Uutiset
Intel julkaisi Core Ultra -prosessorit kannettaviin
Intelin Core Ultra -prosessoreista saadaan heti myyntiin suurin osa, mutta huippumalli Core Ultra 9 185H ja kaksi vähävirtaisinta 9 watin mallia viivästyvät ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen puolelle.

Intel julkisti Meteor Lake -arkkitehtuurin uusiin Core Ultra -prosessoreihin syyskuun loppupuolella. Nyt AI Everywhere -tapahtuman yhteydessä vuoronsa saivat itse prosessorit.
Intel Core Ultra -prosessorit perustuvat, kuten jo entuudestaan tiedetään, useamman sirun Foveros-paketoituun ratkaisuun. Prosessorin Compute-siru valmistetaan Intel 4 -prosessilla ja IO-siru, SoC-siru sekä Graphics -siru TSMC:n 5 ja 6 nanometrin luokan prosesseilla. Sirut on istutettu Intel 22 -prosessilla valmistetulle pohjasirulle. Voit tutustua arkkitehtuuriin tarkemmin aiemmissa uutisartikkeleissamme.
Core Ultra -huippumallissa on yhteensä kuusi P-ydintä, kahdeksan E-ydintä ja kaksi SoC-sirulta löytyvää LP-E-ydintä, eli se kykenee suorittamaan yhtaikaisesti 22 säiettä. Tietokoneen muusta varustuksesta riippuen joko Arc- tai Intel Graphics -nimellä tunnettu GPU on varustettu kahdeksalla Xe-ytimellä ja mukana on myös erillinen AI Boost -NPU-tekoälykiihdytin kahdella 3. sukupolven laskentayksiköllä. Prosessori tukee maksimissaan 64 Gt LPDDR5-7467- tai 96 Gt DDR5-muistia. Löydät kaikkien mallien tarkemmat tiedot yllä olevasta kuvasta.
Prosessoreissa on mukana suoraan neljäporttinen Thunderbolt 4 -ohjain, Imaging Processing Unit 6 -kuvaprosessori sekä Wi-Fi 6E -ytuki, joskin Intel markkinoi aktiivisesti myös mahdollisuutta varustaa kannettava yhtiön erillisellä Wi-Fi 7 -ohjaimella sekä Bluetooth 5.4 / 5.3 -tuella. Prosessorin näyttöohjain tukee eDP 1.4b -standardia HBR3:n kera, DisplayPort 2.1:tä sekä HDMI 2.1:tä. Tallennustilaa ajatellen prosessori tukee kolmea PCIe Gen 4 x4 -liitäntää, jonka lisäksi Meteor Lake-H -sarjan prosessoreissa on käytössä PCIe Gen 4 x8 erillisnäytönohjaimen tarpeisiin.
Intel on valinnut useimpiin testeihinsä käyttöön Core Ultra 7 165H -prosessorin, joka on malliston terävin kärki ennen ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä saataville tulevaa Core Ultra 9 185H -mallia. Yhtiön testien mukaan se alkaa kiriä moniydinsuorituskyvyssä kilpailijoittensa edelle noin 20 watin kulutuksella ja voittaa esimerkiksi AMD:n Ryzen 7 7840U:n noin 11 %:n erolla samalla kulutuksella. Suorituskyvystä vähemmän välittävissä testeissä Core Ultran kerrotaan olevan myös selvästi vähäruokaisempi; nettiselailussa ja Teams-palavereissä kulutuksen kerrotaan olevan 7 % Ryzeniä pienempi, Windowsin työpöydällä aktiivisten toimien aikana, lokaalia 4K-videota pyörittäessä ja Netflixiä striimatessa 36-48 % pienempi ja Windowsin työpöydällä täysin tyhjänpanttina jopa 79 % pienempi.
Vaikka virtapihiys nostettiin esiin kenties ensimmäisenä, ei suorituskykyäkään heikoksi kehtaa haukkua. Core Ultra 7 165H:n yhden ytimen suorituskyky SPECrate 2017_int_base -testissä on yhtiön testien mukaan 12 % parempi kuin Ryzen 7 7840U:lla, mutta toisaalta viime sukupolven Core i7-1370P peittoaa Meteor Lake -uutuudenkin noin 8 %:n erolla. Saman testin moniydinversiossa Core Ultra voitti Ryzenin 11 %:n erolla ja samalla jälkeen jäi myös Core i7, joka peittosi Ryzenin vain 2 %:n erolla. Video- ja kuvanmuokkaustesteissä Core Ultra 7 165H:n kerrotaan olevan 19-41 % nopeampi kuin Ryzen-verrokki.
Uusi kahdeksan Xe-yksikön Arc-grafiikkaohjain peittoaa Core i7-1370P:n vanhempaan Xe-arkkitehtuuriversioon perustuvan integroidun GPU:n 28 watin kulutuksella selkeällä erolla. Pienimmillään eroa on vain 9 % GTA V:ssä, mutta Baldur’s Gate 3:ssa eroa on jopa 100 % ja keskimääräinen ero 16 pelitestin paketilla oli 53 % Core Ultran eduksi. Yhtä pykälää järeämmässä 18 pelin testipaketissa verrokkina oli AMD:n muistakin testeistä tutuksi tullut Ryzen 7 7840U, joskin tällä kertaa kahdessa eri kannettavassa, joilla on keskenään eroa suorituskyvyssä noin 12 %. Intelin mukaan sen Core Ultra 7 155H riittää 18 pelin testeissä 1080p-resoluutiolla samaan suorituskykyyn, kuin nopeampi Ryzen-verrokeista, kun pykälää nopeampi Core Ultra 7 165H voittaa kaksikon 5 %:n erolla.
Tekoälytehtävät ovat nyt kaikkien huulilla, eikä Intel ole niitä unohtanut testeistäkään. Yhtiön omien testien mukaan Core Ultra 7 165H voittaa Ryzen 7 7840U:n pienimmilläänkin 20 %:n erolla ja suurimmillaan ero olisi sen mukaan GIMPin Stable Diffusion -testissä jopa 440 % Intelin eduksi. Lisäksi Intel oli ajanut Procyon AI -testejä, joista se ei kertonut suoraan tuloksia, mutta totesi OpenVINO-ohjelmistokehystä käyttävän Meteor Laken olevan suorituskykyinen niin prosessoria, grafiikkaohjainta kuin tekoälykiihdytintäkin tukevissa testeissä, kun AMD:n puolella CPU- ja GPU-tulokset eivät yllä suorituskyvyssä samalle tasolle ja NPU-testit eivät toimineet lainkaan.
Lähde: Intelin lehdistömateriaalit
Intel julkaisi Core Ultra -prosessorit kannettaviin
Intelin Core Ultra -prosessoreista saadaan heti myyntiin suurin osa, mutta huippumalli Core Ultra 9 185H ja kaksi vähävirtaisinta 9 watin mallia viivästyvät ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen puolelle.
Jonsbo esitteli kompaktin prosessorijäähdyttimen 92 millimetrin tuulettimilla
Kahden jäähdytysrivaston uutuus saapuu kahdessa värissä ja luonnollisesti ARGB-valaistuksella höystettynä.

Kiinalaisvalmistaja Jonsbo on esitellyt uuden CR-1400 DV2 -prosessorijäähdyttimen, joka on tornimallinen kahden jäähdytysrivaston ja tuulettimen ratkaisu. Uutuus on tavallista pienikokoisempi 92 mm:n tuulettimineen ja 136 mm:n korkeuksineen.
CR-1400 DV2:n jäähdytysrivastot ovat alumiinia ja niiden läpi kulkee yhteensä kuusi 6 mm:n kuparista lämpöputkea. Rivastojen yläosassa on tyylitelty kuviointi, joka on muokattavissa ARGB-valaistuksella. Myös molemmat tuulettimet ovat ARGB-valaistuja ja ilmaa rivastoihin työntävässä etutuulettimessa on lisäksi syvyysvaikutelmaa infinity mirror -illuusiolla luova valaistus keskiosassa. Molemmissa tuulettimissa on PWM-virtakaapelin (pulse width modulation) lisäksi erillinen kolmepinninen ARGB-kaapeli.
Tuulettimet ovat nestelaakeroituja ja niiden kierrosnopeus on 800–2500 kierrosta minuutissa. Käyttöiäksi tuulettimille on kerrottu yli 40 000 tuntia ja melutaso niissä on 22,3–33,8 desibeliä. Ilmanvirtausta CR-1400 DV2 pystyy tuottamaan 11,95–38,2 CFM (cubic feet per minute).
Jäähdyttimen mitat tuuletinten kanssa ovat 92 x 144 x 136 mm (L x P x K), se tukee LGA1700/1200/115x- ja AM5/4-prosessorikantoja ja tulee saataville sekä mustana että valkoisena. Tuotteen hinnoista ja saatavuuksista ei vielä ole tietoa.
Lähde: TechPowerUp, Tuotesivut (1, 2)
Jonsbo esitteli kompaktin prosessorijäähdyttimen 92 millimetrin tuulettimilla
Kahden jäähdytysrivaston uutuus saapuu kahdessa värissä ja luonnollisesti ARGB-valaistuksella höystettynä.
Väitetyistä iPhone 16 -prototyypeistä julkaistiin tuoreita kuvia
Uudet iPhone 16 -älypuhelimet saattavat saada kosketuksella toimivan Action- eli Toimintopainikkeen ja uuden kameranäppäimen, mutta paljastuksiin on tässä vaiheessa syytä suhtautua varauksella.

Apple-aiheisiin uutisiin ja huhuihin keskittyvä MacRumors on julkaissut kuvia ja tietoja seuraavan iPhonen väitetyistä prototyypeistä. Vaikka iPhone 15 -mallit julkaistiin vasta syyskuussa, pyörivät huhumyllyt luonnollisesti reipasta vauhtia tulevia julkaisuja koskien. Suurimmat muutokset uusissa iPhoneissa näyttäisivät kohdistuvan kameramoduuliin ja Toimintopainikkeeseen.
Julkaistuissa kuvissa on nähtävissä kolme värivaihtoehtoa: keltainen, vaaleanpunainen ja musta. Keltaisessa prototyypissä kameramoduuli on iPhone X:n vastaavaa muistuttava yhtenäinen ovaali, kun taas vaaleanpunaisen ja mustan mallin moduulista tulee mieleen hieman tuoreempi iPhone 12 päällekkäin aseteltuine linsseineen. Toisen näistä kahdesta kameramoduulimallista arvellaan olevan tulevassa iPhone 16:ssa. Taskulampun paikka on molemmissa moduuleissa sama. Lisäksi keltaisen prototyypin äänenvoimakkuuden säätö näyttäisi tapahtuvan yhdellä yhtenäisellä painikkeella, jossa on keskellä pieni ura, kun taas kahdessa muussa mallissa äänenvoimakkuudelle on kaksi erillistä näppäintä.
IPhone 15 Pro ja 15 Pro Max -malleista tuttu mykistyskytkimen korvannut Toimintopainike saattaa tulevissa iPhoneissa olla toteutettu kosketusnäppäimellä mekaanisen painikkeen sijaan. Tähän viittaa kuvissa näkyvän mustan prototyypin tavallista suurikokoisempi Toimintopainike, mutta varmuutta painikkeen tyypistä ei ole. Mustan prototyypin oikealla sivulla näyttää myös olevan täysin uusi painike, ”Capture Button”, jonka arvellaan olevan niin ikään kosketusnäppäin. Nimensä perusteella Capture Button lienee kameranäppäin, jollainen esimerkiksi useasta Sonyn älypuhelimesta löytyy, tosin mekaanisena.
Ensi syksylle odotetuissa iPhone 16 -malleissa on mitä ilmeisimmin edelleen jo pari sukupolvea sitten esitelty näytön yläreunassa toimiva Dynamic Island. Näin ollen muutokset Applen tulevien älypuhelimien ulkoisissa ominaisuuksissa jäänevät melko pieniksi. On kuitenkin muistettava, että uutisointi koskee virallisesti vahvistamattomia prototyyppejä, joiden ominaisuudet saattavat muuttua ennen iPhone 16 -malliston varsinaista julkaisua.
Kuvat & Lähde: MacRumors
Väitetyistä iPhone 16 -prototyypeistä julkaistiin tuoreita kuvia
Uudet iPhone 16 -älypuhelimet saattavat saada kosketuksella toimivan Action- eli Toimintopainikkeen ja uuden kameranäppäimen, mutta paljastuksiin on tässä vaiheessa syytä suhtautua varauksella.
Ryzen Threadripper 7000 -sarjan prosessoreissa on ylikellotuksen paljastava sulake
Ylikellotuksesta palava sulake kertoo AMD:lle suoraan onko takuuseen syystä tai toisesta päätynyttä prosessoria ylikellotettu, mutta se ei vielä itsessään riitä eväämään takuuta.

Aina silloin tällöin kuulee joidenkin kellotusuraa vasta miettivien suusta pohdintaa, mistä valmistaja voi tietää onko prosessoria ylikellotettu vai ei, sillä takuun menetys voi olla yksi kynnyskysymyksistä. Ainakaan AMD:n uusien Ryzen Threaripper -prosessoreiden kanssa asiaa ei tarvitse enempää pohtia tietääkö vai ei: Kyllä tietää.
AMD:n uusissa Ryzen Threadripper 7000- ja Pro 7000WS -sarjan prosessoreissa on sisäänrakennettuna sulake, joka ottaa ja palaa heti, kun prosessoria ylikellotetaan. Tämän jälkeen on triviaalia osoittaa, että prosessoria on ylikellotettu. AMD:n mukaan vastaava sulake on ollut käytössä jo joissain Ryzen Threadripper Pro 5000WX -sarjan prosessoreissa.
Yleisenä tietona pidetään, että ylikelllottaminen evää takuun, mutta todellisuus ei ole niin mustavalkoinen. Tom’s Hardware on keskustellut asiaan liittyen AMD:n kanssa ja saanut samalla varmistuksen, että ylikellotussulakkeen palo ei itsessään vielä evää takuuta koko prosessorilta. Takuu ei kata ylikellottamisesta aiheutuneita hajoamisia, mutta mikäli prosessorin tappaa jokin muu ongelma, ei palanut ylikellotussulake ole este prosessoriin takuuvaihdolle.
Lähde: Tom’s Hardware
Ryzen Threadripper 7000 -sarjan prosessoreissa on ylikellotuksen paljastava sulake
Ylikellotuksesta palava sulake kertoo AMD:lle suoraan onko takuuseen syystä tai toisesta päätynyttä prosessoria ylikellotettu, mutta se ei vielä itsessään riitä eväämään takuuta.
NVIDIA julkaisi uudet GeForce- ja Studio 546.33 -ajurit
GeForce-ajureissa on tuki The Finals- ja Squad -peleille, kun Studio-ajureissa on panostettu hanakammin bugikorjauksiin.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 546.33 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Samaan syssyyn julkaistiin myös Studio 546.33 -ajurit, joissa tuki alkaa vasta Pascal-arkkitehtuurista.
GeForce 546.33 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat Game Ready -tuki The Finals- ja Squad -peleille, sekä paranneltu tuki Fortnite Chapter 5:lle. Valitettavasti suorituskykyparannuksista ei ole tälläkään kertaan mitään puheita, mutta voit tutustua ajureihin lähemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa.
Tällä kertaa ajureihin on saatu mahtumaan yksi liiskattu bugi ja yksi ylösnousemuksen kokenut, aiemmin jo liiskattu tapaus. Korjattu bugi koskee värien haaleutta, kun peliä striimataan Discordin kautta. Haudan takaa palaa puolestaan NVIDIAn ikoni, joka luo itsestään uuden kopion tehtäväpalkkiin joka kerta, kun käyttäjää vaihdetaan. Lisäksi Netflixin kanssa voi esiintyä ongelmia videoiden toistossa Edge-selaimella. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).
Studio 546.33 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat päivitykset Reallusion iClone AccuFACE -pluginille, GPU audio -ominaisuuksiin tarkemmin määrittelemättömät parannukset sekä tuki HandBraken AV1 -päivitykselle.
Studio-ajureiden bugipuolella on tapahtunut peliajureita enemmän, ja uusien ajureiden kerrotaan muun muassa korjaavan Chaos Vantagen hitaan käynnistymisen, Blenderin kaatumisen ohjelman sulkeutumisen yhteydessä, OBS:n repeilyongelmat. Muita korjattuja ongelmia ovat esimerkiksi Windows 10:n läpinäkyvyysefektien ongelmat ja Windows Event Vieweriin ilmestyneet ylimääräiset virheet NVTOPPS:n pysähtymisestä. Netflix- ja Edge -ongelma koskee myös Studio-ajureita. Voit tutustua tuottavampaan tekemiseen suunnattuihin ajureihin paremmin NVIDIAn Studio-blogissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).
NVIDIA julkaisi uudet GeForce- ja Studio 546.33 -ajurit
GeForce-ajureissa on tuki The Finals- ja Squad -peleille, kun Studio-ajureissa on panostettu hanakammin bugikorjauksiin.
JEDEC standardoi uudet CAMM2-muistit
Pääasiassa kannettaviin suunnattujen Compression Attached Memory Module- eli CAMM2-muistien merkittävimpänä etuna nähdään potentiaali muistikapasiteettien kasvulle.

Viime vuoden keväänä netissä nousi pieni kohunpoikanen, kun paljastui, että Dell aikoo käyttää ainakin joissain kannettavissaan standardien SO-DIMM-muistien sijasta CAMM-muisteja (Compression Attached Memory Module). Dell puolusti tuolloin ratkaisua kertomalla sen olevan tulevaisuuden standardi ja nyt se on saanut tälle ajatukselle tukea ylimmältä taholta.
Muististandardeja hallinnoiva JEDEC on julkaissut uuden CAMM2-muististandardin pääasiassa kannettavien markkinoille, vaikka lehdistötiedotteessa mainitaan myös työpöytä- ja palvelintietokoneet potentiaalisiksi käyttökohteiksi. Matkan varrella Dellin ennakoinnista standardointiin nimeen on ilmestynyt kakkonen, mutta ilmeisesti kyse on nimenomaan samasta liittimestä. Standardoidun liitännän virallinen nimi on JESD318 CAMM2 ja uusien muistien kerrotaan tarjoavan potentiaalia etenkin kapasiteetin suhteen, varsinkin kun tulevaisuudessa se voisi laajentua vielä useampikanavaiseksi.
Uusia CAMM2-muisteja tulee saataville sekä DDR5- että LPDDR5(X)-muistipiireillä ja jotta elämä ei olisi liian ruusuilla tanssimista, kumpikin käyttää samaa fyysistä liitäntää, vaikka ne eivät ole keskenään yhteensopivia. Asia on ratkaistu siten, että DDR5- ja LPDDR5(X) CAMM2 -muistit asennetaan liittimeen eri tavalla, mikä varmistaa, ettei muisteja yritetä asentaa vääränlaiseen emolevyyn.
CAMM2-liitäntä tukee kahta muistikanavaa ja se on jaettu keskeltä kahtia ainakin DDR5-muistien tapauksessa. DDR5-muisteja tulee saataville sekä yhtä kanavaa, joka oletettavasti tarkoittaa todellisuudessa kahta 16-bittistä DDR5-muistikanavaa, että kahta kanavaa tukevina versioina. Yhden kanavan muistit käyttävät vain puolet liittimestä hyödykseen ja niitä voidaan asentaa kaksi eri korkeuksille (2,85 mm ja 7,5 mm). Lehdistötiedotteesta ei selviä, tuleeko CAMM2-muisteista itsestään siis kahdelle eri asennuskorkeudelle tarkoitettuja versioita, vai miten se on käytännössä toteutettu.
Lähde: JEDEC, kuvat: Samsung, Liliputing
JEDEC standardoi uudet CAMM2-muistit
Pääasiassa kannettaviin suunnattujen Compression Attached Memory Module- eli CAMM2-muistien merkittävimpänä etuna nähdään potentiaali muistikapasiteettien kasvulle.
AGON by AOC ja Porsche Design esittelivät uuden Agon Pro PD49 -QD-OLED-pelinäytön
Vieraileva suunnittelustudio tuo pöytään paitsi Porschen urheiluautojen rateista inspiraatiota hakeneen alumiinijalan, myös selkeästi kilpailijoita komeamman hintalapun.

Erilaiset yhteistyöt eivät ole vieraita näyttöjätti AOC:lle, jonka pelibrändi AGON by AOC on kertonut uudesta yhteistyökuviosta Porsche Designin kanssa. Nyt julkaistu Porsche Design | AOC Agon Pro PD49 on yhtiöiden kolmas yhteinen näyttö.
AOC:n ja Porsche Designin uusi Agon Pro PD49 on erittäin leveällä 32:9-kuvasuhteella varustettu kaareva QD-OLED-pelinäyttö. 1800R kaareva paneeli on varustettu 5120×1440-resoluutiolla ja päivittyy parhaimmillaan 240 hertsin virkistystaajuudella. OLED-näytölle tyypillisesti vasteajaksi kerrotaan erittäin nopea 0,03 millisekuntia.
QD-OLED-paneeli on aidosti 10-bittinen ja kykenee toistamaan noin 1,07 miljardia värisävyä tai jopa 99 % DCI-P3-väriavaruudesta. Maksimikirkkaudeksi ilmoitetaan 1000 nitiä, mutta HDR-sertifikaatti jää VESA DisplayHDR True Black 400 -tasolle. Näyttö tukee KVM-ominaisuutta ja kahden eri kuvalähteen sijoittamista rinnakkain.
Näytön liitinpuolelta löytyy lehdistötiedotteen mukaan kaksi HDMI 2.1- ja kaksi DisplayPort 1.4 -liitäntää, USB-C 90 watin USB-PD-tuella sekä neliporttinen USB 3.2 -hubi ja RJ-45-sisääntulo. Porsche Designin tuotesivuilta ei tosin löydy mainintaa verkkoliittimestä, mutta sen sijasta mukana ovat kuuloke- ja mikrofoniliittimet sekä 15 watin DTS Sound -sertifioidut stereokaiuttimet.
Itse näyttöteknologia on luonnollisesti AOC:n heiniä, mutta ulkokuorien suunnittelussa näkyy Porsche Designin kynän jälki. Näytön yksityiskohtiin on haettu inspiraatiota Porschen urheiluautoista ja esimerkiksi hiekkapuhallettu kolmesta osasta rakentuva alumiinijalka hakee mallia rattiosastolta. Jalan kerrotaan mahdollistavan myös näytön kääntämisen ja kallistamisen, mutta kuinka paljon kääntövaraa on ei selviä mistään.
Porsche Design | AOC Agon Pro PD49 saapuu myyntiin välittömästi sekä Porsche Designin omassa verkkokaupassa että valikoiduilla jälleenmyyjillä. Kuten arvata saattaa 49” QD-OLED ei ole lähtökohtaisestikaan edullisimmasta päästä näyttöjä, eikä Porsche Designin suunnittelu ole ainakaan omiaan pienentämään hintaa; näytön hintalapussa lukee 2199 euroa.
Lähde: Lehdistötiedote, Tuotesivut
AGON by AOC ja Porsche Design esittelivät uuden Agon Pro PD49 -QD-OLED-pelinäytön
Vieraileva suunnittelustudio tuo pöytään paitsi Porschen urheiluautojen rateista inspiraatiota hakeneen alumiinijalan, myös selkeästi kilpailijoita komeamman hintalapun.
Alphacoolilta uudet Core Flat Reservoir 240 ja 360 -nestesäiliöt
Uudet nestesäiliöt tarjoavat laajaa yhteensopivuutta sekä näyttävää aRGB-valaistusta.

Saksalainen Alphacool on tuonut markkinoille litteät Core Flat Reservoir 240 ja 360 -nestesäiliöt custom-vesijäähdyttäjien iloksi. Uutuudet sopivat litteän profiilinsa ansiosta myös hieman pienempiin PC-koteloihin. Niissä on sisäänrakennettuna säädettävä aRGB-valaistus ja G1/4-kierteisiä letkuliitäntöjä molemmista malleista löytyy viisi kappaletta sekä yksi tyhjennysliitäntä.
Akryyliset Core Flat Reservoir 240 ja 360 -nestesäiliöt ovat saatavilla joko nestepumpulla tai ilman ja ne ovat yhteensopivia VPP- ja D5-pumppujen kanssa. Mitoiltaan (P x L x K) 240-malli on 240 x 125 x 45 millimetriä ja tilavuudeltaan 270 millilitraa. 360-mallin mitat on 360 x 125 x 45 mm ja tilavuus 500 ml.
Mallien hinnat Alphacoolin verkkokaupassa:
- Core Flat Reservoir 240 – 150 €
- Core Flat Reservoir 240 + VPP – 190 €
- Core Flat Reservoir 360 – 190 €
- Core Flat Reservoir 360 + VPP – 240 €
Suomen saatavuuksista tai hinnoista ei vielä ole tietoa.
Alphacoolilta uudet Core Flat Reservoir 240 ja 360 -nestesäiliöt
Uudet nestesäiliöt tarjoavat laajaa yhteensopivuutta sekä näyttävää aRGB-valaistusta.
Phanteks esitteli lasikulmaisen NV9-täystornikotelon tyylitellyllä takapaneelilla
Uusi premium-täystornikotelo asettuu hinnaltaan ja kooltaan aiempien NV5- ja NV7-koteloiden yläpuolelle.

PC-koteloihin erikoistunut hollantilaistaustainen Phanteks on esitellyt uuden ylemmän hintaluokan NV9-täystornikotelon. Uutuus pyrkii tuomaan emolevyn ja muut komponentit kokonaisuuden keskiöön lasipaneelien taakse tuuletinten muodostaessa ”kehyksen” kokoonpanon ympärille.
Ulkoasultaan valmistajan hieman edullisempaa NV7:ää vahvasti muistuttava NV9 panostaa kehyksettömästi etukulman yli jatkuvasta lasipaneeliratkaisustaan huolimatta myös ilmankiertoon, sillä kotelo tukee jopa yhtätoista 140 millimetrin tuuletinta ja sen ei-lasiset paneelit ovat verkkorakenteisia. Jäähdyttimiä koteloon mahtuu kolme 420:n sekä yksi 280 mm:n kokoluokasta ja niiden asentamista on helpotettu irrotettavien pohja- ja kylkituuletinkehikoiden avulla. Viistottu pohjaratkaisu mahdollistaa 65 mm:n ilmanottotilan pohjatuulettimille oikean kyljen puolelta.
Phanteks NV9:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 575 x 280 x 615 mm (P x L x K)
- Paino: 19,5 kg
- Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi
- Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX (maksimileveys 280 mm)
- I/O-paneeli:
- 1 x USB-C 3.2 Gen 2
- 2 x USB-A 3.0
- 3,5 mm komboliitäntä
- 4 x D-RGB-säätöpainike (mode, color, speed, channel)
- Asemapaikat: 6 x 2,5” / 2 x 2,5” + 3 x 3,5”
- Laajennuskorttipaikat: 8
- Lisäkorttien maksipituus: 490 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 205 mm
- Virtalähdetuki: ATX (max 210 mm)
- Tuuletinpaikat:
- Katossa & pohjassa: 3 x 120/140 mm
- Oikeassa kyljessä: 3 x 120/140 mm
- Takana 4 x 120/3 x 140 mm
- Jäähdytintuki:
- Katossa & pohjassa: 360/420 mm
- Oikeassa kyljessä: 360/420 mm
- Takana: 240/280 mm
Virtalähdepaikka sijaitsee ”kyljellään” omassa kammiossaan kotelon yläosassa ja johtojen sitomista varten kotelossa on useita tarranauhoja. Kotelon takapaneelissa on ulkonäköä siistivä saranoitu suojapaneeli, jonka alla oheislaitteiden johdotukset voi vetää siististi runkoon integroitujen johtokiinnikkeiden avulla.
NV9:n sisällä on emolevyn ylä- ja sivureunaa pitkin kulkeva säädettävä RGB-valaistus, mutta Phanteks esitteli kotelon yhteydessä myös RGB-lisävalaistussarjan, joka sisältää neljä magneettisesti lasipaneelien reunoille kiinnittyvää valolistaa. Kotelossa on myös integroitu neliporttinen D-RGB-keskitin. Kustomointi-intoilijoille esiteltiin lisäksi 1440p-resoluutioista ja 5,5-tuumaista lisänäyttöä, joka voidaan kiinnittää niin ikään magneeteilla koteloon.
NV9 on tulossa saataville mustana ja valkoisena joulukuun aikana. Kotelon ensivaikutelmista io-tech uutisoi kesäkuussa Computex-messujen yhteydessä. Hinta.fi-sivustolla NV9:n molemmat värivaihtoehdot on listattuina noin 250 euron hinnoista alkaen.
Phanteksin suositushinnat:
- NV9 (musta/valkoinen): 249,90 €
- NV7/9 Premium D-RGB Kit (lisävalaistussarja): 59,90 €
- 5,5” Hi-Res Universal Display: 109,90 €
Lähde: Phanteksin sähköpostitiedote, Tuotesivu, Hinta.fi
Phanteks esitteli lasikulmaisen NV9-täystornikotelon tyylitellyllä takapaneelilla
Uusi premium-täystornikotelo asettuu hinnaltaan ja kooltaan aiempien NV5- ja NV7-koteloiden yläpuolelle.
DeepCool esitteli uuden sisäosiltaan mukautettavan Morpheus-lippulaivakotelon
DeepCoolin uutuuskotelo mahdollistaa erilaisia sisäasetteluja emolevyn, näytönohjaimen ja virtalähteen osalta.

DeepCool on esitellyt kotelovalikoimiinsa uuden Morpheus-mallinimeä kantavan lippulaivamallin, jonka sisuskalut on suunniteltu yrityksen aiempia kotelomalleja modulaarisemmiksi. Kotelon runko rakentuu lähestulkoon pelkästä ulkokehikosta, jonka sisällä komponenttien sijanteja voi mukauttaa käyttäjän tarpeisiin perustuen. Käyttäjä voi valita mm. emolevyn asennuskorkeuden, virtalähteen sijoituspaikan kotelon pohjalle tai emolevyn taakse sekä näytönohjaimen pysty- ja vaaka-asennuksen. Tarjolla olevia sisäasetteluja on kolme erilaista.
Kotelon mukana toimitetaan PCIe 4.0 -riser-kaapeli asennuskehikoineen, jonka avulla näytönohjain on mahdollista asentaa pystyasentoon. Lasisen kylkipaneelin läpi on mahdollista seurata prosessorin ja näytönohjaimen lämpötiloja USB-pinneihin kytkettävän LCD-näytön avulla.
Ritiläpintaisten etu-, katto ja kylkipaneelien myötä kotelon ilmankierto on suunniteltu mahdollisimman tehokkaaksi ja kotelon mukana toimitetaan kolmella 140 mm roottorilla varustettu Trinity ARGB -tuuletin. 120/140 mm tuuletinpaikkoja on peräti 13 kappaletta. Vaihtoehtoisesti koteloon voi asentaa jopa kuusi 200 mm tuuletinta. Nestejäähdytyskäytössä Morpheukseen on mahdollista asentaa jopa kolme 420 mm jäähdytintä samanaikaisesti – asennusvaihtoehtoina ovat etupaneeli, oikea kylki, katto ja pohja.
Tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 528 x 250 x 551 mm (P x L x K)
- Paino: 15,5 kg
- Materiaalit: Teräs, ABS-muovi, karkaistu lasi
- Emolevytuki: mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX
- I/O-paneeli: 1 x USB-C 3.2, 4 x USB-A 3.0, 3,5 mm komboliitäntä, ARGB-painike
- Asemapaikat: 2+1 x 2,5” + 2 x 3,5”
- Laajennuskorttipaikat: 9 tai 3 pystyasennukseen
- Lisäkorttien maksipituus: 480 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 195 mm
- Virtalähdetuki: ATX (max 180 mm)
- Tuuletinpaikat:
- Edessä & katossa: 3 x 120/140 mm tai 2×180/200 mm
- Oikeassa kyljessä: 3 x 120/140 mm
- Takana 1 x 120/140 mm
- Pohjassa 3 x 120/140 mm tai 2×180/200 mm
- Jäähdytintuki:
- Edessä & katossa: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
- Oikeassa kyljessä: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
- Takana: 120 / 140 mm
- Pohjassa: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
Morpheus tulee Pohjoismaissa saataville joulukuun 2023 aikana 189,90 euron suositushintaan mustana värivaihtoehtona sekä 199,90 euron hintaan valkoisena värivaihtoehtona.
Lähde: sähköpostitiedote, DeepCool
DeepCool esitteli uuden sisäosiltaan mukautettavan Morpheus-lippulaivakotelon
DeepCoolin uutuuskotelo mahdollistaa erilaisia sisäasetteluja emolevyn, näytönohjaimen ja virtalähteen osalta.