Uutiset

Video: Apple iPhone X ensituntumat

5.11.2017 - 00:36 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (90)

io-techin käsissä ja 4k-laatuisella videolla Applen uusi iPhone X -lippulaivapuhelin.

Saimme pikaisesti kokeiltavaksi iPhone X:n hopeisen demokappaleen, joka on esillä myymälöissä. Tutustumme videolla myyntipakkauksen sisältöön, laitteen rakenteeseen, OLED-näyttöpaneeliin sekä Face ID -kasvojentunnistukseen. Videon lopussa on laitteen pyörittelyä käsissä nautinnollisella 4k-laadulla.

iPhone X on varustettu 5,8-tuumaisella 2436×1125-resoluution OLED-näytöllä, joka peittää koko laitteen etupuolen. Touch ID -sorjenjälkilukija on korvattu Face ID -kasvojentunnistuksella. Molemmissa takapuolen kameroissa on optinen kuvanvakain.

iPhone X saapui eilen myyntiin ja 64 gigatavun malli on hinnoiteltu 1179 euroon ja 256 gigatavun malli 1349 euroon. Laitteen saatavuus on tällä hetkellä erittäin huono ja jos puhelinta ei saanut ennakkotilattua tai ostettua eilen myyntiin tulleessa erässä, on edessä todennäköisesti viikkojen odotus.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Päivitys testilabrasta: Ylikellotettu GTX 1070 Ti vs alivoltitettu Vega 56

Ajoimme eilen io-techissä julkaistuun GeForce GTX 1070 Ti -artikkeliin ylikellotustuloksien verrokiksi tulokset alivoltitetulla Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimella.

Lukijan toiveesta lisäsimme ylikellotetun GeForce GTX 1070 Ti:n graafeihin tulokset alivoltitetulla Radeon RX Vega 56 -näytönohjaimella (Lue artikkeli).

Testejä varten Radeon RX Vega 56:n grafiikkapiiri alivoltitettiin 1,15 voltista 1,05 volttiin, Power Limit -asetus säädettiin maksimiin eli +50 % -asetukseen ja HBM2-muistit ylikellotettiin 900 MHz:n kellotaajuudelle (+100 MHz). Alivoltituksesta huolimatta Vega 56 -kokoonpanon tehonkulutus oli noin 70 wattia korkeampi, grafiikkapiiri 8 astetta lämpimämpi ja melutaso 4 desibeliä äänekkäämpi kuin ylikellotetulla MSI:n GTX 1070 Ti:llä.

Battlefield 1:ssä Vega 56:n suorituskyky parani alivoltittamalla 10,1 FPS:ää eli noin 11 % ja ohitti parilla FPS:llä MSI:n GeForce GTX 1070 Ti:n ylikellotettuna.

Myös Rise of the Tomb Raiderissa Vega 56:n suorituskyky parani alivoltittamalla 10,1 FPS:ää eli noin 14 % ja se ohitti vakio GTX 1070 Ti:n, mutta jäi selvästi ylikellotetun GTX 1070 Ti:n taakse.

AMD on laskenut Vega-näytönohjaimien hintoja GeForce GTX 1070 Ti:n myynnin alkamisen yhteydessä ainakin väliaikaisesti ja esimerkiksi Yhdysvalloissa Newegg-verkkokauppa myy tällä hetkellä molempia Vega 64- ja 56-malleja alkuperäisillä suositushinnoilla eli $399 ja $499. Saksassa Vega 64:ää myydään 499 eurolla ja Vega 56:tta 399 eurolla. Suomesta irtoaa tällä hetkellä Vega 56 459 eurolla.

io-techin testissä ollut MSI:n Gaming-malli maksaa 589 euroa eli se on jopa 140 euroa kalliimpi kuin Vega 56, joten siihen nähden alivoltitettu Vega 56 pärjää suorituskyvyn osalta hyvin ylikellotettua GeForce GTX 1070 Ti:tä vastaan.

AMD julkaisi uudet Radeon Software 17.11.1 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet Radeon Software -ajurit parantavat suorituskykyä Call of Duty: WWII -pelissä ja tuovat XConnect-tuen RX Vega 56:lle.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.11.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia.

Radeon Software 17.11.1 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen tuki Call of Duty: WWII -pelille ja XConnect-tuki Radeon RX Vega 56:lle. XConnect on AMD:n markkinointitermi ulkoisten näytönohjainten tuelle. Lisäksi ajurit parantavat suorituskykyä Call of Duty: WWII -pelissä parhaimmillaan 5 % RX Vega 56 -näytönohjaimella 1440p-resoluutiolla.

Tuttuun tapaan ajurit korjaavat jälleen joukon edellisten ajureiden ongelmia ja niissä on myös joukko tiedossa olevia bugeja. Voit tutustua ajureiden korjauksiin ja ongelmiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

iFixit purki iPhone X:n osiin – sisältä paljastui kaksi akkua ja kaksi päällekkäistä pääpiirilevyä

iFixitin purkuartikkelissa iPhone X:n sisältä paljastuu kaksi akkua ja kaksi päällekkäin sijoitettua pääpiirilevyä.

Applen lippulaivapuhelin iPhone X:n myynti alkoi tänään ja iFixit-sivusto on jo tuttuun tapaansa purkanut laitteen osiin ennen kuin useimmat kuluttajat ovat saaneet sen edes käsiinsä.

iPhone X:n näyttöasetelma avautuu tuttuun tyyliin parin ruuvin avaamisen ja kevyen lämmittämisen jälkeen. Sisältä paljastuu kaksiosainen akku, jonka ansiosta puhelimen sisätiloja on saatu hyödynnettyä tehokkaammin akkukapasiteetin kasvattamiseksi. Akun kapasiteetiksi kerrotaan 10,35 Wh (2716 mAh), joka on 0,07 Wh enemmän kuin selvästi suurikokoisemmassa iPhone 8 Plussassa.

iFixitin mukaan erittäin kompakti kahdesta päällekkäin ladotusta osasta koostuva pääpiirilevy on komponenttitiheydeltään suurin, jonka he ovat nähneet. Piirilevyltä löytyy mm. uusi A11 Bionic -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua LPDDR4x RAM-muistia ja erillinen Qualcomm Snapdragon X16 LTE -modeemi. Kaksois-takakamera on sijoitettu takakuoreen tukevaan kehikkoon ja pehmustettu vaahtomuoviteipillä.

Korjattavuusarvosanaksi iPhone X saa kohtalaisen 6/10 pistettä – saman kuin edullisemmat iPhone 8 -mallit. Plussaa tulee näytön ja akkujen helposta vaihdettavuudesta sekä siitä, että haljenneen näytön saa vaihdettua ilman Face ID -tunnistimen irrottamista. Miinusta tulee puolestaan hankalista kaapeliasennuksista sekä takakuoren lasin työläästä vaihdettavuudesta.

Lähde: iFixit

Paean M on Raijintekin uusi rakenteeltaan puoliavoin micro-ATX-kotelo

Raijintek Paean M on puoliavonainen lasikylkinen micro-ATX-kotelo.

Rakenteeltaan puoliavoin kotelo muodostuu kolmemillisestä alumiinilevystä, millisestä teräslevystä, neljästä alumiinisylinteristä sekä niiden päähän kiinnitetystä nelimillisestä karkaistusta lasilevystä. Kotelon sisään mahtuu micro-ATX- ja mini-ITX-pohjaiset kokoonpanot.

Laajennuskorttipaikkoja kotelossa on viisi kappaletta ja niihin sopii jopa 430 mm pitkät näytönohjaimet. Emolevyn taustapuolella on paikat jopa 200 mm pitkälle ATX-virtalähteelle, yhdelle 3,5 tuuman levylle sekä kolmelle 2,5 tuuman levylle. Kotelon etuosassa on paikka kahdelle tuulettimelle tai 240/280 mm jäähdyttimelle sekä nestesäiliölle. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 140 mm.

Raijintek Paean M tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 255 × 445 × 360 mm (L x S x K)
  • Paino: 5,5 kg
  • Materiaali: Teräs, alumiini, karkaistu lasi
  • Yhteensopivat emolevyt: micro-ATX, mini-ITX
  • Etupaneeli: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, mikrofoni, kuuloke
  • 3,5 tuuman levypaikat: 1 kpl
  • 2,5 tuuman levypaikat: 3 kpl
  • Laajennuskorttipaikat: 5 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 430 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 140 mm
  • Virtalähteen maksimipituus: 200 mm
  • Tuuletinpaikat:  Edessä 2 x 120/140 mm
  • Jäähdytinyhteensopivuus: 240/280 mm edessä

Ainakin Brittilässä Paean M on ennakkotilattavissa 79,99 punnan, eli noin 90 euron hintaan. Tarkemmasta saatavuudesta ei ole vielä tietoa.

Lähde: Raijintek

Ilmaisen Windows 10 -päivityksen mahdollistava porsaanreikä suljetaan vuoden lopussa

Microsoftin helppokäyttötoimintojen hyödyntäminen on mahdollistanut ilmaisen lisenssipäivityksen myös sen jälkeen, kun alkuperäinen päivityskampanja päättyi.

Microsoft julkaisi Windows 10:n alun perin heinäkuussa 2015. Julkaisun yhteydessä yhtiö aloitti kampanjan, joka mahdollisti Windows 7- ja 8-lisenssien päivittämisen Windows 10 -lisenssiksi ilmaiseksi ensimmäisen vuoden ajan.

Ilmainen Windows 10 -päivitys houkutteli monia, mutta toisaalta moni päätyi myös pysymään vanhassa lisenssissään. Kun päivitystarjous päättyi, moni löysi vaihtoehtoisen ilmaisen päivitysmahdollisuuden: Microsoft oli jättänyt oven auki Windowsin helppokäyttöominaisuuksia tarvitseville käyttäjille ja sen porsaanreiän kautta kuka tahansa pystyi edelleen päivittämään vanhan lisenssinsä Windows 10 -lisenssiksi.

Nyt Microsoft on päättänyt tehdä lopun myös tästä ilmaisesta päivityspolusta. Yhtiö on päivittänyt helppokäyttötoimintoja hyödyntäville käyttäjille tarkoitetun päivityssivun tekstillä, joka kertoo ilmaisen päivitysmahdollisuuden päättyvän tämän vuoden lopussa, 31. joulukuuta 2017.

Lähde: Microsoft

HTC julkisti uudet U11+ ja U11 Life -älypuhelimensa

HTC on julkistanut tänään odotetusti uuden U11+-huippumallinsa sekä edullisemman Android One -käyttöjärjestelmällä varustetun U11 Lifen.

HTC:n tänään julkistamat U11+ ja U11 Life asettuvat yrityksen mallistossa viime keväänä julkaistun U11-mallin ylä- ja alapuolelle. Molempien uutuusmallien varustukseen kuuluu vesisuojattu rakenne, Edge Sense -puristuksentunnistus, 3D-muotoiltu Liquid Surface -takakuori sekä Android Oreo -käyttöjärjestelmä.

HTC U11+ (otsikkokuvassa) on HTC:n uusi lippulaivamalli ja se mukailee kuluvan vuoden näyttötrendejä 18:9-kuvasuhteen kuusituumaisella S-LCD6-näytöllään. Laajemman kuvasuhteen myötä näytön reunoja on saatu pienennettyä U11-malliin nähden. Sisältä löytyy U11-mallista tuttu Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Saataville tulee tosin myös runsasmuistisempi 6 & 128 Gt versio.

Takakamerana laitteessa on U11:stä tuttu ja varsin hyväksi todettu 12 megapikselin UltraPixel 3 -kamera optisesti vakautetulla f1.7-aukkosuhteen objektiivilla. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan varsin suurikokoinen 3930 mAh ja pikalataus on toteutettu Quick Charge 3.0 -standardin puitteissa. U11+:n metalli-lasirakenne on IP68-suojattu ja takakuoressa on mielenkiintoinen läpikuultava efekti.

HTC U11+ tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 158,5 x 74,9 x 8,5 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • Alumiinikehys, Gorilla Glass 5 -kuoret, IP68-suojaus
  • 6,0” Super LCD6 -näyttö, 18:9, 1440 x 2880, DCI-P3-väriavaruus, Gorilla Glass 5 -lasi
  • Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
  • 4/6 Gt RAM-muistia
  • 64/128 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • 12 megapikselin Ultrapixel 3 -takakamera (1,4 um pikselikoko), UltraSpeed PDAF-tarkennus, f1.7 objektiivi, OIS, kaksois-LED-salama
  • 4K-videokuvaus, 1080p 120 FPS -videokuvaus, 3D-audio, stereo Hi-Res-äänitallennus
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0, 85-asteinen kuvakulma, 1080p-videokuvaus
  • 3930 mAh akku, Quick Charge 3.0, USB Type-C USB 3.1
  • Cat.15 LTE (800/150 Mbit/s), Bluetooth 5.0, 802.11ac WiFi, NFC
  • Sormenjälkitunnistin, Edge Sense -puristuksentunnistus
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä, Sense-käyttöliittymä

Edullisempi HTC U11 Life sijoittuu keskihintaluokkaan ja on varustettu 5,2-tuumaisella Full HD -näytöllä. Laitteen sisällä on Qualcommin 14 nm prosessilla valmistettu Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, 3 tai 4 Gt RAM-muistia sekä 32 tai 64 Gt tallennustilaa. Sekä etu- että takakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja varustettu f2.0-aukkosuhteen objektiivilla. Akun kapasiteetti on maltillinen 2600 mAh.

U11 Life on varustettu tuoreella Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmällä ja se kuuluu Android One -ohjelmaan, eli käyttöjärjestelmä on kustomoimaton ja se saa tuoreet päivitykset ensimmäisten joukossa vähintään seuraavien kahden vuoden ajan. Puhelimen puristuksentunnistusta voi hyödyntää Googlen sovellusten, kuten Mapsin, Play Musicin ja Assistantin kanssa.

HTC U11 Life tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 149,1 x 72,9 x 8,1 mm
  • Paino: 142 grammaa
  • Alumiinikehys, akryylilasinen takakuori, IP67-suojaus
  • 5,2” Super LCD -näyttö, 1080 x 1920, Gorilla Glass -lasi
  • Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53, Adreno 508, Spectra 160 ISP, X12 LTE-modeemi)
  • 3/4 Gt RAM-muistia
  • 32/64 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • 16 megapikselin takakamera, PDAF-tarkennus, f2.0 objektiivi, 4K-videokuvaus
  • 16 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä tarkennus, 1080p-videokuvaus
  • 2600 mAh akku, USB 2.0 Type-C
  • Cat.11 LTE 3CA (600/75 Mbit/s), Bluetooth 5.0, 802.11ac WiFi, NFC
  • Sormenjälkitunnistin, Edge Sense -puristuksentunnistus
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä (kuuluu Android One -ohjelmaan)

U11+:n suositushinta on Euroopassa 799 euroa, mutta se tulee Suomessa myyntiin vain yrityksen oman nettikaupan kautta. U11 Life tulee puolestaan myyntiin valikoiduille Suomalaisille jälleenmyyjille loppuvuodesta 3 & 32 Gt Brilliant Black -mallina 349 euron suositushintaan sekä HTC:n omaan verkkokauppaan välittömästi 4 & 64 Gt mallina Brilliant Black ja Sapphire Blue -väreissä 379 euron hintaan.

Uusi artikkeli: Testissä MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G

io-techin testissä MSI:n omaan piirilevyyn ja Twin Frozr VI -jäähdytykseen perustuva GeForce GTX 1070 Ti Gaming -näytönohjain.

NVIDIAn viime viikolla esittelemän GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimen myynti alkaa tänään ja samalla päättyi median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta. GeForce GTX 1070 Ti:n suositushinta Euroopassa on 469 euroa ja Suomessa hintataso on alkaen 489 euroa.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeltaan MSI:n GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G -näytönohjaimen, jonka ominaisuuksiin ja suorituskykyyn tutustumme tässä artikkelissa. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Lue artikkeli: Testissä MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G

Razer julkaisi ensimmäisen älypuhelimensa

1.11.2017 - 22:34 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (85)

Razerin uusi älypuhelin sijoittuu lippulaivapuhelinten terävimpään kärkeen 120 hertsin näyttöineen ja muine tinkimättömine ominaisuuksineen

Razer on julkaissut parhaillaan käynnissä olevassa tilaisuudessaan ensimmäisen älypuhelimensa. Yhtiö hyökkää uudella Razer Phone -puhelimellaan suoraan lippulaivapuhelinten terävimpään kärkeen.

Razer Phone rakentuu 5,7-tuumaisen 120 hertsin virkistystaajuuteen kykenevän 2560×1440-resoluution -IGZO-näytön ympärille. Näyttö tukee myös WCG:tä eli laajaa väriavaruutta (Wide Color Gamut) sekä UltraMotion-teknologiaa, joka mahdollistaa näytön virkistystaajuden synkronoinnin ruudunpäivitysnopeuteen.

Razerin uuden puhelimen toinen selkeä myyntivaltti on sen kaiuttimet. Puhelimen eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet ovat Dolby Atmos-sertifioidut ja ne on varustettu omilla vahvistimillaan. Kuulokeäänet ovat puolestaan THX-sertifioidut ja niiden tukena on 24-bittinen DAC.

Puhelimen sydämenä sykkii Qualcommin Snapdragon 835, jonka tukena on 8 gigatavua muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Tallennustila on laajennettavissa microSD-kortilla. Myös jäähdytyksestä on huolehdittu, sillä puhelimen jäähdytyksen kerrotaan olevan tehokkain kaikista Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä varustetuista puhelimista. Peliyhtiönä Razer on lisännyt puhelimeen myös mahdollisuuden konfiguroida kullekin pelille omat suorituskykyprofiilinsa, jossa käyttäjä voi portaattomasti valita suorituskyvyn ja akkukeston väliltä sopivan balanssin.

Puhelimesta löytyy nykytrendien mukainen kaksoiskamera, joka on varustettu kahdella 12 megapikselin sensorilla. Toinen kameroista on varustettu laajakuvalinssillä ja toinen zoomin mahdollistavalla teleobjektiivilla. Kameroiden ja ohjelmiston yhteistyö mahdollistaa perinteiset syvyysefektit sekä tietenkin portaattoman zoomin. Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä.

Virtaa koko komeudelle pitäisi riittää hyvin, sillä Razer on varustanut puhelimensa lippulaivaluokan yläpäähän sijoittuvalla 4000 mAh:n akulla. Akun luvataan kestävän videontoistossa 12,5 tuntia, musiikintoistossa 63,5 tuntia ja Hearthstone-pelissä 7 tuntia. Razer vie kunnian myös ensimmäisestä Qualcomm QuickCharge 4+ -pikalatausta tukevasta puhelimesta. QC4+  kykenee lataamaan puhelimen akun nollasta 85 prosenttiin yhdessä tunnissa.

Nykystandardien mukaisesti puhelimesta löytyy sormenjälkilukija, joka on Sonyn tapaan sijoitettu puhelimen kyljestä löytyvään virtapainikkeeseen. Razer Phonen strategiset mitat ovat 158 x 78 x 8 millimetriä ja paino 197 grammaa. Puhelimen mukana tulee Android 7.1.1, joka päivitetään 8.0 Oreoon alkuvuodesta. Razerin mukaan Android-käyttöjärjestelmä itsessään on Googlen puhdas versio käyttöjärjestelmästä, mutta siihen on lisätty yhtiölle kustomoitu versio Nova-launcherista.

Razer Phone tulee välittömästi ennakkotilattavaksi Razerin verkkokaupasta ja sen toimitukset aloitetaan Yhdysvalloissa ja EU:ssa 17. marraskuuta. Puhelimen veroton suositushinta on 699 dollaria.

Julkaisutilaisuus on katsottavissa jälkilähetyksenä Razerin Twitch-kanavalla.

Väärennettyjä Windows-lisenssejä myynyt suomalaismies jäi tullin haaviin

Mieheltä vaaditaan 375 000 euron vahingonkorvauksia väärennettyjen käyttöjärjestelmälisenssien myynnistä.

Tulli on paljastanut suunnitelmallisen tekijänoikeus- ja teollisoikeusrikoksen, jossa epäilty on myynyt suomalaisilla kauppapaikoilla väärennettyjä, mutta toimineita Windows-käyttöjärjestelmälisenssejä.

Esitutkinnan aikana epäilty kertoi hankkineensa lisenssitarrat Kiinasta myyjän kautta, jonka hän löysi kiinalaiselta kauppasivustolta. Tullin esitutkinnan perusteella henkilön epäillään myyneen vuosina 2015–2017 yhteensä 1 663 vastaavia tarroja tai niiden jäljennöksiä.

Lisenssitarroihin luvattomasti painetuilla koodeilla pystyy aktivoimaan internetistä ladattuja käyttöjärjestelmiä ja niihin oli luvattomasti painettu tavaramerkki.

Kärsineenä osapuolena tapauksessa on iso kansainvälinen tietotekniikan alan toimija, jonka nimeä tulli ei toistaiseksi kerro. Koska kyse on käyttöjärjestelmälisensseistä, kyseessä on lähes varmuudella Microsoft. Asianomistajan korvausvaatimus on asiassa yhteensä noin 375 000 euroa.

Lisenssitarrojen jälleenmyyntihinta on ollut noin 10 prosenttia virallisia kanavia pitkin myytävien vastaavien käyttöjärjestelmien lisenssien jälleenmyyntihinnasta.

Lähde: Tullin tiedote