Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiirien DSP:stä löytyi vakavia haavoittuvuuksia

7.8.2020 - 16:14 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (4)

Haavoittuvuudet löytäneen Check Pointin mukaan haavoittuvia koodinpätkiä on yli 400 ja varsinaisia haavoittuvuuksia kuusi.

Viime vuosina olemme saaneet lukea toistuvasti uusista haavoittuvuuksista prosessoreissa. Tällä kertaa vuorossa on kuitenkin jotain tavallisuudesta poikkeavaa, sillä haavoittuvuudet löytyivät tällä kertaa Qualcommin digitaalisesta signaaliprosessorista (Digital Signal Processor, DSP).

Check Point Software Technologies on löytänyt Achilles-nimen saaneessa tutkimuksessaan Qualcommin Snapdragon-sirujen Hexagon-DSP:stä yli 400 erillistä haavoittuvaa koodinpätkää. Niiden avulla voidaan yhtiön mukaan muun muassa valjastaa puhelin vakoilutyökaluksi riippumatta käyttäjän toimista ja esimerkiksi siirtää luvatta ulos dataa ja tietoja puhelimista. Lisäksi niillä voidaan rampauttaa puhelin täysin estämällä siltä pääsy eri tiedostoihin ja niiden avulla voidaan piilottaa haittaohjelmia ja niiden toimintoja pysyvästi ja ilman mahdollisuutta poistaa niitä.

Vaikka haavoittuvia koodinpätkiä on yli 400, on varsinaisia haavoittuvuuksia vain kuusi. Check Point on antanut löytämilleen haavoittuvuuksille CVE-tunnistekoodit CVE-2020-11201, -11202, -11206, -11207, -11208 ja -11209. Niitä ei ole valitettavasti vielä päivitetty Common Vulnerabilities and Exposures -tietokantaan, mutta varaukset niiden käytöstä on tehty myös CVE:n sivuille. Haavoittuvuudet koskevat yhtiön mukaan yli 40 prosenttia puhelinmarkkinoista.

Check Point kertoo sivuillaan päättäneensä olla julkaisematta haavoittuvuuksien tarkkoja yksityiskohtia ennen, kuin laitevalmistajat ovat saaneet valmiiksi korjaukset ongelmiin. Tieto haavoittuvuuksien olemassaolosta haluttiin julkaista tästä riippumatta, jotta tietoisuus ongelmien olemassaolosta kasvaisi.

Bleeping Computer -sivuston mukaan Qualcomm on jo saanut valmiiksi haavoittuvuudet paikkaavat päivitykset, mutta laitevalmistajien on vielä tehtävä omat versionsa korjauksista omille tuotteilleen. Qualcommin mukaan heillä ei ole toistaiseksi mitään viitteitä siitä, että haavoittuvuuksia olisi hyödynnetty käytännössä.

Lähde: Check Point

Video: Testissä HyperX Alloy Elite 2 -näppäimistö

Testaamme videolla HyperX:n uuden 160 euron hintaisen Alloy Elite 2 -näppäimistön, joka on varustettu yhtiön omilla kytkimillä ja vanukasnäppäinahatuilla.

HyperX esitteli heinäkuun alussa uudistetun version Alloy Elite RGB -näppäimistöstään. Edeltäjästään tuttuun tapaan täysikokoinen Alloy Elite 2 on varustettu metallisella rungolla, joka kerää helposti sormenjälkiä, rasvaa ja likaa. Painoa näppäimistöllä on jopa 1,5 kiloa.

Suurimmat erot löytyvät löytyvät kytkimistä ja näppäinhatuista. Käytössä on HyperX:n omat punaiset lineaariset kytkimet eikä muita kytkinvaihtoehtoja ole. Näppäinhatut ovat vanukkaan kerrosmaiset (pudding), jotka rakentuu kahdesta osasta. Alaosa on jätetty maalaamatta ja yläosa on maalattu mustaksi, johon on myös kaiverrettu laserilla kirjamet. Näppäinhattu päästää enemmän valaistusta läpi ja luo näyttävämmän ja omanlaisen valaistusefektin. Valitettavasti näppäinhatut on valmistettu ABS-muovista eikä laadukkaamasta, kestävämmästä ja miellyttävämmän tuntuisesta PBT-muovista.

Jos pidit videosta laita yläpeukku, tilaa io-techin YouTube-kanava, kiitos!

Katso video Youtubessa

Intelillä jättimäinen Exconfidential Lake -tietovuoto: Ladattavana gigatavuja NDA:n alaista tietoa

Intel Resource and Design Centeristä salasanojen takaa vuotaneisiin tiedostoihin kuuluu kaikkea piirustuksista BIOS-koodeihin ja roadmappeihin sekä markkinointimateriaaleihin asti.

Intelillä on tapahtunut massiivinen tietovuoto. Nettiin on päässyt vuotamaan tietomurron yhteydessä yli 15 gigatavua erilaisia dokumentteja ja tiedostoja.

Deletescape-tunnusta Twitterissä käyttävä nimimerkki on julkaissut massiivisen paketin NDA:n eli salassapitovelvollisuuden alaisia ja muuten salaisia tiedostoja, jotka anonyyminä pysyvä lähde on luovuttanut hänelle. Deletescapen mukaan lähde on saanut tiedostot käsiinsä aiemmin tänä vuonna murtauduttuaan Intelin verkkoon. Arvioiden mukaan tietomurto olisi tapahtunut toukokuussa.

Tom’s Hardwaren Inteliltä saaman kommentin mukaan tiedostot ovat peräisin Intel Resource and Design Center -sivustolta. Sivusto on suunnattu yhtiön asiakkaille, kumppaneille ja muille rekisteröityneille osapuolille ja Intel uskookin, että tiedostot olisi vuotanut joku, jolla on ollut niihin pääsy luvallisesti. Osassa tiedostoja on NDA-merkinnät ”Centerm Information Co. Ltd., a Chinese company established and existing under the laws of the People’s Republic of China”, mikä viittaisi vuotajan joko olleen Intelin sivuilla kyseisen yrityksen luvalla, tai murtautuneen sivustolle yrityksen kautta.

Deletescapen mukaan pakettiin kuuluu muun muassa lukuisia eri roadmappeja, erilaisia piirrustuksia, Intelin ME:n Bring up -työkalut, päivitystyökalut ja esimerkkejä eri alustoille. Lisäksi mukana on Kaby Laken ja Purley-alustan BIOSin referenssikoodit ja muuta vastaavaa koodia, Intelin SpaceX:lle tekemän kameran ajuribinäärit, tulevan Tiger Lake -alustan piirustukset, dokumentit, työkalut ja BIOS, Intel Trace Hub -sovellus ja dekoodaustyökalut useille Intel ME -versioille ja niin edelleen. Vuotaja on lisäksi kehottanut ihmisiä etsimään tiedostoista mainintoja ja viitteitä piilotetuista takaovista ja antaa malliksi pätkän sellaiseen viittaavaa koodia, mutta ainakin Tom’s Hardware on kyseenalaistanut tarkoitetaanko sillä takaovea siinä mielessä, kuin vuotaja sen tarkoittaa.

Deletescape on tuonut paketin ladattavaksi sekä Mega.nz-palvelussa että Torrent-verkossa ja on kertonut, etteivät vuodot tule päättymään tähän. Vuotajan mukaan tulevissa vuodoissa tulee olemaan vielä paljon ”mehukkaampaa” dataa, kuin ensimmäisessä erässä. Tulemme io-techillä seuraamaan tilanteen kehittymistä ja tutkimme vuotoa myös itse.

Lähde: Deletescape @ Twitter

Intel julkaisee Tiger Lake -prosessorit 2. syyskuuta, ensi viikolla luvassa päivitys Raja Kodurilta

Intelin Xe-arkkitehtuuri tulee kattamaan kolmen mikroarkkitehtuurin kautta kaiken integroiduista grafiikkaohjaimista eksaluokan supertietokoneisiin.

Intel julkaisi viime kuussa kiusoittelevan kutsun virtuaalitapahtumaan, jossa julkaistaisiin jotain suurta. Nyt yhtiön tapahtumakalenteriin on päivitetty varmistus, että kyse on nimenomaan Tiger Laken julkaisusta, mutta sitä ennen luvassa on myös esitys Intelin pääarkkitehdilta Raja Kodurilta.

Intel tulee pitämään ensi viikolla 13.8. virtuaalitapahtuman, jossa yhtiön pääarkkitehti Raja Koduri tulee kertomaan tarkempia kuulumisia toistaiseksi vielä määrittelemättömistä aiheista. Käytännössä pidetään kuitenkin varmana, että tapahtumassa tullaan käsittelemään Intelin odotettua Xe-arkkitehtuuria, josta tiedetään vielä yllättävän vähän huomioiden sen kovaa vauhtia lähenevän julkaisun.

Xe-arkkitehtuurista on olemassa kolme eri varianttia, Xe-LP, Xe-HP ja Xe-HPC. Joukon viimeinen on käytössä supertietokoneisiin suunnatuissa Ponte Vecchio -laskentapiireissä, jonka Intel esitteli päällisin puolin viime vuoden loppupuolella yhdessä Project Aurora -supertietokonenoodien kanssa. Project Aurora -noodeja käytetään Yhdysvaltain energiahallinnon (Department of Energy, DOE) ensimmäisessä eksaluokan supertietokoneessa.

Xe-LP on arkkitehtuurin pienin variantti ja se tulee olemaan käytössä integroidun grafiikkaohjaimen roolissa muun muassa tulevissa Tiger Lake -prosessoreissa. Lisäksi Xe-LP-mikroarkkitehtuuriin perustuvaa grafiikkapiiriä on käytetty Intelin DG1-näytönohjaimissa, joita on lähetetty kehittäjille helpottamaan optimointia koko Xe-arkkitehtuurilla. Xe-LP-grafiikkaohjaimissa on käytössä enimmillään 96 Execution Unit -yksikköä.

Xe-HP on erillisnäytönohjaimiin tarkoitettu mikroarkkitehtuuri, jonka on tarkoitus skaalata edullisesta päästä aina teholaskentaan saakka. Siitä tiedetään toistaiseksi vielä vähemmän, kuin Xe-LP:stä tai Xe-HPC:stä, mutta vuotojen mukaan Xe-HP:stä tultaisiin julkaisemaan yhden, kahden ja neljän GPU:n versiot. Vuotoja tukee Kodurin aiemmin twiittaamat kuvat, joissa näkyy kolme eri piiriä, jotka kokojensa puolesta viittaisivat nimenomaan yhden, kahden ja neljän GPU:n paketteihin.

2. syyskuuta pidettävä tapahtuma on varmistunut nyt virallisesti Tiger Lake -prosessoreiden julkaisutapahtumaksi. Tiger Lake -prosessorit valmistetaan parannetulla 10 nanometrin valmistusprosessilla ja ne tulevat saataville vain kannettaviin.

Tiger Lake -prosessoreissa on käytössä enimmillään neljä Willow Cove -ydintä sekä 96 EU -yksikön Xe-LP-grafiikkaohjain. Niiden TDP tulee tämän hetkisten tietojen mukaan olemaan variantista riippuen 9 – 28 wattia, mikä kattaisi sekä Intelin U- että Y-sarjat. Intel on aiemmin esitellyt puolivirallisesti ultrabook-luokan Tiger Lake -kannettavaa, joka kykeni pyörittämään Battlefield V -peliä noin 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 1080p-resoluutiolla High-asetuksin. Huhuissa on mainittu myös järeämpi Tiger Lake-H -variantti, joka saattaisi löytää tiensä kannettavien lisäksi NUC-tietokoneisiin, mutta tätä ei ole vielä kyetty varmistamaan.

Lähde: Intel (1), (2), AnandTech

Coreboot-päivitys paljasti Intelin Alder Lake -prosessoreiden konfiguraatiot

Coreboot-firmwaren päivityksen mukaan Alder Lakesta on tulossa sekä S- että P-versiot, joista ensin mainituissa on GT1- ja jälkimmäisissä GT2-tason grafiikkaohjaimet.

Intelin tulevat Alder Lake -hybridiprosessorit tulevat todennäköisesti kantamaan perinteisen Core-nimen sijasta uutta Intel Evo -nimeä. Corebootin tuore päivitys on nyt paljastanut lisää tulevan hybridiprosessorin konfiguraatioista.

Coreboot on UEFI:n ja BIOSin korvaajaksi tarkoitettu aiemmin LinuxBIOS-nimellä tunnettu firmware. Coelacanth’s Dream -sivusto on huomannut tuoreesta Coreboot-päivityksestä löytyneen tarkat tiedot Intelin tulevista Alder Lake -konfiguraatioista, jotka samalla varmistavat ainakin kaksi erillistä prosessorisarjaa, Alder Lake-S:n työpöydälle ja Alder Lake-P:n oletettavasti kannettaviin.

Alder Lake-S:a valmistellaan ainakin tässä vaiheessa peräti 15 eri konfiguraatiossa, joskin osa niistä vaikuttaa päällisin puolin identtisiltä toistensa kanssa. Yhteistä kaikille on GT1-konfiguraation grafiikkaohjain. Listauksen mukaan prosessoreissa on enintään kahdeksan ja vähintään kaksi järeämpää Cove-ydintä, kun kevyempien Mont-ytimien määrä vaihtelee nollasta kahdeksaan. Löydät tarkat konfiguraatiot uutisen pääkuvasta.

Alder Lake-P -sarja on oletettavasti kannettaviin suunnattu variantti ja niissä on käytössä järeämpi GT2-tason grafiikkaohjain. Järeämpien Cove-ydinten määrä vaihtelee kahdesta kuuteen ja kevyempien Mont-ydinten työpöytäversion tapaan nollasta kahdeksaan.

Vaikka listauksen mukaan kaikissa malleissa olisi vähintään GT1-tason grafiikkaohjain, löytyy taulukosta myöhemmin maininta myös GT0-mallista. GT0 saattaisi viitata F-merkkinästä tunnettuihin malleihin, joissa grafiikkaohjain on poistettu kokonaan käytöstä, vaikka sellaisia ei tässä vaiheessa olekaan listattu ydinkonfiguraatioiden joukkoon.

Lähde: Coreboot, VideoCardz

Cooler Master julkaisi uuden NUC 9 Extremelle tarkoitetun ilmankiertoon panostavan kotelon

Cooler Master NC100 panostaa myös NUC-yksikön ilmankiertoon toimittamalla mukana erillisen ilmanohjauskehikon, joka ohjaa viileää ilmaa pohjan rei’istä NUC-yksikön tuulettimelle

Cooler Master on julkaissut tänään uuden pienikokoisen MasterCase NC100 -tietokonekotelon. Uutuuskotelo eroaa kuitenkin yleisestä massasta huomattavasti, sillä tukea perinteisille emolevyille ei löydy laisinkaan, vaan NC100 on kehitetty Intel NUC 9 Extreme -pohjaisia järjestelmiä varten – samaan tapaan kuin Razerin alkuvuodesta julkaisema Tomahawk N1.

Intel esitteli NUC 9 Extremen viime vuoden loppupuolella. Käytännössä kyseessä on PCIe Express -liitäntään asennettava minitietokone, jonka pariksi käyttäjä voi sitten liittää erillisen virtalähteen, M.2-pohjaisen tallennustilan ja halutessaan tehokkaankin erillisnäytönohjaimen. Käytännössä kyseessä on siis yksinkertaistetusti modulaarinen versio Intelin jo kauan kehittämistä NUC-minitietokoneista.

Cooler Masterin tuore NC100 -kotelo on tilavuudeltaan vain 7,9 litraa ja muistuttaa yleiseltä muotoilultaan niin aiemmin mainittua Razeria, kuin myös perinteisiä tietokonekomponentteja sisäänsä syövää Dan Cases A4-SFX -koteloa. NUC 9 Extreme -koteloksi uutuuden tunnistaa kotelon pohjaan sijoitetusta piirilevystä, jossa on vain kaksi PCIe Express -liitäntää. Näistä toinen on varattu NUC-kortille ja toinen perinteiselle maksimissaan 2,5 korttipaikkaa paksulle ja 320 mm pitkälle näytönohjaimelle.

Liitäntälevyn lisäksi kotelossa on esiasennettuna Cooler Masterin oma 650 watin V Gold SFX -virtalähde ja kaksi 92 mm tuuletinta. Cooler Masterin uutuudessa on keskitytty ilmankiertoon ja Razerin käyttämistä lasikyljistä poiketen kotelo onkin varustettu niin molemmilla kyljillään kuin myös pohjan ja katon puolelta rei’itetyillä metallipaneeleilla. Jokaiselle kyljelle on myös sijoitettu pölysuodattimet estämään pölyn kerääntymistä koteloon. Kokoonpanon rakennusta helpottaakseen kotelon molemmat kyljet ja kattopaneeli on mahdollista irrottaa.

Mielenkiintoisena lisäyksenä Cooler Master toimittaa kotelon mukana ilmanohjauskehikon, jolla NUC-yksikön tuulettimelle ohjataan ilmaa suoraan kotelon pohjasta. Tällä pyritään takaamaan viileän ilman saanti, sillä normaalisti NUC-yksikkö ottaisi itselleen ilmaa suoraan rasituksessa lämpimänä käyvän näytönohjaimen takaa.

Cooler Master NC100:n tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 370 x 128 x 214 mm
 • Paino: 4,49 kg
 • Materiaalit: Teräs, ABS-muovi
 • Yhteensopiva ainoastaan Intel NUC Extreme 9:n kanssa
 • Kotelon tilavuus: 7,9 litraa
 • Lisäkorttipaikkoja 3 kpl (ensimmäinen jää tyhjäksi ja on tarkoitettu takaamaan tila NUC-yksikön ilmanohjauskehikolle)
 • Tuuletinpaikat: 2 x 92 mm katossa
 • Yksi esiasennettu ARGB-nauha
 • Virtalähdetuki: SFX (max. 100 mm)
 • Lisäkorttien maksimimitat: 320 x 51 x 130 mm (suositeltu maksimikorkeus yhteensopivuuden takaamiseksi 112 mm)
 • Etupaneelin I/O: 2 x USB 3.1 gen 2 Type-A, 1 x 3,5 mm:n yhdistelmäliitäntä (kuuloke + mikrofoni), ARGB-ohjaus reset-painikkeen kautta

Cooler Master NC100 on saatavilla välittömästi mustana ja valkoisena 239,99 euron suositushintaan.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote, Cooler Master

Video: Ensituntumat Samsung Galaxy Note20 -malleista

Otamme videolla ensituntumat Samsungin uusista Note20-malleista.

Samsung julkisti uudet Note20-älypuhelimensa tänään ja io-tech pääsi ottamaan ensituntumat laitteista paria päivää ennen julkaisua. Käymme videolla läpi Note20:n ja Note20 Ultran keskeisimmät ominaisuudet sekä ensituntumat laitteista.

Note20-mallien myynti alkaa Suomessa 21. elokuuta ja ne ovat jo parhaillaan ennakkotilattavissa. io-techin kirjoitettu testiartikkeli laitteista on luvassa todennäköisesti elo-syyskuun taitteessa. Toistaiseksi suomalainen lehdistö ei ole vielä saanut laitteiden testikappaleita käsiinsä.

Katso video YouTubessa

Samsung esitteli uudet lippulaivataulutietokoneensa – Galaxy Tab S7 ja S7+

Samsung on ottanut tableteissaan käyttöön lippulaivapuhelimistaan tutun käytännön julkaisemalla kaksi toisistaan osin eroavaa lippulaivaluokan taulutietokonetta.

Android taulutietokonemarkkinat ovat lippulaivatuotteiden osalta olleen suhteellisen hiljaiset jo jonkin aikaa, mutta Samsung on kuitenkin pitänyt yllä tasaista tahtia tarjoten Galaxy Tab S -mallejaan markkinoiden kärkeen. Tänään Galaxy Unpacked -tilaisuudessa Samsung julkisti Note-mallisarjan lippulaivapuhelinten lisäksi myös tuoreimman Galaxy Tab S-sarjan tulokkaan – Galaxy Tab S7:n.

Ensimmäistä kertaa Samsungin taulutietokonemallistossa Galaxy Tab S7 -lippulaivamalli on saatavilla valmistajan lippulaivapuhelinten tapaan kahtena erillisenä versiona – Galaxy Tab S7 -perusmallina ja pykälän kalliimpana Galaxy Tab S7+ -mallina. Näistä edullisempi on varustettu 11 tuuman LTPS-TFT-näytöllä ja 2560 x 1600 -resoluutiolla kalliimman kantaessa pykälän suurempaa 12,4 tuuman AMOLED-näyttöä 2800 x 1752 -resoluutiolla. Molemmat näytöt ovat kuitenkin virkistystaajuudeltaan Note20 Ultra -mallin tavoin 120 Hz.

Suuremman koon, sekä sen mukanaan tuoman suuremman akun ja pykälää tarkemman AMOLED-näytön lisäksi Galaxy Tab S7+ perustelee sisarmalliaan korkeampaa hintaa 5G-verkkoyhteyksillä ja näytön alle sijoitetulla sormenjälkilukijalla. Perusmallissa näiden sijaan on tyydyttävä LTE-yhteyksiin ja kyljen virtapainikkeeseen sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Perinteiseen tapaan molempien mallien mukana toimitetaan myös Samsungin S-pen-kynä, mutta Galaxy Tab S7+:n tapauksessa sen viivettä luvataan pienennetyn edeltäjiin ja edullisempaan malliin verrattuna.

Muilta rautaominaisuuksiltaan Galaxy Tab S7-mallit vastaavat toisiaan. Sisällä sykkivän järjestelmäpiirin tarkkaa mallia valmistaja ei ole ilmoittanut, mutta kyseessä on 7 nanometrin viivanleveydellä valmistettava kahdeksanytiminen prosessori, jonka tehokkain ydin kykenee korkeimmillaan 3,09 GHz:n kellotaajuuksiin, muiden tehoydinten yltäessä 2,4 GHz:iin ja pienempitehoisten lisäydinten toimiessa 1.8 GHz:n taajuudella. Kyseessä lienee siis Qualcommin Snapdragon 865 Plus, joka on tällä hetkellä markkinoiden ainoa tiedettävästi 3 GHz:n rajapyykin ylittänyt järjestelmäpiiri.

Järjestelmäpiirin parina taulutietokoneissa on 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa tai 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Suomeen näistä on tulossa tarjolle vain pienemmät muistikonfiguraatiot. Tallennustilan jatkeeksi molemmat Galaxy Tab S7-mallit tukevat maksimissaan 1 teratavun kokoisia microSD-muistikortteja. Myös Note20-malleista löytyvä tuki Wi-Fi 6:lle löytyy molempien taulutietokonemallien valikoimasta.

Galaxy Tab S7:n tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 253,8 x 165,3 x 6,3 mm
 • Paino: 498 grammaa (wi-fi), 500 grammaa (LTE)
 • 11” 2560 x 1600-resoluution LTPS TFT -näyttö, 120 Hz
 • Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiiri
 • 6 Gt RAM-muistia + 128 Gt tallennustilaa tai 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tb)
 • LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
 • Takakamera:
  • 13 megapikselin pääkamera
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera
 • 8 megapikselin etukamera
 • 8000 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2, DisplayPort-tuki), 45 watin pikalataus
 • Virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija, Gyroskooppi, Hall-sensori, kompassi, kiihtyvyydentunnistin
 • AKG:n 4:n Dolby Atmos -kaiuttimen äänentoisto

Galaxy Tab S7+:n tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 285 x 185 x 5,7 mm
 • Paino: 575 grammaa
 • 12,4” 2800 x 1752-resoluution AMOLED-näyttö, 120 Hz
 • Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiiri
 • 6 Gt RAM-muistia + 128 Gt tallennustilaa tai 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 1 Tb)
 • LTE, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
 • Takakamera:
  • 13 megapikselin pääkamera
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera
 • 8 megapikselin etukamera
 • 10090 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2, DisplayPort-tuki), 45 watin pikalataus
 • Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija, Gyroskooppi, Hall-sensori, kompassi, kiihtyvyydentunnistin
 • AKG:n 4:n Dolby Atmos -kaiuttimen äänentoisto

Samsung Galaxy Tab S7:n ja S7+:n ennakkomyynnit alkavat välittömästi ja ne tulevat saataville Galaxy Note 20:n tavoin 21. elokuuta. Uutuustabletit ovat saatavilla 128 gigatavun tallennustilalla kolmena värivaihtoehtona – Mystic Black, Mystic Silver ja Mystic Bronze – ja niin LTE- tai 5G-yhteyksillä varustettuina kuin  Wi-Fi -versioinakin. Galaxy Tab S7:n lähtöhinta Wi-Fi-versiona on 799 euroa ja LTE-yhteyksien kera 899 euroa. Galaxy Tab S7+:sta saa puolestaan pulittaa 999 euroa Wi-Fi-versiosta ja 1249 euroa 5G-yhteyksillä varustetusta mallista.

Lähde: Sähköpostilehdistötiedote, Samsung (1), (2)

Samsung julkisti uuden sukupolven Galaxy Watch3:n ja Galaxy Buds Live -kuulokkeet

Samsungin uusi Galaxy Watch3 tuo takaisin ensimmäisestä sukupolvesta tutun pyöritettävän kehän kellotaulun ympärille Watch Active 2:n kosketuskehän sijasta.

Samsung on esitellyt tänään Galaxy Unpacked 2020 -julkaisutilaisuuden yhteydessä uutta verta myös puettavien laitteiden rintamalle. Yhtiön uusi kello tottelee virallisesti nimeä Galaxy Watch3 ja kuulokkeet nimeä Galaxy Buds Live.

Samsung on suunnannut Galaxy Watch3:n omien sanojensa mukaan luksusrannekellojen markkinoille ruostumattomine teräsrunkoineen ja nahkaisine rannekkeineen. Lisäksi kellosta julkaistaan entistä kevyempi mutta samalla kestävämpi titaanista valmistettu versio, mutta sen kohdalla nahkaranneke on vaihtunut metalliseen.

Kelloa ohjataan ensisijaisesti kellotaulua ympäröivällä pyöritettävällä kehällä. Kellosta tulee saataville 45 mm:n versio 1,4- ja 41 mm:n versio 1,2-tuumaisella 360×360 resoluution SuperAMOLED-näytöllä, joka tukee Always On -ominaisuutta. Kellotaulun suojana on Corningin Gorilla Glass DX -lasi. Kello on saanut 5ATM-, IP68- ja MIL-STD-810G -suojaluokitukset.

Järjestelmäpiiriksi Samsung on valinnut kaksiytimisen 1,15 GHz:n kellotaajuudella toimivan Exynos 9110:n, jonka tukena on gigatavu muistia ja 8 Gt tallennustilaa. Käyttöjärjestelmänä toimii yhtiön oma Tizen-pohjainen Wearable OS 5.5. Akun kapasiteetti on 45 mm:n versiossa 340 ja 41 mm:n versiossa 247 mAh ja niitä ladataan WPC-pohjaisella langattomalla latauksella.

Galaxy Watch3 tukee Bluetooth 5.0- ja Wi-Fi 802.11b/g/n -yhteyksiä sekä NFC:tä, mutta saataville tulee myös erilliset LTE-taajuuksia tukevat mallit. Paikannus on tuettuna GPS-, Glonass-, Beidou- ja Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmien kautta. Muita sensoreita kellossa ovat kiihtyvyysanturi, ilmapuntari, gyroskooppi, valosensori sekä optinen ja elektroninen sykeanturi. Anturit mahdollistavat myös veren happipitoisuuden mittauksen.

Galaxy Watch3:n strategiset mitat ovat 45 mm:n versiolle 45 x 46,2 x 11,1 mm ja 53,3 (ruostumaton teräs) tai 43 grammaa (titaani) ja 41 mm:n versiolle 41 x 42,5 x 11,3 mm ja 48,2 grammaa (ruostumaton teräs). 45 mm:n malli tulee saataville Mysic Black- ja Mystic Silver -väreissä, kun 41 mm:n versiosta on tarjolla Mystic Bronze- ja Mystic Silver -värit.

Kellot saapuvat myyntiin Suomessa 21. elokuuta ja 45 mm:n mallin suositushinta on 509 ja 41 mm:n mallin 479 euroa. Titaanimallin suositushintaa ei ole ilmoitettu erikseen ja se saapuu myyntiin myöhemmin tämän vuoden aikana.

Galaxy Buds Live -kuulokkeet on toteutettu yhteistyössä AKG:n kanssa, jonka toteuttamien optimointien myötä kuulokkeiden basson ja diskantin toiston luvataan olevan erityisen vakuuttavat. Uutta kuulokkeissa on ”Active Noice Cancellation for open type”, minkä kerrotaan mahdollistavan ympäristön äänien kuuntelun tarvittaessa samalla, kun häiritsevää taustamelua suodatetaan edelleen normaalisti. Esimerkkinä tästä Samsung kertoo esimerkiksi kuulutusten kuulemisen, vaikka muu taustamelu pysyy vaimennettuna. Kuulokkeissa on kaksi ulkoista ja yksi sisäinen mikrofoni.

Kuulokkeissa on 60 mAh:n akku ja niitä ladataan Qi-standardin mukaisesti langattomalla latauksella, joka kykenee antamaan tunnin käyttöaikaa viiden minuutin latauksella. Mukaan kuuluvassa latauskotelossa on 472 mAh:n akku. Kuulokkeille luvataan käytössä olevista ominaisuuksista riippuen 5,5 – 8 tunnin käyttöaika ja 4,5 – 5,5 tunnin puheaika.

Galaxy Buds Live -kuulokkeet saapuvat myyntiin niin ikään 21. elokuuta ja niiden suositushinta on 189 euroa. Ne tulevat saataville Mystic Bronze-, Mystic White- ja Mystic Black -väreissä.

Samsung julkisti odotetusti Galaxy Note20- ja Note20 Ultra -älypuhelimet

Samsungin uusi Note20-lippulaivapuhelin tulee viime vuoden tapaan saataville kahdessa eri koossa.

Samsung on tänään odotetusti julkistanut ensimmäistä kertaa koskaan digitaalisesti järjestetyssä Galaxy Unpacked -tilaisuudessaan uudet Note20-mallisarjan älypuhelimensa. Viime vuoden tavoin mallisto koostuu jälleen kahdesta erikokoisesta mallista – 6,7-tuumaisella 20:9-kuvasuhteen näytöllä varustetusta Note20:stä ja 6,9-tuumaisesta Note20 Ultrasta, jonka näytön kuvasuhde on pienempää mallia leveämpi ja varsin omintakeinen 19,3:9.

Muotoilussakin näyttöjen eroavat kuvasuhteet näkyvät Note20:n ollessa silmämäärisesti ohuemman ja yleiseltä muotoilultaan pyöristetymmän näköinen. Mallien näytöt eroavat pelkän koon lisäksi myös resoluution, virkistystaajuuden ja kaarevuuden suhteen. Note20:n tasainen näyttö on varustettu Full HD+ -resoluutiolla ja nykypäivän huippumalliksi hieman yllättäen vain 60 hertsin virkistystaajuudella, kun taas kalliimman Note20 Ultran näyttö on resoluutioltaan WQHD+, virkistystaajuudeltaan korkeampi 120 hertsiä ja muotoilultaan kaareva.

Note20-mallit eroavat myös materiaaleiltaan. Molempien puhelinten runko on metallia, mutta ainoastaan Note20 Ultra käyttää takakuoressaan uusimman sukupolven Gorilla Glass 7 -lasia. Edullisemman Note20:n takakuori on muun muassa Galaxy S10 Litestä tuttua Glasticia, eli ulkonäöltään lasia muistuttavaa muovia. Muilta osin takakuoren muotoilultaan Note20-mallien keskinäiset erot mukailevat etupuolta pienemmän mallin ollessa pykälän pyöristetymmän näköinen. Kamerakehykset molemmissa malleissa ovat Galaxy S20-sarjasta tutun suurikokoiset.

Kamerajärjestelmät itsessäänkin mukailevat Note20-malleissa Galaxy S20-sarjan ratkaisuja. Note20 Ultra on varustettu S20 Ultrasta tutulla 108 megapikselin pääkameralla ja 12 megapikselin ultralaajakulmakameralla, mutta telekamera on vaihdettu 12 megapikselin sensoriin suhteellisen suuren 5x zoomin tarjoavalla periskooppioptiikalla. Note20:n kamerajärjestelmä puolestaan muistuttaa S20 ja S20+ malleja tarjoten 12 megapikselin pääkameran, 64 megapikselin telekameran 3x Hybrid Zoomilla ja 12 megapikselin ultralaajakulmakameran.

Järjestelmäpiirinä molempien uutuusmallien sisällä sykkii Suomen markkinoilla Samsungin Galaxy S20 -sarjastakin tuttu Exynos 990,  joka tuo mukanaan tuen myös 5G-verkoille. Note20-perusmallissa järjestelmäpiirin parina on 8 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Suuremmassa Ultra-mallissa RAM-muistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa mallin mukaan joko 256 tai 512 gigatavua. Järjestelmäpiirille virtaa syöttää perusmallissa 4300:n ja Ultrassa 4500 mAh:n akku. Molemmat puhelimet tukevat 25 watin pikalatausta ja 15 watin langatonta pikalatausta.

Galaxy Note20 Ultran perusmallista erottavana ominaisuutena puhelimesta löytyy tuki myös UWB:lle, eli Ultra-Wideband -teknologialle, joka mahdollistaa Nearby Share -toiminnon toisten UWB:tä tukevien Galaxy-laitteiden välillä. Käytännössä ominaisuus mahdollistaa tiedostojen siirron nopeasti puhelinten välillä hieman Applen AirPlaysta tuttuun tapaan. Tulevaisuudessa UWB-teknologiaa on Samsungin mukaan mahdollista käyttää myös esimerkiksi älylukkojen avaamiseen.

Galaxy Note20:n tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 75,2 x 161,6 x 8,3 mm
 • Paino: 192 grammaa
 • Rakenne: metallirunko, ”glastic”-muovinen takakuori
 • 6,7” Full HD+ Dynamic AMOLED -näyttö, 20:9, 60 Hz, tasainen, 1050 nit
 • Exynos 990 -järjestelmäpiiri
 • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
 • 256 Gt tallennustilaa
 • Wi-Fi 6, 5G Sub 6 GHz
 • Kolmoistakakamera:
  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,8 um pikselikoko), f1.8, OIS
  • 64 megapikselin telekamera (0,8 um pikselikoko, Hybrid 3x zoom), f2.0
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), f2.2
 • 10 megapikselin etukamera (1,22 um pikselikoko), f2.2
 • IP68-sertifikaatti, 3 mikrofonia, stereokaiuttimet
 • 4300 mAh:n akku, 25 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 10

Galaxy Note20 Ultran tekniset ominaisuudet:

 • Fyysiset mitat: 77,2 x 164,8 x 8,1 mm
 • Paino: 208 grammaa
 • Rakenne: metallirunko, lasinen takakuori
 • 6,9” WQHD+ Dynamic AMOLED 2X -näyttö, 19,3:9, 120 Hz, laidoiltaan kaareva, 1500 nit
 • Exynos 990 -järjestelmäpiiri
 • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
 • 256 tai 512 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka
 • Wi-Fi 6, 5G Sub 6 GHz
 • Kolmoistakakamera:
  • 108 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko), f1.8, OIS
  • 12 megapikselin telekamera (1 um pikselikoko, optinen 5x zoom), f3.0, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), f2.2
 • 10 megapikselin etukamera (1,22 um pikselikoko), f2.2
 • IP68-sertifikaatti, 3 mikrofonia, stereokaiuttimet
 • 4500 mAh:n akku, 25 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 10

Samsung Galaxy Note20-mallien ennakkomyynti alkaa Suomessa välittömästi ja kauppoihin puhelimet saapuvat 21. elokuuta. Note20 tulee saataville 256 gigatavun tallennustilalla varustettuna 1099 euron suositushintaan kolmena värivaihtoehtona – Mystic Bronze, Mystic Grey ja Mystic Green. Note20 Ultra tulee saataville kahdella erikokoisella tallennustilalla. 256 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin suositushinta on 1349 euroa ja se tulee saataville kahtena värivaihtoehtona – Mystic Bronze ja Mystic Black. 1449 euron suositushinnalla varustettu 512 gigatavun malli tulee saataville vain rajoitettuna erikoiseränä Mystic Bronze -värissä.

io-techin videoensituntumat laitteista voi katsoa täältä.

Lähde: Samsungin lehdistötiedote