AMD:n Radeon Software 17.4.1 -ajurit lisäävät tuen DisplayPort 1.4:lle ja 8K-resoluutiolle

8K- eli 7680×4320-resoluution sekä DisplayPort 1.4 HBR3 -tuen lisäksi ajureissa on parannettu VR-tukea lisäämällä tietyille näytönohjaimille tuet Oculuksen Asynchronous Spacewarpille ja SteamVR:n Asynchronous Reprojectionille.

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.4.1 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Ajurit ovat saatavilla 32- ja 64-bittisille Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille sekä 64-bittiselle Windows 8.1:lle.

Radeon Software 17.4.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset keskittyvät virtuaalilaseihin ja päivitettyyn DisplayPort-tukeen. Uusien ajureiden myötä Radeon RX 400 -sarjan näytönohjaimet saavat virallisen tuen DisplayPort 1.4 HBR4 -protokollalle ja sen myötä tuen 8K-resoluutiolle (7680×4320). 8K-resoluutiota voi hyödyntää sitä tukevilla näytöillä 30 hertsin virkistystaajuudella käyttäen yhtä DisplayPort-kaapelia tai 60 hertsin virkistystaajuudella käyttäen kahta kaapelia.

Ajurit lisäävät Radeon R9 290-, R9 390- ja R9 Fury -sarjojen näytönohjaimille tuen Oculuksen Asynchronous Spacewarp -ominaisuudelle (ASW). ASW mahdollistaa VR-käytössä täyteruutujen luonnin vertailemalla edellisiä renderöityjä ruutuja. Täyteruudut mahdollistavat sulavamman liikkeen tapauksissa, joissa näytönohjain ei syystä tai toisesta ehdi renderöidä seuraavaa ruutua ajoissa. Ajureissa lisäävät lisäksi Radeon RX 470- ja RX 480 -näytönohjaimille tuen SteamVR Asynchronous Reprojection -ominaisuudelle Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Ominaisuus toimii vastaavalla tavalla, kuin Oculuksen ASW. SteamVR Asynchronous Reprojection -tuki on rajoitettu Windows 10 -käyttöjärjestelmälle ainakin toistaiseksi.

Tuttuun tapaan ajureista löytyy myös liuta korjattuja vanhoja bugeja unohtamatta tietenkään tiedossa olevia, vielä korjaamattomia bugeja. Voit lukea ajureiden bugeista ja muista muutoksista tarkemmin niiden julkaisutiedotteesta.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Video: AMD Ryzen 5 unboksaus ja ensituntumat

Io-techin testiin saapui AMD:n Ryzen 5 -sarjan prosessoreista 1600X- ja 1500X-mallit.

Avasimme videolla AMD:n toimittaman paketin, jonka sisuksista löytyi 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 -sarjan prosessorit, Geilin DDR4-3200-muistit, ASRockin Fatal1ty AB350 Gaming K4 -emolevy ja RGB-valaistu Wraith-cooleri.

Ryzen 5 -prosessoreiden myynti alkaa 11. huhtikuuta ja samana päivään io-techissä julkaistaan testiartikkeli kahdesta edellä mainitusta reilun 200 euron hintaisesta uutuusprosessorista.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Uusi ominaisuus Hinta.fi-hintavertailuun: Käyttäjien tuotearvostelut

Io-techin yhteistyökumppani eli tekniikkaan keskittyvä Hinta.fi-hintavertailu on lisännyt käyttäjille mahdollisuuden arvostella palvelun tuotteita.

Mielipiteesi on arvokas ja saattaa olla hinnan ohella ratkaiseva tekijä, kun joku muu miettii saman tuotteen ostoa.

Käyttäjien tuotearvostelut ja mahdollisuus arvostella tuote löytyvät jokaisen tuotteen omalta sivulta kuvan ja ominaisuuksien oikealta puolelta. Kaikki tuotearvostelut löytyvät myös kätevästi koottuna yhdeltä sivulta, johon löytyy linkki Hinta.fi:n ylänavigaatiosta.

Tuotteen voi arvostella arvosanalla ja lyhyellä tekstillä ja vapaaehtoisesti myös pitkällä tekstiarvostelulla. Muut käyttäjät voivat tykätä arvostelustasi, jos se koettiin hyödylliseksi.

Käyttäjien tekemistä arvosteluista lasketaan jokaiselle tuotteelle arvosanojen keskiarvo ja esitetään muiden käyttäjien eniten tykkäämä hyödyllisin arvostelu.

Tuotteiden arvostelemiseksi tai arvostelun tykkäämiseksi ei tarvitse olla rekisteröitynyt palveluun.

 

Kilpailu

Uuden ominaisuuden julkaisun yhteydessä Hinta.fi ja io-tech järjestävät kilpailun, jossa arvotaan io-techin paitakaupan himoittu punainen Make ATK Great Again -t-paita.

Kilpailuun osallistumiseksi käy arvioimassa Hinta.fi-hintavertailussa joku hiljattain ostamasi tuote ja lähetä linkki arvostelemaasi tuotteeseen TechBBS-keskustelufoorumille perustettuun kilpailuketjuun.

Arvonta suoritetaan 17. huhtikuuta klo 12 ja voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittaja saa valita paidan koon itse. Parantaaksesi voittomahdollisuuksia voit arvostella useamman tuotteen. Asiattomat arvostelut tullaan poistamaan ja hylkäämään kisasta.

Onnea arvontaan!

Intel esitteli 10 nanometrin prosessia itsevarmana: ”Olemme sukupolven edellä kilpailijoita”

Intelin 10 nanometrin prosessi ja sen myötä sillä valmistettavat Cannonlake-prosessorit ovat jo yli vuoden myöhässä aiotusta aikataulusta, mutta yhtiö ei ole antanut sen horjuttaa luottoaan valmistusprosessinsa tasoon.

Puolijohdevalmistajien markkinoilla on nykyään jäljellä enää neljä jättiä: GlobalFoundries, Intel, Samsung ja TSMC. Kilpailu nelikon välillä on edelleen kovaa, mutta fysiikan lakeja vastaan kamppailu on hidastanut kehitystä viime vuosina selvästi yhtiöiden aiempiin suunnitelmiin nähden. Viime vuosiin on mahtunut niin kokonaan peruttuja prosesseja kuin julkaistujen prosessienkin myöhästymisiä vuodella tai jopa yli.

Puolijohdevalmistajien tarjontaa vertaillessa kannattaa aina muistaa, että yhden valmistajan 14 nanometriä ei välttämättä vastaa toisen valmistajan 14 nanometriä. Todellisuudessa nimellisesti saman viivanleveyden prosesseissa on merkittäviäkin eroja ja esimerkiksi Intelin arvioiden mukaan kilpailijoiden 10 nanometrin hilojen jakoväli olisi vain aavistuksen pienempi kuin yhtiön omassa 14 nanometrin prosessissa. Intel uskookin, että sen 10 nanometrin prosessi on kokonaisen sukupolven edellä kilpailijoita ja että sen transistoritiheys olisi niihin nähden kaksinkertainen.

Intel piti viime kuun lopulla Technology and Manufacturing Day -tapahtuman, jossa se valotti lähitulevaisuuden suunnitelmiaan puolijohdealalla. io-techin lukijoita tapahtuman annista kiinnostanee eniten pahasti myöhässä oleva 10 nanometrin valmistusprosessi, jolla Intel tulee valmistamaan seuraavan sukupolven Cannonlake-prosessorit.

Intelin mukaan sen 10 nanometrin prosessi skaalautuu selvästi normaalia paremmin kiitos Hyper Scaling -teknologian. Pienemmän viivanleveyden ja Hyper Scalingin ansiosta prosessin transistoritiheys tulee yli kaksinkertaistumaan 14 nanometriin nähden, sillä siinä missä Intelin 14 nm:n prosessilla yhdelle neliömillille mahtui 37,5 miljoonaa transistoria, tulee 10 nm:n prosessilla samaan tilaan mahtumaan peräti 100,8 miljoonaa transistoria.

Yhtiön mittausten mukaan sen 14 nm:n prosessilla evien jakoväli oli 42 nm, kun 10 nm:llä se on 0,81-kertainen eli 34 nm. Metallikerrosten jakoväli on puolestaan kutistunut 52 nm:stä 0,69-kertaiseksi eli 36 nm:iin, solujen korkeus 399 nm:stä 0,68-kertaiseksi 272 nm:iin ja hilojen jakoväli 70 nm:stä 0,78-kertaiseksi 54 nm:iin.

Prosessia entisestään pienentävän Hyper Scaling -teknologian alle kuuluvat kontaktin siirtäminen aktiivisen hilan päälle (COAG, Contact Over Active Gate) ja siirtyminen kahdesta valehilasta (Dummy Gate) yhteen valehilaan. Valehiloja käytetään solujen ulkoreunoilla. COAG:n kerrotaan parantavan prosessin skaalautumista noin 10 % kun kahdesta yhteen valehilaan siirtymisellä saadaan parannusta peräti 20 %.

Yhdessä perinteisten ominaisuuksien ja Hyper Scaling -ominaisuuksien kanssa Intel laskee koko prosessin pinta-alatarpeen kutistuneen noin 0.37-kertaiseksi 14 nanometriin nähden. Kokonaisen prosessorin kohdalla skaalautuminen ei ole kuitenkaan aivan yhtä yksinkertaista. Intelin mukaan esimerkiksi hyppy 22 nanometristä 14 nanometriin pienensi saman prosessorin kokoa 0,46-kertaiseksi, vaikka teoreettisesti prosessin vaatima pinta-ala kutistuikin 0,37-kertaiseksi myös silloin. Vastaavasti 14 nm:stä 10 nm:iin siirryttäessä Intel laskee prosessorin koon kutistuvan noin 0,43-kertaiseksi teoreettisen 0,37-kertaisen sijasta.

Intel ei tule jäämään lepäämään laakereilleen 10 nanometrin prosessin valmistuttuakaan. Hamassa tulevaisuudessa odottaa 7 nanometrin prosessi, mutta sitä ennen Intel tulee julkaisemaan kaksi paranneltua painosta 10 nm:n prosessista. Intel julkaisi myös 14 nanometrin valmistusprosessista lopulta kaksi parannettua versiota.

Video: MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X unboksaus ja ensituntumat

io-techin testiin saatiin toisena GeForce GTX 1080 Ti -custom-mallina MSI:n GeForce GTX 1080 Ti Gaming X -näytönohjain.

Käytössä on 2,5 korttipaikan korkuinen Twin Frozr VI -jäähdytysratkaisu kahdella 95 mm:n tuulettimella. 8-pinnisiä PCI Express -lisävirtaliittimiä on kaksi kappaletta ja osa virransyötön komponenteista on kontaktissa suurikokoiseen jäähdytysrivastoon.

Avasimme videolla myyntipakkauksen ja otimme ensipuraisun näytönohjaimesta. Gaming X -malli on hinnoiteltu tällä hetkellä Suomessa noin 875 euroon ja se saapuu myyntiin lähiaikoina.

Anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

MSI, GeForce GTX 1080 Ti Gaming X -tuotesivu

Apple aikoo hylätä Imagination Technologiesin PowerVR-grafiikkaohjaimet

Apple on käyttänyt Imagination Technologiesin PowerVR-grafiikkaohjaimia kaikissa A-sarjan järjestelmäpiireissään.

Imagination Technologies ja etenkin sen PowerVR-jaosto on nykyään tuttu yritys lähinnä mobiilipuolen grafiikkaohjaimistaan, vaikka PowerVR:n ura alkoikin PC-näytönohjaimista. Yhtiön suunnittelemia mobiilikäyttöön suunnattuja grafiikkaohjaimia ovat käyttäneet lukuisat eri järjestelmäpiirien ja prosessoreiden valmistajat, kuten Apple, Intel ja Samsung. PowerVR-grafiikkaohjainten lisäksi Imagination Technologies kehittää muun muassa MIPS-prosessoriarkkitehtuuria.

Nykyisin Imagination selvästi suurin asiakas on Apple, joka käyttää PowerVR-grafiikkaohjaimia itse suunnittelemissaan A-sarjan järjestelmäpiireissä. Imaginationin tuoreen lehdistötiedotteen mukaan pitkään jatkunut yhteistyö tulee kuitenkin loppumaan lähitulevaisuudessa. Apple on kertonut Imaginationille, että se uskoo hylkäävänsä PowerVR-grafiikkaohjaimet 15 – 24 kuukauden kuluessa.

Lontoon pörssissä listautuneen Imaginationin osakekurssille uutinen oli todellista myrkkyä, sillä sen arvo laski kertarysäyksellä noin 270 pennystä noin 100 pennyyn (1 punta on 100 pennyä). Alimmillaan osake on käynyt tänään noin 77 pennyssä ja uutista kirjoitettaessa osakkeen arvo on noin 97 pennyä.

Imaginationin lehdistötiedote asian tiimoilta herättää lukuisia kysymyksiä Applen järjestelmäpiirien tulevaisuudesta. Applen itsensä mukaan se olisi työskennellyt jo jonkin aikaa oman grafiikkaohjaimensa parissa, mutta tarkempia tietoja suunnitelmistaan se ei ole paljastanut pitkäaikaiselle kumppanilleen.

Kuten Imagination toteaa tiedotteessaan, on täysin uuden arkkitehtuurin kehittäminen rikkomatta sen patentteja erittäin vaikeaa ja kun soppaan lisätään esimerkiksi AMD:n, ARM:n ja NVIDIAn patentit, on sellaisen kehittäminen yksin liki mahdotonta. Realistisesti ajatellen Applen on siis solmittava kattava lisensointisopimus jonkun edellä mainitun yrityksen kanssa tai lisensoitava niiltä valmiita IP-blokkeja tai kokonainen grafiikkaohjain.

Asus esitteli ROG Poseidon GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen nestekiertovalmiudella

Asuksen Poseidon-mallinen GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain on varustettu hybridi-jäähdytyksellä ja sitä voi käyttää ilmajäähdytteisenä tai liittää custom-nestekiertoon.

GeForce 10 -sukupolven uudistetussa Poseidon-jäähdytysratkaisussa on Asuksen mukaan 40 % enemmän jäähdytyspinta-alaa lämmön haihduttamiseen kuin edellisen sukupolven Poseidon GeForce GTX 980 Ti -mallissa. Lisäksi nesteen virtausnopeutta on saatu parannettua 20 % jäähdytysratkaisun sisällä. Jäähdytysratkaisun letkulähdöt on varustettu G1/4-kierteellä.

Näytönohjainta voi käyttää myös ilmajäähdytteisenä kahdella 85 mm:n tuulettimella, jolloin Asuksen mukaan grafiikkapiirin lämpötila on hieman korkeampi kuin ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimella, mutta nestekierrolla varustettuna Poseidonilla grafiikkapiiri lämpötila laskee 40-50 asteeseen.

Muita ominaisuuksia ovat DVI-näyttöliitin, AURA RGB -valaistus, Fanconnect II -liittimet kotelotuulettimien kytkemiseksi näytönohjaimeen  ja 6- ja 8-pinniset PCI Express -lisävirtaliittimet.

Asus ei vielä paljastanut Poseidonin kellotaajuuksia, näytönohjain tulee saatavilla Q2 eli huhti-kesäkuun aikana ja hintalappu tulee olemaan varmuudella yli 1000 euroa.

io-tech alkaa kehittää omaa uutiskeräintä – kilpailija Amppareille (PÄIVITETTY)

Kielteisen päätöksen Ampparit.com-uutiskeräimen lähteeksi pääsemisestä saanut io-tech alkaa kehittää omaa uutiskeräinpalvelua.

Päivitys 2.4.2017: Uutinen ei ole aprillipila, vaan totta. Uutiskeräimen kehitys on hyvällä mallilla ja julkinen beta julkaistaan toukokuun alussa.

Io-tech ei tule todennäköisesti koskaan pääsemään lähteeksi Ampparit Oy:n omistaman Muropaketti.com-sivuston kilpailijana Ampparit.com-uutiskeräimeen.

Lue lisää Wikipediasta Amppareiden puolueettomuudesta

Tästä johtuen olemme päättäneet kehittää oman uuden sukupolven uutiskeräimen suomalaisille uutisten ystäville.

Projekti on jo hyvässä vauhdissa ja kehityksestä ja koodista vastaa TechBBS-foorumin aktiivijäsen Matti ”copter” Korvenmaa, joka on aikaisemmin työskennellyt muun muassa 3DMark-testiohjelmista tunnetun Futuremarkin ORB-tulostietokannan parissa. Korvenmaan nykyiseen toimenkuvaan kuuluu älyliikenteen taustajärjestelmien kehitys ja tekninen toteutus.

”Työn alla on uutiskeräin 2.0, joka tullaan kehittämään vahvasti yhteistyössä mahtavan TechBBS-foorumiyhteisömme kanssa”, toteaa Sampsa Kurri, toinen io-techin perustajista.

TechBBS on kasvanut vajaassa puolessa vuodessa Suomen aktiivisimmaksi tietotekniikka-aiheiseksi keskustelufoorumiksi, johon on rekisteröitynyt jo lähes 12 000 jäsentä ja päivittäin foorumille kirjoitetaan 4000 – 6000 uutta viestiä. Maaliskuussa io-tech.fi-sivustolla vieraili noin 150 000 uniikkia kävijää ja sivulatauksia kertyi noin 6,2 miljoonaa.

Tuleva uutiskeräin on jo toiminnassa ja palvelun nimi tullaan paljastamaan huhtikuun aikana. Ensimmäinen palveluun lisätty lähde oli Ampparit Oy:n omistaman Muropaketti.com-sivuston RSS-syöte.

”Emme ole lähteneet kopioimaan Amppareita. Kehitämme tekniseltä toteutukseltaan ja käyttöliittymältätään ylivertaisen palvelun, jossa tullaan näkemään useita uusia ominaisuuksia, joita uutisista kiinnostuneet käyttäjät tulevat varmasti arvostamaan, kuten klikkiotsikoihin reagoiminen”, lisää Kurri.

Julkiseen beta-testiin uusi uutiskeräin tullaan julkaisemaan toukokuun alussa.

”Nykypäivän informaatiotulva asettaa korkean riman uutisten laadulle sekä sille, mikä kaikesta saatavilla olevasta informaatiosta on relevanttia ja lukemisen arvoista. Mielestämme tarjolla olevat palvelut eivät ole ratkaisseet tätä ongelmaa kokonaisuudessaan. Julkistettavan palvelun pääsijainen tavoite on tarjota paras ja todenmukaisin näkymä saatavilla olevaan uutisointiin ja informaatioon”, päättää Korvenmaa.

TechBBS-foorumille on avattu viestiketju, jossa voi keskustella ja osallistua uutiskeräimen kehitykseen.

Päivitys testilabrasta: Ashes of the Singularitylle Ryzen-suorituskykypäivitys

Ashes of the Singularity -peliin on julkaistu tuore v2.11.x-päivitys, jonka luvataan parantavan suorituskykyä AMD:n uusilla Ryzen-prosessoreilla.

Latasimme io-techin testikokoonpanoon Ashes of the Singularity -pelin uusimman v2.11.x-päivityksen Steamista ja ajoimme CPU Focused -testin läpi pelin sisäänrakennetulla Benchmark-toiminnolla. Käytössä oli GeForce GTX 1080 -näytönohjain 1920×1080-resoluutiolla ja kuvanlaatuasetuksista oli säädetty High Profile ja MSAA-reunojenpehmennys oli pois päältä.

Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus parani Ryzen 7 1800X -prosessorilla v2.11.x-päivityksen myötä 3,6 FPS:ää eli noin 10 %.

AMD on julkaissut aiheesta lehdistötiedotteen ja ajanut myös itse Ashes of the Singularity -pelillä eri suorituskykymittauksia, jotka se on julkaissut omassa blogissaan.

Ashes of the Singularity -tulosten lisäksi blogipostauksessa käsitellään DOTA 2 -pelin March 20 -päivityksen tuomaa noin 15 % parannusta minimi ruudunpäivitysnopeuteen Ryzen 7 1800X -prosessorilla.

Kolmantena aiheena blogikirjoituksessa kerrotaan, että emolevyvalmistajilta on tulossa BIOS-päivitys, joissa Ryzen-prosessoreiden AGESA eli AMD Generic Encapsulated Software Architecture on päivitetty.

Mikrokoodipäivitys laskee DRAM-muistien latenssia kuudella nanosekunnilla (6 ns), korjaa kokoonpanon kaatumiseen johtaneen FMA3-bugin, korjaa overclock sleep bugin, jossa prosessorin kellotaajuus tunnistuu virheellisesti lepotilan jälkeen sekä Ryzen Master -ohjelman käyttö ei enää vaadi High-Precision Event Timeria (HPET).

Suomalaiselta Legendiltä kultainen luksusversio Huawei P10:stä

31.3.2017 - 15:57 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (2)

Helsingissä majaansa pitävä Legend tulee valmistamaan kultapäällysteisiä Huawei P10 -luksuspuhelimiaan vain rajoitetun kahdeksan kappaleen erän.

Markkinoilla on useita yrityksiä, jotka ansaitsevat elantonsa tekemällä älypuhelimista luksuskoristeltuja versioita. Yksi näistä on Helsingissä majaansa pitävä Legend, jolla on vyön alla luksusmallit Applen iPhone 6S:stä, iPad Air 2:sta, Apple Watchista ja Samsung Galaxy S7:stä.

Nyt Legendin luksuskäsittelyn saa kohdalleen Huawein lippulaivamalli P10. Legend julkaisee puhelimesta erittäin rajoitetun kahdeksan kappaleen erän 24 karaatin kultapinnottein ja VVS1-laatuluokituksen timanttikoristeluin. Kultapinnoite kattaa puhelimen sivut ja takakannen, johon saa koristeluksi erilaisia kiinalaistyyppisiä lohikäärmeitä punaisine timanttisilmineen. Takakannesta löytyy koristeluiden lisäksi Huawein ja Legendin logot, maininnat 24 karaatin kullasta ja VVS1-luokituksen timanteista, puhelimen valmistuksesta käsityönä Suomessa ja sarjanumero.

Uusia pinnoitteita ja koristeita lukuun ottamatta Legendin Huawei P10 ei eroa puhelimen perusmallista. Siitä löytyy sama 5,1-tuumainen Full HD -näyttö, Kirin 960 -järjestelmäpiiri, 4 Gt muistia ja 32 tai 64 Gt tallennustilaa sekä Leican kanssa toteutettu tuplakamera. Voit lukea lisää Huawein P10-lippulaivasta io-techin artikkelista.

Android Headlinesin artikkelin mukaan Legendin luksusversio Huawei P10:stä tulee kustantamaan 2900 – 3030 dollaria riippuen valituista luksusominaisuuksista.