European Hardware Association -yhdistyksen 2020 palkinnot ja lukijatutkimus julki

Euroopan markkinoiden kuluneen vuoden parhaat tekniikkatuotteet on valittu ja lukijatutkimuksen tulokset julkaistu.

io-tech liittyi tänä keväänä eurooppalaiseen European Hardware Association -yhdistykseen Pohjoismaiden edustajana korvaten ruotsalaisen Sweclockers-sivuston. Samalla toteutimme kattavan lukijatutkimuksen eurooppalaisten suhtautumisesta ja kulutustottumuksista tekniikkaan liittyen.

Lukijatutkimuksen lisäksi yhdistyksen yli 100 eurooppalaista tekniikkatoimittajaa äänestävät vuosittain parhaita kuluneen vuoden aikana julkaistuja tekniikkatuotteita. Tavallisesti palkintoseremonia järjestetään Taiwanissa Computex-messujen yhteydessä, mutta tapahtuman peruunnuttua tänä vuonna palkintoseremonia järjestetään ja palkinnot jaetaan poikkeuksellisesti verkossa.

Tuotteiden nimitysprosessi alkoi vuoden alussa keräämällä tuotteet listaksi, joita European Hardware Association -yhdistyksessä työskentelevät toimittajat ovat käyttäneet, testanneet ja arvioineet. Alkuperäinen lista supistettiin finalistien luetteloon, jonka voit nähdä täältä. Jokainen yhdistyksen jäsen äänesti parhaita tuotteita ja lopullisten äänten laskemisen ja tarkistamisen jälkeen voittajat julkistettiin torstaina 25. kesäkuuta 2020.

  • Vuoden 2020 paras tuote: AMD:n 3. sukupolven Ryzen -prosessorit
  • Paras prosessori: AMD Ryzen 9 3950X
  • Paras grafiikkapiiri: AMD Navi 10
  • Paras AMD-näytönohjain: Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT
  • Paras NVIDIA-näytönohjain: Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC
  • Paras älypuhelin: Oneplus 8 Pro
  • Paras uusi teknologia: Prosessorin chiplet-suunnittelu

Loput voittajat löytyvät uutisen ensimmäisistä kommentista.

Kuusi vuotta sitten perustetun European Hardware Association -yhdistyksen jäsenmediat ovat tuottaneet lähes 400 000 artikkelia, jotka ovat vaatineet miljoonia yksittäisiä testejä. Runsas kokemus takaa EHA:lle pätevyyden arvioida parhaat Euroopassa myytävät teknologiatuotteet ja toteuttaa kattavan lukijatutkimuksen, joka antaa totuudenmukaisen näkemyksen markkinoista.

Kesäkuusta 2020 lähtien yhdistyksen jäseniä ovat KitGuru Iso-Britanniasta, PurePC Puolasta, Geeknetic Espanjasta, CowCotLand Ranskasta, io-tech Pohjoismaista, Lab 501 Romaniasta, Hardware Upgrade Italiasta, Hardware-Info Alankomaista ja HardwareLuxx Saksasta.

Linkki: Lehdistötiedote

Honorilta edullinen 9A-älypuhelin Suomen markkinoille

25.6.2020 - 17:23 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Kyseessä on Honorin ensimmäinen Huawei Mobile Services -puhelin Suomen markkinoilla.

Honor on lanseerannut uuden edullisen 9A-älypuhelimen Suomen markkinoille. Sama laite on julkaistu jo aiemmin ulkomailla, mutta nyt puhelin tulee myyntiin globaalisti. Uutuus sijoittuu mallistossa aiemmin tänä keväänä julkaistun Honor 9X Lite -mallin alapuolelle.

Honor 9A tarjoaa 6,3-tuumaisen IPS-näytön modernilla 20:9-kuvasuhteella. Näytön tarkkuus on kuitenkin melko matala, eli HD+-tasoa. Kahdeksan megapikselin etukamera on sijoitettu pisaramalliseen näyttöloveen. Valmistaja ei mainitse missään laitteen järjestelmäpiiriä, mutta tiettävästi kyseessä on Mediatekin Helio P22 -malli. Yhteystuki on nykymittapuulla melko vaatimaton – LTE-nopeuksia ei ilmoiteta ja WiFi tukee ainoastaan 2,4 GHz:n taajuutta eikä uusimpia ac- tai ax-standardeja.

Takana kameroita on peräti kolme, joista pääkamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä, ultralaajakulmakamera viisi megapikseliä sekä syvyystietokamera kaksi megapikseliä. Puhelimen sisällä on suuri 5000 mAh akku, joka tukee 10 watin pikalatausta vanhan micro-USB-liitännän kautta. Varustukseen kuuluu myös muistikorttipaikka, NFC ja 3,5 mm ääniliitäntä.

Ohjelmistopuolella Honor 9A luottaa Android 10:n avoimen lähdekoodin AOSP-versioon, eli sen mukana tulee Googlen mobiilipalveluiden sijaan Huawein omat mobiilipalvelut. 9A on Honorin ensimmäinen puhelinmalli Suomessa, mistä ei löydy Googlen palveluita.

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 159,1 x 74,1 x 9 mm
  • Paino: 185 grammaa
  • 6,3″ IPS LCD -näyttö, 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 278 PPI
  • MediaTek Helio P22 -järjestelmäpiiri (4×2,0 GHz Cortex-A53 & 4×1,5 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320)
  • 3 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 3,5 mm ääniliitäntä
  • Kolmoistakakamera:
    • 13 megapikselin laajakulmakamera, f1.8
    • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0
  • 5000 mAh akku, micro-USB-liitäntä, 10 W lataus
  • Android 10 AOSP & MagicUI 3.1, Huawei Mobile Services

Laitteen hinta ja myynnin aloitus Suomessa ilmoitetaan myöhemmin. Honor 9A:n Euroopan yleinen suositushinta on 149 euroa. Värivaihtoehtoja ovat Ice Green, Midnight Black ja Phantom Blue.

Lähde: Honor, Sähköpostitiedote

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 451.48 -ajurit DirectX 12 Ultimate -tuella

NVIDIAn ajureissa ei ole tällä kertaa mukana uusia Game Ready -leimoja peleille, mutta ne ovat ensimmäiset täyden DirectX 12 Ultimate -tuen tarjoavat ajurit.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 451.48 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön mobiilinäytönohjaimia Maxwell- ja työpöytänäytönohjaimia Kepler-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 451.48 -ajurit ovat ensimmäiset Release 450 -sarjan julkaisu ja samalla ensimmäiset DirectX 12 Ultimate -rajapintaa tukevat ajurit. DirectX 12 Ultimate pitää sisällään edellisistä tuttujen ominaisuuksien lisäksi DirectX Raytracing 1.1 -rajapinnan, tuen mesh-varjostimille, sampler feedback -ominaisuudella ja Variable-Rate Shading -ominaisuudelle. Lisäksi tuettuna on Windows 10 May 2020 -päivityksen Hardware-accelerated GPU Scheduling, mikä voi parantaa tietyissä tilanteissa suorituskykyä. Ominaisuus on tuettuna Pascal-arkkitehtuurista lähtien. Ajurit tukevat myös Vulkan 1.2- ja CUDA 11.0 -rajapintoja.

Ajureissa ei ole mukana uusia Game Ready -leimoja peleille, mutta poikkeuksellisen suuri joukko pelejä on saanut uuden tai päivittyneen SLI-profiilin. Profiilit löytyvät nyt DCL – The Game-, Jiu Xiao-, Monster Energy Supercross 2-, MORDHAU-, Overpass-, Planetside 2- (DirectX 11), Sniper Elite V2 Remastered-, Spyro Reignited Trilogy-, System Shock-, The Fisherman – Fishing Planet-, Warhammer Underworlds: Online- ja Wolcen: Lords of Mayhem peleille. Uudet profiilit koskevat Jiu Xiaota, Sniper Elite V2:ta, Surviving the Aftermathia, Warhammeria ja Wolcenia lukuunottamatta vain Turing-arkkitehtuuria (ja tulevia arkkitehtuureita).

Ajurit korjaavat myös joukon aiempien julkaisujen ongelmia. Korjattujen bugien listalta löytyvät tällä kertaa muun muassa Sea of Thievesin renderöintiongelmat, Devil May Cry 5:n objektien vilkunta ja NVIDIA HD Audio -tuen katoaminen näytön unitilaan siirtymisen jälkeen. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi väriliukujen ongelmat Call of Duty: Modern Warfare -pelissä Image Sharpening -ominaisuuden kanssa, HDCP-ongelmat Valve Index VR-laseilla, Sunset Overdriven vihreät grafiikkabugit Depth of Field -ominaisuus käytössä sekä vanha tuttu Forza Motorsport 7:n kanttareissa esiintyvät mustat raidat. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Raijintek esitteli 360 watin TDP:lle suunnitellun Morpheus 8057 -coolerin näytönohjaimille

Morpheus on yhteensopiva AMD:n Radeon RX 5000 -sarjan kanssa RX 5600 XT -mallista ylöspäin sekä koko NVIDIAn GeForce RTX -sarjan kanssa.

Näytönohjainten jäähdyttimien markkinat ovat tyypillisesti verrattain hiljaiset, ainakin jos verrokiksi otetaan prosessoripuoli. Nyt Raijintek on esitellyt jälkiasennettavien coolereiden markkinoille mielenkiintoisen uutuuden, mikä ei ole nykytrendeistä poiketen AIO-nestekierto.

Raijintek Morpheus 8057 on rakenteeltaan jättimäinen jäähdytysrivasto, jossa on tarkalleen 129 ripaa. Lämpö levitetään koko rivaston alalle grafiikkapiirin päälle osuvalta kupariytimeltä käyttäen peräti kahtatoista 6 millimetriä halkaisijaltaan olevaa kuparista lämpöputkea. Jäähdytinrivaston strategiset mitat ovat 254 x 100 x 44 millimetriä ja 515 grammaa ilman tuulettimia.

Raijintekin mukaan Morpheus 8057 kykenee tarjoamaan jopa 360 watin edestä jäähdytystehoa, mutta tämä edellyttää kahden 120 mm:n tuulettimen asennusta. Morpheus tukee virallisesti yhtiön 12025- ja 12013-tuulettimia, mutta oletettavasti sen päälle voi sovittaa lähes minkä tahansa 120 mm:n tuuletinparin. Pakettiin kuuluu lisäksi joukko alumiinisia ja kuparisia jäähdytyssiilejä muisteille ja virransyötölle, sekä tietenkin lämpöä johtavaa liimaa niiden kiinnitykseen.

Morpheus 8057 tukee virallisesti AMD:n Radeon RX 5600 XT-, RX 5700- ja RX 5700 XT- sekä NVIDIAn GeForce RTX 2060 (Super), RTX 2070 (Super), RTX 2080 (Super) ja RTX 2080 Ti -näytönohjaimia. Raijintek ei ole vielä paljastanut mustanpuhuvan uutuutensa hintaa.

Lähde: Raijintek

Fujitsun Arm-prosessoreihin perustuva supertietokone valloitti Top500-listan kärkisijan

Fujitsun supertietokoneen saavutusta voidaan pitää sikäli merkittävänä, että se saavuttaa tuloksensa Arm-järjestelmäpiireillä, kun yleensä kärkipaikat on jaettu IBM:n PowerPC- tai Intelin Xeon-prosessoreita ja erillisiä kiihdyttimiä hyödyntävien supertietokoneiden kesken.

Supertietokoneiden suorituskykylistaa ylläpitävä Top500.org on päivittänyt listansa nyt 55. kertaa. Listan kärkeen saatiin samalla mielenkiintoinen tulokas Arm-arkkitehtuuriin perustuvilla prosessoreilla.

Top500-listan uusi kärkinimi on japanilainen RIKEN Center for Computational Science -laitokseen asennettu Fugaku, minkä laskentatehosta vastaa Fujitsun kehittämät A64FX-järjestelmäpiirit. Kukin A64FX rakentuu yhteensä 48 Arm-ytimestä (ARMv8.2-A, SVE-tuki) ja koko supertietokoneessa on käytössä yhteensä 7 299 072 prosessoriydintä. Fugakussa ei ole erillisiä laskentapiirejä kiihdyttämässä tietyn tyyppisiä laskuja.

Muista uusia tulokkaita listan kärkipäässä ovat Italialan Eni S.p.A:lle hankittu Dellin PowerEdge-pohjainen HPC5, mikä hyödyntää Intelin Xeon Gold -prosessoreita ja NVIDIAn Tesla V100 -laskentapiirejä. HPC5 on listalla sijalla kuusi.

Toinen kärkipään uutuus on NVIDIAn Selene, mikä rakentuu DGX SuperPOD -yksiköistä. DGX SuperPODit pitävät sisällään uuteen Ampere-arkkitehtuuriin perustuvia A100-laskentapiirejä sekä AMD:n Epyc-prosessoreita. Selene on listan sijalla seitsemän.

Energiathokkuuden perusteella supertietokoneet järjestykseen pistävä Green500-lista on niin ikään päivittynyt. Sen kärkisija kuuluu nyt niin ikään japanilaisen Preferred Networksin MN-3:lle, mikä rakentuu 24-ytimisistä Xeon 8260M -prosessoreista ja MN-Core-kiihdyttimistä. MN-3 saavuttaa 21,108 GFLOPSia laskentatehoa wattia kohden.

Toinen sija meni niin ikään uudelle tulokkaalle, eli NVIDIAn Selenelle, mikä saavuttaa 20,518 GFLOPSia wattia kohden. Kolmossijalta löytyy edellisen Green500-päivityksen kärkinimi NA-1, mikä tarjoaa 18,433 GFLOPSia laskentatehoa per watti.

Lähde: Top500

Apple esitteli WatchOS 7:n Apple Watch -älykelloille

Vuoden 2020 pandemiatilanne näkyy Applen päivityksessäkin mukaan lisätyn käsienpesulaskurin muodossa.

Apple esitteli eilen pitämässään WWDC20-tapahtumassa tuttuun tapaan mallistonsa ohjelmistopuolen uudistuksia. Koronapandemian vuoksi tapahtumaa ei pidetty perinteisenä yleisötapahtumana, vaan kyseessä oli ennemminkin varsin viimeistelty valmiiksi kuvattu julkistusvideo.

Viime vuoden WatchOS 6 julkaistiin vuonna 2015 julkaistua ensimmäistä Apple Watch -mallia lukuun ottamatta kaikille sukupolville, mutta eilen julkistettu WatchOS 7 tulee saataville vain vuonna 2017 julkaistulle Apple Watch Series 3:lle tai uudemmille jättäen vuonna 2016 julkaistujen toisen sukupolven Series 1 ja Series 2 -mallien tuen jälkeensä.

Ulkonäöllisesti tuore päivitys panostaa entisestään kellotauluihin tarjoten uusia monipuolisempia muokkausmahdollisuuksia, muun muassa antamalla sovelluskehittäjille mahdollisuuden tarjota kellotauluun useampia tietoja yksittäisestä sovelluksesta. Näitä Androidin widgettejä muistuttavia sovellusten tietoja sisältäviä pienoisohjelmia Apple kutsuu kelloissaan komplikaatioiksi. Lisäksi kellotauluja on mahdollista jakaa viestien tai sähköpostin välityksellä ja niitä tulee jakoon myös App Store -sovelluskauppaan.

WatchOS 7 tuo mukanaan myös kauan odotetun unen seurannan, joka on yleistynyt muidenkin älykellojen ominaisuuskattauksissa. Unitilassa kello asettaa automaattisesti päälle ”älä häiritse” -tilan ja himmentää näyttöä, jotteivät älykellon ilmoitukset tai näytön herääminen itsessään pääse häiritsemään nukkumista.

Selvästi vuoden 2020 poikkeavaa maailmantilannetta kuvaavin uusi lisäys on kuitenkin automaattinen käsienpesun tunnistus. Käytännössä kello käyttää liikkeentunnistusta ja mikrofonia tunnistaakseen, milloin käyttäjä pesee käsiään ja käyttää saippuaa. Tällöin kello asettaa päälle 20 sekunnin laskurin, jotta käsienpesun pituus olisi suositusten mukainen ja jos käyttäjä lopettaa pesun ennen laskurin loppumista, suosittelee kello jatkamaan. Kello voi myös muistuttaa käyttäjää pesemään kädet kotiin saapuessaan.

Näiden kolmen Applen selkeimmin esille nostaman uudistuksen lisäksi WatchOS 7 tuo mukanaan perinteiseen tapaan uusia treeniohjelmia mukaan lukien tanssin ja päivittää aktiivisuus-sovelluksen ulkonäköä. WatchOS 6:n mukana tullutta korkeiden äänenvoimakkuuksien tunnistusta on kehitetty ja mukaan on tuotu seuranta myös kuulokkeiden äänenvoimakkuudelle, jolloin kello kykenee tunnistamaan ja ilmoittamaan, jos turvalliset viikottaiset rajat tietyn äänenvoimakkuuden kuuntelemiselle ylittyvät. Tarkemmin päivityksen mukanaan tuomista pienemmistäkin uudistuksista voit lukea Applen lehdistötiedotteesta.

Lähde: Apple

Apple iPadOS 14:n Scribble lupaa sujuvaa käsinkirjoitusta Apple Pencilillä

24.6.2020 - 00:59 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

Scribble-toiminnon luvataan osaavan erotella piirrustukset kirjoituksesta ja tukevan sekä englantia että kiinaa vaikka saman lauseen sisällä.

Apple on pitänyt Cupertinossa vuotuisen WWDC-kehittäjätapahtumansa. Aiemmin uutisoitujen macOS:n ja iOS:n lisäksi parrasvaloihin pääsi luonnollisesti myös iPadOS 14.

iPadOS 14:n uudistuslistaan kuuluvat muun muassa iOS:stakin tutut kompaktimmat puheluilmoitukset, Siri ja hakutoiminto. Applen mukaan ne ovat iPadOS:n puolella vielä merkittävämpiä, sillä taulutietokoneella on luonnollisesti ruudulla tilaa reilusti enemmän kuin puhelimella. Ilmoitus tulevasta puhelusta onkin iPadeilla jatkossa vain pienehkö ilmoituspalkki. Siri puolestaan ilmestyy samaan tapaan pienenä ilmoituspalkkina, mutta ruudun alalaitaan.

iPadOS:n hakutoiminto on yhtiön mukaan rakennettu alusta asti uudelleen. Sen luvataan löytävän mitä ikinä käyttäjä haluaakaan, oli se sitten kontaktitietoja, tietty tiedosto tai tietoa jostain asiasta. Sen kerrotaan myös hallitsevan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin eri henkilöistä ja paikoista. Haku myös aukeaa missä tahansa kompaktina ikkunana sulkematta auki ollutta sovellusta. Apple on tiivistänyt myös useiden sovellusten hallintapainikkeet uudelleensuunniteltuihin sivupalkkeihin.

Apple Pencil -stylusta käyttäväien iloksi iPadOS 14:ssa on Scribble-ominaisuus, mikä tarkoittaa käytännössä mahdollisuutta kirjoittaa kynällä mihin tahansa tekstikenttään. iPad hoitaa käsialan tunnistuksen ja kääntämisen tekstiksi suoraan itse laitteella turvautumatta verkkopalveluihin. Koneoppimisen avulla Smart Selection -ominaisuus puolestaan osaa erotella käsin kirjoitetuista muistiinpanoista kuvat erilleen, mikä helpottaa tekstin kopiointia. Tekoäly on niin ikään hommissa Shape recognition -ominaisuudessa, joka nimensä mukaisesti tunnistaa erilaisia muotoja ja korjaa esimerkiksi vähän sinnepäin olevat geometriset muodot automaattisesti oikeiksi. Scribble tukee toistaiseksi englantia sekä kiinaa yksinkertaistetuilla ja perinteisillä merkeillä. Se tunnistaa myös kirjoitetun kielen ja käyttäjä voi vapaasti yhdistellä molempia tuettuja kieliä vaikka samassa lauseessa.

Mukaan on saatu mahdutettua myös uutta lisätyn todellisuuden puolelle. Uusi ARKit 4 tuo mukanaan Depth-rajapinnan, mikä mahdollistaa entistä tarkemmat syvyystiedot ja siten lisätyn todellisuuden sijoittelun aiempaa tarkemmin oikean maailman keskelle. Depth-rajapinta tukee luonnollisesti uusista iPad Pro -malleista löytyvää LiDAR-sensoria eli valotutkaa.

iPadOS 14 tulee iOS 14:n tapaan heti kehittäjien saataville ja julkiseen beetatestiin ensi kuussa. Voit lukea lisää Applen iPadOS 14:n uudistuksista yhtiön lehdistötiedotteesta.

Lähde: Apple

Apple antoi ensimaistiaiset tulevasta iOS 14 -päivityksestä

24.6.2020 - 00:48 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (14)

Applen kotiruutuun voi jatkossa lisätä widgettejä, jotka kertovat käyttäjälle oleellista tietoa perinteistä ikonia suuremmassa formaatissa.

Applen WWDC20-tapahtuman jymypaukku oli Mac-tietokoneiden siirtyminen lähitulevaisuudessa Arm-prosessoreihin. Tapahtumassa esiteltiin uuden macOS:n lisäksi kuitenkin myös muuta mielenkiintoista uutta, kuten uusi iOS 14.

Applen iOS 14:n kenties näkyvin uudistus on tuki uusille widgeteille. Kotiruutuun asennettavat widgetit voivat olla normaaleja ikoneita kookkaampia ja ne voivat näyttää käyttäjälle relevanttia tietoa, kuten parhaillaan soivan biisin, aktiivisuustavoitteiden tilan ja niin edelleen. Lisäksi viimeiseen kotiruutuun on lisätty uusi App Library, mikä jaottelee kaikki asennetut sovellukset erilaisiin kansioihin niiden tyypin mukaan.

iOS 14:n myötä puhelut, olivat ne sitten perinteisiä tai FaceTime-puheluita, eivät omi enää koko ruutua, vaan hyödyntämällä moniajoa ikkunoissa puhelu pidetään omassa rajoitetussa tilassaan auki olleen sovelluksen täyttäessä loput ruudusta. App Clipit ovat puolestaan uusi ominaisuus, mikä mahdollistaa App Clip -koodin, NFC-tagin tai QR-koodin avulla tietyn toiminnon suorittamisen nopeasti. Esimerkkeinä annettiin esimerkiksi kahvin tilaaminen tai parkkimittarin käyttö avaamatta puhelimen lukitusta.

Messages-sovelluksen uudistukset mahdollistavat esimerkiksi tiettyjen keskustelujen nostamisen aina ylimmäisiksi. Mukana on myös muun muassa mahdollisuus lisätä ryhmäkeskusteluihin tunnuskuva sekä joukko uusia Memoji-hymiöitä. Maps eli karttasovellus saa puolestaan uutena ominaisuutena ehdotukset pyöräreiteille, jotka kertovat ennakkoon myös reitin korkeusvaihtelut. Mikäli reitin suunnittelee ajettavaksi sähköautolla, osaa Maps puolestaan lisätä reitin varrelle tiedossa olevat latausasemat.

Tietoturvapuolella uutena ominaisuutena kaikki sovellukset joutuvat pyytämään käyttäjältä luvan, ennen kuin ne voivat seurata tämän toimia. Lisäksi kehittäjät joutuvat jatkossa kertomaan App Storen kuvauksessa, miten heidän sovelluksensa ottaa käyttäjän yksityisyyden huomioon. Käyttäjä voi myös päivittää halutessaan nykyiset tilinsä tukemaan Sign in with Apple -ominaisuutta sekä antaa paikkatietoja kysyville sovelluksille tarkan sijainnin sijasta suurpiirteisemmän sijaintitiedon.

iOS 14 tulee kehittäjien saataville välittömästi ja sen julkinen beetatesti alkaa ensi kuussa. Voit lukea lisää Applen iOS 14:n uudistuksista yhtiön lehdistötiedotteesta.

Lähde: Apple

Apple esitteli macOS ”Big Sur” 11.0:n

Kyseessä on yhtiön mukaan isoin päivitys sitten alkuperäisen Mac OS X:n, joten ei siis ihme että vuodesta 2001 käytössä ollut 10.x-versiointi hyppää nyt versioon 11.0.

Apple on pitänyt eilen illalla Suomen aikaa WWDC20-tapahtuman. Koronapandemian vuoksi Applen vuotuinen kehittäjätapahtuma pidettiin poikkeuksellisesti verkossa.

Applen macOS ottaa eilen esitellyn Big Sur -version myötä harppauksen eteenpäin kantaa virallisesti versionumeroa 11.0. Käyttöjärjestelmä tunnettiin alun perin nimellä Mac OS X ja myöhemmin pelkkä OS X ja sen versionumerot ovat alkaneet 10:llä vuodesta 2001 lähtien.

Yksi Big Surin merkittävistä uudistuksista on tuki Arm-arkkitehtuurille, jolle Apple aikoo siirtää Mac-tietokoneensa seuraavan kahden vuoden kuluessa. Mac OS X tuki alun perin IBM:n PowerPC-arkkitehtuuria versiosta 10.0 versioon 10.5.8. Intelin x86-arkkitehtuuri on puolestaan ollut tuettuna 10.4.4-versiosta ja AMD:n x86-64-laajennus 10.4.7-versiosta lähtien. Applen mukaan se tulee jatkamaan x86(-64)-tukea hamaan tulevaisuuteen. PowerPC:n kohdalla tuki kesti noin neljä vuotta ensimmäisen x86-versiota tukevan käyttöjärjestelmäjulkaisun jälkeen.

Arm-tuen lisäksi uusi macOS pitää sisällään myös muita merkittäviä uudistuksia ja Apple kutsuukin sitä suurimmaksi päivityksekseen sitten alkuperäisen Mac OS X:n. Samalla on uudistunut myös ulkonäkö, jossa on viilailtu ikkunoiden kulmien pyöristyksiä uudelleen, useat Dock-ikonit on suunniteltu uudelleen lähemmäs Applen muun ekosysteemin vastaavia ikoneja ja erilaiset painikkeet ilmestyvät näkyviin kun niitä tarvitaan ja katoavat näkyvistä kun niitä ei tarvita. Ylälaidan Menu-valikkoon on lisätty puolestaan iOS- ja iPadOS-puolelta tuttu Control Center ja ilmoituskeskuksessa on panostettu muun muassa entistä enemmän interaktiivisiin ilmoituksiin.

Safari-selaimen saama päivitys on niin ikään Applen mukaan suurin sitten sen alkuperäisjulkaisun vuonna 2003. Yhtiön mukaan selaimen uudistettu JavaScript-moottori on niin nopea, että selain kykenee lataamaan usein vieraillut sivustot parhaimmillaan 50 % Chromea nopeammin. Selaimen kerrotaan myös kuluttavan akkua entistä vähemmän ja välilehtiä näytetään nyt kerralla aiempaa enemmän. Safariin on lisäksi saatu mukaan sisäänrakennettu kääntäjä seitsemälle eri kielelle, laajempi tuki selainlaajennoksille ja tuki Microsoftin selaimista tutuille vilkaisuikkunoille, kun hiiren kursorin vie välilehden päälle.

Myös Messages- ja Maps-sovellukset ovat kokeneet isoja päivityksiä. Voit lukea lisää niistä ja muista Applen uuden macOS:n päivityksistä yhtiön lehdistötiedotteesta.

Lähde: Apple

Video: Kasataan Mini-ITX-tietokone NZXT H1 -koteloon

Rakensimme 1600 euron hintaisen Mini-ITX-kokoonpanon NZXT:n H1-koteloon Gigabyten X570-emolevyllä ja Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimella varustettuna.

Kaupallinen yhteistyö Gigabyten kanssa

Alustana kokoonpanossa on Gigabyten X570 I Aorus Pro WiFi -emolevy, 16 gigatavua Aorus RGB DDR4-3600 -muistia ja 512 gigatavun kokoinen Gigabyten NVMe M.2 SSD. Näytönohjaimena on Gigabyten Radeon RX 5700 XT Gaming OC. Kokoonpano rakennettiin NZXT:n H1-koteloon, johon on valmiiksi integroitu 650 watin virtalähde ja AIO-nestejäähdytys prosessorille.

Videolla esitellään noin 1600 euroa maksavan tietokoneen osat, kasataan ne koteloon ja testataan prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilaa tuulettimien vakioprofiileilla ja lopuksi manuaalisesti säädettynä. Kokoonpanon melutaso laski jopa 9 desibeliä, kun tuuletinprofiili säädettiin vakiosta manuaalisesti. Lopuksi testasimme Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimen grafikkapiirin alivoltitusta, jolla näytönohjaimen lämpötilaa saatiin laskettua muutamalla asteella.

Yli 46 000 tilaajalla io-tech on noussut Pohjoismaiden suurimmaksi tekniikkamediaksi Youtubessa ja Suomessa 150 suurimman suomenkielisen kanavan joukkoon. Jos pidit videosta, käy tykkäämässä siitä ja jos suomenkieliset tekniikka-aiheiset videot kiinnostavat niin tilaa ihmeessä kanava, se on ilmaista.

Katso video Youtubessa