AMD julkisti Radeon Vega Mobilen kannettaviin tietokoneisiin

AMD:n uusi mobiili-Vega tulee saataville ainakin aluksi vain Radeon Pro Vega 20- ja Vega 16 -konfiguraatioissa Applen 15-tuumaisiin MacBook Pro -kannettaviin.

AMD on julkistanut tänään virallisesti Radeon Vega Mobile -grafiikkapiirit. Vega-arkkitehtuurin mobiiliversiota on odotettu jo pitkään, sillä yhtiön toimitusjohtaja Lisa Su esitteli grafiikkapiiriä yleisölle ensimmäistä kertaa jo tammikuussa CES-messujen yhteydessä.

Radeon Vega Mobile -grafiikkapiiri perustuu nimensä mukaisesti Vega-arkkitehtuuriin ja se sisältää maksimissaan 20 Compute Unit -yksikköä eli 1280 stream-prosessoria. Grafiikkapiiri istuu tuttuun tapaan interposerin päällä yhdessä 1024-bittisen muistiväylän jatkeena olevan HBM2-muistipinon kanssa.

Valitettavasti tarkemmat yksityiskohdat grafiikkapiirin ominaisuuksista, kuten teksturointi- ja ROP-yksiköiden määrä, ovat edelleen hämärän peitossa. Vega Mobilen virallisessa mainosvideossa mainitaan myös optimoidut geometriayksiköt, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta viittaako se ylipäätään Vega-arkkitehtuurin optimointeihin vai onko mobiiliversiossa jotain uutta verrattuna arkkitehtuurin työpöytäversioihin. Myös HBM2-muistipinon kapasiteetti on edelleen mysteeri, mutta vaihtoehdot ovat käytännössä 4 ja 8 Gt.

Päivitys: AnandTech on saanut käsiinsä joitain tarkempia tietoja Radeon Vega Mobile -grafiikkapiiristä. AnandTechin mukaan grafiikkapiirin oikea koodinimi on Vega 12 ja sen Boost-kellotaajuus olisi Radeon Pro Vega 20:ssä 1300 MHz ja Pro Vega 16:ssa 1185 MHz. HBM2-muistien kapasiteetin kerrotaan olevan 4 Gt ja niiden toimivan 1,5 Gbps:n nopeudella mallista riippumatta.

Radeon Vega Mobile tulee saataville ensimmäisenä Radeon Pro Vega 20- ja Pro Vega 16 -malleina, joissa on nimiensä mukaisesti käytössä 20 tai 16 Compute Unit -yksikköä. Näytönohjaimet tulevat ainakin aluksi saataville vain Applen uusimman sukupolven 15-tuumaisiin MacBook Pro -kannettaviin valinnaisina optioina.

Lähde: AMD

Samsung esitteli 48 ja 32 megapikselin ISOCELL Bright GM1- ja GD1 -sensorit

30.10.2018 - 20:44 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (5)

Samsungin uutuussensorit hyödyntävät Tetracell-teknologiaa, joka Quad Bayer -filtterin tavoin niputtaa neljä samanväristä pikseliä yhteen ryppääseen.

Samsung on julkistanut markkinoille kaksi uutta älypuhelimiin tarkoitettua kamerasensoria. ISOCELL-perheen uudet tulokkaat tottelevat nimiä Bright GM1 ja Bright GD1.

ISOCELL Bright GM1 ja GD1 ovat Samsungin ensimmäiset 48 ja 32 megapikselin kamerasensorit. Kumpikin uutuussensoreista on toteutettu 0,8 mikrometrin pikselikoolla ja ne perustuvat aiemmin tänä vuonna esiteltyyn ISOCELL Plus -teknologiaan. Yhtiön tiedotteen mukaan sensorit tarjoavat valmistajille suurempaa valinnanvapautta kameroiden resoluution ja fyysien koon välillä.

GM1- ja GD1-sensoreiden resoluutiot on saavutettu osittain hyödyntämällä Tetracell-teknologiaa, mikä vastaa esimerkiksi Sonyn 48 megapikselin IMX586-sensorin ja Huawein Leican kanssa kehittämän 40 megapikselin sensorin hyödyntämää Quad Bayer -filtteröintiä. Quad Bayer -filtteröinti tarkoittaa käytännössä pikseliasettelua, jossa neljä samanväristä pikseliä on aina ryhmitetty yhteen. Samsungin mukaan Tetracell-teknologian myötä uusien sensoreiden valoherkkyydet vastaavatkin 1,6 µm:n pikselikoon 12 ja 8 megapikselin sensoreita.

Samsung aloittaa ISOCELL Bright GM1- ja GD1-sensoreiden massatuotannon kuluvan neljänneksen aikana ja niitä voidaankin pitää tässä vaiheessa todennäköisimpinä kamerakandidaatteina yhtiön tuleville Galaxy S10 -puhelimille.

Lähde: Samsung

Cooler Masterilta pystysuuntaista ilmankiertoa hyödyntävä alumiinipintainen MasterCase SL600M -kotelo

Kotelon ilmankierrosta huolehtivat kaksi suurta 200 mm tuuletinta.

Cooler Master on julkaissut tänään uuden MasterCase SL600M -miditornikotelon, joka ensimmäinen malli uudessa Sleek Design -tuoteperheessä. SL-mallisto yhdistelee jäähdytystehon hillittyihin ja ääntä vaimentaviin kuoriin. Kotelon etu- ja kattopaneeli ovat alumiinia ja vasen kylki lasia. Etupaneelin USB-liitännät ovat näyttävästi taustavalaistu valkoisiksi.

Kotelon sisärakenne hyödyntää valmistajan mukaan ”savupiippuefektiä”, eli lämpimän ilman nousemista kotelon sisällä luontaisesti pystysuuntaan. Ilman pystysuuntaista liikettä ovat vauhdittamassa kaksi pohjaan asennettua 200 mm tuuletinta. Koska ilmankierto tapahtuu pystysuunnassa, on melua pyritty vaimentamaan tekemällä etupaneelista umpinainen. Kotelon sisään mahtuu tietyin rajoituksin jopa E-ATX-emolevyt ja kotelon korttipaikat ovat käännettävissä 90 astetta pystyasentoon, jolloin useampia lisäkortteja on mahdollista asentaa riser-kaapelin avulla pystyasentoon. Virtalähde on sijoitettu kotelon etuosaan.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 544 x 242 x 573 mm (S x L x K)
 • Materiaali: Teräs, karkaistu lasi, alumini
 • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX
 • Etupaneeli: USB Type-C 3.1 Gen2, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, mikrofoni, kuuloke, 4-asentoinen PWM-tuuletinsäädin 4 tuulettimelle
 • 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 4 kpl
 • 2,5 tuuman levypaikat: 4 kpl
 • Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
 • Lisäkorttien maksimipituus: 318 mm
 • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 191 mm
 • Virtalähteen maksimipituus: 200 mm
 • Tuuletinpaikat:  Pohjassa ja katossa 3 x 120 tai 2 x 140/200 mm
 • Tuulettimet: 2 x 200 mm pohjassa (PWM 400-800 RPM)
 • Jäähdytinyhteensopivuus: jopa 280/360 mm katossa (maksimipaksuus 43 mm), jopa 280/360 mm pohjassa (maksimipaksuus 72 mm)

MasterCase SL600M tulee saataville välittömästi 206,60 euron verolliseen suositushintaan.

Lähde: Cooler Master

Video: OnePlus 6T pakkauksen avaus ja ensituntumat

30.10.2018 - 11:10 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (33)

OnePlus 6T saapui io-techin toimitukseen ja avaamme laitteen pakkauksen videolla.

Saimme viikonlopuksi käsiimme eilen julkaistun OnePlus 6T -puhelimen, joka tulee Suomessa kauppoihin 6. marraskuuta 549 euron lähtöhintaan (6 &128 Gt versio).

Perinteisen kirjoitetun ensituntumat-artikkelin lisäksi videoimme OnePlus 6T:n myyntipakkauksen avaamisen (eli ”unboksauksen”) ja tutustuimme nopeasti laitteeseen. Varsinainen testiartikkeli on luvassa marraskuun aikana.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

OnePlus julkisti 6T-älypuhelimensa – näytön ja akun koko kasvoivat

29.10.2018 - 18:00 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (31)

OnePlus 6T luopuu kuulokeliitännästä ja tarjoaa tilalle suuremman akun sekä näytön alle sijoitetun sormenjälkitunnistimen.

OnePlus on julkistanut tänään New Yorkissa pitämässään tilaisuudessa uuden 6T-älypuhelimensa. Vaikka kyseessä on tavallaan paranneltu malli toukokuussa julkaistusta OnePlus 6 -mallista, ei 6T perustu samaan rakenteeseen, vaan on edeltäjäänsä hieman pidempi ja paksumpi.

OnePlus 6T:n merkittävimmät uudistukset ovat 0,13 tuumaa suurempi näyttö, näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkitunnistin sekä 400 mAh suurempi akku. Muilta osin rautaominaisuudet ovat pysyneet pitälti samana. Ulkoisesti selkeimpiä muutoksia ovat pienentynyt näyttölovi sekä sormenjälkitunnistimen poistuminen takakuoresta. Näytön suojana on käytössä uusimman sukupolven Gorilla Glass 6.

Kuten jo ennakkoon oli tiedossa, 3,5 mm:n ääniliitäntä on jätetty varustuksesta pois muiden parannuksien vuoksi. Puuttuvien ominaisuuksien listalla ovat edelleen myös mm. muistikorttipaikka, langaton lataus ja IP-suojaus.

Tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 157,5 x 74,8 x 8,2 mm
 • Paino: 185 grammaa
 • 6,41″ AMOLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, Gorilla Glass 6
 • Qualcomm Snapdragon 845
 • 6 tai 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
 • 128 tai 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa
 • LTE-yhteydet (1000/150 Mbit/s), 5CA, 256QAM, 4x4MIMO, dual SIM
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n/a/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
 • Bluetooth 5.0, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, NFC
 • Kaksoistakakamera:
  • 16 megapikselin IMX519-kuvasensori, 1,22 um pikselikoko, f1.7, OIS
  • 20 megapikselin IMX376K-kuvasensori, 1,0 um pikselikoko, f1.7, pixel binning
  • kaksois-LED-salama
  • 4K 60 FPS videokuvaus, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus
 • Etukamera: 16 megapikselin IMX371-kuvasensori, 1,0 um pikselikoko, f2.0, EIS
 • 3700 mAh akku, USB Type-C 2.0, 20 W pikalataus
 • Android 9 Pie + Oxygen OS 9

OnePlus 6T:n myynti alkaa Suomessa 6. marraskuuta. Innokkaimmat voivat tosin käydä ostamassa puhelimen jo 2. marraskuuta Helsingissä, Turussa ja Oulussa järjestettävissä pop-up-tapahtumissa. Laitteen hinnat alkavat 6 & 128 Gt:n perusversion 549 eurosta. RAM-muistin määrän korottaminen kahdeksaan gigatavuun maksaa 30 euroa lisää ja 8 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä varustettu huippumalli maksaa 629 euroa. Suomessa edullisin mallivaihtoehto on kiiltävän musta ja kaksi kalliimpaa mattamustia. Virallisina jälleenmyyjinä toimivat Elisan ja Telian ohella DNA ja Verkkokauppa.com.

io-techin ensituntumat OnePlus 6T:stä voit lukea tuoreeltaan täältä.

Lähde: OnePlus

Linux-jätti Red Hat siirtyy osaksi IBM:ää liki 30 miljardin euron kauppasummalla

IBM ja Red Hat ovat tehneet yhteistyötä jo liki 20 vuoden ajan ja kauppojen jälkeen Red Hat tulee toimimaan IBM:n Hybrid Cloud -osaston sisällä omana itsenäisenä yksikkönään.

Kenties parhaiten yrityskäyttöön suunnatuista Linux-jakeluistaan tuttu Red Hat on ilmoittanut yhdessä IBM:n kanssa jättimäisistä yrityskaupoista. Kauppojen myötä Red Hat tulee siirtymään osaksi IBM:n Hybrid Cloud -osastoa.

IBM ostaa Red Hatin kokonaisuudessaan peräti 34 miljardin dollarin eli vajaan 30 miljardin euron kauppasummalla. Osaketta kohden kauppahinta on 190 dollaria. Yrityskauppa tekee IBM:stä markkinoiden ainoan täysin avoimen lähdekoodin pilviratkaisuja ja suurimman hybridipilvipalveluja tarjoavan yrityksen. IBM:n toimitusjohtaja Ginni Romettyn mukaan kauppa tekee yhtiöstä markkinoiden ainoan täysin avointa pilviratkaisua tarjoavan toimijan. Täysin puskista kaupan ei voida sanoa tulleen, sillä Red Hat ja IBM ovat tehneet yhteistyötä jo 20 vuoden ajan.

Vaikka Red Hatista tulee osa IBM:n Hybrid Cloud -osastoa, se tulee toimimaan sen siivissä omana itsenäisenä yksikkönään. Red Hatin toimitusjohtaja Jim Whitehurstin mukaan kauppojen myötä se saa käyttöönsä selvästi nykyistä suuremmat resurssit, mikä puolestaan auttaa yhtiötä tavoitteessaan tehdä avoimen lähdekoodin sovelluksista alan vakio. Tiedotteen mukaan IBM ja Red Hat ovat yhteenlaskettuina suurin avoimen lähdekoodin tuottaja ja ne sitoutuvat jatkossakin tuottamaan avoimen lähdekoodin sovelluksia.

Lähteet: IBM:n lehdistötiedote, Red Hatin lehdistötiedote

Ensimmäisen GDDR5X-muisteilla varustetun GeForce GTX 1060:n tekniset tiedot julki

Palitin tehtaalla ylikellotetussa GTX 1060 GamingPro OC+ -mallissa on käytössä 8,8 Gbps:n GDDR5X-muistit, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta onko kyseessä NVIDIAn asettama muistien vakiokellotaajuus vai Palitin valmiiksi ylikellottamat lukemat.

NVIDIAn verkkosivuille ilmestyi hiljattain päivitys GeForce GTX 1060 -näytönohjainten teknisiin tietoihin. Päivityksen jälkeen GTX 1060 6 Gt -version muistityypeiksi listattiin ennestään käytössä olleen GDDR5:n lisäksi GDDR5X.

NVIDIAn omat verkkosivut eivät valitettavasti kerro tällä hetkellä varmuudella GeForce GTX 1060:n GDDR5X-muisteilla varustetun version muistikellotaajuuksia. Sivut listaavat muistin nopeudeksi 8 Gbps muistityyppiä erottelematta, mutta toisaalta NVIDIA on julkaissut jo aiemmin virallisesti 9 Gbps:n GDDR5-muistein varustetun version näytönohjaimesta, jonka muistikellotaajuuksia ei ole myöskään listattu.

Palit on julkaissut verkkosivuillaan ensimmäisenä valmistajana GeForce GTX 1060 6 Gt GDDR5X -näytönohjaimensa tarkat tekniset tiedot. Palitin GTX 1060 GamingPro OC+:n grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1531 ja 1746 MHz ja muistit toimivat 8,8 Gbps:n nopeudella.

8,8 Gbps:n nopeudella ja 192-bittisellä muistiväylällä näytönohjaimen grafiikkapiirillä on muistikaistaa 211,2 Gt/s, kun 8 Gbps:n GDDR5-versiolla muistikaistaa on 192 Gt/s ja 9 Gbps:n versiolla 216 Gt/s. Toistaiseksi ei ole varmuutta, tuleeko 8,8 Gbps:n nopeus olemaan GDDR5X-versioiden muistien vakiokellotaajuus, vai onko Palit nostanut tehtaalla valmiiksi ylikellottamassaan mallissa myös muistikellotaajuuksia niiden vakioarvoista.

Lähde: Palit GeForce GTX 1060 GamingPro OC+ -tuotesivut

NVIDIA julkaisi GeForce Hotfix 416.64 -ajurit näytönohjaimilleen

NVIDIAn uudet Hotfix-ajurit on julkaistu pikaisena korjauksena edellisten ajureiden ongelmiin, kuten epävakauteen uudessa Tomb Raiderissa.

NVIDIA on julkaissut uudet hotfix-ajurit näytönohjaimilleen. GeForce Hotfix 416.64 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8.1- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön Kepler-arkkitehtuuriin ja sitä uudempiin arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Uuden Turing-arkkitehtuurin näytönohjaimet eivät ole tuettuja Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä.

GeForce Hotfix 416.64 -ajurit on julkaistu korjaamaan edellisten ajureiden merkittäviksi osoittautuneita ongelmia. Korjauslistalta löytyvät kuvan vilkuminen Far Cry 5:ssä ja The Witcher 3: Wild Huntissa, graafiikan korruptoituminen Monster Hunter: Worldissa korkeimmilla Volume Rendering Quality -asetuksilla, pelin vakausongelmat Shadow of the Tomb Raiderissa sekä äänikanava-asetusten muuttuminen monikanavaisesta stereoksi, kun äänentoisto keskeytetään.

NVIDIA ei ole julkaissut varsinaista julkaisutiedotetta ajureista, josta voisi selvitä mahdolliset muut muutokset ajureihin.

Lataa NVIDIAn Hotfix-ajurit täältä

Uusi artikkeli: Testissä Intel Core i9-9900K & Core i7-9700K

io-techin testissä Intelin uudet 8-ytimiset 9. sukupolven Core-prosessorit.

io-techin testiin saatiin heti tuoreeltaan uudet 8-ytimiset mallit Core i9-9900K ja Core i7-9700K, joiden ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötilaan, tehonkulutukseen ja ylikellotuspotentiaaliin tutustumme tässä artikkelissa.

Vertailukohtana testeissä on mukana edellisen Core-sukupolven Core i7-8700K ja AMD:n leiristä Ryzen 7 2700X -lippulaivamalli.

Käymme läpi myös yksityiskohtaisesti 9. sukupolven Core-prosessoreiden TDP-arvoon liittyviä seikkoja ja indiumilla juotetun lämmönlevittäjän taustoja.

Lue artikkeli: Testissä Intel Core i9-9900K & Core i7-9700K

AMD:n Radeon RX 590 kuva- ja testivuodossa

Final Fantasy XV -testitulosten perusteella Radeon RX 590 peittoaisi RX 580:n yli 10 prosentin erolla.

Netissä alkoi pyörimään aiemmin tässä kuussa huhuja, joiden mukaan AMD valmistelisi uutta Polaris-arkkitehtuuriin perustuvaa Radeon RX 590 -sarjaa. Sittemmin huhut ovat saaneet lisäpontta uusista lähteistä ja nyt sarjaa voidaan pitää käytännössä varmistettuna.

Viimeinen niitti, joka käytännössä varmisti Radeon RX 590 -sarjan olemassaolon oli sen tuloksen ilmestyminen Final Fantasy XV:n virallisille tuloslistoille. RX 590 Series -tulokset löytyvät Lite-, Standard- ja High-asetuksilla ajettuina 1440p- ja 2160p-resoluutioilla ja ne ovat asetuksista riippuen noin 10 – 17 % korkeampia, kuin RX 580 Series -tulokset. Tulokset riittävät myös GeForce GTX 1060 6 Gt:n peittoamiseen.

VideoCardz on saanut lisäksi haltuunsa kuvan väitetystä PowerColor Red Devil Radeon RX 590 -näytönohjaimesta ja sen myyntipakkauksesta. Kuvan perusteella myyntipakkaus on pysynyt fontin väriä lukuunottamatta identtisenä Red Devil RX 580:n kanssa. Näytönohjaimen jäähdytysratkaisu sen sijaan vaikuttaa aiempaa järeämmältä ja vastaavan Red Devil RX 580 Golden Sample -version jäähdytintä. Liki kolmen korttipaikan jäähdytinratkaisu on varustettu kahdella tuulettimella ja järeillä lämpöputkilla.

Tämän hetkisten huhujen perusteella RX 590 tulee perustumaan uuteen Polaris 30 -siruun, joka eroaisi aiemmista Polaris 10- ja 20-piireistä vain 12 nanometrin valmistusprosessinsa osalta. Aiemmassa vuodossa 3DMark tunnisti näytönohjaimen grafiikkapiirin kellotaajuudeksi 1545 MHz, mikä on selvästi korkeampi kuin RX 580:n 1257 MHz.

Final Fantasy XV -tulostietokantaan on lisäksi ilmestynyt 66AF:C1-nimellä tunnistuvia tuloksia. 66AF:C1 on tämän hetkisten tietojen perusteella Vega 20 -sarjalle kuuluva laitetunnus, joten kyse saattaa olla ensimmäisestä Vega 20 -prototyypillä ajetusta testituloksesta.

Lähteet: Final Fantasy XV -tulostietokanta, VideoCardz