iPhone 8 -mallien akut ovat pienentyneet edeltäjistä

Applen uusien iPhone 8 -mallien akut ovat pienentyneet edeltäjiinsä nähden lähes kymmenyksellä.

Apple julkisti uudet iPhone-älypuhelimet toissapäivänä, mutta jätti tyypillisen tapaan osan laitteiden teknisistä yksityiskohdista ilmoittamatta. Kiinan telehallintoviranomaisen TENAA:n tilastoista selviää kuitenkin mm. akkujen kapasiteetti sekä RAM-muistin määrä, joista kumpaakaan Apple ei ole kertonut iPhone 8 -malliensa tuotesivuilla.

Akun kapasiteetti on pienentynyt sekä iPhone 8- että iPhone 8 Plus -mallissa noin kahdeksalla prosentilla. iPhone 8:ssa lukema on nyt 1821 mAh ja iPhone 8 Plussassa 2675 mAh, kun iPhone 7 -malleissa vastaavat lukemat olivat 1960 ja 2900 mAh. Akkukoon pienentymisestä huolimatta molempien mallien paksuus on kasvanut 0,2 mm:llä ja paino 10 sekä 20 grammalla.

Pienentyneestä akkukoosta huolimatta Apple ilmoittaa iPhone 8 -mallien akunkeston olevan samaa tasoa iPhone 7 -mallien kanssa. Tässä osatekijänä on varmasti ainakin uusi A11-järjestelmäpiiri, joka valmistetaan edeltänyttä A10-piiriä selvästi modernimmalla prosessilla. Lisäksi viime vuoden malleihin nähden akun täyttämisessä on apuna pikalataustuki, jonka avulla akun luvataan latautuvan tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa (vaatii erikseen myytävän 29 W pikalaturin).

Niin, ja löytyi TENAA:n tiedostoista myös edellä mainittu tieto RAM-muistin määrästä, joka on pysynyt muuttumattomana. iPhone 8:ssa sitä on kaksi gigatavua ja Plus-versiossa kolme.

Lähteet: TENAA (1)(2)

AMD:n tuleva Ryzen Mobile Geekbench-testivuodossa (Raven Ridge)

Raven Ridge -koodinimellinen Ryzen Mobile yhdistää Zen- ja Vega-arkkitehtuurit saman APU-piirin sisään.

AMD:n odotetaan julkaisevan Ryzen Mobile -nimellä tunnetut Raven Ridge -APU-piirit vielä tämän kuun aikana. Raven Ridge -APU-piirit perustuvat Zen-arkkitehtuurin x86-ytimiin ja Vega-arkkitehtuurin GCN-grafiikkaohjaimeen.

Geekbenchin tulostietokantaan on ilmestynyt tuore Ryzen 5 2500U with Radeon Vega Graphics -nimellä tunnistuvan APU-piirin testitulos. APU-piiri saa yhden ytimen testeissä tuloksekseen 3561 pistettä ja usean ytimen testeissä 9421 pistettä, mitkä ovat merkittäviä parannuksia viime sukupolven A12-9800-APU-piirin (Bristol Ridge) 2607 ja 6329 pisteen tuloksiin nähden.

Ryzen 5 2500U -APU-piirissä on neljä prosessoriydintä, jotka kykenevät suorittamaan samanaikaisesti yhteensä kahdeksaa säiettä. Geekbench-tulokset eivät paljasta grafiikkaohjaimen NCU-yksiköiden lukumäärää, mutta aiempien vuotojen mukaan niitä pitäisi olla käytössä kahdeksan. Koko APU-piirissä NCU-yksiköitä voi olla käytössä maksimissaan 11. APU-piirin prosessoriydinten peruskellotaajuus on ainakin tässä vaiheessa 2 GHz.

Vaikka AMD:n roadmappien mukaan Raven Ridget julkaistaan kannettaviin vielä tämän vuosineljänneksen aikana, joudutaan työpöytäpuolella odottelemaan samoja APU-piirejä ensi vuoteen saakka.

Lähde: Guru3D, Geekbench

2. sukupolven Pixel-puhelimet julkaistaan 4. lokakuuta

14.9.2017 - 21:36 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (7)

Googlen tulevien Pixel-puhelinten julkaisupäiväksi huhuttiin aiemmin päivää myöhäisempi 5. lokakuuta.

Googlen tulevat toisen sukupolven Pixel-puhelimet ovat esiintyneet jo lukemattomissa eri vuodoissa. Nyt puhelinten julkaisupäivä on vihdoinkin selvillä, kun Google julkaisi kiusoittelevan mainoksen 4. lokakuuta pidettävästä julkaisutapahtumasta.

Googlen julkaisemassa mainoksessa yhtiön hakukoneelta kysytään lukemattomia kysymyksiä käyttäjän nykyisen puhelimen ongelmista. Mainoksen lopussa todetaan yksinkertaisesti että ”Funny you should ask” jonka jälkeen ruutuun lävähtää päivämäärä 4. lokakuuta.

Aiempien vuotojen mukaan puhelimet piti julkaista alun perin päivää myöhemmin tai vaihtoehtoisesti vuotajien lähteet ovat sekoittaneet julkaisupäivän ja myyntiin saapumisen keskenään. Nykyisten huhujen mukaan toisen sukupolven Pixel-puhelimista tulee löytymään Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja HTC U11:stä tuttu puristuksentunnistus.

Lähde: Google

Kuvavuodossa halpa Nokia 2 -Android-puhelin

14.9.2017 - 19:00 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (29)

Tunnettu ja luotettava mobiilivuotaja Evan Blass julkaisi juuri Twitterissä kuvat HMD Globalin tulossa olevasta Nokia 2 -älypuhelimesta.

Uusien Android-Nokia-älypuhelinten edullisimpaan päähän eli noin 100 euron hintaluokkaan sijoittuva Nokia 2 esiintyy kuvissa valkoisena ja mustana.

Kuvien perusteella puhelin on varsin yksinkertaisen näköinen ja sen etupuolella ei ole fyysistä kotinäppäintä. Takapuolelta löytyy kamera ja LED-salama, kyljistä äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet ja etupuolella on etukamera. Blass ei paljastanut puhelimen ominaisuuksista yksityiskohtia.

Kuvissa puhelimen päiväys on 5. lokakuuta, jonka voidaan olettaa olevan puhelimen lanseerauspäivä.

Lähde: Twitter

Uusi artikkeli: Kokeiltua: Logitech G903 -pelihiiri langattomalla Powerplay-latausalustalla

io-tech kokeili Logitechin langattomasti latautuvaa G903-pelihiirtä Powerplay-latausalustan parina.

Kokeilimme muutaman päivän ajan Logitechin kesäkuussa E3-pelimessuilla julkaisemaa ja hiljattain kauppoihin saapunutta G903-pelihiirtä sekä sen langattoman lataamisen mahdollistavaa G Powerplay -latausalustaa. Artikkelissa käydään läpi tuotteiden keskeisimmät ominaisuudet ja käydään läpi käyttökokemuksia langattomaan lataukseen liittyen.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Logitech G903 -pelihiiri langattomalla Powerplay-latausalustalla

Nokia 8:n tuore päivitys paikkaa ensimmäisten joukossa vakavan BlueBorne-haavoittuvuuden

14.9.2017 - 13:44 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (9)

Nokia 8:n tuore ohjelmistopäivitys sisältää Androidin syyskuun tietoturvapäivitykset.

HMD Global on aloittanut uuden ohjelmistopäivityksen syöttämisen Nokia 8 -lippulaivapuhelimelleen. Noin 315 megatavun päivitys sisältää Androidin syyskuun tietoturvapäivitykset, käyttöjärjestelmän vakausparannuksia sekä käyttöliittymäparannuksia.

Androidin syyskuun tietoturvapäivitysten mukana tulee korjaus vakavaksi luokitellulle BlueBorne-haavoittuvuudelle, joka mahdollistaa tunkeutumisen laitteeseen käyttäjän tietämättä ilman internet-yhteyttä sekä sovellusten käynnistämisen, asentamisen ja tietojen siirtämisen laitteesta. Haavoittuvuuden löytäneen Armisin mukaan se koskee noin kahdeksaa miljardia Bluetooth-yhteydellä varustettua laitetta.

Lähteet: Armis, Android Police, Android Source

Samsung julkaisi ensimmäisen ohjelmistopäivityksen Note8:lle

14.9.2017 - 12:07 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (0)

Samsung Galaxy Note8:n ensimmäinen virallinen ohjelmistopäivitys on jakelussa. 1029 euron hintaisen puhelimen myynti alkaa Suomessa huomenna.

Galaxy Note8:n ennakkotilausten toimitukset ja myynti alkavat Suomessa huomenna (15. syyskuuta) ja sellaisen hankkineet pääsevät tuoreeltaan asentamaan puhelimeensa uutta ohjelmistopäivitystä, jonka syöttö on alkanut portaittain alkuviikon aikana.

Uuden päivityksen koontiversio on N950FXXU1AQI1 ja sen kerrotaan sisältävän parannuksia kameran sekä langattoman latauksen vakauteen sekä yleiseen suorituskykyyn liittyen. Lisäksi mukana on todennäköisesti myös muista pienempiä bugikorjauksia ja suorituskykyparannuksia. Androidin tietoturvapäivitykset pysyivät päivityksen myötä edelleen elokuun-versiossa.

io-tech asensi noin 570 megatavun kokoisen päivityspaketin Note8-testikappaleeseensa tänä aamuna ongelmitta. Päivityksen käytännön vaikutuksia on kuitenkin ainakin äkkiseltään varsin hankala havaita.

io-techin Galaxy Note8 -ensituntumat voi lukea täältä ja varsinainen testiartikkeli on luvassa ensi viikolla.

Samsung uskoo saavansa taittuvanäyttöisen puhelimen markkinoille ensi vuonna

13.9.2017 - 13:52 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (23)

Samsungin tavoite on kunnianhimoinen, sillä yhtiön mobiilijohtaja Koh Dong-jinin mukaan yhtiöllä on vielä ongelmia selätettäviksi ennen kuin puhelin voisi olla julkaisukelpoinen.

Taittuvanäyttöisiä puhelimia on esitelty jo hyvän aikaa erilaisilla messuilla ja tulevaisuuden visioissa. Samsung esitteli ensimmäistä omaa prototyyppiään jo vuonna 2013, jonka jälkeen se ja kilpailijat ovat saaneet esille jo useita erilaisia ja eri tyyppisiä prototyyppejä.

Samsungin Dong-jinin mukaan Samsungin tämän hetkisten suunnitelmien mukaan taittuvanäyttöiset puhelimet saadaan markkinoille ensi vuonna. Matkalla on vielä joitain ongelmia selvitettävänä, joten täysin kiveen hakatusta aikataulusta ei voida kuitenkaan puhua. Kun puhelin julkaistaan, se tulee Dong-jinin lehdistölle paljastamista aikatauluista kertoneen Bloombergin mukaan kuulumaan Galaxy Note -sarjaan.

Tällä hetkellä voi vain arvailla, minkälainen Samsungin tuleva taittuvanäyttöinen puhelin tulee olemaan. Potentiaalisia ehdokkaita ovat ainakin ranteen ympärille taipuva malli, pienempään kokoon taipuva ”simpukka” tai kirjamaisesti käytännössä taulutietokoneeksi muuttuva malli. Galaxy Note -sarjaan kuuluminen tekisi kenties viimeisestä vaihtoehdoista todennäköisimmän.

Kerro kommenteissa millaista taittuvanäyttöistä puhelinta itse kaipaisit ja uskotko Samsungin aikataulun pitävän?

Lähde: Bloomberg

Kolmas sukupolvi siirtää Apple Watchin LTE-aikaan

13.9.2017 - 13:30 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (2)

Valitettavasti suomalaiskuluttajat eivät ainakaan toistaiseksi pääse nauttimaan mobiiliverkkoyhteydestä Apple Watchilla.

Uusien iPhone-mallien ohella Apple esitteli eilen illalla uuden kolmannen sukupolven Watch-älykellon, joka kantaa Series 3 -lisänimeä. Ulkoisesti uusi Apple Watch on pysynyt lähes identtisenä edellisten sukupolvien kanssa ja merkittävin uudistus onkin sisältä löytyvät LTE- ja 3G-yhteydet.

Watch Series 3 käyttää mobiiliyhteyden muodostamiseen laitteeseen integroitua ohjelmoitavaa eSIM-piiriä, joka jakaa puhelinnumeron yhdessä iPhonen kanssa. Toisin sanoen kello käyttää puhelimen matkapuhelinverkkoyhteyttä, mutta toimii myös yksinään jos puhelin ei ole lähettyvillä. Mobiiliverkkoyhteyden myötä kellolla voi mm. soittaa puheluita ja lähettää viestejä sekä striimata musiikkia suoraan kelloon.

Kellon sisältä löytyvä uusi kaksiytiminen S3-järjestelmäpiiri on 70 % nopeampi kuin edeltäjänsä ja uusi W2-yhteyspiiri tarjoaa jopa 85 % paremman WiFi-suorituskyvyn puolta pienemmällä virrankulutuksella. Laitteen akun luvataan kestävän aktiivikäytössä 18 tuntia. Watch Series 3 käyttää uutta Watch OS 4 -käyttöjärjestelmää, joka tuo mukanaan mm. monipuolisemmat treeniominaisuudet, laajemmat sykestatistiikat sekä parannetut uintitoiminnot.

Apple Watch Series 3 tulee Suomessa ennakkotilattavaksi 15. syyskuuta ja saataville viikkoa myöhemmin 22. syyskuuta. 38 mm mallin lähtöhinta on 379 euroa ja 42 mm mallin 409 euroa. Uusia värivaihtoehtoja ovat Gold aluminum ja Black ceramic. Ilmeisesti eSIM:in operaattorituen puuttumiesta johtuen uudesta Watchista tulee Suomessa saataville GPS-versio, jossa ei ole matkapuhelinverkkoyhteyttä.

Lähde: Apple

AMD:n grafiikkapomo Raja Koduri jää sapattivapaalle

AMD:n Radeon Technologies Group -osaston johtaja ja pääarkkitehti Raja Koduri jää joulukuuhun asti sapattivapaalle.

Vegan julkaisu oli vaikea. Näin toteaa AMD:n RTG-osaston johtaja Raja Koduri alaisilleen lähettämässä viestissä, jossa hän ilmoittaa jäävänsä sapattivapaalle joulukuuhun asti eli ainakin kahdeksi kuukaudeksi.

Koduri on sopinut toimitusjohtaja Lisa Sun kanssa pitävänsä vapaata ja viettävänsä perheaikaa Q4:n aikana, sillä ajankohta on parempi kuin 2018, jolloin luvassa on seuraavat tuotejulkaisut. Kodurin poissaollessa RTG-osastoa johtaa toimitusjohtaja itse.

Koduri ei tarkenna, mikä teki Vegan julkaisusta vaikean, mutta paljastaa varoittaneensa alaisiaan vaikeuksista jo vuoden alussa. Lisäksi Koduri koki julkaisun olleen vaikea myös henkilökohtaisesti.

Esimakua tulevasta saatiin jo Vegan julkaisun yhteydessä, kun monien hämmästykseksi Koduri piti parin viikon täydellisen radiohiljaisuuden osastonsa vuoden tärkeimmän tapahtuman keskellä.

Virallisen selityksen mukaan Koduri vietti kaksi viikkoa lomalla Intiassa, jota seurasi 15 twiitin kommentointi Vegan julkaisuun liittyen. Koduri muun muassa totesi Vega 10:n kilpailevan kolmen NVIDIAn grafikkapiirin kanssa (GP100, GP102 & GP104) ja rivien välistä oli luettavissa, että Radeon RX Vega -näytönohjaimet julkaistiin paras suorituskyky/$-suhde mielessä myynnin maksimoimiseksi tehonkulutuksen kustannuksella.

Nähtäväksi jää, onko Kodurin sapattivapaassa kyse vain parin kuukauden hengähdystauosta ja palaako Koduri normaalisti RTG-osaston johtoon joulukuussa. Kirjeessään Koduri toteaa joka tapauksessa keskittyvänsä jatkossa enemmän arkkitehtuuriin ja vision toteuttamiseen.

RTG Team,

You haven’t heard from me collectively in a while – a symptom not only of the whirlwind of launching Vega, but simply of the huge number of demands on my time since the formation of RTG. Looking back over this short period, it is an impressive view. We have delivered 6 straight quarters of double-digit growth in graphics, culminating in the launch of Vega and being back in high-performance. What we have done with Vega is unparalleled. We entered the high-end gaming, professional workstation and machine intelligence markets with Vega in a very short period of time. The demand for Vega (and Polaris!) is fantastic, and overall momentum for our graphics is strong.

Incredibly, we as AMD also managed to spectacularly re-enter the high-performance CPU segments this year. We are all exceptionally proud of Ryzen, Epyc and Threadripper. The computing world is not the same anymore and the whole world is cheering for AMD. Congratulations and thanks to those of you in RTG who helped see these products through. The market for high-performance computing is on an explosive growth trajectory driven by machine intelligence, visual cloud, blockchain and other exciting new workloads. Our vision of immersive and instinctive computing is within grasp. As we enter 2018, I will be shifting my focus more toward architecting and realizing this vision and rebalancing my operational responsibilities.

At the beginning of the year I warned that Vega would be hard. At the time, some folks didn’t believe me. Now many of you understand what I said. Vega was indeed hard on many, and my sincere heartfelt thanks to all of you who endured the Vega journey with me. Vega was personally hard on me as well and I used up a lot of family credits during this journey. I have decided to take a time-off in Q4 to spend time with my family. I have been contemplating this for a while now and there was never a good time to do this. Lisa and I agreed that Q4 is better than 2018, before the next wave of product excitement. Lisa will be acting as the leader of RTG during by absence. My sincere thanks to Lisa and rest of AET for supporting me in this decision and agreeing to take on additional workload during my absence.

I am looking to start my time-off on Sept 25th and return in December.

Thank you, all of you, for your unwavering focus, dedication and support over these past months, and for helping us to build something incredible. We are not done yet, and keep the momentum going!

Regards, Raja

Lähde: PC Perspective