Huawei esitteli uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirinsä

Huawein Richard Yu esitteli Kirin 970 -järjestelmäpiirin IFA-messujen keynote-puheessaan.

Huawei on esitellyt juuri Kirin 970 -järjestelmäpiirin IFA-messujen yhteydessä. Uutuuspiirissä on keskitytty erityisesti tekoälyominaisuuksiin, joista huolehtimassa on oma erillinen NPU-prosessori (Neural network Processing Unit). Tekoälyyn liittyvissä tehtävissä Kirin 970:n kehutaan tarjoavan jopa 25 kertaa parempaa prosessointisuorituskykyä sekä 50 kertaa paremman energiatehokkuuden. Kirin 970:n suorittimien hyötysuhteen kerrotaan parantuneen 20 % Kirin 960 -piiriin nähden ja grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 20% ja hyötysuhteen jopa 50 %.

Kirin 970 valmistetaan TSMC:n 10 nanometrin prosessilla ja se rakentuu 5,5 miljardista transistorista. Piirin suorittimista neljä on 2,4 GHz maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A73-ytimiä ja toiset neljä 1,8 GHz maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A53-ytimiä. Grafiikkaominaisuuksista vastaa Mali-G72MP12-grafiikkasuoritin.

Integroitu uusi LTE-modeemi venyy mobiiliverkossa Cat.18-luokan latausnopeuksiin (1,2 Gbit/s). Dual-SIM-laitteissa Kirin 970 tukee kahta 4G-yhteyttä samanaikaisesti. Lisäksi piiristä löytyy kaksi kuvasignaaliprosessoria ja se pystyy käsittelemään HDR10-videokuvaa, purkamaan 4K 60 FPS -videokuvaa sekä pakkaamaan 4K 30 FPS -videokuvaa.

Piiri tullaan näkemään ensimmäisenä lokakuun puolivälissä julkaistavassa Huawei Mate 10 -älypuhelimessa.

Garminin uudessa vivoactive 3 -älykellossa käytetään suomalaisen Firstbeatin sykeanalytiikkaa

Garminin uudessa vivoactive 3 -älykellossa käytetään Jyväskylässä kehitettyä sykeanalytiikkaa.

Garmin on julkaissut IFA-messuilla uuden vivoactive 3 -urheiluälykellon, jonka sisältä löytyy jyväskyläläisen Firstbeatin kehittämää kuntoilun ja hyvinvoinnin seurannassa hyödynnettävää sykeanalytiikkaa. Firstbeatin kehittämät metriikat seuraavat maksimaalista hapenottokykyä (VO2max), kuntoikää, ympärivuorokautista stressitasoa sekä kulutettuja kaloreita sykeperustaisen laskenta-algoritmin avulla.

Itse vivoactive 3 -älykello on rungoltaan kuituvahvistettua polymeerimuovia ja Gorilla Glass 3 -lasilla suojattua näyttöä kiertää teräskehys. Pyöreä MIP-värinäyttö (memory in pixel) on kooltaan 1,2 tuumaa ja sen tarkkuus on 240 pikseliä halkaisijalla. Sisäänrakennetun akun luvataan kestävän yhdellä latauksella jopa seitsemän päivää tai GPS-tilassa 13 tuntia.

Käyttäjän sijaintia on mahdollista seurata GPS- ja Glonass-yhteyksien avulla ja sykettä optisen pulssimittarin avulla. NFC-yhteyden avulla kello tukee Garmin Pay -lähimaksuominaisuutta. Connect IQ -sovelluskaupasta on mahdollista ladata kelloon uusia kellotauluja sekä sovelluksia. Kuntoilua varten kellosta löytyy yli 15 esiladattua lajisovellusta.

Garmin vivoactive 3 tulee saataville vuoden viimeisellä neljänneksellä 349 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja on kolme – musta, valkoinen ja grafiitinharmaa.

Lähde: Firstbeat, Garmin

Ensituntumat: Samsung Gear Sport, Gear Fit2 Pro & Gear IconX (2018)

io-tech otti IFA-messuilla ensituntumat Samsungin uusista puettavista Gear-laitteista.

Samsungin osalta IFA ei tarkoittanut tänä vuonna uusia puhelinjulkistuksia, sillä yritys esitteli Note8-lippulaivamallinsa viikkoa aiemmin erillisessä Unpacked-tilaisuudessa New Yorkissa. IFA:ssa yritys keskittyi sen sijaan puettaviin laitteisiin, joita julkaistiin kolme kappaletta.

Päivänvalon näkivät Gear Sport –älykello, Gear Fit2 Pro –älyranneke sekä toisen sukupolven Gear IconX –kuulokkeet. Vierailimme messujen avajaispäivänä Samsungin osastolla ja tutustuimme uutuuksiin tuoreeltaan Samsungin Antti Tuuralan opastuksella.

Tässä jutussa käymme läpi nopeat ensituntumat kaikista kolmesta uutuuslaitteesta. Laitteista ainakin Gear Sport –älykello tullaan todennäköisesti näkemään io-techin testissä loppuvuoden aikana.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Gear Sport

Tämän vuoden IFA:ssa Samsung ei nähnyt tarpeelliseksi julkistaa seuraajaa vuosi sitten esitellylle Gear S3 –älykellolleen, vaan se esitteli sen sijaan urheilukäyttöön suunnatun Gear Sportin. Ulkoisesti kello muistuttaa jonkin verran Gear S3:n Frontier-versiota, mutta mitoiltaan Sport on hieman pienempi ja kellon runkoon on haettu neliskanttisempaa muotoa.

Laitteen runko on tummaksi pinnoitettua terästä ja rakenteesta on tehty vedenkestävä aina 50 metrin syvyyteen asti, jolla on varmistettu kellon soveltuvuus uintikäyttöön. Kokonaisuus tuntuu jämäkältä ja hyvältä.

Gear Sportin vakiohihna on silikonia, joka on miellyttävä vaihtoehto hikoilua ja uimista ajatellen. Suomessa kello tulee myyntiin kahtena eri värivaihtoehtona – mustalla ja sinisellä hihnalla. Hihna on standardikokoista 20 mm leveää mallia, joten hihna on helposti käyttäjän vaihdettavissa.

Gear Sportin pyöreä Super AMOLED –näyttö on tuuman kymmenyksen Gear S3:n näyttöä pienempi, joka on mahdollistanut laitteen pienemmät ulkomitat. Näytön tarkkuus on 360 pikseliä halkaisijalle ja sen suojana on Gorilla Glass 3 –lasi.

Kellon sisältä löytyy lisäksi sama kaksiytiminen Exynos 7270 –järjestelmäpiiri, jota käytetään Gear S3 –malleissa. RAM-muistia on 768 megatavua ja sisäistä tallennustilaa neljä gigatavua. Yhteysvarustukseen kuuluvat Bluetooth 4.2, WiFi, NFC, GPS, Glonass ja Beidou. Mobiiliverkkoyhteyttä laitteesta ei löydy.

Gear Sportin oikeaan kylkeen on sijoitettu kaksi painiketta, jotka toimivat Gear S3 –mallien tapaan paluu ja valikkopainikkeina. Näppäinten pinta on mukavasti karhennettu, joten niiden löytäminen sormituntumalla on helppoa. Toinen keskeinen kellon ohjausominaisuus kosketusnäytön ohella on näyttöä kiertävä kehys, jota pyörittämällä voi mm. selata käyttöliittymää. Kehän pyöritystuntuma on miellyttävän vasteikas. Toteutus on jo aiemmissa Gear-älykelloissa todettu intuitiiviseksi ja toimivaksi.

Vaikka Gear Sportin etukuori on terästä, on takakuori valmistettu mattapintaisesta muovista. Takakuoren keskeltä löytyy optinen pulssimittari, joka seuraa käyttäjän sydämen lyöntitiheyttä urheilusuorituksen aikana kerran sekunnissa ja muulloin kerran viidessä sekunnissa. Sensorin toiminnan todellisen tarkkuuden näemme vasta käytännön testeissä.

Takakuoren alle on integroitu 300 mAh akku, joka on 80 mAh pienempi kuin Gear S3:ssa. Akun lataaminen tapahtuu langattomasti kellon mukana toimitettavalla magneettikiinnitteisellä lataustelakalla.

Kuten nimikin kertoo, Samsung on keskittynyt Gear Sportissa erityisesti urheiluominaisuuksiin. Softapuolella yhteistyötä on tehty mm. Under Armourin, Speedon ja Spotifyn kanssa. UA:lta kellossa on esiasennettuna neljä sovellusta (Record, MyFitnessPal, Endomondo & MapMyRun), joiden lisäksi myös Samsungin omalla Health-sovelluksella voi seurata treenejä. Speedo On –sovellus on puolestaan tarkoitettu uintisuoritusten seuraamiseen ja se kykenee tunnistamaan mm. uintityylin, uintinopeuden ja uidun matkan. Spotify tarjoaa mahdollisuuden tallentaa kellon muistiin jopa 500 musiikkikappaletta offline-tilassa kuunneltavaksi.

 

Gear Fit2 Pro

Gear Fit2 Pro –älyranneke ei tarjoa lopulta kovinkaan paljoa uutta, sillä se perustuu hyvin pitkälti aiemmin julkaistiin Gear Fit2 –rannekkeeseen. Uutta on ainoastaan uintikäytön huomioiva vedenkestävyys sekä uintitoiminnot. Muovirakenteinen ranneke ei tarjoa ehkä luksusfiilistä, mutta vaikuttaa silti varsin sopivalta urheilukäyttöön.

Vaikka kyseessä on ”vain” älyranneke, tarjoaa Fit2 Pro yllättävän monipuoliset tekniset ominaisuudet, sisältäen mm. sykemittauksen ja GPS-seurannan. 1,5-tuumainen suorakaiteen muotoinen kaareva Super AMOLED –näyttö on yllättävän vakuuttavan näköinen ja sisäisen 200 mAh akun luvataan riittävän 3-4 päiväksi. Gear Sportin tapaan Fit2 Pro tarjoaa Speedo On –uintisovelluksen.

 

Gear IconX (2018)

Uudet toisen sukupolven IconX-nappikuulokkeet ovat kehittyneet ensimmäisen sukupolven malliin nähden lähinnä käytännön seikkojen osalta. Merkittävimpänä juttuna akunkestoa on parannettu edeltäjästä ja yhdellä latauksella tarjolla on nyt viisi tuntia Bluetooth-striimausaikaa tai seitsemän tuntia kuulokkeiden sisäiseen 4 + 4 Gt:n muistiin tallennetun sisällön toistoa.

Kuulokkeiden säilytys- ja latausrasian koko on suurentunut hieman ja sen sisältämän 340 mAh akun lataaminen tapahtuu nyt USB Type-C –liitännän kautta. Rasian etureunasta löytyvät kuulokkeiden lataustilasta kertovat merkkivalot. Niin itse kuulokkeet kuin latausrasiakin tuntuvat sinällään hyvin samankaltaisilta ensimmäisen sukupolven mallin kanssa.

Nappien muut toiminnallisuudet ovat pysyneet pitkälti samana ensimmäisen sukupolven malliin nähden. Napit sisältävät kiihtyvyysanturin sekä infrapunasensorin, jonka avulla se ne pystyvät seuraamaan käyttäjän aktiivisuutta. Käyttäjä voi ohjata kuulokkeiden toimintaa molempien nappien ulkopinnassa sijaitsevan kosketuspinnan avulla.

 

Samsungin IFA-uutuudet eivät ehkä ole mullistavia tuotteita, mutta niistä jokainen vaikuttaa ainakin lyhyiden ensituntumien perusteella toimivilta tuotteilta luokassaan. Etenkin Gear Sportin urheiluominaisuuksia on mielenkiintoista päästä testaamaan käytännön olosuhteissa, kunhan testikappale rantautuu syksyn mittaan io-techin toimistolle.

Gear Sport tulee Suomessa myyntiin syksyn aikana 269 euron suositushintaan. Myös Gear IconX (2018) -kuulokkeet tulevat myyntiin syksyn aikana. Gear Fit2 Pron myynti alkaa syyskuun 15. päivä 229 euron suositushintaan.

[/read]

Ensituntumat: Motorola Moto X4

io-tech otti ensituntumat IFA-messuilla julkaistusta Moto X4 -älypuhelimesta.

Motorolan tämän vuoden puhelinmallit ovat olleet maailman huonoimmin säilynyt salaisuus, sillä jokaisen tähän mennessä julkaistun mallin tekniset tiedot sekä pressikuvat ovat vuotaneet jo hyvissä ajoin ennen laitteen julkaisua.

IFA-messujen yhteydessä julkaisuvuoroon tuli Moto X4, joka sijoittuu Motorolan mallistossa G- ja Z-sarjojen väliin ylempään keskihintaluokkaan. Uutuus pyrkii vetoamaan erityisesti tyylikästä kamerapuhelinta etsiviin käyttäjiin.

Otimme Moto X4:stä ensituntumat Lenovon IFA-messuosastolla Berliinissä. Laajempi testiartikkeli on todennäköisesti luvassa myöhemmin loppuvuoden aikana.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Ulkonäöltään ja muotoilultaan Moto X4 tuo mieleen Moto G5 -sarjan mallit, joskin takakuori on materiaaliltaan lasia ja rakenne on IP68-suojattu. Viimeistelyltään Moto X4 vaikuttaa erittäin hyvin tehdyltä ja laadukkaalta. Metallirunkoinen rakenne on myös jämäkkä, eikä elä tippaakaan väänneltäessä.

Moto G5 –sarjan mallien tapaan Moto X4 tuntuu kädessä hieman ”pullukalta”, jota ei ehkä enää odottaisi tämän hintaluokan puhelimelta. 5,2-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi ulkomitat (148,4 x 73,4 x 8 mm) eivät ole erityisen pienet ja näytön sekä ulkomittojen väliseksi suhteeksi muodostuukin varsin huono 68,4 %.

Lasien reunat ovat pyöristetyt, kuten myös metalliset kyljet, joka tekee laitteesta mukavan tuntuisen kädessä. Pienenä yksityiskohtana metalliset kylkipainikkeet on mukavan helppo erottaa toisistaan, sillä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat pienessä kuopassa ja lukituspainike on karhennettu pinnastaan.

Gorilla Glass –lasista valmistettu takakuori on viimeistelty näyttävällä heijastusefektillä, mutta valitettavasti lasipinta vaikuttaisi olevan myös erittäin herkkä keräämään sormenjälkiä. Käsituntumasta on pyritty tekemään miellyttävämpi tekemällä lasin pitkistä sivuista kevyesti kaarevat.

Moto X4:n sisältä löytyy yhtenä ensimmäisistä puhelimista markkinoilla toukokuussa esitelty Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 508 GPU:n, Spectra 160 –kuvasignaaliprosessorin sekä X12 LTE –modeemin. RAM-muistia on kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Sisäinen 3000 mAh akku tukee 15 watin Turbo Charge –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta.

Moto X4:n takakamera perustuu kaksoisratkaisuun, joista toinen käyttää 12 megapikselin sensoria f2.0-objektiivilla ja toinen kahdeksan megapikselin sensoria f2.2 ultralaajakuvaobjektiivilla. Ensin mainittu käyttää Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennusta. Kamerat ovat sijoitettu pyöreään metallireunaiseen kehykseen, joka on selvästi kohollaan lasikuoren pinnasta. Kameran parina on kaksisävyinen LED-salama.

Testasimme kameran toimintaa nopeasti ja muutaman satunnaisen näpsyn perusteella havaitsimme sen toimivan paikoin hieman hitaasti ja miettivän lyhyen hetken kuvan ottamisen jälkeen. Toivottavasti moista hidastelua ei nähdä myyntimalleissa. Motorola on myös lisännyt Moto X4:n kamerasovellukseen hieman älyä ja se osaa mm. tunnistaa ja nimetä kameralla kuvattuja nähtävyyksiä ja objekteja sekä tarjota niistä lisätietoa.

Uutena ominaisuutena Moto X4 on varustettu Amazonin Alexa –ääniassistantilla, joka on valmistajan mukaan mukana myös yrityksen muissa tulevissa malleissa. Emme valitettavasti päässeet vielä testaamaan ominaisuutta, sillä esittelylaitteet eivät olleet kytkettyinä toimivaan verkkoon. Alexasta huolimatta Moto X4:stä löytyy edelleen myös Google Assistant, eli toiminnot menevät tältä osin päällekkäin.

 

Vaikka Moto X4 tuntui sinällään asiallisesti toteutetulta ja toimivalta laitteelta, en voinut välttyä vaikutelmalta hieman ylihinnoitellusta laitteesta. Lisäksi Motorolan keskihintaluokan mallistossa alkaa olla jo ruuhkaa, sillä 300-450 euron haarukasta löytyy hyvin samankaltaisia ominaisuuksia sisältävät Moto G5S Plus, Moto X4 ja Moto Z2 Play –mallit. Onko näille kaikille oikeasti tarvetta ja kysyntää?

Moto X4 tulee Suomessa myyntiin lokakuun aikana 449 euron suositushintaan.

[/read]

Useat valmistajat esittelivät omat Windows Mixed Reality -lasinsa

Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo tulevat tuomaan VR-kokemukset markkinoille alalla nimeä niittäneitä HTC:ta ja Oculusta edullisempaan hintaan.

Laitevalmistajat ovat esitelleet IFA 2017 -messuilla omia näkemyksiään Microsoftin Windows Mixed Reality -alustalle suunnitelluista AR/VR-laseista. Windows Mixed Realityn tavoitteena on tuoda lisätyn ja virtuaalitodellisuuden kokemukset entistä edullisempiin hintaluokkiin.

IFA 2017 -messuilla omia WMR-lasejaan ovat esitelleet Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo. Kaikkien neljän valmistajan lasit on varustettu kahdella 1440×1440-resoluution näyttöpaneelilla, yksi per silmä. Näyttöpaneelien virkistystaajuus on maksimissaan 90 hertsiä. Asuksen ja HP:n lasien näkökentäksi luvataan 95 astetta ja Lenovon 110 astetta, mutta Dellin ja Acerin osalta vastaavat luvut ovat vielä tuntemattomia. Acer ja Asus on varustanut lasinsa myös kuulokeliitännällä, mikä uupuu ainakin Lenovosta. Valitettavasti kaikki valmistajat eivät ole vielä julkaisseet virallisia teknisiä tietoja laseistaan, joten tarkemmat analyysit joutuvat odottamaan myöhempään.

Yhteistä kaikille Windows Mixed Reality -laseille on se, etteivät ne tule vaatimaan ulkoisia majakoita, vaan asennon ja liikkeen seuranta hoidetaan laseihin integroitujen kameroiden ja sensoreiden avulla.

Suurimmat erot lasien kohdalla muodostuukin ulkonäöstä. Acer on lähestynyt asiaa allekirjoittaneen näkemyksen  mukaan täysin väärästä näkökulmasta, sillä siniset WMR-lasit tuovat mieleen lähinnä lasten lelut. Asuksella ulkonäössä on haettu vaikutteita kenties 3D-malleista ja NVIDIAn Pascal-näytönohjaimista, sillä sen kuoria koristaa epätasainen kolmioista muodostuva pinta. Dellin laseista paistaa minimalistisuus, sillä kokonaisuus on selvästi pienikokoisempi kuin kilpailijoilla ja muotoilu on varsin yksinkertainen valkoisuudessaan. Lenovon lasit muistuttavat eleettömyydessään Delliä, mutta sen etupaneelin kamerat yhdistää Lenovon logolla varustettu silta. Myös HP:n laseissa on vastaava silta, mutta muutoin muodot ovat pyöristetymmät kuin Lenovolla.

Yhtenäiset ominaisuudet näkyvät myös hinnassa. Sekä Asuksen, Dellin että Lenovon WMR-lasit on hinnoiteltu 350 dollariin tai 450 dollariin yhdessä liikeohjainten kera. Acer on saanut puristettua omansa hieman edullisemmaksi, sillä yhtiö pyytää laseistaan vain 300 dollarin hintaa sellaisinaan tai 400 dollaria liikeohjainten kera. HP:n lasien lopullisesta hinnasta ei ole varmuutta, mutta niiden Developer Edition -versio kustantaa 329 dollaria ilman ohjaimia.

Lähteet: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo

Ensituntumat: Sony Xperia XZ1 ja XZ1 Compact

io-tech otti tuoreeltaan esituntumat Sonyn IFA-messuilla julkaisemista älypuhelimista.

Sony esitteli IFA-messujen lehdistöpäivänä odotetusti kaksi uutta high-end-älypuhelinta, Xperia XZ1:n ja Xperia XZ1 Compactin. Kyseessä on seuraajat vuosi sitten samassa tapahtumassa esitellyille Xperia XZ- ja X Compact –malleille. Piipahdimme heti julkaisun jälkeen Sonyn messuosastolla ja tutustuimme lyhyesti molempiin uutuuksiin.

Käymme tässä jutussa läpi Xperia XZ1:n ja XZ1 Compactin ensituntumia ja siitä heränneitä fiiliksiä. Kattavammat testiartikkelit ovat luvassa syksyn myötä, kunhan saamme laitteista testikappaleet.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia XZ1

Xperia XZ1 on ulkoisesti varsin tutun näköinen kapistus, sillä se noudattaa hyvin pitkälti samaa muottia, jota Sony on käyttänyt muissa viimeaikaisissa lippulaivamalleissaan. Kädessä XZ1 tuntuu ehkäpä hieman edeltäjäänsä solakammalta, kiitos 0,7 mm ohentuneen rakenteen. Kokonaisuus on tukevan tuntuinen, eikä elä mainittavasti väänneltäessä. Kuten Sonyllä on jo pidempään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut tapana, myös XZ1 on varustettu IP65/68-tason suojauksella vettä ja pölyä vastaan.

Kuvassa XZ1 on rinnakkain tuuman kymmenyksen suuremmalla näytöllä varustetun Nokia 8:n kanssa. Ulkomitoiltaan (148 x 73,4 x 7,4 mm) Sony on hieman pienempi, mutta pienemmästä näytöstä johtuen näytön ja ulkomittojen välinen suhde on Nokialaistakin heikompi 68,6 %. Jostain syystä Sony on onnistunut kasvattamaan XZ1:n pituutta kahdella millillä ja leveyttä 1,4 mm:llä edeltäjämalli XZ:aan nähden, joka on vastoin kuluvan vuoden kapeareunaisten älypuhelinten trendiä.

Toisin kuin XZ:ssa, XZ1:n kyljet ja päädyt eivät ole enää muovia, vaan samaa alumiinia muun kuorirakenteen kanssa. Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu tuttuun tapaan sormenjälkitunnistin sekä erillinen kameranäppäin, joka kuuluu myöskin Sonyn tavaramerkkeihin.

Rautapuolella XZ1:ssä on tarjolla kuluvan vuoden high-end-puhelimelle varsin tyypillinen kattaus, eli Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt UFS-tallennustilaa. LTE-verkon kanssa kommunikoidaan jopa Cat.16-luokan nopeuksilla. 5,2-tuumainen IPS LCD –näyttö tukee HDR-värintoistoa ja Full HD –tarkkuutta. Positiivisena ja maininnan arvoisena seikkana Sony tuo XZ1:n markkinoille suoraan uudella Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmällä varustettuna.

XZ1:n takakuori on mattapintaiseksi viimeisteltyä alumiinia ja se jatkuu yhtenä saumattomana kappaleena puhelimen kylkiin sekä aina näyttölasin reunoille asti. Kylkien pyöristys on miellyttävä ja puhelin istuu siltä osin mukavasti kouraan. Takakuoren alle piilotettu akku on harmillisesti pienentynyt edeltäjämallista ja sen kapasiteetti on nyt 2700 mAh. Akku tulee Quick Charge 3.0 –pikalatausta USB Type-C 3.1 –liitännän kautta.

XZ1:n takakamera sijaitsee tutulla paikalla takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja sen metallinen kehysrengas on aavistuksen takakuoren pintaa korkeammalla. LED-salaman ja sensoreita sisältävän saarekkeen Sony on siirtänyt kameran alta takakuoren yläreunaan. Kamera on sama suurikennoinen (1/2,3”) 19 megapikselin Motion Eye –kamera, jonka yritys esitteli alkuvuodesta XZs- ja XZ Premium –malleissaan. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen vakaimeton objektiivi ja kamera pystyy taltioimaan lyhyitä pätkiä 960 FPS hidastusvideota.

 

Xperia XZ1 Compact

Muotoilullisesti Xperia XZ1 Compact aiheuttaa pienen flashbackin, sillä se näyttää hyvin samanlaiselta vuosi sitten esitellyn X Compactin kanssa. Rakenne on valitettavasti edelleen muovia, mutta se näyttää ja tuntuu onneksi varsin hyvältä, eikä elä tai natise väänneltäessä. Muotoilu tuntuu kädessä miellyttävältä, sillä takakuori kaartuu yhtenäisenä laitteen kylkiin ja pitkien sivujen reunat on pyöristetty. Isona plussana Sony on palauttanut XZ1 Compactiin IP68-vesisuojauksen, joka jostain syystä puuttui X Compactista.

Ulkomitoiltaan (129 x 64 x 9,3 mm) XZ1 Compact on nykymittapuulla piristävän ja näppärän pienikokoinen laite. Sony on onnistunut kaventamaan laitetta millillä ja ohentamaan 0,2 mm X Compactiin nähden. Tämän ansiosta näytön ja ulkomittojen välinen suhde on Sonyn Compact-mallien historian paras – 70,7 % – joka on muuten huvittavasti myös parempi, kuin suurikokoisemmassa XZ1-isoveljessä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan hieman keskiluokkaan kallistuneen X Compactin jälkeen Sony on liikkunut XZ1 Compactin kanssa jälleen high-endimpään suuntaan. Tästä kertoo jo Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri, joka edustaa markkinoiden huippua. RAM-muistia löytyy aiempaa enemmän, eli neljä gigatavua, mutta tallennustilan suhteen Sony on pysytellyt valitettavasti samassa 32 gigatavun lukemassa, kuin muutamassa aiemmassakin sukupolvessa. 600 euron puhelimeen se alkaa olla nykypäivänä vähänpuoleisesti.

IPS LCD –näytön koko on pysynyt edelleen kompaktissa 4,6 tuumassa ja toisin kuin moni olisi toivonut, Sony on päättänyt pitää myös resoluution ennallaan 720 x 1280 pikselissä. Täten pikselitiheydeksi muodostuu nykymittapuulla varsin alhainen 319 PPI, joka terävänäköinen pystyy jo havaitsemaan pienenä kuvan pehmeytenä sekä pikseleiden erottumisena.

XZ1 Compactin takakuori on siis mattapintaista muovia ja se on muotoiltu pyöristettyjä pitkiä sivuja lukuun ottamatta täysin tasaiseksi. Myös puhelimen päädyt ovat muovia, vaikka niihin onkin tehty metallia muistuttavat kiiltävä reunakoristukset.

Takakuoren alla sijaitseva 2700 mAh akku on saman kokoinen kuin suuremmassa XZ1-sisarmallissa sekä parin edellisen sukupolven Compact-malleissa. Sitä voi pitää mukavan kokoisena laitteen kokoluokka huomioiden. Akku tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta USB Type C –liitännän kautta. Valitettavasti USB-liitännän datansiirtonopeus on kuitenkin 2.0-standardin mukainen.

XZ1 Compactin takakamera on sama 19 megapikselin Motion Eye –yksikkö, joka löytyy XZ1:stä sekä Sonyn muista tämän vuoden lippulaivamalleista. Täten myös sen ominaisuudet ovat identtiset kyseisten mallien kanssa. Edeltäjämalliin nähden kameran megapikselimäärä on tippunut neljällä, mutta samalla pikselikoko on kasvanut, koska sensori on edelleen 1/2,3-tuumainen.

XZ1- ja XZ1 Compact –mallien uusiin erikoisominaisuuksiin lukeutuu mielenkiintoinen 3D Creator –sovellus, joka mahdollistaa ihmisten ja esineiden 3D-mallintamista kameran avulla. Malleista muodostuvia tiedostoja voi hyödyntää esimerkiksi 3D-tulostuksessa. Testikappaleissa ominaisuudesta oli jostain syystä näytillä vain esittelytila, joten en päässyt messuosastolla tutustumaan skannaukseen käytännössä. Tutkimme ominaisuutta kuitenkin syvällisemmin laitteiden varsinaisessa testiartikkelissa.

Sonyn IFA-uutuuksista Xperia XZ1 hieman yllätyksettömältä julkaisulta, joka tarjoaa yrityksen tyylille uskollisesti vain varsin maltillisia uudistuksia edeltäjämalliin nähden. Olisi ollut mukava nähdä XZ1:ssä esimerkiksi Sonyn näkemys kapeareunaisesta näyttödesignistä.

Uusi XZ1 Compact puolestaan tuo selkeämpiä ja monien toivomia parannuksia edeltäjämalli X Compactiin nähden, jonka myötä se vaikuttaakin herättäneen kiinnostusta io-techin lukijoissa sekä pienikokoisten puhelimien ystävissä. Onkin mielenkiintoista päästä testaamaan XZ1 Compactia käytännössä myöhemmin tänä syksynä.

Molemmat uutuusmallit tulevat kauppoihin jo syyskuussa ja niiden hinnoiksi on kerrottu varsin kilpailukykyiset 699 ja 599 euroa. Plussana laitteissa on valmiina uunituore Android Oreo –käyttöjärjestelmä.

[/read]

Ensituntumat: LG V30

io-tech otti ensituntumat LG:n IFA-messujen kynnyksellä julkaisemasta V30-älypuhelimesta.

LG:n tavaksi on viime vuosina muodostunut kahden lippulaivamallin julkaiseminen. Ensimmäinen on luvassa keväällä, toinen alkusyksystä. Tänä vuonna keväällä päivänvalon näki LG G6, joka testattiin io-techissä toukokuun lopussa. Pykälää suuremman kokoluokan v30 esiteltiin puolestaan IFA-messujen kynnyksellä.

Tutustumme tässä lyhyessä katsauksessa LG V30:sta LG:n IFA-messuosastolla tuoreeltaan saatuihin ensituntumiin ja huomioihin. Kattavampi testiartikkeli on luvassa syksyn myötä, kunhan testikappale saapuu käsiimme. Kaikki io-techin IFA-ensituntumat kerätään lopuksi omaksi artikkelikseen.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Pelkkien speksien pohjalta tulkittuna V30 onnistuu yllättämään positiivisesti. Kuusituumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi kyseessä on yllättävän kompakti laite. Lisäksi V30 tuntuu kokoistaan kevyemmältä. Kyseessä on selvästi pyöristetympi ja sulavampi puhelin, kuin LG G6. Rinnakkain vertailtuna V30 on fyysisesti hyvin saman kokoinen 0,7 tuumaa pienemmällä näytöllä varustetun Nokia 8:n kanssa (alempi kuva).

V30:n rakenne perustuu alumiinirunkoon ja  molemmin puolin sijaitseviin Gorilla Glass 5 –laseihin. Rakenteesta on lisäksi tehty IP68-suojattu. Kokonaisuus on tukevan tuntuinen, eikä elä tai natise väänneltäessä.

V30:n OLED-näyttö on kooltaan kuusi tuumaa ja se tukee 1440 x 2880 pikselin tarkkuutta. Näytön ylä- ja alareuna on varsin kapea, joka mahdollistaa yli 81 %:n ulkomittojen ja näytön välisen suhteen. Näytön pitkät sivut eivät kuitenkaan ole erityisen kapeat. Navigointipainikkeet sijaitsevat fyysisinä näytön alareunassa.

Ensituntumien perusteella näytön kuvanlaatu vaikutti varsin hyvältä, mutta syvempiä analyysejä on toistaiseksi hankala tehdä. Katselukulmat ovat kohtalaiset ja kuva vaalenee sekä sinertyy hieman äärilaitoihin mentäessä.

V30:n näytön yläpuolelle jää tavanomaista kapeampi kaistale, johon on sijoitettu nykymittapuulla melko maltillinen viiden megapikselin kamera, jonka parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Edeltäjämallista tuttu lisänäyttö loistaa poissaolollaan. Näytön kulmat ovat G6:n tapaan pyöristetyt, joka ei ole pelkästään ulkonäkökikka, sillä näyttöpaneelin pyöristetyt kulmat kestävät paremmin iskuja.

V30:n takakuori on lasia ja se on pyöristetty hyvin kevyesti pitkiltä sivuiltaan. Takakuoren ja metallirungon väliin on jätetty pieni kulma, joka ei ole häiritsevän terävä, mutta parantaa otetta puhelimesta. Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoren yläosassa ja sen yhteydessä on myös lukitusnäppäin. Takakuoren alla majailee myös 3330 mAh akku, joka latautuu tarvittaessa myös langattomasti.

Rautapuolella V30 tarjoaa Snapdragon 835 –järjestelmäpiirin, neljä gigatavua käyttömuistia sekä 64 Gt tallennustilaa. Tallennustilaa on mahdollista laajentaa jopa kahden teratavun muistikortilla.

V30:n takakakamera perustuu ainakin paperilla varsin edistyneeseen tekniikkaan. Toisen kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen parina on erittäin valovoimainen f1.6-aukkosuhteen objektiivi optisella vakautuksella. Toinen takakamera perustuu 13 megapikselin kuvasensoriin sekä f1.9-aukkosuhteen superlaajakuvaobjektiiviin. Kummankin kameran objektiivit ovat valovoimaltaan markkinoiden huippua.

LG V30 yllätti allekirjoittaneen positiivisesti ja se on kuuden tuuman näyttökoostaan huolimatta varsin kohtuullisen kokoinen älypuhelin. Myös muut speksit ovat  varsin houkuttelevia ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten kameran kuvanlaatu pärjää käytännön tilanteissa.

LG V30:n saatavuudesta tai hinnoittelusta Suomessa ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa. io-tech testaa uutuuden, kunhan vain testikappaleet tulevat saataville.

[/read]

Motorola esitteli ylempään keskihintaluokkaan sijoittuvan Moto X4 -älypuhelimen

Motorolan uusi Moto X4 -älypuhelin tarjoaa kaksoiskameran ja Snapdragon 630 -järjestelmäpiirin keskihintaluokkaan.

Motorola on esitellyt tänään IFA-messuja edeltävässä lehdistötilaisuudessaan uuden ylempään keskihintaluokkaan sijoittuvan Moto X4 -älypuhelimen. Uutuuden rakenne perustuu alumiinirunkoon sekä lasikuoriin ja kokonaisuus on suojattu vedeltä IP68-standardin mukaisesti.

Moto X4 käyttää hiljattain julkaistua Snapdragon 630 -järjestelmäpiiriä ja tarjoaa kolme gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua tallennustilaa sekä LTE Cat.13 -nopeusluokan yhteydet. Akun kapasiteetti on 3000 mAh ja se tukee 15 watin pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta.

Moto X4:n takakamera hyödyntää 12 megapikselin sensoria f2.0-objektiivilla ja kahdeksan megapikselin sensoria f2.2 ultralaajakuvaobjektiivilla. Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä. Kamerasovelluksen erikoisominaisuuksiin lukeutuvat nähtävyyksien tunnistus (kertoo käyttäjälle lisätietoja kohteesta), käyntikortin sisällön tunnistus sekä selfie-kuviin lisättävät animaatiot.

Moto X4 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 148,35 x 73,4 x 7,99 mm
  • Paino: 163 grammaa
  • Gorilla Glass -näyttölasi, IP68-suojaus
  • 5,2″ LTPS IPS -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä
  • Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
  • 3 Gt RAM-muistia
  • 32 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat13
  • Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
  • 12 + 8 MP takakamera, 4K-videokuvaus
    • 1,4 um pikselikoko, f2.0-objektiivi, Dual Pixel -tarkennus
    • 1,12 um pikselikoko, f2.2-objektiivi, PDAF-tarkennus
  • 16 MP etukamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0
  • 3000 mAh akku, USB Type-C, 15 W TurboPower-pikalataus
  • Android 7.1 Nougat

Moto X4 tulee saataville Suomessa lokakuun aikana 449 euron suositushintaan Super Black- ja Sterling Blue -värivaihtoehtoina.

Lähde: Motorola Blog

Asukselta uusia ROG-perheen pelinäyttöjä Aura Sync -valaistuksella

Asuksen visioissa pelinkehittäjät tulevat parantamaan immersiota sitomalla näytön takaa löytyvän RGB-renkaan värityksen pelin tapahtumiin Aura SDK:n avulla.

Asus on julkistanut IFA 2017 -messuilla kaksi uutta pelinäyttöä. Republic of Gamers- eli ROG-sarjaan kuuluvat näytöt on suunnattu pelaajille ja tuovat mukanaan lähinnä komponentti- ja oheislaitepuolelle aiemmin keskittyneen Aura Sync -valaistusteknologian.

ROG Swift PG27VQ -näyttö esiteltiin alun perin jo keväällä ja se oli silloin ensimmäinen näyttö, joka tukee Asuksen Aura Sync -teknologiaa. Näyttö on varustettu 27-tuumaisella, kaarevalla (1800R) 2560×1440-resoluution TN-paneelilla. Näytön maksimivirkistystaajuus on 165 hertsiä ja G-Sync-teknologian avulla se voidaan sitoa tietokoneen ruudunpäivitysnopeuteen. Näytön vasteajaksi luvataan 1 millisekunti ja värikylläisyyttä on parantamassa QuantumDot-teknologia.

Kenties mielenkiintoisempi IFA 2017 -messuilla julkaistuista näytöistä on ROG Strix XG35VQ. Myös XG35VQ on varustettu Aura Sync -tuella.

Näyttö on varustettu 35-tuumaisella, kaarevalla (1800R) ja erittäin leveällä 3440×1440-resoluution VA-paneelilla. Näytön virkistystaajuus on 100 hertsiä ja se voidaan sitoa tietokoneen ruudunpäivitysnopeuteen AMD:n FreeSync-teknologian (VESA:n Adaptive-sync) avulla.

Näytön luvataan kattavan täydellisesti sRGB-väriavaruuden ja tarjoavan käyttäjälle 2500:1-kontrastisuhteen sekä 300 nitin kirkkauden. Näyttöliittimiksi Asus tarjoaa HDMI 2.0-, HDMI 1.4- ja DisplayPort 1.2 -liittimet, joiden lisäksi näytöstä löytyy kuulokeliitäntä ja kaksiporttinen USB 3.0 -hubi.

Tällä hetkellä näyttöjen Aura Sync -tukea voi hyödyntää lähinnä joko omaan värimaailmaan sopivan tunnelmavalaistuksen luomiseen tai musiikin tahtiin muuttuvana valoefektinä. Tulevaisuudessa Asus kuitenkin toivoo, että pelinkehittäjät hyödyntävät Aura SDK -ohjelmistokehityskittiä sitoakseen näyttöjen valaistuksen pelien tapahtumiin.

Asus ei vielä julkaissut näyttöjensä hintoja tai kertonut milloin ne tarkalleen tulevat kauppojen hyllyille.

Lähde: Asus (1), (2), (3)

Apple lähetti kutsut – uusi iPhone julkaistaan 12. syyskuuta

31.8.2017 - 21:06 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (16)

Apple on lähettänyt medialle kutsut 12. syyskuuta järjestettävään tapahtumaan, jossa esitellään uusi iPhone.

Julkaisutilaisuuden päätähti on seuraavan sukupolven iPhone, jonka mallinimi on oletettavasti iPhone 8. Samassa yhteydessä luvassa on todennäköisesti myös uusien käyttöjärjestelmäversioiden virallinen julkaisu (iOS 11, macOS High Sierra, watchOS 4 ja tvOS 11). Laitepuolella saatetaan esitellä 3. sukupolven Apple Watch LTE-tuella sekä uusi Apple TV 4k-tuella.

Tapahtuma järjestetään Applen uuden päämajan kampusalueella sijaitsevassa Steve Jobs -teatterissa, jossa on 1000 istumapaikkaa ja paikalle pääsee vain tarkkaan valikoidut median edustajat.

Muille tilaisuus on katsottavissa live-streamina Applen kotisivuilta alla olevan linkin takaa. Tilaisuus alkaa 12.9. klo 20 Suomen aikaan.

Lähde: Apple