikat löytyvät Yhdysvaltojen Austinista, San Diegosta ja San Josesta.

Samsungin viestintä tulevista grafiikkaohjaimistaan on kuitenkin vähintäänkin ristiriitaista. Yhtiön mukaan sen lippulaivagrafiikkaohjaimet tulisivat aluksi edullisemman pään mobiililaitteisiin, mikä kuulostaa varsin erikoiselta yhtälöltä. Tulevien sukupolvien kanssa yhtiö aikoo laajentaa portfoliotaan muun muassa itseajaviin autoihin ja koneoppimiseen.

Aika näyttää, millä aikataululla Samsung saa kehitettyä oman arkkitehtuurinsa, mutta sen voidaan olettaa vievän tyhjästä aloittaen vähintään 2 – 3 vuotta. Täysin uuden grafiikka-arkkitehtuurin kehittämistä nykyisessä patenttiviidakossa on pidetty yleisesti liki mahdottomuutena ilman lisensointiratkaisuja, mutta ainakaan toistaiseksi Apple ei tiettävästi lisensoi muiden patentteja omaan grafiikkaohjaimeensa eikä sen ole osoitettu tähän mennessä rikkovan muiden patentteja, joten sama voi hyvin onnistua muiltakin yrityksiltä.

Lähteet: LinkedIn (1), (2), WinFuture, TechPowerUp

G-Sync 4K HDR -näytöt turvautuvat kroman alinäytteistykseen

Nykyisten näyttöliitäntöjen rajoitusten vuoksi 10-bittiset värit toimivat 4K-resoluutiolla 144 hertsin virkistystaajuudella vain DSC-pakkauksen avulla, mitä NVIDIAn G-Sync-skaalain ei tue.

Markkinoille ollaan vihdoin saamassa ensimmäiset 4K HDR -näytöt 144 hertsin virkistystaajuuella. 4K-resoluutio, 144 hertsin virkistystaajuus ja HDR eivät ole kuitenkaan samanaikaisesti ongelmaton yhtälö, sillä nykyisten näyttöliitäntöjen rajoitusten vuoksi näytön on turvauduttava kroman alinäytteistykseen mahdollistaakseen edellä mainitun yhtälön.

Kattavan Reddit-postauksen mukaan ainakin ensimmäisen aallon näytöt tukevat 4K-resoluutiota 144 hertsin virkistystajuudella ja 10-bittisillä väreillä vain YCbCr 4:2:2 -tilassa. RGB- tai YCbCr 4:4:4 -tilan käyttö vaatii näytön virkistystaajuuden tiputtamisen ensimmäisillä näytöillä 98 hertsiin, mutta teoriassa myös 100 hertsin pitäisi olla mahdollista. Siitä ylöspäin tulee vastaan DisplayPort 1.4 -standardin rajoitukset, jotka suunniteltiin mahdollistamaan ennen kaikkea 120 hertsin virkistystaajuus 4K-resoluutiolla 8-bittisillä väreillä.

Toistaiseksi markkinoille on tulossa vain G-Synciä tukevia 4K 144 Hz HDR -näyttöjä, mutta samat rajoitukset tulevat pätemään myös perinteisiin näyttöihin sekä FreeSync-tuellisiin näyttöihin, mikäli niissä ei saada käyttöön DisplayPortin DSC-teknologiaa (Display Stream Compression) tukevaa skaalainta. DSC-teknologiakaan ei ole suora avain onneen, sillä signaalin pakkausmetodi on häviöllinen, vaikkakin lopullinen kuva on laadultaan parempi kuin 4:2:2-alinäytteistyksellä.

Lähde: Reddit

AMD trollaa Inteliä: Arpajaisvoittajille vaihtomahdollisuus Threadripperiin

AMD tarjoaa 6-ytimisen Core-i7 8086K -juhlaprosessorin Intelin arpajaisissa voittaneille vaihtomahdollisuuden 16-ytimiseen Ryzen Threadripper 1950X -prosessoriin.

Intel julkaisi 40 vuotta sitten lanseeratun 8086-prosessorin ja x86-arkkitehtuurin kunniaksi Core i7-8086K -juhlaprosessorin, josta valmistettiin 50 000 kappaleen erikoiserä ja lisäksi yhtiö arpoi kotisivujensa kautta 8086 prosessoria onnekkaille voittajille.

AMD on päättänyt juhlistaa Intelin saavutuksia x86-arkkitehtuurin saralla pilke silmäkulmassa tarjoamalla 40 arpajaisvoittajalle mahdollisuuden vaihtaa 6-ytiminen ja 450 euron hintainen Core i7-8086K -prosessori reilun 600 euron hintaiseen 16-ytimiseen Ryzen Threadripper 1950X -tehoprosessoriin.

”We appreciate the advancements they’ve helped drive with the x86 architecture over the last four decades. But, we’re ready to take it from here. That’s why we’re giving 40 performance-hungry enthusiasts in the U.S. an opportunity to celebrate the next 40 years of high-performance computing by trading in their commemorative processor prize for our CPU that enables you to work, play and create with heavy metal.”

Intel reagoi AMD:n vaihtotarjoukseen vastaamalla Twitter-tilillään hymiön kera, että AMD olisi voinut vain pyytää juhlaprosessoria, jos se sellaisen haluaa.

Intelin arvonta ei ollut avoin suomalaisille ja AMD:n vaihto-ohjelma koskee ainoastaan yhdysvaltalaisia voittajia.

Lähde: AMD

Oppon uudessa Find X -älypuhelimessa on motorisoidusti nouseva kamerat paljastava rakenne

Find X:n kameroiden piiloitusratkaisu on erittäin innovatiivinen, mutta melko monimutkainen.

The Verge on julkaissut ennakkokatsauksen Oppon uudesta Find X -huippumallista, jonka yritys julkistaa virallisesti tänä iltana (klo 21:45) Pariisissa. Yritys esittelee uutuudessaan oman ratkaisunsa näyttöloven poistamiseen. Viime viikolla julkaistujen Vivo NEX -mallien tapaan etukamera tulee esiin motorisoidusti, mutta Oppon toteutus on hieman erilainen.

Find X:n rungon yläosa nousee etu- ja takalasin välistä ylöspäin paljastaen etupuolella sensorit, etukameran ja kuulokkeen sekä takapuolella puhelimen kaksoiskameran salamoineen. Motorisoidun mekanismin kerrotaan olevan melko nopea ja avautuvan noin 0,5 sekunnissa. Nousevan osan etupuolella sijaitsee myös kasvojen 3D-tunnistuksen infrapunasensorit, joita hyödynnetään laitteen lukituksen avaamiseen (sormenjälkitunnistinta ei ole). Mekanismin kestoiäksi kerrotaan 300 000 kertaa, jonka pitäisi riittää tyypillisessä käytössä vähintään viideksi vuodeksi.

Find X:n reunoilta pyöristetty OLED-näyttö on kooltaan 6,4-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1080p-tasoa. Rautapuolen ominaisuudet ovat tämän vuoden lippulaivapuhelinten parhammistoa – Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa, 25 megapikselin etukamera, 16 + 20 megapikselin kaksoistakakamera sekä 3730 mAh akku. Puutelistalta löytyy sormenjälkitunnistimen ohella myös 3,5 mm ääniliitäntä. Käyttöliittymänä toimii Oppon itsensä kustomoima ColorOS 5.1.

Saataville tulee myös erillinen Oppo Find X Automobili Lamborghini Edition -luksusmalli, jonka eroina perusmalliin ovat hiilikuituinen takakuori, 512 Gt:n tallennustila, pienempi 3400 mAh akku sekä Super VOOC -pikalataus, jonka kerrotaan lataavan laitteen akun tyhjästä täyteen vain 35 minuutissa.

Oppo Find X tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 156,7 x 74,2 x 9,6 mm
 • Paino: 186 grammaa
 • Rakenne: metallirunko, lasikuoret
 • Värivaihtoehdot: Bordeaux Red & Glacier Blue
 • 6,42″ kaarevareunainen OLED -näyttö, 19,5:9 kuvasuhde, 1080 x 2340
 • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
 • 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 256 Gt UFS-tallennustilaa
 • Global LTE-A Cat.16 1024/150 Mbit/s, Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
 • Kaksoistakakamera, automaattisesti esiin nouseva, dual-LED-salama, 4K 30 FPS videokuvaus
  • 16 megapikseliä, f2.0, PDAF, OIS
  • 20 megapikseliä, f2.0, PDAF
 • 25 megapikselin etukamera, automaattisesti esiin nouseva, f2.0
 • 3730 mAh akku, USB 2.0 Type-C, Oppo VOOC -pikalataus
 • Android 8.1, ColorOS 5.1

Oppon mukaan Find X on suunnattu maailmanlaajuisille markkinoille ja se tulee saataville myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ensimmäiseksi Find X tulee myyntiin Euroopassa elokuun aikana Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Alankomaissa 999 euron suositushintaan. Laite tulee Kiinassa tilattavaksi jo tänään ja hinnan kerrotaan olevan edullisempi kuin muissa vastaaavasti varustelluissa Android-puhelimissa. Oppo Find X Automobili Lamborghini Editionin suositushinta on puolestaan 1699 euroa.

Lähteet: The Verge, Oppo

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core i7-8086K

io-techin testissä Intelin Core i7-8086K -juhlaprosessori.

Intel julkaisi 40 vuotta sitten lanseeratun 8086-prosessorinsa kunniaksi Core i7-8086K -erikoismallin, josta saapui myyntiin ainoastaan 50 000 kappaleen rajoitettu erä 450 euron hintaan.

Yhtiö ei toimittanut Core i7-8086K:sta medialle testikappaleita, joten saimme Jimm’s PC-Storesta prosessorin lainaan ja kokeiltavaksi. Artikkelissa on mukana prosessorin esittelyn lisäksi suorituskykytesti verrattuna Core i7-8700K -malliin sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core i7-8086K

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Honor 9 Lite

18.6.2018 - 18:56 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (8)

Kokeilimme pikaisesti edullista Honor 9 Lite -älypuhelinta ja vertailimme sitä Huawei P Smartiin.

Tällä hetkellä keskitymme io-techin toimituksessa testaamaan hiki hatussa ensisijaisesti loppukeväästä julkaistuja lippulaivapuhelimia, mutta pienenä poikkeuksena väliin mahtuu myös lyhytmuotoinen kokeilu alemman hintaluokan Honor 9 Lite -puhelimesta, joka on seuraaja Suomessa erittäin suosituille Honor 8 Lite- ja Honor 7 Lite -malleille. Vertailemme artikkelissa Honor 9 Liteä aiemmin io-techissä kokeiltuun Huawei P Smart -malliin, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin lähellä nyt testattua laitetta.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Honor 9 Lite

MIPS-arkkitehtuuri löysi uuden omistajan tekoälystartup Wave Computingista

Wave Computing aikoo hyödyntää hankkimaansa MIPS:iä oman tuoteportfolionsa laajentamiseen sekä jatkaa arkkitehtuurin kehittämistä ja lisensointia.

Pitkään Imagination Technologiesin hallinnassa ollut MIPS-prosessoriarkkitehtuuri on löytänyt uuden omistajan nopealla aikataululla. Imaginationin nykyinen omistaja Canyon Bridge myi MIPS-arkkitehtuurin Tallwood Venture Capitalille alle vuosi sitten.

MIPS-prosessoriarkkitehtuurin uusi omistaja on Wave Computing. Tekoälyyn keskittyvä startup-yritys ilmoitti aiemmin tänä vuonna tulevansa käyttämään 64-bittistä MIPS-arkkitehtuuria tulevissa tekoälypiireissään ja päätyi lopulta ostamaan koko arkkitehtuurin omaan talliinsa.

AnandTechin mukaan yhtiöllä oli muutoinkin läheiset siteet arkkitehtuuriin, sillä sen toimitusjohtaja Derek Meyer on kuulunut aiemmin arkkitehtuuria hallinnoineen ja kehittäneen MIPS Technologiesin johtajiin. Wave Computing aikoo hyödyntää hankintaansa laajentamalla omaa tarjontaansa datakeskuksiin keskittyvistä tekoälyratkaisuista kevyempiin laitteisiin.

Muiden MIPS-arkkitehtuuria käyttävien tahojen kannalta kaupasta ei pitäisi koitua ongelmia, sillä Wave Computing tulee jatkamaan arkkitehtuurin lisensointia ulkopuolisille. Yhtiö aikoo myös jatkaa arkkitehtuurin kehittämistä ja uskoo voivansa kasvattaa sen suosiota erilaisissa prosessoreissa.

Lähde: Wave Computing, MIPS, Forbes

AMD julkaisi uudet Radeon Software 18.6.1 -ajurit näytönohjaimilleen

Radeon Software 18.6.1 -ajurit lisäävät virallisen tuen uudelle Warhammer: Vermintide 2:lle, minkä luvataan parantavan suorituskykyä pelissä parhaimmillaan 10 %.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin Edition 18.6.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 18.6.1 -ajureiden ainut merkittävä uudistus on virallinen tuki Warhammer: Vermintide 2 -pelille. Ajureiden kerrotaan tarjoavan uudessa Warhammer-pelissä Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimella parhaimmillaan 9 % ja RX 580 -näytönohjaimella parhaimmillaan 10 % parempaa suorituskykyä 1440p-resoluutiolla.

Ajurit korjaavat jälleen joukon aiempien ajureiden ongelmia, kuten minikartan välkkymisen World of Warcraftissa usean näytönohjaimen kokoonpanoilla ja Sea of Thievesin satunnaisen kaatuilun pelin Cannon Cove -alueella. Ajureissa on luonnollisesti myös joukko tiedossa olevia bugeja, kuten graafiikkojen korruptoituminen OpenGL- ja Vulkan-rajapinnoila tietokoneilla, jotka hyödyntävät Hybrid Graphics -järjestelmää, eli järjestelmää jossa tietokone vaihtaa tarpeen mukaan integroidun ja erillisnäytönohjaimen välillä. Voit tutustua täyteen muutoslokiin ajureiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä