Uutiset

Windows 11 aiheuttaa suorituskykyongelmia AMD:n prosessoreilla

Tiedotteen mukaan ongelmat koskevat L3-välimuistin viiveitä ja ”suositeltu ydin” -järjestelmää. Molempiin pitäisi olla kuitenkin tulossa korjaus vielä kuluvan kuun aikana.

Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän virallisesti yleiseen myyntiin eilen. Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut kuin ruusuilla, ainakaan jos järjestelmässä on AMD:n prosessori.

AMD:n julkaiseman tiedotteen mukaan Windows 11 -käyttöjärjestelmällä on tiedossa ainakin kaksi suorituskykyyn heikentävästi vaikuttavaa ongelmaa yhtiön yhteensopivilla prosessoreilla. Molempiin odotetaan korjauspäivitystä julkaistavaksi vielä kuluvan kuun aikana, mutta sitä odotellessa yhtiö suosittelee ongelmista kärsiviä käyttämään Windows 10 -käyttöjärjestelmää

Ensimmäinen tiedotteen mainitsemista ongelmista koskee AMD:n prosessoreiden L3-välimuistia, jonka viiveet voivat tietyissä tilanteissa kasvaa jopa kolminkertaisiksi. Kasvaneiden viiveiden kerrotaan heikentävän muistiviivekriittisissä sovelluksissa suorituskykyä noin 3-5 prosenttia, mutta joissain peleissä suorituskyky voi laskea jopa 10-15 %. Tiedotteen mukaan ongelman korjaamiseen vaaditaan Windows-päivitystä.

Toinen ongelma koskee UEFI CPPC2- eli ”suositeltu ydin” -järjestelmää, joka ei toimi kaikissa tilanteissa oikein eli suosi säikeille nopeinta saatavilla olevaa ydintä. Ongelma koskee etenkin yhtä tai vain muutamaa säiettä hyödyntäviä sovelluksia ja ennen kaikkea yli 8-ytimisiä prosessoreita yli 65 watin TDP:llä. Tähän ongelmaan AMD on kehittämässä omaa ohjelmistokorjaustaan.

Lähde: AMD

Videopelien suoratoistopalvelu Twitch joutui hakkereiden hampaisiin – muun muassa lähdekoodit ja maksutapahtumat vuodettu

Erittäin kattavan vuodon epäillään sisältävän myös salattuja salasanoja, joten käyttäjien on suositeltavaa vaihtaa salasanat ja mahdollisesti kytkeä päälle kaksivaiheinen todennus.

Anonyymi hakkeri väittää vuotaneensa koko Twitch-palvelun mukaan lukien sen lähdekoodit ja käyttäjille maksetut maksutiedot internettiin 125 gigatavun kokoisena torrent-linkkinä. Aiheesta uutisoinut Video Game Chronicles on saanut anonyymina pysyvältä yrityslähteeltä vahvistuksen, että vuodettu data olisi aitoa.

Hakkeriksi ilmoittautunut käyttäjä on jakanut torrent-linkin 4chan-sivustolla tänään keskiviikkona ja vuodon tarkoituksena on hakkerin mukaan vapaasti suomentaen lisätä häiriötä ja kilpailua striimauspalveluissa, koska Twitchin yhteisö on inhottava ja myrkyllinen.

Video Game Chroniclesin mukaan Twitch on sisäisesti tietoinen asiasta ja uutissivuston lähteen mukaan vuoto olisi tapahtunut niinkin vasta kuin kuluvan viikon maanantaina.

Vuodettuun sisältöön väitetään kuuluvan muun muassa koko Twitchin lähdekoodi, sisällönluojien maksutapahtumat vuodesta 2019 alkaen, mobiili-, työpöytä-, ja konsoliversiot Twitch-sovelluksista, SDK:t ja AWS-palvelut, joita Twitch käyttää ja julkaisematon Amazonin Steam-kilpailija nimeltä Vapor.

Tiedostokattausta läpikäyneiden Twitter-käyttäjien mukaan tiedoissa on mukana myös salattuja salasanoja, minkä myötä Twitch-käyttäjiä suositellaan asettamaan päälle kaksiosainen todennus. Lisäksi näin suuren vuodon yhteydessä kannattavaa voi olla myös kokonaan vaihtaa käytössä oleva salasana.

Päivitys 7.10.2021: Twitch on julkaissut virallisen lausunnon vuodosta. Yrityksen mukaan dataan on päässyt käsiksi kolmas osapuoli Twitchin serveriasetusten muutoksessa tapahtuneen virheen myötä ja yritys jatkaa tilanteen tutkimista aktiivisesti. Twitchin mukaan ainakaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että käyttäjien kirjautumistiedot olisi vuodossa mukana, minkä lisäksi yritys vakuuttaa ettei se pidä tallessa käyttäjien täysiä luottokorttitietoja, minkä myötä nekään eivät ole vuodossa vaarantuneet.

Lähde: Video Game Chronicles

HMD Global julkisti aikakautensa ensimmäisen Nokia-taulutietokoneen

Uusi Nokia T20 tarjoaa 10,4-tuumaisen 2K-näytön ja metallikuoret.

HMD Global on julkistanut hetki sitten uuden Nokia T20 -taulutietokoneen, joka on yrityksen ensimmäinen laatuaan. Uutuus sijoittuu noin 200-250 euron hintaluokkaan.

T20:n LCD-näyttö on 10,4-tuumainen ja se tarjoaa 400 nitin maksimikirkkauden. Näytön suojana on vahvistettua lasia ja takakuori on hiekkapuhallettua alumiinia. Rakenteella on IP52-suojaus pölyä ja roiskevettä vastaan.

Laite käyttää hieman harvinaisempaa kesällä 2019 julkaistua Unisoc Tiger T610 -järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan 12 nanometrin prosessilla. Piiri sisältää kaksi Cortex-A75-prosessoriydintä, kuusi Cortex-A55-ydintä, Mali-G52 MP2 -grafiikkasuorittimen sekä 4G-modeemin. Laitteesta on saatavilla sekä WiFi- että LTE-versiot. Sisäänrakennettu 8200 mAh akku tukee 15 watin lataustehoa.

Puhelinten tapaan HMD tarjoaa myös tabletilleen kaksi suurta Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvakorjauksia. Edullisten taulutietokoneiden markkinoilla lupaus on kirkkaasti markkinoiden yleistä tasoa parempi.

Nokia T20:n tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat: 247,6 x 157,5 x 7,8 mm
  • Paino: 465 (Wi-Fi), 470 grammaa (LTE)
  • 10,36” 5:3 2000×1200 LCD -näyttö, 400 nitiä
  • Unisoc Tiger T610 -järjestelmäpiiri (2 x 1,8 GHz Cortex-A75 + 6 x 1,8 GHz Cortex-A55, Mali-G52 MP2 GPU, 4G-modeemi)
  • 3 tai 4 Gt RAM-muistia
  • 32 tai 64 eMMC-tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • Wi-Fi 5 (ac), LTE-mallissa 4G Cat.4
  • Bluetooth 5.0, A-GPS
  • Takakamera: 8 megapikseliä, AF, LED-salama
  • Etukamera: 5 megapikseliä
  • stereokaiuttimet, FM-radio, 3,5 mm ääniliitäntä
  • 8200 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 15 watin latausteho (10 watin laturi paketissa)
  • Android 11 (2 vuotta versiopäivityksiä, kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvakorjauksia)

Nokia T20 tulee ennakkotilattavaksi 6. lokakuuta alkaen 229 euron lähtöhintaan (3 & 32 Gt WiFi). 4 & 64 Gt LTE-versio maksaa 269 euroa.

Lähde: lehdistötiedote, tuotesivut

TSMC: Osa valmistajista valittaa piiripulasta vaikka istuu suurten varastojen päällä

TSMC kertoo priorisoineensa tuotantoa asiakkaille, jotka sen tutkimusten perusteella kärsivät oikeasti piiripulasta.

Piiripulasta syytetään pääosin riittämätöntä valmistuskapasiteettia ja sen myötä eritoten markkinaykköstä TSMC:tä. Nyt yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mark Liu on vierittänyt ainakin osan syystä asiakkaittensa puolelle.

Time-lehti on tehnyt artikkelin piiripulan keskiössä pyörivästä TSMC:stä ja haastatellut sen myötä muiden muassa Liuta. TSMC:n kerrotaan autovalmistajien valituksen jälkeen alkaneen tutkia, missä todelliset pullonkaulat piirien toimituksessa sijaitsevat. Autovalmistajat olivat Liuta lainaten yhtiön asiakkaiden asiakkaiden asiakkaita, joten yhtiö ei olisi edes voinut suoraan priorisoida valmistusta autovalmistajille.

Osassa tapauksissa pula oli aito, mutta joukosta löytyi myös yrityksiä, jotka panttasivat omia piirejään varastossa, vaikka niistä oli markkinoilla pulaa. Löydöstensä johdosta TSMC on priorisoinut tuotantoa yrityksille, joiden se on todennut kärsivän todella piiripulasta. Liu ei kuitenkaan määritellyt tarkemmin, missä kohtaa tuotantoketjua TSMC:stä eteenpäin piirejä panttaavat tahot ovat.

Lähde: TechPowerUp, Time

AMD julkaisi uudet Radeon Software 21.10.1 -ajurit Windows 11:lle

Virallisen Windows 11 -tuen lisäksi mukana on tuki FarCry 6:lle, Naraka: Bladepointille, Battlefield 2042:n avoimelle beetaversiolle sekä PUBGin uudelle DirectX 12 -päivitykselle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. Radeon Software Adrenalin 21.10.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.

Radeon Software 21.10.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet Windows 11 -käyttöjärjestelmälle, FarCry 6:lle, Naraka: Bladepointille, Battlefield 2042:n avoimelle beetaversiolle sekä PlayerUnknown’s Battlegroundsin eli tuttavallisemmin PUBGin uudelle DirectX 12 -päivitykselle.

Ajureiden kerrotaan parantavan suorituskykyä FarCry 6:ssa edellisiin ajureihin verrattuna parhaimmillaan 10 % 1080p-resoluutiolla Ultra-asetuksin ja säteenseuranta käytössä, kun näytönohjaimena on Radeon RX 6700 XT, 12 % 4K-resoluutiolla Medium-asetuksin, kun näytönohjaimena on RX 6800 XT ja 13 % 1440p-resoluutiolla Medium-asetuksin ja säteenseuranta käytössä, kun näytönohjaimena on RX 6600 XT. PUBG:n uudessa DirectX 12 -tilassa suorituskyvyn kerrotaan parantuvan parhaimmillaan 11 % edeltäviin ajureihin verrattuna 4K-resoluutiolla Ultra-asetuksin ja Radeon RX 6800 XT -näytönohjaimella.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattuja bugeja ovat esimerkiksi Horizon Zero Dawnin pitkissä sessioissa kaatuvat ajurit tai peli RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla, ajureiden kaatuilu Radeon RX 500 -sarjalla kun pelaa ja striimaa samanaikaisesti sekä joitain käyttäjiä vaivanneet normaalia korkeammat muistikellotaajuudet, kun käytössä on kaksi tai useampia näyttöjä. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi OBS:n jääminen päälle, vaikka sovellus on nauhoitussession jälkeen näennäisesti suljettu, Radeon Softwaren mahdollinen jumittaminen useamman näytön kokoonpanoilla DirectX 11 -pelejä pelattaessa, jos näytöt on asetettu Extended-tilaan, sekä vanha tuttu eli Performance Metricsissä satunnaisesti raportoidut todellisuutta korkeammat muistikellotaajuudet. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän myyntiin ja päivitettäväksi

Windows 11:llä varustetut tietokoneet löytyvät jo tänään kauppojen hyllyiltä, mutta päivitys toteutetaan porrastetusti. Odottelun voi kuitenkin tuttuun tapaan välttää lataamalla Microsoftilta suoraan päivitystyökalun.

Microsoft on julkaissut tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän yleiseen jakeluun. Käyttöjärjestelmä julkaistiin ilmaisena ja vapaaehtoisena päivityksenä Windows 10 -käyttäjille, mutta jakelu tapahtuu tuttuun tapaan porrastetusti.

Windows 11 tuo paljon uutta sekä ulkonäköpuolelle että konepellin alle. Tehtäväpalkki on nyt lukittu vastoin kaikkea järkeä ruudun alalaitaan ja kuvakkeet ovat oletuksena keskitetty keskelle tehtäväpalkkia. Keskityksen voi kuitenkin halutessaan asettaa vasempaan nurkkaan asetuksista. Pelaajia hellitään puolestaan esimerkiksi täydellä DirectStorage-tuella sekä AutoHDR-toiminnolla, joka pyrkii sovittamaan laajempaa värimaailmaa tukemattomat pelit HDR-aikaan automaattisesti.

Eniten porua ovat aiheuttaneet Windows 11:n laitteistovaatimukset, jotka ovat poikkeuksellisen tiukat. Oletuksena tietokoneilta vaaditaan TPM 2.0 -tuki (Trusted Platform Module), mikä rajaa esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Ryzenit ja 7. sukupolven Intel Coret muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pois tuettujen järjestelmien piiristä. Voit tutustua käyttöjärjestelmän uudistuksiin tarkemmin aiemmassa uutisoinnissamme.

Windows 11 on saatavilla välittömästi sekä uusien tietokoneiden mukana että päivityksenä tai uutena lisenssinä. Mikäli haluat päivittää Windows 10:n heti ensimmäisten joukossa, eikä Windows Update tarjoa päivitystä, voit ladata Microsoftin verkkosivuilta päivitys- tai asennustyökalun, jotka ohittavat porrastetun jakelun.

Lähde: Microsoft

Epos julkaisi H6PRO-pelikuulokkeet sekä suljetulla että avoimella rakenteella

Suljetut kuulokkeet tarjoavat valmistajan mukaan paremman äänieristyksen ja siten paremman keskittymisen kilpapelaamiseen, kun taas avoimet tarjoavat luonnollisen ja mukaansatempaavan äänimaiseman hiljaisessa ympäristössä.

Sennheiserin pelibrändinä tunnetuksi noussut ja sittemmin toimintaansa itsenäistänyt Epos on tänän esitellyt uudet H6PRO-sarjan pelikuulokkeet, jotka sijoittuvat langallisten pelikuulokkeiden hintavampaan päähän. Sarja koostuu kaiken kaikkiaan kaksista kuulokkeista – perinteistä suljettua rakennetta hyödyntävistä H6PRO Closed -kuulokkeista ja pelikuulokkeille harvinaisempaa avointa rakennetta käyttävistä H6Pro Open -malleista. H6PRO-sarjan kuulokkeet toimivat henkisinä seuraajina vanhemmille GSP 600 -sarjan pelikuulokkeille.

Molemmat kuulokkeet jakavat keskenään identtiset perusominaisuudet ja niiden ainoat erot tulevat korvakuppien rakenteissa, jotka Closed-mallissa ovat nimensä mukaisesti umpinaiset ja Open-mallissa puolestaan verkkopaneelilla varustetut, eli avoimet. Rakenne-erojen myötä myös kuulokkeiden painossa on hieman eroa ja suljetun mallin painaessa 322 grammaa ja avoimen 309 grammaa.

Epos H6PRO-kuulokkeet ovat langallisia perinteisellä 3,5 mm:n kaapelilla tietokoneeseen liitettävissä olevia pelikuulokkeita, jotka keskittyvät valmistajan mukaan tarjoamaan luonnollista hifi-ääntä ja pitkäkestoista käyttömukavuutta. Kuulokkeiden mikrofoni on irrotettavissa ja sen nostaminen ylös käynnistää mykistystoiminnon.

Valmistaja itse mainostaa suljettuja Closed-malleja erityisesti kilpapelaamiseen yhdessä suljetun rakenteen tarjoaman passiivisen ympäristöäänten vaimennuksen kanssa, minkä myötä peliääniin keskittyminen on helpompaa. Avoimia kuulokkeita Epos itse puolestaan markkinoi hiljaisessa ympäristössä luonnollisen ja rikkaan hifi-äänen myötä mukaansa tempaavan äänikuvan tarjoaviksi.

Molemmat Epos H6PRO -kuulokkeet sapuvat myyntiin välittömästi 179 euron suositushintaan kolmena eri värivaihtoehtona – Ghost White, Racing Green ja Sebring Black.

Lähde: Epos

Uusi artikkeli: Testissä Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava (RTX 3070)

Testissä 1750 euron hintainen Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava Ryzen 7 5800H -prosessorilla, GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella ja 2560×1600-resoluution näytöllä varustettuna.

Tutustumme artikkelissa Lenovon Legion 5 Pro -pelikannettavaan, jossa on käytössä GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain ja sen kaverina AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -prosessori. 16-tuumaisen kannettavan 2560×1600-resoluution näyttö tukee 165 hertsin virkistystaajuutta ja sisuksissa on 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavun kokoinen M.2 SSD. Artikkelissa on mukana on katsaus ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon.

Lue artikkeli: Testissä Lenovo Legion 5 Pro -pelikannettava (RTX 3070)

Google julkaisi Android 12 -käyttöjärjestelmäpäivityksen

Googlen omille Pixel puhelimille päivitys tulee saataville seuraavien muutaman viikon aikana.

Google on tänään julkaissut Androidin uusimman 12-käyttöjärjestelmäpäivityksen, jonka keskeisimpiä uudistuksia internetjätti esitteli jo toukokuussa. Tuttuun tapaan käyttöjärjestelmästä on ollut myös beetaversiot saatavilla valikoiduilla valmistajilla.

Tänään julkaistu valmistunut Android 12 on Android Open Source Project-, eli AOSP-versio ja Googlen omiin Pixel-puhelimiin päivitystä aletaan jakelemaan seuraavien muutaman viikon sisällä. Muista Google mainitsee blogissaan Samsungin, OnePlussan, Oppon, Realmen, Tecnon, Vivon ja Xiaomin, joiden puhelimiin Android 12 voi odottaa myöhemmin tämän vuoden puolella.

Käyttäjälle selkeimmät muutokset Android 12:ssa ovat käyttöliittymässä, mikäli puhelinvalmistajan omat käyttöliittymämuokkaukset eivät niitä peitä. Ulkonäössä on otettu käyttöön paljon pyöristettyjä ja pelkistettyjä muotoja kirkkain pastellisävyin, minkä lisäksi Google on panostanut huomattavasti myös widget-piensovellusten uudistamiseen. Ilmoitusvalikko ja sen yhteydessä olevat pikakuvakkeetkin ovat saaneet alleen muutoksia.

Pelkkien designmuutosten lisäksi Google on panostanut myös yksityisyyden suojaan ja muun muassa mikrofonin ja kameran käyttöä ilmaisevat kuvakkeet on päivitetty ja käyttäjä voi helposti myös estää tuon käytön. Lisäksi myös seurantaominaisuuksiin on lisätty mahdollisuus antaa vaan summittainen sijainti tarkan sijainnin sijaan. Ulkonäköuudistusten lisäksi käyttöjärjestelmää on kuitenkin myös optimoitu ja kuten Google jo toukokuussa lupasi on puhelinten CPU-ajankäyttöä vähennetty 22 prosentilla ja virtaa enemmän syövien isojen yhdinten rasitusta 15 prosentilla.

Lähde: Google

Internetjätti Facebookin palvelut olivat poikki maanantai-iltana lähes kuusi tuntia

Palvelukatkos johtui Facebookin mukaan vääristä asetuksesta yrityksen palvelinten välisestä yhteydestä huolehtivissa runkoverkkoreitittimissä.

Facebookin palvelut, mukaan lukien sosiaaliset mediat kuten Facebook itsessään sekä Instagram, viestintäpalvelu WhatsApp ja Oculus-virtuaalilasien palvelut olivat eilen, maanantai iltana, alhaalla lähes kuuden tunnin ajan. Käyttökatkos alkoi noin kello seitsemältä illalla Suomen aikaa ja takaisin toimintaan palvelut alkoivat käynnistymään vasta noin yhden aikaan maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Facebook on kertonut omassa blogipostauksessaan palvelukatkoksen johtuneen yrityksen runkoverkkoreitittimistä, jotka hallitsevat dataa yrityksen palvelinkeskusten välillä. Tarkemmin sanottuna vika oli reitittimissä tehty asetusmuutos. Yrityksen mukaan käyttäjien datan vaarantumisesta palvelukatkoksen myötä ei ole merkkejä.

Palvelukatkoksen vaikutukset ylsivät myös Facebookin itsensä palveluiden ulkopuolelle, sillä useiden Facebookia kirjautumiseen käyttävien palveluiden kanssa havaittiin jonkin verran ongelmia, kun ihmiset eivät kyenneet kirjautumaan niihin sisään. Toisaalta kilpailevien yritysten kuten TikTokin palvelimillakin havaittiin hidastelua kasvaneen liikenteen myötä, kun Facebookin toimimattomuus ohjasi ihmiset hakemaan internetkokemuksensa muita reittejä.

Lähes kuuden tunnin käyttökatkoksen seurauksena Facebookin arvioidaan menettäneen miljoonien dollareiden mainostulot, minkä lisäksi yrityksen pörssikurssi oli katkoksen myötä selvässä laskussa. Katkos sattui Facebookin kannalta myös haastavaan tilanteeseen, sillä viime aikoina yrityksen tietoja julkisuuteen vuotanut tietovuotaja paljasti kasvonsa televisiohaastattelussa juuri edeltävänä iltana. Vuodettujen asiakirjojen myötä Facebook onkin ollut jo ennestään negatiivisessa huomiossa, sillä yritystä on muun muassa syytetty voittojen priorisoimisesta vihapuheen ja valheellisen tiedon estämisen sijaan.

Lähteet: Facebook, Helsingin-Sanomat, Independent, New York Times, Reuters