Uutiset

Huhut 16-ytimisestä Zen-prosessorista saivat tukea 12-ytimisen Zenin SiSoft-tuloksista

SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet tulokset sekä tukevat että kumoavat osia aiemmista huhuista. Tulosten mukaan kyseessä olisi rajusti karsittu 32-ytiminen Naples-prosessori.

AMD esitteli Zen-arkkitehtuuriaan ja siihen perustuvia prosessoreita ensimmäistä kertaa julkisesti viime joulukuussa lehdistölle pidetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa. Zen on legendaarisen Jim Kellerin täysin puhtaalta pöydältä suunniteltu uusi x86-arkkitehtuuri, jonka AMD visioi skaalautuvan virtapiheistä höyhensarjan prosessoreista aina raskaansarjan palvelinprosessoreihin asti.

Yhtiö antoi AMD Tech Summit -tapahtumassa ensimaistiaiset nyt jo julkaistuista Summit Ridge -koodinimellisistä Ryzen-prosessoreistaan sekä tulevan vuosineljänneksen aikana eli huhti-kesäkuussa julkaistavista Naples-palvelinprosessoreista. Sekä Summit Ridge- että Naples-prosessorit perustuvat samoihin Zeppelin-siruihin. Zeppelin pitää sisällään uncoren, kaksikanavaisen muistiohjaimen sekä kaksi neliytimistä CCX-prosessoriklusteria. Summit Ridgessä on käytössä yksi Zeppelin-siru, kun Naples on neljän Zeppelinin MCM-ratkaisu (Multi-Chip Module). AMD:lla on lisäksi työn alla erillinen yhdellä CCX-klusterilla ja integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella varustettu Raven Ridge -APU-piireissä käytettävä siru.

Viimeisen parin viikon aikana nettiin on alkanut tulvia jälleen huhuja vielä kolmannesta, 16-ytimisestä Zen-prosessorista. Ensimmäiset huhut 16-ytimisistä Zen-prosessoreista saatiin jo viime kesänä, kun Fudzilla kertoi Snowy Owl -koodinimellisestä prosessorista. Fudzillan mukaan Snowy Owl -prosessorit olisivat BGA-paketoituja, eli ne juotettaisiin suoraan emolevyille. Tuoreimpien huhujen mukaan AMD tulisi julkaisemaan 16-ytimiset Zen-prosessorit kaikkein järeimpiin työpöytätietokoneisiin (HEDT, High End DeskTop) ja työasemiin, mikä sotii aiempia BGA-huhuja vastaan.

Nyt tuoreimmille huhuille on saatu lisäpontta SiSoft Sandran tietokannasta, johon on ilmestynyt Alienware Area-51 R3 -järjestelmän tuloksia 12-ytimisellä Zen-prosessorilla. Valitettavasti tulokset on ehditty jo sensuroimaan osittain, mutta VideoCardz-sivusto ehti napata talteen kuvankaappauksen sensuroimattomasta tuloksesta. Alienware Area-51:n nykyiset R2-versiot käyttävät Intelin Core i7-6800K- ja i7-6850K-prosessoreita.

Sandran tulokset eivät kuitenkaan ainakaan sellaisenaan tue huhuja erillisestä 16-ytimisestä Zen-prosessorista, sillä se tunnistaa prosessorilta löytyvän 8 x 8 megatavua L3-tason välimuistia. Käytännössä välimuistin määrä tarkoittaa prosessorin olevan neljää Zeppelin-sirua käyttävä Naples, vaikkakin rajusti leikeltynä: 12-ytiminen Naples tarkoittaisi Zeppelin-sirujen olevan 3/0-ytimen konfiguraatiossa (max 4/4). Ilmassa on tietenkin vielä mahdollisuus sille, että Sandra on tulkinnut välimuistin väärin, mutta tälle saadaan varmistus vasta myöhemmin.

Riippumatta SiSoft Sandran tekemien tulkintojen osuvuudesta, kertoo prosessorin nimi jo lukuisia yksityiskohtia sen konfiguraatiosta. Prosessori tunnistuu nimellä AMD Eng Sample: 2D2701A9UC9F4_32/27_N. Koodin toinen kirjain ”D” viittaa prosessorin olevan tarkoitettu työpöytäkäyttöön (Desktop). Sama ”D” löytyi myös Summit Ridge -prosessoreiden Engineering Sample -versioista ja palvelinkäyttöön tarkoitettujen Naples Engineering Sample -prosessoreiden vastaava kirjain on ”S” eli palvelin (Server). Seuraava luku 270 viittaa lopun 27:n tavoin 2,7 GHz:n peruskellotaajuuteen, kun 32 kertoo Precision Boost -kellotaajuuden olevan 3,2 GHz. C-kirjain viittaa puolestaan ydinten määrään: heksadesimaali C kääntyy desimaalijärjestelmässä luvuksi 12.

VideoCardzin tulkintojen mukaan muut kirjaimet ja numerot viittaavat Engineering Sample -sukupolveen, prosessorin revisioon, TDP-arvoon, prosessorikantaan, välimuistikonfiguraatioon ja prosessorin steppingiin.

VideoCardz löysi myös Redditin kautta ilmeisesti Baidusta lähtöisin olevia kuvia, joissa esiintyy väitetyt X390- ja X399 -alustat järeämmille Zen-prosessoreille. Ainakin emolevyn konfiguraatiota kuvaava pohjapiirustus on kuitenkin osoittautunut kaikella todennäköisyydellä Asuksen X370 Pro- ja X370 Prime -emolevyjen pohjapiirustuksiin perustuvaksi väärennökseksi, mikä syö myös muiden samasta lähteestä peräisin olevien kuvien uskottavuutta. Alustakaavioissa on myös tiettyjä epäloogisuuksia, mikä murentaa uskottavuutta entisestään.

Riippumatta siitä, ovatko alkuperäiset huhut kolmannesta Zen-prosessorista tosia tai ei, näyttää nyt varsin varmalta, että AMD tulee tuomaan markkinoille myös 12- ja 16-ytimisiä Zen-prosessoreita.  Suurimmassa osassa huhuja niihin on viitattu Ryzen-nimellä, mutta ainakin io-techin toimitus uskoo AMD:n päätyvän eri nimeen järeisiin työasemiin suunnatuissa prosessoreissa samaan tapaan kuin aikoinaan yhtiö julkaisi peruskäyttöön Athlonit ja järeisiin työasemiin sekä palvelimiin Opteronit.

Video: Intel Core i7-7700K -prosessorin korkkaus

Valmistelemme io-techin testilabrassa Kaby Lake -ylikellotusartikkelin toista osaa, jota varten korkkasimme Core i7-7700K -prosessorin.

Päivitys: Kokeilimme videoalustana ensimmäistä kertaa Facebookin live-tilaa ja lopputulos ladattiin Youtubeen ja upotettevaksi uutiseen:

 

Linkki Facebookin live-videoon

Videolla käytettävä korkkaustyökalu on suomalaista käsityötä ja sen hinta on 25 euroa Enter Setupin verkkokaupassa.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

GeForce GTX 1080 Ti:n GP102-grafiikkapiiri ylikellotettu yli 3 GHz:iin

EVGA:lla työskentelevä extreme-ylikellottaja Vince ”Kingpin” Lucido on päässyt vauhtiin uuden GeForce GTX 1080 Ti:n kanssa.

EVGA on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvankaappauksen GPU-Z- ja EVGA Precision OCX -ohjelmista, joissa näkyy maaliskuun alussa julkaistun GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen GP102-grafiikkapiiri toimimassa 3024 MHz:n kellotaajuudella. TSMC:n 16 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettava GP102 rakentuu 12 miljardista transistorista ja piisirun pinta-ala on noin 500 neliömillimetriä. Kyseinen kellotaajuus on saavutettu -196-asteisella nestemäisellä typellä jäähdytettynä 2D-vakaasti Windowsin työpöydällä ja 3D-vakaasti grafiikkapiiri on toistaiseksi saatu toimimaan 3DMark Fire Strike -testissä reilulla 2,5 GHz:n kellotaajuudella.

Testeissä käytetty GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain on GPU-Z-kuvankaappauksen tietojen perusteella referenssisuunnitteluun perustuva Founders Edition -malli, joka oli kuitenkin rankasti modifoitu. Näytönohjaimen piirilevylle oli juotettu muun muassa modifikaatiot GPU:n, GDDR5X-muistien ja PLL-kellopiirin käyttöjännitteiden säätämiselle sekä tehonkulutusrajoituksen poistamiselle. Yksityiskohtaiset ohjeet GeForce GTX 1080 Ti:n modifioimiseen extreme-ylikellottamista varten löytyvät xDevs.com-sivustolta, johon EVGA:lla työskentelevä insinööri Illya ”TiN” Tsemenko on työstänyt kattavan oppaan.

1 GHz saavutettiin GPU:lla vuonna 2005, 2 GHz 2012 ja 3 GHz 2016

1 GHz:n kellotaajuuden grafiikkapiirillä rikkoi aikoinaan ensimmäisenä maailmassa allekirjoittanut yhdessä Ville Suvannon kanssa vuonna 2005. Kyseessä oli ATI Radeon X1800 XT -näytönohjain ja nestemäisellä typellä -80 asteeseen jäähdytetty 90 nanometrin viivanleveydellä valmistettu R520-grafiikkapiiri.

”An independent team of Finnish over-clockers has made world history by over-clocking a graphics processor to engine clock levels above 1 GHz. The record was set on the recently-announced Radeon® X1800 XT graphics processor from ATI Technologies Inc. (TSX: ATY, NASDAQ: ATYT).

Noted Finnish over-clockers Sampsa Kurri and Ville Suvanto achieved graphics engine clocks of 1.003 GHz and a memory speed of 1.881 GHz (940.50 MHz DDR (dual data-rate) memory clocks) with maximum system stability and no visual artifacts.”

Lue koko ATI:n lehdistötiedote vuodelta 2005

2 GHz:n kellotaajuus rikkoutui vuonna 2012, kun Kingpin saavutti merkkipaalun EVGA:n GeForce GTX 680 Classified -näytönohjaimella ja 28 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Kepler-arkkitehtuurin GK104-grafiikkapiirillä. Tuolloin rajapyykki saavutettiin 3D-vakaalla kellotaajuudella ja Kingpin julkaisi 3DMark 11 -tuloksen, kun GK104-grafiikkapiiri toimi 2002 MHz:n kellotaajuudella.

3 GHz:n kellotaajuus rikottiin grafiikkapiirillä joulukuussa 2016, kun etelä-afrikkalainen ylikellottaja Vivi rikkoi GALAX GOC 2016 -tapahtumassa rajapyykin nestemäisellä typellä jäähdytetyllä GeForce GTX 1060 -näytönohjaimella ja 16 nanometrin viivanleveydellä valmistetulla Pascal-arkkitehtuurin GP106-grafiikkapiirillä. Grafiikkapiirillä saatiin ajettua onnistuneesti läpi GPUPI 1B -testi 3012 MHz:n kellotaajuudella.

Uusi artikkeli: AMD Ryzen 7 1700

26.3.2017 - 14:11 / Sampsa Kurri Kommentit (107)

io-techin testissä AMD:n uusien 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden edullisin 1700-malli.

Tutustumme artikkelissa noin 370 euron hintaiseen Ryzen 7 1700 -prosessoriin ja kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat kalliimmat Ryzen 7 1800X- ja 1700X-mallit, AMD:n edellisen sukupolven FX-8370-prosessori sekä Intelin leiristä Core i7-6900K-, 6800K- ja 7700K-mallit. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: AMD Ryzen 7 1700

AMD:n Ryzen 5 -prosessorit listattu ennakkomyyntiin Suomessa

Ryzen 5 -mallien myynti alkaa virallisesti 11. huhtikuuta, mutta prosessorit ovat jo ilmestyneet ennakkotilattavaksi suomalaisten jälleenmyyjien valikoimiin.

AMD esitteli viime viikolla virallisesti Ryzen 5 -sarjan prosessorit, niiden tekniset tiedot, hinnat ja kertoi myynnin alkavan huhtikuun toisella viikolla.

Suorituskykyisimmän 6-ytimisen Ryzen 5 1600X -mallin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 249 dollaria ja Suomessa ennakomyynti on alkanut Jimm’s PC-Storessa ja Verkkokauppa.comissa 299 euron hinnalla. 1600-mallin 219 dollarin suositushinta on Suomessa 259 euroa.

Neliytimisten Ryzen 5 1500X- ja 1400-mallien verottomat suositushinnat Yhdysvalloissa ovat 189 ja 169 dollaria ja Suomessa ennakkomyynti on alkanut 229 ja 199 euron hintatasolla.

io-tech tulee testaamaan ja julkaisemaan artikkelin uusista Ryzen 5 -prosessoreista heti kun median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta päättyy 11. huhtikuuta.

Lähde: Hinta.fi

Futuremarkin 3DMark API Overhead -testiin tuki Vulkan-rajapinnalle

Vulkan-rajapinta korvaa 3DMarkin API Overhead -testissä sen aiemmin tukeman Mantle-rajapinnan. Khronos on kehittänyt Vulkanin AMD:n Mantle-rajapinnan pohjalta.

3DMark-testiohjelmistaan tuttu, kotimaista perää ja nykyään kansainväliseen UL-konserniin kuuluva Futuremark on julkaissut uuden version 3DMark API Overhead -testistään. Alun perin API Overhead -testi julkaistiin kaksi vuotta sitten 26. maaliskuuta 2015 vertailemaan matalan tason DirectX 12- ja Mantle-rajapintoja DirectX 11 -rajapintaan.

3DMarkin API Overhead -testi on luotu mittaamaan itse rajapintojen pullonkauloja ja suorituskykyä. Yhtiö painottaa, ettei sitä ole tarkoitus käyttää eri valmistajien näytönohjainten vertailuun. Testi nostaa erityisen selvästi esiin ns. matalan tason rajapintojen tehokkuuden draw call -komentojen kanssa verrattuna vanhempiin rajapintoihin kuten DirectX 11.

Rajapintojen suorituskykyä vertaillaan käyttämällä suurta määrää draw call -käskyjä. Draw call -käskyä käytetään aina, kun prosessori kertoo näytönohjaimelle, että sen pitää renderöidä jokin objekti ruudulle. API Overhead -testissä draw call -komentojen määrää lisätään niin kauan, että suorituskyky laskee näytönohjaimen, prosessorin tai rajapinnan rajoitusten vuoksi alle 30 FPS:n. Voit lukea lisää testin toteutuksesta 3DMark Technical Guide -oppaasta (PDF).

API Overhead -testin uusi 1.5-versio lisää testiin tuen Khronoksen matalan tason Vulkan-rajapinnalle. Se korvaa testissä aiemmin mukana olleen AMD:n Mantle-rajapinnan, jonka pohjalta Khronos on kehittänyt Vulkanin. Testin tuorein Windows-versio tukee Vulkanin lisäksi Microsoftin DirectX 11- ja DirectX 12 -rajapintoja. 3DMark API Overhead -testistä on olemassa myös iOS -versio, joka tukee Metal- ja OpenGL 3.0 ES -rajapintoja.

Guru3D on ehtinyt jo testaamaan uutta API Overhead -testiä alustavasti ja julkaissut tulokset sivuillaan. Sivuston testien mukaan Vulkan-rajapinnalla NVIDIAn huippunäytönohjaimet saavat ajettua ruudulle 3 – 7 prosenttia ja GTX 1060 peräti 26 % enemmän draw calleja, kuin DirectX 12 -rajapinnalla. AMD:n näytönohjaimilla Vulkan suoriutuu puolestaan hieman heikommin, ja DirectX 12:lla saadaan näytönohjaimesta riippuen 2,4 – 4,5 % enemmän draw calleja, kuin Vulkanilla.

Baselworld-kellotapahtuma toi mukanaan vyöryllisen Android Wear 2.0 -älykelloja

Sveitsissä eilen alkanut Baselworld 2017 -kellotapahtuma on tuonut mukanaan lukuisia Android Wear 2.0 -älykelloja eri valmistajilta.

Google julkaisi puettaville laitteille tarkoitetun Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmänsä pitkän odottelun jälkeen helmikuun alussa ja sen myötä älykellomarkkinat tuntuisi saaneen pienen piristysruiskeen. Eilen Sveitsissä alkaneilla Baselworld 2017 -kellomessuilla useat brändit ovat esitelleet omia näkemyksiään Android-älykellosta. Useimmat uutuuksista perustuvat samaan Qualcommin Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiriin.

Fossil Groupin alaisuuteen kuuluvan Dieselin ensimmäinen älykello on nimeltään Diesel On ja se on muotoiltu brändille tyypillisesti varsin näyttävästi ja maskuliinisesti. Väri- ja hihnavaihtoehtoja tulee saataville useita. Teknisestä toteutuksesta tiedetään toistaiseksi vain Snapdragon Wear 2100 -piiri, pyöreä AMOLED-näyttö sekä Bluetooth-yhteys. Dieselin omien kellotaulujen lisäksi laitteesta löytyy ”filttereitä”, jotka luovat kellon näytölle efektejä eri tilanteissa. Esimerkiksi ”älä häiritse” -tilassa jokaisesta uudesta ilmoituksesta näytölle ilmestyy uusi särö ja käyttäjän ollessa paikallaan näyttö huurtuu hiljalleen umpeen. Diesel On -älykellot tulevat saataville loppuvuodesta 325 dollarin suositushintaan.

Casio esitteli Baselworldin kynnyksellä uuden rajattuna 500 kappaleen eränä valmistettavan Pro Trek WSD F20S -kellon, joka perustuu tammikuussa julkaistuun Pro Trek WSD F20 -malliin. Erikoisuutena S-mallissa on safiirilasilla suojattu näyttö sekä siniset ionipinnoitetut metalliyksityiskohdat. Kellossa on 1,32-tuumainen kaksikerroksinen 320 x 300 pikselin kosketusnäyttö, joka osaa kytkeytyä vähän virtaa vievään mustavalkotilaan. Myös muut tekniset ominaisuudet, kuten vähän virtaa kuluttava GPS-yhteys ovat samat kuin edullisemmassa sisarmallissa. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.0, jota on höystetty Casion ulkoilupainotteisilla lisäsovelluksilla. Kellon hinnaksi kerrotaan 500 dollaria.

Myös Fossilin lisensoimiin brändeihin lukeutuva Emporio Armani esitteli oman Connected-älykellonsa, jotka muistuttavat muotoilultaan Emporio Armanin viimeaikaisia rannekellomalleja. Teknisen toteutuksen yksityiskohdat ovat toistaiseksi varsin vajaavaisia, sillä kellojen ominaisuuksista mainitaan ainoastaan Snapdragon Wear 2100 -piiri sekä pyöreä korkean resoluution AMOLED-näyttö. Hinnoittelusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta kellot tulevat saataville syyskuussa.

Fossil julkaisi omaan mallistoonsa uudet Q Venture- ja Q Explorist -mallit, joista ensin mainittu on solakampi naisille suunnattu malli. Venturen läpimitta on 42 mm ja paksuus 11,5 mm. Hihnan leveys on 18 mm. Exploristin halkaisijaksi kerrotaan 44 mm ja paksuudeksi 12,6 mm. Hihnakoko on 22 mm. Molempien sisällä on samaa rautaa – pyöreä AMOLED-näyttö, Snapdragon Wear 2100 -piiri, neljä gigatavua tallennustilaa sekä WiFi- ja Bluetooth-yhteydet. Akunkestoa luvataan yhdellä latauksella 24 tuntia. Fossilin uutuusmallit saapuvat kauppoihin syksyllä 255-275 dollarin suositushintaan.

Sveitsiläisen Gc:n uudet Connected-älykellot perustuvat muotoilun osalta yrityksen miesten ja naisten Sturctura-malliston rannekelloihin. Kellojen teräsrakenteessa on käytetty harjattua sekä kiillotettua viimeistelyä ja ruusukultaisia sekä pronssisia yksityiskohtia. Kelloja tulee saataville eri väreissä ja metallisilla, nahkaisilla sekä silikonisilla rannekkeilla. Sisällä on Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiri ja pyöreää näyttöä suojaa mineraalilasi, mutta muita tarkempia tietoja kellosta ei ole vielä tarjolla. Myöskään saatavuus tai hinnoittelu eivät ole vielä tiedossa.

Muotibrändi Guess esitteli uudet älykellomallinsa sekä naisille että miehille. Naisten mallien läpimitta on 41 mm ja miesten mallien vastaavasti 44 mm. Naisten malleissa on käytetty väreinä kultaa, ruusukultaa ja hopeaa sekä kristallikoristeita. Miesten malleista on tarjolla sporttinen ja klassinen tyylivaihtoehto. Kellojen rannekkeet ovat standarimallisia ja vaihdettavia. Guessin älykellojen sisältä löytyy Snapdragon Wear 2100, 512 tai 768 Mt RAM-muistia, 4 Gt tallennustilaa sekä Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmä. Guessin uudet Connected-mallit tulevat saataville ensi syksynä.

Michael Korsin (Fossilin alainen brändi) uusia älykellomalleja ovat Access Sofie naisille sekä Access Grayson miehille. Sofie on malleista selvästi sirompi ja siinä on kristallein koristeltu kehys. Grayson-mallin kerrotaan olevan moderni ja sporttinen. Värivaihtoehtoja on sekä kellon että rannekkeen osalta useita. Tekniseltä puolelta löytyy pyöreä AMOLED-näyttö sekä Snapdragon Wear 2100 -piiri. Michael Kors Access -älykellojen hinnat alkavat 350 dollarista ja ne tulevat kauppoihin loppuvuodesta.

Fossilin siipien alla toimiva Misfit lanseerasi Vapor-älykellonsa, joka on hinnoiteltu houkuttelevasti 199 dollariin. Modernisti muotoiltu kello on läpimitaltaan 44 mm ja vedenkestävä 50 metrin syvyyteen asti. Laitteen tekniseltä osastolta löytyy 1,39-tuumainen AMOLED-näyttö (326 PPI), Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua tallennustilaa, optinen pulssimittari, GPS, Bluetooth, WiFi ja Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmä. Misfit Vapor tulee myyntiin loppukesästä jet black ja rose gold -väreissä.

Luksuskellovalmistaja Montblacin ensimmäinen älykello on nimeltään Summit ja se tulee kilpailemaan Tag Heuerin Connected -mallien kanssa ylemmässä hintaluokassa. Suurikokoinen Summit on läpimitaltaan 46 mm ja sen IP68-suojatussa rakenteessa on käytetty terästä, titaania ja safiirilasia. Väriyhdistelmiä on tarjolla useita. Summitin AMOLED-näyttö on kooltaan 1,39 tuumaa ja tarkkuudeltaan 400 pikseliä halkaisijalla. Sisällä on tuttu Snapdragon Wear 2100 -piiri, 512 Mt RAM-muistia sekä neljä gigaa tallennustilaa. Varustukseen kuuluu myös Bluetooth, WiFI- ja GPS-yhteydet, 300 mAh akku sekä optinen pulssimittari. Montblanc Summit tulee saataville toukokuussa ja sen hinnat liikkuvat 765 – 15 000 punnan haarukassa.

Movado Groupin ensimmäinen Android-älykello on nimeltään Movado Connect, joka tulee saataville syksyllä 2017 viitenä eri miesten mallina. Kellojen teknisistä ominaisuuksista ei valitettavasti ole vielä tarkempia tietoja. Movado Connect -kellot tulevat ainakin aluksi saataville vain Pohjois-Amerikassa 495 dollarin hintaan.

Samsung puolestaan esitteli messuilla kolme suunnittelija Yvan Arpan kanssa yhteistyössä toteutettua muotoilukonseptia Samsung Gear S3 -älykellostaan. Konseptikelloista kaksi oli varustettu lähinnä uudelleen muotoillulla kehyksellä sekä erikoismallisilla hihnoilla, kun taasen kolmas on hieman erikoisempi mekaanisella kellokoneistolla varustettu taskukello. Lisäksi Samsung esitteli viisarikellotaululla varustettuja Gear S3:een pohjautuvia hybridiversioita, jotka myöskin olivat pelkkiä konsepteja.

Corsair julkaisi ensimmäisen tietokoneensa, ITX-kokoluokan Onen

Etenkin muisteistaan ja virtalähteistään tuttu Corsair laajentaa markkinoitaan nyt myös valmiisiin tietokonepaketteihin ITX-kokoluokkaan kuuluvalla One-tietokoneellaan.

Corsair tuli alun perin tunnetuksi etenkin muistivalmistajana. Sittemmin yhtiö on laajentanut toimintaansa muun muassa virtalähteisiin, koteloihin, näppäimistöihin ja muihin oheislaitteisiin. Nyt yhtiö on tehnyt jälleen uuden aluevaltauksen julkaisemalla ensimmäisen tietokoneensa, Corsair Onen.

Corsair One on ITX-kokoluokan tehopakkaus, jonka sisään on ahdettu markkinoiden nopeimpia komponentteja. Saataville tulee sekä perus- että Pro-versiot, jotka erottaa toisistaan Pro-version astetta tehokkaammista komponenteista ja suuremmasta tallennustilasta. Molempien mallien käyttöjärjestelmäksi on valittu Windows 10:n Home-versio.

Perusversion sisältä löytyy Intelin Core i7-7700 -prosessori, MSI:n valmistama Z270-piirisarjaan perustuva ITX-emolevy, 16 Gt DDR4-2400 muistia ja NVIDIAn GeForce GTX 1070 -näytönohjain. Prosessoria jäähdytetään suljetulla nestekierrolla. Lisäksi perusversioon kuuluu 240 gigatavun SSD-asema ja SFX-kokoluokan 400 watin 80 Plus Gold -sertifioitu virtalähde.

Pro-versiossa prosessori on päivitetty Core i7-7700K-malliksi ja näytönohjain GeForce GTX 1080:ksi. Pro-versiossa jäähdytetään prosessorin lisäksi myös näytönohjain suljetulla nestekierrolla. Emolevy, muistit ja virtalähde ovat Pro-versiossa identtiset, mutta tallennustila on kaksinkertaistettu, eli tietokoneesta löytyy 480 Gt:n SSD-asema ja 2 Tt:n kiintolevy.

Molempien mallien I/O-paneelista löytyy PS/2liitin näppäimistölle tai hiirelle, yhteensä kuusi USB-liitäntää (1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 3x USB 3.1 Type-A, 2x USB 2.0), ääniliitännät, yksi HDMI- ja kaksi DisplayPort-liitäntää, verkkoliitäntä sekä antennipaikat WiFi 802.11ac -verkolle. Lisäksi etupaneelista löytyy yksi HDMI-liitäntä ja USB 3.1 -liitäntä.

Corsair Onen kotelon ulkomitat ovat 200 x 176 x 380 mm ja tilavuus viistettyjen kulmien myötä noin 12 litraa. Perusversion veroton suositushinta on 1799,99 dollaria ja Pro-version 2199,99 dollaria. Corsairin verkkokaupan yksinoikeutena on saatavilla lisäksi 960 Gt:n SSD-asemalla varustettu kiintolevytön Pro-versio 2299,99 dollarin hintaan. Niin ikään Corsairin verkkokaupan yksinoikeudeksi on jäämässä myöhemmin julkaistava GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimella ja 960 Gt:n SSD-asemalla varustettu versio, jonka veroton suositushinta on 2599,99 dollaria.

Uusi artikkeli: Ensituntumat: Android O Developer Preview 1

Asensimme Nexus 6P -älypuhelimeen Android O:n ensimmäisen kehittäjäversion ja tutustumme sen uudistuksiin ensituntumat-artikkelin muodossa.

Google julkisti hieman yllättäen tiistaina ensimmäisen Developer Preview -version tulevasta Android O -käyttöjärjestelmästään. Developer Preview -versio on suunnattu ensisijaiset sovelluskehittäjille ja sen tarkoitus on antaa esimakua uuden Android-version ominaisuuksista sekä mahdollistaa uusia ominaisuuksia hyödyntävien sovellusten testaaminen uudella alustalla.

Android O:n aikaista Developer Preview 1 -versiota ei ole vielä tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, joten sitä ei ole tarjolla Android-beetaohjelmaan rekisteröityneille, vaan päivitys on asennettava manuaalisesti Androidin kehittäjäsivuilta ladattavasta tiedostosta. Latasimme 1,41 gigatavun asennuspaketin ja syötimme sen Nexus 6P -älypuhelimen sisuksiin.

Tässä artikkelissa käymme läpi ensituntumia ja huomioita Android O:n ensimmäisestä kehittäjäversiosta.

Lue artikkeli: Ensituntumat: Android O Developer Preview 1

AMD varmisti FMA3-bugin Ryzen-prosessoreissa, korjaus luvassa mikrokoodipäivityksellä

Ryzen-prosessoreiden FMA3-bugi voi kaataa koko järjestelmän User Mode -tilassa, mikä saattaa muodostaa tietoturvaongelmia etenkin virtuaalikäyttöjärjestelmien kohdalla.

AMD:n Zen-arkkitehtuuriin perustuvien Ryzen-prosessoreiden julkaisun jälkimainingeissa löydettiin pari viikkoa sitten prosessoreista ensimmäinen merkittävä bugi. Bugin löysi HWBotin keskustelupalstojen käyttäjä Alexander ”Mysticial” Yee.

AMD:n Ryzen-prosessoreista löytynyt bugi koskee niiden tukea FMA3-käskykantalaajennokselle (FMA, Fused Multiply Add). Bugi löytyi Yeen itse kehittämällä avoimen lähdekoodin Flops-testiohjelmalla tai tarkemmin sen Intelin Haswell-prosessoreille käännetyllä Windows-versiolla, mutta se ei rajoitu vain Flops-testiohjelmaan.

Kuka tahansa käyttäjä voi todentaa ongelman Ryzen-kokoonpanolla lataamalla ohjelman lähdekoodin GitHubista ja kääntämällä sen Visual Studiolla x64 Haswell -binääriksi. Järjestelmä kaatuu tyypillisesti Flops-testin Single-Precision – 128-bit FMA3 – Fused Multiply Add -osiossa, vaikka joissain tapauksissa kaatuminen tapahtuu vasta vähän myöhemmin testin aikana. Ryzen-prosessoreiden FMA3-bugi kaataa koko kokoonpanon huolimatta siitä, että ohjelma ajetaan User Mode -tilassa, missä ohjelmien ei pitäisi kaataa virheen sattuessa koko järjestelmää. Bugin olemassaolo ja järjestelmän kaataminen User Mode -tilassa voi luoda tietoturvaongelman etenkin virtuaalikäyttöjärjestelmissä.

AMD on kertonut Digital Trends -sivustolle todentaneensa FMA3-bugin olemassaolon sisäisissä testeissään ja löytänyt syyn miksi se kaataa koko järjestelmän. Vaikka bugi on itse prosessorissa, se voidaan kaikkien onneksi korjata BIOS-päivityksen yhteydessä jaettavalla mikrokoodipäivityksellä. AMD ei ole vielä varmistanut BIOS-päivitysten tarkkaa aikataulua, vaan yhtiö kehottaa käyttäjiä vain seuraamaan emolevyvalmistajien tukisivustoja päivityksen varalta.