Uutiset

AMD täydensi Ryzen Threadripper -mallistoa 8-ytimisellä 1900X:llä

AMD on julkaissut X399-alustalle aiemmin kaksi Ryzen Threadripper -prosessoria: 12-ytimisen 1920X:n ja 16-ytimisen 1950X:n. Parivaljakko saa kuun lopussa rinnalleen vielä edullisemman 8-ytimisen 1900X:n.

AMD:n ensimmäiset Ryzen Threadripper-prosessorit tulivat ennakkotilattaviksi viime kuun lopulla ja kuun vaihteessa yhtiö täydensi tarjontaa vielä yhdellä uudella mallilla. Threadripper -prosessorit ja X399-emolevyt ovat yhtiön vastaus Intelin X299 -HEDT-alustalle.

Ensimmäiset AMD:n julkaisemat Threadripper-prosessorit olivat 12-ytiminen 1920X ja 16-ytiminen 1950X. Kuun vaihteessa ne saivat rinnalleen vielä 8-ytimisen 1900X:n. Prosessorin peruskellotaajuus on korkeampi kuin yhdelläkään Ryzen-mallilla, peräti 3,8 GHz. Boost-kellotaajuus noudattaa puolestaan tuttua kaavaa ja on samat 4 GHz kuin muillakin Threadrippereillä ja nopeimmilla Ryzeneillä.

Ryzen Threadripper 1900X perustuu isoveljiensä tapaan kahteen Zeppelin-siruun, mutta siihen on tehty myös muutoksia. Yhtiö ei paljastanut suoraan prosessorin L3-välimuistikonfiguraatiota, mutta vertailu Intelin Core i9-7820X -prosessoriin kertoo, että AMD on kytkenyt puolet L3-muistista pois käytöstä, eli sitä on käytettävissä yhteensä 16 Mt. Prosessori tukee neljää DDR4-muistikanavaa ja 64 PCI Express -linjaa, joista neljä on varattu piirisarjalle.

Ryzen Threadripper -prosessoreiden TDP-arvo on 180 wattia ja selvästi perinteisiä prosessoreita suuremman fyysisen kokonsa vuoksi se ei ole yhteensopiva suurimman osan markkinoilta löytyvien jäähdyttimien kanssa. AMD:n virallisen diapaketin mukaan Threadripper-yhteensopivia jäähdyttimiä on markkinoilla tällä hetkellä yhteensä 25. Jäähdyttimistä 20 on erilaisia valmisnestekiertoja Arcticilta, Corsairilta, EKWB:lta, NZXT:ltä, Thermaltakelta, Cryorigilta ja EVGA:lta ja loput viisi perinteisiä tornicoolereita Arcticilta, Noctualta ja Coolermasterilta.

X399-piirisarjaan perustuvia emolevyjä on tulossa saataville heti alkuun ainakin ASRockilta, Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä. Poikkeuksellisen prosessorikannan vuoksi MSI on julkaissut YouTubessa videon prosessorin ja sen jäähdyttimen asennuksesta oikeaoppisesti.

AMD on hinnoitellut Ryzen Threadripper 1900X -prosessorin verottomana 549 dollariin ja se tulee saataville kuluvan kuun lopussa. Threadripper 1920X ja 1950X tulevat saataville jo 10. päivä tätä kuuta ja ne on hinnoiteltu niin ikään verottomina 799 ja 999 dollariin.

Tesorolta irrotettavilla näppäinkytkimillä varustettu vedenkestävä Gram SE Spectrum -näppäimistö

Tesoron uusi Gram SE Spectrum -näppäimistö on roiskevedenkestävä ja hyödyntää optisia näppäinkytkimiä.

Pelituotevalmistaja Tesoro on laajentanut näppäimistövalikoimaansa uudella Gram SE Spectrum -mallilla, jossa hyödynnetään markkinoilla hiljalleen yleistyvää optista näppäinkytkintekniikkaa. Metallirunkoisella näppäimistöllä on myös IP56-tason suojaus, eli se sietää pölyä ja voimakkaita vesisuihkuja.

Näppäimistössä käytetään Tesoron itsensä kehittämää optista näppäinkytkintä, joka tunnistaa näppäinpanalluksen infrapunavalon avulla. Vaikka näppäinpainallus rekisteröidään optisesti, on painallustuntuma toteutettu edelleen jouseen ja metallikontakteihin perustuvalla mekanismilla. Optisen kytkimen sensorille luvataan 100 000 tunnin käyttöikä, itse mekanismille 50 miljoonan painalluksen elinikä. Kytkinten kerrotaan myös olevan vedenkestäviä ja tarvittaessa irrotettavissa.

Sekä makroja että valaistusefektejä voi ohjelmoida näppäinkohtaisesti suoraan näppäimistöltä käsin ja niistä huolehtivat 32-bittinen ARM Cortex -suoritin sekä 512 kilotavun sisäinen muisti. Käyttäjällä on mahdollisuus valita NKRO- ja 6KRO-tilojen väliltä. Valaistus on toteutettu RGB-ledein, jotka mahdollistavat 16,8 miljoonaa eri värisävyä. Gram SE Spectrumin ulkomitoiksi kerrotaan 447 x 136 x 33 mm ja painoksi 1,19 kg.

Tesoro Gram SE Spectrumin suositushinta on 119 dollaria ja se tulee saataville kahtena eri värivaihtoehtona – mustana ja valkoisena.

Lähde: Tesoro

Tuore OxygenOS 4.5.7 -päivitys tuo elektronisen vakautuksen OnePlus 5:n 4K-videotallennukseen

Eilen julkaistun OxygenOS:n tuoreimman version myötä OnePlus 5 saa elektronisen vakautuksen 4K-videokuvaukseen.

OnePlus julkaisi eilen OnePlus 5:lle uuden ohjelmistopäivityksen, joka tuo mukanaan elektronisen kuvanvakautuksen kameran 4K-videokuvaukseen. Päivitys kantaa versionimeä OxygenOS 4.5.7 ja se sisältää myös pari muuta parannusta.

4K-videon elektroninen vakautus (EIS) on uudistuksista odotetuin ja OnePlus lupasi sen jo puhelimen julkaisun yhteydessä. Päivityksen sisältyy myös uusi OnePlus Slate -fontti, uudempi Google Mobile Services -paketti sekä Androidin heinäkuun tietoturvapäivitykset. Muita korjauksia ovat Wi-Fi-yhteyden sekä valmiustilan virrankulutusparannukset sekä bugikorjaukset kaiuttimen äänivuotoihin, kameran suljinääneen sekä videotallennuksen äänikanaviin liittyen.

OTA-päivitys tulee saataville OnePlus 5 -puhelimiin portaittain lähipäivien aikana.

Lähde: OnePlus

Motorola esitteli Moto G5S- ja Moto G5S Plus -älypuhelimet alempaan keskihintaluokkaan

Motorola esitteli uudet parannellut versiot Moto G5 -älypuhelimistaan.

Motorola laajentaa mallistoaan tänä vuonna aggressiivisesti ja suunnitelmat ovatkin olleet jo selvillä jonkin aikaa keväällä vuotaneen julkaisusuunnitelman myötä. Tänään julkaisuvuoroon pääsi alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvat Moto G5S -mallit, joita yritys kutsuu Moto G5 -mallien parannelluiksi erikoisversioiksi. Julkaisu on hieman erikoinen, sillä Moto G5 -mallit julkaistiin vain viisi kuukautta sitten ja niiden ominaisuudet ovat varsin lähellä nyt julkaistuja S-malleja.

Alkuvuodesta esiteltyihin Moto G5 -malleihin nähden molemmissa uusissa S-versioissa on täysalumiininen kuorirakenne, suurempi näyttö, sekä enemmän muistia.

Moto G5S on G5-malliin nähden suurikokoisempi ja varustettu 0,2 tuumaa suuremmalla näytöllä. Järjestelmäpiiri on pysynyt samana, mutta tallennustilaa löytyy tuplamäärä (32 Gt). Kameran tarkkuus on kasvanut kolmella megapikselillä ja akun kapasiteetti 200 milliampeeritunnilla.

Moto G5S tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 150 x 73,5 x 8,2-9,5 mm
  • Paino: 157 grammaa
  • Rakenne: alumiinikuoret, Gorilla Glass 3 -lasi
  • Värivaihtoehdot: harmaa, kulta
  • 5,2-tuumainen IPS LCD -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 424 PPI
  • Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri (8×1,4 GHz Cortex-A53, 450 MHz Adreno 505 GPU)
  • 3 Gt RAM-muistia
  • 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • Cat.4 150/50 Mbit/s LTE-yhteydet, Dual-band n-WiFi, Bluetooth 4.2, NFC
  • 16 Mpix takakamera, f2.0, PDAF, LED-salama
  • Viiden megapikselin etukamera, f2.0, LED-salama
  • 3000 mAh akku, micro-USB, TurboPower-lataus
  • Android 7.1 Nougat

Moto G5S Plus tarjoaa puolestaan Moto G5 Plussaan nähden 0,3 tuumaa suuremman näytön, gigatavun enemmän RAM-muistia, tarkemman ja valovoimaisemman etukameran sekä edistyneemmän kaksois-takakameran. Järjestelmäpiiri on pysynyt samana, eli Snapdragon 625:nä.

Moto G5S Plus tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 153,5 x 76,2 x 8,0-9,5 mm
  • Paino: 168 grammaa
  • Rakenne: alumiinikuoret, Gorilla Glass 3 -lasi
  • Värivaihtoehdot: harmaa, kulta
  • 5,5-tuumainen IPS LCD -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 401 PPI
  • Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri (8×2,0 GHz Cortex-A53, 650 MHz Adreno 506 GPU)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 32 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • Cat.7 300/150 Mbit/s 2CA LTE-yhteydet, Dual-band n-WiFi, Bluetooth 4.1, NFC
  • 2 x 13 Mpix takakamera (väri- ja mustavalkosensori), f2.0, PDAF, kaksois-LED-salama
  • Kahdeksan megapikselin etukamera, f2.0, LED-salama, 4K-videokuvaus
  • 3000 mAh akku, micro-USB, TurboPower-lataus
  • Android 7.1 Nougat

Moto G5S ja Moto G5S Plus tulevat saataville Pohjoismaissa elokuun 15. päivä ja niiden suositushinnat ovat 249 ja 299 euroa. Värivaihtoehtoja ovat metallinharmaa ja kulta.

Lähde: Motorola Blog

NVIDIA Titan Xp:n suorituskyky ammattilaissovelluksissa nousee merkittävästi uusilla ajureilla

NVIDIA on julkaissut uudet beeta-ajurit, jotka nostavat Titan Xp -näytönohjaimen suorituskykyä parhaimmillaan kolminkertaiseksi tietyissä ammattilaissovelluksissa. Käytännössä kyse on Quadro-ammattilaisnäytönohjainten optimointien tuomisesta Titan Xp:n käyttöön vastauksena Radeon Vega Frontier Editionin Radeon Pro -optimointeihin.

NVIDIA on vastannut AMD:n Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimella heittämään haasteeseen uusilla ajureilla. GeForce 385.12 -ajurit ovat beeta-asteella, mutta samat parannukset ovat epäilemättä luvassa piakkoin myös WHQL-ajureihin. Uudet GeForce 385.12 -ajurit tukevat luonnollisesti kaikkia GeForce -näyttönohjaimia 400 -sarjasta lähtien, mutta niiden ainut merkittävä uudistus koskee NVIDIA Titan Xp -näytönohjainta. Ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille.

GeForce 385.12 -ajureiden uudistus on parhaimmillaan kolminkertainen suorituskyvyn parannus Titan Xp -näytönohjaimella tietyissä ammattilaiskäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa. Nimeltä NVIDIA mainitsee blogissaan vain Mayan, eikä ajureista ole tarkempia julkaisutiedotteita, joten tarkka listaus parannuksia saavista sovelluksista selvinnee vasta myöhemmin.

Käytännössä kyse ei ole niinkään uusista ajurioptimoinneista, vaan ajureiden rajoitusten poistamisesta tuomalla Titan Xp:n käyttöön Quadro-puolelta tuttuja optimointeja. Liike on epäilemättä vastaus AMD:n Radeon Vega Frontier Editionille, jolla on käytössään Radeon Pro -puolen optimoinnit ammattilaissovelluksiin.

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

EKWB:ltä uusia start-stop-ominaisuudella varustettuja Vardar EVO -tuulettimia

EKWB:n uudet Vardar EVO ER -tuulettimet on varustettu start-stop-ominaisuudella.

Slovenialainen vesijäähdytystarvikevalmistaja EKWB on päivittänyt tuuletinvalikoimaansa uusilla Vardar EVO -malleilla. Uudistettu mallisto pitää sisällään ER-malleja, jotka mahdollistavat tuulettimen pysäyttämisen PWM-signaalin avulla.

EVO-mallien ER-versioiden (Extended Range) PWM-ohjauksen elektroniikka on toteutettu niin, että tuuletin pysähtyy ohjaussignaalin laskiessa 25-30 %:n tason alapuolelle. Kun ohjaussignaali nostetaan jälleen kyseisen tason yläpuolelle, lähtee tuuletin uudelleen pyörimään. Ominaisuuden kerrotaan mahdollistavan täysin hiljaisen tietokoneen, hidastavan pölyn kertymistä jäähdyttimiin sekä pidentävän tuulettimien käyttöikää.

Aiempien EK-Vardar-tuulettimien tapaan myös uudet EVO-versiot perustuvat tuttuun seitsenlapaiseen perusrakenteeseen ja ovat suunniteltu ensisijaisesti tuottamaan korkean staattisen paineen nestejäähdytyskäyttöön. Tuulettimissa käytetään dynaamista nestelaakerointia (Hydro-Dynamic), jonka kestoiäksi kerrotaan 50 000 tuntia.

Uudet EK-Vardar EVO -tuulettimet ovat välittömästi saatavilla EKWB:n verkkokaupan sekä jälleenmyyjien kautta. Kokovaihtoehtoja ovat 120 ja 140 mm ja hinnat liikkuvat versiosta riippuen 14,95 – 20,95 euron haarukassa. ER-versiot ovat perusmalleja kaksi euroa kalliimpia.

Lähde: EKWB

Samsung Galaxy Note8:n pressikuvat vuosivat nettiin

Evleaks vuosi ensimmäiset pressikuvat elokuun lopulla julkaistavasta Galaxy Note8 -älypuhelimesta.

Alan luotettavimmaksi tietovuotajaksi tituleerattu Evan Blass on julkaissut Twitterissä Evleaks-tilillään pressikuvat elokuun lopulla julkaistavasta Samsung Galaxy Note8 -älypuhelimesta. Ensin julki tuli kuva laitteen etupuolelta ja hetken päästä kollaasi, jossa laite näkyy kahdessa eri värissä ja joka puolelta.

Keväällä kauppoihin tulleisiin Galaxy S8 -malleihin nähden Note8 on kuvien perusteella hieman kulmikkaampi, jonka myötä myös näytön ja ulkomittojen välinen suhde vaikuttaisi olevan hieman korkeampi. Takakuoressa kamera-asetelma on kaksoiskameraratkaisun myötä kooltaan suurempi ja sormenjälkitunnistin on edelleen (harmillisesti) sijoitettuna kameran viereen.

Huhujen mukaan Note8:sta tulee löytymään 6,3-6,4-tuumainen Infinity Display -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella, Exynos 8895- tai Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, optisen zoomauksen mahdollistava 13 megapikselin kaksoiskamera, S Pen -kosketuskynä sekä vedenkestävä rakenne. Samsung julkaisee Galaxy Note8:n Unpacked-tapahtumassa New Yorkissa 23. elokuuta ja io-tech on paikalla raportoimassa uutuudesta tuoreeltaan.

Lähde & kuvat: Evleaks

Google Daydream -tuki saapuu päivityksenä Samsungin Galaxy S8 -puhelimiin

Galaxy S8 -malleille saapuvan päivityksen myötä ne tukevat Googlen Daydream VR-ominaisuuksia.

Google on ilmoittanut virallisella Google VR -tilillään Google+:ssa Samsungin Galaxy S8 -mallien saavan viimein Daydream-tuen. Googlen mukaan Daydream-ready-päivityksen syöttäminen on aloitettu Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimille.

Päivityksen myötä puhelimet tukevat Googlen Daydream-virtuaalitodellisuusalustaa. Päivitys tulee saataville mitä ilmeisimmin portaittain, sillä ainakaan io-techin testilaitteisiin sitä ei ollut vielä tarjolla. Käyttäjäraporttien mukaan päivitykseen liittyy myös serveritason muutoksia, jotka eivät liity OTA-päivitykseen. Jotkut käyttäjät ovat joutuneet tyhjentämään Google VR -palvelun välimuistitiedot ennen Daydream-tuen aktivoitumista.

Daydream on Googlen virtuaalitodellisuusalusta (VR-platform), joka esiteltiin Google I/O-tapahtumassa viime vuoden keväällä. Daydream-ominaisuudet toimivat yhteensopivilla puhelimilla, joista löytyy riittävästi suorituskykyä, yhteensopiva järjestelmäpiiri sekä tarvittavat anturit. Daydream-yhteensopivia puhelimia voi käyttää Googlen Daydream View VR-headsetin kanssa.

Lähde: Google+

Uusi artikkeli: Testissä Nokia 5

io-tech testasi 200 euron hintaisen Nokia 5 -älypuhelimen.

io-techin heinäkuun viimeisessä testiartikkelissa tutustutaan HMD Globalin tähän mennessä julkaisemista Nokia-älypuhelimista keskimmäiseen, 200 euron hintaiseen ”viitoseen”. Laitteen keskeisiä ominaisuuksia ovat mm. metallikuoret, 5,2-tuumainen IPS-näyttö, Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri sekä Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä.

Artikkelissa tutustutaan Nokia 5:n rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn, akunkestoon sekä käyttökokemuksiin noin viikon kestäneen testijakson pohjalta. Tarkoituksena on selvittää kannattaako 50 euron lisäsijoitus verrattaessa sisarmalli Nokia 3:een.

Lue artikkeli: Testissä Nokia 5

 


AMD julkisti Radeon RX Vegat, myyntiin 14. elokuuta

Radeon RX Vega -näytönohjaimia tulee aluksi saataville kaksi: RX Vega 64 ja RX Vega 56. RX Vega 64:sta julkaistaan perusversion lisäksi tyylitellyllä jäähdytysratkaisulla varustettu Limited Edition- ja nestejäähdytetty Liquid-versio. Limited Edition- ja Liquid-versio tulevat saataville vain osana Radeon Pack -bundleja.

AMD ilmoitti Computex-messujen yhteydessä julkaisevansa Radeon RX Vega -näytönohjaimet heinäkuun lopulla SIGGRAPH-messuilla. Messut ovat parhaillaan käynnissä, mutta RX Vegoja ei ole julkaistu, vaan lähinnä julkistettu. Todellinen julkaisu tapahtuu 14. elokuuta, kun näytönohjaimet saapuvat myyntiin.

Radeon RX Vegat perustuvat Vega 10 -grafiikkapiiriin. GlobalFoundriesin 14 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla valmistettava piiri rakentuu yhteensä noin 12,5 miljardista transistorista ja se edustaa viidettä GCN-sukupolvea. Grafiikkapiiri on asennettu interposerille ja sen parina on kaksi 4-Hi HBM2 -muistipinoa, eli yhteensä 8 Gt HBM2-muistia.

Radeon RX Vega 64 -malleissa on käytössä täysi piiri, eli 64 NCU-yksikköä (4096 stream-prosessoria), 256 teksturointiyksikköä ja 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet riippuvat käytetystä jäähdytyksestä. Ilmajäähdytetyssä mallissa ne ovat 1247 ja 1546 MHz ja nestejäähdytetyssä Liquid-mallissa 1406 ja 1677 MHz. 2048-bittisen muistiohjaimen jatkeena olevat HBM2-muistit toimivat 1,89 Gbps:n nopeudella. Ilmajäähdytetyn version TBP-arvo on 295 wattia ja nestejäähdytetyn Liquid-version 345 wattia.

Radeon RX Vega 56 perustuu osittain leikattuun Vega 10 -grafiikkapiiriin. Käytössä on nimen mukaisesti 56 NCU-yksikköä (3584 stream-prosessoria), 224 teksturointiyksikköä ja ilmeisesti 64 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 1156 ja 1471 MHz. 2048-bittisen muistiohjaimen jatkeena olevat HBM2-muistit toimivat 1,6 Gbps:n nopeudella ja näytönohjaimen TBP-arvo on 210 wattia.

AMD esitteli SIGGRAPHissa myös RX Vega Nano -versiota, mutta virallista tietoa siitä ei juurikaan ole herunut. Näytönohjain on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express-lisävirtaliittimellä ja SFF Networkin saamien tietojen mukaan sen TBP-arvo olisi 150 wattia.

AMD ei esitellyt julkistuksessa perinteisiä suorituskykytestejä sellaisenaan, keskittyi parempaan pelikokemukseen ja minimi-FPS:ään. Käytännössä Vegat taistelevat markkinoista NVIDIAn GeForce GTX 1070- ja GeForce GTX 1080 -näytönohjainten kanssa. RX Vegoja AMD:n paljastamissa luvuissa edustaa ilmajäähdytetty RX Vega 64.

Esimerkiksi 3440×1440-resoluutiolla RX Vega 64:n minimi-FPS pysyy Ashes of the Singularity, Battlefield 1, Deus Ex: Mankind Divided, Doom, Forza, Gears of War, Sniper Elite 4 ja Warhammer peleissä 53 – 76 FPS:n välillä, eli ne osuvat Samsungin CF791-FreeSync-näytön mukautuvan virkistystaajuuden alueelle. Verrokiksi GeForce GTX 1080:n minimi-FPS samoissa peleissä on 45 – 78 FPS.

4K-resoluutiolla esimerkkipeleinä ovat Battlefield 1, Call of Duty: Infinite Warfare, Civilization 6, Fallout 4, Far Cry Primal, Hitman, Overwatch, Sniper Elite 4 ja Warhammer. RX Vega 64:n minimi-FPS kyseisissä peleissä on 43 – 57, eli ne osuvat puolestaan osuu Asuksen MG28UQ-Freesync-näytön mukautuvan virkistystaajuuden alueeseen. GeForce GTX 1080:n minimi-FPS samoissa peleissä on 26 – 56 FPS.

AMD:n hinnoittelu näytönohjaimille on tavallisuudesta poikkeava, sillä asiakkaat voivat valita mahdollisuuden maksaa näytönohjaimesta joko perushinnan tai 100 dollaria korkeamman hinnan vastineeksi Radeon Pack -paketista. Radeon Pack -pakettiin kuuluu kaksi ilmaista uutuus peliä (arvo 120 dollaria) sekä 100 dollarin alennus tietyistä Ryzen 7 -prosessori + emolevy -komboista ja 200 dollarin alennus Samsung CF791 -FreeSync-näytöstä. Alennuksia ei saa kuponkeina vaan ostokset on tehtävä kerralla.

Radeon RX Vegat saapuvat myyntiin 14. elokuuta. RX Vega 56:n veroton suositushinta on 399 dollaria ja RX Vega 64:n 499 dollaria. Radeon RX Vega 64:n Limited Edition -versio alumiinisine jäähdytinkuorineen ja Liquid-versio nestejäähdytyksellä ovat saatavilla vain osana Radeon Pack -paketteja. Nestejäähdytetty Liquid-versio on 100 dollaria kalliimpi kuin ilmajäähdytetty versio.

Julkaisemme myöhemmin tarkemman katsauksen itse Vega-arkkitehtuuriin ja sen uudistuksiin.